ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 28 September 2022Libertatea

SUA anunță un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina în valoare de 1,1 miliarde de dolari

28 September 2022 at 19:49
image

Ajutorul militar suplimentar, anunțat miercuri, 28 septembrie, de Pentagon, constă în echipamente care vor fi livrate la Kiev în câteva luni, relatează AFP, citată de Agerpres.

Departamentul apărării din SUA precizează că este vorba despre echipamente militare menite să întărească apărarea Ucrainei pe termen mediu și lung. Noul pachet de ajutor include 18 sisteme de artilerie de precizie HIMARS, 150 de vehicule blindate „Humvee”, 150 de vehicule tactice de armament, radare şi sisteme de apărare antidrone.

„Ajutorul reprezintă o investiţie pe mai mulţi ani în capacităţi esenţiale pentru întărirea susţinută a forţelor armate ale Ucrainei, în momentul în care acestea apară suveranitatea şi teritoriul Ucrainei de agresiunea rusă”, se precizează într-un comunicat al Pentagonului.

Cu noua tranșă, ajutorul militar acordat se SUA Ucrainei de la începutul invaziei ruse ajunge la 16,2 miliarde de dolari.

Fotografie cu caracter ilustrativ: EPA

articolul original.

Sorin Cîmpeanu se consideră „o țintă” în scandalul plagiatului. „Un atac la legile educației”

28 September 2022 at 19:40
image

Ministrul Educației a declarat miercuri seară, la TVR Info, că nu se consideră vinovat moral pentru asumarea întregului merit asupra unui curs universitar scris în 2006 în colaborare cu profesorul Ioan Pleșa.

Cîmpeanu spune că e o țintă în scandalul plagiat și susține că cei care îl acuză nu știu despre ce vorbesc.

„Foarte multă lume discută despre lucruri pe care nu le cunoaşte, se judecă şi se dau verdicte pe internet, pe Facebook. În condiţiile în care există atât de multe consilii şi comisii de etică pe aproape toate palierele, dacă verdictele se dau pe Facebook de către necunoscători, eu nu pot să-i ajut decât explicându-le, încă o dată, ce înseamnă un îndrumător de lucrări practice”, a declarat Sorin Cîmpeanu la TVR Info, potrivit news.ro.

Întrebat dacă profesorul Pleşa i-a cerut să nu îi pomenească numele în lucrarea care face obiectul acuzaţiilor de plagiat, Cîmpeanu a răspuns că profesorul a ieşit la pensie în anul 2000 şi „a solicitat ca acele lucruri să fie păstrate pentru că erau rodul muncii de mulţi ani de zile şi erau cea mai eficientă cale de a sprijini studenţii”.

„I se pare incredibilă această perspectivă la care nici domnia sa, nici eu nu ne-am gândit vreodată. După cum lucrurile pot continua cu preluarea unor rezolvări de probleme din manuale de matematică sau culegeri de fizică. Deci ajungem într-o zonă absolut stupidă”, a afirmat ministrul, care a mai spus că în mod „evident” este o ţintă.

Întrebat dacă din punct de vedere moral consideră că a avut o scăpare atunci când nu a precizat şi numele fostului său mentor, Cîmpeanu a răspuns: „Absolut deloc”.

El a mai susținut că acuzațiile de plagiat la adresa sa sunt „cu siguranţă” un atac indirect la legile educaţiei, aflate în proces de legiferare.

La final, Sorin Cîmpeanu a precizat că va discuta această situație cu premierul, atunci când Nicolae Ciucă va reveni din Japonia, unde a participat la înmormântarea fostului premier Shinzo Abe.

Luni au apărut dovezile plagiatului

Luni, 26 septembrie, jurnalista Emilia Șercan a demonstrat că Sorin Cîmpeanu a plagiat într-un curs universitar. Potrivit investigației PressOne, ministrul și-a însușit în 2006 aproape 100 de pagini din munca a doi universitari alături de care semnase cu șase ani mai înainte.

Șercan a scris că ministrul „și-a însușit în mod fraudulos” 13 capitole, „trecându-se drept autor al respectivelor secțiuni din cursul universitar”.

Pe 26 septembrie, într-o primă reacție la acuzațiile de plagiat, Cîmpeanu a declarat că articolul este „o încercare de a bloca legile educației”. Pe 27 septembrie, a spus că cei care lansează acuzații de plagiat „sunt un fel de habarnişti” și că cei care se opun legilor educației sunt „analfabeţi puri” și „analfabeţi funcţionali”. Pe 28 septembrie, Cîmpeanu a publicat declaraţia unuia dintre profesorii care au semnat cu el un curs universitar însușit apoi de ministru, în încercarea de a demonstra că nu a plagiat.

Mai multe persoane au protestat în ultimele două zile în fața Ministerului Educației. Oamenii au cerut demisia lui Sorin Cîmpeanu, al treilea liberal acuzat de plagiat după Florin Roman și Nicolae Ciucă.

Noile Legi ale educației vor fi transmise Guvernului spre aprobare și apoi Parlamentului. Dacă legile vor intra în vigoare în forma actuală, acestea vor desființa CNATDCU, consiliul care analizează plagiatele, iar ministrul Sorin Cîmpeanu va scăpa de verificările instituției.

articolul original.

„Pe lângă că fură, mai și minte”. CTP amendează refuzul lui Sorin Cîmpeanu de a da explicații despre plagiat

28 September 2022 at 19:10
image

Cristian Tudor Popescu amintește în editorialul din Republica de cazul premierului Ciucă, cel care s-a comportat similar când a fost acuzat de plagiat: a refuzat să dea explicații. Gazetarul acuză și că Legile educației sunt concepute astfel încât plagiatul lui Cîmpeanu și al premierului Ciucă „să fie de mult prescrise”.

„Ce e mai rău: să spargi un magazin și să furi câte ceva sau să copiezi un text al altcuiva și să-l dai drept al tău, făcând profit din asta? Ambele au ca gen proxim hoția, dar plagiatul are o diferență specifică în plus. Hoțul de obiecte doar le găbjește, nu zice că le-a făcut el. Plagiatorul pretinde că el este autorul, creatorul textului. Adică, pe lângă că fură, mai și minte”, își începe CTP editorialul.

Potrivit gazetarului, „cel care știe cel mai bine că Sorin Cîmpeanu e un trișor este Sorin Cîmpeanu”, care deși „cu hoția și minciuna asta trăiește din 2006. Concubinează cu ele”, în același timp, „îi învață pe elevi cum să fie cinstiți și silitori”.

Mai mult, vinovăția lui Cîmpeanu este probată, ca și în cazul premierului său, Ciucă, de atitudinea actualului ministru al educației, care, din înălțimea funcției, refuză să dea vreo explicație în legătură cu acuzația de plagiat. Și își face Legea Educației în așa fel încât fapta lui de plagiat, cât și cea a lui șef Ciucă, să fie de mult prescrise.

Cristian Tudor Popescu:

În finalul editorialului, CTP vorbește despre impostură, fără însă să îl numească pe Sorin Cîmpeanu: „Vă reamintesc acest principiu de antropologie politică: cu cât e mai mare și mai nesimțit impostorul, cu atât mai mari vor fi cinismul și lipsa de scrupule cu care își va apăra impostura”.

Cîmpeanu, acuzat de plagiat de Emilia Șercan

Luni, 26 septembrie, jurnalista Emilia Șercan a demonstrat că Sorin Cîmpeanu a plagiat într-un curs universitar. Potrivit investigației PressOne, ministrul și-a însușit în 2006 aproape 100 de pagini din munca a doi universitari alături de care semnase cu șase ani mai înainte.

Șercan a scris că ministrul „și-a însușit în mod fraudulos” 13 capitole, „trecându-se drept autor al respectivelor secțiuni din cursul universitar”.

Pe 26 septembrie, într-o primă reacție la acuzațiile de plagiat, Cîmpeanu a declarat că articolul este „o încercare de a bloca legile educației”. Pe 27 septembrie, a spus că cei care lansează acuzații de plagiat „sunt un fel de habarnişti” și că cei care se opun legilor educației sunt „analfabeţi puri” și „analfabeţi funcţionali”. Pe 28 septembrie, Cîmpeanu a publicat declaraţia unuia dintre profesorii care au semnat cu el un curs universitar însușit apoi de ministru, în încercarea de a demonstra că nu a plagiat.

Mai multe persoane au protestat în ultimele două zile în fața Ministerului Educației. Oamenii au cerut demisia lui Sorin Cîmpeanu, al treilea liberal acuzat de plagiat după Florin Roman și Nicolae Ciucă.

Noile Legi ale educației vor fi transmise Guvernului spre aprobare și apoi Parlamentului. Dacă legile vor intra în vigoare în forma actuală, acestea vor desființa CNATDCU, consiliul care analizează plagiatele, iar ministrul Sorin Cîmpeanu va scăpa de verificările instituției.

Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

articolul original.

Curtea de Conturi și Ministerul de Finanțe, sesizate de USR în scandalul Blue Air. Cătălin Drulă: „Este un Caritas, cu românii păgubiți”

28 September 2022 at 18:47
image

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a declarat miercuri, 28 septembrie, că au fost sesizate cinci instituţii în cazul Blue Air și a atras atenţia asupra felului în care Guvernul a împrumutat compania low-cost aeriană în 2020, precizând că documentele arată că împrumutul nu are şanse să fie rambursat.

„Am sesizat cinci instituţii în ceea ce priveşte cazul Blue Air. E vorba de Curtea de Conturi, Ministerul de Finanţe, EximBank, BNR şi ANAF. Am prezentat documente, pe care le vor verifica foarte uşor şi aceste autorităţi, care arată că sunt mari semne de întrebare atât asupra împrumutului dat în 2020, există chiar o notă de fundamentare a Ministerului Finanţelor din 2020, în care desfiinţează acordarea acestui împrumut”, a spus Cătălin Drulă într-o conferință de presă.

„În nota de fundamentare prin care s-a acordat se spune că va fi un împrumut neperformant, va crea un prejudiciu statului, că Blue Air este o companie cu valoare negativă”, a adăugat el.

Liderul Opoziției s-a referit la faptul că Guvernul a acordat în 2020 o garanție de stat pentru un împrumut de 300 de milioane de lei oferit prin Eximbank companiei Blue Air. Potrivit profit.ro, încă de la momentul creditului, analizele Eximbank și Guvernului arătau că Blue Air este într-o situație financiară precară.

Dacă în 2020 puteam vorbi despre un viitor prejudiciu asupra bugetului de stat, în 2022 vorbim de o țeapă, de un Caritas, în care cei păgubiți au fost direct sute de mii de români.

Președintele USR, Cătălin Drulă:

Drulă a mai afirmat că în acest an, statul român a ajuns să plătească ratele lunare în locul Blue Air către Eximbank, „este vorba de aproximativ 5-6 milioane de lei de la bugetul de stat”, în loc să execute garanţiile companiei.

Cătălin Drulă a invocat şi un document din 25 august 2022, adresat ministrului transporturilor, Sorin Grindeanu, şi ministrului finanţelor, Adrian Câciu, prin care compania „practic, somează statul să îi execute garanţiile”.

Documentele prin care Cătălin Drulă a sesizat Ministerul de Finanțe și Curtea de Conturi în numele Parlamentului pot fi citite mai jos:

ministerul-definante-blue-air
curtea-conturi-blue-air

Blue Air a avertizat Guvernul încă din 2021 că are o situație dificilă

Libertatea a arătat cu documente, pe 13 septembrie, că, în august 2021, compania aeriană low-cost a transmis o adresă către Ministerul Transporturilor, condus atunci de Cătălin Drulă, dar și către fostul premier Florin Cîțu, prin care i-a înștiințat că pandemia de COVID și intensificarea restricțiilor de circulație „au accelerat semnificativ deteriorarea poziției financiare a companiei”.

Blue Air a anunțat atunci Guvernul că „fără o infuzie rapidă de fonduri de minimum 54 de milioane de euro”, compania nu va mai rezista.

Pe 6 septembrie, Blue Air a informat că suspendă zborurile, până pe 12 septembrie, din cauza situației financiare precare, cauzată de poprirea conturilor de către Ministerul Mediului prin Administrația Fondurilor de Mediu. Câteva zile mai târziu, compania aeriană a anunțat că „își propune să reia zborurile din 10 octombrie”, iar pasagerii păgubiți își vor recupera banii doar în anumite condiții.

articolul original.

Risc de 98% de recesiune globală – estimarea unei companii internaționale de cercetare. Ce factori au fost luați în calcul

28 September 2022 at 18:42
image

Întreaga situație este pusă pe seama mai multor factori, precum inflația ridicată, creșterile ratelor și războiul din Ucraina.

În acest moment, există un risc extrem de ridicat, de 98,1%, de apariție a unei recesiuni globale, conform unui model de probabilitate realizat de compania internațională Ned Davis Research, relatează CNN.

Previziunile au mai arătat atât de rău doar în timpul recesiunilor economice severe – cel mai recent în 2020, dar și în timpul crizei financiare globale din 2008 – 2009.

„Acest lucru indică faptul că riscul unei recesiuni globale severe crește în 2023”, au scris economiștii de la Ned Davis Research într-un raport din 23 septembrie.

Pe măsură ce băncile centrale își intensifică eforturile de a controla inflația, economiștii și investitorii sunt din ce în ce mai pesimiști, mai notează sursa citată.

Șapte din zece economiști chestionați de Forumul Economic Mondial consideră o recesiune globală „cel puțin probabilă”, potrivit unui raport publicat miercuri.

Având în vedere creșterea prețurilor la alimente și energie, există îngrijorări că din cauza costului ridicat al vieții ar putea izbucni tulburări sociale.

79% dintre economiștii chestionați de FEM se așteaptă ca astfel de probleme să apară în țările cu venituri mici, în timp ce 20% estimează că tulburări sociale pot să aibă loc și în economiile cu venituri mari.

Inclusiv oficialii Rezervei Federale americane au admis că există un risc tot mai mare de recesiune.

Foto: Shutterstock

articolul original.

Reșița, primul oraș din România în rețeaua UNESCO Learning cities. Au introdus cursuri de robotică de la cele mai mici clase până la liceu

28 September 2022 at 14:55

Școala 9 a vorbit cu Ildiko Pataki, consilier pentru Politici Educaționale la Primăria Reșița, despre planurile orașului de a dezvolta educația în școli și în afara lor, după ce orașul a fost acceptat în rețeaua UNESCO Learning cities (Orașe care învață).

Ce înseamnă pentru Reșița intrarea în rețeaua UNESCO Learning cities? Toate orașele selectate vor învăța unele de la altele cum să dezvolte proiecte și să identifice resurse, oamenii se vor întâlni la conferințe și vor pune laolaltă tot ce știu ca să crească împreună. 

Pe lângă Reșița, anul ăsta au mai fost selectate alte 76 de orașe din 44 de țări, printre care Guangzhou – China, Doha – Quatar, Marrakesh – Maroc, Derby – Marea Britanie, Laussane – Elveția, Kiev – Ucraina.

Reșița, primul oraș din România în rețeaua UNESCO Learning cities. Au introdus cursuri de robotică de la cele mai mici clase până la liceu
Ildiko Pataki, consilier pentru Politici Educaționale la Primăria Reșița

În interviul acordat Școala 9, Ildiko Pataki spune ce a presupus candidatura, ce proiecte au dezvoltat până acum și ce planuri au ca să recâștige populația pierdută după revoluție, odată cu distrugerea industriei. Reșița are cu aproape un sfert mai puțini locuitori decât avea în anii ‘90.

Școala 9: Ce înseamnă că Reșița face parte din UNESCO „Orașe care învață”?
Ildiko Pataki: Este pur și simplu acceptarea unei aplicații pe care noi am făcut-o. UNESCO face acest apel din doi în doi ani și anul acesta apelul s-a adresat orașelor cu sub 100 de mii de locuitori. Am văzut aplicația și a analizat ce facem noi aici în Reșița și am considerat că multe dintre proiecte și acțiuni îndeplinesc cerințele UNESCO. Aceste experiențe să fie văzute și prezentate ca lecții de învățare pentru comunitate.

Cu ce avantaje vine asta la pachet pentru Reșița?
– Avantajele nu sunt financiare pentru că învățarea nu aduce întotdeauna bani, învățarea costă. Dar ne aduce un câștig enorm pentru că ne permite să conștientizăm că toate proiectele pe care le avem – avem peste 60 implementate și în curs de implementare – nu se reduc doar la borduri, asfalt, clădiri, termopane. Dincolo de aceste investiții care sunt absolut necesare pentru infrastructură, această dezvoltare a orașului înseamnă că noi, la nivel de comunitate, ne construim o altă viață, un alt mod de comunicare, de colaborare, cooperare și ne clădim viitorul. Și acestea nu sunt cuvinte mari.

Dați-mi câteva exemple de proiecte pe care le-ați desfășurat.
– Noi asociem deodată cuvântul învățare cu școala și da, în școală se întâmplă învățarea în mod concentrat, doar că învățarea de care vorbim, în UNESCO nu se reduce doar la școală. Totuși, și în aplicația noastră, și în convingerea noastră, școala are un rol central. Noi, la nivel strategic, ne propunem să construim un ecosistem de învățare la nivelul orașului. Primii piloni sunt, evident, educatorii și școlile. Ne dorim în școli un proces de învățare de foarte bună calitate. Dar următorul cerc pe care îl vizăm sunt toți locuitorii, firmele pe care le avem, toate parteneriatele și locuitorii care vrem să vină înapoi în Reșița.

Ați demarat anul trecut un program-pilot în școli, cursuri de robotică pentru elevi. În ce stadiu este astăzi?
– Cu robotica este un proiect care se întinde pe mai multe planuri. Noi am adoptat zona asta de robotică pentru vârste foarte fragede și am sprijinit școlile ca să achiziționeze primul pachet de training și primii roboței pentru nivelul de gimnaziu.

– În ceea ce privește liceul, anul acesta în septembrie pornește prima clasă de operatori roboți industriali din care sunt foarte puține clase la nivel național.
– Noi vrem să oferim deschiderea elevilor ca să-și continue studiile inclusiv la facultate, Universitatea „Babeș Bolyai” este la noi în Reșița. Noi vedem robotica tot prin abordarea de ecosistem și vrem să oferim un traseu complet elevilor, tinerilor, care încep să identifice o pasiune pentru roboți și apoi să-și poată completa studiile și să aibă și locuri de muncă în această zonă, în oraș.

Același traseu pe care îl construim cu robotica încercăm să-l oferim tinerilor și în alte sectoare, de exemplu în zona de turism, în zonele de științe fundamentale și industrie, care trebuie să fie o industrie schimbată, flexibilă, foarte dinamică.

Interviul complet, pe Școala 9

articolul original.

Portugalia stinge luminile de Crăciun la miezul nopții pentru a limita consumul de energie

28 September 2022 at 14:39
image

Portughezii se vor bucura de iluminatul festiv doar între orele 18 și 00, în perioada 6 decembrie - 6 ianuarie, potrivit măsurilor de salvare a energiei anunțate marți seară de autoritățile de la Lisabona, relatează Politico.

Prin aceste măsuri se recomandarea de folosire cât mai mult a luminii naturale și închiderea electricității în momentul în care o locuință nu este folosită. Pentru aparatele de aer condițional, regulamentul prevede o temperatură de 18 grade pe timp de iarnă și de 25 de grade pe timp de vară.

Aceste măsuri au rol doar de recomandare pentru administrațiile locale, dar vor fi obligatorii în clădirile guvernamentale.

Guvernul a întocmit și o listă de recomandări și pentru cetățeni. Printre ele se numără „limitarea apei folosită pentru baie și duș” și „reducerea folosirii mașinilor de spălat și de vase, prin folosirea la capacitate maximă”.

Cu toate acestea, autoritățile au anunțat că în caz de presiune suplimentară asupra rezervelor de energie, planul „poate deveni obligatoriu” și poate include „măsuri excepționale”.

De altfel, măsurile portughezilor nu sunt unele fără precedent. Numeroase orașe europene au decis să reducă iluminatul clădirilor publice pentru a salva energie. La București, Palatul Victoria nu va mai fi luminat pe timp de noapte, în timp ce, la Paris, turnul Eiffel stinge luminile cu o oră mai repede.

articolul original.

Nicolae Ciucă a anunțat scenariile privind majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023. Procentele luate în calcul

28 September 2022 at 14:26
image

Premierul Nicolae Cică a avansat marți, 27 septembrie, la Antena 3, trei variante procentuale privind creșterea pensiilor în 2023: 10%, 11% și 15%.

Întrebat cu cât ar putea fi majorate pensiile, în contextul în care diverşi politicieni avansează procente diferite, șeful Executivului a răspuns că Guvernul analizează mai multe scenarii.

„Îmi doresc foarte mult, ca prim-ministru, şi nu cred că există cineva care să nu-şi dorească să poată să acopere această rată a inflaţiei prin asigurarea de venituri suplimentare pensionarilor, tuturor celor care au viaţă activă şi lucrează într-un domeniu sau altul, cetăţenilor vulnerabili. Acum, în momentul de faţă, avem ipoteze, sunt ipoteze de la 10% la 15%, la 11%”, a declarat Nicolae Ciucă.

Premierul a subliniat că nu vrea să creeze așteptări false pensionarilor, care „şi aşa sunt destul de necăjiţi şi aşa au problemele pe care le ştim cu toţii” și că de aceea nu poate oferi un răspuns concret. „Tocmai aici apare partea care nu trebuie să se transmită către oameni pentru a le crea aşteptări”, a spus Ciucă.

Ce spune legea: în 2023, pensiile se majorează cu inflația din 2021

În prezent, rata inflației este de 15,32%. Potrivit legii, însă, inflația de referință care trebuie luată în calcul pentru majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023 trebuie să fie cea din 2021, adică 5,1%.

Totuși, ministrul PSD al muncii a declarat că Guvernul va „face mai mult decât spune legea”. Liberalii l-au acuzat apoi pe Marius Budăi, într-o ședință privată, că ia decizii fără să se consulte în prealabil în coaliție și i-au cerut premierului Nicolae Ciucă să îl demită.

4,3 milioane de români

au pensii lunare sub 3.000 de lei, în timp ce 3,3 milioane de români au sub 2.000 de lei.

În România sunt 4.794.670 de pensionari, iar pensia medie lunară este de 1.733 de lei, conform datelor oferite Casa Naţională de Pensii Publice pentru luna iulie 2022.

articolul original.

Ministerul de Externe le recomandă românilor să evite Rusia și să plece „cât mai curând” dacă se află acolo

28 September 2022 at 14:07
image

Recomandarea vine în contextul în care președintele rus Vladimir Putin a cerut, pe 21 septembrie, mobilizare parțială în Rusia.

Ministerul condus de Bogdan Aurescu a transmis miercuri, 28 septembrie, că recomandă românilor să „evite călătoriile neesențiale în Federația Rusă”. Totodată, cei care se află temporar acolo trebuie „să ia în considerare părăsirea teritoriului Federației Ruse cât mai curând”.

Totodată, MAE le mai recomandă românilor aflați în Rusia să fie vigilenți, să evite locurile în care sunt adunări publice sau aglomerări mari și „să nu se angajeze în desfășurarea unor eventuale acțiuni de protest sau alte manifestații care pot genera violențe stradale”.

Ministerul de Externe a mai recomandat românilor aflați în Rusia să își înregistreze neîntârziat prezența prin intermediul site-ului www.econsulat.ro.

Anunțul instituției conduse de ministrul Bogdan Aurescu vine după decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a ordona mobilizarea militară parțială, fapt care a provocat proteste. Rușii au căutat să plece din țară, provocând ambuteiaje la frontiere şi epuizări ale biletelor de avion.

Putin și-a argumentat decizia susținând că Occidentul că vrea să distrugă Rusia și a afirmat că trebuie „să aparăm patria mamă pentru a asigura protecția poporului nostru”.

articolul original.

La o lună de la o încăierare cu bâte şi cuţite în centrul Bucureștiului, procurorii au pus sub acuzare 17 persoane

28 September 2022 at 13:46
image

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a transmis miercuri, într-un comunicat de presă, că a pus sub acuzare 17 persoane implicate în urmă cu o lună într-o încăierare între două grupuri rivale în centrul Capitalei. Acestea au folosit bâte, ţevi metalice, topoare, cuţite şi macete.

Potrivit anchetatorilor bătaia a avut loc în dimineața de 26 august, la intersecţia dintre Splaiul Unirii şi Şoseaua Mihai Bravu, iar în incidentul violent au fost implicate 18 persoane.

„Membrii a două grupuri s-au întâlnit în municipiul Bucureşti, la intersecţia dintre Splaiul Unirii şi Şos. Mihai Bravu, şi au participat la o încăierare în cadrul căreia s-au agresat reciproc folosind obiecte contondente şi arme albe (bâte, ţevi metalice, topoare, cuţite, macete), evenimentul soldându-se cu avarierea mai multor autovehicule aparţinând celor implicaţi, precum şi cu rănirea mai multor persoane din cele două grupuri”, au transmis reprezentanții Parchetului Capitalei.

Marţi dimineaţă, 27 septembrie, procurorii au efectuat 13 percheziţii domiciliare în acest caz, fiind duse la audieri toate cele 18 persoane.

16 dintre persoanele implicate în încăierare au fost reţinute pentru 24 de ore, după care au fost puse în libertate, sub control judiciar, pentru următoarele 60 de zile. Una a fost pusă direct sub control judiciar, după audieri, iar o alta a fost eliberată fără să fie pusă sub acuzare.

Acuzaţiile aduse celor 17 sunt de încăierare şi tulburare a ordinii şi liniştii publice.

Una dintre persoanele implicate în conflict, atacată cu un cuțit de un alt bărbat, a avut nevoie de mai multe zile de îngrijiri medicale

„Violenţele exercitate au tulburat ordinea şi liniştea publică, producând indignare şi teamă în rândul persoanelor care au asistat la încăierare”, au mai transmis reprezentanții Parchetului Capitalei.

articolul original.

Ucraina anunță că nu va accepta niciodată ultimatumurile Rusiei: ”Vom continua să eliberăm teritoriile ocupate”

28 September 2022 at 09:19
image

Autoritățile de la Kiev au precizat miercuri că referendumurile organizate de Moscova în patru regiuni ucrainene pentru „aderarea” la Rusia sunt „nule și fără valoare", iar Ucraina va continua eforturile de eliberare a teritoriului ocupat de forțele ruse, transmite Reuters.

La o zi după referendumurile din Herson, Donețk, Zaporojie și Luhansk, Ministerul de Externe al Ucrainei a îndemnat Occidentul la o creştere a ajutorului militar occidental și la impunerea de noi sancțiuni la adresa Moscovei.

„Forțarea oamenilor din aceste teritorii să completeze niște hârtii sub țeava unei arme este încă o crimă rusă în cursul agresiunii sale împotriva Ucrainei”, a transmis Ministerul ucrainean de Externe, într-un comunicat.

Numind „referendumurile” organizate de Rusia drept o farsă, instituția a transmis că nu au „nimic de-a face cu exprimarea voinței” și nu au implicații pentru „sistemul administrativ-teritorial și granițele recunoscute internațional” ale Ucrainei.

„Ucraina și comunitatea internațională condamnă astfel de acțiuni ale Rusiei și le consideră nule și lipsite de valoare. Ucraina are tot dreptul de a-și restabili integritatea teritorială prin mijloace militare și diplomatice și va continua să elibereze teritoriile ocupate temporar. Ucraina nu va fi niciodată de acord cu niciun ultimatum rusesc. Încercările Moscovei de a crea noi linii de separare sau de a slăbi sprijinul internațional pentru Ucraina vor eșua”, potrivit comunicatului.

Autorităţile de ocupaţie proruse din cele patru regiuni ucrainene au anunţat marţi seară victoria la referendumurile de anexare a acestor teritorii la Rusia. Prorușii din Donețk pretind că au câștigat cu 99,23% din voturi. Ucraina acuză că acestea sunt rezultate ”umflate” de Rusia, în condițiile în care au fost aduși la vot și minori.

Anexarea ar putea fi anunțată de Vladimir Putin vineri, 30 septembrie, potrivit unor media ruse și oficiali britanici.

Odată aceste provincii anexate, orice atac ucrainean va echivala în ochii Kremlinului cu un atac asupra Rusiei, ceea ce i-ar da dreptul să folosească armele nucleare.

articolul original.

SUA intensifică măsurile de supraveghere după amenințările nucleare ale lui Putin, de teamă că primele semne ale unui atac vor veni prea târziu

28 September 2022 at 09:18
image

Agențiile de informații americane și aliate își intensifică eforturile pentru a detecta orice mișcare sau comunicare militară rusă care ar putea semnala că Vladimir Putin a ordonat folosirea armelor nucleare în Ucraina, potrivit cinci actuali și foști oficiali americani citați de Politico.

Temerile oficialilor americani sunt că Vladimir Putin, despre care cred că are un comportament imprevizibil, ar putea să apeleze la un asemenea atac pentru a recăpăta controlul asupra situației din Ucraina sau pentru a intimida comunitatea internațională, iar SUA ar putea avea primele indicii despre această decizie prea târziu.

Majoritatea avioanelor din dotarea armatei ruse, cât și lansatoarele de rachete convenționale, au capacitatea de a lansa arme nucleare tactice de dimensiuni mici. De aici pornesc și temerile americanilor că vor afla prea târziu că Rusia a decis să înlocuiască armele convenționale cu unele nucleare.

De asemenea, oficialii americani spun că aceste temeri au crescut pe măsură ce Rusia se chinuie să preia controlul asupra situației din Ucraina, unde s-au confruntat cu o contraofensivă de succes în Harkov, cât și ca urmare a declanșării mobilizării parțiale care este nepopulară în plan intern.

„Urmărim mai îndeaproape”, a spus un oficial guvernamental care are acces la informații despre forțele nucleare și strategia Rusiei.

Astfel, SUA au decis să sporească eforturile, inclusiv prin atribuirea de resurse suplimentare. De asemenea, se va acorda o atenție sporită sateliților comerciali de imagistică a Pământului pentru a analiza unitățile rusești în teren.

O atenție sporită este acordată enclavei Kaliningrad, teritoriu situat între Polonia și Lituania, unde Moscova a instalat rachete hipersonice și sisteme de arme cu capacitate duală ce pot folosi muniții convenționale sau nucleare.

În ultima săptămână, site-urile de urmărire a zborurilor au arătat mai multe avioane de supraveghere electronică RC-135 Rivet Joint ale Forțelor Aeriene ale SUA care au traversat ostentativ zona, aparent culegând date. În ultimii câțiva ani, Rusia și-a modernizat bazele de depozitare a rachetelor din Kaliningrad, stârnind temeri de o potențială acumulare nucleară în teritoriu.

Putin a făcut mai multe referiri de la momentul războiului din Ucraina, în februarie, că ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare sau chimice pentru a schimba cursul luptelor sau dacă Rusia însăși este amenințată.

Cu toate acestea, aceste amenințări au fost anunțate explicit abia săptămâna trecută, când a spus că este pregătit să „folosească toate mijloacele disponibile”, inclusiv „diverse arme de distrugere”. „Nu este o cacealma”, a adăugat el.

Ca răspuns, Statele Unite au avertizat cu privire la „consecințele catastrofale” dacă Putin va recurge la arme nucleare, fără a preciza care vor fi acestea.

articolul original.

Ana Maria a murit înecată în propriul sânge, desfigurată de un austriac. Românca a fost recunoscută de părinți doar după tatuaje

28 September 2022 at 09:14
image

O tânără româncă a fost ucisă cu sălbăticie sâmbătă, 24 septembrie, în Austria, iar criminalul ei, arestat după o zi, și-a recunoscut faptele marți și a dat detalii terifiante despre ultimele clipe de viață ale Anei Maria, scrie cotidianul austriac Krone Zeitung.

O autopsie a clarificat cauzele decesului tinerei de 23 de ani Ana Maria D., ucisă în Ternberg: a fost bătută atât de rău încât n-a mai fost recunoscută și în cele din urmă s-a înecat cu propriul sânge și vomă. Presupusul criminal Alexander H. a mărturisit totul marți. Motivul: dezacorduri în negocierile de preț pentru serviciile pe care românca, escortă, urma să i le ofere bărbatului.

În timpul negocierilor pentru preț, Alexander M., care făcuse rezervarea telefonic, după ce găsise numărul pe internet, pentru sâmbătă seara, și Ana Maria D. s-au certat în apartamentul clientului, a recunoscut, marți, bărbatul de 34 de ani. „Nu s-au găsit bani asupra bărbatului când a fost arestat”, spune Andreas Pechatscheck, procurorul din Steyr.

Ana Maria locuia lângă Linz într-un apartament cu mai multe escorte și sâmbătă a fost adusă de o mașină la adresa indicată de client.

Presupusul ucigaș a spus că nici măcar nu a mai avut loc actul sexual pentru care venise, întrucât a „bătut-o” pe românc. Victima a fost bătută cu mâinile goale până ând a ajuns să nu mai fie recunoscută, iar părinții și-au identificat fiica după tatuaje. „Conform rezultatului autopsiei, victima a murit din cauza aspirației de vărsături și sânge”, spune Pechatschek, care cunoaște stadiul actual al anchetei.

Asta înseamnă că tânăra româncă s-a sufocat dureros pe canapeaua ultimului ei client. Ora morții nu a putut fi clarificată, dar este între sâmbătă seara și duminică la prânz. Duminică în jurul orei 16, după intervenția unui avocat vienez, trupul a fost găsit în cele din urmă, iar bărbatul de 34 de ani a fost arestat.

El era în casă alături de corpul victimei. Un test etilotest în arest a arătat o concetrație de 0,8 la mie alcool pur în aerul expirat. S-a cerut și un raport toxicologic.

articolul original.

Ce sunt becurile inteligente și cum ne pot ajuta

28 September 2022 at 09:07

Progresul tehnologic este un lucru benefic și trebuie urmat întocmai, dar ritmul alert în care ia amploare este motivul pentru care unii cred că anumite aspecte ale umanității vor fi influențate în mod negativ sau că vor ajunge să piardă părți din caracterul uman în defavoarea tehnologiei.

Soluțiile inteligente au început să-și facă loc în viețile noastre, personală și profesională, sub toate formele și o regăsim din ce în ce mai mult în activitățile noastre de zi cu zi, inclusiv în locuințele noastre. Depinde doar de noi dacă vom ajunge să fim mai buni datorită tehnologiei.

De aceea, tot mai mulți oameni își doresc să aibă o casă inteligentă, iar una dintre soluțiile care îi ajută să se apropie de acest deziderat o reprezintă becurile smart, care au ajuns să fie un adevărat trend și să împânzească tot mai mult locuințele noastre.

Ce sunt becurile inteligente și cât costă

Becurile smart reprezintă un prim pas în drumul către o casă inteligentă, fiind cel mai simplu mod de automatizare, dar și cel mai ieftin. În esență, un bec inteligent are exact aceeași funcție ca un bec convențional, și anume de a ilumina o încăpere.

Ceea ce îl deosebește clar de un bec tradițional sunt avantajele pe care acesta le oferă, iar cel mai important dintre acestea este faptul că poate fi controlat oricând și oriunde direct de pe smartphone ori de pe tabletă.

Ce sunt becurile inteligente și cum ne pot ajuta - Imagine cu mai multe becuri convenţionale.
Becurile convenţionale consumă mai mult şi nu pot fi controlate de la distanţă

Aceste becuri oferă un grad de control și de interactivitate care nu poate fi atins cu becurile tradiționale și, în plus, folosesc mai puțină energie și au o durată de viață mult mai mare. Iar asta înseamnă că vei putea economisi bani pe termen lung.

În general, prețul unui bec smart diferă în funcție de producător, de funcțiile pe care le îndeplineşte sau de model. În general, un bec inteligent pornește de la 50 de lei și poate ajunge și la 400 de lei. În ciuda prețurilor mai ridicate, becurile smart sunt o soluție inteligentă, care oferă numeroase avantaje.

Ce trebuie să știi despre becurile inteligente

Pe piață există o gamă variată de becuri smart, și anume pentru bucătărie, baie, dormitor sau pentru grădină, iar fiecare dintre ele este diferit în felul său.

Unele sunt smart pentru că se pot conecta cu telefonul tău mobil, în timp ce altele sunt inteligente pentru simplul fapt că sunt foarte puternice, au un consum scăzut de energie electrică și sunt și mai sigure comparativ cu becurile convenționale.

Ce sunt becurile inteligente și cum ne pot ajuta - Imagini cu iluminarea diferită a unei camere cu ajutorului becurilor inteligente.
Cu câteva click-uri poți alege orice culoare dorești în camera ta pentru a avea o atmosferă cât mai plăcută

Spre exemplu, dacă dorești să pui în sufragerie sau în baie astfel de becuri poți opta pentru modele care își pot schimba intensitatea luminii în funcție de câte ori le aprinzi, asta dacă nu vrei ca seara sau dimineața la prima oră lumina să fie prea puternică.

De asemenea, există și becuri smart colorate și cu doar cu câteva click-uri poți alege orice culoare dorești în camera ta pentru a avea o atmosferă cât mai plăcută.

De asemenea, există și becuri cu senzor de crepuscul, care se aprind singure atunci când este prea puțină lumină și se sting singure când vine ziua. Acestea sunt ideale pentru grădină.

Dacă ai mai multe becuri compatibile ele pot fi controlate toate din aceeași aplicație. Însă, în cazul în care totuși nu vrei să te limitezi doar la schimbarea iluminatului în casă și vrei să adopți mai multe dispozitive inteligente atunci se impune să alegi un ecosistem.

În acest fel, toate dispozitivele inteligente din locuința ta vor fi integrate într-un sistem și vor putea să comunice foarte ușor între ele. Poți opta pentru unul dintre cele mai cunoscut ecosisteme, și anume Google Assistant, Amazon Assistant, Apple Homekit sau Samsung SmartThings. Mai mult decât atât, dacă ai și o boxă Bluetooth sau un display inteligent vei putea controla becul smart și prin comandă vocală.

Câte tipuri de becuri inteligente există

Pe piață există o gamă variată de becuri smart, și anume pentru bucătărie, baie, dormitor sau pentru grădină, iar fiecare dintre ele este diferit în felul său.

În funcție de metoda de conectare există trei tipuri: cu conectare prin Bluetooth, prin Wi-fi sau ZigBee și Z-Wave.

Becurile cu conectare prin Bluetooth sunt mai ieftine, însă prezintă dezavantajul că trebuie să fie mereu împerecheate cu smartphone-ul, ceea ce înseamnă că pot fi controlate doar când telefonul se află în zona de acoperire.

Cele cu conectare prin Wi-Fi se conectează la internet prin intermediul unui router și de aceea nu au nevoie de un hub, deci cheltuielile sunt mai mici. Ca principal dezavantaj amintim viteza de răspuns redusă dacă ai în casă mai multe dispozitive conectate la același router.

În sfârșit, becurile smart care folosesc protocoalele ZigBee și Z-Wave sunt considerate printre cele mai bune și cele mai de încredere, având cea mai mare viteză de răspuns. Ele se conectează la internet printr-un hub, ceea ce asigură o conexiune mai stabilă datorită timpului rapid de conectare.

Ce avantaje au becurilor inteligente

Comparativ cu becurile convenționale, ale căror avantaje se limitează de cele mai multe ori la prețul mai mic de achiziție, becurile smart vin la pachet cu o serie de avantaje foarte interesante. Iată câteva dintre acestea:

  • Sunt economice, ceea ce te ajută să reduci costurile aferente facturilor de energie electrică;
  • Pot fi controlate de la distanță prin intermediul aplicațiilor de pe telefon sau tabletă;
  • Permit reglarea luminii și alegerea mai multor culori pentru a crea o atmosferă perfectă;
  • Protejează mediul înconjurător deoarece nu consumă multă energie și au o durată de viață mai mare;
  • Unele modele dispun și de alte funcții smart, precum boxe integrate sau amplificator pentru semnalul wireless al routerului tău;
  • Permit instalarea de senzori și setarea de comenzi cu ajutorul cărora poți crea diferite scenarii, ca de exemplu becul să se aprindă automat când treci prin dreptul lui.

Vezi şi ce sunt purificatoarele de aer – cele mai bune purificatoare de aer!

articolul original.

Nicuşor Dan spune că „nu e oportun în acest moment” să se majoreze salariile primarilor

28 September 2022 at 08:12
image

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a declarat, miercuri dimineața, într-o conferință de presă, că nu este oportun în acest moment să se majoreze salariile primarilor, potrivit News. Reacția vine după ce marți  Camera Deputaților a votat majorarea salarială pentru edili şi angajaţii din administraţia locală.

Întrebat azi de jurnaliști dacă ar fi normal să crească salariile primarilor și viceprimarilor, Nicușor Dan a spus:

„Dacă trebuiau sau nu mărite salariile, eu consider că nu e oportun pentru acest moment”.

Edilul a mai precizat că „avem o problemă în administraţia publică locală în sensul că legea salarizării unitare limitează salariile pe care le pot avea diferite tipuri de funcţionari cu salariul viceprimarului”.  

Dacă se va aplica această lege, primarul Capitalei ar urma să primească cu 2.200 de lei mai mult la salariul brut. Astfel, salariul i-ar crește de la 20.800 de lei brut (4.200 de euro) la 23.000 de lei brut (4.653 de euro).

Primarul a mai spus că directorii care câştigă mult mai bine în privat nu vor alege administraţia.  

„Primăria Municipiului Bucureşti e o primărie care are un buget de 4 miliarde de lei pe an. Nu o să-ţi vină un director de investiţii, care câştigă în privat 5.000-6.000 de euro, pe un salariu de 2.500 de euro. Şi atunci pe poziţia asta şi pe încă cinci, şase, zece poziţii importante pe care tu ai vrea să aduci din piaţă ce este mai bun, nu o să reuşeşti niciodată. E un lucru pe care ar trebui să îl avem în vedere când vorbim de legea salarizării unitare”, a mai transmis Nicușor Dan.

Deputaţii au aprobat, marţi, majorarea indemnizaţiilor pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene. În favoare au votat 168 de deputaţi. Împotrivă au votat 79 de deputaţi, iar patru deputaţi s-au abţinut. USR a anunţat că atacă la CCR.

USR, prin vocea lui Alin Gabriel Apostol, a anunţat că va ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege.

„Angajaţii din România câştigă sub 4.500 de lei brut. Un salariat din administraţia publică locală are o medie salarială de 6.338 de lei. Aţi votat pentru voi şi ai voştri. Eu v-am înţeles de ce aţi votat, pentru că o parte însemnată dintre ei vă aduce voturile la fiecare alegere electorală. USR va ataca la CCR această propunere legislativă”, a spus Apostol.

articolul original.

Vasile Dîncu, despre amenințarea lui Putin cu folosirea armelor nucleare: „Încearcă să impresioneze”

28 September 2022 at 04:30
image

Ministrul român al apărării e sceptic în ceea ce privește posibilitatea ca Vladimir Putin să recurgă la arme nucleare în războiul din Ucraina, afirmând marți seară că președintele rus a „blufat”, în încercarea de a impresiona ţările europene, transmite Agerpres.

„Ceea ce a făcut Putin de la început, pentru că ne-a mai ameninţat pe noi, europenii, cu arme nucleare în martie sau aprilie, ceea ce a făcut a fost mai degrabă să blufeze, să încerce să impresioneze mai degrabă, pentru a vedea cum reacţionează ţările europene într-o posibilă recunoaştere sau măcar acceptare a unor referendumuri false pe care le face în cele patru regiuni”, a spus marți seară Vasile Dîncu, la Digi24.

Dîncu a precizat că ameninţările preşedintelui rus nu schimbă cu nimic situaţia României.

Noi mergem mai departe cu strategia defensivă pe care NATO a pregătit-o şi, desigur, accelerăm toate procesele de înzestrare. Nu schimbă cu nimic acest nou anunţ al lui Putin.

Vasile Dîncu:

Potrivit ministrului apărării, care invocă afirmațiile mai multor analiști, declarațiile lui Putin pot fi etichetate ca fiind ale „neputinţei, pentru că a vorbi de folosirea armelor nucleare înseamnă mai degrabă o încercare de a descuraja”.

„Nimeni nu poate folosi armele nucleare împotriva celuilalt, atât timp cât există un echilibru al acestor arsenale. (…) NATO nu poate să stea deoparte şi să privească într-o asemenea situaţie. Există asigurări că acest echilibru al descurajării va funcţiona”, a mai spus Vasile Dîncu.

Miercuri, 21 septembrie, Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială în Rusia și a amenințat cu bomba atomică, „dacă integritatea teritorială va fi pusă în pericol”.

Între timp, referendumurile începute vineri de Moscova în Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie pentru anexarea la Rusia s-au terminat marți. Conform presei ruse, în toate cele patru regiuni, numărătorile inițiale arată o majoritate de peste 96%.

Anexarea ar putea fi anunțată vineri, 30 septembrie, potrivit unor media ruse și oficiali britanici, iar odată aceste provincii anexate, orice atac ucrainean va echivala în ochii Kremlinului cu un atac asupra Rusiei.

articolul original.

Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf s-au bătut mai mult decât s-a crezut. Filmare nouă, cu camerele de supraveghere

28 September 2022 at 04:19

Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf au fost implicați vineri, 23 septembrie, într-un incident violent. Cei doi au ajuns la Secția de Poliție din Snagov, după ce s-au luat la bătaie pe stradă, în fața casei. Au apărut filmări noi, surprinse de camerele de supraveghere de pe stradă și publicate de Realitatea.net.

Scandalul de vineri a avut loc în fața casei pe care Anamaria Prodan o are în Snagov și inițial au apărut imagini filmate de finul acesteia, care se afla într-o mașină. Acum se vede și că bătaia dintre ea și Reghecampf, cu care se află în proces de divorț, a durat mai mult, dar și că antrenorul l-a agresat pe cel care filma.

În noile cadre se observă cum altercația continuă și după scenele filmate inițial de finul Anamariei, scrie GSP.

Reghecampf deschide violent ușa mașinii din care era filmat și se îndreaptă amenințător spre șofer, în timp ce impresara încearcă să îl oprească. Antrenorul ajunge în dreptul șoferului, iar Anamaria Prodan susține că finul ei a fost agresat.

Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf s-au bătut mai mult decât s-a crezut. Filmare nouă, cu camerele de supraveghere

„I-a rupt tricoul șoferului, l-a amenințat cu moartea, l-a zgâriat, m-am băgat între ei, l-am împins, l-am luat, am încercat să îl calmez, i-am spus că îi face plângere penală, că nu e normal ce face. Nu te înțelegi cu el.”, e declarația impresarei.

Apare și un al patrulea participant la conflict, care pare a fi șoferul lui Laurențiu Reghecampf. Acesta asistă însă pasiv la violențele dintre cei doi foști soți.

Când situația pare că s-a calmat, Reghecampf se îndreaptă din nou spre șoferul impresarei. Înainte să ajungă din nou la ușa mașinii, el și fosta soție își împart din nou lovituri.

Atât Anamaria Prodan, cât și Laurențiu Reghecampf au ajuns la INML. Femeia a fost filmată cu brațul imobilizat și șchiopătând, în timp ce antrenorul avea vânătăi evidente la nivelul feței, iar la botezul fiului lui, de a doua zi, a apărut cu un ochi învinețit.

Anamaria Prodan a declarat pentru Libertatea că fostul ei soț era sub influența băuturilor alcoolice și că a lovit-o, iar ea a încercat să se apere pe ea și pe copil. Contactat imediat de Libertatea, vineri seara, când filmările nu ajunseseră în spațiul public, Laurențiu Reghecampf a oferit primele declarații și a negat că a lovit-o pe fosta lui soție.

Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf s-au despărțit în 2021, după un mariaj care a durat 15 ani.

articolul original.

Bilanț COVID azi, 28 septembrie. Numărul de cazuri noi, din nou în creștere

28 September 2022 at 04:00
image

România a ajuns la 3.264.771 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, după ce, în ultimele 24 de ore, au fost raportate 1.862 noi îmbolnăviri.

  • La ora 13:00, Ministerul Sănătăţii va anunța noile cazuri de îmbolnăviri, numărul actualizat de decese și situația pe județe.

Cel mai recent bilanț arată 11 noi decese, număr care urcă totalul deceselor COVID în România la 66.992.

1.366 pacienți cu COVID se află în prezent internați în spitalele din România, iar 121 dintre aceștia se află la Terapie Intensivă, cu forme severe.

Din cei 121 pacienți internați la ATI, 110 sunt nevaccinați. Din totalul pacienților internați, 113 sunt minori, toți fiind internați în secții.

Cum au evoluat numărul de cazuri noi și numărul testelor efectuate în ultimele zile:

articolul original.

„Analfabetă! Hai, lasă boceala!” Înregistrare audio cu o învățătoare de la Școala nr. 79 din București țipând la elevi

28 September 2022 at 03:55

Mama unui copil de la Școala nr. 79 din București o acuză pe învățătoare că își umilește și jignește constant elevii. Aceasta a adunat și înregistrări audio în care dascălul ridică tonul la copii și îi face „analfabeți” sau „mincinoși”. Învățătoarea, care se află în ultimul an înainte de pensionare, spune că nu are un comportament nepotrivit, iar directoarea școlii o scuză că are doar „un timbru impunător”. Ceilalți părinți o apără, de asemenea. 

Școala Gimnazială nr. 79 din București, ora de limba și literatura română, clasa a IV-a. Învățătoarea Mihaela Radu verifică temele copiilor. Una dintre eleve citește cerința cu voce tare, apoi dă răspunsul.  

„- De ce l-a trezit mama pe Nică mai devreme?

– Mama l-a trezit pe Nică mai devreme ca să-i spună câtă treabă are”. 

– Ca să-i spună «am multă treabă, culcă-te la loc»?! Așa ai înțeles tu?! Ia dă încoace caietul!” 

Continuă, cu ton ridicat: „«La trezit»?! Așa se scrie? Și așa mi-ai spus?! Cum mi-ai citit mie răspunsul!? Că am auzit că te bâlbâiai… cum trebuia să-mi răspunzi? (…) Ia uite, și «la rugat», fetițooo! Ești clasa a IV-a, analfabetă, scrii «l-a rugat, l-a chemat» fără cratimă?! (…) Nu ți-e rușine? Cum ai ajuns, fato, în clasa a treia? Măi fetiță, măi! (…) Vai, vai, vai”. 

Înregistrarea cu învățătoarea în clasă:

„Vă trebuie școală, nenică! Ce să faci cu înotul!?”

Pe măsură ce găsește mai multe greșeli de ortografie în caietul elevei, învățătoarea țipă și mai tare și decide să-i dea „Insuficient” la temă. Fetița începe să plângă. 

Du-te la loc, hai, lasă boceala, lasă boceala! Ce să-ți povestesc… Unde te duci tu în fiecare zi? La înot? Da!? Du-te la înot și-o să ai notele… să înoți. Foarte slabă ești în ultimul timp! Uită-te și tu hal de temă, ție nu ți-e rușine?! Vă trebuie școală, nenică! Ce să faci cu înotul!? Ce să spun…”, continuă învățătoarea. Pe fundal se aude plânsul elevei. 

„Ia-ți caietul, ești varză! Pune mâna și învață ortograme. Și pune mâna și fă-ți temele cu seriozitate, nu în bătaie de joc! Du-te de aici, să nu te mai văd!”, își încheie învățătoarea discursul, apoi continuă să-i verifice pe elevi la teme. 

Dialogul este dintr-o înregistrare audio a unuia dintre părinții care au copil în clasa învățătoarei Mihaela Radu, de la Școala Gimnazială nr. 79. Instituția de învățământ se numără printre cele mai bune din Capitală. 

Într-o altă înregistrare se înțelege cum învățătoarea, enervată de faptul că unul dintre elevi nu a subliniat cuvintele necunoscute din text, începe să țipe și să-i facă mincinoși pe copii.  

„Cine nu a mai auzit că trebuie să subliniați?! Nu vă e, mă, rușine? Vreți să promovați, vreți să evoluați, vreți să luați calificative bune… cum vreți, mă, dacă nici nu mă auziți când vorbesc în clasă?? Ești în prima bancă, ce faci, dormi?! Prima dată ai zis că n-ai avut timp. Ai văzut că nu-ți merge, acum ai zis că n-ai auzit! Câte minciuni mai vrei să spui? (…) Nu ți-e rușine?! Stai jos și dormi până n-oi mai putea! Mincinoși ce sunteți, vă iese minciuna pe gură!”, este discursul învățătoarei.  

La un moment dat, învățătoarea adaugă, adresându-se unuia dintre elevi: „Acum o să-mi înregistrezi și orele! Nu numai că suntem filmați pe camere ca să vadă că nu vă agresez, că nu vă lovesc, că nu dau cu voi de pământ… o să fiu înregistrată și audio!”.  

„Analfabetă! Hai, lasă boceala!” Înregistrare audio cu o învățătoare de la Școala nr. 79 din București țipând la elevi
Școala Gimnazială nr. 79 se numără printre cele mai bune din Capitală 

Acuzată de abuz verbal și psihic 

„Copilul meu nu vrea să mai meargă la școală. Din punct de vedere psihologic, este un abuz. S-a întâmplat inclusiv să-i lovească pe copii cu cartea în cap”, spune, într-un dialog cu Libertatea, mama unuia dintre elevi, singura care a și reclamat comportamentul cadrului didactic. 

Femeia o acuză pe învățătoarea Mihaela Radu că-i terorizează constant pe copii. „Urlă continuu la ei, ba mai mult, îi umilește și îi jignește în fața clasei. Copiii sunt intimidați, își pierd încrederea în ei. Le spune mereu că sunt proști, că sunt analfabeți, că sunt cei mai slabi elevi. Când am auzit înregistrările, mi s-a făcut rău”, susține femeia. 

Ea mai povestește că, până acum, copilul nu a avut curaj să-i spună că învățătoarea obișnuiește să țipe la clasă și să-i jignească atunci când greșesc. Spune că a vrut să-și transfere copilul în altă clasă, însă directoarea școlii, Liliana Murguleț, i-a răspuns că nu sunt locuri în celelalte clase. „Nu-mi doresc ca al meu copil să aibă parte de o învățătoare care țipă constant la el și îl terorizează. E un copil sensibil”, adaugă ea. 

Conducerea școlii: Învățătoarea are doar „un timbru impunător”

Contactată de Libertatea, directoarea școlii din București, Liliana Murguleț, îi ia apărarea învățătoarei. 

„Doamna Radu Mihaela se află la final de carieră și niciodată în activitatea ei nu s-a făcut vreo altă sesizare, este prima oară când se întâmplă așa ceva. Noi toți am fost uimiți și am făcut verificări. Am vorbit cu președintele comitetului de părinți, care a fost vocea celorlalți părinți de la clasă, și nu mi s-au adus la cunoștință alte nemulțumiri legate de activitatea dumneaei”, a explicat directoarea. 

Există și o justificare pentru comportamentul învățătoarei, după cum explică doamna directoare. „Noi, profesorii, avem câte 33-34 de copii la clasă, sigur că mai avem tendința să vorbim tare ca să fim auziți. Avem această deformație profesională. Doamna Radu Mihaela are un timbru ridicat al vocii și noi știm asta. Ceilalți părinți au zis și ei că știu de timbrul impunător și că nu-i deranjează”, a explicat directoarea școlii.

Directoarea Școlii Gimnaziale nr. 79 asigură că a existat o cercetare disciplinară, în urma acuzațiilor aduse de părinte. „N-am stat cu mâinile în sân, lucrurile sunt luate în serios. Am vorbit cu doamna învățătoare, e de datoria mea. Dumneaei mi-a arătat mesaje private cu mama copilului în care, dimpotrivă, aceasta îi mulțumește că are grijă de copil”, explică Murguleț. 

Publicația Școala 9 a urmărit anul acesta o serie de cazuri ale unor profesori care, deși au comis abateri disciplinare grave, nu au fost sancționați sau au primit unele atenționări simbolice de la conducerea școlilor. 

8 din 10 profesori români care au fost anchetați au fost sancționați cu scăderi salariale, mustrări scrise sau desfacerea contractului de muncă. În ultimii doi ani au fost 392 de anchete printre cei 173.000 de profesori din țară, potrivit datelor Ministerului Educației. 

În replică, alți părinți au depus o declarație de susținere a învățătoarei

Președinta comitetului de părinți a depus la secretariat o declarație prin care mai mulți părinți au dat cu subsemnatul că nu au nimic să-i reproșeze învățătoarei, susține directoarea. 

„Niciunul dintre părinți nu este de acord cu ceea ce spune această doamnă. Există chiar și un document depus din partea celorlalți părinți, un punct de vedere de susținere. Noi încercăm să gestionăm cu înțelepciune această situație”.

„Analfabetă! Hai, lasă boceala!” Înregistrare audio cu o învățătoare de la Școala nr. 79 din București țipând la elevi
În ultimii doi ani au fost 392 de anchete printre cei 173.000 de profesori din țară, potrivit datelor Ministerului Educației

Părinte: „Poate alți copii sunt mai sensibili. Eu, personal, nu sunt un fulg de nea”

Un alt părinte a povestit pentru Libertatea că este mulțumit de activitatea cadrului didactic. „Chiar doamna învățătoare ne-a zis la început: Să nu se sperie copilul, dar eu vorbesc mai tare, ca să mă audă. Nu avem nimic să-i reproșăm, copilul nu ne-a zis niciodată nimic, iar noi avem o relație apropiată cu el. Nu a venit acasă plângând, nu a venit bătut, nu a venit trist sau supărat. Ba chiar i-a priit mutarea, are rezultate foarte bune”, a explicat el.  

Mai mult, spune și că nu a fost interesat să asculte integral înregistrările care au început să circule printre părinți. „Știu că există înregistrări, dar n-am avut timp să le ascult pe toate. Copilul nu mi-a confirmat că s-ar fi țipat la el. Eu, personal, nu am de ce să mă plâng. Nu am auzit ceva care să mă sperie. Poate alți copii sunt mai sensibili, nu știu, pe mine nu m-a deranjat ce am auzit. Eu nu-s așa fulg de nea”. 

„Eu am apucat educația aceea de dinainte și făceam carte”

Învățătoarea Radu Mihaela s-a arătat surprinsă de acuzațiile pe care i le aduce mama elevului și susține că femeia nu i-a spus personal, până acum, că ar fi nemulțumită de felul în care predă. 

„Nici măcar o singură dată nu mi-a sugerat că ar fi nemulțumită sau că ar fi vreo problemă. Copilul a fost în fiecare tabără cu mine, or, dacă eu aș jigni și m-aș comporta urât cu copilul, cum îl lași în tabără cu mine an de an? Niciun mesaj, din 2018, să-mi zică o nemulțumire cât de mică. A făcut o plângere scrisă la conducerea școlii și a vorbit la telefon, la mine n-a venit”, explică Radu Mihaela. 

Învățătoarea mai spune că are o fire vulcanică și că vorbește mai tare cu elevii, dar asigură că nu a lovit niciodată în cariera ei copiii și n-a mai avut vreun părinte nemulțumit.  

„În 42 de ani de carieră și în 38 de ani de când predau în această școală, nu am mai pățit așa ceva. Eu sunt pătimașă, sunt o fire vulcanică, mereu am susținut că nu suport minciuna și asta le-am spus și elevilor mei: să nu mă mintă. N-ai făcut tema? Spune-mi adevărul și o faci data viitoare. Da, l-am făcut pe copil mincinos, dar cum trebuia să-i zic?!”, spune învățătoarea.  

Continuă: „Eu am apucat educația aceea de dinainte, când eram cinstiți și corecți și făceam carte. Dacă nu vrem să facem carte și să-i lăsăm așa, îi lăsăm așa. Dacă Dumnezeu a vrut să-mi închei viața mea de învățător cu un gust amar… așa să fie”, spune Mihaela Radu. 

Lucrurile de care mă acuză sunt foarte grave. Dânsa mă jignește prin mesaje… m-a făcut nesimțită în prima zi de școală, au rămas copiii încremeniți. Poate are probleme, nu știu de ce i-a cășunat pe mine. Ceilalți părinți nici nu au reacționat în urma înregistrărilor și cred că asta a supărat-o foarte tare.

Mihaela Radu, învățătoare: 

Părinții s-au coalizat împotriva mamei care a reclamat

Mama reclamantă spune că nu este susținută de ceilalți părinți, fiindcă le este teamă de consecințele asupra copiilor lor. „Se întâmplă un lucru bizar, s-au coalizat împotriva mea, din teama că vor avea copiii de suferit. Nu înțeleg cum nu poți reacționa. Eu, ca adult, dacă aveam un șef care să urle la mine constant, timp de patru ani, cred că aș fi luat-o razna, nu știu cum mai rezistă acești copii”, spune femeia. 

„La noi, părinții vor ca învățătorii să fie mai autoritari cu elevii. Dar acesta nu este un ton autoritar, este un abuz psihologic și verbal constant”, mai spune mama elevului.  

articolul original.
❌