ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 30 November 2022Q Magazine

Gafă imensă a Ursulei sau adevăr terifiant? 100.000 de militari ucraineni uciși de ruși

30 November 2022 at 11:51

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, lansează o informație absolut nucleară într-un discurs despre Ucraina susținut azi, pe care ulterior o cenzurează fără explicații. Gafă ori scăparea celui mai incomod adevăr despre războiul din Ucraina? Oricum ar fi, Comisia Europeană trebuie să clarifice lucrurile urgent.

UPDATE

Comisia Europeană spune că Ursula ar fi gafat

„Multumesc mult celor care au subliniat inexactitatea cu privire la cifre într-o versiune anterioară a acestui videoclip. Estimarea folosită, din surse externe, ar fi trebuit să se refere la victime, adică atât cei uciși, cât și cei răniți, și a fost menită să arate brutalitatea Rusiei”, a clarificat purtătorul de cuvânt șef adjunct și director pentru comunicare politică al Comisiei Europene, Dana Spinant, într-o postare pe Twitter.

Știre inițială În discursul postat azi pe Twitter, von der Leyen vorbește despre atrocitățile rușilor în Ucraina „care au adus moarte, devastare și suferințe de nespus. Cu toții ne amintim ororile din Bucha”.

Și urmează fraza-cheie: „It is estimated that more then 20.000 civilians and more than 100.000 military officers have been killed so far”.

Presa de la noi s-a repezit să titreze că rușii au ucis peste 20.000 de civili și peste 100.000 de soldați ucraineni, până acum.

Doar că există două mici probleme.

Prima, că military officers nu înseamnă soldați, ci comandanți militari, indiferent de rang. Ceea ce înseamnă că numărul total al militarilor uciși ar trebuie să fie mult mai mare. Să zicem, însă, că Ursula a greșit, voind să se refere, de fapt, la soldați în general.

Dar, chiar și așa, afirmațiile ei sunt explozive, pentru că regimul Zelenski a refuzat cu încăpățânare după invazie să livreze date oficiale despre numărul soldaților morți, iar când a făcut-o, pe alocuri, a vorbit de cifre infinit mai mici: cca.9.000, la sfârșitul lunii august, potrivit comandatului forțelor armate ucrainene, Valeriy Zaluzhnyi.

Ceea ce înseamnă ori că în ultimele trei luni rușii au ucis de peste 10 ori mai mulți soldați ucraineni decât în restul invaziei, ori că înalții oficiali europeni au decis azi, prin vocea președintei C.E. să spună adevărul îngrozitor, anume că pierderile armatei ucrainene sunt imense și până acum au fost secretizate.

Cifrele Ursulei coincid, trebuie spus, cu prima estimare de acest gen aruncată pe piață luna aceasta de către generalul american Mark Milley, care a vorbit în premieră despre 100.000 de militari ucraineni uciși.

Ca să fie tacâmul complet, la cca. două ore după postarea înregistrării video pe Twitter, materialul a fost reeditat, iar referirile la pierderile ucrainene au fost eliminate complet. Au rămas, în schimb, în materialul preluat de Youtube.

Fără a mai vorbi că Wikipedia a preluat cu o iuțeală fabuloasă informația în materialul despre pierderile de război din Ucraina. Pe care, la fel de iute, a eliminat-o la orele 12,53 ora noastră.

Ce să înțelegem de aici? Gafă de proporții, sau șmecherie europeană pentru a transmite lumii adevărata catastrofă petrecută în Ucraina?

articolul original.
Before yesterdayQ Magazine

Dan Cristian Turturică face un gest de salvare a culturii în România. Revine TVR Cultural

29 November 2022 at 21:50
image

TVR CULTURAL – postul cultural al Televiziunii Române – îşi reia emisia pe 1 decembrie 2022, de Ziua Naţională a României, după o absenţă de 10 ani.

Sub sloganul „Să ştim. Să fim”, TVR CULTURAL își asumă misiunea de a readuce arta, cultura și dezbaterea de idei în prim planul scenei publice. Conectarea creatorilor de frumos, a intelectualilor de marcă, a antreprenorilor din domeniul cultural-artistic cu publicul larg a devenit o prioritate pentru televiziunea publică, într-un moment în care nevoia de promovare a valorilor autentice, a modelelor, se face simțită în societate mai acut decât oricând.

„Sunt norocos că în mandatul meu Culturalul renaşte şi că am reuşit, alături de profesioniştii televiziunii publice, să redau publicului o marcă de prestigiu, atât de valoroasă! Prea puține dintre operele și creaţiile artiștilor români ajung la un număr mare de spectatori. Prea puțin despre eforturile și realizările lor aflăm din mass media. Prea multe talente aleg să plece din țară pentru a-și găsi împlinirea pentru că prea puțini dintre compatrioți au aflat cât de extraordinari sunt. Prea puțin mai aflăm despre cei care au plecat, au reuşit şi care răspândesc încântare pe alte hotare. Marea majoritate a românilor, din păcate, trăiesc fără a fi conștienți de abundența de talent ce se găseşte la o întindere de mână de ei”, declară Dan-Cristian Turturică, Președintele Director-General al Televiziunii Române. „TVR CULTURAL va contribui la vindecarea acestei fracturi. Va construi punţi între creatori și iubitorii de frumos, între personalitățile solare ale țării și cei care au nevoie de lumină. Avem nevoie de gândire critică în această lume extrem de complicată, avem nevoie de tălmăciri juste și cu sens. Nu este deloc întâmplător că TVR CULTURAL renaşte de Ziua Națională! Aşa ne dorim viitorul: să trăim înconjurați de pace, bine și frumos!” a adăugat Dan-Cristian Turturică, Preşedintele Director-General al TVR.

Cu un profil unic în peisajul media, TVR CULTURAL își propune să creeze punți între tradiție și modernitate, între conservatorism și progresism, între rural și urban, între periferic și central.

Marile spectacole care au încântat generațiile trecute păstrate în arhiva TVR, dar și experimentele artistice ale momentului se vor regăsi în grila TVR CULTURAL. Postul va relua dialoguri și dezbateri care aduc în prim plan mari teme contencioase. Va revizita artiști consacrați și va da tribună tinerelor talente. Va difuza filme de Cinematecă, dar și filme de artă mai puțin cunoscute. Un loc aparte îl vor ocupa producțiile autohtone, care vor reflecta diversitatea temelor abordate de regizorii români.

Nu în ultimul rând, prin parteneriatele încheiate cu şcolile de arte, TVR CULTURAL se va asigura că laboratoarele de talente vor fi prezente în atenția telespectatorilor cu cele mai interesante lucrări ale celor mai tineri artiști.

În prima zi de emisie, pe 1 Decembrie, TVR CULTURAL a programat dezbateri pe teme culturale, transmise în direct – de la orele 14.00, moderator Daniela Zeca Buzura şi 17.00, moderatori Marius Constantinescu şi Mirela Nagâţ, un interviu cu Ministrul Culturii de la ora 15.00, precum şi o transmisie maraton cu invitaţi de marcă în platou şi momente artistice, prezentată de Liana Stanciu şi Marius Constantinescu, de la ora 18.00. Printre invitaţii zilei se vor afla acad. Mircea Dumitru, prof.univ. dr. Vasile Morar, Directorul Operei Române – Daniel Jinga, dirijorulTiberiu Soare, coregrafa Vava Ştefănescu. Principala ediţie a „Jurnalului cultural” poate fi urmărită de la ora 21.00, iar seara, de la ora 22.00, TVR CULTURAL difuzează piesa de teatru „Take, Ianke şi Cadîr”, o producţie eveniment a TVR, din anul 1978, avându-i printre protagonişti pe Alexandru Giugaru şi Ion Finteşteanu.

Zilele următoare, telespectatorii pot urmări la TVR CULTURAL emisiuni de actualitate culturală, dezbateri de idei, producţii premium din Arhiva de Aur a TVR, evenimente culturale de rezonanţă, concerte, spectacole de teatru, filme de colecţie, programe care aduc în prim-plan cultura minoritaţilor naţionale, documentare etc.

„Jurnal Cultural”, prezentat de Bogdan Stănescu. Programul acoperă domeniul actualităţii culturale din România şi din străinătate, cu componentă informativă, formativ-educativă, dar şi de promovare a valorilor şi personalităţilor culturii româneşti contemporane.

„Intrare liberă” – dezbatere de idei, cu Marius Constantinescu şi Mirela Nagâţ moderatori, care aduce în prim-plan mari teme contencioase ce vizează fenomenul cultural, chestiuni controversate care frământă societatea modernă, dar şi noile tendinţe din cultură.

Reluarea unor ediţii ale emisiunilor „Seratele lui Iosif Sava” şi „Înapoi la argument”, cu Horia Roman Patapievici, programe premium din Arhiva de Aur a TVR, moderate de vectori şi modele culturale ale Romaniei, spectacole de teatru eveniment cu protagonişti de legendă, monştrii sacri ai scenei româneşti, dar şi producţii de teatru contemporan se vor afla în oferta TVR CULTURAL.

COOLTART – producţii pe teme culturale realizate de toate studiourile teritoriale ale TVR, inclusiv de TVR MOLDOVA.

„Cultura minorităţilor”. Evenimentele culturale din viaţa minorităţilor sunt aduse în prim plan printr-o serie de reportaje realizate de redacţiile de specialitate din Televiziunea Română.

Concertele Festivalului G. Enescu, emisiunea „Music Revolution” – interviuri în exclusivitate cu cei mai mari muzicieni, „Portret de artist” – interviuri cu personalităţi din diferite zone ale culturii (Constantin Chiriac, Ofelia Popi Noa Wertheim, Alexandra Badea, Sara Brown s.a), documentar românesc şi străin, concerte de jazz sunt parte din grila TVR Cultural.

„Arheologia crimelor comunismului”, documentarul realizat de TVR în colaborare şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, se află printre programele premium difuzate pe canalul cultural.

În exclusivitate, în luna decembrie, pe TVR CULTURAL, vor fi difuzate concerte extraordinare precum cele susţinute de artistele Dolce Pontes şi Yasmin Levy, piese de teatru de colecţie („Efectul Genovese”, „Femeia Perfectă” etc), programe realizate la festivaluri şi Târguri de carte de prestigiu.

Programul integral al TVR CULTURAL va putea fi accesat în curând pe site-ul Televiziunii Române: http://www.tvr.ro/program.

articolul original.

 Din suma colectată pentru fiica sa, Irene-Ecaterina, Arhidiaconul Mihail Bucă a donat aproape 100.000 de euro Institutului Clinic Fundeni

29 November 2022 at 16:06

Părintele arhidiacon Mihail Bucă, protopsaltul Catedralei Patriarhale și fondator și dirijor al Grupului Psaltic ,,Tronos” al Patriarhiei Române, a anunțat, pe pagina sa de Facebook, că din suma donată pentru fiica sa, Irene-Ecaterina, bolnavă de Leucemie mieloblastică acută, va vira în conturile Institutului Clinic Fundeni aproximativ 52.000 de euro.

La această sumă se adaugă donațiile făcute anterior, când a cumpărat 156 de saltele pentru paturile de copii și adulți, a schimbat lămpile de iluminat, feroneria și jaluzele de la geamurile saloanelor, precum și multe altele. Totodată, banii strânși în urma expoziției de tablouri ,,Flori pentru Irene”, unde au fost vândute aproximativ 50 de opere ale unor artiști, au fost și ei donați aceleiași instituții. În total, suma donată de arhidiaconul Mihail Bucă ajunge la aproximativ 100.000 de euro. La acești bani se adaugă 44.000 de euro, donație pe care Asociația Liga Legendelor o face tot pentru Institutul Clinic Fundeni, după cele două meciuri demonstrative susținute la Slobozia și București, unde Irene-Ecaterina a fost imaginea întregii campanii.

,,Dragii noștri,

Venim în fața voastră, iată, la 4 zile de la sărbătoarea Sfintei Ecaterina, dar în prag de mare praznic, al Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, și de mare sărbătoare națională cu VEȘTI BUNE.

Așa cum bine știți, alături de mulți oameni de bine, prieteni de încredere, iubitori de Hristos, am demarat un proiect destinat ajutorării copiilor internați în Institutul Clinic Fundeni, la Secția de Oncohematologie. Am avut curajul să îndrăznim și să sperăm că ,,Fotbalul face bine”, iar voi și bunul Dumnezeu ne-ați demonstrat că nu am greșit.

Pe 7 septembrie, la Slobozia, mulți dintre marii fotbaliști ai României ni s-au alăturat într-un meci demonstrativ organizat cu bună și aleasă pricepere de Liga Legendelor. La fel s-a întâmplat și pe 10 noiembrie, la București, în fața Mănăstirii Cașin, pe Stadionul Arcul de Triumf, unde mii de oameni au ținut să ne ajute și să le fie sprijin copiilor greu încercați de boli teribile.

În urma acestui proiect național, la care au participat și românii din străinătate, putem să vă spunem că s-a strâns suma de 44.000 de euro!

La această sumă, din donațiile pe care le-a primit, Irene-Ecaterina donează Institutului Fundeni suma de 52.000 de euro. Așadar, în total, suma ajunge la 96.000 de euro, bani pe care minunații medici de la Fundeni îi pot folosi pentru a-și duce mai departe nobila misiune de a salva viețile copiilor.

La această sumă se adaugă și donațiile despre care v-am vorbit în celelalte postări și proiectul ,,Dulăpiorul faptelor bune”.

Vă mărturisesc că știam că am lângă mine oameni iubitori, oameni care nu refuză să sară în ajutor, însă mărturisesc și că am avut temeri. Dar, acum, am și mai multă încredere, încredere că Dumnezeu și voi ne sunteți alături, iar noi nu vom conteni să vă pomenim în rugăciunile noastre.

Iubiților,

Vă mulțumim din toată iubirea și durerea noastră, ambele nemăsurate. Ne rugăm să vă răsplătească Dumnezeu și Maica Domnului și să nu simțiți niciodată ce înseamnă durerea unor părinți care au un copil atât de bolnav.

Vreau să mulțumesc tuturor care au îndrăznit alături de noi, celor care au visat și visează alături de noi, celor care cred în minunile sfinților, celor care și-au neglijat familiile pentru a ne sprijini, celor care ne-au alinat durerea cu fapte și cuvinte.

Mulțumesc medicilor, personalului medical și tuturor angajaților din Institutul Clinic Fundeni și, în mod deosebit, doamnei Anca Coliță, un om rar.

Irene-Ecaterina este puternică și datorită vouă! Lupta noastră continuă, dar, cu voi alături, suntem și mai încrezători!”, a anunțat Arhidiaconul Mihail Bucă.

Terifianta poveste a micuței Irene-Ecaterina

După ce că suferea de sindrom Down, o veste trăznet a venit în familia părintelui: Irene-Ecaterina a fost diagnosticată cu leucemie mieloblastică acută, boală care împiedică formarea normală a celulelor roșii și duce la scăderea trombocitelor, atât de importante pentru coagularea normală a sângelui.

Irene a făcut prima cură de citostatice, medicamente ceva mai bine suportate de copii, dar ținând cont de faptul că are și probleme cu inima, micuței i se administrează un tratament personalizat și face zilnic analize de sânge. Deși medicii sunt optimiști cu privire la evoluția micii paciente, familia estimează că va fi nevoită, mai devreme sau mai târziu, să decidă dacă va continua tratamentul în România sau în străinătate. Acest lucru presupune costuri mari și, cel mai important, lipsa pentru cel puțin un an a unui părinte din familie. Daniela, mama fetiței, este internată împreună cu Irene iar arhidiaconul stă singur acasă cu ceilalți patru copii.

„Aceasta boală te desparte de copilul tău, fiindcă nu mai poți să-l ții în brațe”, spune cu regret Mihail Bucă.

Pentru a proteja fetița, care are imunitatea scăzută, tatăl ei nu este lăsat să o vadă.

„De aceea, mă plec în fața tuturor mamelor care stau la căpătâiul copiilor lor în spitale”, spune protopsaltul Catedralei Patriarhale.

Arhidiaconul mărturisește că este marcat de faptul că toată țara se roagă pentru Irene Ecaterina. El crede că misiunea fetiței ar putea fi tocmai aceasta: să-i plece pe mulți spre dărnicie și rugăciune.

De aceea, părintele Mihail Bucă vrea să se implice într-o campanie națională de donare de sânge și de înscriere în Banca de Celule Stem. Mulți pacienți cu leucemie au nevoie de donatori de celule stem.

„Cred că Dumnezeu m-a adus în această groapă pentru a face ceva mai departe prin Irene pentru semenii noștri care au leucemie”, mai spune Arhidiaconul Mihail Bucă.

articolul original.

Ieri erou, azi inculpat. Medicul Virgil Musta, trimis în judecată de procurorii DNA

29 November 2022 at 12:30
image

Medicul Virgil Filaret Musta, şef de secţie la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr.Victor Babeş” Timişoara, a fost trimis în judecată, alături de alte cadre medicale din cadrul unităţii sanitare, într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu efectuarea de teste pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2, se arată într-un comunicat al DNA.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 21 iulie – 09 noiembrie 2020, inculpatul Musta Virgil Filaret, cu intenție, ar fi determinat trei asistente medicale să presteze servicii medicale în beneficiul societății la care el era asociat, în timp ce acestea se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu la unitatea publică, respectiv Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara.

Folosindu-se de influența pe care o avea în calitatea sa de medic șef de secție, inculpatul le-ar fi determinat pe cele trei asistente, în mod direct sau prin intermediul inculpatei Paica Dana Mihaela, să preleveze probe biologice în vederea depistării infecției cu virusul SARS CoV-2, să încaseze contravaloarea testelor RT-PCR și să elibereze bonuri fiscale în beneficiul societății comerciale private la care acesta era asociat (utilizând o casă de marcat mobilă).

Deși zilnic, în intervalul orar 07:00-10:00, ar fi prestat servicii medicale pentru societatea comercială menționată, cele trei asistente ar fi încasat integral drepturile salariale plătite de spital.

La instigarea inculpatului Musta Virgil Filaret, în calitățile lor de director medical, respectiv asistent medical coordonator al Ambulatoriului de Boli Infecțioase, inculpatele Manolescu Diana Luminița și Albu Maria Diana, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că nu au făcut niciun demers pentru constatarea abaterilor disciplinare și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare sau, după caz, sesizarea Comisiei de cercetare disciplinară în vederea sancționării celor trei asistente medicale. Mai mult, inculpata Albu Maria Diana ar fi întocmit iar inculpata Manolescu Diana Luminița ar fi aprobat foile colective de prezență în conținutul cărora au fost evidențiate formal orele lucrate de cele trei asistente.

Astfel, inculpatul Musta Virgil Filaret le-ar fi determinat pe cele trei asistente să își încalce atribuțiile de serviciu reglementate de dispozițiile din Codul Muncii, Regulamentul intern al spitalului și fișa postului.

Prin activitatea descrisă s-ar fi generat un prejudiciu de 12.173 de lei în dauna Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr.Victor Babeș Timișoara. Pe de altă parte, societatea privată, la care asociat este inculpatul Musta Virgil Filaret, ar fi obținut foloase necuvenite în valoare totală de 172.508 de lei.

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr.Victor Babeș Timișoara a comunicat Direcției Naționale Anticorupție că nu se constituie parte civilă în prezenta cauză.

În cauză s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra sumei de 12.173 de lei aparținând inculpatului Musta Virgil Filaret, aflată într-un cont bancar.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul Timiș cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

articolul original.

PSD a declanșat rapid procedura legală în cazul Bădălău: Solicităm USR să lase minciunile și să nu mai facă zid în fața colegilor de partid penali

29 November 2022 at 12:11

PSD a depus, luni, o solicitare la Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului, pentru declanșarea procedurii de revocare a domnului Niculae Bădălău din funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi a României.

Votul pentru revocare va fi exprimat în ședința comună a comisiilor de buget, finanțe și bănci din Senat și Camera Deputaților.

Ședința va fi organizată imediat după reluarea lucrărilor Parlamentului, întrerupte, din motive de securitate, de evenimentele legate de reuniunea miniștrilor de Externe ai NATO.

„Rațiunile de Securitate care au stat la baza amânării lucrărilor comisiilor sunt cunoscute, de altfel, de liderii grupurilor parlamentare ale USR, care, în mod populist și demagogic, au acuzat că PSD prelungesc revocarea domnului Niculae Bădălău.

book

Partidul Social Democrat solicită USR să se abțină să critice reacțiile PSD în acest caz. Este profund imoral și demagogic ca USR să critice conduita altor partide în privința integrității politice, atâta timp cât protejează „penalii USR din funcții publice”, sfidând fără jenă cetățenii români cărora le promiteau curățarea clasei politice de astfel de personaje controversate.

În USR s-a instituit practica „Alături de penali în funcții publice” chiar de la vârful partidului! Au făcut scut pentru apărarea colegilor lor acuzați de fapte penale grave și de incompatibilitate. Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, are o decizie de incompatibilitate din partea ANI și o sesizare penală la DNA din partea aceleiași instituții, pentru că s-a numit pe sine director într-un proiect al primăriei și a încasat bani, în plus față de indemnizația de primar și de limitele impuse de lege.

La Brașov, primarul Allen Coliban a aprobat virarea a 1 milion de lei din banii primăriei către un ONG care a fost fondat de domnia sa și care are sediul la domiciliul său, iar DNA a deschis deja o anchetă în acest caz”, a transmis PSD.

articolul original.

Antony Blinken, despre parteneriatul cu România: „Avem o alianță de neclintit, bazată pe valori comune pe care le vom apăra”

29 November 2022 at 11:39
image

Antony Blinken şi prim-ministrul român Nicolae Ciucă au vizitat expoziţia ‘Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic’, un eseu fotografic, tematic, care explorează relaţiile diplomatice, de securitate, economice şi culturale dintre poporul român şi cel american.

,,Este minunat să mă reîntorc din nou la Bucureşti. După cum a spus domnul prim-ministru, am fost aici, la București, când președintele Clinton şi președintele Constantinescu au anunțat lansarea acestui Parteneriat Strategic. A fost un moment în care poporul român a fost o sursă de inspirație pentru toată lumea în căutarea libertății. Nu cred că cei doi președinți ar fi putut, în acel timp, să îşi închipuie cum va fi situația după 25 de ani mai târziu, cu atâtea legături în domeniul economic, politic și în relațiile personale. Şi, după cum ați spus dumneavoastră, noi avem o alianță de neclintit, bazată pe valori comune, pe care le vom apăra când vom fi atacaţi. Și, într-adevăr, am construit și relații puternice în domeniul economic, inclusiv în cel energetic. De asemenea, aș vrea să menționez și relațiile interpersonale, atâtea schimburi în domeniul academic și cultural, care au dus la atâtea schimburi de persoane, de idei între țările noastre”, a spus secretarul de stat american.

Nicolae Ciucă, a punctat că „parteneriatul nostru strategic a atins cel mai înalt nivel din istoria sa”:

„Sunt foarte bucuros și mândru să afirm că parteneriatul nostru strategic a atins cel mai înalt nivel din istoria sa de un sfert de secol. În 1997 s-a născut o generație care s-a maturizat odată cu parteneriatul strategic. Sunt convins că această generație va face tot ceea ce îi stă în putință pentru a apăra libertatea, drepturile câștigate și valorile democratice. Sunt convins că această generație împreună cu poporul român apreciază adevărata importanță a Parteneriatului Strategic dar și apartenența noastră la NATO și UE”.

„Prezența dumneavoastră aici confirmă inteeresul pe care SUA îl acordă Parteneriatului Strategic dintre Statele Unite și România și vă asigur că Guvernul României va face tot ceea ce îi stă în putință pentru consolidarea și extinderea acestui parteneriat strategic. Componenta politico-militară a parteneriautui este un a foarte importantă iar prezența dumneavoastră are loc în contextul în care MAE a organizat întâlnirea miniștrilor de Externe ai NATO, întâlnire care are loc la scurt timp după summit-ul de la Madrid și pentru prima dată după ce România a găzduit primul summit NATO în 2008. Vreau să vă mulțumesc pentu angajamentul SUA, pentru prezența armatei SUA în România”, i-a mai transmis premierul secretarului american de stat.

articolul original.

Papa Francisc contrariază. Dacă mă duc la Kiev, mă duc și la Moscova. Nu doar într-un singur loc

29 November 2022 at 11:33
image

Suveranul pontif merge iar contra curentului și alimentează inerente critici care se adaugă celor de după izbucnirea invaziei ruse în Ucraina. Vorbind zilele trecute într-un interviu pentru revista America, Papa spune că, dacă va merge în Ucraina, în contextul războiului, obligatoriu va merge și la Moscova.

Și mai spune că nu rușii sunt cei care comit cruzimi în Ucraina, ci cecenii ori buriatii. De asemenea, liderul catolic și-a exprimat admirația deplină pentru China, afirmând că „Dialogul este calea celei mai bune diplomații. Cu China am optat pentru calea dialogului”.

„Când vorbesc despre Ucraina, vorbesc despre un popor martirizat. Dacă ai un popor martirizat, ai și pe cineva care îl martirizează. Când vorbesc despre Ucraina, vorbesc despre cruzime, pentru că am multe informații despre cruzimea soldaților invadatori. În general, cei mai cruzi sunt cei din Rusia, dar care nu sunt de tradiție rusă, cum ar fi cecenii, buriații și așa mai departe. Cu siguranță, invadatorul este statul rus. Acest lucru este foarte clar. Uneori încerc să nu nominalizez ca să nu jignesc și mai degrabă să condamn la modul general, deși se știe clar pe cine condamn. Nu este necesar să spun nume și prenume”, spune Papa.

„Trimit listele de prizonieri guvernului rus, iar răspunsul a fost întotdeauna pozitiv”

„În a doua zi de război, am fost la ambasada Rusiei a Sfântului Scaun, un gest neobișnuit pentru că papa nu merge niciodată la o ambasadă. Și acolo i-am spus ambasadorului să-i transmită lui Vladimir Putin că sunt dispus să călătoresc acolo, cu condiția să-mi permită o mică oportunitate de a negocia. Lavrov, ministrul de externe, mi-a răspuns cu o scrisoare foarte frumoasă din care am înțeles că deocamdată nu este cazul. Am vorbit cu președintele Zelensky de trei ori la telefon. Și lucrez în general cu listele de prizonieri, atât prizonieri civili, cât și prizonieri militari, și le trimit guvernului rus, iar răspunsul a fost întotdeauna pozitiv”.

M-am gândit să mă duc, dar am luat decizia: dacă mă duc, merg și la Moscova și la Kiev, la amândouă, nu doar într-un loc. Și nu am dat niciodată impresia că ascund agresiunea. Am primit aici, în această sală, de trei-patru ori, o delegație a guvernului ucrainean. Și lucrăm împreună. De ce nu-l numesc pe Putin? Pentru că nu este necesar; este deja cunoscut.

Și aș vrea să menționez că există în aceste zile aniversarea Holodomorului, genocidul pe care Stalin l-a comis împotriva ucrainenilor. Cred că este oportun să-l menționăm ca antecedent istoric al conflictului actual”.

„Este Isus comunist?”

Întrebat de jurnaliști cum comentează criticile venite din SUA la adresa lui și a orientării marxist-comuniste pe care ar manifesta-o, Papa a răspuns:

„Încerc să urmez Evanghelia. Matei 25. „Mi-a fost sete și mi-ați dat de băut. Am fost în închisoare și m-ai vizitat. Am fost bolnav și ai avut grijă de mine.” Atunci Isus este comunist? Problema care se află în spatele acestui lucru este reducerea socio-politică a mesajului Evangheliei. Dacă văd Evanghelia doar într-un mod sociologic, da, sunt comunist, la fel și Isus”.

„Cu China am optat pentru calea dialogului”

O altă critică invocată în interviu la adresa sa este privind deschiderea către China.

„Nu este o chestiune de vorbit sau de tăcut”, răspunde suveranul pontif.

„Nu asta este realitatea. Realitatea este să dialoghezi sau să nu dialoghezi. Și fă-o până în punctul în care devine posibil. Dialogul este calea celei mai bune diplomații. Cu China am optat pentru calea dialogului. Este lentă, are eșecurile sale, are succesele sale, dar nu găsesc altă cale. Și vreau să subliniez acest lucru: poporul chinez este un popor de mare înțelepciune și merită respectul și admirația mea. Îmi scot pălăria la ei. Și din acest motiv încerc să dialoghez, pentru că nu este vorba de cucerirea oamenilor. Nu! Sunt creștini acolo. Ei trebuie ocrotiți, ca să fie buni chinezi și buni creștini”, a mai declarat Papa Francisc.

articolul original.

Nicușor Dan, la DNA. Urbanismul e o chestie foarte serioasă pentru că trebuie să existe o predictibilitate

29 November 2022 at 11:15
image

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, s-a prezentat, marţi, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a da o declaraţie referitoare la sesizarea pe care a depus-o cu privire la nelegalitatea PUZ Primăverii 1, care prevede construirea pe un teren spaţiu verde.

„Am evidenţiat că chestiunea asta a urbanismului este o chestiune foarte serioasă, în primul rând pe ceea ce înseamnă securitatea raporturilor juridice, adică dacă ai un investitor care vine să investească în Bucureşti el trebuie să aibă garanţia că în momentul în care o autoritate îi dă un act acel act este legal, se poate duce să-şi ia un credit în bancă, să contracteze nişte firme de construcţii şi doi, că din toate actele nelegale pe care Primăria le-a emis în timpul ăsta noi avem câteva zeci de litigii în care privaţi ne cer milioane de euro, spunând că voi, Primăria, ne-aţi dat nişte acte şi actele astea s-au dovedit în instanţă că sunt nelegale şi noi am suferit (…) Deci urbanismul e o chestie foarte serioasă pentru că trebuie să existe o predictibilitate”, a declarat primarul general la ieșirea din DNA.

El a mai precizat că procurorul urmează să încadreze fapta sesizată.

La începutul lunii, Nicuşor Dan anunţa că a sesizat DNA, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi prefectul pentru „nelegalitatea flagrantă a PUZ Primăverii 1”, care prevede construirea pe un teren indicat ca spaţiu verde în PUZ Zone Construite Protejate.

„Din hârtii s-a făcut un cadou beneficiarului PUZ-ului de cel puţin 3 milioane euro. Întrebare retorică. Ce credeţi că va face Inspectoratul de Stat în Construcţii? Va constata nelegalitatea PUZ-ului şi va solicita prefectului să îl atace în instanţă? (din păcate, primarul nu are voie să atace hotărârile Consiliului). Sau mă va amenda cu 5.000 lei pentru că nu emit certificatul de urbanism pentru construire?”, scria Nicuşor Dan pe Facebook.

Plângerea penală a fost depusă la DNA împotriva lui Ştefan Călin Dumitraşcu, fost arhitect-şef al Capitalei, iar acuzaţiile sunt de abuz în serviciu. Acesta ar fi emis avizul şi raportul de specialitate în baza cărora Consiliul General a aprobat PUZ pentru Primăverii nr. 1.

„S-a creat un folos necuvenit proprietarilor de cel puţin 3 milioane de euro, întrucât terenul în suprafaţă de 1.326 de mp a devenit construibil din (practic) neconstruibil, iar valoarea de piaţă a terenurilor construibile în zona menţionată este de cel puţin 2.500 euro/mp”, se arată în sesizare. 

articolul original.

Un american la București

29 November 2022 at 00:41

Secretarul de stat Antony J. Blinken a sosit în această noapte la București, pentru a participa la Reuniunea miniștrilor de externe ai NATO, pa anunțat ambasada americană.

Secretarul Blinken și Prim-ministrul român Nicolae Ciucă vor vizita expoziția „Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic”, un eseu fotografic, tematic, care explorează relațiile diplomatice, de securitate, economice și culturale dintre poporul român și cel american, și va mai avea întrevederi separate cu președintele României Klaus Iohannis, ministrul român de externe Bogdan Aurescu și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Aurescu și omologul său vor discuta despre războiul din Ucraina, criza energetică și vizele SUA pentru români.

În timpul discuțiilor, ministrul român va aborda teme legate de prezența militară americană în România, de proiectele din domeniul nuclear civil și de vize.

Anthony Blinken a fost întâmpinat la aeroport de secretarul de stat din MAE, Iulian Fota, și de însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite la București, David Muniz Foto US Embassy

“Vizita va oferi ocazia reconfirmării angajamentului bilateral solid pentru întărirea cooperării în promovarea proiectelor de interes în domeniile politic, securitar, militar, economic, energetic. Astfel, în cadrul discuțiilor, ministrul Aurescu și secretarul de stat Blinken vor trece în revistă stadiul cooperării bilaterale în domeniile de interes, inclusiv în baza priorităților stabilite cu ocazia vizitei ministrului Aurescu la Washington, în luna noiembrie 2021, precum creșterea prezenței militare a SUA în România, consolidarea posturii NATO în regiunea Mării Negre, procesul de aderare a României la OCDE și avansarea proiectelor comune din domeniul nuclear civil. Ministrul Bogdan Aurescu va reitera, totodată, interesul României, ca Partener Strategic al SUA, pentru înregistrarea de progrese concrete în ce privește accederea țării noastre în programul Visa Waiver”, a anunțat MAE.

De asemenea, vor fi abordate evoluțiile recente în materie de securitate, cu accent asupra regiunii Mării Negre și securității pe Flancul Estic al NATO, ca urmare a agresiunii militare ruse în Ucraina, și eforturile comunității transatlantice de a gestiona impactul acesteia asupra securității regionale și a stabilității globale. Întrevederea dintre cei doi oficiali se va concentra, astfel, și pe coordonarea bilaterală în vederea asistenței acordate Ucrainei și a implementării deciziilor privind consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO, adoptate în timpul Summitului Alianței de la Madrid. Discuțiile vor viza, de asemenea, evoluția situației regionale de securitate la Marea Neagră, cei doi oficiali urmând să efectueze un schimb de opinii cu privire la viitoarele evoluții și consecințele acestora în plan securitar mai larg asupra Europei și la nivel global”, a adăugat MAE.

În timpul întâlnirii se va mai discuta despre tranzitul cerealelor din Ucraina, despre asistența umanitară acordată ucrainenilor și despre criza din Republica Moldova.

articolul original.

Tendințe în evoluția activității economice în perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023

28 November 2022 at 20:13
image

Activitatea în comerțul cu amănuntul va crește, va exista o relativă stabilitate a numărului de salariați în industria prelucrătoare și servicii iar prețurile în comerțul cu amănuntul vor crește accentuat- transmite Institutul Național de Statistică într-un comunicat de presă.

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna noiembrie 2022, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -2%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +37%).

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna noiembrie 2022, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -17%).

Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +38 %).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +18%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere (sold conjunctural +16%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creștere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +16%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +50%).

Servicii

Conform estimărilor din luna noiembrie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere (sold conjunctural +25%).

Precizări metodologice

Rezultatele prezentate în acest comunicat au fost obţinute prin intermediul anchetelor de conjunctură, reflectând estimările făcute de managerii întreprinderilor cu privire la tendinţele în evoluţia activităţii economice.

Anchetele de conjunctură sunt anchete calitative, al căror scop este analiza tendinţei de evoluţie a indicatorilor economici pe termen scurt şi mediu. Aceste anchete sunt complementare anchetelor statistice cantitative, de care diferă prin metodă şi utilizare. Specificitatea anchetelor de conjunctură este că în loc de cifre exacte, răspunsul obişnuit îl constituie o apreciere a repondentului faţă de nivelul ,,peste normal/ normal/ sub normal”, în cazul întrebărilor de nivel, sau de genul: ,,a crescut/ la fel/ a scăzut” sau ,,va creşte/ la fel/ va scădea”, în cazul întrebărilor care indică o evoluţie în timp a unui fenomen.

Răspunsurile primite (managerii întreprinderilor din eşantionul supus cercetării statistice aleg o singură variantă de răspuns la acest tip de întrebări) sunt apoi prelucrate, iar rezultatul final se obţine sub forma unui sold conjunctural procentual, obţinut ca diferenţă între procentajul celor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Următoarele praguri de interpretare a soldurilor conjuncturale au fost convenite (stabilite):

până la ± 5% relativă stabilitate;

de la ± 6% până la ±15% creştere moderată, respectiv scădere moderată;

de la ±16% până la ± 40% creştere, respectiv scădere;

peste ±40% creştere accentuată, respectiv scădere accentuată.

Soldurile conjuncturale sunt calculate pe baza datelor prelucrate şi agregate conform  CAEN. Rev2.

Anchetele s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2296 agenţi economici), construcţiilor (1359), comerţului cu amănuntul (2575) şi serviciilor (2912). Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de ±5% la nivel total sector.

S-a utilizat sondajul stratificat simplu aleator, iar variabilele de stratificare sunt activitatea principală şi mărimea întreprinderii.

Anchetele de conjunctură sunt realizate în cofinanţare, cu contribuţia Comisiei Europene –      DGECFIN (Bruxelles).

articolul original.

Laura Florea, expert în Comunicare: Dacă Badălău făcea lobby, și nu trafic de influență, acum dormea în patul lui

28 November 2022 at 18:12

Procurorii NU investighează presupuse acțiuni de lobby ale lui Bădălău, cum spune toată presa azi, ci presupuse fapte de corupție și trafic de influență. Cum mi-a spus un prieten, dacă Bădălău făcea lobby, și nu trafic de influență, acum dormea în patul lui.

Cine mă cunoaște sau mă urmărește știe că o bună parte din activitatea mea este de lobby. Și nu de ieri de azi, ci din 1995. Da, de când nu existau nici telefoanele mobile, nici Internetul. Am contribuit la cărți despre asta, am predat 13 ani la Universitatea București despre lobbying. Am fondat și am fost Președinte al Asociației Registrul Român de Lobby timp de 12 ani, am contribuit decisiv la autoreglementarea activității de lobby în România, cu cod de etică și comisie etică. Am fondat acum peste 10 ani și sunt vicepreședinte al Public Affairs Community of Europe, asociația europeană care reunește asociații naționale ale lobbyiștilor. Am contribuit cu puncte de vedere la recomandările OECD și ale Consiliului Europei privind lobbyul. Și sunt de profesie avocat.

Adică vorbesc în cunoștință de cauză.

Bădălău i-a pretins unui primar să atribuie un contract unei societăți administrate de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă.

Găsiți diferențele dintre lobby și trafic de influență în speța lui Bădălău. Mai jos și definiții ajutătoare.

Definiția data de Comisia Europeană lobbyului: „Lobbyul este fiecare activitate desfășurată cu obiectivul de a influența direct sau indirect formularea sau implementarea unei politici publice și a procesului decizional de adoptare a reglementărilor sau a legislației.”

Infracțiunea traficului de influență în Codul penal: „Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârșită de către o persoană care are influență sau lasă să se creadă că are influență asupra unui funcționar public și care promite ca îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri”.

De altfel, pentru cine nu știe, activitatea de expert în lobby este reglementată în Codul Ocupațiilor din România. Asocierea muncii mele de o viață, a colegilor mei, a comunității de experți în lobby cu faptele de corupție ale unora sau ale altora ne aduce nouă, celor care suntem etici și contribuim zi de zi pentru reglementări mai bune în România, un mare prejudiciu de imagine.

Contrabanda nu e comerț.

Pirateria nu e copiere.

Plagiatul nu e citare.

Traficul de influență nu e lobby.

CC G4 Media, Libertatea, TVR1, Profit.ro, Gandul, Ziare.com, Antena 3 și mulți alții

articolul original.

Laurențiu Țăranu, CEO Port Shipping & Engineering: Criza se amplifică pe piața muncii. Principala resursă în obținerea profitului este cea umană

28 November 2022 at 14:36

„Criza de pe piața forței de muncă se va amplifica în următoarea perioadă, iar firmele vor duce un adevărat război pentru racolarea de angajați experimentați”, este de părere Laurențiu Țăranu, CEO PSE, într-un comentariu pentru Q Magazine. „Problemele de recrutare au trecut de mult de nivelul de management și s-au accentuat inclusivîn zona de entry level. Singura soluție viabilă pe care mediul de afaceri o are la îndemână este investiția în profesionalizarea tinerilor. Prin traininguri, specializări, prin programe de pregătire profesională, studii de practică încă din licee. Doar astfel vom reuși să maximizăm șansele de a avea specialiști într-un mediu în care să fie apreciați și să devină piese esențiale în angrenajul economic’’, afirmă acesta.

TINERII TREBUIE FORMAȚI DE PE BĂNCILE ȘCOLII

„Cred că mediul de afaceri a înțeles că este nevoie de a investi în tineri pentru ca aceștia să își dezvolte mai mult abilitățile profesionale, capacitatea de a te adapta schimbării, pentru a-și spori șansele de a progresa în carieră și nu numai. Noi ne-am propus să schimbăm mentalități! Fiecare tânăr trebuie să își descopere vocația, iar părinții trebuie să-I susțină să-și urmeze calea profesională” a explicat Laurențiu Țăranu. El a punctat nevoia de a gândi dincolo de prezent și de a anticipa evoluțiile viitoare. „Riscăm ca peste 10 ani să nu mai avem în România forță de muncă. Vom fi nevoiți să importăm muncitori care nu vor corespunde din punct de vedere al profesionalismului, nu vor reuși să se adapteze societății noastre, iar cel mai mult vor avea de suferit companiile, cele care contribuie la bunăstarea economică. Școlile profesionale, cele de meserii și învățământul dual trebuie să reprezinte o prioritate națională pentru a anticipa evoluțiile viitoare. Trebuie să pregătim astăzi tinerii care să lucreze în companiile din România viitorului”, a concluzionat acesta.

Este nevoie de o formare continuă a tinerilor în vederea adaptării acestora la dinamica pieței muncii, rolul major revenind agenților economici prin susținerea de stagii de practică care să vină în ajutorul tinerei generații.

Un astfel de exemplu este cel al Liceului Tehnologic „Dragomir Hurmuzescu” Medgidia, unde firma PSE Electric Prest, parte a Grupului Port Shipping & Engineering (PSE) a încheiat o colaborare cu liceul, prin care 15 elevi din clasa a XI a pot să efectueze stagiul de practică în cadrul companiei, ca parte integrată din echipă, unde pot desfășura activități practice sub stricta supraveghere a profesioniștilor.

Laurențiu Țăranu, CEO PSE, spune că „încurajează și susține derularea unui astfel de proiect în licee și în școlile profesionale pentru că, doar astfel, putem să oferim o șansă tinerilor care doresc să învețe o meserie.” „De asemenea, pentru elevii interesați de activitatea Grupului Port Shipping &Engineering, oferim oportunitatea de a rămâne, după terminarea școlii, angajați. În acest mod, ei pot avea un loc de muncă bine remunerat, un mediu de lucru profesionist și pot să se profesionalizeze în sfera lor de activitate.”, a mai spus Țăranu.

La rândul său, directorul Liceului „Dragomir Hurmuzescu” Medgidia, Camelia Deșliu, ne-a declarat că susține cooperarea dintre mediul privat și unitatea de învățământ pe care o conduce pentru a le oferi elevilor posibilitatea de a vedea, din interior, într-un mod practic cum se desfășoară activitatea unei companii. „Inițiativa PSE Electric Prest a fost binevenită și salutară. Sunt mulți copii care își doresc să învețe și să rămână să lucreze, după absolvirea școlii, într-o companie care să le ofere un confort social adecvat. Parteneriatul dintre liceu și agentul economic reprezintă un model de bune practici ce poate fi replicat pentru a susține tinerii să își perfecționeze abilitățile practice și pentru a-și găsi cu ușurință un loc de muncă”, a ne-a declarat Camelia Deșliu.

Inițiativa Grupului Port Shipping & Engineering a apărut ca o susținere a nevoii de profesionalizare la locul de muncă a tinerilor. Tot mai mult, mediul de afaceri reclamă lipsa forței de muncă în toate domeniile de activitate și se concentrează pe modalități de a stimula tinerii să rămână să lucreze în companiile autohtone. Mulți susțin învățământul dual, unii dezvoltă programe de pregătire profesională, iar alții cred în parteneriatul cu liceele și cu școlile profesionale în vederea pregătirii tinerilor, prin stagii de practică, pentru a cunoaște tainele unei meserii.

Cu siguranță, contează mult experiența practică în orice domeniu s-ar angaja un tânăr. De aceea se încurajează tinerii să aibă orice fel de experiență, fie că este neplătită, fie că este voluntariat. Este mult mai important să știi să faci lucruri concrete decât să știi teorie pentru că, de multe ori, există această ruptură între mediul academic și piața muncii. Una înveți la școală, dar când ajungi să profesezi îți dai seama că nu știi cu adevărat să faci nimic, că știi doar teoria. De aceea tinerii sunt încurajați să accepte orice fel de experiență de muncă. Chiar dacă nu vor rămâne pe viață în domeniul respectiv pot să dezvolte aptitudinile care țin de relaționarea cu colegii, de munca în echipă, de responsabilitatea unui deadline.

DECALAJ SEMNIFICATIV ÎNTRE COMPETENȚELE ELEVILOR ȘI SOLICITĂRILE ANGAJAȚILOR

Există un decalaj semnificativ între competențele deținute de elevi și studenți și cele solicitate de angajatori. Angajatorii consideră că absolvenților și tinerilor angajați le lipsesc competențele socio-emoționale, inclusiv competențele de comunicare, de a învăța să învețe, rezolvarea de probleme și lucrul în echipă. De asemenea, angajatorii acordă o importanță deosebită competențelor cognitive, precum comunicarea în limbi străine, în special pentru profesioniști, manageri, lucrători în vânzări și în servicii.

Studiile arata ca mobilitatea forței de muncă în rândul tinerilor, în special a angajaților tineri slab calificați, este percepută de angajatori ca fiind limitată, împiedicând astfel corelarea cererii cu oferta de locuri de muncă la nivel teritorial. Firmele situate în orașele mai mari au probleme legate de cererea de forță de muncă diversă, pe când cele situate în orașele mici au dificultăți în recrutarea unui personal tânăr și calificat. Majoritatea oamenilor nu sunt dispuși să se relocheze în afara localității de domiciliu, din cauza informațiilor limitate despre oportunitățile de angajare, precum și a lipsei de stimulente privind perspectivele locative. Angajatorii susțin faptul că mulți angajați nu sunt dispuși să se relocheze pentru a-și găsi un loc de muncă deoarece percep acest lucru ca fiind foarte riscant. Provocările privind mobilitatea forței de muncă par să reprezinte bariere importante pentru satisfacerea cererii de competențe a angajatorilor, împiedicând deplasarea potențialilor angajații spre alte zone ale țării pentru a răspunde nevoilor.

Cu toate acestea, angajatorii au remarcat, de asemenea, faptul că slaba corelare a ofertei de învățământ profesional și tehnic ar putea contribui la această problemă, alături de efectele nefaste ale politicilor prin care ajutoarele de șomaj sunt un factor descurajator în calea tinerilor, altfel calificați, de a ocupa locuri de muncă de nivel inferior. Angajatorii au descris acest din urmă fenomen ca fiind dovedit de încercări din partea unor candidați tineri de a fi respinși de angajatori pentru ca aceștia să poată beneficia în continuare de asistență socială.

La nivel mondial, automatizarea proceselor de producție determină o cerere de competențe cognitive de nivel mai ridicat. Automatizarea continuă a proceselor de producție va reduce considerabil personalul cu calificări de nivel scăzut a căror muncă implică operații de rutină. Economia românească este deosebit de vulnerabilă la această tendință, având în prezent un procent disproporționat de astfel de locuri de muncă în sectoarele industrie, construcții, IT și agricultură.

articolul original.

Papa în conflict cu Beijingul. Chinezii au instalat un episcop nerecunoscut de Vatican

28 November 2022 at 12:12
image

Papa Francisc critică instalarea unui episcop chinez într-o dieceză nerecunoscută de Vatican, Sfântul Scaun exprimîndu-și într-un comunicat de presă „uimirea și întristarea” pentru decizia chinezilor. Sfîntul Scaun amintește că aceasta încalcă, practic, „Acordul provizoriu privind numirea episcopilor” din 2018, acord reînnoit în 22 octombrie 2022.

Sfântul Scaun a luat act cu surprindere și întristare de știrea privind „ceremonia de instalare”, care a avut loc în 24 noiembrie a.c. la Nanchang, a monseniorului Giovanni Peng Weizhao, episcop de Yujiang (Provincia de Jiangxi) ca „episcop auxiliar de Jiangxi”, o dieceză nerecunoscută de Sfântul Scaun, relatează Vaticannews.
Ceremonia nu s-a desfășurat în conformitate cu spiritul de dialog existent între partea vaticană și partea chineză; mai mult, recunoașterea civilă a monseniorului Peng a fost precedată, potrivit știrilor primite, de lungi și apăsătoare presiuni din partea autorităților civile, mai acuză Vaticanul

Sfântul Scaun – se spune la finalul comunicatului – își exprimă urarea ca astfel de episoade să nu se repete, rămâne în așteptarea oportunelor comunicări în această privință din partea autorităților și își reiterează deplina disponibilitate de a continua dialogul bazat pe respect în cele referitoare la toate chestiunile de interes comun.

Vaticanul și China au prelungit în octombrie un acord, criticat frevent, privind numirea episcopilor în țara asiatică, unde guvernul a dus de-a lungul anilor represiuni împotriva credincioșilor religioși, transmite ABC News. Mai multe organizații care apără drepturile omului l-au criticat pe Papa Francisc pentru lipsa de reacție față de crimele comise de regimul comunist chinez față de uiguri și alte minorități etnice sau religioase.

Vaticanul s-a angajat să aibă un „dialog constructiv” cu China în ceea ce privește punerea în aplicare a acordului și în îmbunătățirea relațiilor bilaterale „în vederea promovării misiunii Bisericii Catolice și a binelui poporului chinez.″.

articolul original.

Ambasadorul Ucrainei în Germania: „Armele salvează vieți”. Luându-le pe altele

28 November 2022 at 11:55

Noul ambasador al Ucrainei în Germania, Oleksii Makeiev, a solicitat luni Berlinului să furnizeze ţării sale devastate de războiul declanşat de Rusia echipamente pentru a preveni întreruperile de curent electric, precum şi mai multe arme, relatează DPA.

„Avem nevoie de generatoare şi transformatoare auto, care sunt în special afectate de atacurile ruseşti cu rachete”, a declarat luni Makeiev pentru televiziunea publică ZDF.

În capitala ucraineană Kiev, a spus el, la ora actuală se furnizează curent electric doar câteva ore pe zi.

Transformatoarele sunt necesare pentru a reduce valorile în reţeaua de înaltă tensiune pentru furnizarea energiei electrice.

În declaraţia sa, Makeiev a subliniat că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare antiaeriană din Germania, cum ar fi sistemul Iris-T, furnizat deja, precum şi alte arme, fără să menţioneze explicit tancurile de luptă.

„Armele germane salvează vieţi” în Ucraina, a afirmat diplomatul, adăugând că se discută despre noi livrări de armament cu guvernul german.

Makeiev a reiterat că Ucraina vrea să îşi recupereze întregul teritoriu, inclusiv peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, potrivit DPA.

Oleksii Makeiev s-a distanţat indirect de predecesorul său la post Andrii Melnik, care a deranjat Berlinul prin declaraţiile sale provocatoare şi limbajul puţin diplomatic.

Makeiev a spus că principala sa preocuparea este de a construi şi de a menţine încrederea şi de a genera sprijin reciproc. „Avem foarte mare nevoie de acest sprijin din partea Germaniei”, a spus el. 

Zaporojie rămâne sub comanda rușilor

Între timp, sefa centrului de presă al Forțelor de Apărare din sudul Ucrainei, Natalia Humeniuk, a raportat, luni, că Flota Rusiei a adus, din nou, în Marea Neagră o navă purtătoare de rachete de tip Kalibr, informează Rador.

„Prima observație este că, pentru prima dată după câteva zile, în Marea Neagră a apărut o navă purtătoare de rachete. Este o navă purtătoare de rachete de suprafață, care transportă opt rachete de tip Kalibr. Acest lucru indică faptul că pregătirile erau în curs de desfășurare, iar în punctele de staţionare există și purtătoare de rachete care pot fi puse în funcțiune în câteva ore” – a explicat Humeniuk. Aceasta a îndemnat populaţia să nu ignore alertele de raid aerian, avertizând că este foarte probabil ca începutul săptămânii să fie marcat de noi atacuri ruseşti.

Tot luni, administraţia instalată de Moscova în oraşul ocupat Enerhodar unde se află centrala nucleară Zaporojie, a ținut să precizez că aceasta va rămâne sub controlul rușilor, după ce un înalt oficial ucrainean sugerase în urmă cu o zi că ar exista semne că forţele ruse s-ar pregăti să plece de aici, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

„Mass-media răspândesc intens falsuri cum că Rusia ar intenţiona să se retragă din Enerhodar şi să părăsească (centrala nucleară). Această informaţie nu este adevărată”, a declarat administraţia prorusă pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Duminică, şeful companiei de stat ucrainene pentru energia atomică afirmase că ar exista semne ce sugerează că forţele ruse ar putea pregăti retragerea de la centrala nucleară Zaporojie – cea mai mare din Europa – pe care au ocupat-o încă din luna martie, în primele zile ale invaziei declanşate de Rusia în Ucraina la 24 februarie.

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a indicat luni că armata ucraineană a distrus la sfârşitul săptămânii trecute şase echipamente militare ruseşti, în timp ce aproximativ 30 de militari ruşi au fost răniţi în luptele de lângă Enerhodar.

Reuters precizează că nu a fost în măsură să verifice pentru moment veridicitatea acestor informaţii.

Mulţi dintre angajaţii de la centrala nucleară Zaporojie locuiesc în oraşul Enerhodar din apropiere, aflat sub ocupaţie rusească încă din primele zile ale invaziei.

Preşedintele rus Vladimir Putin a proclamat la sfârşitul lunii septembrie anexarea a patru regiuni ucrainene de către Rusia – Doneţk, Lugansk (în est), Herson şi Zaporojie (în sud) – unde forţele sale revendică un control parţial, într-un demers condamnat de Kiev şi Occident ca fiind ilegal.

Rusia a declanşat o invazie în 24 februarie în Ucraina, pe care o numeşte „operaţiune militară specială”, denunţată de Ucraina şi Occident ca război neprovocat imperialist, primul de acest tip pe continentul european după a doua conflagraţie mondială. 

articolul original.

Niculae Bădălău, în fața judecătorilor Curții de Apel București. S-a decis arestarea pentru 30 de zile

28 November 2022 at 11:32
image

Update. Judecătorii Curții de Apel București au decis arestarea pentru 30 de zile a lui Niculae Bădălău. De asemenea, tot în acesst dosar, Elena Matache a primit arest la domiciliu. Decizia în cazul lui Bădălău nu este definitivă, el având opțiunea să facă apel.

Știrea inițială. PSD îi solicită lui Niculae Bădălău să îşi dea demisia din funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi, după ce acesta a fost reţinut de DNA pentru 24 de ore într-un dosar în care este acuzat de dare de mită şi trafic de influenţă.

„PSD consideră că în contextul în care DNA a început o anchetă penală şi a dispus reţinerea domnului Niculae Bădălău, acesta nu îşi mai poate continua activitatea la Curtea de Conturi a României. Prezenţa sa în această funcţie ar afecta grav credibilitatea instituţiei. De aceea, demisia sa ar reprezenta cea mai bună cale pentru protejarea imaginii unei instituţii fundamentale a statului român”, se arată într-un comunicat de presă al partidului.

Curtea de Conturi a transmis că susţine actul de justiţie şi îşi exprimă încrederea că autorităţile competente vor soluţiona acest caz în conformitate cu prevederile Constituţiei şi cu reglementările incidente. Instituţia precizează că membrii Curţii şi auditorii publici externi sunt suspendaţi din funcţii în momentul trimiterii în judecată.

Care sunt acuzațiile DNA

SHARETWEETSHAREEMAILCOMENTARII

Fostul senator PSD Niculae Bădălău a fost reţinut duminică seara de DNA, pentru 24 de ore, într-un dosar în care este acuzat de dare de mită şi trafic de influenţă în legătură cu un contract în valoare de peste 7 milioane leise arată într-un comunicat de presă.

Primarul căruia Niculae Bădălău i-ar fi oferit mită în schimbul derulării unor contracte este Dan Păsat, fostul deputat PNL care a fost condamnat în 2013 la 3 ani de închisoare pentru șantaj, au declarat pentru G4Media surse judiciare.

Dan Păsat este primar în comuna Bucșani din județul Giurgiu, fieful lui Niculae Bădălău. El este, potrivit surelor citate, și cel care l-a denunțat pe Bădălău la DNA.

În acelaşi dosar a fost reţinut şi reprezentantul unei societăţi comerciale, pentru complicitate la dare de mită.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, la datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea de consilier de conturi în cadrul Curţii de Conturi a României şi vicepreşedinte al Autorităţii de Audit din cadrul aceleiaşi instituţii, ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…,”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăți administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă.

În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind „Înființare rețea de alimentare cu apă…”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.

În același context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă.

În total, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 28 noiembrie 2022, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

USR REACȚIONEAZĂ

De acest moment profită din plin reprezentanții USR care, imediat după anunțul reținerii fostului senator, au postat pe rețelele de socializare mesaje anti-PSD.

Cătălin Drulă, președintele USR, a anunțat că va solicita în Parlament revocarea lui Bădălău din funcție.

„PSD se dovedește din nou partidul corupților. Nicolae Bădălau, omul numit de Marcel Ciolacu la Curtea de Conturi tocmai a fost reținut de DNA pentru dare de mită și trafic de influență.

Conform procurorilor, Bădălau făcea presiuni asupra primarilor de comună pentru ca firmele apropiate de el să primească contracte la schimb cu promisiunea unei mite de 7% din valoarea contractelor.

Nicolae Bădălau a fost recompensat cu funcția de la Curtea de Conturi după ce nu a mai prins un loc pe listele PSD de la alegerile parlamentare pentru că a jignit de mai multe ori românii din diaspora.

Nu avea nicio recomandare pentru a ajunge la Curtea de Conturi. Din contră: în 1988 a fost condamnat pentru furt și a fost cercetat în mai multe dosare DIICOT și DNA.

Mâine vom solicita în Parlament revocarea lui Bădălău din funcție. Oare social-democratul cu pretenții europene Marcel Ciolacu va face tot joc de glezne și îl va proteja ca pe Arsene de la Neamț și atâția alții?”, a scris Cătălin Drulă pe Facebook.

Clotilde Armand, primarul sectorului 1, readuce în atenție trecutul infracțional al fostului senatpr social-democrat.

„Old habits die hard.

Ce făcea dl Bădălau în 1988? ”În ziua de 13.11.1988, inculpatul Bădălău Nicolae, subinginer la ICAPA Giurgiu, profitând de neatenția muncitorilor din cadrul Bazei de recepție Malu Spart care serveau masa de prânz, a sustras 4 saci cu grâu vânzându-i cu suma de 1.200 lei” – notau procurorii.

PS: Să nu uităm cine mai este în conducerea Curții de Conturi. Șeful Curții numit de Dragnea (timp de nouă ani), dl Ilie Sârbu și fostul șef al Fiscului din Teleorman. PSD pe linie. La noi în Sectorul 1 toți acești politruci ne-au trimis doar într-un singur an trei controale și n-au găsit nimic. În schimb, au hărțuit funcționarii primăriei.”, a scris Clotilde Armand.

articolul original.

Ministeriala NATO la București. Despre Importanța Mării Negre

28 November 2022 at 11:07
image

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, luni, că organizarea la Bucureşti a reuniunii şefilor diplomaţiilor din ţările NATO şi a reuniunii liderilor de la Munchen arată cu claritate importanţa strategică a Mării Negre în actualul context de securitate.

El a punctat importanţa acţiunilor pentru implementarea cât mai rapidă a deciziilor luate la summitul NATO de la Madrid pentru consolidarea posturii aliate pe Flancul estic.

Aurescu a prezentat măsurile luate de România pentru susţinerea Ucrainei.

„Este clar că e nevoie de un răspuns clar şi coordonat al comunităţii internaţionale, este clar că avem nevoie de noi sancţiuni la adresa Federaţiei Ruse de natură să descurajeze escaladarea în continuare a războiului”, a adăugat ministrul român de Externe.

Omologul său croat, Gordan Grlic Radman, prezent la București și pentru aniversarea a 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Croaţia, a afirmat că ministeriala NATO de la Bucureşti este un eveniment extrem de important, „provocator ca organizare”.

Discuţiile dintre cei doi oficiali au vizat şi extinderea Uniunii Europene.

„Am reiterat susţinerea puternică a României pentru avansarea parcursului european al acestor state pe baza principiului meritelor proprii, a îndeplinirii criteriilor de aderare şi în conformitate cu prevederile metodologiei revizuite privind extinderea. De asemenea, ambele state acordă un sprijin puternic pentru partenerii din Balcanii de Vest şi am discutat împreună în mod aprofundat despre Bosnia şi Herţegovina şi despre susţinerea pe care o acordăm pentru dobândirea statutului de candidat în măsura în care acest stat va îndeplini condiţiile prevăzute în comunicarea recentă a Comisiei Europene”, a precizat Aurescu.

„În această parte a continentului nostru trebuie să întărim prezenţa europeană astfel încât să nu existe o creştere a altor factori politici, nu neapărat binevoitori. Este esenţial să facem acest lucru prin acordarea de sprijin pentru procesul de extindere care ar consolida sistemul de valori europene în ţările care luptă pentru integrarea europeană şi ar îmbunătăţi capacităţile lor democratice. Am ajuns la concluzia că aceasta trebuie să implice în mod necesar acceptarea fără rezerve a politicii externe şi de securitate comună a Uniunii Europene de către ţările candidate la aderare”, a spus, la rândul său, oficialul croat.

Conform acestuia, ţările din Balcanii de Vest care sunt pe calea atingerii perspectivelor europene trebuie să iniţieze toate reformele necesare, să ducă o politică proeuropeană şi toate politicile pe care le are UE.

Cei doi miniştri au discutat şi despre consecinţele războiului împotriva Ucrainei. Ministrul croat a pledat pentru consolidarea independeţei energetice.

Bogdan Aurescu şi Gordan Grlic Radman au vorbit şi despre provocările cu care se confruntă Republica Moldova, dar şi despre Iniţiativa celor Trei Mări şi Strategia UE pentru regiunea Dunării.

Discuţiile au vizat şi oportunităţile de consolidare a relaţiilor bilaterale, atât în plan politic, cât şi economic sectorial, inclusiv prin promovarea de proiecte comune.

„Am salutat împreună tendinţa pozitivă a schimburilor comerciale bilaterale. Avem deja în acest an o creştere cu peste 32% a valorii acestora comparativ cu primele şapte luni ale anului trecut şi suntem convinşi că această evoluţie va continua şi pe mai departe”, a transmis Aurescu.

Potrivit acestuia, cele două state acordă atenţie protecţiei la cele mai înalte standarde persoanelor care aparţin minorităţii croate din România, respectiv minorităţii românofone din Croaţia.

Relaţiile româno-croate vor fi consolidate, a evidenţiat ministrul de Externe de la Zagreb.

„România este un partener pentru noi cu care dorim să îmbunătăţim pe mai departe relaţiile economice, comerciale şi turismul. (…) Vom intensifica relaţiile noastre pentru care încă există spaţiu de consolidare şi de creştere”, a spus Gordan Grlic Radman.

Şi el a apreciat protecţia pe care cele două ţări o conferă minorităţilor croată şi română.

Bogdan Aurescu a adăugat și că România şi Croaţia sunt pregătite pentru aderarea la spaţiul Schengen şi sunt parte a soluţiei de care are nevoie în acest moment Uniunea Europeană în ceea ce priveşte gestionarea fluxurilor migratorii.

„Am avut acest schimb de vederi privind efectele negative asupra securităţii internaţionale, în special în regiunea Mării Negre. Faptul că la Bucureşti are loc reuniunea miniştrilor de Externe NATO, alături de reuniunea liderilor de la Munchen indică cu claritate importanţa strategică a Mării Negre în actualul context de securitate”, a declarat Aurescu, după întrevederea cu ministrul Afacerilor Externe şi Europene al Republicii Croaţia, Gordan Grlic Radman.

Aurescu a avut o întâlnire cu ministrul Afacerilor Externe şi Europene al Republicii Croaţia, Gordan Grlic Radman.

În ceea ce priveşte agenda europeană, am abordat cu domnul ministru în mod prioritar obiectivul pe care ambele state îl urmăresc în această perioadă, şi anume aderarea la spaţiul Schengen, pe fondul celor mai recente evoluţii înregistrate în acest dosar. Împărtăşim o evaluare comună, şi anume aceea că extinderea acestui spaţiu va contribui la întărirea frontierelor externe ale Uniunii Europene, la crearea unui spaţiu Schengen mai puternic şi mai rezilient în faţa provocărilor la adresa securităţii interne a Uniunii. Atât România, cât şi Croaţia sunt pregătite pentru aderare şi sunt parte a soluţiei de care are nevoie în acest moment Uniunea Europeană în ceea ce priveşte gestionarea fluxurilor migratorii şi, de asemenea, este clar că este în interesul Uniunii Europene ca spaţiul Schengen să fie întărit prin includerea ambelor state”, a spus Aurescu după întâlnire.

Discuţiile au vizat şi aderarea României şi Croaţiei la OCDE.

„Suntem împreună candidaţi în acest proces şi lucrăm împreună pentru paşii următori către procesul de negociere a aderării”, a spus Aurescu.

Ministrul croat a arătat că ţara sa se aşteaptă la o decizie pozitivă din partea Consiliului European în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul de liberă circulaţie şi că susţine adoptarea aceleiaşi decizii şi pentru România şi Bulgaria.

„Croaţia se aşteaptă la o decizie pozitivă din partea Consiliului European de a intra în spaţiul Schengen. În acest sens, susţinem adoptarea aceleiaşi decizii pentru România şi Bulgaria”, a spus Gordan Grlic Radman.

El a salutat raportul Comisiei Europene care propune finalizarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru România.

articolul original.

Social-democratul Nicolae Bădălău a fost reținut de procurorii DNA

27 November 2022 at 19:05
image

Fostul senator PSD Niculae Bădălău a fost reţinut duminică seara de DNA, pentru 24 de ore, într-un dosar în care este acuzat de dare de mită şi trafic de influenţă în legătură cu un contract în valoare de peste 7 milioane lei, se arată într-un comunicat de presă.

Primarul căruia Niculae Bădălău i-ar fi oferit mită în schimbul derulării unor contracte este Dan Păsat, fostul deputat PNL care a fost condamnat în 2013 la 3 ani de închisoare pentru șantaj, au declarat pentru G4Media surse judiciare.

Dan Păsat este primar în comuna Bucșani din județul Giurgiu, fieful lui Niculae Bădălău. El este, potrivit surelor citate, și cel care l-a denunțat pe Bădălău la DNA.

În acelaşi dosar a fost reţinut şi reprezentantul unei societăţi comerciale, pentru complicitate la dare de mită.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, la datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea de consilier de conturi în cadrul Curţii de Conturi a României şi vicepreşedinte al Autorităţii de Audit din cadrul aceleiaşi instituţii, ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…,”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăți administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă.

În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind „Înființare rețea de alimentare cu apă…”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.

În același context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă.

În total, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 28 noiembrie 2022, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

USR reacționează

De acest moment profită din plin reprezentanții USR care, imediat după anunțul reținerii fostului senator, au postat pe rețelele de socializare mesaje anti-PSD.

Cătălin Drulă, președintele USR, a anunțat că va solicita în Parlament revocarea lui Bădălău din funcție.

„PSD se dovedește din nou partidul corupților. Nicolae Bădălau, omul numit de Marcel Ciolacu la Curtea de Conturi tocmai a fost reținut de DNA pentru dare de mită și trafic de influență.

Conform procurorilor, Bădălau făcea presiuni asupra primarilor de comună pentru ca firmele apropiate de el să primească contracte la schimb cu promisiunea unei mite de 7% din valoarea contractelor.

Nicolae Bădălau a fost recompensat cu funcția de la Curtea de Conturi după ce nu a mai prins un loc pe listele PSD de la alegerile parlamentare pentru că a jignit de mai multe ori românii din diaspora.

Nu avea nicio recomandare pentru a ajunge la Curtea de Conturi. Din contră: în 1988 a fost condamnat pentru furt și a fost cercetat în mai multe dosare DIICOT și DNA.

Mâine vom solicita în Parlament revocarea lui Bădălău din funcție. Oare social-democratul cu pretenții europene Marcel Ciolacu va face tot joc de glezne și îl va proteja ca pe Arsene de la Neamț și atâția alții?”, a scris Cătălin Drulă pe Facebook.

Clotilde Armand, primarul sectorului 1, readuce în atenție trecutul infracțional al fostului senatpr social-democrat.

„Old habits die hard.

Ce făcea dl Bădălau în 1988? ”În ziua de 13.11.1988, inculpatul Bădălău Nicolae, subinginer la ICAPA Giurgiu, profitând de neatenția muncitorilor din cadrul Bazei de recepție Malu Spart care serveau masa de prânz, a sustras 4 saci cu grâu vânzându-i cu suma de 1.200 lei” – notau procurorii.

PS: Să nu uităm cine mai este în conducerea Curții de Conturi. Șeful Curții numit de Dragnea (timp de nouă ani), dl Ilie Sârbu și fostul șef al Fiscului din Teleorman. PSD pe linie. La noi în Sectorul 1 toți acești politruci ne-au trimis doar într-un singur an trei controale și n-au găsit nimic. În schimb, au hărțuit funcționarii primăriei.”, a scris Clotilde Armand.

articolul original.

Finanțări ilegale anti-Orban de 3 miliarde de forinți din partea unor entități apropiate de CIA, Casa Albă și complexul militar-industrial

27 November 2022 at 11:20

Înainte de alegeri, coaliția formată din extrema stângă (liberală) și extrema dreaptă a Ungariei a păstrat tăcerea în privința banilor pentru campanie din finanțări străine interzise de lege, iar mai târziu chiar a negat că acești bani au fost vreodată livrați din străinătate.

Bani ilegali în campania electorală din Ungaria

Un raport oficial publicat de serviciul secret maghiar leagă plățile efectuate de o organizație nonprofit din SUA, care are strânse legături cu Partidul Democrat și cu criticii guvernului maghiar, de  mișcarea fondată de politicianul de opoziție maghiar Péter Márki-Zay, cel pe care opoziția din Ungaria speră să-l înscăuneze ca prim-ministru.

Liderul grupului parlamentar al Fidesz, Kocsis Máté, a inițiat declasificarea raportului întocmit de Centrul Național pentru Informații despre care a spus că prezintă dovezi „șocante” și „grave” ale ingerințelor străine în alegerile naționale din Ungaria.

Odată ce s-a dezvăluit că opoziția a primit bani din străinătate, eforturile politicienilor și presei care sprijină opoziția au mers în direcția „acoperirii” a cel puțin unei jumătăți a sumelor livrate. Adevărul a ieșit însă la iveală și e pe cale să devină cel mai mare scandal de finanțare a unei campanii din Ungaria de la căderea comunismului încoace!

Raportul serviciului de informații a dezvăluit că 3 miliarde HUF (7,3 milioane EUR) în finanțare externă ilegală s-a aflat în spatele campaniei electorale a opoziției unite din Ungaria.

Ideea unei opoziții unite anti-Orbán a venit dinspre Fundația pentru o Societate Deschisă (Soros), mergând pe ideea, altminteri păguboasă, că strângând laolaltă absolut toate formațiunile politice din Ungaria, inclusiv formațiunile politice care nu ar reuși să treacă singure pragul electoral spre Parlament, ar putea genera o majoritate capabilă să învingă Fidesz în alegeri.

Primele măsurători sociologice au indicat că opțiunea ar putea fi câștigătoare, că există șanse ca Orbán să fie învins la urne! Diferența dintre Fidesz și coaliție era de doar 2 puncte procentuale, adică numai bine în marja de eroare!

Numai că, odată ce lucrurile s-au mai așezat, au urmat alte două măsurători. Prima, arăta fără dubiu că Fidesz ar obține majoritatea fără probleme, mai exact 55% din voturi, în timp ce coaliția „Soros” nu ar reuși să adune decât 43%. Datele au fost prezentate de Nézöpont Poll, sondajul fiind efectuat între 13 și 15 decembrie 2021 pe un eșantion de 1000 de respondenți, având o marjă de eroare de 3,16%.

Slide al sondajului prezentat de Nezopont Poll

Cea de a doua variantă evaluată a fost cea în care partidele participă individual în alegeri. Surpriză! Tot cu Fidesz pe primul loc, însă abia cu 47%! Abia două sau trei din partidele presupusei coaliții, în schimb, ar fi atins pragul electoral. Datele provin de la IDEA Poll, sondajul fiind realizat între 29 noiembrie și 13 decembrie 2021, pe un eșantion de 2000 de respondenți, având o marjă de eroare de 2,2%.

Ungaria și Polonia reprezintă probabil singurele și ultimele cazuri de țări în care un partid mai poate câștiga singur alegerile pentru a guverna fără a intra în coaliții fragile și lipsite de consens ideologic, la cheremul unor forțe externe apte să dărâme oricând guvernarea sau cel puțin să abată coaliția de guvernare de la scopurile propuse! Cum se întâmplă deja în restul țărilor reprezentante ale „democrației occidentale”.

Nu este lipsit de semnificație nici faptul că așa-zisul Parlament European s-a străduit în fel și chip să demonstreze că Ungaria este o dictatură. Nereușind să obțină un consens în această chestiune, s-a ajuns la desemnarea Ungariei drept „autocrație electorală”.

Parlamentul European / Foto: QMagazine

Termenul este perfect idiot, noțiunea de autocrație referindu-se la o formă de guvernare centrată pe un singur individ, care își exercită puterea fără restricții. Alăturarea sintagmei „electorală” transformă expresia într-o struțo-cămilă ce ar vrea să spună că „autocratul”, liderul unic, care domnește după propriile pofte, se sprijină pe un suport al electoratului, dar că acest electorat este păcălit sau cel puțin spălat pe creier. Ori că, electoratul e pur și simplu tâmpit și nu are discernământ atunci când se prezintă la urne. Ca atare, orice mijloc pentru a scăpa o țară de această formă de guvernare și reinstituirea „democrației liberale” ar fi un câștig evident.

De remarcat, din nou, că nu se vorbește despre democrație, ci despre o democrație care se bazează strict pe un așa-zis liberalism, toate celelalte curente politice fiind excluse din bun start din sfera democratică! Iar cheia o reprezintă pleiada de ONG-uri (National Endowment for Democracy, Konrad Adenauer, Gates, Soros, Aspen, Clinton, Albright etc.) și de instituții occidentale gata să finanțeze o înlăturare „justificată” de la putere a indezirabililor din Ungaria, Polonia, Brazilia, Turcia, Italia.

„Suntem recunoscători pentru sprijinul de sute de milioane [de forinți] venit din partea Statelor Unite”, a declarat fostul candidat al opoziției și candidatul pentru funcția de prim-ministru, Péter Márki-Zay, în iunie 2022, recunoscând public pe atunci că a primit 1,8 miliarde HUF ca sprijin din partea „Action for Democracy” din SUA.

Dar descoperirile ulterioare și desecretizarea datelor arată că a fost vorba și despre fonduri externe suplimentare de 1,2 miliarde HUF. Centrul Național de Informare a Ungariei a publicat pe 17 noiembrie 2022 întreaga schemă de finanțare, cu sumele exacte și actorii implicați.

În Ungaria, legea privind funcționarea și managementul financiar al partidelor politice interzice partidelor să accepte contribuții financiare de la organizații străine și cetățeni non-maghiari și, de asemenea, interzice donațiile anonime.

Astfel de legi nu sunt exclusiv ungurești, desigur. Reguli similare se aplică finanțării externe a partidelor politice în majoritatea democrațiilor occidentale, inclusiv în Statele Unite, unde subiectul intervenției străine (rusești) în alegeri a reprezentat o poveste majoră. Și încă reprezintă!

Pentru a avea o imagine de perspectivă, suma de peste 3 miliarde HUF (7,3 milioane EUR) primite de coaliția „Soros” este de aproape patru ori mai mare decât întreaga alocare de cheltuieli de campanie de la bugetul de stat al Ungariei! Chiar și acest fapt indică o încălcare a suveranității statale.

O bază de date cu peste un milion de cetățeni maghiari, la dispoziția actorilor străini

Grupul austriac Datadat a fost un jucător cheie în campania opoziției, deoarece Márki-Zay însuși a spus că MMM, la fel ca cele șase partide din opoziție, și-au predat baza de date către Datadat.

„Partidele au avut acces la o bază de date de aproape un milion și au folosit-o în campanie printr-o decizie comună a celor șase partide”, a spus el.

Datadat nu a negat că a primit bazele de date ale părților. Cu toate acestea, ei au subliniat că nu au deținut niciodată datele, care au fost doar stocate și procesate.

Rețeaua DataDat, potrivit serviciului de informații ungar

Au existat, în esență, două campanii electorale ale opoziției: una condusă de partide și cealaltă de mișcarea lui Péter Márki-Zay, care nu este reglementată de legea partidelor.

Legea maghiară actuală presupune că partidele plătesc pentru campanii, iar reglementările pentru acestea sunt destul de stricte. Legea stabilește în detaliu și în termeni stricți de la cine și în ce valoare se pot accepta donații: din străinătate, de exemplu, este interzis, dar și de la companiile autohtone.

Cu toate acestea, regulile pentru ONG-uri sunt destul de largi și nu sunt supuse acelorași controale stricte ca și organizațiile politice care primesc finanțare de la stat. Ceea ce nu înseamnă că acestea pot încălca legislația electorală, ori că reglementările privind ONG-urile s-ar putea suprapune legislației electorale în vigoare!

Péter Márki-Zay mai spune că nu se simte vinovat pentru cele întâmplate, întrucât MMM (Mișcarea Ungaria Tuturor) nu este un partid politic, ci o mișcare, după cum îi spune și numele. În martie, Mișcarea Ungaria Tuturor, condusă de Péter Márki-Zay, candidatul comun al opoziției la funcția de prim-ministru, a semnat un contract cu Datadat Gmb, cu sediul la Viena. Compania este deținută în minoritate de o companie legată de foști politicieni liberali maghiari influenți, în timp ce pachetul majoritar este deținut de Higher Ground Labs Fund III LP, care este legat de Partidul Democrat din SUA.

Acțiunea pentru Democrație

Printre multele detalii suspecte ale poveștii se numără faptul că, deși Action for Democracy a fost înființată pe 24 februarie 2022, primul transfer – de 684.672 USD – a fost canalizat către Oraculum 2020 Kft., o firmă strâns asociată cu Coaliția Democratică a lui Ferenc Gyurcsány, liderul informal al opoziției, deja la 1 martie.

Raportul marchează doar începutul examinării privind la tranzacțiile financiare ale partidelor din opoziție! Așadar, e extrem de posibil ca pe parcurs să se mai ivească detalii interesante.

În mod ironic, Ungaria a găzduit o armată de observatori electorali (inclusiv OSCE și o mână de alte organizații proeminente) pentru votul din 4 aprilie 2022, iar observatorii au considerat procesul electoral în bună ordine și conform regulilor. Numai că, toți observatorii au privit exclusiv către Fidesz! Se pare, însă, că au căutat în locul nepotrivit. Dacă ar fi căutat încălcări ale regulilor electorale, probabil că ar fi trebuit să acorde mai multă atenție finanțelor suspecte ale coaliției „colorate”.

Rețeaua persoanelor implicate și identificate în acțiunile Action For Democracy cf. Centrului Național pentru Informații

Action for Democracy, care a fost lansată în februarie 2021, se descrie ca fiind o „mișcare internațională de solidaritate pro-democrație” care urmărește „respingerea amenințării crescânde a autocrației în întreaga lume”. Organizația a oferit, de asemenea, o sumă suplimentară de 1,15 miliarde (2,8 milioane de euro) pentru „trei companii maghiare în primăvara și vara trecută”, a declarat agenției de presă MTI, generalul de brigadă Zoltán Andras Kovács, directorul general al Centrului Național de Informații (NIK).

Kovács a scris pe Twitter că tranzacțiile declasificate „încalcă grav suveranitatea Ungariei” și a insistat că „publicul maghiar are dreptul de a ști” despre organizațiile legate de partidele de opoziție din Ungaria care primesc finanțe străine.

Directorul executiv al Action for Democracy, Dávid Korányi – un consilier al primarului stângist al Budapestei, Gergely Karácsony – a declarat că eforturile lor nu vizează doar Ungaria, ci confruntarea „riscului sistemic” din întreaga lume generat de cei care caută să imite „modelul populist naționalist” al lui Viktor Orbán. Pe lângă Ungaria, se face referire și la Polonia, Turcia și Brazilia, despre care se susține că s-ar afla „sub asediu” și riscă să cadă în „dictaturi precum China și Rusia”. De asemenea, Italia și Turcia sunt descrise drept „state cheie ale câmpului de luptă”.

Ce mai spune documentul?

Serviciile maghiare de informații mai prezintă succint și câteva date despre actorii implicați, în special organizații americane, conexiunile și rolul lor în recentul scandal.

National Endowment for Democracy și-a încheiat activitățile active în Ungaria la sfârșitul anilor 1990, când aderarea Ungariei la NATO a devenit sigură. În 2014, conducerea NED a reevaluat situația politică internă din Ungaria, calificând-o îngrijorătoare în raport cu interesele „progresismului” și a demarat un proces pentru reluarea activităților din Ungaria. Doar că, de data aceasta, fără să-și deschidă un birou în Ungaria, ci urmând să-și realizeze obiectivele prin intermediul unor parteneri maghiari. NED beneficiază de o alocație anuală de la bugetul SUA, inclusă în capitolul de cheltuieli ale Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) al Departamentului de Stat și se află sub supravegherea Congresului.

Grupul Albright Stonebridge a fost înființată în 2009 prin fuziunea firmelor internaționale de consultanță The Albright Group și Stonebridge International, fondate în 2001. În 2021, mulți dintre angajații de top ai companiei s-au alăturat administrației prezidențiale a lui Joe Biden. Impactul grupului asupra administrației este semnificativ.

Între iunie 2014 și iulie 2020, Albright Stonebridge Group a avut sarcina  să se ocupe de Ungaria, mai exact de chestiunea „statului de drept” și alte probleme controversate. ASG a lucrat împreună cu Atlantic Council la diverse articole care criticau guvernarea din Ungaria. Tot ei au finanțat și călătoria lui Péter Márki-Zay în America, chiar înainte de campania electorală.

Traseul banilor urmează să fie elucidat în detaliu. Ceea ce se știe în prezent este doar că în stufoasa schemă de finanțare apar nume sonore, Comisia Trilaterală, Globsec, Raytheon, Reporteri Fără Frontiere, Bill And Melinda Gates Foundation, Clinton Global Initiative, Fundația pentru o Societate Deschisă, Aspen Strategy Group, Departamentul de Stat al SUA etc.

articolul original.

Poliția din San Francisco vrea să folosească roboți ucigași

26 November 2022 at 17:26
image

Poliția din San Francisco are în prezent 12 roboți complet funcționali, care pot fi controlați de la distanță și pe care îi folosește, în general, pentru activități de verificare a unei zone sau pentru dezamorsarea bombelor.

Poliția din San Francisco își dorește să folosească roboți în cazuri pe care le consideră ca fiind o amenințare, unde riscul de pierderi de vieți omenești, inclusiv din rândul ofițerilor, este iminent și depășește orice altă opțiune de forță pe care o are la dispoziție SFPD (San Francisco Police Department). Propunerea aparține departamentului de poliție din San Francisco și a fost înaintată autorităților legislative ale orașului. Demersul SFPD a stârnit un val de reacții negative.

A existat inițial o propunere care nu prevedea nimic legat de folosirea forței letale a roboților, până când a fost transmisă poliției o nouă variantă care includea o propoziție semnată de Aaron Peskin, unul dintre membrii Consiliului de Supraveghere a orașului. Peskin semnala că roboții nu ar trebui să fie folosiți pentru utilizarea forței împotriva oricărei persoane. Poliția din San Francisco a primit această versiune a propunerii, a șters adăugarea lui Peskin și a înlocuit-o cu cea care, dimpotrivă, le-ar permite roboților să ucidă oameni suspectați de diverse infracțiuni. Peskin spune că a fost de acord cu această modificare, deoarece, spune el, „ar putea exista scenarii unde folosirea forței letale să fie singura opțiune”.

Propunerea va ajunge pe masa Consiliului de Supraveghere, pe 29 noiembrie

Pe lângă posibilitatea de a folosi forță letală, roboții ar fi autorizați să acționeze în antrenamente și simulări, arestarea criminalilor, incidente critice, circumstanțe exigente, executarea unui mandat sau în timpul unor analize ale unor device-uri suspecte.

Majoritatea roboților din inventarul SFPD sunt utilizați acum pentru dezamorsarea bombelor sau pentru a depista materiale periculoase. Noile modele Remotec sunt prevăzute cu un sistem de arme opțional, de exemplu, modelul F5A folosește o armă, numită PAN disruptor, care acționează cu gloanțe utilizate de obicei pentru detonarea bombelor de la distanță. De asemenea, robotul QinetiQ Talon poate folosi diferite arme, o versiune a acestuia fiind utilizată de armata SUA pentru lansatoare de grenade.

Recent, mai mulți producători de roboți au semnat un acord prin care au agreat ideea de a nu înarma roboții pe care îi realizează.

articolul original.
❌