ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayMoney

Money

9 December 2022 at 13:00

<![CDATA[

Românii continuă boicotul firmelor austriece, după votul de la Bruxelles, care ne-a lăsat în afara spațiului Schengen. Un om de afaceri clujean a transmis un mesaj pe pagina sa de Facebook prin care anunță că și-a retras toți banii de la BCR. “Transfer disponibilități bănești după umilirea României de Austria”, a scris Ion Novăcescu pe rețeaua de socializare.

Românii nu au aşteptat ca oficialii noştri să ia măsuri. Unele dintre companiile cu acţionariat majoritar austriac au început, deja, să fie boicotate. Antreprenorii au fost cei care au reacţionat primii, anunțând că nu vor mai prelugi contractele cu firmele din Austria sau că își retrag banii din conturile pe care le au la băncile austriece. La acest protest s-a aliniat și Ion Novăcescu, un organizator de evenimente din Cluj. El a anunțat, prin intermediul unui mesaj dur postat pe Facebook, că, “după umilirea României de Austria”, și-a transferat toți banii pe care îi avea la BCR.

Redăm mai jos, integral, mesajul transmis de Ion Năvăcescu:

“Transfer disponibilități bănești după umilirea României de Austria”. Acesta e primul lucru pe care l-am făcut, astăzi, după ce Austria mi-a umilit Mama-Patrie și pe mine. Mi-am transferat economiile pe care le aveam la BCR, deținută de banca austriacă erste, la o altă bancă.

Iar la detaliile plății am scris: “Transfer disponibilități bănești după umilirea României de Austria”.

Am scris asta din patru motive:

1. ca să mă răcoresc puțin pe frigul ăsta de la Cluj,

2. ca să le transmit mesajul meu de adio țâfnoșilor și mincinoșilor grofi de la Viena și nu numai,

3. ca să rămână motivul plății în evidențele BCR și ale BNR,

4. CA SĂ TE INSPIR SĂ FACI ȘI TU LA FEL!

E atât de simplu și de ușor să îți transferi BANII TĂI de la o bancă austriacă la oricare alta.

Poți face asta din fotoliu, de pe telefonul tău.

La fel de ușor și simplu e să le scrii, ca mine, de ce îți transferi banii din banca lor:

FIINDCĂ NE-AU UMILIT PE NOI SI PE MAMA NOASTRĂ, ROMÂNIA!

DUPĂ CE LE-AM DAT PETROLUL NOSTRU, PĂDURILE NOASTRE ȘI BĂNCILE NOASTRE.

Iar arienilor austrieci nu le-a fost de ajuns. Ne-au furat și viitorul, astăzi. No bine! De acum sper să simtă arienii din Austria cât de-al naibii frige și ustură Mămăliga Românească. Te rog frumos distribuie mai departe, dacă și tu simți la fel. Ca să-i inspirăm și pe alți Români! Fiindcă unde suntem mai mulți puterea crește și austriacul arogant se îngălbenește. De stres și nițică pagubă. Așa să fie!”.

Reacția CEO-ului Erste Bank, compania care deține BCR, după refuzul Austriei de a primi România în Schengen

“Nu există state membre de mâna a doua. Regretăm rezultatul votului de astăzi în Consiliu”, a declarat Willi Cernko, CEO Erste Group – compania care deține pachetul majoritar de acțiuni al BCR. Reacția vine după ce România și Bulgaria au ratat aderarea la Spațiul Schengen, ca urmare a opoziței Austriei și Olandei.

Redăm, în continuare, poziția luată de Willi Cernko, CEO Erste Group:

“Erste Group este o companie europeană – și, în special, o companie din Europa Centrală. Pentru noi, #believeineurope nu este doar o formulare, ci este expresia convingerilor noastre profunde. Nu este doar despre faptul că noi credem în Europa, ci este despre faptul că susținem Europa și apărăm ideea europeană. Acest lucru este valabil mai ales astăzi, când o decizie a Consiliului JAI are impact direct asupra a peste 5.000 dintre colegii mei și a peste 2,8 milioane dintre clienții noștri din România.

Susținem o Europă puternică și susținem o Uniune Europeană puternică. Și suntem convinși că numai o Uniune Europeană unită poate fi o Uniune Europeană puternică. Însă, o Uniune Europeană unită este una în care toți cetățenii UE au aceleași drepturi și obligații. Nu există state membre de mâna a doua. Prin urmare, obiectivul nostru trebuie să fie ca toți cetățenii să beneficieze în mod egal de libertățile Uniunii. Acest lucru include, de asemenea, participarea la spațiul Schengen. Regretăm rezultatul votului de astăzi în Consiliu. România și Austria au multe lucruri de care sunt strâns legate împreună. Sociale, culturale și, bineînțeles, și economice. Austria este unul dintre cei mai importanți investitori din România, iar România este, la rândul ei, o piață de export foarte importantă pentru companiile austriece. Un drept de veto este cea mai puternică poziție pe care o poate adopta un stat membru al UE la vot. Presupunem că guvernul austriac a cântărit acest pas cu mare atenție și respectăm faptul că trebuie să ia în considerare și preocupările de securitate. Unitatea nu înseamnă că toți partenerii trebuie să fie întotdeauna de aceeași părere, fără nicio discuție. Cu toate acestea, este clar că acest pas va avea consecințe foarte palpabile pentru milioane de cetățeni ai UE. Prin urmare, scopul nostru comun trebuie să fie găsirea rapidă a unei soluții viabile. La nivelul Erste Group, ne dorim și ne vom aduce contribuția la acest obiectiv, prin urmare facem apel la liderii politici de la toate nivelurile să își asume responsabilitatea pentru a găsi o soluție”, a transmis Willi Cernko, CEO Erste Group.

Unul dintre cei mai mari oameni de afaceri din vestul ţării şi-a închis conturile în băncile austrice

Unul dintre cei mai mari oameni de afaceri din vestul ţării, care este şi unul dintre cei mai importanţi fermieri din ţară, arădeanul Dimitrie Muscă, a dispus, joi după-amiază, închiderea tuturor conturilor firmelor sale la băncile austriece, ca semn de protest faţă de poziţia Austriei în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen. Dimitrie Muscă a declarat că, imediat ce Austria a votat împotriva aderării României, a dispus angajaţilor firmelor sale să închidă conturile la băncile austriece, iar pe viitor nu va mai cumpăra motorină de provenienţă austriacă pentru campaniile agricole, în condiţiile în care foloseşte anual până la 1.500 de tone de motorină.

“Am dispus închiderea conturilor la băncile austriece pentru firmele mele din Curtici şi Olari, iar procedurile sunt deja în curs. Eu cred că românii trebuie să fie acum uniţi şi să facă la fel. Nu vreau să mai lucrez în veci cu băncile austriece. În plus, nu mai cumpăr motorină de la companiile austriece. Eu folosesc anual, pentru a lucra cele 7.600 de hectare de terenuri agricole, între 1.000 şi 1.500 de tone de motorină”, a spus Dimitrie Muscă.

The post Un clujean și-a retras toți banii de la BCR, “după umilirea României de Austria” first appeared on Money.

]]>
articolul original.

Companiile de Utilităţi din Energie solicită autorităţilor măsuri de finanţare concrete şi rapide, care ar permite scăderea presiunii deficitului de lichidităţi pentru furnizorii de energie în 2022, deficit care se adânceşte în perioada sez

5 December 2022 at 17:39
image

”Creşterea cantităţilor de energie furnizate în perioada sezonului rece, valoarea mare a sumelor achitate în avans de furnizori şi caracterul lor vital în fluxurile de numerar ale acestora impun măsuri de finanţare concrete şi rapide, care să permită o scădere a presiunii deficitului de lichidităţi la nivelul furnizorilor de energie, în anul 2022”, arată ACUE.

Valoarea plafonului maxim de decontare de 1.300 de lei/MWh este dovedită nerealistă de tranzacţiile de pe piaţa angro şi reprezintă o problemă critică pentru finanţarea achiziţiilor de energie, după data de 1 septembrie 2022.

„Modificarea termenului de plată de la 10 la 30 de zile adânceşte riscurile privind siguranţa aprovizionării cu energie în perioada sezonului rece. Orice improvizaţie legislativă/administrativă creează un risc suplimentar, într-o situaţie deja dezechilibrată. Solicităm instituţiilor responsabile să îşi respecte propriile angajamente, în termenul prevăzut de cadrul legal în vigoare”, arată Daniela Dărăban, director executiv Federaţia ACUE.

În condiţiile în care costul real nu este recunoscut pentru calculul valorii medii a preţului de achiziţie, furnizorii vor avea dificultăţi în a achiziţiona energia peste preţul de 1.300 lei/MWh. În lipsa posibilităţii de achiziţie, încheierea/reînnoirea contractelor cu clienţii finali va fi blocată.

“Atunci când aplică intervenţii publice pentru stabilirea preţurilor de furnizare a energiei electrice, autorităţile pot stabili, în mod excepţional şi temporar, un preţ pentru furnizarea de energie electrică sub nivelul costurilor, sub rezerva compensării pentru furnizarea la preţuri sub nivelul costurilor.” Daniela Dărăban, director executiv Federaţia ACUE.

Pentru a evita orice potenţial risc de asigurare a continuităţii în aprovizionare, ACUE susţine necesitatea adoptării cu urgenţă a unui mod transparent de calcul a plafonului maxim de decontare.

Un alt aspect vizează modificările aduse schemei de sprijin pentru consumatorii de energie. Începând cu 1 ianuarie 2023, furnizorii de energie electrică au obligaţia să aplice un preţ final plafonat, potrivit categoriei în care clientul susţine că se încadrează, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere a solicitantului, fără a avea însă niciun fel de instrument de verificare şi fără a fi în măsură să refuze acordarea acestei facilităţi.

În acest context, ACUE consideră că sunt necesare clarificări în ceea ce priveşte mecanismul de implementare a schemei de sprijin, fie prin verificarea declaraţiilor pe proprie răspundere înaintate de către beneficiari, astfel încât facilităţile în discuţie să fie acordate numai după efectuarea verificărilor necesare de către autoritatea competentă desemnată, fie prin asumarea integrală de către furnizorul de ajutor, în cazul de faţă Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii prin ANPIS, a obligaţiei privind recuperarea sumelor acordate clienţilor ale căror declaraţii pe propria răspundere nu corespund realităţii.

”Solicităm autorităţilor responsabile atât la nivel naţional, cât şi local să sprijine activ informarea clienţilor beneficiari în ceea ce priveşte obligaţia depunerii unei declaraţii pe propria răspundere”, arată ACUE.

ACUE este Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie, are 22 de membri, printre care se numără grupuri importante din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale, cu un număr total de 22.000 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de euro.

 

 

articolul original.

SONDAJ: Salariul şi relaţiile cu colegii, cel mai important element de conexiune cu jobul

5 December 2022 at 17:38
image

”Reconectarea cu echipa şi valorile companiei, după provocările din ultimii doi ani şi jumătate, este una dintre priorităţile angajaţilor, iar biroul rămâne un element central în decizia de renunţare la munca de acasă. Astfel, în afara salariului, relaţiile cu colegii sunt văzute, pentru mai mult de 59% dintre angajaţi, cel mai important element de conexiune cu jobul, în contextul în care peste 64% dintre angajaţi consideră că interacţiunea directă cu colegii este principalul beneficiu al mersului la birou”, arată un sondaj iniţiat în luna octombrie de Genesis Property, în rândul a 1.031 de angajaţi din toată ţara.

Alte elemente considerate atractive de către angajaţi pentru consolidarea conexiunii cu echipa, sunt programul de lucru flexibil (48,6% dintre angajaţi) şi posibilitatea de a alege modul de lucru dorit (27,9%). Totodată, în legătură cu beneficiile reîntoarcerii la birou, apartenenţa la o comunitate este considerată cel mai important avantaj de către peste 35% dintre respondenţi.

„După doi ani şi jumătate de provocări, oamenii au nevoie să se reconecteze la echipele din care fac parte şi la comunităţile formate în jurul birourilor. Angajaţii vor să recupereze perioada petrecută mai mult acasă şi să se implice mai mult în viaţa socială, să participe la activităţi comune alături de alţi oameni de care se simt apropiaţi. În acest context, spaţiile de lucru din viitor trebuie să evolueze şi să devină adevărate platforme pentru a susţine interacţiunile complexe dintre oameni”, spune Marcela Stancu, ommunities manager, Genesis Property.

Nevoia de evoluţie a spaţiilor de lucru se vede cel mai bine în faptul că opţiunile şi facilităţile învechite de la birou sunt cea mai mare problemă pentru mai mult de 39% dintre angajaţi, alături de lipsa opţiunilor profesionale şi a cursurile de perfecţionare (39,8%), cultura şi valorile companiei (19,6%) şi modul de lucru în echipă (21,3%).

Respondenţii atrag totodată atenţia că existenţa unor spaţii dedicate interacţiunii şi socializării, în cadrul spaţiilor de birouri (48,8% dintre respondenţi) ar putea contribui din plin la creşterea coeziunii echipelor dintr-o companie, dar şi participarea la activităţi culturale, artistice sau sportive împreună cu colegii (38,4%).

Sondajul Genesis Property privind stilul de viaţă în birourile viitorului a fost desfăşurat, la nivel naţional, în octombrie 2022 prin platforma iVox, pe un eşantion total de 1.031 de utilizatori de internet din România. Circa 58% dintre participanţi sunt bărbaţi, aproape 72% au vârsta cuprinsă între 20 şi 45 de ani, iar peste 42% au un venit net mai mare de 4.000 de lei.

Genesis Property este unul dintre cei mai mari proprietari, dezvoltatori şi operatori de clădiri de birouri clasa A din România, cu o experienţă de aproape 20 de ani în industria imobiliară. Compania deţine şi administrează peste 150.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri ocupate de companii importante precum HP, Accenture, Societe Generale, Citibank, Ericsson, Garanti BBVA, Infineon, Luxoft, Yokogawa, Siemens şi Alpha Bank, unde lucrează peste 20.000 de angajaţi.

Genesis Property este, de asemenea, dezvoltatorul primului campus studenţesc privat din România, West Gate Studios, şi al unităţii de cazare de 4 stele Studio One Accommodation Suites.

 

 

 

 

articolul original.

Budăi, despre supraimpozitarea pensiilor speciale: Nu am avut încă această discuţie. Este o discuţie care excede prevederilor din PNRR, însă este prevăzută reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale

5 December 2022 at 17:27
image

„Nu am avut încă această discuţie (supraimpozitarea pensiilor speciale – n.r.) şi această variantă. Este o discuţie care excede prevederilor din PNRR. Proiectul lucrat de Ministerul Muncii împreună cu ministerele de resort nu are, în acest moment, prevederi de fiscalitate, pentru că nu avem acest lucru cuprins în PNRR şi în reforma pensiilor”, a afirmat Marius Budăi, luni la Antena 3.

Chestionat cum va arăta reforma pensiilor speciale, ministrul Muncii a precizat că poartă discuţii cu reprezentanţii Băncii Mondiale şi cei ai Comisiei Europene.

„Am prezentat timp de o oră proiectul de lege şi l-am dezbătut articol cu articol. Proiectul de lege prevede exact ce spune PNRR, şi anume reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale, aşa cum se comunică în spaţiul public, reducerea a ceea ce înseamnă cheltuieli per total şi, bineînţeles, aspecte legate de perioade asimilate sau nu sau de un stagiu de cotizare. În PNRR este scris foarte clar stagiul de cotizare minim similar cu stagiul minim  din sistemul public de pensii. Sunt prevederi pe care vi le voi comunica în mod transparent şi cât mai clar la finalul discuţiilor cu Banca Mondială şi cu Comisia Europeană”, a explicat Budăi.

MInistrul Muncii a adăugat că, „atunci când vom avea forma finală agreată şi cu Comisia Europeană, va fi depus proiectul de act normativ în Parlamentul României pentru dezbatere”.

„Liderii coaliţiei, preşedintele PSD Marcel Ciolacu şi premierul Nicolae Ciucă, au fost extrem de fermi şi de clari că nu va fi o ordonanţă de urgenţă. Am explicat acest lucru Comisiei Europene. A apreciat Comisia Europeană acest mod de abordare şi acest mod de lucru în primul rând”, a conchis Marius Budăi.

articolul original.

ANPC anunţă că a amânat pentru martie 2023 termenul până la care restaurantele trebuie să ofere informaţii detaliate din meniuri/ Iniţial, decizia urma să intre în vigoare în decembrie

5 December 2022 at 17:17
image

ANPC a transmis, luni, printr-un comunicat de presă, că în urma consultărilor cu structurile asociative şi patronatele din HoReCa cu privire la termenul de aplicare a prevederilor Ordinului Preşedintelui ANPC nr. 201/2022, conducerea instituţiei a decis amânarea acestuia pentru 15 martie 2023. 

 

“Prevederile actului administrativ se referă la completarea listelor meniu din restaurante sau locaţii de alimentaţie publică, precum şi adăugarea, pe site-urile operatorilor economici care primesc astfel de comenzi online, a detaliilor referitoare la ingredientele produselor alimentare şi valorile lor nutriţionale, astfel încât consumatorul să fie foarte exact informat referitor la preparatele comandate. Decizia de amânare a termenului de afişare a acestor informaţii în listele meniu fizice sau virtuale a fost luată pentru a da timpul necesar operatorilor economici să pregătească elementele corecţiilor de informare, prevăzute în Ordin cu atenţie şi rigurozitate”, a transmis ANPC.

 

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a precizat că, în perioada următoare, vor fi concepute îndrumare practice de exemplificare pentru fiecare tipologie de meniu, care urmează să constituie subiectul unor întâlniri periodice ale grupului de lucru format din specilişti ANPC şi reprezentanţi ai structurilor asociative din HoReCa, acestea fiind necesare operatorilor economici, pentru ca adăugirile de informaţii din listele meniu, conform prevederilor actului administrativ, să fie realizate într-un mod unitar, profesionist şi clar, până la termenul stabilit. 

 

“Ordinul nr. 201/2022 al Preşedintelui ANPC conţine elemente esenţiale pentru sănătatea consumatorilor, considerate de specialiştii instituţiei a fi deosebit de importante, în beneficiul consumatorilor căci, dacă, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 1169/2011, există obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare şi valorile lor nutriţionale, tot aşa este normal să se regăsească acelaşi tip de informaţii care să descrie un preparat culinar servit într-o locaţie de alimentaţie publică. În acest fel, consumatorii pot lua decizia în cunoştinţă de cauză, atunci când aleg, într-o astfel de unitate, un produs sau altul”, a menţionat sursa citată.

articolul original.

Tanczos Barna: Peste 1.200 de hectare de teren au fost deja marcate în sistemul informatic de către deţinători pentru a fi împădurite / Ministerul oferă sprijin financiar pentru împădurirea terenurilor agricole de calitate slabă şi oferă o sub

5 December 2022 at 15:55
image

„Peste 1.200 de hectare de teren au fost deja marcate în sistemul informatic de către deţinători pentru a fi împădurite. În zece zile de la lansarea celei mai ample campanii de împăduriri din România, au fost create peste 300 de conturi de utilizatori şi s-au început procedurile pentru împădurirea a 115 amplasamente”, a scris Tanczos Barna, luni pe Facebook.

 

El a mai precizat că „Ministerul Mediului oferă sprijin financiar pentru împădurirea terenurilor agricole de calitate slabă, în plus, oferă o subvenţie anuală de 456 euro/hectar pe 20 de ani”.

 

„Până în 2026 plantăm 57 de mii de hectare de pădure nouă din fondul de redresare şi rezilienţă. Devino şi tu proprietar de pădure, aplică pentru finanţare pe pagina: https://impaduriripnrr.mmap.ro/#/login”, a completat Barna. 

articolul original.

Atenție la noua țeapă care circulă pe internet. Sunteți clienți Digi?

5 December 2022 at 13:01

Mai mulți clienți Digi au primit pe mail un mesaj în care se spune că pot participa la un sondaj privind calitatea serviciilor companiei și că unii dintre participanți pot primi premii telefoane Apple Iphone 13 Pro, Samsung Galaxy S21 sau Apple iPad Pro.

Pentru că nu toți clienții au primit acest mail, a apărut suspiciunea că este un fals. Am contactat serviciul cu clienții RCS&RDS și operatoarea ne-a confirmat că acest mesaj este fals. ”Probabil se urmăresc informațiile bancare”, a spus operatoarea.

Mai jos avem un captură după mailul primit de o parte din clienții Digi:

articolul original.

Ploile nu ne lasă. Cât spun meteorologii că vor mai ține

5 December 2022 at 12:55
image

În perioada 5 -18 decembrie vremea va fi urâtă, marcată de ploi și ninsori, arată prognoza de specialitate, publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Potrivit ANM, în Banat, până în 10 decembrie, temperatura aerului va avea tendinţa de creştere semnificativă de la medii ale maximelor de 8 grade spre medii de 12 – 13 grade şi ale minimelor de la 4 grade până la 6 – 7 grade, valori cu mult mai ridicate faţă de mediile multianuale.

Apoi, vremea va intra într-un proces de răcire până în data de 12 decembrie, când media valorilor diurne va ajunge la 5 – 6 grade, iar a celor nocturne în jurul a zero grade, medii ce se vor menţine în general până la sfârşitul intervalului. Probabilitatea de precipitaţii se va menţine în general ridicată pe tot parcursul intervalului, dar mai ales în data de 8 decembrie, în intervalul 10 – 12 decembrie şi după 14 decembrie.

În prima săptămână, în Crișana valorile termice vor fi în creştere şi vor caracteriza o vreme cu mult mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă din an. Media maximelor va urca de la 8 – 9 grade spre 12 – 13 grade, iar cea a minimelor, de la 2 – 3 grade, până la 6 – 7 grade.

Vremea se va răci până în data de 12 decembrie, când media valorilor diurne va ajunge la 4 grade, iar a celor nocturne de la -2 grade la -1 grad, iar până la sfârşitul intervalului variaţiile vor fi nesemnificative.

Probabilitatea de precipitaţii se va menţine în general ridicată pe tot parcursul intervalului, dar mai ales în data de 8 decembrie, în intervalul 10 – 12 decembrie şi după 14 decembrie.

În Transilvania, până în jurul datei de 10 decembrie, valorile termice, îndeosebi cele diurne, vor fi în creştere, de la medii ale maximelor de 5 grade, spre medii de 12 – 13 grade, şi ale minimelor, de la zero grade, până la 4 grade, valori cu mult mai ridicate faţă de mediile multianuale.

Ulterior, vremea va intra într-un proces de răcire până în data de 12 decembrie, când media valorilor diurne va ajunge la 4 – 5 grade, iar a celor nocturne în jurul a -2 grade, medii ce se vor menţine în general până la sfârşitul intervalului.

Vor fi precipitaţii pe aproape tot parcursul intervalului, dar mai ales în 8 decembrie, în jurul datelor de 12 şi 15 decembrie.

Până la finalul primei săptămâni, în Maramureș, temperatura aerului va avea tendinţa de creştere de la medii ale maximelor de 6 grade, spre medii de 10 – 11 grade şi ale minimelor, de la zero grade, până la 5 – 6 grade, valori cu mult mai ridicate faţă de mediile specifice perioadei.

După, vremea va intra într-un proces de răcire, mai accentuată până în data de 12 decembrie, când media valorilor diurne va ajunge spre 4 grade, iar a celor nocturne de până la -2 grade, medii ce se vor menţine în general până la sfârşitul intervalului. Probabilitatea de precipitaţii se va menţine în general ridicată pe tot parcursul intervalului, dar mai ales în data de 8 decembrie, în intervalul 10 – 12 decembrie şi după data de 15 decembrie.

În ceea ce privește Moldova, prima săptămână vine cu valori termice în creştere, o vreme cu mult mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă din an.

Media maximelor va urca de la 1-2 grade, spre 10 – 11 grade, iar cea a minimelor, de la -2 grade la -1 grad, până la 4 – 5 grade. După acest interval, vremea va intra într-un proces de răcire până în data de 13 decembrie, când media valorilor diurne va ajunge la 5 grade, iar a celor nocturne ce vor ajunge la -2 grade, iar până la sfârşitul intervalului variaţiile vor fi nesemnificative. Vor fi condiţii de precipitaţii pe aproape tot parcursul intervalului, dar mai ales în jurul datelor de 12 şi 15 decembrie.

În Dobrogea, în prima jumătate a intervalului, valorile termice vor fi în creştere şi vor ajunge să caracterizeze o vreme cu mult mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă din an.

Media maximelor va creşte de la 6 – 7 grade, spre 14 grade, iar cea a minimelor, de la 3 grade, până la 8 – 9 grade. La începutul celei de-a doua săptămâni, vremea va intra într-un proces de răcire şi până în data de 13 decembrie media valorilor diurne va ajunge la 8 grade, iar a celor nocturne la 3 – 4 grade, iar până la sfârşitul intervalului variaţiile vor fi nesemnificative. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi în creştere mai ales în a doua jumătate a intervalului.

În Muntenia, până în data de 11 decembrie, valorile termice vor fi în creştere şi vor caracteriza o vreme cu mult mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă din an. Media maximelor va creşte de la 4 – 5 grade, spre 12 – 13 grade, iar cea a minimelor, de la 1 – 2 grade, până la 5 – 6 grade.

În a doua jumătate a intervalului, vremea va intra într-un proces de răcire şi până în data de 13 decembrie media valorilor diurne va ajunge la 7 – 8 grade, iar a celor nocturne între zero grade şi un grad, iar până la sfârşitul intervalului variaţiile vor fi nesemnificative. Vor fi condiţii de precipitaţii pe aproape tot parcursul intervalului, dar mai ales în jurul datelor de 12 şi 15 decembrie.

În cazul Olteniei, valorile termice vor creşte în prima săptămână din interval şi vor caracteriza o vreme cu mult mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă din an. Media regională a maximelor va urca de la 5 – 6 grade, spre 11 grade, iar cea a minimelor, de la 2 – 3 grade, până la 5 – 6 grade. În a doua jumătate a intervalului, vremea se va răci şi până în data de 13 decembrie
media valorilor diurne va ajunge la 7 – 8 grade, iar a celor nocturne între -1 grad şi zero grade, iar până la sfârşitul intervalului variaţiile vor fi nesemnificative. Vor fi precipitaţii pe aproape tot parcursul intervalului, dar mai ales în perioada 10 – 12 decembrie şi după data de 14 decembrie.

Vremea la munte

La munte, până spre sfârşitul primei săptămâni, temperatura aerului va avea tendinţa de creştere de la medii ale maximelor de până la un grad, spre medii de 5 – 6 grade şi ale minimelor, de la -3 grade, până la două grade, valori cu mult mai ridicate faţă de mediile specifice perioadei.

În a doua săptămână, vremea va intra într-un proces de răcire, mai accentuată până în data de 12 decembrie, când media valorilor diurne va ajunge spre -2 grade grade, iar a celor nocturne de între -6 şi -5 grade, medii ce se vor menţine în general până la sfârşitul intervalului. Probabilitatea de precipitaţii se va menţine în general ridicată pe aproape tot parcursul intervalului, dar mai ales în a doua jumătate din interval.

articolul original.

Ministrul Virgil Popescu: Infirm categoric existenţa unei taxe pentru prosumatori

5 December 2022 at 12:38
image

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că infirmă categoric existenţa unei taxe pentru prosumatori iar Ministerul Energiei nu va susţine niciodată înfiinţarea unei taxe, iar faptul că se spune că se introduce o taxă este un fake news.

Virgil Popescu a declarat că încă din decembrie anul trecut, Guvernul de la acea vreme, la propunerea ministerului Energiei a introdus conceptul de ”compensare cantitativă a energiei produse de prosumatori” şi din acel moment, cei de la ministerul Energiei le-au spus că cei care sunt prosumatori, cei care produc energie pentru autoconsum sunt susţinuţi în sensul în care energia pe care o produc în surplus o pot lua atunci când au nevoie, fără a mai fi nevoie să primească o remuneraţie simbolică, aşa cum era până anul trecut.

”Practic, prin această Ordonanţă prin care Guvernul în decembrie 2021 a venit în întâmpinarea prosumerilor, numărul acestora a crescut de la câteva sute la câteva zeci de mii numai în decurs de un an de zile. Prin ordonanţa care a fost aprobată în data de 29, practic am implementat Directiva a energiei regenerabile, prin care în plus adăugăm încă o facilitate acordată prosumatorilor, în sensul că aceştia pot să îşi monteze în mai multe locaţii, o persoană sau o persoană juridică, panouri fotovoltaice şi pot să beneficieze de aceeaşi compensare şi vor beneficia de schimb între locaţii şi consumul energiei între locaţiile aceluiaşi consumator, fapt care nu era prin până acum, numai în cazul în care au aceeaşi reţea de distribuţie”, a spus ministrul.

El a arătat că este un lucru cerut mult de prosumatori şi prin această Directivă implementată s-a rezolvat acest lucru. ”Neimplementarea Directivei presupunea infringement, eram deja în procedură de sesizare la Curtea de Justiţie pentru neimplementarea acestei directive iar după părerea mea, faptul că se spune că se introduce o taxă este un fake news, nu se introduce absolut nicio taxă. Românii trebuie să ştie foarte clar, toţi românii care îşi instalează panouri fotovoltaice pe casă, nu vor plăti absolut nicio taxă pentru energia consumată, energia produsă, deci nu vorbim de nicio taxă”, a arătat Popescu.

Popescu a adăugat că ”există posibilitatea, în anumite condiţii pe care Directiva care trebuie implementată o oferă, ca atunci când, de exemplu, numărul prosumatorilor este foarte mare şi ajunge la 8% din capacitatea sistemului naţional, în baza unui studiu pe care autoritatea de reglementare îl va face la data aceea”.

”Este un lucru foarte puţin probabil să ajungem la acest procent. Începând cu data de 1 decembrie 2026, atunci guvernul poate introduce o taxă, prin Autoritatea de reglementare sau mediu. (..) Există foarte clar, poată să introducă, nu există va fi o taxă de mâine sau de poimâine, sau anul viitor, sau peste doi ani, sau peste trei ani, sau peste 4 ani. Infirm categoric existenţa unei taxe pentru prosumatori iar Ministerul Energiei nu va susţine niciodată înfiinţarea unei taxe. Faptul că a fost transpusă o Directivă prin care ar exista o posibilitate după data de decembrie 2026 de a introduce, în anumite condiţii, o anumită taxare, este una, şi introducerea unei taxe este complet alta. Nu va exista nicio taxare asupra prosumatorilor, asta este un lucru foarte cert iar Guvernul Ciucă a urmărit foarte mult să ajute prosumerii”, a mai spus Virgil Popescu în conferinţă.

El a arătat că nu vrea să intre în ”speculaţii politice sau politicianiste ale unor colegi din Opoziţie cu privire la posibilitatea introducerii unei taxe, neexistând acest subiect”.

articolul original.

AUR solicită retragerea imediată a ordonanţei de urgenţă care prevede taxarea prosumatorilor

5 December 2022 at 12:33
image

„În plină criză a facturilor la energie, ministrul Virgil Popescu vrea să lovească şi în românii care produc energie verde. Şi asta, după un an catastrofal în care, sub motivul protejării mediului înconjurător, ministrul Popescu a devastat sistemul de producţie a energiei electrice în România. Concret, Ordonanţa aprobată chiar înainte de minivacanţa de 1 decembrie prevede posibilitatea instituirii unei taxe pentru prosumatori în anumite condiţii, printre care: dacă puterea instalată în capacităţile de producţie ale prosumatorilor va depăşi la nivel naţional 8% din puterea totală instalată în România, sau dacă unul dintre producătorii de energie solară deţine o instalaţie cu o capacitate mai mare de 30 de KW”, arată comunicatul de presă al partidului AUR.

Astfel, potrivit sursei citate, AUR avertizează partidele din coaliţia de guvernare că orice complicitate cu deciziile ministrului Virgil Popescu este un act de trădare a intereselor României.

„Câtă vreme mai este posibil, taxa pe razele de soare trebuie retrasă, iar românii care au făcut eforturi mari pentru a produce energie verde trebuie recompensaţi, nu pedepsiţi”, conchide sursa menţionată.

Liderul AUR George Simion a apărut, luni, în sala de conferinţe din Ministerul Energiei, unde ministrul Virgil Popescu urma să dea explicaţii privind scandalul legat de taxarea prosumatorilor. Evenimentul s-a amânat, iar liderul AUR l-a acuzat pe Virgil Popescu că a fugit.

Ministrul Virgil Popescu a declarat luni, după scandalul făcut de liderul AUR la conferinţa anunţată la sediul ministerului, că George Simion „nu este decât o trompetă a ruşilor, a lui Putin, care acţionează împotriva statului român” şi a amintit că începând de astăzi nu se mai importă ţiţei rusesc în toate statele membre UE iar ţiţeiul rusesc în statele G7, în Australia, unde mai sunt derogări nu va putea fi vândut decât cu un preţ maxim de 60 de dolari.

 

articolul original.

Compania Exonia, producător de ambalaje biodegradabile, negociază preluarea unei alte firme de ambalaje din Iaşi, valoarea tranzacţiei fiind estimată la peste 1,35 milioane de euro

5 December 2022 at 12:21
image

Conducerea companiei Exonia Iaşi a precizat luni, într-un comunicat de presă, că poartă negocieri privind o potenţială achiziţie a întregului pachet de părţi sociale ale producătorului ieşean de ambalaje speciale BVB (Barrier Vacuum Bags), operat de Plastic & Paper Distribution SRL.

Discuţiile dintre cele două părţi sunt în desfăşurare, dar surse din piaţă susţin că valoarea tranzacţiei ar putea depăşi suma de 1,35 milioane de euro.

Plastic & Paper Distribution SRL este o companie cu capital integral românesc şi a fost fondată de omul de afaceri Marius Veleşcu. Această firmă este printre puţinii producători din Europa Centrală şi de Est care deţin capacităţi proprii de producţie a ambalajelor speciale destinate ambalării în vid a produselor alimentare proaspete dar şi a componentelor speciale utilizate în industria aeronautică şi în automotive. Printre clienţii Barrier Vacuum Bags se numără Airbus Elicopters Ghimbav, Smithfield Timişoara, Aerostar Bacău, Vel Pitar, Vodafone UPC şi DB Foods
Totodată, conducerea companiei Exonia Iaşi a precizat că analizează mai multe oportunităţi de achiziţii atât a unor producători români de ambalaje, cât şi a unor distribuitori specializaţi pe această nişă, motivând că este “o companie bine capitalizată, cu o lichiditate şi rezultate foarte bune”.

“Vizăm acoperirea cât mai rapidă a unei cote de piaţă importante la nivel naţional, dar şi diversificarea portofoliului nostru atât prin dezvoltarea de investiţii în linii tehnologice noi, dar şi prin fuziuni prin absorbţie a altor companii care şi-au demonstrat rezilienţa de-a lungul timpului”, anunţă compania ieşeană.

Grupul Exonia Iaşi a fost fondat în anii 2000 de Tiberiu Stoian, antreprenor cu investiţii în industria ambalajelor, IT, turism şi comerţ în România şi SUA.

Grupul este format din trei entităţi, respectiv Exonia Holding, producător de ambalaje din hârtie, Exonia Production, producător ambalaje plastice şi Artis Design, integrator de soluţii de digitalizare industrială.

Exonia Holding este evaluată la peste 25 milioane de euro.

Compania ieşeană derulează în prezent investiţii de 10 milioane de euro, urmând ca la începutul anului viitor să facă noi angajări.

 

articolul original.

Cine este ”bombardierul” care a câștigat aseară iUmor și 20.000 de euro /VIDEO cu roastul său de senzație

5 December 2022 at 09:11
image

Aseară a avut loc finala popularului show iUmor, una efervescentă, căci cei ce au trebuit să amuze juriul și telespectatorii s-au întrecut pe sine.

După un an cu zeci de participanți în platoul emisiunii, de umor de la Antena 1, în finală au ajuns 13, BIA, Laila Abdel Hafiz, Flavius Buzilă, Dima Cubreacov, Mahmoud Chaher, Remus Iosub, Dragoș Mitran, Doru Nicuț, Vladislav Sliusarenco, Ivan Liulenov, Andrei Fabian Stoica, Teddy Ștefănescu și Tudorel Popa. Ce din urmă, nimeni altul decât fostul finalist la una din primele ediții ”Românii au Talent” de la ”concurență”, postul concurent.

În cele din urmă preferatul telespectatorilor s-a dovedit Remus Iosub, ”Ramone”, așa cum și-a prezentat personajul întruchipat, un ”bombardier” de oraș ce i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă este ori nu un autentic ”băiat de oraș” plin de ”miștouri” urbane. Roastul său a stârnit hohote de râsete.

Remus Iosub, ”bombardierul” care a câștigat aseară iUmor și 20.000 de euro

El a explicat cu mult umor cum decurge viața unui astfel de personaj. Ramone, alias Remus Iosub s-a făcut cunoscut inițial pe TikTok ironizând așa zișii ”bombardieri” de oraș. ”Urmează să vă dărâm tot ceea ce ați învățat voi până acum! (…). Noi nu suntem de pe această planetă, tati! Noi am fost exilați aici de părinții noștri extratereștri (…). Apropo, reptilienii cu extratereștrii nu prea se suportă… E competitivitate mare! Auzi, de cine ne este nouă cel mai frică?! Păi, ce frică să mai avem, când noi am distrus orice obstacol ce ne-a stat în cale! De exemplu: bun-simț, educație, valori morale“, a spus ”bombardierul” care a câștigat cea de-a 13-a ediție iUmor.
”Viața mea, viața mea! Ești foarte bun, viața mea! Nu mă așteptam să fii atât de bun! Ai fost lecție“, l-a parafrazat Delia pe  Remus Iosub


Raluka și-a tras iubit multimilionar! Are propriul resort turistic în Mexic

articolul original.

Scandal pentru salarii şi pensii. Marius Budăi, amenințat cu plângerea penală: „Parlamentul va decide”

5 December 2022 at 08:45
image

Ministrul Muncii, Marius Budăi, s-ar putea alege cu o plângere penală din partea sindicaliștilor de la Cartel Alfa.

Sindicaliștii sunt nemulțumiți că fondul de pensii este insuficient și este deja un deficit, iar pensionarii vor fi de fapt afectaţi de aceste măsuri de majorare a pensiilor şi a salariului minim.

„Din punctul nostru de vedere, noi am anunțat în cadrul discuțiilor dacă rămâne sub forma aceasta. Practic este afectat și persoana și persoanele alăturate la fondul de pensii, pe de o parte în calculul punctajului de pensie, pe de altă parte, fondul de pensii, adică pentru pensionarii aflați în plată astăzi vor fi afectați.

Pe de altă parte, grila de salarizare pe care orice întreprindere o are pentru a-și motiva salariații va fi destabilizată complex. Deci este o chestiune anormală legată de acest lucru.

Dar dacă vor aplica acest lucru, noi am comunicat că vom depune plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva ministrului muncii și ministrului Finanțelor Publice, pentru că nu pot să spună că n-au știut de consecințele deciziei pe care o iau.

Ei se plâng că fondul de pensii este insuficient și este deficit, deci nu fac decât să mărească deficitul cu încă 1, 2 miliarde de lei pe an în toată structura sa. Evident că vor fi afectați pensionarii de acum, dar vor fi afectați și pensionarii pe viitor”, au anunţat sindicatele Cartel Alfa.

Cum a reacționat Marius Budăi la amenințări

În cadrul unei emisiuni TV, Marius Budăi a oferit și prima reacție despre aceste amenințări.

„Decizia de oportunitate fiscală, pentru că aici vorbim de o oportunitate fiscală, atunci când vorbim de scutirea de taxe a unei sume din salariu, este decizia Guvernului. Politica fiscală ţine de apanajul Guvernul.

Vizavi de salariul minim, ce intră în atribuțiile Ministerului Muncii nu se face prin ordonanța trenuleț se face prin hotărâre de Guvern care deja este de circa două săptămâni de zile în transparență publică.

Iar stabilirea nivelului salariului minim la 3.000 de lei a fost o decizie a coaliției. Decizia de oportunitate fiscală a fost o decizie a coaliției care a fost luată, iar noi Executivul nu facem decât să punem în practică.

După cum am spus a fost și o perioadă de test IMM cu aceste decizii.

Dacă vorbim de politică fiscală, chiar dacă nu este neapărat Ministerului Muncii, pot să vă spun că aceste lucruri au fost solicitate de către mediul de afaceri.

Actuala coaliție politică a înțeles să partajeze responsabilitatea majorării salariului minim între Guvern și patronate, și anume creșterea este o creștere mare, care nu au mai fost până acum de 450 de lei, 250 de lei sunt taxați, 200 de lei sunt ne netaxați din punct de vedere a impozitelor pe venit.

În acest mod sprijinim și mediul de afaceri, dar și angajații care sunt la salariu minim să câștige net în mână mai mulți bani.

Este, repet, o decizie de oportunitate fiscală. Ce ține de Ministerul Muncii este doar stabilirea prin hotărâre de guvern, nu prin ordonanță a salariului minim.

Dacă va trebui să trecem și prin asta, vom trece și prin asta. Dacă faci bine și te gândești și la mediul privat să nu pui o presiune atât de mare în mediul privat cu această majorare, dar să conștientizezi că și salariații cu nivelul de salarizare la salariul minim au nevoie de mai mulți bani, dar este o decizia asumată de coaliţia politică pe care noi o punem în aplicare”, a explicat Marius Budăi în emisiunea Descoperiți de la Antena 3 CNN.

Ce spune Ministrul Muncii despre creșterea pensiilor

Întrebat care este procentul de majorare a pensiilor care va merge în Parlament, Marius Budăi, a răspuns:

„Parlamentul este suveran și ce va decide parlament, noi, Guvernul vom pune în aplicare.

Vizavi de celelalte majorări de măsuri de sprijin, au fost deja decise în coaliție. Noi avem actele normative deja scrise.

Mulțumesc public colegilor mei din minister că au înțeles că și în această minivacanță trebuie să lucrăm, astfel încât mâine de dimineață să avem toate documentele gata. A fost solicitare a coaliției acest lucru.

Mâine vor intra documentele, actul normativ de avizare interministerială și mergem înainte așa cum s-a decis, cu majorare și cu măsuri de sprijin, toate actele normative vor fi gata la timp, astfel încât și să fie cuprinse în propunerea de buget, dar să se poată fi implementate de la 1 ianuarie 2023 așa cum s-a decis în coaliție”, a mai spus ministrul Muncii, Marius Budăi.

Ce se va întâmpla cu pensiile în 2023

Totodată, Marius Budăi a spus că pensiile vor crește mai mult atunci când președintele PSD, Marcel Ciolacu, va deveni premier, aşa cum prevede rocada adoptată în coaliţie.

„În interiorul PSD nu există această discuție și vedeți cum ajuns acolo. La toate discuțiile au fost doar discuțiile premergătoare deciziei din coaliție. Am avut decizia finală, coaliție, s-au decis măsurile și dacă situata va mai impune măsuri de acest fel pe perioada anului următor așa cum am procedat în acest an în coaliție vom lua, vom lua decizia.

Eu nu pot să spun decât să mă bucur că s-a ajuns la o decizie și să putem implementa, că aceste măsuri de sprijin care vin în sprijinul categoriilor vulnerabile vor fi implementate, astfel încât să putem traversa cu toții această perioadă”, a mai spus Marius Budăi.

articolul original.

Marian Drăgulescu și-a deschis propria academie de gimnastică. ”Este o investiție din economii adunate” 50.000 de euro a băgat din bugetul personal

5 December 2022 at 08:37
image

Marian Drăgulescu și-a deschis propria academie de gimnastică.

Marele nostru sportiv recent pensionat, își continuă activitatea în sport ca antrenor pentru Clubul Sportiv al Armatei, și, mai nou, în particular, la propriul său club, academia de gimnastică ce-i poartă numele. Școala sa dedicată pregătirii copiilor pentru performanță, este în întregime o investiție personală, un proiect al său mult mai vechi însă neconcretizat din lipsă de fonduri ori găsirea unor parteneri dornici.

 Marian Drăgulescu, care s-a retras din activitate după Campionatele Mondiale din Japonia (desfășurate anul acesta), a hotărât să susțină din propriul buget chiria și amenajarea spațiului, în care a băgat circa 50.000 de euro, în mare parte în echipamente profesionale de antrenament.

Marian Drăgulescu și-a deschis propria academie de gimnastică! ”Este un vis pe care am purtut să mi-l îndeplinesc doar după ce m-am retras”

 ”Este o investiție din economiile adunate, un vis pe care am purtut să mi-l îndeplinesc doar după ce m-am retras. Am luat aparate speciale pentru domeniul de activitate iar printre antrenori sunt și gimnaști de performanță, precum Valentin Badea (cel ce antrenează secția de gimnastică astistică a clubului Steaua-n.r.)”, ne spune Marian Drăgulescu (41 de ani) care a făcut  și o sumă frumușică după participarea la ultima ediție a reality show-ului Survivor România. Peste 40.000 de euro a câștigat marele sportiv român pentru cele trei săptămâni sub semnul competiției în Jungla Dominicană.

În lunga sa carieră, Marian Drăgulescu a cucerit 3 medalii la Jocurile Olimpice, 10 la campionate mondiale și 18 la campionate europene.

articolul original.

Moscova rămâne fără aripi. Avioanele de lupte rusești sunt văzute tot mai rar pe cerul Ucrainei

5 December 2022 at 08:36
image

Încă de la începutul războiului, Rusia nu a reușit să domine cerul Ucrainei, iar în ultimele luni, numărul de misiuni efectuate de avioanele de luptă tactice rusești deasupra țării invadate s-a redus semnificativ, notează ministerul britanic al apărării în evaluarea sa de luni dimineață.

În prezent, aeronavele rusești efectuează probabil câteva zeci de misiuni pe zi, comparativ cu un maxim de până la 300 pe zi în martie 2022, potrivit serviciilor secrete militare britanice.

Rusia a pierdut în prezent peste 60 de avioane în conflict, inclusiv un de avion supersonic de vânătoare Su-24M Fencer și un avion de atac la sol Su-25, supranumit de NATO FrogFoot, săptămâna trecută.

Scăderea numărului de misiunieste probabil un rezultat al amenințării ridicate continue din partea apărării aeriene ucrainene, limitările privind orele de zbor disponibile pentru aeronavele rusești și înrăutățirea vremii.

Cum tacticile de atac la sol ale Rusiei se bazează în mare măsură pe identificarea vizuală și pe muniții neghidate, forțele aeriene rusești vor continua probabil să aibă o rată scăzută de operațiuni de atac la sol din cauza vremii pe timpul iernii.

Statul Major General al Ucrainei estimează că Rusia a pierdut de la începutul invaziei 281 de avioane.

articolul original.

Prețuri uriașe la Târgul de Crăciun din Capitală. Cât costă o porție de varză cu ciolan

5 December 2022 at 08:14

Un bucureștean a fost la Târgul de Crăciun din București a plătit o avere pentru o porție de ciolan cu varză călită, cartofi prăjiți și niște șorici o sumă impresionat de mare. Povestea a ajuns virală pe Tik Tok.

La Târgul de Crăciun din Piața Constituției, dar nu numai, mâncarea și băutura au un adaos mult peste prețurile reale. Chiar și așa, românii se înghesuie să își satisfacă poftele, în ciuda prețurilor uriașe.

Bucureșteanul a plătit o sumă uriașă pentru o porție de mâncare

Bărbatul care a mers la Târgul de Crăciun de 1 decembrie a ales să mănânce o porție de șorici, varză călită, ciolan afumat și cartofi prăjiți, scrie antena3.

Imaginile cu nota de plată, dar și felurile de mâncare au ajuns pe Tik Tok. Acestea arată kilogramul de cartofi prăjiți costă 70 de lei, varza călită tot 70 de lei/kg, iar ciolanul afumat costă 140 de lei/kilogram.

Astfel, dacă este să facem un calcul simplu, bărbatul a plătit în total pentru o porție de ciolan afumat cu varză călită, nu mai puțin de 85,4 de lei. În total pentru masa 1 decembrie l-a costat pe bărbat, 143,22 de lei.

articolul original.

Vot luni, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru revocarea din funcţie a lui Niculae Bădălău de la Curtea de Conturi, după ce a fost arestat preventiv pentru dare de mită

5 December 2022 at 04:33
image

Conducerea Parlamentului a decis să dea un termen pentru  raport până luni, la ora 12.00, în comisiile reunite buget finanţe, iar plenul comun se va întruni de la ora 14.00, pentru a vota cererile depuse de PSD şi USR privind revocarea din funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii de Audit a Curţii de Conturi a lui Niculae Bădălău, arestat sub acuzaţia de dare de mită. 

USR a cerut Birourilor celor două Camere ale Parlamentului, declanşarea procedurii de revocare a lui Niculae Bădălău din funcţia deţinută la Curtea de Conturi, după reţinerea acestuia de către DNA.

La scurt timp, purtătorul de cuvânt al PSD Ştefan Radu Oprea a anunţat că social-democraţii au depus, luni, către Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, o solicitare pentru declanşarea procedurii de revocare din funcţia de membru şi vicepreşedinte al Curţii de Conturi a lui Niculae Bădălău, suspectat de către DNA de dare de mită, deoarece nu a existat o demisie a acestuia.

Fostul senator PSD Niculae Bădălău, vicepreşedinte al Autorităţii de Audit a Curţii de Conturi a fost arestat preventiv, în urmă cu o săptămână. Curtea de Apel Bucureşti a admis propunerea DNA de arestare preventivă a lui Niculae Bădălău, măsura fiind dispusă pentru 30 de zile.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând din 27 noiembrie, a lui Niculae Bădălău, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curţii de Conturi a României şi vicepreşedinte al Autorităţii de Audit din cadrul aceleiaşi instituţii, pentru dare de mită, în formă continuată, şi trafic de influenţă, şi a unei persoane fizice, reprezentant al unei societăţi comerciale, pentru dare de mită, coform DNA.

”În datele de 09.08.2022 şi 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind «Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…», estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăţi administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unei persoane din conducerea Companiei Naţionale de Investiţii (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanţarea a două proiecte depuse la această instituţie de către primăria respectivă. În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeaşi primărie îl avea încheiat cu aceeaşi societate comercială, privind «Înfiinţare reţea de alimentare cu apă …», inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plăţile către firma respectivă, chiar şi pentru lucrări neconforme”, au susţinut procurorii.

Conform sursei citate, în acelaşi context, după ce, în 19 noiembrie 2022, Bădălău i-ar fi promis primarului remiterea a 7% din valoarea contractului menţionat  (4.903.959,97 lei fără TVA), dar şi dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmărea să o obţină pentru aceeaşi firmă de la primăria respectivă, în 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiaşi om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă.âÎn total, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă 7% din valoarea celor două contracte.

articolul original.

Ministrul Mediului Tanczos Barna, aşteptat luni în Camera Deputaţilor pentru explicaţii în legătură cu situaţia lemnului de foc pentru populaţie, ca urmare a plafonării preţului

5 December 2022 at 04:24
image

Luni, de la ora 16.00, pe ordinea de zi a plenului Camerei deputaţilor se află dezbateri politice, la solicitarea Grupului parlamentar AUR cu tema „Peste trei milioane de familii depind de lemnele de foc pentru încălzire. Suntem la mijlocul lunii noiembrie, temperaturile scad. Românii din mediul rural nu au acces la lemne de foc, fie din cauza preţului, fie din cauza lipsei acestuia”, ministrul invitat fiind Tanczos Barna.

Tanczos Barna a declarat, la sfârşitul lunii noiembrie, că Ministerul Mediului a făcut o propunere iniţială de acordare de compensaţii financiare pentru achiziţia de lemne. 

 ”Guvernul, nu ministerul Mediului, Guvernul a decis o plafonare a preţului lemnului. Noi am făcut o propunere iniţială, din partea ministerului, de oferire de compensaţii financiare, vouchere sau direct către cel care vinde lemnul sau beneficiarul, persoană fizică, care cumpără, deci un sistem la care am fi lucrat în detaliu, dacă decizia ar fi fost de compensare a creşterii preţului. S-a luat o altă decizie. Nu spun că este refuzată. Este în continuare pe masa coaliţiei şi eu sper că în viitorul apropiat se va ajunge la o decizie”, a declarat Tanczos Barna. 

Ministrul Mediului a precizat că a solicitat să se mai analizeze o dată această problemă, la nivelul colaiţiei. 

”Eu susţin în continuare şi am făcut propunerile inclusiv zilele trecute către conducerea coaliţiei, să se analizeze încă o dată această opţiune pentru că ne-ar ajuta pe noi foarte mult pe noi să albim piaţa, ne-ar ajuta foarte mult să facem o trasabilitate până la consumatorul final şi în cazul lemnului de foc. Deşi s-a făcut şi anul trecut. Pentru că avem peste 1.700.000 de metri cubi de lemn de foc vândut prin Sumal şi monitorizat până la destinaţie”, a subliniat Tanczos Barna. 

Întrebat dacă are şi o sumă pentru aceste vouchere, Tanczos Barna a explicat că preţurile diferă. 

”Da, propunerea a existat. E 150 de lei în cazul lemnului de foc, de 500 de lei în cazul peleţilor, de 300 de lei la brichete. Deci, cifrele pot fi discutate în continuare”, a mai spus Tanczos Barna. 

Oamenii din mai multe judeţe au reclamat că nu au de unde cumpăra lemne, întrucât, din cauza plafonării preţului la lemnul de foc, comercianţii refuză să vândă.  

În 5 octombrie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care prevede plafonarea preţurilor la lemnele de foc.

Ministrul Mediului Tanczos Barna explica atunci că „preţul la lemnul de foc, tocătură provenită din lemn, rumeguş şi restul de lemn se stabileşte la 400 lei pe metrul cub, cu TVA inclus, respectiv la brichete, se stabileşte un preţ maxim de 1.500 de lei pe tonă, cu TVA inclus, şi la peleţi maxim 2.000 lei pe tonă, cu TVA inclus”.

El a explicat că este o măsură necesară pentru sprijinirea cetăţenilor care folosesc lemnul ca resursă în gospodărie, pentru sezonul de iarnă.

 

 

articolul original.

Amazon.com va relua publicitatea pe Twitter, la un nivel de circa 100 de milioane de dolari pe an

5 December 2022 at 04:13
image

C

CEO-ul Twitter, Elon Musk, a mai spus că Apple a reluat publicitatea pe platformă, potrivit unui articol publicat de Bloomberg, care a citat comentariile făcute în timpul unei conversaţii de pe Twitter Spaces, de sâmbătă.

Amazon, Apple şi Twitter nu au răspuns imediat solicitării Reuters de a comenta această problemă.

Producătorul de iPhone-uri se alăturase recent unei liste în creştere de companii, de la General Mills la producătorul de automobile de lux Audi of America, care au oprit sau întrerupt publicitatea pe Twitter de la cumpărarea acesteia de către miliardar, pentru 44 de miliarde de dolari, în urmă cu o lună.

 

articolul original.
❌