ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 28 September 2022Gandul

VIDEO | Bunicii Luizei Melencu la ieșirea din audiență de la DIICOT Craiova: ”Să dăm alte declarații. Ce declaratii să dăm? Ei nu cunosc cazul. De ce l-au acoperit?”

28 September 2022 at 19:51
image

Bunicii Luizei Melencu au mers miercuri la DIICOT Craiova în audienţă la procurorii care au anchetat cazul monstrului din Caracal pentru a afla adevărul despre ce s-a întâmplat cu nepoata lor.

Elena și Stelian Iordache sunt nemulțumiți de sentința în cazul lui Gheorghe Dincă. Ei cred că Luiza nu este moartă și sunt deciși să meargă până în pânzele albe pentru a afla ce s-a întâmplat, de fapt, cu nepoata lor.

La ieșirea din sediul DIICOT, cei doi s-au declarat nemulțumiți de ce s-a întâmplat acolo.

”Să dăm alte declarații. Ce declaratii să dăm? Ei nu cunosc cazul. De ce l-au acoperit? Spun că așa a mers. Procurorul spune că nu e așa ca mine. Adică eu mi-am pierdut copilul si tu zici că alte cereri. E posibil așa ceva. De ce nu a stat de vorbă cu noi, intre patru ochi?

Joacă teatru, fac pe proștii, parcă nu ar știi ce s-a întâmplat în realitate în cazul Caracal. Gata, l-au închis pe Dincă, au scăpat toti. De ce il tin in scaun de atâta timp că nu merita. Toți fug.

 Vasilescu nu ne-a primit. Procurorul nu s-a recomandat, nu am aflat cine este. A zis care este nemultumirea nosatră, ei stiu foarte bine. De trei ani de zile sa nu stii cine suntem, de ce am venit aici. Să citim dosarul, sa vedem ce scrie in el. Dacă l-am citit. L-a citit avocata”, au spus revoltați bunicii Luizei Melencu, la ieșirea din sediul DIICOT Craiova.

Reamintim că Tribunalul Olt l-a condamnat, vineri, pe Gheorghe Dincă la pedepse care însumează 108 ani de închisoare. Din pedeapsa cumulată, Dincă va executa doar 30 de ani, pentru trafic de persoane și trafic de minori, viol, omor și profanare de cadavre. De asemenea, el are de achitat daune morale de 710.000 euro către rudele victimelor, plus cheltuieli judiciare estimate la 750.000 lei.

articolul original.

EXCLUSIV | Clotilde Armand, vizată într-un dosar penal. Parchetul confirmă că a început cercetările pentru abuz în serviciu și uzurpare de calități oficiale la Primăria Sectorului 1

28 September 2022 at 17:02

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 confirmă că a început cercetările într-un dosar penal în care este vizată Clotilde Armand, pentru că ar fi menținut-o ilegal în funcție pe arhitecta-șefă a Sectorului 1, Bianca Buzdugan, ancheta fiind începută în urma plângerii făcute de Alexandru Pânișoară, președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului (ADU). Procurorii au trimis la Secția 4 Poliție dosarul în care se fac cercetări pentru abuz în serviciu și neglijență în serviciu, dar și pentru uzurpare de calități oficiale.

Anchetatorii urmează să verifice mai multe documente și să audieze persoane, printre acestea fiind, cel mai probabil, și primarul Clotilde Armand, viceprimarul Oliver Păiuși și arhitecta-șefă Bianca Buzdugan.

Plângerea făcută de Alexandru Pânișoară a fost înregistrată în 25 august la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, care în aceeași zi a deschis un dosar penal de cercetare in rem, pentru fapte de abuz în serviciu, neglijență în serviciu și uzurpare de calități oficiale, potrivit datelor transmise de procurori, la solicitarea președintelui ADU.

Dosarul penal deschis de Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, după plângerea făcută de Asociația pentru Dreptul Urbanismului, pentru presupuse fapte ale primarului Clotilde Armand

Uzurpare de calități oficiale, fapta prevăzută de articolul 258 din Codul Penal, este atunci când o persoană folosește fără drept o calitate oficială care implică exercițiul autorității de stat, însoțită sau urmată de îndeplinirea vreunui act legat de acea calitate. Fapta se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

”Cu aceeași pedeapsă se sancționează fapta funcționarului public care continuă să exercite o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, după ce a pierdut acest drept conform legii”, potrivit aceluiași articol.

Abuzul în serviciu, prevăzut de articolul 297 din Codul Penal și pedepsit cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică, este ”fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice”.

Articolul 298 din Codul Penal, privind neglijența în serviciu, prevede că ”încălcarea din culpă de către un funcționar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Alexandru Pânișoară spune că mai așteaptă de la procurori și confirmarea unei alte plângeri penale, făcută tot pe numele primarului Clotilde Armand, pentru realizarea unor lucrări de construire la un monument istoric fără a avea autorizațiile necesare pentru astfel de clădiri.

Clotilde Armand, reclamată la Parchet pentru menținerea ilegală în funcție a arhitectei-șefe

În plângerea făcută în august la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, Alexandru Pânișoară a reclamat-o pe Clotilde Armand pentru menținerea ilegală în funcție a arhitectei-șefe Bianca Buzdugan.

Arhitecta-șefă a Sectorului 1 este ținută în funcție prin decizia primarului Clotilde Armand, deși nu ar fi promovat concursul pentru ocuparea postului, organizat în martie 2021. Decizia de menținere în funcție ar fi fost reînnoită de două ori de atunci, din iulie până în decembrie 2021 și apoi până în iunie 2022, situație care contravine legii, susține Pânișoară.

În aceeași plângere, Alexandru Pânișoară o acuză pe Clotilde Armand că și-ar fi delegat ilegal unele atribuții către viceprimarul Oliver Păiuși.

”În Primăria Sectorului 1, Primarul Clotilde Armand și-a delegat atribuțiile în urbanism și construcții viceprimarului Oliver Păiuși, încă de la începutul anului trecut. Este important să înțelegem că, deși primarul își poate delega atribuțiile, există și excepții de la regulă. De exemplu, conform legilor în vigoare, atribuțiile legate de urbanism și construcții trebuie îndeplinite exclusiv de primar. Astfel, exercitarea acestora de o altă persoană decât Primarul constituie infracțiunea de uzurpare de calități oficiale”, acuză Alexandru Pânișoară.

Plângerea depusă de Alexandru Pânișoară în luna august a fost formulată și împotriva arhitectei-șefe a Sectorului 1, Bianca Buzdugan, a secretarului general, Ionescu Lavinia, și a directorului executiv al Direcției Juridice, Mirona Georgiana Mureșan.

Documente avizate de arhitecta-șefă a Sectorului 1 ar putea fi anulate în instanță

Agenția Națională a Funcționarilor Publici a eliberat un document care atestă că numirea de către primarul Clotilde Armand a Biancăi Buzdugan în funcția de arhitect-șef al Sectorului 1 nu a fost notificată de Primărie.

Președintele ADU, Alexandru Pânișoară, susține că, din cauza acestei situații, documentele semnate după 1 iulie de Bianca Buzdugan nu au valoare juridică, ele putând fi contestate în instanță în orice moment, întrucât au fost avizate de o persoană fără calitate.

La  solicitarea ADU, Agenția Națională a Funcționarilor Publici a răspuns că ”Primăria Sectorului 1, Municipiul București, nu a notificat Agenția cu privire la exercitarea temporară a funcției publice specifice de Arhitect-șef al Sectorului 1, Municipiul București de către doamna Buzdugan Bianca în perioada 01.07.2022 – 31.12.2022. De asemenea, instituția publică respectivă nu a transmis către ANFP dispoziția nr. 2483/01.07.2022”.

Practic, Bianca Buzdugan semnează ilegal autorizații de construire și certificate de urbanism, pentru că ea ”ocupă temporar funcția publică de conducere de șef serviciu”, nicidecum de arhitect-șef, conform răspunsului ANFP, transmis la solicitarea Asociației pentru Dreptul Urbanismului.

Jurnalist Politic
articolul original.

Licitație uriașă de jumătate de miliard de euro la PMB. Nicușor Dan: „Este cea mai mare achiziţie publică pe care a făcut-o vreodată o autoritate publică locală”

28 September 2022 at 14:17
image

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat, miercuri, lansarea unei licitații pentru reabilitarea a 16 linii de tramvai din București. Valoarea achiziției este de 500 de milioane de euro.

„Vă anunţ lansarea licitaţiei pentru reabilitarea a 16 linii de tramvai. Ele totalizează 50 de kilometri.

Peste doi ani, Bucureştiul nu va mai avea linie de tramvai nemodernizată, asta înseamnă o viteză sporită pentru tramvaie, asta înseamnă că autobuzele, pe traseele pe care le au comune cu tramvaiele vor putea să aibă linie unică pe acestă linie de tramvai şi asta înseamnă că nu vom mai avea avarii cum avem în momentul ăsta foarte des şi un loc în care le avem foarte des este intersecţia cu Chişinău care este puţin mai sus. Valoarea investiţiei este de 500 de milioane de euro, din aceşti 500 de milioane de euro, 300 de milioane de euro îi luăm din Programul Operaţional Regional, fonduri europene, restul de 200 de milioane de euro o să ieşim în piaţă pentru împrumuturi şi deasemenea o să ne adresăm către instituţiile financiare internaţionale”, a declarat, miercuri, Nicușor Dan.

Potrivit edilului, aceasta este cea mai mare achiziție publică făcută de o autoritate publică locală.

„Este o licitaţie cu 16 loturi, deci practic avem 16 câştigători, 16 licitaţii într-una singură”

„După cunoştinţele, mele este cea mai mare achiziţie publică pe care a făcut-o vreodată o autoritate publică locală. Invit şi firmele româneşti şi firmele internaţionale să participe la această licitaţie. Am transmis informaţia despre licitaţie către camerele de comerţ, am transmis-o către ataşaţii comerciali ai ambasadelor.

Pentru că ne dorim să fie o participare foarte mare, este o licitaţie cu 16 loturi, deci practic avem 16 câştigători, 16 licitaţii într-una singură. Este unul dintre proiectele mari de investiţii pe care Primăria Muncipiului Bucureşti le derulează, aşa cum am spus 500 de milioane de euro în acestă investiţie”, a mia declarat Nicușor Dan.

Infrastructura de tramvai din București are probleme foarte mari, fiind veche și degradată în multe locuri.

Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul Zilei (3 ani), dar și la Agenția de Presă citeste mai mult
articolul original.

Un bărbat, care susține că e „călător în timp” și vine din anul 2906, face un anunț apocaliptic: Ce se va întâmpla pe 30 octombrie 2022

28 September 2022 at 12:57

Un bărbat care pretinde că este un „călător în timp” a transmis un avertisment legat de cinci evenimente majore despre care spune că vor avea loc de acum și până la începutul anului 2023. Printre aceste evenimente, se numără și o „epurare” la nivel mondial.

În videoclipul postat de „Timevoyaging” pe Tik Tok, care a avut peste 10.200 de aprecieri, autoproclamatul călător în timp a scris: „ATENȚIE! Da, sunt un adevărat călător în timp, amintiți-vă de aceste cinci date care urmează.

  • 3 octombrie 2022: Un grup de 5 adolescenți descoperă un ou de T-Rex și un dispozitiv către alte universuri
  • 30 octombrie 2022: Un OZN foarte mare va ateriza lângă Zona 51. În el se va afla o specie extraterestră.
  • 20 noiembrie 2022: „Dragonii” sunt descoperiți în munții din Mexic.
  • 10 decembrie 2022: Biden este revocat din funcție din cauza unor probleme de sănătate, Kamala Harris preia funcția.
  • 1 ianuarie 2023: Illinois adoptă prima lege care va duce la epurarea globală”.
Un bărbat, care susține că e
Un bărbat, care susține că e „călător în timp” și vine din anul 2906, face un anunț apocaliptic: Ce se va întâmpla pe 30 octombrie 2022

Afirmațiile au împărțit oamenii în două tabere

Utilizatorii TikTok s-au împărțit în două tabere, în ceea ce privește veridicitatea afirmațiilor.

Un utilizator a scris: „Sunt dragonii periculoși?”

Un altul a adăugat: „1 ianuarie!?!? Asta e ziua mea!!!”

Un al treilea a spus: „Măcar fă-le credibile”.

Dar alții au luat de bune afirmațiile Tik-Tok-erului, susținând că Illinois „a anunțat deja epurarea” – deși acest lucru nu este adevărat.

Așa-numita „lege de epurare” este de fapt „Legea SAFE-T” care va intra în vigoare în stat de la 1 ianuarie 2023. Este vorba despre faptul că în cazul a 12 infracțiuni presupușii infractori nu vor fi încarcerați înainte de proces.

Într-un alt clip postat pe Twitter, ”Timevoyaging” susține că opt persoane vor fi selectate la întâmplare pentru a merge în anul 2906, astfel încât să poată fi martori la daunele pe care oamenii le-au cauzat Pământului.

Utilizatorul TikTok pretinde că este un „călător în timp” și suține că s-a întors în 2022 pentru a duce opt persoane alese aleatoriu în anul 2906, în încercarea de a salva lumea.

Acesta a postat frecvent o listă cu dezastrele naturale catastrofale cu care oamenii din întreaga lume se vor confrunta, asta până în 2024 dacă criza climatică nu este evitată.

Acum, utilizatorul susține că are planuri de a duce câțiva oameni în viitori pentru a vedea „haosul și ravagiul” la care oamenii au contribuit, în speranța că, atunci când se vor întoarce la timpul lor, vor putea preveni acest lucru.

În videoclipul care a câștigat peste 4.000 de aprecieri, utilizatorul TikTok a scris: „OPRIȚI SCROLLUL. Da, sunt un călător în timp real. Voi duce în curând 8 persoane în viitor. În mai puțin de 6 luni, 8 oameni pe care îi aleg la întâmplare vor merge în anul 2906. Vor ajunge să vadă haosul și ravagiul pe care omenirea le-a provocat și preveni lucrui,acestea când se vor întoarce.”

„Acest lucru nu va dovedi doar că sunt un călător în timp, dar îți va oferi șansa de a vedea viitorul.”, a mai scris acesta.

În comentarii, telespectatorii păreau că nu știu ce să mai creadă. Unii se întrebau dacă chiar este adevărat ce spune, iar alții cereau dovezi mai concrete în legătura cu persoana lui.

Un utilizator a scris: „Poți, te rog, să mă iei, am vrut mereu să merg?!”

„Mi-ar plăcea. Cred că ar fi interesant și informativ, dar aș vrea să revin la această dată.”, a mai scris cineva.

„Dacă ești adevărat, atunci ce se va întâmpla pe 31 octombrie 2022”, a fost comentariul altui internaut.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

EXCLUSIV VIDEO | Dezastrul ecologic din apropierea Parcului IOR continuă și după ce cazul a ajuns la Poliție. Garda de Mediu nu știe încă ce substanță a otrăvit copacii găuriți: ”Am mai sancționat o dată proprietarul”

28 September 2022 at 12:52

Sutele de pini, plopi, frasini și stejari crescuți în zeci de ani pe terenul retrocedat din Parcul IOR care s-au uscat în câteva luni după ce au fost găuriți și otrăviți vor fi pierduți pentru totdeauna. Aducerea terenului la starea verde inițială – așa cum l-au obligat comisarii de mediu pe proprietar – nu mai poate fi posibilă în zona ajunsă deja o cangrenă a parcului. Garda de Mediu a trimis cazul la Poliție, dar nici după mai bine de o lună nu a reușit să afle ce substanță pusă la baza copacilor și în găurile perfect rotunde și de aceeași dimensiune făcute la baza trunchiului i-a uscat complet.

Parcul IOR, unul dintre cele mai vechi și mai mari din București, a pierdut în 2005 aproximativ 12 hectare, o retrocedare controversată a Primăriei Capitalei care a fost contestată în instanță și încă se judecă cererea de anulare a deciziei.

În timp ce terenul este în litigiu, degradarea acestuia continuă. Organizațiile de protecția mediului spun că în zona retrocedată, care a ajuns o cangrenă a Parcului IOR, este un ”dezastru ecologic”.

În august, imaginile prezentate de Gândul arătau copacii găuriți, cel mai probabil cu o bormașină, sau arși în incendii. De atunci, au urmat controale ale Gărzii de Mediu București, sancționarea proprietarului terenului și obligarea de a merge cu comisarii de mediu pentru a preleva și a determina ce substanță a fost pusă în găurile făcute la baza trunchiurilor copacilor.

La mai bine de o lună, situația nu doar că nu s-a schimbat, ci chiar s-a agravat, după un nou incendiu. Jurnaliștii Gândul s-au reîntors pe terenul retrocedat și au surprins imagini cu copacii arși după ultimul incendiu, care a avut loc în urmă cu aproximativ trei săptămâni.

„Au mai găurit alți copaci, au mai dat foc și lucrurile normal că s-au agravat în ceea ce privește vegetația”, a declarat Dan Trifu, vicepreședintele Fundației Eco-Civica, pentru Gândul.

Garda de Mediu: ”Toată speța am dat-o la Poliție”

După mai multe încercări, autoritățile au dat de proprietara terenului, Maria Cocoru, al cărei nume apare și în procesul cu Primăria Sectorului 3. Aceasta a fost sancționată de mai multe ori de către Garda de Mediu București, care a trimis toate documentele și registrele la Poliția Capitalei, pentru a face verificări.

Am mai sancționat o dată proprietarul terenului, pentru că nu a respectat măsura de a preleva, de a face determinări, în prezența noastră, din trunchiul copacilor care au fost găuriți.

Mai mult decât atât, ultima dată, a fost un incendiu acolo, cred că acum trei săptămâni. Am efectuat deja două controale acolo, (proprietarul terenului – n.red.) a primit două sancțiuni și toată speța am dat-o la Poliție”, a declarat, pentru Gândul, Viorel Tufeanu, comisar-șef al Comisariatului București al GNM.

Deși au fost prelevate mai multe probe de la fața locului, Garda de Mediu nu știe încă ce substanță a fost pusă la baza trunchiului copacilor care s-au uscat.

”Deocamdată nu s-a aflat ce substanță este, pentru că Garda de Mediu cred că este mai puțin interesată de lucrul ăsta. Au probe, au tot. Am cules și noi niște probe, dar se feresc laboratoarele să analizeze, că ele lucrează cu statul și, în fine, înțelegeți tipicul românesc. Dar Garda de Mediu a colectat probe și trebuia să aibă, totuși, niște rezultate până acum”, susține Dan Trifu, vicepreședintele Fundației Eco-Civica.

Șeful Comisariatului București al Gărzii Naționale de Mediu susține însă că instituția nu a prelevat probe de la baza copacilor găuriți.

Noi nu am efectuat prelevarea probei de acolo, noi nu avem aparatura, nu suntem autorizați, nu suntem acreditați. Nu poți să iei probe decât dacă ești acreditat în domeniu”, spune Viorel Tufeanu.

Miza unui teren fără copaci în apropierea unuia dintre cele mai mari parcuri

Cele 12 hectare de teren retrocedate în urmă cu 17 ani au ajuns acum zona cangrenată din Parcul IOR. Găurile perfect rotunde și de aceeași dimensiune de la baza trunchiurilor copacilor, rumegușul rămas pe pământ, frunzele puse pentru a acoperi distrugerea și incendiile care s-au tot repetat ridică mari semne de întrebare legate de cauzele uscării copacilor.

Când totul de jur împrejur este verde, iar într-un an sunt cinci incendii care afectează mii de metri pătrați de vegetație doar de pe terenul retrocedat de 12 hectare, apar suspiciuni legate de alte interese decât cele de a păstra zona ca spațiu verde, așa cum obligă legea.

Vicepreședintele Fundației Eco-Civica susține că pe acest teren se dorește construirea unui parc de distracții.

“Acum, am înțeles că cineva din Orășelul Copiilor, din Sectorul 4, ar vrea să își mute toate tarabele pe terenul ăla”, susține Dan Trifu.

Potrivit PressOne, în zona retrocedată a Parcului IOR din București a apărut un panou din care rezultă că aici se dorește construirea unui parc de distracții, „Disney Mania”, ce ar urma să se întindă pe toată bucata dinspre blocul Potcoavă, iar termenul de execuție al lucrării ar fi de trei ani.

Istoria retrocedării controversate a celor 12 hectare din Parcul IOR

Parcul IOR a pierdut, în 2005, o suprafață de 12 hectare, cuprinsă între bulevardele Liviu Rebreanu, Nicolae Grigorescu, Constantin Brâncuși și malul lacului.

”Terenurile situate în Bucureşti, str. Liviu Rebreanu F.N sector 3, Lotul 71 – în suprafaţa de 112.399,19 mp și Lotul 16 – în suprafaţa de 10.127,43 mp au fost restituite în natură, pe vechiul amplasament, în proprietatea doamnei Maria COCORU în baza Dispoziţiei Primarului General – Adriean Videanu nr. 4333/18.05.2005, respectiv4334/18.05.2005″, se arăta într-un comunicat din 2013 al Primăriei Sectorului 3, care atunci a pus și panouri pe care scria că acolo este zonă retrocedată, după ce oamenii au reclamat gunoaiele adunate.

Primul proprietar ar fi fost un bărbat care la acea vreme avea 91 de ani. La scurt timp, acesta i-a cedat drepturile litigioase Mariei Cocoru.

În 2005, în timpul mandatului primarului Adriean Videanu, s-a decis, în Comisia pentru Legea 10, condusă la acea vreme de viceprimarul Ludovic Orban, punerea în posesie cu cele 12 hectare de teren din Parcul IOR a Mariei Cocoru.

Ulterior, Primăria Sectorului 3 a cerut la Curtea de Apel București anularea titlului de proprietate şi punerea în posesie pentru cele 12 hectare retrocedate din Parcul IOR și a obținut câștig de cauză. Decizia a fost contestată de proprietara terenului, la instanța supremă, care a decis retrimiterea dosarului la Curtea de Apel, pentru rejudecare.

”După ce am recâștigat pe fond terenul, așa-zișii proprietari au contestat decizia. (…)  Ieri, judecătorii Înaltei Curți au admis recursul celor două părți- așa-zișii proprietari și Primăria Generală – și au dispus rejudecarea cazului la Curtea de Apel”, scria primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, pe Facebook, în noiembrie 2020.

Decizia Curții de Apel București de anulare a dispoziției de retrocedare a 12 hectare din Parcul IOR. Sursa – Facebook Robert Negoiță

Cine este în spatele proprietarei din acte a terenului de 12 hectare din Parcul IOR

Maria Cocoru este proprietara din acte a terenului retrocedat în 2005 de Primăria Capitalei, al cărui nume apare și în procesul cu Primăria Sectorului 3.

Gândul a aflat că Maria Cocoru este mătușa lui Petrică Băjenaru, un personaj mai puţin cunoscut, dar cu foarte mare greutate în domeniul retrocedărilor.

Petrică Băjenaru, nepotul Mariei Cocoru, proprietara din acte a terenului de 12 hectare retrocedat din Parcul IOR. Sursa – Cancan

Despre Petrică Băjenaru, Cancan scria în 2017 că ar deține 13 hectare din Parcul Titan și că fi fost implicat în tranzacţia Park Lake, din care ar fi obţinut 65 de milioane de euro. Mai mult, Băjenaru ar fi obţinut şi terenul pe care se află Şcoala Ilioara, pe care ar fi cerut la acel moment 25 de milioane de euro.

În imaginile publicate atunci de Cancan, mașinile lui Petrică Băjenaru erau surprinse în fața casei Mariei Cocoru, proprietara din acte a celor 12 hectare de teren din Parcul IOR.

Mașina lui Petrică Băjenaru este parcată în fața casei Mariei Cocoru, mătușa sa și proprietara din acte a terenului de 12 hectare retrocedat din Parcul IOR. Sursa: Cancan

Petrică Băjenaru ar mai fi deţinut 25 de terenuri din Floreasca, inclusiv unele despre care a scris şi RISE PROJECT.

Terenurile pe care le-ar deține Petrică Băjenaru. Sursa – Rise Project

CITEȘTE ȘI:

Dezastru ecologic în apropierea Parcului IOR. Cine este omul din spatele celor 12 hectare retrocedate, unde sute de copaci au fost găuriți și s-au uscat – EXCLUSIV FOTO – VIDEO

articolul original.

Ce probleme au noile tramvaie Astra și de ce întârzie atât de mult. Nicușor Dan: „Comisia de recepţie se va pronunţa asupra conformităţii motoarelor”

28 September 2022 at 12:28

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, miercuri, că noile tramvaie de la Astra Arad, care ar trebui să circule în București, sunt verificate de Comisia de recepţie, care se va pronunța în ceea ce privește conformitatea acestor vehicule. Noile tramvaie ar avea motoare mai mici decât cele stabilite în caietul de sarcini al licitației.

„Da, este o întârziere cam de o lună care în parte este din vina noastră, ne-o asumăm, faptul că discuţiile nu au pornit mai devreme, discuţiile directe, şi a fost doar un schimb de hârtii între noi şi Astra. Chiar la ora asta este o întâlnire între Comisia de recepţie şi reprezentanţii furnizorului şi ele vor avea loc cu frevenţă mare până când vom ajunge la recepţie. Este un produs pe care după cum ştiţi ne-a fost livrat, şi noi PMB prin Comisia de recepţie în care sunt şi reprezentanţi din STB şi reprezentanţi din ADI-ul transport şi cu o verificare din partea Autorităţii Feroviare şi cu o verificare din partea finanţatorului care organismul românesc este ADR-ul, vom face toate verificările astfel încât tramvaiele să fie conforme cu oferta şi cu contractul de finanţare cu Uniunea Europeană”, a declarat, miercuri, primarul general, Nicușor Dan.

Întrebat dacă noile tramvaie nu sunt conforme cu caietul de sarcini, Nicușor Dan nu a negat acest aspect și a precizat că în prezent se fac verificări în acest sens.

„Este o chestiune tehnică care ţine de puterea motorului în raport cu frecvenţa”

 „Tramvaiele care au venit şi travaiele care vor veni au motoare Siemens, Comisia de recepţie se va pronunţa asupra conformităţii motoarelor cu oferta care a fost făcută şi care ofertă a respectat caietul de sarcini. O să avem răspunsul final de la Comisia de recepţie, este o chestiune tehnică care ţine de puterea motorului în raport cu frecvenţa şi cu, adică cu turaţia şi în funcţie de asta dacă această putere permite un regim de viaţă lung, pe scurt asta e problema.

Cerinţa din caietul de sarcini şi oferta pe care Astra a adus-o şi pe care noi, Comisia de recepţie trebuie să o verificăm este ca motoarele să poată să dezvolte o putere de 120 în condiţii care să-i permit o durată de viaţă lungă, asta e condiţia pe care o să o verifice Comisia.

Este una din condiţiile pe care le verifică Comisia şi există un document elaborat de producător pe care Comisia îl verifică, adică de Siemens”, a mai declarat Nicușor Dan.

Edilul Capitalei a precizat apoi când ar putea fi puse în circulație noile tramvaie la Astra Arad.

„Estimez o  lună  din  momentul  ăsta, sfârşitul lunii octombrie estimez”, a declarat Nicușor Dan.

Tramvaiele ar avea motoare mai mici decât în ofertă

Tramvaiele cumpărate de Primăria București de la Astra Arad și care au ajuns deja în Capitală ar avea motoare de 100 de kW și nu 120 de kW, aşa cum era trecut în specificaţiile tehnice asumate de constructor, conform Economedia. Până acum au ajuns 8 garnituri în Capitală dar primăria nu a recepționat încă niciuna. Deși în iunie primarul general Nicușor Dan promitea că în septembrie vor circula primele tramvaie de la Astra, acest lucru nu s-a întâmplat până acum.

Contractul dintre PMB și Astra Arad prevede ca producătorul să livreze 100 de garnituri, ce vor costa 850 de milioane lei, fonduri europene nerambursabile. Detaliile tehnice ale tramvaielor sunt specificate în oferta înaintată de Astra Arad unde scrie clar că motorizarea va fi făcută cu 4 motoare de 120kW. Surse ale Economedia susțin însă că garniturile care au sosit deja au 4 motoare a 100Kw fiecare.

Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul Zilei (3 ani), dar și la Agenția de Presă citeste mai mult
articolul original.

VIDEO – Două fetițe de 5 ani, violate de un bătrân de 72 de ani din Dolj. Le-a ademenit în casă, le-a bătut și apoi le-a dezbrăcat

28 September 2022 at 12:12
image

Două fetițe de 5 ani ar fi fost violate de un bătrân de 72 de ani din comuna Bârca, județul Dolj. Individul le-a ademenit în casă, le-a bătut și apoi le-a dezbrăcat. Speriate, copilele le-au povestit totul părinților, iar aceștia au alertat Poliția.

Bărbatul a fost reținut marți seara, fiind suspectat de viol şi coruperea sexuală a minorilor.

Cele două fete sunt verișoare și locuiesc lângă bătrânul de 72 de ani.

„La data de 27 septembrie a.c., ora 20:15, poliţiştii Secţiei nr. 14 Poliţie Rurală Bârca au fost sesizaţi de o femeie din comuna Bârca, cu privire la faptul că fiica şi nepoata sa, ambele de 5 ani, ar fi fost violate de un bărbat de 72 de ani, din aceeaşi localitate”, a transmis Poliția Dolj.

La faţa locului s-au deplasat imediat poliţiştii, fiind demarate cercetările sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea.

Le-a ademenit în casă și le-a agresat

Bărbatul este bănuit că, în cursul zilei de marți, le-ar fi invitat pe cele două copile în locuinţa sa, unde, le-a bătut și apoi le-a violat, spun polițiștii.

În urma probatoriului administrat, bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de viol(două acte materiale) şi coruperea sexuală a minorilor, fiind dus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Dolj.

În cursul zilei de miercuri, va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea, cu propunere de arestare preventivă.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Cutremur în România. Ce magnitudine a avut și zona în care s-a resimțit

28 September 2022 at 10:16
image

Un cutremur cu magnitudinea 3,1 pe Richter a avut loc miercuri în zona seismică Vrancea, în județul Buzău.

Seismul a avut loc la ora 11.14 în județul Buzău, conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Potrivit sursei citate, cutremurul a avut magnitudinea 3,1 și s-a produs la adâncimea de 115 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Brașov (75 km), Ploiești (80 km), Bacău (114 km), Brăila (115 km, Galați (116 km), București (130 km).

15 cutremure de la începutul anului

În luna septembrie a acestui an, în România au avut loc 16 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,2.

Cel mai mare seism din acest an a avut loc pe 16 ianuarie 2022, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, la o adâncime de 140 kilometri şi a avut magnitudinea de 4,4, în timp ce anul trecut a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7.

Potrivit specialiștilor, seismicitatea în zona Vrancea este una dintre cele mai interesante din lume, nu doar din punct de vedere al energiei cutremurelor ce au loc acolo, ci și prin faptul că seismele mari se produc cu anumite regularități.

Conform specialiștilor, originea cutremurelor vrâncene este strâns legată de zona de convergență între mai multe blocuri tectonice, respectiv zona Euro-Asiatică, Africană și Indo-Australiană.

Astfel, în zona de contact a microplăcilor tectonice convergente la Curbura Carpaților se generează tensiuni.

„Din cauza presiunilor exercitate din mai multe direcţii, se produc ruperi în interiorul respectivului bloc, acestea fiind la originea mişcărilor seismice vrâncene”, se arată într-un studiu al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului – INFP

„Cutremurele vrâncene produc avarii mari, pe o arie foarte mare, acesta fiind o altă caracteristică a lor. Efectele sunt foarte mari pe direcţia: din Vrancea către nord-est către Moldova, pe direcţia Focşani-Iaşi-Chişinău şi spre sud-vest către Câmpia Română, pe direcţia Bucureşti-Zimnicea-Sofia”, a explicat Mircea Radulian, directorul INFP, potrivit Playtech.ro.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Nicușor Dan și-a lăsat angajații fără apă caldă: Am oprit centrala din primărie

28 September 2022 at 10:10
image

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, miercuri, că a oprit furnizarea apei calde în sediul Primăriei Capitalei, pentru a face economie de energie.

„Ne-am uitat la iluminat pe parcursul nopții, după orele de program. În acest moment avem oprită centrala care furniza apa caldă pentru angajați, și am transmis lucrurile acestea de bun simț, oprirea calculatorului după program și tot ce înseamnă economie de energie electrică. Aceleași instrucțiuni au fost transmise și instituțiilor subordonate”, a declarat, miercuri, Nicușor Dan.

Pe de altă parte, fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, ministrul Familiei, îl critică dur pe Nicușor Dan pentru lipsa apei calde și a căldurii din Capitală.

„Au trecut doi ani de la celebra minciună de campanie: «De pe 28 septembrie vei putea face duș!»”

Firea spune că au trecut doi ani de la „celebra minciună de campanie”.

”Au trecut doi ani de la celebra minciună de campanie: «De pe 28 septembrie vei putea face duș!» Sloganul candidatului dreptei unite s-a dovedit a fi o bătaie de joc la adresa bucureștenilor, cu un singur scop: câștigarea Primăriei Capitalei.

În ultimii 2 ani, mii de oameni au tot așteptat ca promisiunea să devină realitate. Nici pentru această iarnă nu sunt vești bune. Întrebat despre ziua de 28 septembrie și a sa ademenitoare vorbă, Nicușor Dan a scăldat-o după cum i-a venit inspirația: ba că nu-și amintește să fi făcut el vreo promisiune cu apa caldă, ba că în fiecare an urma să fie puțin mai bine ca în precedentul”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

 

articolul original.

CIA angajează persoane inclusiv din România. Care sunt cerințele și care sunt salariile

28 September 2022 at 09:48
image

Celebra agenție americană CIA face angajări și sunt recrutați inclusiv persoane din România. Pentru a se angaja, o persoană nu are nevoie de viză, iar lista job-urilor cuprinde 160 de posturi.

CIA recrutează personal și orice om din lume poate aplica pentru un job în cadrul agenției.

Pe lista locurilor de muncă disponibile se numără și cel de contabil, fiind recrutate și persoane care să se ocupe de treburile administrative.

Cât câștigă un contabil la CIA

Conform informațiilor publice transmise de CIA, un contabil ajunge să câștige între 64.000 de dolari și 113.000 de dolari, pe an.

Pentru a aplica la un post la CIA nu este necesară viza, agenția ocupându-se mai apoi de toate aceste formalități, în cazul în care candidatul se califică pentru acest loc de muncă.

În total sunt disponibile 160 de posturi, pentru care oricine poate aplica. Un post de analist, de exemplu, este plătit cu până la 170.000 de dolari pe an; în primul rând, trebuie să ai studii superioare, iar după ce ai trecut de partea online, urmează și un interviu prin videocall și ulterior ești chemat și la un interviu acolo, conform Știrile Pro Tv.

În plină criză la nivel european, în România se fac, totuși, angajări cu salarii mai mult decât atractive, începând cu 6000 de lei/lună. Și asta nu-i tot: interviul de angajare îl poți da de acasă, în deplin confort al propriei locuințe!

Ce-i drept, aceste job-uri necesită o pregătire de specialitate, căci angajatorul este unul de „top”, ca să spunem așa!

Este vorba de Camera Consultanților Fiscali, care în data de 5 noiembrie a.c. organizează examenul de atribuire a calităţii de consultant fiscal și/ sau de consultant fiscal asistent. Deocamdată, nu se știe cât va dura examinarea online, dar candidații au fost informați că vor primi din partea Comisiei de examen toate informațiile necesare cu cel puţin trei zile înainte de data examenului.

Pentru participarea la examen sunt necesare studii de specialitate și experienţă în domeniu, prevăzute în art. 5 alin. (1) – pentru consultant fiscal, şi la art. 6 alin. (1) – pentru consultant fiscal asistent, din Regulamentul pentru organizarea examenului de atribuire a calităţii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent, aprobat prin Hotărârea Consiliului superior  al Camerei Consultanţilor Fiscali nr. 11/2020, cu modificările şi completările ulterioare.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Prețuri mai mari în cămine pentru studenți, din cauza facturilor la energie. Rector: „Să nu folosească aparate de încălzire și să nu gătească”

28 September 2022 at 07:49
image

Mulți studenți aleg să stea în cămine pentru că nu își permit să plătească chiria unui apartament. Până acum, un loc costa în jur de 500 de lei, dar, din ianuarie, tariful va crește și cu 70%, în funcție de facturile la utilități. De aceea, ei sunt rugați să facă cât mai multă economie și să renunțe la celebrele reșouri, dacă temperatura în cameră este optimă.

Creșterea prețului la energie se răsfrânge și asupra studenților. Tarifele la cazare vor crește în această iarnă, pentru că și facturile la curent vor fi mai mari.

Pe lângă asta, studenţilor li se cere să facă şi economie: sunt rugaţi să nu folosească reşouri, dacă se poate sta în camere și temperatura este optimă.

Un loc în căminul Universităţii Politehnica din Bucureşti costă 500 de lei pe lună, dar din ianuarie 2023, tariful va creşte cu 70%, în funcţie de costul utilităţilor.

„Să nu gătim în cămine”

Costul final depinde și de economia pe care o fac studenții. Dacă facturile la energie nu vor crește mult, nici costul cazării nu se va majora.

„Să nu folosească aparate de încălzire când avem confort, să nu gătim în cămine”, spune rectorul Politehnicii Bucureşti, Mihnea Costoiu, citat de Antena 3.

Pentru studenţii economişti tariful va creşte, în medie, cu 100 de lei, anunţă rectorul Academiei de Studii Economice.

La Universitatea Petrol-Gaze Ploieşti, stundeții vor plăti în acest an, în medie, cu 20% mai mult.

„Avem preţuri de la 250 la 300 de lei loc pe cameră şi include toate cheltuielile, adică nu va plăti nimic în plus. Au internet, tv, apă, tot, nu plătesc nimic suplimentar”, spune Ştefan Drăgan, directror administrativ al unui cămin.

Pe de altă parte, la căminele care țin de Universitate București, costurile lunare se vor majora doar cu 10 lei.

Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie frecvent articole din domeniile Educație, Sănătate citeste mai mult
articolul original.

FOTO-VIDEO – Percheziții de amploare la „mafia lemnului”. Procurorii și polițiștii au descins în 17 ocoale silvice, dar și la zeci de adrese ale unor persoane suspectate că au tăiat ilegal arbori

28 September 2022 at 06:36

Percheziții de amploare la „mafia lemnului”. Procurorii și polițiștii au descins, miercuri dimineață, în 17 ocoale silvice, dar și la zeci de adrese ale unor persoane suspectate că au tăiat ilegal arbori. 

„La data de 28 septembrie a.c., Poliția Română, prin Direcția de Investigare a Criminalității Economice – I.G.P.R., sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pune în aplicare 146 de mandate de percheziție domiciliară, în municipiul Bucureşti (1) şi județele Alba (2), Bacău (1), Bihor (1), Bistrița-Năsăud (1), Cluj (2), Constanța (33), Dolj (1), Harghita (1), Iași (4), Ialomița (1), Ilfov (1), Mureș (1), Neamț (4), Olt (1), Suceava (85) și Teleorman (6), la sediile sociale (39) și puncte de lucru (57) ale unor firme, dar și la domiciliile persoanelor fizice (33) presupus a fi implicate în activitatea infracțională”, a transmis, miercuri dimineața, Poliția Română.

De asemenea, vor fi efectuate percheziții domiciliare la sediile a 17 ocoale silvice din România.

Surse apropiate anchetei au precizat pentru GÂNDUL că este vorba despre Ocolul Silvic (OS) Gheorgheni, OS Dolohasca, OS Fălticeni, OS Iași, OS Pașcani, OS Pipirig, OS Podu Ilioaiei, OS Răducăneni, OS Râșca, OS Tg Neamț, OS Vânători, OS Văratic, OS Vama, OS Dorna Candrenilor, OS Dorna, OS Dealu Negru și OS Pojorata.

Perchezițiile sunt făcute pentru a strânge noi probe în două dosare penale, în care se efectuează cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală, spălarea banilor, tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național și delapidare.

Totodată, vor fi făcute 16 controale economice la punctele de lucru – depozite ale unor societăți comerciale – și se vor pune în aplicare 61 de ordonanțe, prin care s-a dispus ridicarea de documente de la persoanele implicate în activitatea infracțională.

Vizate sunt, afirmă surse judiciare, firmele BIOENERGY Suceava SA și EGGER România.

FOTO-VIDEO - Percheziții de amploare la „mafia lemnului”. Procurorii și polițiștii au descins în 17 ocoale silvice, dar și la zeci de adrese ale unor persoane suspectate că au tăiat ilegal arbori
FOTO-VIDEO – Percheziții de amploare la „mafia lemnului”. Procurorii și polițiștii au descins în 17 ocoale silvice, dar și la zeci de adrese ale unor persoane suspectate că au tăiat ilegal arbori

Cum acționa gruparea infracțională

„În fapt, s-a stabilit că două grupări, constituite în județul Suceava, ar controla 20 de societăți comerciale, cu obiect principal de activitate în domeniul silvic, respectiv „Exploatarea forestieră”, „Silvicultură şi alte activităţi forestiere”, „Colectarea produselor forestiere nelemnoase din flora spontană”, „Tăierea şi rindeluirea lemnului” și „Comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare””, transmite Poliția Română.

Astfel, prin intermediul acestor societăți, din anul 2019 și până în prezent, ar fi efectuat diverse operațiuni ilicite în domeniul silvic.

„Practica evidențierii fiscale parțiale/neevidențierii tranzacțiilor s-ar fi manifestat în comercializarea de brichete sau cherestea, realizată către o serie de parteneri comerciali din județele Constanța, Suceava, Cluj, Alba, Botoșani, Bacău, Vrancea, Iași, Teleorman, Ilfov și din municipiul București, existând indicii că acestea ar fi rezultatul unui proces de achiziție lemn/prelucrare buștean/producție brichete, cu o componentă de materie primă ilicită/tranzacții evazioniste”, conform sursei citate.

Cele două grupări ar fi furnizat masă lemnoasă cu evidențierea parțială a volumului și/sau valorii acesteia, sens în care, în conivență cu beneficiarii, plata ar fi fost realizată, parțial, prin virament bancar, iar diferența, nefiscalizată, ar fi fost achitată, în numerar, prin intermediul unor persoane de încredere.

Din cercetări a reieșit că banii, rezultați din infracțiunile de evaziune fiscală, săvârșite prin modalitățile descrise mai sus, ar fi fost introduși într-un circuit cu caracter legal, fiind alimentate conturile deținute de către alte societăți comerciale, faptă ce întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de spălare a banilor.

FOTO-VIDEO - Percheziții de amploare la „mafia lemnului”. Procurorii și polițiștii au descins în 17 ocoale silvice, dar și la zeci de adrese ale unor persoane suspectate că au tăiat ilegal arbori
FOTO-VIDEO – Percheziții de amploare la „mafia lemnului”. Procurorii și polițiștii au descins în 17 ocoale silvice, dar și la zeci de adrese ale unor persoane suspectate că au tăiat ilegal arbori

După efectuarea perchezițiilor domiciliare, echipele constituite, împreună cu organele de control din cadrul A.N.A.F. – Direcția Generală Antifraudă Fiscală și din cadrul Gărzii Forestiere, respectiv RNP Romsilva, vor efectua controale specifice și inventarieri ale materialelor lemnoase, în vederea luării măsurilor legale cu privire la operațiunile derulate de societățile comerciale în domeniul silvic.

De asemenea, vor fi citați mai mulți martori, în vederea audierii, la sediul I.P.J. Suceava.

La acțiune participă polițiști din cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Investigare a Criminalității Economice, Direcția de Ordine Publică și Institutul Național de Criminalistică, precum și din cadrul serviciilor de investigare a criminalității economice, de ordine publică, de investigații criminale, arme, explozivi și substanțe periculoase, precum și criminalistică ale inspectoratelor de poliție județene Alba, Bacău, Buzău, Botoșani, Bihor, Bistrița-Năsăud, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Harghita, Iași, Ialomița, Ilfov, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman și Vrancea.

Activitățile de control se vor desfășura împreună cu organe de control din cadrul A.N.A.F. – Direcția Generală Antifraudă Fiscală și din cadrul Gărzii Forestiere, respectiv RNP Romsilva.

Acțiunea beneficiază de sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei „Vlad Țepeș” și al Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

VIDEO | Podul suspendat peste Dunăre nu va fi gata anul acesta. În ce stadiu se află construcția / „Am făcut o vizită neanunțată la șantier”

28 September 2022 at 05:53
image

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu, a făcut „o vizită neanunțată pe șantierul podului suspendat peste Dunăre de la Brăila, pentru a verifica dacă promisiunea antreprenorului cu privire la darea în trafic în luna decembrie 2022 a acestui obiectiv este susținută și de realitatea din teren”. El afirmă că, cel mai probabil, construcția nu va fi gata anul acesta.

„Stadiul șantierului, mobilizarea de oameni, utilaje și resurse din șantier nu confirmă susținerile repetate ale asocierii de antreprenori cu privire la finalizarea lucrărilor în luna decembrie atât a podului, cât și a primei etape a drumurilor de legătură”, spune Scrioșteanu, într-o postare pe Facebook.

Conform sursei citate, antreprenorul principal a promis că va comunica un grafic de lucru detaliat pe zile, până la sfârșitul anului, care să cuprindă necesarul și mobilizarea de resurse (umane, materiale și logistice), astfel încât să demonstreze tehnic posibilitatea de a se pune în circulație podul și prima etapă a drumurilor de legătură, în luna decembrie.

„Voi solicita Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere #CNAIR prezența zilnică a responsabililor de acest proiect în șantier, pentru a avea o monitorizare permanentă a resurselor asumate și mobilizate în teren, iar săptămânal să ne comunice (Ministerului Transporturilor și Infrastructurii) situația din șantier”, conchide sursa citată.

Valoarea totală a proiectului este estimată la 2,65 miliarde de lei. 75% sunt bani europeni

Construcţia impresionantă face legătura între judeţele Brăila şi Tulcea. Potrivit datelor CNAIR, podul va avea, la final, doi kilometri lungime şi o înălţime de aproape 200 de metri. Valoarea totală a proiectului este estimată la 2,65 miliarde de lei, iar aproximativ 75% din această sumă vine de la Uniunea Europeană. Proiectul înseamnă, pe lângă pod, şi o adevărată reţea de şosele şi drumuri de acces de peste 20 de kilometri.

Podul suspendat peste Dunăre„Golden Gate-ul” de la Brăila, va fi cea mai înaltă construcţie din România şi cea mai scumpă lucrare de infrastructură realizată în ultimii 30 de ani. De asemenea, va fi ultimul pod peste Dunăre, înainte de vărsarea în Marea Neagră, cel mai mare din România şi al treilea din Europa ca dimensiune.

Vor fi amenajeți 23 kilometri, dintre care 17 kilometri sunt pe teritoriul judeţului Tulcea. Deasupra Dunării este podul suspendat, în lungime 1,9 kilometri.

Podul are trei deschideri: o deschidere principală (1.120 metri) şi două deschideri laterale de 489,6 m pe malul Brăila şi de 364,6 metri pe malul Tulcea. De o parte şi de alta sunt prevăzute două viaducte de acces în lungime de câte 110 metri fiecare, scriu jurnaliștii de la Adevărul.

Drumul principal va avea două benzi pe sens şi va lega judeţul Brăila de judeţul Tulcea, iar drumul de legătură spre Măcin va avea o bandă pe sens, în lungime de 4,3 kilometri. În rest, vor fi realizate intersecţii giratorii, 33 de poduri, podeţe, pasaje şi o staţie de taxare.

Pilonii au 192 metri înălţime totală de la partea superioară a fundaţiei şi sunt localizaţi în aproprierea malurilor. Fiecare pilon este prevăzut cu scări şi lift, accesul fiind permis din benzile de întreţinere localizate pe ambele părţi ale tablierului. La pilonul Brăila sunt 72 piloţi de 40 metri lungime, iar la pilonul Tulcea sunt 72 piloţi de 38 metri lungime.

În cadrul Master Planului General de Transport, podul figurează ca parte a Drumului Expres Buzău – Brăila – Tulcea – Constanţa, drum planificat a se realiza în perioada 2020–2030, care va conecta Nordul Munteniei şi Sudul Moldovei de Nordul Dobrogei, unde se află Delta Dunării.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.
Ieri — 27 September 2022Gandul

Focuri de armă într-o parcare de pe Autostrada Timișoara-Arad. Doi șoferi care furau motorină din rezervoarele camioanelor parcate au fost prinși

27 September 2022 at 19:13
image

Mai mulți bărbați care furau motorină din rezervoarele camioanelor aflate într-o parcare de pe autostrada Arad-Timișoara, au fost prinși de polițiști. Oamenii legii au tras mai întâi câteva focuri în plan vertical.  

Trei bărbați, care ar fi șoferi în cadrul unor firme de transport, sustrăgeau combustibilul din rezervoarele camioanele altor șoferi, care erau parcate în dreptul localității Șagu și îl încărcau într-un alt camion, scrie aradon.ro.

Șoferii păgubiți au sesizat poliția, care de mai multe zile se afla pe urmele hoților. Ajunși în parcarea de pe autostradă, polițiștii au prins doi dintre suspecți, după ce au tras două focuri de armă în plan vertical.

Al treilea suspect a reușit să fugă cu un camion înmatriculat în județul Dâmbovița, care avea capul tractor de culoarea roșie. Cel mai probabil este vorba despre camionul cu care au venit cei trei la furat, transmite sursa citată. Polițiștii încearcă acum să dea de urma lui.

Cercetările în acest caz se efectuează sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad.

articolul original.

BNR: Dolarul a înregistrat un nou record. Cu cât a crescut față de euro

27 September 2022 at 18:23
image

Dolarul american a înregistrat marţi un nou record, în timp ce leul scade atât în raport cu euro, cât şi cu moneda americană, arată cursul BNR.

Astfel, dolarul american a ajuns marţi la 5,1379 de lei, după ce luni înregistrase 5,1135 de lei. Asta înseamnă o creştere de 0,0244 de lei.

Cursul pentru euro anunţat astăzi de Banca Naţională a României (BNR) este de 4,9437 lei, în creştere faţă de luni, când ajunsese la 4,9427 lei.

Moneda naţională scade marţi, atât în raport cu euro, cât şi cu dolarul american, după cum arată cursul BNR.

Astfel, euro este în creştere marţi cu 0,0010 bani, iar moneda naţională a înregistrat o scădere.

Dolarul american, 4 recorduri într-o săptămână

Dolarul a înregsitrat numai puțin de 4 recorduri într-o săptămână.

  • 27 septembrie: 5,13 lei
  • 26 septembrie: 5,11 lei
  • 23 septembrie  5,06 lei
  • 22 septembrie: 5,01 lei
articolul original.

Bujorul a fost declarat Floare Naţională a României. Ce înseamnă acest lucru

27 September 2022 at 17:06
image

A fost adoptat proiectul de lege care prevede ca bujorul să devină Floare Naţională a României. Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a votat în favoarea proiectului.

Deputații au votat marți în favoarea proiectului cu 180 voturi „pentru”, 39 „împotrivă” şi 23 de abţineri. Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect.

„Se declară floarea de bujor, din familia Paeoniaceae, ca Floare Naţională a României. În scopul marcării Florii Naţionale a României, anual se organizează, la nivel naţional şi local, un Festival al bujorului, eveniment horticol, în care vor fi expuse în aranjamente peisagistice şi ornamentale diferite specii de bujor. Cu această ocazie, în cadrul unor simpozioane ştiinţifice, vor fi prezentate caracteristicile biologice şi ornamentale ale diferitelor specii de bujor, îndeosebi a celor sălbatice”, prevede proiectul.

Autorităţile administraţiei publice locale pot sprijini material şi logistic întreţinerea şi protejarea rezervaţiilor naturale de bujor românesc şi vor lua măsuri pentru adaptarea la condiţiile pedo-climatice din România a diferitelor specii de bujor existente în alte ţări.

Ce mai prevede proiectul

Proiectul mai prevede că autorităţile administraţiei publice locale pot organiza anual expoziţii florale centrate pe bujor şi vor putea amenaja în parcuri şi grădini publice spaţii rezervate cultivării florii de bujor.

Consiliile judeţene pot lua măsuri pentru înfiinţarea şi întreţinerea unor mini-grădini botanice în care florile de bujor să ocupe spaţii distincte şi pot sprijini amenajarea unor alei de bujor ca floare peisagistică urbană.Uniunea Artiştilor Plastici va sprijini organizarea pe plan local a unor expoziţii de pictură consacrate florii de bujor.

Totodată, se prevede ca Romfilatelia să cuprindă în planul său de emisiuni filatelice emiterea unor coliţe şi timbre consacrate florii de bujor.

articolul original.

VIDEO | Criza energiei, cauza dezastrului de la ALRO Slatina. Sindicaliștii cer intervenția statului

27 September 2022 at 16:07
image

Criza din domeniul energiei afectează în continuare marile întreprinderi, care se văd obligate să își restrângă activitatea. În aceeași situație se află și uzina de aluminiu de la Slatina, acolo unde numărul angajaților aflați în șomaj tehnic va crește. Singura soluție pe care reprezentanții sindicatelor și ale patronatelor o văd, este intervenția statului în piața energiei.

Cel mai mare consumator de energie electrică din România, ALRO Slatina, se află în continuare într-o situație grea, deși pe parcursul anului a închis trei din cele cinci hale de producere a aluminiului electrolitic, iar sute de angajați au fost fie trimiși în șomaj tehnic, fie concediați la cerere (cu măsuri compensatorii conform contractului colectiv de muncă).

În acest context, la Prefectura Olt, a fost organizată o întâlnire cu sindicatele şi patronatele, în care s-a dezbătut situaţia actuală a producătorului de aluminiu Alro Slatina.

Potrivit reprezentanţilor patronatului, la acest moment, situaţia este gravă, însă nu se pune în discuţie închiderea fabricii. Potrivit directorului de producţie, Marian Cilianu, se caută soluţii pentru ca oamenii să nu fie trimişi acasă. Totodată, periodic se fac adrese către Ministerul Energiei privind situaţia ALRO Slatina.

„Nu se discută de închiderea definitivă. Încercăm să supraviețuim, căutăm soluții. Încercăm să mărim capacitatea de topire deșeuri, astfel încât să facem un mix, electrolitic și deșeuri, și să scădem prețul. Este o investiție în curs, foarte avansată, primul cuptor va fi pus în funcțiune anul viitor în martie, al doilea va fi undeva în august, astfel încât să scădem prețul produselor pe care le vindem. Vorbim de șomaj tehnic, da, de disponibilizări nu discutăm deocamdată. În mod normal, dacă Europa ar merge bine și ar fi comenzi, n-ar trebui să trimitem în șomaj tehnic decât niște oameni din Electroliză și ceva de la Anozi. Dar principalele sectoare, Turnătorie și Aluminiu prelucrat, n-ar trebui să fie afectate”, a mai precizat directorul Marian Cilianu.

Marea problemă a societății ALRO Slatina, o societate energofagă, este că încă de la sfârșitul anului trecut nu își mai poate asigura energia electrică la costuri care să-i permită să rămână pe piața producătorilor mari de aluminiu.

Liberalizarea pieței energiei a dus la creșterea prețurilor, lucru pe care îl resimt toți consumatorii, însă, raportat la cantitățile enorme de care are nevoie ALRO, problema prețului la care cumpără energia electrică va dicta închiderea activității de producție sau menținerea în activitate.

Deși Guvernul, prin cea mai nouă ordonanță care aduce noi prevederi pe piața energiei, a deschis marilor consumatori posibilitatea de a încheia contracte direct cu producătorii de energie electrică, în lege nu există obligația acestora din urmă de a face acest lucru, ceea ce a făcut ca pe piața marilor consumatori să nu mai fie energie care să poată fi contractată.

Din această cauză, marii consumatori, așa cum este ALRO, cumpără energie de pe Piața Zilei Următoare (PZU) și de pe alte piețe pe care se practică prețuri foarte mari.

„Situația este critică în momentul de față. De ce? Datorită faptului că până la sfârșitul anului acesta ne lipsesc 25 MW. Acești 25 MW îi luăm de pe Piața Zilei Următoare (PZU), la prețuri la care nu se poate face nimic viabil din punct de vedere economic. Adică preț de 2.500 dolari, pe medie, 3.000 dolari în spot pe PZU, înseamnă preț între 500 și 600 euro pe MW, în condițiile în care noi suntem în competiție cu uzine care iau energia la 40 dolari sau de euro pe MW, sau de 60 euro. Este imposibil să faci față. Situația este și mai grea pentru anul viitor, discutăm acum pe ce hale mai avem în funcțiune, unde avem 50 MW lipsă”, a explicat directorul de producție al ALRO, Marian Cilianu.

Dacă ALRO va continua să achiziționeze energie electrică la prețurile de pe Piața Zilei Următoare (PZU) ar rezulta un cost de producție al tonei de aluminiu de trei ori mai mare decât cotația aluminiului pe bursa metalelor, a mai spus Cilianu.

„Prețul aluminiului ar fi undeva la 6.500 – 7.000 dolari, iar LME e undeva la 2.100 dolari, LME fiind prețul aluminiului la Bursa Metalelor de la Londra. Problema este una și de lipsă de cantități, deja se vinde energie la traderi pe anul 2025, pe anii 2023 și 2024 se pare că nu mai există cantități. (…) O situație critică, mai critică, este la gaze naturale, pe luna următoare n-am reușit să cumpărăm, vom cumpăra de pe o zi pe alta de pe bursa de mărfuri, iar pentru anul viitor și cele trei luni rămase din acest an încă nu am reușit să achiziționăm nimic. Prețul aluminiului a scăzut, dacă unde undeva la începutul anului se vindea cu 3.500 – 3.900 dolari, acum discutăm de un preț de 2.100 dolari”, mai spune reprezentantul ALRO.

ALRO cere ca ANRE să oblige furnizorii să vândă și pe piața marilor consumatori

Reprezentanții companiei, susținuți și de sindicate, doresc ca statul să se implice și să reglementeze strict obligațiile producătorilor de energie, astfel încât prețul la care marii consumatori pot cumpăra să nu fie cel de „speculă”, după cum este considerat astăzi prețul de pe Piața Zilei Următoare (PZU).

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) ar fi exact instituția care poate face mai mult decât să dea posibilitatea producătorilor să încheie contracte cu marii consumatori, de la ANRE așteptându-se să reglementeze cantitățile care să fie livrate prin contracte negociate direct. În lipsa acestei reglementări, marii consumatori rămân doar cu prevederea din lege conform căreia pot încheia contracte bilaterale.

Avem peste 40-50 de cereri de ofertă, pe care le-am pus și pe bursele de energie, și direct la producători, s-au anulat sau s-au refuzat, din lipsă de cantități de energie. Din păcate, nu există pe actuala lege o obligativitate de a vinde pe piața marilor consumatori. (…) Dacă nu au obligativitate să pună pe piața marilor consumatori, nu vor pune. Dacă anul ăsta, să zicem, costurile noastre erau în jur de 4.000 – 4.500 dolari, pentru anul viitor prevedem un preț de 6.500-7.000 dolari, care este enorm”, a mai spus Cilianu.

Sindicatele din ALRO Slatina, patronatul și reprezentanți ai autorităților locale s-au întâlnit, marți, 27 septembrie 2022, la Prefectura Olt pentru a discuta despre „situația critică” a combinatului de producere a aluminiului.

La întâlnire au participat prefectul județului, Florin Homorean, vicepreședintele Consiliului Județean Olt, Ionuț Ivan, mai mulți lideri de sindicat din ALRO, directorul de producție al ALRO, Marian Cilianu și directorul de resurse umane ALRO, Nicolae Durău.

La finalul discuțiilor s-a convenit ca autoritățile locale să încerce să organizeze o întâlnire, la Slatina, cu ministrul Energiei, ministrul Economiei și cu reprezentanții ANRE, pentru a se căuta soluții pentru o problemă care nu este doar a ALRO, s-a subliniat de mai multe ori pe parcursul întâlnirii, ci cu aceasta se confruntă, în România, și alți operatori economici.

articolul original.

Sfârșit tragic pentru un român dat dispărut în Ungaria. A murit într-un accident la scurt timp după ce a ieșit din spital

27 September 2022 at 13:34
image

Sfârșit tragic pentru un român dat dispărut în Ungaria. Bărbatului din județul Neamț i s-a făcut rău în țara vecină, în timp ce se afla în drum spre Anglia și a fost internat într-un spital. Ironia sorții este că la scurt timp după ce a fost externat, a murit într-un accident rutier, a informat poliția din Neamț fără a da alte detalii.

Bărbatul care a sfârşit tragic în țara vecină se numea Ioan Aanei, în vârstă de 56 de ani, și era din județul Neamț. Pe data de 14 septembrie acesta a plecat, împreună cu fiul său, cu un autocar spre Anglia, dar a doua zi, în Ungaria, bărbatului i s-a făcut rău şi a fost internat într-un spital. El a fost externat în aceeaşi zi şi de atunci familia nu a mai putut lua legătura cu el.

Astfel că, pe 17 septembrie, Poliţia din Târgu Neamţ, oraşul din care era originar bărbatul, a fost anunţată de cazul bizar chiar de fiul său. Acesta a dat detalii despre condiţiile în care bărbatului i s-a făcut rău, solicitând efectuarea de cercetări pentru identificarea lui.

Au fost lansate trei ipoteze. Prima era că bărbatul ar fi pornit înapoi către domiciliul din România, iar a doua că şi-ar fi continuat drumul spre Anglia cu un alt mijloc de transport. A treia supoziţie, care, din nefericire s-a adeverit, a fost că bărbatul din oraşul de sub Cetatea Neamţ ar fi păţit ceva rău – respectiv un accident mortal.

Bărbatul era dispărut din data de 14 septembrie

Bărbatul a dispărut pe data de 14 septembrie, iar două săptămâni mai târziu a fost confirmată informaţia că a fost victima unui accident rutier mortal.

„La data de 26 septembrie a.c., cadrele Serviciului de Investigaţii Criminale au fost informate de către autorităţile din Ungaria, că persoana în cauză a fost victima unui eveniment rutier, petrecut pe 16 septembrie, pe teritoriul statului vecin, în urma căruia a rezultat decesul“, a transmis IPJ Neamţ.

articolul original.

VIDEO EXCLUSIV | Cele 5 soluții propuse de Octavian Berceanu pentru un București european: „Nu poți să arunci tot gunoiul lângă tine. Asta se întâmplă în Capitală”

27 September 2022 at 13:00
image

Capitala ar trebui să țină cont de cel puțin cinci aspecte, de la colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor, la salubrizare, poluare și dezvoltare metropolitană, pentru a-și rezolva problemele esențiale cu care se confruntă, a explicat Octavian Berceanu, fost șef al Gărzii Naționale de Mediu, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.  

“Cel mai important lucru este managementul deșeurilor. Nu poți să arunci tot gunoiul lângă tine. Asta se întâmplă în București. Noi nu reciclăm pentru că nu sortăm, nu sortăm pentru că nu ni se pune la dispoziție tot ce înseamnă mecanismul ăsta de sortare, de la tomberoane, să renunți la tomberonul ăla în care arunci tot gunoiul odată…  nu ține doar de educație, pentru că dacă ne-am limita la educație, toate orașele din lume ar fi la fel. Nu suntem nici mai sus, nici mai prejos față de alte orașe…nu ține de educație, ține de legislație și de aplicarea legislației… e comunitară, e unitară la nivel de Europa. Ori asta trebuie să faci, să renunți la a strânge tot gunoiul în devălmășie și de a-l înmormânta într-o groapă pentru că se construiește în jurul gropii, e parte din metropolă, din București, nu poți să mai faci nici măcar altă groapă aici, că n-o să locuim pe gropi de gunoi”, a declarat fostul comisar-șef al Gărzi de Mediu, Octavian Berceanu, în cadrul emisiunii “Cu Gândul la București”.

Întreaga emisiune poate fi vizionată AICI:

Celelalte probleme identificare de Berceanu se referă la salubrizare, poluare și mobilitate, precum și la dezvoltarea integrată la nivel de metropolă.

„A doua mare problemă este chiar partea asta care ține de salubrizare, de spălatul străzilor”

„A doua mare problemă este chiar partea asta care ține de salubrizare, de spălatul străzilor și de ape, de tratarea apelor care ies din București, pentru că în aval de Bucureti totul este distrus, toate ecosistemele sunt distruse din cauza celor  trei milioane care locuim în metropolă și nu avem stație de epurare care să funcționeze. Al treilea lucru este legat de mobilitate. Atâta timp cât nu ai o mobilitate coerentă în București, să te uiți la ceas, nu știu, ca în alte orașe, să mă gândesc, nu vreau să vin la dumneavoastră în studio cu mașina, ci cu mijloace de transport în comun. Știu că ajung aici la patru sau la cinci fără un sfert? Asta e, predictibilitatea lipsește, și nu avem nici măcar banda aia, prima bandă, pentru salvare, pentru autobuze, pentru autobuzele școlare care să funcționeze. Deci lucruri minime”, a explicat Berceanu.

Potrivit politicianului, al patrulea punct este legat de poluare.

„Poluarea ne mănâncă între șase și opt ani din viață, a zis dl. dr. Țincu (…) Murim mai repede și decât restul țării, și  dedcât restul Europei, și aici trebuie să lucrăm destul de mult. De la perdelele astea forestiere până la cum spălăm străzile, pur și simplu. Și o ultimă sau o zonă unde ar trebui noi să dăm un exemplu de dezvoltare al unui oraș este să renunțăm la Plan Urbanistic General, care ține doar de sectoare, și să avem un plan urbanistic metropolitan care să includă și Voluntariul, și Chiajna, și Popești-Leordeni, și Mogoșoaia…  toate orașele astea micuțe care s-au dezvoltat lângă noi. Nici Nicușor, nici dna. Firea nici Băsescu nu puteau singuri să rezolve”, a mai spus Berceanu în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.

articolul original.
❌