ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayObiectiv Ialomita

Din ianuarie 2023 redevine obligatorie înregistrarea contractelor de închiriere

23 September 2022 at 10:55
image

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ialomița informează contribuabilii, (persoane fizice) că începând cu data de 01 ianuarie 2023, conform prevederile O.G. nr. 16/2022 pentru modificarea și completarea Codului fiscal, redevine obligatorie înregistrarea la organul fiscal competent a contractelor de închiriere.

Astfel, contribuabilii (persoane fizice) care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal (chirii) au obligația înregistrării contractului încheiat între părți, precum și a modificărilor survenite anterior, în termen de cel mult 30 de zile de la data încheierii/ procedurii modificării cestuia, la organul fiscal competent.

În cazul contractelor de închiriere aflate în derulare la data de 01 ianuarie 2023, înregistrarea la organul fiscal competent a contractului încheiat între părți și a modificărilor survenite se efectuează în termen de cel mult 90 de zile de la data la care a intervenit obligația înregistrării acestora.

Sunt exceptate de la înregistrare contractele de arendă și cele din închirierile în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală.

sursa: ANAF – AJFP Ialomița

articolul original.

Anunt public privind decizia etapei de incadrare

23 September 2022 at 07:05

CONSILIUL JUDETEAN IALOMITA, titular al proiectului „MODERNIZARE SI REABILITARE DJ 212: LIMITA JUDET BRAILA – LUCIU – MIHAIL KOGALNICEANU – -INTERSECTIE CU DN 2A, INTERSECTIE CU DJ 201 – LACUSTENI – PLATONESTI – MOVILA – FETESTI”, anunta publicul interesat asupra luarii deciziei etapei de incadrare de catre Agentia pentru Protectia Mediului Ialomita, in cadrul procedurilor de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul: „MODERNIZARE SI REABILITARE DJ 212: LIMITA JUDET BRAILA – LUCIU – MIHAIL KOGALNICEANU – INTERSECTIE CU DN 2A, INTERSECTIE CU DJ 201 – LACUSTENI – PLATONESTI – MOVILA – FETESTI„, propus a fi amplasat in judetul Ialomita, comuna Gura Ialomitei (intravilan, extravilan), comuna Mihail Kogalniceanu (intravilan, extravilan), orasul Tandarei (intravilan, extravilan), comuna Platonesti  (intravilan, extravilan), comuna Movila (intravilan, extravilan), municipiul Fetesti (intravilan, extravilan)

Proiectul deciziei de incadrare si motivele care o fundamenteaza pot fi consultate la sediul Agentiei pentru Protectia Mediului Ialomita, municipiul Slobozia, str.M.Viteazu nr.1, in zilele de luni-joi 08.00-16.30 si vineri 8.00-14.00, la urmatoarea adresa de internet: www.apmil.anpm.ro.

Publicul interesat poate inainta comentarii/observatii la proiectul deciziei de incadrare in termen de 10 zile de la data publicarii anuntului pe pagina de internet a APM Ialomita

articolul original.

Lansare de carte a jurnalistului ialomițean Nicolae Tache: Un sat trăitor în lume – File din monografia Gimbășanilor

22 September 2022 at 16:26

Biserica „Înălțarea Domnului” din satul Gimbășani (comuna Cosâmbești) a fost miercuri, 21 septembrie, gazda unui eveniment special și inedit: lansarea unei cărți-document: „Un sat trăitor în lume – File din monografia Gimbășanilor”, scrisă de jurnalistul ialomițean Nicolae Tache.

Nicolae Tache - Lansare Carte - Monografie Gimbasani - 18

Aproape de orele prânzului, în curtea bisericii din sat s-au adunat autorități locale și județene, reprezentanți ai instituțiilor de cultură, preoți, scriitori, jurnaliști mai vechi sau mai noi, elevi, prieteni, și nu în ultimul rând locuitori ai satului.

În prima parte a evenimentului cultural, în curtea bisericii a avut loc comemorarea duhovnicească a preoților Ștefănescu Mitu și Ion Delcea, poate cei mai reprezentativi și apreciați slujitori ai Bisericii „Înălțarea Domnului”, dintre cei care s-au perindat de-a lungul timpului prin această frumoasă comunitate (mormintele acestora se află în curtea bisericii, în partea stângă a sfântului lăcaș), și care sunt evocați în această carte, foarte interesantă din multe puncte de vedere.

Lansare Carte - Nicolae Tache - Gimbasani

După slujbă, toți cei prezenți au intrat în biserică și, timp de mai bine de o oră, au uitat de zbaterile zilnice și au pătruns în lumea satului de odinioară. Au aflat poveștile unor oameni care s-au zbătut pentru comunitate, care au ales să rămână în acest ținut poate nu atât de prietenos, dar unde puteai sta în tihnă de vorbă cu Dumnezeu, povești despre satul românesc, despre dor și lacrimi, de bucurie sau tristețe, despre truditorii acestui pământ, despre etnografie, tradiții, obiceiuri și întoarcerea la origini, despre genealogia unor familii, dar și despre copilărie și trăirile inocente.

Lansare Carte - Nicolae Tache

Din această carte puteți afla foarte multe lucruri interesante despre istoria acestui meleag „care n-a fost copleșit de bunătăți: cu un climat de stepă, cu viscol iarna mai cumplit ca oriunde, iar vara  cu o secetă care descurajează pe agricultori” și cum au izbutit „cei ce trăiesc aici să facă din pustiu o grădină”, după cum spunea odinioară ministrul Aurelian Bentoiu, ialomițean, născut în Făcăeni, și ctitor al bisericii din Gimbășani.

Un sat trăitor în lume – File din monografia Gimbășanilor

Carte - Un Sat Traitor Prin Lume - Nicolae Tache

Cu multă emoție, cu modestie, dar cu dorința ca acest eveniment să ajungă la sufletul multora, Nicolae Tache s-a străduit ca această lansare de carte să fie una diferită. Și a reușit. De ce în biserică? Poate pentru că o monografie poate fi considerată ca fiind cartea de căpătâi a unei localități, așa cum este Biblia pentru credincioși, poate pentru că o sumedenie de informații și documente provin de la preoții satului sau urmașii acestora, poate pentru că de aici pornesc rădăcinile unei nații.

Nicolae Tache„Mulțumesc în primul rând și mă bucur că sunteți în număr atât de mare astăzi, în biserica din Gimbășani. Despre monografie, foarte multe eu nu am să vă spun acum, decât faptul că fără ajutorul sătenilor, al rudelor celor care au plecat de aici dar păstrau o serie de documente, spun eu, cele mai valoroase, și mă gândesc în primul rând la doamna Maria Dimitriu de Villegas, nepoata boierului Pribegeanu, la doamna Niculina Ștefănescu, care la fel ne-a furnizat o sumedenie de informații, genealogii ale familiilor, și mulți, mulți alții, nu aș fi reușit. Mai mă gândesc, de exemplu, la dascălul Ionel Nicu. Fără ei, această carte nu era posibilă. Și în același timp, mai mă gândesc că această carte nu era posibilă dacă lângă mine nu era – și o cunoașteți foarte bine – soția mea Jeni, Ioana, care tot timpul mă îndruma, mă împingea de la spate. (…) Fără ea nu era terminată această carte. (…) Nu în ultimul rând, această carte nu ar fi fost posibilă din cauza costului enorm al tiparului, pentru mine vorbesc, dacă nu accesam un proiect al Consiliului Județean”, spunea Nicolae Tache.

Așadar, acest volum apare la 445 de ani de la prima atestare documentară a satului Pupezeni, Gimbășanii de astăzi, într-un hrisov păstrat la Arhivele Naționale.

Satul Gimbășani, care aparține în prezent de comuna Cosâmbești, începe să apară sub această denumire în documentele din secolele XVII – XVIII, documente cercetate la sfârșitul secolului XIX de preotul satului, Mitu Ștefănescu, cel care s-a străduit, pe lângă activitatea de pastorație, să adune date referitoare la existența satului Gimbășani.

Acesta spunea că satul Gimbășani „și-au luatu numirea de la unu Simion Giambașu, care era giambașiu la turci de cumpăra boi, cuvi, cai și oi. Mai avea și alți trei frați. Acesta omu se zice că ar fi bătutu paru întâiu (satu luându numele de Gimbășani). Acesta omu a trăitu pe la sfârșitul secolului XVII și este moșu părinților lui socru-meu și nouă strămoșu”, se arată într-un manuscris al preotului Mitu Ștefănescu, cel care, în 1862 când a venit în Gimbășani, era învățător. Devine preot în anul 1868 la biserica veche din sat, de pe malul Ialomiței, slujind apoi, din 1873, la noua biserică (de sub coastă).

În această perioadă a secolului XVIII începe să se „plămădească satul Gimbășani, cu venetici proveniți din dealurile subcarpatice ale Walachiei, mocani din Sibiu și Brașov, locuitori de pe malul Borcei și alții din alte părți”, mai târziu, după Primul Război Mondial, fiind aduși aici munteni din nordul Prahovei.

Tot în această carte aflăm și despre preotul Ion Delcea și aportul său în comunitate, iar urmașii săi poate vor contribui la elaborarea unui alt volum, în care să fie consemnate toate amintirile extraordinare pe care le au. Sau poate, în viitor, se va lucra la o monografie mai complexă, pentru că mai sunt multe de povestit despre acest „sat trăitor în lume” și oamenii care fac istoria.

Această carte a fost tipărită în 500 de exemplare, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Ialomița.

Precizăm faptul că anual Consiliul Județean pune la dispoziție sume nerambursabile din bugetul județului Ialomița organizațiilor neguvernamentale care depun proiecte și îndeplinesc anumite criterii, pentru activități nonprofit de interes general. Pe domeniul „Cultură, Culte și Religie” au fost admise cinci proiecte din opt depuse, printre care și cel depus de jurnalistul ialomițean, Nicolae Tache.

articolul original.

Comunicat convocare ședință extraordinară CJ Ialomița – 28.09.2022

22 September 2022 at 16:20
image

CONSILIUL JUDEŢEAN IALOMIŢA, în conformitate cu prevederile art.179 alin.2 lit.a) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul Administrativ,  se convoacă în ședință ordinară în data de 28.09.2022, ora 14,00 în Sala EUROPA, având pe ordinea de zi:

I. a) Aprobarea Procesului – verbal privind sinteza dezbaterilor ședinței ordinare a Consiliului Județean Ialomița din 29.07.2022;

    b) Aprobarea Procesului – verbal privind sinteza dezbaterilor ședinței ordinare a Consiliului Județean Ialomița din 30.08.2022;

    c) Aprobarea Procesului – verbal privind sinteza dezbaterilor ședinței extraordinare a Consiliului Județean Ialomița din 08.09.2022.

 

II. Discutarea și adoptarea următoarelor:

 1. proiect de hotărâre privind aprobarea organigramei și statului de funcţii ale Spitalului Județean de Urgență Slobozia;
 2. proiect de hotărâre privind modificarea anexei nr. 1 la Hotărârea Consiliului Judeţean Ialomiţa nr. 90/26.05.2022 privind aprobarea organigramei, statului de funcţii și funcțiilor publice din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Ialomița, cu modificările și completările ulterioare;
 3. proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Ialomiţa;
 4. proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Judeţean Ialomiţa nr. 223 din 25.11.2021 privind stabilirea salariilor de bază pentru personalul din cadrul instituţiilor publice din subordinea Consiliului Judeţean Ialomiţa, cu modificările și completările ulterioare;
 5. proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului de finanțare pentru achiziționarea unui complex radiologic destinat Întreprinderii Municipale Centrul Stomatologic din Raionul Nisporeni, Republica Moldova;
 6. proiect de hotărâre privind aprobarea rectificării bugetului general al județului Ialomița, pe anul 2022 ;
 7. proiect de hotărâre privind aprobarea rectificării bugetului de venituri și cheltuieli al Spitalului Județean de Urgență Slobozia,  pe anul 2022;
 8. proiect de hotărâre privind stabilirea preţurilor medii ale produselor agricole, în vederea calculării veniturilor anuale brute obţinute din cedarea folosinţei bunurilor prin arendare, pe anul 2022;
 9. proiect de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico-economice, faza Studiu de Fezabilitate (SF) şi a principalilor indicatori tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii „Creșterea Gradului de Securitate la Incendiu și Asigurarea Creșterea Gradului de Securitate la Incendiu și Asigurarea Utilităților pentru Spitalul Județean de Urgență Slobozia pentru Spitalul Județean de Urgență Slobozia”;
 10. proiect de hotărâre privind aprobarea Studiului de Fezabilitate (SF) şi a principalilor indicatori tehnico-economici rezultați pentru obiectivul mixt de investiţii „Reabilitare pod peste râul Ialomița la Fierbinți pe DJ 101U și dublarea acestuia cu o structură independentă”;
 11. proiect de hotărâre privind aprobarea devizului general și a principalilor indicatori tehnico –economici, faza proiect tehnic (PT), pentru obiectivul de investiții „Reabilitare pod peste râul Ialomița la Bucu pe DJ 213 A”;
 12. proiect de hotărâre privind modificarea și completarea anexei la hotărârea Consiliului Județean Ialomița nr. 108/11.06.2021 privind aprobarea contractării și garantării unei finanțări rambursabile interne în valoare de 100.000 mii lei în vederea realizării unor obiective de investiții de interes județean, cu modificările și completările ulterioare;
 13. proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Ialomița nr. 80/27.04.2021 privind validarea membrilor desemnați ai Autorității Teritoriale de Ordine Publică Ialomița, cu modificările ulterioare;
 14. proiect de hotărâre privind stabilirea componenței Comisiei Judeţene pentru Protecţia Copilului Ialomiţa;
 15. proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului Județean Ialomița nr.101/28.05.2021 privind asocierea Județului Ialomița cu unele unități administrativ teritoriale din județ în vederea participării în cadrul programului „South-Muntenia Energy Efficency for Public Buildings Investment Programme” finanțat în cadrul Programului ELENA – European Local Energy, cu modificările și completările ulterioare;
 16. proiect de hotărâre pentru modificarea Hotătârii Consiliului Județean Ialomița nr.102/28.05.2021 privind aprobarea participării Județului Ialomița în cadrul programului „South-Muntenia Energy Efficency for Public Buildings Investment Programme” finanțat în cadrul Programului ELENA – European Local Energy Assistance și asocierea cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia în vederea realizării în comun a proiectelor de investiții de interes județean finanțate prin program, cu modificările și completările ulterioare;
 17. proiect de hotărâre privind desemnarea unui reprezentant al Consiliului Judeţean Ialomiţa în Consiliul de administraţie al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Ialomița pentru anul școlar 2022 – 2023;
 18. proiect de hotărâre privind desemnarea unui reprezentant al Consiliului Judeţean Ialomiţa în Consiliul de administrație al Palatului Copiilor Slobozia, județul Ialomița, pentru anul școlar 2022- 2023;
 19. proiect de hotărâre privind transmiterea unui tronson de drum județean din DJ 101 cuprins între km 43+642,77 – km 51+048,36 situat pe raza U.A.T. Comuna Dridu, aflat în domeniul public al Județului Ialomița și administrarea Consiliului Județean Ialomița, în administrarea Consiliului Local al Comunei Dridu;
 20. proiect de hotărâre privind transmiterea unor tronsoane de drum județean din DJ 203B cuprinse între km 0+011 – km 0+198 și km 0+220 – km 1+127 situate pe raza U.A.T. Comuna Manasia, aflate în domeniul public al Județului Ialomița și administrarea Consiliului Județean Ialomița, în administrarea Consiliului Local al Comunei Manasia;
 21. proiect de hotărâre privind transmiterea unui tronson de drum județean din DJ 201 cuprins între km 80+035 – km 83+035 situat pe raza U.A.T. Comuna Mărculești, aflat în domeniul public al Județului Ialomița și administrarea Consiliului Județean Ialomița, în administrarea Consiliului Local al Comunei Mărculești;
 22. proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului Județean Ialomița nr. 92 din 28.05.2021 privind reglementarea regimului juridic a unor spații din incinta bunului imobil situat în strada Răzoare nr. 3, municipiul Slobozia, aflat în domeniul public al Județului Ialomița, cu modificările și completările ulterioare.

III. Diverse

 Ședința este publică.

PREŞEDINTE, MARIAN PAVEL

articolul original.

Bărbat din Fetești, depistat la volan sub influența canabisului

22 September 2022 at 12:41
image

La data de 21 septembrie, în jurul orei 22:00, polițiștii Biroului Rutier Fetești au depistat în trafic, pe raza localității, un autoturism al cărui conducător auto se afla sub influența substanțelor psihoactive.

Bărbatul de 35 de ani, din municipiul Fetești, a fost testat cu aparatul DrugTest pozitiv la canabis, fiind condus la cea mai apropiată unitate spitalicească unde i-au fost prelevate mostre biologice, în vederea stabilirii prezenței în organism a substanțelor psihoactive și tipul acestora.

În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru conducere sub influența substanțelor psihoactive, iar polițiștii continuă cercetările sub supravegherea unității de parchet competente.

articolul original.

Aproape 700 de kilograme de tutun, indisponibilizate de polițiști

22 September 2022 at 12:33
image

Astăzi, 22 septembrie, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Ialomița au efectuat cinci percheziții domiciliare, în județul Călărași, la locuințele unor persoane bănuite de săvârșirea infracțiunii de deținere în afara antrepozitului fiscal și comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a un kilogram de tutun de fumat.

Astfel, 5 persoane vor fi conduse la sediul unității de poliție, în vederea audierii.

În fapt, în perioada iulie – septembrie 2022, persoanele bănuite ar fi desfășurat activități de prelucrare și comercializare, prin intermediul anunțurilor postate pe rețele de socializare și site-uri destinate comerțului online, către diverși clienți din țară, a aproximativ 4 tone de tutun de fumat.

Prejudiciul total estimat la acest moment este de aproximativ 430.000 de lei.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate, 680 de kilograme de tutun mărunțit și tocat, preparat pentru fumat, 23.000 de tuburi de țigarete, care urmau a fi confecționate artizanal, un aparat pentru tocarea tutunului, etichete autocolante inscripționate, telefoane mobile, precum și înscrisuri utile cauzei.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Activitățile au beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Ialomița.

articolul original.

Noi cote de impozitare la veniturile obţinute de persoane fizice, din participarea la jocurile de noroc

22 September 2022 at 10:15
image

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Ialomița informează contribuabilii interesați că începând cu data de 1 august 2022 au intrat în vigoare prevederile O.G. nr. 16/2022 pentru modificarea şi completare a Codului fiscal, cu privire la baremul de impunere asupra fiecărui venit brut primit de un participant de la un organizator sau plătitor de venituri din jocuri de noroc.

Conform prevederilor pct. 45 din actul normativ menţionat anterior, tranşele şi cotele de impozitare a veniturilor obţinute de persoanele fizice din participarea la jocurile de noroc sunt:

 • până la 10.000 lei inclusiv, impozitul este de 3%;
 • de la 10.001 până la 66.750 lei inclusiv, impozitul este de 300+20%  pentru ceea ce depășește suma de 10.000
 • peste 66.750 impozitul este de 11.650 + 40% pentru ceea ce depășește suma de 66.750.

Menționăm că veniturile din jocurile de noroc se impozitează prin reţinere la sursă.

Impozitul datorat în cazul veniturilor obţinute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine şi lozuri, cu valoare mai mare decât plafonul neimpozabil de 66.750 lei, se determină prin aplicarea baremului prevăzut anterior asupra fiecărui venit brut primit de un participant, iar din rezultatul obţinut se scade suma de 11.650 lei.

Comunicat de presă: ANAF – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Ialomiţa
articolul original.

Cea mai solo chitară solo, pentru prima dată în concert la Slobozia

21 September 2022 at 18:59

Joi, 22 septembrie 2022, ora 19:00, Sala Europa din Slobozia găzduiește un recital extraordinar de chitară susținut de carismaticul chitarist Maxim Belciug, unul dintre cei mai apreciați muzicieni români de astăzi.

Concert Maxim Belciug La Slobozia

Evenimentul, care este o premieră pentru publicul din Slobozia, promite o întâlnire unică cu magia unei chitare și cu muzica sclipitoare, de la baroc la flamenco, ce poate fi împărtășită cu acest instrument solist.

Întâlnirea cu Maxim Belciug într-un recital de chitară solo este pur și simplu o desfătare. Dacă, în formulele de duo cu care ne-a obișnuit în ultimul timp, chitaristul caută cu eleganță să-și pună în valoare partenerul, atunci când rămâne singur cu chitara sa el lasă în urmă constrângeri și mode și își permite să viseze din vârful degetelor. Iar visele sale sunt molipsitoare. O fi poate sonoritatea specială a chitarei, atât de diferită de timbrul cunoscut al unei viori sau al unui pian, ori îmblânzirea totală a tehnicii care pe mulți instrumentiști îi ține captivi, însă la Maxim Belciug un lucru e cert: chitara plânge și iubește și dansează pe una și o mie de voci, ca o orchestră ireală care atacă pasional, fără să-i pese de drumul înapoi. Lipsite de luciul exterior al punerii în scena, recitalurile sale oferă în schimb un prilej de încântare. Și de mirare. De mirare că se mai poate, azi, asculta pe o scenă „muzică ce se încăpățânează să sune altfel decat cea izvorâtă din trecerea mai mult sau mai puțin ritmată a arginților sunători dintr-o mână în alta”, cum spunea, cândva, însuși chitaristul, referindu-se la chitara sa prolifică, ce i-a adus faima de artist al Încântărilor.

Așadar joi, 22 septembrie 2022, chitara vrăjită a lui Maxim Belciug va răsuna pentru prima dată pe scena Sălii Europa a Consiliului Județean Ialomița, într-un eveniment oferit de către Asociația Culturală Kitarodia și Centrul Cultural „Ion Perlea” în cadrul proiectului „Musica Perennis”, desfășurat cu finanțare de la Ministerul Culturii.

Concertul începe la ora 19:00, iar intrarea pentru public este liberă.

articolul original.

Acțiune de donare de sânge în Protopopiatul Slobozia

21 September 2022 at 07:28
image

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, marți, 20 septembrie 2022, Protopopiatul Slobozia în parteneriat cu Centrul Județean de Transfuzie Ialomița a organizat o acțiune de donare de sânge la sediul Căminului Cultural din localitatea Grivița, prin implicarea preoților și credincioșilor din Parohiile: Miloșești, Grivița, Traian I, Traian II, Amara II și Nicolești.

Astfel, un număr de 26 persoane, în frunte cu părintele protopop Laurențiu Cioranu și părintele secretar Daniel Ferbințeanu, au răspuns apelului nostru și au venit în mod voluntar să doneze sânge.

Acțiunea desfășurată astăzi se încadrează în Campania „Donează sânge! Salvează o viață!” prin care se promovează viața, responsabiliatea pentru semenii aflați în suferință, fiind o dovadă de solidaritate și bunăvoință prin gestul voluntar de a salva vieți, cunoscută fiind criza acută prin care trec spitalele din România. De fiecare dată când dăm o unitate de sânge, ajutăm la salvarea a trei vieți, oamenii primind astfel o șansă la viață.

A consemnat Anastasia Pătrașcu, asistent social al Protopopiatului Slobozia.

articolul original.

Investiție privată a operatorului de gaz Premier Energy în satul Ion Ghica (Ciulnița) – Reţea de distribuţie gaze naturale, dar și sponsorizare pentru școala din Ciulnița

20 September 2022 at 11:04

Comuna Ciulnița este singura localitate rurală din județul Ialomița care beneficiază de o investiție de amploare în sistemul de distribuție gaze naturale fără a cheltui bani de la bugetul local sau național.

Gheorghe Stelica - Investitii Gaze - Ion Ghica - Ciulnita

Mai precis, operatorul de gaz Premier Energy a investit recent aproximativ un milion de euro în lucrările de aducțiune a rețelei de gaz pe fiecare stradă din satul Ion Ghica.

Mai mult decât atât, compania a sprijinit administrația locală cu peste 120.000 de lei în vederea realizării unor lucrări la Școala cu clasele I-VIII din Ciulnița, pentru ca unitatea de învățământ să poată obține toate autorizațiile.

Primar Ciulnita - Gherorghe Stelica„Demersul făcut de mine pentru locuitorii din satul Ion Ghica este de mult început. Discuțiile le avem cu operatorul de gaz din 2012. Au spus întotdeauna că vor găsi o formulă, o posibilitate, ca să aducem această utilitate și locuitorilor din Ion Ghica. S-a discutat de multe ori în ședințele de consiliu, urma să fim și noi coparticipanți, ne propuseseră un parteneriat, pentru că nu exista altă posibilitate, iar noi urma să venim cam cu 7 miliarde de lei vechi, iar dânșii puneau 14 miliarde. Iar atunci era vorba în primă fază doar despre strada principală din Ion Ghica. Acceptasem până la urmă acest fapt, pentru că este un lucru important, necesar, care îți ușurează viața. Am depus proiecte pe mai multe linii de finanțare, dar nu am obținut. Nu știu dacă cineva a găsit vreo soluție la momentul respectiv, până să apară programul Anghel Saligny, unde se încearcă demararea acestui tip de lucrare cu fonduri de la bugetul de stat. În final, am ajuns și la partea în care discuțiile au fost purtate cu Premier Gaz, în sensul că și noi le-am fost sprijin în toate acțiunile pe care le-au avut, că s-au dezvoltat în zonă și ce a însemnat contractarea sistemului de distribuție gaze pe care l-au luat în 2010 la Ciulnița. Noi nu i-am păcălit când le-am spus că vor avea un consumator important, iar acel consumator a rămas în continuare, nu și-a mutat furnizorul, fapt pentru care Premier Gaz a putut veni cu această investiție către locuitorii din Ion Ghica, fără ca noi să punem niciun leu de la bugetul local și nici de la bugetul de stat. Totul este o investiție privată, făcută de Premier Gaz pentru locuitorii din Ion Ghica. Totodată, s-a luat în calcul dimensionarea conductei în așa fel încât să poată prelua și celelalte localități, dar încet, încet, văzând și făcând. Pentru că nici acasă nu facem totul deodată dacă nu avem bani. Le facem pe rând, după posibilități”, ne-a declarat primarul comunei Ciulnița, Gheorghe Stelică.

În prima fază, ca urmare a solicitărilor, sunt 60 de branșamente care au fost și executate, urmând să fie făcute contractele cu fiecare gospodărie în parte și instalațiile de utilizare. În interiorul satului sunt 3 km de rețea, la care se adaugă legătura dintre Ciulnița și Ion Ghica.

„Deci, la momentul actual, a fost finalizată introducerea gazului metan în Ion Ghica, intrând pe toate străzile, ajungând în așa fel încât oricine va solicita va putea fi racordat la conducta de gaz. Acum, treaba mea ca primar, pot spune că am făcut-o, aducând și această utilitate, pe lângă canalizarea pe care o au. Urmează să facem reparațiile pe străzile afectate de lucrările de introducere a rețelei de gaz, și le mulțumesc consilierilor locali care au înțeles faptul că nu putem repara străzile înainte de introducerea rețelei. Lucrările la conducte au durat circa două – trei săptămâni. Urmează să facem recepția și avem mari speranțe că oamenii vor dori să beneficieze în această iarnă de această utilitate, cel puțin cei prinși în prima etapă de dezvoltare și care au branșamentele executate. Trebuie menționat faptul că nici la Ciulnița nu au fost alocate fonduri de la bugetul local pentru gaz, singura cheltuială fiind de proiectare, Studiu de Fezabilitate și depunerea la Ministerul Economiei (…)”, a precizat primarul localității.

Sprijinul pe care compania Premier Energy îl oferă comunității din Ciulnița nu este singular. Pe lângă investiția în rețeaua de gaz, reprezentanții companiei se implică și în proiecte educaționale sau de mediu. De exemplu, Premier Energy a oferit o sponsorizare de peste 120.000 de lei, pentru efectuarea unor lucrări de modernizare la Școala cu clasele I-VIII Ciulnița.

Scoala Ciulnita 12

Gheorghe Stelica - Primar Ciulnita„Da, compania ne-a sprijinit în vederea efectuării unor lucrări la Școala cu clasele I-VIII Ciulnița, în vederea obținerii autorizației de funcționare, cu premisele respectării condițiilor cerute de către ISU. Noi aveam pe pereții din hol și clase părți acoperite de lambriuri, lambriu care este considerat a fi un material combustibil în caz de incendiu, iar riscul de propagare este mare. Cum nu mai este permis, a trebuit să îl scoatem. Am scos lambriul, au fost reparați pereții, au fost reparate ușile și am adus școala la stadiul în care să poată primi autorizație de funcționare. Mai este ceva de făcut, să aducem un hidrant în apropierea centralei termice. Aceasta ar rămâne singura condiție de îndeplinit pentru Școala cu clasele I-VIII Ciulnița. Deci în toate sălile de curs pe care le are această școală au fost făcute lucrări de reparații. În afară de lucrările referitoare la înlocuirea lambriurilor, zugrăveli, au fost făcute reparații și la băi, înlocuindu-se obiectele defecte, s-a făcut și igienizarea, a fost realizată și o alee la intrarea în curtea școlii, au fost amplasate și câteva băncuțe. Respectând toate condițiile acum, cred că nu mai avem nicio problemă în ceea ce privește autorizația de funcționare. Toate sălile de clasă au table inteligente, video-proiectoare, au calculatoare, 40 de laptop-uri, cu imprimante (…), dar și 100 de tablete care pot fi utilizate în cadrul unor ore tematice. Colaborarea cu Premier Energy va continua. Aceștia doresc să ne sprijine și în cazul unor activități de plantări de arbori, arbuști, în zonele pe care le avem la dispoziție, pentru a asigura un mediu sănătos locuitorilor. (…) Le mulțumim pe această cale că au venit alături de comunitatea noastră, pe lângă alte societăți care ne sprijină mereu. Dacă aici a fost Premier Energy, la grădinița Ciulnița a fost societatea Clean Tech. Dacă interiorul școlii și aleea au fost făcute de Premier Energy, parcarea, împrejmuirea școlii au fost făcute de SC Clean Tech. Noi ne bucurăm că avem asemenea oameni care vin alături de comunitatea noastră, pentru că pot fi și zone unde societățile nu sunt atât de receptive față de nevoile comunității rurale. Noi avem puțini, dar buni. (…) Le mulțumim încă o dată”, a adăugat Gheorghe Stelică.

Administrația locală din Ciulnița are, însă, și alte proiecte în zona educației. În satul Poiana, de exemplu, unde școala a fost realizată în anul 2005, de către Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar, trebuie realizat un grup sanitar în interiorul unității de învățământ, dar și o zonă de acces suplimentară pentru a respecta condițiile impuse de noile regulamente. De asemenea, la grădinița din Ciulnița, unde la ora actuală sunt toți copiii de pe raza comunei, urmează să fie realizat un loc de joacă special pentru ei, chiar dacă grădinița se află în apropierea unui parc recent modernizat.

articolul original.

Anunț AJF Ialomița: “Consiliul Județean Ialomița sprijină fotbalul județean”

20 September 2022 at 09:21

[unable to retrieve full-text content]

articolul original.

Tânără reținută de polițiștii ialomițeni, după ce a agresat un bătrân. I-a furat banii și un ceas

20 September 2022 at 08:25
image

O tânără din comuna Bordușani a fost identificată și reținută de polițiștii ialomițeni, după ce ar fi agresat un bărbat în vârstă de 81 de ani și i-ar fi sustras o sumă de bani și un ceas.

Aceasta a fost introdusă în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Ialomița, iar în cursul zilei de astăzi va fi prezentată instanței de judecată cu propunerea de arestare preventivă.

La data de 19 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției nr. 3 Poliție Rurală Stelnica au fost sesizați de un bărbat de 81 de ani, din comuna Bordușani, cu privire la faptul că în data de 09.09.2022, a fost agresat și i s-au sustras 250 de lei și un ceas de către o tânără.

În urma cercetărilor și investigațiilor efectuate a fost identificată la scurt timp de către polițiști o tânără, în vârstă de 17 ani, din comuna Bordușani, bănuită de comiterea faptei.

Cea în cauză a fost depistată și condusă la audieri, iar în baza probatoriului administrat a fost reținută, urmând a fi prezentată magistraților cu propunere legală.

Cercetările sunt continuate de către Secțiai nr. 3 Poliție Rurală Stelnica, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Fetești, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tâlhărie.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

sursa: IPJ Ialomița

articolul original.

RAJA: Atenție, se oprește apa în orașul Fetești. Lucrare programată.

19 September 2022 at 18:57
image

Atenție, se oprește apa în orașul Fetești, de marți 20 septembrie 2022, ora 23:00 până miercuri, 21 septembrie 2022, ora 05:fetesti30!

RAJA S.A. va executa de marți – 20 septembrie 2022, ora 23.00 până miercuri 21 septembrie 2022, ora 05.30, înlocuirea unei vane de legătură pentru sectorizarea sistemului de la nivelul conductei de alimentare cu apă de pe strada Ardealului din orașul Fetești, județul Ialomița.

În vederea realizării acestor operațiuni, se va sista furnizarea apei către toți consumatorii din orașul Fetești.

Ne cerem scuze pentru neplăcerile create abonaților din zonă, pe care îi asigurăm că echipele de intervenție vor face tot posibilul pentru remedierea situației și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp. Totodată, rugăm toți utilizatorii afectați să își asigure rezerva minimă de apă pentru consum și uz casnic în perioada în care va fi întreruptă alimentarea cu apă.

Biroul de comunicare RAJA SA CONSTANȚA

articolul original.

Vlad Botoș, europarlamentar USR, la Slobozia: Eu reprezint România înainte de a reprezenta USR și îmi doresc ca România să se dezvolte

19 September 2022 at 16:09

Se vorbește mult despre fondurile europene și despre cât de importante pot fi, însă când este timpul să aplicăm pentru a accesa acești bani puși la dispoziție, apare un blocaj undeva, de multe ori de neînțeles. Mulți susțin ba că pașii pentru a beneficia de finanțări sunt prea greoi, ba că riscul este prea mare, ba că nu au fonduri pentru cofinanțări, ba că nu cunosc procedurile și nu au specialiști ori bani pentru consultanți. Cert este că nu reușim să atragem aceste fonduri într-un procent mulțumitor, iar unele investiții ajung să fie plătite ori din împrumuturi pe zeci de ani, ori din fonduri locale, paralizând astfel bugetul.

Eveniment Usr Ialomita La Slobozia (8)

În acest context, filiala Ialomița a Uniunii Salvați România (USR) a găzduit sâmbătă, 17 septembrie, un eveniment organizat de europarlamentarul Vlad Marius Botoș, vicepreședinte al USR și vicepreședinte al Comisiei de Dezvoltare Regională din Parlamentul European, cu tema „Ne revenim în Europa. Ne revenim acasă, în România”.

Eveniment Usr Ialomita La Slobozia (1)

În cadrul acestui eveniment, la care au fost invitați toți primarii din județ, indiferent de culoarea politică, dar și toți cei interesați de politicile în domeniul finanțărilor cu fonduri europene, s-a discutat despre liniile de finanțare de la Uniunea Europeană, dar și despre absorbția fondurilor europene și aplicarea de strategii europene cu scopul de a dezvolta comunitățile locale.

Totodată, Cristian Ghinea, fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, în prezent coordonator de politici publice al USR, a vorbit despre finanțările europene special destinate mediului de afaceri, dar și despre Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) la care a lucrat împreună cu echipa în perioada când USR a fost la guvernare. Discuțiile au atins, inevitabil, și alte subiecte, în funcție de întrebările invitaților.

Botoș: Avem informații de la prima mână, dar și un know-how intern

Evenimentul a fost precedat de o conferință de presă, la care au participat, pe lângă organizatori, Octavian Săvoiu, președintele filialei USR Ialomița, Mihai Tănăsescu, vicepreședintele USR Ialomița și fost prefect, Alexandru Horhocea, vicepreședinte USR Ialomița, dar și câțiva aleși locali.

Vlad Botos„V-am invitat aici în calitate de europarlamentar și vicepreședinte al Comisiei de Dezvoltare Regională din Parlamentul European, comisie care se ocupă de regulamentele pentru fondurile europene pe care noi, România, ne-am dori foarte mult să le absorbim. Mai ales județul Ialomița. Aveți 257 milioane de euro pe exercițiul financiar 2014 – 2020 contractați, din care, din păcate, până în 2022, au fost absorbiți efectiv 117 milioane de euro. Cei mai mulți bani sunt pe pilonul II din PNDR, adică plățile directe (subvențiile), 68,8 milioane de lei. Adică mai mult de jumătate din acești bani sunt plăți directe. Din păcate, nu sunt proiecte. De exemplu, pe POIM sunt 11 proiecte contractate, însă niciunul nu este finalizat și absorbit. Ne aflăm la finele programului de finanțare 2014 – 2020, care s-a prelungit cu trei ani, adică până anul viitor, și vom intra în celălalt 2021 – 2027 și sper ca ghidurile să-și intre în lucru.  Tocmai de aceea am venit în Ialomița să prezint, alături de colegii mei, aceste oportunități de finanțare pentru instituțiile publice. Și avem invitați din toată sfera politică, nu numai din USR. Trebuie să știți că ajutorul pe care noi îl oferim constă, în primul rând, în oferirea de informații. Pe lângă fondurile pe care le avem noi în perioada financiară 2014-2020, sau din următoarea perioadă 2021-2027, mai avem și fondurile pe care le pot accesa direct la Bruxelles. În primul rând cu aceste informații îi putem ajuta, informații de la prima mână și avem și un know-how intern. (…) Eu reprezint România înainte de a reprezenta USR și îmi doresc ca România să se dezvolte, de aceea am intrat în politică”, a transmis europarlamentarul Vlad-Marius Botoș.

Reprezentanții USR susțin că în cadrul Departamentului de Politici Publice din cadrul partidului există și un program de suport pentru accesarea fondurilor europene de care se ocupă fostul secretar de stat Corina Atanasiu, aleșii locali din întreaga țară putând solicita informații, iar pe toate ghidurile care sunt în consultare publică se organizează ateliere de lucru online.

Alexandru HorhoceaPotrivit declarațiilor vicepreședintelui USR Ialomița, Alexandru Horhocea, comunicarea cu toți aleșii locali este foarte bună, informațiile despre tot ce înseamnă linii de finanțare, training-uri, legislație etc. fiind transmise în timp util, astfel că mulți aleși USR au accesat proiecte, au primit bani, le-au implementat sau sunt în curs de finanțare, cum este cazul primarului din comuna Gârbovi.

Din păcate, în județul Ialomița sunt prea puțini primari care au curajul să „se lege la cap”, iar dezvoltarea comunității pe care o administrează stagnează sau crește puțin câte puțin, în funcție de fondurile locale disponibile.

Mihai Tanasescu„Ialomița este un județ atât de sărac… Banii sunt puțini, astfel că avem mare nevoie de fonduri europene.  În perioada cât am fost prefect, am cutreierat județul în lung și-n lat și am putut să observ cât de mare nevoie au UAT-urile de banii europeni. Tocmai de aceea au fost invitați toți primarii județului pentru a participa la această întâlnire, poate vor învăța de data aceasta cum să acceseze fondurile europene, nu doar să le promită în campaniile electorale”, a afirmat vicepreședintele Mihai Tănăsescu, fost prefect de Ialomița.

„Omul cu PNRR-ul”: Pensiile speciale, o rușine pentru România!

În cadrul conferinței de presă, Cristian Ghinea, fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, în prezent coordonator de politici publice al USR, a adus în atenția jurnaliștilor Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Acesta a vorbit despre riscurile amânării la nesfârșit a unor termene din PNRR, despre dezinteresul actualei guvernări față de acest program, dar și despre pensiile speciale care, în opinia acestuia, sunt „o rușine pentru România”.

Cristian Ghinea „(…) Pe lângă activitățile făcute în trecut, pe lângă faptul că am dus la capăt un PNRR care a fost apreciat de Comisia Europeană, fiind în curs de implementare, pe lângă faptul că am lucrat a doua formă a programelor operaționale, deci fondurile europene clasice, trimise la Bruxelles, iar România așteaptă răspunsul Comisiei Europene – sper să fie aprobate anul acesta, ar fi ridicol să mai întârziem cu ele – , în acest moment conduc Departamentul de Politici Publice al Uniunii Salvați România. Suntem o echipă acolo care monitorizează performanțele Guvernului, dar și ceea ce se întâmplă cu PNRR. Pe partea cu PNRR au intrat în România 3,9 miliarde de euro, însemnând prefinanțarea pe care am primit-o atunci când am depus programul. Săptămâna aceasta Comisia Europeană a anunțat că a aprobat prima cerere de plată, în valoare de 2,6 miliarde de euro, Comisia trimite către Consiliu această propunere, iar Consiliul UE va aproba, probabil luna viitoare, banii. Atenție, această tranșă din PNRR este asociată unor jaloane care trebuiau făcute până în decembrie 2021. Așa a fost negociat PNRR-ul. (…) Este o întârziere, pentru că prima tranșă va veni abia în luna octombrie, deși ea ar fi trebuit să ajungă în primăvara acestui an, conform calendarului negociat de noi, calendar care cuprindea două tranșe: una în primăvară și una în toamnă. Logic este faptul că dacă s-a întârziat cu cea din primăvară, se va întârzia și cu cea din toamnă. Foarte probabil (…).  Pe scurt, promisiunea Guvernului Ciucă că vor intra 10 miliarde de euro în acest an nu se va îndeplini. Aproximativ 4 miliarde de euro au intrat pe vremea noastră, mai sunt cele 2,6 miliarde de euro din prima cerere de plată și cererea a doua care nu cred că va fi trimisă și în niciun caz aprobată în acest an. Aceste jaloane din prima tranșă sunt ceea ce eu am numit jaloane de organizare a șantierelor. Adică emitem OUG-uri și HG-uri pentru înființarea de echipe, pentru a pregăti regulamente, criterii de evaluare și tot ceea ce înseamnă organizarea acestui imens șantier care începe să fie PNRR. Am tot tras semnale de alarmă că se intră în întârzieri cu jaloane din alea grele care nu mai pot fi făcute doar așa că se enervează domnul Ciucă și bate cu pumnul în masă și cheamă miniștrii la ordin. Vă dau două exemple de jaloane grele care vor trebui făcute anul acesta. Unul este contractarea lucrărilor de metrou, avem două mari proiecte prinse în PNRR, M4 din București și metroul de la Cluj. Le-am negociat tocmai pentru a preîntâmpina o situație de blocaj (…). În acest moment, spre ghinionul nostru ca țară, ambele proiecte de metrou sunt blocate. (…). Este un semnal de alarmă pe care din nou îl trag, ca până la 31 decembrie să fie făcuți pașii necesari. Este un ritm de muncă greu, întregul PNRR presupune lucrări masive în termen scurt, până în 2026, dar dacă se muncește, calendarul pe care l-am negociat cu Comisia Europeană putea fi făcut. Al doilea exemplu, care nu ține de dificultăți de tehnică, nu este complicat de făcut, dar ține de voința politică, este legat de pensiile speciale, care sunt o rușine pentru România, și care consumă echivalentul a 1% din PIB în fiecare an. Sunt câteva zeci de mii de oameni care primesc o proporție nemeritată din bugetul public. Ele trebuie făcute pe o logică foarte simplă, în care toți suntem egali, deci pe cât ai contribuit, pe atât trebuie să ai pensie, doar că acest subiect supără niște categorii foarte puternice de oameni, foști ofițeri de securitate și ai serviciilor secrete, foști magistrați, procurori, judecători, militari și polițiști. Atenție! Nu toți acești oameni sunt în aceeași situație. Sunt diferențe foarte mari între categorii. (…) Sunt lucruri absolut șocante pe care noi, cei din Departamentul de Politici Publice al USR, le-am pus în ordine în date și în cifre. Nu știu dacă știți, dar pe lege magistrații și militarii care ies la pensie au pensii mai mari decât salariile primite. (…) Astfel că ești încurajat să ieși la pensie la 45 de ani. Adică, ești fraier dacă ești judecător, procuror, militar și nu ieși la pensie la 45 de ani, pentru că iei mai mulți bani la pensie decât la muncă. (…) Noi stimulăm oamenii să iasă la pensie, ceea ce nu este bine. Noi trebuie să facem invers. Sunt niște aberații acumulate de-a lungul anilor, iar PNRR nu face altceva decât să încerce o raționalizare a acestor chestiuni, și de fapt asistăm în spațiul public la o bătălie pe semantică. (…) De fapt, tot ceea ce nu este acoperit de contribuție este pensie specială”, a explicat Cristian Ghinea.

În cadrul conferinței de presă s-a vorbit și despre proiectele prin PNRR legate de prevenirea abandonului școlar, despre sprijinul acordat de USR în accesarea și implementarea unor proiecte la nivelul școlilor, și nu în ultimul rând despre Programul Național Strategic (fostul PNDR), care nu este aprobat și care în prezent este „în pom”.

„Dacă acest program nu va fi aprobat până la 31 decembrie, nu va mai exista bază legală pentru plata subvențiilor agricole, de pildă, de la 1 ianuarie 2023.  Este o chestiune despre care vorbim foarte puțin în spațiul public. (…) Au trecut mai mult de opt luni de când se lucrează la acest program strategic, nu se vorbește absolut deloc, situația este dramatică acolo pentru că se pot întrerupe plățile directe. (…) Efectiv, pare că oamenii aceștia nu au înțeles nimic din ce se schimbă în agricultura europeană (…)”, a mai spus Cristian Ghinea.

În cadrul conferinței s-a discutat și despre necesitatea înființării de perdele forestiere și lipsa de interes a tuturor față de această problemă, ca de altfel și pentru sistemele de irigații.

„În PNRR irigațiile nu le-a scos Ghinea, așa cum s-a spus. Ministerul Agriculturii trebuia să lupte pentru această problemă. L-am întrebat și pe domnul Daea direct. A fost ministru în perioada când România deținea președinția Consiliului Uniunii Europene, iar domnul Daea conducea reuniunile miniștrilor de agricultură. De ce nu s-a luptat atunci mai mult pentru irigații, alături de colegii săi, cei 27 de colegi pentru ca România să obțină. Domnul Daea vine cu aberația că UE ne obligă să mâncăm insecte. (…) Se aruncă tot felul de teme pe piața românească, tot felul de baliverne (…)”, a adăugat europarlamentarul Vlad Botoș.

Totodată, deputatul european a prezentat și câteva proiecte pe care mediul privat le-ar fi putut sau le poate accesa, cum ar fi Start-up Nation (închis în prezent), Femeia Antreprenor, IMM Invest etc., dar și alte proiecte prin intermediul cărora „am reușit” să aducem bani europeni.

„În România, avem absorbție de 67% în perioada 2014 – 2020 (+3), în condițiile în care la anul se termină. Mai avem 9 miliarde de euro pe care le putem încasa, în condițiile în care eu, în comisia din care fac parte, și ca raportor,  am reușit să flexibilizăm o serie de fonduri europene, inclusiv, și fac o paranteză, știți că cel mai mare proiect din Slobozia este din perioada COVID și ajutorul dat pentru Spitalul Județean. Adică, banii aceștia s-au flexibilizat, au venit în administrațiile publice locale. Dacă nu am fi avut COVID-ul, și sigur cu toții ne-am fi dorit să nu fi avut, nu ar fi venit nici acești bani și am fi avut un grad de absorbție nici de sub 60%. Asta spune totul despre capacitatea noastră, a autorităților publice, de a aduce bani. Degeaba îi avem – și avem 80 de miliarde pentru perioada programatică viitoare, 30 miliarde de euro prin PNRR, 50 prin fonduri clasice (…)”, a mai declarat Vlad Botoș.

În cadrul conferinței de presă s-a mai discutat despre regionalizare, subiect în care, spunea Cristian Ghinea, cei mai puternici oameni din România „și-au rupt dinții”, dar și despre regiunile de dezvoltare și „baronizarea cruntă” a acestora.

Totodată, a fost atins și subiectul alegerilor din 2024. În opinia lui Cristian Ghinea, „bătălia electorală se va duce între USR și PSD, iar PNL se va pierde în ceață”.

Discuțiile cu invitații la eveniment au durat mai mult de două ore, aceștia putând afla, pe lângă  foarte multe informații despre fondurile pe care le pot accesa autoritățile publice locale, și de programul Fast-Care, prin care autoritățile locale, dar și cetățenii, vor putea în viitorul apropiat să-și acopere toate cheltuielile pe care le-au avut legat de refugiații ucraineni.

La finalul evenimentului, președintele USR Ialomița, Octavian Săvoiu, a transmis un scurt mesaj membrilor de partid, făcând totodată și un „remember” cu privire la „loviturile” primite din partea foștilor parteneri de guvernare.

Octavian Savoiu„Eu nu am de gând să mă opresc, pentru că nu îmi imaginez în 2024 să mă duc și să am de votat  între PSD și PNL. USR este singura alternativă pentru o guvernare credibilă în acest moment. Cu toate plusurile și minusurile noastre. Nu este nimeni perfect. Dar nu pot să văd o Românie în care va trebui să merg și să votez între PNL și PSD, fără nicio alternativă. Este datoria noastră, puteți să o numiți civică, în orice fel, să ne sacrificăm timp, energie, ca USR să rămână puternic. Trebuie ca USR să rămână puternic. Nu pentru noi, ca să ajungem senatori sau deputați. Eu nu am candidat pentru nicio funcție la ultimele alegeri. Și s-ar putea să aveți surpriza să nu mă vedeți nici acum pe lista de Senat sau Camera Deputaților, dar să mă vedeți mai activ decât cei care sunt pe listă. Pentru că USR trebuie să rămână și să crească până în 2024. Altfel, eu, ca cetățean, voi avea de suferit. Nu am nicio relație cu statul român. Eu, personal, sunt realizat din punct de vedere profesional, familial, nu am lucruri pentru mine, neapărat, pentru care să mă zbat, dar îmi este greu să trăiesc în această societate care mă sufocă. Avem nevoie de USR, așa cum USR are nevoie de noi. Așa că vă rog să rămâneți alături de noi și aveți încredere!”, le-a transmis Octavian Săvoiu.

articolul original.

Substanțe interzise depistate asupra a doi tineri din Slobozia

19 September 2022 at 12:52

În noaptea de sâmbătă, 17 septembrie, spre duminică, 18 septembrie, în timp ce patrulau pe bulevardul Matei Basarb din municipiul Slobozia, jandarmii au observat doi tineri, de 16, respectiv 17 ani, care păreau agitați și într-o stare euforică.

Substante Interzise

Având în vedere ora târzie și comportamentul suspect al tinerilor, la controlul executat asupra lor, au fost găsite materii vegetale susceptibile de a fi interzise de legislația în vigoare.

În cauză, au fost întocmite actele necesare începerii cercetărilor, conform prevederilor Legii nr. 143 din 2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, cu modificările și completările ulterioare, care, împreună cu substanțele ridicate în vederea confiscării, vor fi predate Serviciului pentru Combaterea Crimei Organizate Ialomița pentru continuarea cercetărilor.

sursa: IJJ Ialomița

articolul original.

Accident rutier la Roșiori, incendii la Giurgeni și Andrășești.

16 September 2022 at 06:46

Acordarea de prim ajutor și stingerea incendiilor reprezintă doar câteva exemple dintre cele 22 misiuni desfășurate de salvatorii ialomițeni, în ultimele 24 de ore (15.09.2022). La nivel județean, 18 persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD.

Dintre cele mai relevante misiuni gestionate de pompierii ialomițeni, amintim:

În perioada de referință, trei echipaje de salvatori din cadrul Stației de pompieri Țăndărei au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la o anexă gospodărească, în comuna Giurgeni.

Incendiu Giurgeni 2
Incendiu Giurgeni

Au ars anexa gospodărească, furaje, lemne de foc și aproximativ 10 metri liniari de gard. În sprijin a intervenit și un echipaj de la Serviciul Județean de Ambulanță Ialomița. Concomitent cu acțiunea de stingere a incendiului, echipajul SMURD a acordat primul ajutor medical pentru două persoane, ulterior acestea fiind transportate la spital de către echipajele SMURD și  Cauza probabilă de producere a incendiului a fost foc deschis în spații deschise.

De asemenea, în data de 15.09.2022, două echipaje de salvatori din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni au intervenit la un accident rutier în care a fost implicat un ATV și o bicicletă, în comuna Roșiori.

Accident Roșiori

În urma evenimentului rutier au rezultat două victime, doi minori răniți ușor. În sprijin a intervenit și un echipaj de la Serviciul Județean de Ambulanță Ialomița. După acordarea primului ajutor, pacienții au fost monitorizați, transportați și predați la Spitalul Municipal Urziceni de către echipajele SMURD și SAJ Ialomița.

În data de 15.09.2022, două echipaje de salvatori din cadrul Detașamentului de pompieri Slobozia au intervenit pentru lichidarea unui incendiu produs la groapa de deșeuri menajere din comuna Andrășești.

Incendiu Andrășești
Incendiu Andrășești 2

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost foc deschis în spații deschise. Au ars deșeuri menajere pe o suprafață de aproximativ 50 de metri pătrați.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

 Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro

sursa: ISU Ialomița

articolul original.

Două persoane au fost reținute în urma perchezițiilor efectuate în Urziceni și Manasia

15 September 2022 at 17:16
image

Două persoane au fost reținute, în urma celor 7 percheziții domiciliare efectuate în această dimineață de polițiștii ialomițeni în municipiul Urziceni și comuna Manasia, la persoane bănuite de camătă și șantaj.

La data de 15 septembrie, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița, cu sprijinul luptătorilor de acțiuni speciale și al jandarmilor ialomițeni au pus în executare 5 mandate de percheziții domiciliare, în municipiul Urziceni și 2 în comuna Manasia.

Forțele de ordine au descins la locuințele unor pesoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de cămătărie și șantaj. Acestea ofereau sume de bani persoanelor din municipiul Urziceni și din localitățile învecinate, pentru care percepeau dobânzi foarte mari.

De la locațiile vizate, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, mai multe documente și alte mijloace de probă, telefoane mobile, peste 21 de kilograme de tutun mărunțit pentru fumat, 2 baterii de articole pirotehnice precum și sume de bani, respectiv 24.190 de euro și 25.611 lei.

În urma perchezițiilor, au fost conduse la sediul Poliției Municipiului Urziceni, pe bază de mandate de aducere, 15 persoane, față de 2 dintre acestea fiind dispusă măsura preventivă a reținerii, pentru 24 de ore.

Cei 2 bărbați de 36 și 57 de ani au fost introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Ialomița, urmând ca în cursul zilei de mâine, 16 septembrie, să fie prezentați instanței, cu propunere de arestare preventivă.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii Biroului de Investigații Criminale Urziceni, în cadrul dosarului penal constituit, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „șantaj” și „camătă”, dosar instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Urziceni.

Totodată, urmare a perchezițiilor au fost întocmite 4 dosare penale în care se efectuează cercetări cu privire la infracțiunile de „deținerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal a peste 1 kg de tutun de fumat”, „furt de energie electrică și instalații clandestine” și „orice operațiune cu articole pirotehnice efectuate fără drept”.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

articolul original.

USR Ialomița vă invită la un eveniment organizat de europarlamentarul Vlad Botoș, la Slobozia, pe tema fondurilor europene și dezvoltarea comunităților locale. Despre finanțările europene special destinate mediului de afaceri va vorbi Cristian Gh

15 September 2022 at 10:03

Filiala USR Ialomița găzduiește sâmbătă, 17 septembrie 2022, un eveniment organizat de Vlad Marius Botoș, europarlamentar și vicepreședinte USR, cu tema „Ne revenim în Europa. Ne revenim acasă, în România.”

Vlad Botos
Vlad Botoș

În cadrul acestui eveniment se va discuta despre linii de finanțare de la Uniunea Europeană, absorbția fondurilor europene și despre aplicarea de strategii europene cu scopul de a dezvolta comunitățile locale.

Totodată, vor fi prezentări și discuții susținute de către invitatul special Cristian Ghinea pe tema finanțărilor europene special destinate mediului de afaceri.

Așadar, cei interesați de politicile din domeniul finanțărilor cu fonduri europene, autorități publice locale, oameni de afaceri, sunt așteptați sâmbătă, 17 septembrie, începând cu ora 16.00, la Restaurantul Yoo-Hoo, strada Călugăreni nr.2, Slobozia.

Vor fi discuții extrem de interesante și necesare pentru a înțelege mecanismele aplicării strategiilor europene în vederea dezvoltării comunităților locale, dar și a mediului de afaceri.

Puteți confirma participarea dumneavoastră la adresa de e-mail: ialomita@usr.ro

articolul original.

Minor accidentat mortal la Săveni. Conducătorul auto, care a fugit de la locul faptei, a fost reținut de polițiști.

15 September 2022 at 07:01
image

Două persoane au fost identificate și reținute de polițiștii ialomițeni, la scurt timp după ce ar fi accidentat mortal un pieton în vârstă de 15 ani.

Acestea au fost introduse în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Ialomița, iar în cursul zilei de astăzi vor fi prezentate instanței de judecată cu propunerea de arestare preventivă.

La data de 14 septembrie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Țăndărei au fost sesizați cu privire la faptul că pe DJ 201, la intrare în comuna Săveni, a avut loc un accident de circulație, iar conducătorul auto a părăsit locul evenimentului fără încuviințare organelor de poliție.

Din cercetările efectuate de polițiști a reieșit faptul că, în timp ce un tânăr, în vârstă de 24 de ani, din comuna Sudiți, conducea un autoturism pe pe DJ 201, din direcția Țăndărei către Săveni, ar fi lovit un minor în vărstă de 15 ani, care se deplasa  pe același  sens de mers în calitate de pieton.

În urma impactului a rezultat decesul pietonului, care a fost proiectat în afara părții carosabile, în timp ce șoferul și pasagerul din dreapta au părăsit locul accidentului.

Polițiștii au identificat la scurt timp cele două persoane de 24 și 42 de ani, la domiciliul acestora din comuna Sudiți, rezultând în urma verificărilor efectuate în bazele de date că șoferul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Totodată, în urma testării cu aparatul Drager a rezultat valoarea de 0,08 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiindu-i recoltate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

Cei 2 bărbați au fost reținuți pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de astăzi vor fi prezentați instanței de judecată cu propunerea de arestare preventivă.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „ucidere din culpă”, „părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia”, „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, „încredințarea unui vehicul unei persoane pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice”, „nedenunțarea” și „favorizarea făptuitorului”, în vederea documentării întregii activități infracționale.

articolul original.
❌