ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023Jurnalul

Cazierul judiciar se poate obține gratuit în format electronic

1 February 2023 at 06:59
Cazierul judiciar se poate obține gratuit în format electronic

Cazierul judiciar se poate obţine, începând de luni, 30 ianuarie, şi online. Eliberarea documentului este gratuită.

Cazierul judiciar poate fi eliberat online, începând de luni. Certificatul va putea fi descărcat de pe platforma Ghișeul.ro, același site unde taxele, impozitele, amenzile sau alte servicii se pot plăti online.

În primă fază, spun oficialii, online se vor putea descărca certificate doar pentru cei care nu au fapte penale. Românii care au înscrisuri în cazier vor mai avea de așteptat o vreme.

La ora actuală, însă din cauza protecției datelor cu caracter personal, cazierul judiciar mai poate fi cerut la angajare doar atunci când legislația prevede că acest lucru este obligatoriu, de exemplu, în cazul funcționarilor publici, consilierilor juridici, gestionarilor sau personalului cu atribuții de pază.

De asemenea, eliberarea cazierului este gratuită, se realizează pe loc, iar perioada de valabilitate este de 6 luni. Oficialii au mai anunțat că eliberarea online a cazierului judiciar va scuti peste 1,5 milioane de români de drumuri la secțiile locale de poliție.

articolul original.

Enzo Fernandez, sumă record pentru transferul la Chelsea

1 February 2023 at 06:50
Enzo Fernandez, sumă record pentru transferul la Chelsea

Chelsea a ajuns la un acord pentru o sumă record în Marea Britanie de 121 de milioane de euro (107 milioane de lire sterline) pentru mijlocașul argentinian al echipei Benfica, Enzo Fernandez, scrie BBC.

Tranzacția eclipsează suma de 100 de milioane de lire sterline pe care Manchester City a plătit-o pentru Jack Grealish în 2021.

Benfica a precizat într-un comunicat că a "ajuns la un acord cu Chelsea FC pentru vânzarea tuturor drepturilor jucătorului Enzo Fernandez".

Fernandez, care s-a alăturat Benfica doar pentru 10 milioane de lire sterline în august, a fost numit tânărul jucător al turneului în timpul triumfului Argentinei la Cupa Mondială din Qatar.

Sosirea jucătorului în vârstă de 22 de ani duce cheltuielile din ianuarie ale lui Chelsea la 288 de milioane de lire sterline, potrivit site-ului de transferuri Transfermarkt.

Acest lucru urmează după o cheltuială de 292 de milioane de lire sterline în vară - un record pentru un club britanic.

Este a șasea cel mai scump transfer din toate timpurile, egalând suma de 120 de milioane de euro pe care Barcelona a plătit-o pentru atacantul francez Antoine Griezmann în 2019.

articolul original.

Dă în Pițurcă, să priceapă Ciucă? Două momente politice în care explodează bomba măștilor MApN

1 February 2023 at 06:40
Dă în Pițurcă, să priceapă Ciucă? Două momente politice în care explodează bomba măștilor MApN

Reținerea și, ulterior, plasarea sub control judiciar a directorului ROMARM, Gabriel Țuțu, și a fostului selecționer Victor Pițurcă, precum și încătușarea fiului acestuia din urmă, în cel mai recent dosar investigat de DNA cu privire la tunurile din pandemie, reprezintă o premieră. Dosare cu prejudicii mult mai consistente, care vizează, de asemenea, afaceri guvernamentale cu măști, la vreme de stare de urgență, nu au cunoscut astfel de măsuri privative de libertate dispuse de către procurori.

Una dintre aceste afaceri, cea a măștilor achiziționate de ONAC de la firma care administra un bar în județul Giurgiu, paravan al unui alt grup de business-uri farmaceutice, zace, de aproape un an, în sertarele DNA. Între timp, fosta bucătăreasă Maria Cristian, patroana de fațadă a acestei firme, a scăpat de companie, plasând-o unei persoane din municipiul Giurgiu. Despre implicarea grupului de afaceri bucureștean, din care fac parte o fostă consilieră a lui Ludovic Orban și ex-viceprimarul Capitalei Robert Ionescu, în afaceri cu măști la UNIFARM, iar nu se mai aude nimic. Asta, în ciuda faptului că la dosar există stenograme ale unor convorbiri telefonice în care apar nume grele, cum ar fi cel al fostului premier Ludovic Orban. După trei ani însă, DNA a operat rețineri într-un dosar privind linia de fabricare și plasarea unor măști neconforme în spitalele MApN, la momentul în care această instituție era condusă de actualul premier Nicolae Ciucă, premier care urmează să-și încheie mandatul la rotativa de la finalul lunii mai.

Unul dintre dosarele privind achizițiile din pandemie, pe care pare să se fi așternut praful, de aproape un an, este cel al contractării de către ONAC, chiar în timpul stării de urgență, a unor măști de protecție de la compania care administra un bar în localitatea Uzunu, județul Giurgiu. Este vorba despre compania SC Romwine & Cofee SRL, care a fost înființată, la data de 14 aprilie 2019, de o fostă bucătăreasă de la Hanul Călugăreni, pe nume Maria Cristian, firma ocupându-se cu comerțul produselor alimentare, al băuturilor și tutunului prin standuri, chioșcuri și piețe. Ulterior, în 2 martie 2020, chiar înainte să fie declarată starea de urgență, asociatul unic al companiei a decis să completeze domeniul de activitate al acestei firme cu comerțul cu ridicata al produselor farmaceutice.

În 11 martie 2020, Oficiul Național al Achizițiilor Centralizate, structură aflată în subordinea Ministerului Finanțelor Publice, condus, la acel moment, de Florin Cîțu, a încheiat cu SC Romwine & Coffe SRL Giurgiu un contract privind livrarea către statul român a 1.750.000 de măști chirurgicale de protecție FFP2 și FPP3, la un preț de 26 de lei, respectiv de 38 de lei bucata. Asta, în condițiile în care CN UNIFARM, dar și mai multe unități spitalicești au cumpărat aceleași produse la prețuri mult mai mici. Romwine & Cofee SRL urma să încaseze peste 56 de milioane de lei. SC Romwine & Cofee SRL Giurgiu ar fi, în concret, un distribuitor al grupului Sanimed International Impex, patronat de omul de afaceri Cătălin Hideg.

Dosar penal început în aprilie 2022

În 25 aprilie 2022, DNA a făcut șase percheziții și a început urmărirea penală față de doi oameni de afaceri și față de Sanimed International Impex SRL, după care au pus-o sub acuzare pe Cornelia Nagy, președinta de la momentul respectiv al ONAC. A fost deschis dosar penal și pe numele SC Romwine & Cofee SRL Giurgiu, pentru trafic de influență, spălare de bani, fals și înșelăciune. Conform unui comunicat al DNA, șefa ONAC ar fi fost determinată de doi oameni de afaceri care controlau, de fapt, SC Romwine & Cofee SRL și care, împreună, s-ar fi înțeles să interpună această formă în procedura de atribuire a contractului finanțat din bani publici, deși cunoșteau că respectiva firmă nu avea nici capacitatea tehnică și nici financiară să onoreze acest contract. Motiv pentru care ar fi fost falsificate mai multe documente care i-ar fi permis acesteia să evite plata către statul român a unor penalități în valoare de 12.686.706 lei.

Iată, astfel, un prejudiciu mult mai mare decât cel din dosarul „ROMARM”, pentru care însă nu a fost luată de către DNA nicio măsură preventivă. Procurorii mai susțineau că, pentru a se asigura de obținerea contractului, unul dintre suspecții din dosar ar fi achitat unei alte persoane, sub forma unui contract de reprezentare consultanță și prestări servicii de intermediere, suma de 568.820 de lei. Iar în acest sens, folosul necuvenit pentru societățile implicate în această afacere s-ar ridica la 22.906.031 de lei.

image

Maria Cristian a scăpat de firmă. Societatea, preluată de o persoană din municipiul Giurgiu

Este, practic, ultima informație pe care DNA a furnizat-o în legătură cu acest dosar, iar și mai interesant este faptul că protagoniștii afacerii și-au acoperit deja urmele, chiar înainte să se declanșeze ancheta penală.

Astfel, „Jurnalul” a descoperit că, la data de 12 februarie 2021, Maria Cristian, patroana de fațadă a SC Romwine & Cofee SRL Giurgiu, și-a cesionat toate părțile sociale deținute la această companie către o anume Mihaela Ciucur, din municipiul Giurgiu. Aceasta din urmă chiar a luat decizia de a o înlocui pe fosta patroană din funcția de administrator, numindu-se ulterior pe ea în această funcție, pe o perioadă de 99 de ani, cu drepturi depline.

Nu există, conform datelor furnizate de Oficiul Registrului Comerțului, nicio altă modificare, din februarie 2021, până în prezent, pe care noua patroană a firmei Romwine & Cofee SRL să o fi făcut, cum ar fi modificarea sediului social sau a obiectului de activitate.

Mihaela Ciucur este implicată, conform Registrului Comerțului, în alte două companii private. Una dintre ele se numește SC Cristian Holding Tactic SRL Giurgiu, care se ocupă cu comerțul cu amănuntul prin intermediul caselor de comerț sau prin internet.

Cea de-a doua afacere este SC La Gâsca și Grătarul SRL Giurgiu, companie din care, la înființare, au mai făcut parte alte persoane – Andrei Albulescu, Florian Molea, Mihai Ciucur și Alexandru Ioan Dumitru. În 16 iunie 2021, după ce Mihaela Ciucur a preluat SC Romwine & Coffee SRL Giurgiu, aceasta a părăsit și acționariatul SC La Gâsca și Grătarul SRL.

image

Afacerea UNIFARM și contractele care au continuat, nestingherite, până anul trecut

O altă afacere peste care s-a așternut tăcerea are legătură cu cea mai prolifică grupare de afaceriști care au profitat de pe urma pandemiei și care a continuat afacerile cu statul, mult după ridicarea stării de urgență, fără licitație. SC Best Achiziții SRL, controlată de fiul fostei directoare PDL a Hotelului Sport, Elena Neagu, companie asociată într-o afacere imobiliară cu avocatul Robert Ionescu și cu celebra Simona Ciulavu, ex-consiliera lui Ludovic Orban, a livrat ONAC zece milioane de teste de salivă pentru școli.

Ionescu și Ciulavu sunt nimeni alții decât protagoniștii stenogramelor din dosarul fostului director UNIFARM, Adrian Ionel, înregistrați în timp ce făceau intervenții la cel mai înalt nivel guvernamental pentru încheierea unui contract pentru achiziția de măști și combinezoane din Turcia. Iar SC Best Achiziții SRL, compania care a încheiat cu ONAC contractul privind testele de salivă, este una dintre firmele care s-a lipit, precum marca de scrisoare, de contractele de achiziții publice pentru echipamente de protecție, în timpul pandemiei. Societatea a fost fondată în 18 septembrie 2013, în Bragadiru, județul Ilfov, de Mihaela Elena Neagu și de Antonio Marius Dobre. Mihaela Neagu a gestionat, în cursul anului 2006, Hotelul Sport din cadrul Complexului Sportiv „Lia Manoliu”, fiind, ulterior, demisă, după ce poliţia a descoperit că aceasta şi-a falsificat cartea de muncă, în care a menţionat în mod nereal că deţine calificarea de recepţioner. După ce PDL a ajuns la putere, Mihaela Elena Neagu a fost propulsată în funcţia de manager al Complexului Sportiv Olimpia, entitate aflată la vremea respectivă în subordinea Autorităţii Naţionale pentru Tineret şi Sport. Presa dezvăluia faptul că propulsarea aici se datora faptului că Mihaela Neagu se afla în relaţii apropiate cu fostul ministru PDL al Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi.

În 7 ianuarie 2016, asociatul Dobre părăsește structura acționariatului SC Best Achiziții SRL, în august 2018, în calitate de asociat unic, Mihaela Elena Neagu majorează capitalul social, de la 200 la 2.000 de lei, prin cooptarea lui Alexandru Vlad Mihai Cristescu, un tânăr despre care presa a scris, în urmă cu mai mulți ani, că este chiar fiul Mihaelei Neagu. Ulterior, Cristescu rămâne unicul asociat al acestei companii.

Recent, s-a înființat SC Diamond Real Estate SRL, firmă în care îi regăsim pe Robert Constantin Ionescu, avocat, fost viceprimar PDL al Capitalei și actual patron de firmă de securitate abonată la contracte cu statul (Akyle Security SRL), pe Simona Ciulavu, fosta consilieră a lui Ludovic la Primăria Capitalei și la Ministerul Transporturilor, patroana companiei BSG Business Select SRL (cea din dosarul fostului director al UNIFARM, Adrian Ionel), precum și compania SC Best Achiziții SRL, entitatea care a primit de la ONAC contractul privind testele de salivă.

image

Fiul lui Victor Pițurcă a fost reținut și se cere arestarea preventivă

Recapitulând, putem constata că în dosarul Romwine prejudiciul reținut de procurori este de aproape 23 de milioane de lei, iar în dosarul UNIFARM, în care deja a fost trimis în judecată fostul director Adrian Ionel, prejudiciul s-ar ridica la 3,6 milioane de lei. În niciunul dintre aceste dosare, procurorii nu au dispus rețineri sau măsuri preventive, așa cum s-a întâmplat la începutul acestei săptămâni în dosarul privind utilajele de producție a măștilor, achiziționate de ROMARM, în care a fost reținut Victor Pițurcă și directorul ROMARM, Gabriel Țuțu.

Acest ultim dosar, în care audierile aveau loc, în continuare, la închiderea ediției, vizează un prejudiciu de 8.647.684 de lei. Victor Pițurcă și Gabriel Țuțu au fost eliberați, ieri, fiind puși sub control judiciar, însă ieri după-amiază, procurorii au dispus reținerea lui Alexandru Victorio Pițurcă, fiul fostului selecționer. Anchetatorii urmează să ceară instanței chiar arestarea lui preventivă.

Conform DNA, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, Gabriel Țuțu ar fi încheiat nelegal cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată fiul lui Victor Pițurcă, în condiții dezavantajoase pentru ROMARM, două contracte de achiziție publică ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție. Firma familiei Pițurcă însă este implicată într-o altă afacere cu măști pentru spitalele MApN, parafată de ministerul condus, la acea dată, de Nicolae Ciucă. Este vorba despre un contract atribuit direct, la data de 21 aprilie 2020, de către MApN, companiei Helios Dentserv SRL, în valoare de 11.310.200 de lei fără TVA, pentru furnizarea de 1,4 milioane de măști de protecție, 10.000 de viziere și 50.000 de ochelari de protecție. Ulterior, Helios Dentserv SRL a încheiat un contract de cesiune creanță cu SC PAV Green Energy SRL, controlată de Alexandru Victorio Pițurcă, iar acesta, conform presei centrale, ar fi primit 98% din contravaloarea acestui contract cu măști pentru MApN.

Pe cine țintește, de fapt, DNA prin acest ultim dosar?

Toate aceste afaceri au fost patronate politic de Ludovic Orban, cel care conducea Guvernul, la momentul pandemiei, al cărui nume apare inclusiv în stenogramele din dosarul UNIFARM. De asemenea, în aceleași stenograme apare și numele fostului ministru de Finanțe din perioada pandemiei, Florin Cîțu. Iar afacerea de la ROMARM s-a petrecut sub patronajul Ministerului Economiei, condus, la vremea respectivă, de Virgil Popescu.

Pe cine vizează, de fapt, DNA-ul lui Crin Bologa cu acest ultim dosar? Greu de presupus, însă există unele voci care afirmă că aceste afaceri au început să fie anchetate „la televizor”, într-o perioadă în care Crin Bologa se pregătește să fie nominalizat pentru un al doilea mandat la conducerea DNA. Coincidență sau nu, în mod indirect, și MApN este implicat în această ultimă afacere investigată, minister condus, la acel moment, de actualul președinte al PNL și premier Nicolae Ciucă, cel care, la finalul lunii mai, urmează să-și încheie mandatul la Palatul Victoria.

articolul original.

De la digitalizare la gândire

1 February 2023 at 06:30
De la digitalizare la gândire

Digitalizarea rezolvă probleme de complexitate fără precedent - de cunoaștere, dar și de funcționare a unităților și societății în întregime. De aceea, frecvent, ea este socotită suficientă și echivalată cu gândirea înseși. Unele persoane chiar cred că în afară de digitalizare nu mai au altceva de însușit și de făcut.

Altele, inclusiv părinții, se plâng însă, îndreptățit, de faptul că, stând doar la calculator, tinerii își formează mentalități slab echipate pentru valori și viața practică. Nu mai vorbim de integrare în viața comunităților!

Spus direct, digitalizarea oferă șanse unei forme avansate de cugetare. Mulți mă întreabă însă dacă capacitatea de a mânui computerul este totul. Răspund că până la gândire – în accepțiunea culturii din care facem parte și de care, ca oameni, avem nevoie – rămâne mereu o distanță. Pentru a lămuri de ce, sintetizez aici argumentul meu dintr-un text recent (Gândire și digitalizare, „Tribuna Magazine”, 2022).

Digitalizarea se bazează eminamente pe o abordare a realității, mai exact pe evoluția logicii ca disciplină a formelor minții, chemată să organizeze abordarea rațională. Nu poate fi gândire cu succes în cunoașterea realității decât acolo unde se respectă logica, iar logica este a faptelor. Iar această disciplină străveche s-a schimbat deja în prima parte a secolului al XIX-lea în cel puțin trei direcții. Hegel, Humboldt și Boole au fost punctele de plecare.

Hegel a găsit că în distincția moștenită dintre „sensibilitate”, „intelect” și „rațiune” nu s-a sesizat adevărata prestație a rațiunii. Cum aflăm mai recent (vezi Jürgen Kaube, Hegels Welt, Rowohlt, Berlin, 2021), era inițiativa tânărului Hegel aceea de a concepe realitatea plecând de la diferențele, divergențele, contradicțiile ei, în loc de a lua în brațe, cu platitudine, una dintre alternativele de interpretare. Ceea ce Aristotel realizase în „organonul” său, organizarea formală a gândirii după principiul „noncontradicției” și al „terțului exclus”, îi părea lui Hegel doar o logică cu valabilitate circumscrisă, convenabilă numai „intelectului” (detaliat în A. Marga, Argumentarea, EFES, Cluj-Napoca, 2006). Or, abia „rațiunea” ne asigură o cunoaștere cuprinzătoare.

Este limpede că diferențele, divergențele, contradicțiile din realitate trebuiesc luate în seamă de logica însăși. Nu s-a mai putut ignora ceea ce a spus Hegel. El a dat mijloace de a combate suficiența.

Humboldt a socotit limba folosită de oameni în comunicarea curentă un fel de apriori al cunoașterii și vieții. Ea este mereu mai bogată decât formalismele pe care le face posibile. Pe urmele lui Humboldt,  s-a ajuns la lărgirea sferei propozițiilor preluate în logică, spre interogații, evaluări, propoziții normative. Odată cu John Austin, s-au tematizat „actele de vorbire” ca unități elementare ale comunicării curente. Wittgenstein a sesizat „jocurile de limbaj” ca macrounități ale comunicării. Cel mai recent, odată cu „pragmatica universală” a lui Habermas, avem imaginea funcționării comunicării în existența umană, ca prealabil al oricărei prestații.

Toate acestea au afectat înțelegerea formalismelor logicii și au permis o nouă înțelegere a rațiunii înseși. Apropierea de natural, democratizarea și teoria instituțiilor au avut de câștigat.

George Boole a aplicat algebra în analiza logicii, după ce a sesizat baza numerică a minții (Mathematical Analysis of Logic, 1847) și a delimitat în mișcarea cugetării cursul „valorii de adevăr”. El a făcut posibilă trecerea de la analiza „judecății” formată din subiect și predicat („Luna este planetă”), la analiza „judecăților” ca unități de gândire – ca „propoziții” în dreptul cărora a pus chestiunea adevărului.

Numeroase demersuri inovative au urmat. Charles S. Peirce a propus considerarea legăturii (este, sau, implică etc.) din judecată ca al treilea termen al judecății și a deschis orizontul formalizării mai precise. Cu un alt pas înainte, Gottlob Frege a spus că avem, ca oameni, capacitatea de a înțelege „idei”. Un „gând”, o „idee (Gedanke)” este ceea ce în mintea noastră poate fi adevărat sau fals și are valabilitate transsubiectivă.

Peste toate acestea a fost de importanță crucială considerarea „gândurilor”, „ideilor”, propozițiilor sub aspectul „conținutului de adevăr”. Ca urmare, Bertrand Russell & Alfred N. Whitehead (Principia Mathematica, 1910-1913) au putut face un pas nou aplicând teoria matematică a funcțiilor în logică. Ei au introdus „funcția propozițională” pentru a caracteriza „judecățile” din logica clasică și au extins astfel încă o dată câmpul propozițiilor analizate de logică.  Forma „S este P” din logica clasică devine „F(x)”, în care F este funcția și x este subiectul, iar F poate fi nu numai atribuirea, ci orice altă funcție (implicația, contradicția, incompatibilitatea  etc.). După cum obiectele pot să fie nu doar două (S și P), ci și n, încât funcția devine R(z, y,z,...n). Intervin și alte precizări ale R (relației) și ale termenilor (de pildă, trecerea la „propoziții moleculare”), încât s-a ajuns la obținerea unui tablou nelimitat al propozițiilor, dar și al posibilităților de derivare logică și de examinare a adevărului.

Optica lui Frege, Russell  & Whitehead, axată pe conceperea logicii ca fel de operare cu „adevărul”, a putut fi elaborată în lărgime într-un nou sistem de logică, care este logica simbolică. De la ea avea să plece digitalizarea, care a luat în seamă „conținutul de adevăr” al propozițiilor și l-a prelucrat masiv.

Digitalizarea nu ar fi fost însă posibilă fără informatică. Aceasta a fost pusă în mișcare odată cu cercetările comunicației în organisme și mașini, întreprinse de Norbert Wiener (Cybernetics, or Control and Communication in the Animal and the Machine, 1948) și conceperea cugetării drept „conducere” cu feedback adecvat. Dezvoltarea calculului probabilităților, evoluția mașinilor de calcul și noi inginerii au fost parte a emergenței noii științe. „Conținutul de adevăr” al diferitelor procese ale realității informaticienii l-au numit „informație”. În mod exact, Claude Shannon (A Mathematical Theory of Communication, 1948) a introdus conceptul de „informație” și a avansat spre identificarea unității elementare a informației, care este „bitul” – conceput ca cea mai simplă unitate la care se poate răspunde cu da/nu.

Din momentul în care s-au folosit impulsuri electrice pentru a codifica informațiile s-a putut trece la construcția de calculatoare – adică la „hardware” organizat spre a prelucra „software”. Conținuturile de gândire sunt preluate în formă matematizată și prelucrate cu ajutorul unui „hardware” ce aplică tehnologii construite după legile cunoscute.

Ca urmare a unei dezvoltări uimitoare, s-a creat o nouă tehnologie, care a permis trecerea în „era digitalizării”, cu impact în mai toate domeniile de activitate. Nu este domeniu care să nu fi fost revoluționat de digitalizare și care să nu fi cunoscut progrese enorme datorită ei. Cine vizitează, de exemplu, o clinică echipată la zi își dă seama intuitiv și repede de aceasta.

Pe acest fundal, s-a format o nouă înțelegere a „gândirii”, care este considerată ca „prelucrare de informații”. Evident, este o operaționalizare, adică o convertire a unei entități în indicii ale prezenței ei (de exemplu: „Acidul este ceea ce înroșește hârtia de turnesol”), care are meritele cunoscutei operații din logica clasică asupra termenilor pe care îi utilizăm. De ea se leagă însă asumpția că „informația” obținută prin operaționalizare redă realitatea, încât nu ar fi diferență între aceasta și „informația” despre ea.

Pe această asumpție s-a construit o tehnologie cu vaste aplicări industriale, comerciale și cognitive. Dar s-a construit și o ideologie, mai mult sau mai puțin organizată, ce pleacă de la considerentul că în multe privințe – volum, rapiditate, stocare etc. – mașinile electronice întrec capacitățile naturale ale oamenilor și sunt mai bune. De aceea se vorbește de „inteligență artificială” nu numai ca realizare extraordinară, nu numai ca întregire a inteligenței naturale, ci și ca alternativă la ea.

De aici plecând, s-a format curentul care a dus, pe una din linii, la „transumanism”. Inițiatorii – Marvin Minsky (The Society of Mind, 1985), care a deschis interogația cu privire la preluarea de către computere a funcțiilor cognitive și emoționale ale omului, și Raymond Kurzweil (The Age of Intelligent Machines, 1990), care a prezis subordonarea omului de către produsele „inteligenței artificiale” –  vorbesc de „transumanismul tehnologic”. Acesta postulează că mașinile electronice vor ajunge să controleze oamenii. Cum s-a văzut recent, apar computere de mare capacitate, cu programe în stare să elaboreze lucrări științifice pe baza cărora se iau decizii de viață!

Azi suntem oricum, din varii motive, în situația în care, din numeroase motive, trebuie să ne întrebăm din nou asupra a ceea ce înseamnă, la propriu, „a gândi”. Cel puțin două fenomene de amploare ne obligă la a ne chestiona.

Primul este conformismul ideologic, astăzi refugiat în teama de a pune întrebări realității și în tot mai nesincera discutare a cadrului vieții oamenilor, în mod exact, a instituțiilor, deciziilor și decidenților. În mulțumirea  cu ceea ce este, chiar dacă se știe că ceea ce este prezintă pericole, nedreptăți și abuzuri!

Al doilea este modernismul înjumătățit. Digitalizarea este, desigur, partea avansată a modernizării și, ca orice parte organică a acesteia, este de salutat. Efectele ei economice, sociale, culturale sunt eminamente benefice. În urma ei, apare însă, ca și în alte cazuri ale istoriei modernității (de pildă, înțelegerea libertății individuale ruptă de răspundere, a competiției străină de morală, a statului ca simplu spectator la fraude și nedreptăți etc.) o înțelegere înjumătățită, ce reduce modernitatea la componente tehnologice. Mai mult, se creează iluzia că digitalizarea rezolvă orice, până la a deveni subiect al istoriei.

Ca ilustrare, se vorbește de Marea Resetare a lumii în urma pandemiei (Klaus Schwab, Thierry Malleret, The Great Reset, World Economic Forum, Cologne/Geneve, 2020), dar fără subiecți umani. Yuval Noah Harari propune despărțirea de „umanism” prin trecerea de la o „lume homocentrică, la o lume datocentrică” (Homo Deus. A Brief History of Tomorrow, Vintage, London, 2016, p. 454) care adoptă „o abordare strict funcțională a umanității, stabilind valoarea experienței umane conform funcției ei în mecanismele de procesare a datelor” (p. 452). În acest cadru, „individul devine un mic jeton în sistemul uriaș pe care nimeni nu-l înțelege cu adevărat” (p. 449), iar preocupări de odinioară – fericirea, sănătatea, de pildă – intră definitiv în umbră. Oamenii ar putea fi înlocuiți de anonimul compus din angrenajul de piese ale tehnologiei informatice. Mulți ar deveni astfel de prisos.

Tema relației dintre digitalizare și gândire a intrat, firește, în prim-plan. Răspunsul azi de referință este: computerul este o realizare extraordinară, dar nu înlocuiește gândirea. În favoarea lui sunt multe argumente. Amintesc aici doar două.

Hilary Putnam a adus  notoriul „argument computerial”, conform căruia în sistemele care au cel puţin gradul de complexitate al mașinilor capabile să dea seama de propria funcționare, care sunt „maşinile Turing”, „descrierile organizării funcţionale” sunt logic diferite de „construcţia lor structurală (fizico-chimică)” și de „descrierile modului de comportament efectiv sau potenţial” (Mind, Language and Reality, 1975). Iar dacă această diferență este valabilă în cazul „maşinilor Turing”, ea este cu atât mai valabilă în cazul unui sistem cu mult mai complex, care este omul. John R. Searle a argumentat că descrierea proceselor ce au loc în creier poate fi sintactică, dar, atunci când se pune întrebarea asupra semnificației, acea descriere nu mai face față. Altfel spus – iar acesta este în esență vestitul „argument al camerei chineze” – „un computer poate executa pașii unui program pentru anumite capacități mentale spre a înțelege chineza, chiar dacă nu stăpânește semnificația niciunui cuvânt în chineză” (John R. Searle, Philosophy in a New Century. Selected Essais, Cambridge University Press, 2008, p.87). Creierul poate fi luat drept computer, dar este mai mult de atât.

Dincolo de controverse, devine tot mai evident faptul că digitalizarea este expresie a logicii simbolice, a informaticii și a ingineriei electronice. Cum spunea cineva deunăzi, „realitatea digitală” este logică și matematică aplicată în subordinea „eficienței” acțiunilor. Acesta este sensul ei.

Argumentul meu este că se pot obține, printr-o analiză, plecând de la nivelul accesibil oricărui om, următoarele trepte ale cunoașterii: judecata; propoziția folosită în comunicarea curentă dintre oameni; ansamblul de propoziții ce poate reda diferențele, divergențele, contradicțiile realității; propoziții ca parte a „actelor de vorbire”; acestea, ca părți ale „jocurilor de limbaj”; delimitarea informației și folosirea tehnicilor digitale; operarea cu argumente în vederea ajungerii la „înțelegere”; privirea argumentelor din punctul de vedere al inteligibilității expresiei, veracității vorbitorului, adevărului conținutului și justeței relației celor care comunică. Tabloul acesta ne spune că ceea ce numim cunoaștere – inclusiv cea realizată cu ajutorul „inteligenței artificiale” – pleacă de la date factuale și este de încredere. Ea se realizează azi în trepte și presupune parcurgerea lor. Pierde acela care nu se folosește de computer.

Apăr însă susținerea că, înțeleasă ca asumare a condițiilor vieții umane, gândirea este mai sus de aceste trepte, fără a se rupe de ele. Și fără a se reduce la vreuna. Ca efect – cultura, luată în lărgimea și bogăția ei, rămâne indispensabilă omului.

articolul original.

Cocaină și heroină legale - noul experiment canadian

1 February 2023 at 06:20
Cocaină și heroină legale - noul experiment canadian

După ce a legalizat consumul de canabis în 2018, Canada permite de ieri un experiment de trei ani în provincia British Columbia: deținerea unei mici cantități de droguri grele, cum ar fi heroina și cocaina, este dezincriminată. Astfel, deși aceste substanțe vor rămâne ilegale, adulții aflați în posesia unui total combinat de mai puțin de 2,5 g de droguri nu vor fi arestați, acuzați și nici nu vor fi confiscate substanțele. În schimb, li se vor oferi informații despre serviciile de sănătate și sociale disponibile.

Autoritățile federale și regionale consideră acest experiment o încercare de a salva vieți. Aproximativ 10.000 de locuitori au murit din cauza supradozelor de droguri de când Columbia Britanică a declarat drogurile drept o urgență de sănătate publică în 2016.

„Decriminalizarea persoanelor care consumă droguri distruge frica și rușinea asociate cu consumul de substanțe și le asigură că se simt mai în siguranță în căutarea asistenței care salvează vieți”, a declarat Jennifer Whiteside, ministrul Sănătății mintale și dependențelor din Columbia Britanică.

Nu căutați în magazine

Mii de ofițeri de poliție din provincie au primit instruire cu privire la schimbarea regulilor, inclusiv cei din Vancouver, cel mai mare oraș din provincie.

Drogurile permise acum în cantități mici rămân interzise, ceea ce înseamnă că nu există planuri de a le vinde în magazine, spre deosebire de marijuana. Traficul lor peste granițe rămâne, de asemenea, ilegal.

Vânzarea de droguri rămâne ilegală. De asemenea, este ilegală deținerea de droguri în școli, grădinițe și aeroporturi.

Metamfetamina, fentanilul și morfina se află și ele pe lista substanțelor incluse în acest experiment.

Ministrul federal al Sănătății mintale și al dependențelor, Carolyn Bennett, numește această măsură „o schimbare monumentală a politicii în materie de droguri, care favorizează încurajarea relațiilor de încredere și de susținere în domeniul sănătății și al serviciilor sociale, în detrimentul incriminării ulterioare”.

articolul original.

Brexitul afectează puternic economia britanică: 100 de miliarde de lire sterline pe an pagubă

31 January 2023 at 22:00
Brexitul afectează puternic economia britanică: 100 de miliarde de lire sterline pe an pagubă

Brexitul costă economia britanică 100 de miliarde de lire sterline pe an (124 de miliarde de dolari), iar efectele se întind de la investiţiile în afaceri până la capacitatea companiilor de a angaja muncitori, relatează Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

O analiză realizată de Bloomberg la trei ani de la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană conturează o imagine sumbră a pagubelor provocate de modul în care a fost gestionată de guvernul conservator despărţirea de Uniunea Europeană.

Economiştii Ana Andrade şi Dan Hanson estimează că economia este cu 4% mai mică decât ar fi putut fi, investiţiile în afaceri fiind semnificativ întârziate, iar deficitul de lucrători din UE este din ce în ce mai mare.

Cu toate acestea, este clar că performanţa economică a Regatului Unit a început să se îndepărteze de restul Grupului celor şapte după votul din 2016 pentru ieşirea din UE şi s-a extins de atunci.

Performanţa scăzută se explică parţial prin investiţiile întreprinderilor, deoarece firmele au pus în aşteptare deciziile de cheltuieli din cauza incertitudinii cu privire la ceea ce ar însemna viaţa în afara UE. Deşi o parte din această prudenţă se risipeşte, Regatul Unit mai are un drum lung de parcurs pentru a reduce decalajul faţă de principalii săi colegi. La aproximativ 9% din PIB, investiţiile întreprinderilor sunt în urma mediei Grupului celor şapte, de 13%.

Economia britanică continuă să fie afectată de deficitul de forţă de muncă - iar Brexit-ul nu a jucat un rol minor.

Hanson şi Andrade estimează că există cu 370 000 de lucrători din UE mai puţini angajaţi în Regatul Unit decât ar fi fost cazul dacă Marea Britanie ar fi rămas pe piaţa unică, cifră compensată doar parţial de sosirea cetăţenilor din afara UE.

articolul original.
Ieri — 31 January 2023Jurnalul

Peste un milion de francezi au protestat împotriva creșterii vârstei de pensionare

31 January 2023 at 21:45
Peste un milion de francezi au protestat împotriva creșterii vârstei de pensionare

Mai mult de un milion de oameni au participat marţi, în zeci de oraşe din Franţa, la protestele faţă de reforma pensiilor, iar premierul Elisabeth Borne a declarat că înţelege "semnele de întrebare şi dubiile" generate de proiect.

Potrivit datelor Ministerului de Interne de la Paris, 1,27 milioane de persoane au participat la protestele organizate de principalele centrale sindicale din Franţa.

Reprezentanţii Confederaţiei Generale a Muncii (CGT) au estimat că la protestele faţă de creşterea vârstei de pensionare au participat 2,8 milioane de oameni. La Paris, autorităţile au raportat aproximativ 90.000 de manifestanţi, iar sindicatele 500.000. Protestele au fost însoţite de greve care au afectat în principal transporturile şi învăţământul.

Principalele sindicate din Franţa au anunţat marţi seară, conform postului BFMTV şi cotidianului Le Figaro, organizarea de noi proteste pe 7 şi 11 februarie.

"Reforma pensiilor suscită semne de întrebare şi dubii. Le înţelegem. Începe dezbaterea parlamentară. Va permite, prin transparenţă, îmbunătăţirea proiectului nostru (...)", a afirmat premierul Elisabeth Borne.

Este al doilea val de proteste față de planurile președintelui Emmanuel Macron de a crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.

La 62 de ani, vârsta de pensionare din Franța este mai mică decât în majoritatea țărilor din Europa de Vest. Italia și Germania au optat pentru creșterea vârstei oficiale de pensionare la 67 de ani, în timp ce în Spania vârsta de pensionare este de 65 de ani, iar în Marea Britanie este de 66 de ani.

imageimage››› Vezi galeria foto ‹‹‹

articolul original.

Țările baltice și Polonia se opun participării sportivilor ruși și belaruși la Jocurile Olimpice

31 January 2023 at 21:30
Țările baltice și Polonia se opun participării sportivilor ruși și belaruși la Jocurile Olimpice

Țările baltice și Polonia se opun oricărei participări a sportivilor ruși și belaruși la Jocurile Olimpice, chiar și sub un steag neutru, a declarat marți ministrul de Externe leton.

Săptămâna trecută, CIO a declarat că examinează o "cale" pentru ca rușii să participe la Jocurile de vară de anul viitor de la Paris, probabil ca atleți neutri, mai degrabă decât sub drapelul lor național, relatează AFP.

Anunțul a stârnit o reacție imediată din partea Kievului, un consilier prezidențial ucrainean acuzând CIO că este un "promotor al războiului".

Ministrul leton de externe Edgars Rinkevics a arătat într-un tweet: "Decizia de a permite sportivilor ruși și belaruși să concureze la următoarele Jocuri Olimpice este imorală și greșită".

El a cerut ca Rusia să fie izolată atâta timp cât continuă invazia în Ucraina.

"CIO (Comitetul Internațional Olimpic) nu ar trebui să devină complice la eforturile de propagandă ale Rusiei", a declarat Rinkevics după o întâlnire cu omologii săi din țările baltice și Polonia la Riga.

Ucraina a amenințat că va boicota Jocurile de la Paris dacă rușilor li se va permite să participe.

Comitetul olimpic leton s-a alăturat apelului de boicotare.

"Letonia nu va participa la jocuri alături de țara agresoare", a declarat președintele Comitetului, Zorzs Tikmers, pentru LTV1 din Letonia.

Ministrul polonez al sporturilor, Kamil Bortniczuk, a declarat săptămâna trecută că "nu-și poate imagina" un scenariu în care sportivii ruși și bieloruși să participe la Jocurile Olimpice, precizând că nu exclude posibilitatea de a da un "ultimatum" CIO.

Fără a anunța un boicot, Bortniczuk a declarat că Polonia va organiza "o coaliție eficientă de țări" pentru a bloca participarea atleților ruși și belaruși la Jocurile Olimpice de anul viitor.

Șeful Comitetului Olimpic al Rusiei a declarat marți că sportivii săi nu trebuie să fie supuși unor condiții diferite de cele ale altor țări.

articolul original.

A murit astrologul Mădălina Manole. Avea doar 38 de ani

31 January 2023 at 21:19
A murit astrologul Mădălina Manole. Avea doar 38 de ani

Astrologul Mădălina Manole a murit luni seară. Vestea a căzut ca un trăznet pentru toți cei care o cunoșteau și admirau pe tânăra de 38 de ani. Cauza oficială a decesului este deocamdată necunoscută.

„Așa cum, probabil, unii dintre voi au aflat deja, Mădă a plecat aseară într-o lume mai bună. Vom reveni cu informații despre ziua când ne vom despărți, doar fizic, de ea, imediat ce vom avea detalii. Vă mulțumim!”, a transmis familia Mădălinei.

Potrivit antena3.ro, conform primelor informații, se pare că Mădălina Manole a murit în urma unui stop cardio-respirator.

Surse din apropierea familiei spun că Mădălina Manole a fost internată în 2022 suferind de "colică abdominală, deshidratare completă și blocaj renal", transmite antena1.

Deşi era inginer specializat în electronică şi telecomunicaţii, astrologia era profesia ei de suflet.

Pe 19 iulie 2022, Mădălina postat pe contul oficial următorul mesaj: “Am revenit cu forte proaspete! Am avut o perioada grea, in care m-am confruntat cu niste probleme de sanatate grave din cauza carora am ajuns la transfuzii de sange.  A fost si un burn out la mijloc si asta pentru ca m-am suprasolicitat. Am muncit fara pauza in ultimii 5 ani. Asa ca Universul a decis sa-mi puna frana si sa ma invete sa ma pretuiesc mai mult. De aceea unele colaborari le-am incheiat. Am ales sa raman alaturi de cei care-mi apreciaza munca si dau valoare contentului.”

Mădălina Manole a fost redactor la revista Unica, a scris la Cancan, Ego.ro, Playtech.ro, Gândul, Observator și alte publicații online, iar în ultima perioadă realiza rubrica de horoscop la matinalul de la Kanal D, „Dimineți cu noi”, după ce în prealabil lucrase la matinalul de la TVR.

„Iubesc să scriu, să vorbesc şi să ajut oamenii, dar nu ştiam cum să le îmbin. Formula magică, astrologia, am descoperit-o de mică, însă abia după ce mi-am pus câteva (multe) întrebări existenţiale şi după ce experienţele vieţii mi-au rămas fără explicaţie, am pornit să descifrez misterele Universului”, spunea Mădălina Manole.

imageimageimageimage››› Vezi galeria foto ‹‹‹

articolul original.

Ce țară ocupă locul 1 ca percepție a corupţiei în sectorul de stat la nivelul UE?

31 January 2023 at 21:15
Ce țară ocupă locul 1 ca percepție a corupţiei în sectorul de stat la nivelul UE?

Ungaria este percepută ca fiind afectată cel mai mult de corupţie în sectorul public la nivelul Uniunii Europene, potrivit celui mai nou raport al organizaţiei Transparency International, care plasează pe următoarele locuri Bulgaria şi România.

Cu un punctaj cuprins între 42 şi 46 din totalul de 100, Ungaria, Bulgaria şi România sunt cu mult în urma primelor trei ţări din UE care au cele mai bune rezultate, naţiuni situate în Peninsula Scandinavă - Danemarca (90 de puncte), Finlanda (87) şi Suedia (83), conform Indicelui privind Percepţia Corupţiei în 2022, un raport elaborat de organizaţia nonguvernamentală Transparency International şi citat de site-ul Politico.eu.

Danemarca şi Finlanda sunt pe primele locuri şi la nivel mondial în privinţa eliminării corupţiei, alături de Noua Zeelandă, Transparency International argumentând că aceste naţiuni au "instituţii democratice puternice".

Luxemburgul, Marea Britanie şi Austria au înregistrat regrese privind corupţia în ultimii cinci ani.

Pe ultimele locuri ale clasamentului sunt state afectate grav de "conflicte prelungite" şi de corupţie - Siria, Sudanul de Sud şi Somalia.

articolul original.

Institutul Cultural Român încurajează inițiativele operatorilor culturali: Apel de proiecte pentru promovarea culturii române în străinătate prin Programul Cantemir

31 January 2023 at 21:00
Institutul Cultural Român încurajează inițiativele operatorilor culturali: Apel de proiecte pentru promovarea culturii române în străinătate prin Programul Cantemir

Institutul Cultural Român (ICR) anunță relansarea Programului de finanțare și parteneriate culturale Cantemir, destinat proiectelor din mediul internațional. În cadrul acestui program, derulat anterior în perioada 2006-2012 și reluat în 2023 cu unele modificări, ICR va acorda finanțare nerambursabilă pentru inițiative culturale din domeniile arte vizuale (arte plastice, arte decorative, știință/cercetare și arhitectură, design, noile media, fotografie, performance) și artele spectacolului (teatru, muzică, dans). Evenimentele asociate proiectelor finanțate vor fi organizate exclusiv în afara țării.

Relansarea Programului Cantemir este un pas important în implementarea Strategiei ICR pe care am adoptat-o anul trecut, reprezentând transpunerea în practică a Axei pentru dezvoltare «Susținere culturală». Principalul obiectiv urmărit este conectarea operatorilor culturali din România cu parteneri din străinătate. Astfel, existența a cel puțin unui partener din țara gazdă este condiția esențială pentru aplicații. Cred în parteneriatul cu sectorul cultural pentru promovarea culturii române peste hotare, iar transparența și accesibilitatea sunt parte din normalitate”, a declarat Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.

În 2023, bugetul alocat sesiunii de selecţie din cadrul Programului Cantemir este de 2.400.000 lei, împărțit în mod egal între cele două domenii – arte vizuale și artele spectacolului. Suma maximă care poate fi acordată unui proiect cultural este de 100.000 lei.

Operatorii culturali sunt invitați să depună solicitările de finanțare în perioada 20 februarie – 21 martie 2023. La sesiunea de selecție poate participa orice persoană fizică autorizată, întreprindere individuală, întreprindere familială sau persoană juridică de drept public ori privat, din România sau de pe teritoriul Uniunii Europene, care are calitatea de operator cultural, nu are datorii la bugetul de stat sau la bugetul local și și-a respectat obligațiile asumate prin contractele de finanțare nerambursabilă anterioare. Documentele necesare înscrierii, incluse în regulamentul Programului, vor fi completate și transmise la adresa programulcantemir@icr.ro,  într-un singur PDF (max 10MB), până la 21 martie 2023, ora 24:00 (GMT+2).

Pentru a fi eligibil, un proiect cultural trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să se desfășoare în intervalul 01.06.2023– 15.10.2023, după semnarea contractelor de finanțare; să se deruleze în parteneriat cu cel puțin o organizație culturală din țara de desfășurare; să nu beneficieze de alte surse de finanțare oferite de Institutul Cultural Român (inclusiv prin reprezentanțele sale din străinătate); să nu beneficieze de cofinanțare din alte fonduri publice care aplică scheme de minimis/de ajutor de stat; să se adreseze publicului din străinătate.

Despre Programul Cantemir

Programul Cantemir vizează excelența artistică, originalitatea, încurajarea fuziunii formelor artistice inovatoare și experimentale; dimensiunea europeană, cooperarea/coproducțiile internaționale; contribuția la creșterea vizibilității culturii române și a interesului pentru aceasta pe piețele culturale internaționale, prin facilitarea accesului la creații românești reprezentative; atragerea publicului prin valoarea și relevanța culturală/artistică a proiectului; susținerea parteneriatelor dintre operatorii culturali români și străini, pe de-o parte, și organizațiile culturale internaționale, pe de altă parte; reliefarea unor teme culturale de actualitate, specifice anului cultural 2023. Proiectele realizate în parteneriat cu ICR nu sunt eligibile, acestea făcând obiectul altor programe și priorități ale ICR.

Acordarea finanțărilor nerambursabile prin programul Cantemir se realizează pe bază de selecție de oferte culturale, în conformitate cu prevederile Ordonanței nr. 51 din 11 august 1998 privind îmbunătățirea sistemului de finanțare nerambursabilă a proiectelor culturale, modificată și completată prin Ordonanța Guvernului  nr. 83/2022 și în concordanță cu prevederile regulamentului Programului. Finanțarea nerambursabilă se acordă în lei, prin virament bancar, numai în condițiile existenței unor surse de finanțare proprii sau atrase ale beneficiarului finanțării, în procent de minimum 10% din valoarea proiectului.

Pentru a fi considerat partener al beneficiarului finanțării, un operator cultural trebuie să aibă sediul social legal în țara de desfășurare a proiectului, să participe la realizarea activităților propuse și să semneze declarația de parteneriat. Furnizarea contra cost a unor produse sau servicii necesare proiectului nu poate fi considerată activitate de parteneriat.

articolul original.

Statele Unite acuză Rusia că refuză inspecţiile la instalaţii militare strategice

31 January 2023 at 18:15
Statele Unite acuză Rusia că refuză inspecţiile la instalaţii militare strategice

Administraţia de la Washington a acuzat, marţi, Rusia că nu se conformează obligaţiilor asumate prin Noul Tratat de Reducere a Armamentului Strategic (Noul START), refuzând inspecţiile pe bază de reciprocitate în baze militare, pe fondul tensiunilor dintre Occident şi Moscova.

„Refuzul Rusiei de a facilita activităţile de inspectare împiedică Statele Unite să exercite drepturi importante în virtutea Tratatului Noul START şi ameninţă viabilitatea controlului nuclear între SUA şi Rusia”, a declarat marţi un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, citat de agenţia Reuters.

„Rusia nu s-a conformat nici obligaţiei din Tratatul Noul START de a convoca o sesiune a Comisiei Consultative Bilaterale în termenul prevăzut”, a afirmat oficialul american, potrivit postului de televiziune CNN.

Oficialul american a precizat că Moscova a avut o "direcţie clară" de revenire la inspecţii, subliniind că Washingtonul menţine disponibilitatea de a colabora pentru relansarea aplicării Tratatului Noul START.

În noiembrie 2022, Rusia a anulat participarea la o reuniune programată la Cairo pentru discuţii cu Statele Unite despre reluarea inspecţiilor reciproce la capabilităţile nucleare, în cadrul Noului Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START).

Diplomaţi din Rusia şi Statele Unite s-au întâlnit în decembrie 2022, în oraşul turc Istanbul, pentru a discuta o serie de aspecte ale relaţiilor bilaterale, care rămân tensionate. Pe fondul disputelor din ultimii ani, Statele Unite şi Rusia şi-au redus semnificativ personalul diplomatic, inclusiv după o serie de expulzări.

articolul original.

Creșteri spectaculoase ale livrărilor de gaze lichefiate din Rusia spre UE în 2022

31 January 2023 at 18:00
Creșteri spectaculoase ale livrărilor de gaze lichefiate din Rusia spre UE în 2022

Livrările de gaze lichefiate (GNL) din Rusia spre UE au crescut cu circa 20% în 2022, comparativ cu anul anterior, ajungând la 17 milioane de tone, arată platforma Refinitiv Eikon, citată de Reuters.

Acest lucru a fost benefic pentru UE deoarece a compensat parțial scăderea exporturilor de gaze naturale prin conducte, din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.  Astfel că blocul comunitar a majorat importurile de GNL, livrat e mare, în timp ce gazele naturale prin conducte din Rusia au ajuns la cel mai mic nivel din anii 90. Totodată, conductele Nord Stream prin Mareea Baltică au fost avariate în urma unor explozii, despre care Moscova acuză că au avut loc ca urmare a unor acte de sabotaj. 

În același timp, exporturile totale de gaze lichefiate ale Federației Ruse au crescut cu 8,6% în 2022, până la 33 de milioane de tone, respectiv 45 de miliarde de metri cubi, dintre care peste 50% au fost livrate în UE. 
Compania Novatek, cel mai mare producător rus de GNL, a livrat 20,8 milioane de tone prin proiectul Yamal din zona arctică și alte 700.000 de tone  GNL prin proiectul proiectul Kriogaz-Vysotsk din Marea Baltică. Prin proiectul Sakhalin-2, dezvoltat de un consorţiu condus de Gazprom pe coasta Pacificului, au crescut cu 11% livrările de GNL, la 11,2 milioane de tone. 

articolul original.

Ciucă: Pentru 2023 am alocat cercetării un buget mai mare cu 70% față de anul trecut

31 January 2023 at 17:47
Ciucă: Pentru 2023 am alocat cercetării un buget mai mare cu 70% față de anul trecut

Guvernul a alocat cercetării în 2023 un buget cu 70% mai mare decât anul trecut, iar în 2024 cercetarea va avea un buget de 1% din PIB, a anunțat marți premierul Nicolae Ciucă, la prima ediție a Galei Cercetării Românești.

Premierul susține că investiția în cercetare și inovare este cheia pentru a fi competitivi în economia globală.

„De aceea, pentru 2023 am alocat cercetării un buget mai mare cu 70% față de anul trecut, iar în 2024 cercetarea va avea un buget de 1% din PIB. Până în 2027, cercetarea va beneficia de investiții în valoare de 60 de miliarde de lei, conform planului aprobat de Guvernul României. Aceste investiții se vor întoarce înapoi prin creștere economică, crearea de noi locuri de muncă și îmbunătățirea nivelului de trai al tuturor românilor”, a spus Nicolae Ciucă.

El a anunțat că Guvernul lucrează la un cadru favorabil pentru ca cercetătorii români din diaspora să se întoarcă acasă, iar România să aibă o nouă legislație privind cariera și statutul cercetătorilor.

„România nu duce lipsă de idei bune, creativitate, ori soluții inovative, dar acestea trebuie transferate din laboratoarele și institutele de cercetare pe linia de producție și mai apoi în economie. Dacă am reușit, în complicatul an 2022, să creștem PIB-ul României cu 49 de miliarde de euro, adică echivalentul întregului PIB din 2002, putem amplifica această dezvoltare valorificând rolul cercetării și inovării”, a mai spus Ciucă.

articolul original.

Efectul Brexit. Economia britanică, singura din G7 care va scădea în 2023

31 January 2023 at 17:45
Efectul Brexit. Economia britanică, singura din G7 care va scădea în 2023

Economia Marii Britanii se va contracta și va avea performanțe mai slabe decât alte economii avansate, deoarece costul vieții continuă să afecteze gospodăriile, a declarat Fondul Monetar Internațional (FMI).

FMI a precizat că economia se va contracta cu 0,6% în 2023, în loc să crească ușor, așa cum se preconiza anterior.

Cu toate acestea, FMI a mai spus că, după declarația de toamnă, consideră că economia britanică este acum "pe drumul cel bun".

Cancelarul Jeremy Hunt a declarat că Marea Britanie a depășit multe previziuni anul trecut.

În actualizarea Perspectivei Economice Mondiale, FMI, care lucrează pentru a stabiliza creșterea economică, a declarat că produsul intern brut (PIB) al Regatului Unit se va reduce în loc să crească cu 0,3% în acest an.

Acesta a prezis că Regatul Unit va fi singura țară - din toate economiile avansate și emergente ale lumii - care va suferi un an de scădere a PIB-ului.

FMI a precizat că noile sale previziuni reflectă prețurile ridicate ale energiei din Marea Britanie și condițiile financiare, cum ar fi inflația ridicată.

Instituția a declarat că în 2024 se așteaptă ca în Marea Britanie să înregistreze o creștere de 0,9%, față de 0,6% anterior.

imageimage››› Vezi galeria foto ‹‹‹

articolul original.

Skoda își reduce producția auto din cauza deficitului de cipuri

31 January 2023 at 17:30
Skoda își reduce producția auto din cauza deficitului de cipuri

Producătorul ceh de autovehicule Skoda, parte a grupului Volkswagen, a anunțat reducerea producției din cauza crizei cipurilor, scrie Reuters.

"După începutul optimist din primele săptămâni ale anului, situaţia producţiei se înrăutăţeşte din nou", au transmis sindicatele. Unele schimburi care lucrează la producţia modelelor Octavia, Enyaq, Fabia, Scala şi Kamiq vor fi anulate.

Vânzările globale Skoda din 2022 au scăzut cu 16,7%, din cauza lipsei de componente, a problemelor din lanţurile de aprovizionare şi a războiului din Ucraina.
"Situaţia de pe piaţă va rămâne tensionată în 2023, dar suntem prudent optimişti că situaţia se va îmbunătăţi în lunile următoare", a spus directorul general Skoda Auto, Klaus Zellmer.

Skoda are trei fabrici și 33.000 de angajați. 

articolul original.

Casa Generațiilor, un proiect pentru revenirea la cultură

31 January 2023 at 15:23
Casa Generațiilor, un proiect pentru revenirea la cultură

O casă de patrimoniu, colecții de jucării, o bibliotecă și o expoziție a scriitorilor din comuna Pietroșița stau la baza unui proiect prin care copiii și tinerii pot fi readuși pe drumul către marea cultură. Inițiativa înființării Fundației „Casa Generațiilor” le aparține soților Vărzaru, care și-au început activitatea în societatea civilă prin organizarea unor evenimente culturale inedite, pentru comunitatea locală, încă din anul 2002. Acum au transformat o casă de patrimoniu într-un muzeu particular și în spațiu pentru activități culturale. Casa este și un monument istoric pe care l-au salvat de la distrugere, într-o zonă cu peste 100 astfel de clădiri, pe care vor să o promoveze ca destinație turistică.

Povestea proiectului „Casa Generațiilor” s-a născut din nevoia soților Vărzaru de a le transmite tinerilor iubirea pentru viața culturală. Primele evenimente pe care le-au organizat, prin „Fundația Femina”, au atras copiii din localitate și din zonele învecinate, încă de acum 20 de ani, iar pentru a putea extinde acest proiect de suflet, făcând legătura între arhitectura deosebită a locului și viața culturală, au găsit un nou element prin care să atragă tinerele generații: colecțiile.

Pentru cei mici, în Casa Generațiilor de la Pietroșița, județul Dâmbovița, există o impresionantă colecție de păpuși din perioade diferite ale istoriei recente, de la cele de porțelan, până la jucăriile contemporane, trecând prin perioada comunistă, cu etapele ei. Expoziția de păpuși este doar un „cârlig” pentru copiii care ajung astfel în casa în care află și poveștile scriitorilor din localitatea lor, dar și povestea clădirii istorice care găzduiește expozițiile și activitățile, iar astfel pot dezvolta pasiuni pentru artă, arhitectură și preocupări intelectuale.

Povestea unui monument recuperat

„Am reușit să refacem casa care astăzi găzduiește expozițiile, colecțiile și evenimentele culturale. Această casă este monument istoric, este poziționată în centrul istoric al comunei Pietroșița, iar noi luptăm pentru protecția ei și a celorlalte monumente din localitate. Aceasta este, de fapt, chiar principala activitate a fundației „Casa Generațiilor”, pentru că aceste monumente trebuie să le rămână viitoarelor generații. Prin acest proiect vrem să facem cunoscută localitatea noastră și pentru turiștii care trec spre sau dinspre Sinaia și ar putea să se oprească pentru a vizita această zonă istorică de tip ansamblu care include casele de pe ambele laturi ale Drumului Național 71 Târgoviște-Sinaia. Arhitectura din această zonă este unică, iar vizitatorii ar putea veni să facă o vizită la Muzeul de Etnografie, apoi să se oprească la „Casa Generațiilor” și să vadă toate celelalte case monument istoric, absolut impresionante. Pe lângă acest proiect, vrem să facem din „Casa Generațiilor” un loc al culturii și al educației pentru tinerele generații, un loc unde copiii să afle ce oameni de cultură au în comună și cum a decurs viața culturală aici”, a explicat, pentru Jurnalul, Domnica Vărzaru.

Ideea a venit de la Nürnberg

Casa Generațiilor spune atât povestea arhitecturii din nordul județului Dâmbovița, cât și pe cea a obiectelor de mobilier, a obiectelor din gospodării, a decorațiunilor din mai multe perioade, cu deosebirile apărute de la o generație la alta. Iar colecțiile de obiecte arată evoluția acestora, în timp.

„Ideea expunerii colecțiilor ne-a venit după ce am vizitat Muzeul Jucăriilor de la Nürnberg, din Germania, dar și după ce am văzut o impresionantă colecție de rochii de mireasă, la un eveniment din județul nostru, din fosta stațiune balneo-climaterică Vulcana Pandele. Nu avem atâția bani încât să deschidem un muzeu al jucăriilor precum cel de la Nürnberg, dar am reușit să strângem o colecție de păpuși din mai multe perioade, care să le arate celor mici cum s-au transformat, în timp, jucăriile lor. Am primit multe exponate și încă mai adăugăm la colecție. Rochiile de mireasă de la Vulcana Pandele ne-au ajutat să înțelegem cât de important este să existe colecții. Peste 100 de ani este foarte greu să aduni lucruri pentru a face o colecție, dar atunci când aceste lucruri sunt conservate și expuse, încă din contemporaneitatea lor, devin piese foarte importante în colecțiile care peste câteva generații vor avea o valoare și mai mare”, mai spune reprezentanta fundației.

În anul 2002, familia Vărzaru a organizat și o primă expoziție de desene și de pictură, prin Fundația „Femina”. Atunci și-au expus operele de artă foarte mulți copii din localitatea Pietroșița care acum au peste 23 de ani. „Mai avem și acum acele desene și picturi. Vrem să organizăm din nou expoziția, anul acesta, și să-i invităm pe copiii care au participat atunci, pentru a face legătura între generații”, mai spune Domnica Vărzaru.

imageimageimageimageimage››› Vezi galeria foto ‹‹‹

articolul original.

Dosarul "Măști pentru MApN". DNA propune arestarea preventivă a lui Victor și Alexandru Pițurcă, precum și a șefului Romarm

31 January 2023 at 15:21
Dosarul "Măști pentru MApN". DNA propune arestarea preventivă a lui Victor și Alexandru Pițurcă, precum și a șefului Romarm

Procurorii DNA au trimis cerere de arestare preventivă la Tribunalul București pentru Victor Pițurcă și fiul său, Alexandru Pițurcă, precum și pentru șeful Romarm, Gabriel Țuțu, în dosarul achizițiilor măștilor de protecție neconforme pentru MApN, potrivit unor surse judiciare.

Alexandru Pițurcă a fost reținut, astăzi, pentru 24 de ore sub acuzația de cumpărare de influență. Victor Pițurcă a fost eliberat, marți, din arest și se află sub control judiciar. 

În perioada 19 martie 2020 - 16 septembrie 2021, Gabriel Ţuţu, director general al Romarm, cu încălcarea dispoziţiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme, din care făcea parte şi o societate controlată de Alexandru Piţurcă, două contracte de achiziţie publică pentru cumpărarea a 7 utilaje neconforme de producere a măştilor de protecţie. Contractul are prevederi dezavantajoase pentru Romarm. Prejudiciul se ridică la peste 8,6 milioane de lei. 
În intervalul 19 martie 2020 - 10 aprilie 2020, Gabriel Ţuţu ar fi pretins, de la reprezentanţii firmelor implicate în achiziţii, introducerea unui prieten în circuitul comercial al unor măşti de protecţie neconforme către MApN, fără ca acesta să desfăşoare activităţi comerciale reale în legătură cu contractul de livrare a măștilor.
"În schimbul acestor 'servicii', suspectul Gabriel Ţuţu ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor din cadrul MApN şi că îi va determina pe aceştia să încredinţeze direct şi fără proceduri publice contractele de furnizare, dar şi să efectueze recepţia fără problemă a produselor respective şi să achite la timp facturile emise în acest sens. În contextul menţionat mai sus, suspectul Ţuţu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei", arată DNA.

Alexandru Piţurcă ar fi acceptat direct condiţiile impuse de Gabriel Ţuţu, în schimbul cărora șeful Romarm ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra unor funcţionari din MApN şi îi va determina să-i încredințeze contractele fără licitație. 

imageimageimageimageimage››› Vezi galeria foto ‹‹‹

articolul original.

CFR SA a lansat licitaţia pentru modernizarea Gării de Nord

31 January 2023 at 15:15
CFR SA a lansat licitaţia pentru modernizarea Gării de Nord

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat oficial prima etapă a celui mai mare proiect Feroviar de investiții din Capitală, licitația pentru achiziția serviciilor de proiectare și de execuție a lucrărilor de Modernizare/consolidare/reabilitare a stației CF GARA DE NORD București (Etapa I) , un proiect în valoare de 471,15 MILIOANE lei, cu finanțare prevăzută în PROGRAMUL OPERAȚIONAL TRANSPORT (POT).

ETAPA I a programului de MODERNIZARE a celei mai mari gări din România – GARA DE NORD BUCUREȘTI – include reabilitarea spațiilor existente în cele trei corpuri ale clădirii, unde se desfășoară activitatea feroviară, serviciu destinate publicului călător și activitatea comercială:

 • Corp A (clădiri B-dul Dinicu Golescu)
 • Corp B (central, coloane, casele d ebilete clasa I)
 • Corp C (casele de bilete clasa a II-a, Calea gGiviței

Principalele lucrări de modernizare vizează:

 • modernizarea/consolidarea/reabilitarea clădirilor din stația de călători București Nord;
 • modernizarea spațiilor destinate publicului călător, inclusive pentru persoanele cu dizabilități;
 • asigurarea elementelor de siguranță și confort pentru călători - balustrade, rampe pentru persoane cu dizabilități, lifturi, sisteme de control acces;
 • reabilitarea construcțiilor monument cu valoare istorică;
 • crearea unor spații verzi centrale, cu zonă de așteptare pentru publicul aflat în tranzit;
 • regenerarea zonei aferente stației de călători Gara de Nord pe principiile de smart city/creative city/green city;
 • sisteme noi de ventilație/încălzire
 • modernizarea sistemului d eiluminat și a instalațiilor electrice, sanitare, termice etc;
 • modernizarea istemului de informare a publicului călător și a echipamentului de telecomunicații etc.

Prin implementarea acestui important program, staţia de cale ferată București Nord (inclusiv clădirile aferente acesteia) va fi modernizată în conformitate cu parametrii tehnici prevăzuți de standardele şi legislaţia europeană/internațională în vigoare.

Durata aferentă proiectării și execuției lucrărilor este de 55 de luni (9 luni pentru proiectare, 46 de luni pentru execuție), iar perioada de garanție a obiectivului este de 60 de luni. Termenul limită pentru primirea ofertelor este 6.03.2023, deschiderea acestora urmând să aibă loc în aceași zi, la ora 15:00.

articolul original.
❌