ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 29 September 2022Gazeta de Nord Vest

DRAMĂ în OAȘ. Un OȘAN a fost găsit SPÂNZURAT lângă Capitala Belgiei

29 September 2022 at 06:59

Dramă în Țara Oașului. Un oșan din Turț a fost găsit spânzurat lângă o pădure de lângă Bruxelles, Capitala Belgiei. A plecat după pâine și nu s-a mai întors. Nimeni nu înțelege ce s-a întâmplat. Avea acasă o soție și trei copii.

Disparut de luni de acasă

Bărbatul, Ioan Feier, a dispărut încă de luni, după orele de muncă. Familia a cerut ajutorul internauților după ce bărbatul nu a mai fost văzut de luni.
Acesta lucra în Belgia și le-a spus colegilor că merge după pâine, iar de atunci nu mai a fost de găsit.

Colegii bărbatului spun că au anunțat autoritățile după ce sătmăreanul nu a mai revenit la domiciliul din Belgia. Acesta și-a parcat mașina și le-a spus că merge după pâine, dar de atunci a fost de negăsit.

”FEIER IOAN a dispărut în zona FOREST luni, 26 septembrie, după orele de muncă.

A ajuns acasă, a parcat mașina de lucru, le-a spus colegilor de apartament că merge să cumpere o pâine, dar, din pcăate, nu s-a mai întors.

De luni nu mai știm nimic de el. Poliția a fost contactată. Dacă cineva l-a vazut undeva, e rugat să sune la poliție”, este mesajul distribuit marți pe facebook de familie, colegi și prieteni.

Găsit spânzurat

Din nefericire, însă, cele mai negre ipoteze în legătură cu acest caz s-au adeverit. Miercuris seara Ioana Feier a fost găsit spânzurat în pădurea din zona Forest, de lângă Bruxelles.

Acesta a lăsat acasă o soție și trei copii îndurerați.

Iată ce a scris una dintre verișoarele celui decedat după aflarea teribilei vești.

”Trăiesc un coșmar ,din care vreau să mă trezesc.
Cu Ionică să vorbesc
Să văd ce durere a avut
Ajutor nu mi-a cerut.
Acasă Familia îl așteaptă, 3 copii si o nevastă
Om Bun unde ai plecat. Ce Durere ai lăsat”

articolul original.
Ieri — 28 September 2022Gazeta de Nord Vest

PREDICA DE PE MUNTE – IUBIREA VRĂJMAŞILOR (LUCA VI; 31-36)

28 September 2022 at 18:07

“Şi precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea” (Luca VI; 31).

Predica Domnului Iisus Hristos este o predică a iubirii. Faptele Domnului Iisus Hristos reprezintă manifestarea iubirii. De altfel, Domnul Însuşi este Iubirea prin excelenţă. Sfânta Treime, afirmă Părintele Dumitru Stăniloae, este structura supremei iubiri.

Iubirea este liantul care asigură unitatea şi stabilitatea unei familii. Bărbatul şi femeia întemeiază familia, deoarece iubirea îi călăuzeşte spre Sfântul Altar în vederea săvârşirii Tainei Cununiei. Copiii care se nasc în cadrul familiei constituie rodul iubirii dintre cei doi soţi, care devin mamă şi tată, iubirea comunicându-se de la o persoană la alta, fiind deplină în comuniunea familiei. Activitatea pe care o desfăşurăm în cadrul societăţii este, de asemenea, o expresie a iubirii faţă de semeni şi faţă de munca pe care o prestăm. Fiecare activitate trebuie să fie pătrunsă de emoţie. Emoţiile ne ajută să trăim cu intensitate fiecare acţiune pe care o întreprindem. Emoţiile ne ajută să transmitem în afară iubirea care ne stăpâneşte în interior. Fără emoţie nu poţi transmite emoţie şi, ca atare, nu poţi atinge inima, care este un receptacul al iubirii. Prin urmare, pot spune că iubirea dă naştere activităţii noastre, că iubirea este cea care o susţine şi că tot în iubire se sfârşeşte sau se împlineşte. Omul se naşte din iubire şi prin iubire, trăieşte în legea iubirii şi prin moarte pătrunde în comuniunea iubirii veşnice, fiindcă ajunge la Dumnezeu, Care este Iubire (I Ioan IV; 8).

Creştinul, adică omul care Îl urmează pe Hristos, trebuie să fie un om al iubirii. Indiscutabil. Însă, nu este chiar atât de uşor să iradiezi mereu iubire în jurul tău dacă stăm să ne gândim că lumea în care trăim se lasă mai repede ademenită de păcat decât de virtute. Omului societăţii secularizate i se pare că îi este mai uşor să facă rău decât să facă bine. Există oameni care – pătrunşi fiind de sentimente de iubire – luptă pentru a face bine altora, fără niciun interes. La polul opus, există oameni care – împinşi fiind de invidie – se străduiesc să le provoace altora suferinţe. Îmi place enorm constatarea lui Esop: omul poartă pe umeri doi desagi: în cel din faţă, pe care îl are mereu înaintea ochilor, se află greşelile semenilor, iar în cel din spate, pe care nu-l vede, se află propriile greşeli. Această constatare este cât se poate de actuală. Să nu pierdem din vedere avertismentul Mântuitorului: “Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi” (Matei VII; 1). Totodată, să nu ignorăm regula de aur a creştinismului enunţată de Domnul: “Şi precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi asemenea” (Luca VI; 31). Această lege (regulă) îşi are un corespondent excepţional în înţelepciunea poporului: “Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face!” Fericitul Augustin exclama: “Iubeşte, şi fă ce vrei!” Dacă iubeşti cu adevărat nu poţi gândi răul nimănui, nu poţi face rău nimănui, nici măcar nu suporţi gândul că semenul tău ar putea suferi ceva.

Sublimă este Legea iubirii! Este o artă să trăieşti în conformitate cu această lege. Este o artă să deprinzi această artă. Ovidius spunea: “De vrei să fii iubit, fii vrednic de iubire”. Această lege nu te obligă la nimic. Tu trebuie să ai iniţiativa săvârşirii binelui. Dumnezeu te va ajuta întotdeauna să perseverezi pe această cale a binelui, cale care conduce la iubire/Iubire. Legea iubirii presupune dăruirea. Să ai puterea de a iubi fără a aştepta iubire din partea celuilalt, să ai puterea de a dărui fără a aştepta o răsplată din partea celuilalt. Un astfel de comportament te introduce în ceata fiilor lui Dumnezeu: “Şi dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce răsplată puteţi avea? Căci şi păcătoşii iubesc pe cei ce îi iubesc pe ei. Şi dacă faceţi bine celor ce vă fac vouă bine, ce mulţumire puteţi avea? Că şi păcătoşii acelaşi lucru fac. Şi dacă daţi împrumut celor de la care nădăjduiţi să luaţi înapoi, ce mulţumire puteţi avea? Că şi păcătoşii dau cu împrumut păcătoşilor, ca să primească înapoi întocmai. Ci iubiţi pe vrăjmaşii voştri şi faceţi bine şi daţi cu împrumut, fără să nădăjduiţi nimic în schimb, şi răsplata voastră va fi multă şi veţi fi fiii Celui Preaînalt, că El este bun cu cei nemulţumitori şi răi” (Luca VI; 32-35).

A da cuiva ceva împrumut, presupune a avea acel ceva şi a te putea dispensa de acel ceva. Dacă nu ai avea, nu ai putea împrumuta. Aşadar, dacă vrei, dacă poţi da şi poţi trăi fără ceea ce dai, nu ar mai trebui să aştepţi să primeşti ceea ce ai dat. Mulţumirea pe care o ai constă în bucuria pe care i-o provoci celui pe care l-ai ajutat şi în faptul că vezi că ceea ce i-ai dat îi este de folos în viaţă. Cel care îţi cere ceva, are nevoie de ajutorul tău. Altfel, nu ar cere, nu ar apela la tine. Trebuie să ne bucurăm că putem dărui şi că nu suntem în situaţia de a cere. Însă, oricând putem ajunge şi noi în ipostaza de a cere ceva cuiva.

În clipa în care săvârşim o faptă bună nu trebuie să aşteptăm răsplată din partea celui pe care l-am ajutat. Răsplata o vom primi – cu siguranţă – din partea lui Dumnezeu, Care nu rămâne niciodată dator şi Care apreciază la adevărata sa valoare fiecare faptă bună. În egală măsură, Dumnezeu apreciază şi gândul curat (intenţia) care ne-a călăuzit în săvârşirea faptei. O faptă bună izvorăşte întotdeauna dintr-un gând bun, dintr-o inimă curată. Totodată, nu trebuie să aşteptăm laude din partea celor din jur pentru binele înfăptuit. Aprecierile vin în momentul în care realizezi binele, dar se impune să fim foarte vigilenţi ca nu cumva aceste aprecieri să ne conducă subtil spre mândrie.

Ar fi bine ca societatea actuală să se conducă după Legea iubirii. Dumnezeu ne cere să-l iubim pe aproapele nostru, care ne poate fi frate, rudenie, prieten, vecin, cunoscut. Aproapele este fiecare semen de-al nostru, fiecare persoană care are nevoie de prezenţa noastră în viaţa sa. Fiecare om este creat după chipul lui Dumnezeu şi tinde – prin strădanie personală – să ajungă la asemănarea cu El, la mântuire, la fericire veşnică. Însă, Dumnezeu nu Se opreşte aici. Face un pas mai departe şi ne cere să-i iubim chiar şi pe vrăjmaşii noştri. Dacă Dumnezeu Însuşi ne cere acest lucru, înseamnă că nu este imposibil de îndeplinit. De fapt, chiar Domnul Hristos ne dă un exemplu care nu poate fi uitat şi care va dăinui mereu: fiind răstignit pe cruce şi batjocorit, Domnul îi iartă pe cei care Îl vrăjmăşeau, rostind cu iubire: “Părinte, iartă-le lor, că nu ştiu ce fac” (Luca XXIII; 34). Răstignirea Domnului reprezintă momentul supremei iubiri a lui Dumnezeu faţă de omul căzut în păcat. Sfântul Ioan Gură de Aur spune cu autoritate: “A iubi pe vrăjmaşi înseamnă a-L imita pe Dumnezeu… A iubi pe cineva drag este un lucru al firii; a iubi cineva şi pe vrăjmaşi este un lucru al harului”. Dumnezeu este Cel Care ne dă puterea de a-i ierta şi iubi pe vrăjmaşi.

Vrăjmaşi sunt cei care ne-au provocat o suferinţă trupească sau sufletească, cei care ne-au împins spre păcat, cei care ne-au calomniat cu nedreptate, cei care ne-au trădat încrederea şi iubirea, cei care ne-au exploatat, cei cărora le-am fost indiferenţi, cei care au profitat de noi pentru a-şi atinge propriile interese meschine, cei care ne-au îndepărtat de Dumnezeu şi de Biserică, cei care au încercat să ne târască în deznădejde, cei care ne-au lovit fizic sau moral etc. Unii dintre semenii noştri ne-au devenit vrăjmaşi pentru că ne-au condus spre suferinţă. Au devenit răi prin faptele rele pe care le-au săvârşit. Omul a fost creat bun de către Dumnezeu şi orientat spre bine, având toate darurile de care are nevoie pentru a persevera în bine. Omul este catalogat drept “rău” datorită faptelor rele pe care le comite. Însă, noi nu avem dreptul de a condamna omul, ci faptele sale rele, abominabile, păcatele sale. Omul, în sine, are capacitatea de a se îndrepta, de a-şi veni în sine însuşi, de a conştientiza starea de păcătoşenie în care a ajuns şi de a se ridica, renunţând la păcat şi înaintând pe calea binelui, în Legea iubirii. Noi îi iubim pe vrăjmaşi, deoarece numai prin iubire, iertare şi bunătate îi putem ajuta să părăsească păcatul, să iasă din sfera răului. Dacă nu i-am iubi şi dacă le-am răspunde în aceeaşi manieră în care ne-au tratat ei, nu am face altceva decât să sporim răutatea şi vrăjmaşia lor. De aceea, Dumnezeu ne cere să-i iubim pe vrăjmaşi. “Dragostea atrage dragoste”, spune un dicton latin. Iubirea conduce la iubire şi, deci, la Dumnezeu. Iubirea este “rădăcina şi izvorul binelui”, opinează Sfântul Ioan Gură de Aur. Doar iubind putem deveni “fii ai Celui Preaînalt”, Care este bun şi cu cei nerecunoscători, nemulţumitori şi răi, urmărind îndreptarea lor. Doar iubind şi militând pentru pace putem ajunge în intimitatea Domnului: “Fericiţi făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema” (Matei V; 9). Fără iubire nu este cu putinţă să ajungem la Dumnezeu. Răzbunarea este exclusă. Doar Dumnezeu este judecătorul suprem al tuturor oamenilor, ţinând cont – în pronunţarea sentinţei – de gândurile, cuvintele şi faptele fiecăruia, de modul în care fiecare persoană şi-a folosit libertatea de voinţă.

Pacea este o fiică a iubirii. Însă, aşijderea, şi milostenia este un vlăstar al iubirii, un rod al iubirii, fiindcă iubirea se manifestă şi prin dăruire, ceea ce ne apropie de Dumnezeu, asemănându-ne cu El: “Fiţi milostivi, precum şi Tatăl vostru este milostiv” (Luca VI; 36). Noi nu ne putem asemăna cu Dumnezeu prin fiinţă, dar Îl putem urma prin virtuţi. Una dintre aceste virtuţi este milostenia, care ne deschide poarta Împărăţiei Cerurilor. Prin milostenie ne apropiem de semenii noştri, devenim părtaşi atât la suferinţele lor, cât şi la bucuriile lor. Prin milostenie devenim membri ai familiilor celor necăjiţi, devenim parte integrantă a existenţei lor zbuciumate. Prin milostenie reuşim să aducem bucuria acolo unde era tristeţe, lumina acolo unde era întuneric, speranţa acolo unde începea să-şi facă simţită prezenţa deznădejdea. Prin milostenie răspândim iubire în jurul nostru, arătând că suntem ucenici ai lui Hristos, imitatori ai Lui.

“A iubi înseamnă a trăi”, remarca Marie D’Agoult. A fi în afara Legii iubirii înseamnă a fi în afara lui Dumnezeu. Lipsa iubirii este echivalentă cu păcatul. Unde încetează iubirea, acolo începe ura, iar unde domneşte ura, de acolo este îndepărtat Dumnezeu, Care este Iubire. O lume fără Dumnezeu este o lume fără valori, fără principii, este un non-sens. Cel care îi ajută pe ceilalţi se ajută pe sine însuşi şi se îmbogăţeşte în Dumnezeu, pregătindu-şi starea fericită din veşnicie. Cât de profundă este cugetarea populară: “Cine dă, lui îşi dă”. De altfel, această exprimare este născută din cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos: “Fericiţi cei milostivi, că aceia se vor milui” (Matei V; 7). Modul în care trăim pe pământ ne poate crea o perspectivă a modului în care vom vieţui dincolo de moarte: binele ne va conduce spre/în fericire, iar păcatul ne va prăbuşi în abisul osândei. Totul depinde de noi.

Preot dr. Cristian Boloş

articolul original.

David Gheorghe a fost reales președinte al organizației PSD Moftin!

28 September 2022 at 17:12

Organizația locală PSD Moftin a avut în cursul zilei de miercuri, 28 septembrie conferința de alegeri a unui nou birou de conducere.

Primarul comunei Moftin, David Gheorghe a fost reales președinte al organizației PSD Moftin! Biroul este completat de vicepreședinții: Marian Vasile, Balla Flaviu, Amansio Racz, secretar general – Achim Cornel, membri : Magdalena Tarța, Claudiu Pop, Nicolae Iederan, Cristian Chivari, Ioan Gereben.

Președintele OFSD Moftin este Magdalena Tarța, președintele OPSD Moftin este Vasile Negrean, iar președintele TSD Moftin este Patricia Caloian.

La lucrările conferinței de alegeri PSD de la Moftin a participat și conducerea organizației județene a PSD Satu Mare: Mircea Govor-președintele organizației județene PSD, Lenuța Cornea-vicepreședintele Consiliului Județean, Oliviu Buzgău-vicepreședintele Consiliului Județean și Bianca Șorian-președintele TSD.

Președintele organizației PSD Moftin și membrii acesteia, se alătură celorlalte organizații din județ care îl susțin pe domnul Mircea Govor pentru funcția de președinte al organizației județene PSD Satu Mare.

articolul original.

Sătmărenii o califică pe Minaur în play off-ul Cupei României

28 September 2022 at 16:36

Minaur Baia Mare , echipă ce a eliminat pe CSM Satu Mare în turul 3, a reușit marți seara o calificare spectaculoasă în play off ul Cupei României.

Minerii s-au impus cu 5-4 după prelungiri la Cernavodă în fața celor de la Axiopolis.
Sătmărenii din lotul Minaurului au fost la înălțime, Chitaș a marcat pentru 1-1 apoi Mircea Donca a înscris pentru 2-1 în minutul 37 cu un eurogol, șut de la 30 m în vinclu, iar Sergiu Ciocan a adus calificarea în prelungiri cu reușita de de 5-4 din minutul 97.

Axiopolis Cernavodă e antrenată de Petre Grigoraș și activează în Liga a 4-a.

Un alt sătmărean, Alex Cadar a fost rezervă la Minerul Ocna Mureș. Echipa fostului portar de la CSM Satu Mare a ajuns în play off ul Cupei României după ce a eliminat pe CSM Slatina… Cu mențiunea că formația din Slatina s-a prezentat la joc fără antrenor și cu multe rezerve… Acest joc a fost observat de președintele AJF Satu Mare, Ștefan Szilagyi.

Ene înscrie la debutul pentru CS Mioveni
Un alt sătmărean, Cornel Ene a înscris la debutul său la CS Mioveni. Fundașul venit din Ungaria de la Gyiromot a marcat din penalty pentru 2-0 în minutul 42 iar argeșenii s-au calificat în play off cu succesul de la Reșița.

Rezultate de marţi:
Dumbrăviţa – Poli Iaşi 0-0, 0-0 şi 7-6 la penalty-uri
Ripensia Timişoara – U Craiova 1948 0-4
Şoimii Lipova – Gloria Buzău 2-2 şi 2-4 după prelungiri
CSA Steaua Bucureşti – Chindia Târgovişte 1-2
Axiopolis Cernavodă – CS Minaur Baia Mare 4-4, 4-5 după prelungiri
Foresta Suceava- UTA Arad 0-1
Jiul Petroșani-Oțelul Galați 2-3 d.pen.
CSM Reșița- CS Mioveni 0-4
Gloria Bistrița- Unirea Slobozia 0-1 d.pen.
Minerul Ocna Mureș- CSM Slatina 3-0

articolul original.

Oferta firmei Dacia SRL depusă la licitația organizată pentru parcarea subterană din Piața Libertății a fost respinsă

28 September 2022 at 16:34

Oferta firmei Dacia SRL depusă la licitația organizată pentru parcarea subterană din Piața Libertății a fost respinsă ca neconformă deoarece ofertantul nu a putut să garanteze, din cauza piedicilor puse de politicieni iresponsabili, că se va încadra în termenul de execuție solicitat de Primăria Satu Mare (31 noiembrie 2023). Pentru conducerea Primăriei Satu Mare interesele orașului sunt mai presus de orice, proiectul privind reabilitarea Centrului Vechi este prioritar!

”Satu Mare pierde o investiție privată de 20 milioane de lei, pierde 111 locuri de parcare în zona centrală, care s-ar fi adăugat locurilor de parcare ce vor fi construite de municipalitate.

O problemă administrativă a fost transformată artificial în una politică, cea mai bună dovadă că demersul Primăriei a fost unul corect este faptul că Prefectura Satu Mare a eliberat avizul de legalitate pentru hotărârile Consiliului Local privind parcarea subterană din Piața Libertății. Cei care au provocat scandal, o vor face în continuare. Pentru că doresc ca Satu Mare să revină la perioada de stagnare, de regres”, se arată într-o informare a Primăriei Satu Mare.

”Nu doresc să pun în pericol un proiect atât de important pentru municipiul Satu Mare cum este reabilitarea Centrului Vechi al municipiului Satu Mare. Sunt mulți care și-ar dori asta, chiar dacă cei care ar avea de suferit ar fi sătmărenii și nu acești politicieni populiști și incompetenți. Cei care s-au opus proiectului privind parcarea subterană din Piața Libertății au arătat opiniei publice cum ar guverna dacă ar ajunge la conducere: alungând investitorii, respingând orice proiect din care nu au ceva personal de câștigat”, a declarat primarul Gábor Kereskényi.

articolul original.

Loga Dance School a impresionat la “Deva Dance Festival”

28 September 2022 at 16:29

Loga Dance School a participat sâmbătă 24 Septembrie 2022 la” DEVA Dance Festival”, concurs national organizat la Deva la care au au participat peste 160 de perechi de dansatori din țară.
De remarcat evoluțiile bune ale dansatorilor sătmăreni care au obținut 12 medalii .
Ei au concurat in clasele: Hobby, D, Open Basic si Open.
Iată rezultatele:
Maktary Yassin & Domokos Blanka – D 16-35 ani – Locul 2
Kengye Adam & Mihai Gloria – Open Standard 16-35 de ani – Locul 3
Pop Daniel & Goras Mihaela – Open Basic Standard 16-35 ani – Locul 3
Hornyak Daniel & Puscas Iulia – Open Standard 16-35 de ani – Locul 4
Toma Mihail & Hotye Narcisa – Open Basic Latino 6-11 ani – Locul 4
Toma Mihail & Hotye Narcisa – Open Basic Standard 6-11 ani – Locul 4
Toma Mihail & Hotye Narcisa – Hobby 10-11 ani – Locul 4
Cristian Luca & Fania Sofia – Open Basic Latino 12-13 ani – Locul 5
Cristian Luca & Fania Sofia – D 12-13 ani – Locul 5
Varga Andrei & Pauliuc Rita – Open 16-35 de ani – Locul 6
Maktary Yassin & Domokos Blanka – Open Basic Standard 16-35 ani – Locul 6
Cristian Luca & Fania Sofia – Open Basic Standard 12-13 ani – Locul 6
”In acest weekend in 1-2 Octombrie 2022 – vom participa la Campionatul National de Clase, organizat la Baia Mare, cu rezultatele obtinute vom reveni dupa campionat.” Transmite conducerea Loga Dance School.
Dansurile de la competitie sunt expuse pe canalul de YouTube Loga Dance School
Felicitari sportivilor si antrenorilor pentru rezultatele obtinute!

articolul original.

Ciorile au invadat centrul orașului

28 September 2022 at 14:14

O boltă neagră a acoperit cerul în dimineața zilei de 28 septembrie. Mii de ciori au invadat centrul orașului Satu Mare.
Inclusiv Alfred Hitchcock ar fi fost invidios pe acest peisaj tragic desprins parcă din filmele de groază thriller.
Miercuri dimineata ne-am trezit intr-un film horror de Hitchcock, din fericire nu ne-a atacat nimeni, dar cerul arăta precum in thrillerul de groază „Păsarile”, regizat în anul 1963 de către Alfred Hitchcock. Singurele diferențe sunt că ne aflăm în Satu Mare, în anul 2022 și nu în 1952 în Golful Bodega din California.
Spre norocul nostru nu am fost atacați de nici o cioară, dar desigur imaginea l-ar fi făcut invidios pe regizor.
Păsările de această dată, cel mai probabil au au marcat graba cu care anotimpul rece își face apariția în orașul nostru și probabil vor să ne spună că va fi o iarnă mai geroasă.

articolul original.

ACȚIUNE MASCAȚII au descins la locuințele unor CĂMĂTARI și ȚEPARI sătmăreni

28 September 2022 at 13:47

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Satu Mare, sub îndrumarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare, au efectuat, miercuri, 28 septembrie a.c., 17 percheziții domiciliare, într-un dosar de camătă.

Astfel, polițiștii de investigare a criminalității economice, împreună cu cei din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, Serviciului pentru Acțiuni Speciale, Biroului Ordine Publică al Poliției Municipiului Satu Mare și a polițiștilor criminaliști au desfășurat o acțiune, în municipiul Satu Mare, vizând o grupare infracțională, bănuită de comiterea infracțiunilor de înșelăciune, fals și camătă.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate documente care atestau tranzacții imobiliare, bijuterii și sume de bani, după cum urmează: 1.486,74 grame de aur, 110.780 de lei, 20.240 de euro, 1.000 de dolari, 1.530 de lire sterline, 68.500 de forinți, 16.420 de țigarete de proveniență ucraineană și 7 telefoane mobile, prejudiciul estimat fiind de peste 800.000 de euro.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

articolul original.

ZECE CETĂȚENI DIN BANGLADESH DEPISTAȚI LA MUNCĂ FĂRĂ FORME LEGALE ÎN JUDEȚUL SATU MARE

28 September 2022 at 13:06

Poliţiştii de imigrări din Satu Mare au desfăşurat ieri, o acţiune pe linia prevenirii şi combaterii muncii nedeclarate a cetăţenilor străini în municipiul Satu Mare. Au fost depistați 10 cetățeni străini din Bangladesh care desfăşurau activităţi lucrative fără forme legale. Pe numele lor au fost emise decizii de returnare cu termen de plecare voluntară de 15 de zile, iar societatea comercială a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 100.000 de lei.

Poliţiştii Biroului pentru Imigrări al Judeţului Satu Mare au efectuat la data de 27 septembrie a.c., o acţiune în cooperare cu Inspectoratul de Jandarmi Județean Satu Mare, pe linia prevenirii și combaterii muncii nedeclarate a cetățenilor străini, pe raza de competență.

În cadrul acțiunii au fost depistați 10 cetățeni din Bangladesh, cu vârste cuprinse între 24 și 28 de ani, care desfăşurau activităţi lucrative fără forme legale la o societate comercială din județul Satu Mare.

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că cetățenii din Bangladesh au intrat legal în România, în baza vizelor, în scop de muncă, însă nu și-au reglementat dreptul de ședere până la expirarea vizei.

Ca urmare a celor constatate, polițistii din cadrul Biroului pentru Imigrări al Judeţului Satu Mare  au emis pe numele acestora decizii de returnare cu termen de plecare voluntară de 15 de zile, în conformitate cu prevederile OUG nr. 194/2002 privind regimul juridic al străinilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

De asemenea, societatea comercială a fost sancţionată contravenţional cu amendă, în valoare de 100.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor OG nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, cu modificările și completările ulterioare.

Inspectoratul General pentru Imigrări, prin structurile sale teritoriale, continuă organizarea acţiunilor privind combaterea şederii şi muncii ilegale, solicitând cetăţenilor străini să acorde interes reglementării legale a dreptului de şedere pe teritoriul României.

articolul original.

Primarul comunei Craidorolț, Daniel Balog a fost reconfirmat președinte al organizației locale PSD

28 September 2022 at 13:03

Partidul Social Democrat Satu Mare continuă alegerile în organizațiile locale, astăzi având loc la Craidorolț conferința de alegeri a noului birou.

Primarul comunei Craidorolț, Daniel Balog a fost reconfirmat președinte al organizației locale PSD. Din biroul organizației au mai fost aleși vicepreședinții: Ficuț Zamfira, Micle Vasile Aristide, Iobaj Florin, Szabo Laszlo, Codrea Dorel, membri Kala Istvan, Stoica Sorin, Seucan Simona, Iobaj Elisabeta, Boldan Gheorghe, Ficior Bianca și Micle Salustia și secretar general Răcășan Adela. Președintele OFSD Craidorolț este Boldan Aurica, președintele OPSD Craidorolț – Matis Victoria, iar președintele TSD Craidorolț – Flaviu Boldan

Din partea conducerii județene a PSD Satu Mare au fost prezenți: Mircea Govor-președintele organizației județene PSD, Lenuța Cornea-vicepreședintele Consiliului Județean, Oliviu Buzgău-vicepreședintele Consiliului Județean, Mariana Sălăgean-președintele organizației de femei PSD, Bianca Șorian-președintele TSD și Radu Iancu-Directorul de cancelarie al prefectului.

PSD Craidorolț împreună cu primarul și președintele organizației, Daniel Balog îl susțin pe Mircea Govor pentru funcția de președinte al organizației județene PSD Satu Mare.

articolul original.

Expoziție de artă plastică – „Rodul de lumină, forme și culoare al toamnei”

28 September 2022 at 12:50

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, și în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Socond, în perioada 12- 18 septembrie 2022, în comuna Socond a organizat o Tabără Internațională de Creație. Au participat artiști din România, Republica Moldova, Ungaria și Franța.

Cu această ocazie, miercuri 28 septembrie 2022, în Galeria de Artă a Centrului de Creație a a avut loc expoziția de artă plastică – „Rodul de lumină, forme și culoare al toamnei”. Au expus pe simezele Galeriei de Artă artiștii participanți la Tabăra Internațională de Creație – Socond, după cum urmează: Bánházi Gyöngyi, Baráth Csaba, Belámszky Demkó Bea, Dolha Eva, Andrea Dänut, Vasile Dragos, Foris Katalin, Margareta Guga, Hegedüs Stefan, Koter Vasile, Kovács Emil Lajos, Kurtinecz Péter, Gheorghe Mesinà, Molnár Ibolya, Nyárádi Enikö, Vasile Ostahi, George Petrea, Elisabeta Pietrar Veress, Stefania Adela Pop, Talpoș Elisabeta.

Despre lucrări au vorbit: Robert Laszlo – managerul C.J.C.P.C.T. Satu Mare; Felician Pop – președintele UZPR – filiala Satu Mare, și Elisabeta Talpoș. Momentele artistice au fost oferite de: Georgeta Govor și Adrian Lupescu.

articolul original.

Peste 11.000 de doze de vaccin antigripal au ajuns la Satu Mare

28 September 2022 at 09:42

Peste 11.000 de doze de vaccin antigripal au ajuns în judeţul Satu Mare a declarat miercuri, 28 septembrie, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare, Macrina Mihai, în cadrul unei conferințe de presă la sediul Prefecturii.

Aceste doze urmează să fie distribuite medicilor de familie astfel că, în scurt timp, va începe și campania de vaccinare antigripală la nivelul județului nostru.

“La sfârșitul săptămânii trecute am primit 11.309 doze de vaccin antigripal. Asta înseamnă 58% din necesarul pe care noi l-am trimis Ministerului Sănătății, pe care am început să îl distribuim medicilor de familie în funcție de cererile pe care dânșii le-au depus la noi”, a spus Macrina Mihai, directorul DSP Satu Mare.

În cursul zilei de joi se așteaptă a doua tranșă de vaccinuri antigripale, respectiv 5.000 de doze. Acestea urmează sa fie distribuite medicilor de familie, unităților spitalicești și centrelor de specializare pentru vârstnici.

articolul original.

Asociația ECOHUMAN „LIFE TREE” organizează o conferință în Livada

28 September 2022 at 09:39

Asociația ECOHUMAN „LIFE TREE” (Asociația Ecologică și Umanitară ,,Copacul vieții,,) Satu Mare în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în cadrul proiectului ReCoNnect – Research Communication for active learning, proiect aprobat de Comisia Europeană în programul HORIZON-MSCA-2022-CITIZENS-01, organizează conferința „Performanțe sătmărene în cercetare, inovare, creativitate, pentru dezvoltare durabilă”, parte a evenimentului  ,,Noaptea Cercetătorilor Europeni,, 2022.

Conferința va avea loc în data de 30 septembrie începând cu ora 10.00, la popasul turistic „Lacul lui Pintea” situat în localitatea Livada și are ca scop conectarea comunității sătmărene la realizările și performanțele obținute în domeniul cercetării, inovării și a creativității, din dorința de-a contribui la dezvoltarea durabilă a unei societăți prietenoase cu mediul.

PROGRAMUL ACȚIUNII

9.30-10.00 – Primirea participanților

10.00-10.15 – Deschiderea lucrărilor conferinței de către dl. Radu Roca- prefectul județului Satu Mare prefect și dl.Pataki Csaba – președintele Consiliului Județean

10.15-10.30 – Cuvânt de bun venit adresat de către edilul orașului Livada dl.primar Piricsi Artur

10.30-10.45 – Prezentarea programului de către dna Békéssy Elisabeta – președintele Asociației ,,ECOHUMAN,,LIFE TREE,, (Asociația Ecoogică și Umanitară ,,Copacul vieții,,) Satu Mare

10.45-11.30 – CERCUL DE CHIMIE APLICATĂ „CUNOAŞTERE ŞI ADEVĂR”  – un autentic și veritabil centru de creativitate științifică a tinerilor în domeniul ştiinţelor naturii – prezintă prof. dr. Átyim Paul

11.30-12.00 –  Metode moderne IT de soluționare a problemelor în domeniul protecției mediului – Prezintă dl.Ladik Szabolcs consilier în cadrul serviciului de dezvoltare și administrare urbană,  –Primăria Nyiregyháza,Ungaria

12.00-18.00 – Prezentarea realizărilor în domeniul cercetării, inovării și creativității prin intermediul standurilor amenajate, după cum urmează:

12.00-12.30 – Automatizare proces de îmbuteliere – Prezintă Markos Tiberiu – Director Technosam SRL Satu Mare

12.30-13.00 – Metode ecologice de realizare a uleiurilor medicinale, a extractelor vii dar și a medalioanelor sau turtițelor terapeutice din plante prin presare la rece – Prezintă dna Director Vasvari Ioana – SC Zana Verde SRL, Ardud Vii

13.00-13.30 – URSA MAJOR – Să redăm urșilor carpatini demnitatea – Colegiul Național ,,Mihai Eminescu,, Prezintă echipa de proiect: Ioana Milea (XIIA), Oana Șerban (XIC), Mara Mureșan , Teodora Danciu, Darius Seremi (XIF)

13.30-14.00 – Sistem de epurare a apelor uzate cu regenerare naturală – prezintă dna Békéssy Elisabeta – președintele Asociației ,,ECOHUMAN,,LIFE TREE,,

14.00-14.30 – Dialog pe seama lucrărilor prezentate

14.30-15.00 – Pauză de masă

15.00-16.00 – Vizitarea standurilor, participarea la experimentele care se vor desfășura în incinta stadurilor special amenajate.

16.00–18.00 – Plimbări cu caiacele pe lacul din incinta locației în vederea promovării mijloacelor de transport alternativ și a turismului ecologic –  acțiune organizată de către echipa asociației Caiac Smile condusă de Dl.Ionuț Stancovici.

 

articolul original.

FOTO. Se lucrează intens la întreținerea și modernizarea drumurilor județene, în paralel cu lucrările de alimentare cu apă și canalizare

28 September 2022 at 09:25
image

Se lucrează intens la întreținerea și modernizarea drumurilor județene, în paralel cu lucrările de alimentare cu apă și canalizare. Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, a vizitat mai multe șantiere și verificat stadiul lucrărilor pe câteva tronsoane de drum, însumând peste 30 de km:

Șoferii care tranzitează drumul județean DJ 109N, între localitățile Sechereșa și Săcășeni, vor circula de acum încolo în condiții foarte bune, după ce pe această porțiune s-au făcut lucrări de întreținere periodică, iar în aceste zile se așterne ultimul strat de asfalt. Lucrarea este finanțată din bugetul propriu al Consiliului Județean Satu Mare.

Drumul județean DJ 195B se află în plin proces de modernizare cu fonduri din PNDL II. Pe tronsonul de la Craidorolț – Crișeni – Moftinu Mare – intersecția cu drumul spre Vraja Crasnei a fost așternut primul strat de mixtură asfaltică, se execută lucrări la șanțurile betonate, la podețele transversale și de acces la gospodării, respectiv la drumurile laterale. Lucrările vor fi încheiate până la finele acestui an.

Pe tronsonul Dacia – Boghiș – Doba se fac lucrări de așternere, împănare și compactare a materialului pietros, se așterne primul strat de mixtură asfaltică în localitatea Boghiș și se lucrează la podețele transversale. În funcție de condițiile meteorologice, în acest an se va asfalta până la Dacia. Termen de finalizare a lucrărilor de modernizare este finele anului 2023.

articolul original.

Restaurantul Cinque, verificat de DSP

28 September 2022 at 09:14
image

Restaurantul Cinque va fi supus unei acțiuni de control din partea Direcție de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare, după activitatea localului a fost reluată. Anunțul a fost făcut miercuri, 28 septembrie, de directorul acestei instituții, Macrina Mihai, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la sediul Prefecturii Satu Mare.

Directorul DSP, Macrina Mihai, a declarat astăzi că a aflat din presă despre problemele de la acest restaurant.

“În momentul în care activitatea a fost sistată, DSP nu mai are ce să constate. În momentul în care Protecţia Consumatorului va stabili că activitatea poate fi reluată, vom derula şi noi o activitate de control să vedem. O să cerem Protecţiei Consumatorului o informare în care să vedem dacă are aprobată reluarea activităţii, sau măcar a activităţii de servire a mesei, şi atunci colegii mei vor face acolo o acţiune de control să vedem cum sunt respectate acolo normele de igienă”, a spus Macrina Mihai.
Reamintim faptul că Protecția Consumatorului a oprit activitatea localului pentru diferite nereguli constatate.

Reprezentanții Cinque au precizat că ”după controlul de joi, 22 septembrie, am primit o somație de conformare, iar în mai puțin de o zi am reușit să eliminăm toate deficiențele invocate de CJPC. Este important de precizat că doar bucătăria a fost închisă în această perioadă, restul restaurantului fiind deschis. Iar vineri, 23 septembrie, am reușit să redeschidem și bucătăria”.

articolul original.

Construirea variantei de ocolire a orașului Ardud continuă

28 September 2022 at 08:50

Procedurile pentru construirea variantei de ocolire a orașului Ardud continuă, anunță autoritățile.

În cadrul întâlnirii cu proiectanții ing Ilie Dunca și ing. Bârlădeanu Leonard, s-au trasat coordonatele de amplasare în teren a șoselei de ocolire care va scoate traficul greu din centrul orașului Ardud.

Proiectul, necesar pentru orașul Ardud nu doar din punct de vedere al fluidizării circulației, dar și pentru siguranța participanților la trafic, este o investiție CNAIR de 10,1 milioane € și este rezultatul perseverenței Primăriei Ardud și a CJ SM.

articolul original.

Confort sporit pe digul din Satu Mare

27 September 2022 at 19:35

Dragi sătmăreni, vă invităm astăzi la o gură de aer curat pe malul râului Someș din municipiul Satu Mare. Un loc superb, cu o priveliște de neuitat, în care puteți să vă bucurați de o după-amiază senină alături de jumătatea dumneavoastră. Pe lângă liniștea oferită de natură, vă puteți bucura și de un confort sporit pe băncile de pe digul din Satu Mare. Din câte puteți observa în fotografia atașată, banca are și un loc special marcat unde vă puteți poziționa perfect picioarele, iar spătarul, asemeni șezutului, este de vis, doar că îi lipsește o șipcă. În loc să ne bucurăm de ce ni se oferă și să păstrăm intacte băncile, ne comportăm ca niște vandali lipsiți de educație și bun simț. Hai ca pe viitor, dacă tot ne dorim un oraș european, să învățăm să fim și civilizați.

articolul original.

Precizări făcute de conducerea Restaurantului Cinque după controlul CJPC

27 September 2022 at 19:08

Conducerea Restaurantului Cinque face câteva precizări după controlul făcut de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor și deciziile luate după acest control. În continuare, redăm intregral poziția conducerii restaurantului.

”Pentru a clarifica situația neplăcută în care numele societății noastre a fost implicat, vă prezentăm următoarele:

Bucătăria restaurantului nostru a făcut obiectul unui control din partea Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Satu Mare, în urma cărora s-au găsit o serie de nereguli. Natura acestor probleme este discutabilă, dat fiind volumul foarte mare de lucru, dar și din alte considerante pe care nu le vom dezvolta aici. Cert este faptul că după controlul de joi, 22 septembrie, am primit o somație de conformare, iar în mai puțin de o zi am reușit să eliminăm toate deficiențele invocate de CJPC. Este important de precizat că doar bucătăria a fost închisă în această perioadă, restul restaurantului fiind deschis.

Iar vineri, 23 septembrie, am reușit să redeschidem și bucătăria. Cu tot respectul față de libertatea mass media, pe care o înțelegem și o susținem, considerăm că unele titluri au fost mult exagerate, fiind scris că s-a închis întregul restaurant.

Nu dorim să facem un subiect de dispută publică din această situație neplăcută, tot ce dorim este ca adevărul să fie reliefat cât mai clar și corect. În definitiv, și noi încercăm să oferim servicii de calitate și locuri de muncă pentru zeci de persoane.

Vă mulțumim pentru înțelegere.

Conducerea sc Restaurant Cinque srl.”

articolul original.

DECIZIE. Război total împotriva Pestei Porcine, în județ

27 September 2022 at 19:03

În continuarea ședinței din data de 23.09.2022 a Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Satu Mare, urmare a confirmării unui focar de pestă porcină africană (PPA) la porcul domestic într-o exploatație gospodărească din localitatea Pișcolt, prefectul Radu Roca a organizat marți o întâlnire cu toate autoritățile responsabile în gestionarea epidemiei de pestă porcină africană și cu administratorii fondurilor de vânătoare din județ. Alături de prefect și subprefectul Altfatter Tamas, au fost prezenți președintele Pataki Csaba și vicepreședinții Lenuța Cornea și Oliviu Buzgău din partea Consiliului Județean Satu Mare, directorul Cancelariei, Radu Iancu, directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Nicolae Dumuța, alături de specialiștii în evaluarea și gestionarea PPA, șefii structurilor Ministerului Afacerilor Interne, reprezentanți ai Gărzii Forestiere, ai Direcției Silvice, ai Gărzii Naționale de Mediu și directorul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Satu Mare, Daniel Dragoș. Din partea celor 12 asociații de vânătoare din județ au participat reprezentanți ai asociațiilor de vânătoare Valea Bercului, Silvatica, Oaș.

Plan de acțiuni comune
Tematica principală a ședinței a constat în dezbaterea unui plan de acțiuni comune atât în ceea ce privește gestionarea pestei porcine africane dar și a celorlalte boli manifestate la animale sau păsări care pot duce la pagube economice sau pot afecta grav populația, respectiv rabia manifestată la carnivore și gripa aviară. În cadrul discuțiilor, fiecare instituție a prezentat principalele atribuții dar și modul în care se poate îmbunătăți colaborarea cu ceilalți, prin acțiuni comune, informări reciproce și măsuri proactive. Asociațiile vânătorilor insistă pe măsuri mai ferme în ceea ce privește combaterea braconajului dar și pe nevoia de a se adapta legislația la atribuțiile pe care aceștia trebuie să le îndeplinească și la finanțarea acestor activități ce privesc combaterea epizootiilor.

Conform datelor prezentate de DSVSA, în acest an, din cei 304 mistreți testați în laboratorul de specialitate, 244 probe au ieșit negative la PPA, 14 pozitive și 44 au indicat prezența anticorpilor, respectiv trecerea prin boală. În ceea ce privește rabia, un singur caz a fost dovedit ca fiind pozitiv în acest an dar se remarcă o creștere a numărului de carnivore sălbatice, respectiv vulpi, lup și șacal în județul nostru. În ceea ce privește păsările, nu au fost identificate cazuri de gripă aviară în ultima perioadă.

Este necesară o colaborare continuă a tuturor autorităților
Prefectul Radu Roca subliniază faptul că este necesară o colaborare continuă a tuturor autorităților cu competențe de gestionare și control în acest domeniu cu Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. De asemenea, odată cu adoptarea Legii privind exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine africane în România vor fi clarificate competențele și obligațiile instituțiilor și asociațiilor în domeniu.

”În acest moment trebuie să ne concentrăm pe acțiuni și măsuri care să împiedice propagarea pestei porcine la marile exploatații de creștere intensivă a porcilor, în special din zona Tășnad – Carei unde se concentrează 80% din efectivele din județ. Avem obligația de a proteja crescătorii pentru că propagarea bolii în ferme ar însemna un dezastru pentru agricultura și economia județului Satu Mare. Trebuie să fim cu toții conștienți de importanța acestui lucru și să acționăm ca atare, împreună, începând de astăzi!” – prefect Radu Roca.

Florin Dura

articolul original.
❌