ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 29 September 2022Obiectiv de Suceava

Europa se pregătește pentru posibile întreruperi în funcționarea rețelelor de telefonie 

29 September 2022 at 19:12

Ceea ce părea odinioară de neimaginat ar putea să se întâmple la iarnă, când telefoanele mobile ar putea să nu mai funcţioneze dacă raţionalizarea energiei va scoate din funcţiune o mare parte a reţelelor mobile din regiune, relatează Agerpres.

Oficialii din industria telecom intervievaţi de Reuters se tem că o iarnă severă va pune presiune pe infrastructura de telecomunicaţii a Europei, forţând companiile şi guvernele să încerce să atenueze impactul. În prezent nu există suficiente sisteme de rezervă în mult ţări europene care să gestioneze o întrerupere pe scară largă a aprovizionării cu electricitate, ceea ce creşte riscul opririi funcţionării telefoanelor mobile, susţin patru directori din industria telecom.

Ţările UE, precum Franţa, Suedia şi Germania, încearcă să se asigură că telecomunicaţiile vor funcţiona chiar şi dacă va exista o întrerupere prelungită a aprovizionării cu electricitate care va epuiza bateriile instalate la miile de turnuri de telefonie mobilă ridicate pe teritoriul lor.

Europa are aproape o jumătate de milion de turnuri de telefonie mobilă şi majoritatea dispun de sisteme de baterii care pot asigura funcţionarea antenelor de telefonie mobilă pentru o perioadă de aproximativ 30 de minute.

În Franţa, un plan avansat de distribuitorul de electricitate Enedis pleacă de la ipoteza unor întreruperi de aprovizionare care, în cel mai grav scenariu, ar putea dura şi două ore. Această pană generalizată ar urma să afecteze doar anumite părţi din ţară, pe sistem rotativ. În schimb, serviciile esenţiale, precum spitalele, poliţia şi guvernul nu vor fi afectate, au precizat sursele citate de Reuters. Guvernul de la Paris, operatorii de telecomunicaţii şi Enedis, o divizie a grupului de stat EDF, au avut discuţii cu privire la acest subiect pe parcursul verii, au adăugat sursele.

Companiile de telecomunicaţii din Suedia şi Germania şi-au exprimat şi ele îngrijorarea cu privire la posibile întreruperi în aprovizionarea cu electricitate în cadrul unor discuţii cu guvernele lor, au dezvăluit surse din apropierea discuţiilor.

Autoritatea de reglementare din sectorul telecom din Suedia (PTS) colaborează cu operatorii de telecomunicaţii şi alte agenţii guvernamentale pentru găsirea de soluţii. În cursul discuţiilor a fost abordată şi situaţia în care electricitatea va fi raţionalizată. PTS este pe punctul de a finaliza achiziţionarea de generatoare portabile care să alimenteze staţiile de bază în cazul unor întreruperi îndelungate în aprovizionarea cu electricitate, a declarat un purtător de cuvânt de la PTS.

Organizaţia de lobby a sectorului telecom din Italia a anunţat că ar dori ca reţelele mobile să nu fie afectate de măsurile vizând economisirea electricităţii şi va aborda acest subiect cu noul Guvern de la Roma. Întreruperile în aprovizionarea cu energie cresc probabilitatea defectării unor componente electronice, a declarat preşedintele Asstel, Massimo Sarmi.

Directorii citaţi de Reuters susţin că operatorii de telecomunicaţii trebuie să îşi revizuiască reţelele pentru a reduce consumul suplimentar de energie şi să îşi modernizeze echipamentele pentru a utiliza un design mai eficient. Pentru a face economie de electricitate, companiile telecom utilizează programe software care optimizează traficul şi permit turnurilor să „doarmă” atunci când nu sunt folosite, au adăugat sursele.

În Germania, Deutsche Telekom are 33.000 de turnuri radio mobile, iar sistemele sale mobile de alimentare de urgenţă pot suporta doar un număr mic dintre ele în acelaşi timp, a declarat un purtător de cuvânt al companiei. Compania a precizat că va folosi sisteme mobile de alimentare de urgenţă care se bazează în principal pe motorină în cazul unor pene de curent prelungite, se arată în comunicat.

Franţa are aproximativ 62.000 de turnuri mobile, iar industria nu va putea echipa toate antenele cu baterii noi, a declarat preşedintele FFT, Liza Bellulo.

Fiind neobişnuite cu întreruperea alimentării cu electricitate în ultimele decenii, ţările europene nu au, de regulă, generatoare care să asigure producţia de electricitate pentru o perioadă îndelungată.

„Poate că am fost răsfăţaţi în mari părţi ale Europei unde electricitatea este destul de stabilă. Investiţiile în zona echipamentelor de stocare a energiei au fost, poate, mai mici decât în alte ţări”, a spus un director din industria de telecomunicaţii.

articolul original.

Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcția de ministru al Educației

29 September 2022 at 18:35

În urma scandalului de plagiat, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat joi seară că demisionează din funcție. „Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al Educației”, transmite el.

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ. Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine. Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească”, scrie pe Facebook Sorin Cîmpeanu.

El apreciază că în mandatul său de ministru al educației a reușit schimbări care au pus bazele reformei “România Educată”:
1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;
2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);
3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;
4. mărirea burselor elevilor;
5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;
6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;
7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată;
8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;
9. introducerea învățământului dual la nivel universitar;
10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree.

„Și multe altele………Am elaborat proiectele Legilor “România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății. Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă! Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație! Cred în România Educată și voi susține Legile “România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator. Proiectele legilor “România Educata” reprezintă cea mai buna șansa pentru o educație așa cum cred ca ne dorim cu toții. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educație de calitate, vor fi și mai mulți oamenii care nu percep conținuturi și nu înțeleg adevăratul sens al cuvintelor. Le mulțumesc tuturor celor care, cu onestitate, au ales să susțină educația”, încheie Cîmpeanu, citat de Mediafax.

Ministrul Sorin Cîmpeanu s-a aflat în ultimele zile în mijlocul unui scandal de plagiat. El este acuzat că ar fi plagiat, într-un curs de specialitate, 92 de pagini din munca a doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, alături de care a semnat, în 2000, ca al patrulea autor, nouă pagini dintr-un curs universitar.

Jurnalista Emilia Șercan a scris în PressOne că Sorin Cîmpeanu şi-a însuşit prin plagiat 13 capitole publicate anterior sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti.

articolul original.

Plasă de lumini ornamentală, economică, amplasată în centrul Sucevei

29 September 2022 at 17:50

Viceprimarul Lucian Harșovschi a anunţat că, începând din vineri seară, o plasă formată din sute de beculeţe (corpuri LED) va lumina o porţiune din Piaţa 22 Decembrie.

“Pentru ca plimbările de seară să fie puţin mai speciale, dar și pentru cei care vor ca fotografiile de pe reţelele sociale, a­minti­rile, să fie într-un cadru mai frumos”, a spus viceprimarul Sucevei.

Conform acestuia, luminile vor fi aprinse în fiecare seară, până la ora 00:00 (pentru economie) și nu sunt luminiţele pentru sărbători, această plasă luminoasă urmând să rămână permanent în centrul orașului.

Structura cu leduri pentru iluminat ornamental nou montată are 1.350 becuri cu lumină caldă de 5W, având un cost de funcţionare de doar 6.7lei/oră.

“Economii facem din 2019, atunci când am înlocuit întregul sistem de iluminat clasic cu corpuri tip LED, energie verde (4311 corpuri de iluminat tip LED și 7402 lămpi tip LED în 21 de unităţi școlare), din fonduri elveţiene, finanţarea nerambursabilă reprezentând 85% din 16.628.606,93 lei fără TVA”, a mai spus viceprimarul Harșovschi. (C.A.)

articolul original.

A murit Alexandru Arşinel. Marele actor, de loc din Dolhasca, avea 83 de ani

29 September 2022 at 16:47

A murit Alexandru Arşinel. Actorul s-a stins din viaţă, joi seara,  la vârsta de 83 de ani.

Marele actor român a fost foarte bolnav în ultima perioadă. Actorul fusese recent internat într-un centru specializat de îngrjiri paliative, după ce starea sa de sănătate s-a deteriorat rapid. Chiar angajaţii centrului au fost cei care au solicitat ca Alexandru Arşinel să fie transferat la spital pentru a putea primi îngrijiri medicale de specialitate. Alexandru Arşinel s-a confruntat, în ultimii ani, cu numeroase probleme serioase de sănătate, relateaza Antena 3.

Alexandru Arșinel  s-a născut pe  4 iunie 1939, la Dolhasca, județul Suceava.

Încurajat de mama sa, s-a prezentat la examenul de admitere la Facultatea de Teatru din București. În 1960 a fost ales să prezinte alături de colega sa, Cici Dumitrache un spectacol televizat, regizat de marele Valeriu Lazarov, care îi reunea pe studenții de la Actorie, Regie și Conservator. A fost prima sa întâlnire cu divertismentul și cu Televiziunea în primul sediu al TVR din strada Molière… Avea să fie o dragoste reciprocă, la prima vedere, care durează de peste 55 de ani.

La absolvirea facultății, promoția 1962 – Constantin Diplan, Camelia Zorlescu, Mișu Dobre, Harry Baranga, Harry Zomenov, Ion Fiscuteanu, Mihai Gingulescu și Ion Andrei – a pleacat la Târgu Mureș unde se deschidea secția română la Teatrul Maghiar.

În 1964,  a dat concurs la Teatrul de Revista “Constantin Tănase”, a jucat alături de Mircea Crișan, Puiu Călinescu, Horia Căciulescu, Ion Antonescu – Cărăbuș, Zizi Șerban, Mihai Ciucă, Elena Burnaz, cuplurile Horia Șerbănescu – Radu Zaharescu sau Nicu Constantin – Alexandru Lulescu în spectacole de teatru de revistă și face cuplu pe scenă cu Stela Popescu, dând viață cupletelor scrise de Puiu Maximilian. Este directorul Teatrului de Revistă “Constantin Tănase” din 1998.

A avut o bogată activitate în teatru, film, televiziune si teatru radiofonic. Pentru întreaga activitate artistică în teatrul de revistă precum și cea managerială a luat numeroase premii, medalii, ordine, dintre care amintim: Premiul Special UNITER pentru Teatrul de Revistă (2000); Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor – “Arta Spectacolului, în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului” (2004), Premiul pentru spectacolele de musical acordat la Gala Premiilor revistei ‘Actualitatea Muzicală’ a UCMR (2008), Premiul de Excelență la Gala Premiilor „Confidențial”pentru Management și pentru întreaga carieră artistică (2009, 2010), Premii de Excelență și Premii Speciale la mai multe ediții ale Galelor Superlativelor VIP, Premiul de Excelență și Premiul de Popularitate la Categoria „Actori” la Gala Celebrităților Anului 2010, Medalia de Onoare a Federației Comunității Evreiești din România “pentru activitatea artistică prodigioasă dedicată teatrului românesc, pentru o viață de om exemplară, dăruită înțelegerii și apropierii dintre oameni, pentru un mare actor a cărui carieră se revărsă cu strălucire asupra scenei și publicului său” (2010), Premiul Special și Diploma de Onoare oferite de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național cu ocazia aniversării a 50 de ani de carieră (2012), Premiul Special „Ambasadorul Teatrului Românesc” la Gala Premiilor VIP pentru management de succes și pentru activtatea desfășurată la Teatrul de Revistă ”Constantin Tănase” (2013), de patru ori pe podium la Categoria „Cel mai bun actor” la Gala „Zece pentru România”.

Actor de teatru și film, Alexandru Arșinel a jucat în sute de emisiuni de divertisment la radio și la toate posturile de televiziune, pe scenele din țară și străinătate, dar și în numeroase producții cinematografice și seriale TV: „Vacanță la mare” – 1962, „Cerul începe la etajul trei” – 1967, Ultimele zile ale verii (1976), ‘Ana și hoțul” – 1981, ‘Ca-n filme – 1983, Vară sentimentală (1986), Colierul de turcoaze (1986), În fiecare zi mi-e dor de tine’ – 1987, ‘Miss Litoral – 1990, ‘Băiatul cu o singură bretea –1991, ‘A doua cădere a Constantinopolului – 1994, ‘Paradisul în direct’ – 1997, ”Sexy Harem Ada-Kaleh” – 2001, ”’Războiul sexelor’, 2007 – 2008 sau ‘Toată lumea din familia noastră’ – 2012. A realizat dublaje în filme de animație, fiind vocea Ursului Baloo în fimele „Cartea Junglei” („Jungle Book”) și „Cartea Junglei 2” („Jungle Book 2”) și a Șerifului în filmele „Mașini” („Cars”) și „Mașini 2” („Cars 2”). A fost Micul John în „Robin Hood” și maestrul Auguste Gusteau în filmul „Ratatouille”.

Alexandru Arșinel a înregistrat zeci de piese pentru Teatrul Național Radiofonic, multe fiind incluse în colecții audio precum „Cufărul de cultură”: „Cercul” de Mircea Radu Iacoban, „O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale, „Sărmanul Dionis” de Mihai Eminescu, comediile muzicale „Franțuzitele” de Magda Duțu și „Un poet romantic” de Matei Milo, „Cine-ajunge sus la fix” de Dumitru Solomon, „Căsătorie cu de-a sila” de Molière, „Praznicul ciubotarului” de Thomas Dekker, “Femeile care ucid bărbații” de Michal Tonecki, „Adunarea femeilor” de Aristofan sau „Aventurile Baronului Münchausen” de Gottfried August Bürger.

A fost protagonist al sute de spectacole de teatru, de divertisment și musicaluri și a lansat o serie de albume muzicale – ‘EvergreenCântece de CrăciunCe faci astă seară tu?OléParfum de romanță’ sau ‘La mulți ani viață!’. Melodiile nemuritoare din repertoriul lui Nat King Cole, Frank Sinatra, Engelbert Humperdinck sau Tom Jones (cântăreț) sunt cele mai dragi sufletului său și le interpretează mereu în spectacolele de la Savoy și nu numai. Alexandru Arșinel  declara că, dacă s-ar fi născut în SUA, ar fi devenit un al doilea Frank Sinatra. ‘Îl haleam pe Sinatra!”  mărturisea artistul într-un interviu. „Am un timbru mai frumos ca al lui. Mă asemăn cu Nat King Cole și cu Dean Martin, pe care i-am considerat cei mai mari. Când e vorba de cântat, chiar mă laud. Sunt bun! (…) Eu îmi găsesc un refugiu extraordinar în cântec. Mă retrag în mine, trăiesc la maximum fiecare piesă și cânt cu ochii închiși.

A fost desemnat Cetățean de Onoare al judetului Suceava și al comunei natale, Dolhasca, iar Casa de Cultură din localitate îi poartă din 2014, numele.

articolul original.

Compania AirConnect amână pe la primăvară zborurile Suceava – București

29 September 2022 at 15:29

AirConnect amână lansarea curselor aeriene pe piața din România până în primăvara anului viitor, argumentând decizia prin întârzierea livrării celui de-al doilea avion, cât și a pregătirilor operaționale pentru zbor. Compania anunțase la finalului august că va opera din 16 octombrie 2022  cinci zboruri pe săptamână între Suceava și București, în zilele de luni, miercuri, joi, vineri și duminică.

“Din cauza întârzierii livrării celui de-al doilea avion AirConnect, cât și a pregătirilor operaționale pentru zbor, ne vedem nevoiți să amânam începerea operării zborurilor regulate până la data de 26 martie 2023. Cei care au cumpărat bilete de avion pentru perioada 15 octombrie 2022 – 25 martie 2023 vor fi informați prin e-mail și telefonic de această modificare și vor putea opta pentru modificarea gratuită a biletelor pentru altă dată de zbor sau pentru rambursarea contravalorii biletelor de avion, rambursare ce se va face în contul bancar din care s-a făcut plata. În plus, vor primi un bilet de avion gratuit pentru un zbor operat de AirConnect (bilet ce va putea fi rezervat până pe 15 ianuarie 2023)”, se arată într-un comunicat al companiei.
Cei care au cumpărat bilete de avion pentru perioada 15 octombrie 2022 – 25 martie 2023 vor fi informați prin e-mail și telefonic de această modificare și vor putea opta pentru modificarea gratuită a biletelor pentru altă dată de zbor sau pentru rambursarea contravalorii biletelor de avion, rambursare ce se va face în contul bancar din care s-a făcut plata. În plus, vor primi un bilet de avion gratuit pentru un zbor operat de AirConnect (bilet ce va putea fi rezervat până pe 15 ianuarie 2023)”, este mesajul companiei.

Compania anunțase la finalului august că va opera din 16 octombrie 2022  cinci zboruri pe săptamână între Suceava și București, în zilele de luni, miercuri, joi, vineri și duminică. De asemenea, din data de 22 iunie 2023 compania AirConnect spune că va deschide o nouă destinație de pe aeroportul nostru, respectiv Constanța, zborurile fiind operate în fiecare zi de joi.

Biletele au fost puse de atunci în vânzare pe pagina de internet a companiei aeriene și aveau un preț de pornire de 30 de euro/segment.

Momentan AirConnect are în flotă un singur avion, un ATR 72-600 care este înmatriculat în România ca YR-ACA.  Compania a anunțat, în august, că va avea și un al doilea avion, tot de tip ATR 72-600 (YR-ACB), care urma să fie livrat curând.

Compania AirConnect a anunțat în august că  primele sale zboruri comerciale regulat vor fi operate  începând cu luna octombrie 2022 de la aeroportul Henri Coandă din București spre patru aeroporturi din România: Baia Mare, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș.

AirConnect a mai anunțat că va zbura din București și Cluj Napoca și spre capitala Ungariei, Budapesta.  În sezonul de vară al anului 2023 compania aeriană va opera zboruri comerciale regulate din Constanța spre Cluj Napoca, Oradea, Suceava și Timișoara. Zborurile spre aeroportul din Constanța vor debuta în a doua jumătate a lunii iunie 2023 și vor fi operate doar în perioada sezonului estival.

Potrivit boardingpass.ro,  societatea comercială Air Connect Aviation Group SA.  a fost înmatriculată la Registrul Comerțului în noiembrie 2021 și are un capital social de 5 milioane de lei. Sediul său e pe strada Aurel Vlaicu, nr. 9, Otopeni. Fondatorii companiei sunt Karpaten Turism prin Karpaten Outgoing SRL, Ivașcu Dorin prin Regional Air Suport SRL, Pop Cosmin-Adrian, Muntean Domniţa-Iulia și Necula Florin. Administratorii Air Connect Aviation Group SA sunt Ivaşcu Dorin, Necula Florin, Muntean Domniţa-Iulia, Pop Cosmin-Adrian, Mărginean Gheorghe-Alexandru.

Directorul general al companiei este Tudor Zamfir Constantinescu. Acesta a ocupat în trecut funcția de director comercial la Blue Air și Animawings. (O.S.)

articolul original.

Guvernul prelungește compensarea prețurilor la carburanți

29 September 2022 at 15:14

Premierul Nicolae Ciucă anunță că Executivul va prelungi, joi, perioada în care prețurile la carburanți sunt compensate cu 50 de bani până la sfârșitul anului. „Am reușit să stabilizăm și chiar să scadă prețul la combustibil, preț care produce efecte pe întreg lanțul”, spune el.

„Menționez decizia prin care vom prelungi OU prin care compensăm prețul la carburanți. A fost o decizie care a produs efecte. Am reușit să stabilizăm și chiar să scadă prețul la combustibil, preț care produce efecte pe întreg lanțul. În felul acesta, până la sfârșitul anului vom beneficia de aceeași măsură de compensare”, declară la începutul ședinței de Guvern Nicolae Ciucă.

Decizia inițială de compensare a prețului la carburanți cu 50 de bani a fost luată la finalul lunii iunie 2022.

Jumătate din această reducere va fi decontată de către stat și jumătate de distribuitori.

Compensarea este evidenţiată pe fiecare bon fiscal emis la staţiile de alimentare cu combustibil. (Mediafax)

articolul original.

Iulius Mall Suceava te invită la TEDxAreni să pornești „În căutarea autenticității”, alături de Ancuța Bodnar, Dan Negru, Alex Nedea și alte persoane publice

29 September 2022 at 14:16

Maratonul de inspirație TEDxAreni, în care speakerii vor vorbi despre autenticitate, despre ce înseamnă a avea și a respecta o identitate inspirată din circumstanțele sociale și cultura din care facem parte, va avea loc pe 1 octombrie 2022, la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava. Invitați sunt Dan Negru, Mihaela Nabăr, Alex Nedea, Ana-Cristina Leonte, Ancuța Bodnar, Bogdan Rădulescu, Daniela Zeca Buzura, Oxa, Horațiu Silviu Ilea, dar vor fi și alte surprize. La eveniment vă așteaptă și Iulius Mall Suceava pentru a petrece împreună o seară culturală de excepție plină de inspirație.

Tema primei ediții în format fizic  TEDxAreni din Suceava este „În căutarea autenticității” și aduce în discuție ideea de a fi autentic într-o lume în care dictează trendurile și în care oamenii sunt îndepărtați de identitate și cultură. Astfel, evenimentul are scopul de a inspira și influența o schimbare pozitivă în această dinamică. De la ora 17.00, pe scenă vor urca pentru a împărtăși idei și povești reale de viață și legate de profesie o serie de persoane publice din România. Printre invitați se numără: campioana olimpică – Ancuța Bodnar, prezentatorul TV – Dan Negru, directoarea executivă a World Vision România – Mihaela Nabăr, jurnalistul Recorder –  Alex Nedea, compozitoarea și cântăreața – A C Leonte, co-fondatorul UNTOLD – Bogdan Rădulescu, jurnalista și scriitoarea – Daniela Zeca-Buzura și etnograful – Horațiu Silviu Ilea, iar gazda evenimentului va fi Ștefania Cîrcu. Mai multe detalii despre speakerii confirmați la TEDxAreni 2022, dar și alte noutăți poți găsi pe pagina de Facebook a evenimentului.

Iulius Mall Suceava este unul dintre partenerii TEDxAreni, un eveniment ce va da glas ideilor inovative și minților creative, pentru a face un salt în față spre noi provocări și oportunități.

articolul original.

Accident grav în Germania, cu 3 mașini pline cu români. Un mort și 10 răniți

29 September 2022 at 13:23

Accident deosebit de grav între trei autoturisme cu români s-a petrecut miercuri, 28 septembrie, în jurul orei 3 dimineața, pe B12, lângă Kirchdorf am Inn (Bavaria). În urma tragediei a murit o persoană, iar 14 au fost rănite.

Conform constatărilor inițiale ale poliției din Simbach am Inn, citate de ziarulromanesc.de, un VW Passat a fost urmat de un alt VW Passat pe B12, în direcția München. Potrivit polițiștilor, în ambele autovehicule se aflau mai multe persoane de naționalitate română. Totodată, pe șosea pe direcția Passau se afla un Mercedes Vito, cu șapte persoane, tot români.

Polițiștii germani au informat că primul VW Passat a virat la stânga pe banda din sens opus și a atins mașina Mercedes Vito. Drept urmare, Mercedesul a derapat și a lovit al doilea VW Passat lateral și frontal. „Impactul a făcut ca vehiculele să fie atât de grav avariate încât o pasageră din VW Passat a fost rănită mortal”, relatează poliția. Femeia a murit la locul accidentului.

„Trebuie să vă imaginați: erau 37 de salvatori la fața locului, zece ambulanțe, două elicoptere. Răniții au fost duși la spitale din Bavaria Inferioară și din Bavaria Superioară, uneori până la München – era aproape ca un câmp de luptă”, a descris scena accidentului Michael Diem de la poliția Simbach am Inn, citat de publicația Passaeuer Neue Presse.

Ulterior, polițiștii au informat că pe lângă femeia decedată, în total alte zece persoane au fost rănite în accident, două dintre ele grav. Toți cei implicați sunt cetățeni români. Poliția nu a putut spune alte detalii, inclusiv dacă există vreo legătură între români.

Pentru lămurirea cauzei producerii accidentului, parchetul a dispus întocmirea unui raport tehnic de analiză a accidentului. Șoferul primului VW Passat, care, conform poliției ar fi fost rănit ușor, a fost arestat sub suspiciunea de ucidere din culpă. După finalizarea primelor cercetări, el ar putea fi eliberat.

articolul original.

14 magazine Auchan, închise temporar. 50 de magazine din țară au fost amendate cu 750.000 lei

29 September 2022 at 07:34

Inspectorii ANPC au amendat, în urma controalelor, 50 de magazine Auchan din toată țara cu suma de 750.000 de lei, 14 magazine fiind închise temporar până la remedierea deficiențelor găsite, transmite instituția de control, joi, într-un comunicat de presă.

Conform protecției consumatorilor, au fost controlate 50 de magazine, iar, pentru neregulile constatate, comisarii ANPC au aplicat următoarele sancțiuni:
– 93 amenzi contravenționale, în valoare totală de 750.000 lei
– 11 avertismente
– oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme, în valore de aproximativ 42.000 lei
– oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor, pentru 14 de unități.

Abaterile de la legislație constatate de comisarii ANPC, în timpul controalelor s-au referit la:
– comercializarea unor produse alimentare cu data limită de consum depășită
– comercializarea unor legume și fructe depreciate calitativ, cu mucegai, modificate organoleptic, cu ambalaj deteriorat
– comercializarea unor produse care nu erau păstrate în condițiile precizate de producător, cu modificări organoleptice
– utilizarea unor ustensile de bucătărie sau echipamente de gătit neigienizate, cu grăsime din abundență,
– folosirea unor condiții de păstrare a produselor alimentare necorespunzătoare din punct de vedere igienico-sanitar
– deficiențe de etichetare a produselor alimentare (lipsa unor mențiuni obligatorii, conform legii, lipsa traducerii în limba română)
– utilizarea unor vitrine frigorifice neigienizate corespunzător, cu acumulări masive de gheață, rugină, impuritati si chedere deteriorate, lichid de scurgere congelat, resturi alimentare și mucegai
– comercializarea unor produse cu starea termică schimbată
– comercializarea unor produse cu aglomerări de gheață în ambalaj
– nerespectarea regimului promoțiilor
– neafișarea prețurilor unor produse
– existența pavimentului neigienizat și a unor rafturi murdare, în zona de comercializare
– nerespectarea regimului de temperatură de păstrare a produselor alimentare recomandat de producători
– existența unor neconcordante între prețul produsului la raft față de cel de la casa de marcat.

articolul original.

Suedia a descoperit o a patra scurgere de gaz în largul Mării Baltice, din conductele Nord Stream

29 September 2022 at 07:20

Garda de coastă suedeză a descoperit în cursul acestei săptămâni o a patra scurgere de gaz pe conductele avariate ale gazoductului Nord Stream, a declarat un purtător de cuvânt al gărzii de coastă pentru ziarul Svenska Dagbladet, potrivit Reuters.

„Două dintre aceste patru sunt în zona economică exclusivă a Suediei”, a declarat purtătorul de cuvânt al pazei de coastă, Jenny Larsson. Celelalte două perforații se află în zona economică exclusivă daneză.

Mai mult de jumătate din gazul din Nord Stream 1 și 2 a scăpat deja în atmosferă, au anunțat miercuri autoritățile daneze.

Uniunea Europeană suspectează că în spatele scurgerilor de gaz de pe conductele submarine rusești către Europa se află acte de sabotaj și a promis un răspuns “ferm” la orice perturbare intenționată a infrastructurii sale energetice.

Agențiile germane de securitate se tem că Nord Stream va deveni inutilizabil pentru totdeauna, au declarat surse guvernamentale pentru Tagesspiegel. Acestea au spus că mari cantități de apă sărată vor pătrunde în conducte și vor provoca coroziune dacă spărturile din cele două gazoducte nu vor fi reparate rapid.

Serviciul de securitate rus FSB a deschis o anchetă privind un „act de terorism internațional” după presupusul sabotaj al gazoductului Nord Stream în Marea Baltică. Moscova l-a somat pe Joe Biden să spună dacă Statele Unite se află sau nu în spatele scurgerilor.

„Este ridicol” din partea Rusiei să insinueze că Statele Unite ar putea fi responsabile, a spus miercuri purtătoarea de cuvânt a Consiliului de securitate națională al Casei Albei, Adrienne Watson.

Un cercetător suedez a indicat „vinovatul evident” pentru exploziile de la gazoductele Nord Stream: Unitatea Militară 40056.

Scurgerile cauzate de exploziile de la gazoductele Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică eliberează metan, un puternic gaz cu efect de seră. Dar, deși se așteaptă ca incidentul să aibă un impact limitat asupra climei, experții spun că acesta ilustrează riscul unor astfel de emisii.

articolul original.

O mamă s-a spânzurat după ce copilul ei de 4 ani a murit înecat în piscină

29 September 2022 at 07:00

Mama unui copil de 4 ani din Găeşti care a murit, miercuri seara, înecat în piscina locuinţei a fost găsită spânzurată, în noaptea de miercuri spre joi, informează IPJ Dâmboviţa.

După incidentul cu copilul, femeia, în a cărei grijă era minorul, a fugit de acasă, fiind într-o stare emoţională puternică. În căutarea ei s-au mobilizat poliţişti, jandarmi, pompieri şi voluntari.

“Din nefericire, femeia a fost găsită spânzurată într-un copac”, precizează reprezentanţii IPJ Dâmboviţa.

“Poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Găeşti au fost sesizaţi, prin 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că un copil s-a înecat. Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului, unde, din primele verificări, au constatat că un minor de 4 ani, care se afla în grija mamei, ar fi căzut într-o piscină, situată în curtea locuinţei. Din nefericire, a fost declarat decesul copilului, cadavrul fiind transportat la Serviciul de Medicină Legală, pentru efectuarea necropsiei”, a informat IPJ Dâmboviţa.

În cauză, poliţiştii au întocmit un dosar penal pentru ucidere din culpă. AGERPRES  

articolul original.

Un medicament experimental a încetinit declinul mental la bolnavii de Alzheimer

29 September 2022 at 05:49

Cercetătorii britanici care studiază Alzheimerul și caută tratamente pentru această boală au anunțat că au descoperit un medicament care încetinește progresia bolii. Chiar dacă nu e vorba despre un tratament în sine, este, totuși, o premieră, fiind prima dată când s-a demonstrat în mod clar că un medicament modifică evoluția bolii, anunță The Guardian, citat de spotmedia.

În urma studiilor la care a fost supus medicamentul numit Lecanemab, concluzia a fost că pacienții cărora li s-a administrat au avut mai puțin de suferit de pe urma bolii. Concret, declinul cognitiv al pacienților cu Alzheimer cărora li s-a administrat medicamentul a fost cu 27% mai mic decât cei aflați sub tratament cu placebo, după 18 luni.

Aceasta este o schimbare modestă a rezultatului clinic, dar este prima dată când s-a demonstrat în mod clar că un medicament modifică evoluția bolii.

În cadrul studiului, care a cuprins aproximativ 1.800 de pacienți cu boala Alzheimer în stadiu incipient, pacienților li s-au administrat perfuzii de două ori pe săptămână cu respectivul medicament. S-a demonstrat că medicamentul reduce plăcile toxice, încetinește declinul memoriei și capacitatea pacienților de a îndeplini sarcinile de zi cu zi.

Totuși, aproximativ o cincime dintre pacienți au prezentat efecte secundare, inclusiv umflarea creierului sau sângerări cerebrale vizibile atunci când creierul le-a fost scanat.

”Acesta este un rezultat pozitiv din punct de vedere statistic și reprezintă un moment istoric, pentru că vedem prima modificare convingătoare a bolii Alzheimer. Dumnezeu știe, am așteptat destul de mult pentru asta”, a declarat Rob Howard, profesor de psihiatrie la University College London.

articolul original.

Primarul Lungu felicită Foresta după meciul cu UTA Arad și anunță că acum se toarnă fundațiile la Baza sportiva tip 1, unde va fi construit un nou stadion

29 September 2022 at 05:16

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a participat la meciul de fotbal din Cupa României dintre Foresta Suceava și UTA Arad și a ținut să-i felicite pe ”galben-verzi” pentru prestație.

”Chiar dacă am pierdut cu 1-0, un gol stupid, spun eu, ne-am comportat onorabil. Am jucat de la egal la egal cu “Bătrâna Doamnă”. Felicitări echipei Foresta care este pe primul loc în campionat, nefiind învinsă până în prezent! Felicitări Dorin Goian!”, a spus Ion Lungu.

Acesta a declarat că în aceste zile se toarnă fundațiile la Baza sportiva tip 1, cu teren de dimensiuni UEFA cu nocturnă, iar în jurul acestui teren va fi construit un stadion nou.


”Ne dorim să avem o echipă de fotbal competitivă la Suceava și o infrastructură sportivă corespunzătoare”, a  spus primarul Sucevei. (O.S.)

articolul original.

A murit Coolio, rapperul care a câștigat un premiu Grammy. Avea 59 de ani (VIDEO)

29 September 2022 at 05:04

Rapperul american Coolio, cunoscut mai ales pentru hiturile “Gangsta’s Paradise” și “Fantastic Voyage”, a murit la 59 de ani în casa unui prieten.

Coolio a încetat din viaţă miercuri după-amiază, în Los Angles, a anunțat prietenul și managerul său, Jarez Posey, potrivit CNN.

Departamentul de Pompieri din Los Angeles a confirmat că pompierii și paramedicii au răspuns la un apel care a semnalat o urgență medicală.

Când au ajuns la fața locului, echipajele au resuscitat un bărbat timp de aproximativ 45 de minute. Pacientul “a fost declarat mort cu puțin înainte de ora 17:00”, a declarat Scott.

Surse din rândul forțelor de ordine, citate de TMZ, au afirmat că nu au fost găsite droguri sau accesorii pentru droguri la locul morții lui Coolio. O autopsie și un test toxicologic vor fi efectuate, pentru a determina cauza oficială a morții.

Medicii suspectează că celebrul Coolio a murit după ce ar fi suferit un stop cardiac. Cauza oficială a morții nu a fost încă stabilită oficial.

“Fantastic Voyage” a fost primul său hit. Probabil cel mai cunoscut cântec al său, “Gangsta’s Paradise”, de pe coloana sonoră a filmului “Dangerous Minds”, cu Michelle Pffeifer, i-a adus un premiu Grammy în 1996.

Melodia a devenit rapid una dintre cele mai populare melodii rap din toate timpurile, ajungând în topul Billboard Hot 100 timp de trei săptămâni și terminând 1995 ca single-ul nr. 1 al acelui an în Statele Unite.

În 1996, „Gangsta’s Paradise” a fost nominalizat pentru înregistrarea anului și cea mai bună performanță rap solo la Premiile Grammy, Coolio câștigându-l pe cel din urmă.

Pe numele său Artis Leon Ivey Jr., Coolio s-a născut la 1 august 1963 în Pennsylvania, apoi s-a mutat în Compton, California, unde s-a alăturat grupului hip-hop WC și Maad Circle în 1991. Câțiva ani mai târziu, în 1994, Coolio a semnat cu Tommy Boy Records și și-a lansat albumul de debut „It Takes a Thief”.

Catapultat de single-ul său principal „Fantastic Voyage”, „It Takes a Thief” a ajuns pe locul 8 în topul Billboard Hot 200 și a fost certificat cu platină.

Un actor talentat, de asemenea, Coolio a apărut în zeci de filme și emisiuni TV de-a lungul carierei sale. El a jucat ca actor în spinoff-ul TV „Dangerous Minds” (1996), „Sabrina the Teenage Witch” (1996), „Batman & Robin” (1997), „The Nanny” (1998), „Tyrone” (1999), „Midnight Mass” (1999), „Charmed” (2002), „Star-ving” (2009), „Futurama” (2001, 2010) și „Gravity Falls” (2012).

Potrivit paginii sale de IMDb, Coolio avea trei filme în lucru.

De-a lungul carierei sale, Coolio a vândut peste 17 milioane de discuri.

articolul original.

Deranj mare în subteranele afacerilor cu lemn (FOTO, VIDEO)

29 September 2022 at 04:30

Nouă structuri ale statului investighează fraude uriașe cu lemn tăiat ilegal din păduri. Într-o acțiune de mare amploare, miercuri, 28 septembrie, polițiștii și procurorii au descins în 16 județe și în București, desfășurând 146 de percheziții. Cele mai multe – 85 – au avut loc în județul Suceava, la două grupări conduse de fratele unui primar, la ocoale silvice și la firme de prelucrare a lemnului. Suspecții sunt acuzați de evaziune fiscală, spălarea banilor, tăiere fără drept de arbori din fondul forestier și delapidare. Surse apropiate anchetei afirmă că percheziții au fost făcute, printre altele, la Mălini, la Cornu Luncii, iar  printre ocoalele silvice din județ la care au avut loc percheziții s-ar afla cele de la Dolhasca, Fălticeni, Vama, Dorna Candrenilor, Dorna, Dealu Negru, Pojorâta.

Anchetatorii vorbesc despre două grupări conduse de fratele unui primar din județul Suceava, specializate în tăieri ilegale de arbori, delapidare și spălarea banilor. Depozitele de lemn au fost primele ținte ale polițiștilor, unde au descins zeci de lucrători de la Poliție, ANAF, Jandarmerie sau Garda Forestieră.

Una dintre grupări ar fi din comuna Mălini, iar implicat ar fi fratele unui primar. Acesta ar fi controlat 20 de firme prin care desfășura tranzacții cu produse din lemn, în principal fiind vorba despre cherestea sau brichete vândute fie legal, prin tranzacții bancare, fie la negru, relatează Pro Tv.

Banii ar fi fost trimiși în valize prin persoane de încredere până când pe fir au intrat anchetatorii.

Anchetatorii au percheziționat inclusiv mașinile omului de afaceri care deține depozitul de lemne, căutând bani cash, ei având informații că lemnul intrat la negru era vândut cu bani lichizi. Iar sumele erau transportate de oameni de încredere.

Conform Antena 3, localnicii di Mălini povestesc că una dintre firme cară zi și noapte zeci de mașini de lemn, cea de-a doua, o firmă cu un profit anual de peste 1.000.000 de lei, a fost amendată de mai multe ori pentru transportul ilegal al lemnului. Cele două grupări ar fi furnizat masă lemnoasă cu evidențierea parțială a volumului și valorii acesteia. Sunt mii de metri cubi care vor trebui acum cubați și se vor face controale încrucișate, atât în depozite, cât și în acte și în păduri.

Au fost percheziții și la ocoalele silvice, iar anchetatorii, împreună cu lucrătorii silvici, au mers în pădure să numere cioatele și să evalueze materialul lemnos care ar trebui să se găsească în depozit și diferențele ar trebui să rezulte din acte, relatează Antena 3.

În ampla investigație în cadrul căreia s-au desfășurat și descinderile de miercuri din județul Suceava ar fi vizate și două mari firme sucevene din domeniul prelucrării lemnului.

Conform TVR, percheziții au avut loc și la firme din Cornu Luncii. Au fost verificate documentele contabile, dar și cantitatea de lemne existentă în depozite.

Oamenii legii spun că prin zeci de firme s-au făcut operațiuni ilegale, atât fiscale cât și de tăiere și transportare a lemnului din pădure către diverși clienți. O mare parte din cherestea ar fi fost exportată ulterior către state precum Iran, Irak, Emiratele Arabe, susțin surse judiciare.

Fiecare dintre aceste firme, susțin aceleași surse judiciare, ar fi avut câte o sarcină – începând de la tăierea arborilor până la urcarea lemnului pe vase, în portul Constanța. Cele două grupări ar deține în orașul de la malul mării depozite mari în care erau duși buștenii, dar și deșeurile de lemn care ar fi fost apoi trimise în zona Orientului. S-au făcut percheziții și la mari producători pentru a se stabili modul în care s-au făcut achiztiile de cherestea și deșeuri lemnoase. După ce sunt studiate documentele ridicate, urmează audierile suspecților și verificări în pădurile din care s-au tăiat copacii.

Întreaga activitate a fost urmărită de polițiști mai bine de un an, timp în care o parte din marfă ar fi ajuns și peste hotare. Banii câștigați ilegal ar fi fost spălați prin intermediul altor afaceri legale, mai exact câteva benzinării și un restaurant, care au fost de asemenea vizate de perchezițiile procurorilor.

Mai multe de persoane, au ajuns, în calitate de martori sau suspecți, la sediul Poliției din Suceava pentru audieri. În urma perchezițiilor, procurorii au ridicat pe lângă documente contabile și diferite sume de bani în lei sau euro. Fiind o operațiune fără precedent ca amploare, prejudiciul nu a fost deocamdată calculat.

Comunicatul oficial al Poliției Române

Conform  IGPR,  Poliția Română, prin Direcția de Investigare a Criminalității Economice – I.G.P.R., sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, a pus miercuri în aplicare 146 de mandate de percheziție domiciliară, în București (1) și în județele Alba (2), Bacău (1), Bihor (1), Bistrița-Năsăud (1), Cluj (2), Constanța (33), Dolj (1), Harghita (1), Iași (4), Ialomița (1), Ilfov (1), Mureș (1), Neamț (4), Olt (1), Suceava (85) și Teleorman (6), la sediile sociale (39) și puncte de lucru (57) ale unor firme, dar și la domiciliile persoanelor fizice (33) presupus a fi implicate în activitatea infracțională.

De asemenea, s-au făcut 17 percheziții domiciliare la sediile unor ocoale silvice. Surse apropiate anchetei afirmă că printre ocoalele silvice la care au avut loc percheziții se află cele de la Gheorgheni, Dolhasca, Fălticeni, Iași,  Pașcani, Pipirig, Podu Ilioaiei, Răducăneni, Râșca, Târgu Neamț, Vânători, Văratic, Vama, Dorna Candrenilor, Dorna, Dealu Negru, Pojorâta.

Potrivit Poliției Române, perchezițiile sunt efectuate în vederea completării materialului probator în două dosare penale, în care se fac cercetări pentru evaziune fiscală, spălarea banilor, tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național și delapidare.

Totodată, vor fi efectuate 16 controale economice la punctele de lucru – depozite ale unor societăți comerciale și se vor pune în aplicare 61 de ordonanțe, prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la persoanele implicate în activitatea infracțională.

„În fapt, s-a stabilit că două grupări, constituite în județul Suceava, ar controla 20 de societăți comerciale, cu obiect principal de activitate în domeniul silvic, respectiv „Exploatarea forestieră”, „Silvicultură și alte activități forestiere”, „Colectarea produselor forestiere nelemnoase din flora spontană”, „Tăierea și rindeluirea lemnului” și „Comerț cu ridicata al materialului lemnos și al materialelor de construcții și echipamentelor sanitare”. Astfel, prin intermediul acestor societăți, din anul 2019 și până în prezent, ar fi efectuat diverse operațiuni ilicite în domeniul silvic. Practica evidențierii fiscale parțiale/neevidențierii tranzacțiilor s-ar fi manifestat în comercializarea de brichete sau cherestea, realizată către o serie de parteneri comerciali din județele Constanța, Suceava, Cluj, Alba, Botoșani, Bacău, Vrancea, Iași, Teleorman, Ilfov și din municipiul București, existând indicii că acestea ar fi rezultatul unui proces de achiziție lemn/prelucrare buștean/producție brichete, cu o componentă de materie primă ilicită/tranzacții evazioniste. Cele două grupări ar fi furnizat masă lemnoasă cu evidențierea parțială a volumului și/sau valorii acesteia, sens în care, în conivență cu beneficiarii, plata ar fi fost realizată, parțial, prin virament bancar, iar diferența, nefiscalizată, ar fi fost achitată, în numerar, prin intermediul unor persoane de încredere”, a transmis, miercuri, Poliția Română.

Din cercetări a reieșit că banii rezultați din infracțiunile de evaziune fiscală ar fi fost introduși într-un circuit cu caracter legal, fiind alimentate conturile deținute de către alte societăți comerciale, faptă ce întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de spălare a banilor.

După perchezițiile domiciliare, echipele constituite, împreună cu organele de control din cadrul ANAF – Direcția Generală Antifraudă Fiscală și din cadrul Gărzii Forestiere, respectiv RNP Romsilva, vor efectua controale specifice și inventarieri ale materialelor lemnoase, în vederea luării măsurilor legale cu privire la operațiunile derulate de societățile comerciale în domeniul silvic.

De asemenea, au fost citați mai mulți martori pentru a fi audiați la sediul IPJ Suceava.

La acțiune au participat polițiști din cadrul IGPR – Direcția de Investigare a Criminalității Economice, Direcția de Ordine Publică și Institutul Național de Criminalistică, precum și din cadrul serviciilor de investigare a criminalității economice, de ordine publică, de investigații criminale, arme, explozivi și substanțe periculoase, precum și criminalistică ale inspectoratelor de poliție județene Alba, Bacău, Buzău, Botoșani, Bihor, Bistrița-Năsăud, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Harghita, Iași, Ialomița, Ilfov, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman și Vrancea.

Activitățile de control se vor desfășura împreună cu organe de control din cadrul ANAF – Direcția Generală Antifraudă Fiscală și din cadrul Gărzii Forestiere, respectiv RNP Romsilva.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei „Vlad Tepeș” și al Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne. (O.S.)

articolul original.

PTF Vicov ar putea fi deschis la mijlocul lunii viitoare, dar nu și pentru trafic greu

29 September 2022 at 04:28

Deschiderea Punctului de Trecere a Frontierei Vicovu de Sus – Crasna este estimată pentru data de 15 octombrie, dar numai pentru autovehicule de tonaj mic și camioane fără încărcătură care tranzitează din Ucraina. Totuși, partea ucraineană a betonat peste 7 kilometri de drum și este dorința de preluare și a traficului greu la Vicov, ceea ce presupune noi adaptări ale infrastructurii pe partea română. Asta în condițiile în care de la bun început proiectul a fost convenit de ambele părți să fie pentru traficul mașinilor de până în 3,5 tone.

În acest sens, în prima parte a zilei de miercuri au avut loc la Suceava și, ulterior, la Vicovu de Sus, ședințe de lucru necesare în vederea operaționalizării punctului de trecere al frontierei. Toate acestea în condițiile în care ucrainenii în sfârșit reușesc să deschidă de cealaltă parte a frontierei punctul de control vamal de la Crasna după opt ani de la data la care ar fi trebuit. O altă încercare eșuată a fost în 2016. În ciuda numeroaselor promisiuni că punctul de control vamal Crasna va fi deschis, abia acum sunt semnalele cele mai serioase că s-ar putea, totuși, ca să fie așa.

La ședință au participat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan iar din partea oficialităților de la nivel central au fost secretarul de stat la Ministerul Transporturilor Ionel Scrioșteanu, consilierul de stat din cadrul Cancelariei premierului României Mihnea Claudiu Drumea, secretarul general al Autorității Vamale Române, Daniel Nache. Nu a lipsit nici Ovidiu Laicu, directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri. Din partea autorităților locale vizate direct de investițiile privind operaționalizarea PTF Vicov au fost primarul de la Vicovu de Sus, Vasile Iliuț, și primarul municipiului Rădăuți, Bogdan Loghin.

Potrivit unei declarații de presă susținute la finalul ședinței de la Vicovu de Sus, Gheorghe Flutur a spus că a solicitat „în mod expres” să fie amenajate sensuri giratorii la intersecția drumului național care pleacă din vamă cu drumul spre Brodina, apoi sensuri giratorii sau semafor, în funcție de posibilitățile tehnice, la intersecția spre Bivolărie – Putna, la intersecția din Vicovu de Jos cu Voitinel, modernizarea a cinci treceri la nivel cu calea ferată, asfaltarea drumului de la Rădăuți până la PTF Vicovu de Sus.

O veste nu tocmai bună este legată de o altă chestiune importantă care ține de eficiența deschiderii PTF Vicov și fluidizării traficului: podul de la Milișăuți. Gheorghe Flutur a spus clar: „sperăm și avem promisiunea că în primăvara anului viitor va fi gata”. Podul este însă important pentru că în caz contrar participanții în trafic care vor veni de la punctul de trecere al frontierei de la Vicov vor trebui, din centura Rădăuțiului, să meargă spre Dornești și de acolo probabil spre Ratoș. Prin urmare, DN 2 nu va fi foarte mult fluidizat. Dacă exista posibilitatea de la Milișăuți se câștiga mai mult. „Până atunci trebuie să avem o rută alternativă”, a admis Gheorghe Flutur.

Secretarul de stat Ionel Scrioșteanu a spus că „este foarte importantă deschiderea acestui punct de frontieră și pentru economia județului și pentru localitățile din proximitate, dar este și mai important ca și cetățenii de pe acest culoar de tranzit să fie protejați de traficul suplimentar și să fie sprijiniți să nu se suprapună traficul local și traficul de tranzit”. El a făcut acestea afirmații în condițiile în care a „vizualizat” tronsonul de la Suceava până la PTF Vicovu de Sus și a stabilit cu primarii de pe traseu toate intervențiile necesare pentru a prelua traficul suplimentar care o să fie generat de noul punct de frontieră. Consilierul premierului Mihnea Claudiu Drumea a explicat că rolul său la această întâlnire este „de a arăta încă o dată sprijinul prim-ministrului pentru toate nevoile și necesitățile care decurg din deschiderea punctului de frontieră de la Vicovu de Sus”.

Dar poate că unul din cele mai clare răspunsuri cu privire la posibilitățile limitate de a reduce traficul greu din PTF Siret vine de la secretarul general al Autorității Vamale Române, Daniel Nache: „Astăzi ne aflăm aici pentru a identifica lărgirea benzilor de circulație. Acum nu se poate intra sau ieși cu autocamioane. Plecăm la treabă din acest moment”. Daniel Nache a amintit că angajarea de personal pentru biroul vamal de la Vicovu de Sus s-a făcut din 2016, iar acum Autoritatea Vamală Română este pregătită pentru a asigura personalul necesar atât pentru traficul ușor și de persoane, cât și pentru traficul greu. Practic, problema nu o reprezintă personalul, ci faptul că PTF Vicov nu a fost proiectat și realizat (în 2014) pentru a deservi traficul greu. și de aici decurg toate celelalte probleme pentru că PTF Vicov „se află în conservare (s.red.) de atâta vreme” cu toate că resursa umană este pregătită pentru a veni și a deschide Biroul Vamal Vicovu de Sus. Daniel Nache a dat asigurări că sunt pregătiți prin achiziționarea de mobilier și de punerea la dispoziția comisionarilor vamali și a celor de la Direcția Sanitar Veterinară. (Dan PRICOPE)

articolul original.
Before yesterdayObiectiv de Suceava

Jumătate din gazul din conductele din Marea Baltică s-a scurs deja

28 September 2022 at 17:55

Mai mult de jumătate din gazul aflat în gazoductele Nord Stream 1 şi 2, avariate de un presupus sabotaj în Marea Baltică, s-a scurs deja în atmosferă, au anunţat miercuri autorităţile daneze. Potrivit unei estimări Greenpeace, gazele eliberate din conductele Nord Stream 1 și 2 sunt echivalentul a peste două treimi din emisiile anuale de CO2 ale Danemarcei.

„O majoritate netă a gazului a ieşit deja din conducte”, a afirmat directorul Autorităţii daneze a energiei, Kristoffer Böttzauw, în cadrul unei conferinţe de presă. „Ne aşteptăm ca şi restul să fie eliberat până duminică”, a adăugat el, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Ministrul danez al apărării a estimat miercuri dimineaţă că din cauza scurgerilor puternice, care provoacă zone de fierbere în mare, trebuie aşteptat „una până la două săptămâni” pentru a începe inspecţiile asupra conductelor avariate. Din cauza războiului din Ucraina, cele două conducte nu erau în serviciu, dar erau totuşi umplute cu gaz din motive tehnice.

Potrivit organizaţiilor de protecţiei a mediului, Nord Stream 1 şi 2 conţineau circa 350.000 de tone de gaz natural – metan – generator al unui important efect de seră nefast pentru climat. Potrivit Greenpeace, asta corespunde unui efect de aproape 30 de milioane de tone de CO2, respectiv peste două treimi din emisiile anuale ale Danemarcei.

După ce toate suspiciunile s-au îndreptat împotriva sa după presupusul sabotaj al gazoductelor Nord Stream în Marea Baltică, Rusia a contraatacat miercuri, acuzând SUA şi solicitând organizarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.

articolul original.

Foresta a părăsit cu fruntea sus Cupa României. “Galben-verzii” au pierdut la limită cu UTA Arad, în fața a 4.000 de spectatori pe Areni (FOTO, VIDEO)

28 September 2022 at 15:51

Foresta a părăsit cu fruntea sus Cupa României, după ce a pierdut la limită, scor 0-1, în fața celor de la UTA Arad, într-un meci din play-off-ul competiției, disputat miercuri după-amiază, pe stadionul Areni, în prezența a aproape 4.000 de spectatori.

Gruparea arădeană s-a calificat mai departe, grație unui gol marcat în minutul 10, de către Șteau, care a câștigat un duel fizic cu Samson și l-a lăsat fără replică pe portarul Niga cu un șut plasat din interiorul careului.

Chika putea egala situația până la pauză, dar mingea reluată cu capul de atacantul gazdelor a fost reținută cu greu pe linia porții de Balauru.

Cea mai mare ocazie de gol a “galben-verziilor” a fost consemnată în minutul 73, când Samson a nimerit bara dintr-o lovitură liberă de la 22 de metri.

“Astăzi se putea mai mult, tot timpul se poate mai mult. Ca o echipă de Liga 3-a, am fi avut nevoie și de puțin noroc și un plus de luciditate în fața unei formații de prima ligă, cu jucători cu experiență, care joacă la o altă intensitate. În primul rând, vreau să felicit echipa adversă pentru victorie și le urez multă baftă în viitor și în Cupa României, dar vreau să-mi felicit și băieții, care astăzi s-au luptat. Asta le-am spus și în vestiar că vrem să abordeze fiecare meci așa cum au făcut-o astăzi și sunt sigur că acești jucători tineri vor progresa mai mult. Sunt că, de altfel, a fost o experiență grozavă pentru mulți dintre ei și eu sper ca pe viitor, de ce nu, să vedem mai mulți jucători din lotul nostru care să facă pasul spre un nivel superior și chiar să-i vedem la televizor la Liga 1.

Ne-ar plăcea să jucăm fiecare meci acasă cu atâta lume în tribună. A fost și vreme bună astăzi, ne pare rău că i-am dezamăgit din punctul de vedere al rezultatului, dar eu cred că au plecat cu un gust plăcut de la stadion. Sper că au văzut și ei ceea ce am văzut și eu azi, o echipă ce a fost în joc timp de 95 de minute, care s-a bătut pentru fiecare minge cu posibilitățile noastre. Iar atitudinea pe care au avut-o băieții a văzut-o, cred eu, și publicul, ea a ieșit în evidență” a declarat antrenorul Dorin Goian.

Foresta: Niga – Grosu, Cimbru, Botezatu, Filip (’87 M. Ilie) – Makongo, Samson – Netbai (’64 Nițu), Căinari, Mirică (’87 Mihalciuc) – Chika (’81 Muntean). Antrenor: Dorin Goian.

UTA: Balauru – Dobrescu, Erico, Benga, Hoxhallari – Cascini, Anton (’64 Batha) – Șteau (’46 Negoescu), Ubbink (’77 Postolachi), Otele (’64 Stahl) – Ademi (’64 Keșeru). Antrenor: Ilie Poenaru. (D.C.)

articolul original.

Taxele pentru cazarea studenților USV nu au fost majorate. Universitatea va suporta din bugetul propriu eventualele creșteri de prețuri la utilități

28 September 2022 at 15:50

În anul universitar 2022-2023, Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) are mai mult de 4.200 de boboci înmatriculați în sesiunile de admitere din lunile iulie și septembrie a.c., iar 15% din aceștia sunt tineri veniți din afara granițelor țării, însemnând peste 600 de studenți.

Pe parcursul acestei săptămâni se desfășoară cazarea în toate cele șapte cămine ale USV, de un loc în cămin beneficiind studenții înmatriculați la toate ciclurile de studiu. Procesul de cazare se va încheia în data de 30 septembrie, înainte de începerea noului an universitar.

”Având în vedere faptul că lucrările de reabilitare la căminul nr. 6 nu au fost încă finalizate, studenții care au fost repartizați la acest cămin vor fi cazați, temporar, în spații închiriate de către USV în orașul Suceava, inclusiv în hoteluri sau pensiuni.

În anul universitar 2022-2023, tarifele de cazare nu vor suferi nicio modificare. Drept urmare, în funcție de categoria în care se află beneficiarul unui loc de cazare (bugetat, cu taxă) și de facilitățile și gradul de confort pe care îl oferă un cămin sau altul, taxele lunare sunt cuprinse între 250 de lei și 540 de lei, aceleași ca și în anul universitar 2021-2022. În situația în care vor apărea costuri suplimentare generate de creșterea prețurilor la utilități, acestea vor fi suportate din bugetul propriu al USV”, a transmis conducerea universității.

Toate căminele Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava sunt dotate conform standardelor europene, oferind studenților condiții excelente de cazare, după cum au menționat reprezentanții instituției. Totodată, pentru studenții USV există numeroase oportunități de recreere și de dezvoltare personală: Complexul de natație și kinetoterapie, terenul de sport acoperit, sală de sport, Observator astronomic, Casa de Cultură a Studenților etc. (O. N.)

articolul original.
❌