ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 5 December 2022Ziarul de Bacău

Un biciclist din Bacău, făcut zob de un TIR, pe E85. Bărbatul a murit în această dimineață la spitalul din Roman

5 December 2022 at 10:22

Un bărbat de 53 de ani din județul Bacău a murit în această dimineață la spitalul din Roman, după un accident rutier produs în jurul orei 6.30, pe drumul național E85, în comuna Secuieni, judetul Neamț.

foto arhivă

Victima se deplasa pe o bicicletă în momentul in care a fost lovit de un TIR, conform TV M Neamț. ”Astăzi, 5 decembrie, în jurul orei 06:30, polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe DN2-E85, în afara localității Secuieni.

Din primele cercetări efectuate a reieșit că în timp ce un tânăr, de 22 de ani, din județul Vrancea, conducea un autotractor cu semiremorcă, din direcția Bacău spre municipiul Roman, în afara localității Secuieni ar fi surprins și accidentat un bărbat, care se deplasa pe o bicicletă, în condiții ce vor fi stabilite în cursul cercetărilor”, a transmis IPJ Neamț.

articolul original.
Before yesterdayZiarul de Bacău

ZIDART a fost invitată să aducă arta stradală românească pe insula Madeira, Portugalia

3 December 2022 at 16:23

Cu prilejul Zilei Internaționale a Orașelor Educatoare, Teatro Metaphora, în parteneriat cu primăria din Câmara de Lobos (insula Madeira), a lansat echipei ZIDART invitația unei colaborări pentru implementarea unei picturi murale lângă Casa de Cultură a orașului.

Echipa formată din artiștii Ovidiu Ronin, Alex Manolache și fondatorul proiectului ZIDART, Lucian Popa, a petrecut ultimele două săptămâni împărtășind aspecte din cultura românească și din experiența organizării unui festival de artă stradală cu artiști și inițiatori de proiecte culturale portughezi.

„Demersurile ZIDART – Street Art Festival de a promova arta și cultura locală, precum și de a cultiva relații și prietenii în mediile artistice din afara țării dau rezultate din ce în ce mai clare. După două ediții internaționale ale festivalului de artă stradală din Bacău, care au captat interesul artiștilor urbani din toată lumea și au extins galeria de artă murală a orașului cu 7 lucrări semnate de artiști din afara granițelor, echipa ZIDART este acum invitată să-și împărtășească viziunea cu întreaga lume, în arhipelagul portughez din Atlanticul de Nord, pe insula Madeira”, au transmis reprezentanții ZIDART printr-un comunicat de presă.

Ca mărturie a acestei experiențe, pictura murală realizată de artiștii români reflectă întâlnirea unei viziuni cultivate local cu cea a comunității din Madeira, amintindu-le oamenilor de natura universală a limbajului artistic și de bucuria explorării unor perspective creative diverse.

Dezvoltarea de parteneriate și cultivarea unui dialog cu mediile artistice internaționale sunt printre cele mai recente obiective însușite la nivelul proiectului ZIDART. Aceste demersuri facilitează schimburi de experiență între artiștii și inițiatorii proiectelor culturale locale și cei din afara țării, promovând cultura și arta românescă pe plan internațional și încurajând totodată sincronizarea demersurilor artistice românești la curentele și mișcările internaționale.

„Faptul că am fost invitați tocmai pe Arhipelagul portughez din Atlanticul de Nord, ne confirmă că ZIDART este un proiect care a ajuns la maturitate și care devine atrăgător chiar și pentru cele mai exotice locuri de pe pământ.” Lucian Popa, fondator ZIDART – Street Art Festival

Ziua Internațională a Orașelor Educatoare celebrează în fiecare an, pe data de 30 noiembrie, asumarea unei viziuni urbane contemporane și armonioase, bazată pe recunoașterea importanței educației și a culturii pentru bunăstarea, cooperarea, prosperitatea și coeziunea socială a comunității. Orașele educatoare se dedică creării unor contexte urbane prietenoase cu oamenii, inclusive și a unui ecosistem educațional în dialog permanent cu cetățenii. Implicarea echipei ZIDART în misiunea de oraș educator a Câmara de Lobos reflectă o aliniere a proiectului băcăuan cu o viziune urbană contemporană internațională și validează premizele care stau la baza inițiativelor sale.

Pictura murală implementată de către artistul Ovidiu Ronin ilustrează o temă importantă pentru întreaga societate. „O bază puternică pentru noua generație este atât responsabilitatea sistemului educațional, cât și a comunității care lucrează împreună. O educație adecvată poate planta o sămânță de curiozitate față de lume, responsabilitate pentru tot ceea ce îi înconjoară și o atitudine puternică față de provocările necunoscute. Astfel, pe măsură ce se îmbarcă în viitoarele aventuri, vor lua cu ei caracterul puternic explorator și moștenirea culturală. Acest lucru îi va ajuta să se deschidă către lume, să asimileze noi perspective și cunoștințe. Întorcându-se acasă, în comunitate, în familie și prieteni, ei pot împărtăși ceea ce au învățat și pot lucra pentru construirea unui viitor mai bun pentru noile generații care le vor lua locul.” Ovidiu Ronin, artist ZIDART.

(sursa: comunicat de presă)

articolul original.

FOTO! Incendiu Valea lui Ion, azi-noapte. Au ars o casă și o anexă

3 December 2022 at 09:54

O casă de 200 de metri pătrați și anexa acesteia, de 100 de metri pătrați, au ars în noaptea trecută, în satul Valea lui Ion, din comuna Blăgești, județul Bacău.

„De urgență, la locul indicat s-au deplasat două autospeciale de stingere cu apă și spumă, un echipaj SMURD și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al localității cu o autospecială de stingere.

La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta cu violență la nivelul casei de tip P+1+M și la nivelul unei anexe. În urma incendiului a ars o suprafață de aproximativ 200 mp locuință și aproximativ 100 mp, reprezentând anexa acesteia”, au transmis reprezentanții ISU Bacău.

Cauza posibilă a incendiului a fost scurtcircuitul electric. Nu s-au înregistrat victime.

articolul original.

Atenție la dulciurile și jucăriile pe care le cumperi de Moș Nicolae! Vezi care sunt recomandările ANPC

2 December 2022 at 12:03

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, recomandă părinţilor să achiziţioneze dulciuri şi jucării numai din magazine specializate, unde se eliberează documente de cumpărare, pentru a putea proba tranzacţia în cazul unor reclamaţii legate de calitatea sau siguranţa unui produs, scrie Agerpres.

Dacă doreşti să dăruieşti o jucărie care să nu reprezinte un pericol pentru copii, ci să fie un cadou practic, atractiv care să aducă zâmbete pe chipurile lor, trebuie să ţii cont de următoarele sfaturi: să achiziţionezi jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), pentru a putea proba tranzacţia, în cazul în care, în mod justificat, doreşti să reclami calitatea/siguranţa unui produs; să alegi întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată, care ajută la alegerea jucăriei; trebuie să ai în vedere faptul că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească”, a scris vineri, pe Facebook, Paul Anghel.

Acesta recomandă părinţilor să verifice dacă jucăriile au marcate pe corpul lor, „într-un mod vizibil, lizibil şi durabil”, coordonatele producătorului şi/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi); numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare); marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucăria este sigură. Dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau într-un document care însoţeşte jucăria, precizează reprezentantul ANPC.

El susţine că trebuie verificată existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării. Acestea trebuie să fie traduse obligatoriu în limba română şi trebuie respectate.

Anghel mai recomandă părinţilor să nu cumpere jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi se pot îneca cu părţile mici.Trebuie respectate atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: „Atenţie. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”. Fraza: „Atenţie. Nerecomandat copiilor sub 3 ani” poate fi înlocuită cu simbolul grafic de interzicere / pictograma care vizează copiii între 0 şi 3 ani; fraza şi simbolul nu trebuie puse împreună, pe etichetă.

De asemenea, părinţii trebuie să se asigure că jucăriile destinate copiilor mai mari sunt ţinute departe de copiii sub vârsta de 3 ani.

Şi în privinţa dulciurilor, directorul general al ANPC recomandă achiziţionarea acestora numai din locuri autorizate. „Trebuie evitată cumpărarea de la vânzători ambulanţi, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic. Înainte de cumpărare, trebuie verificată starea ambalajelor (integritate, etanşeitate) şi încadrarea produselor în data durabilitatii minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător”, arată reprezentantul ANPC în postarea sa.

Astfel, etichetele trebuie să conţină următoarele informaţii: denumirea produsului, numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului. În cazul produselor din import se vor înscrie numele şi adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România, data durabilităţii minimale, cantitatea netă şi condiţiile de depozitare.

Potrivit sursei citate, toate produsele din import trebuie să fie însoţite de etichete cu elementele de identificare şi informare în limba română.

Pentru ciocolată şi produse din ciocolată trebuie menţionat în mod obligatoriu conţinutul de cacao substanţă uscată, exprimat în procente, iar în cazul ciocolatei umplute se menţionează produsul de umplutură. Se exceptează de la indicarea cantităţii nete produsele din ciocolată preambalate, cu o greutate mai mică de 50 grame. De asemenea, trebuie menţionat adaosul de cafea sau băuturi spirtoase, atunci când acesta depăşeşte 1% din masa produsului.

„Ciocolata proaspătă trebuie să prezinte o suprafaţă lucioasă, nestratificată şi fără pete, să fie onctuoasă, casantă la rupere fără senzaţie de rugozitate la masticare, culoare şi gust specific, iar drajeurile trebuie să aibă suprafaţa netedă, lucioasă, uscată şi nelipicioasă”, atrage atenţia Anghel în postarea sa pe reţeaua de socializare.

Nu în ultimul rând, părinţii trebuie să fie foarte atenţi dacă pe eticheta produselor există informaţii cu privire la ingredientele cu posibil efect alergen sau a atenţionării „poate afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora” în cazul menţionării în lista ingredientelor a coloranţilor, înscrişi în Anexa V la Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari.

articolul original.

Ceremonii militare, concerte și exerciții militare cu avioane în Bacău, de 1 Decembrie

29 November 2022 at 15:12

Anul acesta, ziua de 1 Decembrie va fi marcată în Bacău printr-o serie de evenimente militare și religioase, precum și printr-un concert cu artiști locali, care va avea loc în Piața Tricolorului. În cadrul ceremonialului de la Cimitirul Eroilor, se vor înhuma osemintele a patru persoane, din timpul Primului Război Mondial, descoperite accidental în Slănic Moldova.

Foto:arhivă

Primăria și Garnizoana Bacău organizează două două ceremonii militare și religioase, în ziua de 1 decembrie 2022. Între orele 09.00-10.00, în cimitirul Eroilor în Cimitirul Eroilor din str. Constanței, va avea loc oficierea serviciului religios de pomenire a eroilor și ceremonia de înhumare a osemintelor eroilor români, urmate de depuneri de coroane și buchete de flori.

Ceremonia de înhumare a osemintelor eroilor români se va desfășura în contextul în care s-au descoperit, accidental, 4 oseminte din Primul Război Mondial, pe dealul Cireșoaia și culmea Cernica din Slănic Moldova. E vorba de doi militari, o femeie și un copil. Cele patru urne au fost analizate la IML Iași și tocmai au ajuns la Biserica Militară „Sfântul Gheorghe și Eroii Neamului”.  În cadrul ceremoniilor, se vor depune în Cimitirul Eroilor”, au transmis reprezentanții primăriei.

Între orele 11:00 – 12:00, în Piața Tricolorului, va avea loc un Te-Deum de mulțumire, alocuțiuni, moment artistic și defilarea trupelor din cadrul detașamentului de onoare. În aer, vor survola aeronave ale Bazei 95 Aeriene „Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu”.

„Baza 95 Aeriană „Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu” a comunicat faptul că, aeronavele IAR-99 Șoim și IAR-330 SOCAT aparținând Bazei 95 Aeriană vor survola, în data de 1 decembrie 2022, mai multe orașe printre care și Bacăul, la înălțimi cuprinse între 100 și 300 de metri, cu ocazia ceremoniilor dedicate Zilei Naționale a României”, au mai spus cei din primărie.

După acest eveniment oficial, atât asistența, cât și cetățenii municipiului sunt invitați la un program artistic, până la aproximativ orele 14:30, în Piața Tricolorului. Pe scena amplasată în fața Palatului Administrativ, vor evolua: Mihaela Iordache, Madalina Petrache și Grupul Vocal “Florile Siretului”, Elisabeta Unguru și Ansamblul “Sărățelul”, Diana Sârbu și grupuri de folclor de la Colegiul de Artă „George Apostu”.

(sursa: comunicat de presă)

articolul original.

Inconștiență ca la „Colectiv”! ISU Bacău a închis două cluburi și au dat amenzi de peste 250.000 lei

28 November 2022 at 15:46

Inspectorii de prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Bacău au desfășurat acțiuni de control inopinat la 12 operatori economici din județ. Controalele s-au desfășurat în perioada 18 – 26 noiembrie. Cuantumul amenzilor s-a ridicat la peste 250.000 lei.

FOTO: captură Tik tok

„Misiunile au vizat obiective cu aglomerări de persoane, iar scopul principal urmărit a fost verificarea respectării numărului maxim de utilizatori și accesibilitatea căilor de evacuare”, au transmis reprezentanții ISU Bacău.

În urma acțiunilor de control desfășurate la operatorii economici, au fost constatate 34 de deficiențe principale pentru care au fost aplicate 14 avertismente și 20 amenzi în cuantum de 257.000 lei, precum și două  sancțiuni complementare de oprire a funcționării / utilizării a două construcții cu destinația de comerț (alimentație publică – restaurant și club). Sancțiunile sunt prevăzute de Legea nr.307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor. 

Citește și: After-party cu scandal! ISU Bacău a închis clubul Principe, unde petreceau liceenii de la Colegiul „Alecsandri”

Principalele neregulile constatate au fost neasigurarea necesarului de căi de evacuare; blocarea căilor de evacuare; lipsa iluminatului de siguranță a căilor de evacuare; lipsa mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor (hidranți interiori, instalații de   detectare, semnalizare și avertizare a incendiului); exploatarea cu deficiențe a instalațiilor electrice.

„Întrucât siguranța celor care aleg să își petreacă timpul liber în astfel de locații este primordială, aceste acțiuni vor continua și în perioada următoare. De asemenea, dorim să transmitem mulțumiri colegilor noștri din Ministerul Afacerilor Interne pentru sprijinul acordat pe parcursul verificărilor efectuate și să vă asigurăm că nu urmărim sancționarea încălcărilor, ci constatarea modului în care sunt respectate măsurile de securitate, care să ofere un plus de siguranță pentru fiecare din noi!”, au mai transmis reprezentanții ISU Bacău.

ISU Bacău nu a precizat care sunt cluburile închise, însă unul dintre acestea este Principe, de la intrarea în comuna Măgura.

(sursa: comunicat de presă)

articolul original.

FOTO! Accident grav, în comuna Nicolae Bălcescu. Cei doi șoferi au fost transportați la spital

25 November 2022 at 12:18

Un grav accident rutier a avut loc, astăzi, în comuna Nicolae Bălcescu, sat Nicolae Bălcescu. Șoferii implicați în accident au fost transportați la spital. Nu s-a înregistrat niciun deces.

Foto: Accident Nicolae Bălcescu

„Nu au rezultat persoane încarcerate, persoanele implicate în accident (conducătorii auto) au suferit politraumatisme, fiind preluate de către ambulanțele SAJ”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Bacău.

La locul accidentul s-au deplasat, de urgență, echipele de intervenție ale ISU și 2 ambulanțe SAJ.

articolul original.

ATENȚIE, ȘOFERI! Se schimbă prioritatea la intersecția străzilor Vasile Alecsandri și Războieni

24 November 2022 at 16:00

La intersecția străzilor Vasile Alecsandri cu Războieni, s-a schimbat prioritatea de mers. Începând de joi, 24 noiembrie, cei care circulă pe Str. Vasile Alecsandri și ies în Str. Războieni au prioritate.

Prin urmare, cei care circulă pe Str. Războieni, dau prioritate mașinilor din stânga, ce vin dinspre Str. Vasile Alecsandri. Schimbările de trafic vin la solicitarea Biroului Rutier din cadrul IPJ Bacău, pentru fluidizarea traficului auto.

Consilierul independent Dorin Chirilescu a propus o serie de modificări rutiere în zonă, în 2021, pentru fluidizarea traficului ( inclusiv inversarea sensului unic spre Prefectură, astfel încat să fie două ieșiri) însă soluția aleasă de autorități a fost doar modificarea priorității în intersecție.

articolul original.

Cuplurile infertile din Bacău pot beneficia de 15.000 lei pentru procedura de fertilizare in vitro. Cererile se depun din decembrie

24 November 2022 at 10:31

Cuplurile infertile din Bacău și din țară pot depune cerere pentru a beneficia de sprijinul financiar în valoare de 15.000 lei pentru fertilizarea in vitro, din partea statului, începând cu 5 decembrie. Anunțul a fost făcut de Gabriela Firea, ministrul Familiei, după semnarea ordinului comun care conține regulamentul programului.

maternitate nasteri bacau
FOTO arhivă

Doritorii pot să depună cerere la adresa de email natalitate@mfamilie.gov.ro. Programul se adresează atât cuplurilor, cât și femeilor singure cu vârste între 20 și 45 de ani.

„Din 5 decembrie, se pot înscrie în acest program social cuplurile și femeile care se luptă cu infertilitatea, cu domiciliul în România și care vor desfășura procedurile pentru obținerea unei sarcini într-un spital public sau o clinică privată acreditată din țara noastră. Vor putea aplica femeile cu vârsta între 20 și 45 de ani, care au indicație pentru fertilizare in vitro de la medicul specialist,” a transmis ministrul Familiei.

Dosarul va fi unul simplu și trebuie să conțină: o cerere tip; copii ale actelor de identitate; o declarație pe proprie răspundere; documentul care conține dovada infertilității și indicația medicală pentru FIV; adeverința care atestă calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate; un acord de prelucrare a datelor cu caracter personal.

Gabriela Firea a menționat și faptul că sprijinul financiar de 15.000 de lei se va acorda în două tranșe: un voucher în valoare de 5.000 de lei, pentru tratamentul medicamentos și un alt voucher în valoare de 10.000 de lei pentru procedura de fertilizare, în clinicile acreditate.

„Sprijinul financiar va fi acordat pe principiul “primul venit – primul servit”, în ordinea transmiterii dosarelor. Avem fonduri suficiente până la finalul anului, iar de anul viitor decontăm 10.000 astfel de proceduri. Evident, vom suplimenta fondurile dacă există cerere din partea cuplurilor și femeilor”, a mai spus ministrul.

De asemenea, Firea a mai completat spunând că „România trece printr-o criză demografică fără precedent. Anul trecut s-au născut cei mai puțini copii din ultimul secol, sub 180.000. Anul 2022 se anunță la fel de rău, în primele cinci luni fiind deja cu 20% mai puține nașteri. Trebuie să punem cu toții umărul la a opri acest declin în care am intrat.”

articolul original.

Un bărbat din Bacău, prins de polițiștii vrânceni cu un permis fals, aparent emis de autoritățile ucrainiene

23 November 2022 at 12:05

Un bărbat din județul Bacău, în vârstă de 37 de ani, a fost depistat de poliţiştii vrânceni pe E85, la Călimăneşti, în timp ce conducea un autoturism cu un permis aparent eliberat de autorităţile din Ucraina. În urma verificărilor, s-a dovedit că actul era fals, a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vrancea, potrivit ziaruldevrancea.ro.

foto arhivă

„La data de 22 noiembrie, ora 01.35, poliţiştii Serviciului Rutier au oprit o autoutilitară în localitatea Călimăneşti, pe Drumul Naţional 2 – E 85, condusă de un bărbat de 37 de ani, din judeţul Bacău. În urma verificărilor efectuate, poliţiştii rutieri au stabilit faptul că bărbatul nu deţinea permis de conducere valabil, acesta prezentând un permis de conducere aparent eliberat de autorităţile din Ucraina”, a precizat IPJ Vrancea.

Potrivit poliţiei, date fiind suspiciunile că permisul de conducere înmânat nu prezenta toate elementele de siguranţă, poliţiştii au ridicat documentul pentru continuarea cercetărilor.

În cauză a fost întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

articolul original.

FOTO! Mașină răsturnată la Cleja, pe E85. Șoferul a fost transportat la spital

23 November 2022 at 09:19

În cursul acestei dimineți, pompierii băcăuani au fost solicitați să intervină în comuna Cleja, pe E85, în urma unui apel care anunța producerea unui accident rutier, în urma căruia o mașină s-a răsturnat pe carosabil.

„La sosirea forțelor de intervenție, victima se autoevacuase din autoturism, fiind conștientă. Aceasta a fost transportată la UPU pentru investigații suplimentare”, au anunțat reprezentanții ISU Bacău.

Cazul a rămas în atenția organelor abilitate, pentru a fi stabilite împrejurările care au condus la producerea accidentului.

articolul original.

Un bărbat din Lipova, extrem de agresiv, s-a ales cu dosar penal și arest, după ce a furat o mașină, a condus-o băut și a avariat alte 2 vehicule

23 November 2022 at 04:21

Un bărbat din Lipova a fost reținut pentru 24 de ore de polițiști și i s-a întocmit dosar penal pentru patru infracțiuni: furt în scop de folosinţă, distrugere, conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.

Foto arhivă

Un bărbat de 40 de ani, din comuna Lipova, pasager pe locul din dreapta al unui autovehicul condus de un tânăr de 18 ani, din municipiul Bacău, a devenit agresiv verbal, solicitând conducătorului auto să coboare din autoturism.

Apoi, ar fi luat locul șoferului la volan, a pus mașina în mișcare pe o distanţă scurtă și a acroşat alte două autovehicule parcate și a plecat.

„La scurt timp, poliţiştii Biroului Rutier Bacău, împreună cu cei din cadrul Secţiei 1 Poliţie l-au identificat pe bărbat pe holul unui bloc de locuințe. Întrucât acesta se manifesta agresiv a fost imobilizat de polițiști şi condus la sediul Poliţiei Municipiului Bacău, unde a fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind 0,78 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, a fost condus la spital pentru a-i fi recoltate mostre biologice de sânge, dar a refuzat recoltarea”, a transmis purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău, Cătălina Păduraru.

articolul original.

Polițiștii rutieri au dat iama în taximetriști! 19 șoferi au de plătit amenzi totale de 3.600 de lei

22 November 2022 at 16:37

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Bacău au organizat un control pe drumurile publice din oraș, în urma căruia 34 de participanți la traficul rutier au fost sancționați contravențional. Dintre aceștia, 19 taximetrişti au fost sancționați cu amenzi în valoare totală de 3.600 de lei.

FOTO arhivă

„Totodată, au fost reținute 4 permise de conducere, din care 2 pentru neacordare de prioritate autovehiculelor”, a transmis Cătălina Păduraru purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău.

De asemenea, în cazul a doi conducători auto ai căror autovehicule aveau montate folii neomologate și inspecție tehnică periodică expirată au fost retrase certificatele de înmatriculare.

articolul original.

Dosar penal pentru ministrul Sportului, Eduard Novak, după ce a avariat mașina instituției, când se întorcea din Bacău

22 November 2022 at 15:05

Ministrul Sportului, Eduard Novak, are dosar penal pentru că ar fi ascuns mașina instituție în garaj, după ce a făcut un accident cu ea în drumul de întoarcere de la Bacău la București. Întâmplarea a avut loc anul trecut, când ministrul a participat la Turul Colinelor.

Potrivit Sindicatului Național Sport și Tineret, oficialul ar fi încercat să mușamalizeze accidentul pentru a nu se afla că nu avea voie să fie la volan.

Conform unor documente și verificări consultate de SNST, ministrul Novak nu trebuia să conducă autovehiculul implicat în accident deoarece nu era adaptat handicapului său.

Eduard Novak spune că nu a greșit cu absolut nimic. Ministrul Sportului susține că n-are nevoie de niciun fel de permis special și că nu a ascuns mașina după avarie, așa cum îl acuză Sindicatul Național de Sport și Tineret.

„Haideți să fim foarte clari. Aveam voie să conduc, şoferul meu se simțea foarte nasol în drum spre București. Mă întorceam către serviciu. A fost o tamponare normală, ca pentru oricine altcineva, nu mai mult de o avarie. N-a fost nimic.

În primul rând, eu am condus de 23 de ani cu aviz medical, nu am nevoie să modific nimic la maşină. Așa conduc de 23 de ani, nu există nicio altă suspiciune. A fost un accident și atât (…). Este un permis normal cel pe care îl am, eu nu am nevoie de niciun permis special. Este un atac de cea mai joasă speță care se poate întâmpla.

Deci, oamenii într-adevăr sunt disperați ca să dea în mine, dar și din faptul că eu sunt cu dizabilitate. Deci asta este, chiar eu nu mai înțeleg. Deci mașina a fost în garaj, am raportat la CASCO, s-a reparat mașina, toate demersurile care trebuie normal”, a spus Eduard Novak pentru Antena 3.

În urma sesizării a faptelor săvârșite la data de 13.06.2021, de către Novak Carol-Eduard, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiție – Secția de urmărire penală și criminalistică a deschis dosarul penal nr.2984/P/2022. Ministrul Sportului este acuzat de săvârşirea infracțiunilor de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, faptă prevăzută de art. 335 alin. 2 din Codul penal, de încredințare a unui vehicul unei persoane fără permis de conducere, faptă prevăzută de art. 335 alin. 3 din Codul penal, precum şi de abuz în serviciu, faptă prevăzută de art.297 alin. 1 din Codul penal, mai arată sursa citată.

Ministrul Sportului este așteptat mâine, 23 noiembrie, la o conferință de presă în Bacău, pentru prezentarea Strategiei Naționale pentru Sport, un document strategic cadru elaborat de Ministerul Sportului și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

articolul original.

Cresc alocațiile cu 5,1 %. Majoritatea copiilor vor primi 12 lei în plus, de la 1 ianuarie 2023

22 November 2022 at 07:57

Alocațiile de stat ale copiilor se vor indexa, de la 1 ianuarie 2023, cu un procent calculat pe baza inflației, așa cum specifică legea, a anunțat liderul PSD, Marcel Ciolacu, co-președinte al coaliției de guvernare, după ședința de luni seara, conform edupedu.ro.

OUG 126/2021, articolul 3, alin. 2 prevede că: Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică. 

Pe anul 2021, rata inflației, potrivit INS, a fost de 5.1 %. Astfel, copiii între 2 și 18 ani ar trebui să aibă o alocație mărită la 255,4 lei, față de 243 lei, iar cei până la 2 ani vor primi 630,6 lei, față de 600 lei, dacă se va aplica acest procent.

Cu alte cuvinte, majoritatea copiilor, adică cei din grupa 2-18 ani, vor primi o mărire de 12 lei la alocație, echivalentul a 6 covrigi de 2 lei bucata.

Conform datelor de la Ministerului Muncii, în septembrie 2022 alocația de stat pentru copii a fost încasată de 3.521.936 de persoane. În județul Bacău au fost 122.552 de beneficiari, suma totală plătită fiind de peste 34 milioane lei.

articolul original.

VIDEO: Transport agabaritic pe DN 11 Onești – Poiana Sărată, județul Bacău. Vezi care sunt rutele ocolitoare!

21 November 2022 at 11:50

Un convoi transport agabaritic se deplasează pe DN 11, Onești – Poiana Sărată, județul Bacău. Vehiculele transportă structuri metalice de mari dimensiuni. „Circulați cu atenție!”, solicită DRDP Iași.

Pentru desfășurarea în bune condiții a operațiunii, în zilele de 21 și 22 noiembrie, pe ruta menționată a fost instituită restricție de tonaj pentru autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone.

Variantele ocolitoare pentru aceste vehicule sunt:

Onești – DN 12A – Comănești – Miercurea Ciuc – DN 12 – Brașov – DN 11B – Târgu Secuiesc;

Târgu Secuiesc – DN 2D – Focșani.

DRDP precizează că transportul agabaritic urmează ruta: Brăila – DN21 – DN2B – DN22 – Râmnicelu – DN2 – Râmnicu Sărat – DN2 – Bacău – Varianta Ocolitoare Bacău – DN11 – Onești – DN11 – Chichiș – DN12 – Sfântu Gheorghe – DN12 – Miercurea Ciuc.

articolul original.

FOTO: Balul Bobocilor, organizat pentru două generații la Colegiul Național „Vrănceanu”. Liceenii s-au inspirat din filmele cu James Bond

21 November 2022 at 10:11

Sâmbătă, 19 noiembrie 2022, la Teatrul de Vara “Radu Beligan”, Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău a organizat mult așteptatul Bal al Bobocilor. Pentru prima dată, s-a decis ca balul să vizeze două generații: clasele a IX-a și a X-a, pandemia răpindu-le experiența de boboc multor elevi, se arată într-un comunicat de presă.

Tema aleasă a fost „Casino Royale”, fiind inspirată din faimoasele filme cu James Bond. Opt perechi de boboci au concurat pentru râvnitele premii de miss si mister, iar după un spectacol care a durat aproximativ 5 ore, juriul a decis.

Premiile Miss si Mister Boboc au fost câștigate de Petra Poșa și Cosmin Grapcenco, iar Miss și Mister clasa a X-a au fost adjudecate Ioana Popescu și Traian Stelea.

La clasa a X-a pe locul II s-au clasat Ilinca Stupu și Alex Margasoiu, iar locul III a fost ocupat de Ana Lepădatu. La clasa a IX-a, pe locul II miss și mister sunt Elena Zota și Alexandru Genes, iar miss și mister de pe locul III Cristiana Holtea și Andrei Căsăneanu.

Miss și mister popularitate au fost numiți Petra Poșa și Cosmin Grapcenco, dar copiii au mai avut si alte premii surpriză.

Conform temei Miss și Mister 007 au fost numiți Cristian Chiriac și Alexandra Gornicioiu.

Smart ABC a continuat tradiția și a sponsorizat și balul de la Vrănceanu cu succes, decernând premiile de miss și mister Smart ABC, Ioanei Popescu și lui Traian Stelea.

De asemenea, Antonio Gatti și-a expus spiritul inovativ și viziunea artistică în croiul unui costum deosebit, inspirat din filmele cu agentul 007, pe care prezentatorul, Rircardo Ambărus, l-a purtat cu distincție pe tot parcursul evenimentului.

Spectacolul a fost unul inedit, antrenant, adecvat temei impuse iar veselia, buna dispoziție si tinerețea participantilor si concurenților au dat savoare si dinamism serii vrâncene. (sursa: comunicat de presă)

articolul original.

FOTO: Ninge la Agăș! Județul Bacău, sub avertizare meteo de cod galben de ninsoare UPDATE

21 November 2022 at 08:53

UPDATE: Și în „Perla Moldovei” a nins, în această dimineață. Primăria Slănic Moldova a publicat fotografii din stațiune.

Știrea inițială:

În județul Bacău, s-a așternut prima zăpadă din această iarnă! Meterologii anunță cod galben de ninsori în zona de vest a județului, până diseară, la ora 18.00.

„Local, la altitudini în general de peste 1500 m în Carpații Meridionali, precum și în Carpații Orientali și în jumătatea nordică a Moldovei va ninge moderat cantitativ și se va depune strat nou de zăpadă, pe alocuri în jurul a 10 cm. În zona deluroasă și montană a Moldovei, precum și în Carpații de Curbură trecător vor fi și precipitații mixte și izolat se va depune polei,” a transmis ANM.

În satul Sulța, din comuna Agăș, județul Bacău, s-a așternut deja primul strat de zăpadă, iar ninsoarea încă nu s-a oprit.

articolul original.

Statul român devine acționar majoritar la Blue Air. Vezi ce planuri sunt pentru reluarea zborurilor!

17 November 2022 at 15:11

Statul român, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), va deveni acționar majoritar al Blue Air, a declarat președintele Autorității, Florian Daniel Geantă. Reamintim, un avion Boeing al companiei Blue Air a fost deja reținut de ANAF pe Aeroportul din Bacău.

Șeful AAAS a precizat că în decursul zilei de joi va notifica Blue Air că a inițiat această procedura, după ce Ministerul Finanțelor a decis să fie executată garanția privind ajutorul de stat acordat în vara anului 2020.

În baza adresei pe care am primit-o ieri (miercuri – n.r.) de la Ministerul Finanțelor, vă pot spune că am inițiat procedura prin care o să devenim acționar majoritar al Blue Air”, a declarat șeful AAAS.

Întrebat dacă poate estima un termen până la care AAAS va prelua pachetul majoritar de acțiuni la operatorul de transport aerian, Daniel Geantă a menționat că este greu de precizat cât timp va dura această procedură pentru că urmează să aibă loc și o rundă de întâlniri cu reprezentanții Blue Air.

“Intenția noastră este să repunem pe picioare această companie, dar asta o putem face abia după ce vom deveni oficial acționar în cadrul Blue Air și în urma unei analize detaliate”, a spus președintele AAAS.

Reluarea zborurilor în momentul de față pare a fi o misiune greu de îndeplinit în situația în care, compania a rămas fără mare parte din aeronavele cu care opera zborurile, iar 6 dintre ele au fost puse garanție, împreună cu un teren de circa 10 hectare, pentru accesarea împrumutului de la Eximbank.

“Terenul și aeronavele nu vor fi executate de către AAAS. De acestea se va ocupa ANAF, iar ulterior cel mai probabil va găsi cea mai bună modalitate pentru a le fructifica”, a explicat Daniel Geantă.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a pus sechestru pe avionul Boeing 737-500, înmatriculat YR-AME, al companiei Blue Air, care este reținut pe aeroportul din Bacău.

Doar în perioada 1 mai 2021 – 30 aprilie 2022 a anulat peste 11.000 de zboruri, acestora acestora corespunzându-le 178.405 rezervări, pentru care s-au efectuat plăți în valoare de peste 66,5 milioane de lei, conform Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), care a amendat compania cu 2 milioane de euro la începutul lunii iulie.

La doar două luni distanță, mai exact pe data de 6 septembrie 2022, Blue Air a anulat toate zborurile programate până pe 12 septembrie, motivând, la vremea respectivă, poprirea tuturor conturilor companiei de către Ministerul Mediului.

Ulterior, compania a anunțat pasagerii că zborurile nu vor fi reluate mai repede de 10 octombrie, deși situația conturilor a fost deblocată în doar câteva zile.

În perioada 6 septembrie – 10 octombrie, un număr de peste 155.000 de pasageri au fost afectați de suspendarea zborurilor, iar ANPC a aplicat încă o amendă de 10 milioane de lei companiei aeriene. (sursa: cursdeguvernare.ro)

articolul original.
❌