ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 31 January 2023Revista Biz

ING Hubs România le oferă angajaților opțiunea de a lucra 4 zile pe săptămână. Care sunt condițiile

31 January 2023 at 11:17
image

ING Hubs România, hub-ul global de tehnologie al ING Group, extinde către angajați sistemul de lucru de 4 zile pe săptămână, pentru care aceștia pot opta începând cu luna ianuarie 2023. Decizia vine pe fondul rezultatelor pozitive ale programului pilot derulat pe parcursul a 6 luni.

Proiectul pilot pentru testarea sistemului cu 4 zile de lucru pe săptămână a implicat 9 echipe din cadrul ING Hubs România și s-a desfășurat pe parcusul a 6 luni. Compania a monitorizat indicatori precum productivitatea, viteza de răspuns în cazul incidentelor, numărul orelor de lucru suplimentare necesare, nivelul de satisfacție a angajaților, moralul acestora și gradul de încărcare.

Adoptarea noului sistem de lucru în cadrul companiei se va face voluntar și gradual, pe parcursul următoarelor luni, pe bază de înscrieri. Noul mod de lucru presupune trecerea de la 5 zile de lucru cu 8 ore/zi la 4 zile de lucru pe săptămână, cu 10 ore/zi, în acord cu legislația în vigoare. De asemenea, angajații au opțiunea de a trece la varianta cu 9 ore de lucru pe zi, timp de 4 zile și 0,5 zile libere pe săptămână. Această schimbare va permite astfel păstrarea a 40 ore de lucru/săptămână aferente unui program de lucru full-time conform Codului Muncii.

„Flexibilitatea reprezintă un principiu important în modul de lucru ING Hubs și una dintre valorile noastre de bază. Opțiunea de a trece la un format cu 4 zile de lucru pe săptămână, cât și modul de lucru hibrid sunt în linie cu filosofia noastră. Decizia de a putea trece la 4 zile de lucru pe săptămână a fost foarte bine primită de colegii noștri și sperăm că va aduce un plus de confort și flexibilitate.”

Marian Ion, CEO ING Hubs România

Modelul de lucru în cadrul companiei va rămâne unul hibrid, în care fiecare echipă în parte își definește interacțiunile, în acord cu nevoile specifice. Astfel, compania oferă angajaților posibilitatea de a lucra de acasă sau de la noul sediu de pe Calea Victoriei, fiecare echipă având libertatea de a-și stabili propriul mod de lucru, îmbinând lucrul la distanță și cel de la birou.

Planurile ING Hubs România pentru 2023  

În 2023, ING Hubs va dezvolta în continuare proiectele din principalele zone ale companiei, precum core banking, managementul datelor, aplicații mobile și produse bancare digitale, cu obiectivul de a oferi servicii complete, integrate.

În atingerea acestui obiectiv, ING Hubs România caută specialiști care, pe lângă abilitățile tehnice, au o bună înțelegere a domeniului de business și experiență în dezvoltarea de produs.

Pentru anul în curs, compania mai are în plan completarea echipelor existente cu studenți, tineri absolvenți sau specialiști aflați la început de drum în domeniul IT. În acest sens, ING Hubs România va derula o serie de programe de formare intensivă, care vor permite tinerilor să își dezvolte abilitățile de programare alături de specialiști din cadrul organizației. {Dev}School – Java League și International Talent Programme sunt două astfel de programe dedicate celor aflați la început de drum. Programele vor fi remunerate, iar înscrierile vor începe în luna februarie.

Hub-ul de tehnologie din România al ING Group a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 113 milioane de euro (date preliminare) și 1.600 angajați, iar planul pentru 2023 este de a continua creșterea dinamică până la borna de 150 de milioane de euro cifră de afaceri și de a extinde echipa la 1.800 oameni.

articolul original.

Diana Sipos, noul Country Manager pentru Atos România

31 January 2023 at 09:14
image

Compania franceză Atos o numește pe Diana Sipos în funcția de Country Manager pentru Atos IT Solutions and Services România. Aceasta preia funcția de la Cătălina Dodu, care a condus operațiunile filialei locale timp de nouă ani.

Obiective de business

În calitate de Country Manager, Diana Sipos va prelua implementarea strategiei companiei pe plan local, ce presupune încheierea de parteneriate strategice cu organizații relevante din zona IT și dezvoltarea portofoliului de servicii și de clienți.

„Fiind parte a echipei Atos încă de la intrarea companiei pe piața din România mă onorează și mă încântă preluarea funcției actuale. Îmi propun să duc mai departe realizările colegilor mei și, totodată, să dezvoltăm în continuare noi pârghii de extindere a businessului pe plan local și să răspundem cât mai eficient nevoilor clienților noștri locali și internaționali”, a declarat Diana Sipos.

În companie din 2011

Diana Sipos, anterior Chief Financial Officer în cadrul Atos România, face parte din companie încă de la lansarea acesteia pe piața locală, în 2011. Aceasta a construit strategia financiară locală și a coordonat operațiunile financiare ale subsidiarelor românești. Totodată, a gestionat și proiecte globale de eficientizare operațională și control financiar intern, având o experiență bogată pe zona de implementări de noi modele de afaceri și integrări de companii. Anterior, Diana Sipos a activat în departamentul financiar al companiei Siemens IT Solution and Services.

Absolventă a Academiei de Studii Economice din București (Facultatea de Finanțe – Bănci), Diana Sipos a urmat și studii post-universitare de master în Management și Administrarea Afacerilor fiind, totodată, membră a CECCAR și FCCA.

Fosta conducere Atos

Cătălina Dodu, care a condus operațiunile locale ale Atos din 2014 până în prezent, a ales o nouă oportunitate în parcursul său profesional. De-a lungul mandatului său de Country Manager, echipa Atos România a crescut de la 550 la peste 3500 de angajați, care activează în cele patru centre pe plan local – în Bucureşti, Braşov, Cluj şi Timişoara.

articolul original.

Tudor Mihăilescu, noul Chief Operating Officer în cadrul eMAG

31 January 2023 at 06:32
image

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Tudor Mihăilescu în poziția de Chief Operating Officer (COO). Din acest rol, Tudor Mihăilescu va lucra alături de echipele de leadership din fiecare companie în vederea implementării strategiei pe termen lung a grupului și a execuției planului de investiții care se ridică la peste 2,2 miliarde de lei în următorii doi ani astfel încât să răspundă cât mai bine tuturor nevoilor clienților care caută modalități inteligente de shopping prin care să economisească timp și bani.  

Obiective de business

Tudor Mihailescu se va concentra astfel cu precădere asupra creșterii companiilor mai tinere din grupul eMAG: Tazz, Fashion Days, Freshful, Flip sau Atlas, dar și a companiilor care fac parte din portofoliul grupului de mai mulți ani, precum PC Garage. 

În ultimii ani, am lansat servicii și linii noi de business pentru a răspunde noilor obiceiuri de consum ale românilor. Aceștia prețuiesc timpul și planificarea corectă și previzibilă a cheltuielilor și astfel apreciază și folosesc din ce în ce mai mult soluțiile de smart shopping pe care doar în ecommerce le găsesc. Aveam nevoie de cineva care sa dezvolte sinergii între toate aceste soluții pe care le punem la dispoziție cu ajutorul tehnologiei și inovației. Tudor a fost alături de noi în acești ultimi ani în care ne-am dezvoltat accelerat și am pus bazele Tazz sau Freshful și cunoaște toate fațetele business-ului astfel încât înțelege în profunzime ce le unește și prin ce putem oferi valoare adăugată clienților noștri. În același timp, doresc să îl felicit și să îi urez totodată bun venit în echipa eMAG lui Dragoș Ion, care preia rolul de Group CFO. Sunt convins că vom beneficia cu toții de pe urma experienței sale bogate în companii de top din România și din afara ei și vom construi lucruri care contează pentru clienții noștri,” a declarat Tudor Manea CEO eMAG. 

Profil de management

Tudor s-a alăturat eMAG în 2019, într-o perioadă de expansiune și investiții materiale, din poziția de Group Chief Financial Officer. Anterior el a fost Chief Financial Officer pentru Procter & Gamble South East Europe, de unde s-a ocupat si de coordonarea zonei de Business. Între 2010 și 2013 el a lucrat la sediul Procter & Gamble din Geneva, Elveţia. Tudor este licenţiat în Finanţe-Bănci la Academia de Studii Economice Bucureşti.  

„În ultimii ani, am reușit să ajungem acolo unde oamenii au avut nevoie de noi. Mă bucur să fac parte din această echipă profesionistă și foarte agilă. Sunt încântat de această nouă etapă în care am intrat, în care ne propunem să oferim cele mai bune servicii pentru fiecare nevoie în parte,” a spus Tudor Mihălescu, COO al Grupului eMAG. 

Dragoș Ion este un profesionist cu o experiență de aproape 20 de ani în industria bunurilor de larg consum, servicii financiare sau auto, atât în România cât și în alte țări (în Europa Centrală și de Est, Irlanda, Nigeria). Dragoș a coordonat de-a lungul carierei echipe multiculturale și proiecte complexe inclusiv în zona de change management, iar înainte de a se alătura Grupului eMAG a lucrat pentru Coca-Cola Hellenic Bottling Company timp de peste 12 ani. 

articolul original.
Before yesterdayRevista Biz

Industria de software din Romania în 2023: reducerea costurilor, AI și accelerarea migrării în cloud

30 January 2023 at 14:21
image

Anul 2023 va fi, în România, al evoluției tehnologice. Companiile vor căuta soluții de eficientizare a costurilor, vor apela la AI (inteligența artificială) și se vor înscrie curentului global de accelerare a migrării în cloud, adoptând, simultan, tehnologii sustenabile. Acestea sunt principalele tendințe ale industriei de software din România în 2023, potrivit TARA Interactive, companie românească de dezvoltare de software.

„Odată cu simplificarea accesului la tehnologia avansată pentru companii, pe măsură ce fiecare aspect al vieții are potențialul de a fi translatat în date, pe care le putem analiza, vom începe să vedem o accelerare a inovației, iar aceasta va prolifera în 2023. Cu pericole iminente ce derivă din mai multe crize globale, care ne influențează viața de zi cu zi, companiile caută soluții să utilizeze tehnologia pentru a rezolva probleme presante ale umanității. Astăzi, companiile au acces la date, datorită dispozitivelor purtabile, medicale, senzori etc. și altor dispozitive conectate, mai mult decât am avut în orice alt moment. Combinate cu tehnologii cloud și AI, datele colectate ne indică direcția de dezvoltare de noi soluții tech a căror aplicabilitate va surprinde de la an la an”, spune Vlad Lepădatu, Managing Partner la TARA Interactive.

Spre cloud

Creșterea lentă a economiei globale și dinamica forței de muncă au determinat reducerea costurilor de producție, prin optimizarea proceselor operaționale și prin scăderea resurselor utilizate. Tot mai multe companii adoptă soluții de automatizare a proceselor repetitive consumatoare de timp, prin implementarea roboților sau dezvoltarea unor soluții adaptate propriilor nevoi.

Tendința de reducere a costurilor operaționale se regăsește și la nivelul departamentelor IT, prin migrarea infrastructurilor – parțial sau total – către cloud. Utilizarea serviciilor cloud permite companiilor inclusiv ajustarea costurilor prin achiziționarea abonamentelor pe perioade de timp limitate, dar și asigurarea unei mai bune securități, atât a datelor interne, cât și ale clienților. Cloud-ul permite o mai mare agilitate și o viteză de inovație îmbunătățită, minimizând timpul prin care se pot testa conceptele și noile produse și validând valoarea adusă clienților. În funcție de specificul fiecărei companii, acestea vor opta pentru o trecere totală la cloud sau pentru o integrare doar a operațiunilor care aduc un beneficiu din punct de vedere al costurilor sau al timpului de execuție.

Potrivit Gartner, la nivel global, serviciile în cloud vor crește cu 20,7% în 2023 față de 2022, ajungând la o valoare de aproape 592 de miliarde de dolari.

Tehnologii sustenabile

În 2023, se observă deja  interesul crescut al mediului de business pentru adoptarea tehnologiilor sustenabile care ajută la creșterea eficienței energetice, fie că vorbim despre schimbarea infrastructurii IT sau trecerea în cloud, utilizarea surselor regenerabile de energie sau înlocuirea parcului auto cu mașini mai eficiente.

De asemenea, consumatorii apreciază informațiile complete despre produsele pe care le accesează, ceea ce duce la o implementare de sisteme la nivelul întregului lanț de producție, pentru o transparență în întreg procesul, pentru trasabilitate și analiză. Investițiile în tehnologie durabilă au potențialul de a crea o mai mare reziliență și performanță financiară, oferind, totodată, noi căi de creștere.

2023 va fi marcat și de adoptare a tehnologiilor AI în ceea ce privește analiza datelor și luarea deciziilor. Monitorizarea și analiza automată a feedback-ului primit de la clienți ajută la îmbunătățirea constantă a produselor și serviciilor oferite.

Potrivit Gartner, până în 2026, organizațiile care utilizează AI în cadrul proceselor operaționale și care se vor alinia în privința transparenței, încrederii și securității acestora, vor beneficia de o creștere cu 50% a rezultatelor. De asemenea, se estimează că, până în 2028, 20% din forța de muncă globala și 40% din productivitatea economică vor fi obținute de către sisteme AI.

Metaverse

Extinderea prezenței tot mai multor tehnologii în Metaverse este o altă tendință care va accelera în perioada următoare. Se estimează că 40% din companiile mari vor avea o prezență în Metaverse, atingând o valoare de 800 de miliarde de dolari, până în 2028 (Research and Markets, 2022). Astfel, se va deschide piața către creatorii din Metaverse, care vor primi o parte din tranzacțiile efectuate de jucători, similar magazinelor de aplicații. Iar utilizatorii vor putea interacționa cu brandurile la un nivel mult mai ridicat și vor putea experimenta produsele oferite virtual.

articolul original.

Innovation Report 2023 by Samsung: Sustenabilitate, Re:Boot, Educație

30 January 2023 at 14:11

Samsung a lansat a treia ediție Innovation Report 2022, un catalog digital care analizează tendințele care construiesc realitatea în care trăim și care vor influența considerabil viitorul.Innovation Report 2022 înglobează și viziunea Samsung pentru un viitor mai bun – Everyday Sustainability – prin care compania își propune să contribuie la eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice. Totodată, raportul include și angajamentele asumate de Samsung cu scopul de a deveni o companie cu zero emisii de carbon până în 2030.

Concepte și personalități implicate

În cadrul celor trei capitole, raportul detaliază și definește mai multe concepte și, de asemenea, sunt incluse și păreri ale experților din domeniu cu privire la temele abordate: Ana Maria Udriște, Fondator avocatoo și avocat specializat în tehnologie & digital – despre ESG & Sustenabilitate; Raluca Fișer, Președinte asociaţia green revolution – despre Green Consumer Experience; Loredana Poenaru, Education Director Junior Achievement România – despre Tehnologie în Educație

Alături de aceștia, și reprezentanții Samsung împărtășesc în cadrul raportului viziunea lor despre cele trei concepte abordate: Julia Kim, CEO Samsung România & Bulgaria, Victor Armășelu, VP & Head of Consumer Electronics Samsung România & Bulgaria, Tiberiu Dobre, Head of Mobile Experience Samsung România & Bulgaria, Simona Panait, Marketing Director Samsung România & Bulgaria.

InnovationReport2022 POSTER

Mega-trenduri și lucruri necesar de realizat

În cadrul celor trei capitole, raportul detaliază și definește mai multe concepte precum:

ESG & Sustenabilitate – Sustenabilitatea și ESG (environmental social governance) sunt două macro-trenduri cruciale în acest moment pentru toate companiile, indiferent de mărime sau de industria în care activează. În tot acest context global, apariţia conceptelor de sustenabilitate și ESG este atât o consecinţă a reglementărilor globale și europene, precum Acordul de la Paris, a presiunii exercitate de consumatori, cât și a dorinţei companiilor din întreaga lume de a pune umărul la construirea unei lumi mai bune și mai curate. Așa au ajuns cele două să nu mai fie doar o oportunitate de marketing, ci un factor real de supravieţuire pentru toate companiile.

Green Consumer Experience (Re:Boot & ReBuild) – Ideea de sustenabilitate și-a găsit, treptat, un loc în vieţile noastre. A început cu un concept despre care nu prea știam exact ce înseamnă, s-a transformat într-un mesaj nelipsit din discursurile liderilor lumii, a încolţit în conștiinţa multora ca „un lucru necesar de realizat”, apoi am început să și punem în aplicare câte ceva. Iar odată cu această maturizare a sustenabilităţii au apărut și noi tendinţe și direcţii. Cele mai bune exemple sunt Re:Boot și Rebuild, două mega-trenduri care definesc astăzi felul în care oamenii decid să acţioneze pentru a avea un impact cât se poate de palpabil în protejarea mediului.

Tehnologia în Educație – Procesul educaţional, cu toate etapele lui, e acela care formează următoarele generaţii de oameni de știinţă, lideri și artiști. Iar tehnologia s-a integrat deja atât de mult în percepţia oamenilor, încât cele două nu mai pot fi disociate atunci când ne gândim la felul în care vor arăta ele în viitor – separat, dar mai ales împreună. Tehnologia este prezentă în fiecare aspect al societăţii moderne și va fi pentru mult timp de acum încolo, alături de toţi ceilalţi factori și actori care fac ca lumea noastră să meargă mai departe.

Părerile experților din domeniu cu privire la temele abordate

Ana Maria Udriște, fondator avocatoo și avocat specializat în tehnologie & digital, arată că în afară de definiţia abrevierii, environment, social și governance, ESG înseamnă mai mult decât mediul înconjurător, este și despre condiţii de muncă, sănătatea și siguranţa angajaţilor, drepturile omului, pregătirea angajaţilor, etică în afaceri, guvernanţă comparativă, anticorupţie, confidenţialitate și protecţia datelor. ESG oferă șansa companiilor să facă ceea ce știu ele mai bine ― să schimbe lumea. ”Când alegem un produs, de la un brand, alegerea se bazează pe mai mulţi factori, nu contează doar preţul. E vorba de încrederea pe care o inspiră oamenilor acel

brand, reputaţia lui, precum și oamenii din spate. ESG le oferă brandurilor șansa să creeze o legătură mai puternică cu potenţialii cumpărători. În același timp acestea pot să pună bazele unui mediu organizaţional sănătos, un ideal pentru toate companiile”, spune Ana Maria Udriște. Ca atare, anul 2023 le va permite companiile să-și regândească strategiile și să se aplece către interesele tururor părţilor implicate: societate, angajaţi, mediu, ONG-uri, tot ecosistemul în care își desfășoară activitatea.

Raluca Fișer, Președinte asociaţia green revolution, arată că Re:boot și Rebuilt sunt două concepte care vor schimba modul în care vom vedea cu adevărat schimbări importante pentru mediul înconjurător, la modul în care ne raportăm la folosirea resurselor, pentru a avea un impact cât mai mic asupra mediului înconjurător. ”Atât mass media, cât și agenda publică au în vizor aceste subiecte, dar mai ales observăm că tânăra generaţie este preocupată de protejarea mediului înconjurător. Tinerii din ziua de azi sunt atenţi la alimentele pe care le cumpără și la haine ― nu mai consideră fast fashion-ul un trend, sunt atenţi nu doar la achiziţiile de obiecte, dar și de imobile, sunt atenţi la ce implică călătoriile, de exemplu”, a precizat Raluca Fișer.

Loredana Poenaru, Education Director Junior Achievement România, consideră că rolul tehnologiei în educaţie este incontestabil. Este aproape imposibil să ne gândim la educaţia modernă fără utilizarea tehnologiei. ”Odată cu procesul accelerat al digitalizării, tinerii înţeleg și sunt curioși legat de cum pot integra tehnologia în activităţile personale și profesionale. De aceea ne bucurăm că suntem parte din povestea Solve For Tomorrow România, prin care contribuim la a aduce împreună educaţia, tehnologia și spiritul de iniţiativă al tinerilor, pentru un mâine mai bun în comunităţile lor”, spune Loredana Poenaru.

Sustenabilitate, ReBuild,  Educație – în viziunea oficialilor Samsung

Iată și care este viziunea reprezentanților Samsung despre cele trei concepte abordate:

Julia Kim, CEO Samsung România & Bulgaria, consideră că „Sustenabilitatea nu mai poate fi doar un capitol din povestea fiecărui brand, ci trebuie încorporată intrinsec în ADN-ul acestuia. La Samsung, punem inovaţia în slujba binelui și credem că integrarea practicilor sustenabile pe tot parcursul de proiectare și producţie este esenţială pentru eforturile noastre de reducere a impactului asupra mediului.”

Victor Armășelu, VP & Head of Consumer Electronics Samsung România & Bulgaria, arată că „la Samsung, credem că sustenabilitatea este o decizie pe care trebuie să o luăm zi de zi. Încă din 2004, am transformat procesele de proiectare și producţie astfel încât să ţină cont de impactul fiecărui produs asupra mediului înconjurător, decizie care a fost recunoscută internaţional inclusiv prin certificarea Carbon Trust. Provocările climatice sunt complexe și doar împreună, consumatori, companii și organizaţii deopotrivă, le putem depăși.”

Tiberiu Dobre, Head of Mobile Experience Samsung România & Bulgaria, susține că „trăim o perioadă în care din ce în ce mai mulţi oameni, companii, organizaţii ajung să conștientizeze că responsabilitatea pentru aerul pe care îl respirăm și a planetei în care trăim este a noastră, a tuturor. Unii dintre noi am început să facem, la nivel individual, schimbări semnificative în modul în care călătorim, cumpărăm sau consumăm, conștienţi fiind de impactul pe care comportamentul nostru îl poate avea asupra mediului. La Samsung, am integrat sustenabilitatea în nucleul brandului nostru, astfel încât suntem atenţi pe tot parcursul lanţului de producţie la impactul unui produs asupra mediului și încercăm să reducem consumul de resurse implicate în proces.”

Totodată, Simona Panait, Marketing Director Samsung România & Bulgaria, aratăcănoile tehnologii fac învăţarea mai plăcută, cu atât mai mult cu cât generaţiile tineresunt native digital. 1 din 2 elevi din întreaga lume și-ar dori ca educatorii să le permităutilizarea de dispozitive în clasă și chiar și profesorii sunt de acord, într-un procent semnificativ, că  adoptarea tehnologiei în sălile de curs facilitează implicarea elevilorîn procesul de învăţare. În ciuda acestui adevăr, există în continuare copii pentru careaccesul la educaţie de calitate și tehnologie este restricţionat. La Samsung, credem că lumea poate progresa prin acces la inovaţiile viitorului.”

Smartphone-ul în economia circulară

Raportul Innovation Report 2022 evidențiază și faptul că economia circulară nu face referire doar la haine, ci și la alte produse. Iar un alt segment în care prinde deja contur puternic este cel al electronicelor, precum smartphone-urile. Telefonul stă acum în centrul existenţei unui om dintr-o societate modernă, însă nu toată lumea își permite sau dorește să achiziţioneze un nou telefon în fiecare an.

Telefoanele second hand sau cele recondiţionate au devenit foarte interesante pentru utilizatori, mai ales în contextul în care smartphone-urile au devenit foarte bune și funcţionează optim mai mult timp.

Piaţa globală a smartphone-urilor recondiţionate este, de asemenea, prognozată să crească în următorii ani. Într-adevăr, în 2021, dimensiunea acestei pieţe s-a ridicat la aproximativ 50 de miliarde de dolari și se estimează că ea va ajunge la aproape 144 de miliarde de dolari până în 2031. America Latină și India au fost liderii acestei pieţe, înregistrând o creștere de 29%, respectiv, 25% între 2020 și 2021, în timp ce Statele Unite s-au clasat pe locul al treilea, cu o creștere de 15%.

Și pe plan local crește interesul pentru telefoane second hand sau recondiţionate, iar asta datorită, în parte, operatorilor de telefonie mobile care vând astfel de dispozitive la preţuri mai mici, dar și retailerilor care au secţiuni dedicate pentru acest tip de produse. În același timp, platforme dedicate recum Flip.ro, care vând și cumpără telefoane recondiţionate, au căpătat notorietate. Flip.ro a cumpărat și a vândut peste 180.000 de telefoane mobile pentru peste 100.000 de clienţi de la înfiinţare (2019) și până în noiembrie 2022).

În același timp, producători precum Samsung sau magazinele online au programe de buy-back prin care se oferă să achiziţioneze telefonul vechi, iar consumatorul să beneficieze de o reducere, plătind doar diferenţa pentru cel nou. Samsung are un program de buy-back garantat și astfel clienţii pot achiziţiona un telefon nou cu opţiunea de a-l returna în stare bună în termen de 20 de luni, pentru 50% in valoarea totală de vânzare.

Pe anumite pieţe, Samsung are și un program de vânzare de telefoane Samsung Galaxy recondiţionate. În comparaţie cu telefoanele recondiţionate de la dealeri neautorizaţi, dispozitivele Samsung Certified Re―Newed vă oferă o experienţă de telefon „ca nou”, cu garanţie, economisind bani și reducând deșeurile.

Pentru a obţine eticheta „Certified Re-Newed”, fiecare telefon este testat în mod riguros și vine cu garanţia producătorului, astfel încât utilizatorii să se bucure liniștiţi de „noul” lor telefon încă de la început.

Tehnicienii Samsung urmează un program riguros de recondiţionare pentru a asigura o stare ca nouă a telefonului. Mai întâi șterg datele și atribuie noi identificatori pentru securitate, apoi înlocuiesc piesele uzate cu piese originale și integrează o baterie complet nouă, astfel încât dispozitivul capătă o nouă viaţă

Inovație și Realitate digitală

Raportul Innovation Report 2023 by Samsung mai arată și faptul că Lumea reală, fizică se îmbină din ce în ce mai mult și mai ușor cu lumea digitală, fie că este vorba despre concerte în medii virtuale sau de întâlniri de business în metaverse. Realităţile „făcute pe calculator” se extind în tot mai multe aspecte ale vieţii noastre. Shoppingul online, de exemplu, și-a accelerat evoluţia extrem de mult, mai ales în anii de pandemie. Au existat iniţial și neajunsuri ― cum ar fi imposibilitatea de a proba hainele înainte de a le cumpăra. Dar niciun obstacol nu pare să fie prea mare în era IT-ului, așa că soluţia a apărut destul de rapid: cabinele de probă virtuale.

Cumpărătorii pot proba digital articole de îmbrăcăminte fără ca măcar să atingă hainele. Tehnologia de realitate augmentată (AR) bazată pe algoritmi de inteligenţă artificială (AI) plasează articolul peste un avatar creat din imagini live ale clientului, astfel încât acesta poate verifica mărimea, stilul și potrivirea unui produs pe care se gândește să îl cumpere. Majoritatea cabinelor de probă virtuale funcţionează cu ajutorul realităţii augmentate. În acest caz, o cameră web scanează corpul unei persoane pentru a crea un model 3D la 360 de grade.

Utilizând o astfel de tehnologie, magazinele online pot vinde mai mult, iar clienţii pot economisi timp și bani deoarece nu mai sunt nevoiţi să meargă în magazinele fizice, iar rata de retur va scădea. Se preconizează că piaţa globală a cabinelor de probă virtuale va crește de la 3 milioane de dolari în 2019 la 6,5 milioane de dolari până în 2025.

Totuși, misiunea Facebook pare să fie parţial îndeplinită. Potrivit unui sondaj realizat de Savanta în UK, 54% dintre oameni asociază metaverse-ul cu Facebook, 20% cu Instagram, 12% cu Twitter și 15% cu YouTube. În același timp, potrivit aceluiași sondaj, peste 50% dintre oameni au auzit de metaverse, 31% au spus că înţeleg conceptul, iar 52% spun că au auzit de nume, dar nu îl înţeleg.

Multe companii vor să cucerească acest spaţiu digital, iar Facebook, care și-a schimbat numele companiei-mamă în Meta, este probabil cel mai mare susţinător al acestui tip de interacţiune. Compania pariază pe metaverse, o idee ce pare extrem de costisitoare în acest moment dacă ne raportăm la faptul că, în primele nouă luni ale anului Meta a pierdut 9,4 miliarde de dolari din cauza Reality Labs, divizia Meta dedicată metaverse-ului. Se așteaptă ca această divizie să aibă pierderi semnificativ mai mari în 2023. Cu toate acestea, Mark Zuckerberg este destul de convins că merge în direcţia corectă. Rămâne de văzut dacă așa va fi sau nu, pentru că aceste transformări strategice durează ani de zile pentru a fi bine executate și mult mai mult pentru a fi adoptate la scară largă.

Alte cabinete de probă virtuale se bazează pe inteligenţa artificială. La fel ca în cazulâ realităţii augmentate, inteligenţa artificială utilizează algoritmi și învăţarea automată pentru a crea modele 3D ale corpului cumpărătorului care stă în faţa camerei. Și nu sunt rare cazurile în care diferiţi comercianţi își creează propriul software pentru a oferi această funcţie. Platforma de realitate augmentată a Apple, ARKit, poate fi utilizată pentru a crea cabine de probă virtuale pentru aplicaţiile iOS. De asemenea, Amazon a brevetat propria oglindă „blended-reality”, care funcţionează cu ajutorul AR.

Case și terenuri virtuale

Un alt aspect al metaverse-ului care ia amploare este cel al terenurilor și caselor virtuale de pe platforme precum Decentraland. Aproape 2 miliarde de dolari au fost cheltuite pe terenuri virtuale în ultimele 12 luni, arată un studiu citat de BBC. Parcelele de teren se vând în acest mediu digital cu mii, uneori milioane de dolari. Samsung, UPS și Sotheby’s se numără printre cei care au cumpărat terenuri și au construit magazine și centre de vizitare.

Samsung a deschis în Decentraland porţile magazinului Samsung 837X, modelat după locaţia fizică celebră Samsung 837 din New York, iar acolo utilizatorii puteau explora produsele, afla ultimele noutăţi de la CES și participa chiar și la o petrecere live.

Însă metaversul înseamnă și imersiune totală într-o lume virtuală sau augmentată. Pe măsură ce acest concept a devenit mai popular, și vânzările de căști de VR și AR au crescut. Din 2017 până în 2021 s-a înregistrat o creștere de 56% la acest capitol.

articolul original.

Casa viitorului, în viziunea Samsung: mai mult calm într-o lume hiperconectată

30 January 2023 at 14:02

Gigantul coreean Samsung Electronics a prezentat recent o serie de inovații în ceea ce privește alegerea consumatorilor de a avea un trai sustenabil într-o locuință super-inteligentă.

Astfel, Samsung a oferit detalii despre cea mai recentă inovație pentru locuințe inteligente, Stația SmartThings – primul său produs care are suport Matter încorporat încă de la început. Este un  mod convenabil și nou de a da startul experiențelor SmartThings acasă și de a facilita interacțiunea cu dispozitivele conectate. SmartThings Station transformă încărcătorul wireless Samsung într-un hub inteligent pentru casă, care poate schimba setările din casă printr-o simplă apăsare de buton .

A avea o casă mai inteligentă nu ar trebui să fie complicat sau scump. Așa că, am vrut să creăm SmartThings Station ca un hub inteligent pentru casă simplu, fiabil și cuprinzător. Numărul de dispozitive dintr-o casă conectată continuă să crească, în special având în vedere lansarea recentă a standardului Matter. Suntem mândri să jucăm un rol în facilitarea adopției acestei tehnologii interesante„, a declarat Jaeyeon Jung, Vicepreședinte Executiv și șef al SmartThings, în cadrul Device Platform Center din Samsung Electronics, cu ocazia expoziției internaționale de electronice și produse IT&C, CES 2023, desfășurate în Las Vegas (SUA).

Stația SmartThings de la Samsung este ușor de configurat. Atunci când un utilizator pornește dispozitivul pentru prima dată, mesajele pop-up vor apărea direct pe smartphone-ul Samsung Galaxy al utilizatorului pentru un proces de conectare ușor . Utilizatorii pot alege, de asemenea, opțiunea de a integra eficient dispozitivele cu o simplă scanare a unui cod QR prin intermediul camerei foto a telefonului.

InfoSmartThings Station 01 SmartHome

Adaptare intuitivă la rutina utilizatorilor

Hub-ul pentru case inteligente SmartThings Station permite gestionarea inclusiv a termostatelor, luminilor, prizelor de alimentare și interconectarea lor cu alte dispozitive pentru a crea un mediu cât mai plăcut. SmartThings Station facilitează automatizarea anumitor rutine create prin aplicația mobile SmartThings, fără a solicita utilizatorilor să controleze manual dispozitivele individuale.

Cu o apăsare a butonului inteligent de pe stația SmartThings, utilizatorii pot activa o rutină creată în aplicația SmartThings. De exemplu, atunci când este timpul pentru culcare, o atingere rapidă ar putea declanșa o rutină pentru somn – însemnând oprirea luminile, închiderea jaluzelele și reducea temperaturii. Sau pentru o seară de film ar putea porni televizorul și stinge luminile. Când utilizatorii sunt plecați de acasă, stația SmartThings poate opri prizele de alimentare și aparatele neutilizate pentru a economisi energie și pentru un plus de siguranță. Pentru pasionații de gaming, prin intermediul hub-ului, aceștia își pot prestabili anumite setări pentru televizor sau lumini și activa modul ,,Nu deranjați”.

Ridicarea ștachetei pentru confortul bucătăriei

Totodată, Samsung a inclus și o selecție mai largă de tipuri de frigidere Bespoke, printre care Bespoke 4-Door Flex cu Family Hub+ și ecran mai mare, de 32 de inci, dar și cuptoarele Bespoke AI cu opțiunea de a găti inteligent cu tehnologia AI Pro Cooking care optimizează și ajută la pregătirea meselor – toate aceste inovații având ca obiectiv să transforme bucătăriile în spații de gătit mai inteligente și mai interactive.

La CES 2023, prezentăm modul în care ducem mai departe succesul gamei noastre Bespoke prin introducerea de noi frigidere Bespoke și electrocasnice încorporabile, ce oferă consumatorilor și mai multe modalități de a se exprima în bucătăriile lor. Scopul nostru este de a maximiza libertatea pe care clienții o au în a personaliza și a fi productivi în bucătăriile lor, cu ajutorul noilor caracteristici îmbunătățite – de la ecrane mari și receptive pe frigiderele noastre, până la asistență de gătit, bazată pe inteligență artificială. Aceste specificații și produse oferă mult mai mult decât un simplu ajutor în bucătărie, pentru că permit utilizatorilor să se exprime cu adevărat prin personalizarea bucătăriei, pentru experiențe mai plăcute. În plus, cu cele mai recente inovații în bucătărie și design-uri personalizabile, aceste noi produse funcționează perfect cu serviciile SmartThings, pentru a oferi confort de neegalat la domiciliu„, a declarat Junhwa Lee, EVP și Head of the Customer Experience Team of the Digital Appliances Business la Samsung Electronics.

New Bespoke Kitchen Lineup 1

Noul frigider Bespoke 4-Door Flex cu Family Hub+ integrează specificațiile marca Family Hub, într-un design personalizat cu patru uși și îmbină un hub de comunicare și divertisment cu un ecran impresionant de mare.

Caracteristicile Family Hub+ de pe frigiderul Bespoke 4-Door Flex sunt prezentate pe ecranul său FHD de 32 de inci, fără ramă, care este de aproape două ori mai mare decât cel al modelelor anterioare. În plus, noul ecran mai mare, permite utilizatorilor să experimenteze în mod convenabil serviciile SmartThings, precum și să monitorizeze și să controleze electrocasnicele compatibile.

Samsung TV Plus  oferă acum peste 190 de canale  gratuite, în timp ce integrarea Google Photos transformă platforma într-o ramă foto digitală, care facilitează partajarea și afișarea fotografiilor. Datorită spațiului mai mare al ecranului și a noii funcții picture-in-picture (PIP) de la Samsung TV Plus, utilizatorii pot urmări emisiunile TV preferate în timp ce verifică și monitorizează starea altor aparate de bucătărie, toate acestea în timpul în care gătesc.

Bespoke 4-Door Flex cu Family Hub urmează să fie lansat în America de Nord și Coreea în prima jumătate a anului 2023. În plus, o actualizare software pentru Family Hub va fi lansată în 2023 pe toate piețele unde frigiderele Family Hub sunt comercializate. Printre acestea se numără Coreea, SUA, Asia de Est și de Vest, America Latină și Europa.

Noi standarde pentru Energie

De asemenea, cu servicii precum SmartThings Energy, care stabilesc noi standarde privind eficiența energetică, cele mai noi electrocasnice Samsung permit utilizatorilor să economisească atât energie, cât și bani. Împreună cu tehnologiile care includ un nou ciclu de spălare și un filtru care reduce semnificativ emisiile de microplastic ale mașinilor de spălat, cele mai recente progrese Samsung ajută consumatorii să își reducă, mai ușor ca niciodată, impactul asupra mediului pentru a susține sănătatea planetei.

SmartThings Station 2

„Tehnologiile pe care le dezvăluim la CES 2023 plasează sustenabilitatea în centrul experienței de utilizare. Ambiția noastră este să devenim cel mai eficient brand de electrocasnice din lume, iar cele mai recente produse și parteneriate ale noastre vor ajuta la transformarea în realitate a vieții sustenabile pentru tot mai mulți oameni și comunități”, a declarat Moohyung Lee, Vicepreședinte Executiv și Șef al echipei de R&D în divizia de Digital Appliances Business a Samsung Electronics.

Prima certificare Smart Home Energy Management Systems (SHEMS) din industrie

Eforturile Samsung de a îmbogăți și extinde SmartThings Energy au determinat Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) să acorde companiei Samsung prima certificare din industrie pentru Smart Home Energy Management Systems (SHEMS). Certificarea recunoaște electrocasnicele și serviciile inteligente care gestionează și automatizează dispozitivele conectate pentru a ajuta consumatorii să obțină informații despre utilizarea energiei, inspirând astfel un comportament responsabil de economisire a energiei, care ajută la reducerea costurilor și contribuie la facilitarea măsurilor de răspuns la cerere care reduc stresul asupra rețelei.

De asemenea, EPA a acordat modelului de bază din categoria aparatelor electrocasnice Samsung 260 de certificări ENERGY STAR, printre care și 43 de recunoașteri la categoria “Most Efficient” . Samsung ocupă poziția de lider de mai bine de un deceniu în topul premiilor ENERGY STAR, fiind și unul dintre puținii câștigători ai prestigiosului premiu pentru angajamentul corporativ ENERGY STAR.

Transformarea Net Zero Homes în realitate

Pentru a permite mai multor oameni să se bucure de independență energetică acasă, Samsung a dezvăluit și următoarea etapă a inițiativei Net Zero Home: Proiectul Smart City, dezvoltat în parteneriat cu Siemens. Prin proiectul Smart City cele două companii vor înființa o comunitate de locuințe sustenabile în Sterling Ranch, Colorado și vor construi 12.000 de case pentru aproximativ 30.000 de locuitori.

SmartThings Energy va servi drept platforma energetică principală a comunității, iar aparatele Samsung le vor oferi rezidenților informații în timp real despre utilizarea energiei, a apei și a gazelor naturale. Întreaga comunitate va dispune de panouri solare și baterii de uz casnic ce vor produce și stoca energie, în timp ce aparatele electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic vor reduce energia și vor monitoriza utilizarea apei pentru a economisi resurse. Tehnologiile Samsung, susținute de soluțiile pentru infrastructură de la Siemens, împreună cu soluțiile pentru case inteligente și optimizarea consumului de energie de la Resideo Technologies, vor ajuta locuitorii din Sterling Ranch să se bucure de un stil de viață net-zero.

Noi parteneriate pentru experiențe smart

În ceea ce privește experiențele conectate, Samsung a dezvăluit și noi parteneriate, inclusiv extinderea colaborării cu Philips Hue. Jasper Vervoort, vicepreședinte senior și manager general la Philips Hue a  discutat despre o nouă modalitate de sincronizare a conținutului televizoarelor Samsung cu iluminarea Philips Hue prin aplicația Philips Hue Sync TV, care poate fi descărcată din magazinul de aplicații de pe televizoarele Samsung. Aceasta este prima soluție pentru sincronizarea iluminatului și a conținutului de pe televizoarele Samsung fără hardware suplimentar.

Samsung a detaliat, de asemenea, modul în care inovațiile în materie  de securitate și confidențialitate vor fi esențiale în construirea ecosistemelor dispozitivelor conectate. Compania duce experiențele de securitate a dispozitivelor sale la nivelul următor cu Samsung Knox Matrix, o soluție viitoare care va sincroniza în mod convenabil și în siguranță credențialele de autentificare pe toate dispozitivele, protejând în același timp informațiile sensibile prin monitorizarea multistratificată activată folosind tehnologia blockchain.

Experiența conectată se extinde și la autoturisme. Marcus Futterlieb de la Harman a dezvăluit planurile Samsung și Harman – lider global în tehnologie auto – de a introduce un nou nivel de inteligență, personalizare și comoditate în viața șoferilor și a pasagerilor deopotrivă. În centrul acestui efort se află Harman Ready Care, care utilizează un algoritm de învățare automată care colectează și procesează date de la senzorii mașinii. Astfel, el măsoară gradul de somnolență și de atenție a șoferului, oferind intervenții personalizate pentru a atenua riscurile și a contribui la bunăstarea acestuia.

O viziune despre viitor

În încheierea conferinței de la CES 2023, compania Samsung a prezentat inovații și tehnologii de ultimă generație care utilizează și cea mai recentă versiune de inteligență artificială (IA). Tehnologiile precum Spatial AI, care se regăsește în asipiratorul JetBot AI+ de exemplu, se numără printre inovațiile care pun bazele unor experiențe mai bune acasă, ce pot fi personalizate în funcție de dimensiunile spațiului în care locuiesc utilizatorii.

Samsung a dezvăluit cum va funcționa și Modul Relumino, care va fi disponibil pe seria de televizoare Samsung Neo QLED 8K și 4K din 2023. Modul le va permite persoanelor cu deficiențe de vedere să vizualizeze diverse tipuri de conținut – lucru posibil prin evidențierea contururilor și îmbunătățirea contrastului și a culorilor, astfel încât conținutul să fie mai clar.

articolul original.

540 de animații dezvoltate în Scratch înscrise în Competiția Națională Orange SuperCoders

30 January 2023 at 13:24
By: Team

Cea de-a IX-a ediție a programului SuperCoders, dezvoltat de Orange România în parteneriat cu Fundația Orange și Simplon România, a început în luna octombrie 2022 și a înregistrat un număr impresionant de participanți: 2.300 de copii au luat parte la acțiunile desfășurate în primele două etape ale programului, Caravană și Competiția națională.

Tinerii au participat la atelierele de Scratch, limbajul de programare vizuală pentru copii, organizate de trainerii Simplon România, precum și la webinarele susținute de creatorii de conținut zzAndrei și Karinul. Noțiunile învățate le-au aplicat pentru a crea animații interactive, pe care le-au înscris în Competiția Națională. Cu ajutorul superputerilor pe care le dețin – creativitatea și imaginația –, copiii au continuat povestea lui Coder, supereroul programului, aflat într-o nouă misiune ce a vizat consumul responsabil de resurse. 540 de animații dezvoltate în Scratch au fost înscrise în Competiția Națională.

Primii 50 de copii care au avut cele mai complexe animații au câștigat un loc în Academia SuperCoders, o experiență amplă de învățare, care începe astăzi. Pe parcursul a 12 săptămâni de cursuri online, participanții vor învăța noțiuni avansate de Web Development – HTML și CSS. Lista completă a câștigătorilor este disponibilă aici.

Micii programatori au fost jurizați de o echipă de experți din diverse domenii, precum educație, jurnalism sau inovație: Roxana Rugină – fondatoare a Simplon România, Ovidiu Ana – Director Executiv Fundația Orange România, Măriuca Mihăilescu – jurnalist la Televiziunea Română și fondatoare a platformei www.afostodata.ro, Cristian Pațachia – Development & Innovation Manager Orange România și Gheorghe Ciprian Ittu – Director și profesor de matematică și TIC la Școala Gimnazială Nr. 1 Poiana Mărului, județul Brașov.

Orange România susține incluziunea digitală, prin proiectele educaționale și pentru susținerea comunității, precum și prin programele dezvoltate de Fundația Orange, astfel încât tot mai multe persoane să aibă acces la un internet rapid și la toate beneficiile pe care le oferă mediul online. Printre aceste inițiative se numără și programul de educație digitală SuperCoders, prin care copiii cu vârste între 10-14 ani, pasionați de tehnologie, sunt invitați să-și dezvolte prin joacă abilitățile și competențele digitale.

Veronica Dogaru Orange Romania

„Prezența tehnologiilor digitale, precum calculatoare, tablete, televizoare inteligente, smartphone-uri și ceasuri inteligente, în viața de zi cu zi a adulților creează cadrul pentru ca tinerii să crească într-un context digital, să interacționeze, să acceseze și să utilizeze tehnologia. Copilăria înseamnă astăzi și utilizarea tehnologiei și a internetului. Astfel, încă de la început, prin programul SuperCoders ne-am propus să-i împrietenim pe copii cu limbajele de programare și să transformăm timpul petrecut de aceștia online în timp de învățare, de modelare a competențelor și cunoștințelor digitale. Suntem onorați de numărul tot mai mare de participanți la activitățile desfășurate în cadrul programului SuperCoders și îi felicităm pe toți cei care s-au înscris anul acesta în Competiția Națională. 50 dintre aceștia încep astăzi o nouă aventură, Academia SuperCoders, la finalul căreia vor avea în portofoliul personal competențe solide de programare. Mulțumiri speciale merg către juriul ediției, profesioniști a căror amprentă în educația tinerilor este incontestabilă și al căror aport în desfășurarea programului SuperCoders este esențial.” 

Veronica Dogaru, Corporate Communications & CSR Director Orange România

Educația digitală este o direcție importantă în strategia de responsabilitate socială a Orange România și unul dintre pilonii strategiei Grupului Orange Engage 2025. La inițiativa Orange, împreună cu Simplon România, programul SuperCoders promovează educația digitală și folosirea responsabilă și utilă a tehnologiei în rândul tinerei generații încă din 2014. Începând cu ediția a IX-a, Fundația Orange s-a alăturat SuperCoders.

articolul original.

Parteneriat între SeedBlink și Goldring prin care startup-urile tech au acces la comunitatea de investitori la bursă

30 January 2023 at 11:50
By: Team
image

SeedBlink, platforma de co-investiții în startup-uri europene de tehnologie, și Goldring, unul dintre cei mai activi brokeri din România în termeni de listări de la Bursa de Valori București, au încheiat un parteneriat pentru dezvoltarea serviciilor de investiții financiare din România, diversificarea ofertelor de investiții și facilitarea accesului companiilor la capital.

Parteneriatul își propune ca startup-urile tech promițătoare și cu ambiții de expansiune internațională care ridică runde de finanțare prin intermediul SeedBlink să primească un plus de vizibilitate în cadrul comunității de investitori Goldring.

Parteneriatul va da acces companiilor la un număr mai mare de potențial susținători și va înlesni accesul investorilor către o nouă clasă de active pentru construirea unui portofoliu diversificat.

“Am remarcat în ultimii ani o creștere semnificativă a interesului companiilor mici și mijlocii pentru finanțare prin piața de capital. Avem deja un parteneriat cu BVB, iar prin colaborarea dintre Goldring și SeedBlink ne dorim să contribuim în continuare la dezvoltarea infrastructurii pentru inovatori. Parteneriatul îl considerăm benefic atât pentru antreprenorii cu nevoie de finanțare, cât și pentru investitori, care vor avea astfel acces la oferte publice sau plasamente private. RecunoaștemeExperiența și reputația Goldring în piața de capital și credem că se completează foarte bine cu pipeline-ul nostru dinamic de companii tehnologice cu ambiții globale.”

Andrei Dudoiu, co-fondator și managing partner al SeedBlink

Ambele companii sunt autorizate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară din România, SeedBlink ca societate de servicii de finanțare participativă, iar Goldring ca societate de servicii de investiții financiare.

“Goldring susține investitorii și companiile din România, iar deschiderea către diferite rute de finanțare este un semn al maturizării ecosistemului. Considerăm că SeedBlink este un sprijin major pentru creșterea sectorului IT/Tech românesc. Acest parteneriat este aliniat inițiativelor noastre precum Finants.ro în cadrul căreia facem matching-ul între solicitările clientului și ofertele de finanțare.”

Virgil Zahan, director general Goldring

Parteneriatul dintre SeedBlink și Goldring marchează încă un pas important către modernizarea și dezvoltarea pieței de capital din Romania, prin eficientizarea accesului companiilor la multiple surse de finanțare și prin creșterea bazei de investitori din piața de capital.

articolul original.

BCR Leasing lansează asistentul virtual LEA, chatbot care oferă informații despre finanțări și învață din interacțiunile cu clienții

30 January 2023 at 10:54
image

BCR Leasing lansează chatbot-ul Lea, asistentul virtual dezvoltat pe platforma DRUID care interacționează oricând și oriunde cu clienții companiei.

În prima etapă a proiectului, asistentul virtual conversațional LEA va fi implementat pe site-ul BCR Leasing și va servi drept punct de intrare digital atât pentru clienții existenți, cât și pentru cei potențiali.

LEA va oferi asistență generală, dar și informații detaliate despre soluțiile de finanțare BCR Leasing. Chatbot-ul conversațional servește, în același timp, la atragerea de potențiali clienți și ghidează toți utilizatorii interesați de finanțare în leasing să își lase informațiile de contact, pentru a avansa în procesul de ofertare. LEA este într-un proces constant de învațare și se perfecționează cu fiecare interacțiune cu clienții companiei din mediul online.

„LEA este parte din strategia BCR Leasing de a utiliza inteligența artificială în procesul  de consiliere și finanțare  a clienților noștri. Tot ceea ce facem vine din dorința de a-i deservi mai rapid și de a fi cât mai receptivi la nevoile acestora. Vedem în jurul nostru așteptări tot mai mari atunci când vine vorba de ușurința, simplitatea și viteza prin care oamenii pot accesa servicii și soluții de finanțare. De aceea, cu fiecare proiect nou implementat în BCR Leasing, accelerăm eforturile de digitalizare a experienței clienților noștri. LEA ne permite să construim un nou canal de interacțiune cu aceștia, accesibil oricând și oriunde, pentru un dialog financiar cât mai personal, în mediul online.”

Vlad Vitcu, CEO BCR Leasing

BCR Leasing îsi propune să accelereze transformarea digitală a experienței clienților săi, chatbot-ul LEA reprezentând  încă un pas în această direcție. Un proiect similar bazat pe inteligență artificială va fi implementat și în platforma Self Service BCR Leasing, pentru a simplifica experiența de utilizare a clienților.

„Într-o lume în care, tot mai des, timpul înseamnă bani, consumatorii devin nerăbdători și așteaptă răspunsuri și reacții imediate în tot ceea ce fac, inclusiv în interacțiunile lor cu instituțiile financiare. Soluțiile de AI conversațional pot ajuta la gestionarea acestor așteptări. Proiectul dezvoltat în parteneriat cu BCR Leasing va permite companiei să ofere clienților un serviciu de suport scalabil, mai rapid, eficient și convenabil. Automatizarea conversațională este un element vital în orice proces digital ce își propune să îmbunătățească satisfacția clienților.”

Liviu Drăgan, CEO DRUID

BCR Leasing IFN este prezentă pe piață românească a leasingului din 2001, ca subsidiară a Băncii Comerciale Române, parte a grupului financiar central-european ERSTE Group. Compania oferă o gamă completă de servicii de leasing financiar și credit pentru achiziționarea de bunuri de folosință îndelungată: vehicule (autoturisme, vehicule comerciale, flote de autoturisme) și echipamente (mașini agricole, echipamente medicale, software și echipamente IT etc.).

DRUID este o platformă end-to-end pentru construirea de aplicații de business conversaționale bazate pe inteligență artificială, aplicații concepute pentru a-i ajuta pe angajați să atingă următorul nivel de productivitate și pentru a crea o experiență totală pentru clienți în cel mai intuitiv mod.

articolul original.

Startup-urile românești au atras investiții de aproape 102 mil. euro în 2022. Cum arată topul tranzacțiilor

30 January 2023 at 10:23

Startup-urile românești accelerează adopția tehnologiei și inovației, atrăgând investiții în valoare totală de 101,7 milioane de euro în 2022, conform analizei Romanian Venture Report.

România se clasează, astfel, drept a cincea țară din Europa Centrală și de Est în topul în topul investițiilor ridicate de startup-uri, după Estonia, Cehia, Croația și Polonia.

Romanian Venture Report, creat de How to Web în parteneriat cu KPMG România și KPMG Legal, se află la cea de-a treia ediție și oferă o imagine completă asupra investițiilor cu capital de risc ridicate de startup-urile românești în fiecare an și analizează tipurile de tranzacții, evoluția față de anii precedenți, cele mai promițătoare industrii sau tehnologii dezvoltate de startup-urile care au ridicat investiții, dar și relația României cu ecosistemul european de investitori și tehnologie.

Pe lângă o creștere de peste 12x, înregistrată în ultimii șase ani, anul 2022 aduce și o creștere în numărul de tranzacții, de la 71 în anul 2021 la 73 în anul 2022, respectiv în volumul total al tranzacțiilor, de la 91.4 milioane de euro în 2021 la 101.7 milioane de euro în 2022.

“Investițiile de venture capital care au implicat startup-uri românești au rezistat provocărilor puternice care au venit pe parcursul anului anterior dinspre scena globală de tehnologie sau economie, în general. După finalul lui 2022, observăm semnale puternice că astfel de tranzacții reprezintă un portofoliul mult dorit de către investitorii români, dar și de către cei est europeni sau globali.”

Alexandru Agatinei, CEO How to Web

Radiografia tranzacțiilor

În cadrul principalelor descoperiri ca urmare a analizei, reiese un factor important – triplarea volumului tranzacțiilor de tip seria A în 2022, față de anul anterior.

Volumul tranzacțiilor de tip seria A aproape s-a triplat față de anul precedent, trecând de la 15,3 milioane de euro în 2021 la 42,6 milioane de euro în 2022. Numărul acestora s-a dublat, de asemenea, de la 3 în 2021 la 6 în 2022.

Volumul tranzacțiilor pre-seed a scăzut cu -15,9%, ajungând la 2,7 milioane de euro, comparativ cu 3,3 milioane de euro din anul precedent. Numărul de tranzacții pre-seed a rămas aproape de nivelul anului precedent, 19 în 2022 comparativ cu 20 în 2021. De fapt, dimensiunea medie a tranzacțiilor de tip pre-seed a scăzut cu doar 11,5%, de la 163.000 de euro în 2021 la 144.300 de euro în 2022.

Totodată, volumul tranzacțiilor de tip seed a crescut cu 29%, ajungând la 56.4 milioane de euro față de 43,4 milioane de euro în 2021.

O creștere pozitivă se poate observa și în volumul tranzacțiilor încheiate ca prima rundă care a crescut cu 40%, în timp ce volumul rundelor încheiate ca follow-on (investiții ulterioare primei runde) au ramas la un nivel similar față de anul precedent.

„A deveni o companie tech de succes are mai mult de-a face cu perseverența și caracterul fondatorului decât cu o idee mare sau cu inspirația. Fondatorii, echipele lor și susținătorii lor trebuie să își alimenteze gândurile, să-și asume riscuri cu abordări neconvenționale, creative și să construiască și să promoveze inovația. Ca urmare, rezultate precum cele pe care le vedem în Romanian Venture Report nu sunt doar posibile, ci reprezintă continuarea cu succes a unei industrii în regiunea noastră în plină ascensiune.”

René Schöb, Partner KPMG, Head of Tax and Legal

Topul investițiilor în startup-uri în 2022

Cea mai mare investiție atrasă în 2022 a fost cea reușită de Druid, care a încheiat în mai 2022 o rundă de finanțare în valoare totală de 15 milioane de dolari, pentru a alimenta expansiunea internațională cu focus accelerat pe Europa și America de Nord, prin angajarea activă de noi talente.

Pe locul al doilea se află investiția de 11 milioane de dolari atrasă de startup-ul veterinar Digitail de la Atomico, anunțată chiar la începutul acestui an.

Următoarea tranzacție a fost investiția de tip serie A de 6 milioane de dolari atrasă de Bware Labs, startup care construiește o platformă blockchain descentralizată care ajută companiile să integreze mai multe blockchain-uri simultan, eliminând din costurile de infrastructură.

Top tranzactii startup uri 2022
Sursa: Romanian Venture Report 2022

În topul investițiilor atrase s-au mai aflat anul trecut Bunnyshell, Machinations, NeuroLabs, Cyscale, AdServio și Ogre AI. Astfel, primele zece tranzacții din 2022 au totalizat 51,6 milioane de euro, reprezentând peste jumătate din totalul volumului tranzacțiilor realizate anul trecut.

Romanian Venture Report este un material de referință pentru investitori, startup-uri și antreprenori din întreaga regiune, care pot identifica trenduri și interese conectate cu activitatea globală de investiții cu capital de risc.

Foto 32485783 / Business Euro © Alphaspirit | Dreamstime.com

articolul original.

Samsung introduce senzorul de imagine de 200 megapixeli pentru smartphone-urile flagship

29 January 2023 at 19:28
By: Team
image

Samsung Electronics a lansat cel mai recent senzor de imagine de 200 megapixeli (MP), ISOCELL HP2, cu tehnologie îmbunătățită a pixelilor și capacitate full-well, pentru ca smartphone-urile viitorului să genereze imagini uimitoare, de înaltă calitate.

,,Samsung ISOCELL HP2 valorifică expertiza Samsung în materie de tehnologii pentru senzori de imagine de înaltă rezoluție pentru a oferi detalii epice. Tehnologiile inovatoare de pixeli care le permit senzorilor să depășească numărul și dimensiunea pixelilor sunt cele care au contribuit la obținerea titlului de lider în piață. Vom continua să deschidem noi orizonturi și să ne consolidăm prezența pe piața senzorilor de ultra-înaltă rezoluție, care este în continuă expansiune.”

Joon Seo Yim, vicepreședinte executiv al diviziei Sensor din cadrul Samsung Electronics

ISOCELL HP2 are 200 de milioane de pixeli de 0,6 micrometri (μm) într-un format optic de 1/1,3″ și o dimensiune a senzorului care este utilizată pe scară largă în camerele principale ale smartphone-urilor de 108MP. Acest lucru permite consumatorilor să se bucure de rezoluții și mai mari în cele mai recente smartphone-uri high-end, fără a avea o cameră proeminentă.

Cu tehnologia avansată Samsung pixel-binning, Tetra2pixeli, HP2 adaugă mai multă versatilitate camerei, deoarece simulează diferite dimensiuni ale pixelilor pentru a se potrivi diferitelor niveluri de iluminare. Când se află în medii slab luminate, senzorul se transformă fie într-un senzor de imagine de 1,2 μm de 50MP, fie într-un senzor de imagine de 2,4 μm de 12,5 CM prin legarea a patru până la 16 pixeli învecinați. Pentru un videoclip 8K, la aproximativ 33MP, HP2 trece la modul de 1,2μm de 50MP pentru a minimiza decuparea și a capta mai mult din scenă. Filmarea 8K la 30 de cadre pe secundă (fps), cu un câmp vizual larg, împreună cu o dimensiune mai mare a pixelilor, poate genera videoclipuri cinematografice clare.

Lipsa de claritate pe care o au imaginile puternic luminate poate fi redusă semnificativ cu HP2, datorită noii tehnologii Samsung Dual Vertical Transfer Gate (D-VTG). Într-o diodă foto din fiecare pixel, o poartă de transfer de tensiune este plasată în partea de jos pentru a transporta electronii de la pixeli la stratul logic.D-VTG adaugă o a doua poartă de transfer în pixel, mărind capacitatea completă a pixelului cu mai mult de 33%. Cu mai mulți electroni stocați și transferuri eficiente de semnal, această metodă poate reduce supraexpunerea și poate îmbunătăți reproducerea culorilor, în special în condiții de lumină puternică

În medii slab luminate, focalizarea automată a HP2 este dusă la nivelul următor cu Super QPD, care permite senzorului să utilizeze toți cei 200 de milioane de pixeli pentru agenții de focalizare.  Cantitatea mare de agenți de focalizare este grupată de patru pixeli adiacenți pentru a recunoaște atât modificările de tipar orizontale, cât și pe cele verticale, care oferă focalizare automată mai rapidă și mai precisă. Utilizând datele despre aceste tipare împreună cu numărul mare de puncte de referință, noul senzor este capabil de autofocalizare rapidă, chiar și într-un mediu slab luminat.

Pentru optimizarea HDR, Samsung introduce pentru prima dată funcția DSG în modul de 50MP, care aplică două valori de conversie separate semnalului analogic primit la nivel de pixel. În plus, Smart-ISO Pro, o soluție HDR care îmbină diferite niveluri de citire ISO de la o singură expunere, permite camerei să preia imagini de 12,5MP și 4K la 60fps video în HDR.

articolul original.

Creștere de 60% a numărului de cursanți Codecool România, prima școală de programare care oferă job garantat

26 January 2023 at 16:24

Într-un context economic și geopolitic dificil, Codecool Romania încheie anul fiscal 2022 cu o creștere de 60% a cifrei de afaceri. Parte a unuia dintre cele mai importante hub-uri de educație în tehnologie din Europa Centrală, în urma fuziunii cu Software Development Academy, Codecool își consolidează astfel poziția pe piața locală dar și internațională.

Codecool România a atras, în 2022, cu 45% mai multe companii partenere – UST Global, Fwf (Future Work Force), IQNOX, Saltech sau EOS IT. Acestea, alături de companii de top deja aflate în ecosistemul corporate Codecool – DPD, OTPBank, Vodafone, Accedo, Motorola și alții, au integrat în echipele de IT cei mai valoroși absolvenți de programare din România.

Infografic Codecool Romania 2022

Școala utilizează o metodologie de predare unică în țara noastră, care îmbină particularitățile unei școli de coding cu experiența pe care o întâlnești numai într-o companie de software. Mai precis, cursanții învață 4 până la 6 limbaje de programare în 10 luni intense de școală, alături de mentori cu experiență care investesc timp și energie pentru ca participanții să-și fixeze și un set impresionant de abilități interpersonale, cum ar fi time management, comunicarea asertivă, abilitățile de prezentare și inclusiv modul de lucru Agile, simulând astfel un mediu de lucru real.

Cu această capacitate de a genera viitori candidați extrem de bine pregătiți, Codecool a înregistrat anul trecut în România o creștere de 60% a numărului de cursanți, iar la nivel European o creștere de 70%. La finalul studiilor, 145 dintre “codecoolerii” promoției 2022 au fost integrați în companiile partenere din România, cu 20% mai mulți decât în 2021.

În premieră și în exclusivitate pentru România, școala de programare Codecool oferă un job garantat contractual la finalizarea cursurilor, în poziții precum Full-Stack Developer, Front-End Developer, Analist Programator sau Jr. Software Developer.

Salariile pentru pozițiile menționate pot atinge venituri de 1.000 euro net și se pot dubla dupa 1-2 ani de experiență. Astfel, la absolvirea cursurilor de programare Codecool, studentul își lansează garantat cariera în IT, una dintre cele mai stabile și relevante industrii din lume. 

Claudia Tamași, Country Manager Codecool România

2022 a fost un an important pentru business, unul în care continuăm strategia noastră pentru viitor: aceea de a deveni un actor major în piața de educație și recrutare IT din Europa. De 3 ani suntem o sursă de talente tech de încredere pentru companiile de tehnologie, iar fuziunea Codecool cu SDA ne aduce în poziția de lideri pe această piață – global, am încheiat anul 2022 cu un număr cumulat de +18000 de absolvenți și peste 450 de parteneri corporate” precizează Claudia Tamași, Country Manager Codecool România.

Codecool are în prezent o rată de angajabilitate de 99% în România (și 98% la nivel European). Iar pentru 2023, Codecool va continua misiunea de a forma și recruta talente IT, experți și echipe care să contribuie la digitalizare și inovație în rândul micro-întreprinderilor, IMM-urilor și marilor corporații multinaționale din țară.

Tudor Sălcudeanu, Marketing Manager Codecool România

Succesul Codecool este dat de modelul de formare, adaptarea la cerințele clienților, pregătirea excepțională a mentorilor și, cel mai important, de calitatea studenților noștri. Înainte de a deveni partener în educație, Codecool realizează un screening online al aplicanților urmat de un interviu în care evaluăm abilitățile de interacțiune și team-work și facem o serie de teste de logică, softskills și chiar gândire algoritmică.

Studenții selectați întră în etapa gratuită de test, ce ține până la 11 săptămâni. Apoi, după ce trec de prima evaluare, pot începe modulele avansate de studiu, pregătindu-se astfel să devină veritabili specialiști în IT.

Sunt foarte explicit în descrierea acestor etape din cel puțin două motive. Unul, pentru că ele ne arată nouă, studentului și  companiilor partenere că am luat decizia corectă și că urmează să pregătim un expert gata să preia taskuri și să joace în echipă. Și doi, pentru că acesta e felul nostru în care creștem încrederea de care deja se bucură profesioniștii în IT în România, cotată de IRES la 77% în 2022”, completează Tudor Sălcudeanu, Marketing Manager Codecool România.

Alte informații cheie despre Codecool România în 2022

 • Codecool România a desfășurat a doua ediție a hackathonului CoolHack, cu premii cumulate de 5000 EUR, ce a reunit peste 50 de participanți care au generat idei pe tema “Economie si dezvoltare socială”
 • A lansat cursul Full Stack Developer versiunea de weekend
 • A organizat 31 de întâlniri și evenimente – 4 masterclass-uri, 7 workshop-uri, 12 sesiuni de informare și 8 Open Days la care s-au înregistrat peste 4500 de participanți.
 • A încheiat un parteneriat cu BCR Social Finance prin care programul StudyUP devine accesibil și studenților Codecool. Acest produs acoperă taxa de școlarizare, chiria – în cazul în care studenții vor să urmeze cursul offline, bugetul pentru materiale, echipamente sau cheltuieli diverse de întreținere. În acest fel, fiecare cursant Codecool, în funcție de nevoile individuale, își poate formula finanțarea care i se potrivește cel mai bine.
articolul original.

Inteligența artificială în fața legii: Implicațiile juridice pe care le presupune utilizarea ChatGPT

25 January 2023 at 12:26
By: Team

Au fost scrise multe cărți și create la fel de multe filme care au încercat să prezinte cum va arata viitorul, însă suntem mult mai aproape de a îl cunoaște, odată cu apariția inteligenței artificiale și, mai precis, a inteligenței artificiale generative. Inteligența artificială generativă reprezintă un tip de inteligență artificială care poate genera conținut nou, spre deosebire de sistemele care doar analizează sau acționează în mod static pe baza unui set de date existent.

Un astfel de sistem de inteligență artificială generativă este ChatGPT care, încă de la lansare, a captat atenția întregii lumi, rețelele de socializare și spațiul online fiind inundate cu capturi de ecran, opinii, clipuri video despre cele mai interesante, ciudate ori amuzante conversații ale oamenilor cu ChatGPT.

Ne-am propus să analizăm, pe scurt, implicațiile juridice pe care le presupune utilizarea ChatGPT, însă nu înainte de a prezenta ce este și cum funcționează acesta.

de Monica Stătescu (partener) și Marius Gheldiu (associate), Filip & Company

Monica Statescu Marius Gheldiu Filip and Company

Ce este și cum poate fi utilizat ChatGPT?

ChatGPT reprezintă un chatbot, respectiv o interfață de comunicare, dezvoltat de laboratorul de cercetare a inteligenței artificiale OpenAI si care este capabil să răspundă solicitărilor utilizatorilor într-un mod conversațional, având capacitatea de a genera un text asemănător cu cel generat de oameni pe baza contextului conversației.

Spre deosebire de alte programe software de tip chatbot, care sunt limitate la o serie de răspunsuri predeterminate, ChatGPT poate genera răspunsuri în mod spontan, permițându-i angajarea în conversații dinamice și variate. Astfel, ChatGPT poate fi utilizat pentru o multitudine de scopuri, de la redactarea rezumatului unei cărți sau compunerea unei melodii (pe baza unei serii de cuvinte indicate de utilizator), până la conversia unui fragment de cod sursă dintr-un limbaj de programare în altul.

Poate fi conținutul generat de ChatGPT utilizat?

Luând în considerare scopurile diverse și capacitatea de a genera de cele mai multe ori un text asemănător cu cel uman, utilitatea ChatGPT, chiar și la nivel de prototip pentru o astfel de tehnologie, este de necontestat. Cu toate acestea, se pune întrebarea în ce măsură conținutul generat de ChatGPT poate fi utilizat în mod legal, dat fiind faptul că acesta folosește pentru generarea răspunsurilor și informații și documente cu privire la care anumite persoane dețin drepturi de proprietate intelectuală.

Riscul încălcării drepturilor de autor

O parte din informațiile și documentele stocate în baza de date a ChatGPT și utilizate pentru „antrenarea” și mai departe generarea răspunsurilor la solicitările adresate de utilizatori fac obiectul drepturilor de autor, fiind protejate, cel puțin din perspectiva legislației aplicabile la nivel european, împotriva oricărei utilizări neautorizate, cum ar fi reproducerea operei sau realizarea de opere derivate pe baza operei protejate.

Mai mult, având în vedere informațiile și documentele utilizate de ChatGPT, răspunsul generat va conține, de la caz la caz, proporții diferite de material protejat prin drepturi de autor, astfel că orice utilizare a răspunsului generat ar putea fi calificată drept o încălcare a drepturilor titularului informațiilor și documentelor utilizate în acest proces.

Limitele exercitării drepturilor de autor si doctrina fair use

Referitor la utilizarea informațiilor și documentelor de către ChatGPT, la nivel european, printre altele, sunt relevante prevederile Directivei privind Dreptul de Autor pe Piața Unică Digitală, care reglementează cu titlu general o limitare privind exercitarea drepturilor de autor pentru „reproducerile şi extragerile din opere şi din alte obiecte protejate accesibile în mod legal în scopul extragerii textului si a datelor”. Cu alte cuvinte, titularii drepturilor de autor nu se pot opune utilizării informațiilor sau documentelor ce sunt accesibile ChatGPT în mod legal în scopul extragerii textului și a datelor.

Cu toate acestea, excepția este aplicabilă doar atât timp cât utilizarea operelor şi a altor obiecte protejate nu a fost rezervată în mod expres de către titularii de drepturi de autor. Astfel, titularii drepturilor pot interzice într-un mod eficient reproducerile și extragerile datelor prin diverse modalități, cum ar fi reglementarea acestui aspect în termenii și condițiile unui website ori utilizarea unui protocol de excludere a roboților de la utilizare.

Similar pentru ipoteza conținutului generat de ChatGPT, în lipsa aplicării unei excepții sau limitări a exercitării drepturilor de autor, utilizatorul se poate expune consecințelor încălcării drepturilor de autor.

Regimul juridic al conținutului generat de ChatGPT

Poate fi conținutul generat de un sistem de inteligență artificială subiectul drepturilor de autor? În Europa, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a reținut în mod constant faptul că dreptul de autor „nu se poate aplica decât în cazul unui obiect care este original, fiind o creație intelectuală proprie a autorului său” (a se vedea în special decizia CJUE în cauza de referință Infopaq).

Astfel, în mod constant a fost considerat faptul că o operă poate fi apreciată ca fiind originală doar în măsura în care aceasta reflectă personalitatea autorului său, rezultând astfel că pentru a putea beneficia de protecția conferită de drepturile de autor opera trebuie să reprezinte creația unui autor uman.

De asemenea, în SUA, Oficiul privind Drepturile de Autor precum și instanțele din Australia au declarat expres că o opera poate fi protejată prin drepturi de autor doar dacă este creată de o ființă umană.

Într-o altă abordare, astfel cum a fost prezentat în cadrul articolului „Artificial intelligence and copyright” – publicat în cadrul WIPO Magazine, există o serie de state precum India, Irlanda sau Marea Britanie care recunosc și atribuie drepturi de autor asupra operelor generate cu ajutorul computerelor programatorilor ori persoanelor care au efectuat aranjamentele necesare creării operei.

Cine deține drepturile de autor asupra conținutului generat de un sistem de inteligență artificială?

La nivelul Uniunii Europene, având în vedere cadrul legal aplicabil și deciziile CJUE, în lipsa recunoașterii drepturilor de autor asupra conținutului generat de un sistem de inteligență artificială, subiectul privind titularul acestor drepturi este lipsit de interes.

Luând în considerare avansul tehnologic și evoluția sistemelor de inteligență artificială, rămâne de văzut dacă va fi schimbată paradigma în ceea ce privește operele create cu o intervenție umană minimă ori chiar fără o astfel de intervenție.

Până atunci, este interesant de observat că ChatGPT a fost deja creditat drept co-autor în legătură cu o serie de articole de factură științifică, deși pare că editorii sunt în general de acord că ChatGPT nu îndeplinește condițiile pentru a fi considerat autor dar consideră ca necesară evidențierea faptului că inteligența artificială a contribuit la redactarea articolelor.

Ce spune ChatGPT despre utilizarea propriului conținut?

Potrivit articolului „ChatGPT – legal challenges, legal opportunities” scris de avocații de la Fieldfisher, întrebat dacă conținutul său poate fi utilizat în mod legal în scopuri comerciale, ChatGPT a răspuns destul de evaziv în sensul în care „în general este legală folosirea conținutului produs de ChatGPT în scopuri comerciale, cu condiția de a avea acordurile si licențele corespunzătoare. […]. Dacă vreți să folosiți conținutul generat de ChatGPT în scopuri comerciale este posibil să fie necesar să obțineți o licență de la  OpenAI sau de la titularii de drepturi relevanți, în funcție de circumstanțele specifice ale utilizării.”

Răspunsul ChatGPT pune deci întreaga răspundere privind stabilirea condițiilor în care conținutul generat poate fi utilizat în mod legal de utilizatori pe umerii acestora din urmă. 

L-am fi întrebat și noi același lucru, ca să verificăm răspunsul, dar la momentul scrierii acestui articol ChatGPT este prea popular ca să ne răspundă…

Potrivit termenilor și condițiilor de utilizare a produselor și serviciilor OpenAI, în măsura permisă de lege, drepturile deținute de OpenAI asupra conținutului generat folosind, printre altele, ChatGPT, sunt cedate în mod integral utilizatorilor, însă OpenAI își rezerva dreptul de a utiliza în continuare atât conținutul generat cât și conținutul introdus de utilizator, printre altele pentru a își menține și furniza serviciile.  Aceiași termeni și condiții prevăd, de asemenea, în mod expres faptul că utilizatorul este responsabil atât pentru conținutul generat de ChatGPT cât și pentru conținutul introdus de utilizator, inclusiv în ceea ce privește asigurarea faptului că aceste conținuturi nu încalcă nicio lege aplicabilă.

Concluzii

ChatGPT reprezintă dovada clară a evoluției inteligenței artificiale și, în ciuda limitărilor și preocupărilor formulate în legătură cu acesta, reprezintă fără doar și poate viitorul în domeniul tehnologiei.

Având în vedere rapiditatea cu care aceste sisteme se dezvoltă și faptul că modalitatea în care inteligența artificială este abordată va defini modul în care vom trai și ne vom desfășura activitatea, este crucial ca organismele competente și autoritățile legislative să adreseze acest subiect într-un mod responsabil și care să ofere în timp util măsuri de protecție adecvate și claritate în ce privește regimul juridic aplicabil.

Ilustrație: 267399583 © Arnon Thaneepoon | Dreamstime.com

articolul original.

Internet pentru tot biroul. Tenda RX9 Pro WiFi 6

24 January 2023 at 16:55
image

Internetul de la birou este probabil cel mai folosit serviciu pentru cei care lucrează intens. Fie că vorbim aici de transferul de fișiere mari sau de serviciile de divertisment, muzică, videoclipuri pe care le accesăm cu siguranță de la birou, pentru a face munca mai ușoară.

Și pentru că internetul de la birou are nevoie de resurse puternice, dar nu neapărat exagerat de scumpe, există Tenda RX9 Pro, un router suficient de puternic pentru a oferi conectivitate pentru toate dispozitivele, dar și o viteză extraordinară pentru fiecare dintre acestea.

Viteza de internet și conectivitate Tenda RX9 Pro

Pentru routerul Tenda RX9 Pro numărul de clienți care se conectează pe rețeaua wireless nu este o problemă. Routerul acceptă cu succes până la 64 de dispozitive, fie că vorbim aici de telefoane, tablete, laptopuri sau orice alte dispozitive de tip IoT, care au nevoie de internet.
Viteza de conectare pentru rețeaua de 5Ghz este de 2402 Mbps, mult peste viteza conexiunii de internet, dar suficientă pentru a transfera rapid fișiere în rețeaua locală sau către alți clienți. Conectivitatea pe noul protocol WiFi6 face ca transferul de date, serviciile de streaming sau jocurile prin rețeaua WiFi să fie mult mai rapide ca prin conectivitatea standard pe fir. De asemenea conectivitatea prin rețeaua de 2.4 Ghz ridică vitezle la 574Mbps, ceea ce face transferul rapid pentru orice dispozitiv folosește această frecvență, fie că este el un bec sau o priză inteligentă sau o cameră de supraveghere, de exemplu.
Dar și pentru conectivitatea pe fir, avem aici un port de WAN gigabit și alte 3 porturi gigabit pentru rețeaua LAN care ar putea fi conectate la un switch sau alte dispozitive ce se conectează prin cablu. Astfel rețeaua acoperită de acest router ar putea fi extinsă mai departe.

Routerul vine cu un procesor dual core de 1.6 GHz, ce permite atât criptarea folosind standardul de criptare WPA3, dar și transferul rapid și în siguranță al informației către internet. Tot procesorul routerului este cel care face ca transferul și conectivitatea simultană a utilizatorilor de internet să fie rapidă și fără dificultăți. În condițiile în care rețeaua este denumită unitar pentru frecvențele de 2.4 și 5 GHz, routerul alege inteligent cea mai rapidă bandă disponibilă pentru a oferi utilizatorului cel mai bun internet.

Viteza de internet testată prin acest router, în Wireless a fost de 960 Mbps download, cu o viteză de upload similară, dată de furnizorul de internet. Routerul oferă și conectivitate de tip IPv6.

Antene și conectivitate

Dar și distanța este importantă pentru routerul Tenda RX9 Pro. Deși nu este specificat în cartea acestuia, am reușit conectarea pe rețeaua WiFi a acestui router de la aproape 500 de metri distanță, iar în interiorul clădirii, orice fel de preți nu au creat impedimente pentru viteza de conectare sau pentru calitatea serviciilor de internet.
De fapt routerul are și o opțiune în aplicația Tenda WiFi prin care analizează spectrul rețelelor WiFi din jur și își alege singur cel mai bun canal pentru a oferi cel mai rapid internet.

Routerul vine cu cele 4 antene omnidirecționale prin care serviciile de internet ajung peste tot în încăpere sau chiar mai departe de acestea.
În schimb, chiar și pentru munca de la birou controlul parental poate fi folosit pentru a bloca accesul la internet al unor dispozitive sau pentru a bloca anumite siteuri pentru a putea fi accesate.

Prețul routerului nu este deloc mare, pentru serviciile pe care le oferă, iar 350 de lei nu ar fi deloc o investiție mare pentru a asigura internet rapid la birou, în restaurant sau în hotel, pentru a avea clienți sau angajați fericiți.

articolul original.

Social MetaScore, dezvoltat de VMLY&R România și SocialInsider

23 January 2023 at 16:49
image

VMLY&R România împreună cu SocialInsider, start-up-ul românesc care oferă instrumente de analiză competitivă în social media, lansează Social MetaScore.

Social media este o extensie a lumii în care trăim, așa că, de multe ori, pentru peste 13 milioane de utilizatori de social media din România, conturile de social media ale brandurilor sunt văzute ca fiind brandul propriu-zis. Este vital să știi pe ce metrici și indicatori te poți baza, astfel încât să ai rapid la îndemână o vedere de ansambul asupra brandului tău.

Chiar dacă indicatorii clasici de social media oferă date cuprinzătoare, nu e mereu ușor să înțelegi performanța completă a brandului tău. Social MetaScore este indicatorul de social media de care ai nevoie pentru o evaluare eficientă a strategiei de conținut, împărțită pe 3 layere transparente de performanță: A, B și C – fiecare cu sfaturi și recomandări acționabile de îmbunătățire a interacțiunii cu comunitățile prezente pe platformele sociale.

A – Brandul performează în social media. Generează engagement, frecvența contentului e aproape de ideal, numărul de impresii și reach-ul sunt peste nivelul din categorie. Focusul brandului trebuie să fie pe detalii și pe optimizarea lor, acestea regăsindu-se în raportul detaliat.

B – Strategia de social media are nevoie de optimizare. Sunt suficiente lucruri făcute bine, dar și aspecte unde trebuie aduse îmbunătățiri. Pentru a înțelege exact ce trebuie adresat, raportul detaliat oferă insights și recomandări pentru un ROI mai bun.

C – Brandul pare într-o stare de hibernare pe social media. Frecvența postărilor e prea mică, contentul nu generează engagement suficient, bugetul nu asigură un reach suficient, iar strategia overall are multe minusuri ce trebuie corectate pentru redresarea brandului.

Social MetaScore include toți metricii cunoscuți, actualizați și relevanți de pe platformele sociale, agregați într-un indicator de performanță cheie, care poate ajuta managerii de brand și social media să înțeleagă evoluția conținutului, aspectele unde se pot face îmbunătățiri și ajustările posibile în funcție de algoritmul platformei. Un singur KPI care simplifică deciziile cu privire la viitoarea strategie de social media.

Cu ajutorul Social MetaScore au fost analizate nouă industrii din România (Pharma, Food, Finance, Ecommerce, Betting, Energy, Retail Telecom & Mobile, Bere, Household Cleaners) cu cei mai importanți jucători din fiecare, pentru a vedea cum scorează performanța acestora în industria lor. Analiza poate fi accesată pe https://www.socialinsider.io/social-metascore-romania.

articolul original.

Ascendis investește 100.000 de euro în startup-ul tech PROCESIO

20 January 2023 at 11:51
image

Grupul Ascendis investește 100.000 de euro în compania locală de software Ringhel, care a creat tehnologia PROCESIO, o platformă prin care angajații fără cunoștințe tehnice avansate pot să îşi construiască propriile produse software pentru procesele pe care le gestionează.

”De 2 ani am început să investim în start-upuri românești de tehnologie ce au ambiția să cucerească lumea. Este foarte important să îi ajutăm la început când este cel mai greu, ulterior ei vor putea obține finanțări de la fondurile de investiții. PROCESIO este o companie românească de software care țintește să devină un nou unicorn prin automatizarea unor procese repetitive din companii, iar investiția Ascendis în acest start-up face parte din planul nostru de a crește și prin investiții, nu doar prin oferirea de servicii de training și consultanță.”

Marius Opriș, managing partner al grupului Ascendis

PROCESIO este o platformă no/low-code și full code, dezvoltată începand cu anul 2020 de compania Ringhel, recunoscută pe piața locală pentru soluțiile software din industria de energie. Tehnologia PROCESIO este creată pentru companii care au nevoie să construiască automatizări și integrări personalizate sau să proceseze date, rapid și cu costuri reduse, indiferent de industrie sau departament. 

”Investiția Ascendis în PROCESIO este una dintre cele mai mari finanțări atrase de la un singur investitor până acum în platformă, iar suma va fi folosită pentru a dezvolta, în continuare, tehnologia noastră, care a dovedit că poate să reducă costurile cu până la 45 de ori față de standardul industriei și care poate crește viteza implementării unui proces de până la 10 ori. În 2021 și 2022, am reușit să atragem finanțări totale în valoare de 1,1 milioane de euro de la un număr de 182 de investitori, prin intermediul platformei de investiții Seedblink, iar investiția Ascendis a dat startul noilor runde de finanțare pe care plănuim să le atragem în 2023.”

Mihai Dârzan, fondatorul PROCESIO

PROCESIO este al doilea startup din tehnologie în care Ascendis a investit în ultimii ani. În 2021, Ascendis a intrat în acționariatul .lumen, startup românesc fondat de Cornel Amariei, care produce sisteme de asistență pentru nevăzători.

În 2022, PROCESIO a încheiat cu venituri în valoare de 300.000 euro și un portofoliu de peste 1.000 de utilizatori înregistrați în platformă. Pentru 2023, PROCESIO își propune o dublare a cifrei de afaceri și a numărului de clienți, dar și continuarea extinderii pe piețe internaționale, cu un grad de digitalizare mai ridicat. În prezent, soluția PROCESIO este utilizată de companii din Austria, Danemarca, Germania și Elveția.

Grupul Ascendis, fondat în 1997, a avut venituri de peste 10 milioane de euro în 2022, în creștere cu 35% față de anul 2021. Grupul este format din companiile Ascendis Consulting (training, team building și evenimente corporate, consultanță, servicii de evaluare, coaching, studii de piață), Code of Talent (programe de microlearning în parteneriat cu compania Co-Factor), Ascendis Moldova, Ascendis Ucraina și Ascendis Serbia.

PROCESIO este o platformă no/low-code și full code dezvoltată de compania Ringhel, specializată în realizarea de soluții software pentru industria de energie. Tehnologia PROCESIO este creată pentru companii care au nevoie să dezvolte rapid automatizări și integrări personalizate sau să proceseze date, indiferent de industrie și departamente.

articolul original.

Cea mai bună echipă de fotbal din FIFA 23, dezvăluită de EA SPORTS

20 January 2023 at 09:06
image

Electronic Arts, Inc. (NASDAQ: EA) a dezvăluit oficial Team of the Year (TOTY) din EA SPORTS™ FIFA 23. Milioane de fani din întreaga lume și-au exprimat părerea cu privire la cine ar trebui fie inclus în rândul celor 11 din selecționata TOTY, onorând astfel cei mai buni jucători ai anului 2022.

În fiecare an, EA SPORTS sărbătorește sportul-rege, oferind fanilor șansa de a vota fotbaliștii lor preferați care s-au remarcat. Milioane de fani au votat din nou pentru cei mai buni unsprezece din clasamentul TOTY –  Kylian Mbappé are cel mai mare procentaj de voturi dintre atacanți, de 23%. Kevin De Bruyne a avut cel mai mare procent din voturile pentru mijlocași, 21% iar Achraf Hakimi la fundași a strâns 15% și Thibaut Courtois a ocupat primul loc în rândul portarilor cu 56%.

Lista completă TOTY va fi disponibilă exclusiv în FIFA 23, începând cu 26 ianuarie, iar cei mai buni unsprezece vor fi disponibili în FIFA Online din 20 ianuarie și pe FIFA Mobile de la începutul lunii februarie. Înainte de includerea întregii liste a celor mai buni unsprezece în FIFA 23, jucătorii vor avea ocazia să vadă echipamentele atacanților în joc în perioada 20-21 ianuarie, ale mijlocașilor între 22-23 ianuarie, ale fundașilor și portarului între 24-25 ianuarie.

„Votul pentru EA SPORTS Team of the Year devine mai amplu în fiecare an, devenind o autoritate de mare încredere în materie de cei mai buni dintre cei mai buni jucători ai fotbalului mondial”, a declarat David Jackson, VP of brand al EA SPORTS FC. „Team of the Year le oferă milioanelor de tineri fani ai fotbalului oportunitatea de a-i nominaliza pe cei mai buni din lume, iar noi avem privilegiul să aducem clasamentul celor unsprezece aleși de ei în FIFA 23.”

EA SPORTS FIFA 23 TEAM OF THE YEAR:

Atacanți

 • Karim Benzema (Franța) – Real Madrid
 • Kylian Mbappé (Franța) – Paris Saint-Germain
 • Lionel Messi (Argentina) – Paris Saint-Germain

Mijlocași

 • Jude Bellingham (Anglia) – Borussia Dortmund
 • Kevin De Bruyne (Belgia) – Manchester City
 • Luka Modrić (Croația) – Real Madrid

Fundași

 • Achraf Hakimi (Maroc) – PSG
 • Éder Militão (Brazilia) – Real Madrid
 • Theo Hernández (Franța) – AC Milan
 • Virgil van Dijk (Țările de Jos ) – Liverpool

Portar

 • Thibaut Courtois (Belgia) – Real Madrid

Cartonașele TOTY se regăsesc aici

Al doisprezecelea jucător
Ca și în anii precedenți, fanii vor avea oportunitatea de a vota direct în joc pentru al 12-lea jucător al anului, ultimul jucător care va fi adăugat în colectivul TOTY. Cei trei jucători care au pierdut la limită o poziție între cei unsprezece, dar care au o șansă să fie pe al doisprezecelea loc sunt:

 • Atacant
  • Erling Haaland (Norvegia) – Man City
 • Mijlocaș
  • Federico Valverde (Uruguay) – Real Madrid
 • Fundaș
  • João Cancelo (Portugalia) – Man City

Votul se va desfășura în cadrul FIFA Ultimate Team™ începând cu 23 ianuarie.

TOTY ICONs

Pentru a-i onora pe unii dintre cei mai buni jucători din lume, o parte dintre personalitățile FIFA Ultimate Team™ ICONs care s-ar fi numărat printre cei nominalizați pentru un loc în prestigiosul clasament Team of the Year în ultimii ani vor primi noi echipamente TOTY ICON. 14 jucători de renume vor fi omagiați prin creșterea scorului din FIFA Ultimate Team™, iar printre ei se numără:

 • Alessandro Nesta
 • Andrea Pirlo
 • Ashley Cole
 • Claude Makélélé
 • David Beckham
 • Edwin van der Sar
 • Gerd Muller
 • Hugo Sánchez
 • Javier Zanetti
 • Nemanja Vidić
 • Robert Pirès
 • Ronaldinho
 • Ruud Gullit
 • Xabi Alonso

Elementele TOTY vor fi lansate în joc începând cu 20 ianuarie, cand jucătorii vor putea să le adauge în Ultimate Team.

FIFA 23 este dezvoltat de EA Vancouver și EA România și este disponibil acum pe PlayStation 5, Xbox Series X|S, PC, PS4 și Xbox One. Mai multe informații despre FIFA Mobile sau pentru a descărca FIFA 23 pentru iOS sau Android, vă rugăm să accesați https://www.ea.com/games/fifa/fifa-mobile

Electronic Arts (NASDAQ: EA) este lider global în materie de divertisment digital interactiv. Compania dezvoltă și furnizează jocuri, conținut și servicii online pentru toate tipurile de platforme conectate la internet, de la console, la dispozitive mobile și computere personale. 

În anul fiscal 2022, EA a înregistrat venituri nete de 7 miliarde dolari USD. EA are sediul în Redwood City, California, iar compania este recunoscută la nivel global pentru un portofoliu de mărci apreciate de critici, ca EA SPORTS™ FIFA, Battlefield™, Apex Legends™, The Sims™, Madden NFL, Need for Speed™, Titanfall™ și F1™. Mai multe informații despre EA sunt disponibile la www.ea.com/news

EA, EA SPORTS, Battlefield, Apex Legends, The Sims, Need for Speed, Titanfall și Plants vs. Zombies sunt mărci comerciale ale Electronic Arts Inc. John Madden, NFL, FIFA și F1 sunt proprietatea deținătorilor lor și sunt utilizate cu permisiune. EA, EA SPORTS și logo-ul EA SPORTS sunt mărci înregistrate ale Electronic Arts Inc. FIFA și Logo-ul Oficial FIFA sunt deținute de FIFA. Toate drepturile rezervate. 

articolul original.

The Rolling Stones și Mick Jagger își lansează contul oficial de TikTok

19 January 2023 at 11:41
image

O trupă iconică care nu mai are nevoie de introducere, The Rolling Stones își lansează contul oficial de TikTok (@TheRollingStones) și le oferă creatorilor din întreaga lume oportunitatea de a asculta catalogul muzical complet pe platformă. Pentru prima dată, comunitatea TikTok va putea folosi melodiile consacrate ale trupei în clipurile realizate. Utilizatorii vor putea crea coveruri și remixuri ale unor hituri renumite precum ‘Start Me Up’, ‘It’s Only Rock ‘N Roll (But I Like It)’ sau ‘Miss You’ – toate acestea fiind disponibile în TikTok Sounds Page.

Întâlnirea dintre Mick Jagger și Keith Richards în gara din Dartford, Anglia, în 1961 și pasiunea împărtășită de Muddy Waters și Chuck Berry au dus la formarea uneia dintre cele mai mari trupe de rock and roll din toate timpurile. După mai bine de 60 de ani, TikTok este încântat să ureze bun venit pe platformă trupei The Rolling Stones și va oferi astfel acces la catalogul de melodii de renume întregii comunități.

Mai mult, solistul legendar Mick Jagger va fi prezent pe TikTok și prin contul său personal (@jagger). Acesta se alătură colegului de trupă Keith Richards care a ajuns oficial pe platformă anul trecut (@officialkeef). Fanii pot urmări ambele conturi, dar și canalul oficial al trupei, unde vor putea găsi conținut exclusiv din culisele show-urilor live, sesiuni de înregistrări în studio și multe altele. Trupa a postat deja primul său video pe platformă, în care prezintă imagini de arhivă rare și încurajează fanii să interpreteze, să se miște și să se îmbrace ca The Stones.

Pentru a celebra alăturarea pe platformă, TikTok lansează hashtag-ul oficial #TheRollingStones. Creatorii vor putea distribui astfel cele mai bune coveruri și remixuri – fie că este vorba despre o versiune rapidă sau o redare acustică a melodiei preferate. De asemenea, TikTok invită creatorii să se miște ca Jagger, să interpreteze în stilul lui Keith și să arate cele mai bune look-uri inspirate de The Stones.

În plus, fanii de pe TikTok se vor putea bucura în exclusivitate de un playlist nou curatoriat de trupă. Acesta va include 44 de hit-uri din catalogul muzical inclusiv piese precum ‘Start Me Up’, ‘It’s Only Rock ‘N Roll (But I Like It)’, ‘Miss You’, ‘Angie’, ‘Beast Of Burden’ și multe altele.

Comunitatea TikTok a arătat o apreciere incredibilă pentru The Rolling Stones, iar cererea pentru catalogul muzical al trupei a fost impresionantă. Hashtag-urile #TheRollingStones și #RollingStones au cumulat peste 500 de milioane de vizualizări înainte de alăturarea trupei pe platformă, creatorii aducând un omagiu contribuției importante a trupei în muzică prin coveruri instrumentale, challenge-uri tip ‘continuă versurile’, postări de apreciere pentru Keith Richard și cele mai bune interpretări muzicale în stilul lui Mick Jagger. Cu asemenea creativitate și entuziasm pentru The Rolling Stones, TikTok este încântat să vadă cum va fi folosit catalogul trupei de către cea mai creativă comunitate din lume.

articolul original.

Afacerile Sameday Group, în creștere cu 28%, depășind 800 de milioane de lei

19 January 2023 at 08:10
image

Compania de curierat Sameday Group a încheiat anul 2022 un progres economic cu 28% mai mare față de anul anterior, ajungând astfel la o cifră de afaceri care depășește 800 milioane de lei.

Compania a depășit estimările de dezvoltare pentru 2022, crescând portofoliul internațional prin accesarea piețelor din Ungaria și Bulgaria și prin extinderea rețelei easybox cu 58% față de anul precedent. Investițiile în tehnologie și soluțiile de ultimă generație folosite de Sameday au dus la creșterea numărului de colete cu 38% comparativ cu anul calendaristic anterior.

Expansiune regională

Urmărind dezvoltarea curieratului în piața est-europeană, Sameday a trecut dincolo de granițe în 2020, atunci când a penetrat piața din Ungaria.În 2022, compania românească de curierat și-a consolidat poziția în piața din Ungaria, oferind atât servicii de curierat local clienților maghiari, cât și servicii de livrare cross-border. Față de anul anterior, numărul de comenzi cu livrare la adresă sau în lockerele easybox de pe teritoriul maghiar a crescut cu peste 280%. La finalul anului, rețeaua Sameday easybox de pe teritoriul Ungariei a atins un număr de 680 de lockere instalate în marile orașe.

După succesul din Ungaria, Bulgaria a fost următoarea țară vizată de compania de curierat, care din toamna lui 2022 a început să ofere servicii de livrare în lockerele Sameday easybox și livrare la adresă, atât național cât și cross-border. În doar trei luni de la lansare, în Bulgaria au fost instalate 135 de easybox-uri, care au găzduit peste 60 000 de colete. Până în aprilie 2023, Sameday își propune să aibă 250 easybox-uri active în țara vecină.

În acest moment, cu tarife similare cu cele ale unei trimiteri naționale, Sameday oferă clienților săi posibilitatea de a expedia pachete cross-border.

27 milioane de colete trimise la easybox


Peste 27 milioane de colete, reprezentând un procent de aproximativ 47% din totalul trimiterilor autohtone Sameday, au avut ca destinație rețeaua easybox. Dintre acestea 73% fuseseră deja achitate online. Datorită încrederii consumatorilor în serviciu, numărul celor care optează pentru plata ramburs, cu cardul la easybox, este în scădere.

Distanța medie între două lockere, în marile orașe, este de doar 3-5 minute de mers pe jos, iar clienții au la dispoziție 36-72 ore pentru a ridica coletele, ceea ce le oferă control asupra timpului lor.


Timpul mediu pe care un colet l-a petrecut în easybox a fost de 11,11 ore, iar luna noiembrie, care a stat sub influența Black Friday, a fost cea în care românii s-au grăbit cel mai mult să ridice comenzile, fiind înregistrare aproximativ un million de comenzi în doar patru zile.

Curierat sustenabil

Un curier care livrează la ușă, livrează între 100 și 120 de pachete pe zi. Un curier care are în ruta lui doar easybox-uri, reușește să ajungă la 400-500 de colete pe zi. Pentru un colet livrat la easybox, nu este nevoie de mai multe stopuri la adresele consumatorilor. Această livrare consolidată înseamnă mai puțini km parcurși de vehicul și mai puține opriri. Având în vedere dimensiunea medie a unui easybox, un șofer poate livra peste 50 de colete într-o singură oprire, acest lucru transformând livrarea la easybox mai sustenabilă cu până la 95% față de livrarea la domiciliu.

50 de milioane de euro investiți în software și inovație

Pentru Sameday, anul 2022 a fost unul care a stat sub semnul dezvoltării. Peste 50 milioane de euro au fost investiți în soluții software de management, servicii operaționale și proiecte inovatoare, pentru ca promisiunea de livrare să atingă un procent maximal, la un număr în creștere de trimiteri.

Sameday și-a propus ca până la încheierea anului fiscal în curs investițiile în tehnologii să-și dubleze valoarea față de anul anterior, atunci când au fost dezvoltate soluții de optimizare pentru facilitarea comunicării cu clienții, optimizarea sortării coletelor, eficientizarea traseului curierilor sau upgradarea soluției de software a easybox. Prin investiția în soluții hardware, compania a reușit să crească capacitatea operațională cu până la 20 000 colete pe oră. În România, la finalul lunii decembrie 2022, Sameday avea deschise 83 de agenții în toată țara, peste 5000 de angajați și colaboratori implicați la nivel operațional, și mai mult de 10 000 de localități din România tranzitate de curierii companiei. În plus, rețeaua easybox a fost extinsă cu 53%.

articolul original.
❌