ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 28 September 2022Jurnalul

Convorbire telefonică Truss - Zelenski: Marea Britanie nu recunoaște referendumul

28 September 2022 at 16:45
Convorbire telefonică Truss - Zelenski: Marea Britanie nu recunoaște referendumul

Prim-ministrul britanic, Liz Truss, a vorbit cu președintele Volodimir Zelenski într-o convorbire telefonică în care a subliniat că Marea Britanie nu va recunoaște niciodată încercările Rusiei de a anexa părți din Ucraina, relatează The Guardian.

Prim-ministrul a vorbit cu președintele Zelenskiy în această după-amiază pentru a sublinia sprijinul ferm al Regatului Unit în lumina referendumurilor false ale Rusiei în Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt.

Truss a precizat că Regatul Unit nu va recunoaște niciodată încercările Rusiei de a anexa un teritoriu suveran. Ea a reiterat că Ucraina poate conta pe sprijinul Regatului Unit până când președintele Putin va fi învins.

Președintele Zelenski a informat-o pe prim-ministru cu privire la situația militară actuală și a salutat sprijinul ferm al acesteia, inclusiv în cadrul Adunării Generale a ONU de săptămâna trecută.

Truss i-a mulțumit, de asemenea, președintelui ucrainean pentru activitatea sa în vederea asigurării eliberării a cinci cetățeni britanici reținuți în estul Ucrainei.

Liderii au discutat, de asemenea, despre modul în care Marea Britanie și Ucraina ar putea lucra împreună pentru a asigura aprovizionarea cu gaze naturale a Ucrainei pe termen lung.

Zelenskiy a scris, de asemenea, pe Twitter despre convorbire.

Philip Morris susține inovația

 

articolul original.

Patru răniți, printre care și un bebeluș, într-un accident în Dâmbovița

28 September 2022 at 16:44
Patru răniți, printre care și un bebeluș, într-un accident în Dâmbovița

Un accident a avut loc miercuri pe o șosea din județul Dâmbovița, după ce un șofer de 54 de ani a scăpat mașina de sub control și a intrat frontal într-un alt autoturism. În urma accidentului, 4 persoane, printre care și un bebeluș, au fost rănite.

Conform Poliției, un bărbat, de 54 de ani, în timp ce conducea un autoturism în care se mai afla o tânără, pasageră, de 19 ani, și un copil de 9 luni, în localitatea Potlogi, a intrat în coliziune frontală cu un autoturism condus de un tânăr, de 20 de ani, în care se mai aflau 3 pasageri.

În urma impactului, a rezultat rănirea atât a pasagerei, cât și a copilului care au fost transportați la spital.

De asemenea, șoferul de 20 de ani și cei 3 pasageri au primit îngrijiri medicale, iar 2 dintre pasageri au fost transportați la spital, răniți.

Philip Morris susține inovația

 

articolul original.

Statele Unite consideră "ridicole" sugestiile Rusiei privind atacarea gazoductelor din Marea Baltică

28 September 2022 at 16:37
Statele Unite consideră "ridicole" sugestiile Rusiei privind atacarea gazoductelor din Marea Baltică

Administraţia Joseph Biden a catalogat, miercuri după-amiază, drept "ridicole" sugestiile Moscovei privind implicarea Statelor Unite în atacurile asupra gazoductelor Nord Stream 1 şi 2, care fac legătura între Rusia şi Germania prin Marea Baltică.

"Afirmaţiile sunt ridicole. Ştim cu toţii că Rusia are o istorie îndelungată în răspândirea dezinformării şi face şi acum acelaşi lucru", a declarat Adrienne Watson, un purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, citată de cotidianul Le Monde.

Administraţia Vladimir Putin a somat, miercuri, Statele Unite să răspundă dacă au atacat gazoductele ruso-germane din Marea Baltică, amintind că preşedintele Joseph Biden a ameninţat în trecut cu oprirea proiectului Nord Stream 2. "Preşedintele american este obligat să răspundă la întrebarea dacă Statele Unite au dat curs ameninţării", a declarat, conform cotidianului Le Monde, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, referindu-se la declaraţii făcute de liderul de la Casa Albă în luna februarie.

Statele Unite s-au opus vehement în ultimii ani proiectului gazoductului Nord Stream 2, argumentând că vor să reducă dependenţa energetică a Uniunii Europene de Rusia. Pe 23 februarie, preşedintele Joseph Biden afirma, referindu-se la o discuţie anterioară cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, că Statele Unite şi-au coordonat "eforturile pentru a opri gazoductul Nord Stream 2 dacă Rusia invadează Ucraina", conform stenogramei afirmaţiilor, postată pe site-ul Casei Albe. Biden constata că, pe baza consultărilor bilaterale, Germania tocmai anunţase în acel moment oprirea procedurilor de autorizare a gazoductului. Preşedintele SUA anunţa atunci o serie de sancţiuni împotriva companiei care a construit Nord Stream 2 şi avertiza că nu va ezita să treacă la "acţiuni suplimentare", dacă Rusia va continua escaladarea acţiunilor, care pe 24 februarie au condus la invazia militară în Ucraina.

Anterior, în cursul întâlnirii cu Olaf Scholz, pe 7 februarie, Biden afirmase că, "dacă Rusia lansează o nouă invazie, nu va mai exista Nord Stream 2". "Vom opri proiectul", declara preşedintele SUA, citat de agenţia Reuters. Întrebat cum va face acest lucru, preşedintele american a răspuns: "Vă promit că vom putea face acest lucru".

Moscova a anunţat că va solicita convocarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate ONU pe tema fisurilor detectate la gazoductele din Marea Baltică.

Philip Morris susține inovația

 

articolul original.

Sfinxul şi Babele din Bucegi, câştigate definitiv de județul Dâmboviţa - preşedintele CJ

28 September 2022 at 16:33
Sfinxul şi Babele din Bucegi, câştigate definitiv de județul Dâmboviţa - preşedintele CJ

Sfinxul şi Babele din Bucegi au fost câştigate definitiv de județul Dâmboviţa în instanță, anunță preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, pe Facebook

Potrivit acestuia, problema teritorială asupra celor două monumente, aflate în comuna Moroeni, „a fost tranșată astăzi fără a mai lăsa loc de interpretări”.

„Disputa dintre județul nostru și Prahova se închide astăzi! Definitiv!”, adaugă preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Procesul dintre judeţele Dâmbovița și Prahova pentru Sfinxul şi Babele a început în urmă cu mai mulţi ani, iar Curtea de Apel Piteşti a respins miercuri recursurile declarate de autorităţile din Prahova. Decizia este definitivă.

Philip Morris susține inovația

 

articolul original.

Preluarea CEZ Vânzare de către Hidroelectrica a fost amânată

28 September 2022 at 16:05
Preluarea CEZ Vânzare de către Hidroelectrica a fost amânată

Preluarea CEZ Vânzare de către Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, devine incertă după ce surse din cadrul consiliului de supraveghere a companiei spun că decizia a fost amânată, scrie ZF.

Recent, compania a publicat raportul pentru primul semestru de activitate, document care este supus aprobării Adunării Generale a Acţionarilor de pe data de 25 octombrie. În acel raport, se arată că în prima jumătate a anului Consiliul de Supraveghere a avizat „actualizarea politicii de donaţii şi sponsorizări, situaţiile financiare pe anul 2021, oferta Hidroelectrica în cadrul procesului de achiziţie a CEZ Vânzare şi o serie de hotărâri cu privire la activitatea de investiţii, mentenanţă etc.“

În realitate însă, decizia de a cumpăra CEZ Vânzare este acum pusă în stand by. Hidroelectrica a încheiat primul semestru din 2022 cu venituri de 4,7 mld. lei, în creştere cu 48% faţă de aceeaşi perioadă din 2021 în timp ce profitul net s-a majorat cu 56% la 2,6 mld. lei. Astfel compania a avut o marjă de profitabilitate de 55%.

Pentru S1/2022 Hidroelectrica a vândut 7,48 TWh de energie electrică, în scădere puternică faţă de aceeaşi perioadă din 2021, respectiv cu 29% din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, precum seceta şi debitul mic al Dunării, însă preţul mediu dublu de vânzare, de la 283 lei/MWh la 578 lei/MWh, a susţinut rezultatele financiare ale companiei. Intrarea pe piaţa de furnizare a energiei electrice este o intenţie mai veche a managementului Hidroelectrica, compania find deja activă pe cont propriu în domeniu.

Philip Morris susține inovația

 

articolul original.

A început cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București

28 September 2022 at 11:14
A început cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București

Prezentat în premieră în România, Fairytale, cel mai recent film semnat de Alexander Sokurov, a deschis luni seară programul celei de-a 12-a ediții a Festivalului Internațional de Film Experimental București (BIEFF). Proiecțiile și evenimentele dedicate cinemaului de avangardă cuprinse în programul festivalului continuă până duminică, pe 2 octombrie, la Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie. O invitație deschisă la reflecție, dezbatere și dialog, BIEFF va fi și locul de întâlnire al spectatorilor interesați de inovație cinematografică cu artiștii care îndrăznesc să exploreze noi teritorii în procesele lor creative.

Studenții UNATC și UNArte vor avea acces gratuit la toate proiecțiile din programul ediției, în limita locurilor disponibile.  

,,De 12 ani, BIEFF deschide porțile către viitorul cinematografiei, atât din punct de vedere formal, cât și ideatic. Mă bucur să observ că festivalul a reușit în tot acest timp să revigoreze comunitatea de film experimental autohtonă. Vă mulțumesc că sunteți aici în această seară și vă încurajez să continuați să fiți curioși!’’, le-a transmis Copel Moscu, co-fondatorul festivalului, tuturor celor prezenți în sala de cinema la proiecția din deschiderea evenimentului.

Handle With Care – tema în jurul căreia a fost construită experiența de festival în 2022, pune în discuție starea de echilibru fragil – definitorie pentru momentul istoric pe care îl traversăm, prin intermediul celor peste 70 de lucrări cinematografice incluse în selecție. Prezentată în premieră în istoria evenimentului, Competiția Internațională de Lungmetraj dedicată filmelor realizate de regizori aflați la primul sau al doilea lungmetraj din carieră va aduce pe marile ecrane șapte filme care testează limitele convenționale ale cinema-ului și care s-au remarcat, în ultimul an, în competițiile marilor festivaluri.

Un punct de intersecție al inovației și al libertății creative, Competiția Internațională de Scurtmetraj BIEFF își va continua misiunea de a adresa subiecte arzătoare din punct de vedere politic și social, aducând în atenție publicului românesc 35 de filme din 27 de țări, organizate în 7 teme curatoriale. Fie că explorează maniera în care progresul tehnologic și-a pus amprenta asupra vieților noastre, ne însoțesc în zone marcate de conflicte geo-politice, propun formule alternative de abordare a poveștilor de dragoste sau pun în discuție caracteristicile corpului și sarcinile atribuite acestuia în sens natural și social, scurtmetrajele care concurează la unul dintre cele trei premii ale secțiunii vor transforma sala de cinema într-un spațiu de dialog, invitând spectatorii să interacționeze cu artiștii invitați la această ediție.

BIEFF își continuă totodată misiunea de a promova noile voci ale cinemaului autohton, aducând pe marele ecran cele mai bune scurtmetraje experimentale semnate de autori de origine română în ultimul an. 12 lucrări care explorează formule cinematografice diverse în maniere surprinzătoare și provocatoare concurează în acest an pentru Premiul Competiției Naționale de Scurtmetraj. Spectatorii le vor putea urmări sâmbătă, pe 1 octombrie, împărțite în două programe, de la orele 18:00 și 21:00 la Cinemateca Eforie.

Filmele premiate la cea de-a 12-a ediție BIEFF vor avea parte de o proiecție specială duminică, pe 2 octombrie, la Cinema Elvire Popesco. De la ora 18:30, vor fi difuzate pe marele ecran scurtmetrajele câștigătoare, iar de la ora 21:00, spectatorii vor putea urmări lungmetrajul distins cu Marele Premiu BIEFF.

O continuare a parteneriatelor de tradiție cu unele dintre cele mai importante festivaluri şi instituţii din sfera cinema-ului de avangardă, programul tematic Trust Fall va aduce laolaltă scurtmetraje din selecțiile recente ale Berlinale Forum Expanded, cât și lucrări preluate din vasta arhivă de cinema experimental internațional a Institutului Arsenal pentru Film și Video Art. Pornind de la tema BIEFF 2022, acest program de filme cu abordări personale ridică întrebări despre intimitate și vulnerabilitate din diverse perspective. Trust Fall – Berlinale Forum Expanded Spotlight and Arsenal Archive & Distribution va avea parte de o unică proiecție duminică, pe 2 octombrie, de la ora 16:00, la Cinemateca Eforie.

O singură întâlnire cu publicul va avea și Ecologii Speculative – Retrospectiva dedicată filmului experimental românesc, care adună lucrări produse de artiști autohtoni între 1975 și 2005. Programul care surprinde evoluția cinemaului experimentat autohton, prin prisma unor filme care vorbesc despre natură și ecologie, va fi prezentat la BIEFF în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și Centrul Național al Cinematografiei – sâmbătă, pe 1 octombrie, de la 16:00.

Documentarul De Humani Corporis Fabrica (r. Verena Paravel, Lucien Castaing-Taylor) – o expediție cinematografică uimitoare în interiorul corpului uman, prezentată anul acesta în selecția festivalului de film  de la Cannes, va închide cea de-a 12-a ediție BIEFF, cu o proiecție în premieră organizată după ceremonia de premiere a câștigătorilor. Evenimentul va avea loc duminică, pe 2 octombrie, de la ora 18:00, la Cinemateca Eforie.

imageimageimageimageimage››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Philip Morris susține inovația

 

articolul original.

Actrița Tora Vasilescu a primit o factură IMENSĂ la electricitate: Am o pensie de rușine, o pensie de la teatru

28 September 2022 at 10:59
Actrița Tora Vasilescu a primit o factură IMENSĂ la electricitate: Am o pensie de rușine, o pensie de la teatru

Cunoscuta actriță Tora Vasilescu a primit o factură uriașă la electricitate, pe care nu o poate achita.

 "Nu pot să plătesc, am o pensie de ruşine!", spune artista de 71 de ani. 

Ultima factură la energie electrică este de 7.000 de lei, emisă pentru două luni, iar pensia sa nu acoperă nici jumătate din sumă, scrie fanatik.ro.

"România a fost clădită de strămoșii noștri, de părinții noștri, de noi, de generația mea. Nu e normal să am o pensie atât de mică. Eu nu pot din pensie să plătesc factura, nu există. Am o pensie de rușine, o pensie de la teatru. E adevărat că m-am pensionat, așa a fost legea pentru mine, la 50 de ani. Erau salariile atât de mici și am zis că fac colaborări. Și într-adevăr, am făcut. Și mă bazez pe pensie, 2.350 de lei, de la teatru. O rușine, mi-a venit ultima factură pe două luni 7.000 de lei, 70 de milioane vechi. Nu e normal să plătești din urmă", a explicat actrița.

Ea spune că doar apă consumă mai mult deoarece își udă grădina. 

"Eu nu am fost avertizată, mi-am udat grădina, n-am făcut petreceri. Eu ce fac? Nu mai ud gazonul? Nu mai ud florile? Toată bucuria, toată pregătirea pentru anii aceștia a fost grădina asta. Cultiv legumele mele", a precizat Tora Vasilescu.

Philip Morris susține inovația

 

articolul original.

Instalația Share, Tag or Dye mai poate fi vizitată până pe 2 octombrie

28 September 2022 at 10:56
Instalația Share, Tag or Dye mai poate fi vizitată până pe 2 octombrie

Instalația Share, Tag or Dye, parte a proiectului omonim derulat de Asociația Fotografică Allkimik, va mai putea fi vizitată până pe 2 octombrie, la VAGon - spațiu in(ter)disciplinat, din cadrul Atelierelor Malmaison (Calea Plevnei nr. 137C, etaj 2, aripa stângă, București), în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, cu un program special vineri, sâmbătă și duminică, între orele 19:00 și 24:00.

Share, Tag or Dye a provocat printr-un apel deschis peste 200 de artiști din toată lumea, din Chile și până în Suedia, India sau Noua Zeelandă, care au contribuit cu link-uri din feed-urile lor de social media pentru materializarea instalației colective. Proiectul și-a propus atât să pună în discuție social media ca mediu de consum pentru obiectele artistice - în ce măsură poate micul ecran contemporan, pe care îl deținem cu toții, să redea complexitatea unei lucrări de artă?, dar și să sondeze cât timp petrec artiștii promovându-și lucrările în aceste medii vs. timpul petrecut pentru creație.

„Share, Tag or Dye este un început foarte curajos pentru Asociația Allkimik, care abordează cu umor și o profundă ironie teme curente legate de artă, (auto)promovare și social media. Indiferent de domeniul de activitate, succesul profesional este puternic legat de măsura în care ceilalți află despre ceea ce facem, iar principalul instrument în acest sens au devenit rețelele de socializare. Dar care e momentul în care autopromovarea devine prea multă? Când devine munca noastră secundară timpului pe care îl petrecem vorbind despre ea? Acestea sunt principalele întrebări pe care le punem în Share, Tag or Dye și la care răspundem cu ajutorul artiștilor din întreaga lume, în instalația imersivă de la VAGon - Spațiu In(ter)disciplinat.” - Andrei Tudose, inițiatorul și coordonatorul proiectului.

Instalația înrădăcinată în mediul online a fost adusă în plan material, prin intermediul unei tehnici fotografice cu aproape 200 de ani de istorie (cianotipia este una dintre primele tehnici stabile ale fotografiei, bazată de săruri feroase și expunere la soare), astfel încât vizitatorii să poată avea experiența unei rețele sociale transpuse în spațiul fizic.

            „Cred că orice formă de artă care nu a fost gândită ab initio pentru a fi consumată în mediul digital, fiind o reproducere așadar o simplificare, nu poate reda senzația experienței nemijlocite cu obiectul de artă. Aici putem vorbi inclusiv de aura lucrării artistice, fie că ne referim la un tablou, o sculptură sau chiar un print fotografic.” - Ștefan Dinu, co-fondator Allkimik și director tehnic al Share, Tag or Dye.

            Share, Tag or Dye este un proiect cultural de promovare a artiștilor români, alături de artiști internaționali, prin intermediul unui dialog transparent, extins și colaborativ. Mai multe informații despre evenimentele din cadrul proiectului Share, Tag or Dye sunt disponibile pe pagina de Facebook Allkimik.

Philip Morris susține inovația

 

articolul original.

Dolj: Două fetițe de 5 ani, violate. Agresorul, un vecin de 72 de ani

28 September 2022 at 10:52
Dolj: Două fetițe de 5 ani, violate. Agresorul, un vecin de 72 de ani

Un bărbat de 72 de ani, din comuna Bârca, județul Dolj, este acuzat că ar fi violat două fetițe de 5 ani, după ce le-a invitat pe copile în casa sa.

Polițiștii Secţiei nr. 14 Poliţie Rurală Bârca l-au reținut, marți seara, pentru 24 de ore, pe bărbatul de 72 de ani, din comuna Bârca, bănuit de viol şi coruperea sexuală a minorilor.

Oamenii legii au fost sesizaţi de o femeie din comuna Bârca, cu privire la faptul că fiica şi nepoata sa, ambele de 5 ani, ar fi fost violate de bărbatul de 72 de ani.

La faţa locului s-au deplasat imediat poliţiştii, fiind demarate cercetările sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea.

Două fetițe de 5 ani, violate. Agresorul, un vecin de 72 de ani pic.twitter.com/JJdQlbPCWV

— Jurnalul (@JurnalulN)
September 28, 2022


De fapt, bărbatul este bănuit că marți seara le-ar fi invitat pe cele două copile în locuinţa sa, unde, prin folosirea de acte de violenţă, le-ar fi violat.

În urma probatoriului administrat, bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore, acuzat de viol (două acte materiale) şi coruperea sexuală a minorilor, fiind dus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Dolj.

El va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea, în vederea luării unei măsuri preventive.

Philip Morris susține inovația

 

articolul original.

Vița de Vie, Cargo și Antract cântă alături de chitariști din toată țara, în weekend, la Guitar Meeting

28 September 2022 at 10:47
Vița de Vie, Cargo și Antract cântă alături de chitariști din toată țara, în weekend, la Guitar Meeting

Weekend-ul viitor, în perioada 30 septembrie - 2 octombrie, Timișoara găzduiește prima ediție a programului educațional „Pune Mâna pe Chitară” și a festivalului Guitar Meeting, desfășurat în Piața Victoriei.

Evenimentul include un Concert Manifest, la care câteva sute de chitariști din toată țara vor cânta, în același timp, 19 piese folk-rock alături de marii artiști invitați, concerte live în aer liber susținute de Cargo și Antract, un concert acustic cu Adrian Despot și Cezar Popescu de la Vița de Vie la Casa del Retro, seria de concerte Young Revolution ce aduce în atenție trupe tinere, dar și alte evenimente conexe.

Cel mai amplu demers de acest gen din Banat

Proiectul „Pune Mâna pe Chitară”, unul cu tradiție în Sibiu, își propune să pună bazele unui program complex de educație muzicală la Timișoara, care nu doar încurajează oamenii să învețe să cânte la chitară, ci le oferă toate instrumentele necesare: un caiet de studiu pentru chitară și tutoriale video cu toate piesele incluse în proiect, realizate de Ilie „Manole” Vlad de la trupa Antract.

Festivalul Guitar Meeting este punctul culminant al acestui demers, în cadrul căruia chitariștii se vor bucura de o serie de evenimente gândite special pentru ei, dar și de un context de socializare și distracție, iar publicul larg va participa la un spectacol unic, cum sigur nu au mai avut ocazia să vadă, în plin centru al orașului.

Vineri, 30 septembrie, Timișoara Guitar Meeting debutează cu seria de concerte Young Revolution Rock în Piața Victoriei, ce aduce în atenție trupe tinere ale rock-ului românesc din toată țara. Începând cu ora 18:00 descoperim noi direcții ale sound-ului rock alături de Revolver, Monokrom, The Skywalkers, Ribozom și Horea Crișovan Acoustic Trip (Florin Cvasa cajon). Prima seară de festival se încheie cu un concert live cu intrare liberă, susținut de trupa Antract, de la ora 21:00.

Momentele muzicale ale tinerilor artiști din cadrul Young Revolution Folk continuă sâmbătă și duminică cu o serie de concerte stradale de chitară susținute de grupuri de chitariști din comunitatea Pune Mâna de Chitară. Acestea vor avea loc în cele mai importante piețe timișorene, iar publicul va face cunoștință cu spiritul Guitar Meeting.

Sâmbătă, 1 octombrie, Guitar Meeting prezintă noi evenimente dedicate chitariștilor și publicului larg. Începând cu ora 16:00, Concertul Manifest - cel mai spectaculos și emoționant moment al festivalului - va începe în Piața Victoriei. Un număr impresionant de chitariști, veniți nu doar din Timișoara, ci din multe zone ale țării, vor fi vedetele unui adevărat show de peste două ore.

Chitariștii s-au pregătit un an întreg pentru a cânta în același timp un playlist format din 19 piese folk-rock românești și internaționale, în duet cu marii artiști invitați pe scenă: Adrian Despot și Cezar Popescu de la Vița de Vie vor cânta „Praf de stele” și „Liber”, timișorenii de la Cargo vor interpreta binecunoscutele piese „Ploaia”, „Românie, te strig” și „Zi de zi”, iar Paul Radu îi va acompania pe chitariști la piesa Antract - „Trebuie să crezi”.

Vița de Vie și Cargo, în concert pentru timișoreni

Sâmbătă, 1 octombrie, Guitar Meeting invită timișorenii la două concerte susținute de unele dintre cele mai apreciate trupe rock din România.

Trupa Cargo, fondată la Timișoara în anul 1985 de regretatul chitarist Adrian Bărar, urcă din nou pe scenă „acasă”, pentru un concert live mult așteptat. Concertul este programat să înceapă la ora 20:00, în Piața Victoriei, iar intrarea este liberă.

Adrian Despot și Cezar Popescu de la Vița de Vie ne așteaptă la concertul live „Acu2tic” de la Casa del Retro, începând cu ora 21:30, în care ne vor purta printre hit-urile „Basul și cu toba mare”, „Sunetul mai tare”, „Varză” sau „Haihui” în variantă acustică.

„Acu2tic este pentru noi o întoarcere la origini, în vremea adolescenței, când, oriunde mergeam, aveam o chitară agățată în spate, iar fiecare popas însemna un cântec. Asta facem și acum, eu împreună cu Cezar, cântăm piesele Vița de Vie fără tobe, clape sau bass, în două chitări acustice și un munte de suflet.” – declară Adrian Despot.

Philip Morris susține inovația

 

articolul original.

O nouă zi liberă în România pentru elevi și profesori

28 September 2022 at 06:17
O nouă zi liberă în România pentru elevi și profesori

Românii se bucură de fiecare dată când au parte de zile libere de la stat și le folosesc pentru a petrece mai mult timp cu familia. Iar luna octombrie aduce o nouă astfel de zi, informează Antena 3 CNN. Însă, de acestă dată, doar pentru elevii și profesorii din România. Conform structurii anului școlar 2022-2023, aceștia vor beneficia de o zi liberă cu ocazia Zilei Internaționale a Educației.

În fiecare an, elevii și profesorii beneficiază de o zi liberă în luna octombrie, mai exact de Ziua Internațională a Educației. Această sărbătoare pică pe data de 5 octombrie, zi în care nu se organizează cursuri, iar elevii și profesorii au liber.

Aceasta este prima zi liberă pe care elevii o au înaintea vacanței programate în luna octombrie. De Ziua Internațională a Educației nu se țin cursuri, această zi fiind considerată o zi liberă atât pentru elevi, cât și pentru profesori, lucru precizat inclusiv în contractul de muncă al cadrelor didactice, dar și în ordinul privind structura anului școlar 2022-2023.

„În ziua de 5 octombrie – Ziua Internațională a Educației și în zilele nelucrătoare/ de sărbătoare legală prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri”, se arată în Art. 3 al Ordinului privind structura anului școlar 2022-2023, potrivit edupedu.ro.

Ziua Internațională a Educației pică în fiecare an la dată fixă, mai exact pe 5 octombrie. Această sărbătoare a apărut în anul 1994 și amintește de semnarea în anul 1966 a Recomandării UNESCO/OIM privind statutul profesorilor.

Este o zi în care se pune accentul pe tot ceea ce ține de educație, pe implicarea și devotamentul profesorilor. Cu toate acestea, Ziua Internațională a Educației diferă de Ziua Învățătorului, care în România se sărbătorește pe data de 5 iunie.

Calendar pentru anul școlar 2022-2023

Calendarul anului școlar 2022-2023 a ajuns la varianta finală. Este eliminată denumirea semestre, iar împărțirea anului școlar se schimbă. Judeţele din România vor avea o structură diferită a calendarului.

Calendarul anului școlar 2022-2023 are o structură diferită de această dată. Ministerul Educației a aprobat varianta finală în martie 2022.

Structura noului an școlar va fi împărțită pe module, de data aceasta, fiind eliminată denumirea de "semestre" și împărțirea anului școlar introdusă din anul 1998.

În anul şcolar 2022-2023 vor fi 5 module, despărțite de 5 vacanțe.

Modulul 1 – cursuri: de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022;

vacanță: de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022;

Modulul 2 – cursuri: de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022;

vacanță: de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023;

Modulul 3 – cursuri: de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz;

vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 6—26 februarie 2023;

Modulul 4 – cursuri: de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până joi, 6 aprilie 2023;

vacanță: de vineri, 7 aprilie 2023, până marți, 18 aprilie 2023;

Modulul 5 – cursuri: de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023;

vacanță: de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023.

Excepții pentru anumite clase:

pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 2 iunie 2023;

pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 9 iunie 2023;

pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor prevăzute la lit. a), pentru clasele din învățământul postliceal, cu excepția calificărilor din domeniul sănătate și asistență pedagogică, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 23 iunie 2023;

pentru clasele din învățământul postliceal, având calificări din domeniul sănătate și asistență pedagogică, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învățământ în vigoare, potrivit Edupedu.ro

Spre deosebire de anii trecuți, vor avea vacanță toți elevii în perioada 22-30 octombrie 2022. Înainte, intrau într-o vacanță de o săptămână doar copiii de grădiniță și elevii de clasele primare, în perioada octombrie-noiembrie.

Oficialii din ministerul Educației anunță și o vacanță „mobilă”. Aceasta încă nu a fost fixată de inspectoratele școlare.

Din acest motiv fiecare județ va avea o structură ușor diferită a anului școlar. Acestea pot fi găsite în galeria acestui articol.

Sursa: Antena3

Philip Morris susține inovația

 

articolul original.

Antena 3 CNN, nominalizată la Premiile AIB 2022

28 September 2022 at 06:05
Antena 3 CNN, nominalizată la Premiile AIB 2022

Antena 3 CNN a fost nominalizată la Premiile AIB 2022, cea mai importantă competiție din lume.

Antena 3 CNN a fost nominalizată în categoria ”Acoperire continuă de știri”, pe subiectul ”Război la granițele noastre”. Mai exact, postul de televiziune a fost nominalizat pentru modul în care a transmis informații, reportaje și a analizat războiul din Ucraina.

”Colegii noștri care au fost pe front, colegii care au fost în studio, au luptat pentru a vă duce informațiile cele mai bune, iar această nominalizare ne onorează. Felicitări tuturor colegilor, cei care au fost pe front și vreau să-i nominalizez pe Cristi Popovici, Sabrina Preda, Sergiu, Cora, Ana Maria”, a declarat Mihai Gâdea.

Premiile AIB recunosc cele mai înalte standarde în producțiile factuale de video, audio și online.

”Obținerea unui loc pe lista scurtă este o realizare semnificativă, deoarece standardul de calificare în toate categoriile noastre în 2022 a fost, ca întotdeauna, extraordinar de ridicat”, spun reprezentanții AIB.

Philip Morris susține inovația

 

articolul original.

Viața bate filmul la Arad. Focuri de armă pentru capturarea hoților de combustibil

28 September 2022 at 06:00
Viața bate filmul la Arad. Focuri de armă pentru capturarea hoților de combustibil

Polițiștii au folosit armele din dotare pentru a prinde doi hoți care au furat combustibil din camioane staționate într-o parcare de pe Autostrada A1, în apropierea localității arădene Șagu.

Polițiștii din Arad au organizată o acțiune pentru prinderea în flagrant a unor persoane bănuite de furt de combustibil.

Astfel, într-o parcare de pe autostrada A1, în proximitatea localității Șagu, doi bărbați, de 30 și 31 de ani, au fost surprinși în flagrant în timp ce sustrăgeau combustibil din două automarfare, cu ajutorul unei pompe confecționate artizanal.

Pentru imobilizarea celor doi bărbați, polițiștii arădeni au tras două focuri de armă în plan vertical.

Nu au existat persoane rănite.

În baza probatoriului administrat, cei în cauză au fost reținuți pentru 24 de ore, urmând a fi prezentați magistraților cu propunerea luării unei măsuri preventive.

Philip Morris susține inovația

 

articolul original.

Ciucă cere sprijinul coreenilor pentru aderarea României la OCDE

28 September 2022 at 05:49
Ciucă cere sprijinul coreenilor pentru aderarea României la OCDE

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, în timpul vizitei sale la Tokyo, cu omologul său din Republica Coreea, Han Duck-soo, căruia i-a solicitat sprijin pentru aderarea României la OCDE și l-a invitat în România.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut miercuri, în marja vizitei pe care o efectuează la Tokyo, o întrevedere cu omologul său din Republica Coreea, Han Duck-soo, aflat, de asemenea, în Japonia cu prilejul funeraliilor de stat ale fostului premier nipon Shinzo Abe.

Principalul subiect inclus pe agenda întrevederii a vizat impulsionarea Parteneriatului Strategic în baza căruia funcționează deja de mai mulți ani relația dintre România și Republica Coreea.

O altă temă majoră abordată a fost securitatea globală, în contextul creat de agresiunea rusă asupra Ucrainei.

„I-am mulțumit omologului sud-coreean, Han Duck-soo, pentru buna colaborare dintre țările noastre din perioada pandemiei și i-am transmis dorința noastră de a dezvolta cadrul relației bilaterale inclusiv în domeniul apărării, Republica Coreea numărându-se printre partenerii globali ai NATO și având în vedere importanța strategică din punct de vedere geografic a țărilor noastre și provocările de securitate actuale din regiunea Mării Negre și cele din zona Asia-Pacific. De asemenea, am apreciat interesul investitorilor sud-coreeni care au avut încredere în potențialul României”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Premierul român l-a invitat pe omologul său coreean într-o vizită oficială în România, anul viitor, când cele două țări vor celebra 15 ani de colaborare în cadrul Parteneriatului Strategic.

De asemenea, a solicitat sprijin pentru aderarea României la OCDE. Pentru consolidarea relațiilor economice bilaterale, premierul român a propus relansarea activității Comitetului pentru colaborare industrială și organizarea unui forum de afaceri care să valorifice oportunitățile în domeniile producerii de energie verde, energie nucleară, tehnologia informației.

La rândul său, premierul Republicii Coreea, Han Duck-soo, a apreciat relațiile bilaterale și contribuția României la consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO și garantatea securității în regiune.

Philip Morris susține inovația

 

articolul original.

Economia Slovaciei la un pas de colaps, din cauza costurilor la energia electrică

28 September 2022 at 05:40
Economia Slovaciei la un pas de colaps, din cauza costurilor la energia electrică

 Premierul Slovaciei, Eduard Heger, a declarat că scumpirea costurilor energiei electrice a adus economia țării în pericol de „colaps”, a relatat miercuri Financial Times.

Heger a spus că majorarea prețurilor în urma invaziei Rusiei în Ucraina ar „ucide” economia țării dacă nu va primi sprijin de miliarde de euro de la Bruxelles, a declarat Heger într-un interviu, citat de FT.

Heger a avertizat, de asemenea, că va fi nevoit să naționalizeze alimentarea cu energie electrică a țării dacă nu va primi acest sprijin, a adăugat raportul.

Philip Morris susține inovația

 

articolul original.

Rihanna va fi capul de afiș al spectacolului din pauza Super Bowl 2023

27 September 2022 at 20:05
Rihanna va fi capul de afiș al spectacolului din pauza Super Bowl 2023

Superstarul pop Rihanna va fi capul de afiș al spectacolului din pauza meciului Super Bowl 2023, din luna februarie din Arizona, a anunțat NFL, citat de BBC Sport.

Câștigătoarea a nouă premii Grammy a dat vestea postând pe Twitter o fotografie cu o minge de fotbal marca NFL.

Organizatorii au numit-o pe artista în vârstă de 34 de ani un "talent generațional" într-un comunicat de presă emis duminică seară.

Spectacolul este unul dintre cele mai râvnite din domeniul muzical, spectacolul de 14 minute din acest an atrăgând peste 120 de milioane de telespectatori, a precizat NFL.

Printre vedetele care au cântat s-au numărat Dr Dre, Snoop Dogg, Eminem, Mary J Blige și Kendrick Lamar. Spectacolul a câștigat un premiu Emmy pentru "Outstanding Variety Special (Live)".

Rihanna este o artistă unică într-o generație, care a fost o forță culturală de-a lungul carierei sale", a declarat șeful departamentului de muzică al NFL, Seth Dudowsky.

Iar Jay-Z, a cărui companie de divertisment Roc Nation va ajuta la organizarea spectacolului, a numit-o pe vedetă o „femeie cu origini umile care a depășit așteptările la fiecare pas".

„O persoană născută pe mica insulă Barbados care a devenit una dintre cele mai proeminente artiste din toate timpurile. Autodidactă în afaceri și în divertisment", a adăugat el.

Participarea Rihannei marchează o întoarcere bruscă de atitudine din partea cântăreței, care a refuzat o ofertă de a fi capul de afiș al spectacolului din 2019 pentru a fi solidară cu starul NFL Colin Kaepernick.

Fost fundaș titular la San Francisco 49ers, Kaepernick nu a mai jucat în ligă din 2016, după ce decizia sa de a îngenunchea în timpul imnului național dinaintea meciului a contribuit la lansarea unei mișcări globale împotriva rasismului.

Ulterior, el a intentat un proces împotriva NFL, susținând că proprietarii ligii au fost de acord să îl excludă din acest sport.

Rihanna a declarat la vremea respectivă că ar fi fost o "„ngăduitoare" dacă ar fi acceptat participarea.

„Pur și simplu nu puteam fi o trădătoare", a declarat ea pentru revista Vogue. „Sunt lucruri în cadrul acelei organizații cu care nu sunt deloc de acord și nu aveam de gând să mă duc și să le fiu de folos în vreun fel".

Philip Morris susține inovația

 

articolul original.
Ieri — 27 September 2022Jurnalul

Cinci polițiști de frontieră din Bihor, trimiși în judecată pentru luare de mită

27 September 2022 at 19:40
Cinci polițiști de frontieră din Bihor, trimiși în judecată pentru luare de mită

Cinci polițiști de frontieră din cadrul ITPF Oradea au fost trimiși în judecată pentru luare de mită, a anunțat marți Direcția Generală Anticorupție (DGA).

Potrivit unui comunicat al DGA, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a cinci poliţişti de frontieră în cadrul ITPF Oradea.

În perioada martie-mai 2021, aceștia au primit de la șoferi ai unor camioane sume de bani cuprinse între 50 de lei şi 100 de euro pentru a reduce timpii de așteptare în coloana ce se formează pe drumul european E60, pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu referitoare la carantinarea persoanei și pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu referitoare la controlul documentelor transportatorilor de marfă.

Dosarul a fost trimis Tribunalului Bihor cu propunere de a menţine măsura sechestrului asigurătoriu privind pe unul dintre inculpați, având în vedere că s-a constatat o disproporție între veniturile licite ale acestuia și averea sa.

Cei 5 inculpaţi au fost reținuți și arestați preventiv în perioada 7-17 decembrie 2021, au fost în arest la domiciliu în perioada 17-31 decembrie 2021, iar ulterior au fost plasați sub control judiciar pe o perioadă de 120 de zile.

Philip Morris susține inovația

 

articolul original.

Producția de piese pentru avioane este blocată de lipsa de muncitori

27 September 2022 at 19:00
Producția de piese pentru avioane este blocată de lipsa de muncitori

Compania canadiană Mitchell Aerospace are o afacere în plină expansiune, dar și un deficit de personal care se răsfrânge de la Boeing la Airbus. Producătorii de aeronave fac eforturi pentru a crește producția, dar forța de muncă este scăzută, potrivit Reuters.

Furnizorul de piese de avion cu sediul la Montreal are un portofoliu de comenzi de la clienți precum Raytheon Technologies, în timp ce producătorii de aeronave fac eforturi pentru a crește producția după o scădere de doi ani.

La fel ca alte companii care furnizează piese turnate de precizie pentru orice, de la trenul de aterizare la componente de motor, Mitchell Aerospace se confruntă cu o lipsă de forță de muncă care se așteaptă să afecteze producția de avioane până în 2023.

„Este doar un uragan în fabrică”, a declarat președintele companiei, Guillermo Alonso. ”Pur și simplu nu mai este timp. Este vorba doar de a produce, produce, produce, produce și de a găsi modalități de îmbunătățire a productivității”,

O economie globală în curs de încetinire a început să destindă unele lipsuri din lanțul de aprovizionare care au afectat producătorii și au contribuit la inflație. Cererea de transport maritim și aerian s-a domolit, vânzările de cipuri încetinesc, iar prețurile mașinilor de ocazie din Statele Unite sunt în scădere.

Dar producătorii de piese de avion încă se resimt de pe urma reducerilor profunde de locuri de muncă întreprinse atunci când avioanele au fost ținute la sol în timpul pandemiei, un semn al cât de inegală rămâne criza lanțului de aprovizionare.

În Statele Unite, ocuparea forței de muncă în sectorul aerospațial este cu 8,4% sub nivelul de dinaintea pandemiei. În provincia Quebec, unde se află Mitchell, industria trebuie să ocupe 38.000 de locuri de muncă în următorul deceniu, potrivit grupului de comerț din industrie Aero Montreal.

Marii producători de piese turnate, precum Precision Castparts Corp. de la Berkshire Hathaway Inc. și Howmet Aerospace din Pittsburgh, care aprovizionează Boeing, Airbus și General Electric, fac angajări după ce au redus personalul în 2020.

Dar este nevoie de timp pentru a instrui noii angajați. Directorul executiv al Boeing, David Calhoun, a avertizat că forța de muncă va rămâne un blocaj pentru industrie timp de ani de zile.

„Nu văd că acest lucru se va rezolva prea curând”, a declarat Calhoun la o conferință a Camerei de Comerț a SUA în această lună.

Problema este cea mai acută în industria turnătorilor, care necesită multă forță de muncă și este greu de automatizat. Într-un sondaj recent al Jefferies, aproape trei sferturi dintre producătorii de echipamente aerospațiale au citat piesele turnate ca fiind cea mai mare sursă de criză.

Compania privată Mitchell Aerospace încurajează personalul să facă ore suplimentare, mărește salariile cu 4,75% și oferă lucrătorilor prime de recomandare. De asemenea, încearcă să angajeze mai multe femei, imigranți și refugiați din Ucraina.

Unii furnizori de piese turnate au nevoie de până la 72 de săptămâni pentru a onora comenzile, a declarat David Wireman, director general la AlixPartners.

Creșterea ratelor dobânzilor și incertitudinea economică tot mai mare fac companiile să fie precaute în ceea ce privește creșterea capacității, având în vedere temerile că cererea s-ar putea prăbuși, a spus el. „Va fi o perioadă dificilă pentru o bună bucată de timp”.

Philip Morris susține inovația

 

articolul original.

ANPC despre facturile la energie: Prezența celui care citește contorul să fie semnalată

27 September 2022 at 18:35
ANPC despre facturile la energie: Prezența celui care citește contorul să fie semnalată

ANPC face cunoscute concluziile cu privire la situația facturilor din energie și a reclamațiilor primite pe această temă. Propunerea este ca prezența celui care citește contorul să fie semnalată.

După reclamațiile depuse referitoare la modul în care sunt calculate facturile la energie, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) are câteva concluzii cu caracter general.

Cauzele cele mai frecvente ale nemulțumirilor, din ultima perioadă, sunt următoarele:

- Consumatorii sunt insuficient informați de către furnizorii de energie cu privire la importanța transmiterii indexului către aceștia, periodic, și la consecințele neducerii la îndeplinire a acestui act

- Lipsa personalului sau existența unui personal insuficient pentru citirea contoarelor/indexului consumat, pentru o verificare a transmiterii valorii corecte a acestuia, astfel încât facturile să poată fi calculate pe baze corecte de consum.

„În scopul asigurării că citirea contoarelor de către personal specializat se realizează de fapt, ANPC va propune Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) introducerea unui sistem de semnalizare a prezenței fizice, pe teren, a cititorului de contor, astfel încât consumatorul să fie informat asupra momentului citirii indexului de consum”, arată ANPC.

Totodată, ANPC consideră, însă, că cea mai simplă soluție pentru rezolvarea problemei calculului facturilor la energie ar fi „respectarea Legii nr. 123/2012, art. 66, alin. 4 care prevede că <… ANRE poate aproba devansarea aplicării calendarului de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă, în condițiile unor analize cost-beneficiu ce demonstrează existența avantajelor și la nivelul consumatorilor, iar alegerea acestei soluții este mai avantajoasă decât cea a instalării contoarelor clasice>. Cu toate că la alin. 1 al Legii nr. 123/2012, art. 66, se vorbește despre rentabilitate din perspectiva operatorului economic, alin. 4 subliniază faptul că, în această situație, cel mai important este consumatorul și drepturile acestuia”, se arată în comunicatul ANPC.

Philip Morris susține inovația

 

articolul original.
❌