ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 9 December 2022Gazeta de Bistrita

Cetățenii din județul Bistrița-Năsăud pot scăpa de deșeurile voluminoase în mod gratuit! Vezi programul pe localități

9 December 2022 at 08:02

Campania GRATUITĂ de colectare a deșeurilor voluminoase organizată de A.D.I. Deșeuri Bistrița-Năsăud și Supercom SA este programată în perioada 12 – 20 decembrie 2022.

În categoria deșeurilor voluminoase intră fotolii, canapele, saltele, mobilier de grădină, jucării de dimensiuni mari – tobogane, biciclete, trotinete, piscine gonflabile, cuști de animale, balansoare, covoare sau alte bunuri de folosință îndelungată.

ADI Deșeuri solicită cetățenilor care locuiesc ÎN ZONELE DE BLOCURI și dețin aceste tipuri de deșeuri voluminoase să le depună la platformele de colectare a deșeurilor reciclabile, iar cetățenii care locuiesc ÎN ZONELE DE CASE să le scoată în fața porții, respectând programul de colectare de mai jos:

BISTRIȚA:

 Luni – Marți, 12 – 13 decembrie 2022

Străzile din perimetrul: Gării – Arțarilor – Eroilor – Dimitrie Cantemir – Tărpiului – Drumul Cetății – Calea Clujului – sens giratoriu Calea Clujului – Libertății – Petru Maior – Podul Berăriei – Faleză – Zăvoaie – Tănase Tudoran – Ion Pop Reteganu – Mihai Viteazu – Valea Budacului – Ion Vidu – Codrișor – Podul Budacului – Ion Rațiu – Alexandru Odobescu – Gării.

 Miercuri – Joi, 14 – 15 decembrie 2022

Străzile din perimetrul: Alexandru Odobescu – Gării – B-dul Republicii – Piața Petru Rareș – 1 Decembrie – Calea Moldovei – Avram Iancu – Podul Jelnei – Ghinzii – Valea Ghinzii – Valea Jelnei – C.R. Vivu – Ion Minulescu – Parcului – Ion Rațiu – Alexandru Odobescu.

 Vineri – Sâmbătă 16 – 17 decembrie 2022

Străzile din perimetrul: B-dul Republicii – Piața Petru Rareș – 1 Decembrie – Calea Moldovei – Lucian Blaga – Simion Mândrescu – Subcetate – Busuiocului – Tărpiului – Dimitrie Cantemir – Eroilor – Ioan Slavici – Crinilor – Piața Petru Rareș – B-dul Republicii.

 Pentru LOCALITĂȚILE COMPONENTE ale municipiului Bistrița, programul de colectare a deșeurilor voluminoase va fi următorul:

Luni, 12 dec. – Sărata;

Marți, 13 dec. – Ghinda;

Miercuri, 14 dec. – Slătinița;

Joi, 15 dec. – Viișoara,

Vineri, 16 dec. – Sigmir,

Sâmbătă și Duminică, 17-18 dec. – Unirea.

În NĂSĂUD și SÂNGEORZ BĂI, deșeurile voluminoase se vor colecta GRATUIT în datele de 14 si 16 decmbrie 2022 conform programului de mai jos:

 14 dec. – Năsăud, partea de sus a orașului;

 16 dec. – Năsăud, partea de jos a orașului;

 16 dec. – Sîngeorz-Băi.

 În BECLEAN, programul de colectare a deșeurilor voluminoase va fi cuprins între 12 – 16 decembrie 2022, după cum urmează:

 12 dec. în Beclenuț și Coldău;

 13 dec. în Beclean, în perimetrul străzilor Horea – Cloșca – Lucian Blaga – Scurtă – 1 Mai

 14 dec. în Sat Figa + Cartier

 15 dec. în Beclean, în perimetrul străzilor Liviu Rebreanu – Morii – Aleea Gării – Șieului – Griviței – Piața Libertății – 1 Decembrie 1918 – Grigore Silași – Codrului – Dobrogeanu Gherea – Bobîlna – Bicaz – Crișana – Liliacului – I.P. Reteganu;

 16 dec. în Beclean, în perimetrul străzilor Parcului – Obor – George Coșbuc – Mihail Kogălniceanu – Gheorghe Doja – Ion Creangă;

 16 dec. În localitățile Rusu de Jos și Valea Viilor.

 În ZONA RURALĂ, programul de colectare a deșeurilor voluminoase este cuprins în perioada 12 – 20 decembrie, după cum urmează:

 12 dec. în localitățile: Șintereag, Braniștea, Silivașu de Câmpie, Urmeniș, Milaș, Galații Bistriței, Rodna, Șanț, Romuli, Telciu;

 13 dec. în localitățile: Prundu Bârgăului, Târlișua, Spermezeu, Șieuț, Monor, Mărișel, Poiana Ilvei, Lunca Ilvei, Ilva Mare, Măgura Ilvei, Nimigea, Runcu Salvei;

 14 dec. în localitățile: Tiha Bârgăului, Uriu, Ciceu Mihăești, Căianu Mic, Miceștii de Câmpie, Sate Lechința, Matei, Șieu Odorhei, Leșu, Feldru, Coșbuc, Salva;

 15 dec. în locațitățile: Budacu de Jos, Petru Rareș, Negrilești, Ciceu Giurgești, Șieu, Teaca, Lechința, Ilva Mică, Maieru, Chiuza, Dumitra, Zagra;

 16 dec. în localitățile Josenii Bârgăului, Dumitrița, Chiochiș, Nușeni, Budești, Sânmihaiu de Câmpie, Sate Teaca, Rebra, Rebrișoara, Parva;

 20 dec. în localitățile Livezile și Cetate.

 „Atenționăm cetățenii județului Bistrița-Năsăud, că în afara campaniilor GRATUITE organizate de ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, aceste deșeuri voluminoase se ridică contra cost de operatorul de salubritate, la prețul de 156,58 lei / mc, sau GRATUIT dacă le depuneți la cele 5 centre de colectare a deșeurilor voluminoase amenajate la nivelul județului Bistrița-Năsăud.

Ai ocazia de a scăpa GRATUIT de aceste deșeuri, prin urmare te rugăm să fii responsabil și să contribui și tu la eforturile de a avea un județ mai curat!”, mai precizează ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud.

articolul original.
Ieri — 8 December 2022Gazeta de Bistrita

Guvernul va aproba bugetul pe anul 2023

8 December 2022 at 13:36

Nicolae Ciucă a anunțat că Executivul va aproba, joi, proiectul de lege privind bugetul de stat pentru anul 2023 și proiectul privind bugetul asigurărilor sociale, cât şi pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2023 şi ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Executivul va aproba şi strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2023-2025, a mai spus prim-ministrul. Şeful Guvernului a adăugat că majoritatea ministerelor au un buget mai mare pe anul viitor, iar pachetul de măsuri de plafonare şi compensare a preţurilor la energie şi gaze naturale va continua.

„În şedinţa de azi aprobăm pachetul legislaţiei bugetare de anul viitor. Discutăm cele două proiecte de buget pentru anul 2023, strategia fiscal bugetară pentru perioada 2023 – 2025, legea plafoanelor bugetare şi ordonanţa de urgenţă care stabileşte strategiile fiscal-bugetare. Vom continua programele de susţinere economică, vom continua programele de susţinere a investiţiilor private şi publice şi vom continua să avem în lista de priorităţi menţinerea locurilor de muncă şi protejarea cetăţenilor de efectele creşterii preţurilor şi desigur de efectele creşterii inflaţiei”, a precizat Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de Guvern care are loc joi la Palatul Victoria.

Premierul a adăugat că în buget sunt prevăzute şi măsuri care vin în sprijinul persoanelor vulnerabile.

„Venim cu noi măsuri pentru susţinerea persoanelor vulnerabile. Toate acestea sunt cuprinse în deciziile luate atunci când am întocmit bugetul la nivelul fiecărui minister în parte. E prima oară când realizăm o construcţie pentru a realiza toate programele priotare pentru cetăţeni. Discutăm de 223 de programe incluse la finanţare. Aproape toate ministerele au bugete mai mari pentru anul viitor. Trebuie să ducem mai departe politicile şi programele pe care ni le-am asumat pentru domeniul educaţiei, cercetării şi inovării, pentru sănătate, pentru asistenţă socială, pentru economie, agricultură şi pentru infrastructura de transport, precum şi pentru siguranţa şi apărare. Pachetul de măsuri de plafonare şi compensare a preţurilor la energie şi gaze naturale va continua, pentru că avem nevoie să protejăm cetăţenii în continuare de creştere preţurilor şi efectele crizei energetice”, a completat Ciucă, scrie News.ro.

Citește și: Germania susține aderarea României în Schengen

articolul original.

Cu mii de euro ascunși în șosete a încercat să intre în România

8 December 2022 at 13:26

Poliția de frontieră Polițiștii de frontieră din Albița au depistat un bărbat cu cetățenie română și din Republica Moldova, care a încercat să intre în România cu 80.000 de euro ascunși în șosete.

În noaptea de miercuri spre joi, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa s-a prezentat pentru a intra în ţară un bărbat cu cetățenie română și Republica Moldova, în vârstă de 44 de ani, pasager într-un microbuz cu destinația Brașov. La control s-a descoperit asupra bărbatului suma de 80.000 de euro, nedeclarată și ascunsă în șosete, precum și cantitatea de 70 de pachete de țigări cu timbre de acciză R. Moldova, ascunse pe corp și în șosete.

Conform prevederilor legale, a fost luată măsura reţinerii valutei pe o perioadă de 30 de zile pentru ca proprietarul banilor să poată face dovada proprietății acestora, precum și a bunurilor accizabile descoperite şi sancţionarea contravenţională a bărbatului cu amendă în valoare de 5.000 lei, informează Poliția de Frontieră.

Citește și: Daniel Suciu: Poveștile cu imigrația, o poveste de fentă pentru proști! Răule împărat, mai devreme sau târziu, ca-n istorie, roata se va învârti!

articolul original.

Un bistrițean, dispărut în Germania, este căutat de familie

8 December 2022 at 12:50

Momente dificile pentru o familie din Bistrița. În urmă cu trei luni de zile, Marin Rus, tată a trei copii, a plecat să lucreze la un hotel din Germania pentru a-și ajuta familia, iar de vineri nu se mai știe nimic despre el.

„A lucrat la o firmă și acum la un hotel din Nürnberg. Eu am rămas acasă cu cei doi copii – o fată de 17 ani și un băiețel de 12 ani. Și mai avem o fată, de 23 de ani, din prima lui căsătorie, că soția i-a murit. Vineri seara am vorbit cu el și a zis că așteaptă să îi dea banii și vine acasă că îi e dor de noi”, a povestit, pentru Bistrițeanul.ro, Nadia, soția lui Marin.

De vineri seara, însă, nimeni nu a mai auzit de el. Nu s-a prezentat nici la microbuzul care luni ar fi trebuit să îl aducă acasă.

„A fost și ginerele meu acolo. Dar el a venit acasă. Și fata a vorbit cu șoferul care l-a adus pe ginere să-l ia și pe Marin să-l aducă acasă. Numai că luni, la 14.30, când șoferul a trecut pe acolo să-l ia, i s-a spus că Marin nu mai e, că a plecat. Am înțeles că au fost ceva certuri, a băut cu un prieten, apoi și-a făcut bagajele și a plecat, dar nimeni nu știe unde!”, a explicat Nadia.

Femeia a fost inclusiv la poliție și a sesizat dispariția.

„Mi-au spus că au anunțat poliția din Germania și acuma așteptăm. Să aflăm ceva despre el. Poate este arestat, poate e bolnav – că punem răul înainte. Dar măcar să știm unde e, să aflăm ceva de el!”, a concluzionat Nadia.

Reprezentanții IPJ BN au confirmat pentru publicația citată că s-a dispus căutarea la nivel național și internațional a bistrițeanului. Cine poate oferi informații despre Marin este rugat să anunțe Poliția.

Citește și: Daniel Suciu: Poveștile cu imigrația, o poveste de fentă pentru proști! Răule împărat, mai devreme sau târziu, ca-n istorie, roata se va învârti!

articolul original.

Daniel Suciu: Poveștile cu imigrația, o poveste de fentă pentru proști! Răule împărat, mai devreme sau târziu, ca-n istorie, roata se va învârti!

8 December 2022 at 09:36

După ce Austria a anunțat că își menține împotrivirea cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen, vicepreședintele Camerei Deputaților, deputatul social-democrat Daniel Suciu, a reacționat dur pe pagina sa de Facebook.

„Keine Anschluss Romania! Fiind ardelean, invățam despre mitul bunului împărat de la Viena, ca o expresie a milei revărsate de imperiali asupra românilor calici din Transilvania. S-au dus vremurile în care chiar și Avram Iancu a luat țeapă de la bunul împărat și le-am prins iar noi, când suntem păcăliți și umiliți. Ne sunt bune conturile la băncile împăratului, ne sunt bune mașinile ce alimentează benzinăriile lor, ne sunt bune pădurile, ne sunt buni turiștii ce le mănâncă șnițelul vienez dar nu suntem buni să fim egalii lor”,  a scris alesul bistrițean.

Daniel Suciu spune că această umilință nu trebuie uitată de români și să nu tăcem.

„Oare până la urmă ce mai vor de la noi, că poveștile cu imigrația e o poveste de fentă pentru proști. Noi tot vom ajunge in Schengen, dar umilința asta nu trebuie uitată, nici întors obrazul. Răule împărat, mai devreme sau târziu, ca-n istorie, roata se va învârti!

PS-când a murit, Avram Iancu avea asupra sa o scrisoare nicicând trimsă curții de la Viena. Din orgoliu, modestie sau dezamăgire. Să nu repetăm această lecție a istoriei, tăcând!”, a precizat deputatul social-democrat.

articolul original.

Germania susține aderarea României în Schengen

8 December 2022 at 09:30

Germania susţine candidaturile Bulgariei, Croaţiei şi României de a adera la spaţiul Schengen, a declarat joi, la Bruxelles, înainte de Consiliul JAI, ministrul german de interne Nancy Faeser, care a subliniat că nu împărtăşeşte opoziţia Austriei faţă de extinderea spaţiului de liberă circulaţie, relatează Reuters.

„Nu pot înţelege poziţia Austriei în această privinţă”, a declarat Nancy Faeser reporterilor înainte de discuţiile cu omologii săi din UE. „Ştiu că Austria are mari dezbateri interne pe această temă”, a adăugat ea.

„Vom susţine Croaţia, România şi Bulgaria, toate trei”, a punctat reprezentanta Germaniei.

Declaraţii similare a făcut şi ministrul de interne al Franţei, în timp ce Austria îşi menţine veto-ul faţă de România şi Bulgaria, scrie News.ro.

Citește și: Aproape 62 milioane euro autorizați la plată de APIA din FEGA și FEADR

articolul original.

Primăria Bistrița testează sirenele electrice de avertizare

8 December 2022 at 09:21
Sursa foto: Info Oradea

În 8 și 9 decembrie, Primăria Bistrița va testa sirenele electrice de avertizare, municipalitate cumpărând trei bucăți pe care le vor testa între orele 12:00-16:00.
Reprezentanții din primărie roagă cetățenii să nu recurgă la panică, acestea fiind doar teste și nu avertizează o situație de urgență.

Primăria a pus la dispoziție și un istoric al semnalelor sonore, precum alarma aeriană, preaeriană, dezastre naturale și încetare alarmă.

“Rugăm cetățenii să ia act de faptul că este vorba de testarea acestor echipamente și nu de avertizări ale unor situații de urgență pe raza municipiului Bistrița”, a transmis Primăria Bistrița.

Iată tipurile de alarmă sonoră:
Semnal de alarmă aeriană – compus din 15 sunete a câte 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat, semnalul este compus din 15 sunete a câte 2 secunde fiecare, cu pauză de 2 secunde între ele.
Semnal alarmă la dezastre – compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat, semnalul este compus din 5 sunete a câte 8 secunde fiecare, cu pauză de 5 secunde între ele.
Semnalul prealarmă aeriană – compus din 3 sunete a câte 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat, semnalul este compus din 3 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 6 secunde între ele.
• Semnalul încetarea alarmei – compus dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute. Pentru sirenele cu aer comprimat, semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 1 minut, scrie Bistrițeanul.ro.

Citește și: Aproape 62 milioane euro autorizați la plată de APIA din FEGA și FEADR

articolul original.

Aproape 62 milioane euro autorizați la plată de APIA din FEGA și FEADR

8 December 2022 at 06:17

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat autorizarea plăților finale, ca diferență între cuantumul calculat și cuantumul acordat în avans pentru anul de cerere 2022.

Astfel, până la acest moment s-au autorizat la plată un număr de  56.643 fermieri cu suma totală de 61.988.981 euro, din care:

    – 57.267.717 euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA);

    – 3.935.996 euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR);

    – 785.268 euro cofinanțare de la Bugetul Național (BN1).

Plăţile pentru schemele finanțate din FEGA și FEADR se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9490 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

APIA va continua efectuarea plăților aferente Campaniei 2022 în același ritm susținut, astfel încât toți beneficiarii să primească în timp util banii cuveniți.

articolul original.

Peste 2,7 milioane lei pentru piste de biciclete pe Dealul Jelnei

7 December 2022 at 21:33

Municipalitatea va derula încă o investiție finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, componenta Fondul Local, privind amenajarea de piste pentru cicliști și alte vehicule electrice ușoare, de data aceasta pe Dealul Jelnei, pe o lungime de 2,36 kilometri.

Mai exact, este vorba de Drumul Județean 173, sectorul km 1+168 – 3+527, unde se va face legătura între pistele de biciclete care se realizează prin proiectul ”Amenajare piste de cicliști în municipiul Bistrița – Etapa 1”, finanțat din Programul Operațional Regional 2014-2020, și limita administrativă a municipiului Bistrița.

„Reamintim că pistele pentru biciclete și zonele adiacente acestora trebuie să îndeplinească, simultan, următoarele condiții:

– o lățime de minimum 1,2 m pentru pistele cu un singur sens și minimum 2,4 m pentru cele cu dublu sens, fără obstacole, pe toată lungimea traseului (se recomandă ca lățimea optimă a unei piste pentru biciclete cu un singur sens să fie de minimum 1,5 m, iar a celei cu dublu sens de minimum 3,0 m pentru siguranța circulației bicicliștilor și posibilitatea utilizării acestora de categorii diferite de biciclete/utilizatori);

– o înălțime de liberă trecere pe sub obstacole de minimum 2,50 m sau, dacă infrastructura deja există, de minimum 2,10 m în tuneluri, pe pasaje și poduri;

– un spațiu de siguranță de 0,5 m liber de orice obstacol. În plus, în zona interioară a virajelor se interzic obstacolele mai înalte de 1 m la o distanță cuprinsă între 0,5 m și 1 m;

– asigurarea unei suprafețe a pistei pentru biciclete dintr-un material rigid, stabil, cu un finisaj antiderapant, pe toată lungimea traseului;

– un sistem de scurgere și evacuare a apei pluviale astfel încât să nu existe pericol de băltire pe suprafața pistei;

– pista pentru biciclete este proiectată pentru deplasarea cu o viteză de 30 km/h;

– asigurarea legăturii facile și în siguranță cu partea carosabilă destinată traficului general, la capete;

– proiectarea unui culoar pentru biciclete trebuie să țină cont de suprafața părții carosabile ce va fi atribuită circulației bicicletelor (canalizări, șanțuri pentru scurgerea apei etc). Traiectoria bicicletelor trebuie să fie previzibilă;

– delimitarea culoarelor pentru biciclete se face cu marcaj de culoare albă, linie simplă discontinuă. Se poate utiliza linie continuă pe contrasensul deschis bicicletelor;

– se va asigura un spațiu de siguranță de 0,5 m liber de orice obstacol. În cazul în care culoarul pentru biciclete trece pe lângă parcaje auto paralele cu trotuarul, spațiul de siguranță între parcaje și bandă va fi de minimum 1 metru”, precizează edilul bistrițean.

Valoarea totală a obiectivului este de 2.763.810 lei cu TVA.

articolul original.
Before yesterdayGazeta de Bistrita

Plafonarea prețului la carburanți a fost eliminată

7 December 2022 at 13:43
Sursa foto: Cotidianul.ro

Guvernul Ungariei a renunțat, începând de marți, la plafonarea prețului la carburanți, măsură care era în vigoare de un an, după o criză de aprovizionare ce a lăsat sute de benzinării fără carburanți.

Marți seară, premierul Gergely Gulyás a anunțat că plafonul de benzină va fi eliminat, scrie Index.hu. el a afirmat că guvernul ungar va ridica măsura de plafonare a prețurilor la benzinăriile din Ungaria cu efect imediat. Asta înseamnă că, începând cu 6 decembrie, ora 23.00, nimeni nu mai poate alimenta cu benzină sau motorină la 480 HUF, chiar dacă are o mașină maghiară care nu aparține unei companii.

Acesta a declarat că sancțiunile împotriva Rusiei, intrate în vigoare luni, 5 decembrie, au fost motivul ridicării înghețării prețurilor, deși presa maghiară vorbește de săptămâni întregi despre o penurie de combustibil.

Hernádi a adăugat că plafonarea prețului la carburanți este acum „mai degrabă disfuncțională decât funcțională” și a reiterat că sancțiunile au adus un deserviciu teribil întregii situații energetice europene.

Zsolt Hernádi, președintele și directorul general al Mol, a anunțat imediat că: „de acum înainte va trebui să plătiți 641 HUB pe litru pentru benzina normală cu cifra octanică 95 și 699 HUF pe litru pentru motorina non-premium”.

La OMV, pe de altă parte, era încă mai scump marți seara, imediat după ridicarea înghețării prețurilor.

În urmă cu mai bine de un an, în data de 15 noiembrie 2021, guvernul a stabilit prețul maxim al carburanților la 480 HUF. Măsura a fost introdusă inițial pentru trei luni și a fost prelungită de mai multe ori.

Însă între timp situația de la benzinăriile din Ungaria a devenit pur și simplu de nesuportat. În ultimele zile, automobiliștii au avut dificultăți în a găsi combustibil, iar acolo unde au dat din greșeală peste benzină sau motorină, au fost nevoiți să stea la cozi de ore întregi pentru a obține o picătură sau două.

Pe măsură ce benzinăriile au rămas fără combustibil, acestea s-au închis una câte una, iar situația imposibil de gestionat a determinat guvernul să intervină.

Mol a declarat anterior că a văzut efectele cumpărăturilor de panică, dar a spus că nu poate importa mai mult combustibil din străinătate din cauza plafonului de preț.

Marți seară, Zsolt Hernádi a declarat că ultima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost în anii ’70 și ’80, când erau cozi lungi la benzinăriile maghiare, iar acum este haos, un sfert dintre stații fiind „pe uscat”, ceea ce înseamnă că nu mai există benzină sau motorină.

Directorul general a calificat situația drept critică, iar Mol a ajuns la limită și, prin urmare, a indicat guvernului că nu se mai poate continua așa. În același timp, el a adăugat că ar putea dura o lună sau o lună și jumătate pentru ca situația din benzinării să revină la normal.

Cum rămâne cu celelalte plafoane de preț?

În cadrul ședinței de informare a cabinetului s-a pus, de asemenea, întrebarea dacă celelalte plafoane de preț ar putea rămâne în viitor. Gergely Gulyás a declarat că toate înghețările de prețuri au sens atâta timp cât există acces la produsul în cauză și că nu există niciun pericol ca celelalte înghețări de prețuri să fie încheiate, scrie economedia.ro.

Citește și: Un tânăr din Căianu Mic și-a bătut mama! S-a ales cu dosar penal

articolul original.

Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj celebrează Ziua Internaţională a Aviaţiei Civile cu o expoziţie de fotografii şi machete inedite

7 December 2022 at 12:58

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj în colaborare cu Asociația Română pentru Propagandă și Istoria Aeronauticii „Smaranda Brăescu” Cluj au marcat astăzi, 7 Decembrie, Ziua Internațională a Aviației Civile.

În incinta aeroportului a avut loc vernisajul unei expoziții de fotografii şi machete “Elicoptere în România” care au evidențiat povestea fascinantă a producţiei aeronautice în țara noastră, aducând în atenția tuturor iubitorilor de aviație faptul că de-a lungul timpului, România a fost una din țările care a promovat industria aeronautică și mai ales a fost dezvoltată datorită inteligenței inginerești în domeniul aviației. Evenimentul s-a bucurat de prezența reprezentanților societății academice clujene, a cadrelor militare și a reprezentanților societăţilor cu activitate în domeniul aviaţiei civile din perimetrul aeroportuar.

În fiecare an la data de 7 decembrie este sărbătorită Ziua Internațională a Aviației Civile stabilită de Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (ICAO), încă din anul 1994. Scopul celebrării mondiale este acela de a dezvolta şi consolida importanţa aviaţiei civile internaţionale în dezvoltarea socială şi economică a statelor membre, având rolul de a promova siguranţa, eficienţa şi dezvoltarea transportului aerian mondial.  

Domnul David Ciceo, Directorul General al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj a susținut discursul de deschidere, în care a transmis un mesaj de felicitare tuturor celor care își desfășoară activitatea în domeniul aviației civile.

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj este primul aeroport regional al țării ca număr de pasageri și are în derulare mai multe proiecte de dezvoltare, astfel încât să asigure pasagerilor și colaboratorilor servicii de cea mai înaltă calitate. Totodată, Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj are o contribuție majoră în dezvoltarea economică a regiunii.

Domnul David Ciceo, Directorul General al Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj, a precizat cu această ocazie: „La ceas aniversar, marcăm Ziua Internaţională a Aviaţiei Civile, aici, la Aeroportul Internaţional Cluj, care a sărbătorit în această primăvară, 90 de ani de la înfiinţarea aeroportului civil, în 1 aprilie 1932. Aeroportul Internațional Cluj a devenit în timp, un lider regional recunoscut pentru profesionalismul și capacitatea de adaptare la cerințele unei industrii în continuă transformare, fiind un model de bune practici şi un reper pentru Europa de Sud-Est. Evenimentul de astăzi a fost un bun prilej de a marca împreună cu domnul Comandor Laurenţiu Buzenchi şi Asociaţia ARPIA pe care cu onoare o conduce, activitatea extraordinară a aviaţiei române şi internaţionale.”

Asociaţia ARPIA se remarcă printr-o continuă îmbunătăţire organizatorică, relaţională şi asociativă privind strategia, perspectivele, programele și colaborările sale de reprezentare şi promovare a unor noi acţiuni de substanţă privind manifestările dedicate evenimentelor aeronautice naţionale şi europene. ARPIA a devenit astfel un vector de promovare a valorilor şi tradiţiilor aviaţiei române, un susţinător al imaginii şi contribuţiei românilor la dezvoltarea aeronauticii naţionale şi europene, fiind promotor al culturii şi sporturilor aviatice, de orientare profesională a tinerilor şi susţinere a ocupaţiilor conexe.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Aviației Civile, Aeroportul Internațional Cluj transmite felicitări tuturor pasagerilor și partenerilor din aviația civilă. 

articolul original.

Desculți și fără căldură, în așteptarea cadourilor lui Moș Nicolae

7 December 2022 at 12:54
rpt

Darurile lui Moș Nicolae au ajuns, săptămâna aceasta, și în comunitățile marginalizate, grație eforturilor unor asociații caritabile care au în grijă mai multe suflete uitate de alții.

Asociația „Salvatorii Sufletelor Nimănui“ a dus cadouri copiilor de pe Valea Stegii, o zonă aflată, practic, în municipiul Bistrița. Oamenii de aici trăiesc în condiții greu de imaginat, iar cei care suferă cel mai mult sunt copiii. Deși aceștia primesc mereu haine și ajutoare, condițiile în care trăiesc nu le permit să fie îngrijiți corespunzător. În ciuda eforturilor celor care se implică pentru a le veni în ajutor, oamenii de pe Valea Stegii sunt greu de integrat fără un suport real și sustenabil din partea autorităților. Copiii desculți și îmbrăcați extrem de sumar pentru frigul de afară, alergând în întâmpinarea cadourilor, reprezintă o imagine tristă, greu de digerat. Greu este, de asemenea, să realizezi că aceasta este o bucată din realitatea zilelor noastre, într-un oraș care pretinde că se raliază valorilor europene.

„Am fost și la ei, la copiii soarelui. La copiii uitați de societate, la copiii obligați sa trăiască marginalizați, in sărăcie, intr-o lume străină de civilizație.
Cand mi-au văzut masina, au ieșit toți afara și au alergat desculți și dezbrăcați, către mine. Unii m-au luat în brațe și mi-au spus ca au fost cuminți. Știau ca le-am adus ceva.
Atata tristețe în ochii lor de copii.
In toată tristețea, am întrezărit o sclipire. Acea sclipire de speranță, acea sclipire de inocență, de copil.
Nu sunt ei de vina ca au venit pe lume. Nu ei s-au cerut sa vina pe lume și sa trăiască asa. Datorita lor, noi avem un rost. Datorita lor, mai exista omenie și oameni buni.
Scriu și am un nod în gât.
Si aceeași întrebare… De ce exista atata nedreptate în lume? De ce trebuie sa sufere copiii?
Nu mai stiu ce sa spun.
Sunt sfârșită acum.
Doar atât mai spun:
Va multumesc, oameni minunați ca ne ajutați sa ajutăm!
Împreună suntem Salvatorii Sufletelor Nimănui“, a transmis Alina Buhai, președintele asociației.

Pentru a veni în sprijinul unor astfel de cazuri vă puteți implica în calitate de voluntari sau puteți face donații în conturile asociației:

CONT LEI: RO11BTRLRONCRT0595549001-
ASOCIATIA SALVATORII SUFLETELOR NIMANUI
BTPAY 0749065009
REVOLUT 0749065009

Citește și: Amendă de 80.000 lei pentru magazinul Lidl de pe Andrei Mureșanu din Bistrița, de la Protecția Consumatorilor

articolul original.

Președintele Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și primarul din Beclean au devenit cetățeni de onoare

7 December 2022 at 12:09

Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean BN, și Nicolae Moldovan, primarul din Beclean, au devenit cetățeni de onoare în Myślenice, Voievodatul Polonia Mică.

„Când munca ta e apreciată acasă, de către cei cărora le-o dedici, nu poți fi decât bucuros…”
Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, și Nicolae Moldovan, primarul din Beclean, au participat ieri în Polonia la o ceremonie specială, în Polonia.

„Când munca ta e apreciată acasă, de către cei cărora le-o dedici, nu poți fi decât bucuros. Când însă, în străinătate, se întâmplă același lucru, e încă o dovadă că faci bine ceea ce faci”, a transmis Nicolae Moldovan.

S-a întâmplat chiar de Sfântul Nicolae. „Prietenii polonezi, după 10 ani de parteneriate împreună au decis să ne arate prețuirea”, a mai scris primarul din Beclean.

Nicolae Moldovan și Emil Radu Moldovan – președintele Consiliului Judetean Bistrița-Năsăud – au primit titlul de cetățean de onoare în județul Myślenice, Voievodatul Polonia Mică.

„Mulțumesc prietenilor polonezi pentru tot ce ne-au învățat de-a lungul timpului, pentru buna lor colaborare și parteneriatele în toate domeniile!

Odată cu noi, voi dragi beclenari și locuitori ai județului Bistrița-Năsăud, veți fi prețuiți și onorați cu această importantă recunoaștere publică”, a concluzionat Nicolae Moldovan, scrie Bistrițeanul.ro.

Citește și: Un tânăr din Căianu Mic și-a bătut mama! S-a ales cu dosar penal

articolul original.

Un ministru din Guvernul Ciucă recomandă românilor să renunțe la pârtiile de schi din Austria

7 December 2022 at 11:58
sursa foto: Fanatik

Ministrul Turismului, Daniel Cadariu, a declarat la Digi24 că numărul românilor care merg anual în vacanțe în Austria e în medie de 370.000, principala țintă fiind pârtiile de schi. Media numărului de turiști români în Austria este de 370.000.

Anul trecut au fost doar 290.000, dar vorbim de un an cu restricții. Prin comparație, numărul de turiști care vin din Austria în România nu se depășește bariera de 40.000. Anul acesta, potrivit statisticilor din primele 10 luni, din cei 1,3 milioane de turiști străini, doar 30.000 sunt din Austria. E clar că principala țintă a turiștilor români în Austria sunt pârtiile de schi, însă știm cu toții că nu numai în Austria sunt condiții ideale pentru schiat. Sunt astfel de condiții, poate în unele cazuri și mai bune, în Elveția, Italia, Franța, Germania”, a declarat ministrul Turismului. Cadariu a calificat ca fiind „de neînțeles” atitudinea guvernului austriac care se opune aderării României la Schengen.

„Nu sunt nici argumente tehnice, nici o explicație din punct de vedere a unor interese economice. Capitalul austriac e prezent pregnant în multe domenii în România – bancar, petrolier, exploatări forestiere. E datoria noastră să insistăm până în ultimul moment ca mâine să primim acel vot unanim care ar permite intrarea în Spațiul Schengen”, a conchis Cadariu.

Citește și: Un tânăr din Căianu Mic și-a bătut mama! S-a ales cu dosar penal

articolul original.

Amendă de 80.000 lei pentru magazinul Lidl de pe Andrei Mureșanu din Bistrița, de la Protecția Consumatorilor

7 December 2022 at 09:10

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Bistrița-Năsăud a realizat o acțiune de control, pentru a verifica modul în care este respectată legislația în vigoare, în magazinul Lidl din municipiul Bistrița, str. Andrei Mureșanu, nr.9. Acțiunea s-a desfășurat ca parte a unei tematici naționale de control, dar și în baza unei reclamații înregistrate la CJPC Bistriţa-Năsăud.

Pentru neregulile constatate, comisarii bistrițeni au aplicat următoarele sancțiuni:

– 3  amenzi contravenționale, în valoare totală de 80.000 lei

– 1  avertisment.

Neregulile constatate în timpul controlului, au fost:

– diferența între prețul produsului afișat la raft și cel încasat la casa de marcat;

– neconcordanță între țara de proveniență afișată pe eticheta de la raft și cea menționată pe eticheta de pe ambalajul original al produselor;

– neafișarea prețului de vânzare la unele produse expuse la comercializare;

– existența unei diferențe de gramaj în minus față de cel indicat pe eticheta aplicată produsului.

“Asigurăm consumatorii că supraveghem permanent piața în scopul apărării drepturilor și intereselor legitime ale acestora”, a transmis Stelian Dolha, comisar șef adjunct CJPC Bistrița-Năsăud.

articolul original.

Memorialul „IOAN COROBAN”, ediția 2022! Când va avea loc

6 December 2022 at 20:20

A 12-a ediție a 𝗠𝗲𝗺𝗼𝗿𝗶𝗮𝗹𝘂𝗹𝘂𝗶 ”𝐈𝐎𝐀𝐍 𝐂𝐎𝐑𝐎𝐁𝐀𝐍” la handbal va avea loc în 11 decembrie la Sala Polivalentă, de pe strada Vasile Conta 1, din Bistrița!

Ediția 2022 a competiției care onorează memoria fostului președinte al Colegiului Județean de Arbitri Bistrița-Năsăud reunește patru echipe de handbal mixt din Bistrița, Rodna și Năsăud și se va desfășura în Sala Polivalentă din Bistrița.

Organizatorii – Asociația Județeană de Handbal Bistrița-Năsăud, Comisia Județeană de Arbitri Bistrita-Năsăud și Direcția județeană pentru Tineret și Sport Bistrița-Năsăud vă propun un spectacol handbalistic cu multă bucurie, zâmbete și amintiri despre cel care a fost cel mai titrat arbitru de handbal al județului Bistrița-Năsăud.

Ioan Coroban a fost președintele Colegiului Județean de Arbitri Bistrița-Năsăud.

A practicat handbalul de la o vârstă fragedă la CSS Bistrița până la terminarea junioratului. Pentru ca nu putea sta departe de sportul pe care l-a îndragit atât de mult a devenit arbitru și în scurt timp a devenit foarte apreciat. A arbitrat competiții de la juniori până la seniori, totalizând 457 de jocuri.

Din dorința de a mai juca handbal cu foștii colegi a organizat întâlniri săptămânale, născându-se astfel ideea constituirii unei echipe de Old-Boys. Mai târziu, aceasta s-a concretizat prin înființarea în anul 2006 a clubului „Handsport”.

Din nefericire, nu a reușit să vadă finalizată formarea primelor grupe de copii, plecând mult prea devreme dintre noi, în data 19 decembrie 2007.

articolul original.

„FOC DE ARTIFICII”: 46 kg de articole pirotehnice confiscate de polițiști! Trei bărbați, cercetați penal – VIDEO

6 December 2022 at 18:24

În cadrul acțiunii ”FOC DE ARTIFICII”, până la această dată, polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Bistrița-Năsăud au efectuat 10 controale la persoanele juridice autorizate să desfăşoare operaţiuni de import/transfer/comercializare articole pirotehnice, precum şi la cele care efectuează jocuri de artificii. În urma activităților circumscrise planului, au fost constatate 6 infracțiuni prevăzute de Legea 126/1995 și au fost indisponibilizate 46 de kg de articole pirotehnice, informează IPJ Bistrița-Năsăud.


 
Ca reper, în perioada sărbătorilor de iarnă 2021/2022, la nivel județean au fost efectuate 46 de acțiuni și controale, fiind înregistrate 25 de dosare penale. În urma acestor activități, au fost constatate 27 de infracțiuni și aplicate 3 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 10.000 de lei. Totodată, au fost indisponibilizate în vederea confiscării 3475 kg de articole pirotehnice. 

Ieri, 5 decembrie, în baza datelor și informațiilor deținute, polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Bistrița-Năsăud au ridicat în vederea confiscării cantitatea totală de 30 de kilograme de articole pirotehnice, deținută de către persoane fizice care nu au fost autorizate în acest sens.

Totodată, au fost constatate, în flagrant delict, trei infracțiuni prevăzute de Legea 126/1995, respectiv ”orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”. Vizați de comiterea faptelor sunt doi bărbați cu vârste de 31, respectiv 22 de ani, din Josenii Bârgăului și Bistrița care dețineau 6 kg de articole pirotehnice, respectiv 14 kg din categoria F2 deținute fără drept.

Cel de-al treilea, un bărbat, de 39 de ani, din Bistrița deținea, deși nu avea acest drept, 10 kg de articole pirotehnice din categoriile F2 și P1, fără să fi fost autorizat în acest sens. 

În toate cele trei cazuri, polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii “orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”.

Începând cu data de 21 noiembrie 2022, la nivel național a fost demarată acţiunea „FOC DE ARTIFICII”, fiind continuate, și în acest an, activitățile pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.

Activităţile, desfășurate sub coordonarea Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, au scopul de a creşte siguranţa cetăţeanului prin activităţile de prevenire, identificare şi combatere a evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi utilizarea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2022/2023.

Activitățile din cadrul acțiunii ”Foc de artificii” se derulează până la data de 4 ianuarie 2023 inclusiv, iar principalele obiectivele urmărite de polițiști sunt:
     Prevenirea producerii unor evenimente negative, cu consecinţe asupra ordinii şi siguranţei publice sau de altă natură (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri);
     Prevenirea, identificarea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul articolelor pirotehnice;
     Cunoaşterea şi respectarea legislaţiei în domeniu de către cetățeni pentru a achiziționa, deține și utiliza exclusiv articole pirotehnice din categoriile celor permise;
     Conștientizarea pe de o parte a cetățenilor, precum și pe de altă parte a reprezentanților societăților comerciale autorizate privind riscurile utilizării necorespunzătoare respectiv a comercializării ilegale de articole pirotehnice și potențialele riscuri la care se expun.

În conformitate cu prevederile H.G. 1102/2014 privind stabilirea condiţiilor pentru punerea la dispoziţie pe piaţă a articolelor pirotehnice, acestea se clasifică după cum urmează:
    a) articole pirotehnice de divertisment;
    b) articole pirotehnice de scenă;
    c) alte articole pirotehnice.
        Articolele pirotehnice de divertisment la rândul lor se clasifică în următoarele categorii:
    a) categoria F1: articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă;
    b) categoria F2: articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc scăzut şi un nivel de zgomot scăzut şi care sunt destinate utilizării în exterior în spaţii restrânse;
    c) categoria F3: articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc mediu, care sunt destinate utilizării în exterior în spaţii deschise vaste şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane;
    d) categoria F4: articole pirotehnice de divertisment de mare risc, cunoscute sub denumirea de „articole pirotehnice de divertisment de uz profesional”, care sunt destinate utilizării exclusiv de către pirotehnicieni şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane.
    Articolele pirotehnice de scenă se împart în următoarele categorii:
    a) categoria T1: articole pirotehnice pentru utilizarea pe scenă care prezintă un risc scăzut;
    b) categoria T2: articole pirotehnice pentru utilizarea pe scenă, care sunt destinate utilizării exclusiv de către pirotehnicieni.
    Alte articole pirotehnice se clasifică în următoarele categorii:
    a) categoria P1: articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut;
    b) categoria P2: articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care sunt destinate manipulării ori utilizării exclusiv de către pirotehnicieni.

PREVEDERI LEGALE ȘI RECOMANDĂRI PREVENTIVE:

Articolele pirotehnice de divertisment din categoriile F1 (de exemplu: steluțe; lumânări scânteietoare; jerbe cu scântei; minifacle; minisori; inele de foc; sateliți) pot fi puse la dispoziția publicului cu vârsta peste 16 ani, iar cele din categoriile articolelor pirotehnice F2, F3 și F4, precum și a celor din categoriile articolelor pirotehnice de scenă ( T2) și P2 sunt interzise în ceea ce privește deținerea, utilizarea și vânzarea către publicul larg.

Articolele pirotehnice de scenă din categoria T1 și alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziție pe piață numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului.

SE INTERZICE folosirea articolelor pirotehnice în următoarele condiții:

– Între orele 24.00 – 06.00, cu excepția evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale;
– La o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri;
– La o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze;
– La o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
– În locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
– Pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane;
– La o distanță mai mică de 500 m de păduri.


Constituie INFRACȚIUNE și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:
– Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept;
– Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani;
– Comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

În perioada sărbătorilor de iarna polițiștii  desfășoară activități de prevenire, destinate mai ales minorilor, pentru creșterea gradului de siguranță în raport cu utilizarea articolelor pirotehnice. Așadar, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenirea Criminalității sunt prezenți în spațiile publice, în unitățile de învățământ sau în alte zone cu persoane sau grupuri vulnerabile.

Pentru evitarea implicării în evenimente negative, polițiștii vă recomandă:

-Să cumpărați articole pirotehnice doar de la persoane fizice/juridice autorizate!
-La achiziționarea de articole pirotehnice să verificați eticheta. Acestea să fie inscripționate în limba română!
-Să sesizați poliția când constatați că sunt vândute ilegal articole pirotehnice!

articolul original.

Un șef de post a fost prins beat în sediul Poliției

6 December 2022 at 13:53
Sursa foto: Ziua de Vest

Șeful unui post de poliție din Olt a fost prins beat, în uniforma de serviciu, chiar în sediul Poliției. Se afla în afara orelor de program, așa că s-a ales doar cu o anchetă disciplinară. Colegul său de pahar, polițist în comuna vecină, va răspunde însă penal, după ce a fost oprit în trafic la volanul autospecialei de poliție, dar a refuzat testarea cu aparatul etilotest.

Apelul la 112 a venit luni, 05 decembrie, în jurul orei 16:00. Un cetățean sesiza faptul că în sediul Poliției din Brâncoveni, județul Olt, agenții sărbătoresc cu alcool, în uniforma de serviciu. O echipă operativă de la Poliția Slatina a mers să verifice situația.

„La data de 5 decembrie a.c., în jurul orei 16:00, Inspectoratul de Poliție Județean Olt a fost sesizat, prin apel 112, cu privire la faptul că șeful Postului de Poliție Brâncoveni s-ar afla sub influența băuturilor alcoolice, în sediul postului de poliție. Din primele verificări s-a constatat faptul că polițistul se afla în postul de poliție, sub influența băuturilor alcoolice, însă, conform graficului, acesta se afla în afara orelor de program”, transmite IPJ Olt. Șeful de post este acum anchetat disciplinar de Biroul Control Intern din cadrul instituției. „În contextul în care instituția nu tolerează astfel de fapte, care contravin eticii și valorilor morale ale profesiei, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Olt a dispus declanșarea cercetării disciplinare față de polițist, prin Biroul Control Intern, urmând ca, la finalizarea verificărilor, să fie dispuse măsurile legale în consecință”, se arată în comunicatul IPJ Olt.

După ce au aflat detalii despre petrecerea ad-hoc din sediul Poliției Brâncoveni, echipa operativă a decis să facă un control inopinat și la Secția nr. 6 Poliție Rurală Găneasa. Pe Drumul Comunal 20, în comuna Strejești, a fost identificată o autospecială de poliție. Pentru că șoferul, agent de poliție, a refuzat testarea cu aparatul etilotest, acesta s-a ales cu dosar penal.

„Ulterior, echipa operativă a efectuat un control inopinat al dispozitivului Secției nr. 6 Poliție Rurală Găneasa, ocazie cu care, pe Drumul Comunal 20, în comuna Strejești, a fost identificată o autospecială de poliție. Conducătorului autospecialei i s-a solicitat testarea cu aparatul etilotest, însă acesta a refuzat atât testarea, cât și prelevarea de mostre biologice de sânge la o unitate spitalicească. În cauză, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice de sânge, fiind continuate cercetările de către procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Balș.”, au transmis reprezentanții IPJ Olt, scrie Digi24.ro.

Citește și: Accident cumplit în Monor! Un bărbat, prins într-o presa de balotat a murit

articolul original.

Crinuța Dumitrean, fosta șefă a ANRP, scapă de condamnarea de 7 ani de închisoare

6 December 2022 at 13:16
sursa foto: Jurnalul

Fosta șefă a ANRP, Crinuța Dumitrean, scapă de condamnarea de 7 ani de închisoare, ca urmare a deciziei Curții Constituționale a României pe tema prescripției. Nu scapă însă și de despăgubirile uriașe ce trebuie achitate în dosarul în care a fost judecată.

A scăpat-o prescripția faptei, după ce Curtea Supremă a fost nevoită să pună în aplicare controversata decizie a Curții Constituționale privind prescrierea faptelor.

Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat chiar ieri în cazul bistrițencei: „Încetează procesul penal față de inculpații Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Diacomatu Sergiu Ionuţ și Gheorghe Stelian sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (…) respectiv, sub aspectul săvârșirii complicității la infracțiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (…) ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale”, este decizia judecătorilor ÎCCJ, care este una definitivă.

Crinuța Dumitrean nu scapă însă și de răspunderea civilă, Curtea Supremă hotărând ca aceasta să plătească, în solidar, cu ceilalți inculpați din dosar suma de 218 milioane de lei, tu titlu de despăgubiri civile.

Fostul președinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, Crinuța Dumitrean a mai fost condamnată în 2020 într-un dosar, la 6 ani și 3 luni de închisoare. Aceasta a fost trimisă în judecată după ce ar fi retrocedat ilegal un teren în municipiul Constanța, pentru care ar fi primit o mită de 400.000 de euro. Nici decizia în cauză nu este una definitivă.

Citește și: Trei infracțiuni, un dosar penal pe numele unui tânăr din Bistrița

articolul original.
❌