ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 8 August 2022Ziarul de Iasi

VIDEO Rachetele HIMARS au distrus depozitele și sediile ruse de la podul Antonovski. Sute de morți

8 August 2022 at 05:57
image

Ucrainenii au lasant un tir de rachete din sistemele HIMARS asupra pozițiilor rusești aflate la podul Antonovski. Mai multe depozite de muniție și sedii improvizate de soldații lui Putin s-au făcut praf și pulbere. Peste 100 de militari au fost uciși.

În noaptea de duminică spre luni, mai multe instituții media locale au relatat despre loviturile forțelor armate ucrainene asupra depozitelor și sediilor ocupanților ruși din regiunile Hersonși Zaporojie.

"Noaptea trecută a fost cea mai eficientă și demonstrează că unitățile de apărare aeriană inamice existente nu mai sunt capabile să reziste la HIMARS. Slăbirea sistemului de apărare aeriană creează premisele necesare pentru o contraofensivă de succes în direcția Melitopol", a scris el.

Антоновский мост, красиво pic.twitter.com/pyWh9WiM9U

— АЗОВ_UA_NATO_USA_יִשְׂרָאֵל???????????????????????????????????????? (@herooftheday10)
August 7, 2022

În special, au existat informații despre o altă lovitură reușită a armatei ucrainene asupra podului Antonivsky, pe care rușii îl folosesc pentru a compensa pierderile de personal și hardware, a raportat Novoe Vremya. Peste 100 de soldați ruși au fost distruși în Melitopol.

Mai mult, pe newsweek

articolul original.

ApaVital intrerupe furnizarea apei potabile catre locuitorii din comuna Mogosesti-Siret

8 August 2022 at 05:40
image

În vederea executării unor lucrări de branșare la conducta de 1000 mm în diametru a comunei Gherăești, ApaVital se află în neplăcuta situație de a nu furniza apă potabilă începând cu ziua de joi, 11 august 2022, între orele 6.00, până vineri 12 august 2022, orele 18:00 (oră estimată), către utilizatorii din localitățile: Mogoșești Siret, Muncelul de Sus și Tudor Vladimirescu din comuna Mogoșești Siret.

În comunele: Strunga (cu satele aferente), Ion Neculce (cu satele aferente), Bălțați (cu satele aferente), Erbiceni (cu satele aferente), Dumești (cu satele aferente), Valea Lupului (parțial), Târgu Frumos și Podu Iloaiei, apa se va furniza cu presiune scăzută.

La reluarea furnizării, există posibilitatea ca apa să înregistreze valori mai mari ale parametrului turbiditate, situație în care robinetul trebuie lăsat deschis timp de câteva minute, pentru ca apa să revină la caracteristicile normale de potabilitate. Dacă situația persistă, sunați la ApaVital, iar o echipă de lucru specializată se va deplasa în zonă pentru a soluționa problema sesizată.

În vederea evitării eventualelor efecte negative cauzate de lipsa apei, ApaVital Iaşi recomandă utilizatorilor afectaţi să-şi creeze rezerve de apă potabilă pentru perioada de întrerupere.

Pentru informații suplimentare și sesizări, utilizatorii pot suna la Centrul de Contact ApaVital, telefon 0232.969

articolul original.

Viktor Orban, cât pe ce să se înece în Croația. A fost salvat de un jurnalist

8 August 2022 at 05:26
image

Premierul ungar Viktor Orban, aflat în vacanţă pe litoralul croat, a fost la un pas să se scufunde acolo cu o barcă gonflabilă, dar a fost salvat de un jurnalist local, potrivit unor relatări apărute luni în mass-media preluate de agenţia DPA, scrie Agerpres.

Incidentul a avut loc în weekend într-un golf al insulei Vis de pe coasta Dalmaţiei.

Potrivit jurnalistului care a intervenit, barca în care se aflau Viktor Orban, soţia acestuia şi bodyguardul lui pierdea aer şi risca să se scufunde.

„Barca sa gonflabilă s-a rupt, aşadar i-am adus la ţărm pe el, pe soţia sa şi pe bodyguardul său”, a declarat jurnalistul Boris Vrkic pentru cotidianul Slobodna Dalmacija.

Vrkic a făcut şi o poză care-l arată în barca sa împreună cu Viktor Orban.Chiar dacă a fost la un pas să se scufunde, premierul ungar şi-a menţinut buna dispoziţie şi a mers apoi să ia cina la un restaurant pescăresc, mai spune jurnalistul croat.

Premierul Viktor Orban îşi petrece de obicei vacanţa de vară pe litoralul Croaţiei.

articolul original.

Un viceprimar PSD din Dolj a murit în timpul vacanței în Grecia

8 August 2022 at 05:10
image

Daniel Sorin Calu, viceprimar PSD al comunei Grecești, din Dolj, a murit în timp ce se afla într-o vacanță în Grecia.
 

Bărbatul de 44 de ani a suferit un accident vascular, chiar în timp ce era cu soția și cu cei doi copii, conform Gazeta de Sud.

Deocamdată, trupul românului este tot în Grecia și urmează să fie adus în țară. 

„Dumnezeu să-l odihnească! Nu realizez, nu-mi vine a crede că Sorin al nostru, prietenul nostru nu mai este cu noi. Odihnă veşnică, vei rămâne în sufletele noatre mereu, prietenul nostru şi omul nostru drag. Te vom iubi şi ne vom aduce mereu aminte de chipul tău drag. Rămas bun, prietene!“, a transmis un apropiat familiei.

Daniel Sorin Calu era viceprimarul localității, dar a preluat atribuțiile primarului după ce acesta din urmă a fost declarat incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate.

articolul original.

FOTO Trei tineri, amendați cu 5.000 lei pentru că au poluat Bîrladul. Au dat foc la cauciucuri

8 August 2022 at 04:58

Un grup format din trei tineri , doi din Bârlad și unul din comuna Zorleni, a dat foc la mai multe anvelope auto uzate, lângă ‘“Casa Sturdza” – Muzeul Colecțiilor, situat pe strada Vasile Pârvan din municipiul Bârlad. Clădirea este o adevărată bijuterie arhitecturală, fiind renovată recent și redată circuitului cultural și turistic. Fumul gros produs prin incendierea anvelopelor uzate putea afecta și fațada imobilului, ce face parte din patrimoniul cultural național și are o puternică încărcătură istorică pentru municipiul nostru. Celor trei li s-au aplicat sancțiuni, de către polițiștii locali, în cuantum total de 5.000 lei.

Polițiștii locali sunt abilitați să aplice măsuri prevăzute de Hotărârea Consiliului Local Municipal Bârlad nr. 22 din 15.03.2002, care stabilește obligațiile si răspunderile ce revin instituțiilor publice, agenților economici, celorlalte persoane juridice, precum si cetățenilor în domeniul gospodăririi municipiului Bârlad. Unul din capitolele HCLM de mai sus prevede “Obligațiile si responsabilitățile privind protectia mediului și sănătatea publică în municipiul Bârlad”. În vederea protecției atmosferei și împotriva poluării sunt interzise: arderea în sobe de încălzit sau spații libere a deșeurilor de cauciuc, mase plastice, gudroane, rășini, textile.

În luna iulie a acestui an, poliția locală a fost sesizată cu privire la faptul că un grup format din trei tineri a dat foc la mai multe anvelope auto uzate, lângă “Casa Sturdza” – Muzeul Colecțiilor, situat pe strada Vasile Pârvan din municipiul Bârlad. Clădirea este o adevărată bijuterie arhitecturală, fiind renovată recent și redată circuitului cultural și turistic. Dincolo de poluarea atmosferei, fumul gros produs prin incendierea anvelopelor uzate putea afecta și fațada imobilului, ce face parte din patrimoniul cultural național și are o puternică încărcătură istorică pentru municipiul nostru.

Mai mult, pe vremeanoua

articolul original.

Încă două persoane s-au înecat astăzi pe litoral, după tânărul care a murit dimineață în Saturn

8 August 2022 at 00:57
image

Încă două persoane aflate pe litoral au murit astăzi, după ce au fost scoase din apă de salvamari, informează presa locală din Constanța.

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină luni în stațiunea Eforie Nord, unde două persoane au fost scoase din apa mării. Cele două victime nu au răspund măsurilor de resuscitare, fiind constatat decesul.

S-a stabilit ulterior că este vorba despre doi bărbați, unul de 28 de ani, din Ialomița, și unul de 48 de ani, din Dâmbovița.

O altă victimă în stațiunea Saturn

În prima parte a zilei, un tânăr de 23 de ani a murit în stațiunea Saturn. Victima venise la mare, luni dimineață, împreună cu un prieten. Aceștia au intrat în apă, deși salvamarii arboraseră steagul roșu. Unul dintre bărbați nu a mai putut ajunge singur la mal, așa că salvamarii au intervenit pentru a-l scoate din apă.

Bărbatul nu a mai putut fi salvat, în ciuda eforturilor echipelor de salvamari și SMURD.

Pe plajele din Constanța și din toate stațiunile din sudul litoralului este arborat steagul roșu din cauza vântului și a valurilor mari. Salvamarii ajung să le spună oamenilor individual care sunt pericolele la care se expun.

articolul original.

Kremlin: „Nu există nicio negociere pentru pace acum”. Ce spune Peskov despre o întâlnire Putin-Zelenski

8 August 2022 at 00:39
image

Kremlinul a declarat luni că nu există nicio bază pentru o întâlnire între președinții rus și ucrainean în acest moment, scrie The Guardian.

Întrebat despre intențiile președintelui turc Recep Erdogan de a intermedia discuțiile de pace dintre cei doi lideri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat jurnaliștilor că Vladimir Putin și Volodimir Zelenski s-ar putea întâlni numai după ce echipele de negociatorii și-au „făcut temele”.

Negocierile dintre Moscova și Kiev sunt blocate de luni de zile, fiecare parte dând vina pe cealaltă pentru lipsa de progres.

„Delegația ucraineană a ieșit de pe radar, nu există un proces de negociere acum”, a declarat Peskov luni.

„În ceea ce privește o întâlnire între președinții Putin și Zelenski, este posibilă numai după ce delegațiile și-au făcut toate temele. Acest lucru lipsește, așa că nu există premisele necesare pentru întâlnire”, a adăugat el.

articolul original.

VIDEO Primul referendum de alipire la Rusia a teritoriilor ucrainene, anunțat oficial în Zaporojie în fața unei mulțimi alese pe sprânceană

8 August 2022 at 00:23
image

Liderul autorităților de ocupație instalate de invadatorii ruși în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei a anunțat că a semnat un decret privind organizarea unui referendum de anexare a teritoriului la Rusia, relatează Reuters.

Standing at a podium that reads, “We are one people,” the collaborationist head of Ukraine’s occupied Zaporizhzhia region announces that he’s ordered preparations for a referendum on joining Russia formally. (The crowd endorses the idea unanimously—a sign of the vote to come.) pic.twitter.com/3vXSEXgb92

— Kevin Rothrock (@KevinRothrock)
August 8, 2022

La scurt timp după semnarea documentului, el a anunțat acest lucru în fața unei săli umplute cu susținători ai rușilor, o înregistrare video cu momentul apărând pe platformele social media după ce a fost distribuită inițial pe canalul său de Telegram de către RIA Novosti, una dintre agențiile de presă ale statului rus.

Jurnalistul Kevin Rothrock de la site-ul independent de investigații Meduza notează că mulțimea aplaudă în unanimitate anunțul - un semn despre cum va decurge votul la referendum.„Semnez ordinul Comisiei Electorale Centrale privind începerea pregătirilor pentru organizarea unui referendum privind reunificarea regiunii Zaporojie cu Federația Rusă”, a spus el la forumul „Suntem cu Rusia” organizată de ocupanți.

Agenția rusă de stat TASS notează la rândul ei că „decizia de a organiza un referendum a fost salutată cu aplauze de către participanții la forum” și că „la finalul evenimentului a fost cântat imnul rusesc”.

Mai mult, pe hotnews

articolul original.

ATP Bus, autobuzul electric al companiei românești ATP Trucks, va fi testat și de Antibiotice Iași SA

8 August 2022 at 00:12

ATP Trucks Automobile, compania românească producătoare de autovehicule de transport rutier și persoane, are omologate până în prezent: basculanta și betoniera Truston 8x4 430 CP, cap tractorul Truston 4x2 480 CP și autobuzul electric ATP Bus.

Demersul nostru, ca producători, de a viza și produsele cu tehnologie electrică este așezat în contextul actual când trebuie să fim în mod real preocupați de subiectele sensibile cum ar fi poluarea și mai ales efectele sale. O abordare comună în acest sens: producător și consumator, sperăm că va conduce la un impact pozitiv asupra comunităților noastre. Ne bucură solicitarea Antibiotice Iași de a testa autobuzul electric și apreciem preocuparea lor pentru soluții ecologice chiar și când vine vorba de transportul propriilor angajați”, a precizat dl Lucian Varga, Directorul general ATP Motors.

“Antibiotice este o companie care se dezvoltă sustenabil fiind constant orientată către soluții care să aibă un impact pozitiv asupra mediului și comunității. Trecerea către transportul ecologic, pentru a reduce emisiile gazelor cu efect de seră, este parte din soluția reducerii poluării, unul dintre obiectivele noastre. Suntem încântați că există producători români de vehicule electrice de transport, iar în momentul de față colaborăm cu ATP Trucks Automobile, fiind în perioada de testare cu un autobuz electric 100% care va transporta confortabil și ecologic angajații noștri, către și de la locul de muncă”, a declarat Ionel Susanu, Director Logistica, Antibiotice.

Din mai 2021 când am anunțat lansarea autobuzului electric și până în prezent, ATP Bus a fost prezentat și a fost testat de numeroase companii de transport public local din România: ORADEA, BRAILA, FĂGĂRAȘ, TÂRGU MUREȘ, TURDA, CLUJ-NAPOCA, SIBIU, SIGHIȘOARA, BISTRIȚA, SATU MARE, IAȘI. Dorim ca mai departe să facem cunoscută disponibilitatea pentru proiecte de mobilitate electrică dedicate societăților comerciale ce pot realiza achiziții directe. În acest sens, serviciile noastre pot fi servicii de vânzare dar putem asigura și doar folosința autobuzelor, pe un termen mai lung determinat și presupunând un cost lunar. Consumabilele, stațiile de încărcare, mentenanța le gândim incluse în acest cost lunar.

Cream astfel mai multe opțiuni: pentru cei care doresc să achiziționeze produsul, posibilitatea ca înainte de a lua decizia de achiziție să își poată determina complet rentabilitatea utilizării unui autobuz electric versus unul clasic.  Reflecția beneficiilor în timp s-ar formula efectiv din practică. Iar pentru cei care doar închiriează autobuze, opțiunea pentru operarea cu autobuze electrice poate fi la îndemână, cu toate beneficiile sale.

Noi am venit cu acest produs în primul rând pentru piața din România unde parcurile de autobuze sunt vechi și poluante. Am arătat că avem o soluție perfect viabilă pentru înlocuirea acestor parcuri însă în tot acest timp am înțeles și că publicul trebuie să accepte și să creadă în noile vehicule electrice astfel încât mobilitatea electrică să devină cât mai repede o soluție pentru prezent și nu doar un concept al viitorului” a mai menționat dl Lucian Varga, Directorul general ATP Motors - distribuitorul produselor ATP Trucks.

Caracteristicile prototipului ATP Bus sunt: 83 de locuri în total, o lungime de 12,18 m; în varianta de configurație specială, omologarea îi permite 95 de locuri. Are o autonomie de minim 200 km în oraș, ce poate fi extinsă până la 360 de kilometri. Componentele sunt achiziționate de la furnizori consacrați: cele 8 pachete de baterii sunt produse CATL - gigantul bateriilor EV și furnizor pentru cele mai prestigioase brand-uri auto. Cu referire la axe menționăm producătorul german ZF AG consacrat pe piața de profil, respectiv pe cei de la DANA GK. Motorul electric al autobuzului este un motor sincron cu magnet permanent dezvoltat prin parteneriatul dintre DANA și Prestolite. Sistemul de frânare este definit de experții de la WABCO, sistemul de climatizare încorporează tehnologia VALEO iar sistemul de direcție este marca BOSCH/ZF.

Confortul oferit de ATP Bus este repede perceput de călători, astfel: podeaua joasă facilitează urcarea, înălțimea este confortabilă iar rețeaua de bări de susținere din inox este prevăzută cu protecții antialunecare și pentru confort termic, scaunele sunt foarte comode îmbrăcate în tapiserie ergonomică, există trapa de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă dar și spațiul interior care răspunde nevoilor acestora. Pentru sezonul rece este prevăzută instalație de climatizare suplimentară.

La nivel de conectivitateATP Bus vine cu WI-FI gratuit și cu prize USB cu 2 porturi încorporate, în dreptul fiecărui set de scaune. Dispune de un monitor, cu memorie externă portabilă pentru diferite proiecții multimedia. 

Cu referire la siguranța oferită de ATP Bus sunt relevante: sistemul anti-blocare ABS care, în caz de frânare totală, asigură faptul că roțile nu se blochează permanent. Distanța de oprire poate fi redusă semnificativ prin sistemul de frânare electro-pneumatic (EBS) iar sistemul de control electronic al stabilității (ESC) este, de asemenea, în dotarea standard a autobuzului. Sistemul de monitorizare pentru spațiul interior al autobuzului sporește nivelul de siguranță, la nivel subiectiv, atât pentru șofer cât și pentru călători.

ATP Bus este un autobuz electric modern, cu profil ECO (ECOlogic & ECOnomic), proiectat, dezvoltat și omologat de firma ATP Trucks Automobile din România. Este un produs competitiv ce oferă reale soluții în procesul de modernizare a transportului public urban și răspunde nevoii de optimizare a costurilor.

Informații detaliate despre caracteristicile tehnice ale autobuzului electric ATP Bus se pot obține accesând site: http://www.atp-bus.com/.

Despre ATP Group

ATP Group, cu o experiență în business de peste 27 de ani, se poziționează azi ca integrator de produse și sisteme pentru mobilitatea persoanelor și mărfurilor. În 2019, strategia de inovare demarată odată cu producția primelor produse ATP Trucks - autobasculanta și autobetoniera Truston, a condus la consolidarea poziţiei ATP Group pe piaţa auto din România iar ulterior, la redefinirea liniilor sale de business: ATP Trucks - producție camioane, ATP Bus - producție autobuze, ATP Motors - dealership auto, Hefton - utilaje și echipamente pentru construcții, Stamer - semiremorci/suprastructuri, ATP Automotive - producție și distribuție piese auto pentru camioane.

Persoana de contact:

Alexandra Moldovan / ATP Group / alexandra.moldovan@atp-exodus.com / 0731818097

articolul original.

S-au ieftinit carburanții. Ce prețuri practică Petrom

8 August 2022 at 00:10
image

Petrom a redus din nou prețurile luni, 8 august, la trei zile de la precedenta ieftinire.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, afișa în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 8,10 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,73 lei/litrul, scrie economica.net.

Prețurile reale pe care le plătiți la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 7,60 lei pe litru la benzină și 8,23 de lei pe litru la motorină.

Liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus prețurile cu zece bani pe litru, atât la motorină, cât și la benzină.

Ieftinirea vine la trei zile de la precedenta, când compania a redus prețurile cu trei bani pe litru, doar la benzină.

Este a opta scădere consecutivă de preț după 1 iulie, momentul de la care companiile au redus prețurile cu 50 de bani pe litru ca urmare a Ordonanței Guvernului. Doar săptămâna trecută prețurile au scăzut în trei rânduri.

Prețurile sunt cu până la un leu pe litru mai mici decât cele de la finalul lunii iunie.

Prețurile diferă de la oraș la oraș, dar diferențele sunt mici, de câțiva bani.

articolul original.

Restricții în benzinăriile din Ungaria. Maxim 20 de litri de carburant, chiar și pentru unguri

8 August 2022 at 07:40
image

Benzinăriile din Ungaria au introdus restricţii inclusiv pentru cetăţenii maghiari ca urmare a stocurilor mici de combustibil.

Portalul index.hu a anunţat sâmbătă că staţiile Lukoil a limitat alimentarea cu combustibil la doar 20 de litri în staţiile de joasă presiune şi 150 litri în cazul celor de înaltă presiune.

Potrivit index.hu, care citează operatorul reţelei Normbenz Magyarország Kft, reprezentanţii societăţii iau în calcul închiderea unor staţii de alimentare.

Aceștia caută soluţii pentru majorarea preţului oficial de 480 hft pe litru, pentru ca desfacerea de benzină şi motorină cu preţ limitat să redevină rentabilă.

În momentul de faţă, având în vedere că prețurile de achiziţie şi de desfacere de pe piaţa internă sunt identice, costurile de exploatare sunt suportate de companie.

Din aceleaşi motive, potrivit index.hu, reţeaua Mol a anunţat că autovehiculele pot fi alimentate o singură dată pe zi, indiferent de preţul de achiziţie a combustibilului.

Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei benzinăriilor independente, în practică, această măsură este însă imposibil de implementat.

articolul original.

ARMISTIȚIU în Gaza: Israelul și Jihadul Islamic au anunțat încetarea focului după sute de rachete și bombardamente în weekend

8 August 2022 at 07:25
image

Israelul și gruparea militantă palestiniană Jihadul Islamic au anunțat duminică noaptea un armistițiu, ceea ce a generat speranțe că se va pune capăt celei mai grave confruntări de la granița cu Gaza din ultimul an, transmite Reuters.

Forțele israeliene au bombardat ținte palestiniene pe tot parcursul weekend-ului, declanșând atacuri cu rachete împotriva orașelor sale, care s-au diminuat în mare parte până la intrarea în vigoare a armistițiului la ora locală 23:30.

Acesta a fost anunțat în declarații separate de către Jihadul Islamic și apoi de către Israel, care au mulțumit amândoi Egiptului pentru că a mediat încetarea focului.

Confruntările care au durat trei zile au fost un ecou al unor războaie anterioare din Gaza, deși au fost relativ ținute sub control, deoarece Hamas, grupul islamist aflat la guvernare în Fâșia Gaza și o forță mai puternică decât Jihadul Islamic, susținut de Iran, nu a participat până acum.

Oficialii din Gaza au declarat că până în prezent au fost uciși 44 de palestinieni, aproape jumătate dintre ei civili, inclusiv copii.

Rachetele au amenințat o mare parte din sudul Israelului și au trimis locuitorii din orașe precum Tel Aviv și Ashkelon în adăposturi.

Israelul a lansat vineri ceea ce a numit lovituri preventive împotriva a ceea ce a anticipat că ar fi un atac al Jihadului Islamic, menit să răzbune arestarea unui lider al grupării, Bassam al-Saadi, în Cisiordania ocupată.

Ca răspuns, Jihadul Islamic a tras sute de rachete asupra Israelului.

În cadrul unei conferințe de presă la Teheran, liderul grupării, Ziyad al-Nakhala, a declarat că Cairo va „lucra pentru a asigura eliberarea" lui al-Saadi.

Duminică, Jihadul Islamic și-a extins raza de acțiune pentru a trage în direcția Ierusalimului, în ceea ce a descris drept represalii pentru uciderea în timpul nopții a comandantului său din sudul Gaza de către Israel - al doilea ofițer de rang înalt pe care îl pierde în lupte.

Israelul a afirmat că interceptorul său Iron Dome a doborât rachetele la vest de oraș. Armata sa a declarat că alte rachete au eșuat, provocând mai multe victime în Gaza, în timp ce Hamas a declarat că toate decesele palestiniene au fost cauzate de loviturile israeliene.

Într-o declarație, președintele american Joe Biden a salutat armistițiul și a cerut o anchetă privind victimele civile, indiferent dacă acestea au fost cauzate de loviturile israeliene sau de rachetele Jihadului Islamic care ar fi căzut în interiorul Gaza.

Israelul afirmă că Iron Dome a doborât 97% dintre rachetele trase din Gaza.

articolul original.

Cât de importante sunt condițiile de cazare într-un hotel? (P)

8 August 2022 at 07:23
image

Curățenia este unul dintre cei mai importanți și decisivi factori în afacerile hoteliere de astăzi. Calitatea standardelor de curățenie și salubritate va avea un impact extrem de mare în ceea ce privește reputația hotelului.

A avea un hotel curat este unul dintre cei mai importanți factori în câștigarea loialității clienților. În funcție de hotel și de serviciile oferite, pot exista caracteristici unice care necesită o soluție de curățare de specialitate. Este necesar să se utilizeze un serviciu de curățenie hotelier de calitate pentru a obține satisfacția constantă a clienților.

Există o mulțime de factori care trebuie luați în considerare astfel încât clienții unui hotel să beneficieze de cele mai bune condiții. În mod evident, curățenia este punctul cel mai important, însă, pe lângă aceasta, dacă vă doriți ca clienții dumneavoastră să beneficieze de tot ce-i mai bun, cu siguranță trebuie să luați în considerare și acele consumabile pentru hoteluri. 

Consumabilele pentru hoteluri se referă în general la ingiena și îngrijirea personala a clienților, astfel încât aceștia să-și poată asigura tot confortul dorit. Este vorba despre mai multe categorii de produse precum sunt acele cosmetice hoteliere care se împart în mai multe tipuri de produse: șampon, balsam de par, săpun lichid, gel de duș, gel mixt, cremă de corp, săpun solid, kit dental, kit demachiere, kit bărbierit, kit îngrijire unghii, boneta pentru baie/dus, burete pantofi sau un kit pentru cusut. 

Puteți găsi o gamă extrem de variată de consumabile pentru hoteluri de cea mai bună calitate la numai un simplu click distanță accesând magazinul online Sanito.ro. Fie că sunteți în căutarea unor cosmetice hoteliere, papuci hotel, papuci unică folosință, halat hotel sau prosoape hotel, și în general produse care țin de igiena personală dar și de curățenia care trebuie realizată zi de zi, Sanito.ro vă întâmpina cu produse variate pentru toate nevoile, raportul preț/calitate fiind unul mai mult decât excelent. 

„Prima impresie contează”, iar aceasta nu este o expresie care se aplică doar atunci când facem cunoștință cu o persoană, ci și în mediul de afaceri. În mod cert, cineva care se va caza într-o cameră de hotel și va observa că nu a fost făcut curat și lipește minumul de consumabile hoteliere, își vă forma o primă impresie nu tocmai favorabilă, și în mod cert nu se va mai întoarce în respectiva unitate hotelieră. De asemenea, nici nu va recomanda cunoscuților hotelul respectiv. 

Indiferent de situație, atunci când discutăm despre profesionalism, diferența va sta mereu în detaliile care aparent par neimportante. De la simpla ștergerea a prafului de pe mobilă, un simplu prosop curat așezat în suportul de la baie, un săpun nou și sigilat, gelul de duș nedesfăcut și așa mai departe, toate acestea sunt mici detalii care întotdeauna vor face diferența intre servicii de o bună calitate și serviciile de slabă calitate – respectiv acele servicii care mai degrabă îi vor alunga pe clienți, decât să îi atragă și să recomande mai departe. 

Acestea fiind spuse, dacă și dumneavoastră sunteți în căutarea produse hoteluri de înalta calitate și care sunt disponibile la un preț avantajos, accesând magazinul online Sanito.ro cu siguranță veți găsi soluția potrivită pentru nevoile dumneavoastră.

articolul original.

Se majorează bursele elevilor, de anul viitor. Rol important în reducerea abandonului şcolar

8 August 2022 at 07:09
image

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu susţine că bursele elevilor vor reprezenta un pilon important în noile legi ale Educaţiei, mai ales pentru reducerea abandonului şcolar. Începând cu anul viitor, bugetul pentru bursele elevilor va fi de zece ori mai mare decât cel prevăzut în anul 2020.
 

Sorin Cîmpeanu a declarat sâmbătă, în cadrul unei dezbateri pe tema Legilor Educaţiei susținută la Iași, că bursele elevilor vor reprezenta un pilon pentru reducerea abandonului şcolar, întrucât cuantumul acestora va fi unul motivant atât pentru copii cât şi pentru părinţii lor.

„Fiecare părinte îşi face calcule. Când un părinte înţelege că trimiţându-şi doi sau trei copii la şcoală, acei copii vor obţine burse care însumat va însemna mai mult decât propriul lui venit, atunci va fi un factor important în decizia de a-şi trimite copiii la şcoală”, a declarat ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, în anul 2023 bugetul pentru bursele elevilor va fi de zece ori mai mare decât cel prevăzut în anul 2020.
„Vrem să dăm putere şcolilor. Propunerea din lege este ca pentru fiecare din cei 871.000 elevi din învăţământul primar să fie o alocată suma de 400 de lei pentru bursa socială, iar pentru învăţământul gimnazial pentru cei 751.000 elevi alocaţia este de 920 de lei. Pentru învăţământul liceal unde sunt 573.000 elevi, alocaţia propusă este de 1.500 lei pentru liceele teoretice şi vocaţionale şi 3.000 de lei pentru învăţământul profesional.

Fiecare şcoală va şti exact care va fi bugetul pe care îl are la dispoziţie şi va putea să-şi pună în practică propria viziune de susţinere a performanţei”, a explicat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Mai mult, şcolilor nu li se va putea impune o medie minimă de la care pot fi acordate aceste burse.

„Vă puteţi adapta specificului şcolii. Poate fi de la media 7.00, sau de la 8.00, sau 9.25. Singurul lucru pe care statul îl face este să aloce resursele şi să stabilească un cuantum minim. Raportaţi o clasă de liceu cu 28 de elevi. Bugetul de burse este 28 înmulţit cu 1.500 de lei, adică 42.000 de lei pe an. Asta înseamnă un buget lunar de 4.800 de lei pentru burse. Cel puţin 12 elevi vor lua bursă în fiecare clasă din România. Iar cuantumul bursei va fi unul motivant”, a mai afirmat Cîmpeanu.

La dezbaterea de la Iaşi pe tema noilor legi ale Educaţiei participă 300 de profesori din învățământul preuniversitar din judeţ.

articolul original.

VIDEO Individ din Suceava, filmat de activiști de mediu din Londra cum negociază vânzarea de freon de contrabandă

8 August 2022 at 06:59
image

Activiștii de mediu de la Agenția de Investigații de Mediu (EIA – Environmental Investigation Agency), un ONG cu sediul la Londra, au realizat anul trecut o investigație de presă pe tema contrabandei cu freon. Au arătat cum buteliile cu freon aduse din China, prin Ucraina sau Turcia, intră în Uniunea Europeană prin România. Pe sub mână, prin corupție. Activiștii au filmat cu camera ascunsă mai mulți traficanți, printre care și un anume Cristi, care negogia în parcarea de la Carrefour Suceava vânzarea unor butelii cu freon. Conform G4Media.ro, Ministerul Mediului a primit raportul EIA încă de anul trecut și a sesizat DNA. DNA central a trimis cazul la DNA Suceava, care l-a declinat la Parchetul Judecătoriei Suceava, care l-a trimis la Parchetul de la Rădăuți, unde este încă “în lucru”

Un important caz de contrabandă cu freon descoperit de Agenția de Investigații de Mediu (EIA – Environmental Investigation Agency), un ONG cu sediul la Londra, a ajuns la Parchetul Judecătoriei Rădăuți, o unitate de un parchet cu 7 procurori din județul Suceava, potrivit unui răspuns pentru G4media.ro al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.

Activiștii de mediu de la Londra au realizat anul trecut o investigație de presă pe tema contrabandei cu freon. Au arătat cum buteliile cu freon aduse din China, prin Ucraina sau Turcia, intră în Uniunea Europeană, prin România. Pe sub mână, prin corupție. Activiștii au filmat cu camera ascunsă mai multi traficanți cum sunt un anume Cristi din Suceava sau George Dică din București.

”reporter EIA: Ai gaz?

Cristi: De care?

reporter EIA: 404 (un tip de freon foarte toxic – n.r.)?

Cristi: Da, este.

reporter EIA: 134 (idem – n.r.)?

Cristi: 134, nu. Dar dacă dau un telefon – două…dar fără 550 (lei – n.r.) nu-l dau…”, este un dialog dintre reporterul EIA și contrabandistul Cristi din Suceava surprins de camera ascunsă.

„Asta mi-a zis. Eu dau șpagă 30 de euro pentru fiecare butelie ca să treacă. Direct la Vamă!”, spune și traficantul George Dică din București.

Textul integral, pe obiectivde suceava

articolul original.

Sfaturi pentru angajații care își desfășoară activitatea la birou (P)

8 August 2022 at 03:00

Specialiștii Serviciului de Prevenire și Protecție IAȘISTING vă dau câteva recomandări, conform reglementărilor din domeniul Securității și Sănătății în Muncă si vă îndeamnă să aveți grijă de sănătatea dumneavoastră!

Organismul uman nu a fost creat pentru munca la birou, iar atunci când neglijăm acest aspect și nu intervenim cu nimic pentru a remedia situația, apar probleme.

Cele mai frecvente afecțiuni profesionale sunt: spondiloza cervicală, scolioza, cifoza, lombosciatica, contracțiile musculare sau dureri articulare (umeri, coate, șolduri, genunchi, glezne), cauzate de presarea nervilor în timpul pozițiilor vicioase.

Sfaturi pentru o poziție corectă la birou:

 • picioarele trebuie să fie într-o poziție confortabilă, pe podea sau pe un suport pentru picioare, astfel încât să se formeze un unghi de 90 de grade între șold, picioare și coloana vertebrală;
 • trebuie să existe posibilitatea reglării scaunului, unghiului din spate și cotierelor;
 • spatele trebuie să fie sprijinit de un suport lombar reglabil;
 • încheietura trebuie să se afle într-o poziție neutră atunci când se folosește tastatura sau mouse-ul, brațele nu trebuie întinse pentru a ajunge la acestea;
 • partea de sus a ecranului trebuie să fie aliniată cu fruntea celui care utilizează computerul, nu cu ochii, preferabil ca aceștia să fie îndreptați către mijlocul ecranului;
 • distanța dintre ecranul computerului și cel care-l utilizează trebuie să fie de aproximativ 60 cm;
 • unghiul format de coate trebuie să fie de 90 grade în raport cu partea superioară a brațelor. Coatele trebuie să fie ținute aproape de părțile laterale ale corpului astfel încât să nu presupună îndoirea articulațiilor în timpul tastării.

Kinetoterapia are cel mai important rol în procesul de recuperare, deoarece este singura modalitate prin care se poate recupera sau întreține mobilitatea articulară, forța musculară, stabilitatea articulară și coordonarea.

Cu ajutorul kinetoterapiei se pot recupera toate funcțiile pierdute sau îngreunate de statul prelungit la birou sau de sedentarism.

Efectele kinetoterapiei asupra angajatului sunt numeroase:

 • corectarea posturii și aliniamentul corpului;
 • percepția corectă a schemei corporale;
 • creșterea mobilității articulare;
 • creșterea forței și rezistenței musculare;
 • atenuarea și eliminarea durerilor musculare;
 • îmbunătățirea capacității cardio-respiratorii;
 • relaxarea musculară prin creșterea elasticității fibrelor musculare;
 • relaxare mentală și confort psihic prin eliminarea factorilor de stres constituiți de dureri.

Relaxarea mentală și confortul psihic, sunt factori esențiali pentru un randament cât mai bun la locul de muncă. Grupul de firme IAȘISTING vă dorește spor la muncă, fără dureri de spate, de articulații, membre amorțite și fără stres!

Pentru o gamă diversificată de produse și servicii din domeniul Securității și Sănătății în Muncă și Situațiilor de Urgență, specialiștii din cadrul Grupului de Firme IAȘISTING vă stau la dispoziție.

articolul original.

Slavă lui Rabelais

7 August 2022 at 23:52
image

***

Orwell e un mic copil faţă de realitatea ce ni se roteşte azi în faţa ochilor. Multe din deciziile pe care le iau liderii noştri europeni ne duc cu gândul la romanul lui François Rabelais intitulat „Groaznicele şi înspăimântătoarele fapte şi isprăvi ale preavestitului Pantagruel, rege al Dipsozilor, feciorul marelui uriaş Gargantua”, care a văzut lumina tiparului, la Lyon, la mijlocul secolului al XVI-lea.

Deşi au trecut atâţia ani de la apariţia romanului său, astăzi opera lui Rabelais, de un burlesc ieşit din orbite, pare mai actuală ca oricând. Dacă ne uităm mai bine în jurul nostru, ne dăm seama că trăim în plin Rabelais.

Pentru apărarea cetăţii Parisului, una din soluţiile adoptate de personajul său celebru, Pantagruel, a fost să aşeze pe zidurile oraşului fundurile rubensiene ale femeilor de stradă din Paris orientate spre câmpul de luptă, tulburând astfel minţile asediatorilor.

Scena aceasta celebră are o corespondenţă cu anumite decizii luate la vârful diverselor organisme ale UE. Cum ar fi aceea legată de emisiile de gaze şi de supravegherea amprentelor de carbon pe care fiecare cetăţean al planetei noastre îl emană în atmosferă.

La nivelul cel mai înalt s-a stabilit că aceste emanaţii sunt extrem de toxice afectând stratul de ozon. Drept urmare, decidenţii au propus ca, într-un viitor mai mult sau mai puţin apropiat, fiecare cetăţean european să fie strict monitorizat privind emisiile de carbon pe care le degajă, primind un anumit număr de puncte, în funcţie de poluarea pe care o produce: mai exact, în funcţie de - scuzaţi expresia - pârţurile pe care le trage, nu pe faţă, ci pe şest.

Dacă gradul de poluare al unui cetăţean va depăşi limita admisă, atunci acesta va fi izolat în spaţii speciale şi ţinut atâta timp acolo până când gradul de poluare va scădea sub limita admisă. Tot în funcţie de poluare, se vor face şi angajările, angajatorilor revenindu-le sarcina de a transmite autorităţilor centrale, lunar sau trimestrial, rapoarte în acest sens.

Bineînţeles că fiecare om al planetei va putea emana un volum limitat de gaze în atmosferă fără să fie taxat, dacă cuantumul acesta va fi depăşit, statul va percepe taxe, care vor creşte într-un ritm progresiv. Dacă persoana în cauză nu va mai dispune de fonduri pentru emanaţiile sale, i se va lua dreptul de a respira. Eutanasie rea se va face cu mijloace dintre cele mai moderne şi într-un cadru cât mai liniştitor. Se vor auzi păsărele ciripind, apa curgând, se vor auzi şi acordurile muzicii lui Bach.

Deocamdată s-a intenţionat implantarea uneia dintre variantele acestui proiect, aflat, ce-i drept, într-un stadiu incipient, la fermele de vaci din Olanda. Desigur, vacile olandeze, păscând o iarbă grasă, degajă multe bule de bioxid de carbon, de aceea numărul lor, conform deciziei adoptate, ar trebui redus drastic. Proiectul a stârnit un val de nemulţumiri în rândul fermierilor olandezi ale căror producţii de carne, de lapte şi de brânzeturi erau afectate. În ciuda promisiunilor autorităţilor că fermele rumegătoarelor ar putea fi foarte bine înlocuite cu fermele de viermi şi de insecte, destinate hranei populaţiei, fermierii nu au cedat. Ca să potolească protestele, autorităţile caută azi o soluţie de compromis.

Dacă vor citi cu atenţie romanul lui Rabelais, cu siguranţă vor găsi acolo şi compromisul. Romanul lui Rabelais le va oferi o soluţie salvatoare pentru ieşirea din impas.

Slavă lui Rabelais! De trei ori slavă!

***

Odată cu impunerea sancţiunilor, Europa şi-a scos vălul arătându-şi vulnerabilităţile. Am aflat ceea ce, de fapt, se ştia dintotdeauna, dar era trecut cu vederea. Şi anume: bătrânul continent - şi mă refer aici în special la Europa occidentală - are o economie competitivă, dispune de tehnologie avansată, dar nu are suficiente resurse de materii prime, şi nu mă refer aici doar la petrol şi gaze, ci la alte materii prime necesare industrie, pentru a-şi satisface nevoile. A căzut în primul rând vălul de pe Germania, care şi-a pierdut brusc din aura sa, expunându-şi goliciunea şi arătându-şi punctele slabe din economia sa.

Vulnerabilitatea aceasta a devenit atât de vizibilă, încât, de acum înainte, Germania, dar şi alte ţări dezvoltate vor fi şantajate dacă nu numai de Rusia, ci şi de alte ţări precum Nigeria, Algeria, Senegal, Kazahstan, Azerbaidjan, ca să mai vorbim de ţările din Golf, mari producătoare de gaze şi petrol, care vor profita - în fond, aceasta-i legea pieţei - de nevoia acută a Europei de a-şi menţine producţia la un anumit nivel şi, bineînţeles, o vor ţine mereu în şah, crescând mereu preţurile.

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit.

Epoca revendicărilor abia a început.

***

Afişând un zâmbet cuceritor pe faţă, dă mâna cu o fiinţă nevăzută aflată în spatele său. Camerele de luat vederi l-au surprins de câteva ori în această ipostază. Congresmenii americani au fost martori şi ei la astfel scene ce s-au derulat chiar în clădirea Capitoliului din Washington.

Unii comentatori politici au pus ieşirile pe seama vârstei, a neatenţiei, a tulburărilor de memorie şi a senilităţii de care dă dovadă preşedintele în unele situaţii, mai ales după ce ţine un discurs. Atunci, parcă din reflex, mânat de un instinct ce vine parcă nu dinlăuntru, ci de undeva din afara sa, preşedintele Biden se întoarce cu spatele la public şi strânge cu amabilitate şi recunoştinţă o mână nevăzută.

Să fie vorba de halucinaţie?

Tot ce e posibil. În fond şi preşedinţii nu sunt roboţi, ci oameni şi au parte de halucinaţii şi viziuni. Marele Cezar, dar şi Mohamed aveau periodic crize de epilepsie, când primeau anumite semnale din cer cum să acţioneze într-un caz sau altul. E tot posibil ca şi domnul preşedinte Biden să primească de undeva semnale, acţionând ca atare. Mai dă o sancţiune, mai decantează un război şi lumea merge înainte, ba chiar o mai ia şi înapoi..

Sau poate că lucrurile sunt mai simple decât ne închipuim şi că din pricina încordării, a stresului pe care-l simte atunci când ţine un discurs, preşedintele Biden se dezorientează pentru o scurtă perioadă, pierzând contactul cu realitatea. Mulţi însă insistă pe ideea lor, merg cu supoziţiile până în pânzele albe şi afirmând că în spatele preşedintelui Joe Biden stă întotdeauna o entitate nevăzută, venită dintr-o altă dimensiune, care-i controlează şi-i coordonează mişcările şi gândurile, şi care, îl ajută să ia anumite decizii cruciale şi să treacă fără prea mult stres peste momentele de cumpănă. Şi tocmai pentru faptul că-l ajută în astfel de momente, preşedintele Joe Biden simte nevoia să-i fie recunoscător fiinţei nevăzute, strângându-i mâna.

Desigur, nimeni nu ştie dacă această entitate vine de undeva de pe pământ sau din cosmos: cert este că pentru Joe Biden ea a devenit o prezenţă obişnuită.

Şi nu numai pentru el, ci şi pentru agenţii săi de pază, care l-au surprins, după cum afirmă unele surse, în ipostaze şi mai insolite.

Agenţii FBI, dar şi cei de la CIA au acţionat cu prudenţă şi discreţie, încercând să dezlege misterul şi să afle dacă entitatea nevăzută ce-l bântuie pe Biden nu e cumva un agent străin, trimis cu misiunea specială pentru a destabiliza America. Şi nu numai America, ci şi o mare parte din aliaţii săi fideli.

Atraşi de subiect, profiler-ii din State au reuşit după nenumărate încercări să-i fac un profil psihologic entităţii în cauză, stabilind că au de-a face cu o entitate stabilă emoţional şi echilibrată din punct de vedere somatic, ba mai mult decât atât, au trecut la etapa următoare şi luând legătura cu o echipă de graficieni, au reuşit să-i facă şi un portret „anatomic”, în urma căruia au tras concluzia că entitatea nevăzută seamănă cu o insectă. Mai exact cu un greier, care însă poate lua şi formă umanoidă.

Oamenii de pază ai preşedintelui au rămas însă destul de sceptici: ei suspectează entitatea de faptul că ar avea intenţii dubioase, printre altele să-l îmbrobodească pe preşedinte şi să pună mâna pe valiza nucleară. De aceea au urechile ciulite şi ochii aţintiţi în toate părţile. Ba chiar se spune că unii, cuprinşi de stres, ar suferi şi ei de anumite halucinaţii, auzind ca prin vis cum entitatea respectivă se apropie de fotoliul în care preşedintele îşi face siesta, încercând să-i smulgă valijoara din mâna adormită: „Lasă-mă un pic s-o văd mai bine cum arată...”

Preşedintele însă e vigilent chiar şi atunci când e pe jumătate adormit: „Ia mâna”, îi spune.

„Promit că n-o să fac nimic rău...”

„N-am încredere în promisiunile tale. La drept vorbind nici nu ştiu cine eşti şi ce vrei de la mine...”

„Ar trebui să mă cunoşti. Ne întâlnim de atâta timp. Eu sunt Biden, sinele tău profund...”

„Jos laba de pe valiză, dacă eşti Biden! Dar te previn că nu există nici un Biden în afară de mine. Eu sunt Bidenul suprem. Hai, marş!”

Dar entitatea nu se lasă bătută cu una cu două, ci după un timp, oamenii de pază ai preşedintelui aud rostind cu voce limpede, ca de cristal: „Nu, drăguţele, Bidenul suprem sunt eu. Dă-mi, te rog, valiza...”

Etc., etc.

Nichita Danilov este scriitor şi publicist

articolul original.

Nici prea-prea, nici foarte-foarte. Remiză albă la start

7 August 2022 at 23:50
image

Oţelul Galaţi – Politehnica Iaşi 0-0, în prima etapă a Ligii a II-a de fotbal

Oţelul: Dur-Bozoancă - S. Rus, Yabre, Azinovic, Nedelea – Markovic (’56 A. Adăscăliţei) – Mitoi (’63 Maxim), Jardan, Gorovei (’82 D. Cireş), A. Nica - Cîrjan (’82 Berisha). Antrenor: Dorinel Munteanu.

oli: Knoflach – Fosu-Mensah (’78 Martac), Lică, Tincu, Finica - Vaşvari, Marchioni (’58 Fr. Cristea) – Anton (’66 Bujor), Roman, Hunte (’78 Ştefanovici) – Plohotniuk (’46 Tomczyk). Antrenor: Claudiu Niculescu.

Cartonaşe galbene: Nedelea (’29), Nica (’87) - Anton (’65), Martac (’81), Vaşvari (’82).

Arbitri: Cristian Moldoveanu; Ionuţ Bobe, Erchian Ionus.

Mare favorită în cursa pentru promovare, ţinând cont de condiţiile pe care le are şi culoarul existent, Politehnica Iaşi nu a reuşit să învingă sâmbătă, în prima rundă a eşalonului doi, o nou-promovată, Oţelul Galaţi. Rezultatul este echitabil după aspectul jocului în care Poli a arătat şi lucruri bune şi destule deficienţe.

Prima repriză, cu un ritm bun pentru nivelul eşalonului doi şi contextul disputării partidei, a oferit doar două ocazii de gol, abia pe final. Plohotniuk (’33) a şutat peste poartă, de la 14 metri, deşi a fost singur pentru un moment, iar Knoflach a parat spectaculos peste patru minute singurul şut (!) pe poartă, expeditor fiind Cîrjan.

Actul secund a adus mai multe faze de poartă. Poli a început mai bine şi a irosit o uriaşă ocazie de a deschide scorul în minutul 51, când Roman a trimis din careul mic peste poartă, Finica (’51 – şut de la 25 de metri respins de portar) şi Vaşvari (’61 – în poziţie excelentă a fost blocat de Yabre) fiind şi ei periculoşi. Oţelul a replicat imediat, prin Nica (’62) şi, mai ales, Yabre (’67), care, singur la 7 metri, a reluat cu capul peste poartă. Temătoare să nu primească gol, Politehnica nu a mai forţat apoi, gazdele nu au avut nici ele forţă, astfel că meciul a curs implacabil spre un rezultat alb.

Deşi gazdele au fost susţinute de peste opt mii de fani, punctul obţinut nu poate mulţumi o echipă oaspete cu mulţi jucători de calitate, plătiţi excelent, alibiul lipsei de omogenitate a trupei cu zece jucători noi funcţionând însă deocamdată.

Poli a fost prezentată cu Miroslava, la Oţelul a venit Delia!

^ Celebra cântăreaţă Delia a susţinut un scurt moment artistic înainte de începerea partidei, cântând şi noul imn al Oţelului, pe care l-a compus. Reamintim, Politehnica a fost prezentată într-un meci amical cu Ştiinţa Miroslava, în care au fost comise mai multe gafe uriaşe. ^ Abia venit săptămâna trecută, Alin Roman a fost titularizat după ce transferul lui s-a rezolvat cu o zi înainte de meci. Şi portarii veniţi foarte târziu şi transferaţi vineri, Knoflach şi Jankov, au fost în primii 18, astfel că titularul din sezonul trecut, Brînză, nu a prins nici banca de rezerve. ^ Una dintre ciudăţeniile semnalate, faptul că Poli are trei fundaşi dreapta în lot, a fost văzută şi la Galaţi, unde Fosu-Mensah a fost titularizat, iar Martac şi Kouadio au fost rezerve. ^ Rezerve neutilizate la oaspeţi au fost Jankov, Plămadă, Ciaun, Kouadio. ^ Gorovei, de la gazde, a fost format de Poli. ^ Oaspeţii au fost încurajaţi de un consistent grup de fani. Câţiva suporteri gălăţeni au încercat să-i atace pe ieşeni, însă forţele de ordine au stopat la timp asaltul. ^ În minutul 35 Nedelea putea vedea al doilea cartonaş galben, gălăţeanul fiind iertat de arbitru. ^ Deşi are un lot supranumeric, Niculescu a anunţat la final că mai vrea doi-trei jucători!

Declaraţiile tehnicienilor

Dorinel Munteanu: “Nu sunt mulţumit de joc şi de rezultat. Adversarul nu ne-a pus prea multe probleme, chiar dacă are experienţă multă. Am avut două-trei ocazii clare, cu puţină şansă puteam câştiga. Ne gândim la play-off în iarnă. Au fost jucători care m-au mulţumit, dar şi câţiva în privinţa cărora vom lua o decizie. Trebuie să se trezească, să facă mai mult pentru echipă, nu merge aşa!”

Claudiu Niculescu: ”Nu mă mulţumeşte rezultatul, deşi e un punct câştigat, cu o echipă bună, mă mulţumeşte însă atitudinea. Acest punct, cu o echipă agresivă, compactă, periculoasă la fazele fixe, pe terenul căreia puţine echipe vor lua puncte, poate conta la final. Liga a II-a este grea, agresivă. Cei veniţi de mai mult timp au înţeles deja. Altora, veniţi de curând, ca Mensah sau Marchioni, trebuie să le mai explic, de dimineaţa până seara la culcare poate, ce înseamnă Liga a II-a, chiar dacă ei au calitate individuală”.

articolul original.

Auditul public, între ineficiență și dezideratul consolidării

7 August 2022 at 23:50
image

În România fac obiect al auditului public 13.192 instituții și diverse entități ale statului. Din acestea, circa 88% țin de administrația publică locală. Un raport de anul trecut al MF grupează entitățile auditabile astfel: (i) 17 ministere cu 1.276 unități subordonate acestora; (ii) 40 autorități administrative autonome, având 251 unități subordonate; (iii) 1.165 UAT-uri care raportează prin DGRFP, cu 5.612 entități subordonate. La acestea se adaugă (iv) 2.063 UAT-uri (cu 2.768 entități subordonate), care își asigură funcția de audit public intern în sistem de cooperare. Dacă astăzi legislația prevede obligativitatea compartimentelor API de a efectua misiuni specifice asupra activităților entității publice cel puțin o dată la trei ani, o iminentă modificare majorează această perioadă la patru ani.  

În principal, instituirea activității de audit public la nivelul entităților statului, prin Legea nr. 672 din 2002, viza o mai bună gestionare a formării și utilizării fondurilor publice precum şi o administrare optimă a patrimoniului public. Astăzi, după două decenii de la legiferare, constatăm că lucrurile sunt încă departe de a fi în spiritul și litera normei menționate. Chiar dacă auditului public intern (API) i s-a fixat menirea de ”a ajuta entitatea publică să își îndeplinească obiectivele (...), a evalua și îmbunătăți eficiența și eficacitatea managementului riscului, controlului și proceselor de guvernanță” (https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/40929), într-un număr considerabil de mare de instituții, nici măcar nu a fost înființată funcția de audit.

Lecturând un raport de anul trecut al MF privind activitatea de API din sectorul public, se desprinde constatarea că din cele 13.192 instituții care au obligativitatea înființării acestei funcții, o regăsim  în realitate doar la 11.608 dintre acestea (88%). Din cele 1.584 entități care nu au înființat funcția de API, 192 sunt din administrația publică centrală și 1.392 din administrația publică locală (https://mfinante.gov.ro/documents/35673/779515/Raportanualnational2020.pdf).

Deși normele sunt imperative în privința înființării respectivei funcții, o serie de cauze, cât se poate de reale de altfel, a făcut ca API să nu fie prezent nici astăzi în sute de instituții. Între acestea: insuficiența resurselor financiare, existența unor contracte de prestări servicii pentru API în derulare, desființarea compartimentelor de API în cazul restructurării instituțiilor, urmată de redistribuirea posturilor către alte structuri din cadrul entităţii. Nu de puține ori a avut loc preluarea posturilor de auditor intern și transformarea lor în posturi de consilier de către ordonatorul principal de credite. Dar, în opinia noastră, cel mai mult a contat faptul că nu au fost aplicate sancțiuni pentru neorganizarea auditului intern, deși această situație intră sub incidența art. 23(a) din Legea 672/2002, constituind contravenție. Nivelul amenzii nu este de neglijat, fiind cuprins între 3.000 și 5.000 lei.

Explicația neaplicării sancțiunilor trebuie pusă în legătură cu ignorarea art. 24 din aceeași lege, care obliga ordonatorii principali de credite bugetare (miniștrii, alți șefi de instituții centrale etc.) să împuternicească reprezentanți ai acestora care să constate și să aplice sancțiunile. Chiar MF, abia în anul 2020 emite un ordin în acest sens (OMFP nr. 7/2020). Dar dincolo de situația entităților care nu au înființat funcția de API, în practică întâlnim adesea cazuri în care auditul intern este înființat dar nu funcționează efectiv.

Revenind la cele 13.192 instituții obligate (prin lege) să aibă o structură de API funcțională, din punctul de vedere al funcționării efective a respectivelor structuri, acestea comportă următoarea divizare: ”(i) 9.539 de entități au înființat auditul intern și acesta funcționează, ceea ce reprezintă un grad de funcționare al auditului intern de circa 72%; (ii) la 3.653 de entități auditul intern nu funcționează (circa 28%), astfel: (ii.1) 2.069 entități au înființat auditul intern dar acesta nu funcționează, (ii.2) 1.584 de entități nu au înființat auditul intern, deci implicit acesta nu funcționează.” (https://mfinante.gov.ro/documents/35673/779515/Raportanualnational2020.pdf). Situația este legată și în acest caz de motive precum lipsa resurselor umane și financiare, neorganizarea concursurilor de ocupare a posturilor vacante de auditor public intern etc. Totuși, pe ansamblu, dificultățile se datorează și cadrului legal.

Deși, de la apariția ei, Legea nr. 672/2002 privind auditul public intern a fost modificată de mai multe ori, aceasta încă nu este capabilă să consolideze sistemul din aria de reglementare. O revizie majoră de text, cu luarea în considerare a bunelor practici din alte state, s-ar fi impus demult. Oricum, pe principiul ”mai bine mai târziu decât niciodată”, astăzi sunt făcute toate preparativele unei amendări severe a legii prin - cum altfel! – ordonanță de guvern.

Din proiectul acesteia rezultă că ar urma să i se aducă legii în cauză nu mai puțin decât 22 modificări și completări. Inițiatorul (MF), când e vorba să descrie beneficiile și costurile estimate ca urmare a intrării în vigoare a actului normativ, reține că ”Implementarea prevederilor proiectului de act normativ conduce la: (i) consolidarea funcției de audit intern în entitățile publice și urmărirea mai bună a constituirii și utilizării resurselor publice; (ii) creșterea calității în exercitarea acesteia; (iii) întărirea compartimentelor de API din cadrul structurilor asociative ale administrației publice locale, care asigură funcția de audit intern în sistem de cooperare.” (Notă de fundamentare la Proiectul OG pentru modificarea și completarea Legii nr. 672/2002 privind auditul public intern, https://mfinante.gov.ro/documents/35673/5553347/NFProiectOGMODIFL672_18072022.pdf).

Modificările și completările legii vizează de la definirea unor termeni (cadrul organizatoric și funcțional al activității de API, certificat de atestare, recomandări neînsușite), până la atestarea structurilor asociative ale administrației publice locale în vederea asigurării funcției de API în sistem de cooperare etc. Iată, de pildă, ce înseamnă acum cadrul organizatoric și funcțional al activității de API: ”Organizarea și asigurarea funcționării auditului public intern prin aprobarea în organigramă a unui compartiment de API cu cel puțin două posturi de auditori interni, cu normă întreagă și asigurarea resurselor financiare necesare funcționării sau asigurarea funcției de API de către organul ierarhic superior ori aderarea la sistemul de cooperare pentru asigurarea funcției de API” (Proiect OG pentru modificarea și completarea Legii nr. 672/2002, https://mfinante.gov.ro/documents/35673/5553347/ProiectOGMODIFL672_18072022.pdf).

Dar să vedem de ce este importantă această definire. În primul rând, ani în șir, tocmai datorită neclarităților din jurul acestei noțiuni, actul normativ (Legea nr. 672/2002) nu și-a putut îndeplini funcția coercitivă. Amintim că art. 23 lit. a), din Legea nr. 672/2002, prevede că „încălcarea obligației de a asigura cadrul organizatoric și funcțional necesar desfășurării activității de API, potrivit prevederilor art. 11 lit. a) din lege”, constituie contravenție (amendă între 3.000 lei și 5.000 lei). Obligația asigurării respectivului cadru revine (cf. art. 11 lit. a din aceeași lege)  conducătorului instituției publice sau, în cazul entității publice, organul de conducere colectivă. Nedefinindu-se exact termenul ca atare (”cadrul organizatoric și funcțional al activității de API”), apăreau dificultăți majore în aplicarea contravenției prevăzută la art. 23, lit. a) din Legea nr. 672/2002, sancțiunile riscând să fie anulate ca urmare a eventualelor contestații.

Mai exact spus, în stabilirea contravenției marea neclaritate era (potrivit inițiatorului) dacă, ”cadrul organizatoric și funcțional presupune înființarea unui compartiment cu minimum două posturi de auditori interni, aprobate și bugetate, cu normă întreagă (art. 2 lit. f) sau aceasta include și dimensionarea compartimentului de audit public în funcție de volumul activităților și riscurile asociate acestora (art. 12 alin. (4).” (Notă de fundamentare la Proiect OG pentru modificarea și completarea Legii nr. 672/2002, https://mfinante.gov.ro/documents/35673/5553347/NFProiectOGMODIFL672_18072022.pdf).

De altfel, și dinspre entitățile publice au venit explicații că în organizarea API au întâmpinat dificultăți, care au fost puse adesea pe seama noțiunii menționate, insuficient definită și explicată în normele legale. Însă, odată adoptată OG la care facem referire aici, dincolo de faptul că asemenea discuții rămân fără obiect, se așează vizibil bazele unor schimbări care să garanteze mai buna gestionare a banului public. Implementându-se adecvat noile norme privind API, managerii ar putea deveni mai responsabili, iar activitatea unităților administrativ teritoriale ar deveni mai transparentă - atât în privința stabilirii, colectării și utilizării resurselor bugetare, cât și a administrării patrimoniului public. 

articolul original.
❌