ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 2 December 2022Ziarul Unirea

Biserica Ortodoxă Rusă a fost INTERZISĂ în Ucraina: Preoții s-ar ține de recrutări pentru război

2 December 2022 at 16:27

Biserica Ortodoxă Rusă a fost INTERZISĂ în Ucraina: Preoții s-ar ține de recrutări pentru război

Centrul pentru Comunicații Strategice din cadrul Ministerului Politicii Informaționale de la Kiev a explicat de ce autorităţile au decis să interzică activitățile Bisericii Ortodoxe Ucrainene subordonate Patriarhiei Moscovei.

„De ce a interzis Zelenski (Volodimir Zelenski, preşedintele ucrainean, n.r.) activitățile Bisericii Ortodoxe Ucrainene – Patriarhia Moscovei? Organizațiile religioase nu ar trebui să încalce drepturile și libertățile cetățenilor, să nu reprezinte o amenințare la adresa vieții, sănătății și siguranței. Dar obiectivele Bisericii Ortodoxe Ucrainene subordonate Patriarhiei Moscovei le încalcă prin cooperarea cu statul agresor” – a transmis Centrul pentru Comunicaţii Strategice, scrie Rador.

De asemenea, departamentul subliniază că, în bisericile subordonate Moscovei, se răspândeşte propagandă rusă, sunt acoperite activități ale serviciilor de informații inamice şi sunt recrutaţi agenți ruși. Centrul menționează că Biserica Ortodoxă Ucraineană trebuie să demonstreze că nu are nicio legătură ecleziastică și canonică cu Patriarhia Moscovei, care servește regimul lui Vladimir Putin și obiectivele acestuia în războiul de agresiune împotriva Ucrainei.

Amintim că, în ultimele săptămâni, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a efectuat o serie de percheziții în biserici şi mănăstiri subordonate Patriarhiei Moscovei din capitala Kiev și din mai multe regiuni ale ţării. Percheziţiile respective au legătură cu propaganda „lumii ruse” în bisericile subordonate Moscovei. Mai mulți clerici au fost notificaţi că figurează ca suspecţi în dosare deschise în acest sens. Pe 1 decembrie, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că, în urma unei solicitări a Consiliului de Securitate și Apărare Națională, guvernul de la Kiev trebuie să propună Radei Supreme să adopte interzicerea activităților Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei.

De asemenea, a fost inițiată verificarea legalității prezenţei acestei biserici pe teritoriul complexului monagah Lavra Pecerska din Kiev. În plus, Zelenski a introdus sancțiuni personale împotriva unor reprezentanți ai organizațiilor religioase afiliate centrelor de influență din Federația Rusă. Pe 2 decembrie, Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat percheziții în mai multe biserici și mănăstiri subordonate Moscovei din regiunile Transcarpatia, Jitomir şi Rivne, iar preşedintele Zelenski a emis un decret prin care aprobă o decizie a Consiliului de Securitate și Apărare Națională de a interzice desfăşurarea pe teritoriul Ucrainei a activităților organizațiilor religioase afiliate centrelor de influență din Rusia.

articolul original.

Pantone a ales culoarea anului 2023: Culoarea radiază energie și entuziasm

2 December 2022 at 16:03

Pantone a ales culoarea anului 2023: Culoarea radiază energie și entuziasm

Culoarea anului 2023 stabilită de Pantone este Viva Magenta 18-1750, care oscilează între energie și entuziasm, după cum a fost explicat de experții companiei.

Este o nuanță înrădăcinată în natură, care provine din familia roșu și care exprimă forță. Viva Magenta este curajoasă și neînfricată, veselă și optimistă.

Culoarea Anului din acest an este puternică și conferă putere. Este un nou roșu animat care încurajează experimentarea și exprimarea de sine fără rețineri, o nuanță electrizantă și fără limite, care se manifestă ca o declarație de excepție.

Pantone 18-1750 Viva Magenta este o culoare îndrăzneață, plină de spirit și incluzivă.

articolul original.

Procedura de atribuire a lucrărilor necesare pentru modernizarea a 11 străzi din Pianu a fost pusă la licitație

2 December 2022 at 14:12

Procedura de atribuire a lucrărilor necesare pentru modernizarea a 11 străzi din Pianu a fost pusă la licitație

Primăria Comunei Pianu a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice procedura de atribuire a lucrărilor necesare pentru modernizarea a 11 străzi. Vorbim de 4 străzi din Pianu de Sus și 7 străzi din Pianu de Jos.

created by dji camera

Valoarea contractului propus este de peste 3 milioane de lei. Comuna Pianu este beneficiara unei finanţări prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny” pentru ,,Modernizare străzi în comuna Pianu, județul Alba”, obiectiv de investiții care are in vedere modernizarea unor străzi situate in intravilanul localitatiilor Pianu de Sus si Pianu de Jos.

Amplasamentul pe care se vor realiza lucrările de modernizare se identifică cu suprafaţa existentă a strazilor, nefiind necesară ocuparea de terenuri noi.

Din punct de vedere administrativ,străzile si elementele conexe ale acestora propuse pentru modernizare fac parte din domeniul public, fiind în administrarea Primăriei Comunei Pianu.

Durata contractului va fi de maxim 12 luni de la emiterea ordinului administrativ de începere a lucrărilor. Durata de garanţie acordată lucrărilor va fi de minim 36 de luni.

articolul original.

O nouă licitație pentru achiziția unor lucrări de creștere a eficienței energetice a clădirilor Spitalului Municipal Blaj a fost deschisă: Care este valoarea contractului

2 December 2022 at 13:38

O nouă licitație pentru achiziția unor lucrări de creștere a eficienței energetice a clădirilor Spitalului Municipal Blaj a fost deschisă: Care este valoarea contractului

Primăria Blaj a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o nouă licitație pentru achiziția de servicii de elaborare documentații tehnico-economice privind creșterea eficienței energetice a clădirilor Spitalului Municipal Blaj.

Licitația vizează elaborarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenții (D.A.L.I.), întocmirea documentatiei pentru obținerea Certificatului de Urbanism, obținerea avizelor impuse prin Certificatului de Urbanism, ridicare topografică și predare documentație în vederea autorizării de securitate la incendiu.

Valoarea totală estimată a contractului propus este de circa 100.000 de lei. Data preconizată pentru inceperea serviciilor este de o zi de la data constituirii garanției de bună execuție. Lucrările de creștere a efecienței energetice preconizate se vor realiza la clădirea policlinicii și la clădirea spitalului din Blaj.

articolul original.

Schimbări în educația superioară? Admitere centralizată la facultate, pe baza rezultatelor la Bacalaureat?

2 December 2022 at 12:01

Schimbări în educația superioară? Admitere centralizată la facultate, pe baza rezultatelor la Bacalaureat?

Ce ar însemna ca în România să fie introdus un sistem centralizat de admitere la facultate, bazat în principal pe rezultatele de la Bacalaureat și realizat pe o platformă digitală centrală?

Un sistem care să înlocuiască felul actual prin care, în baza autonomiei universitare, fiecare universitate sau chiar facultate stabilește după cum crede de cuviință că trebuie să organizată admiterea? Opțiunea, folosită într-o mai mică sau mai mare măsură în unele state europene, este analizată într-un studiu publicat recent de UEFISCDI, organism care se ocupă cu finanțarea învățământului superior și a cercetării.

Studiul prezintă o serie de avantaje pe care admiterea centralizată le-ar aduce, dar și o serie de provocări ce ar afecta în cascadă organizarea bacalaureatului și felul cum e conceput curriculumul. Iar documentul, declarat a fi unul care să susțină fundamentarea politicilor publice în domeniul educației, este prezentat într-un moment în care aceste aspecte urmează să fie decise deja, în bună măsură, de așteptatele legi privind învățământul superior și cel preuniversitar.

Studiul “Evaluare ex ante a impactului introducerii unui sistem centralizat de admitere în universități” (accesibil pe această pagină a UEFISCDI) arată că modul cum sunt folosite, în prezent, rezultatele la Bacalaureat pentru admiterea în multe facultăți, ar facilita aplicarea unui sistem centralizat de admitere, considerat drept o posibilă soluție pentru a crește echilibrului între echitate și selecție și, astfel, pentru a întări accesul tinerilor în învățământul superior. Pe de altă parte, el arată că, în sistemul actual, există numeroase complicații de care trebuie ținut cont și care ridică semne de întrebare privind viabilitatea procedurală și legală a unui astfel de sistem.
Ce înseamnă un sistem centralizat?

Potrivit versiunii luate în considerare în analiza UEFISCDI, un astfel de sistem ar fi unul care s-ar baza pe o platformă online gestionată centralizat de o entitate a Ministerului Educației, platformă unde s-ar înscrie candidații și care s-ar putea dezvolta în jurul rezultatelor obținute la Bacalaureat – completate, dacă unele universități doresc, de rezultate la probe specifice. Modelul ține cont de faptul că foarte multe facultăți iau deja în considerare – uneori, ca unică modalitate de ierarhizare și selecție – rezultatele candidaților la Bacalaureat. Această soluție, afirmă documentul, ar duce la o creștere a eficienței administrative și tehnice, rămânând ca unele universități să organizeze unele probe suplimentare (de exemplu, probe specifice pentru Arte sau teste psihologice în domeniile militare), probe care să nu contribuie, însă, la ierarhizarea candidaților, ci doar la trierea lor.

Analiza UEFISCDI face trimitere la practicile Internaționale, arătând că există trei tipare urmate de majoritatea țărilor lumii: sisteme selective, majoritare în Europa, sisteme în care universitățile folosesc teste, examene etc pentru a-i selecta pe absolvenții de liceu (țări precum Marea Britanie, Spania, Ungaria); țări cu sisteme deschise, cu admitere centralizată (Franța Grecia, Elveția), sau sisteme unde sunt folosite teste standardizate. Și sunt țări care folosesc sisteme hibrid.

Studiul citat are două componente – o cercetare cantitativă a modelelor aplicate de universitățile românești, respectiv una cantitativă, bazată pe 27 de interviuri, preponderent cu experți din Ministerul Educației, ARACIS, universități sau din conducerea liceelor.
Principalele concluzii:

Cercetarea arată, pe de o parte, că sistemul actual, în care notele la Bacalaureat sunt principalul instrument de selecție, ar facilita introducerea unui sistem centralizat. Doar 17,3% dintre facultăți nu iau în calcul la admitere bacalaureatul (mai ales în științe biologice și biomedicale, artă sau instituțiile militare).

Interviurile la nivel de experți arată că modelul ar contribui la standardizarea și digitalizarea procesului de admitere, la creșterea transparenței și obiectivității, la creșterea relevanței examenului de Bacalaureat.

În același timp, sunt identificate “forțe de rezistență”: autonomia universitară, inerția sistemului, dorința de a face ierarhizări specifice fiecărei specializări.
Argumente pro și contra

Pe baza interviurilor, studiul consemnează o serie de argumente pro și contra acestui sistem.

“Argumente pro:

scăderea efortului depus de elevii din anii terminali, care se vor concentra doar asupra probelor de bacalaureat

reducerea presiunii financiare create de pregătirea suplimentară (meditații) pentru examenele de admitere

creșterea motivației elevilor de a se pregăti pentru bacalaureat, ca și a șanselor de acces la învățământul superior pentru categoriile defavorizate

corectitudinea și obiectivitatea repartizării computerizate

accesul unitar la informații privind admiterea la universitate și sporirea transparenței admiterii

diminuarea efortului depus de universități pentru organizarea admiterii.

Argumentele contra țin de:

lipsa de relevanță a notelor de la bacalaureat pentru profilul unor facultăți, mai ales al celor vocaționale

perpetuarea unor practici incorecte privind notarea absolvenților

faptul că bacalaureatul încetează să constituie un examen de evaluare a competențelor dobândite la nivelul liceului, transformându-se într-un examen de admitere la programele de licență

riscul ca la examenul de bacalaureat unii elevi să performeze sub nivelul cunoștințelor acumulate din motive contextuale, fără posibilitatea unui nou examen, ceea ce ar diminua șansele de admitere la studiile de licență
faptul că elevii de liceu nu au același curriculum, însă pot susține, pentru admiterea la universitate, examen la o disciplină mai puțin studiată ori chiar nestudiată în timpul liceului
posibila creștere a abandonului universitar, din cauza alegerii greșite a domeniului de studii
scăderea prestigiului unor universități
pierderea sau diminuarea veniturilor obținute de universități din organizarea admiterii la învățământul de licență
temerea că se încalcă autonomia universitară
existența unui număr mare de documente ce trebuie verificate la admitere și a unui număr mai mare decât în prezent de retrageri, în condițiile înscrierii candidaților la mai multe facultăți.”

Deși analiza constată că impactul unui sistem de admitere centralizat, pe bază de Bacalaureat, ar fi mai degrabă unul pozitiv (creșterea accesului, sporirea transparenței, reducerea efortului de organizare, modernizare prin digitalizare), recomandările oferite de respondenți în cadrul interviurilor sunt mai degrabă împotriva unui astfel de sistem sau de abordare precaută a subiectului, la nivel de politici publice.

articolul original.

2 decembrie 2022, COVID-19 în Alba. O nouă infectare și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

2 December 2022 at 10:46

2 decembrie 2022, COVID-19 în Alba. O nouă infectare și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

La nivelul județului Alba, joi, 1 decembrie 2022, s-a înregistrat o infectare cu COVID-19, potrivit datelor transmise de DSP Alba.


În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat niciun deces în rândul persoanelor bolnave de COVID-19.

Atfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 59656 de persoane confirmate, 58433 persoane vindecate, 1.311 decese.
Joi, în județul Alba au fost prelucrate în total 60 teste, 15 PCR, 45 de teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 505559, mai exact, 366330 de teste PCR și 139229 de teste rapide.

De unde provin cazurile:
CUGIR – 1

OCOLIŞ 2.05
LIVEZILE 1.74
ORAŞ CUGIR 1.15
ALBAC 1.03
ORAŞ ABRUD 0.78
BUCIUM 0.73
SĂLCIUA 0.73
ROŞIA DE SECAŞ 0.64
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 0.54
HOREA 0.53
MUNICIPIUL BLAJ 0.53
CRICĂU 0.51
GÂRBOVA 0.47
BUCERDEA GRÂNOASĂ 0.44
LUNCA MUREŞULUI 0.39
MUNICIPIUL ALBA IULIA 0.37
MUNICIPIUL SEBEŞ 0.37
VINŢU DE JOS 0.36
CETATEA DE BALTĂ 0.32
ORAŞ CÂMPENI 0.14
ORAŞ TEIUŞ 0.14
ORAŞ ZLATNA 0.13
MUNICIPIUL AIUD 0.08
ORAŞ OCNA MUREŞ 0.07
ALMAŞU MARE 0
ARIEŞENI 0
AVRAM IANCU 0
BERGHIN 0
BISTRA 0
BLANDIANA 0
CÂLNIC 0
CENADE 0
CERGĂU 0
CERU-BĂCĂINŢI 0
CIUGUD 0
CIURULEASA 0
CRĂCIUNELU DE JOS 0
CUT 0
DAIA ROMÂNĂ 0
DOŞTAT 0
FĂRĂU 0
GALDA DE JOS 0
GÂRDA DE SUS 0
HOPÂRTA 0
IGHIU 0
ÎNTREGALDE 0
JIDVEI 0
LOPADEA NOUĂ 0
LUPŞA 0
METEŞ 0
MIHALŢ 0
MIRĂSLĂU 0
MOGOŞ 0
NOŞLAC 0
OHABA 0
PIANU 0
POIANA VADULUI 0
PONOR 0
POŞAGA 0
RĂDEŞTI 0
RÂMEŢ 0
RIMETEA 0
ROŞIA MONTANĂ 0
SĂLIŞTEA 0
SÂNCEL 0
SÂNTIMBRU 0
SĂSCIORI 0
SCĂRIŞOARA 0
ŞIBOT 0
SOHODOL 0
ŞONA 0
ŞPRING 0
STREMŢ 0
ŞUGAG 0
UNIREA 0
VADU MOŢILOR 0
VALEA LUNGĂ 0
VIDRA 0
articolul original.

VIDEO| Măsuri de securitate sporite la parada militară de 1 Decembrie: Oamenii au fost percheziționați

2 December 2022 at 09:50

VIDEO| Măsuri de securitate sporite la parada militară de 1 Decembrie: Oamenii au fost percheziționați

Mai multe persoane au fost percheziționate înainte de a avea voie să participe la parada militară de 1 Decembrie de la Alba Iulia. Aceste măsuri au fost văzute ca fiind necesare, odată cu venirea premierului Nicolae Ciucă la Alba Iulia.

În videoclip se poate observa cum polițiștii opresc oamenii pentru a le verifica gențile sau pentru a efectua o percheziție corporală.

body{overflow:hidden}img{margin:auto;width:100%;position:absolute;inset:0;height:auto;overflow:hidden}svg{position:absolute;top:50%;left:50%;transform:translate(-50%,-50%);filter:grayscale(100%);opacity:.8}a:hover svg{opacity:1;filter:none}image" data-lazy-src="https://www.youtube.com/embed/i-eGXv4o5L4?feature=oembed&autoplay=1" data-lazy-method="viewport" data-lazy-attributes="srcdoc,src">

Un cetățean s-a arătat indignat de aceste măsuri de protecție: ”Rușine! Ce credeți că găseați în rucsacele fetelor? Kalashnikov-uri? Lansatoare de rachete?”.

articolul original.

Salariile din învățământ vor fi majorate de la 1 ianuarie 2023. Câți bani vor primi în plus profesorii

2 December 2022 at 08:37

Salariile din Educație vor fi majorate de la 1 ianuarie 2023, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență. Care sunt criteriile care vor fi luate în considerare.

Documentul prevede prorogările, abrogările sau amânările pe care Guvernul le va face înainte de adoptarea bugetului pentru a evita cheltuieli cu impact bugetar mare. Mai mult, salariile vor crește în întregul sector al angajaților de la stat, nu doar cele ale profesorilor.

În urmă cu o lună, ministrul Educației Ligia Deca declara că există discuții cu privire la creșterea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie 2023, procentul de majorare fiind încă în discuție la acea vreme. Nicio altă declarație nu a mai fost făcută cu privire la acest subiect de un alt oficial guvernamental sau de către sindicatele din învățământ.

Ce prevede proiectul privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice

Salariile cadrelor didactice trebuiau să fie majorate până la nivelul grilei de salarizare din 2022 încă din 2020, dar acest lucru a fost amânat, pe rând de Guvernele Orban și Cîțu. Anul trecut, Guvernul Ciucă a aprobat două creșeri a câte patru procente.

Proiectul prevede: „Prin derogare de la prevederile alin. (2) al art. 12 din Legea cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2023, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fără a se depăși valoarea nominală pentru anul 2022 stabilită potrivit anexelor la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv prin înmulțirea coeficienților de ierarhizare cu 2.500 lei”.

Angajaţii de la stat, inclusiv profesorii, vor primi în plus 10% la salariul de bază

Potrivit proiectului de lege, toți angajații din sistemul bugetar, inclusiv cei din învățământ, vor avea în plus 10% la salariul de bază pe care îl au în momentul de față, dar nu mai mult decât grilele de salarizare prevăzute de lege.

Salariile de bază ale profesorilor, pe fiecare în funcție și grad didactic, conform grilei de salarizare:

Un profesor cu grad didactic I și studii superioare de lungă durată, cu vechime de peste 25 de ani, va avea un salariu de bază de 5.517 de lei lunar, dacă se aplică grila de salarizare din Legea 153 și dacă creșterea de 10% din proiectul de OUG dezbătut asigură majorarea până la acel nivel. Dacă vechimea este între 20 și 25 de ani, profesorul va primi lunar 5.101 lei. Pentru cei cu vechime de 1-5 ani, salariul va fi de 4.372 de lei.

Profesorii cu grad didactic II și studii superioare de lungă durată cu vechime de 1-5 ani vor avea un salariu de bază de 4.235 de lei. Cei cu același grad și vechime de 5-10 ani, 4.326 de lei. Pentru vechime 10-15 ani, 4372 lei, pentru vechime 15-20 de ani, salariul de bază va fi 4.417 lei.

Un profesor debutant va avea un salariu de 4.098 lei pe lună, dacă are studii superioare de lungă durată.

Salariile de bază prevăzute de grila de salarizare sunt brute.

Pentru stabilirea salariului net sunt scăzute contribuțiile și impozitul pe venit, circa 42%. Venitul salarial poate include sporuri, indemnizații și alte componente, sumele putând fi diferite de la un angajat la altul, informează edupedu.ro.

articolul original.

Când începe vacanța de iarnă 2022-2023: Structura anului școlar și principalele schimbări pentru elevi și profesori

2 December 2022 at 06:00

Când începe vacanța de iarnă 2022-2023: Structura anului școlar și principalele schimbări pentru elevi și profesori

Doar trei săptămâni vor învăța elevii până să se bucure din nou vacanță. Și asta deoarece vacanța de iarnă va începe pe 23 decembrie 2022, cu doar o zi înaintea Ajunului și se va încheia duminică, 8 ianuarie 2023. 

Atenție! Anul acesta, vacanța de iarnă se încheie pentru toți elevii din învățământul preuniversitar în același timp! Așadar, în data de 9 ianuarie 2023, toți elevii se întorc în bănci. Atât cei din clasele primare, grădiniță, gimnaziu și liceu.

Următoarea vacanță va fi cea mobilă, din luna februarie. Decizia cu privire la perioada exactă rămâne la alegerea inspectoratelor școlare. Ceea ce știm sigur este că va fi vorba despre o săptămână, în perioada 6 – 26 februarie 2023

Un nou sistem pentru școala românească 

Noul an școlar vine cu schimbări majore. Printre cele mai importante modificări se numără înlocuirea semestrelor cu module, eliminarea tezelor, iar elevii vor avea o singură medie pe an.

Principalele schimbări pentru elevi și profesori 

Prima noutate pentru elevii mai mari, anul acesta, va fi vacanța din perioada 22-30 octombrie 2022. Până acum, de vacanța de o săptămână din toamnă beneficiau doar copiii de grădiniță și elevii de clasele primare.

O altă vacanță „nouă” va fi cea din luna februarie, modulară, care poate fi în a doua, a treia sau a patra săptămână din a doua lună a anului, în funcție de decizia inspectoratului școlar.

Structura anului școlar 2022 – 2023  

Modulul 1 – cursuri: de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022;
vacanță: de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022;

Modulul 2 – cursuri: de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022;
vacanță: de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023;

Modulul 3 – cursuri: de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz;
vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 6 – 26 februarie 2023;

Modulul 4 – cursuri: de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până joi, 6 aprilie 2023;
vacanță: de vineri, 7 aprilie 2023, până marți, 18 aprilie 2023;

Modulul 5 – cursuri: de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023;
vacanță: de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023.

articolul original.

2 decembrie: Ziua internaţională de luptă împotriva sclaviei

2 December 2022 at 05:02

Anual, la data de 2 decembrie se sărbătoreşte Ziua internaţională de luptă împotriva sclaviei, pentru că la acea dată, în anul 1949, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluţia 317 (IV) privind Convenţia ONU pentru reprimarea traficului de persoane şi a exploatării prostituţiei semenilor, notează site-ul https://www.un.org/.

ONU marchează această zi în ideea de a pune capăt formelor moderne de sclavie, cum ar fi traficul de persoane, exploatarea sexuală, exploatarea copiilor prin muncă, căsătoria forţată, recrutarea forţată a copiilor şi folosirea lor în conflictele armate.

De-a lungul istoriei, sclavia s-a manifestat sub diverse forme. În prezent, încă se mai regăsesc câteva forme tradiţionale de sclavie, în timp ce alte forme au evoluat spre tipuri noi ale acestui fenomen.

Diversele organizaţii de drepturi ale omului ale ONU au cercetat această persistenţă a formelor vechi de sclavie care sunt adânc înrădăcinate în sistemul tradiţional de credinţe şi obiceiuri. Aceste forme vechi de sclavie sunt rezultatul discriminării pe termen lung a grupurilor vulnerabile din societate precum minorităţile tribale sau popoarele indigene.

ONU atrage atenţia asupra faptului că, pe lângă formele tradiţionale ale muncii forţate, cum ar fi servitutea pentru datorii, există în prezent forme contemporane de muncă forţată, precum migraţia lucrătorilor traficaţi pentru exploatare economică în diverse sectoare (industria construcţiilor, industria alimentară, sectorul agricultură sau prostituţia forţată).

Cu privire la exploatarea prin muncă a copiilor, statisticile ONU arată că unul din zece copii munceşte în scopul exploatării economice. Organizaţia mondială atrage atenţia asupra faptului că acest lucru contravine Convenţiei privind Drepturile Copilului care recunoaşte dreptul acestuia de a fi protejat de fenomenul exploatării economice şi de a presta orice tip de muncă care poate fi periculoasă, care poate interfera cu educaţia copilului sau care poate dăuna sănătăţii şi dezvoltării fizice, mentale, spirituale, morale sau sociale a copilului.

În ceea ce priveşte traficul de persoane, Protocolul pentru prevenirea, reprimarea şi pedepsirea traficului de persoane în special în rândul femeilor şi copiilor prevede că traficul de persoane înseamnă recrutarea, transportul, transferul sau primirea de persoane, prin ameninţarea sau folosirea forţei sau a altor forme de constrângere în scopul exploatării. Exploatarea include prostituţia altora sau alte forme de exploatare sexuală, muncă sau servicii forţate, sclavie sau practici similare sclaviei, servitute sau trafic de organe.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), peste 40 de milioane de oameni din întreaga lume sunt victime ale sclaviei moderne. Astfel, se estimează că 40,3 milioane de persoane se află într-o formă de sclavie modernă, 1 din 4 victime ale acestui fenomen fiind copii, arată https://www.un.org/.

De asemenea, 24,9 milioane de persoane sunt victime ale muncii forţate, dintre acestea 16 milioane de persoane fiind exploatate în sectorul privat (munci casnice, construcţii, agricultură), iar alte 4,8 milioane de persoane sunt victime ale exploatării sexuale forţate; 4 dintre cele 24,9 milioane de persoane sunt victime ale muncii forţate impuse de autorităţile statului.

Statisticile ONU arată totodată că femeile şi fetele sunt afectate în mod disproporţionat de munca forţată, reprezentând 99% dintre victime în industria sexului comercial şi 58% în alte sectoare.

articolul original.

Indexare pensii militare 2023. Cu cât se MAJOREAZĂ pensiile militarilor pensionari din luna ianuarie 2023

1 December 2022 at 21:28

Indexare pensii militare 2023. Cu cât se MAJOREAZĂ pensiile militarilor pensionari din luna ianuarie 2023

Printre veniturile care vor crește de la 1 ianuarie se numără și pensiile militarilor. Noua ordonanță prevede că pensiile militarilor vor crește diferențiat, astfel că nu se aplică unitar același procent.

Citește și: PENSII 2023: Punctul de pensie se va MAJORA cu 15%

Creșterea pensiilor militarilor este prevăzută în următoarele paragrafe:

”Prin derogare de la art. 59 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu 1 ianuarie 2023, pensiile militare de stat ale căror cuantumuri brute recalculate, stabilite și/sau actualizate, după caz, potrivit prevederilor Legii nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, până la data de 31.12.2017, și indexate ulterior, în conformitate cu legislația în vigoare, aflate în plată la 31 decembrie 2022, se indexează din oficiu, astfel:

– până la 3.000 lei inclusiv, se indexează cu 12,5%, fără să depășească 3.256 lei;

– între 3.001 lei – 4.400 lei inclusiv, se indexează cu 8,5%, fără să depășească 4.687 lei;

– între 4.401 lei – 5.800 lei inclusiv, se indexează cu 6,5%, fără să depășească 6.103 lei;

– între 5.801 lei – 7.200 lei inclusiv, se indexează cu 5,2%, fără să depășească 7.518 lei;

– între 7.201 lei – 8.600 lei, se indexează cu 4,4%, fără să depășească 8.902 lei;

– între 8.601 lei – 10.000 lei, se indexează cu 3,5%, fără să depășească 10.000 lei.

(2) Prin derogare de la art. 59 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu 1 ianuarie 2023, pensiile militare de stat stabilite potrivit prevederilor Legii nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 01.01.2018, și indexate ulterior, în conformitate cu legislația în vigoare, aflate în plată la 31 decembrie 2022, se indexează din oficiu, astfel:

– până la 3.000 lei inclusiv, se indexează cu 3,8%, fără să depășească 3.076 lei;

– între 3.001 lei – 4.400 lei inclusiv, se indexează cu 2,5%, fără să depășească 4.485 lei;

– între 4.401 lei – 5.800 lei inclusiv, se indexează cu 1,9%, fără să depășească 5.888 lei;

– între 5.801 lei – 7.200 lei inclusiv, se indexează cu 1,5%, fără să depășească 7.295 lei;

– între 7.201 lei – 8.600 lei, se indexează cu 1,3%, fără să depășească 8.687 lei;

– între 8.601 lei – 10.000 lei, se indexează cu 1%, fără să depășească 10.000 lei.

(3) În cazul indexării cuantumurilor pensiilor militare de stat potrivit alin. (1) şi (2) pentru pensiile stabilite conform art. 60 alin. (1) din Legea nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, prevederile art. 60 alin. (2) şi (3) din aceeași lege, se aplică în mod corespunzător.

(4) În situaţia în care cuantumul pensiilor militare de stat indexate potrivit alin. (1)-(3) este mai mic decât cuantumul pensiilor aflate în plată, se păstrează acesta din urmă.”

articolul original.

Un album cu fotografii de la Marea Unire de la Alba Iulia a fost expus șla Muzeul Naţional de Istorie din Capitală

1 December 2022 at 20:21

Un album cu fotografii de la Marea Unire de la Alba Iulia a fost expus șla Muzeul Naţional de Istorie din Capitală

Un album cu fotografii de la Marea Unire a fost expus la Muzeul Naţional de Istorie a României. Piesa de patrimoniu poartă și semnătura lui Vasile Goldiş, unul dintre artizanii Marii Uniri, şi emblema atelierului lui Samoilă Mârza, fotograful care a realizat fotografiile în 1918, la Alba Iulia. Sunt singurele păstrate de la cel mai important eveniment din istoria României.

CAMELIA CSIKI, jurnalist TVR: Samoială Mârza a rămas în istorie ca fiind singurul fotograf care a surprins Marea Unire de la 1918, de la Alba Iulia. Norocul său a fost că a venit de pe front cu 4 zile înainte. Pentru a ajunge la Alba Iulia din satul său a parcurs cu bicicleta 11 kilometri și a cărat aparatul greu.

Doar 5 clişee fotografice în care Mârza a surprins mulţimea adunată la Alba Iulia au rămas mărturie a ceea ce s-a întâmplat în 1918.

CRISTINA PĂIUŞAN NUICĂ, muzeograf, Muzeul Naţional de Istorie a României: Samoilă Mârza a făcut mai multe albume şi le-a dat unor personalităţi care au participat şi care au fost importante în perioada Marii Uniri. A inclus și și foile volante care s-au dat atunci la Alba Iulia. În album este și Imnul Unirii, scris de Ion Băilă.

Povestea albumului i-a încântat pe copiii care au aflat ce a însemnat Marea Unire.

RADU ŞTEF, elev la Colegiul Petru Maior din Reghin: S-a petrecut la Alba Iulia, după încheierea Primului Război Mondial și s-a unit Transilvania, Basarabia și Bucovina cu România.

ELENA MELANIA PLATON, profesoară la Colegiul Petru Maior din Reghin: Am venit cu un grup de copii din Reghin să sărbătorim Ziua Unirii aici și ne-am gândit să vizităm mai multe muzee.

Preţiosul albumul va fi expus doar până duminică.

articolul original.

Un exemplar de pește Pirahna a fost descoperit în Crișul Repede: Garda de Mediu Bihor încearcă să descopere cum a ajuns exemplarul în râu

1 December 2022 at 19:27

Un exemplar de pește Pirahna a fost descoperit în Crișul Repede: Garda de Mediu Bihor încearcă să descopere cum a ajuns exemplarul în râu

Doi orădeni au găsit un exemplar de Piranha cu burtă roșie, specie de pește agresivă, originară din America de Sud, în centrul Oradei, în apa Crișului Repede.

Șeful Gărzii de Mediu Bihor, Sever Șerbănescu, a confirmat descoperirea și a alertat și alte instituții, pentru declanșarea unei anchete care să conducă la identificarea persoanei care a aruncat peștele în Criș. „Trebuie să verificăm dacă mai sunt și alți Piranha în Criș și nu cumva să fie și în Peța. În Criș, la temperaturile coborâte de acum, nu ar rezista, dar în Peța, unde e apă termală, ar putea trăi și să se înmulțească, cu consecințe grave pentru fauna din pârâu – clean, mreană și altele”, a declarat Șerbănescu.

Exemplarul de Piranha a fost găsit miercuri dimineață, de către doi orădeni pasionați de pescuit și de ecologie. „Am vrut să curățăm unul dintre locurile de pescuit din centrul orașului, de pe malul stâng al Crișului, în aval de Podul Centenarului. La un moment dat, scoțând de pe mal cârpe și alte mizerii, am văzut plutind exemplarul de Piranha.

Era mort, dar de puțin timp, cea mai probabilă explicație fiind că temperatura apei a scăzut în noaptea de marți spre miercuri sub 10 grade”, a relatat pentru e-Bihoreanul unul dintre cei doi orădeni. Ulterior, ipoteza prezenței unor exemplare Pirahna în pârâul Peța fost exclusă de prezentanții ABA Crișuri.

„În urma discuţiilor avute cu reprezentanţii ABA Crişuri, care fac măsurători zilnice a temperaturilor pe pârâul Peţa am aflat că în momentul de faţă specia aceasta de peşti nu ar putea trăi nici în apele pârâului deoarece acum temperatura apei este de 12 grade Celsius, iar temperatura la care trăiesc aceştia este de 23 de grade”, a declarat pentru Bihon.ro Sever Șerbănescu, şeful Gărzii de Mediu Bihor.

sursa: digi24.ro

articolul original.
Ieri — 1 December 2022Ziarul Unirea

Vouchere de 200 de lei pentru tinerii care împlinesc 14 ani: Le vor putea folosi pentru a urma cursuri de prim-ajutor

1 December 2022 at 18:48

Un proiectului de act normativ aflat deja pe masa senatorilor, prevede ca la împlinirea vârstei de 14 ani, persoanele cu domiciliul în România vor primi câte un voucher în valoare de 200 de lei, pe care îl vor putea folosi pentru a urma cursuri de prim-ajutor. Conform aceluiași document, respectivul voucher ar urma să se acorde, în cazul în care proiectul ajunge să intre în vigoare, adică după ce va parcurge întreaga procedură parlamentară, va fi semnat de președinte și publicat în Monitorul oficial, ”începând cu data de 1.01.2023”.

Valoarea voucherului în cauză va putea fi actualizată anual, prin hotărâre de Guvern, cu rata inflaţiei. El va fi emis pe suport electronic și se va acorda la cererea beneficiarului sau a reprezentantului său legal, de către primăria de domiciliu. Excepție de la ultimă regulă se va face în cazul tinerilor care împlinesc vârsta de 14 ani, care vor primi voucherul la eliberarea actului de identitate.

”(1) Valoarea voucherelor de prim-ajutor de bază este suportată din bugetul de stat, prin bugetele locale ale unităţilor dministrativ-teritoriale. (2) Sumele prevăzute la alin. (1) se transferă prin legea bugetului de stat către unităţile dministrativ-teritoriale, cu respectarea prevederilor Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare. (3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), unităţile administrativ-teritoriale pot aloca fondurile necesare din bugetul propriu”, se precizează în proiectul respectiv.
Cursurile de prim-ajutor vor avea o durată de minimum trei ore şi vor conţine cel puţin elemente de suport vital de bază (recunoaşterea stopului cardiac, a accidentului vascular cerebral, a unui episod de epilepsie, compresiunile toracice, ventilaţia artificială, utilizarea defibrilatorului semiautomat extern, hemostază şi dezobstrucţia căilor aeriene etc.).

”Astăzi, 8/10 români nu ştiu să acorde primul ajutor”, se subliniază în expunerea de motive, ce amintește, printre altele că ”România ocupă primul loc în Europa la numărul de fatalităţi rutiere, cu 92 de decese la milionul de locuitori în 2021. în condiţiile în care 50% din toate decesele rezultate în urma accidentelor rutiere au loc la câteva minute după accidenf, iar în România instituţiile de resort comunică în spaţiul public un timp de intervenţie al ambulanţei de 5-8 minute, în timp ce nu mai puţin de 90% dintre români nu ştiu să acorde primul ajutor cunoştinţele de efectuare a manevrelor de resuscitare se dovedesc o resursă crucială, dar neexploatată, pentru salvarea de vieţi omeneşti în România”, notează autorii propunerii legislative.

”Prezenta propunere legislativă urmăreşte dezvoltarea unei culturi a siguranţei, creşterea gradului de conştientizare şi formare în oferirea de prim-ajutor şi acţiuni de salvare a vieţii prin finanţarea participării populaţiei la cursuri autorizate de prim-ajutor de bază, în condiţii care se vor stabili ulterior prin Hotărâre de Guvern”, concluzionează inițiatorii actului normativ.

Cel puțin 50% din totalul cursului va fi reprezentată de exerciţii practice supravegheate, cu raport instructor/ cursant de maximum 1/10, pe manechine specializate (resuscitare cardio-pulmonară adult, dezobstrucţie adult, defibrilator pentru simulări). Măsura e programată să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023, dar, ținând cont de faptul că suntem deja în decembrie, e foarte puțin probabil ca proiectul ce o conține să parcurgă toți pașii necesari aplicării.

articolul original.

Tradiţia creşterii cailor de rasă lipiţană din România, inclusă în patrimoniul UNESCO

1 December 2022 at 17:43

Tradiţia creşterii cailor de rasă lipiţană din România, inclusă în patrimoniul UNESCO

Ministerul Culturii a anunţat joi, 1 decembrie,  că tradiţia creşterii cailor de rasă lipiţană din România a fost inclusă în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii a UNESCO.

Comitetul Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, reunit la Rabat, în Maroc, a decis înscrierea tradiției de creştere a cailor de rasă lipiţană din şapte ţări (Austria, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Italia, România, Slovacia, Slovenia şi Ungaria) în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii.

„Pentru România, acest demers se datorează cercetărilor realizate de Ioana Baskerville în cadrul Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a Ministerului Culturii, care a beneficiat de sprijinul constant şi expertiza specialiştilor de la Regia Naţională a Pădurilor ‘Romsilva’ – Direcţia de Creştere, Exploatare şi Ameliorare a Cabalinelor RA (Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor), instituţie care administrează cele două mari herghelii cu cai de rasă lipiţană din România: Herghelia Sâmbăta de Jos, situată în satul Sâmbăta de Jos, comuna Voila (judeţul Braşov), şi Herghelia Beclean, din oraşul Beclean (judeţul Bistriţa Năsăud)”, precizează Ministerul Culturii.

„Pe teritoriul României, această rasă îşi are începuturile încă din secolul al XVIII-lea, odată cu extinderea acestei rase prin sistemul hergheliilor şi depozitelor militare de armăsari ale Imperiului Habsburgic. Tradiţia românească a creşterii acestor cai a apărut în anul 1874, datorită mutării efectivului hergheliei imperiale de la Mezőhegyes (astăzi pe teritoriul Ungariei) pe un domeniu de stat al imperiului aflat la Sâmbăta de Jos, pe Valea Oltului. Pe data de 8 octombrie 1920, statul român înfiinţează Herghelia de Stat Sâmbăta de Jos, folosind în acest scop mai cu seamă cai de la crescătorii din satele Ţării Făgăraşului, aflate în vecinătatea hergheliei. Astăzi, la Herghelia Sâmbăta de Jos sunt crescute 7 din cele 8 linii ale rasei, ceea ce face din aceasta una dintre cele mai importante herghelii de cai lipiţani din lume. De-a lungul timpului, popularitatea cailor din această rasă a fost întreţinută de ţinuta lor elegantă şi impunătoare, rezistenţa la efort, inteligenţa şi devotamentul arătat în relaţia cu omul”, explică Ministerul Culturii.

Acest nou element din patrimoniul cultural imaterial naţional, arată ministerul, este reprezentat de un set de cunoştinţe, practici şi aptitudini legate de creşterea, îngrijirea şi antrenarea cailor de rasă lipiţană din România, transmise cu precădere pe cale orală şi din generaţie în generaţie, prin experienţă directă, la acestea adăugându-se o serie de practici culturale şi sociale dezvoltate de comunităţile de crescători ca parte a unor ritualuri, evenimente, competiţii ecvestre (de anduranţă, tracţiune, dresaj) şi meşteşuguri tradiţionale specifice (potcovar, şelar, herghelegiu) care includ prezentarea şi promovarea acestei rase cabaline.

„Prezenţa importantă şi meritorie a României în acest dosar, la invitaţia experţilor din ţările partenere, a confirmat relevanţa acestei tradiţii pe teritoriul ţării noastre şi eforturile instituţiilor statului care au susţinut nucleul tradiţiei de creştere a cailor lipiţani, timp de mai bine de un secol”, menţionează Ministerul Culturii.

sursa: agerpres.ro

articolul original.

FOTO| Mai mulți pompieri și polițisti din județul Alba au donat sânge, de Ziua Națională a României

1 December 2022 at 15:45

FOTO| Mai mulți pompieri și polițisti din județul Alba au donat sânge, de Ziua Națională a României

Peste 20 de pompieri și polițisti din județul Alba au participat la o campanie de donare de sânge care se desfășoară la Zlatna.

”Se spune că cineva are nevoie de sânge o dată la 3 secunde și că 60% din populație va avea nevoie de sânge la un moment dat al vieții, cu toate că doar 2% din populație donează sânge.

Conștientizând această nevoie stringentă a persoanelor bolnave, peste 20 de pompieri și polițisti, din județul Alba, au ales să sărbătorească diferit Ziua Națională a României.

Aceștia au răspuns apelului reprezentanților autorităților județene și locale și s-au alăturat campaniei ”Avem același sânge”, care a avut loc în orașul Zlatna.
Este important să ajutăm. Donând sânge, poți salva vieți!” au declarat reprezentanții Inspectoratului de Situații de Urgență Alba pe pagina oficială de Facebook.

Digi 24 a lansat campania Avem acelaşi sânge, menită să încurajeze donarea. ”Avem acelaşi sânge” a început astăzi, 1 Decembrie, în trei judeţe simultan, respectiv Alba, Gorj şi Iaşi.

articolul original.

FOTO| Filosoful Mihai Șora, „mai mare decât Marea Unire”: Câți ani avea celebrul scriitor la 1 decembrie 1918

1 December 2022 at 15:09

FOTO| Filosoful Mihai Șora, „mai mare decât Marea Unire”: Câți ani avea celebrul scriitor la 1 decembrie 1918

Născut în 7 noiembrie 1916, scriitorul și filosoful Mihai Șora a împlinit în noiembrie vârsta de 106 ani. De Ziua Națională a României, când se împlinesc 104 de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918, Mihai Șora a postat o fotografie cu el din acea perioadă.

CITEȘTE ȘI: La mulți ani, România! MESAJE de 1 DECEMBRIE, ZIUA NAȚIONALĂ 2022. FELICITARI și URARI pentru toți care trăiesc și simt românește!

„Acest OM e Mare. Mai mare decât Marea Unire. Avea 12 ani în 1918.“ M-am îmbujorat de emoție: sunt eu matusalemic, dar nici chiar așa… În 1918 aveam 2 (doi) ani. După cum reiese din imagine*. La mulți ani tuturor!”, a scris Mihai Șora pe Facebook.

Fotografia cu filosoful, care a împlinit la începutul lunii noiembrie 106 ani, a strâns mii de like-uri și vizualizări.

articolul original.

FOTO| Pompierii militari din Alba Iulia împlinesc 86 de ani de existență ASTĂZI! Unde se află vechiul lor sediu

1 December 2022 at 14:19

Pompierii militari din Alba Iulia împlinesc 86 de ani de existență ASTĂZI! Unde se află vechiul lor sediu

Existența breslei pompierilor în Alba Iulia datează încă din anul 1821, prima mențiune documentară fiind făcută atunci când primăria orașului încheie un contract cu Fabrica de aparate de stins incendii din Sibiu.

În anul 1936, în baza Legii pentru organizarea pompierilor militari și al Ordinului Comandantului Corpului Pompierilor militari se înființează începând cu data de 01.12.1936, Secția de pompieri Alba Iulia.

Acest Ordin (foto) cuprinde:

1. Pe data de 1/XII/1936 se înființează Secția Pompieri Alba Iulia cu un efectiv bugetar de:
– 1 Plutonier major – Comandant;
– 20 oameni trupă.

2. În acest scop se detașează la comanda secției plutonierul Costache Ion de la Secția de pompieri București.”

Secția de pompieri militari era înzestrată cu următoarea tehnică:
– 5 arme;
– 8 măști;
– 3 pompe de mână cu cazan, tip austriac, model 1884;
– 1 pompă hidrofor, tip austriac, model 1884;
– 1 scară mecanică de 15 metri, model 1897;
– 2 sacale cu o capacitate de 3000L.
Secția de pompieri a avut ca sediu clădirea din centrul municipiului cunoscută ca TURNUL POMPIERILOR, situată în Piața Națiunii, unde a funcționat până în anul 1970 când a fost relocată în locația unde funcționează și astăzi.

articolul original.

CADOU de Ziua Națională a României: Cămaşa cu altiţă a fost inclusă în Patrimoniul Imaterial Cultural al Umanităţii

1 December 2022 at 12:15

CADOU de Ziua Națională a României: Cămaşa cu altiţă a fost inclusă în Patrimoniul Imaterial Cultural al Umanităţii

Una dintre cele mai reprezentantive obiecte de îmbrăcăminte ale românilor, cămașa cu altiță, a fost inclusă în Lista Patrimoniului Imaterial al Umanităţii.

Comitetul Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, reunit la Rabat, Maroc, a decis includerea dosarului „Arta cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova” în Lista Patrimoniului Imaterial al Umanităţii.

Anunţul a fost făcut joi de deputatul Ana-Maria Cătăuţă, preşedinte al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.

„Decizia comitetului luată astăzi când sărbătorim Ziua Naţională a României reprezintă recunoaşterea universală a frumoasei poveşti despre una dintre tradiţiile izvorâte din aceeaşi rădăcină comună a României şi Republicii Moldova. Cămaşa cu altiţă, ia românească aşa cum este cunoscută de toţi, reprezintă o moştenire transmisă, din dragoste şi cu dragoste, din generaţie în generaţie. Purtată de fete şi femei, pictată şi cântată în versuri, promovată asiduu, cu mândrie, inclusiv de Regină Maria şi Familia regală a României, cămaşa cu altiţă este unul dintre elementele identitare care ne dau forţă şi putere”, arată aceasta într-un comunicat transmis Agerpres.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a salutat decizia UNESCO, afirmând, într-o postare pe Facebook:

„Nu se putea cadou mai frumos chiar de Ziua Națională! Acum să ne bucurăm și să ne păstrăm ia la loc de cinste în case și în suflet! Felicitări tuturor celor care au trudit pentru acest succes, români din stânga și din dreapta Prutului, cu toții iubitori de țară!”.

articolul original.
❌