ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 30 November 2022Ziua de Vest

România va pierde 2,5 miliarde de euro din PNRR! FACIAS va acționa în judecată vinovații

30 November 2022 at 17:40
By: zdv

România este responsabilă ca stat pentru conţinutul PNRR. Acest proiect de ţară nu a fost impus de vreo entitate superioară, ci chiar de reprezentaţii Guvernului României. Tot ei şi-au asumat că vor pune în aplicare ceea ce au scris.

În acest moment sunt probleme pe mai multe paliere:
– reforma pensiilor speciale
– respectarea procentului de 9,4% din PIB pentru bugetul de pensii
– legea decarbonizarii
– legea privind avertizorii de integritate
Înregistrarea unor întârzieri mai mari de 6 luni în implementarea jaloanelor va conduce automat la pierderea unor sume importante de bani.

Autoritățile nu și-au îndeplinit obiectivele, iar Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a semnalat disfuncționalitățile în cadrul proiectului “Transparență și Responsabilitate – Monitorizare PNRR”. În ciuda semnalelor de alarmă, atât cu privire la gestionarea defectuoasă a PNRR cât și cu privire la posibilele pierderi financiare, reprezentanţii statului nu au făcut nimic pentru a remedia deficienţele.

În consecinţă, FACIAS va acționa în judecată pe cei care se fac responsabili de banii pierduți din PNRR și va cere acoperirea prejudiciului ce va rezulta în urma neimplementării proiectelor din PNRR la termenele stabilite.  Din cauza modului în care a fost redactat și negociat Planul Național de Redresare și Reziliență, România s-a confruntat cu întârzieri în aprobarea acestuia de către Comisia Europeană și implicit primirea surselor de finanțare. În timp ce alte țări europene intrau în posesia sursei de pre-finanțare, România abia primea aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență, iar când statul român transmitea prima cerere de plată în urma îndeplinirii țintelor și jaloanelor aferente trimestrului IV al anului 2021, alte țări primeau banii pentru cea de a doua cerere de plată transmisă. Planurile aprobate de Uniunea Europeană au fost propuse de autoritățile române, prin specialiștii desemnați, și nu impuse, așadar aceștia sunt responsabili de conținut, care în urma aprobării, de către forurile europene, a devenit obligatoriu. Din cauza modalităților ineficiente de negociere și derulare a PNRR-ului, ministerul investițiilor și proiectelor europene a anunțat deja că din suma maximă de care ar fi putut să beneficieze România – 29,2 miliarde de Euro, în urma unor recalculări, se vor pierde 2,1 miliarde de Euro. Alte aproximativ 4 milioane de euro se vor pierde din neîndeplinirea jaloanelor care privesc pensiile. Având în vedere traseul legislativ și data la care ne aflăm, șansele de reușită sunt minime, deoarece proiectul de lege privind reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale ar trebui să fie adoptat de Guvern până la 31 decembrie 2022, iar noua lege privind sistemul de pensii să intre în vigoare la data de 31 martie 2023. Conform Comisiei Europene este exclusă posibilitatea înlocuirii plafonului de pensii de 9,4% din PIB (media europeană fiind de aproximativ 11%) cu un alt mecanism de referință, iar România trebuie să continue să lucreze la implementarea acestei reforme, care va fi evaluată în contextul viitoarelor cereri de plată. Acțiunea în instanță va fi depusă de FACIAS după ce România va primi răspuns din partea Comisiei Europene referitor la a doua cerere de plată, atunci când prejudiciul va fi cert și efectiv.

articolul original.

Concert Caritabil de Crăciun!  Poliția Locală Timișoara și Universitatea de Științele Vieții sunt ”Împreună pentru comunitate!”

30 November 2022 at 17:23
By: zdv

Direcția Generală a Poliției Locale Timișoara, împreună cu Departamentul Cultural al Universității de Științele Vieții ,,Regele Mihai I” din Timișoara, organizează Concert Caritabil de Crăciun.

Concertul va avea loc la sediul Poliției Locale,  strada Avram Imbroane nr.54, în data de 18 decembrie de la ora 18.

Acest concert este dedicat comunității și în mod special tânărului student  Sanda Cătălin Dumitru de la Facultatea de Medicină Veterinară, care este diagnosticat cu tumoră de glandă pineală și are urgent nevoie de o intervenție chirurgicală.

Comunitatea înseamnă să ne fim alături și la bine și la rău, în tot ceea ce contează în viața noastră, să punem suflet, să fim oameni.

Împreună îl putem ajuta pe Cătălin!

#împreunăpentrucomunitate

Pe scenă vor cânta și vor dansa pentru Cătălin:

– Grupul vocal al Poliției Locale Timișoara

– Akademika Banat Chorus

– Akademika Banat ,,Tinerii de foc” – Universitatea de Științele Vieții ,,Regele Mihai I ” din Timișoara

– Grupul vocal Music Bliss , din cadrul Liceului de Artă ,,Ion Vidu “

– Ingrid Nicolaescu

– Lucian Oros

– Efraim Ghiman

– Rodica Pâslari Canțîr

– Alexandra Trif

– Alexandra Vanc

– Aurelian Goia

articolul original.

Un turc a pierdut borseta cu 2.000 de euro. Un cetățean responsabil din Lugoj a găsit-o și a anunțat poliția

30 November 2022 at 16:11

Miercuri 29.11.2022, în jurul orei 16:30, polițiștii Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliției municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, un cetățean de origine turcă, a pierdut o borsetă ce conținea actele personale și suma de 2000 euro, în timp ce se afla în tranzit pe raza municipiului Lugoj.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au reușit identificarea bunurilor pierdute, acestea fiind găsite în incinta unei stații de carburant de pe raza municipiului.

Bunurile au fost restituite bărbatului, în vârstă de 64 de ani, acesta putându-și continua călătoria.

Bucuria de pe chipul bărbatului a reprezentat mulțumirea și motivația care ne fac sa ne îndeplinim zilnic îndatoririle de serviciu.

articolul original.

200 de milioane de euro! Apele Române modernizează barajul Surduc cu bani din PNRR

30 November 2022 at 16:10
DCIM100MEDIADJI_0021.JPG

Modernizarea barajului Surduc face parte dintr-un proiect național propus de ANAR, care vizează modernizarea a 20 de baraje aflate în administrarea “Apelor Române”, proiect în valoare de peste 200 milioane de euro, cu finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Investiţia este justificată atât de necesitatea adaptării la schimbările climatice, cât şi de importanţa lucrării hidrotehnice pentru comunitate: acumularea Surduc asigură alimentarea cu apă a populaţiei Timișoarei și a zonei din împrejurimi , având rol și în reducerea riscului la inundaţii.

Vor fi înlocuite echipamentele hidromecanice ale barajului, cât și instalațiile de acționare ale acestor echipamente. Noile echipamente hidromecanice vor asigura debitul ecologic aval de acumulare.

Vor fi asigurate sisteme automate pentru funcționarea echipamentelor hidromecanice.

Vor fi create insule plutitoare verzi, deoarece zona este recunoscută ca atracție nu doar turistică ci și avifaunistică, cu o diversitate de păsări acvatice ce se adăpostesc aici pe timpul iernii.

articolul original.

Câștigătorii competiției „Cultura și educația, azi”, organizată la Universitatea de Vest din Timișoara

30 November 2022 at 16:09

Universitatea de Vest din Timişoara, prin Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic, a organizat cea de-a opta ediție a Conferinței naționale „Cultura și educația, azi”, la care au fost invitați să participe peste 400 de elevi, studenți, doctoranzi și cadre didactice din mediul preuniversitar și universitar, din țară și din Serbia, într-un proiect finanțat de Consiliul Județean Timiș prin intermediul Programului de finanțare nerambursabilă „TimCultura 2022”.

Conferința și-a propus să reunească într-un spațiu comun teoreticieni, practicieni și studenți din domeniul formării cadrelor didactice, în scopul identificării unor soluții pentru îmbunătățirea, consolidarea și implementarea bunelor practici în formarea cadrelor didactice. În deschiderea conferinței, au luat cuvântul prorectorul Universității de Vest din Timișoara, conf. univ. dr. Octavian Mădălin Bunoiu, inspectorul școlar general adjunct IȘJ Timiș, prof. Cosmin Hogea, directorul DPPD – UVT, și conf. univ. dr. Marian D. Ilie.

În plenul conferinței au fost prezentate șapte comunicări, având ca tematică practicile de adaptare curriculară în școli situate în comunități defavorizate, predarea online, educația antreprenorială, integrarea proiectelor eTwinning în curriculum, mentoratul în învățământ, lecții învățate în pandemie. Lucrările conferinței au continuat cu nouă workshopuri tematice. În opt dintre acestea au fost prezentate, analizate și discutate cele 33 de secvențe filmate din timpul activităților desfășurate de participanți cu elevii și proiecte lecție. Au fost evidențiate, astfel, exemple de bune practici și sugestii pentru activității educaționale eficiente. Cel de al nouălea workshop a fost dedicat proiectelor eTwinning, fiind făcută o incursiune în povestea acțiunii eTwinning.

În ultima parte a conferinței au avut loc gala de premiere a activităților didactice propuse în competiția de schimb de bune practici. Au fost premiate, astfel, cele mai bune zece exemple de bune practici la clasă. Propunerile de proiecte și activități au fost în prealabil evaluate și clasificate de către specialiști ai Unității de Cercetare în Educație a Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație din cadrul Ministerului Educației și Cercetării. În cadrul galei, premiile au fost anunțate de către Cercetător Principal I dr. Laura Căpiță, în calitate de reprezentant al comisiei de evaluare. Câștigătorii competiției „Cultura și educația, azi” din acest an sunt:

Nr. crt. Clasament Numele aplicantului Școala
1. Premiul I Marius Lobază Colegiul Național Bănățean din Timișoara
2. Premiul II Sorina Ramona Stoicănescu Școala Gimnazială Nr. 24 din Timișoara
3. Premiul III Dorina Maria Lobonț Colegiul Național Bănățean din Timișoara
4. Mențiune
  1. Răduca Giurgevca
  1. Corina Crișan
Colegiul Național Pedagogic Carmen Sylva  din Timișoara

Colegiul Național Pedagogic Carmen Sylva  din Timișoara

5. Mențiune Ionuț Marian Mateș Liceul Teoretic Grigore Moisil din Timișoara
6. Mențiune Mihaela – Adelina Chisăr – Viziru Colegiul Național Pedagogic Ștefan Odobleja din Drobeta Turnu Severin
7. Mențiune Georgeta Cheroiu Cozma Școala Primară Reea, jud. Hunedoara
8. Mențiune Ioana Dehelean Colegiul Național Pedagogic Carmen Sylva  din Timișoara
9. Mențiune Alexandra Venter Grădinița PP Nr. 11 din Timișoara
10. Premiu Special Debutați Recalo Roberta Student anul III – Universitatea de Vest din Timișoara
articolul original.

Şase bărbaţi şi trei femei din Turcia au fost îndepărtaţi sub escortă de pe teritoriul României

30 November 2022 at 11:27
By: zdv

Poliţiştii de imigrări din Arad au desfăşurat o misiune de îndepărtare sub escortă de pe teritoriul României pentru nouă străini aflaţi în custodie publică. La ieşirea din ţară, pe numele acestora a fost instituită măsura interzicerii intrării în România, pentru o perioadă de 5 ani.

„La data de 29 noiembrie a.c., poliţiştii din cadrul Centrului de Cazare a Străinilor luaţi în Custodie Publică Arad au desfăşurat o misiune de îndepărtare sub escortă de pe teritoriul României, pentru şase bărbaţi şi trei femei, cu vârste cuprinse între 19 şi 39 de ani, toţi din Turcia, aflaţi în custodie publică”, anunţă Inspectoratul General pentru Imigrări, într-un comunicat de presă.

Persoanele în cauză au intrat ilegal în ţara noastră la începutul lunii noiembrie, fiind depistaţi în tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat. Pe numele lor a fost instituită măsura de luare în custodie publică până la îndepărtare.

Astfel, la finalizarea demersurilor, acestea au fost îndepărtate de pe teritoriul României prin Punctul de Trecere a Frontierei Aeroport Cluj-Napoca, mai indică sursa citată.

De asemenea, la ieşirea din ţară, pe numele lor a fost instituită măsura de  interzicere a intrării în România, pentru o perioadă de 5 ani, în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

La activitate, poliţiştii au fost sprijiniţi de jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Arad.

În conformitate cu prevederile actului normativ menţionat, interzicerea intrării în România se dispune, în condiţiile O.U.G. nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de Inspectoratul General pentru Imigrări, concomitent cu emiterea deciziei de returnare.

Interzicerea intrării în România se dispune, în condiţiile acestui cadru legal, de Inspectoratul General pentru Imigrări sau de organele poliţiei de frontieră şi în situaţia în care străinul nu a făcut obiectul unei măsuri de îndepărtare, precum şi împotriva străinilor prevăzuţi la articolul 8 alineatul (1) literele b)-d) şi articolul 8 alineatul (2) lit. a)-b^1) sau care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute la articolul 6 alineatul (1) litera h).

Interzicerea intrării în România nu se dispune dacă străinul cu şedere ilegală face dovada că s-a aflat în imposibilitatea de a părăsi teritoriului României din motive umanitare sau din alte motive obiective independente de voinţa sa.

Dispunerea măsurii de interzicere a intrării în România se comunică străinilor, în scris, de către organul care a luat măsura şi conţine motivarea în fapt şi în drept, precum şi informaţiile privind căile de atac posibile.

Măsura de interzicere a intrării în România poate fi contestată de către străin în termen de 10 zile de la comunicare la curtea de apel în a cărei rază de competenţă se află formaţiunea care a dispus această măsură. Contestaţia nu suspendă executarea măsurilor de îndepărtare. Hotărârea instanţei este definitivă.

articolul original.

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, mesaj cu ocazia Zilei Națională a României: „Prin unitate, solidaritate și implicare, putem să facem România respectată în lume!”

30 November 2022 at 10:55

Susținătoare ferventă, în toate intervențiile sale din PE și nu numai, a intereselor României și, implicit, a drepturilor milioanelor de români din interiorul și afara granițelor țării, europarlamentarul Partidului Umanist Social Liberal, Maria Grapini, sărbătorește Ziua Națională a României în mai multe locuri, și anume: pe 29 noiembrie, a fost prezentă la Bruxelles, la Ambasada României din Belgia, pe 1 decembrie, va fi prezentă la Timișoara, „primul oraș martir al Revoluției”, urmând ca, pe 2 și 3 decembrie, să meargă în Spania unde va premia 30 de români care au reușit în profesia lor, în cadrul Galei ACT  (Antreprenoriat – Cultură – Tradiții), gală dedicată, de asemenea, Zilei Naționale a României.

În context, eurodeputatul Grapini a transmis, cu ocazia Zilei Naționale a României, un mesaj emoționant milioanelor de români:

“Nu trebuie să uităm niciodată eroii neamului și să fim mândri că suntem români. Trebuie să respectăm valorile românești, să le promovăm și să le transmitem generațiilor viitoare. Prin unitate, solidaritate și implicare, putem să facem România respectată în lume!

Oriunde am locui pe acest pământ, România noastră este, până la urmă, locul unde suntem noi, toți românii! Dragostea de pământ românesc nu ține de locul unde trăim!

1 Decembrie, zi istorică, devenită Ziua noastră Națională este, de asemenea, un prilej de a-i onora pe cei care au înfăptuit Marea Unire, de a le mulțumi și a le fi recunoscători pentru lupta lor pentru unitate și înfăptuirea năzuințelor și visului tuturor românilor, dar reprezintă, în același timp, și un moment de reflecție pentru noi!

De 1 Decembrie, fiți iubitori de țară, iubiți-vă familiile, bucurați-vă de sănătate și nu uitați că cel mai de preț lucru este țara, este patria. Așa cum spunea Octavian Paler, țări sunt multe, dar patria este una singură”, și este inclusiv dincolo de granițele geografice ale României pentru că eu consider că, acolo unde sunt români, este un colț de Românie.

Vă doresc, dragi români, oriunde vă aflați, să nu încetați să iubiți Patria mamă, să trăiți cu demnitate și onoare și să aveți parte de sănătate și bucurii!

La mulți ani, dragi români!

La multi ani, România!”

articolul original.

Măicuţa Anastasia (medicul Ana Maria Pah) din Timişoara îşi împarte viaţa între slujbele la biserică şi profesia de medic

30 November 2022 at 10:51
By: zdv

Măicuţa Anastasia sau medicul Ana Maria Pah, aşa o cunosc deopotrivă credincioşii şi bolnavii pe care ea îi vindecă. Măicuţa Anastasia este medicul primar Ana Maria Pah de la Spitalul CF din Timişoara şi susţine că întreaga ei viaţă este rânduită de Dumnezeu. ”Teologia a fost o etapă, medicina a fost o altă etapă”, afirmă ea.

Măicuţa-medic vindecă atât bolile trupeşti, cât şi cele sufleteşti.

”Îşi împarte viaţa între slujirea lui Dumnezeu, vindecarea oamenilor şi… îndrumarea studenţilor de la Medicină. Şi asta pentru că ea crede cu tărie că bolile trupeşti pleacă de la o problema sufletească, o nemulţumire, o îngrijorare. Şi, atunci, ce poate fi mai de-ajutor decât să alini sufletul unui bolnav, să îi aduci împăcare şi, în acelaşi timp, să îi vindeci şi corpul? Vorbim despre măicuţa Anastasia, aşa cum este ea cunoscută în viaţă monahală, sau despre medicul primar Ana Maria Pah, aşa cum scrie pe parafa pe care o poartă în permanenţă asupra ei”, se arată într-o postare pe Facebook a Spitalului Clinic CF Timişoara.

Măicuţa Anastasia spune că viaţa ei a fost rânduită de Dumnezeu.

”Toată viaţa mea a fost rânduită de Dumnezeu. Teologia a fost o etapă, medicina a fost o altă etapă. În şcoala generală, îmi spunea o profesoară «să te gândeşti bine, tu ar trebui să te faci doctorţă». Niciodată nu am stat să mă gândesc, dar după ce am terminat Teologia, gândul de a da la Medicină a fost foarte intens”, poveşteşte măicuţa Anastasia.

Medicul monah lucrează de mai bine de jumătate de an la acest spital, dar în fiecare dimineaţă, în drum spre serviciu, se opreşte câteva clipe la Catedrala din Timişoara pentru a se ruga.

”Medicul primar Ana Maria Pah lucrează de mai bine de o jumătate de an în Spitalul Clinic CF Timişoara, în Secţia de Boli Interne. A ales să urmeze Medicină după ce a terminat Facultatea de Teologie din Timişoara. Şi, pentru că este încredinţată că ştiinţă despre sănătatea oamenilor este strâns legată de ştiinţă pentru a-L înţelege pe Dumnezeu, măicuţa Anastasia, în fiecare dimineaţă, în drumul ei spre spital, se opreşte timp de câteva clipe la Catedrala Mitropolitană, la Sfântul Iosif cel Nou de la Partos, ocrotitorul Banatului, şi îl roagă să o lumineze, să-i dea putere şi să o ajute să trateze bolnavii. Cei pe care i-a vindecat spun că măicuţa, care îmbracă deopotrivă halatul alb şi haina neagră monahală, este asemenea Sfântului Luca, un medic al trupului şi doctor al sufletului”, mai transmit reprezentanţii Spitalului CF Timişoara.

Sursa: news.ro

articolul original.

Cozi de 5 kilometri și timpi de aşteptare de până la două ore, pe sensul de ieşire din ţară, la vămile din vestul ţării

30 November 2022 at 10:08
By: zdv

Timpul de aşteptare la Punctele de Trecere a Frontierei din vestul ţării, spre Ungaria, sunt între 60 şi 120 de minute, miercuri, din cauza numărului mare de autoturisme. La Nădlac II este înregistrat cel mai mare timp de aşteptare, de două ore, iar cozile formate au aproximativ 5 kilometri. 

Potrivit aplicaţiei privind traficul a Poliţiei de Frontieră, la Punctul de Trecere a Frontierei Cenad din judeţul Timiş timpul de aşteptare este de 60 de minute.

Şi la Punctele de Trecere a Frontierei din judeţul Arad timpii de aşteptare sunt mari: la Nădlac I – 60 de minute, la Nădlac II – 120 de minute, la Turnu – 90 de minute, iar la Vărşand – 60 de minute.

Cozile la Nădlac II au aproximativ 5 kilometri, potrivit şoferilor care au reacţionat pe reţelele de socializare.

Poliţia de Frontieră le recomandă cetăţenilor români şi străini care tranzitează frontiera în această perioadă să folosească toate punctele de frontieră deschise în regim internaţional şi să se informeze cu privire la condiţiile de călătorie în statele de destinaţie şi în cele tranzitate.  

De asemenea, pe aplicaţia Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet a Poliţiei de Frontieră, sunt actualizate valorile medii ale timpului de aşteptare la controlul de frontieră în funcţie de valorile de trafic prin punctele de trecere.

articolul original.

Programul manifestărilor de Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2022, la Timișoara

30 November 2022 at 10:04

În Timișoara, programul manifestărilor este foarte bogat, cu prilejul marii sărbători 1 Decembrie – Ziua Națională a României, iar evenimentele vor avea loc în mai multe locuri simbolice.

De la ora 8:30, la ora 9:00 – Ceremonial depunere coroane.

Astfel, la Cimitirul Eroilor din caleaLipovei va avea loc o ceremonie militară cu depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori (inițial, ceremonia ar fi trebuit să aibă loc în Parcul Scudier).

ora 9:30 – 10:55 – Slujba De Te Deum

La Catedrala Mitropolitană Ortodoxă are loc oficierea serviciului religios.

ora 11:00 – 12:30 – Ceremonie militară și religioasă dedicată aniversării Zilei Naționale a României

În fața Catedralei Mitropolitane, de la ora 11 are loc întâmpinarea oficialităților:

prezentarea onorului;

salutarea Drapelului de Luptă;

ocuparea locului în dispozitiv;

intonarea Imnului Național al ROMÂNIEI.

Urmează rugăciunea de binecuvântare a poporului român, alocuțiuni, realizarea dispozitivului de defilare, un moment artistic susținut de Muzica militară a Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere „DECEBAL”.

De la 11:50 începe defilarea detașamentelor și a tehnicii pe următorul itinerar: Bulevardul Regele Mihai I – Bulevardul Regele Ferdinand I – Catedrala Mitropolitană Ortodoxă – Strada 20 Decembrie 1989 – Bulevardul Mihai Viteazu.

ora 17:30 – 19:00 – Retragerea cu torțe

De la ora 17:30 începe o ceremonie militară de retragere cu torțe, pe traseul: Monument Virgil Economu, (Piața Petru Maior) – Calea Lugojului – Bulevardul Take Ionescu – Piața Unirii – Piața Libertății

ora 18 – Concert în Piața Libertății

De la ora 18, pe scena din Piața Libertății vor urca Ansamblul Timișul, trupa Voltaj și cântăreața Amalia Gaiță.

Restricții de circulație

Atât în 29 noiembrie, când au loc repetițiile pentru defilare, cât și în 1 decembrie, între orele 8 și 13, accesul autoturismelor va fi restricționat pe următoarele trasee, fiind permis doar accesul pietonilor:

Bulevardul IC Brătianu de la intersecția cu strada Michelangelo;

Strada 20 Decembrie 1989;

Bulevardul Regele Ferdinand I pana la intersecția cu bulevardul Vasile Pârvan;

Bulevardul 16 Decembrie 1989 până la intersecția cu strada Splaiul Tudor Vladimirescu;

Bulevardul Republicii, de la Calea Circumvalațiunii până la strada Paris;

Străzile Doctor Iosif Nemoianu și Paris de la intersecția cu strada Coriolan Brediceanu;

Strada Splaiul Nicolae Titulescu de la intersecția cu strada Jiul pana la intersecția cu buletinul 16 Decembrie 1989.

articolul original.

Imagini halucinante. Primarul PSD din Iecea Mare a agresat doi consilieri PNL – video

30 November 2022 at 08:19
By: zdv

Imagini halucinante în Timiș. Mai mulți politicieni locali s-au luat la bătaie cu bâte, pumni și picioare din cauza unui meci de fotbal. Cel care ar fi pornit altercația este chiar primarul comunei Iecea Mare.

Mai mulți politicieni s-au luat la bătaie cu bâte, pumni și picioare. Cel care ar fi pornit altercația este chiar primarul comunei Iecea Mare, care a și ajuns la poliție. Incidentul grav a avut loc într-o cârciumă după un meci de fotbal, iar oamenii legii au deschis un dosar penal.

Incidentul grav s-a petrecut în comuna timișeană Iecea Mare, în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-o cârciumă după un meci de fotbal.

Primarul Liviu Tomulea, care este și vicepreședinte al PSD Timiș, a fost reclamat la Poliție după ce a bătut cu bâta doi consilieri lilberali din localitate.

Consilierul local Iulian Sîrcă și Mircea Pârva, membru în Biroul Politic Local Iecea Mare au ajuns la Institutul de Medicină Legală Timișoara pentru a obține certificate medico-legale și au depus plângeri penale împotriva primarului Liviu Tomulea și a altor persoane.

Tot scandalul a început din cauza echipelor de fotbal, după ultima etapă a Campionatului Județean. După meci, toți au mers la barul din sat să sărbătorească. Liviu Tomulea împreună cu frații săi și alți oameni și s-au luat la bătaie cu cei aflați la bar, scrie banatulmeu.ro.

Polițiștii au deschis un dosar penal și efectuează cercetări pentru stabilirea faptelor după bătaia de la cârciumă.

„La data de 26 noiembrie, în jurul orei 23:50, polițiștii Secției 2 Rurale Săcălaz au fost sesizați cu privire la faptul că în incinta unui local din Iecea Mare a avut loc un conflict între patru persoane, în urma căruia doi bărbați de 34 și 52 de ani, au fost agresați de ceilalți doi, în vârsta de 42 și 39 de ani.

Acestora li s-au acordat îngrijiri medicale la fața locului, refuzând transportul la o unitate spitalicească.

În acest caz, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe, amenințare și tulburarea ordinii și liniștii publice, în care polițiștii efectuează cercetări pentru stabilirea întregii situații de fapt”, potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Timiș.

Viceprimarul Timișoarei, Cosmin Tabără, a publicat, pe pagina sa de facebook, imaginile video cu doi colegi liberali din Iecea Mare atacați cu bâte de primarul PSD.

”Am susținut întotdeauna calea dialogului, a bunului simț și a respectului reciproc dintre oameni, dar mai ales dintre politicieni, pentru că prin noi se poate reforma clasa politică. O fac și acum.

M-am întristat să văd că mai există oameni politici în județ care acționează cu “parul” pentru a se impune în fața adversarilor politici. Și vorbim despre același om, primar în funcție, care a zidit vestiarele echipei de fotbal pentru a nu-i lăsa pe jucătorii locali să folosească terenul de sport, la Iecea Mare. Mă înfioară gândul că așa ceva există în județul Timiș acum.

M-aș fi bucurat dacă primarul folosea bolțarii să zidească un nou centru sportiv, o nouă școală sau un cabinet medical. Îi sugerez primarului din Iecea Mare să ia exemplul edililor din Dudeștii Vechi, Dudeștii Noi, Ghiroda, Moșnița Nouă sau Gottlob, Lovrin, acolo unde parul se folosește doar la sprijinul oferit plantelor în grădină.

Modul acesta de a face politică (vezi video) este condamnabil și eu, personal, îl detest.

Detest modul de a face politică prin “forță bâtei” și cer ca toți oamenii politici să condamne astfel de gesturi și să nu apere astfel de personaje care fac rău comunităților în care trăiesc. Urăsc modul de a face politică irațional, de a jigni întotdeauna, de a nu folosi argumentul ca și mijloc de dialog, chiar dacă opiniile pot fi contrare de multe ori la o masă.

La Timișoara nu se aplică politica “bâtei”, dar limbajul și modul de  comunicare de multe ori este de același nivel.

Noi, cei mai tineri din politică, avem obligația să schimbăm toate astea. Prin ce facem, ce spunem, cum spunem.

Voi rămâne același om deschis dialogului, rațional și asumat”, spune Cosmin Tabără.

articolul original.

,,Picturile unui artist adevărat, creează emoții și rămân bătute în inimi”. Interviul cu pictorul Mihai Teodor Olteanu

30 November 2022 at 06:34

Bocșa a fost un orășel… și sper să rămână măcar așa, dar în nebunia de-acuma, se îndreaptă spre un statut greu de definit… Este destul de-aproape de capitala județului, orașul Reșița, așa că de-a lungul timpului la noi, la Bocșa au fost destul de puține manifestări artistice. Totuși aproape la toate evenimentele care-au avut loc, după ce m-am căsătorit și până am emigrat în Germania, am participat, la început cu soția mea Doinița, apoi ne-au însoțit ambii copii Casiana și Claudio.

 În sala mare de la Clubul uzinei au fost mai multe expoziții. Aici l-am întâlnit și pe pictorul Mihai Teodor Olteanu, mai mare cu zece zile decât mine !

 Plasticianul Mihai Theodor Olteanu s-a născut la Luduș, în Ardealul de mijloc, pe 13 August 1953.

 Am vorbit cu EL și mi-a făcut o impresie tare faină !

I-am solicita un autograf și pictorul mi-a scris: ,,Arta e un fenomen atât de iubit și atât de necesar, încât se confruntă la mine cu viața. Cu prietenie Mihai Th. Olteanu. Bocșa 24.11. 1983”

 Impresia mea despre autograf, este un respect al artistului pentru munca sa, pentru persoana care-i cere semnătura și o satisfacție a ambelor părți.

 Mă bucur că trăiesc în perioada computerului pentru că pot să verific valoarea și starea unui artist, chiar dacă de multe ori este doar o… părere.

 În prezentarea sa, de pe Internet a pictorului Mihai Teodor Olteanu am găsit textul pe care-l reproduc cu mare drag pentru că vine de la un mare artist adresat semenilor săi.

”Toată lumea îmi discută operele și pretind că le înțeleg, de parcă ar fi necesar să le înțeleagă, când este îndeajuns doar să iubești.

 Nu știu cine sunt, dar în toate visele mele cele mai frumoase, încă din copilărie am visat că voi fi pictor. Și azi cele mai frumoase vise și cele mai mari dorințe ale mele sunt aceleași și anume să devin pictor. Niciodată nu voi visa ceva mai frumos.”

 Și a devenit un Mare Pictor !

 În cartea ”Tangențe – autografe și poveștile lor” am scris despre pictorul Mihai Teodor Olteanu:

 ,,Când din mâinile tale se nasc lucruri de valoare care se ridică la rang de artă, înăuntrul tău ești curat și sufletul se înalță…”

 În 21 septembrie 2022 m-am deplasat cu trenul la Timișoara. În fața Operei m-am întâlnit cu fratele meu Eugen și cu el am fost în vizită la redacția publicației ,,Timișoara”, unde ne-am întâlnit cu Anton Borbely. Apoi l-am sunat pe artistul Mihai Teodor Olteanu și l-am întrebat dacă pot să-i fac o vizită. Răspunsul a fost uimitor… mă aștepta !

 Revederea a fost o poveste tare frumoasă! Sunt încă fascinat de întâlnire… Să ne reîntâlnim după 39 ani și bucuria să fie ca și când ne-am fi văzut săptămânal… Sunt oameni pe care îi întâlnești doar o singură dată și spui că îi cunoști de când e lumea. Noi ne-am revăzut după atâția ani și emoția, bucuria, curiozitatea a fost mare!

 Artistul a rămas la fel, așa cum l-am știut, sigur evoluând pe scara virtuțiilor devenind profesionist, iubitor de frumos, de semeni și de Bunul Dumnezeu !

 Dragă Mihai, dragă Maestre te respect pentru tot ce faci !

 Spre bucuria mea am realizat un interviu cu un foarte mare pictor și un om extraordinar !

 Adalbert GYURIS: – Am citit despre tine și ai spus la un moment dat că sfinții și îngerii pictați din biserica din localitatea ta natală te-au făcut să te apuci de pictat. A fost cineva în familia ta cu înclinații spre desen și cum a început simțirea ta pentru pictură?

 Mihai Teodor Olteanu: – Era prin anul 1956 când, băieții cu ochi albaștri, bunicii celor de azi, l-au luat pe tatăl meu, l-au închis în pivnița securității și l-au ținut acolo cel puțin șase luni, până l-au judecat la tribunalul militar din Cluj. I-au dat nouă ani de temniță grea, iar sentința lui, era de tăinuire, crimă de înaltă tăinuire… El nu făcuse de fapt nimic, doar fiind impiegat de mișcare la Luduș, intrase în contact cu intelectuali maghiari, care i-au spus tatălui meu ce au de gând sa facă în Ungaria. Să izgonească rușii care instauraseră un regim comunist, sau socialist sau oricum de sorginte comunistă. El știa aceste lucruri și normal că le împărtășise teama și celor din gară. L-au condamnat la nouă ani. El nu a mărturisit că și ceilalți colegi știau, așa că toți au rămas liberi în afară de el. Unul din marii lui prieteni, preot, Ioan Oroșan, m-a luat sub aripa lui și mi-a dat multe fotografii mici cu icoane pe care să le desenez. A fost primul meu contact cu desenul, cu culoarea, cu pictura și cu tainele mari ale lumii…

 Târziu după ce tata s-a întors și după ce în toată copilăria mea m-am rugat la Dumnezeu să se întoarcă, Biserica mi-a fost a doua casă, alături de bunica mea, care mă ducea la biserică și vedeam Sfinții, Icoanele din Biserica Roșie, biserica de sus, biserica ortodoxă din Luduș, un loc în care mă duceam cu toată dragostea, cu toată credința, că acolo într-o zi îl voi găsi pe tatăl meu. De fapt, această credință l-a și adus înapoi, această credință m-a făcut să îl pot aștepta atât. Mi-am dat seama după ce ne-am reîntâlnit, că avea un scris de aur, că avea un desen uluitor, iar apoi toate aceste lucruri le-am găsit întruchipate în construcția unei case.

 Comuniștii ne luaseră absolut tot și ne-au mutat silit în niște case care semănau cu grajduri, case cu pământ pe jos și cu toaletă în fundul grădinii… Asta a fost pedeapsa pe care am primit-o când aveam 3 ani, iar tatăl meu și-a izbăvit aproape în întregime cei nouă ani, pentru că nu a vrut să facă rău nimănui, nici unui coleg de a lui care știau poveștile spuse de unguri, în gara din Luduș.

– Îți trebuie mult timp pentru o lucrare sau în primul rând este ideea, schița? Când lucrezi la o lucrare, depinde de tehnica folosită, mărime sau ține și de alte condiții?

– Lucrul la un tablou, la o pictură, la un desen sau la orice legat de arta plastică nu se măsoară în timp. Timpul este doar ceva care iese sau intră ori trece prin lucrare, cel mai important la un artist plastic e starea în care el intră, în momentul în care întâlnește un motiv pictural. Iar motivele picturale se așează din natură, din ceea ce a creat Dumnezeu, marele pictor a lumii, se așează în sufletul lui, iar apoi el le reașează în ochi, în minte și mai apoi pe coala de hârtie sau pe pânza de pe șevalet. Nu contează cât lucrezi la o pictură, contează cât suflet pui acolo, câtă emoție ajungi să o redai, câtă emoție ai primit de la imaginea pe care vrei să o pictezi și ea, emoția, devine tulburarea ta, devine neliniștea ta, devine al motiv pe care îl pictezi, nu motivul din realitate, nu motivul care te-a inspirat, ci idea că acest motiv să creeze în sufletul privitorului, în ochii și în inima celui care privește o altă stare de emoție mult mai puternică decât ai avut-o tu la întâlnirea cu motivul. Pentru marii pictori ai lumii nu există sute și sute de motive picturale. Există un număr restrâns de motive picturale, majoritatea sunt acelea legate de viață, de moarte și de dăruire. Aproape toți marii pictori ai lumii au întâlnit în timpul vieții lor, un motiv care i-a axat, o stare, o faptă, care i-a axat întreaga viață, întreaga operă pe o linie. Aici aș enumera pe Andreescu, unul din primii mei pictori întâlniți în muzee, cu o melancolie și cu o stare de căutare și de frământare permanentă. Iar altul, Vincent van Gogh, care se aseamănă cu o parte din lucrările lui Andreescu dar care e legat și mistuit de un foc și mai mare… Unul dintre ei mi-a insuflat copilăria, iar celălalt m-a bucurat în anii adolescenței. Amândoi sunt pictori ai eternității, amândoi sunt pictori, în care realitatea trăită, durerea sufletească pe care au înmagazinat-o în inima lor, le-a fost o torță, le-a deschis calea picturii, calea creației. Nu poți picta fără să fii mânat de un imbold, nu poți picta fără să știi că dărui și că acest dar al tău ajută oamenii, îi face altfel, îi face mai buni, îi face la rândul lor să dăruie.

– Am văzut într-un film, tare fain făcut, realizat de Vasile Bogdan regia și Grațian Gâldău imagine și editare, un stil lucrat de tine care mai mult ca sigur profesorii tăi nu te-au învățat. De aceea te întreb dacă azi se lucrează diferit față de trecut, față de cum ai studiat la institut?

– Vorbești de un film realizat de Vasile Bogdan și Grațian Gâldău, ,,Lumina Îngerilor. Dar Divin” un film cam de o jumate de oră, un film realizat în cea mai frumoasă galerie în care lucrările mele au stat de câteva ori, e vorba de Muzeul Național al Banatului și de mansarda acestuia. O galerie care aproape în fiecare toamnă îmi devine peste timp de o lună, îmi devine atelier de creație, spațiu de întâlnire cu publicul, loc de meditație și de înălțare spirituală. Acolo, în acel pod, în care lumina străbate prin ferestre, o hală uriașă, o cupolă uriașă, care se sprijină pe sute și sute de grinzi, ca și când grinzile ar fi lăstarii, ar fi copacii, ar fi crengile care cresc din pământ și sprijină cerul. În acest spațiu, expun aproape întotdeauna în jur de 100 lucrări, în acest spațiu invit școli, licee, copii, care se întâlnesc cu pictura mea și care au voie să o mângâie, pentru că orice lucrare de artă e o bucată din suflet, care cu cât e mai iubită, mai mângâiată, mai răsfățată ea va crește mai departe, se dăruie mai departe și intră mai ușor în inimi, suflete și casele celor care se vor bucura de ea. Acest film, lucrat pe viu, timp de 30 de minute, reprezintă o pictare sub aparatul de filmat, o pictare sau o redare a unui motiv pictural, floral, găsit instantaneu, căutat de-a lungul întregii mele vieți, o floare, un buchet de flori, care vin să îți încălzească sufletul, care se nasc din contopirea mai multor lumi…

 Florile, asemenea îngerilor și femeilor, sunt ființe care stau în sufletul tău și care îți aduc întreaga bucurie. Niciodată un artist adevărat, un pictor adevărat, nu trebuie să iese din camera lui, să își caute un motiv. Motivul e înăuntrul camerei lui, inimii sale, sufletului lui. Iar, a picta un buchet de flori, de a picta un vas cu flori, a picta însăși firul unei flori înseamnă, ați picta bucuria, fericirea, ca dar, o stare de neliniște pe care artistul o are de la primele lui pânze până la ultimele. O are, nu o trădează niciodată, dacă arta lui merge acolo unde e destinul și dacă arta lui face cel puțin odată pe an o bucurie cuiva. Dacă din sutele de tablouri pictate într-o jumate de an, într-un an sau zece, o parte din ele ajung să bucure, să mistuie suflete, ajung să le vindece de răul celor din jur, înseamnă că pictura ta întreagă e binecuvântată, e vindecătoare, e supremă.

 Un pictor adevărat se regăsește nu doar în tablourile sale ci și în relația cu celelalte arte, pentru că arta plastică este o artă a asimilărilor, a sedimentărilor. Pictura nu este doar punerea pe pânză a unei culori ci punerea pe pânza sau în pânza mare a vieții, a lumii, a întregilor culori care sălășluiesc în tine, în lumea ta și apoi care se împart celor din jur. A fi pictor, al sufletelor înseamnă a fi actor, înseamnă ați juca propriul rol pe o scenă a lumii, pe o scenă neîncăpătoare, pe o scenă în care ți se scrie de către tine, propriul rol mai mult decât actorului care joacă roluri diverse, crezându-se întotdeauna doar el. Pictorul este și mai mult decât un actor, pentru că nimeni nu îi scrie opera, nimeni nu îi regizează picturile, ci doar el, doar sufletul lui învolburat, un suflet care e primit de ceilalți îi face destinul, îi face viața și îi face eternitatea. Picturile unui artist dacă nu creează emoție vor rămâne doar obiecte de atârnat pe pereții galeriilor, pe pereții muzeelor lumii. Picturile unui artist adevărat, creează emoții, ele nu rămân atârnate acolo în cuie, ci rămân bătute în inimi. Atunci o pictură rămâne eternă, o pictură îl face pe cel care a pictat-o, să nu moară niciodată, să fie pomenit de generații și generații, poate chiar mai mult decât în timpul vieții sale fizice. Pentru că motivele care îl aduc în fața privitorului, nu sunt copiate, nu sunt furate din muzee sau albume, ci sunt pur și simplu trăite de artist. Motivele lui nu sunt căutate cu disperare, ele au fost și rămân motive ale tuturor marilor pictori ai lumii. Niciodată omul, niciodată femeia, niciodată floarea, niciodată îngerul, niciodată chipul lui Iisus nu a trebuit să fie căutat de artist. Aceste motive, artistul adevărat le-a întâlnit din copilărie și până la ultima pânză, le-a întâlnit peste tot fără să le caute, fără să le aducă pe pânză în mod ostentativ. Ele erau înăuntrul lui, el le-a scos la suprafață doar pentru a arăta celor din jur cât de frumos poate picta el, cel care ne-a învățat pe toți să pictăm, iar noi nu suntem meniți să îl copiem ci doar să-i aducem o zonă, o clipă, o licărire din personalitatea noastră, zugrăvelii lui universale și să credem pentru o clipă că și noi am putea deveni zugravi.

– Care crezi că este diferența dintre un amator și un profesionist?

-Nu cred că școala unui artist e dominantă, nu cred că pictura sau arta plastică se face de către profesori, o înveți de la profesori, așa cum am vorbit și mai înainte, Dumnezeul tău e cel mai mare pictor al lumii, El a pictat lumea în momentul în care ți-a dăruit-o ție, a dăruit-o întregii omeniri. S-a gândit la tine, s-a gândit și la artistul din tine, că vei fi mult mai sărac dacă nu vei găsi toate frumusețile lumii, orânduite după chipul și asemănarea Lui. Tu ai venit pe lume într-un amfiteatru, pe o scenă în care nu ți-a lipsit niciodată nimic, iar dacă ai simțit că unele lucruri nu sunt așa cum le visai, cum le gândeai, cum ai vrea să fie, nu ai făcut altceva decât să te apuci de lucru, decât să ți le faci pe cuviința ta, pe libertatea ta, pe bucuria ta. Asta nu înseamnă că ai luat de la capăt facerea lumii și că ai refăcut-o. Asta înseamnă că ai pus un strop de culoare în cea ce el a adus pe lume. Ai pus un strop de culoare acolo unde tu, te-ai găsit mai gol, acolo unde tu te-ai văzut mai șters, acolo unde tu ai crezut că ai prea puțină lumină, că ai prea puțină culoare, că ești prea palid, ca ești prea șters, că ești prea umbrit. Acolo ai venit cu propria ta culoare, luată din întreaga culoare a lumii, a omenirii, ai întins-o pe o pânză mică a ta și ai încercat să îți pui literele numelui tău pe acea pânză. În momentul în care ți-ai dat seama că te-a mulțumit prima poveste, prima poveste de întâlnire a culorilor tale pe o pânză mică a ta, atunci tu ai început să devii zugravul tău, să devii zugravul lumii tale, sa devii cea ce conștient știai că te va scoate din mulțime și că îți va da un nume aparte. Acela de zugrav a lumii tale și acela de pictor după ce vei pleca, pentru că a fi zugrav nu înseamnă doar cuvântul a zugrăvii pereți, ci a fi zugrav înseamnă a zugrăvii imagini, a zugrăvii pereți în alt fel, a zugrăvii lumi, a zugrăvii priveliști pe care tu le vezi, le transpui și le redai pentru publicul tău cu acea inocență cu acea semnătură proprie ție. Dintr-o sută de artiști același motiv e pictat în o sută de feluri chiar dacă ochii noștri îl văd poate asemănător, chiar dacă fotografiile celor 100 de artiști sunt aproape identice. Acel motiv, sau orice motiv, pentru fiecare din noi e altceva, îți dă o alta stare, o altă credință, o altă întâmpinare a vieții și la fiecare motiv tu personalitatea ta, îi va răspunde cu altceva. Acesta înseamnă pictorul, acesta înseamnă originalitatea sa, nu trebuie să ai sute de motive în panoplia ta, nu trebuie să cauți motive necunoscute, nevăzute niciodată de nimeni ca să fi original. Aceleași motive care cei o sută de artiști le văd pot fi motive eterne ale picturii. Și cum am zis, îngerul, femeia și floarea, sunt motive care se substituie unui altuia, care sălășluiesc unul într-altul vreme de mii și mii de ani. Tu doar trebuie să le cauți, să le vezi, ca însușirile unuia sau altuia din motive se subscriu în toate, le vei găsi în toate, doar trebuie să le cauți. Acest lucru le face și un pictor cu școală, îl face și un pictor cu har, pentru că nu prin școală îl face ci prin harul care i-a fost dăruit, iar făcând acest lucru, harul său nu se topește, harul său nu se distruge, harul său merge mai departe, la alte și alte generații și îi face și pe alții chiar dacă nu să îl iubească, ci măcar să îl pomenească. Iar pentru un artist, iubirea și pomenirea, sunt lucruri aproape similare. Marii artiști ai lumii care au intrat în istoria lumii, în istoria artei plastice ale lumii, au intrat pentru că au venit cu aceleași motive, cu aceleași căutări, de la început până la sfârșit, dar le-au găsit motivelor și căutărilor la alt fel de formă, o alt fel de față. Această formă, față, lumina i-a definit pe ei, i-a separat pe ei, i-a făcut pe unii sa rămână acolo în timpul sau chiar dacă au câștigat saci sau căruțe de bani, pe operele lor, ei nu au mers mai departe, ei nu au traversat veacurile mai departe, ei nu au intrat dintr-un veac într-altul în inima noastră și nu au crescut, au rămas acolo. Unii dintre ei, si nu vreau să dau exemple, sunt astăzi mai iubiți, mai valoroși, mai eterni decât atunci când și-au pus viața, inima, sufletul lor și harul dăruit de Dumnezeu, și l-au pus în slujba artelor și au rămas eterni. Și cu cât trece vremea și cu cât îi căutăm mai mult le găsim tot mai multe povești personale care îi fac să fie vii și astăzi.

– Ce reprezintă arta pentru tine și mai ales pictura?

-La început pictura pentru mine a fost doar o stare de eliberare, o stare de trecere dintr-o așteptare a unui altfel de viață într-o altă viață. Acea copilărie lipsită de modelul tatălui, lipsită de persoana lui pe care fiind atât de fraged o puneam în prim plan, o puneam datorită Bisericii și datorită înțelepciunii bunicii mele, o puneam ca un motiv de speranță. Atunci a copia o icoană, un desen însemna o întâlnire cu mine și cu viitorul destin. Nu însemna artă, nu însemna ceva deosebit. Dar însemna o dorință de a merge mai departe și de a căuta și de a mă elibera de chinuri, de grija că mâine voi fi tot singur. De fapt această căutare a picturii, a artei m-a dus în căutarea destinului, în căutarea înțelepciunii, în căutarea iertării și a tuturor sentimentelor care îl apropie pe om de Divinitate. Biserica era pentru mine o a doua casă, mergeam în Biserică, mă uitam la chipurile îngerilor, la chipurile sfinților și aveam sentimentul că ei acolo trăiesc, că ei acolo își duc veacul, că viața lor se întâmplă înăuntrul pereților și că uneori au nevoie de liniște, au nevoie de tihnă, au nevoie de taină. Uneori când auzeam corul, fiind copil de 3, 4, 5 ani, când auzeam corul că răsună prea tare aveam sentimentul că îi stârnește pe îngeri, că îi deranjează, că îi scoală din somn mai repede decât ei ar vrea să se trezească. Și mă uitam la cei din cor, mă uitam la preot, de ce nu face nimic, ca să nu mai fie ,,gălăgie” în biserică. De fapt ,,gălăgia” nu era gălăgie, ci era muzică, iar îngerii iubeau această muzică și chiar mai mult această muzică ieșea și din pereții unde ei erau zugrăviți, unde eu credeam că ei dorm. Atunci mi-am dat seama că arta te poate izbăvi, că arta te poate vindeca, că arta adevărată, ca pictura însăși, e o creație care vine să liniștească lumea, vine să o protejeze de rău, de goliciune, de războaie, de foamete, de mizerie, de minciună. Arta e pornită din suflete curate și nu are alt rol mai mare decât acela de vindecare, de mântuire, asemeni luminii cu care Dumnezeu când a început să facă lumea s-a înfrățit, a spus să se facă Lumină și s-a făcut. În acea lumină a stat și stă și va sta toată culoarea picturilor, pentru că nu există pictură făcută cu orice culoare fără să existe lumina. Lumina transpare din orice întâlnire a culorilor, lumina izbăvește orice culoare când ea se suprapune, când ea se întâlnește, când ea se unește cu o alta, între două culori unite nu există nici un război. Nici una din marile culori ale spectrului nu poate fi nepotrivită cu o alta, nu vine să îi facă rău alteia, nu vine decât să se conjuge cu ea, să se întâlnească cu ea, să se îmbogățească prin ea. Două culori care se întâlnesc dau pe a treia sau dau mii și mii de nuanțe pentru ca lumina e atât de universală în mijlocul unei culori, încât poate să irizeze culoarea în mii și mii de nuanțe. Tu trebuie să fi pregătit, ochii tăi trebuie să fie pregătiți să le vadă, dar noi nu putem vedea numai cu ochii, ci putem vedea cu inima, cu sufletul și cu toate simțurile noastre. Culoarea este la fel ca și cuvântul, una din marile taine. A cere lumina, a cere culoare și a cere cuvânt e identic cu a da lumina, a da culoare, cu a da cuvânt, iar artistul face toate asta la un loc.

– Ai descoperit ceva prin pictură?

-Nu cred că a face pictura e un lucru, sau nu cred că e important sau nu că vei găsi ceva important sau nu prin pictură. În momentul în care un pictor merge mai departe cu arta sa, merge mai departe doar pentru că nu se poate întoarce, arta adevărată te mână acolo unde e nevoie de ea, atunci când e nevoie de ea și atunci când tu simți că ea e vindecătoare, că ea e mântuitoare. În momentul în care îți dai seama că nu e nevoie de tine, că nu e nevoie de pictura ta, că nu e nevoie de cea ce ea poate să facă, tu te vei opri de la sine pentru că vei obosi, îți vei da seama că ea, arta ta, nu are nici un sens, nici un rost și nu vei continua, te vei opri de la sine, cum am spus. Dar în momentul în care vei vedea un copil care se oprește în fața unui șevalet pe care stă o lucrare de a ta, un copil care vine într-o galerie de artă sau într-un muzeu unde ți-ai expus tablourile și se miră și se minunează, arta ta trebuie să meargă înainte. Pentru că a face un copil să se minuneze, să trăsară, să simtă o mirare, să simtă o plăcere, o bucurie, să simtă ceva ce nu a simțit cu un minut înainte de a se întâlni cu pictura ta, îți dă sentimentul că tu trebuie să mergi înainte, că nu trebuie să te oprești, iar dacă o faci, o faci cu bucuria pe care ai simțit-o de prima oară când ai pictat. Niciodată nu câștigi prin arta ta mai mult decât ai câștigat în momentul întâlnirii cu ea, în momentul în care ți-ai dat seama că te vei regăsii, că te vei întinde pe o suprafață tot mai mare a vieții, regăsindu-te și întâlnindu-te cu ea, cu arta care devine la un moment dat un singur mod de a trăi, devine la un moment dat însăși viața ta, nimic nu poate fi deasupra ei, nimic nu poate fi mai important decât ea. Comunicarea ta cu lumea de atunci încolo s-a întâmplat, se întâmplă și se va întâmpla prin cea ce tu faci prin arta ta, prin cea ce dărui tu prin pictură. Niciodată nu trebuie să aștepți să ți se dea înapoi cea ce tu ai dăruit, pentru că însăși privirea unui copil, însăși mirarea unui copil în fața unui tablou de al tău ți-a dăruit aproape totul. Nu ai nevoie mai departe de cronici, nu ai nevoie mai departe de critici de artă, nu ai nevoie mai departe de muzee și de biblioteci pline de scrisuri, înscrisuri despre arta ta. Ai nevoie mai departe de mirarea acelor ochi a copilului. De întâlnirea acea benefică cu ochii copilului, cu tabloul care se suprapune pe ochii copilului, cu ochii lui care se scaldă în tabloul tău și între ochi și tablou se naște o mare, se naște o apă, se naște un fluviu curgător care îți va duce mai departe și ochii lui și pictura ta. Cele două lucruri îngemănate sau mai mult de două, vor fi pornirea ta și dorința ta de a nu te opri. Pentru că în momentul în care ai cucerit doi ochi de copii, în momentul în care tabloul tău, a fost iubit de acești ochi și prin ei ai intrat în sufletul copilului și i-a dat bucurie, i-a dat veselie, i-a dat un licăr al luminii, i-a dat dublura ochilor săi, el și-a văzut în tabloul tău lumina, culoarea și tresărirea ochilor săi atunci sufletul tău a fost identic cu sufletul lui, atunci arta ta s-a regăsit în inima unui copil și de acolo a trecut și va trece mereu în inima altuia și altuia până la capăt, iar la capăt niciodată tu nu vei simți că e capătul pentru că în momentul în care ai bucurat mii și mii de ochi, capătul nu mai vine. Capătul nu îl mai vezi, nu îl mai simți iar trecea ta dincolo în lumina celorlalte alte veacuri e deja scrisă, e deja prescrisă, e deja o realitate. Acolo te duce arta ta, acolo e importanța artei tale, în nemărginirea căutării celor din jur a ceva în arta ta, a ceva ce au găsit primii ochi ai primului copil și la cea ce ochii lui au continuat în sufletul lui și în sufletul celor din jurul lui, niciodată nimic mai mult decât creația nu poate înnobila, nu poate îmbogății, nu poate ridica spre ceruri, nu poate ridica în neuitare.

 Pentru că neuitarea unui artist înseamnă nemurirea lui.

– Ești mulțumit de ceea ce faci acum? Ce te-ar motiva să schimbi ceva?

-Sentimentul de mulțumire, e un sentiment uneori atât de drag, dar uneori atât de să te sperii de el, pentru că mulțumirea te poate duce la o prea mare încredere, la o prea mare bucurie, la o prea mare întâlnire cu tine, alesul. Această mulțumire te poate face să uiți pornirea ta, să uiți de smerenie, să uiți de credință și să treci dintr-o parte în alta a lumii fără să îți mai pese de bucuria celor din jur și de măsura acestei bucurii. Nu cred că trebuie să îi dai importanța creșterii tale ca artist, împlinirii tale ca artist. Tu trebuie să rămâi veșnic începătorul, debutantul, tu trebuie să ai sufletul la fel ca atunci când ai expus prima oară într-o galerie, ca atunci când ai văzut primul critic de artă, ca atunci când ți-ai văzut numele în primul ziar, sau ți-ai auzit cuvintele într-un post de radio sau televiziune și după cuvintele tale cineva a zâmbit, cineva s-a bucurat, cineva poate a bătut din palme. Acest sentiment e suficient să te țină o viață întreagă, acest sentiment e suficient să îți dea puterea și tăria de a merge mai departe, de a continua. Nu e nevoie ca un artist să fie veșnic ovaționat, nu e nevoie ca despre un artist să se spună mereu cât de mare, cât de important e. E nevoie ca acel artist să fie însă văzut, ca tablourile lui să fie privite și vorbite, indiferent cu ce fel de cuvinte. Tablourile care nu se vorbesc, care nu se privesc, despre care lumea nu știe că există chiar nu există. Un artist adevărat trebuie să expună într-una. Trebuia să arate publicului său că nu și-a terminat opera, că nu a pictat cel mai mare, cel mai frumos și cel mai important tablou, care pentru el nici nu există. Cu fiecare mâine în care el pictează, pictura lui crește înăuntrul lui, crește înăuntrul inimilor și devine mai bogată, mai trainică, mai consistentă. Nu mărimea unui tablou, nu importanța unei teme, nu frumusețea încadrării sau locul în care acesta e așezat are importanță. Ci faptul că în momentul în care îți anunți o expoziție, la vernisaj vin 2, 3, 5 oameni, care se bucură de tablourile tale, e important pentru tine. Acești oameni vor pleca acasă mai fericiți, nu pentru că au auzit cuvinte de laude pentru tine, nu pentru că un critic de artă te-a ridicat în slavă, și ridicându-te te-a pus pe o treaptă… Nu criticul, nu radioul, nu televiziunea te vor pune acolo, ci inimile în care ai intrat, ci casele în care tablourile tale au fost atârnate în cuie, bătute cu sfială, în locuri în care ochiul tău, ochiul stăpânului casei se uită de cum deschide ușa, de dimineață până noaptea sau de noaptea până dimineața. În momentul în care într-o casă de intelectuali tu ai un tablou, sau două, sau trei, care se iau la bătaie, care se iau la ceartă, care se alătură altor tablouri și își spun povestea înlănțuind-o cu povestea celui care le-a făcut pe celălalt, atunci tu trăiești, atunci arta ta trăiește, atunci sentimentul ca o bună bucată de vreme nu ești uitat, o bună bucată de vreme nu rămâi neprivit, aceasta înseamnă că ești pictor, aceasta înseamnă că întâlnirea ta se întâmplă în public, ești cum am zis mai departe, actorul care îți joci propriul rol, dacă regizorul vine și îți spune să taci și tu te-ai oprit, înseamnă că nu aveai de ce să începi vreodată. Tu nu ai de ce să asculți de un regizor, tu nu ai cum să asculți de un scenarist, tu nu ai cum să asculți de scenograful care îți pune simeza, tu asculți de un singur gând, de o singură stare, că dărui pentru că ai fost părăsit.

– Te-ai stabilit în Timișoara. Ai trecut și prin alte orașe. Crezi că locul unde trăiești te ajută ca pictor?

-Copilăria mi-am trăit-o în orașul natal Luduș. Un oraș, de fapt comună atunci, străbătut de Mureș, un oraș între dealuri, iar la începutul primului deal mare erau așezate trei biserici. Acolo era locul în care mergeam în fiecare duminică cu speranța și cu dorința unei rugăciuni, nu pentru mine, nu pentru sufletul meu, nu pentru bucuria mea, era o rugăciune ce o spuneam întotdeauna pentru tatăl meu, să îl văd, să îl privesc din nou și să știu adevărul despre el. Și acum îmi dau seama de cum s-au purtat primii învățători ai mei și cum m-au prezentat colegilor mei. Câtă durere mi-au dat și mie, poate aproape egală cu durerea și durerile tatălui meu din temniță. Să mă prezinte ca fiul unui criminal, pentru mine a fost asemeni unei mici răstigniri, unei tăieri de mâini și de picioare, a unei stigmatizări și totuși eu nu am crezut în povestea primei învățătoare și am încercat din răsputeri să o înfrunt și să îi spun că tatăl meu este și va fi un om curat, un om nevinovat. Am avut dreptate, să cred în acest lucru. Ludușul m-a trimis apoi la Cluj, la Târgu Mureș, la Sibiu și alte orașe în care am expus… La Cluj mi-am terminat liceul de arte și apoi facultatea de arte. La Cluj am întâlnit unul din marii preoți ai locului, devenit episcop și mitropolit al Clujului, acest om, a început să îmi semene din ce în ce mai mult cu chipul tatălui meu pe care îl așteptam. Acest om se numește Iustinian Chira Maramureșeanul și odihnește la mănăstirea Rohia. La toate expozițiile din Cluj, din Bistrița, din Târgu Mureș, a venit și și-a ales lucrări, a cumpărat lucrări pe care apoi cred că le-a trimis în satul său natal, nu le-am mai văzut de atunci, dar știu că sunt undeva bine puse. La plecare lui dintre pământeni, am simțit că sufletul lui aburește sticla sicriului… Nu știu dacă am simțit doar eu, nu știu dacă a fost doar un simțământ sau a fost chiar realitate și dacă da și dacă nu, știu că acel om, într-o zi va fi făcut sfânt al Ardealului. Apoi a venit întâlnirea cu Târgu Mureș, cu Bistrița, cu Timișoara. La Timișoara am venit și mi-am dorit să vin datorită întâlnirii cu Deliu Petroiu, un alt personaj, al vieții mele, un alt personaj de aceiași talie cu tatăl meu, un intelectual de mare clasă, un intelectual care a dăruit Timișoarei, Aradului multă, multă înțelepciune, bucurie, iar artiștilor plastici le-a fost tată spiritual, un îndreptar, un căutător, sau chiar dirijor în drumul lor spre armonie, spre împlinirea culorii. Deliu Petroiu, la întâlnirea de la Cluj mi-a spus când vei termina să vii la Timișoara, că voi avea grijă de tine. Am venit la Timișoara și a avut grijă de mine! A avut grijă să mi se deschidă zeci și zeci de expoziții, a avut grijă să vorbească cu înțelepciunea lui, cu puterea lui de pătrundere în inimile publicului. A fost cel mai puternic orator în materie de critici de artă pe care i-am întâlnit și nu am întâlnit puțini. A scris puțin, a vorbit enorm, a scris puțin pentru că bucuria lui era să vadă imediat reacția publicului iar cărțile nu se citesc în fața autorului, cărțile se citesc în singurătate sau în biblioteci, fără ca autorul să fie acolo. El voia ca prin puterea cuvintelor lui, voia să simtă imediat reacția publicului și voia pe tine, artistul de care vorbea, indiferent de școala sau de pregătire să te facă să intri în inima publicului. A reușit, poate cu sute și sute de artiști, a reușit acest lucru, dar nu cu fățărnicie, nu cu egoism și nu cu sentimentul că el știe tot, te-a lăsat pe tine să fii primul deși puterea cuvintelor sale era uluitoare, niciodată nu a venit peste tine ci s-a suprapus atât de frumos pe opera ta, încât nici tu nu puteai să spui sau să arăți mai multă simțire în cea ce ai făcut decât el. El îți prelua toată această povară de pe umerii tăi și a întâlnirii cu publicul tău. Pentru că el doar privindu-ți lucrările începea să simtă ce ai vrut să spui, se transpunea în inima ta, în sufletul tău, te căuta în dedesubtul culorilor suprapuse pe pânză, înăuntrul sentimentelor pictate sau înlănțuite în vrejele culorilor. Tu erai acolo, înăuntrul tablourilor, dar el trebuia să te scoată în afară și să te arate publicului prin cuvinte. Asta făcea criticul de artă Deliu Petroiu. Și întotdeauna reușea! Au trecut atâția ani de când a plecat și nu știu dacă cineva i-a luat locul. Timișoara mi-a dat cele mai înalte bucuri, prin zecile și zecile de expoziții în care mi-am adus tablourile, nu pentru mine, nu pentru a arăta publicului ce știu, ce pot, ci cât îs de grozav sau de căutat sau de iubit, ci le-am adus pentru el, pentru public, pentru a-i arăta că pictura e un mod de a se lega oamenii între ei, de a se apropria și de a uita de necazuri. Mai ales astăzi când lumea a devenit mai rea decât a fost, când lumea a început, să își arate unui altuia, că nu îi pasă unul de altul ci că fiecare poate trăi singur, poate trăi prin propriile puteri, e o mare minciună, e o mare amăgire. Nici unul dintre noi nu putem trăi singur, pentru că nici unul din noi nu am fost făcuți, nu am fost născuți din singurătate, ci dimpotrivă, din contopirea a cel puțin două mari inimi, a două mari iubiri, iar contopirea lor a dus la nașterea noastră, iar nașterea noastră s-a făcut prin marea Lui atingere, prin marea Lui iubire pe care în clipa în care o vom părăsi, vom părăsi și viața. Nu poți să faci nimic, nici bogat fiind, nici sărac fiind, fără iubirea Lui, fără taina Lui și fără acceptul Lui de a te hărăzi, de a te dărui, de a-ți trimite lumina și cuvântul spre a trăi. Orice tablou, orice pictură, orice realizare spirituală a ta se naște din lumina pe care El a pus-o în mijlocul dragostei, în mijlocul singurătăților, ca singurătățile să se poată întâlni, să se poată destrăma și schimba din singurătate în împlinire. Arta nu poate să fie singură, să fie doar de o parte, ea trebuie să fie înlăuntrul nostru și înăuntrul celor care o privesc. Între tine ca artist și tine ca privitor, nu există decât dragoste, iubire și lumina, iar Timișoara mi-a dăruit acest sentiment din prima până în zilele noastre.

– Oamenii pot fi educați prin artă ? Ce trebuie făcut în acest sens ca oamenii să devină mai buni?

-Oamenii sunt buni și răi, nu pentru că așa vor ei, ei sunt așa pentru că unii au știut să aleagă bunătate iar alții au stat deoparte, nu s-au dus nici să o aleagă, nici să o aștepte, bunătatea din inima noastră nu depinde numai de noi, ci depinde și de cea ce se înlănțuie în noi și de cea ce ne-a fost dăruit de la naștere. În principiu toți oamenii au fost înzestrați cu lumina și cu iubire și acestea două înlănțuite ar fi trebuit să meargă mai departe spre lumina noastră, prin bunătate și prin reîntoarcerea acestor daruri, a luminii și a iubirii. Cele două daruri înlănțuite te fac pe tine mai bun, te fac pe tine mai uman, te fac pe tine să semeni cu cel din care te-ai născut, cu cel din care ai primit lumina și iubirea, dar uneori fățărnicia omului merge atât de departe încât uită de unde a venit, uită de ce a venit și uită încotro se va duce și încotro sau unde se va întoarce. Această fățărnicie, se naște la un moment dat din multe și multe izbânzi, ale tale, ale omului, izbânzi și lucruri pe care crezi că le-ai făcut singur, pe care crezi că numai tu puteai să le faci. De fapt ele ți-au fost dăruite, ele ți-au fost date dar cu o sfială și o delicatețe pe care tu nu ai fost în stare să o simți că nu sunt ale tale, că nu îți aparțin ție, ci că ți s-au dat, ți s-au dăruit doar pentru a te forma, doar pentru a te forma după chipul și asemănarea Lui pentru ca nimic din ce avem noi personal nu poate niciodată să iasă din matricea lui, nu poate niciodată să depășească matricea Lui, noi nu putem fi decât fii lui, nu putem fi decât umbre și lumini ale Lui, dar neuitându-L și neoprindu-ne să îi dăruim pentru ca toate împlinirile noastre sunt legate de lumina și iubirea Lui care nu le putem risipi, ci le putem duce mai departe, tot prin lumină și tot prin iubire. Aceste daruri ale Lui, noi risipindu-le nu pe El îl pierdem ci pe noi, pe noi ne pierdem, iar pierzându-ne pe noi într-un fel ne sărăcim, pierzându-ne pe noi înseamnă că nemaiavând lumina, iubirea, noi nu mai suntem decât niște umbre care colindăm lumea în căutare de ceva… Arta, e cea ce te ține, la suprafață și cea care îți arată că nu ai voie să pizmui, să urăști, să fii gelos pe darurile celorlalți, ci dimpotrivă să iubești pe cel care ți se pare mai bun ca tine, să îl iubești pe cel care ți se pare că dăruie mai mult și iubindu-l să intri de fapt în drumul său, de dăruire.

 Timișoara mi-a dat acest sentiment, săptămâna de pace, de liniște și de întâlnire cu înălțimea din Decembrie 1989 m-a făcut să cred că sunt pentru totdeauna al Timișoarei și că acest oraș mă va lumina întotdeauna în timpul vieții și apoi multă vreme după ea.

– Dragă Mihai îți doresc să ai parte de multe bucurii, împliniri și să ajungi unde meriți! Sunt convins că ești pe acest drum, deja bătătorit și că te îndrepți unde îți este locul !

 A consemnat cu mare drag și prietenie,

 Adalbert GYURIS

articolul original.

Eurodeputata Maria Grapini din Timișoara a sărbătorit Ziua Națională “cu Maramureșul” la Bruxelles

30 November 2022 at 06:19

Eurodeputata Maria Grapini din Timișoara a sărbătorit Ziua Națională a României “cu Maramureșul”  la Ambasada României din Bruxelles, marți.

Trăiască România!

La mulți ani pentru toți românii! Mândru că sunt român! – a fost mesajul Mariei Grapini.

Tot marți, eurodeputata a participat la Conferinta dedicată activității ospitalității, hoteluri și  turism (HORECA), organizată în Parlamentul European.

“Totdeauna am pledat pentru susținerea turismului, hotelurilor și a restaurantelor, servicii indispensabile pentru dezvoltarea turismului”, spune Grapini.

articolul original.

Ziua Națională a României sărbătorită la Ambasada României la Belgrad. Invitat special, Iavor Radovancovici din Timișoara

30 November 2022 at 06:17

Ambasada României la Belgrad a organizat, marți 29 noiembrie, seara receptia oficială cu prilejul Zilei Naționale a României  în complexul Beli Dvor na Dedinju Beograd, fosta resedinta de vară a fostului rege a Serbiei.

Alături de Excelența Sa, Silvia Davidoiu, ambasadoarea României la Belgrad și a consulului general al României la Vârșeț, Gheorghe Dinu, din partea gazdelor, invitații importanți au fost miniștri din Serbia, PS Ieronim Sinaitul, episcop al Daciei Felix, ambasadorul SUA, ofițeri și diplomați acreditați la Belgrad. Din partea comunității sârbilor din Timișoara a fost prezent domnul Iavor Radovancovici, promotorul bunelor relații dintre România și Serbia.

articolul original.

Calendarul evenimentelor culturale în organizarea instituțiilor CJ Timiș, până în 4 decembrie

30 November 2022 at 06:13

Consiliul Județean Timiș propune timișenilor iubitori de cultură o nouă săptămână cu expoziții temporare și permanente, un circuit digital precum și teatru de păpuși.

Muzeul Național de Artă Timișoara marchează Ziua Națională a României prin organizarea celei de-a doua ediții roMNArT. Anul acesta sărbătorim 1 Decembrie în spațiul virtual. roMNArT  online propune participanților un circuit digital alcătuit din jocuri tip escape room, în care își vor testa cunoștințele și vor rezolva ghicitori și puzzle-uri pornind de la lucrări tematice din colecțiile muzeului. Toate acestea accesând site-ul: www.mnartm.ro, pentru a descoperi surprizele pregătite!

De asemenea va fi organizată și o expoziție dedicată ,,Zilei Naționale a României” cu documente din colecția Secției Documentar-Periodice, din cadrul Bibliotecii Județene Timiș ,,Sorin Titel”.

Săptămâna se încheie cu spectacolul „Ghetuțele vesele”, pus în scenă de Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”. Bilete se pot cumpăra online accesând platforma www.bilete.ro sau de la casieria teatrului.

Descoperiți mai jos lista activităților culturale din perioada 29 noiembrie – 4 decembrie.

MARȚI, 29 NOIEMBRIE

Centrul Multifuncțional Bastion

Expoziția „Timișul de altădată”;

Lansarea calendarului Fundației Estera, ediția 2023, între orele 18:30 – 20:30.

Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”

Expoziție temporară de artă plastică ,,Palatul copilăriei mele”, Secția de Arte ,,Deliu Petroiu”.

Muzeul Național al Banatului

Expoziția permanentă „Ștefan Popa Popa’s” (Bastionul Maria Theresia);

Exponatul lunii noiembrie: VAZĂ „Alegoria Primăverii cu doi putti și ghirlandă de flori” (Bastionul Maria Theresia, hol);

Expoziția temporară „Incursiuni în istoria medicinei timișorene” (Bastionul Maria Theresia, hol);

Expoziția temporară „Gărâna 2022 – Atelier de Creație” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B1);

Expoziția temporară „Oțel incandescent și coșuri fumegânde. 300 de ani de istorie industrială în Banatul de Munte”  (Bastionul Maria Theresia, mansarda B2);

Expoziția „185 DE ANI DE CÂNT CORAL AL SÂRBILOR DIN TIMIȘOARA (1836–2021)” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B2).

Muzeul Satului Bănățean Timișoara

Expoziția de fotografii: Personalități bănățene în spațiul european – Dositei Obradovici în Dalmația –  Casa Națională;

Expoziția temporară„Icoane pe sticlă bănățene din colecția Muzeului Satului Bănățean Timișoara”– holul bibliotecii;

Pictură naivă Viorel Cristea – Sala de expoziție a muzeului;

Expoziții permanente: „Centre de ceramică din Banat”, „Podoabe bănățene”, „Costum popular”- Sala de expoziții a muzeului.

MIERCURI, 30 NOIEMBRIE

Centrul Multifuncțional Bastion

Expoziția „Timișul de altădată”.

Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”

Expoziție temporară de artă plastică ,,Palatul copilăriei mele”, Secția de Arte ,,Deliu Petroiu”.

Muzeul Național al Banatului

Expoziția permanentă „Ștefan Popa Popa’s” (Bastionul Maria Theresia);

Exponatul lunii noiembrie: VAZĂ „Alegoria Primăverii cu doi putti și ghirlandă de flori” (Bastionul Maria Theresia, hol);

Expoziția temporară „Incursiuni în istoria medicinei timișorene” (Bastionul Maria Theresia, hol);

Expoziția temporară „Gărâna 2022 – Atelier de Creație” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B1);

Expoziția temporară „Oțel incandescent și coșuri fumegânde. 300 de ani de istorie industrială în Banatul de Munte”  (Bastionul Maria Theresia, mansarda B2);

Expoziția „185 DE ANI DE CÂNT CORAL AL SÂRBILOR DIN TIMIȘOARA (1836–2021)” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B2).

Muzeul Național de Artă Timișoara

„MNArT Open View: „Presentation of the Bride/Prezentarea miresei” a artistului Belu Simion Făinaru;

Expoziția temporară „The Void of Silence / Vidul tăcerii”.

Muzeul Satului Bănățean Timișoara

Expoziția de fotografii: Personalități bănățene în spațiul european – Dositei Obradovici în Dalmația –  Casa Națională;

Expoziția temporară„Icoane pe sticlă bănățene din colecția Muzeului Satului Bănățean Timișoara”– holul bibliotecii;

Pictură naivă Viorel Cristea – Sala de expoziție a muzeului;

Expoziții permanente: „Centre de ceramică din Banat”, „Podoabe bănățene”, „Costum popular”- Sala de expoziții a muzeului.

JOI, 1 DECEMBRIE

Centrul Multifuncțional Bastion

Expoziția „Timișul de altădată”.

Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”

Expoziție dedicată ,,Zilei Naționale a României” cu documente din colecția Secției Documentar-Periodice, din cadrul bibliotecii;

Expoziție temporară de artă plastică ,,Palatul copilăriei mele”, Secția de Arte ,,Deliu Petroiu”.

Muzeul Național al Banatului

Expoziția permanentă „Ștefan Popa Popa’s” (Bastionul Maria Theresia);

Expoziția temporară „Incursiuni în istoria medicinei timișorene” (Bastionul Maria Theresia, hol);

Expoziția temporară „Gărâna 2022 – Atelier de Creație” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B1);

Expoziția temporară „Oțel incandescent și coșuri fumegânde. 300 de ani de istorie industrială în Banatul de Munte”  (Bastionul Maria Theresia, mansarda B2);

Expoziția „185 DE ANI DE CÂNT CORAL AL SÂRBILOR DIN TIMIȘOARA (1836–2021)” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B2).

Muzeul Național de Artă Timișoara

Ziua Națională a României. 1 decembrie în spașiul virtual: roMNART online – propune participanților un circuit digital alcătuit din jocuri tip escape room. Accesând site-ul: www.mnartm.ro pentru a descoperi surprizele pregătite.

„MNArT Open View: „Presentation of the Bride/Prezentarea miresei” a artistului Belu Simion Făinaru;

Expoziția temporară „The Void of Silence / Vidul tăcerii”.

Muzeul Satului Bănățean Timișoara

Expoziția de fotografii: Personalități bănățene în spațiul european – Dositei Obradovici în Dalmația –  Casa Națională;

Expoziția temporară„Icoane pe sticlă bănățene din colecția Muzeului Satului Bănățean Timișoara”– holul bibliotecii;

Pictură naivă Viorel Cristea – Sala de expoziție a muzeului;

Expoziții permanente: „Centre de ceramică din Banat”, „Podoabe bănățene”, „Costum popular”- Sala de expoziții a muzeului.

VINERI, 2 DECEMBRIE

Centrul Multifuncțional Bastion

Expoziția „Timișul de altădată”.

Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”

Expoziție dedicată ,,Zilei Naționale a României” cu documente din colecția Secției Documentar-Periodice, din cadrul bibliotecii;

Expoziție temporară de artă plastică ,,Palatul copilăriei mele”, Secția de Arte ,,Deliu Petroiu”.

Muzeul Național al Banatului

Expoziția permanentă „Ștefan Popa Popa’s” (Bastionul Maria Theresia);

Expoziția temporară „Incursiuni în istoria medicinei timișorene” (Bastionul Maria Theresia, hol);

Expoziția temporară „Gărâna 2022 – Atelier de Creație” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B1);

Expoziția temporară „Oțel incandescent și coșuri fumegânde. 300 de ani de istorie industrială în Banatul de Munte”  (Bastionul Maria Theresia, mansarda B2);

Expoziția „185 DE ANI DE CÂNT CORAL AL SÂRBILOR DIN TIMIȘOARA (1836–2021)” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B2).

Muzeul Național de Artă Timișoara

„MNArT Open View: „Presentation of the Bride/Prezentarea miresei” a artistului Belu Simion Făinaru;

Expoziția temporară „The Void of Silence / Vidul tăcerii”.

Muzeul Satului Bănățean Timișoara

Expoziția de fotografii: Personalități bănățene în spațiul european – Dositei Obradovici în Dalmația –  Casa Națională;

Expoziția temporară„Icoane pe sticlă bănățene din colecția Muzeului Satului Bănățean Timișoara”– holul bibliotecii;

Pictură naivă Viorel Cristea – Sala de expoziție a muzeului;

Expoziții permanente: „Centre de ceramică din Banat”, „Podoabe bănățene”, „Costum popular”- Sala de expoziții a muzeului.

SÂMBĂTĂ, 3 DECEMBRIE

Muzeul Național al Banatului

Expoziția permanentă „Ștefan Popa Popa’s” (Bastionul Maria Theresia);

Exponatul lunii decembrie: Cască de tip armet cu vizieră mobilă pentru armură de cavaler (sec. XV), (Bastionul Maria Theresia, hol);

Expoziția temporară „Incursiuni în istoria medicinei timișorene” (Bastionul Maria Theresia, hol);

Expoziția temporară „Gărâna 2022 – Atelier de Creație” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B1);

Expoziția temporară „Oțel incandescent și coșuri fumegânde. 300 de ani de istorie industrială în Banatul de Munte”  (Bastionul Maria Theresia, mansarda B2);

Expoziția „185 DE ANI DE CÂNT CORAL AL SÂRBILOR DIN TIMIȘOARA (1836–2021)” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B2).

Muzeul Național de Artă Timișoara

„MNArT Open View: „Presentation of the Bride/Prezentarea miresei” a artistului Belu Simion Făinaru;

Expoziția temporară „The Void of Silence / Vidul tăcerii”.

Muzeul Satului Bănățean Timișoara

Expoziția de fotografii: Personalități bănățene în spațiul european – Dositei Obradovici în Dalmația –  Casa Națională;

Expoziția temporară„Icoane pe sticlă bănățene din colecția Muzeului Satului Bănățean Timișoara”– holul bibliotecii;

Pictură naivă Viorel Cristea – Sala de expoziție a muzeului;

Expoziții permanente: „Centre de ceramică din Banat”, „Podoabe bănățene”, „Costum popular”- Sala de expoziții a muzeului.

DUMINICĂ, 4 DECEMBRIE

Muzeul Național al Banatului

Expoziția permanentă „Ștefan Popa Popa’s” (Bastionul Maria Theresia);

Exponatul lunii decembrie: Cască de tip armet cu vizieră mobilă pentru armură de cavaler (sec. XV), (Bastionul Maria Theresia, hol);

Expoziția temporară „Incursiuni în istoria medicinei timișorene” (Bastionul Maria Theresia, hol);

Expoziția temporară „Gărâna 2022 – Atelier de Creație” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B1);

Expoziția temporară „Oțel incandescent și coșuri fumegânde. 300 de ani de istorie industrială în Banatul de Munte”  (Bastionul Maria Theresia, mansarda B2);

Expoziția „185 DE ANI DE CÂNT CORAL AL SÂRBILOR DIN TIMIȘOARA (1836–2021)” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B2).

Muzeul Național de Artă Timișoara

„MNArT Open View: „Presentation of the Bride/Prezentarea miresei” a artistului Belu Simion Făinaru;

Expoziția temporară „The Void of Silence / Vidul tăcerii”.

Muzeul Satului Bănățean Timișoara

Expoziția de fotografii: Personalități bănățene în spațiul european – Dositei Obradovici în Dalmația –  Casa Națională;

Expoziția temporară„Icoane pe sticlă bănățene din colecția Muzeului Satului Bănățean Timișoara”– holul bibliotecii;

Pictură naivă Viorel Cristea – Sala de expoziție a muzeului;

Expoziții permanente: „Centre de ceramică din Banat”, „Podoabe bănățene”, „Costum popular”- Sala de expoziții a muzeului.

Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” Timișoara

Spectacolul „Ghetuțele vesele”,  orele 11:00 și 12:30.

 

articolul original.

Ziua Naţională, marcată la Catedrala Mitropolitană Timișoara, printr-un Te Deum, în cinstea eroilor Marii Uniri din 1918

29 November 2022 at 21:16

Ziua Naţională a României, marcată la Catedrala Mitropolitană Timișoara. Joi, 1 decembrie 2022, după Sfânta Liturghie, bisericile parohiale şi mânăstirești din Banat  va fi oficiată slujba de mulţumire pentru libertatea şi unitatea neamului românesc.

De asemenea va fi dedicată şi pentru cinstirea eroilor care au înfăptuit Marea Unire naţională a românilor în anul 1918.

Slujba religioasă va fi susținută de ÎPS Ioan, alătuti de un sobor de preoți. La eveniment vor participa reprezentanți ai autorităților locale și județene, alături de cei ai armatei, jandarmeriei și poliției.

Reamintim că pentru a cinsti memoria eroilor români a fost edificată şi Catedrala Națională din București cu hramurile Înălțarea Domnului – Ziua eroilor şi Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul spiritual al României.

articolul original.
Before yesterdayZiua de Vest

Accident îngrozitor pe DN6. Un șofer a murit după ce a căzut cu un TIR de pe un viaduct, de la 50 de metri

29 November 2022 at 19:49
By: zdv

Un TIR care este înmatriculat în străinătate a căzut de la 50 de metri, în zona unui viaduct între Orşova şi Porţile de Fier I, în judeţul Mehedinţi. În urma accidentului, şoferul a decedat, trupul neînsufleţit fiind scos de pompierii de la descarcerare, scrie news.ro

Accidentul a avut loc pe DN6, între municipiul Orşova şi Porţile de Fier I, în zona viaductului Padina, judeţul Mehedinţi, potrivit Centrului Infotrafic.

”Un autotren înmatriculat în străinătate a căzut de pe viaduct de la o diferenţă de nivel de peste 50 de metri, în zona stâncoasă. Şoferul autotrenului nu prezintă semne vitale, procedându-se la descarcerarea acestuia. Traficul rutier se desfăşoară alternativ, pe un sens, estimându-se reluarea normală a circulaţiei în 45-60 de minute”, transmite Centrul Infotrafic.

La faţa locului au intervenit echipaje de pompieri şi SMURD.

”Cu puţin timp în urmă, cinci echipaje de pompieri din cadrul Detaşamentelor Drobeta Turnu-Severin şi Orşova au intervenit cu o autospecială de descarcerare, două autospeciale de stingere, o autospecială de intervenţie la dezastre şi o ambulanţă SMURD pentru salvarea victimei unui accident rutier, produs pe DN 6, zona viaductului Pădina, în apropierea Punctului de Trecere a Frontierei PFI. La sosirea pompierilor, persoana aflată în autotren era încarcerată şi nu prezenta semne vitale. Din nefericire, persoana a fost declarată decedată de către medicul SAJ”, a transmis ISU Mehedinţi.

Pompierii au asigurat şi măsurile de apărare împotriva incendiilor la autotrenul implicat în accident.

”Poliţia Municipiului Drobeta-Turnu Severin a fost sesizată prin apel 112  cu privire la faptul că pe Drumul European 70, în zona viaductului Pădina, s-a produs un accident rutier în urma căruia un autotren a rupt parapetul de protecţie,  căzând într-o râpă. La faţa locului s-au deplasat poliţiştii din cadrul Biroului Rutier şi din cadrul Serviciului Rutier, iar în urma verificărilor efectuate au stabilit că un barbat de 49 de ani, cetăţean bulgar, în timp ce conducea un autotren pe DE 70, în zona viaductului Pădina ar fi pierdut controlul asupra direcţiei, a rupt parapetul din beton şi s-a răsturnat într-o râpă”, a transmis IPJ Mehedinţi.

În cauză, se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă.

articolul original.

Ziua Națională cu soldați în uniformele armatei române din Primul Război Mondial, la Timișoara

29 November 2022 at 19:33

Muzeul Național al Banatului marchează Ziua Națională alături de Asociația Reconstituiri Istorice Timișoara.  Joi, 1 Decembrie 2022, Asociația Reconstituri Istorice Timișoara, în ținută militară specifică armatei române din primul război mondial, participă cu un pluton la festivitățile organizate în cinstea Zilei Naționale.
Vor fi prezentate uniforme ale armatei române din Primul Război Mondial: ofițeri, generali, surori de caritate.
Parada începe la 11:50, din Zona Parcului Central, pe următorul traseu: Bulevardul Regele Mihai I – Bulevardul Regele Ferdinand I – Catedrala Mitropolitană Ortodoxă – Strada 20 Decembrie 1989 – Bulevardul Mihai Viteazu.
articolul original.

Sărbătorim 1 Decembrie la Iulius Town: spectacol al Ansamblului Folcloric „Junii Timișului”, activități pentru copii și Winter in My Town

29 November 2022 at 17:18
By: zdv

Ne plac surprizele, astfel că la Iulius Town te așteaptă o varietate de evenimente de Ziua Națională și nu numai. Ansamblul Folcloric „Junii Timișului” vor urca pe scena Târgului de Crăciun, Winter in My Town, iar curioșii pot descoperi în zona Iulius Expo și Târgul de Moș Nicolae.

„La mulți ani, România!”, vom spune la unison, pe 1 Decembrie 2022la Iulius Town, unde vom sărbători Ziua Românilor de pretutindeni alături de Ansamblul Folcloric „Junii Timișului”. Pe scena Winter in My Town, aflată în zona parcării UBC 0, tinerii talentați îi vor bucura pe cei prezenți cu un spectacol 100% românesc, începând cu ora 17.00. Melodii dedicate Marii Uniri sunt interpretate de soliștii vocali ai ansamblului: Daria Popescu, Veronica Lesan, Iulia Danci, Maria Radin, Horvath Larisa, Adrian Viorel, Gabi Șera, Stroiță Nicolae, Iasmina Petrovici, precum și de invitata specială: Irina Iovescu. Numărul de excepție este completat și de o Suită de orchestră condusă de dirijorul Emeric Nyari, dar și de dansuri din zona de șes și de munte.

Tot de 1 Decembrie în Atriumul Iulius Town, cei mici sunt invitați la activități cu teme specifice Zilei Naționale, unde își vor perfecționa talentele. De la ora 12.00până la ora 16.00, micuții românași sunt invitați la Atelierul de Creație, unde creativitatea prinde culoare și formă. Doritorii se pot transforma în personajele lor preferate, pentru că în Atrium îi așteaptă și sesiuni de facepainting.

Turtă dulce, scorțișoară, zahăr vanilat, vin fier și poveștile celor dragi, toate te așteaptă la Târgul de Crăciun Winter in My Town. Pe lângă bunătățile de sezon, aici ai și un parc de distracţie cu top roll, autodrom, carusel cu lanţuri şi o Roată Panoramică. Aceasta are 18 gondole, a câte 4 locuri fiecare, iar o sesiune „în aer” durează aproximativ 10 minute.

În zona Iulius Expo, în perioada 1 – 6 decembrie, poți descoperi Târgul de Moș Nicolae, unde poți alege un cadou special pentru cei dragi ție.

articolul original.
❌