ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023Gandul

Ireal! Pompierii din Regatul Unit, sub ancheta polițiștilor, după ce au fotografiat cadavrele unor femei, apoi au râs de lenjeria lor intimă

1 February 2023 at 08:23
image

Salvatorii de la Serviciul de Pompieri din Dorset și Wiltshire, Regatul Unit, sunt acuzați că au fotografiat cadavrele unor femei care au murit în accidente de mașină, le-au distribuit pe un grup de WhatsApp și s-au amuzat pe baza acestora!

O femeie a fost cea care i-a denunțat pe bărbați.

Ea a declarat că pompierii au făcut comentarii inadmisibile despre victimele pe care trebuiau să le ridice de la locul accidentului.

Nu doar atât, aceștia ar fi glumit chiar și despre lenjeria intimă pe care o purtau femeile care au murit în accidente.

„Am văzut oameni făcând comentarii despre tipul de lenjerie pe care îl purtau femeile implicate în accidentul de mașină.

Recuperarea cadavrului cuiva mort ar trebui să te sfâșie, nu să te facă să vrei să-i faci fotografii, doar pentru a glumi despre asta mai târziu.

Pentru că acesta este persoana iubită a cuiva”, a spus o femeie pompier.

Femeile se plâng de favorurile cerute de colegii lor

Totodată, mai multe femei care lucrează ca pompieri au depus plângeri de hărțuire sexuală la locul de muncă.

Acestea se plâng că de mai multe ori li s-au cerut favoruri la serviciu, și că au fost primit și ele fotografii și mesaje explicite cu conținut sexual, din partea colegilor lor.

Și mai revoltător este faptul că o altă femeie a povestit că șeful său i-ar fi spus că ”este datoare să facă sex cu el pentru a avansa în funcție”.

Poliția din Dorset a deschis o anchetă, în timp ce Serviciul de Pompieri din Dorset și Wiltshire a demarat propria investigație.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

Tragedie la o pensiune din stațiunea Straja: Un copil de 3 ani, lăsat nesupravegheat pentru scurt timp de părinți, s-a înecat în piscină / Poliția a deschis un dosar penal

1 February 2023 at 08:09
image

Tragedie la o pensiune din stațiunea Straja. Un copil de trei ani, lăsat nesupravegheat de părinți, s-a înecat în piscină. În ciuda încercărilor medicilor de a-l readuce la viață, a fost declarat decesul micuțului. 

„La data de 31 ianuarie 2023, Poliția Municipiului Lupeni a fost sesizată cu privire la faptul că, un minor în vârstă de 3 ani a căzut într-o piscină și este inconștient”, a anunțat Poliția Hunedoara.

Poliţiştii ajunși la fața locului au constatat că minorul era însoțit de părinții săi care se aflau la piscina situată în interiorul unei unități de cazare din stațiunea Straja. Micuțul a rămas nesupravegheat pentru o perioadă scurtă de timp, ulterior fiind găsit de către părinți în stare de inconștiență.

„Victima a fost preluată și transportată la spital în vederea acordării de îngrijiri medicale, însă din nefericire minorul a decedat la spital”, conform sursei citate.

Dosar penal pentru ucidere din culpă

În ciuda încercărilor medicilor de a-l readuce la viață, a fost declarat decesul micuțului.

„La locul solicitării echipajul de Ambulanță a găsit minorul în stop cardio-respirator. Au fost continuate manevrele de resuscitare, timp de aproximativ 20 de minute, solicitându-se și intervenția echipajului cu medic de la Petroșani”, a precizat medicul Călin Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al Serviciului Județean de Ambulanță Hunedoara, citat de Adevărul.

După cele 20 de minute de resuscitare, echipajul medical a constatat că pacientul a ieșit din stop cardiac. Copilul a fost preluat de ambulanță pentru a fi transportat la spitalul din Lupeni. Pe drumul de zece kilometri din stațiune către unitatea medicală, copilul a intrat din nou în stop cardio-respirator.

„S-au început din nou manevrele de resuscitare, care au continuat și la secția de Anestezie și Terapie Intensivă a spitalului din Lupeni. Din păcate, după două ore de resuscitare, medicii au constatat decesul copilului”, a precizat medicul Călin Dumitrescu.

Poliţiştii au deschis un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracțiunii de ucidere din culpă.

VIDEO | Copil de 4 ani înecat în piscina din curtea casei. Distrusă de durere, mama s-a sinucis

VIDEO | Un copil de 11 ani s-a înecat într-un râu din județul Galați. La fața locului a fost chemat și un elicopter SMURD

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
articolul original.

Ce făcea Alec Baldwin în timpul antrenamentului cu arme, când se afla pe platoul de filmare: „O abatere nesăbuită”

1 February 2023 at 08:07
image

Actorul Alec Baldwin vorbea la telefon în timpul antrenamentului cu arme de foc pentru filmul ”Rust”, în timpul căruia a împuşcat-o mortal pe directoarea de imagine Halyna Hutchins, au declarat procurorii. Biroul procurorului districtual din Santa Fe l-a acuzat pe actor de „numeroase cazuri de acte extrem de necugetate”.

Halyna Hutchins a murit pe platoul de filmare al filmului ”Rust” din New Mexico după ce Baldwin ar fi tras cu o armă de recuzită.

Armurierul filmului a fost, de asemenea, acuzat de omor prin imprudenţă.

Documentele publicate marţi, care detaliază acuzaţiile anunţate pentru prima dată la 19 ianuarie, descriu un platou de filmare haotic, cu o abordare nechibzuită a siguranţei armelor.

Alec Baldwin a fost „distras” vorbind cu membrii familiei la telefon în timpul antrenamentului privind modul de operare a armei de recuzită, a scris Robert Shilling, un anchetator special al biroului procurorului districtual, într-o declaraţie de cauză probabilă depusă împreună cu acuzaţiile de omor prin imprudenţă.

Dacă Alec Baldwin ar fi efectuat verificările de siguranţă obligatorii cu armurierul Hannah Gutierrez-Reed şi nu ar fi îndreptat arma spre Hutchins, ”tragedia nu s-ar fi produs”, a susţinut Shilling, potrivit BBC.

„Această abatere nesăbuită de la standardele şi practicile şi protocolul cunoscute a cauzat în mod direct împuşcătura fatală”, a afirmat el.

„Baldwin ştia că prima regulă de siguranţă a armelor de foc este să nu îndrepţi niciodată o armă spre cineva pe care nu intenţionezi să îl împuşti”, a adăugat Shilling.

Ce acuzații i se aduc actorului

Documentul de acuzare subliniază cel puţin o duzină de ”acte sau omisiuni de nepăsare” care au condus la împuşcături, printre care:

Nu a folosit o replică a armei de foc pentru o repetiţie neprogramată.

Lăsarea armurierului să părăsească platoul de filmare, contrar protocolului.

Abaterea de la practica de a primi arma doar de la armurier.

Nerezolvarea plângerilor privind siguranţa pe platou.

Neefectuarea verificărilor de siguranţă necesare cu armurierul, care a fost angajat fără o certificare adecvată.

Avocaţii lui Baldwin şi ai lui Gutierrez-Reed au declarat că intenţionează să lupte împotriva acuzaţiilor în instanţă.

Astfel, dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ar putea fi condamnaţi la 18 luni de închisoare şi la o amendă de 5.000 de dolari. Ei vor fi judecaţi de un juriu, potrivit procurorilor.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

VIDEO: Cazierul judiciar poate fi obținut online începând de miercuri / Cum poate fi descărcat documentul direct din fața calculatorului

1 February 2023 at 07:58
image

Cazierul judiciar poate fi obținut online începând de miercuri, 1 februarie. Românii au la dispoziție două variante pentru a face acest lucru: fie prin platforma ghișeul.ro, fie prin hub.mai.ro.

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Ministerul de Interne au operaționalizat proiectul pilot privind eliberarea certificatelor în sistem electronic.

Cetățenii români care nu au trecute mențiuni în cazier (nu au fost condamnați pentru fapte penale) își pot obține certificatul de cazier judiciar din fața calculatorului.

Românii au la dispoziție două variante pentru a face acest lucru:
 • Prima: prin intermediul platformei www.ghiseul.ro, pentru utilizatorii care sunt înregistrați sau doresc să se înregistreze în platformă.
 • A doua: prin platforma HUB.MAI.GOV.RO, pentru utilizatorii care nu sunt înregistrați în GHISEUL.RO sau nu dețin un card bancar emis de o instituție bancară din Romania. În acest caz, doritorii vor completa un formular disponibil în platformă, iar pentru a li se stabili cu certitudine identitatea, se vor prezenta fizic, o singură dată, la secția de poliție.
„Acest proiect reprezintă un pas important pentru simplificarea relației dintre Ministerul Afacerilor Interne și cetățeni, în beneficiul cetățenilor”, anunță, pe Facebook, ministrul de Interne, Lucian Bode.

Certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit

Proiectul pilot va fi extins, aplicația pentru eliberarea electronică a certificatului de cazier judiciar urmând a fi disponibilă atât pentru persoanele fizice care au înscrise mențiuni în cazier, cât și pentru persoanele juridice din România, până la finalul lunii iulie.

Potrivit legii, certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit și în formă electronică. Documentul are semnătură electronică calificată și este asimilat înscrisurilor autentice.

VIDEO | Sebastian Burduja: „Lansăm aplicaţia pentru mobil Ghişeul.ro, iar în câteva zile se va putea elibera cazierul judiciar”

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
articolul original.

Peste 2000 de bucureșteni, fără gaze, după ce o echipă de muncitori a avariat rețeaua de canalizare

1 February 2023 at 07:47
image

Peste 2.000 de bucureșteni din sectorul 5 au rămas fără gaze încă de marți după-amiază. Avaria a fost provocată de o echipă de muncitori care lucrau la rețeaua de canalizare.

Bucureștenii din sectorul 5 se confruntă cu o problemă de care nu aveau nevoie, mai ales, acum, când este și foarte frig afară.

Sunt afectați atât cei care locuiesc în zonă, cât și mai multe instituții și firme.

Alimentarea cu gaze se va relua în cursul zilei de miercuri.

În cazul în care simt miros de gaze, oamenii trebuie să aerisească imediat încăperea, să nu folosească aparatele electrocasnice sau întrerupătoarele şi să închidă robinetul de alimentare cu gaze.

„Ca urmare a unei avarii produse asupra sistemului de distribuţie a gazelor naturale de către reprezentanţii Apa Nova (Aviprod) ce efectuau o lucrare de intervenţie în reţeaua de canalizare din strada dr. Mihail Obedenaru-Gheorghe, din sectorul 5 al municipiului Bucureşti, Distrigaz Sud Reţele a fost nevoită să sisteze alimentarea cu gaze naturale în respectiva zonă astăzi, 31 ianuarie 2023, începând cu ora 15:30”, a transmis, marţi seară, Distrigaz Sud Reţele.

Străzile afectate de avaria provocată

Astfel, sunt afectaţi 2.138 de clienţi casnici şi non-casnici din municipiul Bucureşti, aflaţi pe străzile: Victor Babes, Dr. Clunet, Dr. Dimitrie Draghiescu, Eroilor, Dr. Panait Iatropol, Independenţei, Dr. Mihail Mirinescu, Dr. Obedenaru-Gheorghe Mihail, Dr. Louis Pasteur, Sfantul Elefterie, Dr. Nicolae Staicovici, Dr. Grigore Taranu, Dr. Florea Teodorescu şi Dr. Nicolae Tomescu, potrivit Digi24.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.
Ieri — 31 January 2023Gandul

Poll Marius Tucă Show: ”În condițiile administrației dezastruoase din Capitală, sunteți de acord cu mărirea salariilor cu 10%?”

31 January 2023 at 21:19

Telespectatorii emisiunii „Marius Tucă Show”, ediția de marți, 31 ianuarie, au avut de răspuns la întrebarea: ”În condițiile administrației dezastruoase din Capitală, sunteți de acord cu mărirea salariilor cu 10%?”

Rezultatele au fost cât se poate de clare, într-o proporție covârșiotare să li se mărească salariile (80%), oamenii cred că aceștia nu merită mărirea salariilor, în timp ce 19% au spus că sunt de acord cu acest lucru.

„Marius Tucă Show” continuă miercuri, 1 februarie, de la ora 20.00, live pe gândul.ro. Invitatul zilei este Gen. (R) Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles și fost șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei.

articolul original.

Mii de morminte vor fi scoase la vânzare dacă urmașii nu plătesc taxele. În ce oraș din România s-a luat această decizie

31 January 2023 at 20:55
image

Mormintele oamenilor ar putea fi vândute, dacă nu se mai plătesc taxe pentru acestea. Primul oraș în care se ia o astfel de decizie este Oradea, acolo unde locurile de veci vor fi scoase la vânzare după ce rudele decedaților nu au plătit taxele. Ce se întâmplă cu osemintele?

Astfel, peste 11.000 de locuri de veci, aflate în Oradea, au fost scoase la vânzare, pentru că rudele celor decedați nu au mai plătit de ani buni taxele. Cum cererea de locuri de veci este tot mai mare, a fost nevoie de o astfel de decizie, susțin autoritățile, potrivit antena3.

La ora actuală, în Oradea există un singur cimitir, unde şi-au găsit odihna veşnică aproape 60.000 de oameni. Din numărul total, aproximativ 11.000 de morminte sunt părăsite sau nu au mai fost achitate de către aparţinători, ceea ce indică faptul că nu mai prezintă un interes pentru români.

În aceste context, administratorii cimitirului au analizat situația și au luat hotărârea să revândă locurile de veci care nu mai au piatră funerară sau cruce.

După cum susțin oamenii legii, osemintele aflate în morminte nu vor fi aruncate, ci vor fi așezate în săculeți speciali și vor fi îngropate mai adânc. Despre această situație a vorbit chiar directorul ADP, Liviu Andrica.

„Intenția noastră nu este de a exhuma sau de a le face rău urmașilor, ci de a le oferi tuturor locuitorilor Oradei un loc de înmormântare.

Dacă unui loc de înmormântare nu i se prelungește durata de concesionare, atunci se trimite o scrisoare recomandată la domiciliul aparținătorilor.

După o perioadă de un an, se repetă această procedură și se așteaptă 90 de zile”, a declarat Liviu Andrica, director ADP Oradea.

Mai mult, românii care vor să verifice dacă au rude îngropate în cele 11 mii de morminte care urmează să fie revândute, pot consulta lista făcută publică pe pagina cimitirului.

articolul original.

Antrenorul de fitness din Vâlcea, care a adus prăjituri cu cannabis la o petrecere, a fost arestat

31 January 2023 at 20:05
image

Magistrații din Argeș au decis ca arestul la domiciliu să fie transformat în arest preventiv pentru bărbatul care ar fi dus prăjituri cu droguri la o petrecere organizată la restaurantul Hotelului Ramada din Râmnicu Vâlcea, în urmă cu două weekend-uri.

Antrenorul de fitness, Dumitru Cojocari, va sta în arest preventiv pentru următoarele 21 de zile. Decizia este definitivă şi contrazice soluţia pronunţată iniţial de Tribunalul Vâlcea, care dispusese în cazul suspectului arestul la domiciliu.

Din cercetări a reieșit că, la data de 21 ianuarie 2023, bănuitul ar fi oferit, la o petrecere privată, o prăjitură la prepararea căreia ar fi folosit aproximativ 15 grame de cannabis.

În urma consumului, 15 dintre invitați ar fi acuzat stări de rău, palpitații și atacuri de panică și s-au prezentat la camera de gardă a Spitalului Județean Vâlcea.

În urma percheziției efectuate la data de 22 ianuarie 2023, în locuința bărbatului au fost descoperite resturi de cannabis și un grinder.

Bărbatul a fost însă reținut după care s-a luat decizia controlului judiciar, însă, astăzi, magistrații Curții de apel Argeș au decis să admită recursul făcut de procurorii DIICOT și să-l aresteze.

articolul original.

Marius Tucă Show începe miercuri, 1 februarie, de la ora 20.00, live pe gândul.ro

31 January 2023 at 19:00
image

Invitatul zilei este Gen. (R) Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles și fost șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei. Emisiunea o puteți urmări pe gandul.ro, canalul de YouTube Gandul, pe paginile de Facebook Gandul și Marius Tucă și pe mariustuca.ro. ”Tineți aproape!”

articolul original.

FOTO | Altar de lumânări şi lacrimi în memoria unei fete de 17 ani. Destinul Anastasiei a fost curmat de un accident grav la Bucea, în județul Cluj

31 January 2023 at 18:33
image

Anastasia, o tânără de doar 17 ani, a murit în urmă cu două zile într-un grav accident rutier. Fata se afla în mașină cu un șofer de 21 de ani, care a făcut o depășire neregulamentară. Astăzi, prietenii, colegii şi profesorii Anastasiei, au ridicat un altar de lumânări în banca fetei de la liceu.

Anastasia avea 17 ani și era elevă la Colegiului Tehnic Ioan Ciordaș din Beiuș, însă destinul ei a fost curmat de un accident cumplit petrecut duminică seara în localitatea Bucea, județul Cluj.

Tânăra a murit duminică seara, după ce mașina în care se afla alături de un tânăr de 21 de ani, s-a izbit violent de o altă mașină, din cauza unei depășiri neregulamentare. Impactul a fost atât de puternic încât Anastasia nu a avut nicio șansă și a murit pe loc.

„La data de 29 ianuarie a.c., în jurul orei 21:40, polițiștii au fost sesizați pentru a interveni la un accident rutier produs pe DN1 E60, în localitatea Bucea. Conform datelor preliminare, polițiștii au constat că un tânăr în vărstă de 21 de ani, care se deplasa cu autoturismul pe direcția Cluj Napoca spre Oradea, după o depășire neregulamentară ar fi intrat în coliziune cu un autoturism care circula din sens opus condus de un tânăr în vârstă de 27 de ani. În urma evenimentului, din nefericire, a rezultat decesul unei minore care se afla în autoturismul condus de tânărul de 21 de ani. Testările alcoolscopice au indicat rezultate negative”, se arată într-un comunicat al Poliţiei.

Tragedia a lăsat un gol imens în sufletele prietenilor și colegilor săi care astăzi i-au adus un ultim omagiu la școală. Astfel, colegii şi profesorii au aprins lumânări şi i-au pus flori pe bancă.

Lacrimi și condoleanțe pentru Anastasia

Conducerea liceului a postat pe pagina de Facebook un mesaj de adio: „Un gând de alinare şi condoleanţe familiei îndurerate. Drum lin spre cer, suflet blând!”.

De asemneea, numeroşi prieteni ai tinerei au postat mesaje pe Facebook în memoria Anastasiei.

„Dumnezeu sa te ierte si sa te odihnească in pace Anastasia Camelia. Întregii familii, putere sa puteti trece peste aceasta grea încercare. Te vom păstra mereu in sufletul nostru. Drum lin spre cer”, a scris Nica Romina.

„Din cauza unui om si a iresponsabilității lui, altul moare.. trist unde se ajunge..

Odihna veșnica, Cami!”, a fost un alt mesaj lăsat pe Facebook.

articolul original.

EXCLUSIV VIDEO | Guvernul alocă 3 miliarde de lei pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice. „Cu fondurile de la Ministerul Mediului, cererea va crește”

31 January 2023 at 17:57
image

Guvernul pregătește o nouă etapă a Programului Casa Verde Fotovoltaice. Astfel, mai mulți români își vor putea instala panouri solare cu ajutorul statului. Suma alocată pentru acest proiect poate ajunge la trei miliarde de lei. Specialiștii în energie regenerabilă spun că suplimentarea fondurilor este binevenită în contextul actual.

Sergiu Bazarciuc, specialist în energie regenerabilă, spune că panourile fotovoltaice reduc presiunea asupra facturilor la energie.

„Suntem într-o perioadă grea din cauza fenomenelor care s-au întâmplat pe piața de energie electrică, din cauza creșterilor de prețuri. Trecerea la fotovoltaice, pentru România, înseamnă calea către mai bine din punct de vedere energetic. Fie că vorbim despre capacități mari de producție pentru injectarea în rețeaua națională, fie că vorbim despre producătorii mici sau persoane fizice care își instalează panouri fotovoltaice acasă, toate acestea vor reduce presiunea pe costuri, pe factura de energie electrică. Uniunea Europeană încurajează trecerea la fotovoltaice. Există multe programe de finanțare și pentru proiecte mari, dar și pentru proiecte mici”, a spus, pentru Gândul, Sergiu Bazarciuc.

150.000 de gospodării pot accesa programul Casa Verde Fotovoltaice

„Suplimentarea fondurilor ar duce la 150.000 de proiecte noi, 150.000 de gospodării care vor plăti cu 30%, 40% mai puțin. Acesta este un beneficiu de necontestat. Primul avantaj este că îți produci singur energie electrică. În plus, ai o predictibilitate asupra costului cu energie electrică, iar energia electrică ajunge să fie mai ieftină. Această energie electrică pe care ți-o produci singur și nu o mai consumi din rețea micșorează gradul de poluare pe care l-ar face o termocentrală atunci când ar produce această energie și ar ajunge la tine prin rețea”, a adăugat acesta.

În ultimul an, cererea pentru panourile fotovoltaice a crescut de șapte ori.

„Cu siguranță, românii se îndreaptă către fotovoltaice. Interesul este foarte mare. Dacă, în anul 2019, 2020 veneau cereri de instalare de sisteme fotovoltaice doar dacă puteam să apelez la un program, începând de anul trecut, de când prețurile au luat-o la goană, foarte mulți oameni au spus că vor să dețină panouri fotovoltaice cu banii în mână. Aceștia vor să facă orice pentru a scădea costurile. Cu atât mai mult, cu fondurile de la Ministerul Mediului, cererea va crește. Cererea a crescut de aproape șapte ori în ultimul an”, a spus Sergiu Bazarciuc.

În sesiunea din anul 2019 au fost aprobate 15.000 de dosare din cele 27.000 depuse. În anul 2022, numărul dosarelor aprobate a crescut la 39.000 din cele peste 43.000 depuse.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a estimat că programul va începe în luna martie.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Nicolae Ciucă, despre fondurile pentru instalarea panourilor fotovoltaice: „Putem să ridicăm suma până la 3 miliarde de lei”

articolul original.

Breaking news! DNA a cerut arestarea lui Piți Jr. și a bossului Romarm. Ce se întâmplă în sala de judecată

31 January 2023 at 15:01

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) vor cere judecătorilor de la Tribunalul București arestarea șefului ROMARM, Gabriel Țuțu, și a fiului lui Victor Pițurcă, Alexandru Pițurcă, în dosarul măștilor neconforme tranzacționate în pandemie către spitalele MApN.

Alexandru Pițurcă este suspectat de procurorii DNA de comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.

UPDATE ora 21:30 – Alexandru Pițurcă, adus în urmă cu puțin timp de procurorii DNA în fața judecătorilor Tribunalului București cu propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Fiul fostului selecționer al echipei naționale de fotbal se află în boxa acuzaților. În sală este prezent și Gabriel Țuțu, directorul CN Romarm SA, care se află în libertate.

Cu toate că mandatul de reținere pentru 24 de ore emis pe numele lui Piți jr. expira miercuri după-amiază, DNA a urgentat procedura și l-a adus chiar din această seară pe Alexandru Pițurcă la TB cu propunerea de arestare preventivă.

Fiul fostului selecționer al Naționalei a fost reținut, marți, de DNA și va fi dus la arestul Poliției Capitalei.

Suspiciunile procurorilor DNA

„Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, omul de afaceri (Alexandru Pițurcă – n.red.) ar fi acceptat, în mod direct, condițiile impuse de inculpatul Țuțu Gabriel în schimbul cărora acesta din urmă ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra unor funcționari din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contracte de furnizare produse de protecție împotriva coronavirusului asocierii din care făcea parte și societatea administrată de inculpat.

De asemenea, inculpatul Țuțu Gabriel ar mai fi promis că îi va determina pe aceeași funcționari să efectueze recepția produselor respective, chiar dacă acestea erau neconforme și să achite la timp facturile emise în acest sens.

În contextul menționat mai sus, inculpatul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar, suma de 50.000 lei, reprezentând prețul traficului de influență”, a transmis, marți, DNA, într-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, DNA va cere arestarea lui Gabriel Țuțu și a lui Alexandru Pițurcă. Solicitarea se va judeca al Tribunalul București.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane”, conform DNA.

Gabriel Țuțu, șeful ROMARM, a plecat de la DNA / Sursa video: GÂNDUL
Gabriel Țuțu, șeful ROMARM, a plecat de la DNA / Sursa video: GÂNDUL

În cursul zilei de luni, Victor Pițurcă a fost reținut, în dosarul privind achiziția de măști de protecție derulată în perioada pandemiei de coronavirus și este urmărit penal. În același dosar a mai fost reținut și șeful Romarm, Gabriel Țuțu. Lui i-a expirat mandatul de reținere marți, în jurul orei 13:00 și a fost lăsat să plece acasă. El va trebui să se prezinte la Tribunalul București, unde se va judeca cerea de arestare a sa.

Fostul selecționer al Naționalei este suspectat de cumpărare de influență și a fost pus, marți, sub control judiciar.

Victor Pițurcă a plecat de la DNA / Sursa foto: GÂNDUL
Victor Pițurcă a plecat de la DNA / Sursa foto: GÂNDUL

Dosarul în care au fost reținuți Pițurcă și Țuțu provine din cadrul unui dosar din anul 2020 al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București.

La momentul respectiv informatorii anchetatorilor militari au demantelat presupuse fapte ale unor angajați din cadrul MAPN fapte ce ar fi avut legătură cu achizițiile făcute de instituție pe fondul pandemiei.

Mergând pe firul anchetei procurorii militari au stabilit că pierd competența de cercetare a faptelor inițial reclamate când starea de fapt conturată de probe conducea către infracțiuni de corupție. De aceea, cazul a fost disjuns către DNA.

Procurorii DNA – Secția de combatere a corupției – au transmis, luni, printr-un comunicat, că au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie, a lui Gabriel Țuțu și a lui Victor Pițurcă.

Directorul Romarm, Gabriel Țuțu, este suspectat de:

 • abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
 • trafic de influență în formă continuată,
 • fals intelectual;

Pe de altă parte, fostul antrenor al Naționalei este suspectat comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, „pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză (Victor Pițurcă – n.red.), în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).

Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).

Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, suspectul Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.

În schimbul acestor „servicii”, suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.

În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei”.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
articolul original.

FOTO-VIDEO | Victor Pițurcă a plecat de la DNA, după alte două ore de explicații în fața procurorilor / Avocat: „Nu a avut nicio treabă cu măștile”

31 January 2023 at 14:34

Fostul selecționer Victor Pițurcă a plecat, marți, în jurul orei 15:15, de la Arestul Central al Poliției Capitalei. El a spus că nu poate face declarații despre dosar și a precizat că fiul lui a fost reținut pentru 24 de ore.

„Nu pot să vorbesc”, a spus Victor Pițurcă, marți, la ieșirea de la DNA. El a adăugat că pe numele fiului său a fost emisă o ordonanță de reținere pentru 24 de ore.

Victor Pițurcă a plecat de la DNA / Sursa foto: GÂNDUL
Victor Pițurcă a plecat de la DNA / Sursa foto: GÂNDUL

Avocatul Iancu Toader, apărătorul fostului fotbalist, a spus că Victor Pițurcă nu a comis niciuna dintre faptele de care este suspectat de DNA.

„A menționat foarte clar că, dată fiind calitatea pe care o are, va acționa procedural, în măsura în care îi este recunoscut dreptul la apărare. Nu a făcut nimic domnul Pițurcă”, a spus avocatul fostului selecționer.

Apărătorul fostului antrenor al Naționalei a fost întrebat dacă Victor Pițurcă a făcut presiuni ca fiul lui să câștige contractul pentru furnizarea de măști în perioada pandemiei.

„Exclus. Nu este adevărat”, a spus avocatul lui.

„Din punctul meu de vedere, nu se susțin probele procurorilor, pentru că nu există”, a adăugat apărătorul ales ales lui Pițurcă.

Avocatul a fost întrebat dacă va contesta măsura controlului judiciar impusă lui Victor Pițurcă.

„Voi analiza în cursul zilei de astăzi”, a răspuns el.

În continuare, sursa citată a subliniat că fostul fotbalist „nu are nicio treabă cu măștile” care au ajuns la MApN în perioada pandemiei.

„Domnul Pițurcă nu a făcut niciun act de comerț, nicio afacere, nu a vândut, nu a avut nicio treabă cu aceste măști. Am văzut în presă sume vehiculate. Nu există așa ceva. (…) Victor Pițurcă nu a săvârșit niciun astfel de act material”, a conchis avocatul lui Pițurcă.

Avocat Iancu Toader / Sursa foto: GÂNDUL
Avocat Iancu Toader / Sursa foto: GÂNDUL

Fiul lui Victor Pițurcă, Alexandru Pițurcă, a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii DNA, în dosarul măștilor neconforme vândute spitalelor MApN în perioada pandemiei, au spus surse judiciare, pentru GÂNDUL.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
articolul original.

VIDEO | Scandal la Primăria Capitalei. Președintele de ședință CGMB este acuzat că ar fi încercat să blocheze accesul locuitorilor din Greenfield în sala de Consiliu | DECLARAȚII EXCLUSIVE

31 January 2023 at 14:27
image

Consilierii USR din cadrul Consiliului General al Municipiului București, în frunte cu președintele de ședință, Andrei Rigu, sunt acuzați că ar fi încercat să blocheze participarea la ședința ordinară de marți a celor care locuiesc în Cartierul Greenfield, care au venit la Primărie să protesteze, dar și să ia cuvântul după ce principalul lor drum de acces în cartier a fost închis.

Andrei Rigu (USR), președintele de ședință a Consiliului General al Municipiului București, este acuzat că ar fi încercat să blocheze participarea cetățenilor din cartierul Greenfield, care au venit la Primăria Capitalei pentru a discuta în ședința CGMB problema cartierului, după ce drumul de acces prin pădure a fost închis recent.

„La fiecare ședință CGMB, cetățenii care doresc să participe la ședințele noastre de consiliu se pot prezenta, înscrie pe listă și pot primi acces în sala de ședințe. În cadrul ședinței de astăzi, 31 ianuarie, accesul în sala de ședințe a fost discriminatoriu, președintele de ședință, domnul Andrei Rigu, nepermițând participarea cetățenilor municipiului București, locuitori ai cartierului Greenfield.

La insistențele noastre, ale consilierilor PNL, cât și ale celor de la PSD, accesul a fost permis, după aproximativ două ore de așteptare în frig. Aceste comportamente discriminatorii față de cetățenii Capitalei nu ar trebui să aibă loc în instituția care îi reprezintă, Primăria Municipiului București”, a declarat, pentru Gândul, Florin Melciu, consilier CGMB.

De ce s-a blocat drumul Vadul Moldovei

În cele din urmă, aproximativ 10 persoane, locuitori ai Cartierului Greenfield, au fost lăsate să intre în sala de Consiliu de la Primăria Capitalei, unde, unii dintre ei, ar urma să ia cuvântul, dacă li se va permite.

Zeci de persoane, locuitori ai cartierului Greenfield, au protestat, marți, la Primăria Capitalei, după ce drumul Vadul Moldovei a fost blocat de către Romsilva, în urma unei decizii a instanței.

Locuitorii din Greenfield vor ca Primăria Capitalei și Primăria Sectorului 1 să rezolve problema acestui drum.

Regia Naţională a Pădurilor Romsilva a pus în executare o decizie judecătorească și a închis accesul pe drumul forestier din strada Vadul Moldovei.

În prezent, accesul din cartierul Greenfield către București se face doar prin Aleea Teișani, un drum cu o singură bandă pe sens, lucru care provoacă zilnic un blocaj de proporții în trafic.

Daniel Ciungu, consilier local PNL la Sectorul 1, a declarat, recent,  în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”, că primarul Clotilde Armand le-a promis locuitorilor din Cartierul Greenfield, în campania electorală, că Primăria va prelua în administrare drumul Vadul Moldovei, arteră închisă recent de Romsilva, care a pus în executare o hotărâre judecătorească.

Daniel Ciungu susține că primarul Clotilde Armand trebuie să ceară drumul Vadul Moldovei de la Romsilva.

„Punctul 2 din ceea ce a promis primarul Clotilde Armand pentru Cartierul Greenfield este fix asta: preluara și administrarea drumului Vadul Moldovei la Primăria Sectorului 1. A promis acest lucru, și de doi ani refuză. Trebuie să facă plata (către Romsilva – n.r.) și să facă o dispoziție de primar, prin care solicită drumul de la Romsilva”, a declarat Daniel Ciungu în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”

Nicușor Dan susține că s-a întâlnit marți cu cei de la Greenfield

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, susține că s-a întâlnit marți cu reprezentanții locuitorilor din Greenfield.

„Am avut azi o discuție cu reprezentații locuitorilor din Greenfield și cu cei ai Direcției Silvice Ilfov (structura regională a Romsilva care cuprinde și pădurile din București) pe subiectul accesului în cartier.

Eu susțin în continuare menținerea pe o perioadă determinată (2 sau 3 ani) a drumului existent, fără asfaltări sau extinderi, timp în care dezvoltatorul să realizeze cele trei ieșiri promise din cartier înspre centură și DN1.

Direcția Silvică Ilfov nu susține soluția drumului provizoriu, insistând pe scoaterea definitivă a drumului din domeniul forestier. Voi solicita o întâlnire cu conducerea centrală a Romsilva”, a precizat, marți, Nicușor Dan.

Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul Zilei (3 ani), dar și la Agenția de Presăciteste mai mult
articolul original.

Au fost stabilite perioadele şi zonele de prohibiţie a pescuitului pentru anul 2023 în Delta Dunării. Care sunt acestea

31 January 2023 at 13:47
image

Ordinul privind stabilirea perioadelor şi zonelor de prohibiţie a pescuitului, precum şi a zonelor de protecţie şi refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2023, a fost publicat în Monitorul Oficial al României, informează Administraţia Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” (ARBDD).

Conform sursei citate, prezentul Ordin instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie – 7 iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, pe o durată de 45 de zile, în perioada 24 aprilie – 7 iunie inclusiv, cu excepţiile prevăzute în ordin.

Se interzice pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în zona economică Meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic, pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie – 7 iunie inclusiv.

Se interzice pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în apele care constituie frontieră de stat cu Ucraina, inclusiv Golful Musura, pe o durată de 45 de zile, în perioada 16 aprilie – 30 mai 2023 inclusiv.

Se interzice pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în Complexul Razim – Sinoe şi lacurile litorale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie – 7 iunie inclusiv.

Se declară zone de refacere biologică pentru resursele acvatice vii, în perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), următoarele:

– Dunărea Veche, sectorul cuprins între confluenţa cu canalul Sulina, de la Mm 8+900 şi până la confluenţa cu Canalul Răducu, tot timpul anului;

– Lacul Gâsca din Complexul Somova – Parcheş, tot timpul anului;

– Lacurile Erenciuc şi Zmeica, tot timpul anului;

– Canalul Bărbosu (canal care face legătura între Canal Cardon şi Canal Letea);

– Canalul de legătură Lopatna, zona cuprinsă între lacul Matiţa şi lacul Merhei, în perioada 7 iunie – 1 noiembrie, pentru pescuitul recreativ-sportiv;

– Cursul vechi al Braţului Sf. Gheorghe, în zonele cuprinse între km 16-20, 29-44, 49-58, 64-84, tot timpul anului.

– Braţul Sf. Gheorghe de la Km 22 – 25, pe o durată de 60 de zile în perioada 1 martie-30 martie 2023 şi 15 octombrie – 13 noiembrie 2023, cu excepţia pescuitului scrumbiei fără a aduce atingere art. 7 lit. a);

– Canalul dintre lacul Puiu şi lacul Roşu de pe teritoriul RBDD, tot timpul anului;

– Pe braţul Chilia, zona km 72 – 77 Pardina, pe o durată de 60 de zile, în perioada 20 martie – 18 mai inclusiv şi pe o durată de 60 de zile în perioada 1 octombrie – 29 noiembrie inclusiv, excepţie pescuitul comercial al scrumbiei, fără a aduce atingere perioadelor de prohibiţie prevăzute în prezentul ordin.

– Fluviul Dunărea, zonele Mm 53 – 54 (Isaccea), Mm 64,5 – 65,5, Mm 67 – 68,5 (Groapa Catargului şi Pluton), de la data intrării în vigoare a prezentului ordin până la data de 29 aprilie inclusiv şi pe o durată de 60 de zile în perioada 1 octombrie – 29 noiembrie inclusiv, excepţie pescuitul comercial al scrumbiei, fără a aduce atingere perioadelor de prohibiţie prevăzute în prezentul ordin.

– se interzice pescuitul cu setci în perioada 9 aprilie – 30 noiembrie inclusiv, în zona marină din perimetrul Rezervaţiei Biosferei ,,Delta Dunării”, zona cuprinsă între Zătonul Mare – zona strict protejată Sacalin Zătoane din UAT Sfântu Gheorghe, canal Periteaşca – limită zonă strict protejată Periteaşca Leahova din UAT Murighiol, în perimetrul de traseul liniei de mal şi izobata 20 m, având următoarele coordonate geografice (ETRS89):

440 38’13.67″ N ; 290 11’29.11″E

440 40’35.49″N; 290 20’30.49″ E

440 48’21.83″N; 290 19’27.84″ E

440 46’12.25″N; 290 08’20.08″ E

– Zonele cu regim de protecţie integrală din perimetrul Rezervaţiei Biosferei ,,Delta Dunării” (RBDD), inclusiv zonele renaturate Zaghen şi Carasuhat, tot timpul anului.

Se interzice pescuitul comercial, recreativ/sportiv şi familial, al următoarelor speciilor de peşti şi al altor vieţuitoare acvatice vii, după cum urmează:

– ştiuca, de la data intrării în vigoare a prezentului Ordin până la data de 20 martie, fără a aduce atingere prevederilor art. (1);

– şalăul şi bibanul în perioada 20 martie -7 iunie inclusiv;

– racul (Astacus leptodactylus) pentru femele, în perioada 1 ianuarie – 9 aprilie, inclusiv şi 1-30 septembrie şi 1 noiembrie – 10 decembrie inclusiv, iar pentru masculi, în perioada 1-30 septembrie şi 1 noiembrie – 10 decembrie inclusiv, pe teritoriul RBDD;

– linul (Tinca tinca), în perioada 7 iunie – 6 iulie inclusiv, pe teritoriul RBDD;

– sturionii tot timpul anului cu excepţia pescuitului în scop ştiinţific.

Pe teritoriul RBDD, în afara perioadelor de prohibiţie, pescuitul recreativ/sportiv al speciilor ştiucă, şalău, somn şi crap este permis numai cu eliberarea imediată a tuturor capturilor din aceste specii (catch & release), cu reţinerea unui singur exemplar/zi, dar nu mai mare de 3 kg, dintr-o singură specie.

Din prevederile Ordinului privind prohibiţia pescuitului în scop comercial, familial şi recreativ/sportiv al speciilor de rizeafcă şi scrumbie de Dunăre, aceasta se stabileşte pe sectoare, astfel (Art. 7):

– pe sectorul de Dunăre şi braţele sale, de la Marea Neagră până la Ceatal Chilia, Mm 43, pe o durată de 10 zile, în perioada 20 martie – 29 martie 2023 inclusiv;

– pe sectorul de Dunăre şi braţele sale, de la Ceatal Chilia, Mm 43, până la Vadul Oii, km 238, pe o durată de 15 de zile, în perioada 24 martie – 7 aprilie 2023 inclusiv;

– pescuitul scrumbiei este interzis în tot cursul anului în faţa gurilor de vărsare a Dunării în mare pe o adâncime de 5 km în largul mării şi pe un coridor lat de 2 km socotit câte 1 km de o parte şi de alta a axului braţelor Sfântu Gheorghe şi Sulina, în faţa braţului Chilia, lăţimea coridorului interzis este de 1 km spre sud de axul braţului, iar spre nord până la limita apelor teritoriale române;

– în sezonul de pescuit al scrumbiei, capturile accidentale de ciprinide asiatice (sânger, novac, cosaş) se pot reţine în vederea valorificării.

Potrivit Art. 8., în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în perimetrul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării se admite pescuitul în scop familial al scrumbiei, folosind maximum 2 setci, în perioada 5 aprilie – 14 aprilie 2023 inclusiv, în zonele aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 763/2015 pentru aprobarea Planului de Management şi a Regulamentului Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”;

Potrivit Art. 10 din prezentul Ordin, caracteristicile tehnice şi condiţiile de folosire a uneltelor şi metodelor de pescuit comercial sunt cele prevăzute în Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 1369/2018 privind caracteristicile tehnice, condiţiile de folosire a uneltelor admise la pescuitul comercial şi metodele de pescuit comercial în apele maritime şi continentale.

Ordinul privind prohibiţia pescuitului în anul 2023 interzice:

– utilizarea beam-traulului şi a dragei hidraulice pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” de la mal până la izobata de 20 m, pe toată lungimea liniei litorale, de la graniţa cu Ucraina (45°11’N) până la Cap Midia (44°20’N).

– folosirea năvoadelor pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, complexul Razim – Sinoe şi în celelalte lacuri litorale, în perioada 1 aprilie – 30 septembrie inclusiv şi când cota Dunării la Tulcea este sub 100 cm şi a setcilor când cota fluviului Dunărea, în dreptul localităţii Tulcea, este sub 50 cm;

– folosirea uneltelor de pescuit de tip setcă în bălţile, lacurile, gârlele şi canalele de pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”, în perioada 7 iunie – 30 septembrie inclusiv, cu excepţia setcilor compuse având latura ochiului plasei de a=70/100 mm, 2a= 140/200 mm;

– folosirea uneltelor de pescuit de tip setcă în complexul Somova Parcheş, Razim – Sinoe şi în celelalte lacuri litorale, tot timpul anului;

– pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” este interzis pescuitul cu cârlige cu nadă tip paragate.

– pescarii ce desfăşoară activităţi de pescuit recreativ/sportiv pe teritoriul RBDD nu pot transporta o cantitate mai mare de peşte mai mare de 10 kg/pescar sau 15 kg/familie, indiferent de numărul de zile în care au desfăşurat activitatea.

Textul integral al Ordinului comun al Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor cu nr. 10/235 privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2023 se poate consulta pe site-ul ARBDD la: https://ddbra.ro/…/2023/01/Ordin-de-prohibitie-2023.pdf

articolul original.

Fiul lui Victor Pițurcă a fost reținut pentru 24 de ore în dosarul măștilor neconforme vândute spitalelor MApN în perioada pandemiei

31 January 2023 at 13:30
image

Fiul lui Victor Pițurcă, Alexandru Pițurcă, a fost reținut pentru 24 de ore de procurorii DNA, în dosarul măștilor neconforme vândute spitalelor MApN în perioada pandemiei, au spus surse judiciare, pentru GÂNDUL.

Alexandru Pițurcă a venit, marți dimineața, la DNA și a fost audiat mai multe ore de organele de urmărire penală.

În urma audierii, procurorii au dispus reținerea lui pentru 24 de ore și ar putea cere arestarea sa preventivă.

În același dosar, Victor Pițurcă și șeful ROMARM, Gabriel Țuțu, au fost reținuți de DNA, luni. În cursul zilei de marți, procurorii anticorupție au decis punerea lor sub control judiciar.

În cursul zilei de luni, Victor Pițurcă a fost reținut, luni, în dosarul privind achiziția de măști de protecție derulată în perioada pandemiei de coronavirus și este urmărit penal. În același dosar a mai fost reținut și șeful Romarm, Gabriel Țuțu.

Fostul selecționer este suspectat de cumpărare de influență.

Dosarul în care au fost reținuți Pițurcă și Țuțu provine din cadrul unui dosar din anul 2020 al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București.

La momentul respectiv informatorii anchetatorilor militari au demantelat presupuse fapte ale unor angajați din cadrul MAPN fapte ce ar fi avut legătură cu achizițiile făcute de instituție pe fondul pandemiei.

Mergând pe firul anchetei procurorii militari au stabilit că pierd competența de cercetare a faptelor inițial reclamate când starea de fapt conturată de probe conducea către infracțiuni de corupție. De aceea, cazul a fost disjuns către DNA.

Procurorii DNA – Secția de combatere a corupției – au transmis, luni, printr-un comunicat, că au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie, a lui Gabriel Țuțu și a lui Victor Pițurcă.

Directorul Romarm, Gabriel Țuțu, este suspectat de:

 • abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
 • trafic de influență în formă continuată,
 • fals intelectual;

Pe de altă parte, fostul antrenor al Naționalei este suspectat comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, „pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză (Victor Pițurcă – n.red.), în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).

Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).

Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, suspectul Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.

În schimbul acestor „servicii”, suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.

În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei”.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
articolul original.

Cum a fost găsit un bărbat care a adormit cu telefonul în mână. Colegii de muncă, șocați când au ajuns la domiciliul acestuia

31 January 2023 at 12:56
image

Un bărbat în vârstă de 34 de ani din Bangkok, a fost găsit fără viață, cu telefonul în mână. Bărbatul era întins pe patul său, acolo unde pare să fi murit din cauza unui șoc electric, după ce a adormit în timp ce își atingea telefonul mobil care era la încărcat.

Tânărul a stârnit îngrijorarea colegilor săi de muncă deoarece nu se prezentase la serviciu timp de trei zile.

Pentru că li s-a părut foarte ciudat, colegii au mers la apartamentul lui din provincia Samut Prakan, Bangkok.

Oamenii l-au găsit fără suflare în pat, cu mâna sprijintă de telefonul mobil, iar lângă pat se aflau încărcătorul și cablul de alimentare.

Autoritățile au fost anunțate, iar polițiștii au deschis o anchetă.

Un coleg al bărbatului a declarat: Lucrăm la un magazin de bijuterii. A lipsit trei zile și nu a răspuns la telefon. După muncă, ne-am dus în camera lui, dar am constatat că ușa lui era deschisă. Am intrat cu proprietarul și l-am găsit”.

Găsit fără viață, cu telefonul în mână

Proprietarul clădirii declarat că a rămas singur acasă și, de obicei, stătea liniștit în camera lui, așa că nu a crezut că ceva este în neregulă.

„De obicei era tăcut și se odihnea în camera lui sau bea cutii de bere după muncă. Am văzut că i s-a deschis ușa. Am crezut că este doar bolnav”, a spus proprietarul.

Ofițerul investigator, căpitanul de poliție Pongnarin Nontanok de la secția de poliție Bang Phli, a declarat că nu au găsit urme de agresiune.

„Puttawat Kamwan era încă întins pe pat. Brațul său drept atingea și telefonul care era la încărcat.

Nu am găsit nicio urmă de agresiune. Din dovezi, era mort de cel puțin trei zile. Cadavrul său era umflat și miros urât, se simțea în toată camera”, a spus căpitanul de poliție, potrivit Mirror.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

FOTO-VIDEO | Șeful ROMARM scapă de arest preventiv, dar este urmărit penal pentru abuz în serviciu, trafic de influență și fals intelectual

31 January 2023 at 12:30

Șeful ROMARM, Gabriel Țuțu, a scăpat de arest preventiv, după ce mandatul de reținere emis pe numele lui a expirat, marți, în jurul orei 13:00, iar procurorii nu au cerut o măsură restrictivă de libertate în cazul lui. El este urmărit penal pentru abuz în serviciu, trafic de influență și fals intelectual în dosarul în care sunt implicați Victor Pițurcă și fiul lui, Alexandru Pițurcă.

Șeful ROMARM, Gabriel Țuțu, a părăsit sediul DNA după ce procurorii l-au audiat, iar mandatul de reținere a expirat în cazul lui.

DNA a deschis urmărirea penală pe numele lui Gabriel Țuțu pentru: abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, trafic de influență în formă continuată și fals intelectual.

Aceste acuzații îi sunt aduse în dosarul legat de contractele pentru livrarea unor utilaje neconforme de producere a măştilor care au prejudiciat ROMARM cu peste 8,6 milioane de lei. În același caz se fac cercetări și cu privire la livrarea unor măşti neconforme pentru MApN, în perioada pandemiei.

Gabriel Țuțu, șeful ROMARM, a plecat de la DNA / Sursa video: GÂNDUL
Gabriel Țuțu, șeful ROMARM, a plecat de la DNA / Sursa foto: GÂNDUL

USR: Gabriel Țuțu, fost ofițer SRI, este „protejatul” ministrului Economiei, Virgil Popescu

USR afirmă, într-un comunicat de presă, că a demarat procedurile de schimbare a lui Gabriel Țuțu de la conducerea Romarm în perioada în care a fost la guvernare, însă demersul s-a oprit pentru că Virgil Popescu a schimbat CA-ul companiei, imediat după eliminarea USR din Guvern.

„Puteți să vă imaginați genul de protecție masivă pe care o avea domnul Țuțu din partea sistemului. Acest domn avea de departe unul dintre cele mai solide contracte făcute de pe vremea guvernului Orban. Un contract extrem de favorabil care însemna că dacă nu faci foarte mulți pași, fie nu poți să-l dai afară, fie trebuie să-i plătească statul român foarte mulți bani. Evident, am început procedura. Am apucat să schimb CA-ul Romarm cu oameni extraordinari, anunțați prin comunicat de presă, nu pe șest ca acum. Domnul Virgil Popescu a repus în funcție toți administratorii speciali din companiile de stat pe care îi dădusem eu afară și a oprit, evident, procedura de concediere a domnului Țuțu”, spune fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui (USR).

În cursul zilei de luni, Victor Pițurcă a fost reținut, luni, în dosarul privind achiziția de măști de protecție derulată în perioada pandemiei de coronavirus și este urmărit penal. În același dosar a mai fost reținut și șeful Romarm, Gabriel Țuțu.

Fostul selecționer este suspectat de cumpărare de influență.

Dosarul în care au fost reținuți Pițurcă și Țuțu provine din cadrul unui dosar din anul 2020 al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București.

La momentul respectiv informatorii anchetatorilor militari au demantelat presupuse fapte ale unor angajați din cadrul MAPN fapte ce ar fi avut legătură cu achizițiile făcute de instituție pe fondul pandemiei.

Mergând pe firul anchetei procurorii militari au stabilit că pierd competența de cercetare a faptelor inițial reclamate când starea de fapt conturată de probe conducea către infracțiuni de corupție. De aceea, cazul a fost disjuns către DNA.

Procurorii DNA – Secția de combatere a corupției – au transmis, luni, printr-un comunicat, că au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie, a lui Gabriel Țuțu și a lui Victor Pițurcă.

Directorul Romarm, Gabriel Țuțu, este suspectat de:

 • abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
 • trafic de influență în formă continuată,
 • fals intelectual;

Pe de altă parte, fostul antrenor al Naționalei este suspectat comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, „pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză (Victor Pițurcă – n.red.), în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).

Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).

Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, suspectul Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.

În schimbul acestor „servicii”, suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.

În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei”.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
articolul original.

Un primar din Satu Mare deszăpezește singur comuna pentru a face economii: „Sunt o groază de bani pe care îi arunci în drum. Avem utilajele, plătim doar motorina”

31 January 2023 at 12:24
image

Primarul comunei Călinești Oaș din județul Satu Mare, Dinu Birtoc, deszăpezește drumurile din comună cu utilajele administrației locale pentru a face economii. Apoi, acesta merge la primărie unde își desfășoară activitatea.

În prima zi din această iarnă în care a nins în comună, Dinu Birtoc s-a trezit de la 4 dimineața ca să deszăpezească drumurile, apoi, după câteva ore de muncă, se duce la birou.

Acesta a spus că nu are angajat la primărie care să poată face acest lucru și nici nu contractează vreo firmă specializată, deoarece așa face economie la buget.

„Nu e un lucru greu, face parte din administraţie, mie îmi place. Am fost îmbrăcat în salopetă până la 7,30 când mi-am terminat de deszăpezit. Într-o jumătate de oră m-am îmbrăcat, mi-am băut cafeaua şi la 8,00 am fost la serviciu, că mi-am făcut o recepţie la un drum pe care l-am făcut în toamnă. Nu am şofer care să meargă pe el.

Am angajaţii la primărie, legea nu ne permite ca să le dau spor de noapte. La ora când încep să mişte oamenii, drumurile trebuie să fie deja curate, atunci nu am de ales decât să merg eu”, a spus primarul.

El deţine permis de categoriile B,C, şi E, astfel că poate conduce fără probleme autospeciale pentru deszăpezire, prevăzute cu sărăriţă şi lamă, având în total 45 de kilometri de drumuri de deszăpezit.

„Dacă mă port bine, în trei ore am terminat”

„Dacă mă port bine, în trei ore bune am terminat. E mai greu când e zăpadă mare că nu poţi să te duci tare. Nu e ca la şes, nu sunt benzi foarte mari, nu e bine nici când e zăpada foarte mare, nici când e polei.

Tot timpul trebuie să fii atent, să pregăteşti terenul. Dacă ştii că la noapte vor fi minus 5 grade şi afară e ud, e normal că trebuie să fii preventiv să pui sare ca să eviţi producerea poleiului. Trebuie foarte bine monitorizată situaţia. Nu mă plâng de chestia asta”, a mai spu Dinu Birtoc.

Dinu Birtoc estimează că se face o economie de cel puţin 150.000 de lei pe an.

„Sunt o groază de bani pe care îi arunci în drum. Noi avem utilajele, plătim doar consumul de motorină şi ne rămân bănuţii. Aşa ne gospodărim. Cei care îşi permit să contracteze firme… acolo sunt bani grei.

Şi noi am avut în urmă cu vreo 3-4 ani cu firmă şi ne-a stors de bănuţi. Ei fac contract pe oră, trebuie să le plăteşti.

Poţi să economiseşti, un contract este 150.000, poate 200.000 de lei, eu cheltui motorină poate de 2.000 – 5.000 de lei, rămân câţiva bani la buget, nu? Nu o fac neapărat din obligaţie, o fac şi din plăcere”, a continuat acesta, potrivit Digi24.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.
❌