ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 28 September 2022Observator

Șoferii se încăpățânează să treacă pe sub podul de la Prejmer, acolo unde o grindă uriașă s-a prăbuşit din senin. Construcția, pericol public

28 September 2022 at 17:25
image

O grindă de la podul Prejmer de lângă Braşov s-a prăbuşit din senin peste liniile de cale ferată. Doar o minune a făcut ca mecanicul unui tren Regio să vadă în ultimul moment obstacolul şi să oprească garnitura la timp.

După o săptămână de la incident, şoferii se încăpăţânează să treacă pe şoseaua de sub pod. Construcţia se află la intersecţia dintre Drumul Național 10, Drumul Național 11 şi magistrala feroviară 400. Pericolul e tot acolo. Nu mai puțin de nouă grinzi de rezistență trebuie demontate.

Claudiu Loghin, reporter Observator: Podul din spatele meu este construit în 1984 și vreau să vedeți în ce stare este una din grinzile din structura de rezistență. Exact zona de maximă solicitare este total compromisă de inflitrațiile de apă.

Podul de la Prejmer, măcinat de timp şi apă, este un pericol

Şi asta pentru că grinzile sunt construite cu goluri, după o tehnologie folosită înainte de Revoluție. Măcinate de timp şi apă, abia mai susţin construcţia. Sunt lipite în lateral, iar specialiștii spun că infiltraţiile de apă le macină structura de rezistență, pe când golurile de aerisire sunt înfundate sau chiar lipsesc.

Bogdan Rozorea, manager de proiect: Sunt niște găuri care se dau, în principiu, la trei metri de zona de rezemare, la 20 de centimetri de laterala grinzii, de peretele grinzii, tocmai pentru a pătrunde în inima grinzii,

Corina Chiotan, inginer: Fâşiile cu goluri nu au mai fost folosite după anii 90 pentru că au nişte defecte care pot produce în timp degradări. Stratul de acoperire cu beton, foarte mic, asigură o protecţie neadecvată a armăturii. Nu a fost gândit foarte bine modul de aerisire a golurilor.

De la Bucureşti, pericolul nu se vede prea bine

Alin Şerbănescu, Ministerul Transporturilor: În momentul în care muţi sau scoţi elementele vechi ale podului, în special grinzi, să se fractureze. În momentul în care a fost ridicată în macara, grinda fiind veche şi fisurată, fragilă, s-a fracturat din zona de mijloc. Situaţia a fost, din punctul nostru de vedere, un banal eveniment de şantier.

Un banal eveniment de şantier care ar fi putut sfârşi într-o tragedie. Mai grav, astfel de bombe cu ceas sunt în întreaga ţară. Mai bine de 100 de poduri sunt construite cu astfel de grinzi.

La doar câţiva kilometri de Prejmer, alt pod, acelaşi trafic intens şi aceleaşi grinzi cu goluri.

Claudiu Loghin, reporter Observator: Așa arată o grindă construită cu aceeași tehnologie și prăbușită acum cinci ani, din structura de rezistență a acestui pod, de pe fosta ocolitoare a municipiului Brașov. Și vreau să vă arăt câteva din cablurile metalice care, la momentul prăbușirii, pur și simplu au fost smulse din această grindă cu goluri.

Odată la şase luni, fiecare pod din România ar trebui să fie expertizat, spun reprezentanţii Ministerului de Transporturi.

articolul original.

Știrile zilei, 28 septembrie 2022. MAE îndeamnă cetățenii români să părăsească Rusia "cât mai curând"

28 September 2022 at 17:08
image

Știrile zilei, 28 septembrie 2022

1) Ministerul Afacerilor Externe îi îndeamnă pe cetățenii români să părăsească Rusia "cât mai curând". O decizie similară a fost luată de Polonia, Bulgaria și Statele Unite

2) Percheziţii de amploare în 16 judeţe pentru prinderea hoţilor de lemne. Procurorii au vizat două grupări constituite în Suceava, care ar fi comis fraude în domeniul silvic timp de trei ani

3) Minorii prinși că fumează în spațiile publice vor fi amendați. Parlamentarii au pregătit un proiect de lege în care sancţiunile ajung şi la 500 de lei

4) Tramvaiul 41 nu va circula în Capitală timp de o săptămână, începând de pe 30 septembrie. Călătorii vor fi preluați în această perioadă de autobuzul 641

5) Cuba a ajuns cufundată în întuneric după ce ţara a fost lovită de Uraganul Ian. Între timp, Florida a declarat stare de urgenţă şi se pregăteşte pentru un dezastru major

articolul original.

Exploziile misterioase de la conductele Nord Stream, nou motiv de dispută între Rusia şi SUA: cele două ţări se acuză reciproc de sabotaj

28 September 2022 at 17:05
image

În imagini noi, filmate de Paza de Coastă suedeză, se vede cum apa mării Baltice pare că fierbe. Un gheizer uriaş, care creşte de la o oră la alta, s-a format în zona în care una dintre conductele Nord Stream a fost avariată, după ce prin ţeava fisurată, gazele au fost împinse cu putere la suprafaţă. De teama unor tragedii, autorităţile maritime din Danemarca şi Suedia le-au cerut navelor să evite zona.

Cele trei scurgeri de gaze au avut loc în apropiere de insula daneză Bornholm

"Luaţi această situaţie în serios. Privim totul cu severitate. Este important, în ceea ce priveşte transportul aerian şi naval, să ascultaţi autorităţile", a declarat Mette Frederiksen, prim-ministru danez. Poliția suedeză şi cea daneză au lansat anchete privind un posibil sabotaj, după ce seismologi din Suedia și Danemarca au declarat că au înregistrat explozii în zonă, una dintre acestea echivalentul unei lovituri provocate de mai bine de 100 de kilograme de dinamită.  

"Nu există nicio îndoială că acesta nu a fost un cutremur. Aceasta este o explozie, care a avut loc în coloana de apă sau aproape de fund", a declarat Björn Lund, seismolog. De un act deliberat se vorbeşte şi la nivel oficial. "Ceea ce putem stabili este faptul că este, probabil, o chestiune de sabotaj. Situația de securitate în imediata noastră vecinătate și la nivel global este în prezent foarte incertă și imprevizibilă", a declarat Anne Linde, ministru de externe suedez.

"Rapoartele lor iniţiale indică faptul că acesta ar putea fi rezultatul unui atac sau al unui fel de sabotaj. Dar dacă se confirmă, este clar că nu este în interesul nimănui", a declarat Antony Blinken, secretar de stat al SUA. Cu degetul este arătată Rusia. Publicaţia Der Spiegel scrie că CIA i-a avertizat în urmă cu câteva săptămâni pe germani în legătură cu posibile atacuri asupra conductelor de gaz din Marea Baltică. Iar acum, un economist suedez, fost consilier al fostului preşedinte rus Boris Elţîn, spune că "vinovatul evident" în exploziile Nord Stream pare să fie Direcția Principală de Cercetare Subacvatică a Rusiei.

NATO şi Uniunea Europeană aşteaptă rezultatele anchetelor oficiale. Rusia respinge orice acuzaţii. Oficiali ai ministerului de externe rus spun că în spatele problemelor de la Nord Stream ar fi Statele Unite şi cer reuniunea Consiliului de Securitate al ONU. "Vreau doar să îndemn pe toată lumea să se gândească, în primul rând, că mai întâi, înainte de a face declarații, trebuie să aşteptăm descoperirea finală. Să se clarifice dacă a fost sau nu a fost o explozie", a declarat Dimitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului.

Cele trei scurgeri de gaze au avut loc în apropiere de insula daneză Bornholm. Nord Stream 1 este avariată în două locuri, în timp ce prin Nord Stream 2 a fost deăistată până acum o singură fisură. Autorităţile germane se tem că gazoductul Nord Stream 1 ar putea deveni "inutilizabil pentru totdeauna" în urma avariei de acum.

articolul original.

O companie aeriană din Marea Britanie și-a anunțat angajații că pot să își aleagă singuri uniforma. Bărbați pot purta fuste dacă își doresc

28 September 2022 at 17:01
image

Astfel, dacă un pilot sau un însoţitor de zbor bărbat va dori să poarte uniforma roşie cu fustă, până acum destinată doar doamnelor, va putea face asta.

Iar angajatele femei vor avea posibilitatea să îmbrace uniforma vişinie, care era doar pentru bărbaţi. Operatorul aerian britanic a fost şi primul care nu le-a mai cerut angajaţilor să îşi acopere tatuajele şi le-a permis femeilor să vină nemachiate la muncă.

articolul original.

Un bătrân de 72 de ani, reținut pentru viol în Dolj. Bărbatul ar fi ademenit în casa lui două fetițe de 5 ani, verișoare

28 September 2022 at 12:10
image

Un bărbat de 72 de ani, din comuna Bârca, județul Dolj, este acuzat că ar fi violat două fetițe de 5 ani, după ce le-a invitat pe copile în casa sa. Polițiștii Secţiei nr. 14 Poliţie Rurală Bârca l-au reținut, marți seara, pentru 24 de ore,și urmează să fie prezentat, miercuri, Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea în vederea luării une măsuri preventive. 

"În seara zilei de 27 septembrie a.c., polițiști din cadrul Secţiei nr.14 Poliţie Rurală Bârca au reținut, pentru 24 de ore, un bărbat de 72 de ani, din comuna Bârca, bănuit de comiterea infracţiunilor de viol şi coruperea sexuală a minorilor. La data de 27 septembrie a.c., ora 20:15, poliţiştii Secţiei nr.14 Poliţie Rurală Bârca au fost sesizaţi de o femeie din comuna Bârca, cu privire la faptul că, fiica şi nepoata sa, ambele de 5 ani, ar fi fost violate de un bărbat de 72 de ani, din aceeaşi localitate. La faţa locului s-au deplasat imediat poliţiştii, fiind demarate cercetările sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea. În fapt, bărbatul este bănuit că în cursul zilei de 27 septembrie, le-ar fi invitat pe cele două copile în locuinţa sa, unde, prin folosirea de acte de violenţă, ar fi exercitat acte specifice infracțiunii de viol asupra acestora. În urma probatoriului administrat, bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de viol (două acte materiale) şi coruperea sexuală a minorilor, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Dolj", au transmis reprezentanții IPJ Dolj. 

Astăzi, bărbatul de 72 de ani va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea, în vederea luării unei măsuri preventive.

articolul original.

Prima apariție publică a lui Xi Jinping după zvonurile legate de îndepărtarea sa de la putere

28 September 2022 at 12:02
image

Xi a vizitat marți o expoziție, prezentând realizările Chinei de-a lungul celor zece ani pe care i-a petrecut la putere. Liderul de la Beijing a fost prezentat purtând o mască de față, el a fost însoțit de premierul Li Keqiang și de alți lideri de top, inclusiv de toți membrii comitetului permanent al biroului politic suprem al partidului.

Jinping nu a fost văzut în public de la revenirea de la un summit regional din Uzbekistan, pe 16 septembrie. Vizita a fost prima sa călătorie în străinătate în aproape 1.000 de zile de la începutul pandemiei. Absența sa a dat naștere unui vârtej de zvonuri online, care au susținut – fără dovezi – că a fost răsturnat într-o lovitură de stat militară și plasat sub arest la domiciliu.

Absența lui Xi a alimentat zvonurile legate de îndepărtarea sa de la putere

Zvonurile nefondate legate de o lovitură de stat au fost alimentate și de anularea unor zboruri în masă, o măsură comună luată de autorități pentru a împiedica răspândirea cazurilor de Covid-19. În plus, pe rețelele sociale au circulat și o serie de clipuri cu vehicule militare care au accentuat panica.

Speculațiile– care au provenit din rețelele formate de dizidenții actualului regim înainte de a fi preluate și amplificate de mass-media indiană – au fost atât de intense încât hashtag-ul "#chinacoup" a fost în trend pe Twitter în weekend.

Faptul că zvonul s-a răspândit atât de repede se datorează, într-o proporție însemnată, și naturii extrem de opace a sistemului politic chinez, în care deciziile importante sunt luate în mare parte în spatele ușilor închise.

articolul original.

Sorin Cîmpeanu, noi clarificări după ce a fost acuzat de plagiat. "Mărturie edificatoare", în sprijinul ministrului Educaţiei

28 September 2022 at 12:00
image

Ministrul Educaţiei a postat, miercuri, pe Facebook, două pagini dintr-un document semnat de profesorul Ioan Pleşa, în care acesta oferă clarificări cu privire la unele aspecte ce ţin de continuitatea disciplinei Îmbunătăţiri Funciare de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV-B). Alături de fotografii, Cîmpeanu a scris: ”Acuze demontate şi de această dată - mărturia edificatoare a profesorului Ioan Pleşa”.  

Precizările profesorului Ioan Pleşa

În documentul publicat de Cîmpeanu, profesorul Pleşa precizează că era titularul disciplinei Îmbunătăţiri Funciare de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV-B), iar din aprilie 1992 a început colaborarea cu Sorin Cîmpeanu, care ”a parcurs toate etapele evoluţiei didactice”. Pleşa explică faptul că, în 1993, Sorin Cîmpeanu a fost admis la Doctorat, sub îndrumarea sa şi a dat toate examenele necesare, relatează news.ro. În 1995, Cîmpeanu a promovat, prin concurs, în postul de asistent universitar, iar 2 ani mai târziu a devenit şed de lucrări. În 2000 a susţinut doctoratul, iar în 2001 a devenit conferenţiar universitar.  

”În anul 1999 (...) am iniţiat un îndrumător de lucrări practice de îmbunătăţiri funciare (...) ca suport didactic absolut necesar activităţii cu studenţii în anul III, împreună cu colectivul care susţinea aceste lucrări practice. Repartiţia capitolelor a fost făcută din interes pur didactic între cei care susţineau lucrări practice cu studenţii, pe diverse componente ale disciplinei şi aveau în momentul respectiv mai multă experienţă specializată (subsemnatul, prof. Ionel Jinga, prof Alexandru Ene şi şef lucrări Sorin Cîmpeanu)”, se arată în document.  

”În anul 2006, pe baza foarte bunei colaborări, de aproape 15 ani, strict n interesul didactic al pregătirii studenţilor, am considerat oportun şi necesar ca domnul Sorin Cîmpeanu, devenit prin muncă proprie titularul disciplinei Îmbunătăţiri Funciare să preia îndrumătorul de lucrări practice la care am lucrat şi pe care l-am perfecţionat vreme de 15 ani”, mai afirmă profesorul Pleşa, explicând că a dorit, astfel, să asigure continuitatea catedrei.  

Sorin Cîmpeanu, acuzat de plagiat

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, este acuzat că ar fi plagiat, într-un curs de specialitate, 92 de pagini din munca a doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, alături de care a semnat, în 2000, ca al patrulea autor, nouă pagini dintr-un curs universitar. Cei doi profesori semnaseră cele 13 capitole plagiate de Cîmpeanu în 2006 în alte patru ediţii anterioare ale cursului, datate 1987, 1990 şi 1993 şi 2000.  

Jurnalista Emilia Şercan relatează că ministrul şi-a însuşit în mod fraudulos şi paternitatea creaţiei celor 13 capitole, trecându-se drept autor al respectivelor secţiuni din cursul universitar.  Numele autorilor originali a fost înlocuit cu numele actualului ministru al Educaţiei în ediţia din 2006, dar şi într-o variantă ulterioară, din 2009, publicată în aceeaşi formă. ”Anul acesta, în calitate de ministru al Educaţiei şi promotor al Proiectului ”România Educată”, Sorin Cîmpeanu a promovat o lege prin care faptele sale din 2006 şi 2009 ar urma să fie considerate prescrise la trei ani de la comiterea lor, iar cele mai dure sancţiuni care i-ar putea fi aplicate pentru cele două abateri de la normele de etică şi integritate academică au fost eliminate, în totalitate, din lege”, scrie Emilia Şercan

articolul original.

Polonia, Bulgaria și SUA le cer cetăţenilor să părăsească imediat Rusia

28 September 2022 at 12:00
image

Ministerul bulgar al Afacerilor Externe le-a cerut, marți, cetățenilor bulgari să nu mai călătorească în Rusia și le recomandă cetățenilor bulgari deja aflați în Federația Rusă să părăsească țara cât mai curând posibil, folosind orice mijloace de transport disponibile.

Ministerul polonez de Externe a făcut o declarație similară, potrivit postuluiTVP, anunțând că zborurile către Rusia au fost suspendate și încurajându-i pe toți cetățenii polonezi aflați în Rusia să se întoarcă cât mai curând posibil.

Un avertisment similar a fost transmis și de Ambasada SUA la Moscova. ''Cetăţenii Statelor Unite nu trebuie să călătorească în Rusia şi cei care locuiesc sau călătoresc (în prezent) în Rusia trebuie să părăsească ţara imediat, dat fiind că există opţiuni limitate pentru călătorii comerciale'', se menţionează în nota Ambasadei SUA la Moscova.

În comunicat este amintit faptul că, la 21 septembrie, autorităţile ruse au declarat mobilizarea militară parţială pentru a-şi consolida trupele desfăşurate în Ucraina.

SUA, Polonia și Bulgaria își cheamă cetățenii din Rusia înapoi

''Rusia ar putea refuza să recunoască cetăţenia americană în cazul persoanelor cu dublă cetăţenie, (ar putea) să le interzică accesul la asistenţă consulară americană, să le interzică ieşirea din Rusia şi să-i recruteze pe cei care deţin două paşapoarte'', se menţionează în comunicatul citat.

Misiunea diplomatică americană adaugă totodată că, în prezent, opţiunile de a părăsi Rusia sunt ''extrem de limitate'' şi cel mai adesea nu sunt disponibile dacă rezervările nu se fac din timp, scrie Agerpres.

''Rutele terestre pentru maşini şi autocare continuă să fie deschise'', menţionează ambasada americană la Moscova. De aceea, americanii care decid să părăsească Rusia trebuie să o facă ''cât mai repede cu putinţă'', adaugă sursa citată.

Misiunea diplomatică a SUA avertizează că se confruntă cu ''limitări serioase'' în a oferi asistenţă cetăţenilor americani şi menţionează totodată că posibilităţile de a părăsi Rusia se pot ''diminua şi mai mult'' în orice moment.

Mobilizarea parţială decretată de Putin a provocat deja exodul unui număr mare de bărbaţi încorporabili care refuză să lupte în Ucraina şi care au decis să fugă din ţara lor în state precum Turcia, Georgia, Armenia, Mongolia, Kazahstan şi Finlanda, aminteşte EFE. 

articolul original.

Rusul care a deschis focul în centrul de recrutare s-a răzbunat după ce fratele său a fost chemat în armată, iar prietenul său a fost ucis pe front

28 September 2022 at 11:59
image

Guvernatorul regiunii Irkuţk din Rusia a anunţat luni arestarea unui bărbat care a tras cu arma într-un birou local de recrutare, relatează Reuters. Pe canalele de Telegram a fost publicată o înregistrare video în care atacatorul se prezintă poliţiştilor drept Ruslan Zinin, în vârstă de 25 de ani. Într-o altă înregistrate, individul apare în timp ce trage de mai multe ori în interiorul biroului de recrutare 

Agresorul devenise extrem de agitat după ce cel mai bun prieten al său a fost chemat în armată, relatează Astra, citată de Andrew Roth, corespondentul The Guardian la Moscova. Atacatorul nu primise notificarea de încorporare.

I-a spus mamei sale luni dimineață că merge la centrul de recrutare pentru a face voluntariat, potrivit sursei citate.Guvernatorul Igor Kobzev a scris pe Telegram că şeful biroului de recrutare a fost spitalizat în stare critică, iar atacatorul arestat "va fi categoric pedepsit".

Proteste în Daghestan din cauza mobilizării

După ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat miercurea trecută mobilizarea parţială a rezerviştilor, care urmează să fie trimişi să lupte în Ucraina, au mai fost atacate şi alte birouri de recrutare din Rusia. În regiunile Daghestan şi Iakuţia, care au furnizat un număr disproporţionat de mare de soldaţi, au avut loc duminică proteste împotriva recrutării.

Mai multe femei strânse la un protest în Mahacikala i-au atacat pe polițiști potrivit imaginilor publicate pe Telegram. Au existat încăierări între poliţie și protestatari. Poliţiştii au tras focuri de avertisment în aer, pentru a calma mulțimea. Într-un alt sat din regiune, localnicii au blocat un drum în semn de protest.

articolul original.

Ministrul Dîncu: Achiziţionarea Iron Dome nu este un vis, este o aspiraţie. Am început procedurile pentru a discuta despre asta

28 September 2022 at 07:29
image

”Nu este niciun vis, este o aspiraţie a noastră. Am discutat despre asta cu omologul meu israelian, am fost, am văzut mai multe elemente din industria de armament israelian. Am început procedurile pentru a discuta despre asta. Iron Dome este o tehnologie nouă, aflată oarecum sub embargo, Statele Unite, Israelul sunt cei care gestionează acest lucru, noi avem însă mari şanse pentru ca în viitor să ne protejăm şi cu ajutorul acestei tip de protecţie antibalistică nou”, a declarat Vasile Dîncu, marţi seară, la Digi 24.

El a precizat că în prezent România lucrează pentru reînnoirea unui acord în domeniul militar cu Israelul, acord care include şi producţia de elemente de protecţie balistică, ”nu neapărat din Iron Dome” în România.

 

România vrea să cumpere sistemul de apărare antirachetă Iron Dome (Domul de Fier) al Israelului, afirmau surse, în urma unei vizite a ministrului Apărării Vasile Dîncu în Israel, săptămâna trecută, iar în cazul încheierii unui contract, România, un stat membru NATO, ar putea să fie primul stat membru al Uniunii Europene (UE) care cumpără acest sistem, relata Haaretz.

MApN a precizat, la solicitarea News.ro, că în cadrul programelor de înzestrare a căror valoare estimată depăşeşte 100 milioane de euro, pentru care Ministerul Apărării Naţionale a solicitat şi a primit aprobarea Parlamentului, este inclus şi programul „Sistem integrat de arme SHORAD/ VSHORAD”, fondurile pentru finanţare fiind planificate pentru perioada 2025-2030. De asemenea, nu au fost luate decizii privind modul de desfăşurare a achiziţiilor.

articolul original.

Horoscop 29 septembrie 2022. Zodia care îşi creează alianțe cu oameni influenți. O femeie încearcă să îi pună piedici

28 September 2022 at 07:25
image

Horoscop 29 septembrie 2022 Berbec

Nativii Berbec sunt mai agitați. Se poate să fiți foarte teritoriali și asta va cauza conflicte în zona relațiilor. Ar trebui să vă temperați impulsurile, altfel riscați să-i supărați pe cei din jur, spun astrele

Horoscop 29 septembrie 2022 Taur

Problema Taurului ține de finanțe. Dorința de a avea mai mult va fi mai intensă și ar fi bine să găsiți o soluție sau să vă gestionați emoțiile în favoarea voastră. 

Horoscop 29 septembrie 2022 Gemeni

Pentru Gemeni este o zi aglomerată la locul de muncă. Aveți idei foarte bune în ceea ce privește jobul, dar ar trebui să aveți grijă cu o femeie care încercă să vă pună piedici.

Horoscop 29 septembrie 2022 Rac

Racii sunt extrem de bine susținuți pe ascensiunea socială. Clarificați niște semne de întrebare privind un curs sau un proiect personal și vă creați alianțe puternice cu oameni influenți.

Horoscop 29 septembrie 2022 Leu

Impulsivitatea își spune cuvântul în cazul Leilor. Tensiunile nu vor lipsi și pot fi iscate din chestiuni minore. Apelați la răbdare pentru că cei din jur s-ar putea să nu aibă nicio vină. 

Horoscop 29 septembrie 2022 Fecioară

Fecioarele au multă energie. Veți rezolva niște lucruri legate de casă, imobile sau acte importante. În plus, veți lua decizii majore privind jobul și nu este exclus să plecați într-o călătorie.

Horoscop 29 septembrie 2022 Balanţă

Balanțele ar trebui să ofere mai multă atenție persoanei iubite. Deși pare un moment dificil, acum se pot clarifica niște lucruri privind viața personală. 

Horoscop 29 septembrie 2022 Scorpion

Scorpionii stau foarte bine la capitolul încredere. Ați permis unor persoane să se infiltreze emoțional în jurul vostru. Ar fi bine să le arătați unde le este locul și să vă concentrați pe viața voastră.

Horoscop 29 septembrie 2022 Săgetător

Intuiția este la cote înalte pentru Săgetători. E posibil să primiți niște oferte sau să achiziționați ceva costisitor, cum ar fi o nouă locuință. Orice semnați, citiți de două ori înainte.

Horoscop 29 septembrie 2022 Capricorn

Ședințele, întâlnirile sau discuțiile cu șefii sunt în agenda zilei de azi a Capricornilor. Aveți grijă pentru că s-ar putea să dezvăluiți secrete care se pot întoarce împotriva voastră.

Horoscop 29 septembrie 2022 Vărsător

Vărsătorii sunt bine aspectați la capitolul călătorii. S-ar putea ca o rudă din străinătate să vă contacteze și nu este exclus să le faceți o vizită. 

Horoscop 29 septembrie 2022 Peşti

Nativii Pești sunt susținuți în plan profesional. Faceți impresie bună la locul de muncă și e posibil să întâlniți pe cineva cu care să formați o relație de iubire.

Află previziunile lunare pentru zodia ta:

Află previziunile săptămânale pentru zodia ta:

articolul original.

Sforăitul poate fi primul semn al unei probleme mai grave. Ce sfaturi ne dau specialiștii

28 September 2022 at 07:20
image

Una din trei persoane sforăie spun statisticile. Iar specialiştii au făcut chiar un...portret robot al pacientului care suferă de o astfel de problemă.

Ioan Bulescu, medic specialist ORL: "Sforăitul este foarte des întâlnit, dar nu sforaie toata lumea, sforaie în general bărbații, bărbații supraponderali și peste 45 de ani, dar nu este o regulă."

Pentru toţi cei care nu dorm în linişte, este însă o recomandare fermă: mergeţi la medicul specialist. 

Când devine sforăitul o problemă?

Ioan Bulescu, medic specialist ORL:  "Sforăitul este o problemă când deranjează partenerul de somn, dar când este asociat cu oprirea respiratiei, somn neodihnitor, somnolenta în timpul zilei ar trebui să ne adresăm unui medic pentru ca este asociat unui sindrom de apnee în somn."

Dacă nu vorbim despre apnee câteva remedii pentru sforăit ar putea fi: schimbarea pernelor ce pot conţine alergeni, un umidificator în cameră, hidratarea corespunzătoare, dar și dormitul pe-o parte sau curăţarea frecventă a nasului.

Ioan Bulescu, medic specialist ORL:  "Ar trebui să avem grijă la greutate, un medic specialist ne poate ajuta să diagnosticăm dacă este vorba de un sforait habitual sau de apnee și poate sa ne recomande niște soluții chirurgicale sau non/invazive."

De ajutor sunt, de asemenea, evitarea alcoolului înainte de culcare, a sedativelor şi, uimitor, odihna suficientă.

În cazul în care enervantul sforăit este un simptom al sindromului de apnee în somn, trebuie să ştiţi că nu sunteţi un caz rar. În realitate, prevalența sindromului de apnee în somn este la fel de mare ca cea a diabetului sau a astmului: 4% din populaţie se confruntă cu el, iar în cazul bărbaților între 40 și 60 de ani, incidența ajunge chiar la 9%. Şi vorbim aici despre cazurile diagnosticate.

Însă ideal ar fi să fie diagnosticată, pentru că apneea în somn atrage după sine propriile complicaţii. Acestea merg de la dificultăți de atenție, de concentrare și de vorbire, până la apariția sau agravarea hipertensiunii arteriale, a diabetului şi astmului. 

Există însă tratament. De exemplu,purtarea unor aparate sau dispozitive orale pe care le poate recomanda medicul specialist. De asemenea, terapia cu aparate CPAP sau ventilația cu presiune pozitivă continuă poate fi de ajutor. Iar în cazul în care acestea nu dau rezultate, există întotdeauna şi varianta chirurgicală.

articolul original.

Tragedie în Vaslui. O adolescentă a fost găsită moartă în casă, cu aragazul pornit. "Suntem fără cuvinte"

28 September 2022 at 06:53
image

Ambulanța SMURD de terapie intensivă mobilă și un echipaj specializat au intervenit pentru salvarea fetei de 16 ani, care a fost găsită căzută și în stare de inconștiență, într-un apartament din Vaslui. 

"La sosirea echipajului de intervenție, în locuință a fost găsită  inertă o tânără în vârstă de aproximativ 16 ani. Din  nefericire, intervenția echipajului a fost inutilă, din cauza faptului că victima prezenta rigiditate cadaverică", au declarat reprezentanții ISU Vaslui. Salvatorii cred că este posibil ca fata să se fi intoxicat cu monoxid de carbon de la un cuptor lăsat deschis, scrie Mediafax.

O știam din vedere. Suntem fără cuvinte

Vecinii sunt șocați. Spun că fata era cuminte și locuia împreună cu bunica ei. 

"Fata era cuminte. Locuia cu bunica ei, nu știu ce s-a întâmplat", a declarat o femeie. "O știam din vedere. Suntem fără cuvinte", a mărturisit o altă vecină.

Cazul a fost preluat de polițiștii de la IPJ Vaslui.

articolul original.

Război Rusia – Ucraina, ziua 217 LIVE TEXT. Liderii proruşi din Lugansk şi Herson îi cer lui Putin să oficializeze anexarea la Rusia. Cum arată pachetul 8 de sancțiuni al UE la adresa Moscovei

28 September 2022 at 17:14
image
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici

UPDATE 20:15. Cancelarul Olaf Scholz i-a transmis preşedintelui Ucrainei că Germania nu va recunoaşte anexarea teritoriilor

Cancelarul Olaf Scholz l-a asigurat, miercuri, pe Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, că Germania va oferi în continuare susţinere Kievului şi nu va recunoaşte anexarea regiunilor ucrainene de către Rusia.

"Cancelarul Scholz a vorbit pin telefon astăzi cu preşedintele Zelenski despre situaţia militară, politică şi economică din Ucraina, precum şi despre noile posibilităţi de susţinere, inclusiv pentru reconstrucţie. Cancelarul a subliniat că Germania nu va înceta să susţină Ucraina politic, financiar şi umanitar, precum şi în mod concret în acţiunile de apărare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale, inclusiv prin furnizarea de armament", anunţă Guvernul de la Berlin, într-un comunicat postat pe site-ul oficial şi vizualizat de agenţia Mediafax.

"Referitor la situaţia din regiunile ocupate ilegal de Rusia, Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie, cancelarul a subliniat că Germania nu va recunoaşte niciodată rezultatele referendumurilor false. Cancelarul şi preşedintele ucrainean au stabilit să continue schimburile constructive de idei şi să menţină contactele strânse", subliniază Guvernul german.

UPDATE 19:30. Casa Albă neagă implicarea în scurgerile de la Nord Stream: "Este ridicol"

"Este ridicol" ca Rusia să insinueze că Statele Unite ar putea fi responsabile pentru scurgerile de gaze detectate din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, Adrienne Watson, relatează AFP.

"Ştim cu toţii că Rusia răspândeşte dezinformarea de mult timp şi o face din nou aici", a spus ea, după ce purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, i-a cerut preşedintelui american Joe Biden să spună dacă Statele Unite sunt implicate.

"Preşedintele SUA este obligat să răspundă la întrebarea dacă SUA şi-au îndeplinit ameninţarea", a scris ea pe Telegram, făcând referire la o declaraţie a preşedintelui Joe Biden la începutul lunii februarie, care susţinea că Washingtonul ar putea "închide" Nord Stream 2 dacă Moscova intervine militar în Ucraina.

La Casa Albă, se subliniază că aceste remarci se refereau de fapt la presiunea intensă exercitată de preşedintele american pentru ca Germania să abandoneze proiectul gazoductului Nord Stream 2, presiune care ajunsese să dea rezultate, transmite Agerpres.

UPDATE 18:10. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat o nouă rundă de sancțiuni la adresa Rusiei

Noul pachet de sancțiuni Rusiei este conceput "pentru a face Kremlinul să plătească" pentru escaladarea conflictului din Ucraina prin mobilizare și "referendumuri false, care sunt o încercare ilegală de a acapara teritorii și de a schimba granițele internaționale prin forță", a spus von der Leyen, potrivit The Guardian.

Al optulea pachet de sancțiuni propus include interdicții suplimentare de import pentru produse rusești, care se estimează că vor priva Moscova de venituri suplimentare de 7 miliarde de euro.

UE va extinde, de asemenea, interdicțiile de export pentru tehnologiile-cheie utilizate pentru armată, cum ar fi articolele aviatice, componentele electronice și anumite substanțe chimice. Acest lucru va "slăbi capacitatea de a moderniza" baza militară a Rusiei, a explicat președintele Comisiei Europene.

Russia has escalated the invasion of Ukraine to a new level.

And we are determined to make the Kremlin pay the price for this further escalation.

Today, we are proposing a new package of biting sanctions against Russia ↓

https://t.co/MrirRm1m4l

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen)
September 28, 2022

De asemenea, Bruxellesul vrea să le interzică cetăţenilor europeni să mai deţină funcţii în consiliile de administraţie ale companiilor ruse cu capital de stat.

La rândul său, Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a declarat că noile sancţiuni, care vor trebui aprobate de Consiliul UE şi de Parlamentul European, vor viza peste 1.300 de persoane şi entităţi implicate în acţinile de "subminare a integrităţii teritoriale ucrainene".

UPDATE 18:00. Moscova va cere o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU asupra gazoductelor Nord Stream

Rusia va cere o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe tema scurgerilor de gaze detectate din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, după ce i-a cerut preşedintelui american Joe Biden să spună dacă Statele Unite sunt la originea acestui ''sabotaj'', a anunţat miercuri MAE rus, potrivit AFP.

''Rusia are intenţia să convoace o reuniune oficială a Consiliului de Securitate al ONU în urma provocărilor privind gazoductele Nord Stream 1 şi 2'', a scris pe Telegram purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

Mai devreme, ea a insinuat o implicare a Washingtonului, amintind că în februarie preşedintele Joe Biden a susţinut că SUA dispun de mijloacele de a scoate din funcţiune gazoductul Nord Stream 2, iar marţi fostul ministru polonez de externe Radoslaw Sikorski a postat pe Twitter o imagine cu scurgerea de gaze din Marea Baltică, deasupra căreia a scris mesajul: ''Mulţumim, SUA''.

''Preşedintele american este obligat să răspundă întrebării dacă SUA şi-au pus în practică ameninţarea'', a insistat Maria Zaharova în mesajul pe Telegram.

Pe 7 februarie, cu două săptâmâni înaintea declanşării invaziei ruse, Joe Biden a declarat că ''dacă Rusia invadează (Ucraina), atunci nu va mai exista Nord Stream 2''. Întrebat atunci despre metoda la care SUA ar putea recurge în cazul acestei infrastructuri aflate sub controlul aliatului său german, preşedintele american a răspuns: ''Vă promit, suntem capabili să o facem''.

Cele trei scurgeri au fost semnalate luni, două în zona economică exclusivă a Danemarcei şi una în cea a Suediei, conform autorităţilor acestor ţări şi celor germane fiind vorba cel mai probabil despre acte de sabotaj, ipoteză susţinută de exploziile subacvatice înregistrate de centrele seismice. Guvernul danez a atenţionat că investigarea cauzelor ar putea dura mai multe săptămâni.

Conducta Nord Stream 2 nu a funcţionat niciodată, întrucât sancţiunile impuse Rusiei după agresiunea contra Ucrainei au împiedicat darea ei în exploatare, iar livrările de gaze ruseşti către Europa prin conducta Nord Stream 1 au fost suspendate de Moscova luna aceasta sub pretextul unor probleme tehnice, transmite Agerpres.

UPDATE 17:50. MAE îi îndeamnă pe cetățenii români să părăsească Rusia "cât mai curând"

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România i-a îndemnat pe cetățenii români care află pe teritoriul Rusiei să părăsească "cât mai curând" această țară și "să manifeste atenție sporită" în locurile în care sunt adunări publice sau manifestații. De asemenea, MAE le-a recomandat cetățenilor români să evite deplasările neesențiale în Federația Rusă.

În contextul evoluțiilor recente din Federația Rusă, inclusiv ca urmare a anunțului din 21 septembrie 2022 privind mobilizarea parțială, precum și în continuarea mesajelor publice transmise de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) încă din luna februarie a.c., MAE face următoarele precizări: MAE reamintește și reiterează cu insistență recomandările adresate cetățenilor români încă din luna februarie a.c. (http://www.mae.ro/node/57915) de a evita călătoriile neesențiale în Federația Rusă, iar celor care se află temporar în această țară să ia în considerare părăsirea teritoriului Federației Ruse cât mai curând.  

UPDATE 16:55. Care este poziția României privind așa-zisele „referendumuri” organizate în regiunile ucrainene ocupate militar

"România reiterează condamnarea, în termenii cei mai fermi, a așa-ziselor „referendumuri” desfășurate în perioada 23-27 septembrie 2022 în regiunile ocupate ilegal de trupele ruse în Ucraina, cu implicarea și sprijinul nemijlocite ale forțelor de ocupație ruse, ale căror rezultate finale au fost anunțate astăzi.

România nu recunoaște rezultatele acestor așa-zise „referendumuri”, care sunt ilegale și ilegitime. Ele reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional și, prin urmare, nu produc niciun fel de efect juridic.

Prin organizarea acestor așa-zise „referendumuri”, Federația Rusă demonstrează încă o dată că acționează cu încălcarea principiilor fundamentale ale dreptului internațional și contrar responsabilităților pe care un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU le are, în calitate de garant al păcii și securității în lume. Acest comportament nu poate fi tolerat de comunitatea internațională.

În Rezoluția cu privire la „Agresiunea împotriva Ucrainei”, adoptată cu o majoritate covârșitoare la 2 martie 2022, Adunarea Generală a ONU a subliniat că niciun câștig teritorial realizat prin folosirea forței sau amenințării cu forța nu poate fi recunoscut ca legal.

Astfel de acțiuni instigate, sprijinite și organizate de forțele de ocupație ruse reprezintă o nouă escaladare a războiului ilegal dus de Rusia împotriva Ucrainei, precum și o încercare a Kremlinului de a-și legitima controlul militar abuziv asupra unor teritorii aparținând altui stat suveran. Prin acest comportament Moscova urmărește schimbarea prin forță a granițelor Ucrainei, ceea ce constituie un act clar de încălcare flagrantă atât a Cartei ONU, cât și a independenței, suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei.

România reafirmă sprijinul ferm pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și face apel la toate statele să respingă încercările Federației Ruse de a anexa ilegal teritorii ale altui stat sau orice tip de acțiuni similare", a transmis Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat.

UPDATE 16:20. Armata ucraineană a eliberat noi teritorii din Donețk

Militarii ucraineni au obținut noi câștiguri teritoriale în estul regiunii Donețk, potrivit unor înregistrări publicate pe rețelele de socializare și rapoartelor unui blogger militar rus din zonă, potrivit CNN.

Un contingent de trupe din Ucraina a ridicat steagul național în orașul Novoselivka, iar imaginile din satelit arată vehicule militare ucrainene care se deplasează prin districtul Zelena Dolnya din apropiere.

Aceste evoluții indică faptul că mai multe forțe pro-ruse aflate în apropierea orașului Lyman riscă să fie încercuite. Ucrainenii controlează deja teritoriul la vest și la sud de oraș și avansează acum la nord de acesta, transmite Mediafax.

Un blogger militar, Semion Pegov, care se află cu forțele rusești la est de Lyman, a anunțat miercuri că situația devine din ce în ce mai tensionată. Pegov, care are porecla WarGonzo, a declarat că marți seară grupuri de trupe ucrainene au efectuat mai multe incursiuni de recunoaștere în zonă.

În cazul în care unitățile ucrainene ar cuceri satul Torske, un număr mare de unități pro-ruse, în principal din Miliția Populară din Donețk, ar fi izolate în Lyman.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat în repetate rânduri că preluarea întregii regiuni Donețk este printre principalele obiective ale operațiunii militare speciale începute în februarie. Totuși, până în prezent, rușii au pierdut teren și se află în defensivă.

Update 15:50. Polonia, Bulgaria și SUA le cer cetăţenilor să părăsească imediat Rusia

Ambasada Statelor Unite ale Americii la Moscova și guvernele Bulgariei și Poloniei au cerut cetăţenilor lor să părăsească ''imediat'' Rusia, potrivit unui comunicat publicat pe pagina de internet a misiunii diplomatice, scrie Agerpres. Ministerul bulgar al Afacerilor Externe le-a cerut, marți, cetățenilor bulgari să nu mai călătorească în Rusia și le recomandă cetățenilor bulgari deja aflați în Federația Rusă să părăsească țara cât mai curând posibil, folosind orice mijloace de transport disponibile.

Ministerul polonez de Externe a făcut o declarație similară, potrivit postuluiTVP, anunțând că zborurile către Rusia au fost suspendate și încurajându-i pe toți cetățenii polonezi aflați în Rusia să se întoarcă cât mai curând posibil.

Update 14:40 Rusia respinge acuzațiile de sabotaj asupra gazoductelor Nord Stream 

Suspiciunile privind acte de sabotaj comise de Rusia asupra gazoductelor ruso-germane Nord Stream sunt "stupide şi absurde", a transmis miercuri Administraţia de la Moscova, în contextul fisurilor depistate la conductele din Marea Baltică, notează Mediafax.

Moscova consideră "absurd" să fie acuzată că şi-a atacat propriile gazoducte care fac legătura cu Germania, mai ales că acestea sunt nefuncţionale. "Este previzibil ca unii să acuze Rusia. Este previzibil, stupid şi absurd", a afirmat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de publicaţiile Le Monde şi Le Point.

"Fisurile sunt problematice pentru noi, întrucât cele două conducte sunt umplute cu gaz rusesc pregătit să fie pompat, iar acest gaz este scump. Acest gaz se scurge", a subliniat Peskov.

Marţi, Peskov semnalase că nu exclude posibilitatea unui act de sabotaj din partea vreunui stat occidental. "Nu poate fi exclusă nicio variantă", a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Autorităţile daneze au depistat fisuri la gazoductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, care fac legătura între Rusia şi Germania prin Marea Baltică, iar oficialii de la Berlin şi Copenhaga suspectează acte de sabotaj. Gazoductul Nord Stream 1 are două scurgeri într-o zonă aflată la nord-est de Bordholm, iar Nord Stream 2 are o scurgere la sud de zona Dueodde. Seismologul Björn Lund, citat de postul de televiziune suedez SVT, a declarat că staţiile seismice din Suedia şi Danemarca au înregistrat explozii în zonele în care sunt fisurile.

Guvernul danez şi Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, au semnalat că fisurile sunt rezultatul unui act deliberat.

Update 14:20 Pro-rușii din Herson Lugansk îi cer lui Putin să anexeze regiunile la Federația Rusă

Autorităţile proruse din regiunile ucrainene Lugansk şi Herson au anunţat miercuri că i-au cerut oficial preşedintelui Vladimir Putin alipirea la Rusia, după un ''referendum'' privind anexarea condamnat pe scară largă de comunitatea internaţională, informează AFP şi Reuters.

''Dragă Vladimir Vladimirovici (...) vă solicit să examinaţi chestiunea aderării Republicii Populare Lugansk la Rusia în calitate de subiect al Federaţiei Ruse'', a declarat liderul separatist prorus din Lugansk (est), Leonid Pasecinik, într-un text postat pe aplicaţia Telegram.

''Suntem conştienţi de legătura istorică, culturală şi spirituală cu poporul multinaţional al Rusiei'', a adăugat el, care a evocat ''visul'' locuitorilor din regiunea sa de a se alătura Rusiei.

Anterior, Pascinik anunţase că se va deplasa la Moscova, la fel ca omologul său din regiunea Doneţk, Denis Puşilin, pentru a oficializa anexarea la Rusia. O scrisoare similară i-a fost trimisă lui Putin de către Vladimir Saldo, care conduce administraţia de ocupaţie din Herson (sud).

În scrisoare, Saldo apără procesul electoral ''absolut legal'' în opinia sa şi invocă dreptul de autodeterminare al popoarelor, înscris în Carta Naţiunilor Unite. El indicase că i-a cerut preşedintelui rus să parafeze anexarea ''cât mai rapid posibil''.

Aceste declaraţii intervin a doua zi după încheierea unor voturi privind anexarea, organizate de Moscova în patru regiuni ucrainene ocupate de trupele ruse (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie), ''referendumuri'' calificate drept simulacre de către Occident.

Update 14:00 Sprijinul pentru Ucraina va continua, anunță Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO

Ţările aliate vor continua să susţină Ucraina "atâta timp cât este nevoie" şi nu vor fi descurajate de "niciun simulacru de referendum", a declarat, miercuri, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, citat d

El a avut o intervenţie în deschiderea Forumului Economic România - SUA: "De la securitate la prosperitate".

"Vom continua să susţinem Ucraina atâta timp cât este nevoie, vom continua să susţinem Ucraina în lupta dreaptă şi eroică pentru libertate, independenţă şi dreptul inalienabil de a-şi alege propriul drum. Niciun simulacru de referendum, nicio maşinărie de propagandă, nicio prezenţă militară, nicio retorică iresponsabilă nu ne va descuraja lupta noastră", a arătat oficialul.

Geoană a adăugat că "războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, care este nevinovată, este un război dus împotriva valorilor noastre, ale unei lumi guvernate de reguli, nu de 'legea junglei'".

"Nu doar naţiunile noastre aliate trebuie să fie îngrijorate de precedentul periculos al acestui război ilegal şi barbar, ci toată lumea. Acesta este un test legat de modul în care va arăta lumea viitorului", a afirmat secretarul general adjunct al NATO.

Potrivit lui Mircea Geoană, "centrul de greutate al Europei se mută către Est"."Fără îndoială, putem spune că România şi întregul Flanc Estic (...) sunt mai relevante strategic decât oricând", a spus el.

Update 11.45 UE: Scurgerile de gaze la conductele Nord Stream sunt un act deliberat. CIA avertizase Germania că se pregătesc atacuri asupra gazoductelor

Uniunea Europeană crede că un sabotaj este probabil cauza scurgerilor recente din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 şi va intensifica măsurile de protecţie a infrastructurii sale energetice în urma acestor incidente, a anunţat miercuri şeful diplomaţiei europene Josep Borrell. Exploziile subacvatice înregistrate înainte de descoperirea problemelor la gazoducte nu reprezintă o ameninţare militară directă sau un atac asupra Suediei sau Danemarcei, au anunţat marţi cele două ţări. Detalii aici.

Update 11:00 Primii noi recruți ruși au ajuns în Ucraina

Statul Major al Armatei Ucrainei a transmis că Rusia a început să recruteze noi soldați ca parte a procesului de mobilizare parțială decretat de Vladimir Putin. De asemenea, informațiile pe care le-ai oferit publicului indică faptul că primii astfel de recruți, civili și deținuții, luptă în diferite zone, notează Ukrinform.

Oficialii de la Kiev mai transmit că rușii bombardează pozițiile trupelor ucrainene de-a lungul liniei de contact, continuă să-și concentreze eforturile asupra stabilirii controlului deplin asupra teritoriului regiunii Donețk, menținând teritoriile capturate și perturbând ofensiva forțelor armate ale Ucrainei în anumite direcții. În plus, trupele Moscovei încearcă să restabilească pozițiile pierdute în anumite direcții și efectuează recunoaștere aeriană.

Update 10:40 Șeful diplomației europene denunță "rezultatul falsificat" al "referendumurilor ilegale" din Ucraina

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, a comentat în această dimineață atât cu privire la referendumurile pe care autoritățile pro-ruse le-au organizat în Ucraina , cât și cu privire la sabotajul suspectat al conductelor Nord Stream, notează The Guardian.

"UE denunță organizarea de «referendumuri» ilegale și rezultatul lor falsificat. Aceasta este o altă încălcare a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, în mijlocul abuzurilor sistematice asupra drepturilor omului. Lăudăm curajul ucrainenilor, care continuă să se opună și să reziste invaziei ruse",  a transmis Borrell.

EU denounces holding of illegal “referenda” and their falsified outcome.

This is another violation of Ukraine’s sovereignty + territorial integrity, amidst systematic abuses of human rights.

We commend the courage of Ukrainians, who continue to oppose & resist Russian invasion.

— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF)
September 28, 2022

De asemenea, el a promis un răspuns "robust și unitar" din partea Uniunii Europene după atacurile asupra gazoductelor Nord Stream 1 și 2: 

"Daunele aduse Nord Stream 1 & 2 nu sunt o coincidență și ne afectează pe toți. Toate informațiile disponibile indică faptul că scurgerile sunt rezultatul unui act deliberat. Perturbarea deliberată a infrastructurii energetice europene este absolut inacceptabilă și va fi întâmpinată cu un răspuns robust și unitar."

Damage to Nord Stream 1 & 2 are not a coincidence and affect us all.

All available information indicates leaks are the result of a deliberate act.

Deliberate disruption of European energy infrastructure is utterly unacceptable and will be met with a robust and united response. https://t.co/p32qR8TzOb

— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF)
September 28, 2022

Update 09:40 Ministerul rus al Apărării a anunțat începutul instrucției pentru recruții din enclava Kaliningrad

 În enclava Kaliningrad, sediul flotei ruse din Marea Baltică, a început instruirea unor recruţi mobilizaţi recent, a anunţat miercuri ministerul apărării de la Moscova, citat de Agerpres.

"Întreg personalul militar mobilizat îndeplineşte standardele de tragere cu arme uşoare. În plus, cetăţenii chemaţi din rezervă îşi refac abilităţile de operare şi întreţinere a armelor şi a echipamentelor militare şi speciale", a informat ministerul pe contul său de Telegram.

S-au ţinut de asemenea cursuri pentru ameliorarea aptitudinilor de tragere şi pentru pregătirea personalului militar în vederea "acţiunilor cu încredere pe câmpul de luptă".

Preşedintele Vladimir Putin a ordonat săptămâna trecută prima mobilizare din Rusia după cel de-al doilea război mondial, în urma căreia ar putea trimite în Ucraina sute de mii de luptători.

Rusia dispune de o prezenţă militară semnificativă în Kaliningrad, enclavă între Polonia şi Lituania - state care fac parte din Uniunea Europeană şi din NATO. În teritoriul rus respectiv, pe lângă flota baltică şi mii de soldaţi, există rachete care pot transporta bombe nucleare.

Upate 08:50 Germania nu acceptă rezultatul referendumurilor organizate în regiunile ocupate de ruși

Poziţia Berlinului cu privire la teritoriile ucrainene ocupate unde Rusia a organizat referendumuri pe parcursul ultimelor zile nu se va modifica, susţine cancelarul german Olaf Scholz, transmite miercuri DPA.

''Nu vom accepta rezultatele acestor simulacre de referendumuri, iar sprijinul nostru pentru Ucraina nu va fi diminuat'', a declarat Scholz pentru ediţia de miercuri a publicaţiei Neue Osnabrücker Zeitung.

Moscova a organizat referendumuri în patru regiuni ucrainene pe care le-a ocupat - Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie - pentru a justifica foarte probabila lor anexare de către Federaţia Rusă.

Referitor la chestiunea controversată a livrărilor de arme către Kiev, şeful executivului german a reafirmat că Ucraina va primi tancuri de concepţie sovietică şi vehicule de luptă de la ţări NATO ale căror stocuri vor fi ulterior refăcute gradual de către Germania şi alte ţări cu echipament militar occidental.

''Germania sprijină Ucraina cât de bine poate şi în acelaşi timp face tot posibilul pentru a preveni un conflict direct între NATO şi Rusia'', a spus cancelarul german. El a adăugat că acest lucru reflectă dorinţa majorităţii cetăţenilor germani.

Update 07:20 SUA depune o rezoluție la ONU împotriva referendumurilor organizate în estul Ucrainei

Statele Unite "vor pune pe masă o rezoluţie de condamnare a simulacrelor de referendum, prin care fac apel la statele membre să nu recunoască niciun statut modificat al Ucrainei şi cer Rusiei să îşi retragă trupele din Ucraina", a declarat ambasadorul american la ONU Linda Thomas-Greenfield. În opinia sa, aceste referendumuri riscă să deschidă "o cutie a Pandorei imposibil de închis".

"Dacă Rusia alege să se ferească de orice răspundere în Consiliu, atunci ne vom adresa Adunării Generale pentru a trimite Moscovei un mesaj lipsit de ambiguitate", a adăugat ea."Aveţi curajul să susţineţi suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei", a spus ea.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Adunarea Generală care reuneşte cele 193 de state membre ale ONU şi unde niciunul nu are drept de veto, a votat în martie şi aprilie mai multe rezoluţii de condamnare a Moscovei.

Ambasadorul chinez la ONU a cerut marţi în faţa Consiliului de Securitate respectarea "integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor" după referendumurile de anexare din Ucraina."China a luat act de cele mai recente evoluţii ale situaţiei din Ucraina", iar "poziţia noastră" este "clară şi consecventă; adică trebuie respectate suveranitatea şi integritatea teritorială ale tuturor ţărilor", a spus Zhang Jun. China este uneori acuzat de occidentali că este prea conciliantă cu Rusia, aminteşte AFP. 

Update 07:00 Separatiștii din Donețk anunță o victorie totală în referendumul de alipire la Rusia

Autorităţile separatiste pro-ruse din regiunea Doneţk au anunţat marţi seara victoria votului favorabil în cadrul unui referendum privind anexarea la Rusia, vot denunţat ca ilegitim de Kiev şi de ţările occidentale, transmite AFP.

Comisia electorală centrală a Republicii Populare Doneţk (DNR) a anunţat că 99,23% dintre alegători susţin anexarea la Rusia a acestei regiuni după numărarea a 100% din buletinele de vot, potrivit agenţiilor de presă ruse.

Astfel, toate cele patru regiuni ucrainene - Zaporojie, Herson, Lugansk şi Doneţk - care au organizat aceste referendumuri la şapte luni după începutul invaziei ruse în Ucraina, s-au declarat în favoarea anexării la Rusia.

"Toţi ne-am dorit (asta) de foarte mult timp", a asigurat liderul DNR, Denis Puşilin, citat de RIA Novosti. "Ne reunim cu marea noastră patrie, cu marea Rusie", a adăugat el, salutând rezultatul "colosal" al referendumului.

articolul original.
Ieri — 27 September 2022Observator

Știrile zilei, 27 septembrie 2022. Ruşii se înghesuie să fugă din ţară şi plătesc sume uriaşe pentru a scăpa de încorporare

27 September 2022 at 20:42
image

Știrile zilei, 27 septembrie 2022

1) 13 țări europene, printre care şi România, cer plafonarea preţului la gaze. De cealaltă parte, Germania se opune pe motiv că o astfel de măsură ar putea pune în pericol securitatea aprovizionării.

2) Ruşii se înghesuie să fugă din ţară şi plătesc sume uriaşe pentru a scăpa de încorporare. Un zbor cu avionul privat în ţările vecine a ajuns să îi coste chiar şi 28.000 de euro.

3) Celebrul chirurg Marian Gaşpar este acuzat că a primit mită şi de 6 ori într-o singură săptămână. Potrivit procurorilor, sumele pretinse de acesta erau cuprinse între 100 de euro şi 2.000 de euro.

4) Scandal monstru în Parlament, în timp ce se votau măririle de salarii pentru primari. Deputatul PSD Gabriel Zetea şi liderul AUR George Simion au fost la un pas de bătaie în timpul dezbaterilor.

5) O navă spaţială a NASA a lovit cu succes un asteroid aflat la 11 milioane de kilometri de Pământ. Cercetătorii au vrut să vadă dacă pe viitor putem devia traiectoria corpurilor cereşti care ameninţă planeta noastră.

articolul original.

Tată și fiică, reținuți pentru 24 de ore pentru că au ucis un câine în Bistrița-Năsăud

27 September 2022 at 19:50
image

Incidentul a avut loc pe 18 septembrie. Cei doi urmează să fie prezentați magistraților cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Ce spun polițiștii 

Două persoane cercetate pentru uciderea unui animal, reținute pentru 24 de ore, de polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Bistrița-Năsăud

 

Ieri, 26 septembrie, în baza probatoriului administrat într-o cauză penală aflată în instrumentarea polițiștilor Biroului pentru Protecția Animalelor Bistrița-Năsăud, a fost dispusă reținerea pentru 24 de ore a unui bărbat de 53 de ani și a unei femei de 30 de ani, ambii din Pinticu.

 

Cei doi sunt cercetați pentru comiterea infracțiunii de uciderea animalelor cu intenție fără drept, faptă prevăzută și pedepsită de Legea 205 din 2004, privind protecția animalelor.

 

Din investigațiile efectuate până în prezent, a reieșit faptul că, la data de 18 septembrie a.c., o femeie de 30 de ani, împreună cu tatăl acesteia, un bărbat de 53 de ani, ambii din Pinticu, ar fi lovit un câine care ulterior a decedat. La scurt timp, deținătorul legal al acestuia a solicitat, prin 112, sprijinul polițiștilor.

 

Cele două persoane bănuite de comitere infracțiunii se află în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă a Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud urmând să fie prezentate magistraților cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

 

Cercetările în acest caz sunt continuate de către polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița.

articolul original.

Explozii subacvatice semnalate înaintea scurgerilor de gaze din conductele Nord Stream. Una dintre deflagraţii a avut forţa a 100kg de dinamită

27 September 2022 at 19:18
image

"Fără nicio îndoială acestea au fost explozii", a declarat la postul SVT seismologul suedez Bjorn Lund. Un seismograf de pe insula daneză Bornholm a înregistrat luni de două ori mişcări ce reprezintă cutremure de pământ. O primă "emisie masivă de energie" de o magnitudine de 1,9 a fost înregistrată în noaptea de duminică spre luni la ora 00:03 GMT, la sud est de insula Bornholm, apoi încă una, de o magnitudine de 2,3 la ora 17:04 GMT luni seară, la nord de aceeaşi insulă, precizează seismologul citat.

Cele trei mari scurgeri de gaze sunt în prezent vizibile de la suprafaţa apei, provocând clocote cu diametre între 200 de metri şi un kilometru, potrivit imaginilor de la faţa locului difuzate de armata daneză. Livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare în urma sancţiunilor europene impuse Rusiei după agresiunea contra Ucrainei. Deşi scoase din funcţiune, cele două conducte au rămas pline cu gaze. Cele trei scurgeri de gaze par să indice mai degrabă un sabotaj decât un accident, dar nu este clar cine şi de ce ar fi recurs la o asemenea acţiune.

articolul original.

Chefi la cuțite, sezonul 10. Cea mai grea amuletă. Cei trei chefi și-au ales ingredientele cu ochii legați

27 September 2022 at 19:08
image

Chef Sorin Bontea, chef Cătălin Scărlătescu și chef Florin Dumitrescu s-au "bătut" pentru un avantaj, care îi va permite câștigătorului să îi oblige pe ceilalți chefi să mimeze întreaga probă. Și verdictul nu a fost dat de un bucătar, ca de obicei, ci de doi. Dragoș Blănariu și Radu Darie de la Atelierul de tarte au decis la cine va merge cea de-a 12 amuletă. 

Chefi la cuțite, sezon 10. Cea de-a 12 amuletă

Chef Florin Dumitrescu s-a decis să facă un mușchi de vită și salată parfumată cu pomelo și mango, piure de cartof dulce și sos de cocos, chef Cătălin Scărlătescu a gătit rib-eye cu cartofi pai, piure de păstârnac cu trufe, fenicul, ciuperci și dulceață de ceapă, în timp ce chef Sorin Bontea a pregătit vită cu cartof fondant, ciuperci și fenicul confiat. Iar câștigătorul a fost Florin Dumitrescu. 

„Eu nu am avut timp de reacție pentru că a fost așa dintr-odată. „A fost așa, prea brusc, nu mă așteptam, prea dintr-odată! A fost ca un plasture tras prea repede, nu a durut. A venit ca o surpriză cumva. Am luat amuleta, am scăpat de mimă”, a declarat chef Florin Dumitrescu. „Nici n-a durut! Nici la mine, nici la Bontea”, l-a completat chef Cătălin Scărlătescu. „Da, a fost prea rapid, n-am simțit nimic! N-am simțit-o deloc pe asta”, a mai adăugat chef Sorin Bontea

articolul original.

A fost votată majorarea demnitarilor din administraţia locală: USR va ataca proiectul la CCR. Cu cât cresc salariile primarilor

27 September 2022 at 15:04
image

În cadrul dezbaterilor din plen, liderul AUR George Simion a cerut eliminarea majorărilor salariale pentru primari. ”Nu e un moment potrivit, veţi crea falii. Ştiu că aveţi obligaţii faţă de colegii de partid, ne-am abţinut foarte mult şi nu am dat curs provocărilor din comisia de muncă dar respingeţi amendamentul. (..) Vă daţi privilegii vouă, camarilei de partid, votaţi împotriva acestui proiect de lege”, a spus Simion. Deputatul PNL Florin Roman a arătat în plen că cei care au fost în administraţia publică locale ştiu că până în 2014 salariul unui primar era de 1.500 de lei.

USR a acuzat coaliţia de guvernare că prin acest vot "renunţă la votul românilor"

”Le plângea cineva de milă, spunea cineva că li se face o nedreptate? Facem ceea ce trebuie, reparăm o discriminare, care spune că toţi bugetarii din 2018 până în 2022 trebuie să ajungă la un nivel egal, astăzi venim şi îi atacăm pe aleşii locali. Nu trebuie discrminaţi aleşii locali doar pentru că e o vorbă, vulpea care nu ajunge la struguri spune că sunt acri Toţi cei care nu aveţi primari spuneţi astăzi că primarii nu sunt buni. Ba sunt buni, că de asta au fost aleşi”, a spus Roman. Csoma Botond (UDMR) a afimat, la rândul lui, că ”prin acest proiect de lege Parlamentul repară o inechitate care există de ceva vreme în această ţară”.

”Nu poate să existe o diferenţă în serviciul public, în administraţie şi nu poate fi o diferenţă între administraţia publică centrală şi administraţia publică locală şi nu trebuie să vorbim şi să îi anatemizăm şi să îi împroşcăm cu invective pe primari, pe viceprimari, pe preşedinţii de CJ şi pe vicepreşedinţii de CJ. Trebuie să îi avem în vedere pe cei din serviciul public care nu sunt persoane alese şi cărora nu am putut să le mărim salairile pentru că, potrivit legii, salariul acelui angajat nu poate depăşi salariul viceprimarului. Cred că această problemă este rezolvată. Nu cred că trebuie să avem o abordare de luptă de clasă şi să îi azmuţim pe oameni împotriva administraţiei locale. UDMR va vota acest proiect de lege”, a spus Botond.

Deputatul Oana Ţoiu (USR) a acuzat coaliţia de guvernare ”a nedreptăţii” că ”renunţă şi astăzi la votul românilor”. ”Nu poate trece nevăzut ce faceţi astăzi. Puneţi din nou politicienii pe primul loc. (.) Astăzi, ce aţi votat în comisia de muncă şi ce veţi vota în plen, sunt măriri de 1.600 de lei, 1.900 de lei doar pentru cei care sunt în frunte la salarizare”, a spus ea.

Şi deputatul Cristian Seidler, de la USR, a intervenit, arătând că ”îmbuibare este cuvântul de ordine al acestei dezbateri”. Raluca Turcan de la PNL a declarat că, în opinia sa, ”orice om cinstit din aceatsă ară, atunci când se confruntă cu inflaţie, cu creşteri de preţuri la facturi, îşi doreşte o majorare salarială”. ”Întrebarea este care este prioritatea unui stat responsabil în sprijinirea celor care se confruntă cu dificultăţi. Un stat are datoria să îi sprijine pe cei vulnerabili şi de asemenea pe cei care sunt mai aproape de decizia politică şi anume autorităţile locale. Cred că la Senat s-a greşit, şi din nefericire pentru că s-a greşit pentru că s-au majorat salariiile parlamentarilor şi miniştrilor, în spaţiul pubic s-a creat percepţia că Parlamentul e preocupat doar de propriul buzunar. În Camera Deputaţilor am corectat această greşeală a Senatului”, a spus ea.

Turcan a precizat că ”niciodată, mai ales într-o situaţie dificilă economic, nu trebuie puşi cap în cap, anatemizaţi între ei angajaţii din sectorul public şi cei din privat, pentru că şi unii şi alţii suint oameni şi merită să fie plătiţi mai bine”. Alfred Simonis (PSD) a acuzat Opoziţia USR şi AUR pe proiectul de lege: ”Am senzaţia că Opoziţia încearcă să facă un mare scandal astfel încât oamenii să nu înţeleagă nimic, amestecându-le pe toate şi ţipând. Ce s-a întâmplat la Senat a fost e eroare, am eliminat creşterea indemnizaţiilor parlamentarilor. Erori s-au mai făcut în Cameră sau în Senat, de exemplu când USR a votat pentru pensii speciale la Consiliul Concurenţei şi au spus că a fost o eroare, AUR a votat la Senat această lege cu majorarea salariilor demnitarilor şi apoi au spus că a fost e eroare”, a spus el.

Simonis a arătat: ”Cea mai mare creştere o va avea primarul dumneavoastră, Nicuşor Dan, dar şi acea mărire va fi de 1.000 de lei, net, la salariul domniei sale. Avantajul pentru toţi ceilalţi angajaţi ai primăriei Capitalei şi ai celorlalte primării este că le creşte şi lor salariile, sunt legaţi de salariul viceprimarului, cresc salariile şi în administraţiile publice locale”.

Gabriel Zetea (PSD) a completat: ”Nu creşte azi indemnizaţia preşedintelui, a premieruluii, a parlamentarilor sau a preşedinţilor Camerelor, dar creşte salariul bugetarilor, al celor din administraţiile locale, pentru că merită, oameni care să lucreze pentru şcoli, pentru drumuri, pentru fonduri europene. Pentru asta trebuie să avem oameni pregătiţi. Încercaţi să fiţi şi de partea românilor şi să înţelegeţi că o bună guvernare înseamnă şi creşterea veniturilor românilor”.

USR va ataca proiectul la CCR

Claudiu Năsui (USR) a afirmat că ”dezbaterea nu este dacă să creştem sau nu salariile ci dacă să o facem pentru toţi românii sau să o facem doar pentru unii, apropiaţi de dumneaovastră”. ”Dacă voiaţi să ajutăm pe toată lumea (..) atunci putem să facem asta printr-o reducere a taxării muncii, care este foarte mare mai ales pe salariile mici. Votaţi acest amendament pentru a nu face această mojicie şi să majorăm doar pentru demnitari şi politicieni salariile, într-o perioadă de criză”, a spus Năsui.

După vot, deputatul USR Alin Gabriel Apostol, a anunţat că partidul său va ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege. ”Angajaţii din România câştigă sub 4.500 de lei, brut. Un salariat din administraţia publică locală are o medie salarială de 6.338 de lei. Aţi votat pentru voi şi ai voştri. Eu v-am înţeles de ce aţi votat, pentru că o parte însemnată ditnre ei vă aduc voturile la fircare alegere alectorală. USR va ataca la CCR această propunere legislativă”, a spus Apostol.

articolul original.
❌