ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 31 January 2023Gazeta de Nord Vest

Susținere pentru trecerea de pietoni

31 January 2023 at 20:09

În cazul în care semnul pentru trecerea de pietoni se află în orice pericol de a se prăbuși, stați liniștiți, nu are nici o șansă. De ce? După cum se poate vedea în pozele atașate, sacii de gunoaie își fac treaba, stau grămădoaie, unul peste celălalt în jurul stâlpului. Mai mult, pentru o protecție cât mai mare, avem și ditamai bucătoaia de material îmbibată cu tot noroiul din Sătmar la bază. “Suntem tare curioși cine a făcut o treabă așa bună”.

articolul original.

Care localitate sătmăreană a fost cunoscută în trecut sub denumirea de “Terra Draucariorum Regiorum” și prin ce era ea renumită

31 January 2023 at 17:25

Comuna Craidorolț, situată în apropierea râurilor Crasna şi Ier, este formată din cinci localităţi: Craidorolţ – centrul de comună, Crişeni, Eriu Sâncrai, Satu Mic şi Ţeghea. De-a lungul timpurilor aceste localităţi au fost arondate mai multor comitate, Sălaj, Solnocu de Mijloc şi Sătmar, au fost chiar situaţii în care o parte a vreunei localităţi a aparţinut Sătmarului, iar cealaltă parte Solnocului de Mijloc. Aici a existat chiar un Protopopiat Ortodox al Ierului, care a organizat, în jurul anului 1700, adunări cu delegaţi din parohiile limitrofe pentru a nu trece sub jurisdicţia Romei.

În anul 1262 Craidorolț era un centru de dresat șoimi, îndeletnicire de la care i se trage și numele, fiind cunoscută inițial sub denumirea de “Soimus”. Cu timpul, prin mai multe metamorfoze, s-a ajuns la denumirea actuală a comunei. “Terra Draucariorum Regiorum” – “Draucarii Craiului” – “Kiralydorog” – “Craidoroc” – Craidorolt.

Draucarii erau slujbașii care se îndeletniceau cu dresarea șoimilor pentru vânătoare, bucurându-se de multe privilegii în epocă. La Craidorolț își desfășura activitatea o crescătorie de șoimi, chiar o crescătorie regală, dar puțină lume își mai amintește de aceste crescătorii, fiind foarte vechi, la fel de vechi ca și cele trei sfeșnice mari de 2 metri înălțime, care au în loc de picioare șoimi sculptați, sfeșnice care se găsesc în biserica din Craidorolț.
De fapt atestarea documentară a localității Craidorolţ, chiar dacă sub altă denumire, a fost făcută în 1217. 25 de ani mai târziu, localitatea a fost distrusă de invazia tătarilor, fiind devastată și pustiită și apoi reconstruită în totalitate, devenind, cum am mai spus, un important centru de dresaj al șoimilor regali. Un eveniment important din istoria comunei este cel din 1601 când Mihai Viteazul a trecut prin localitatea Eriu Sâncrai.

Iniţial localitatea aparţinea domeniului regal, ulterior intră în posesia unor familii de nobili mari precum Csáky, Drágfi, Báthori, Rákóczi, iar ultimii stăpâni au fost cei din familia Károlyi. În secolul al XV-lea este amintită ca şi oppidum (târg), dar în urma unor atacuri turceşti şi tătare, precum şi datorită luptelor date între curuţi şi austrieci o mare parte a populaţiei a pierit. În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea sunt colonizate familii germane cu sprijinul contelui Károlyi, multe au sosit din localităţile apropiate şi numai o parte direct din Germania.

Cel mai vechi monument al satului este biserica reformată, construită iniţial în stil gotic, dar transformată de mai multe ori. Arhitectura actuală a rezultat în urma reconstruirii ce a urmat distrugerii din timpul atacului tătar din 1661. Turnul bisericii datează din 1869 (în 1778 a existat un turn din lemn, atestat de documente).

Biserica romano-catolică sfinţită în cinstea “Sfântului Ştefan” a fost construită între anii 1826-1831.

Craidorolţ a avut o comunitate însemnată de evrei, deportaţi în timpul celui de al Doilea Război Mondial, iar în 1945 peste 100 de etnici germani au fost deportaţi în tabere de muncă silită. Puţini dintre cei deportaţi s-au mai putut întoarce.

Biserica Ortodoxă Craidorolt a fost construită în cinstea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, fiind una dintre cele mai vechi din această zonă. A fost construită iniţial ca și biserică greco-catolică şi deşi pe vremea comuniştilor a fost preluată de ortodocși, în această biserică se păstrează iconostasul original, realizat la începutul secolului al XX-lea, de către Ştefan din Sisteşti. Este o biserică monument unde s-a păstrat totul exact aşa cum arăta în urmă cu 100 de ani. Se regăsesc în biserică, atât însemnele ortodoxiei, cât şi ale celor greco-catolice.

Nicolae Ghișan

articolul original.

Răzvan Nintaș, profesorul cu patru echipe de la Liceul Teoretic Carei calificate la etapa județeană

31 January 2023 at 17:10

Profesorul Răzvan Nintaș de la Liceul Teoretic Carei a reușit performanța de a avea patru echipe de fotbal calificate la etapa județeană a Olimpiadei Naționale a sportului școlar.
Acestea sunt: categoria U12 clasele V-VI, clasele IX-X, clasele XI-XII, clasele 0-II.
,,Vreau să felicit în mod deosebit băieții mai ales că la ultimul joc (meciul decisiv) am fost nevoit să plec la spital cu doi dintre componenții echipei ca urmare a unei accidentări. Cele vorbite înainte de joc ne-au demonstrat că spiritul de echipă, determinarea si sacrificiul înving orice obstacole !,, a afirmat antrenorul Răzvan Nintaș.
Pentru careieni, performanțele antrenorului Nintaș sunt un lucru obișnuit, acesta fiind dedicat sportului și activității de pregătire a tinerilor. Este și președintele clubului de fotbal Viitorul Carei.
Felicitări sportivilor calificați precum și antrenorului!

articolul original.

Consiliul Județean recrutează specialiști pentru formarea comisiilor de evaluare și selecție a proiectelor culturale

31 January 2023 at 17:07

Consiliul Județean Satu Mare invită specialiști-experți evaluatori să-și depună candidaturile pentru formarea comisiilor de evaluare și selecție a proiectelor culturale și a comisiei de soluționare a contestațiilor. Termenul de depunere a candidaturilor este data de 1 martie 2023.

În vederea constituirii bazei proprii de date, Județul Satu Mare – Consiliul Județean Satu Mare invită specialiști – experți evaluatori să-și depună candidatura pentru formarea comisiilor de evaluare și selecție a proiectelor culturale și a comisiei de soluționare a contestațiilor.

Conform prevederilor art.12 alin. (2) lit.b) din Ordonanța nr.51/1998 privind îmbunătățirea sistemului de finanțare nerambursabilă a proiectelor culturale, candidatul trebuie să îndeplinească următoarea condiție:

– să aibă experiență profesională de cel puțin 3 ani în managementul proiectelor culturale și/sau de cel puțin 2 ani în evaluarea proiectelor culturale

Dosarul de candidatură trebuie să conțină următoarele: Cerere de înscriere, Curriculum vitae, Copie după CI,

– Documente care atestă experiența profesională de cel puțin 3 ani în managementul proiectelor culturale și/ sau de cel puțin 2 ani în evaluarea proiectelor culturale, în domeniile pentru care se organizează sesiunea de selecție,

– Acreditarea expertizei în evaluarea proiectelor de către un organism abilitat, constituie un avantaj.

– Declarație pe propria răspundere (model),

– Declarație de consimțământ privind prelucrarea și utilizarea datelor cu caracter personal (model).

Precizăm că în conformitate cu legea, NU POATE FI EVALUATOR o persoană care: are proiecte depuse spre finanțare, face parte din echipa unui proiect înscris spre finanțare, are statut de funcționar public, are contract individual de muncă încheiat cu autoritatea finanțatoare.

Depunerea candidaturii se va face până la data de 01 martie 2023 la registratura Consiliului Județean Satu Mare, P-ța 25 Octombrie nr.1. Informații suplimentare se pot obține la tel. 0261 – 710420.

articolul original.

Interfețe

31 January 2023 at 16:52

Cea mai cunoscută interfață a acestui început de mileniu este telefonul. Apoi monitorul. De fapt telefonul a devenit o prelungire a monitorului. Există totuși o diferență. Constă în elementele pentru care s-a constituit interfața. La calculator interfața (monitorul) face legătura între creier și inteligența artificială. La telefon interfața este în cele mai multe cazuri între psihic și mediul înconjurător.

Ați urcat vreodată într-o locomotivă cu aburi? Nu mă refer aici la cele de tip mocăniță, deoarece acestea sunt mult simplificate. Mă refer la cele care erau în stare să ducă o garnitură de tren de la Cluj la Satu Mare în trei ore. Sumedenia de manete, robinete, verificatoare, rozete, supape, pompe, pistoane, injectoare, clopoței de avertizare… și chiar butoane te amețeau. Volanul și cockpit-ul unui pilot de formula unu nu cred că au mai multe posibilități de comandă decât interfața dintre mecanicul de locomotivă și locomotiva sa. Cam ăsta ar fi strămoșul interfeței. Să nu uităm că interfața la mașinile de formula unu este extinsă și la echipa din spatele pilotului, aceasta putând lua decizii peste voința șoferului.

În tehnologia calculatoarelor termenul de interfață se referă la un punct de interacțiune dintre două unități ale unui sistem, care este compatibil din punct de vedere hardware (structura fizică) și software (setul de informații format din modul de operare, limbaj, programe, aplicații…) spre ambele părți ce comunică prin el uni sau bidirecțional. Prin analogie, sensul de interfață poate fi uzual interpretat ca o suprafață de graniță a unui element, care servește comunicației spre și/sau dinspre alte elemente. Interfața este o parte a unui sistem de operare care servește comunicării, facilitând aceasta.

Interacțiunea om-calculator este un domeniu interdisciplinar, care leagă informatica de alte domenii de studiu și cercetare. Interacțiunea dintre utilizatori și calculatoare apare la nivelul interfeței cu utilizatorul, care include aspecte ergonomice, software și hardware. Următoarea definiție este dată în 4 august 2009, în Wayback Machine (serviciu de arhivare a paginilor de internet): “Interacțiunea om-calculator este disciplina care se preocupă cu crearea, evaluarea și implementarea de sisteme de calculatoare interactive pentru utilizare umană și cu studiul fenomenelor majore adiacente.”

Interfața grafică este o interfață cu utilizatorul bazată pe un sistem de afișaj ce utilizează elemente grafice. Interfața grafică este numit sistemul de afișaj grafic-vizual pe un ecran, situat funcțional între utilizator și dispozitive electronice cum ar fi computere, dispozitive personale, aparate electrocasnice sau unele echipamente de birou. Pentru a prezenta toate informațile și acțiunile disponibile, o interfață grafică oferă pictograme și indicatori vizuali, în contrast cu interfețele bazate pe text, care oferă doar nume de comenzi (care trebuie tastate) sau navigație (maus, prin atingere sau verbal).

Interfețe înșelătoare. Luni, 30 ianuarie, Comisia Europeană și autoritățile naționale de protecția consumatorilor din 23 de state membre, din Norvegia și Islanda au făcut publice rezultatele unei acțiuni de verificare a site-urilor web de vânzare cu amănuntul. Verificarea a vizat 399 de magazine virtuale ale unor comercianți cu amănuntul care vând produse variind de la textile și până la produse electronice.

Această verificare s-a axat, de asemenea, pe trei tipuri specifice de practici manipulatoare. Despre aceste practici se constată adesea că sunt utilizate pentru a-i determina pe consumatori să facă alegeri care ar putea să nu fie în interesul lor, așa-numitele „interfețe înșelătoare”. Printre aceste practici se numără: numărătoarele inverse false; interfețele web concepute pentru a-i determina pe consumatori să facă achiziții, să cumpere abonamente sau să aleagă alte opțiuni; informațiile ascunse.

Ancheta a arătat că 148 de site-uri conțineau cel puțin una dintre aceste trei interfețe înșelătoare: 42 de site-uri web au utilizat numărătoare inverse false cu termene-limită pentru achiziționarea de produse specifice; 54 de site-uri web au direcționat consumatorii către anumite opțiuni (de la abonamente la produse mai scumpe sau la opțiuni de livrare) fie prin designul lor grafic, fie prin alegerea limbii; 70 de site-uri web disimulau informații importante sau le făceau mai puțin vizibile pentru consumatori (gen literele minuscule din contractele cu sistemul bancar).

Acțiunea de verificare a inclus, de asemenea, aplicațiile a 102 dintre site-urile web care au făcut obiectul verificării, dintre care 27 au recurs, de asemenea, la cel puțin una dintre cele trei categorii de interfețe înșelătoare.

Despre interfața dintre politician și popor vom vorbi cu altă ocazie.

Opriți războiul!

Gruiță Ienășoiu

articolul original.

Barajul de la Călinești Oaș, plin ochi

31 January 2023 at 16:45

În momentul actual, media coeficientului de umplere în principalele opt acumulări din spațiul hidrografic Someș-Tisa, aflate în administrarea instituției noastre și a SC Hidroelectrica SA, este de 86%.
Situația acumulărilor se prezintă astfel:
Călinești-Oaș, județul Satu Mare – coeficient de umplere (calculat față de nivelul normal de retenție): 100%;
Colibița, județul Bistrița-Năsăud – coeficient de umplere (calculat față de nivelul normal de retenție): 89%;
Fântânele, județul Cluj – coeficient de umplere (calculat față de nivelul normal de retenție): 83%;
Tarnița, județul Cluj – coeficient de umplere (calculat față de nivelul normal de retenție): 91%;
Someșul Cald, județul Cluj – coeficient de umplere (calculat față de nivelul normal de retenție): 90%;
Gilău, județul Cluj – coeficient de umplere (calculat față de nivelul normal de retenție): 74%;
Strâmtori-Firiza, județul Maramureș – coeficient​ de umplere (calculat față de nivelul normal de retenție): 78%;
Vârșolț, județul Sălaj – coeficient de umplere (calculat față de nivelul normal de retenție): 89%.

articolul original.

Acțiune a polițiștilor rutieri, privind abaterile săvârșite de către pietoni

31 January 2023 at 16:43

În cursul zilei de 30 ianuarie a.c., polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare au desfășurat o acțiune de combatere a nerespectării normelor legislative, de către pietoni.
În urma activităților desfășurate, polițiștii au aplicat 31 de sancțiuni contravenționale pietonilor care au traversat drumul public prin loc nepermis sau care s-au deplasat pe partea carosabilă.
RECOMANDĂRI PENTRU PIETONI:
Traversați numai pe la trecerile semnalizate sau pe la colț de stradă! Nu traversați prin fața sau spatele autovehiculelor oprite!
La orice traversare, opriți-vă în afara parții carosabile, asigurați-vă din stânga, din dreapta și apoi din stânga din nou!
Apreciați corect timpul necesar pentru a traversa în siguranță și luați în calcul ca atunci când traversați străzi cu mai multe benzi pe sens sau când vă aflați într-o zonă cu regim de viteză ridicat trebuie sa fiți mai prudenți!
Traversați perpendicular pe axul drumului, în pas vioi – drumul cel mai scurt ce reduce timpul de expunere la pericol! Dați șoferilor timp suficient pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare!
Când traversați prin alt loc decât trecerile marcate, autovehiculele au prioritate – este responsabilitatea dumneavoastră să vă asigurați.
Copiii nu trebuie lăsați să traverseze singuri – ei sunt imprevizibili și nu pot aprecia corect distanțele și vitezele. Nu uitați! – copiii imită comportamentul rutier al adulților.
Evitați să circulați pe partea carosabilă sau pe pistele pentru bicicliști! Folosiți trotuarele, acostamentele, iar acolo unde acestea lipsesc mergeți cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveți traficul în față!
Respectați întocmai semnificația semnalizării rutiere (indicatoare sau semafor) și nu circulați pe drumurile publice dacă ați consumat alcool – posibilitatea de a fi accidentat crește semnificativ.
Fiți prudenți pe vreme rea sau întuneric! Pentru a fi vizibili, purtați haine de culori deschise și elemente reflectorizante!

articolul original.

Kovacs Istvan, rezervă la meciul de deschidere al Campionatului Mondial al cluburilor

31 January 2023 at 16:05

Careianul Kovacs Istvan mai bifează un meci important. Acesta va fi rezervă la meciul de deschidere a Campionatului Mondial al cluburilor, Al Ahly – Auckland City FC. Ca arbitru central a fost delegat Ma Ning (China).

Brigada românească formată din Istvan Kovacs, Vasile Marinescu și Mihai Artene participă la un seminar de pregătire înaintea meciurilor de la Campionatul Mondial al Cluburilor, găzduit de Maroc.

Întâlnirea arbitrilor are loc la Rabat și include sesiuni practice pe terenul de joc alături de fotbaliștii locali și folosirea asistenței video, controale fizice, precum și pregătire teoretică specifică pe faze de joc, informează Federaţia Română de Fotbal.

Istvan Kovacs este unul dintre cei doi arbitri europeni delegați de FIFA la competiția celor mai bune cluburi de pe diferite continente, care se va desfășura în perioada 1-11 februarie, în Maroc. El îi va avea alături pe conaționalii Vasile Marinescu și Mihai Artene, asistenți.
Celălalt arbitru european este englezul Anthony Taylor.

Participantele la turneu sunt următoarele: Al-Hilal (reprezentanta confederației din Asia), Wydad AC (Maroc, câștigătoarea Ligii Campionilor în Africa), Seattle Sounders FC (SUA, câștigătoarea Ligii Campionilor în regiunea CONCACAF), Flamengo (Brazilia, câștigătoarea Cupei Libertadores), Auckland City FC (Noua Zeelandă, câștigătoarea competiției din zona Oceania), Real Madrid (Spania, câștigătoarea UEFA Champions League), Al Ahly (Egipt, finalista Ligii Campionilor în Africa).

Programul jocurilor
Miercuri, 1 februarie: Al Ahly – Auckland City FC (meci 1)
Sâmbătă, 4 februarie: Seattle Sounders FC – Câștigătoarea meciului 1 (meci 2); Wydad AC – Al Hilal (meci 3)
Marți, 7 februarie: Flamengo – Câștigătoarea meciului 3; Câștigătoarea meciului 2 – Real Madrid
Sâmbătă, 11 februarie, se joacă meciul pentru locul al treilea și finala.

Premieră pusă la cale de FIFA , în Maroc
La Campionatul Mondial al Cluburilor, arbitrii vor explica la microfon pentru fanii din tribune și din fața televizoarelor deciziile luate din camera VAR.

E vorba despre un trial pus la cale de Consiliul Internațional al Asociației Fotbalului (IFAB), care a respins însă să testeze în Maroc alte două inovații: timpul efectiv de joc și schimbările temporare.

Arbitrii vor explica la microfon deciziile VAR de la Campionatul Mondial al Cluburilor
Implementarea VAR nu a eliminat toate controversele din jurul arbitrajului. Pentru a face și mai multă lumină în cazul deciziilor importante, IFAB a luat decizia ca fanii să aibă acces și la explicațiile „fluierașilor”.

Astfel, în Maroc, arbitrii vor detalia la microfon rațiunile din spatele deciziilor luate cu ajutorul VAR.

Această regulă își are proveniența în rugby, unde arbitrii au microfon și explică deciziile din timpul partidelor.

De asemenea, la CM al Cluburilor vom vedea din nou „prelungiri XXL”, după modelul Campionatului Mondial din Qatar, unde durata medie a meciurilor a fost de 101 minute.

articolul original.

Bugetul Județului Satu Mare a fost aprobat

31 January 2023 at 15:19

Bugetul Consiliului Județean Satu Mare pentru anul 2023, votat de consilierii județeni în data de 31 ianuarie 2023, este orientat, în cea mai mare măsură, susținerii proiectelor de investiții. Bugetul general consolidat este în sumă de 583.504.000 lei, având o creștere de 14,4% față de anul 2022.

Buget orientat spre investiții

Cheltuielile de dezvoltare reprezintă 65% din totalul bugetului, adică 379.083.000 lei, o creștere de 21.4% față anul 2022. Cheltuielile de funcționare prevăzute sunt de 204.441.000 lei și reprezintă 35% din buget, o creștere de 14,4% față de anul trecut.
Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, a arătat că ”Pentru anul 2023 avem un buget dedicat investițiilor și dezvoltării pe termen lung a județului Satu Mare. Am diminuat cheltuielile și am crescut resursele pentru dezvoltare. În acest fel vom reuși să susținem proiectele de investiții de care sătmărenii au cu adevărat nevoie”.
”Este un buget bazat pe investiții, unde la secțiunea de dezvoltare sunt prevăzute 379 de milioane de lei, iar pentru partea de funcționare sunt prevăzute 204 milioane lei.
Eu sper ca aceste cifre să fie modificate în timpul anului, adică pe partea de dezvoltare să avem și mai multe fonduri.
Pe partea de funcționare sperăm într-o rectificare în al treilea trimestru, cel târziu în al patrulea, ca să putem închide fără sincope de funcționarea la nivelul tuturor celor 19 instituții subordonate.
Nu a fost ușoară conceperea bugetului mai ales că în acest an avem termene de finalizare pentru foarte multe proiecte, iar presiunea o să fie foarte mare pe bugetul județului în condițiile în care la TVA de echilibrare am primit cu 10 milioane de lei mai puțin. Și o să vedem și efectul scutirii din punct de vedere legislativ a sectorului agricol, la încasarea impositului pe venitul global, dacă o să ne dezechilibreze sau nu”, a mai precizat președintele Pataki Csaba.

Cei mai mulți bani vor fi investiți în următoarele domenii:

INFRASTRUCTURĂ RUTIERĂ – 290.138.000 lei
Cele mai mari sume vor fi distribuite către: întreținere și reparații drumuri județene – 16.368.000 lei și modernizare drumuri – 178.775.300 lei. Cele mai mari proiecte de dezvoltare aflate în implementare sunt:
⦁ Drumul Expres Satu Mare – Baia Mare
⦁ Modernizare DJ195B Moftinu Mare – Criseni – Craidorolț”
⦁ Modernizare DJ 195 Ardud – Viile Satu Mare – Necopoi – Cărășeu
⦁ Modernizare DJ 109 M Batarci – Valea Seacă
⦁ Modernizare DJ 195 B Doba- Boghiș – Dacia – Moftinu Mare
⦁ Modernizare DJ 109 P limită județul Sălaj – Cehal
⦁ Modernizare DJ 108R din DN 19A Beltiug – Beltiug Băi
⦁ Modernizare DJ 196 Supuru de Jos – Intersecție DJ 108P
⦁ Modernizare DJ193 Satu Mare-Borlesti-Limita de judet Maramures,
⦁ Pod pe DJ 193E peste Valea Bârsăului
⦁ Pod pe DJ 197 peste râul Talna
⦁ Modernizare DJ194B Petea (DN19A) – Atea – Peleș – Pelișor – Bercu – Bercu Nou -Micula -Agriș – Ciuperceni (DN19)
⦁ Modernizare DJ 196C Pișcolt(DN19) – Andrid

SĂNĂTATE – 33.859.400 lei
Sumele cele mai mari sunt destinate cofinanțării proiectelor de dezvoltare – 20.384.400 lei. Alocăm 5.475.000 lei Spitalului Județean de Urgență Satu Mare, 5.000.000 lei Spitalului de Pneumoftiziologie și 3.000.000 lei Spitalului Orășenesc Negrești-Oaș.
Cele mai mari importante proiecte din sănătate susținute din bugetul acestui an:
⦁ Cofinanțarea proiectului ce vizează construcția unei noi clădiri a Spitalului Județean de Urgență Satu Mare
⦁ Înființarea Centrului Stroke
⦁ Cofinanțarea proiectului de modernizare, extindere și dotare a Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare
⦁ Cofinanțarea proiectului “Creșterea eficienței energetice a clădirii Spitalului Orășenesc Negrești-Oaș”
⦁ Cofinanțarea proiectului “Reabilitare, extindere și dotare Ambulatoriu de Specialitate Tășnad”
⦁ Lucrări de întreținere curentă a spațiilor medicale
⦁ Achiziții de aparatură medicală.

AEROPORTUL INTERNAȚIONAL SATU MARE – 20.517.000 lei
Cei mai mulți bani, 10.712.000 lei, sunt alocați susținerii proiectelor de dezvoltare a infrastucturii aeroportuare, iar 9.805.000 lei sunt destinați secțiunii de funcționare.

ASISTENȚĂ SOCIALĂ
Bugetul alocat pentru susținerea sistemul social este în valoare de 91.272.000 de lei. Cea mai mare sumă, respectiv 87.662.000 lei este alocată Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului pentru susținerea proiectelor de dezvoltare și pentru funcționarea
serviciilor sociale destinate copiilor, vârstnicilor și persoanelor cu dizabilități. Alocăm, de asemenea, o finanțare nerambursabilă în valoare de 3.300.000 lei pentru susținerea proiectelor sociale în baza Legii 350/2005.

CULTURĂ, RECREERE ȘI RELIGIE – 60.700.900 lei
⦁ Biblioteca Județeană Satu Mare: 6.000.000 lei
⦁ Muzeul Județean Satu Mare: 11.250.000 lei
⦁ Școala de Arte: 1.607.000 lei
⦁ Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare: 2.900.000 lei.
⦁ Filarmonica Dinu Lipatti Satu Mare 8.911.000 lei
⦁ Cofinanțări proiecte nerambursabile 14.403.500 lei
⦁ Contribuții neclericali: 3.193.000 lei
⦁ Acțiuni culturale, sportive și de tineret: 1.500.000 lei (Legea 350/2005)
⦁ Cheltuieli de capital: 936.000 lei

articolul original.

Autor al infracțiunii de furt, identificat de către polițiști

31 January 2023 at 13:09

La data de 30 ianuarie a.c., polițiștii din cadrul Poliției municipiului Satu Mare-Biroul de Investigații Criminale, în urma desfășurării activităților informativ-operative, au identificat persoana care ar fi sustras geanta unui factor poștal urban, care conținea mai multe plicuri cu scrisori și ziare.

Față de persoana în cauză, un tânăr de 24 de ani, domiciliat în comuna Viile Satu Mare, a fost dispusă măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore, urmând a fi prezentată procurorului de caz cu propunerea de luare a unei măsuri preventive.

În cauză, cercetările continuă sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.

articolul original.

Acțiune a polițiștilor rutieri, privind abaterile săvârșite de către pietoni

31 January 2023 at 13:05

În cursul zilei de 30 ianuarie, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare au desfășurat o acțiune de combatere a nerespectării normelor legislative, de către pietoni.

În urma activităților desfășurate, polițiștii au aplicat 31 de sancțiuni contravenționale pietonilor care au traversat drumul public prin loc nepermis sau care s-au deplasat pe partea carosabilă.

RECOMANDĂRI PENTRU PIETONI:

Traversați numai pe la trecerile semnalizate sau pe la colț de stradă! Nu traversați prin fața sau spatele autovehiculelor oprite!

La orice traversare, opriți-vă în afara parții carosabile, asigurați-vă din stânga, din dreapta și apoi din stânga din nou!

Apreciați corect timpul necesar pentru a traversa în siguranță și luați în calcul ca atunci când traversați străzi cu mai multe benzi pe sens sau când vă aflați într-o zonă cu regim de viteză ridicat trebuie sa fiți mai prudenți!

Traversați perpendicular pe axul drumului, în pas vioi – drumul cel mai scurt ce reduce timpul de expunere la pericol! Dați șoferilor timp suficient pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare!

Când traversați prin alt loc decât trecerile marcate, autovehiculele au prioritate – este responsabilitatea dumneavoastră să vă asigurați.

Copiii nu trebuie lăsați să traverseze singuri – ei sunt imprevizibili și nu pot aprecia corect distanțele și vitezele. Nu uitați! – copiii imită comportamentul rutier al adulților.

Evitați să circulați pe partea carosabilă sau pe pistele pentru bicicliști! Folosiți trotuarele, acostamentele, iar acolo unde acestea lipsesc mergeți cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveți traficul în față!

Respectați întocmai semnificația semnalizării rutiere (indicatoare sau semafor) și nu circulați pe drumurile publice dacă ați consumat alcool – posibilitatea de a fi accidentat crește semnificativ.

Fiți prudenți pe vreme rea sau întuneric! Pentru a fi vizibili, purtați haine de culori deschise și elemente reflectorizante!

articolul original.

ZIUA INTERNAȚIONALĂ PENTRU NONVIOLENȚĂ ÎN ȘCOALĂ A FOST MARCATĂ DE POLIȚIȘTI ÎN 6 UNITĂȚI DE ÎNVĂȚĂMÂNT

31 January 2023 at 13:01

,,Ia atitudine, spune stop violenței!” este sloganul sub care polițiști de siguranță școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare au desfășurat o serie de acțiuni de prevenire a bullying-ului și violenței școlare, în cadrul campaniei naționale pentru marcarea datei de 30 ianuarie- Ziua Internațională pentru Nonviolență în Școală.

Activitățile desfășurate de polițiști au vizat cu precădere elevii de gimnaziu, peste 200 de elevi din 6 unități de învățământ din municipiul Satu Mare fiind informați cu acest prilej. Formele violenței, modalitățile de identificare și raportare a bullying-ului, principalele infracțiuni din mediul școlar, riscurile la care se expun elevii care încalcă legea, dar și limitele răspunderii penale și contravenționale în cazul minorilor, au fost principalele subiecte abordate de polițiști în cadrul întâlnirilor.

Cu acest prilej elevii au aflat informații utile, menite să-i protejeze de situațiile în care pot deveni victime, dar și a-i convinge să stea departe de delincvență și infracționalitate. Nu în ultimul rând, a fost subliniat rolul martorilor în orice situație de violență sau bullying și definit clar faptul că tăcerea nu este o non-reacție, ci o susținere indirectă a agresorului și, implicit, o încurajare a acestuia să continue comportamentul său reprobabil. ,,Ia atitudine, spune stop violenței!” este practic mesajul adresat de polițiști celor mulți, celor ce asistă la o situație de violență și care nu știu sau nu doresc să se implice în oprirea unor manifestări de violență ce pot degenera rapid în mediul școlar, un mediu în care nimeni nu ar trebui să se simtă singur.

Activitățile au fost organizate și susținute cu sprijinul reprezentanților Consiliului Județean al Elevilor Satu Mare și conducerii unităților de învățământ partenere: Colegiul Național Ioan Slavici, Liceul German Johann Ettinger, Liceul de Arte Aurel Popp, Colegiul Economic Gheorghe Dragoș, Școala Gimnazială Mircea Eliade, Școala Gimnazială Octavian Goga.

 

 

articolul original.

Peste 20 de milioane de lei vor fi investiți de către Guvernul României în infrastructura orașului Ardud

31 January 2023 at 12:58

Printre primii din țară, conducerea orașului Ardud a semnat în data de 27 ianuarie unul dintre contractele de finanțare din programul național Anghel Saligny, finanțare în valoare de 18.066.803,44 RON.

Proiectul vizat se va implementa la Baba Novac și are ca obiective realizarea rețelelor stradale de canalizare menajeră, apă potabilă pe toate străzile din localitate, branșamentele (racordurile) de apă și de canalizare menajeră pentru locuințe, stație de pompare ape uzate și o stație de epurare ecologică, cu regenerare naturală, unică în România, după modele din Olanda și Ungaria.

„E unul dintre primele proiecte semante în țară de acest fel, deoarece merge greu, am semnat o investiție de alimentare cu apă, canalizare și taxe de epurare bio care e unică în România, pe un model care în țările Nordice, precum Olanda, Ungaria, se mai întâlnesc, prin care se va acoperi întreaga rețea stradală din localitatea Baba Novac, fiind cuprinse inclusiv branșamente, racordurile la locuițe. Va fi întreaga localitate acoperită din punctul acesta de vedere, al utilităților prin proiectul acesta. E singura noastră localitate care în momentul de față are rețea de apă, dar e o rețea veche de vreo 40-50 de ani cu tuburi care deja sunt interzise, canalizare nu este în Baba Novac momentan și nici stație de epurare, de aceea prin această investiție se va rezolva problema utilităților în localitate”, a precizat primarul orașului Ardud, Ovidiu Duma.

Investiția permite achiziționarea de sisteme ITS și TIC

Tot la aceași dată, la invitația Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrație, primarul orașului Ardud, Ovidiu Duma, a semnat încă un contract de finanțare din fondul național PNRR, contract în valoare de aproape doua milioane și jumătate de lei pentru îmbunătățirea infrastructurii digitale la nivel local.

Investiția permite achiziționarea de sisteme ITS (Intelligent Transport Systems/sisteme de transport inteligente) și TIC (Tehnologia Informațiilor și Comunicațiilor) ce vor contribui la valorificarea turistică a Cetății Ardud, la îmbunătățirea mobilității locale, respectiv a managementului urban, dar vizează și implementarea unor platforme digitale de comunicare cu cetățeni.

„Este un proiect de îmbunătățire a sistemelor TIC și ITS. Vorbim de achiziționarea de echipamente și tehnologie pentru valorificarea turistică a cetății Ardud, asta însemnând tehnologie holografică, VR, realitate augumentată, tot felul de aplicații de acest gen, tocmai pentru a transforma experiența turistului de la Cetatea Ardud în ceva inedit, pe modelul Cetății Suceava, spre exemplu. Un alt obiectiv este acela de a îmbunătății raportul cetățean-primărie, prin realizarea unor platforme, prin achiziționarea unor platforme de lucru cu cetățeanul. Dacă momentan la nivel de oraș Ardud, cetățeanul poate să își plătească taxele prin platforma chișeu.ro, ne dorim și alte platforme, ne dorim să achiziționăm și alte platforme prin care, de acasă, cetățeanul să poată să își emită singur, online, addeverionțe, autorizații, diverse documente care vizează activitatea cu publicul. Mai avem un obiectiv și anume îmbunătățirea mobilității urbane și aici vorbim de indicatoare digitale, ecrane led pe care ne dorim să le amplasăm la intrare și la ieșire din Ardud, pe drumul european E81 care străbate orașul, ecrane pe care să ruleze informații de interes public, reclame prin care să se realizeze promovarea orașului. În momentul în care vine turistul prin Ardud, la intrare să își ia de pe aceste ecrane informații despre unde poate să mănânce, să se cazeze, ce ar putea să viziteze, deci scopul este să ține turistul cât mai mult aici”, a informat managerul Simina Pop.

articolul original.

Prefectul Radu Roca a luat urgent măsuri cu privire la cazul femeii din Cămârzana, mușcată de câinele vecinului

31 January 2023 at 11:36

Având în vedere cazul femeii  din Cămârzana mușcată de câine, cu trei zile în urmă,
Prefectul Radu Roca a luat urgent legătura cu conducerea IJP Satu Mare și a DSVSA, DSP pentru a face o anchetă la fața locului.

Așadar, în data de 30 01 2023, DSVSA împreună cu Poliția Animalelor din cadrul IJP Satu Mare a verificat gospodăria proprietarului din comuna Cămârzana, nr 179 unde au constatat următoarele:

  • Ultima vaccinare antirabică a câinelui a avut loc în data de 26.02.2021 și animalul e nemicrocipat.
  • Câinele a fost pus sub observatie clinică pentru o perioada de 30 de zile.
  • Pentru deficientele constatare proprietarul a fost sancționat cu 5000 RON.

Pacienta a fost transferată la chirurgie plastică, este stabilă, iar evoluția este favorabilă. În acest moment, doamna se află sub tratament cu antibiotic, conform indicațiilor medicului infecționist.

Reamintim faptul că în data de 28 ianuarie, polițiștii din cadrul Poliție Orașului Negrești-Oaș au fost sesizați despre faptul că o femeie de 64 de ani, domiciliată în comuna Cămârzana, ar fi fost transportată la spital, cu multiple traumatisme rezultate în urma mușcăturilor unui animal din rasa canină.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că leziunile suferite de către femeie ar fi fost provocate de către un câine, aparținând unui bărbat de 48 de ani, vecin al acesteia.

articolul original.

Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă 961 de locuri de muncă

31 January 2023 at 09:01

Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 961 locuri de muncă vacante, după cum urmează:

Irlanda – 907 locuri de muncă pentru: măcelar, asistent vânzări, ajutor bucătar (asistent delicatese), asistent manager (asistent general);

Finlanda – 40 locuri de muncă pentru: muncitori necalificat – culegător de căpșuni;

Danemarca – 30 locuri de muncă pentru: îngrijitor persoane;

Norvegia –12 locuri de muncă pentru:  muncitor forestier, montator calificat bucătărie și amenajări interioare, dulgher;

Germania – 2 locuri  de muncă pentru: electrician, tehnician electronist pentru energia și tehnologia clădirilor.

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă în  Spaţiul Economic European se  pot  adresa consilierului EURES din cadrul AJOFM Satu Mare, telefon 0261/770237 și e-mail:ajofm.sm@anofm.gov.ro.

articolul original.

Atenționare InfoCons ! Alertele privind produsele medicale pentru anul 2022 !

31 January 2023 at 08:57

În anul 2022, Organizația Mondială a Sănătății a emis o serie de alerte privind produsele medicale, după cum urmează :

Alertă privind produsele medicale nr. 2/2022: DESREM (Remdesivir) falsificat

Această alertă OMS privind produsele medicale se referă la două loturi falsificate de DESREM Remdesivir pentru injecție 100mg/vial. Loturile falsificate au fost identificate în Guatemala și India și au fost raportate la OMS în februarie 2022.

Producătorul autentic al DESREM, Mylan Laboratories Ltd, a confirmat faptul că produsele identificate în această alertă sunt falsificate.

Analiza de laborator a acestor produse falsificate, efectuată de producătorul autentic, a stabilit că acestea nu conțin niciunul dintre ingredientele farmaceutice active declarate (remdesivir). Flacoanele acestor produse falsificate pot fi mai mici decât DESREM-ul autentic, iar etichetele au mai multe greșeli de ortografie și folosesc stiluri de caractere și culori greșite. Deși numerele de lot identificate sunt autentice, datele de expirare enumerate mai jos sunt falsificate.

Produsele identificate în această alertă sunt falsificate pe baza faptului că acestea prezintă în mod deliberat/fraudulos identitatea, compoziția și sursa lor.

Descoperă AICI care sunt RISCURILE

Alertă privind produsele medicale nr. 3/2022: Intratect falsificat (imunoglobulină umană normală)

Această alertă OMS privind produsele medicale se referă la patru loturi falsificate de Intratect raportate din Brazilia (septembrie 2021), India (februarie 2022), Bolivia (aprilie 2022) și Egipt (aprilie 2022).

Intratect autentic conține imunoglobulină umană normală care este utilizată pentru a trata pacienții care nu au suficienți anticorpi (terapie de substituție) sau pentru a trata pacienții cu anumite tulburări inflamatorii (imunomodulare).

Producătorul autentic al Intratect este Biotest GmbH, care a confirmat că toate produsele la care se face referire în această alertă sunt falsificate, inclusiv cele etichetate “Immunoglobulina G Endovenosa Biotest”. Biotest GmbH nu fabrică niciun produs cu această denumire. Numerele de lot menționate sunt, de asemenea, confirmate ca fiind falsificate. Produsele identificate în această alertă sunt falsificate pe baza faptului că acestea își prezintă în mod deliberat/fraudulos identitatea și sursa. Siguranța și eficacitatea acestora sunt necunoscute.

Descoperă AICI care sunt RISCURILE

Alertă privind produsele medicale nr. 4/2022: DYSPORT falsificat

Această alertă OMS privind produsele medicale se referă la cinci loturi falsificate de DYSPORT detectate în cinci țări – Iordania (mai 2022), Türkiye (mai 2022), Kuweit (iunie 2022), Regatul Unit (iunie 2022) și Polonia (iulie 2022).

DYSPORT este indicat pentru tratarea simptomelor distoniei cervicale, a liniilor glabelare (riduri) și a spasticității. Producătorul autentic al DYSPORT este IPSEN. Producătorul autentic a confirmat că toate produsele la care se face referire în această alertă sunt falsificate pe baza faptului că acestea își prezintă în mod deliberat/fraudulos identitatea și sursa.

Datele variabile (numerele de lot și datele de fabricație-expirare) sunt falsificate, există discrepanțe în ceea ce privește limbile, erori de imprimare pe cutii și discrepanțe în ceea ce privește tipurile de flacoane.

Descoperă AICI care sunt RISCURILE

Alertă privind produsele medicale nr. 5/2022: DIPRIVAN

Această alertă OMS privind produsele medicale se referă la DIPRIVAN (propofol) falsificat, identificat în Venezuela (Republica Bolivariană a) în iulie 2022 și raportat la OMS în august 2022.

DIPRIVAN este indicat pentru utilizare ca anestezic general intravenos cu acțiune scurtă în timpul procedurilor de diagnosticare și chirurgicale și pentru sedarea pacienților ventilați.

DIPRIVAN autentic este fabricat de ASTRAZENECA pentru ASPEN. Atât ASPEN, cât și ASTRAZENECA au confirmat faptul că produsele la care se face referire în această alertă sunt falsificate pe baza faptului că acestea își prezintă în mod deliberat/fraudulos identitatea și sursa.

DIPRIVAN este fabricat pentru piața din America Latină și este autorizat pentru utilizare locală de mai multe țări, inclusiv Columbia, Rep. Dominicană și Ecuador.

Numerele de lot declarate sunt falsificate și nu au fost niciodată emise pentru DIPRIVAN.

Au fost identificate, de asemenea, erori de imprimare și de ortografie, iar linia de umplere este potențial inconsecventă între flacoanele identificate.

Siguranța, sterilitatea și calitatea produselor falsificate la care se face referire în această alertă sunt necunoscute.

DIPRIVAN se administrează intravenos și se utilizează pentru a seda pacienții. Prin urmare, aceste produse falsificate pot reprezenta un risc deosebit de ridicat pentru pacienți.

Este important să se detecteze și să se retragă aceste produse falsificate din circulație pentru a preveni vătămarea pacienților.

Alertă privind produsele medicale nr. 6/2022: Medicamente pediatrice substandard (contaminate)

Aeste alerte OMS privind produsele medicale se referă la patru produse neconforme, identificate în Gambia și raportate la OMS în septembrie 2022. Produsele medicale substandard sunt produse care nu îndeplinesc fie standardele de calitate, fie specificațiile lor și sunt, prin urmare, “în afara specificațiilor”

Cele patru produse sunt Promethazine Oral Solution, Kofexmalin Baby Cough Syrup, Makoff Baby Cough Syrup și Magrip N Cold Syrup. Producătorul declarat al acestor produse este Maiden Pharmaceuticals Limited (Haryana, India). Până în prezent, producătorul declarat nu a oferit garanții OMS cu privire la siguranța și calitatea acestor produse.

Analizele de laborator ale eșantioanelor din fiecare dintre cele patru produse confirmă faptul că acestea conțin cantități inacceptabile de dietilenglicol și etilenglicol ca și contaminanți. Până în prezent, aceste patru produse au fost identificate în Gambia, dar este posibil să fi fost distribuite, prin intermediul piețelor informale, în alte țări sau regiuni.

Descoperă AICI care sunt RISCURILE

Alertă privind produsele medicale nr. 7/2022: Medicamente pediatrice cu doză lichidă substandard (contaminate)

Această alertă OMS privind produsele medicale se referă la opt produse neconforme, identificate în Regiunea OMS din Asia de Sud-Est. Aceste produse au fost identificate în Indonezia și raportate public de către autoritatea națională de reglementare (Badan POM) la 20 și 30 octombrie 2022[1]. Produsele medicale substandard sunt produse care nu îndeplinesc fie standardele de calitate, fie specificațiile lor și sunt, prin urmare, “în afara specificațiilor”

Cele opt produse sunt: Termorex sirop (numai lotul AUG22A06), Flurin DMP sirop, Unibebi sirop pentru tuse, Unibebi Demam picături de paracetamol, Unibebi Demam sirop de paracetamol, Paracetamol picături (fabricat de PT Afi Farma), Paracetamol sirop (mentă) (fabricat de PT Afi Farma) și Vipcol sirop. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să consultați anexa.

Aceste produse conțin cantități inacceptabile de etilenglicol și/sau dietilenglicol ca și contaminanți: acest lucru a fost confirmat prin analiza de laborator a eșantioanelor de către autoritățile din Indonezia. Până în prezent, aceste produse au fost identificate în Indonezia. Cu toate acestea, este posibil ca acestea să aibă autorizații de comercializare în alte țări. Este posibil ca aceste produse să fi fost distribuite, prin intermediul piețelor informale, în alte țări sau regiuni.

Descoperă AICI care sunt RISCURILE

Alertă privind produsele medicale nr. 8/2022: METHOTREX 50mg substandard (contaminat)

Această alertă OMS privind produsele medicale se referă la un lot de METHOTREXTM (metotrexat) 50 mg de calitate inferioară (contaminat), identificat în două țări (Yemen și Liban) din regiunea OMS din estul Mediteranei. Metotrexatul se află pe lista model a OMS de medicamente esențiale și este indicat pentru tratamentul cancerului și al bolilor autoimune.

Produsele medicale substandard sunt produse care nu îndeplinesc fie standardele de calitate, fie specificațiile lor și, prin urmare, sunt “în afara specificațiilor”[1].

În urma unor evenimente adverse la pacienții pediatrici cărora li s-a administrat METHOTREXTM 50mg, autoritățile sanitare atât din Yemen, cât și din Liban au efectuat teste microbiologice asupra flacoanelor rămase nedeschise de METHOTREXTM 50mg. Rezultatele în ambele țări au fost pozitive pentru Pseudomonas aeruginosa, indicând contaminarea produselor.

Producătorul declarat, CELON Laboratories Pvt Ltd., a confirmat OMS că numărul de lot, fabricația și combinația de date de expirare la care s-a făcut referire mai sus corespund înregistrărilor sale interne. În această etapă, nu a avut acces la eșantioane din produsele suspecte pentru propriile teste de confirmare.

articolul original.

Punct de vedere al Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare referitor la nemulțumirea profesorilor de la Liceul Teoretic Negrești Oaș privind neconstituirea clasei a V-a

31 January 2023 at 08:02

Un grup de profesori de la Liceul Teoretic Negrești Oaș și-a manifestat nemulțumirea în ceea ce privește neconstituirea  clasei a V-a la nivelul acestei instituții de învățământ. În acest sens, a avut loc o întâlnire între reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare și cei ai Liceului Teoretic Negrești Oaș, pe 25 ianuarie 2023. Pe data de 30 ianuarie 2023, reprezentanții Liceului Teoretic Negrești Oaș au fost invitați la o discuție la sediul inspectoratului, însă aceștia au refuzat un dialog în acest, mulțumindu-se să stea în fața clădirii instituției.

În urma acestor întâlniri, vă transmitem următoarele informații:

  1. În baza OME nr. 6217/2022 privind Metodologia de fundamentare a cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat, evidența efectivelor de antepreșcolari/preșcolari și elevi școlarizați în unitățile de învățământ particular, precum și emiterea avizului conform în vederea organizării rețelei unităților de învățământ preuniversitar pentru anul școlar 2023—2024, proiectul planului de școlarizare se aprobă de consiliul de administrație al inspectoratului școlar, în baza unei analize temeinice, raportate la criteriul legislativ, criteriul economic, criteriul demografic, criteriul geografic, criteriul socio-economic și criteriul relevanței.
  2. În urma analizei efectivelor de elevi de clasa a IV-a de la nivelul orașului Negrești Oaș, numărul de elevi este de 132, iar numărul de clase aferente ar fi de 5, raportat la efectivul maxim prevăzut de lege, de 26 de elevi.
  3. Numărul de clase aprobate la nivelul orașului Negrești Oaș, de Consiliul de administrație al Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare, pentru anul școlar 2023-2024, este de 6 clase, datorită faptului că Școala Gimnazială Nr. 1 Negrești Oaș are un număr de 68 de elevi. Prin urmare, numărul de clase aprobate este de 3 clase de a V –a, iar la Școala Gimnazială nr.3 Negrești Oaș, numărul de elevi de clasa a IV-a este de 65, pentru care s-au aprobat 3 clase de a V-a. Prin urmare, aprobarea funcționării unei clase de a V-a, la Liceul Teoretic Negrești Oaș, nu se justifică.
  4. De asemenea, s-au analizat și fenomenele de migrare internă și externă. Foarte mulți elevi înscriși la unitățile de învățământ din Negrești Oaș sunt și din localitățile apropiate orașului, ceea ce generează scăderea efectivelor la aceste unități și desfășurarea procesului instructiv-educativ în regim simultan, fapt care nu este benefic pentru elevi. În plus, mulți elevi pleacă în străinătate.
  5. S-a ținut cont și de alte aspecte, și anume:

– a fost depusă la Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare și la Ministerul Educației o sesizare din partea părinților referitoare la modul deficitar în care s-a constituit clasa a V-a, la Liceul Teoretic Negrești Oaș, în anul școlar 2022-2023;

– nu există o concurență justificată, atâta timp cât opțiunile elevilor, de clasa a IV-a, sunt în număr de doar 20 de elevi  pentru Liceul Teoretic Negrești Oaș.

articolul original.

Iubiți și câinii vagabonzi?!?

30 January 2023 at 20:00

Cred că la nivel național asta cu câini vagabonzi e veche, fumată dar din păcate încă nerezolvată! Încă din anul 2000, când peste 20.000 de persoane s-au prezentat la Centrul Antirabic pentru că au fost mușcați de câinii vagabonzi. În 2006, ştirea care anunţa că japonezul Hajime Hori a murit după e a fost muşcat de un maidanez în plin centrul Bucureştiului făcea înconjurul lumii. Hajime Hori, fost presedinte al unei mari corporatii nipone si omul care a pus pe picioare fabrica de rulmenti din Alexandria, a sfarsit tragic in timp ce iesea din scara blocului situat în Piaţa Victoriei din apropierea Guvernului. A urmat campania de eutanasiere a primarului de atunci, Traian Băsescu. Apoi din Noiembrie 2009 până în Februarie 2010 10.000 de oameni au fost mușcați de câinii fără stăpân. Iar s-au luat măsuri drastice dar doar o perioadă ca mai apoi “buba să se spargă” în 2013 când a avut loc al doilea atac ucigaş al maidanezilor care a avut loc pe teritoriul Capitalei.Atunci micuţul Ionuţ Anghel în vârstă de patru ani a fost sfâşiat de mai mulţi câini fără stăpân chiar sub privirile bunicii lui.Și bine-nțeles ultimul accident tragic care arată neputința autotităților în eterna luptă cu câinii vagabonzi a avut loc în 23 Ianuarie anul acesta atunci când o femeie de 43 de ani a murit, după ce a fost mușcată de câini fără stăpân în zona Lacului Morii, din sectorul 6, din București. Ana Boroș a mai fost atacată de o haită de câini și în primăvara anului trecut, atunci fiind salvată din colții patrupedelor.

Victima alerga în momentul în care a fost atacată de o haită de câini. Femeia a fost salvată din colţii animalelor de doi biciclişti, care treceau prin zonă. Femeia a ajuns la spital cu răni la cap, la mâini şi la picioare şi a fost operată de urgență. Potrivit autorităţilor, câinii au ieșit din curţile oamenilor și au fost ridicați atunci de către lucrătorii primăriei pentru că deținătorii nu aveau acte.

Deci ani trec problemele se agravează nu se rezolvă din păcate!

Și în orașul nostru am avut anul acesta probleme semnalate cu câinii vagabonzi, o doamnă de circa 70 de ani a fost atacată mușcată dar din fericire salvată de mai mulți trecători. Apoi cazul celebru al oilor omorâte de o haită de câini fără stăpân. Când un fermier din Cartierul Sătmărel a semnalat faptul că o haită formată din zeci de câini sălbăticiți i-au atacat ferma, omorând mai multe oi.

Ce situați găsim? Să nu aud asta cu sterilizarea că fac alergie! Sigur este o măsură și aceasta dar trebuie luate și altele în paralel.

În primul rând dragi români nu vă cumpărați câini dacă nu sunteți pregătiți să aveți grijă de ei. Apoi dacă tot îi cumpărați nu îi lăsați nesupravegheați sau liberi să circule după bunul plac. În nici un caz nu îi abandonați. Cei care abandonează câini ar trebui făcuți responsabili de astfel de tragedii. Nu uitați Legea 205/2004 privind protectia animalelor republicata (Republicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 320 din 30 aprilie 2014) spune urmatoarele:

Art. 2
In sensul prezentei legi, prin detinator de animale se intelege proprietarul, persoana care detine cu orice titlu valabil, precum si orice persoana fizica sau juridica in ingrijirea careia se afla animalul.

Art. 5
(1) Detinatorii de animale au obligatia de a asigura acestora, in functie de nevoile etologice, specie, rasa, sex, varsta si categorie de productie, urmatoarele:
a) un adapost corespunzator;
b) hrana si apa suficiente;
c) posibilitatea de miscare suficienta;
d) ingrijire si atentie;
e) asistenta medicala.

(2) Detinatorilor de animale le este interzis sa aplice rele tratamente si cruzimi.

În ceea ce privește abandonul animalelor, conform legii, abandonarea si/sau alungarea unui animal a carui existenta depinde de ingrijirea omului este strict interzisă.

Același lucru este valabil și pentru maltratarea animalelor, sau despărțirea puilor de mama pana la varsta de minimum opt saptamani de viață.

De menționat este faptul că, potrivit legii, abandonul constă în lasarea unui animal aflat în proprietatea și îngrijirea omului, pe domeniul public, fără hrana, adăpost si tratament medical. Legea mai spune că aceste contravenții se sancționează cu amenzi care pornesc de la 1.000 până la 3.000 de lei.

Apoi eutanasierea acestora este necesară și trebuie aplicată conform legii în vigoare.

Repet de vină pe lângă autorități și firmele care se ocupă cu prinderea acestor “maidanezi” sunt și cei care lasă câinii pe străzi.

Acuma în București în Sectorul 1 riști să te atace și șobolanii! Sperăm ca să nu fie aceasta următoarea problemă în România!

Răzvan Govor

articolul original.
Before yesterdayGazeta de Nord Vest

PSD. Marcel Ciolacu: Dorim să avem discuţii în coaliţie, nu poziţionări sau ambiţii

30 January 2023 at 19:49

Partidul Social Democrat își pregătește strategia pentru noua sesiune parlamentară şi planul pentru preluarea guvernării în primăvară. Conducerea partidului s-a întrunit la Sinaia, unde s-a organizat atât Consiliul Național Politic al PSD, cât şi ședința grupurilor parlamentare.

În cadrul Consiliului Politic Național, fiecare ministru al PSD a prezentat ce a îndeplinit din programul de guvernare asumat în coaliţie şi ce urmează în perioada următoare, s-au detaliat priorităţile atât din punct de vedere guvernamental și legislativ și s-a stabilit programul de activități pentru perioada următoare. Din programul stabilit, bineînțeles fac parte și alegerile în organizațiile județene din țară.

Organizația Județeană PSD Satu Mare se numără printre următoarele 6 organizații unde vor avea loc alegeri în perioada următoare, data fiind stabilită de conducerea Partidului Social Democrat.

“Am avut două zile de şedinţe împreună cu colegii mei, am avut un grup de lucru să ne creionăm în continuare programul de guvernare. Pe urmă am avut un Consiliu Politic Naţional, unde fiecare ministru al PSD a prezentat ce a îndeplinit din programul de guvernare asumat în coaliţie şi ce urmează în perioada următoare. Am avut cu o prezentare şi pe domnul Jianu, ca şi partener social.(…) Am detaliat priorităţile atât din punct de vedere guvernamental, legislativ, şi aici mă refer, în primul şi în primul rând, la jaloanele din PNRR. Din punctul nostru de vedere, prioritatea unu sunt pensiile speciale şi aşteptăm, împreună şi cu Ministerul Justiţiei, să găsim forma constituţională ca acest capitol cu pensiile speciale să fie închis, odată pentru totdeauna, în România” – președintele PSD, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, luni, la Sinaia, că îşi doreşte ca în coaliţie să existe discuţii, nu “poziţionări sau ambiţii”, precizând că prioritare la acest moment sunt jaloanele din PNRR.

“Avem un protocol asumat. (…) Am ieşit un pic dintr-o zonă pe care eu o consider dăunătoare. Suntem nişte oameni politici, avem pretenţii să fim oameni de stat şi, din această perspectivă, dorim să avem discuţii în coaliţie, nu de poziţionări sau de ambiţii. Noi vorbim aici de Guvernul României, nu vorbim de guvernul unei coaliţii, al unei alianţe. Am văzut ce s-a întâmplat când a fost o construcţie a unui guvern de dreapta care confunda guvernul de coaliţie cu guvernul României şi cred că cu toţii, atât eu, domnul Nicolae Ciucă şi colegii noştri din PSD şi PNL şi UDMR ne dorim un guvern eficient. Atunci e normal să avem nişte discuţii punctuale şi despre o evaluare a miniştrilor şi performanţele unor miniştri unde lucrurile au mers în direcţia corectă şi aşteptată şi unde nu au funcţionat. Am avut de recuperat un handicap de aproape 2 ani în care, vă dau un exemplu, la Ministerul Fondurilor Europene era tot blocat şi încet, încet a recuperat acest decalaj. În această zonă am încercat de fiecare dată, am văzut că şi domnul prim-ministru, să ducem discuţia. Nu că rupem un protocol, nu că PSD-ul nu cedează nu ştiu ce ministere. Sunt ferm convins că şi eu, şi colegii mei, şi domnul prim-ministru Nicolae Ciucă şi colegii domniei sale ne dorim un guvern bun al României, nu un guvern PSD-PNL-UDMR”, a afirmat Ciolacu.

Întrebat când ar trebui să înceapă această evaluare, liderul social-democraţilor a spus că aşteaptă o evaluare a prim-ministrului pe fiecare minister în parte.

“Din punctul meu de vedere, prioritar în această evaluare este implementarea PNRR-ului şi a jaloanelor din PNRR şi de acolo să plecăm cu o discuţie profesionistă. Eu, să fiu şeful unui guvern sau prim-ministrul unui guvern al României făcut cum s-a tras în căciulă, în funcţie de performanţa judeţelor şi fiecare, în funcţie de ce minister ne-a picat, căutăm noi prin stat vreunul bun sau prost să-l punem la acel minister… prefer să nu conduc un astfel de guvern”, a precizat Marcel Ciolacu.

Întrebat dacă există o linie roşie pe care partidul nu o va trece, acesta a spus: “Am o singură linie roşie, se numeşte prostia şi cred că aceeaşi linie roşie o are şi PNL-ul”.

Despre taxa de solidaritate
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a mai declarat, luni, la Sinaia, referindu-se la taxa de solidaritate pentru companiile mari, că într-un mediu concurenţial este corect ca legislaţia să fie uniformă pentru toată lumea.

“Ceea ce plăteşte capitalul românesc, respectiv 1%, este o regulă corectă pentru toată lumea. Într-un mediu concurenţial, corect este ca legislaţia să fie uniformă pentru toată lumea. Dacă toate companiile cu capital românesc plătesc minimum 1% din cifra de afaceri, atunci mergem cu 1% pentru toată lumea”, a spus Ciolacu.

Pe de altă parte, liderul social-democraţilor susţine că nu sunt propuneri de modificări de taxe.
“Nu avem o propunere de modificări de taxe. Întâi statul român să îşi facă datoria, să facă digitalizarea ANAF-ului şi pe urmă, după ce avem toate elementele, toate cifrele şi unde nu este concordanţă, atunci intervine statul. Eu, în acest moment, Marcel Ciolacu, n-am aceste informaţii, am informaţiile în ceea ce priveşte impozitul pe profit şi cum încercăm să optimizăm fiscal. Cred că perioada optimizării fiscale a luat sfârşit. Marcel Ciolacu şi PSD-ul nu măreşte nicio taxă”, a afirmat Ciolacu într-o conferinţă de presă.

Referindu-se la scăderea TVA-ului la alimentele de bază, acesta a arătat că măsura trebuie gândită la pachet cu altele pentru a fi eficientă.

“Scăderea TVA-ului s-a mai făcut la alimentele de bază, neluându-se şi alte măsuri sau negândită în ansamblul său această măsură şi după o lună de zile ne-am trezit că acea scădere de TVA a revenit. De fapt lupta este cu inflaţia. O componentă importantă în acest moment din inflaţie o reprezintă scumpirile la produsele alimentare. (…) Repet, este un întreg pachet ca să fie sustenabil, nu ceva emoţional şi noi să ne lăudăm că am coborât TVA-ul şi am ieftinit, iar peste o lună preţurile să fie aceleaşi”, a explicat preşedintele PSD.

Mircea Govor și Gheorghe Cârciu, la ședința de la Sinaia
Social-democrații s-au aflat luni la Sinaia la ședința de Consiliu Politic Național.

La întâlnirea de la Sinaia a participat și Mircea Govor, președintele PSD Satu Mare, precum și Gheorghe Cârciu, președintele PSD Diaspora, cei doi fiind membri ai Consiliului Politic Național al PSD.

articolul original.
❌