ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 30 November 2022RoVestea

SITUAȚIA LUI PELE ESTE ÎNGRIJORĂTOARE, SPUN MEDICII. El este din nou in spital

30 November 2022 at 16:41
image

Pelé a fost spitalizat din nou. Medicii spun că situaţia este îngrijorătoare

Pelé a fost spitalizat din nou la Sao Paulo.

Medicii su spus că situaţia acestuia este „îngrijorătoare”.

Fostul fotbalist a apărut la spital însoţit de soţie, în stare de confuzie, cu tumefacţie generalizată şi insuficienţă cardiacă decompensată.

Potrivit unor informaţii difuzate iniţial de Espn şi confirmate de Globo, de data aceasta, spitalizarea sa nu a fost planificată. Fostul fotbalist a fost dus la spital de soţia sa, Márcia Aoki, şi de o îngrijitoare, după ce a prezentat umflături pe unele părţi ale corpului.

Pelé este supus unei serii de analize pentru o evaluare mai amănunţită a stării sale.

La sosirea la spital, personalul medical care s-a ocupat de Pelé a confirmat edemul generalizat şi, de asemenea, „insuficienţa cardiacă decompensată”.

În plus, chimioterapia administrată în ultimele luni nu a dat niciun răspuns la tumorile din diferite organe ale regelui fotbalului.

articolul original.

BOMBĂ LA AMBASADA UCRAINEI din Madrid. AFLĂ unde a fost ascunsă

30 November 2022 at 16:33
image

Explozie la ambasada Ucrainei din Madrid. Bomba a fost ascunsă într-o scrisoare

O persoană a fost rănită uşor în urma unei explozii care s-a produs miercuri la Ambasada Ucrainei din Madrid.

Explozie a avut loc miercuri în interiorul ambasadei, potrivit unui comunicat al Ministerului spaniol de Interne.

O persoană este uşor rănită după ce a manipulat o scrisoare şi este tratată la spital, a precizat ministerul, potrivit CNN.

Poliţia naţională spaniolă a anunţat că un dispozitiv a explodat la ambasadă şi că investighează cazul. Poliţiştii au izolat zona, iar la faţa locului au ajuns mai multe unităţi specializate.

Nu se ştie dacă explozia a avut loc în momentul în care scrisoarea a fost deschisă.

În urma incidentului, ministrul ucrainean de externe a cerut ca securitatea să fie întărită la ambasadele ucrainene din întreaga lume. 

articolul original.

Creștinii ortodocși celebrează astăzi, sărbătoarea Sfântului Andrei

30 November 2022 at 05:07
image

Sfântul Andrei, considerat a fi Ocrotitorul României, este celebrat astăzi, 30 noiembrie, de către creştinii ortodocşi.

Născut evreu, fără a fi cunoscut dacă Andrei era numele său real, de celebrarea acestuia se leagă mai multe tradiţii şi obiceiuri care umbresc componenta religioasă, noaptea de Sfântul Andrei fiind cunoscută ca fiind una de „Halloween“, după numele sărbătorii de tip american, şi se leagă de aceasta mai multe tradiţii şi obiceiuri.

Usturoiul apare tematic în tradiţiile populare ca fiind cel care îi apără pe oameni de spiritele rele care ies în noapte în lume, unele dintre cele mai abstracte spuse din popor invocând faptul că lupii vor prinde voce de om, iar cei muşcaţi de lupi se transformă în vârcolaci.

Astfel, în sate încă se mai foloseşte usturoiul pentru a fi atârnat la intrarea în casă, ungându-se pragul uşii şi tocurile ferestrelor, dar şi în grajdurile animalelor sau pentru a fi folosit pentru a face cruci ce îndepărtează spiritele rele. Tot acum este cunoscută şi tradiţia ca fetele care vor să se mărite îşi vor afla ursitul după ce dorm noaptea cu un fir de busuioc sub pernă şi îşi visează, astfel, viitorul soţ.

Iar apoi, pentru a-l cuceri pe cel visat, fetele întorc un urcior de lut cu gura în jos şi pun pe acesta 3 cărbuni încinşi, rostind o incantaţie. Cu gura în jos vor fi întoarse şi toată cănile sau vasele dintr-o gospodărie în care oamenii se tem că vor intra spiritele rele.

articolul original.
Before yesterdayRoVestea

Qatar 2022: Marius Rus și-ar dori ca Spania să devină campioană mondială

29 November 2022 at 16:36
image

de Mihai Sărmășan

Pe Marius Rus îl cunoaștem cu toții ca fiind pasionat de pescuit și iubitor de natură. Astăzi, jurnalistul bistrițean, lucrează pentru postul de televiziune Ardeal TV din Reghin, acolo unde printre altele realizează și emisiunea „Aventură în natură”. Ii place sportul și ne-a răspuns cu amabilitate despre amintirile sale legate de Cupa Mondială de Fotbal.

M.S Vă amintiți la ce ediție a Cupei Mondiale v-ați uitat prima dată la TV?

M.R „74 Amintire vaga, aveam 6 ani și ma lua tata la” 11 m „sa nu mai plâng. În 74 Tocmai își cumpărase ai mei televizor pe lămpi Venus prin anii” 70.
Apoi edițiile viitoare le vedeam în funcție de cât aveau comuniștii chef sa difuzeze. După 1990 lucrurile au întrat pe un făgaș normal.

M.S De-alungul istoriei Campionatului Mondial de fotbal, care este meciul care v-a rămas în memorie sau v-a impresionat cel mai mult?

M.R Editia 1978 când Argentina lui Maradona defila prin fotbalul mondial. Argentina – OLANDA 1-0.Vedetele le vedeam doar prin postere și dacă intrai în posesia unui Zoff, Maradona, Mancinii sau Bekenbauwer erai tare.

M.S Care este echipa care a jucat cel mai frumos fotbal la o ediție a Cupei Mondiale?

M.R Editia 2010 când Spania a dezmembrat portocala mecanica Olanda prin celebrul joc al ibericilor tiki-taka.

M.S România nu a mai fost la un Campionat Mondial din 1998. Când credeți că ne vom mai califica la o Cupă Mondială?

M.R Campionatul mondial din 98 l am urmărit la Sovata aproape în întregime. Nu pot uita golu lui Dan Petrescu în ultimele minute din meciul cu Anglia. Era ediția în care am trecut de grupe cu 7 pct,motiv pentru care lotul național s-a vopsit pe cap în galben. Nu a fost de bun augur pt am clacat cu Croația. O următoare calificare este greu de preconizat. Pronosticul meu este undeva cam peste 20 de ani.

M.S Care meci al naționalei noastre v-a plăcut cel mai mult din istoria participăriilor României la un Campionat Mondial de Fotbal?

M.R Meciul în care am învins doua campioane mondiale Anglia și Argentina

M.S Care este jucătorul român, dar și cel străin, care prin evoluțiile sale, v-a lăsat cea mai frumoasă impresie la o Cupă Mondială?

M.R Jucătorul român este Hagi care va rămâne regele fotbalului romanesc. Din cel străin brazilianul Pele care a rămas o legenda emblematica a fotbalului mondial.

M.S Care este favorita dumneavoastră la turneul final din Qatar?

M.S Cine credeți că va juca finala de pe 18 Decembrie?

M.R Finala o vad între sud americani și europeni. Merg ca și campioana mondială 2022 pe Spania. O reeditare a generației de fix acum 12 ani.

articolul original.

WhatsApp lansează un nou instrument pe Android și iPhone numit Message Yourself.

28 November 2022 at 18:37
image

WhatsApp lansează funcția „Message Yourself”, care vă permite să vă trimiteți note, memento-uri și actualizări

Message Yourself va fi implementat pentru toți utilizatorii în următoarele săptămâni.

Instrumentul „Message Yourself” vă permite să începeți o conversație 1:1 cu dvs. în cadrul aplicației WhatsApp. Acesta îi va ajuta pe utilizatori să își urmărească listele de lucruri de făcut, să își trimită singuri notițe, memento-uri sau liste de cumpărături, potrivit WhatsApp.

Pentru a utiliza acest instrument, trebuie doar să deschideți WhatsApp și să creați un nou chat, apăsând pe pictograma din colțul din dreapta sus al ecranului. Veți vedea acum propriul contact în partea de sus a listei, deasupra contactelor din telefon. Pur și simplu faceți clic pe numărul propriu și începeți să trimiteți mesaje.

Mai mulți utilizatori WhatsApp au discutat pe Twitter despre noua funcție. Un utilizator a scris pe Twitter: „Aceasta este o funcție indispensabilă”, în timp ce un altul a scris: „În sfârșit, nu mai am nevoie de o aplicație dedicată pentru notițe pe telefon!”.

Cu toate acestea, alții au explicat cum își trimit mesaje pe WhatsApp de ani de zile, datorită unei soluții de rezolvare pe furiș. „Tot ce am făcut a fost să creez un grup cu cineva, apoi să îl dau afară, este ușor’, a explicat unul dintre ei.

Altul a scris: „Am un grup cu mine însumi (creat cu un prieten care apoi a plecat) pentru a-mi trimite în deplasare lucrurile pe care vreau să le verific mai târziu”. Noua funcție vine la scurt timp după ce WhatsApp a lansat un nou instrument numit Communities, care vă permite să trimiteți mesaje către mai multe grupuri deodată.

Instrumentul le permite utilizatorilor să plaseze mai multe grupuri de discuții împreună sub un singur subiect și să împărtășească actualizări cu toate acestea. Mark Zuckerberg, CEO al Meta, compania mamă a WhatsApp, a declarat: „Astăzi lansăm Communities pe WhatsApp. Acesta face grupurile mai bune, permițând crearea de subgrupuri, mai multe discuții, canale de anunțuri și multe altele”.

articolul original.

PSD SE LEAPĂDĂ DE BĂDĂLĂU : a cerut Parlamentului declanşarea procedurii de revocare

28 November 2022 at 18:07
image

Social-democraţii au cerut conducerii celor două camere ale Parlamentului declanşarea procedurii de revocare din funcţia de membru al Curţii de Conturi şi vicepreşedinte a lui Niculae Bădălău, anunţă purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea.

Am depus o solicitare către Birourile Permanente Reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru declanşarea procedurii de revocare din funcţia de membru al Curţii de Conturi şi vicepreşedinte a lui Niculae Bădălău. Azi dimineaţă (luni dimineaţă – n.r.) am solicitat demisia lui pentru că noi considerăm că este cea mai rapidă formulă prin care credibilitatea Curţii de Conturi nu va fi afectată, dar pentru că nu am văzut o reacţie asupra demisiei, am decis să depunem şi această solicitare”, spune Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au admis, luni, propunerea procurorilor DNA, privind arestarea preventivă a lui Niculae Bădălău, acuzat de dare de mită în formă continuată şi trafic de influenţă.

Conform procurorilor, în datele de 9 august 2022 şi 19 noiembrie 2022, Bădălău i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind reabilitarea sistemului de alimentare cu apă potabilă, estimat la peste 7 milioane de lei, unei societăţi administrate de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unei persoane din conducerea Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanţarea a două proiecte depuse la această instituţie de către primăria respectivă.

În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeaşi primărie îl avea încheiat cu aceeaşi societate comercială, privind <Înfiinţare reţea de alimentare cu apă…>, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plăţile către firma respectivă, chiar şi pentru lucrări neconforme. În acelaşi context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menţionat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA), dar şi dintr-un viitor contract a cărui atribuire urma să o obţină pentru aceeaşi firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiaşi om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă”, arată procurorii.

În total, inculpatul i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte.

articolul original.

PREȚUL PETROLULUI PRĂBUȘIT PESTE NOAPTE, la cel mai scăzut nivel din 2021

28 November 2022 at 18:02
image

Preţul petrolului se prăbuşeşte peste noapte la cel mai scăzut nivel din 2021

Contractele futures la petrol au scăzut luni cu peste 2 dolari pe baril, WTI atingând un minim al ultimelor 11 luni, după ce protestele din China, principalul importator, faţă de restricţiile stricte ale COVID-19 au alimentat îngrijorările legate de cerere.

Ţiţeiul Brent a scăzut cu 2,16 dolari, sau 2,6%, pentru a se tranzacţiona la 81,47 dolari pe baril la ora 0230 GMT, după ce a plonjat la 81,16 dolari mai devreme în timpul şedinţei – cel mai scăzut nivel din 11 ianuarie.

Petrolul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 2,08 dolari, sau 2,7%, la 74,20 dolari pe baril. Acesta a coborât până la 73,82 dolari – cel mai scăzut nivel din 27 decembrie 2021.

Ambele repere, care au atins săptămâna trecută minimele ultimelor 10 luni, au înregistrat trei scăderi săptămânale consecutive. Brent a încheiat ultima săptămână în scădere cu 4,6%, în timp ce WTI a scăzut cu 4,7%.

„Pe lângă îngrijorările tot mai mari legate de scăderea cererii de carburanţi în China, din cauza creşterii numărului de cazuri de COVID-19, incertitudinea politică, cauzată de protestele rare din Shanghai faţă de restricţiile stricte impuse de guvern cu privire la COVID, a determinat o volatilitate extrem de crescută a vânzărilor”, a declarat Hiroyuki Kikukawa, director general de cercetare la Nissan Securities.

Intervalul de tranzacţionare al WTI este de aşteptat să scadă la 70-75 de dolari, a spus el, adăugând că piaţa ar putea rămâne volatilă în funcţie de rezultatul reuniunii OPEC+ şi de plafonarea preţului la petrolul rusesc.

China, principalul importator de petrol din lume, a rămas la politica zero-COVID a preşedintelui Xi Jinping, chiar dacă o mare parte a lumii a ridicat majoritatea restricţiilor.

articolul original.

PESTE 10 MII DE ROMÂNI AU CERUT LA BERLIN eliberarea copiilor familiei Furdui. Alături de ei a fost deputatul PNL, Robert Sighiartău

26 November 2022 at 15:46

reporter special : Crina Moldovan

Drama familiei Furdui, rămasă în aprilie 2021 fără cei șapte copii, luați de lângă părinți de Protecția Copilului din Germania, continuă chiar și la un an și jumătate de la eveniment. Între timp, unul dintre copii, aflat în custodia autorităților germane, a fugit în România.

În timp ce două dintre fete, Estera (14 ani) și Natalia (13 ani) au fost lăsate să se întoarcă acasă, ceilalți cinci copii sunt ținuți în continuare departe de părinți. Lea (doi ani și jumătate) este în plasament la un asistent maternal.

Potrivit Paraschivei Bloju, mătușa celor șapte copii, părinții o pot vedea pe fetița de doi ani și jumătate, Lea, o dată la două săptămâni. Pe băieți, Albert (10 ani) și Ruben (12 ani), mutați într-un „sat de copii” la 100 de km de casă, după ce fugeau de la școală pentru a merge acasă, părinții îi pot vedea o dată la trei săptămâni, timp de 90 de minute.

Întâlnirile cu băieții sunt drastic supravegheate. Părinții trebuie să obțină aprobare pentru  subiectele pe care vor să le discute cu băieții. Sunt interzise teme precum casa, ceilalți frați, proces, întoarcere acasă, bunici. Nu le este permis să ducă vreun obiect sau poze  de acasă”, a explicat Paraschiva Bloju

Peste 10000 de oameni au ieșit în stradă pentru a cere eliberarea copiilor familiei Furdui si reîntregirea familiei.

Prezent la Berlin, pentru a susține cauza familiei Furdui, deputatul PNL, Robert Sighiartău a avut un discurs foarte clar și puternic , în ceea ce privește apărarea drepturilor și a libertății familiei :

,,Dărâmați acest zid’’ !

Am avut ocazia și onoarea să vorbesc in fața a peste 10.000 de români într-un loc simbolic, exact din același loc unde acum 35 de ani liderul Lumii libere, președintele american Ronald Reagan, îi adresa lui Gorbaciov memorabilul îndemn:
Deschide această poartă! Dărâmă acest zid!

De ce trebuia dărâmat zidul? Pentru era un zid al rușinii și al durerii. Pentru că separa ceea ce nu trebuia separat: separa o națiune, separa un oraș, separa vecini și, mai ales, separa familii. Distrugea familii.

Rușii sovietici au ridicat acest zid pentru ca est-germanii aflați sub ocupația lor să nu mai treacă dincolo, la frații lor de sânge, aflați în lumea liberă.

Știm câți oameni au fost uciși încercând să treacă peste acest zid.

Și ne-au rămas imagini tulburătoare din anii ’60 în care tineri părinți din Berlinul de Vest își ridică pruncii în brațe, deasupra zidului, ca să îi vadă bunicii rămași de cealaltă parte, în Berlinul de Est sub ocupație sovietică.

Aceste dureroase amintiri trebuiau să fie avertisment astăzi.Să fie avertisment contra tendințelor totalitare de a pune noi ziduri între părinți și copii, de a destrăma familii, de a-i rupe pe copii de părinții lor sub diferite pretexte. Asta se întâmplă chiar în zilele noastre cu familia Furdui.
Noi trebuie să apărăm libertatea în fața acelora cu apucături totalitare care nu prețuiesc lege, libertate, credință și omenie.
Suntem aici pentru că nu vrem sa permitem ridicarea unui zid totalitar în inima sistemelor democratice.
Suntem aici pentru ca nu vrem sa permitem noi ziduri care să ne îngrădească libertatea, omenia și dragostea părintească.

Copiii trebuie lăsati liberi ! Sunt ținuți împotriva voinței lor. Lupta lor este una pentru libertate, libertatea de a-și tine in brate părintii si a sta la sânul mamei.

Nici un zid nu va putea sta mult împotriva adevarului.
Nici un zid nu va putea sta împotriva libertatii.
Nici un zid nu va putea sta înaintea Lui Dumnezeu.
Pentru că Adevarul si Dragostea vor invinge minciuna și ura ! „

Peste 10.000 de români s-au adunat în fața porții Brandenburg din Berlin pentru a cere libertatea copiilor familiei Furdui.

articolul original.

Handbal, Divizia A: Succes categoric pentru Gloria 2018, scor 44-27, în fața echipei CSU Reșița

26 November 2022 at 12:24
image

de Mihai Sărmășan

Handbalistele Divizionarei A a Clubului Sportiv Gloria 2028 Bistrița-Năsăud au câștigat astăzi cu scorul de 44-27(18-13), partida desfășurată pe teren propriu contra formației CSU Reșița. Meciul a contat pentru etapa a 7-a din Seria C a Diviziei A la handbal feminin.

Au înscris pentru echipa antrenată de Mihaela Evi și Claudiu Evi: Nataliia Striukova – 7 goluri, Camelia Mălăncuș – 7, Oana Căprar – 6, Krisztina Munteanu Korodi – 5, Denisa Gaga – 4, Vanessa Predescu – 3, Cristina Lung – 3, Noemi Mezei – 2, Andreea Muclea – 2, Noemi Balint – 2, Luciana Bercea – 2 și Andreea Vălean – 1 gol.

Cu această victorie, echipa bistrițeană urcă pe locul 7 în clasamentul serie, cu un bilanț de 2 victorii, un rezultat de egalitate și 4 înfrângeri.

foto credit: Mihai Sărmășan

articolul original.

Qatar 2022: Tudor Filip ține cu Portugalia, dar vede o Finală între Franța și Brazilia, la Cupa Mondială de Fotbal

26 November 2022 at 06:07
image

de Mihai Sărmășan

Filip Tudor este profesor de istorie, iar de doi ani este și consilier local din partea PNL în Consiliul Local al municipiului Bistrița. Unul dintre cei mai tineri membrii din legislativul orașului Bistrița, a acceptat să răspundă întrebărilor noastre despre istoria Cupei Mondiale de fotbal.

M.S Vă amintiți la ce ediție a Cupei Mondiale v-ați uitat prima dată la TV?

T. F Pentru prima data imi amintesc ca m-am uitat la CM de fotbal din 1998, in 94, la cea mai mare performanta a echipei noastre aveam 10 ani, nu eram atat de interesat de fenomen. In schimb, in 98 am urmarit cu interes competitia. Imi amintesc ca eram in vacanta de vara, la bunicii mei din judetul Cluj, locul universului copilariei pentru mine.

M.S De-alungul istoriei Campionatului Mondial de fotbal, care este meciul care v-a rămas în memorie sau v-a impresionat cel mai mult?

T.F Au fost multe meciuri frumoase, in general imi plac surprizele, cand o echipa mai mica reuseste sa se impuna in fata uneia mai titrate. Emotional suntem atasati in mod justificat de meciurile echipei Romaniei. Finalele rar se intampla sa fie frumoase si spectaculoase, sunt apasate in general de miza si tensiunea jocului, in final important e sa castigi, nu conteaza cum o faci. Dar meciul ce-mi vine in minte este Brazilia-Germania din semi-finalele CM din 2014, scor 1-7, cand nemtii au predat fotbalul chiar la brazilieni acasa.

M.S Care este echipa care a jucat cel mai frumos fotbal la o ediție a Cupei Mondiale?

T.F Personal am fost impresionat de echipa Frantei din 1998, echipa care a devenit campioana mondiala si mai apoi campioana europeana. Avea o generatie de exceptie, si-mi amintesc aici de: Zidane, Henry, Djorkaeff, Petit sauThuram. Parcursul lor si fotbal practicat mi-a ramas in memorie, probabil si pentru ca eram la inceputul adolescentei cand traiam si simteam mult mai intens evenimentele de acest gen.

M.S România nu a mai fost la un Campionat Mondial din 1998. Când credeți că ne vom mai califica la o Cupă Mondială?

T.F Din pacate nivelul fotbalului nostrum nu cred ca o sa ne permita o calificare in viitorul apropiat, dar posibilitatea exista. Accesul la CM e mai facil acum decat in urma cu 50 de ani, cand se calificau 16 echipe la turneul final. Generatia de aur a fost o exceptie, cred ca am inteles tot mai multi acest fapt. Fotbalul de azi se face la nivel super-profesionist, iar noi cred ca suntem un pic in urma, talentul nu este suficient in aceste vremuri, este nevoie de disciplina, determinare si sacrificiu.

M.S Care meci al naționalei noastre v-a plăcut cel mai mult din istoria participăriilor României la un Campionat Mondial de Fotbal?

T.F Da, tot anul 1998 se leaga si aceasta amintire, chiar daca majoritatea amintesc de meciul cu Argentina din 1994, pentru mine special a fost meciul cu Anglia din faza grupelor. Scor 2-1 pentru noi, gol Viorel Moldovan urmat de Michael Owen care a egalat, ca in final Dan Petrecu sa inscrie de langa Le Soux (coleg la Chelsea cu Petrescu, daca nu ma insel) si printre picioarele lui David Seaman. Am vazut totul pe un televizor alb negru, la tara. A fost memorabil. Dupa meci am iesit cu tinerii din sat sa ne bucuram si sa scandam Romania, Romania!

M.S Care este jucătorul român, dar și cel străin, care prin evoluțiile sale, v-a lăsat cea mai frumoasă impresie la o Cupă Mondială?

T.F Va dati seama ca ne gandim cu totii la Hagi cand spunem nationala Romaniei. Dar fara restul coechipierilor nu ajungeam asa departe. Imi placea sa i vad jucand pe Dorinel Monteanu, Dan Petrecu sau Adrian Ilie. Dintre cei straini, imi place azi Cristiano Ronaldo ca determinare si forta, dar si Messi pentru unicitatea sa. Insa pentru mine, emblematic pentru CM este Zinedine Zidane, pentru viziunea, pasele, driblingurile, golurile si atingerea lui atat de gingasa cand mingea era in posesia lui. Care este favorita dumneavoastră la turneul final din Qatar?

M.S Care este favorita dumneavoastră la turneul final din Qatar?

T.F Nu am o favorite clara. Insa mi ar placea sa fie o echipa europeana, o echipa latina. Sau de ce nu o echipa africana. Ca invingatoare poate Portugalia.

M.S Cine credeți că va juca finala de pe 18 Decembrie?

T.F Pot ajunge echipele momentului, Franța-Brazilia. Dar eu aștept o surpriză, v-am spus că-mi plac.

articolul original.

RESTRICȚII DE CIRCULAȚIE PE DN7 de Sfântul Andrei și Ziua Naţională a României

25 November 2022 at 15:16
image

CNAIR anunţă că marţi, miercuri, joi şi vineri circulaţia autovehiculelor mai mari de 7,5 tone este interzisă pe DN 7.

Circulaţia vehiculelor rutiere cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone altele decât cele destinate exclusiv transportului de persoane, este interzisă pe DN 7 în zilele de marţi 29 noiembrie, miercuri 30 noiembrie (Sfântul Andrei), joi 01 decembrie (Ziua Naţională a României) şi vineri 02 decembrie (stabilită prin HG nr. 96/19.01.2022), după cum urmează:

marţi pe ambele sensuri – Piteşti (Intersecţia DN7 cu DN7C) – Râmnicu Vâlcea – Veştem (intersecţia DN7 cu DN1

  • miercuri – între orele 18.00 – 22.00
  • joi – 6.00 – 22.00
  • vineri – 6.00 – 22.00.

„Încălcarea prevederilor Ordinului MT-MAI nr. 1249-132/2018 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă”, precizează CNAIR.

articolul original.

DEPUTATUL ROBERT SIGHIARTĂU : ” O felicit pe Aurora Vatamaniuc director Star of Hope România

25 November 2022 at 14:11

reporter special : Crina Moldovan

Fundaţia „Star of Hope” România este principalul promotor din ţara noastră al strategiei de Reabilitare bazată pe Comunitate, strategie promovată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

„Misiunea noastră este îmbunătățirea calității vieții copiilor aflați în dificultate, în special a copiilor cu dizabilități, dar si ajutorarea copiilor nevoiași pentru o viață mai bună, astfel încât aceștia să crească și să se dezvolte firesc, într-un climat de demnitate, încredere și de valorizare a ființei umane” explică reprezentanții fundației Star of Hope.

Printre obiectivele fundației se numără :


Prevenirea abandonului familial
Prevenirea eşecului/abandului şcolar
Reabilitarea/recuperarea copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi
Integrarea în învăţământ a copiilor cu dizabilităţi
Incluziunea socială a copiilor și tinerilor cu dizabilităţi
Împuternicirea părinţilor care au copii cu dizabilităţi
Înfiinţarea şi susţinerea asociaţiilor de părinţi

Prezent la Iași, deputatul PNL, Robert Sighiartău, a fost marcat de modul în care cei implicați în fundație au reușit să schimbe destine de-a lungul timpului, dar și să transmită lumii mesajul speranței în ceea ce îi privește în deosebi pe copiii cu dizabilități.

„Gala Star of Hope – Iași a fost un eveniment de excepție cu oameni care schimbă destine.
Ce au făcut acești oameni în trei decenii scurse de la prăbușirea unui regim totalitar ateu, care a vrut să-l ridice pe pe om contra lui Dumnezeu, este absolut extraordinar”, punctează Robert Sighiartău.

„Copiilor abandonați, celor cu dizabilități, familiilor foarte sărace, mamelor singure, tuturor le-au dat sprijin și speranță.

O felicit pe Aurora Vatamaniuc, director Star of Hope Romania, dar și pe cei implicați în alte ONG-uri din Moldova, oameni care fac lucruri mari, schimbând astfel viața copiilor prin dragostea și implicarea lor” a adăugat Robert Sighiartău.

Reabilitarea bazată pe Comunitate este o strategie pentru egalizarea șanselor care se sprijină pe principiul potrivit căruia, dacă nu includem persoanele cu dizabilități în viața socială comună, acestea nu se vor integra pe viitor.

Egalitatea de șanse pornește de la educație, iar copiii cu dizabilități care merg la o școală normală vor fi adulții care vor duce o viață normală în societate mâine.

articolul original.

VEȘTI TRISTE DIN FRANȚA : dreptul la avort intră în Constituţie

25 November 2022 at 13:33
image

Vot istoric în Franţa: dreptul la avort intră în Constituţie

Proiectul de lege, prezentat de partidul La France Insoumis, a fost aprobat în Parlament cu 337 de voturi pentru şi doar 32 împotrivă.

Cu o mare majoritate, Parlamentul francez a votat în favoarea includerii dreptului la întreruperea voluntară a sarcinii (IVG) în Constituţie. Proiectul de lege, prezentat de stânga radicală a lui Les Insoumis, a fost aprobat cu 337 de voturi pentru şi doar 32 împotrivă.

Textul a integrat câteva dintre cele 300 de amendamente prezentate de dreapta şi extrema dreaptă tradiţională, cu speranţa de a obţine următorul consens tot de la Senat, care este esenţial pentru aprobarea definitivă a reformei constituţionale, fără a recurge la un referendum popular.

Este un vot istoric. Adunarea Naţională vorbeşte lumii, Franţa vorbeşte lumii” a reacţionat Mathilde Panot, lidera deputaţilor Insoumis. Înainte de vot, Panot a susţinut că este un text pentru a proteja avortul, aşa cum s-a întâmplat recent în Statele Unite şi în unele ţări europene.

Ministrul Justiţiei, Eric Dupond-Moretti, a susţinut în mod deschis revizuirea constituţională propusă „mai mult decât este necesar în aceste vremuri tulburi”. 

articolul original.

Qatar 2022: Ovidiu Stoianof merge pe o Finală între Spania și Belgia la Campionatul Mondial de Fotbal

25 November 2022 at 05:45
image

de Mihai Sărmășan

Atacantul formației de Liga a 3-a a Clubului Sportiv Gloria 2018 Bistrița-Năsăud, Ovidiu Stoianof, a acceptat provocarea publicației noastre și ne-a răspuns întrebărilor legate de istoria Campionatelor Mondiale de Fotbal.

M.S Vă amintiți la ce ediție a Cupei Mondiale v-ați uitat prima dată la TV?

O.S Cupa Mondială din 1994, din Statele Unite. A fost un turneu fantastic pentru echipa noastră națională! Aveam 9 ani și am avut parte de bucurii mari, stăteam noaptea și așteptam meciurile noastre. Am ieșit cu tricolorul în stradă, să ne bucurăm! Victoriile cu Columbia, SUA, Argentina, dezamăgirea din prelungirile meciului cu Suedia, din sferturi sunt primele mele amintiri de la un Mondial.

M.S De-a lungul istoriei Campionatului Mondial de fotbal, care este meciul care v-a rămas în memorie sau v-a impresionat cel mai mult?

O.S Finala din 2006, din Germania, cu victoria Italiei la penalty-uri cu Franța, ieșirea din scenă a lui Zinedine Zidane, cu acea eliminare după conflictul cu Materazzi. Italienii au jucat cu o ambiție fantastică la acea ediție, o ambiție venită din problemele care izbucniseră acasă, cu scandalul meciurilor trucate. Nu aveau, cu siguranță, cea mai bună echipă, dar au arătat că sunt cel mai bun grup. A fost victoria unei echipe, nu a unui star, așa cum s-a întâmplat la multe alte finale.

M.S Care este echipa care a jucat cel mai frumos fotbal la o ediție a Cupei Mondiale?

O.S Spania, în 2010, în Africa de Sud, când tiki-taka a început să fie o modă. După ce câștigaseră Euro 2008, jocul lor dădea o siguranță care te făcea să îi vezi favoriți în orice meci, în acea perioadă. Posesia, felul cum își “înghesuiau” adversarii în treimea lor de teren, lucrurile acestea îi făceau să pară invincibili.

M.S România nu a mai fost la un Campionat Mondial din 1998. Când credeți că ne vom mai califica la o Cupă Mondială?

O.S Dacă vrem să fim optimiști, poate peste opt ani, pentru că în următorii patru ani e aproape imposibil să formăm o echipă bună. Dar dacă privim realist, nu mai devreme de peste 16 ani. Ca să nu lungesc mult răspunsul, nu prea avem cu ce și nu se întrevede ceva la orizont. O generație foarte bună poate apărea, într-adevăr și cu ceva noroc, oarecum fără o strategie anume, dar deocamdată nu pare să apară nici măcar așa.

M.S Care meci al naționalei noastre v-a plăcut cel mai mult din istoria participăriilor României la un Campionat Mondial de Fotbal?

O.S Cel cu Argentina, din 1994. Nu ne dădea nimeni vreo șansă, dar România a reușit ceea ce se poate spune că se apropie de un joc perfect. Nu doar surpriza uriașă de a elimina Argentina lui Batistuta, Ortega sau Simeone, dar și jocul, golurile, au fost fantastice.

M.S Care este jucătorul român, dar și cel străin, care prin evoluțiile sale, v-a lăsat cea mai frumoasă impresie la o Cupă Mondială?

O.S Zinedine Zidane, în 1998. A fost turneul care l-a consacrat între “greii” fotbalului din toate timpurile. Revenirea în prim plan a Franței, după ce în 1994 nici măcar nu se calificase, I se datorează într-o măsură și lui.
Iar dintre jucătorii români, Adrian Ilie, în Franța, 1998. Execuțiile și pofta de joc arătată atunci mi-au plăcut foarte mult, chiar dacă echipa noastră n-a mai reușit să treacă de optimi.

M.S Care este favorita dumneavoastră la turneul final din Qatar?

O.S Germania, dar după startul slab cu Japonia, nu mai sunt foarte convins că sunt într-o formă care să îi ducă până în finală.

M.S Cine credeți că va juca finala de pe 18 Decembrie?

O.S Spania și Belgia, care ar putea fi surpriza și ar putea ajunge până în finală de data asta.

foto credit: CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud

articolul original.

ROMÂNIA – CAPITALĂ DIPLOMATICĂ EUROPEANĂ ȘI EUROATLANTICĂ, pentru 3 zile, anunță Ministrul de externe

24 November 2022 at 14:08
image

Bogdan Aurescu: Vreme de trei zile România va fi capitala diplomatică europeană și euroatlantică

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu anunță că România va fi gazda a două evenimente diplomatice de amploare la sfârșitul acestei luni – Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO și Reuniunea liderilor de la Munchen. Acestea vor reconfirma rolul strategic important pe care îl are România, în contextul invaziei ruse în Ucraina, a spus ministrul.

În perioada 29 30 noiembrie voi avea onoarea sa găzduiesc la București Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai Alianței Nord-Atlantice. Este o reuniune extrem de importantă, care va demonstra încă o dată unitatea și solidaritatea aliată și care va căuta soluții pentru a contracara efectele războiului brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus Aurescu, într-un mesaj video postat pe site-ul MAE.

„Este, în același timp, prima reuniune aliată de nivel înalt pe care România o găzduiește după summitul de la București din 2008. Totodată, este primul eveniment care are loc într un stat de pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, după declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Prin urmare, o reuniune foarte relevantă, care confirmă rolul și profilul României în Alianța Nord-Atlantică și, în același timp, indică importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică, deci și pentru România”, a mai spus el. „În același timp, reuniunea miniștrilor de externe aliați de la București are loc într un moment simbolic foarte relevant pentru România, pentru că exact în urmă cu 20 de ani, Alianța Nord-Atlantică a invitat țara noastră să facă parte din NATO”, a adăugat Aurescu

Un alt eveniment foarte important pe care România îl va găzdui în perioada 28-29 noiembrie la București este Reuniunea liderilor de la Munchen, pe care Ministerul Afacerilor Externe o organizează împreună cu prestigioasa conferință de securitate de la Munchen, Munich Security Conferenc, a spus ministrul.

„Această reuniune arată încă o dată importanța și rolul cheie ale României la intersecția a două zone de importanță strategică pentru securitatea europeană, euroatlantică și globală Marea Neagră și Balcanii de Vest”, a explicat el. „În jur de 75 de participanți de nivel înalt vor participa la această reuniune împreună cu analiști și lideri de opinie. Vreme de trei zile, între 28 și 30 noiembrie, România va fi capitala diplomatică europeană, euroatlantică și dincolo de acestea”, a mai spus Aurescu.

sursa digi 24 foto credit Profimedia Images

articolul original.

CEA MAI BĂTRÂNĂ PISICĂ DIN LUME a intrat în Cartea Recordurilor

24 November 2022 at 13:53

Cea mai bătrână pisică din lume a intrat în Cartea Recordurilor. Flossie are aceeaşi vârstă ca noul ei stăpân

Guinness World Records şi organizaţia caritabilă Cats Protection au recunoscut-o pe Flossie, născută în 1995, ca fiind cea mai bătrână pisică în viaţă din lume.

Flossie, care are aceeaşi vârstă ca şi noul ei stăpân, a avut mai mulţi îngrijitori diferiţi de-a lungul lungii sale vieţi, iar acum locuieşte la marginea sud-estului Londrei.

Flossie a fost încredinţată voluntarilor din Kent la vârsta de 26 de ani, după ce stăpânul ei nu a mai putut să o întreţină.

Dar soarta ei s-a schimbat după ce a primit un nou cămin cu Vicki Green, asistentă executivă şi îngrijitoare de pisici cu experienţă, care locuieşte în Orpington, în sud-estul Londrei.

În mod remarcabil, Vicki are aceeaşi vârstă cu noul ei animal de companie, care împlineşte 27 de ani peste câteva săptămâni.

În ciuda faptului că este surdă şi are probleme de vedere, Flossie este descrisă de domnişoara Green ca fiind „afectuoasă, jucăuşă şi dulce”.

Am ştiut de la început că Flossie este o pisică specială, dar nu mi-am imaginat că îmi voi împărţi casa cu un deţinător al titlului Guinness World Records”, a declarat Green.

„Uneori îi lipseşte litiera sau are nevoie de ajutor pentru a se îngriji, dar eu o pot ajuta cu toate acestea. Suntem împreună în asta. Nu strâmbă niciodată din nas la şansa unei mese bune, mai puţin atunci când este ghemuită pe pătura ei galbenă preferată”.

După ce a fost îngrijită de doi muncitori de lângă un spital din Merseyside în 1995, Flossie a stat cu primul ei stăpân timp de 10 ani, până când aceştia au murit.

Luată în grijă de sora proprietarului, Flossie a mai stat acolo încă 14 ani, până când şi acel proprietar a murit, potrivit SkyNews.

Flossie a stat cu fiul femeii timp de trei ani, până când situaţia acestuia l-a forţat să o dea la Tunbridge Wells, Crowborough şi la filiala districtuală a Cats Protection.

Naomi Rosling, coordonator la această filială, a declarat: „Am fost uimite când fişele veterinare au arătat că Flossie are aproape 27 de ani. Este cea mai bătrână pisică pe care am întâlnit-o vreodată, are cel puţin 120 de ani în ani umani. Dacă voi fi într-o formă atât de bună când voi fi de vârsta ei, cu cineva care face ce este mai bine pentru mine atunci când am cea mai mare nevoie, voi fi o doamnă foarte fericită”.

Potrivit Omni Calculator, 27 de ani umani sunt echivalentul a 124 de ani de pisică.

Cu toate acestea, ea mai are încă un drum de parcurs pentru a bate recordul pentru cea mai bătrână pisică din toate timpurile. Creme Puff a trăit până la impresionanta vârstă de 38 de ani şi trei zile alături de stăpânul ei, Jake Perry, în Austin, Texas.

articolul original.

AFLĂ CE TEST DE SÂNGE VA REVOLUȚIONA modul în care diagnosticăm miocardita

24 November 2022 at 13:44
image

Un test de sânge revoluţionează modul în care este diagnosticată miocardita

Un test de sânge de 50 de lire sterline care diagnostichează o inflamaţie potenţial mortală a muşchiului cardiac ar putea fi disponibil în decurs de un an, au declarat oamenii de ştiinţă.

Experţii spun că acesta ar putea „revoluţiona modul în care diagnosticăm miocardita”, permiţând un tratament şi un sprijin timpuriu.

Cercetătorii au declarat că acest test ar ajuta la identificarea celor care suferă de miocardită, inflamaţie a muşchiului cardiac care poate fi adesea fatală, şi la acordarea unui tratament timpuriu care să le salveze viaţa.

 Testul se bazează pe o cercetare publicată în revista Circulation, care a arătat că celulele T, care sunt un anumit tip de celule albe din sânge, exprimă în sânge o moleculă numită cMet, care este un indicator al miocarditei, potrivit Independent.

Profesorul Federica Marelli-Berg, profesor de imunologie cardiovasculară în cadrul British Heart Foundation la Barts and the London, Queen Mary University of London (QMUL), a declarat: „Intervenţia timpurie este crucială în tratarea miocarditei, deoarece, în unele cazuri, poate fi doar o chestiune de săptămâni între apariţia simptomelor şi dezvoltarea insuficienţei cardiace. Dar fără un diagnostic, medicii nu le pot oferi pacienţilor tratamentul potrivit”.

 Credem că acest test pentru miocardită ar putea fi o simplă adăugare la analizele de sânge de rutină comandate în cabinetele medicilor. Atunci când sunt analizate în combinaţie cu simptomele, rezultatele ar putea permite medicilor de familie să determine cu uşurinţă dacă pacienţii lor au miocardită. Deşi mai trebuie să confirmăm aceste rezultate într-un studiu mai amplu, sperăm că nu va trece mult timp până când acest test de sânge va fi utilizat în mod regulat”.

Miocardita apare, de obicei, în urma unei infecţii virale

În timp ce unii oameni nu au niciun simptom, la alţii poate provoca dureri în piept, palpitaţii şi dificultăţi de respiraţie.

Acest test de sânge ar putea revoluţiona modul în care diagnosticăm miocardita, permiţând medicilor să intervină mult mai devreme pentru a oferi tratament şi sprijin”, a spus Profesor Sir Nilesh Samani.

Miocardita este o afecţiune dificil de diagnosticat, deoarece simptomele sunt adesea confundate cu alte afecţiuni.

Se estimează că, în fiecare săptămână, un tânăr moare subit în Marea Britanie din cauza unei miocardite nediagnosticate anterior.

Incidenţa miocarditei este de aproximativ 1.5 milioane de cazuri pe an la nivel mondial.

Metoda standard de aur actuală pentru diagnosticare este o biopsie cardiacă, care este invazivă şi riscantă şi care, uneori, poate încă să nu observe semnele afecţiunii.

În cadrul studiului, finanţat de British Heart Foundation, cercetătorii au comparat probe de sânge de la mai multe grupuri de pacienţi, inclusiv de la 34 de pacienţi diagnosticaţi cu miocardită.

Constatările au arătat că pacienţii cu miocardită aveau niveluri semnificativ mai mari de celule T cu cMet pe suprafaţa lor, în comparaţie cu alte grupuri, au declarat cercetătorii.

Echipa a declarat că munca sa se adaugă la dovezile conform cărora miocardita este o afecţiune autoimună.

Testele efectuate pe şoareci au arătat că blocarea cMet cu un medicament disponibil pe scară largă a redus severitatea miocarditei acestora, lucru pe care cercetătorii doresc, de asemenea, să îl investigheze în continuare.

Profesorul Sir Nilesh Samani, director medical la British Heart Foundation, a declarat: „Miocardita este o afecţiune notorie şi dificil de diagnosticat şi, din păcate, unii pacienţi vor suferi leziuni ireversibile ale inimii lor din cauza lipsei de teste de diagnosticare accesibile.

Acest test de sânge ar putea revoluţiona modul în care diagnosticăm miocardita, permiţându-le medicilor să intervină într-un stadiu mult mai timpuriu pentru a oferi tratament şi sprijin. De asemenea, ar reduce necesitatea testelor riscante şi invazive utilizate în prezent, economisind timp şi bani pentru NHS şi eliberând resurse vitale”.

articolul original.

Qatar 2022: Rian Farcașiu merge pe o Finală Europeană la Cupa Mondială de Fotbal

24 November 2022 at 07:03
image

de Mihai Sărmășan

Jurnalistul bistrițean Rian Farcașiu, , a acceptat provocarea noastră și ne-a povestit amintirile și trăirile sale despre istoria Cupei Mondiale de Fotbal.

M.S Vă amintiți la ce ediție a Cupei Mondiale v-ați uitat prima dată la TV?

R.F Deși eram destul de mic, aveam vreo 8-9 ani, îmi aduc și acum aminte de ediția din 1982, rămasă pe retina amintirilor datorită lui Paolo Rossi, primul meu idol din fotbal. Evident, amintirile sunt fade, chiar alb-negru, dar numele lui și al Italiei, câștigătoarea din acel an, mi-au setat „microbul” fotbalului.

M.S De-alungul istoriei Campionatului Mondial de fotbal, care este meciul care v-a rămas în memorie sau v-a impresionat cel mai mult?

R.F Nu cred că am un meci aparte care să-mi fi ocupat definitiv sinapse neuronale, în schimb îmi amintesc de Spania – Olanda din 2010 ca fiind o partidă pe gustul meu, probabil fiind și ceva mai recentă.

M.S Care este echipa care a jucat cel mai frumos fotbal la o ediție a Cupei Mondiale?

R.F Deși aș înclina să spun Brazilia, parcă totuși o altă echipă din ginta latină a fost mai aproape de feelingul meu, și anume Spania. Perioada 2008 – 2012 a fost una de vârf pentru iberici și cred că ultima în care fotbalul m-a captivat total.

M.S România nu a mai fost la un Campionat Mondial din 1998. Când credeți că ne vom mai califica la o Cupă Mondială?

R.F Am trăit la intensitate maximă campionatul din 1998 din Franța, dar și cel din 1994 din SUA. Cred că a fost apogeul fotbalistic românesc. Dacă se va mai califica România la un turneu final, fie el mondial sau european? Da! Speranța moare ultima, însă nu aș putea să spun când.

M.S Care meci al naționalei noastre v-a plăcut cel mai mult din istoria participăriilor României la un Campionat Mondial de Fotbal?

R.F România – Argentina și România – Columbia au fost două partide de referință. Chiar și cel cu Suedia, chiar dacă atunci s-a sfârșit cel mai bun traseu fotbalistic al României în fotbalul modern.

M.S Care este jucătorul român, dar și cel străin, care prin evoluțiile sale, v-a lăsat cea mai frumoasă impresie la o Cupă Mondială?

R.F După cum spuneam chiar de la prima întrebare, Paolo Rossi mi-a rămas întipărit în suflet, însă venind mai aproape de zilele noaste l-aș vota pe Iker Casillas – un goalkeeper extraordinar (nu trebuie să ne placă numai atacanții). Din loturile României nu mă pot decide la un sigur nume. Evident, Gică Hagi este pe podium, dar nu l-aș neglija nici pe pe Adrian „Cobra” Ilie, iar patriotismul local mă îndeamnă să spun Gabi Pele Balint.

M.S Care este favorita dumneavoastră la turneul final din Qatar?

R.F Nu mi-am făcut încă nicio „iubită” pentru acest CM. Vreau să văd ce se întâmplă în faza grupelor și apoi să-mi pun fularul la gât.

M.S Cine credeți că va juca finala de pe 18 Decembrie?

R.F Când vorbim de Cupa Mondială tindem să traversăm oceanul și să alegem dintre Brazilia și Argentina. De această dată cred că finala va fi una europeană, cu Franța într-o jumătate de teren și una dintre Anglia, Germania sau Spania în cealaltă. Surprizele fac însă deliciul unui astfel de turneu final, iar așa cum Croația a dat peste cap casele de pariuri, nici de data asta nu cred că prognoza este una simplă.

articolul original.

SESIUNEA DE ÎNSCRIERE în programele Rabla Clasic și Rabla Plus se pregătește

23 November 2022 at 13:57
image

Sesiunea de depunere a dosarelor în cadrul programelor „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus” a fost prelungită până pe data de 31 ianuarie 2023, a anunţat Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

Astfel, până la finele lunii ianuarie 2023 pot depune dosare de finanţare în cele două programe persoane fizice, persoane juridice şi unităţi administrativ-teritoriale (UAT). Solicitanţii se pot înscrie în limita bugetului disponibil alocat de AFM.

Calendarul de desfăşurare a sesiunilor de înscriere în anul 2022 în cadrul Programului de stimulare a înnoirii parcului auto naţional şi a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, precum şi sumele rămase disponibile pot fi consultate pe site-ul www.afm.ro, la secţiunile aferente programelor.

O nouă sesiune de înscriere în programele „Rabla” şi „Rabla Plus” a demarat pe data de 30 septembrie şi urma să se încheie pe 25 noiembrie, timp în care persoanele fizice puteau să se înscrie în cele două programe prin intermediul dealerilor autorizaţi, iar persoanele juridice puteau depune dosarele de finanţare prin accesarea aplicaţiei informatice puse la dispoziţie de AFM.

Bugetele totale puse la dispoziţie pentru această etapă se împart astfel: pentru Programul „Rabla Clasic” – persoane fizice, buget de 139.898.500 lei, persoane juridice – buget de 173.300.500 lei, instituţii publice – buget de 15 milioane de lei, în timp ce pentru Programul Rabla Plus – persoane fizice, bugetul este de 115.500.000 lei, persoane juridice – 202.303.000 lei şi instituţii publice – 15 milioane de lei.

articolul original.
❌