ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 9 December 2022Monitorul de Botoșani

Florin Țurcanu, condamnat la închisoare cu executare

9 December 2022 at 12:57
Ţurcanu
Florin Țurcanu la ieșirea din sediul DNA Suceava

Condamnare la închisoare cu executare pentru spălare de bani pentru fostul președinte al Consiliului Județean, Florin Țurcanu. După mai multe amânări, Curtea de Apel Suceava l-a condamnat definitiv la 2 ani și 6 luni închisoare.

În schimb, în cazul traficului de influență, instanța a constatat că fapta s-a prescris. Dar judecătorii au confiscat suma de bani ceea ce înseamnă că s-a recunoscut practic și săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

Prin decizia de astăzi, judecătorii au stabilit că traficul de influență s-a prescris în timp ce dosarul era în apel, termenul fiind calculat de la pretinderea banilor și nu de la primirea banilor, așa cum invocaseră procurorii anticorupție, care au arătat că de fapt atunci ar fi fost consumată infracțiunea. Cu toate acestea, decizia de astăzi poate fi interpretată ca o victorie a procurorilor anticorupție pentru că Florin Țurcanu a fost condamnat la închisoare cu executare, iar banii ar trebui confiscați.

Decizia instanţei o puteţi citi aici. 

Florin Ţurcanu urmează să fie încarcerat

În mod normal, instanța de fond, în speță Tribunalul Botoșani, ar trebui să emită de îndată mandatul de executare a pedepsei, iar Florin Țurcanu ar trebui să fie reținut de polițiști și dus la penitenciar. Doar că există și posibilitatea ca el să se prezinte singur la poliție sau la penitenciar, situația lui urmând să fie clarificată ulterior.

Cert este că pe moment, în ciuda pedepsei dictată de Curtea de Apel Suceava, nu se știe încă perioada pe care o va mai executa Florin Țurcanu în detenție. Asta pentru că el s-a aflat în arest preventiv și în arest la domiciliu, iar acest lucru se scade din pedeapsă. Prin urmare, nu este exclus ca imediat ce ajunge în detenție el să ceară eliberarea condiționată, deși un calcul sumar indică că el ar putea sta după gratii cel puțin încă șase luni și abia ulterior să aibă dreptul să solicite liberarea condiționată.

Cei care hotărăsc cât ar mai avea el de executat din pedeapsă sunt cei din Comisia de liberări condiționare din cadrul Penitenciarului, care vor număra la zi cât a executat, cât ar mai fi de executat și dacă sunt întrunite și alte criterii – zile câștig pentru munca prestată, etc.

Condamnare după şase ani de proces

Hotărârea de condamnare de astăzi a venit după un proces care a durat mai bine de șase ani și jumătate, la Tribunalul Botoșani și Curtea de Apel Suceava, dar și după șapte amânări de pronunțare a sentinței.

Fost preşedinte al CJ Botoșani, Florin Ţurcanu a fost trimis în judecată în aprilie 2016 de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2013 – 2014, acesta i-ar fi solicitat omului de afaceri Marcel Bîrsan, care administra societatea Cornell’s Floor SRL, să-i construiască o casă la marginea municipiului Botoşani, pe numele socrului său, promiţându-i în schimb că va interveni pe lângă angajaţii CJ şi o serie de primari aşa încât firmele lui să câştige o serie de licitaţii.

Casa ar fi fost ridicată pe numele socrului lui Țurcanu, Aristomel Anușca, prin intermediul unei firme paravan, Paltinul SRL, Marcel Bîrsan oferindu-i fostului preşedinte CJ şi o serie de bani pentru ca acesta să „plătească” facturile fictive emise. Afacerea a ieşit la iveală la finele lui 2015, când procurorii DNA au organizat mai multe percheziţii. În urma anchetei, Florin Ţurcanu a fost acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar socrul său pentru complicitate la spălare de bani.

Acuzaţii respinse de Florin Ţurcanu

În timpul procesului, Florin Ţurcanu a respins acuzaţiile şi a susţinut că întreaga construcţie ar fi fost realizată din banii familiei. Pe 29 ianuarie 2020, după un proces maraton în care doi judecători care preluaseră dosarul s-au pensionat, Florin Ţurcanu a fost condamnat în primă instanţă de Tribunalul Botoşani la patru ani şi trei luni de închisoare cu executare.

Totodată, magistraţii i-au aplicat şi pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de patru ani. Din pedeapsă se scădeau însă zilele petrecute în arest preventiv şi în arest la domiciliu, adică aproape un an, de la 22 martie 2016 la 3 martie 2017.

În schimb, socrul său, Aristomel Anuşca, a fost achitat, judecătorii apreciind că faptele nu au fost comise cu vinovăţia prevăzută de lege. Magistraţii au dispus confiscarea specială a sumei de 260.306,16 lei, adică valoarea casei şi a celelaltor bunuri primite de Ţurcanu pentru traficul de influenţă. În acest sens, magistraţii au menținut sechestrul aplicat pe teren şi pe casa de pe Aleea Pajiştei.

Florin Țurcanu a mai fost condamnat definitiv pentru fals şi uz de fals

Doar că între timp, la Curtea de Apel Suceava, în urma unei contraexpertize, s-a stabilit că valoarea casei nu ar fi de 260.000 de lei, ci de 186.873,12 lei. În plus, Curtea Constituțională a decis că prescrierea specială a faptelor penale nu a operat în perioada 2018 – 2022, din motive de neconstituționalitate. Prin urmare, în cazul infracțiunii de trafic de influență a intervenit prescripția răspunderii penale, de la data cominterii faptei și ăână la eventuala condamnare trecât peste șase ani.

Orice condamnare a lui Țurcanu în acest dosar instrumentat de procurorii anticorupție era însă echivalentă cu o pedeapsă cu executare în regim de detenție. Asta pentru că, în decembrie 2014, Florin Țurcanu a mai fost condamnat definitiv la şase luni închisoare cu suspendare pentru fals şi uz de fals. Atunci, el a fost trimis în judecată pe motiv că, în perioada iunie-iulie 2009, imediat după ce a preluat conducerea organizaţiei judeţene a PNL Botoşani, a semnat în fals o serie de hotărâri prin care mai mulţi membri ai organizaţiei au fost excluşi din partid, pentru ca persoanele agreate să ajungă să ocupe fotoliile de consilieri. Denunţat, el a fost găsit vinovat şi condamnat. De altfel, din cauza acestei condamnări, Florin Ţurcanu a pierdut funcţia de preşedinte al CJ.

Articolul precedent
articolul original.

Centre de permanență disponibile pentru cei cu viroze respiratorii

9 December 2022 at 12:43

Numărul cazurilor de viroze respiratorii a crescut în ultima perioadă, iar pentru ca pacienții să nu aștepte ore în șir la camerele de gardă, pentru a fi consultați, Direcția de Sănătate Publică Botoșani recomandă populației să se adreseze medicilor de familie și centrelor de permanență din județ.

În afara programului medicului de familie, se poate solicita o consultație la centrele de permanență fixe LCD-MED – BOTOȘANI strada Independenței nr. 7, PRUTMED – AVRĂMENI, TRUȘEȘTI, DOR-MED – DOROHOI strada Poștei nr. 7, NORD-EST – HAVÎRNA, DARABANI strada Tudor Vladimirescu nr. 12, CEMED – CRISTEȘTI, BUCECEA strada Nicolae Iorga nr. 19.

„Recomandăm celor care fac gripă să se izoleze, să se odihnească şi să bea multe lichide. Pentru pacienţii care sunt în categoria de risc, statul acordă vaccinul antigripal gratuit prin medicul de familie”, au transmis reprezentanții DSP.

DSP Botoșani face apel la populație să se vaccineze și împotriva SARS-Cov-2, pentru a se proteja de infecții. Astfel, de săptămâna viitoare, botoșănenii care doresc să se vaccineze cu următoarele doze de vaccin anti-Covid se vor adresa medicilor de familie care, ulterior, vor solicita vaccinul de la DSP Botoșani, pentru a fi administrat botoșănenilor.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Program 9- 15 decembrie

9 December 2022 at 12:28
Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Botoșănean salvat de o polițistă aflată în timpul liber

9 December 2022 at 12:28

Un botoșănean a fost salvat de o polițistă aflată în timpul liber. S-a întâmplat vineri când, agent de poliție Adelina Maftei, de la Secția de Poliție Rurală nr. 9 Vlăsinești, se afla în timpul liber când a trecut cu mașina pe lângă un cetățean care era căzut pe marginea străzii, în localitatea Drăgușeni.

Adelina a oprit pentru a vedea ce s-a întâmplat cu bărbatul respectiv, întrucât acesta nu mișca, iar temperatura de afară era sub zero grade.

S-a apropiat de el, i-a adresat câteva cuvinte, a încercat să-l ridice, însă bărbatul era confuz. Ulterior, a solicitat intervenția unei ambulanțe, iar până la sosirea acesteia, l-a ajutat să se ridice și a stat alături de el pentru a se asigura că starea lui nu se înrăutățește.

Echipajul medical care a sosit în scurt timp i-a acordat bărbatului primul ajutor și l-a condus la domiciliu. În acest moment este în afara oricărui pericol.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Un nou cod galben de ceață emis pentru județul Botoșani. Atenționare pentru șoferi

9 December 2022 at 12:09

Meteorologii au emis, din nou, un cod galben de ceață pentru județul Botoșani. Acesta este valabil până la ora 17.00.

Pe drumurile din județul Botoșani, din această cauză, se va reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

În funcție de condițiile locale, acest fenomen meteorologic poate favoriza formarea ghețușului.

„Pentru evitarea producerii unor evenimente rutiere, adresăm conducătorilor auto recomandarea de a adapta viteza la condițiile de drum. Circulați prudent pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic!”, au transmis reprezentanții ISU.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Amenzi și permise reținute după o acțiune a poliției

9 December 2022 at 09:40

La data de 8 decembrie, în intervalul orar 17:00-21:00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi, împreună cu cei ai Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi și ai Serviciului Rutier au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au ca principală cauză generatoare consumul de băuturi alcoolice.

În cadrul activităților desfășurate au fost controlate peste 50 de autovehicule și au fost efectuate 44 de testări cu aparatul etilotest.

Ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicate 6 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 2.600 de lei. De asemenea, au fost reținute un permis de conducere și un certificat de înmatriculare.

Articolul precedent
articolul original.

Furturi combătute cu sfaturi

9 December 2022 at 09:24

Vineri, poliţiştii de proximitate din municipiul Botoșani alături de cei din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, au desfăşurat activităţi preventive în zona centrală a municipiului. Accentul s-a pus, în special, pe promovarea unor măsuri de protecţie a bunurilor personale.

Discuţiile poliţiştilor cu cetăţenii au vizat transmiterea unor sfaturi utile pentru evitarea victimizării în cazul furturilor din autoturisme. Polițiștii au transmis recomandări cu privire asigurarea mașinii atunci când este lăsată în locuri publice, chiar și pentru intervale scurte de timp, evitarea lăsării la vedere în mașină a unor obiecte care ar putea constitui o atracție pentru potențialii infractori.

Poliţiştii au distribuit materiale cu recomandări preventive.

Pentru evitarea furturilor din autoturisme în această perioadă, poliţiştii recomandă: 

  • Nu lăsaţi la vedere, în interiorul maşinii, diferite bunuri de valoare (dispozitive antiradar, sisteme GPS, genţi, borsete, aparatura electronică, etc.) chiar dacă lipseşti pentru scurt timp;
  •  În staţiile de alimentare cu carburanţi, pe timpul achitării contravalorii combustibilului, acţionaţi sistemul de închidere a uşilor;
  •  Pe perioada deplasării cu autoturismul (în special persoanele de sex feminin) acţionaţi sistemul de închidere al uşilor (astfel veţi evita să fiţi deposedaţi la semafor de geanta ce se află în interiorul maşinii);
  •  Când părăsiţi autoturismul, geamurile trebuie să fie întotdeauna închise complet;
  •  Pe toate roţile autoturismului fixaţi dispozitive antifurt;
  •  Inscripţionaţi numărul de înmatriculare al autoturismului pe obiecte uşor demontabile (casetofoane, baterii, componente exterioare etc.). Acestea vor fi mai dificil de valorificat de către hoţi;
  •  Atunci când părăsiţi autoturismul şi acţionaţi închiderea centralizată, asiguraţi-vă că portiera s-a închis. Cu ajutorul dispozitivelor electronice, infractorii pot bloca închiderea centralizată, chiar dacă pare că telecomanda a activat-o;
  •  Pentru eventuale reparaţii, nu vă adresaţi atelierelor neautorizate  sau  meşterilor ocazionali. Se pot face mulaje după chei sau puteţi rămâne fără componente care funcţionau foarte bine.

„Dacă situaţia o impune, nu ezitaţi să apelaţi 112 – apelul unic de urgenţă”, transmit reprezentanții IPJ.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Probleme mari pentru clienții Orange vineri dimineață

9 December 2022 at 08:20

Câteva mii de locuitori ai municipiului Botoșani au întâmpinat mari probleme cu rețeaua de telefonie mobilă Orange.

De vineri dimineață, aceștia au observat că semnalul de date mobile era doar 3G. Din acest motiv, transferul de date mobile se făcea cu mare dificultate. Astfel sunt afectate rețelele de socializare și serviciile de mesagerie instant, care folosesc, de asemenea, date mobile. ”Problema a fost semnalată de mai mulți clienți. Încercăm să identificăm problema în cel mai scurt timp”, a precizat un reprezentant al Orange România.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Debutul rundei 20 din SuperLigă se va da astăzi la Sf. Gheorghe. Programul și televizările!

9 December 2022 at 08:07

Astăzi se va da startul în runda 20 din SuperLigă. Meciul care va deschide etapa se va disputa la Sf. Gheorghe între Sepsi OSK și FC Voluntari.

În această rundă, FC Botoșani va avea o misiune extrem de dificilă, urmând a primi duminică, 11 decembrie, de la ora 17:30, pe teren propriu, vizita campioanei CFR Cluj.

Toate meciurile din SuperLigă sunt transmise în direct de Digi Sport, Prima Sport și Orange Sport.

Program etapa 20 SuperLiga
Vineri, 9 decembrie
ora 19:00 Sepsi OSK Sf. Gheorghe – FC Voluntari
Sâmbătă, 10 decembrie
ora 19:00 FC Hermannstadt – Farul Constanța
Duminică, 11 decembrie
ora 14:30 „U” Cluj – UTA
ora 17:30 FC Botoșani – CFR Cluj
ora 20:30 Chindia Târgoviște – FCSB
Luni, 12 decembrie
ora 17:30 „U” Craiova 1948 – FC Argeș
ora 20:30 CS Mioveni – Universitatea Craiova
Miercuri, 14 decembrie
ora 19:00 Rapid București – Petrolul Ploiești

Clasament SuperLiga      

1 Farul Constanța 19 13 5 1 41-14 44 pct.
2 CFR Cluj 18 13 1 4 32-17 40
3 Rapid București 19 10 4 5 23-17 34
4 FCSB 18 9 5 4 33-24 32
5 Universitatea Craiova 19 9 5 5 23-21 32
6 Petrolul Ploiești 19 9 2 8 19-20 29
7 Sepsi  OSK Sf. Gheorghe 19 8 4 7 32-15 28
8 FC Hermannstadt 19 7 6 6 21-20 27
9 FC Voluntari 19 6 6 7 17-18 24
10 FC Argeș 19 6 4 9 15-27 22
11 Chindia Târgoviște 19 5 6 8 22-25 21
12 FC Botoșani 19 4 8 7 16-32 20
13 „U” Craiova 1948 19 5 4 10 19-23 19
14 „U” Cluj 19 4 6 9 13-21 18
15 UTA 19 4 5 10 17-28 17
16 CS Mioveni 19 1 5 13 11-32 8

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Știm echipele calificate în sferturile de finală ale Cupei României!

9 December 2022 at 08:03

În urma rezultatelor înregistrate în grupele Cupei României, în sferturile de finală s-au calificat formațiile Sepsi OSK, „U” Craiova 1948, UTA, CS Mioveni, CFR Cluj, „U” Cluj, FC Hermannstadt și FC Argeș.

Rezultate etapa a 3-a grupe Cupa României
Grupa 1
Unirea Slobozia – Dinamo 3-3
Petrolul Ploiești – „U” Craiova 1948 0-1
Sepsi OSK – FC Voluntari 4-0

Grupa 2
FC Botoșani – FCSB 0-2
CS Mioveni – UTA 0-3
Oțelul Galați – Gloria Buzău 0-2

Grupa 3
CSM Alexandria – CSC Dumbrăvița 0-4
Farul – CFR Cluj 0-0
„U” Cluj – Rapid 0-0
Grupa 4
FC Argeș – Universitatea Craiova 2-1
FC Hermannstadt – Chindia Târgoviște 4-1
CS Ocna Mureș – FCM Baia Mare 0-6

Clasament Grupa 1
1 Sepsi 3 3 0 0 10-3 9
2 „U” Craiova 1948 3 2 1 0 2-0 7

3 FC Voluntari 3 1 1 1 1-5  3
4 Dinamo 3 0 2 1 5-6 2
5 Unirea Slobozia 3 0 2 1  3-4 2
6 Petrolul Ploiești 3 0 1 2  1-4  1

Clasament Grupa 2
1 UTA 3 2 1 0 8-3  7
2 CS Mioveni 3 2 0 1 2-3  6

3 FCSB 3 1 2 0 4-2  5
4 Gloria Buzău 3 1 0 2 3-4  3
5 FC Botoșani 3 1 0 2 1-3  3
6 Oțelul Galați 3 0 1 2 0-3  1

Clasament Grupa 3
1 CFR Cluj 3 1 2 0 6-1 5
2 „U” Cluj 3 1 2 0 5-1 5
3 Farul  3 1 2 0 4-2 5
4 Rapid 3 1 1 1 4-3 4
5 CSC Dumbrăvița 2 1 0 2 5-9 3
6 CSM Alexandria 3 0 1 2 2-10 1

Clasament Grupa 4         
1 FC Hermannstadt 3  2 0 1  7-5  6
2 FC Argeș 3  1 2 0 3-2  5
3 Universitatea Craiova 3 1 1 1 4-3  4
4 CS Ocna Mureș 3  1 1 1  2-7  4
5 FCM Baia Mare 3  1 1 1  8-3  4
6 Chindia Târgoviște 3  0 1  2  2-6  1

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Lămurire

9 December 2022 at 05:25
image

– Cum se numeşte mai nou decolteul femeilor?

– Silicon Valley!

Articolul precedent
articolul original.

Drumuri bune sau nebune?

9 December 2022 at 05:20

Dacă nu știați, apoi aflați că eggzistă și un drum așa zis strategic. Cu asfaltarea lui s-au băptut în chept pe rând, nea Costică cel Leneș, expreș la cejeu, și Doinița prehedințița, actuala deținătoare a trofeului. Nea Costică n-a făcut ninika, după cum i-i firea, doar a fumat în birău. Doinița, pe lângă că a făcut același lucru, a tras de constrictori să finișească isprava, atâta doar că a uitat să-i plătească, iar asta pencă nu i-au mai ajuns banii, că doar trebuia să-și angajeze cumetrii și finii la buget cu prioritate. De ciudă, asfaltul proaspăt turnat, a crăpat. La fel și țăvile cu apă ale rajapiței. Semn clar că se apropie momentul: totul crapă când aduci prea multe pile. Sau, mai poetic, se rupe craca, Doinițo.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

https://www.monitorulbt.ro/?p=346254

9 December 2022 at 05:15

La cum au jucat, normal că s-a făcut coadă la popcorn.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Vineri

9 December 2022 at 05:10

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Parcă e un fel de deja-vu, așa, cu ambulanțele astea.

9 December 2022 at 05:05
video
play-sharp-fill
Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.
Ieri — 8 December 2022Monitorul de Botoșani

Moarte cumplită în drum spre casă

8 December 2022 at 21:03

Un bărbat din judeţ a avut parte de o moarte cumplită la câţiva metri de propria casă. Acesta a fost victima unui accident rutier, joi seara, în localitatea Păltiniș.

Victima este un bărbat în vârstă de 62 de ani, din localitate, care mai avea puţin şi ajungea acasă. Potrivit localnicilor, bărbatul ar fi mers la muncă la o fermă din sat, iar la finalul zilei a luat banii și a mers la bar. După ce a consumat câteva pahare, acesta a plecat spre casă. Pe drum, însă, s-a dezechilibrat și a căzut pe asfalt, de-a latul drumului național care străbate localitatea Păltiniș. Pe fondul ceții dense și a întunericului, el nu a putut fi observat de șoferul unei autoutilitare Mercedes Sprinter, de 46 de ani care trecea prin zonă. Roţile maşinii au trecut peste trupul celui căzut pe asfalt.

Şoferul a oprit imediat şi a sunat la 112. O ambulanţă aflată în zonă a fost direcţionată imediat la caz, însă din păcate victima a fost găsită în stop cardio-respirator. Au fost efectuate manevrele de resuscitare, însă fără niciun rezultat, fiind declarat decesul la faţa locului. Tot mai mulţi pietoni din judeţ au parte de o moarte cumplită după astfel de accidente.

Şoferul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Polițiștii au deschis în acest caz o anchetă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.

Articolul precedent
articolul original.

Mesaj de susţinere pentru Cornel Şfaiţer la meciul de pe Municipal

8 December 2022 at 18:48

Jucătorii FC Botoşani sunt alături de Cornel Şfaiţer în una dintre cele mai grele etape ale vieţii sale. Fotbaliştii au ieşit pe teren cu un banner la începutul meciului cu FCSB şi cu banderole negre pe mâini.

Fostul preşedinte al echipei FC Botoşani şi-a pierdut, duminică, soţia, care s-a stins din viaţă fulgerător la nici 57 de ani. Joi aceasta a fost condusă pe ultimul drum.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Cadouri pentru copiii orfani din partea elevilor Liceului Pedagogic

8 December 2022 at 18:41

Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” a organizat un spectacol caritabil marți, la Cinematograful Unirea.

Fondurile strânse au fost folosite pentru cadourile ce au fost dăruite copiilor orfani, bolnavi sau abandonați din centrul maternal „Micul Prinț”, Centrul de zi „Șansa mea”, complexul de case de tip familial „Sfântul Mina” și casa „Ruxandra”. Cadourile au cuprins fructe, dulciuri și alte produse alimentare, cum ar fi zahăr, făină și ulei. De asemenea, pentru casa „Ruxandra” au fost plătite utilitățile.

„Din anul 2004 în preajma zilei de Sfântul Nicolae, împreună cu domnul Laurențiu Palade, profesor de muzică, organizăm acest spectacol care este unul de caritate. Un spectacol în care cu toții am pus mână de la  mână, de la mic la mare, de la grupele de grădiniță până la clasele a XII a ca să ajutăm pe toți copii sa-l primească cu bucurie pe Moș Nicolae”, a declarat Mirela Sănduleanu, directorul liceului Pedagogic „Nicolae Iorga”.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Rușinea rușinilor. Ne-au bătut rezervele rezervelor (video)

8 December 2022 at 18:21
Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.
❌