ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 2 February 2023RFI

Migrația revine pe agenda UE, cei 27 sunt tot divizați

2 February 2023 at 06:50
image

Politico  informează că liderii UE urmează să discute problema delicată la summitul lor de săptămâna viitoare. Liderii UE vor spune că Europa va folosi „ca pârghii toate politicile și instrumentele relevante ale UE, inclusiv dezvoltarea, comerțul și vizele, precum și oportunitățile de migrație legală", potrivit proiectului de concluzii văzut de redactorii publicației europene.

În acest context, Ouest France notează că dreapta dură aflată la putere în Suedia lansează o campanie în străinătate pentru a descuraja candidații la emigrare să vină în țară.

Suedia, care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene intenționează, de asemenea, să încurajeze UE să accelereze expulzările.

Și va profita de semestrul său de președinție rotativă a Consiliului Uniunii Europene pentru a-și convinge partenerii să facă la fel.

În Euractiv citim că prim-ministrul italian Giorgia Meloni și președintele Consiliului UE, Charles Michel, s-au aflat la Roma pentru a discuta despre imigrație și inflație înaintea reuniunii Consiliului UE din 9-10 februarie. 

Președintele Consiliului UE i-a mulțumit lui Meloni pentru „responsabilitatea" demonstrată în primele 100 de zile de guvernare.

 

Se anunță o primăvară dificilă

Potrivit revistei franceze Le Point, Europa se teme de un val dublu de migranți în această primăvară :

Numai ruta Balcanilor de Vest reprezintă 45% din toate traversările ilegale, în creștere cu 136% față de anul trecut. Această rută este parcursă mai des de sirieni, afgani și turci. Există însă și rapoarte despre noi naționalități, până acum nu foarte prezente, precum burundienii, tunisienii și indienii.

Uniunea Europeană se află astfel în fața unei situații complicate: pe de o parte, Germania, cea mai mare economie a sa, mizează pe imigrație pentru a-și menține poziția; pe de altă parte, țările din Sud, cele mai expuse fluxurilor migratorii, nu și-i doresc și se plâng de lipsa de solidaritate din partea partenerilor europeni.

Ursula von der Leyen, deși este membră a PPE, adoptă personal o linie mult mai apropiată de cea a lui Olaf Scholz decât de partidul ei inițial.

Alegerile europene se apropie și președinta Comisiei urmărește un al doilea mandat.

Fără sprijinul PPE, ea nu va fi numită spitzenkandidat („șef de listă") al familiei sale politice, în ianuarie viitor.

Dar, fără sprijinul compatriotului ei Olaf Scholz în Consiliu, Ursula von der Leyen nu va putea obține un al doilea mandat în fruntea Comisiei. Prin urmare, pendulul său oscilează între fermitate și umanism”.

Ce s-a schimbat de la tragedia din 2013?

De peste ocean, Los Angeles Times amintește că, la aproape 10 ani de la tragedia în care au murit 300 de migranți plecați cu o barcă din Libia, în octombrie 2013,  puține s-au schimbat :

Deși liderii europeni au făcut atunci o promisiune solemnă : "niciodată din nou".

Dar la aproape un deceniu, puține s-au îmbunătățit.

Gardurile de frontieră sunt din nou în discuție, deși Comisia Europeană a refuzat anterior să sprijine țările membre să le ridice, argumentând că nu sunt în conformitate cu „valorile europene".

Mai multe țări UE, în special Ungaria, Austria și Slovenia, au ridicat garduri la frontieră după ce peste 1 milion de migranți au intrat în Europa în 2015, cei mai mulți dintre ei refugiați de război din Siria și Irak.

Comisia vrea să accelereze procesarea azilului la granițele blocului și a numit un „coordonator pentru returnări" pentru a accelera deportările”.

articolul original.

Brexit: la a treia aniversare, cuvântul la modă este "Bregret"

1 February 2023 at 09:37
image

Potrivit unui comentariu al agenției Reuters, "după trei ani, Marea Britanie încă așteaptă dividendele" de pe urma Brexitului.

"În acea zi, prim-ministrul de atunci, Boris Johnson spunea că țara și-ar putea îndeplini în sfârșit potențialul și că va crește cu fiecare lună ce trece. Până acum, s-a întâmplat opusul.

Sondajele de opinie arată că britanicii care regretă părăsirea UE sunt tot mai mulți față de cei care nu o fac.

Mulți economiști spun însă că părăsirea UE nu este singura cauză a necazurilor Marii Britanii - țara a fost puternic lovită de pandemia de coronavirus și de creșterea prețurilor la gaze după invadarea Ucrainei de către Rusia - dar Brexitul rămâne un factor care poate ajuta la explicarea performanțelor slabe".

„Evident, britanicii nu au inima să sărbătorească această aniversare", transmite și corespondentul France Télévisions de la Londra, vorbind despre o stare de "Bregret" o combinație între cuvintele "Brexit" și  "regret".

Același termen, într-un comentariu din The Guardian:

"La trei ani de la Brexit, alegătorii din Regatul Unit au rămas cu un gust amar de Bregret".

Potrivit agenției americane de știri Bloomberg, Brexitul „costă economia britanică 100 de miliarde de lire sterline pe an, cu efecte mai ales în planul investițiilor și în privința capacității de a angaja lucrători. PIB-ul britanic ar fi fost cu 4% mai mare dacă țara ar fi rămas în UE",

The Telegraph observă la rândul său că "investițiile în afacerile din Regatul Unit au crescut cu 19% mai puțin decât media din economiile G7. Dovezile de până acum sugerează că ruptura de piața unică ar fi putut avea un impact asupra economiei britanice mai rapid decât ne-am așteptat.

Datele vin în momentul în care FMI și-a retrogradat previziunile de creștere pentru Marea Britanie în 2023 mai mult decât pentru orice altă țară din G7.

Cu toate acestea, tăierea legăturilor cu UE a permis Marii Britanii să creeze stimulente pentru comerț și să reformeze regulile privind serviciile financiare, în beneficiul băncilor din City".

"Elefantul din cameră"

Brexit-ul are un impact pozitiv, consideră însă The Sun: „Guvernul anunță un nou val de oportunități de investiții și miliarde de lire sterline au fost deblocate de când ne-am eliberat de Bruxelles, în urmă cu trei ani. Aceasta este o veste bună, dar conservatorii trebuie să-și transmită mesajul rapid și clar dacă vor să-i convingă pe alegătorii sătui de un partid înglodat în scandaluri. Rishi Sunak trebuie să vândă o imagine pozitivă a unei Mari Britanii prospere post-Brexit." (Sursa: Eurotopics)

În timp ce, pentru ziarul francez de afaceri Les Echos, citat de Eurotopics „Brexit este încă „elefantul din cameră" pe care nimeni nu vrea să-l menționeze. Conservatorii se tem de o întărire a partidului Reform UK, moștenitorul Ukip al lui Nigel Farage. Laburiștii se tem că ar putea pierde definitiv sprijinul muncitorilor, a căror absență i-a adus o înfrângere grea în 2019".

articolul original.
Before yesterdayRFI

Avioane de luptă pentru Ucraina? Ușa este deschisă

31 January 2023 at 06:30
image

Livrarea de avioane de luptă nu mai este „un tabu" pentru unii dintre aliații Ucrainei. Este constatarea pe care o găsim în Le Monde :

Mai mulți oficiali americani și europeni au asigurat în ultimele zile că ușa nu mai este închisă pentru trimiterea aeronavelor de tip F-16. Olanda, în special, s-a pronunțat în favoarea acestei ipoteze, care nu se bucură însă de un consens. Cu toate acestea, începând din 25 ianuarie, mai mulți înalți oficiali americani păreau pregătiți să redeschidă discuția pe aceste subiecte.

Trimiterea avioanelor de luptă va fi discutată „foarte atent", a declarat Jon Finer, consilier adjunct pentru securitate națională la Casa Albă, pentru canalul american MSNBC. Compania de apărare Lockheed Martin va „mări producția de F-16 în Greenville (Carolina de Sud) pentru a putea răspunde satisfăcător nevoilor țărilor care aleg să facă transferuri terțe pentru a contribui la conflictul actual", a mai spus oficialul citat de canalul american”.

Potrivit Financial Times, o altă variantă studiată de oficialii europeni ar fi trimiterea flotei țărilor europene voluntar în alte țări de pe flancul estic, pentru ca acestea din urmă să își poată trimite la rândul lor propriile dispozitive de concepție sovietică. Ipoteza fusese însă respinsă la începutul războiului. În timp ce Polonia se oferise să-și trimită avioanele sale Mig-29 la Kiev, sperând în schimb să primească F-16, Washingtonuls-a opus, considerând această soluție prea riscantă împotriva Rusiei.

În The Telegraph citim că președintele Comitetului de Apărare Națională și Forțe Armate al Adunării Naționale a Franței, Thomas Gassilloud, a declarat în timpul unei călătorii la Londra, că „toate ușile sunt deschise".

"Ceea ce e imposibil azi va fi posibil mâine"

The New York Times observă că, pe măsură ce războiul a evoluat, la fel a evoluat și tipul de asistență militară pe care aliații Ucrainei s-au dovedit dispuși să o ofere Ucrainei :

”La început, echipamente de calibru mic, cum ar fi armele antitanc Javelin și NLAW, care au ajutat la oprirea forțelor ruse și apoi la alungarea lor din Kiev și alte orașe din nord.

Apoi, accentul s-a mutat pe artilerie pentru a ajuta Kievul să egaleze presiunea Rusiei. Asta a permis Ucrainei să obțină câștiguri în est, până în iulie. Apariția sistemelor de rachete de precizie, cum ar fi HIMARS, de fabricație americană, a ajutat Ucraina să pregătească scena pentru cele mai de succes două operațiuni ale sale, recucerind Harkov în nord-est și apoi orașul sudic Herson.

Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al apărării, a spus că avioanele de luptă și rachetele cu rază lungă de acțiune rămân în fruntea listei de dorințe ale armatei sale, adăugând că speră că discuțiile din săptămânile următoare între aliații occidentali ai Ucrainei vor duce la noi angajamente. „Pentru mine, tot ceea ce este imposibil astăzi va fi posibil mâine", a spus el într-un interviu acordat Canadian Broadcasting Corporation.

Pe de altă parte, într-un interviu pentru ziarul german Tagesspiegel cancelarul Olaf Scholz a susținut că discuția despre trimiterea de avioane poate părea "frivolă", după ce tocmai s-a luat o decizie cu privire la trimiterea de tancuri "Aceasta subminează încrederea oamenilor în deciziile guvernamentale", a spus Scholz.

articolul original.

Grupul Wagner, declarat organizație criminală. Ce se schimbă?

30 January 2023 at 07:21
image

"Grupul rusesc Wagner din Rusia alimentează terorismul în Africa, iar bătălia Moscovei pentru resurse a venit cu prețul securității regionale" scrie Foreign Policy :

"În primul rând, sunt abuzurile la adresa drepturilor omului săvârșite de forțele Grupului Wagner.

În Mali, forțele Wagner au fost acuzate de atrocități în masă, tortură, execuții sumare și alte crime. În Republica Centrafricană, Wagner a fost implicat în cazuri de dispariții, violuri și crime extrajudiciare.

Contractorii militari privați nu pot fi trași la răspundere pentru niciuna dintre aceste crime, deoarece statele în care își desfășoară activitatea au capacități de investigație slabe și sisteme judiciare care nu sunt independente. Ca atare, sentimentul de impunitate este probabil să stimuleze mai mulți tâlhari.

Mai mult decât atât, există încă o zonă gri, deoarece acești contractori privați nu sunt nici civili, nici combatanți legali în conflict.

În al doilea rând, relațiile tranzacționale ale lui Wagner cu guvernele din Sahel vor delegitima și mai mult aceste regimuri în ochii populației. În ultimii ani, au avut loc lovituri de stat militare în Mali, Burkina Faso și Ciad. Guvernele legitime mențin un monopol asupra utilizării violenței, cât timp statul de drept oferă servicii de bază cetățenilor.

Țările în care își desfășoară activitatea Grupul Wagner nu fac nimic în această direcție, ceea ce încurajează teroriștii, insurgenții și extremiștii violenți care încearcă să înlocuiască guvernul sau să opereze în paralel".

Nevoia unui efort internațional

Politico spune că Wagner nu este doar un sindicat criminal, ci mai degrabă ceva asemănător cu un grup terorist :

"Marcarea sa ca organizație criminală transnațională este în principal o mișcare simbolică. Deoarece Wagner și unii dintre asociații săi – inclusiv Prigojin însuși – sunt deja supuși sancțiunilor economice, decizia administrației Biden nu oferă noi instrumente semnificative pentru a lupta efectiv cu grupul.

Dar având în vedere perspectiva unei ofensive de primăvară a Rusiei, este timpul să intensificăm presiunea asupra acestei forțe vicioase care prelungește conflictul din Ucraina și destabilizează largi zone din Africa. Este nevoie de un efort cu adevărat internațional pentru a opri o amenințare transnațională ascendentă".

Le Monde constată, la rândul său, că în timp ce războiul continuă în Ucraina, Wagner continuă să-și țeasă pânza în Africa :

"Numele Wagner din secolul al XIX-lea este sinonim cu muzica războinică. Wagner din zilele noastre se răspândește în Africa.

Cu rezultate mixte. Discret în Mali, prospectiv în Republica Centrafricană, anunțat în Burkina Faso dar reducându-și prezența în Libia și Siria, părăsind Serbia la fel de repede cum a ajuns acolo.

Grupul Wagner este oportunist, precum diplomația rusă, pe ale cărei interese se pliază.

Dar victoriile ruse semnate de mercenarii Wagner nu pot inversa tendința: impasul militar din Ucraina".

O importanță supraestimată

Newsweek citează o analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) potrivit căreia șeful notoriului grup de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, își „supraestimează" importanța pentru Kremlin :

Prigojin și forțele sale Wagner au fost puternic implicate în campania militară rusă din Ucraina. La începutul lunii ianuarie, Prigojin a fost cel care a anunțat că luptătorii Wagner, mai degrabă decât armata Rusiei, au preluat controlul asupra orașului ucrainean Soledar.

Dar, pe măsură ce forțele ruse își concentrează eforturile asupra orașului Bakhmut, forțele militare convenționale le iau locul luptătorilor Wagner „epuizați" de luptele de la Soledar.

Pe măsură ce armata rusă joacă un rol mai proeminent în operațiunile din jurul orașului Bakhmut și nu se bazează atât de mult pe recruții Wagner, Kremlinul nu va mai „trebui să-l liniștească pe Prigojin",consideră ISW.

Scăderea influenței Wagner vine în momentul în care ministerul rus al apărării și șeful forțelor ruse din Ucraina, generalul Valeri Gherasimov, caută să profesionalizeze armata".

articolul original.

Cât de aproape suntem de un conflict direct Rusia-NATO?

27 January 2023 at 06:36
image

După cum comentează Le Monde, "vocile care avertizează, cu bună-credință, împotriva unui risc de spirală și conflagrație, nu au altă opțiune de oferit decât aceea a unor negocieri improbabile. Nimic din retorica maximalistă a lui Vladimir Putin, care agită constant fantezia unui conflict de civilizații, nimic din strategia rusă a crimelor de război, de acum, standardizate, nu conferă acestei alternative nici cea mai șubredă bază.

Creșterea sprijinului internațional pentru Ucraina este doar consecința căii alese de Kremlin. Aceasta nu îi transformă pe aliații Kievului în beligeranți, pentru că stau de partea dreaptă a legii, ajutând o țară în situație de autoapărare".

Coeziunea Occidentului este factorul decisiv, explică și Corriere della Sera, citat de Eurotopics :

Nu este adevărat că am urcat o treaptă pe scara războiului mondial. În cel mai bun caz, Ucrainei i s-au oferit mijloacele de a rezista încă un an. Ceea ce contează în termeni absoluți - și ceea ce irită Moscova - este valoarea simbolică, și anume că SUA și Europa au reușit să țină încă o dată împreună."

CNN estimează că săptămânile de dezbatere publică cu privire la sporirea ajutorului au fost menite să arate Moscovei că Occidentul este precaut și respectuos cu ceea ce rămâne din ego-ul Kremlinului :

"Dar ne aflăm aici într-un teritoriu imposibil de imaginat în urmă cu un an, cu cea mai bună tehnologie de atac a NATO care va încăpea în curând în mâinile Ucrainei, iar Rusia aparent capabilă doar să-și latre frustrarea".

Ziarul israelian Haaretz consideră că ”odată cu ajutorul militar extins acordat Ucrainei, atât calitativ cât și cantitativ, războiul devine din ce în ce mai mult o confruntare aproape directă între Rusia și Statele Unite și NATO – cu siguranță mai mult decât a fost la început în urmă cu aproape un an.

Ca atare, devine și mai important ca Putin să demonstreze un oarecare succes. O poate face? Probabil că nu, cel puțin nu fără o escaladare majoră. Va încerca? Se pare că s-a trezit încolțit într-o situație în care este forțat".

În publicația rusă în exil Novaya Gazeta, preluată de The Mosccow Times, politicianul rus de opoziție Leonid Gozman spune că singura șansă o reprezintă o victorie rapidă a Ucrainei :

"Indiferent de costul războiului pentru economia Rusiei, fabricile de armament ale țării vor continua să funcționeze – Putin preferă ca oamenii săi să moară de foame decât să înceteze să producă arme.

Singurul lucru pe care Putin știe să-l facă este să-și asigure propria securitate și astfel ne putem aștepta la impunerea legii marțiale permanente, indiferent că lasă o țară săracă, înapoiată și chiar mai agresivă decât este acum.

Mai devreme sau mai târziu, principala temere a Occidentului se va adeveri, totuși – un conflict militar direct între Rusia și NATO.

Prin urmare, opțiunea de conflict prelungit nu poate avea succes.

În ceea ce privește o victorie rapidă a Ucrainei - cu cât aceasta este mai decisivă, cu atât riscurile vor deveni mai scăzute, deoarece o victorie decisivă ar reduce șansele lui Putin de a putea ordona o lovitură nucleară sau de a se asigura că un astfel de ordin este respectat. Da, riscurile nu sunt zero, dar cred că nu există altă cale de ieșire", spune politicanul rus de opoziție.

articolul original.

Blindate grele pentru Ucraina – un moment decisiv în evoluția războiului?

26 January 2023 at 07:05
image

Pentru Politico, această decizie reprezintă o întorsătură semnificativă și, potențial, un moment decisiv în război, deoarece ar trebui să deschidă calea unei coaliții mai largi de țări care să trimită tancuri de luptă pe linia frontului împotriva invadatorilor ruși.

Le Monde amintește că, până în ultimele zile, Statele Unite au fost reticente în a trimite blindate grele în Ucraina :

"Greu de manevrat, complicat de întreținut, mari consumatoare  de combustibil, Abrams ar fi un cadou otrăvit pentru forțele de la Kiev, a explicat Colin Kahl, numărul trei al Pentagonului, la întoarcerea dintr-o călătorie în Ucraina.

Însă dornice să păstreze soliditatea blocului occidental, Statele Unite au decis să facă pasul pentru a debloca poziţia Germaniei, preocupată de relaţiile sale cu Moscova și care nu dorea ca tancurile sale Leopard să fie singurele trimise în Ucraina".

Dar ce pot schimba, pe teren, noile armamente grele trimise de aliații Ucrainei?

După cum explică CNN, "tancurile reprezintă cea mai puternică armă ofensivă directă oferită Ucrainei până acum, un sistem conceput să întâlnească nemijlocit inamicul, în loc să tragă de la distanță.

Dacă sunt folosite corespunzător și cu pregătirea necesară, ar putea permite Ucrainei să câștige teren în fața forțelor ruse care au avut timp să sape linii defensive.

În comparație cu tancurile T-72 recondiționate, primite până acum de Ucraina, tancurile occidentale moderne sunt cu o generație înainte în ceea ce privește capacitatea lor de a viza pozițiile inamice".

Un astfel de tanc este un sistem înfricoșător, capabil de lovituri devastatoare, scrie și Frankfurter Allgemeine Zeitung :

"Pe de altă parte, este doar un vehicul cu motor pe șenile. Dar Leopard 2 este un fel de Golf al industriei germane de tancuri: polivalent, cu reputație globală și care, potrivit producătorului, a ieșit de pe linia de asamblare de peste 3.500 de ori.

Asta știe și Ucraina. Kievul consideră că Leopard 2 ar crește semnificativ șansele de succes pentru viitoarele ofensive împotriva ocupanților ruși".

„Este o schimbare a jocului. Acest lucru va transforma războiul de tranșee într-un război mobil", spune un expert britanic în tancuri pentru postul Tv Channel 4.

BBC comentează că "este încă puțin probabil ca Ucraina să obțină cele 300 de tancuri de care spune că are nevoie pentru a câștiga războiul.

Dar dacă o jumătate de duzină de națiuni occidentale furnizează fiecare câte 14 tancuri, atunci asta ar duce totalul la aproape 100 - ceea ce ar putea face diferența.

Tancurile occidentale - inclusiv Challenger 2 din Marea Britanie, Leopard 2 din Germania și Abrams fabricate din SUA - sunt toate considerate superioare omologilor lor din epoca sovietică, cum ar fi omniprezentul T-72.

Acestea vor oferi echipajelor ucrainene mai multă protecție, viteză și precizie. Dar tancurile de luptă occidentale nu sunt o armă minune sau un schimbător de joc în sine. Este, de asemenea, foarte important ceea ce se furnizează alături de acestea.

În ultimele săptămâni, s-a produs o schimbare în ceea ce privește armele grele furnizate de Occident - inclusiv alte sute de vehicule blindate, sisteme de artilerie și muniție.

Combinate, reprezintă genul de hardware militar necesar pentru a trece prin liniile rusești și pentru a prelua teritoriul.

Dacă trupele ucrainene pot fi antrenate și armele livrate la timp, ele ar putea constitui elemente cheie ale oricărei ofensive de primăvară.

Un element care încă lipsește pentru operațiunile ofensive este puterea aeriană. Ucraina a cerut Occidentului să furnizeze avioane de luptă moderne de la începutul războiului. Până acum, niciunul nu a fost livrat".

articolul original.

Privire din afara Franței: va reuși Macron să treacă reforma pensiilor?

25 January 2023 at 06:57
image

Revista britanică The Spectator observă că "ridicarea vârstei de pensionare la 64 de ani este o cauză în jurul căreia toți se pot ralia, dar sentimentul că s-a umplut paharul este mult mai profund.

Mulți simt că Republica este într-un declin inexorabil și că anii următori vor fi de austeritate. Macron a spus asta în august anul trecut, avertizând Franța că „epoca abundenței a luat sfârșit".

Președintele are dreptate. Vremurile se schimbă și viața confortabilă de care s-a bucurat Occidentul în ultima jumătate de secol a luat sfârșit.

Macron vrea să pregătească Franța pentru acest viitor și există o mulțime de oameni care îi susțin reforma pensiilor. Dar se confruntă cu o opoziție serioasă și hotărâtă.

Pentru moment, determinarea celor două părți este intactă. Se va transforma probabil într-un război de uzură și o primăvară de greve și proteste".

Pentru Süddeutsche Zeitung, nu contează dacă vorbim despre alianța de stânga Nupes sau Adunarea Națională de extremă dreapta: opoziția nu vrea să coopereze. Iar guvernul Macron nu a fost deosebit de deschis la compromis :

"Dar problema lui Macron nu este doar că nu se poate baza pe o majoritate parlamentară suficientă pentru a-și vedea marile planuri aprobate - problema lui este și că aproape a rămas fără planuri mari.

În primul său mandat, a abolit impozitul pe avere, a flexibilizat piața muncii și a adoptat un plan de redresare de 100 de miliarde de euro. În timpul celui de-al doilea mandat, Macron se pare că și-a pierdut aplombul. Reforma pensiilor, pe care o abordează acum, este ultimul vestigiu al angajamentului său – și oricum pare mult mai puțin ambițioasă".

Dar ce opțiuni are Emmanuel Macron?

Ziarul elvețian Blick spune că acestea sunt în număr de trei: să accelereze, să stagneze sau să negocieze.

"Accelerarea este posibilă, mai ales că, în cazul unui blocaj parlamentar, articolul 49.3 poate permite guvernului să forțeze, angajându-și responsabilitatea. Cei care cred că reforma este esențială ar trebui doar să spere că calmul social va reveni după furtună. Barometrul va fi următoarea demonstrație a sindicatelor anunțată pentru 31 ianuarie și paralizia, sau nu, a țării prin greve.

A doua opțiune: blocarea.

Pare de neconceput, având în vedere importanța pe care președintele francez o acordă acestei reforme pe care o prezintă ca „indispensabilă". Dar în politică, după cum știm, nimic nu este imposibil.

Opțiunea a treia: negocierea și renunțarea la prim-ministrul actual.

Pentru Emmanuel Macron, demiterea lui Elisabeth Borne nu ar avea consecințe politice. Și nu e exclus, de altfel, ca persoana în cauză să renunțe.

Astfel ar putea să-și mențină tema transformării sociale esențiale.

Dar dacă face această alegere, trebuie să acționeze rapid, înainte ca orice discuție să devină imposibilă și strada să ceară capul șefului guvernului".

articolul original.

Berlinul, sub presiune privind tancurile Leopard. Dar de ce nu livrează SUA blindate grele?

23 January 2023 at 06:28
image

Timpul expiră pentru Ucraina, în timp ce țările aliate încă dezbat trimiterea tancurilor, titrează Politico. Fără aceste tancuri, lovirea forțelor rusești, răspândite pe sute de kilometri, ar putea deveni problematică.

Le Monde notează că în absența unei decizii, unele țări ar putea decide să meargă înainte fără autorizația Berlinului și să livreze tancuri Leopard în Ucraina. În orice caz, asta au sugerat polonezii, care sunt foarte supărați pe Berlin. O decizie care nu ar fi lipsită de consecințe juridice, contractele semnate de Berlin prevăzând că este nevoie de autorizația sa pentru a reexporta echipamente de fabricație germană.

La rândul ei, Franța spune că încă studiază livrarea tancurilor Leclerc, un model echivalent cu Leopard. Dar și această livrare pare foarte ipotetică, Parisul evidențiind dificultatea de a asigura întreținerea de la distanță a acestor echipamente, pe cât de puternice, pe atât de fragile. Din acest motiv, în special, a preferat să trimită tancuri ușoare AMX-10 RC, care sunt mai simplu de utilizat și de întreținut.

Potrivit Euronews, Germania neagă că a blocat livrarea tancurilor Leopard către Ucraina în timpul întâlnirii cu Ramstein.

Noul ministru german al Apărării, Boris Pistorius a declarat că guvernul este gata să treacă rapid la trimiterea acestora dacă va exista un consens între aliați.

Presiunile cresc asupra Berlinului, dar Germania a devenit unul dintre principalii susținători militari ai Ucrainei, depășind un tabu înrădăcinat în momentele întunecate ale istoriei sale din secolul al XX-lea.

Tancurile Leopard sunt considerate foarte potrivite, deoarece sunt utilizate pe scară largă, ceea ce înseamnă că mai multe țări ar putea furniza unele dintre tancurile lor pentru a sprijini Ucraina.

"Germania are o responsabilitate"

The Washington Post scrie că Germania s-a confruntat începând de sâmbătă cu presiuni continue, după ce întâlnirea cheie a aliaților occidentali nu a ajuns la un acord pentru a furniza Ucrainei tancurile de luptă despre care Kievul spune că reprezintă o parte esențială a efortului său împotriva forțelor ruse. Letonia, Estonia și Lituania au lansat un apel comun, îndemnând Berlinul să furnizeze tancuri „acum", adăugând: „Germania, ca putere europeană de prim rang, are o responsabilitate specială în acest sens".

The Guardian arată că solicitările privind trimiterea de tancuri grele au venit în timp ce armata rusă susține că trupele sale au lansat o ofensivă în regiunea Zaporojia din Ucraina, unde luptele s-au intensificat în această săptămână după câteva luni de front aproape înghețat.

Iar CNBC explică de ce înalți oficiali americani nu vor să ofere tancuri Ucrainei, în ciuda presiunii germane.

Oficialii spun că există o frustrare în administrația Biden în legătură cu presiunile Germaniei.

Oficialii americani precizează că pregătirea personalului pentru a opera tancurile necesită un timp îndelungat și întreținerea acestora este dificilă. De asemenea, oficiali americani susțin că acestea nu sunt vehiculele potrivite pentru lupta din Ucraina.

De asemenea, americanii spun că Ucraina are deja la dispoziție sute de tancuri și, în ultimul an, a capturat alte sute de tancuri rusești pe câmpul de luptă și le-a adăugat la inventarul său.

articolul original.

Ramstein: ultima șansă pentru a ajuta Ucraina, în fața ofensivei de primăvară

20 January 2023 at 06:49
image

"Tancurile germane pentru Ucraina depind de aprobarea SUA", informează BBC :

"Cancelarul Olaf Scholz este supus unei presiuni internaționale și interne din ce în ce mai mari de a furniza tancuri Leopard 2 construite în Germania sau cel puțin pentru a aproba livrarea acestora de către țări terțe.

Dar Berlinul este încă în discuții cu SUA și mulți se așteaptă ca un anunț să aibă loc în urma întâlnirii aliaților occidentali de la baza militară americană Ramstein din sud-vestul Germaniei”.

Politico notează, la rândul său, că Scholz deține cheia pentru tancurile Leopard, dar îl așteaptă pe Biden.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki vrea să formeze o alianță largă de țări care să furnizeze fiecare Ucrainei tancuri Leopard. Până acum, doar Finlanda a invocat public posibilitatea de a participa la un astfel de program. Multe alte țări par reținute, atâta timp cât Germania rămâne în expectativă.

Un moment decisiv

Daily Expres consideră că NATO se confruntă cu „ultima șansă" de a trimite ajutor militar Ucrainei înainte de ofensiva rusă de primăvară.

Potrivit unui expert consultat de ziar, este nevoie de 20 de săptămâni pentru a pregăti un echipaj :

"Dacă antrenamentul este comprimat la zece sau douăsprezece săptămâni, în caz de urgență, atunci vor putea exista forțe semnificative de tancuri din vest, când rușii vor începe ofensiva și toată lumea va spune că întâlnirea de la Ramstein a fost exact la timp. Dar dacă deciziile nu sunt luate vineri, va fi prea târziu", citim în ziarul britanic.

Corriere della Sera crede însă că Scholz se va angaja să livreze tancuri grele: „La Davos, Olaf Scholz a promis că va menține sprijinul pentru Ucraina, fără a menționa tancurile. Dar ceva se mișcă, după cum au recunoscut miniștrii și oficialii germani în ultimele două zile. La Ramstein, Germania poate da în sfârșit aprobarea pentru livrarea tancurilor pe care le fabrică. Cu condiția, totuși, după cum se aude din Germania, ca și SUA să-și trimită tancurile de luptă."

Kremlinul avertizează cu privire la escaladare

Le Figaro amintește că Suedia și-a încălcat doctrina de a nu livra armament unei țări aflate în război și va trimite, de asemenea, 50 de piese de infanterie blindată CV-90, precum și rachete antitanc portabile NLAW.

Dar livrarea armelor cu rază lungă către Kiev ar duce la escaladare, avertizează Kremlinul.

Însă o decizie „simbolică" nu va schimba fundamental cursul conflictului, în schimb le va permite ucrainenilor să fie mai bine pregătiți, spune pentru Libération un cercetător din cadrul Institutului Francez pentru Relații Internaționale.

Întrebat dacă livrarea tancurilor occidentale de către Regatul Unit, Franța și poate Germania, aduce riscul de a se trece linia roșie și de a deveni beligeranți, așa cum spune Moscova, expertul răspunde că nu :

"Sunt argumente susținute de surse pro-ruse, de oameni care nu vor să susțină Ucraina în război. Vă reamintesc că Dmitri Rogozin a fost rănit în decembrie, la Donețk, în urma unei lovituri cu tunul Caesar.

Prin urmare, Franța a fost implicată în acest conflict din aprilie-mai. Evident că nu trimiterea de tancuri va schimba lucrurile, mai ales că Ucraina a primit deja multe din Polonia și Cehia. Nu livrarea a 14 tancuri Challenger de către britanici ne introduce într-o nouă eră. Este ceva simbolic".

articolul original.

ChatGPT: provocare sau oportunitate?

19 January 2023 at 06:55
image

Inteligența artificială prezintă provocări serioase pentru mediul academic – dar și oportunități serioase , scrie Murtaza Haider, profesor de management la Universitatea Metropolitană din Toronto în publicația canadiană Globe&Mail :

"Vestea bună pentru profesori este că ChatGPT nu poate genera conținut cu adevărat original; poate produce text (și informații) pe baza a ceea ce a văzut în trecut. Cel puțin deocamdată, nu poate genera idei noi. Aceasta înseamnă că, deși ChatGPT poate să scrie o lucrare academică coerentă și convingătoare, este probabil să se bazeze pe cercetări și idei existente, mai degrabă decât să ofere noi perspective sau contribuții în domeniu".

Irish Examiner este de părere că ChatGPT va reprezenta o provocare majoră pentru profesori :

În Marea Britanie, lectorii au fost îndemnați să revizuiască formele de evaluare a cursurilor în contextul acestui nou instrument, care are potențialul de a produce conținut credibil și de înaltă calitate, cu un aport uman minim. Profesorii trebuie să decidă dacă vor valorifica această tehnologie și vor găsi diferite forme de evaluare sau își vor petrece timpul încercând să identifice utilizatorii. Dar nimeni nu a urmat o carieră în educație pentru a face asta".

Revista britanică The Spectator crede că inteligența artificială este sfârșitul scrisului :

"Calculatoarele o vor face în curând mai bine. Orice scriere este un algoritm. Problema fundamentală care trebuie rezolvată în scris este modul de transmitere a informațiilor sub formă de cuvinte. Calculatoarele sunt bune la algoritmi. Aceasta este treaba lor. Și înseamnă că, având suficiente date pentru a se antrena (de exemplu, toate cuvintele scrise vreodată pe internet), computerele pot deveni foarte bune. După cum putem vedea cu ChatGPT".

Un uriaș potențial

Dezbatere și în The Conversation: "Creativitate pentru toți – dar cu prețul pierderii abilităților?"

Lynne Parker, vice-rector asociat la Universitatea din Tennessee observă că ChatGPT a devenit rapid viral și acest lucru sugerează un potențial uriaș neexploatat pentru creativitate și pentru importanța de a face munca creativă și de cunoaștere accesibilă tuturor.

Există însă pericolul unor potențiale inexactități, părtiniri și plagiate, atenționează în aceeași publicație  Daniel Acuña, profesor asociat de informatică la Universitatea din Colorado:

"Cu aplicații gen Copilot sau ChatGPT, caut în mod constant să aflu dacă ideile sunt prea superficiale - de exemplu, text fără multă substanță sau cod ineficient - sau rezultatele sunt pur și simplu greșite, cum ar fi analogii sau concluzii greșite, sau cod care nu rulează. Dacă utilizatorii nu preiau în mod critic ceea ce produc aceste instrumente, ele sunt adesea potențial dăunătoare".

Inteligența nu este o compilare de cunoștințe, susține Thomas Robert, profesor și doctor în filozofie, în ziarul elvețian Le Temps.

"Riscul este să ne convingem că inteligența nu este altceva decât o compilare de cunoștințe sau că creativitatea se reduce la cel mai probabil răspuns. Cu alte cuvinte, pericolul cel mai presant nu îl reprezintă progresele inteligenței artificiale, ci discursul care le însoțește și tinde să definească ce este o ființă umană. Trei secole mai târziu, codificatorii din Silicon Valley încearcă din nou teoria om-mașină, depinde de noi dacă cedăm sau nu".

articolul original.

Nou ministru al Apărării în Germania: Berlinul nu-și mai poate permite a doua gafă

18 January 2023 at 06:44
image

Reuters comentează că numirea vine în timp ce presiunile asupra Berlinului din partea aliaților occidentali sunt în creștere,  pentru a permite Ucrainei să folosească tancuri de fabricație germană în războiul cu Rusia.

Christine Lambrecht a demisionat luni din funcția de ministru al Apărării, înaintea unei conferințe de vineri de la baza militară americană din Ramstein, în care se vor discuta planurile occidentale de a oferi Kievului mai multe arme.

The New York Times apreciază că "viitorul ministru va fi pus la încercare imediat, deoarece va trebui să facă față presiunii publice crescânde ca Germania să livreze tancuri de luptă Leopard 2 Ucrainei, chiar dacă această decizie aparține cancelarului.

Olaf Scholz a rezistat unei asemenea presiuni spunând că ar lua o decizie numai în coordonare cu principalii aliați ai Germaniei. Se crede că el așteaptă în special un semnal din Statele Unite, iar Washingtonul nu a făcut nicio mișcare privind trimiterea de tancuri de luptă".

Bloomberg spune că Pistorius este un aliat al lui Scholz, cunoscut drept veteran pragmatic care duce lucrurile la bun sfârșit. Bărbatul de 62 de ani a ocupat funcția de ministru de interne în statul Saxonia Inferioară din 2013. A servit în Bundeswehr, forțele armate ale Germaniei, în perioada 1980-81, ca parte a serviciului său militar obligatoriu.

Le Figaro crede că numirea este o surpriză câtă vreme el nu a aparținut cercului potențialilor candidați citați de presă.

La fel ca predecesorul său, este avocat și provine din partidul politic al cancelarului. În calitate de ministru de interne pentru regiunea sa Saxonia Inferioară, s-a specializat în probleme de securitate cibernetică, securitate internă și politica de migrație..

Ministerul Apărării este deosebit de important în aceste vremuri, subliniază Frankfurter Allgemeine Zeitung, citat de Eurotopics: „De la început, au existat îndoieli că Lambrecht ar fi capabilă să ocupe un post care era deja foarte solicitant înainte de atacul Rusiei asupra Ucrainei. De atunci, însă, a devenit mai vital ca niciodată ca Bundeswehr-ul, prost echipat, să aibă o conducere puternică, respectată de militari. Berlinul nu își poate permite o a doua gafă, în orice caz, nu în aceste vremuri."

El Mundo amintește că au trecut câteva luni din momentul în care executivul a dat undă verde pentru reînarmarea istorică a Germaniei ca piatră de temelie a apărării europene :

"Lambrecht trebuia să supravegheze reforma, dar progresul a fost lent, ceva ce Europa nu-și poate permite în fața unei escaladări atât de belicoase la granițele sale. Berlinul trebuie să-și intensifice angajamentul militar pentru a depăși cea mai gravă criză de securitate din Europa din 1945. Este în joc apărarea democrației liberale".(Sursa. Eurotopics)

articolul original.

Iran: "o teocrație este un monstru și nu trebuie să devină proiect politic"

17 January 2023 at 07:23
image

Indignarea se răspândește după execuția iraniano-britanicului Alireza Akbari, transmite BBC :

"Fost ministru iranian adjunct al apărării, el a fost arestat în 2019 și condamnat pentru spionaj în favoarea Regatul Unit, acuzații pe care el le-a negat.

Prim-ministrul Rishi Sunak, a declarat că execuția a fost un „act insensibil și laș, efectuat de un regim barbar". Franța l-a convocat la Paris pe principalul diplomat al Iranului, avertizând că încălcările repetate ale dreptului internațional de către Teheran nu pot rămâne fără răspuns. Iranul a arestat zeci de iranieni cu dublă cetățenie sau rezidență permanentă în străinătate în ultimii ani, în mare parte sub acuzații de spionaj și subminarea securității naționale".

CNN vorbește despre Siamak Namazi, iraniano-americanul deținut în Iran care a declarat greva foamei. El i-a cerut președintelui Biden să facă mai mult pentru deținuți. Sunt șapte ani de când a fost lăsat în urmă într-un schimb de prizonieri care a adus alți americani acasă.

Regimul pare să folosească execuțiile ca un mijloc de descurajare pentru oamenii dornici să vorbească și să iasă în stradă pentru a protesta.

Teama de execuții își face efectul

Și ziarul israelian Haarez notează că teama de execuții sau de a ajunge în temuta închisoare Rejaei Shahr pare să-și fi îndeplinit scopul, iar dimensiunile protestului din Iran s-au micșorat.

 În prima jumătate a anului 2022, 330 de persoane au fost executate în Iran, cu aproximativ 25% mai multe decât în 2021.

Se pare că alți  aproximativ 40 de iranieni urmează să fie condamnați la moarte .

Iar adevărul este că e greu de văzut cum reacția Marii Britanii sau a majorității guvernelor occidentale ar putea opri campania de execuții.

Le Figaro scrie despre o scrisoare a unui cunoscut activist iranian care evocă „ mărturii șocante" despre un „număr de deținuți, arestați în timpul recentelor proteste".

Ei nu mai pot mânca, suferă atacuri de panică și manifestă tendințele suicidare. Mărturiile prizonierilor recent eliberați, culese de un psiholog iranian, se succed și sunt similare.

„Uneori, scapă cuvinte despre viol sau hărțuire, imediat reprimate de teama de a nu fi  judecați sau respinși", explică psihologul pe o rețea criptată. Greu, până în prezent, de estimat amploarea acestei noi forme de represiune, întrucât subiectul este tabu. Dar mărturiile care apar timid ici și colo dezvăluie o utilizare tot mai frecventă a diferitelor forme de violență sexuală pentru a înăbuși protestul, adaugă ziarul francez. 

O teocrație este o negare a credinței

Iar pentru Le Point, represiunea din Iran subliniază neputința Occidentului și natura reală a teocrațiilor :

"Ce putem face acum pentru aceste femei și bărbați din Iran? Cum să oprim execuțiile? Putem să le arătăm simpatia, să ne indignăm și să înțelegem  - dacă altceva nu putem face  - că acest regim este un monstru și mullahii lui sunt niște asasini.

Tot este ceva de făcut: să facem tot posibilul ca teocrațiile să nu ne apară nouă sau urmașilor noștri drept un vis, o posibilitate, un proiect politic. Nici ca opțiune culturală, nici ca pretext pentru identitatea comunitară.

O teocrație este acel loc sinistru în care, în numele unui zeu, cei care guvernează devin zei, permit viața, o iau sau o chinuie.

O teocrație este negarea credinței. Iar cei mai radicali dintre credincioși sunt cei care închid în inimile lor moartea, cel mai chinuitor nimic.

Pentru că nu cred în nimic, teocrații ajung să vrea să convertească, să impună, să tortureze, să omoare, să-i vâneze pe cei care nu seamănă cu ei".

articolul original.

Proteste masive în Israel: "Nu vrem să devenim o teocrație!"

16 January 2023 at 06:51
image

„Nu vrem să devenim o teocrație", au scandat protestatarii, după cum putem citi în Le Monde.

Revenirea lui Benjamin Netanyahu la putere a adus și reluarea demonstrațiilor săptămânale de sâmbătă seara, după Shabat. În 2020, mobilizarea a durat luni de zile împotriva premierului judecat pentru corupție. A renăscut, chiar mai masiv, de când noul guvern de extremă-dreapta a depus jurământul la 29 decembrie 2022.

O numărătoare neoficială a estimat la aproximativ 80.000 numărul de manifestanți de sâmbătă, după ce în săptămâna precedentă fuseseră 30.000.

BBC informează că, potrivit planurilor anunțate de ministrul Justiției Yariv Levin la începutul acestei luni, o majoritate simplă în Knesset (parlament) ar avea puterea de a anula efectiv hotărârile Curții Supreme. Criticii se tem că noul guvern ar putea folosi acest lucru pentru a anula procesul penal al lui Netanyahu, deși guvernul nu a spus că va face acest lucru.

Potrivit The Washington Post, „criticii spun că reformele echivalează cu o lovitură de stat care va distruge sistemul de separare a puterilor, îl va salva pe Netanyahu de acuzații în trei dosare de corupție și îi va încuraja pe partenerii săi extremiști religioși să propună o legislație care să susțină extinderea așezărilor evreiești în Cisiordania".

Iar Deutsche Welle transmite că propunerea legislativă a fost condamnată de șeful Curții Supreme, Esther Hayut, drept o „lovitură fatală" adusă identității democratice a țării. Între timp, guvernul, inclusiv Netanyahu, susține că va restabili echilibrul de putere între cele trei ramuri ale guvernului.

Netanyahu se luptă în prezent în trei cauze legale separate care implică acuzații de luare de mită, abuz de încredere și fraudă. Fostul premier neagă orice încălcare a legilor.

Este vorba despre „Un plan pentru a schimba ADN-ul Israelului", titrează The Times of Israel, preluând una dintre scandările manifestanților.

Aceștia se tem că reformele vor afecta sistemul judiciar independent al Israelului și vor consolida controlul politic asupra numirii judecătorilor.

Dar liderii opoziției au rămas discreți – și aceasta la cererea organizatorilor, potrivit ziarului Haaretz. Alte demonstrații, mai restrânse, au avut loc la Haifa, marele oraș din nordul țării și la Ierusalim, chiar în fața reședinței președintelui Isaac Herzog.

Iar Jerusalem Post transmite că în timpul protestului de la Ierusalim, ofițerii de poliție ar fi arestat persoane care arborau steaguri palestiniene, potrivit imaginilor distribuite pe Twitter de grupul activist de stânga Free Jerusalem. Acest lucru vine după ce ministrul Securității Naționale Itamar Ben-Gvir a ordonat poliției să înlăture toate steagurile palestiniene arborate în spațiile publice.

articolul original.

Ce înseamnă instalarea lui Gherasimov la comanda trupelor ruse din Ucraina

13 January 2023 at 06:34
image

După cum comentează Le Monde, "mișcările trebuie citite și în lumina unei reechilibrări între structurile concurente. După ce și-a criticat puternic predecesorii, șeful grupării Wagner i-a dat binecuvântarea lui Serghei Surovikin.

Înlăturarea sa coincide însă cu revenirea unuia dintre ofițerii superiori căruia Evgheni Prigojin și alți intransigenți ai regimului îi obținuseră înlăturarea în toamna lui 2022.

Generalul Alexandr Lapin, considerat responsabil pentru pierderea Harkovului, a fost numit, marți, șef de stat major al forțelor terestre ruse.

Valeri Gherasimov, în ciuda participării sale la pregătirea foarte riscantă a „operațiunii militare speciale", nu a părut să-și piardă niciodată încrederea șefului de la Kremlin, alături de care a apărut în numeroase ocazii".

The Times amintește că Surovikin a fost numit la mijlocul lunii octombrie pentru a „întoarce cursul efortului de război al Rusiei, după o serie de înfrângeri penibile. Dar a reușit doar să stabilizeze liniile rusești, fără a obține niciun succes semnificativ pe câmpul de luptă"

Pentru El País, „acest joc de scaune confirmă disensiunile interne din cadrul înaltului comandament rus, în timp ce grupul de mercenari Wagner poartă război singur și obține victoriile".

”Un fel de retrogradare”

Mai mulți experți consultați de The New York Times amintesc că Surovikin a fost „un comandant respectat în cadrul armatei ruse", în timp ce Gherasimov este un „aparatcik", considerat „unul dintre arhitecții eșecului în tentativa de capturare a Kievului din primele zile ale războiului".

BBC spune că mișcarea a fost văzută de unii ca un semn că este posibil ca Surovikin să fi câștigat prea multă putere.

CNN notează că decizia de a-l aduce pe Gherasimov mai aproape de supravegherea directă a campaniei este o mare responsabilitate pentru aceasta.

Mark Galeotti, expert în probleme ruse, spune că „este un fel de retrogradare pentru Gherasimov sau cel puțin cel mai otrăvit dintre cadouri, pentru că Putin are din nou așteptări nerealiste."

Iar The Guardian amintește că Gherasimov, la fel ca și ministrul apărării, Serghei Șoigu, s-a confruntat cu critici aspre din partea bloggerilor militari ruși pentru multiplele eșecuri de pe câmpul de luptă, într-o campanie despre care Kremlinul se aștepta să dureze puțin.

Schimbarea vine pe fondul tensiunilor continue între personalități de rang înalt responsabile de războiul Rusiei în Ucraina.

Șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a atacat ministerul apărării din țară, lăudându-se că experiența sa de luptă a fost „în multe privințe semnificativ superioară celor care au fost în serviciul ministerului apărării de zeci de ani".

articolul original.

Blindate pentru Ucraina: între schimbarea cursului războiului și pericolul escaladării

12 January 2023 at 09:06
image

Tancurile de luptă Leopard sunt exact cele de care Ucraina are nevoie, insistă Deutschlandfunk:

Multe țări europene le folosesc, piesele de schimb și muniția pot fi obținute ușor. Dotarea soldaților cu un singur model de tanc are pur și simplu mai mult sens decât trimiterea mai multor modele diferite, așa cum se face acum cu tancurile mai ușoare.

Dar nimic nu se poate mișca fără Berlin. Deoarece Leopardul este produs în Germania, celelalte state care dețin aceste tancuri au voie să le dea Kievului doar dacă Consiliul Federal de Securitate, adică guvernul german, o permite.

Înseamnă că Germania trebuie să îndrăznească acum să meargă singură, pentru că dacă nu o face, strategia europeană colectivă nu poate începe." (Sursa: Eurotopics).

Un moment cheie, pe 20 ianuarie

Și The Guardian notează că Ucraina este deosebit de dornică să achiziționeze tancurile Leopard 2, deoarece există peste 2.000 în Europa, în serviciul a 13 țări. Dar permisiunea Berlinului este necesară dacă vor fi reexportate, iar Germania este îngrijorată de pericolele escaladării conflictului.

Un moment cheie este de așteptat săptămâna viitoare când miniștrii apărării occidentali se vor întâlni pe 20 ianuarie pentru următoarea reuniune a grupului de contact pentru Ucraina.

Rapoartele sugerează că SUA se gândesc acum să anunțe la acea întâlnire că vor trimite vehicule blindate de luptă Stryker.

Le Monde comentează că această evoluție a materialelor livrate nu corespunde unei dorințe de escaladare, ci pare să fie modelată pe evoluția obiectivelor războiului ucrainean:

"Este vorba de a ajuta țara atacată nu doar să se apere și să ajungă la o negociere în cea mai bună situație posibilă, ci să-și recupereze întreg teritoriul prin alungarea armatei ruse și aducerea în fața justiției internaționale a celor responsabili de război și crime".

Ziarul invocă și "perspectiva îngrijorătoare a unei ofensive majore rusești la sfârșitul iernii, posibilă prin noua mobilizare decretată în această toamnă de Moscova.

Dacă anunțul aproape simultan al deciziilor franceze, americane și germane de a livra blindate ușoare reflectă un angajament comun și coordonat într-un moment crucial, o astfel de dezvoltare nu este lipsită de riscuri. Se ridică întrebarea cu privire la pericolul escaladării și dacă actualul război proxy ar putea ajunge la o confruntare directă între Occident și Rusia".

Ziarul polonez Gazeta Wyborcza speră la o undă verde de la Berlin:

Pe lângă Polonia, Finlanda și Danemarca, printre alte țări, sunt de asemenea dispuse să livreze tancuri Leopard 2 în Ucraina. Marea întrebare acum este dacă Germania va fi de acord cu transferul tancurilor în Ucraina de către această coaliție. După livrarea sistemelor de apărare antirachetă Patriot și a tancurilor ușoare Marder, acest pas pare din ce în ce mai probabil."

Ucraina presează pentru tancurile Leopard

Iar Deutsche Welle analizează vizita în Ucraina a ministrei germane a apărării Annalena Baerbock și reia declarația acesteia potrivit căreia Germania va ajuta Ucraina „de la Harkov la Herson la Kiev" .

Baerbock s-a aflat la Harkov și a spus că aceasta a fost o încercare de a obține o imagine directă asupra situației de pe teren.

Ea a călătorit în Ucraina cu un tren de noapte din Polonia, deoarece spațiul aerian ucrainean rămâne închis.

În același timp, amintește DW, Ucraina presează pentru tancuri Leopard 2, în ciuda reticenței germane.

Vizita ministrei a venit după decizia Germaniei de a livra vehicule de infanterie Marder în Ucraina. Unii politicieni germani au cerut Berlinului să meargă mai departe și să trimită tancurile de luptă Leopard 2 în Ucraina, dar guvernul german a exclus până acum o astfel de solicitare.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a făcut presiuni pentru tancurile Leopard 2 în timpul vizitei lui Baerbock, spunând că „cu cât este nevoie de mai mult timp pentru a lua o decizie, cu atât mai mulți oameni vor muri".

articolul original.

De ce atacul de la Brasilia indică un pericol pentru democrație în întreaga lume

11 January 2023 at 06:51
image

Pentru Der Spiegel, atacul era complet previzibil și ridică întrebări serioase despre forțele de securitate ale țării:

"Încă de sâmbătă, sute de autobuze pline cu susținători ai lui Bolsonaro din toată țara ajunseseră în capitală. Ministrul justiției i-a avertizat pe oficialii de securitate cu privire la pericolul iminent și a cerut ca Esplanada Ministerelor, vastul spațiu care duce la Congresul Național – să fie închis pentru demonstranți.

Dar Poliția Civilă a Districtului Federal, care se ocupă de securitate în Brasilia, nu a făcut nimic. Ba chiar a escortat demonstranții în direcția sediului guvernului.

Cei adunați în mulțime nu făcuseră nici un secret că plănuiau un raid, de tipul celui întreprins de susținătorii președintelui american Donald Trump pe 6 ianuarie 2021.

De zile întregi, susținătorii lui Bolsonaro discutau despre asaltarea Congresului Național în grupuri WhatsApp.

Când adepții lui Bolsonaro au atacat apoi clădirea, duminică, unii polițiști au putut fi văzuți râzând și făcând fotografii cu telefoanele mobile.

Revolta de duminică a demonstrat încă o dată gradul în care forțele de poliție organizate militar ale țării, care se află sub controlul guvernatorilor de stat, au fost infiltrate de susținătorii lui Bolsonaro.

Lula poate avea încredere doar în forța de poliție federală, dar chiar și acolo, trebuie să fie precaut", scrie revista germană

"Aduceți protestatari din toată țara, cheltuielile vor fi plătite"

Potrivit ziarului brazilian O Estado de São Paulo, citat de Courrier International,  invadarea instituțiilor politice braziliene „a fost pregătită de către loialiștii extremiști" ai fostului președinte de extremă dreapta „din 3 ianuarie, când au început să răspândească intens mesaje" pe aplicații de mesagerie online precum Telegram, Semnal și WhatsApp. Obiectivul lor? „Aduceți protestatari din toată țara, toate cheltuielile vor fi plătite".

Intervievat de BBC Brasil, un fost secretar de securitate al Districtului Federal Brasília spune la rândul său că "această demonstrație a fost planificată și era de notorietate publică. În mod clar, forța polițienească nu a fost suficientă având în vedere amploarea mobilizării."

Pentru ziarul belgian De Morgen, asaltul este un semnal de alarmă:

 „Democrația nu este niciodată un dat, este o activitate. Așa că guvernele, reprezentanții și sistemul judiciar ar trebui să efectueze deja un test de stres: s-ar putea întâmpla o astfel de revoltă și la noi? Sondajele arată că există o polarizare și o scădere a încrederii oamenilor în guvern. Deci, răspunsul ar putea fi și DA".(Sursa: Eurotopics)

Democrația americană în pericol

În fine editorialul revistei franceze Le Point vede un viitor negru pentru democrație în America:

"În ciuda înfrângerii lor la urne, lideri precum Jair Bolsonaro, sau Donald Trump, păstrează o periculoasă putere. În Brazilia, ca și în Statele Unite, dreapta radicală, ca purtătoare de model autoritar, a înflorit pe fundalul crizei culturale, inegalităților în creștere, corupției elitelor și încetinirii economice, afectate de competiția chineză.

Democrația nu poate funcționa dacă instituțiile ei – parlamentul, guvernul, dar și justiția și forțele de ordine – nu inspiră încredere și nu sunt respectate.

În Statele Unite, ca și în Brazilia, viitorul democrației atârnă în balanță și nu se întrevede revenirea la normalitate".

articolul original.

Execuții în Iran: mullahii, dușmanii propriului popor

10 January 2023 at 06:44
image

The Guardian notează că execuția celor doi tineri, Mohammad Mehdi Karami și Mohammad Hosseini, a dus la proteste în întreaga lume, dar fără sancțiuni imediate:

"Între timp, Consiliul Suprem al Revoluției Culturale a trântit ușa în fața propunerilor de relaxare a regulilor privind portul hijabului, afirmând într-o lungă declarație, că societățile occidentale au distrus familia prin promovarea sexualității feminine".

Potrivit CNN, autoritățile iraniene au arestat anterior unele persoane pentru criticile lor față de răspunsul guvernului la demonstrații.

Una dintre cele mai cunoscute actrițe din Iran, Taraneh Alidoosti, a fost eliberată pe cauțiune miercuri, după ce a fost arestată în urma criticilor sale la adresa execuției unui protestatar. Între timp, editorul politic al ziarului independent iranian Etemad Online, Mehdi Beyk, a fost reținut joi, potrivit unui tweet al publicației.

Iar Le Monde amintește că, de la mijlocul lunii septembrie, peste 14.000 de persoane au fost arestate în Iran, potrivit ONU, inclusiv sportivi, activiști, personalități din lumea filmului și jurnalişti.

Papa Francisc rupe tăcerea

Papa Francisc a rupt luni tăcerea în legătură cu protestele la nivel național care au convulsionat Iranul, transmite Associated Press. Papa a legat opoziția Vaticanului față de avort de opoziția sa față de pedeapsa cu moartea, spunând că ambele sunt o încălcare a dreptului fundamental la viață. Francisc a schimbat învățătura bisericii cu privire la pedeapsa cu moartea, hotărând că este „inadmisibilă" în toate circumstanțele.

Canalul TV cu sediul la Londra Iran International informează că oamenii au ieșit duminică în stradă în multe orașe iraniene pentru a condamna execuția celor doi protestatari și pentru a marca aniversarea doborârii zborului PS752.

Familiile victimelor din avionul de linie ucrainean, doborât de două rachete în ianuarie 2020 s-au adunat duminică la locul accidentului, la sud-vest de capitala Teheran, în timp ce alții au protestat la cimitirele din alte orașe, pentru a marca aniversarea tragediei care a luat viețile tuturor celor 176 de pasageri aflați la bord.

O amenințare pentru lume

În fine, editorialul ziarului Le Figaro se intitulează: „Mullahii, dușmani ai poporului":

Cei executați "au fost acuzați că au ucis un membru al aripii înarmate a mullahilor, deci că sunt „dușmani ai lui Dumnezeu".

Dar exact cei care îi desemnează în mod arbitrar pe acești „dușmani ai lui Dumnezeu", după procese simulate și pe baza „mărturisirilor" obținute sub tortură, sunt cei mai mari dușmani ai propriului popor.

Ei se agață de puterea lor absolută, coruptă, nereformabilă. Chiar și sora „ghidului suprem", ayatollahul Khamenei, a denunțat public „califatul său despotic", reducându-l la un emul al Statului Islamic.

Nemulțumită doar cu reprimarea violentă a aspirației populare de libertate, teocrația este în curs de a-și asfixia societatea cu măsuri economice pentru care dă vina pe manifestanți.

Deriva Iranului face ecoul celor care l-au plasat cândva în „axa Răului". Nicio altă țară nu ajută atât de mult Rusia în războiul său împotriva Ucrainei, care este măturată de dronele Teheranului.

Ca și Moscova, practică luarea de ostatici de stat, cum ar fi reținerea a șapte francezi.

Deja supus sancțiunilor occidentale, Iranul se află în centrul comerțului alternativ între regimurile paria. Și nimic nu pare să-l poată opri în cursa sa pentru bomba atomică.

Un prădător al propriului popor, Iranul mullahilor reprezintă și o amenințare pentru lume. Martirizându-și tinerii, ne invită să-l tratăm ca atare”.

articolul original.

Israel: cu un Netanyahu amenințat de procese, democrația este în pericol

9 January 2023 at 07:13
image

Ziarul belgian Der Standard constată că, "pentru unii politica este mai presus de orice spectacol. Ei provoacă scandal, exploatează indignarea și se încălzesc în lumina reflectoarelor. De parcă milioane de oameni nu ar fi afectați de consecințele vizitei sale incendiare. Șoferii de autobuz, patronii restaurantelor și alți civili se expun zilnic la riscuri în aceste vremuri de pericol terorist. Dar de dragul celor 15 minute de faimă în fața camerelor de filmat, acest showman de extremă dreaptă se pare că nu are nicio problemă cu asta."

Pentru Süddeutsche Zeitung „Ben-Gvir își urmărește agenda, împingându-l pe Netanyahu să facă și el asta - și, în cel mai rău caz, conducând întreaga țară și regiune spre marginea prăpastiei."

O vânzare a valorilor democratice

Brussels Times atenționează că esența democrației în Israel ar putea fi în joc:

"Acordurile pe care Netanyahu le-a încheiat cu partenerii săi de coaliție au fost descrise ca o adevărată vânzare a valorilor democratice.

Israelul este o democrație tânără și vulnerabilă. Săptămâna trecută au fost adoptate modificări la comandă ale legilor de bază – aprobate cu majoritate simplă – pentru a se adapta solicitărilor excesive ale politicienilor cu un fundal îndoielnic".

În The Atlantic citim că noul guvern nici nu depusese bine jurământul, că lupta începuse deja. Sute de școli din toată țara au anunțat că vor refuza să lucreze cu Avi Maoz, un parlamentar de extremă dreapta, care urmează să supravegheze o parte a sistemului de învățământ.

Plasat la conducerea agenției „Identitatea evreiască" de către Netanyahu, Maoz a cerut recent să anuleze parada Pride din Ierusalim și să interzică femeilor să servească în armata israeliană.

Purtători de cuvânt ai partidului lui Netanyahu au fost trimiși pentru a asigura jurnaliștii și demnitarii străini că lucrurile vor continua ca de obicei. Nu acordați atenție extremiștilor din spatele cortinei. „Ei mi se alătură, nu eu mă alătur lor", a spus Netanyahu.

Premierul le este dator ultraortodocșilor

Dar The Conversation arată că de ani întregi, tocmai prim-ministrul Netanyahu a lucrat pentru a-și consolida controlul:

Acum, noul guvern intenționează să accelereze privatizarea mass-mediei în mâinile intereselor prietenoase și vizează mediile pe care liderii săi le consideră ostile, anti-israeliene și trădătoare. Semnele acestei delegitimări erau deja prezente.

Ben-Gvir, șeful Partidului Puterea Evreiască și acum supraveghetor al poliției, condamnat în trecut pentru susținerea terorismului evreiesc și pentru incitarea rasistă împotriva minorității arabe a Israelului,  a etichetat „anarhiștii evrei" – un cod folosit adesea împotriva militanților de stânga și organizațiilor pentru drepturile omului. El le-a numit drept amenințări care „trebuie tratate".

Guvernul Netanyahu pare pregătit să permită discriminarea împotriva comunității LGBTQ și a femeilor, subminând astfel egalitatea în fața legii, un principiu democratic important.

În timpul negocierilor timpurii ale coaliției, partidele ultraortodoxe au cerut o nouă legislație care să permită segregarea bazată pe gen în spațiile publice. Netanyahu a fost de acord, ceea ce înseamnă că aceste legi sunt de așteptat să treacă de Knesset.

Toate aceste amenințări la adresa democrației israeliene sunt mai probabil să se materializeze din cauza problemelor personale actuale ale lui Netanyahu. Premierul se confruntă cu procese de corupție și fraudă în trei cazuri separate și se concentrează pe a se proteja prin puterea legislativă și executivă pe care le poate reuni. Netanyahu este dator față de coaliția sa, ceea ce îl face vulnerabil la agenda lor ultra-ortodoxă”.

articolul original.

Încetarea focului: Putin vrea să pară băiatul bun

6 January 2023 at 07:12
image

O premieră de la începutul războiului din Ucraina, constată Libération.

Un anunț la care un consilier al președinției ucrainene, Mykhaïlo Podoliak, a reacționat rapid într-un tweet: „Rusia trebuie să părăsească teritoriile ocupate, abia atunci va exista un armistițiu temporar. Păstrați-vă ipocrizia!" Aceeași reacție de partea Germaniei și a Statelor Unite...

Potrivit The Moscow Times, nu există nicio sugestie că scurta încetare a ostilităților va aduce părțile la masa negocierilor, așa cum președintele Ergodan sugerase într-un apel telefonic cu Putin.

"Este complet inacceptabil"

Și Deutsche Welle notează că este pentru prima dată când are loc o încetare a focului în acest război. Dar nu este clar dacă Putin și armata rusă vor respecta de fapt decizia.

Tot de la Kremlin se transmite că Putin s-ar fi declarat dispus să negocieze cu Ucraina în cazul în care Kievul este dispus să cedeze teritoriile pierdute în est și sud. „Rusia și Putin propun Ucrainei și restului lumii să li se accepte dreptul de a ocupa teritorii străine. Este complet inacceptabil", a răspuns pe Twitter Mihailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean, mai informează publicația germană.

National Public Radio transmite la rândul său că președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan i-a cerut liderului rus să implementeze o încetare unilaterală a focului pentru a sprijini eforturile de a pune capăt războiului.

Ca răspuns, Putin a repetat cererile Rusiei ca Ucraina să accepte recenta anexare de către Moscova a patru regiuni ale Ucrainei înainte ca „dialogul serios" să poată începe".

Kiril, un susținător ferm al războiului

După cum amintește CNN, Patriarhul Kirill a fost un susținător vocal al războiului Rusiei în Ucraina și a ținut o predică în septembrie în care a spus că „datoria militară spală toate păcatele":

Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse a fost, de asemenea, implicat într-o ceartă cu Papa Francisc, care a descris invazia Ucrainei drept „expansionism și imperialism rusesc". În mai, Papa l-a îndemnat pe patriarhul Kirill să nu „devină băiatul de altar al lui Putin".

În noiembrie, o filială a Bisericii Ortodoxe din Ucraina a anunțat că va permite bisericilor să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie, mai degrabă decât pe 7 ianuarie.

Anunțul Bisericii Ortodoxe din Ucraina, cu sediul la Kiev, a lărgit ruptura dintre Biserica Ortodoxă Rusă și alți credincioși ortodocși.

În ultimii ani, o mare parte a comunității ortodoxe din Ucraina s-a îndepărtat de Moscova, o mișcare accelerată de conflictul pe care Rusia l-a alimentat în estul Ucrainei începând din 2014”.

În sfârșit, BBC comentează că "încetarea focului anunțată de la Kremlin se potrivește perfect cu o narațiune comună la Moscova, una care vizează în primul rând publicul intern.

Adică, rușii sunt băieții buni, iar Ucraina și Occidentul sunt cele care amenință Rusia.

Armistițiul este, de asemenea, un instrument util care poate fi folosit pentru a demoniza Ucraina - întrucât ucrainenii au respins propunerea, Moscova va susține că Kievul nu respectă credincioșii și nu are nicio dorință de pace.

Dar nu trebuie uitat că Rusia a fost cea care a început acest război lansând o invazie neprovocată asupra vecinului său.

Mișcarea vine și la doar câteva zile după ce o mulțime de soldați ruși au fost uciși într-o lovitură ucraineană asupra unei cazărmi temporare din orașul ucrainean ocupat Makiivka.

Rudele morților, precum și unii politicieni și comentatori, și-au exprimat furia față de ceea ce s-a întâmplat și au dat vina pe oficialii militari incompetenți. Incidentul s-a petrecut în noaptea de Revelion - cea mai importantă sărbătoare din calendarul rus".

articolul original.
❌