ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 December 2022Flux24

De ce a executat Iohannis SIE de 1 decembrie? CONTROVERSA ZILEI DE ANDREI BĂDIN

1 December 2022 at 00:22
By: FLUX 24
image

De 1 decembrie președintele Klaus Iohannis a decorat tot felul de persoane din sistemele de forță: toți adjuncții SRI și alți generali din SPP, STS, Armată etc. Doar un singur serviciu a lipsit de la decorații: SIE.

Cu războiul din Ucraina și alte mișcări pe scena internațională mișcarea lui Iohannis pune o întrebare cheie: Nu are președintele încredere în serviciul extern de spionaj? Nu i-au dat informații sau au greșit? Nu știm încă cheia scârbei prezidențiale, dar ne amintim că Iohannis a mai avut probleme cu SIE și când a vrut să îl curețe pe Mihai Răzvan Ungureanu din fruntea serviciului.

Putem însă presupune explicația aruncării acum a paltonului prezidențial pe sediul SIE. Cei de la SIE probabil i-au spus ce nu vrea să audă despre Ucraina, Moldova și cum România pierde partide importante pe scenele internaționale.

Poate e și o cheie în războiul veșnic între SRI și SIE, dar și cu serviciile secrete ale Armatei.

Dar atunci când Președintele pune la colț Serviciul Extern al țării e o Mare Problemă de Securitate pentru România.

Și cătușele se încing, din nou, în războiul servicililor. Istoria se repetă!

articolul original.
Ieri — 30 November 2022Flux24

Biden ia în calcul o intervenție militară în Iran

30 November 2022 at 18:31
By: FLUX 24

[unable to retrieve full-text content]

Președintele american Joe Biden este gata să recurgă la intervenția militară ca ultimă soluție pentru a împiedica Teheranul să obțină arme nucleare, a declarat reprezentantul special al SUA pentru Iran, Robert Malley , în timpul unei discuții găzduite de Foreign Policy. „Președintele a spus că, în ultimă instanță, va fi de acord cu un scenariu militar dacă […]

The post Biden ia în calcul o intervenție militară în Iran appeared first on Flux24.ro.

articolul original.

VIDEO: S-au aprins Luminile Crăciunului în Drobeta Turnu Severin

30 November 2022 at 18:07
By: FLUX 24

[unable to retrieve full-text content]

Am pornit, în această seară, iluminatul festiv alături de micii severineni, nerăbdători și bucuroși! Ne-au fost alături părinții și bunicii lor, iar atmosfera pe care am creat-o împreună, ne-a arătat încă o dată , că în preajma sărbătorilor, sufletele noastre se bucură la fel.La mulți ani sărbătoriților zilei și vă mulțumesc pentru că ne-ați fost […]

The post VIDEO: S-au aprins Luminile Crăciunului în Drobeta Turnu Severin appeared first on Flux24.ro.

articolul original.

Deutsche Welle: Cum a pus Chișinăul România și UE să finanțeze separatismul transnistrean

30 November 2022 at 17:31
By: FLUX 24
image

RELATAREA DEUTSCHE WELLE:

Potrivit unui răspuns la o solicitare de informații oferit DW de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică din Moldova, cele cinci companii transnistrene sunt: SRL „Sherif”, SRL „Tiroil Treid”, SRL „Эko-Газ”, SRL „Avtogaz Treid” și SA „Метан-Авто”. Conform informațiilor neoficiale, cel puțin două din ele alimentează cu carburanți tancurile rusești (armata rusă și cea transnistreană) din Transnistria. Informația oficială este secretizată la nivelul administrației transnistrene.

Chișinăul le-a oferit „coridor” legal

Guvernul de la Chișinău a creat un „mecanism provizoriu” special de import a mărfurilor în Transnistria de către agenții economici din enclava separatistă controlată de Rusia. Încă pe 19 septembrie 2001, guvernul de atunci, controlat de președintele comunist pro-rus Vladimir Voronin, a adoptat o hotărâre (Nr. 1001) „cu privire la declararea mărfurilor de către agenţii economici din raioanele de Est ale Republicii Moldova”, prin care a scutit companiile transnistrene de taxe și accize, prezumându-se că ele achită aceste plăți în bugetul autoproclamatei republici separatiste create de Rusia și nu ar trebui să le achite de două ori (și autorităților constituționale). Acest „mecanism provizoriu” absurd, care prejudiciază anual bugetul național al Republicii Moldova cu peste 4 miliarde de lei, a fost menținut de toate guvernările care au urmat. Este menținut inclusiv de guvernarea actuală pro-europeană.

Potrivit reglementării care face posibilă eschivarea agenților economici transnistreni de la plata taxelor în bugetul național al Republicii Moldova, „procedura declarării și vămuirii mărfurilor introduse în/scoase de pe teritoriul vamal al țării de către agenții economici din raioanele de est ale Republicii Moldova înregistrați la Agenția Servicii Publice se efectuează în funcție de regimul vamal solicitat, fără perceperea drepturilor de import și a plății pentru poluarea mediului, cu condiția rămânerii mărfurilor pe teritoriul necontrolat de către autoritățile constituționale (de către Chișinău – n.n.)”.

Chișinăul nu le percepe nici măcar taxă pentru licență

Pe 2 august 2005, Guvernul de la Chișinău, controlat tot de Voronin, a mai adoptat o hotărâre (Nr. 815) prin care companiile transnistrene au fost scutite inclusiv de plata pentru licențele oferite de autoritățile de la Chișinău. Companiile de pe malul drept al Nistrului achită bani mari pentru aceste licențe, care sunt valabile timp de 5 ani. Firmelor transnistrene li se oferă gratis licențe, dar administratorii trebuie să solicite Chișinăului prelungirea lor la fiecare jumătate de an. Totul fără nicio taxă.

Până în data de 24 februarie 2022, când Rusia a invadat Ucraina, Republica Moldova avea hotarul spart. Separatiștii transnistreni controlau peste 400 de kilometri de hotar moldo-ucrainean. Contrabanda atinsese cote inimaginabile, motiv pentru care Transnistria a fost numită de jurnaliștii străini „gaura neagră” a Europei. Din 24 februarie, prin acest segment de frontieră nu mai trece absolut nimic, fiind blocat de tancuri din partea ucraineană, din cauza armatei ruse care staționează ilegal în Transnistria. Acest segment de hotar este absolut impermeabil și este prima dată, în ultimii 31 de ani, când Chișinăul vede și controlează tot ce intră și iese în enclava separatistă. Întreaga „economie transnistreană” funcționează pentru că îi permite Chișinăul, care invocă motive umanitare.

Cum ajung carburanții în Transnistria după începerea războiului

În contextul acestei realități noi, am încercat să aflăm cum este alimentată Transnistria (inclusiv armata a 14-a a Rusiei din stânga Nistrului), de exemplu, cu carburanți după începerea războiului în Ucraina. Conform datelor furnizate de Agenția pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de la Chișinău, cele cinci companii transnistrene înregistrate la Chișinău cu drept de import a produselor petroliere au introdus în Transnistria, în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 octombrie 2022 – 14864,6 tone de benzină, 41459,35 tone de motorină și 637,46 tone de gaz lichefiat.

ANRE ne-a mai comunicat că „importul în stânga Nistrului este efectuat exclusiv cu transport auto specializat prin punctele de trecere a frontierei de stat a Republicii Moldova cu România (țară membră NATO și UE) și prin Portul Internațional Liber Giurgiulești”.

Conform statisticilor pe care le deține Chișinăul, 94,7% din benzina care a ajuns în Transnistria în perioada ianuarie – octombrie 2022 provine din România, iar 5,1% din Belarus.

În ceea ce privește motorina importată în regiunea transnistreană în ianuarie – octombrie, 50,6% a fost adusă din Rusia, 25,7% din România, 15,4 din Turcia, iar restul din Bulgaria și alte țări UE. În acest caz este necesară însă o precizare care explică volumul mare de motorină care apare în statistici ca fiind importat din Rusia: În perioada ianuarie-martie 2022 (în ianuarie și februarie Transnistria încă importa din Rusia prin Ucraina) toată motorina importată în regiunea transnistreană provenea din Rusia. După 24 februarie, Transnistria nu a mai importat din Rusia nici un litru de motorină, procurând tot necesarul din România, Turcia și Bulgaria.

Gaz lichefiat, Transnistria a importat în intervalul ianuarie – octombrie din Kazahstan – 58,9%, din Belarus – 12,7%, din Rusia – 9,3%, din Ungaria – 6,4%, din Polonia – 6,2%, iar din România 3,2% din volumul total.

Cum acceptă Chișinăul să finanțeze regimul separatist de la Tiraspol

Un simplu calcul ne arată că, la o cotă medie a TVA de 4,5 lei moldovenești pe litru de benzină și motorină (fără gazul lichefiat importat), bugetul Republicii Moldova a fost prejudiciat cu peste 550 de milioane de lei (echivalentul a 28 de milioane de euro) doar din importul, în stânga Nistrului, a cantităților de benzină și motorină indicate mai sus și doar în perioada ianuarie-octombrie 2022. Dar același mecanism de prejudiciere a bugetului Moldovei se aplică în raport cu orice marfă introdusă în Transnistria de către o companie din regiunea transnistreană (medicamente, pește, carne, materiale de construcții, etc.). Prejudiciul anual ar fi de aproximativ 4 miliarde de lei moldovenești. Această situație este tolerată, prin instrumente guvernamentale diferite, de peste trei decenii. Trei decenii în care Chișinăul a finanțat regimul separatist, invocând prietenosul argument umanitar în raport cu „cetățenii noștri” de pe malul stâng al Nistrului.

Am încercat să aflăm de la autoritățile moldovene de ce tolerează în continuare această stare de lucruri în detrimentul bugetului național și în dezavantajul companiilor de pe malul drept al Nistrului, care nu beneficiază de aceste scutiri de taxe. Chișinăul evită un răspuns oficial la această întrebare. Neoficial însă oficialii ne-au spus că obligarea firmelor transnistrene de a achita accize și taxe la fel ca și firmele care activează în câmpul constituțional al Republicii Moldova ar presupune automat defalcări de la bugetul Republicii Moldova pentru regiunea transnistreană, acolo unde atât administrația centrală, cât și administrațiile publice locale sunt ilegale.

articolul original.

Polonia îi pune la plată pe refugiații ucrainieni

30 November 2022 at 17:13
By: FLUX 24
image

Șeful guvernului polonez a spus că oficialii guvernamentali lucrează pentru a îmbunătăți furnizarea de ajutor pe fondul unui posibil al doilea val de refugiați din Ucraina.

De la 1 martie 2023, se va introduce plata pentru acei refugiați care stau în unități de cazare colective mai mult de 120 de zile. Inițial, refugiații din Ucraina vor acoperi 50 la sută din costul vieții, după câteva luni – 75 la sută. Această obligație nu se va aplica persoanelor cu dizabilități, copiilor, femeilor însărcinate, pensionarilor și persoanelor care îngrijesc cel puțin trei copii.

„Ne pregătim pentru posibilul val următor de refugiați. Pentru că deja astăzi în Ucraina câteva milioane de oameni nu au acces la electricitate, apă, condiții elementare de viață, canalizare. Așa că ne pregătim pentru un astfel de val de refugiați și dorim ca sistemul să fie pregătit în consecință, astfel încât contribuabilii polonezi să plătească cât mai puțin posibil pentru acest posibil următor val de refugiați”, a spus Morawiecki.

Aproximativ o mie de oameni care declară că sunt refugiați vin în Polonia în fiecare zi. Cu toate acestea, guvernul se așteaptă la un flux mai mare de refugiați din cauza, în special, problemelor energetice din Ucraina. Potrivit Serviciului de Frontieră, de la începutul agresiunii ruse, aproape 8 milioane de oameni au intrat în Polonia din Ucraina, iar 6 milioane 200 de mii au plecat.

articolul original.

Financial Times: Europa a crescut cu 42% importurile de gaz rusesc lichefiat în timpul războiului din Ucraina

30 November 2022 at 15:26
By: FLUX 24
image

Potrivit The Financial Times din Marea Britanie, livrările rusești de GNL către țările europene au atins un nivel record de 17,8 miliarde metri cubi, în primele zece luni din 2022, în condițiile în care, anul trecut, Europa a importat în total 155 de miliarde de metri cubi de gaze naturale din Rusia, inclusiv GNL.

articolul original.

Blinken a făcut mișto de Aurescu cu vizele

30 November 2022 at 14:41
By: FLUX 24
image

„În ce priveşte vizele şi discuţiile cu domnul secretar de stat Blinken – evident că am abordat acest subiect, este un obiectiv fundamental pentru cetăţenii români şi, în acelaşi timp, este un obiectiv comun pentru România şi pentru Statele Unite. Şi am avut o deschidere foarte mare din partea domnului secretar de stat Blinken. Am convenit ca, pentru acest ultim criteriu care mai rămâne de îndeplinit, şi anume rata de refuz, care nu ţine însă de eforturile instituţionale, ci ţine de cei care aplică pentru aceste vize, să demarăm cât mai rapid, aşa cum deja am discutat la începutul anului, o campanie de informare cu privire la condiţiile care trebuie îndeplinite de cei care aplică pentru vize, în aşa fel încât să existe mai multă predictibilitate. Atunci când plăteşti acea taxă de 160 de dolari pentru depunerea cererii de viză, să ştii că nu o pierzi, ci că o să obţii viza, pentru că îndeplineşti criteriile pe care le solicită autorităţile americane. Deci, da, am discutat în destul de mare detaliu această chestiune şi sper să avem ceva progrese în perioada următoare”, a precizat Aurescu, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul Reuniunii miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO, care a avut loc la Bucureşti.

articolul original.

Ucraina și limba moldovenească: Aurescu spune cu juma de gură, ucrainienii se fac că plouă

30 November 2022 at 12:57
By: FLUX 24
image

„Ministrii au discutat despre situatia infrastructurii critice din Ucraina, in special în energie, cu consecinte grave, de amploare, pe care le resimte populatia civila. La fel de important, ministrul Aurescu a reamintit si solicitarile repetate din partea română către partea ucraineană de a recunoaste absenta. a așa-numitei „limbi moldovenești”, se spune în mesaj.

Ucraina consideră că românii din Ucraina ar vorbi așa zisa limba moldovenească inventată de Stalin.

Ministrul de externe ucrainean nu a reacționat la solicitarea omologului său român.

articolul original.

The Wall Street Journal: Legăturile dintre Europa și SUA „încep să se rupă”

30 November 2022 at 12:50
By: FLUX 24
image

Potrivit ziarului, legăturile dintre Europa și SUA „încep să se rupă” din cauza politicilor energetice ale acestora din urmă. Liderii europeni sunt îngrijorați de faptul că măsurile Washingtonului pun sub presiune baza de producție a Europei.

În special, țările europene se plâng că transporturile de gaze naturale lichefiate din SUA au venit la prețuri mai mari decât energia rusă, iar acest lucru aruncă o umbră asupra relațiilor dintre UE și Washington. Preocupările economice și politice ale Europei sunt de așteptat să fie în fruntea agendei vizitei președintelui francez Emmanuel Macron la Washington, potrivit ziarului.

Marți, Macron a plecat într-o vizită oficială de stat de patru zile la Washington, unde va purta discuții cu președintele american Joe Biden.

articolul original.

Ursula și cei 100.000 de comandanți militari ucrainieni uciși

30 November 2022 at 12:25
By: FLUX 24
image

Anterior, ea a publicat o postare pe Twitter în care cere ca Moscova să fie considerată „responsabilă pe plan internațional” și ca fondurile rusești înghețate să fie folosite pentru a ajuta Kievul. În sprijinul cuvintelor sale, von der Leyen a remarcat, în special, că „conform estimărilor până în prezent, au murit peste 20.000 de civili și 100.000 de comandanți militari”. Ulterior, această informație a fost complet eliminată din declarația ei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene, Dana Spinant , a fost făcută „o inexactitate”. Ea a explicat că informațiile folosite în declarație se bazează pe „date din surse externe”, în timp ce cifra victimelor include atât morți, cât și răniți. Spinant a clarificat că aceste cifre trebuie să arate „cruzimea Rusiei”.

articolul original.

Singurul primar USR-PLUS din Teleorman „este acum în echipa liberală”

30 November 2022 at 12:09
By: FLUX 24
image

El a lucrat împreună cu noi încă de la câștigarea mandatului, din anul 2020, atunci când a reușit, prin determinarea, ambiția și hotărârea sa de a schimba în bine viața cetățenilor, să-l învingă pe fostul primar care a „gestionat” localitatea Drăgănești de Vede timp de 28 de ani. În mod cert, la alegerile din 2024, Marius va fi candidatul nostru la funcția de primar. Îi spun „Bine ai venit în echipa liberală!” și îl asigur că, având sprijinul nostru și, așa cum s-a demonstrat până acum, al Guvernului Nicolae Ciucă, vom putea să facem ceea ce am promis, vom putea să ducem la bun sfârșit proiecte de dezvoltare a comunităților locale din județ, atât de necesare și atât de așteptate de teleormăneni. Am putut vedea cu toții că foarte multe proiecte de investiții au fost aprobate pentru județul Teleorman, fie că vorbim de Programul „Anghel Saligny” sau de PNRR, pentru multe dintre ele au fost deja semnate contractele, iar acum urmează demararea lucrărilor. Tot ce avem de făcut este să muncim în continuare pentru a schimba fața județului, a mai spus liderul PNL.

PNL Teleorman și-a propus să câștige Consiliul Județean Teleorman, primăriile celor 5 municipii și orașe, majoritatea comunelor și să păstreze numărul de parlamentari, a precizat Pîrvulescu.

articolul original.

Șeful Curții de Conturi a Germaniei acuză guvernul că ascunde valoarea reală a datoriei publice

30 November 2022 at 11:57
By: FLUX 24
image

„Multe subbugete și contabilitatea din ce în ce mai creativă duc la lipsă de transparență”, a declarat Scheller pentru grupul de media Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

„De-a lungul celor 70 de ani de existență a Republicii Federale, guvernul a acumulat un munte de datorii în valoare de 1,3 trilioane de euro. În doar trei ani – din 2020 până în 2022 – muntele va crește cu 800 de miliarde de euro și va depăși două trilioane de euro”, a subliniat el. Conform calculelor Camerei, datoria publică planificată de aproape 107 miliarde de euro pentru 2023 este mai mult de dublu față de 46 de miliarde de euro declarate oficial.

articolul original.

Șeful serviciului de informații extern rus: Polonia accelerează pregătirile pentru anexarea terenurilor ucrainene din vestul țării

30 November 2022 at 11:52
By: FLUX 24
image

„Informațiile care vin la Serviciul rus de informații externe indică faptul că Varșovia accelerează pregătirile pentru anexarea ținuturilor ucrainene de vest: teritoriile Lviv, Ivano-Frankivsk și majoritatea regiunilor Ternopil din Ucraina”, a spus Naryshkin.

Potrivit acestuia, conducerea poloneză își propune să acționeze în mod proactiv și persistent de teamă că partenerii de rang înalt NATO vor încerca să negocieze cu Moscova în lunile de iarnă , sfidând interesele nu doar ale ucrainenilor, ci și ale polonezilor.

articolul original.

Fost consilier al șefului Pentagonului: Zelenski va deveni o victimă a naționaliștilor radicali. Ucraina este în pragul colapsului

29 November 2022 at 23:16
By: FLUX 24
image

Potrivit acestuia, Zelenski va urma cu strictețe instrucțiunile de la Casa Albă, dar va veni timpul când i se va spune că „jocul s-a încheiat” și este timpul să „se împace cu realitatea”. Vor fi necesare negocieri și, în consecință, Kievul va trebui inevitabil să facă concesii teritoriale, a spus McGregor.

„Există opinia că, acceptând aceste condiții, Zelenski va deveni o victimă a naționaliștilor radicali. Cred că acest lucru este foarte posibil. Nu pot să știu sigur, dar acesta ar fi un rezultat evident”, a mai spus el.

Colonelul a subliniat că Ucraina este în pragul colapsului. Și din moment ce mulți ucraineni sunt forțați să părăsească țara din cauza problemelor cu alimentarea cu energie electrică, acest lucru s-ar putea transforma într-o nouă lovitură de migrație pentru UE , a adăugat el.

articolul original.
Before yesterdayFlux24

Escrocheriile Lidl dezvăluite de un fost manager la televiziunea germană

29 November 2022 at 16:55
By: FLUX 24
image

Lidl promite cea mai înaltă calitate și, conform propriei reclame, își dorește să devină cel mai sustenabil discounter. Acesta face reclamă cu multe produse Bioland, aparent cu scopul ca imaginea bună a Bioland să se lipească de propriile alimente organice, conform documentației ZDF. Un fost manager de marketing Lidl dezvăluie exact ce se află în spatele ofensivei organice.

Oricine face cumpărături regulat pe piața ecologică știe cât se plătește mai mult pentru produsele alimentare de acolo. Problematică pentru imaginea Lidl cu preț redus – și aici intervine sigiliul organic intern „Bio Organic”: Potrivit fostului manager de marketing Lidl, produsele „Bio Organic” sunt realizate în mod deliberat în așa fel încât să fie absolut aproape de produsele Bioland . 
Lidl folosește ambele sigilii organice pentru propriile produse, așa că etichetarea devine confuză. Clienții care nu se uită cu atenție ar recunoaște cu greu diferența și ar crede că cumpără un produs Bioland. Dar: un singur produseste fabricat în conformitate cu liniile directoare stricte Bioland.

Cu toate acestea, sigiliul organic al Lidl garantează de obicei doar standardul ecologic minim al UE. În plus, conform documentației ZDF, câteva produse Bioland au fost amestecate cu bunurile proprii „Bio Organic” mai ieftine la discount. 

În comparație cu produsele Bioland de înaltă calitate, produsele „Bio Organic” sunt mai ieftine – atât la cumpărare, cât și la vânzare. Lidl vrea să-și încurce clienții cu acest truc și face biowashing, a continuat fostul manager de marketing Lidl.

articolul original.

Spitalul Județean din Drobeta Turnu Severin va reduce riscul de infecții nesocomiate printr-un proiect prin PNRR

29 November 2022 at 17:29
By: FLUX 24
image

“Cererea de finanțare va fi depusă de Spitalul Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență – Sănătate și reziliență instituțională, cu o valoare de aproximativ 34 milioane lei.

În cadrul proiectului se vor achiziționa peste 100 articole constând în aparatură medicală și mobilier care vor contribui la creșterea actului medical și a condițiilor igienico-sanitare.

Sunt demersuri care trebuie făcute pentru a achiziționa cu fonduri europene echipamentele și materialele care vor completa investițiile ce se derulează în această perioadă în infrastructura de sănătate pentru un act medical de calitate în cadrul Spitalului Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin.

articolul original.

Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Mehedinți va depune în cadrul PNRR proiectul „Reabilitare și dotare Centrul de Servicii de Recuperare Neuromotorie de tip Ambulatoriu Strehaia”

29 November 2022 at 17:27
By: FLUX 24
image

Pe de altă parte, în urma proiectului de hotărâre aprobat marți, va trece în domeniul public al județului Mehedinți, din domeniul public al municipiului Drobeta Turnu Severin, o suprafață de teren din apropierea Bazinului de înot, aflat în ultima etapă de reabilitare și modernizare. Această suprafață de aproape 2000 mp se va adăuga celei aflate deja în domeniul public al județului pentru a construi parcarea ce va deservi Bazinul.Le mulțumesc colegilor consilieri pentru votul lor!”, a declarat președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu.

articolul original.

„Purii de olandeji și suedeji s-au combinat cu românache? Și nu așa, să ciorească trei firfirei, ci 2,2 miliarde de euro.Aoleu! Există „corupțion” și „evazion” pe la profesorii noștri de anticorupțion și de stat de drept(ți)?”

29 November 2022 at 17:02
By: FLUX 24
image

Mvaaai! Cum așa? Purii de olandeji și suedeji s-au combinat cu românache? Și nu așa, să ciorească trei firfirei, ci 2,2 miliarde de euro.Aoleu! Există „corupțion” și „evazion” pe la profesorii noștri de anticorupțion și de stat de drept(ți)? Nu pot să cred, dar așa zic chiar site-urile deontoloage?#nu_mai_ciordiți, mai spune ea.

articolul original.

România tace vinovată: Ungaria nu va permite convocarea Comisiei NATO-Ucraina până când autoritățile de la Kiev nu vor restabili drepturile etnicilor maghiari

29 November 2022 at 16:17
By: FLUX 24
image

„Am clarificat cu mulți ani în urmă că până când Ucraina nu va restitui drepturile etnicilor maghiari din regiunea Transcarpatia, nu vom contribui la convenția unei astfel de comisii”, a spus Szijjarto într-un mesaj pe pagina sa de Facebook. El a subliniat că, de când a început conflictul ucrainean, Ungaria nu a ridicat această întrebare și nici nu intenționează să o facă. „Să sperăm că pacea va veni cât mai curând posibil și atunci vom putea reveni la această întrebare”, a spus ministrul.

Ungaria blochează activitatea Comisiei NATO-Ucraina la nivel ministerial din 2017. Aceasta a protestat împotriva legii educației adoptată de autoritățile de la Kiev, care a încălcat drepturile minorităților etnice, în special ale diasporei maghiare dar și ale românilor. De atunci, ședințele Comisiei NATO-Ucraina au loc doar la nivel de reprezentanți permanenți.

articolul original.
❌