ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023Obiectiv de Suceava

Ioan Balan – Prețurile mari ale energiei ne obligă la investiții tot mai puternice pentru creșterea eficienței energetice

1 February 2023 at 08:35

Deputatul PNL Ioan Balan consideră că prețurile mari la energie, determinate de agresiunea barbară a Rusiei asupra poporului din Ucraina, ne vor afecta mult mai puțin dacă intensificăm investițiile în producția națională de energie și în creșterea eficienței energetice.

”Economiile dezvoltate consumă tot mai multă energie, iar dezvoltarea economică a României pe termen lung depinde de cât de mult investim astăzi în componenta energetică. Am apreciat cu toții eforturile Guvernului Ciucă din anul 2022 pentru a susține noi capacități de producție, fie exploatări noi de gaze la Marea Neagră, fie energie electrică în parteneriat cu Statele Unite ale Americii, fie prin susținerea companiilor naționale de profil, pentru a produce mai mult. În curând, toate investițiile demarate de Guvernul Ciucă vor începe să producă efectele dorite, iar România nu va avea niciun motiv să se teamă de o criză energetică, ci chiar va deveni furnizor regional de securitate energetică”, a declarat deputatul liberal sucevean.

Acesta a mai arătat că, în același timp, investițiile în producția de energie trebuie însoțite de investiții în eficiență energetică. ”Mulți ani s-a spus că nu ne interesează eficiența energetică, pentru că avem resurse naturale, prețurile sunt mici și ne permitem. Însă, astăzi constatăm cât de importantă este o clădire eficientă energetic, cât de bun este un transport în comun nepoluat și ecologic, cât de utile sunt sistemele noi de încălzire a locuințelor, particulare sau în sistem centralizat”, a spus Ioan Balan. El a explicat și ”că eficiență energetică nu înseamnă să scoți frigiderul din priză sau să mergi pe întuneric prin casă, ci, prin investiții, să elimini pierderile și să utilizezi echipamente performante, care consumă mai puțin”.

Parlamentarul liberal sucevean a mai declarat că ”la Suceava, noi am învățat această lecție” și, deja, accentul investițional se deplasează către eficiența energetică, pentru că o investiție făcută astăzi, se recuperează în câțiva ani prin facturile mai mici. ”Mă bucură enorm faptul că, la inițiativa președintelui Gheorghe Flutur, Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou”și DGASPC Suceava vor beneficia de o renovare energetică substanțială, cu fonduri din PNRR. Același tip de investiții se vor realiza și la sediului Primăriei și la clădirea Consiliului Local al Municipiului Câmpulung Moldovenesc. Economia de energie pe care o vor aduce aceste proiecte va micșora facturile la energie și va permite ca fondurile să meargă către alte nevoi ale sucevenilor. Îmi doresc foarte mult ca investițiile în eficiența energetică să se generalizeze la nivelul clădirilor publice, dar și la nivelul locuințelor private. Românii care deja au făcut investiții în locuințele lor, prin credite bancare sau cu mari eforturi, constată deja că o parte din investiție se întoarce în buzunarele lor, prin facturile mai mici. Așadar, trebuie să găsim acele instrumente ca să putem sprijini financiar cât mai mulți români să îmbunătățească performanța energetică a locuințelor lor”, a afirmat deputatul PNL de Suceava Ioan Balan. (O.S.)

articolul original.

Jumătatea de vest a județului Suceava, sub COD GALBEN de ninsori și viscol, până vineri dimineață

1 February 2023 at 08:07

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare COD GALBEN de ninsori însemnate cantitativ și viscol în zona
de munte, pentru zona Carpaților Occidentali și în cea din jumătatea de nord a Carpaților Orientali (unde prin acumulare vor fi cantități de precipitații de peste 30…40 l/mp) și se va depune strat consistent de zăpadă, avertizarea vizând și jumătatea de vest a județului Suceava.

Codul galben este valabil de miercuri, 1 februarie, ora 10.00, până vineri, 3 februarie, ora 10.00, și se vor semnala ninsori, iar vântul va avea intensificări cu viteze de 50-70 km/h, iar la peste 1700 m, temporar rafalele vor depăși 80 – 90 km/h, va fi viscol și vizibilitatea scăzută.

articolul original.

„Cea mai mare zi de grevă din 2011 încoace” are loc miercuri în Marea Britanie

1 February 2023 at 08:03

O grevă de amploare are loc în Marea Britanie miercuri. Profesori, lucrători feroviari, funcţionari publici, profesori universitari, toţi au de gând să protesteze miercuri, 1 februarie, în Marea Britanie,, în cea mai amplă mişcare de acest gen din ultimul deceniu, în condiţiile în care ţara trece printr-o criză economică alimentată de inflaţie, relatează AFP.

Până la o jumătate de milion de oameni ar putea intra în grevă miercuri, cu o zi înainte ca guvernul conservator al lui Rishi Sunak să împlinească 100 de zile de când a venit la putere. Federaţia sindicală TUC a avertizat că aceasta va fi “cea mai mare zi de grevă din 2011 încoace”.

Perturbările vor fi grave atât în transporturi, cât şi în şcoli şi vor afecta întreaga economie având un efect de domino pentru britanici, chiar şi pentru cei care nu sunt în grevă, dar care sunt forţaţi să stea acasă pentru a avea grijă de copii sau pentru că nu pot ajunge la serviciu.

Mulţi oameni au decis să lucreze de acasă sau chiar să-şi ia o zi liberă miercuri pentru a evita o deplasare dificilă către serviciu. Pasagerii care tranzitează aeroporturile britanice ar putea, de asemenea, să-şi vadă călătoriile perturbate de o grevă a funcţionarilor de la imigrări.

articolul original.

A fost semnat contractul pentru mansardarea Școlii Gimnaziale nr.8, din cartierul George Enescu

1 February 2023 at 07:58

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a anunțat miercuri dimineață că a fost semnat contractul pentru mansardarea clădirii Școlii Gimnaziale nr.8, din cartierul sucevean George Enescu.

Câștigătorul licitatiei  este firma SC Con Bucovina SA Suceava, iar valoarea contractului este de 5.915.410,69 lei, inclusiv TVA,s uma fiind asigurată din veniturile proprii ale primăriei. Durata de executie a lucrărilor este de 6 luni de la semnarea contractului.

”Mansardă va fi structurată identic cu etajul 2 al clădirii, respectiv 6 noi săli de clasă, o sală multifunctională și 2 grupuri sanitare pentru elevi. Infrastructura pentru educație reprezintă o prioritate pentru municipalitate”, a declarat primarul Ion Lungu. (O.S.)

articolul original.
Ieri — 31 January 2023Obiectiv de Suceava

Inspectorul Pădurii: Numărul interogărilor a crescut însă apelurile la 112 s-au redus la jumătate

31 January 2023 at 19:59

Numărul de interogări realizate de cetăţeni în aplicaţia Inspectorul Pădurii a crescut de la 1,3 milioane în 2021 la 1,9 milioane în 2022 însă numărul apelurilor la 112 generate de aceste interogări aproape s-a înjumătăţit, susţine ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.
Marţi s-au împlinit doi ani de când SUMAL 2.0 – sistemul informatic de monitorizare a trasabilităţii lemnului – a fost operaţionalizat de MMAP, relateaza Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, în ceea ce priveşte combaterea tăierilor ilegale, aplicaţia Inspectorul Pădurii – componenta SUMAL 2.0 destinată publicului – a devenit instrumentul principal al oricărui cetăţean care doreşte să verifice legalitatea unui transport de lemn.

“Constatăm o creştere a numărului de verificări realizate de cetăţeni, de la circa 1,3 milioane de interogări în 2021, la peste 1,9 milioane în 2022. În schimb, numărul apelurilor la 112 generate de aceste interogări aproape s-a înjumătăţit, de la 4.704 apeluri în 2021, la 2.429 apeluri în 2022. Asta înseamnă că, deşi vigilenţa publicului a crescut şi am avut mai multe interogări în Inspectorul Pădurii, din ce în ce mai puţini cetăţeni au considerat necesar apelul la 112. Putem trage astfel concluzia că există din ce în ce mai puţini agenţi economici care îşi riscă afacerea sau libertatea pentru a comite fapte ilegale în acest sector. Dacă acest trend se va menţine şi în anii viitori şi după ce vom operaţionaliza şi viitoarele dezvoltări, sper ca în curând să vorbim despre ilegalităţi silvice doar la timpul trecut”, a declarat ministrul Barna Tanczos.

Potrivit Ministerului Mediului, dintre cele 7.133 apeluri la 112, 2.024 au fost confirmate ca fiind ilegale.

“SUMAL 2.0 în cifre: 89.648 utilizatori tip control, din ocoale de stat şi de regim, agenţi economici; 67.000 de mijloace de transport înregistrate în SUMAL; peste 15.000 de companii tip agent economic; peste 38 milioane metri cubi transportati de la locul recoltării; 10.251.040 avize emise, din care aproape 25.000 preluate din SUMAL 1; aproximativ 80 de milioane de metri cubi de material lemnos transportat; peste 380.000 de depozite create; peste 3,4 milioane de interogări în baza de date SUMAL 2.0, realizate direct de cetăţeni, prin intermediul aplicaţiilor puse la dispoziţie. 7.133 apeluri la 112, dintre care 2.024 confirmate ca fiind ilegale”, se arată în comunicatul citat.

După doi ani de funcţionare, sistemul SUMAL 2.0 a înregistrat aproape 90.000 utilizatori, peste 10 milioane de avize de însoţire generate şi aproximativ 80 milioane metri cubi de material lemnos transportat.

“Pe 31 ianuarie 2021 am lansat cel mai modern şi complex astfel de sistem din Europa. Am venit atunci cu o serie de noutăţi faţă de vechiul SUMAL, atât pentru eficientizarea proceselor de lucru, cât şi pentru combaterea ilegalităţilor din sector. Începutul a fost dificil şi a necesitat un volum de muncă uriaş din partea celor implicaţi şi le mulţumesc, pe această cale, specialiştilor din STS – Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Ministerul Afacerilor Interne, Romania, precum şi tuturor colegilor din MMAP şi gărzile forestiere. În primele luni ne-am confruntat cu multe obstacole, de la rezistenţa unora la schimbare, până la neîncrederea altora că lucrurile pot într-adevăr să se modifice în bine”, a precizat Tanczos. AGERPRES

articolul original.

Fotbalist român în Italia, condamnat la 6 ani de închisoare pentru viol în grup

31 January 2023 at 19:56

Un fotbalist român care joacă în Italia, Daniel Onescu, a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru viol în grup.

În timp ce se întorceau la Verona după un meci de fotbal din Serie C la Cesena, 5 fotbaliști ar fi abuzat de o studentă pe care au invitat-o să participe la “un joc de cărți și alcool”. Aceștia ar fi determinat-o să bea mult, prea mult – potrivit acuzării – pentru a putea realiza cu luciditate ce i se întâmpla, relatează Corriere del Veneto, citat de Mediafax.

Patru dintre ei ar fi profitat pe rând de fată, în timp ce al 5-lea – românul – îi filma cu telefoanele mobile.

Daniel Onescu (FOTO: gsp.ro)

Cei 5 fotbaliști au fost însă considerați responsabili în egală măsură, potrivit judecătorului care i-a condamnat la câte 6 ani de închisoare pentru viol în grup.

“Nu a existat nicio constrângere, era lucidă și de acord”, s-au apărat mereu sportivii, care la momentul faptelor jucau în seria C pentru Virtus Verona.

S-a întâmplat în noaptea dintre 18 și 19 ianuarie 2020. Șase ani de închisoare au primit Edoardo Merci (mijlocaș de 23 de ani din Verona, care joacă acum la echipa universitară americană Central Arkansas Bears), Gianni Manfrin (29 de ani din Este, încă la Virtus Verona în Serie C), Stefano Casarotto (atacant central în vârstă de 26 de ani din Dolo, care în prezent joacă la Luparense Fc în Serie D), Guido Santiago Visentin (fundaș argentinian în vârstă de 23 de ani, care în prezent joacă la As Cittadella în Serie B) și Daniel Onescu (român în vârstă de 29 de ani care joacă în Serie D la echipa Dolomiti Bellunesi).

Românul este singurul care nu a violat fata, dar a filmat cu telefonul mobil.

Fata a spus că a fost invitată pe rețelele de socializare de către un prieten din facultate în care avea încredere și care nu a încercat niciodată nimic cu ea.

Fata a declarat că, după ce a băut bere și gin cu lămâie nu s-a simțit bine, iar “după un timp”, când a început să realizeze „ce se întâmpla”, a reacționat: “Le-am cerut să se oprească”.

Apărarea a contrazis versiunea tinerei, spunând că a fost vorba de o “seară plăcută” între băieți, fata de 20 de ani participând la aceste relații “în mod complet consimțit” și fără a fi supusă vreunui abuz.

Avocații jucătorilor au anunțat “un recurs” după examinarea motivării, care urmează să fie depus în 60 de zile.

Pe Visentin din Cittadella îl așteaptă, peste 5 luni, la Belluno, un al doilea proces, în care este acuzat tot de viol în grup. El ar fi abuzat o altă fată în timpul unei petreceri în 2020. Un presupus viol pe care, tot în acel caz, l-ar fi comis împreună cu alți doi fotbaliști. (Mediafax)

articolul original.

TABEL: Populația municipiilor, orașelor și comunelor din județul Suceava, conform rezultatelor parțiale ale ultimului recensământ

31 January 2023 at 19:00

INS a publicat marți o nouă tranșă de rezultate provizorii ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor runda 2021 (RPL2021). Acestea arată o populaţie rezidentă a României de 19,053 milioane de persoane (19.053.815 persoane), în scădere cu 1,1 milioane locuitori faţă de recensământul precedent (octombrie 2011). Majoritatea populaţiei rezidente este de sex feminin (9,808 milioane, reprezentând 51,5%) şi trăieşte în mediul urban (9,941 milioane, reprezentând 52,2%).

Fenomenul de îmbătrânire s-a accentuat, vârsta medie a populaţiei rezidente crescând la 42,4 ani (faţă de 40,8 ani la RPL2011). La RPL2021, vârsta medie a populaţiei de sex feminin este de 44,1 ani comparativ cu 40,6 ani pentru bărbaţi. Regiunea cu populaţia cea mai tânără este regiunea Nord-Est, unde vârsta medie este 40,8 ani, iar la polul opus se regăseşte regiunea Sud-Vest Oltenia, cu o vârstă medie de 43,7 ani.

În judeţul Ilfov trăieşte populaţie tânără, cu cea mai mică vârstă medie din ţară, de 38,6 ani. Sub 40 ani au şi populaţiile judeţelor Iaşi (39,2 ani) şi Suceava (39,9 ani). Judeţul Teleorman are cea mai vârstnică populaţie, cu o vârstă medie de 46,3 ani. Peste 45 ani au şi populaţiile din judeţele Hunedoara (45,5 ani) şi Brăila (45,3 ani).

Potrivit INS, judeţul Ilfov se distinge cu o situaţie particulară, cu o creştere cu 153.900 locuitori, în mare parte migraţi dinspre municipiul Bucureşti. Doar alte două judeţe – Bistriţa-Năsăud şi Suceava – au câştigat, 9,8 mii, respectiv 7,7 mii de locuitori. În valori relative, cele mai mari reduceri de populaţie le-au înregistrat judeţele Caraş-Severin (-16,6%, respectiv cu 49.000 persoane mai puţin) şi Teleorman (-14,9%, respectiv cu 56.600 persoane mai puţin).

Iată cum a evoluat populația județului Suceava la ultimele opt recensăminte:

Conform rezultatelor provizorii ale RPL 2021, în județul Suceava erau la 1 decembrie 2021, 642.551 de persoane (316.598 de bărbați și 325.953 de femei), împărțite pe următoarele categorii de vârstă:

INS a prezentat și rezultatele provizorii pentru toate unitățile administrativ teritoriale (UAT) din județul Suceava.

Municipiul Suceava, firesc, are cei mai mulți locuitori, 84.308, în scădere față de acum 10 ani, când au fost recenzați 91.030 locuitori și mult sub rezultatele recensământului din 2002, când au fost înregistrați 107.208 locuitori. (O.S.)

articolul original.

Se înființează Registrul unic al vehiculelor înregistrate la nivelul localităților

31 January 2023 at 18:50

Guvernul a decis, marţi, printr-o ordonanţă de modificare a OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, înfiinţarea unui registru unic de către Direcţia Generală Permise de Conducere şi Înmatriculări, în vederea constituirii unei evidenţe unitare a vehiculelor înregistrate, care se ţine la nivelul primarilor comunelor, ai oraşelor, ai municipiilor şi sectoarelor Capitalei.

Potrivit unui comunicat al MAI, de asemenea, prin acest act normativ, este extinsă obligativitatea înregistrării audio-video a probei practice a examenului pentru obţinerea permisului de conducere şi în ceea ce priveşte proba practică susţinută pentru categoriile A1, A2 şi A, cu excepţia probei din poligon.

Mai mult, ordonanţa adoptată marţi reglementează şi competenţa DGPCI de a elibera permisul de conducere internaţional.

“Modalitatea şi condiţiile de emitere urmează să fie stabilite, cât mai curând posibil, prin regulamentul de aplicare a OUG nr.195/2002, în conformitate cu prevederile Convenţiei asupra circulaţiei rutiere, încheiată la Viena la 8 noiembrie 1968 şi ratificată de România prin Decretul nr. 318/1980”, se precizează în comunicat. (O.S.)

articolul original.

Hotărâre Guvern: Lemnul rotund și despicat de lucru poate fi valorificat fără licitație și fără negociere

31 January 2023 at 18:45

Guvernul a adoptat marţi o Hotărâre care modifică Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, oferind posibilitatea valorificării în mod direct, fără licitaţie şi fără negociere, şi a lemnului rotund şi despicat de lucru pentru consumul propriu al persoanelor fizice.

Hotărârea pentru modificarea şi completarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 715/2017, a fost adoptată la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi implementează principiile prevăzute în Legea nr. 46/2008 referitoare la valorificarea superioară a masei lemnoase, la sprijinirea dezvoltării rurale prin prelucrarea locală a masei lemnoase şi la prioritatea alocării resurselor de materiale lemnoase din pădurile proprietate publică, necesare încălzirii locuinţelor populaţiei.

“Hotărârea aprobată astăzi aduce o serie de modificări importante în ceea ce priveşte accesul la resursele lemnoase, atât pentru populaţie, cât şi pentru agenţii economici. Astfel, s-a reglementat posibilitatea valorificării în mod direct, fără licitaţie şi fără negociere, pe lângă lemnul de foc, şi a lemnului rotund şi despicat de lucru pentru consumul propriu al persoanelor fizice, al unităţilor de interes local, precum şi pentru consumul propriu al persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale, asociaţiilor şi fundaţiilor înfiinţate conform legii. S-a reglementat participarea prin licitaţie electronică pentru rezervarea resurselor lemnoase din proprietate publică, ceea ce va duce la creşterea numărului de operatori”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului transmis marţi Agerpres.

Tanczos a precizat, totodată, că prin actul normativ s-a reglementat posibilitatea de participare la licitaţiile publice organizate de administratorii fondului forestier proprietate publică a statului pentru vânzarea lotului/piesei de lemn fasonat şi a operatorilor economici care deţin certificat de atestare ca producător din industria mobilei, dar şi a operatorilor economici care deţin precontract de servicii de prelucrare primară a lemnului fasonat încheiat cu producătorii din industria mobilei care deţin certificat de atestare privind capacitatea de industrializare a lemnului.

Astfel, preţul de pornire la licitaţie/negociere se fundamentează pe principiile economiei de piaţă, corelat cu condiţia de livrare, pe fiecare lot/piesă personalizată, pentru volumul brut şi nu separat volum net şi coajă, cum a fost până în prezent. Modificarea este determinată de faptul că în SUMAL 2.0 se urmăreşte trasabilitatea materialelor lemnoase până la nivel de subprodus, precizează Ministerul Mediului.

De asemenea, se reduce perioada până la care se poate organiza preselecţia, de la 5 şi respectiv 3 zile lucrătoare, la 2 zile lucrătoare anterior licitaţiei şi se reduce documentaţia pe care operatorul economic o depune la licitaţie, prin obţinerea unor informaţii publice referitoare la identificarea operatorului economic şi la capacitatea de exploatare atestată, preluate de comisia de licitaţie de la instituţiile care le deţin.

Tot prin acest HG se aduc clarificări cu privire la preselecţia pentru licitaţia electronică şi la procedurile de urmat în cadrul licitaţiei electronice. (Agerpres)

articolul original.

Cazierul judiciar va fi disponibil online de la 1 februarie

31 January 2023 at 13:52

Începând de miercuri, 1 februarie, cazierul judiciar va fi disponibil online, prin accesarea aplicaţiei ghiseul.ro şi apoi a unui hub de servicii dezvoltat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne. Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a făcut precizările, marţi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, în contextul prezentării noilor măsuri adoptate de Guvern privind cloud-ul guvernamental.

“Cazierul judiciar nu se va elibera direct din ghiseul.ro, ci din ghiseul.ro vom merge în hub şi deci din hub va putea fi eliberat. (…) O să-l vedeţi disponibil de mâine, dar asta o să vă spună Ministerul Afacerilor Interne. Şi este un exemplu de proiect care, printr-o muncă realmente de zile şi nopţi, este, iată, lansat înainte, mult înainte de termen, cel puţin la nivelul acestui serviciu de cazier judiciar, unde noi ne-am luat acest angajament.

Şi, iată, reuşim să livrăm exact ceea ce am promis: ca din 1 februarie cazierul judiciar pentru românii care n-au fapte înscrise în cazierul judiciar, e vorba de cea mai mare parte a românilor, să poată fi eliberat”, a explicat Burduja.

articolul original.

Alex Pițurcă, reținut 24 de ore de DNA, în dosarul măștilor neconforme livrate în spitalele militare

31 January 2023 at 13:42

Alexandru Pițurcă a fost reținut, marți, pentru 24 de ore de către procurorii DNA, relatează pe surse G4Media. Reținerea fiului fostului selecționer al naționalei de fotbal a României are loc după mai multe ore de audieri în dosarul măștilor neconforme care ar fi fost livrate de firma sa către spitalele Ministerului Apărării.

Alexandru Pițurcă a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pentru infracțiunea de cumpărare de influență și apoi reținut, chiar în ziua în care tatăl său tocmai a fost eliberat după 24 de ore de arest. Victor Pițurcă se află sub control judiciar.

Împreună cu fostul selecționer al naționalei a mai fost reținut luni și Gabriel Țuțu, șeful Romarm, care a fost eliberat marți sub control judiciar.

Amintim că procurorii DNA i-au reținut luni pe fostul selecționer Victor Pițurcă și directorul general al Romarm, Gabriel Țuțu.

Obiectul dosarului îl reprezintă contracte pentru livrarea unor utilaje neconforme de producere a măştilor care au prejudiciat Romarm cu peste 8,6 milioane de lei. De asemenea, este vorba despre măşti neconforme pentru MApN.

Procurorii acuză că Gabriel Țuțu a încheiat două contracte dezavantajoase pentru Romarm, cu o asociere de firme controlată de Victor Pițurcă. Astfel, au fost achiziționate utilaje neconforme de produs măști faciale, în valoare de peste 8,6 milioane de lei, la începutul pandemiei, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021.

Apoi, Gabriel Țuțu ar fi cerut reprezentanților asocierii de firme să introducă într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) ale unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități reale și efectuarea unor plăți către acesta, sub aparența unui contract de consultanță

articolul original.

Un tânăr de 18 ani din Bunești, prins de jandarmii din Fălticeni după ce a lovit un bărbat cu o bâtă

31 January 2023 at 13:22

În data de 30 ianuarie a.c., pe timpul executării serviciului de patrulare, jandarmii din municipiul Fălticeni au observat o persoană căzută pe partea carosabilă. Persoana vătămată le-a spus jandarmilor că a fost lovită de către un bărbat, care a fugit de la locul faptei.

Prezența de spirit și agilitatea unui jandarm l-au ajutat la urmărirea și prinderea persoanei indicate de către victimă. Asupra făptuitorului în vârstă de 18 ani și domiciliat în comuna Bunești, s-a descoperit, în urma efectuării controlului corporal preventiv, o bâtă cu dimensiunea de aproximativ 120 cm.

Bărbatul lovit a fost preluat de o ambulanță și transportat la secția de primiri urgențe, în vederea acordării îngrijirilor medicale de specialitate, deoarece prezenta semne vizibile de leziuni la nivelul capului.

Jandarmii au întocmit actele de constatare sub aspectul comiterii unor fapte susceptibile infracțiunii de ,,lovire sau alte violențe”, fiind înaintate organelor de urmărire penală, în vederea continuării cercetărilor, se arată într-un comunicat transmis de Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al IJJ Suceava.

 

articolul original.

Şomuz Fălticeni s-a reunit sub comanda noului antrenor Daniel Stoica

31 January 2023 at 13:16

26 de jucători au luat parte la prima ședință de pregătire din acest an

Şomuz Fălticeni s-a reunit luni după-amiază, pe stadionul “Constantin Jamaischi”, în vederea începerii pregătirilor pentru partea a doua a Ligii a III-a.

La primul antrenament din acest an, sub comanda antrenorului Daniel Stoica s-au prezentat 26 de jucători, printre care și câteva nume noi cum ar fi portarul Daniel Zvoronciuc (Dante Botoșani), mijlocașul Vlad Codău (Dante Botoșani) și atacantul Andrei Merticariu (Viitorul Darabani).

În schimb, gruparea fălticeneană a pierdut în pauza de iarnă șapte jucători, este vorba de Robert Martin, revenit la Foresta, Robert Ciobanu, aflat în tratative cu Ceahlăul Piatra Neamț, Vasile Vitu, Vasile Chirilescu, Silviu Iederan, Florin Antonesei și Alexandru Pitic.

“Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la parcursul nostru în sezonul de toamnă. Sperăm să facem o figură cât mai bună în play-out și să consolidăm echipa pentru următoarea ediție de campionat”, a precizat directorul-sportiv Iulian Darabă.

După o săptămână de reacomodare la efort, echipa preluată de Daniel Stoica va intra de luni în cantonament pe plan local.

Conducerea clubului a perfectat și cinci meciuri amicale cu Ştiința Miroslava (4 februarie), Ceahlăul Piatra Neamț (10 februarie), Foresta Suceava (18 februarie și 1 martie) și Aerostar Bacău (22 februarie).

Clasată pe locul 7 la finalul sezonului de toamnă, cu șanse cvasinule de a mai prinde play-off-ul, Şomuz va relua campionatul pe data de 11 martie, cu un meci pe terenul vasluienilor de la Rapid Brodoc. (Dănuț CHIDOVEȚ)

articolul original.

Atleții de la CSM Rarăul au cucerit trei medalii la Cupa RMA

31 January 2023 at 13:15

Mădălina Sîrbu a câștigat probele de 1.500 și 3.000 de metri, în vreme ce Cosmin Nisoiu a sosit pe locul 2 în cursa de 800 de metri

Atleții de la CSM Rarăul Câmpulung Moldovenesc au obținut trei medalii la Cupa RMA, concurs indoor desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute la București.

Performera delegației a fost Mădălina Sîrbu, sportiva pregătită de Elena-Erzilia Țîmpău ocupând primul loc în probele de 3.000 și 1.500 de metri, în ultima stabilind și un nou record personal: 4 minute, 25 de secunde și 17 sutimi.

Pe podium a urcat și Cosmin Nisoiu, care a sosit pe locul 2 în proba de 800 de metri, la doar trei sutimi de învingător.

“Începutul acestui sezon de sală se anunță a fi promițător. Am încrederea și speranța în mine că voi putea să-mi depășesc din nou limitele în concursurile ce vor urma, alături de produsele de la Goldnutrition care îmi susțin performanța și mă ajută in antrenamentele mele de zi cu zi! Pe aceasta cale vreau să mulțumesc antrenoarei mele Elena-Erzilia Țâmpău pentru tot sprijinul acordat și pentru că îmi este alături. Mulțumesc Clubului CSM Rarăul Câmpulung Moldovenesc, domnului primar și Primăriei Câmpulung Moldovenesc, La <<Papa Bun>> Câmpulung Moldovenesc și Recovery Point pentru sprijin și tuturor persoanelor care îmi sunt alături” a declarat Mădălina Sîrbu.

(Dănuț CHIDOVEȚ)

articolul original.

J.Lo, Oprah, Sharon Stone, Sofia Vergara, Kim Kardashian, la petrecerea Anastasiei Soare, „regina sprâncenelor de la Hollywood”

31 January 2023 at 12:29

Românca Anastasia Soare, CEO și fondatoare a companiei de cosmetice Anastasia Beverly Hills, a organizat o petrecere  cu ocazia împlinirii a 25 de ani de activitate a brandului său, la care au participat vedete de top de la Hollywood.

Anastasia Soare a plecat din România înainte de 1989, succesul său în afaceri determinându-i pe americani s-o denumească ”Regina sprâncenelor”.

Românca a sărbătorit zilele trecute 25 de ani de activitate cu o petrecere fastuoasă, iar printre vedetele care au onorat invitația s-au numărat Jennifer Lopez, Oprah, Sofia Vergara, Kim Kardashian, Sharon Stone, Cindy Crawford etc.

De altfel, celebra Jennifer Lopez a postat pe Instagram câteva imagini sugestive de la petrecerea româncei.

articolul original.

Suceava – județul cu cele mai multe ”casnice”. 63,1% dintre suceveni – inactivi economic; 47,5% dintre locuitorii județului au cel mult 8 clase

31 January 2023 at 11:49

Conform datelor înregistrate la recensământ referitoare la populaţia inactivă din punct de vedere economic, ponderea cea mai mare a populaţiei casnice se întâlneşte în judeţul Suceava (9,9%). Din totalul populației rezidente (642.551 persoane, conform ultimululi recensământ), la 1 decembrie 2021, 213.687 de persoane au declarat că au o ocupație (33,25% populație ocupată), 23.397 sunt șomeri (3,64%).  405.467 ( 63,10%) dintre suceveni sunt considerați inactivi economic, față de o medie de 57%, cât se consemnează la nivel național. În ceea ce privește nivelul de educație în județ, 305.765 suceveni (47,58%) au absolvit o formă de învățământ ”scăzută” (învățământ primar, gimnazial sau fără școală absolvită), față de 40,49% la nivel național.

Rezultatele provizorii ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor runda 2021 (RPL2021) arată faptul că la finalul lunii decembrie 2021, populaţia rezidentă a României era de 19.053.800 de persoane, în scădere cu 1,1 milioane locuitori (1.067.800 persoane) faţă de recensământul precedent (octombrie 2011). Majoritatea judeţelor au scăzut ca dimensiune sub aspectul numărului de locuitori, respectiv 39 din 42 de judeţe, inclusiv municipiul Bucureşti, în ultimii zece ani, între cele două recensăminte, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), date marţi publicităţii. Suceava este printre cele trei județe din țară la care s-a consemnat o creștere a numărului de locuitori ( +153.900 locuitori în Ilfov, în mare parte migraţi dinspre municipiul Bucureşti, + 9.800 – Bistriţa-Năsăud şi + 7.700 la Suceava. În valori relative, cele mai mari reduceri de populaţie le-au înregistrat judeţele Caraş-Severin (-16,6%, respectiv cu 49.000 persoane mai puţin) şi Teleorman (-14,9%, respectiv cu 56.600 persoane mai puţin).

Suceava se mai remarcă în datele provizorii ale RPL prezentate marți și prin faptul că este pe poziția a treia a ”topului” județelor cu cea mai tânără populație. Astfel, la nivel național, fenomenul de îmbătrânire s-a accentuat, vârsta medie a populaţiei rezidente crescând la 42,4 ani (faţă de 40,8 ani la RPL 2011). La RPL2021, vârsta medie a populaţiei de sex feminin este de 44,1 ani comparativ cu 40,6 ani pentru bărbaţi. Regiunea cu populaţia cea mai tânără este regiunea Nord-Est, unde vârsta medie este 40,8 ani, iar la polul opus se regăseşte regiunea Sud-Vest Oltenia, cu o vârstă medie de 43,7 ani. În judeţul Ilfov trăieşte populaţie tânără, cu cea mai mică vârstă medie din ţară, de 38,6 ani. Sub 40 ani au şi populaţiile judeţelor Iaşi (39,2 ani) şi Suceava (39,9 ani). Judeţul Teleorman are cea mai vârstnică populaţie, cu o vârstă medie de 46,3 ani. Peste 45 ani au şi populaţiile din judeţele Hunedoara (45,5 ani) şi Brăila (45,3 ani).

Suceava se plasează însă pe poziții ”fruntașe” și alte privințe. Conform datelor înregistrate la recensământ referitoare la populaţia inactivă din punct de vedere economic, ponderea cea mai mare a populaţiei casnice se întâlneşte în judeţul Suceava (9,9%), iar cea mai mică în municipiul Bucureşti (numai 1,6%).

Astfel, în județul Suceava, din total populație rezidentă (642.551 persoane, conform RPL), la 31 decembrie 2021, 213.687 de persoane au declarat că au o ocupație (33,25% populație ocupată), 23.397 sunt șomeri (3,64%).  405.467 ( 63,10%) dintre suceveni sunt considerați inactivi economic, față de o medie de 57%, cât se consemnează la nivel național.

Din cele 405.467 de persoane din județul Suceava care nu au nicio activitate economică, 135.437 sunt elevi sau studenți (21% din populația totală a județului), 130.257 (20,02% din total) sunt pensionari, 63.787 sunt persoane casnice (9,92% din total), 41.459 (6,45%) sunt întreținuți de o altă persoană, 4.485 (0,69%) sunt întreținuți de stat sau de organizații, 10.858 (1,68%) au declarat că se întrețin din alte surse și 19.184 (2.98%) sunt încadrați la ”altă situație economică”).

În ceea ce privește nivelul de educație, datele RPL 2021 arată că în municipiul Bucureşti se regăseşte cea mai mică pondere a populaţiei cu nivel scăzut de educaţie (28,4%), iar la cealaltă extremă se regăsesc judeţele Giurgiu şi Vaslui cu mai mult de jumătate dintre locuitori cu nivel scăzut de educaţie: 51,6%, respectiv 50,3%.

În cazul județului Suceava, 64.070 (9,97%) au declarat că au absolvit o formă de învățământ superior, față de 16,04%, cât este media națională. Studii medii (liceu) au urmat 272.716 de suceveni (42,44% – față de o medie națională de 43,45%), iar o formă de învățământ ”scăzută” (persoane care au absolvit învățământ primar, gimnazial sau fără școală absolvită) au absolvit 305.765 suceveni (47,58%, față de 40,49% la nivel național). (O.S.)

articolul original.

Premierul Ciucă anunță că de la 1 februarie se distribuie tichetele pentru plata energiei. Cine sunt beneficiarii

31 January 2023 at 10:15

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, marţi, în şedinţa de Guvern, că de mâine începe distribuirea tichetelor pentru plata facturilor la energie. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a spus la rândul lui că, dacă se va aproba Ordonanţa de Urgenţă, achitarea facturile la furnizorii de energie va putea fi făcută prin poștă, dar și online. Ajutorul se acordă în două tranşe, a câte 700 lei fiecare. Venitul net per coabitant, la nivelul unui loc de consum, nu trebuie să depăşească 2.000 lei pentru a beneficia de sprijin.

„Începând de mâine, începe programul de distribuire a tichetelor pentru plata facturilor la energie. Aş dori să subliniez că astăzi avem o OUG prin care asigurăm implementarea sistemului de plăţi electronice”, a spus premierul Ciucă în deschiderea şedinţei de Guvern. Marcel Boloș a arătat că, urmare a observaţiilor şi a sugestiilor primite odată cu Ordonanţa 166, a venit această solicitare ca aceste plăţi să fie făcute în platforma electronică şi sistemul informatic pe care îl avem disponibil pentru implementarea mecanismului. „Practic, dacă se va aproba Ordonanţa de Urgenţă, plăţile online vor putea fi făcute pentru a achita facturile la furnizorii de energie, va fi o aplicaţie informatică simplă care va presupune încărcarea în platformă a documentelor necesare plăţilor, respectiv cartea de identitate, cardul de energie şi factura doveditoare a datoriei faţă de furnizorul de energie şi în acest fel răspundem la toate solicitările, având trei posibilităţi de efectuare a acestor plăţi, respectiv cea prin oficiile poştale, cea prin apelare direct la poştaşi şi sperăm ca, după şedinţa de astăzi, să avem şi forma aceasta aprobată de plăţi electronice”, a declarat Boloş.

Potrivit MIPE, cardurile ajung la beneficiari în perioada 1-28 februarie 2023 şi se vor putea efectua plăţi începând cu 1 martie. Cei care îşi păstrează calitatea de beneficiari vor putea utiliza cardul şi pentru tranşa a doua, începând cu luna septembrie. Ajutorul se acordă în două tranşe, a câte 700 lei fiecare. Serviciile/produsele care se pot plăti sunt: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire. Totodată, se pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. De asemenea, cu un card se pot face mai multe plăţi, către mai mulţi furnizori, până la epuizarea sumei. Pe de altă parte, plăţile se fac prin mandat poştal şi nu se pot efectua mai mult de 8 plăţi pe loc de consum pe durata programului de sprijin.

Ajutorul nu se consideră venit şi nu afectează: venitul minim garantat, alocaţia pentru susţinerea familiei sau statutul consumatorului vulnerabil de energie.

Venitul net per coabitant, la nivelul unui loc de consum, nu trebuie să depăşească 2.000 lei pentru a beneficia de sprijin. Cardul se aduce de către Poşta Română, la domiciliul beneficiarului, cu confirmare de primire. Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de sprijin o singură dată. Dacă la un loc de consum domiciliază mai mulţi beneficiari, sprijinul se acordă o singură dată per loc de consum. Pe card vor fi scrise numele tuturor beneficiarilor care au aceeaşi adresă de domiciliu.

Factura poate să fie pe alt nume decât cel al beneficiarului care locuieşte la adresă. Adresa locului de consum trebuie să coincidă cu domiciliul beneficiarului (sau domiciliul declarat al acestuia). Sumele rămase neutilizate la expirarea cardului se anulează. În ceea ce priveşte actele necesare pentru plată, sunt necesare cardul de energie (primit prin Poşta Română), actul de identitate al beneficiarului (sau document de împuternicire şi actul de identitate al împuternicitului), factura (curentă sau restantă) ori alt document justificativ (înştiinţare de plată din partea furnizorului sau certificat de validare a datoriei din partea asociaţiei de proprietari/locatari, în cazul plăţii încălzirii în sistem centralizat de termoficare). „Dacă beneficiarul are alt domiciliu decât cel scris pe cardul de energie: contractul de furnizare a energiei la domiciliul declarat + declaraţie pe proprie răspundere a beneficiarului, că utilizează ajutorul pentru domiciliul la care locuieşte”, transmite MIPE. „Orice încercare de vânzare anulează cardul şi atrage o amendă contravenţională între 42.000 – 60.000 lei. Plata altor produse/servicii decât cele pentru care este destinat cardul se pedepseşte cu amendă contravenţională între 4.500 – 6.000 lei”, mai transmite MIPE.

digi24.ro

articolul original.

Amenzi de până la 40.000 de lei pentru comercianții de băuturi care nu se înscriu pe platforma RetuRO până la finalul lunii februarie. Consumatorii vor plăti 50 de bani garanție, recuperată după ce returnează ambalajul

31 January 2023 at 10:00

Garda de Mediu va da amenzi între 20.000 și 40.000 de lei pentru comercianții de băuturi care nu se înscriu în platforma RetuRO până la finalul lunii februarie, avertizează ministrul Mediului, Tanczos Barna, într-o postare de marți pe pagina sa de Facebook.

„De la magazinele mici la supermarketuri, de la producătorii de apă minerală la sectorul HoReCa, toți producătorii și comercianții de băuturi trebuie să se înregistreze în baza de date a Sistemului de Garanție-Returnare”, subliniază ministrul, citat de G4Media. Înscrierea este obligatorie și se face pe platforma RetuRO, pe site-ul www.returosgr.ro. Astfel, comercianții, producătorii sau importatorii de băuturi în ambalaje de unică folosință din plastic, sticlă sau metal, cu volume între 0,1 litri și 3 litri inclusiv, și cei din domeniul HoReCa au obligația legală de a se înregistra până la pe 28 februarie. „Nerespectarea acestei obligații va fi sancționată de Garda Națională de Mediu cu amendă cuprinsă între 20.000 și 40.000 de lei”, precizează ministrul.

Acesta amintește că, prin Sistemul de Garanție-Returnare (SGR), PET-urile, sticlele și dozele de bere nu vor mai ajunge în râuri sau să polueze terenurile agricole, afectând sănătatea noastră, ci vor fi reciclate și reutilizate.

Cumpărătorii de băuturi ambalate de plastic, sticlă ori metal vor putea urma următorii pași:

vor plăti o garanție de 50 de BANI atunci când cumpără o băutură de la un comerciant;
după golirea ambalajului, va trebui să îl returneze în orice magazin din România;
în schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial.

Sistemul de Garanţie-Returnare va deveni funcţional în România începând cu data de 30 noiembrie 2023, iar de la acel moment, la cumpărarea unei băuturi din categoriile apă, băuturi răcoritoare, bere, vin sau băuturi spirtoase de la un comerciant, consumatorii vor plăti o garanţie de 0,50 lei, care va fi recuperată odată cu returnarea ambalajului.

articolul original.

Coduri portocaliu și galben de ninsoare și viscol în mai multe județe, până vineri dimineață

31 January 2023 at 09:45

Autoritățile au transmis un cod portocaliu de viscol în mai multe județe din România, conform unei atenționări Severe Weather Alert. Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) a transmis mai multe recomandări importante pentru cetățeni.

Astfel, în intervalul 1 februarie, ora 03 – 3 februarie ora 08, vor exista ninsori însemnate cantitativ, cu un strat consistent de zăpadă. Autoritățile au emis un Cod portocaliu local în zona montană a județelor Bihor, Alba și Caraș-Severin. În zona Munților Bihorului, Țarcu și Godeanu, îndeosebi pe versanții vestici, ninsorile vor fi temporar abundente și se va depune strat nou, consistent de zăpadă, de până la 55-65 cm.

Meteorologii au transmis și un Cod galben în zonele montane, Maramureș, local nord-estul Transilvaniei și sudul Banatului. În intervalul menționat, aria precipitațiilor va cuprinde interiorul arcului carpatic și zonele montane. Acestea vor fi mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare) în nordul Banatului și Crișana și predominant ninsori în Maramureș, Transilvania, sudul Banatului și la munte. Pe alocuri se poate forma ghețuș sau polei.

Pe arii extinse în Maramureș și local în nord-estul Transilvaniei și în sudul Banatului, ninsorile vor fi moderate cantitativ și se va depune strat nou de zăpadă, în jurul a 15-20 cm. În cea mai mare parte a zonelor montane (exceptând rama estică a Carpaților Orientali și versanții sudici ai Carpaților Meridionali), va ninge însemnat și stratul de zăpadă nou depus va atinge 25-45 cm. La peste 1500 m altitudine, vântul va prezenta intensificări temporare, cu rafale de 65-80 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada.

Marți, IGSU a transmis și o listă de recomandări:

Evitați să porniți la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.

Înainte de plecare, asigurați-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).

Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților.Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.

Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.

articolul original.
❌