ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 28 September 2022Europa FM

Președintele Iohannis: Societatea civilă s-a mobilizat exemplar în pandemie şi în criza războiului din Ucraina

28 September 2022 at 18:33
image

Șeful statului i-a felicitat, miercuri, pe reprezentanţii societăţii civile pentru implicarea în proiecte care au schimbat vieţi în ultimii 20 de ani şi care, recent, au gestionat situaţii precum pandemia de coronavirus sau criza refugiaţilor din Ucraina.

Mesajul lui Klaus Iohannis a fost transmis cu ocazia celei de-a XX-a ediţii a Galei Societăţii Civile de consilierul de stat Cătălina Galer.

“Vă felicit pentru că, timp de 20 de ani, aţi promovat permanent eforturile sectorului neguvernamental, astfel încât iniţiativele cu impact major au putut fi mai bine cunoscute de români. Sunt de apreciat preocuparea de a găsi mereu soluţii pentru a ajuta şi implicarea, dedicarea şi profesionalismul cu care derulaţi proiecte care schimbă vieţi”, a spus preşedintele.

Liderul de la Palatul Cotroceni aminteşte şi de crizele din ultimii ani, “în urma cărora au avut de suferit comunităţi întregi”.

“Dumneavoastră, deşi aţi fost direct afectaţi de aceste perioade dificile, aţi găsit resurse pentru a merge mai departe şi pentru a le fi de folos în continuare celor aflaţi în nevoie. Pandemia de COVID-19 a adus multe schimbări şi noi provocări în sectorul asociativ. Cu toate acestea, v-aţi adaptat rapid, aţi regândit modul de lucru şi aţi acţionat imediat pentru sprijinirea celor vulnerabili. Când societatea noastră a avut cea mai mare nevoie, aţi reuşit să sprijiniţi personalul medical şi să oferiţi asistenţa necesară vârstnicilor şi persoanelor aflate în situaţii de risc. Sunt remarcabile şi proiectele realizate pentru asigurarea accesului la educaţie al copiilor afectaţi de restricţii”, a adăugat Iohannis.

O altă criză la care face referire preşedintele este cea generată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

“Societatea civilă s-a mobilizat exemplar şi a impresionat întreaga lume prin eforturile substanţiale de a-i ajuta pe refugiaţii veniţi din ţara vecină. De şapte luni, un număr semnificativ de reprezentanţi şi voluntari ai organizaţiilor asistă persoanele care au trecut graniţa în căutarea siguranţei, oferind ajutor în regim de urgenţă, precum şi sprijin pe termen mediu şi lung. Sunt profund recunoscător pentru munca pe care aţi depus-o în sprijinul celor mai vulnerabili şi pentru dezvoltarea şi modernizarea societăţii noastre”, a subliniat el în mesaj.

În opinia sa, în arhitectura oricărui stat democratic, societatea civilă se opune abuzurilor şi critică derapajele, devenind astfel vocea celor care apără valori şi principii.

“România este un stat puternic pentru că are o societate civilă puternică! Eforturile dumneavoastră vă sunt recunoscute şi premiate în această seară pentru că, indiferent de context, aţi luptat pentru drepturile, libertatea şi demnitatea celor din jurul vostru. Societatea civilă este catalizatorul schimbării, având forţa incredibilă de a dezvolta comunităţile, de a creşte participarea şi implicarea civică, precum şi gradul de coeziune socială, dar şi de a responsabiliza autorităţile publice şi sectorul privat”, a mai spus Klaus Iohannis.

Organizaţiile neguvernamentale, potrivit şefului statului, deţin o experienţă bogată în domenii diverse şi, de foarte multe ori, aduc abordări inedite şi punctuale în rezolvarea unor probleme cu care se confruntă anumite grupuri şi, astfel, contribuţia societăţii civile devine esenţială în formularea politicilor guvernamentale.

Klaus Iohannis a adăugat că societatea civilă este cea mai apropiată de comunităţile locale şi înţelege foarte bine nevoile individuale ale cetăţenilor, precum şi problemele cu care aceştia se confruntă. Totodată, organizaţiile societăţii civile joacă un rol esenţial în a oferi grupurilor vulnerabile posibilitatea de a se dezvolta, intervenind pentru a răspunde anumitor nevoi particulare, asigurând complementaritate acţiunilor statului şi reducând posibile discrepanţe în zonele în care eforturile guvernamentale nu sunt suficiente.

“Obiectivul constant de a dezvolta România presupune o colaborare mai largă între cele trei sectoare: guvernamental, nonguvernamental şi privat. În acest sens, îndemn autorităţile şi instituţiile statului să coopereze mai consistent cu sectorul asociativ. Vă felicit încă o dată, vă asigur de întreaga mea susţinere şi vă doresc multă energie şi putere de muncă pentru a continua să desfăşuraţi cât mai multe proiecte în beneficiul celor care au cea mai mare nevoie de sprijin!”, a conchis președintele.

FOTO: INQUAM

articolul original.

Armand Goșu: „Nu e așa ușor să detonezi bomba nucleară. Cinci oameni, din cinci locuri diferite, trebuie să apese butonul”

28 September 2022 at 16:25
image

PIAȚA VICTORIEI. „Ce i-a mai rămas lui Vladimir Putin? Gazul și amenințarea nucleară, însă nu e așa ușor să detonezi bomba nucleară. Cinci oameni, din cinci locuri diferite, trebuie să apese butonul pentru a detona bomba nucleară. Eu nu cred că ceilalți patru oameni îi sunt pe deplin fideli lui Putin. Fiecare comandant care trebuie să apese pe buton se va gândi de două ori” – Este de părere istoricul Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic.

Armand Goșu a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu, în emisiunea Piața Victoriei. Printre altele, Armand Goșu a vorbit despre avariile celor două conducte Nord Stream, dar a analizat și situația așa-numitelor referendumuri, criticate la nivel internațional, din regiunile separatiste Zaporojie, Herson, Donețk și Lugansk.

„Crimeea a fost anexată în urma unui referendum care păstra o aparența. A fost organizat care a avea o oarecare legitimitate. În schimb, rezultatele de acum sunt aberante. Sunt niște parodii de referendumuri.

Putin poate să declare orice, menționează Armand Goșu.

Pe de altă parte, istoricul a vorbit despre amenințările nucleare pe care le aruncă tot mai des în ultima perioadă Vladimir Putin.

„E clar că Putin vrea să provoace acestă temere, când vine vorba de arma nucleară. S-a tot vorbit despre acest aspect. S-a vorbit inclusiv despre un accident nuclear la Zaporojie. Eu continui să cred că el vrea foarte mult să ne sperie cu bomba nucleară. În cazul acesta ce facem? Intrăm în jocului lui și îi dăm jumătate de Ucraina?”, este una dintre observațiile lui Armand Goșu.

Invitatul Ioanei Ene Dogioiu mai spune că declanșarea unei rachete nucleare nu este simplă, lucru care scade automat din impactul declarațiilor lui Putin.

„Cineva cu submarin a acționat la conductele de gaz”

După inclusiv oficiali europeni au spus că spargerea gazoductelor Nord Stream 1 și 2 sunt evenimente realizate intenționat, și istoricul Armand Goșu vine cu un punct de vedere asemănător.

„Vorbim de o zonă în care conducta se află la adâncime. Cineva care are submarin a acționat acolo, deci automat un stat. Ce stat era interesat sa facă asta? Un stat European sigur nu. Germania nu era nebună să arunce în aer conducta de gaz”, a spus expertul în spațiul ex-sovietic.

Principalele declarații ale lui Armand Goșu, în emisiunea Piața Victoriei cu Ioanei Ene Dogioiu

 • Crimeea a fost anexată în urma unui referendum care păstra o aparența. A fost organizat și  avea o oarecare legitimitate. În schimb, rezultatele de acum sunt aberante. Sunt niște parodii de referendumuri. Putin poate să declare orice. Putin poate să iasă, într-un scenariu puțin probabil, și să spună au fost atinse obiectivele, după ce aceste teritorii au votat alipirea, și să declare încheiată operațiunea specială militară.
 • În Daghestan există un alt tip de relații sociale. Este una dintre republicile de peste 52% rurală, iar populația urbană nu este perfect urbanizată. Asta înseamnă că loialitățile și solidaritățile sunt mult mai mari față de Moscova. De asta sunt aceste proteste, mai ales din partea femeilor, împotriva recrutării.
 • E clar că Putin vrea să provoace acestă temere, când vine vorba de arma nucleară. S-a tot vorbit despre acest aspect. S-a vorbit inclusiv despre un accident nuclear la Zaporojie. Eu continui să cred că el vrea foarte mult să ne sperie cu bomba nucleară. În cazul acesta ce facem? Intrăm în jocului lui și îi dăm jumătate de Ucraina?
 • Ce i-a mai rămas lui Vladimir Putin? Gazul și amenințarea nucleară, însă nu e așa ușor să detonezi bomba nucleară. Cinci oameni, din cinci locuri diferite, trebuie să apese butonul pentru a detona bomba nucleară. Eu nu cred că ceilalți patru oameni îi sunt pe deplin fideli lui Putin. Fiecare comandant care trebuie să apese pe buton se va gândi de două ori.
 • Americanii nu au dat semne că ar fi speriați de Putin, însă nimeni nu poate garanta că Putin nu va încerca să utilizeze nucleara, dar  e foarte greu să folosească acest arsenal. Ce vă face să credeți că în Rusia armata merge bine, când acolo nu funcționează absolut nimic bine?

„Putin joacă prost toate cărțile pe care le mai are în mână”

 • În ceea ce privește conducta de gaze, vorbim de o zonă aflată la adâncime. Cineva care are submarin a acționat acolo, deci automat un stat. Ce stat era interesat sa facă asta? Un stat european sigur nu. Germania nu era nebună să arunce în aer conducta de gaz. Pentru a înțelege gândirea celor care au lovit conducta, în aceeași zi a fost inaugurată o altă conductă, una între Norvegia și Polonia. Cei care au decis aruncarea în aer a conductei respective au încercat să îi impresioneze pe norvegieni, pe baltici, pe polonezi, să le dea un semnal că poate ce au inaugurat nu e sigur.
 • În acest război sunt multe mistere, lucruri greu de explicat. Nimeni nu și-a asumat explozii din Crimeea, din Transnistria.
 • Cert este că Putin nu are nici de câștigat, dar nici de pierdut de pe urma distrugerii conductei. Putin joacă prost toate cărțile pe care le mai are în mână.
 • Apropiații lui Putin sunt foarte puțini, foarte controlați. Nu e ca pe vremea lui Hitler când se încercau anumite atentate. E foarte complicat ca el să fie dat jos de apropiații lui. Se va forma o coaliție doar când Rusia va fi înfrântă definitiv. Putin se bazează doar pe victorii. A pornit războiul din Cecenia, a anexat Crimeea. Va încerca să se folosească de această alipire, dar este un scenariu acum. El caută supraviețuirea politică, fizică. El scufundă Rusia cu această încercare de supraviețuire.
 • El nu a atins obiectivele până la capăt. El nu controlează total acele regiuni. Le anexează, dar apoi trebuie să le „elibereze”. El propagandistic poate prezenta orice, dar și această propagandă s-a prăbușit.
articolul original.

Uniunea Europeană promite noi sancțiuni în urma „referendumurilor” ilegale din Ucraina. „Izolăm şi lovim şi mai tare Rusia”, spune Ursula von der Leyen

28 September 2022 at 15:13
image

Anunțul a fost făcut de seful diplomației europene, Josep Borrell. Măsurile ar urma să vizeze peste 1.300 de persoane sau entități, inclusiv oligarhi, oficiali militari de rang înalt și alte persoane responsabile de „subminarea integrității teritoriale ucrainene”.

Noile sancțiunie trebuie să fie aprobate de toți cei 27 de membri ai UE.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, anunțat miercuri că va propune un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, astfel încât „Kremlinul să plătească” pentru escaladarea conflictului în Ucraina prin așa-zisele referendumuri din teritoriile ocupate, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

„Nu acceptăm simulacrele de referendumuri şi niciun fel de anexare în Ucraina şi suntem hotărâţi să facem Kremlinul să plătească pentru această escaladare suplimentară”, a declarat Ursula von der Leyen de la Bruxelles.

„Izolăm şi lovim şi mai tare economia Rusiei”, a spus şefa Comisiei Europene.

Citește și: Autoritățile separatiste din estul Ucrainei revendică victoria în așa-zisele referendumuri. Majoritatea votanților, în favoarea alipirii la Rusia

Foto: Shutterstock

articolul original.

Familiile defavorizate și cele monoparentale ar urma să primeacă indemnizații duble. Senatorii au adoptat proiectul | AUDIO

28 September 2022 at 15:05
image

Venituri mai mari pentru familiile defavorizate și pentru cele monoparentale. Senatul a adoptat un proiect pentru dublarea acestor indemnizații. Inițiativa trebuie să treacă și de Camera Deputaților, care este for decizional.

Între câteva zeci de lei și câteva sute, cu atât ar urma să crească alocațiile acordate de stat familiilor cu venituri mici și celor cu mai mulți copii crescuți de un singur părinte.

Deputatul Alexandru Andrei de la PNL, unul dintre inițiatorii proiectului, la Europa FM:

„Pentru familiile cu un singur copil, în momentul de față este 86 de lei și prin acest amendament ar crește la 172 de lei. Pentru doi copii, de la 172 de lei la 344, 3 copii 258 se dublează la 517.”

Propunerea legislativă vine și în contextul creșterilor de prețuri din ultima perioadă, dar este menită să încurajeze și natalitatea, mai spune deputatul liberal:

„Va crește această sumă având în vedere creșterile de prețuri. Mai mult de atât, am luat în calcul și că în 2030 criza demografică va avea un impact nefavorabil. România traversează una dintre cele mai grave perioade din punct de vedere demografic, aceasta manifestându-se printr-o reducere progresivă a natalității, prin migrația masivă a tinerilor către statele mai dezvoltate.”

Majorările se calculează în funcție de valoarea indicelui social de referință, care a crescut la 525 de lei de la 1 marite. Actul normativ a fost adoptat tacit în Senat și urmează votul din Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/28sept-18-Raul-SNDW-Bani-pentru-familii.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Mai mulți parlamentari propun ca minorii prinși că fumează în spațiile publice să fie amendați | AUDIO

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

articolul original.

Senatorii au adoptat accesul gratuit al copiilor pe terenurile de sport și după orele de curs. Un proiect asemănător a fost declarat neconstituțional

28 September 2022 at 14:55
image

Proiectul privind accesul gratuit al copiilor pe terenurile de sport și după orele de curs a fost aprobat din nou de Senat. Un proiect asemenător a fost declarat neconsituțional la începutul lunii aprilie.

Proiectul prevedere modificare legii educației fizice și a sportului. Inițiatorii susțin că legea reglementează problema accesului la o resursă pentru sport neutulizată care vine cu avantajul de a se afla în apropierea locuinței.

Propunere USR a fost susținută și de alte partide. În aprilie, o lege asemănătoare a fost declarată neconsituțională după ce a trecut de Parlament.

Sesizarea la CCR a fost făcută atunci de Guvern. Curtea spunea că legea are un caracter neclar.

Inițiatorii susțin acum că s-au făcut toate modificările necesare.

Legea merge acum la vot în Camera Deputaților, for decizional.

Dacă va fi promulgată de președinte, din acel moment, în 90 de zile, școlile trebuie să modifice regulamentele pentru a permite accesul copiilor pe terenurile de sport și după ore.

Citește și: Poluarea din vecinătatea a zeci de școli din București, chiar și de 5 ori mai mare față de limita admisă. Copiii, expuși zilnic la un aer insalubru | AUDIO

Foto: Shutterstock

articolul original.

Modificările aduse la ordonanța de urgență privind plafonarea prețurilor la energie creează mai mult haos, transmit analiștii | AUDIO

28 September 2022 at 11:43
image

Una dintre prevederi se referă la prețul plafonat pentru familiile cu trei copii. Ajutorul se putea da prin ministerul Muncii, nu printr-o lege a energiei, spune președintele Asociației Energia Inteligentă.

Dumitru Chisăliță spune că va fi foarte complicat pentru furnizori să indentifice aceste familii:

„Familia, să spunem, are 3 copii, sunt la școală dar sunt crescuți de bunici, deci consumul se găsește în cu totul altă parte decât zona casei familiale. Deci sunt foarte multe elemente care fac ca această acțiune să fie efectiv inutilă într-o lege a energiei și ea ar fi trebuit rezolvată, stimulată, familiile acestea ajutate prin proiecte sociale derulate de Ministerul Familiei.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/28sept-13-Chisalita-cu-trei-copii.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În formula adoptată de Senat vor beneficia de un preţ plafonat atât consumatorii casnici care în anul 2021 au avut un consum mediu lunar mai mic de 300 KWh, dar şi cei care, deşi anul trecut au avut un consum mediu lunar mai mare de această valoare, acum economisesc şi se încadrează în plafoanele stabilite, de până în 255 de kwh.

Acest lucru ar duce și la întârzierea facturilor pentru că sunt de facut ecuații complicate, subliniază Dumitru Chisăliță:

„Din păcate, toate sistemele pe care le vem în momentul de față că sunt discutate la modul teoretic și respectiv se vor implementa în lege va trebui să fie transpuse în diverse aplicații IT. Aceste aplicații IT, cu cât aplicatibilitatea legii este mai complicată cu atât va fi mai greu de realizat, mai greu de testat.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/28sept-13-Chisalita-haos.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cea mai ușoară variantă este să se ia în calcul consumul actual din fiecare lună pentru stabilirea prețului plafonat. Clienții trebuie să învețe să-și trimită indexul la timp, este sfatul transmis de Dumitru Chisăliță:

„În momentul de față, o etapă superioară de a-i determina sau chiar de a condiționa acordarea unor anumite plafoane de anumite citiri care să fie transmise, cred că ar fi determinat un alt comportament al consumatorilor și eliminarea acestor probleme care vedem că apar din când în când în ceea ce privește citirile.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/28sept-13-Chisalita-sa-trimitem-index.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Varianta adoptată de senat merge acum în Camera Deputaților – unde lucrurile se pot schimba.

Citește și: Rabla pentru becuri: Aduci un bec vechi și primești un voucher de 200 de lei pentru a cumpăra un altul de tip LED, explică ministrul Mediului | AUDIO

Sursa foto: Shutterstock

articolul original.

Care sunt criptomonedele cu cel mai mare potențial în 2022?

28 September 2022 at 11:08
image

Pentru cei mai mulți oameni, criptomonedă este sinonim cu Bitcoin. Deoarece această monedă virtuală a avut un început de an mai degrabă nefavorabil, ideea de a investi în criptomonede a pierdut din popularitate în 2022. Tocmai pentru că moda cripto a scăzut în intensitate, este momentul să acorzi atenție acestui tip de portofoliu și să investești fie în Bitcoin, fie în alte monede cu un viitor promițător.

Ce criptomonede au potențial de creștere în acest an?

Există peste 10000 de criptomonede disponibile în prezent pentru investiții sau tranzacționare, așa că alegerea celor mai bune opțiuni poate fi extrem de dificilă, mai ales dacă ești începător. Chiar dacă Bitcoinul, cea mai cunoscută criptomonedă, a înregistrat câteva fluctuații de la inventarea sa, în 2008, ea se regăsește pe lista de criptomonede cu potențial, alături de alte monede virtuale mai mult sau mai puțin cunoscute.

 1.       Bitcoin (BTC)

Cu un capital de piață de 383 de miliarde de dolari, Bitcoin este criptomoneda originală, inventată în 2008 și lansată un an mai târziu. BTC rulează pe un blockchain sau un registru de înregistrare a tranzacțiilor distribuit într-o rețea de mii de computere. Completările la registrele distribuite trebuie verificate prin rezolvarea unui puzzle criptografic, un proces numit dovada muncii, ceea ce permite ca Bitcoin să fie păstrat în siguranță și protejat de fraudatori.

 1.       Ethereum (ETH)

Ethereum este mai mult decât o monedă virtuală și reunește mai multe tehnologii utilizate pentru dezvoltarea de aplicații, deținerea de active, tranzacționarea și comunicare fără a fi controlat de o autoritate centrală.

Se crede că Ethereum este cel mai important proiect cripto în acest moment, iar token-urile ETH sunt considerate a fi cel mai valoros blockchain. De fapt, un număr tot mai mare de analiști cred că Ethereum va devansa Bitcoin de pe poziția de cea mai valoroasă criptomonedă.

 1.       Tether (USDT)

Tether se deosebește de alte forme de criptomonede prin faptul că este o monedă stabilă, ceea ce înseamnă că este susținută de monede fiat precum dolarii americani și euro, și menține, ipotetic, o valoare egală cu una dintre aceste denominațiuni. În teorie, aceasta înseamnă că valoarea Tether ar trebui să fie mai mare decât a altor criptomonede, ceea ce o face favorita investitorilor care se tem de volatilitatea extremă a altor monede.

 1.       Binance Coin (BNB)

Binance este unul dintre cele mai mari schimburi de criptomonede la nivel global, bazat pe volumul zilnic de tranzacționare. Moneda are un capital de piață de 44 de miliarde de dolari și este utilizată pentru tranzacții și plăți comisioane pe Binance, una dintre cele mai mari burse cripto din lume.

Prețul unui BNB în 2017 a fost de doar 0,10 USD. Până la începutul lui septembrie 2022, prețul său a ajuns la aproximativ 276 USD, descriind o creștere de aproximativ 275.900%.

 1.       Binance USD (BUSD)

Paxos și Binance și-au unit forțele pentru a crea o criptomonedă susținută de dolarul american. Pentru a menține această valoare constantă, Paxos deține o sumă de dolari americani egală cu oferta totală de BUSD. La fel ca alte monede stabile, BUSD oferă comercianților și utilizatorilor de criptomonede posibilitatea de a se angaja în tranzacții cu alte active cripto, reducând în același timp riscul de volatilitate.

 1.       Ripple (XRP)

Ripple este o rețea și un protocol digital de plată bazat pe blockchain – nimic neobișnuit până aici. Totuși, tranzacțiile Ripple sunt cunoscute datorită consumului lor de energie mai mic în comparație cu Bitcoin și a timpului lor de confirmare mai rapid.

Valoarea acestei monede este încă scăzută – la începutul anului 2017, prețul unui XRP era de 0,006 USD, pentru ca începând cu 1 septembrie 2022, prețul său să ajungă la 0,32 USD, egal cu o creștere de 5.233%. Ceea ce îl face pe Ripple special este că băncile centrale din multe țări intenționează să folosească XRP pentru a transfera bani la nivel internațional. Mai mult, este listat pe multe burse și este susținut de o comunitate solidă și implicată.

 1.       Cardano (ADA)

Cardano este o altă monedă care încearcă să limiteze impactul tranzacțiilor asupra mediului înconjurător. ADA folosește o metodă care scade timpul de tranzacție și consumul de energie sărind peste etapa de verificare a tranzacțiilor utilizată, de pildă, de Bitcoin.

Tokenul ADA se tranzacționează în continuare sub suma de 1 USD, ceea ce îl face una dintre cele mai subevaluate criptomonede de cumpărat astăzi. Cu toate acestea, Cardano este, fără îndoială, cea mai sigură tehnologie blockchain și cea mai mare platformă de contracte inteligente care rulează pe tehnologie proof-of-stake.

 1.       Solana (SOL)

Solana este platforma de contracte inteligente cu cea mai rapidă creștere și se preconizează că prețurile token-urilor SOL vor ajunge la cote fără precedent în următoarele câteva luni.

Solana rulează pe un mecanism hibrid proof-of-stake și proof-of-history pentru a procesa tranzacțiile rapid și în siguranță. Rețeaua Solana s-a confruntat cu întreruperi complete și parțiale de mai multe ori în ultimele 12 luni din cauza volumelor mari de tranzacții, însă are reputația de a fi cea mai rapidă rețea blockchain. Solana poate procesa până la 50.000 de tranzacții pe secundă. Prin comparație, Bitcoin poate procesa doar 7 tranzacții pe secundă.

 1.       Dogecoin (DOGE)

Dogecoin a fost lansat ca o glumă în 2013, dar a evoluat rapid într-o criptomonedă în adevăratul sens al cuvântului datorită unei comunități dedicate, însuflețită de meme creative. Spre deosebire de multe alte criptomonede, nu există o limită a numărului de Dogecoins care pot fi creați, ceea ce face moneda vulnerabilă la devalorizare pe măsură ce oferta crește.

 1.   The Sandbox (SAND)

The Sandbox este un Metavers virtual în care jucătorii își pot monetiza experiențele lor virtuale. Este o platformă generată de utilizatori care permite oricui să creeze și să monetizeze din metavers.

Experții în criptomonede consideră că The Sandbox este o investiție solidă deoarece aplică tehnologia blockchain pe o piață globală masivă, cum ar fi industria jocurilor de noroc, și se concentrează 100% pe descentralizare.

Indiferent de criptomoneda sau criptomonedele în care alegi să investești, asigură-te că ai un portofoliu echilibrat de investiții și că investești doar sume pe care îți permiți să le pierzi. În ceea ce privește moneda în care să investești, alege una cu o echipă solidă în spate și susținută de o comunitate puternică.

articolul original.

USR a sesizat mai multe instituții europene în privința achizițiilor de mașini BMW de către Poliție. Drulă: „Este încălcată directiva europeană” | AUDIO

28 September 2022 at 10:34
image

Președintele formațiunii, Cătălin Drulă, acuză că Poliția a realizat un caiet de sarcini astfel încât numai firma care a câștigat contractul pentru livrarea a cel puțin 300 de autovehicule marca BMW să se poată incadra în cerințe.

Patronul firmei este un apropiat al președintelui Klaus Iohannis.

„Este un caiet de sarcini scris ca să se potrivească un singur model de mașină, vândut de prietenul președintelui. Sunt fonduri europene la mijloc și acest furt trebuie anchetat. Toate modelele concurente a fost eliminate prin mici modificări, poate ne explică Poliția de ce caietul de sarcini mașina trebuie să aibă maxim 1450 mm. Asta elimină doi concurenți direcți care au 6 mm înălțime în plus la mașină. Toate caracteristicile sunt făcute pe un singur model, împreună cu colegii mei am făcut un studiu de piață, este încălcată în mod clar directiva europeană, transpusă și în legislația națională, care spune că nu poți face specificații tehnice pentru a restrânge concurența.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/27sept-13-Drula-au-facut-caiet-de-sarcini-cu-dedicatie.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele USR spune că a sesizat și instituții din România cu privire la contractul atribuit de Poliție și îi cere și procurorului șef al DNA să se autosesizeze:

„Apel către Ministerul Public, am văzut declarațiile domnului Bologa, este musai să investigheze ce s-a întâmplat acolo.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/27sept-13-Drula-mesaj-pentru-Bologa.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Europa FM l-a întrebat marți pe procurorul șef al DNA, la aniversarea de 20 de ani a instituției, dacă procurorii anticorupție se vor autosesiza în cazul aceste achiziții, finanțate inclusiv cu bani europeni.

Iată ce a răspuns procurorul-șef Crin Bologa:

„Este posibil orice, vreau să vă spun că Direcția Națională Anticorupție s-a sesizat sau din surse proprii sau din surse deschise cum ar fi și presa cu absolut orice a apărut în spațiul public despre suspiciuni de corupție și suspiciunei de săvârșire a unor fapte de competența noastră. Asta este foarte important. (…) Mă întrebați în zilele următoare ca să adun și eu informațiile necesare.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/27sept-16-Crin-Bologa-despre-contractul-Politiei-.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vă reamintim, Poliția Română a explicat luni că intelegerea cu Automobile Bavaria, firmă controlată de Michael Schimdt, prietenul președintelui Klaus Iohannis,  a fost semnată cu singura firma care a participat la licitație.

Citește și: Parchetul European, condus de Kövesi, sesizat în cazul sutelor de mașini BMW cumpărate de Poliția Română

Foto: Shutterstock

articolul original.

Arad: Doi bărbați, prinși de polițiști când furau combustibil din camioane. Oamenii legii au tras focuri de armă | AUDIO

28 September 2022 at 09:57
image

Focuri de armă trase de polițiști într-o parcare de pe Autostrada A1 în apropiere de Arad: doi bărbați au fost prinși când furat combustibil din două camioane.

Totul s-a întâmplat pe Autostrada A1, în dreptul localității Șagu. Hoții au fost surprinși de polițiști în timp ce furau combistibil.

Este vorba de doi bărbaţi, de 30 şi 31 de ani care  sustrăgeau carburant din două camioane, cu ajutorul unei pompe confecţionate artizanal.

Pentru a-i mobiliza pe cei doi, polițiștii au tras focuri de armă în plan vertical.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Arad, Claudia Iuga:

„A fost organizată o acțiune de prindere în flagrant a mai multor persoane bănuite de furt de combustibil. Pentru imobilizarea celor doi bărbați polițiștii au tras două focuri de armă în plan vertical fără a fi rănită vreo persoană.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/28sept-11-CORESP-AR-sincron-politie.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Suspecţii au fost reţinuţi pentru 24 de ore.

Citește și: 146 de percheziții în țară la grupări care se ocupau cu traficul de material lemnos. Sunt vizate și mai multe ocoale silvice

articolul original.

Austria și Cehia, membre Schengen, anunță reintroducerea temporară a controalelor la frontiera cu Slovacia

28 September 2022 at 09:46
image

Austria și Cehia reintroduc, temporar, controalele la frontiera cu Slovacia. Toate cele trei țări sunt membre ale spațiului Schengen, zonă de liberă circulație în Europa. De ce a fost totuși adoptată această măsură a verificărilor?

Autoritățile cehe și austriece spun că, de joi, vor reintroduce controalele la granița cu Slovacia pentru a face față unei creșteri a migrației ilegale.

Deocamdată, măsura va fi în vigoare vreme de 10 zile. Guvernul slovac a anunțat că a acceptat decizia cehă, dar că dorește să discute problema la nivelul UE.

Migrația ilegală, în principal din Siria, a crescut cu 1.200% în acest an, a spus ministrul ceh de interne. Potrivit oficialului, de la începutul anului 2022, poliția a reținut 11.000 de migranți ilegali.

Republica Cehă este în mod tradițional o țară de tranziție, majoritatea migranților trecând pe teritoriul său doar pentru a ajunge în Germania vecină.

„Această situație a declanșat nervozitate chiar și pe partea germană a frontierei”, a mai explicat ministrul.

CItește și: Cristian Diaconescu, la Europa FM: „Ar fi cât se poate de corect ca România să facă parte din Schengen”. Motivele care au ținut țara pe loc | AUDIO

Foto: Shutterstock

articolul original.

Ultima sesiune de înscriere pentru programele „Rabla” şi „Rabla Plus”. Bugetul total depășește 600 de milioane de lei

28 September 2022 at 07:44
image

Ultima sesiune de înscriere pentru programele „Rabla” şi „Rabla Plus” pentru persoanele fizice, juridice şi instituţii publice va începe pe 30 septembrie. Bugetul total al acestei sesiuni depășește pentru cele două programe 600 de milioane de lei.

Sesiunea se va derula în perioada 30 septembrie – 25 noiembrie, timp în care persoanele fizice se vor putea înscrie în cele două programe prin intermediul dealerilor autorizaţi, iar persoanele juridice vor putea depune dosarele de finanţare prin accesarea aplicaţiei informatice puse la dispoziţie de Administrația Fondului pentru Mediu.

În ceea ce privește „Rabla Clasic”, prima de casare este de 6.000 lei pentru un autovehicul uzat, respectiv de 9.000 lei pentru două autovehicule vechi.

Sunt eligibile autoturisme vechi de cel puţin 6 ani de la data primei înmatriculări în România, faţă de 8 ani cât se solicita anterior.

În ceea ce priveşte Programul Rabla Plus, este obligatorie casarea unui autovehicul uzat pentru achiziţionarea unui autovehicul nou.

Totodată, pentru fiecare autovehicul nou, există posibilitatea casării a maximum două autovehicule uzate.

În cazul ambelor programe, valoarea finanţării nu poate depăşi 50% din preţul de comercializare al autovehiculului nou achiziţionat.

Citește și: Rabla pentru becuri: AFM spune cum poți achiziționa becuri LED pe baza celor vechi. Sumă propusă pentru program, 400 de milioane de lei | AUDIO

Foto: Shutterstock

articolul original.

Suedia, Danemarca și Polonia acuză Moscova de un „act de sabotaj” asupra gazoductului Nord Stream 1. Mai multe explozii, pe fundul Mării Baltice

28 September 2022 at 07:21
image

Sunt investigate scurgerile de gaz rezidual detectate la conductele Nord Stream 1. Suedia, Danemarca și Polonia au denunțat un „act de sabotaj” al Moscovei asupra gazoductului, pe motiv că oficialii ruși nu ar dori să își asume sistarea oficială a livrărilor de gaz spre Europa.

Stațiile seismologice din zonă au detectat marți explozii puternice pe fundul Mării Baltice.

Scurgerile masive care au loc din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, în apropierea unei insule daneze în Marea Baltică sun cauzate de „acte deliberate” şi „nu de un accident”. Declarația a fost făcută aseară de premierul danez.

Și Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că scurgerile de gaze din conductele Nord Stream au fost cauzate de sabotaj și a avertizat cu „cel mai puternic răspuns posibil” în cazul în care infrastructura energetică europeană activă ar fi atacată, relatează Reuters.

Scurgeri de gaz au fost detectate de autorităţile daneze şi suedeze la gazoductele Nord Stream 1, oprit de la începutul lunii septembrie, şi la Nord Stream 2, care niciodată nu a intrat în serviciu în lipsa unei aprobări din partea autorităţilor germane din cauza invaziei ruse în Ucraina.

Bjorn Lund, a Swedish seismologist from Lund University, explains to a Swedish reporter how it was possible for him to determine that an explosion had taken place by the Nord Stream pipelines.

He says that “at least 100 kg of TNT has been used, but probably more”. pic.twitter.com/51JFYMBXFD

— Visegrád 24 (@visegrad24) September 27, 2022

Chiar dacă cele două conducte erau oprite, ele erau pline cu gaze, ceea ce explică scurgerile.

Explozii subacvatice au fost înregistrate înainte de începerea scurgerilor din gazoducte, „cel mai probabil din cauza unor detonări”, potrivit Institutului suedez pentru seismologie.

Citește și: Suedia avertizează că Nord Stream 1 a suferit două avarii și se înregistrează scurgeri. Statele UE nu vor mai putea primi gaze la iarnă

Foto: Shutterstock

articolul original.

Noile legi ale Justiției: Aleșii dezbat procedura numirii procurorilor de rang înalt

28 September 2022 at 04:11
image

Dezbaterile din Comisia specială parlamentară pentru legile Justiţiei continuă, miercuri, cu proiectul privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Marţi, notează Agerpres, s-a discutat până la articolul 236 dintre cele 294 ale actului normativ, majoritatea textelor fiind adoptate în forma Guvernului.

Membrii comisiei au acceptat, însă, unele amendamente propuse de Partidul Național Liberal şi de Consiliul Superior al Magistraturii, preluate de grupurile parlamentare.

Potrivit unui amendament adoptat, care aparţine PNL, “delegarea procurorilor la Direcţia Naţională Anticorupţie şi Direcţia pentru Investigarea Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism se poate dispune o singură dată, pentru cel mult un an, fără posibilitatea prelungirii, fără a fi necesar gradul profesional prevăzut la art. 176 alin. (2), dar cu respectarea condiţiilor de vechime prevăzute de lege pentru numirea în funcţia de procuror la aceste structuri specializate”.

În varianta propusă de Guvern, delegarea se făcea o singură dată, pentru cel mult şase luni, fără posibilitatea prelungirii.

Un alt amendament, propus de CSM şi preluat de grupurile parlamentare, prevede că ‘în cazul în care judecătorul sau procurorul cere eliberarea din funcţie prin demisie, Secţia corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii, în cazuri justificate, poate stabili un termen de maximum 90 de zile de la care demisia să devină efectivă, perioadă în care judecătorul sau procurorul este obligat să-şi îndeplinească toate atribuţiile în vederea finalizării lucrărilor în curs’. În forma Guvernului, acest termen era de 30 de zile.

Parlamentarii din comisie au adoptat, la propunerea CSM, şi un amendament care prevede că şi copiii cu dizabilităţi ai judecătorului sau procurorului decedat au dreptul la pensia de urmaş, calculat din pensia de serviciu aflată în plată.

Conform, unui alt amendament propus de CSM şi adoptat, “judecătorii şi procurorii sunt obligaţi să aibă, în timpul şedinţelor de judecată, ţinuta vestimentară corespunzătoare instanţei la care funcţionează”.

Dezbateri mai lungi au suscitat articolele referitoare la drepturile magistraţilor, precum şi cele privind pensionarea, nefiind acceptat niciun amendament.

Timpul de dezbatere în comisie stabilit pentru acest proiect este de 15 ore, din care au mai rămas 36 de minute, a anunţat preşedintele comisiei, Gabriel Andronache.

Membrii comisiei au de definitivat mai multe articole amânate, printre care şi cele referitoare la numirea procurorilor de rang înalt.

Proiectul statutului judecătorilor şi procurorilor este al treilea act normativ din pachetul legilor Justiţiei dezbătut de comisie, după cele referitoare la Consiliul Superior al Magistraturii şi organizarea judiciară, care deja au fost adoptate de plenul Camerei Deputaţilor.

Camera Deputaţilor este primul for sesizat în cazul celor trei acte normative, iar senatorii vor avea ultimul cuvânt.

articolul original.

INFOMANIA • 28 septembrie în istoria muzicii | PODCAST

28 September 2022 at 04:01
image

1938: Se năștea cântărețul american Ben E. King (d. 2015)

1943: Se năștea Nick Nicholas, membru al trupei americano-canadiene Steppenwolf

1946: Se năștea cântăreața britanică Helen Shapiro

1960: Se năștea cântăreața americană Jennifer Rush

1968: Trupa The Beatles se impunea în topul Billboard cu piesa Hey Jude, cântecul scris de Paul McCartney nefiind detronat timp de 9 săptămâni

1974: Cu Rock Me Gently, canadianul Andy Kim vânzările din SUA

1976: Stevie Wonder lansa Songs in the Key of Life, al 18-lea album de studio

1980: The Police cucerea clasamentul din Marea Britanie cu Don’t Stand So Close To Me, al treilea No.1 al formației

1981: Olivia Newton-John lansa hitul Physical

1984: Se năștea Melody Thornton, componentă a grupului The Pussycat Dolls

1985: Kate Bush urca pe prima poziție în topul din Regatul Unit cu albumul Hounds Of Love

1987: Se năștea actrița si cântareața americană Hilary Duff

1989: Se năștea cântăreața Andreea Ioana Moldovan, al cărei nume de scenă este AMI

1990: Regretatul Marvin Gaye primea postul o stea pe Aleea Celebrităților din Hollywood

1991: Înceta din viaţă trompetistul american Miles Davis, unul dintre cei mai influenţi artişti de jazz ai secolului trecut, a cărui carieră s-a întins pe 5 decenii (n. 1926)

1991: Guns N’ Roses relansa dublul album Use Your Illusion, unul de succes atât dincolo cât și dincoace de Atlantic

1991: Cu Ropin’ The Wind, Garth Brooks se impunea în clasamentul american al albumelor

2002: În urma unui sondaj realizat de postul muzical VH1, Madonna era declarată cea mai bună cântăreață a tuturor timpurilor, fiind urmată de Kylie Minogue, Diana Ross sau Annie Lennox

2008: Trupa americană Kings of Leon obținea cele mai bune vânzări în Marea Britanie cu albumul Only by the Night

2018: Un tribunal din San Francisco redeschidea procesul în care legendarul grup britanic Led Zeppelin este acuzat de plagiat atunci când a compus o piesă celebră din repertoriul ei, Stairway to Heaven, considerând că bătălia iniţială, câştigată de formaţie în 2016, a fost afectată de numeroase vicii de procedură

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2021/09/28-sept-iam-podcast.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
 • Andrei Paleu
articolul original.

INFOMANIA • 28 septembrie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

28 September 2022 at 03:02
image
https://europafm.ro/k7/podcast/infomania/2022.09.28-05.00.00-S.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.


Senatorii au adus câteva modificări, marți, ordonanței care plafonează tarifele la electricitate.

Facturile ar urma să fie calculate pe baza consumului lunar real, nu raportat la cel de acum un an. Pragul lunar al plafonării rămâne la 300 Kw/oră.

Familiile cu cel puțin 3 copii înscriși la școală și persoanele a căror viață depinde de dispozitive medicale electrice, precum ventilatoarele, vor beneficia de cel mai redus tarif.

Pe lângă sprijinul acordat consumatorilor casnici, lista beneficiarilor de plafonare a tarifelor va fi extinsă la întreprinderi mici și mijlocii, societăți de transport în comun, firme din industria alimentară, biserici, spitale și farmacii.

Deputații vor avea ultimul cuvânt.

Opoziția politică susține că statul este “cel mai deștept băiat” din energie, care profită de pe urma actualei situații.

Protecția Consumatorului propune ca furnizorii de electricitate să fie obligați să își informeze clienții despre importanța transmiterii indexului și despre zilele în care trimit cititorii de contor în teren.

Parlamentul a dat undă verde legii care majorează, din noiembrie, salariile pentru primari, viceprimari și șefii de consilii județene.

În forma sa inițială, proiectul includea creșteri și pentru parlamentari, dar senatorii și deputații au renunțat până la urmă la această prevedere.

Din opoziție, Uniunea Salvați România a anunțat că va ataca legea la Curtea Constituțională.

Dezbaterile de ieri din Parlament s-au desfășurat într-o atmosferă de maidan, cu injurii din toate părțile.

Liderul Alianței pentru Unirea Românilor a lansat acuzații la adresa aleșilor puterii. La un moment dat, George Simion a stins lumina în încăpere.

Recent, șeful statului spunea că este de acord cu creşterea salariilor şi a pensiilor, dar atât cât permite bugetul. Klaus Iohannis nu considera “deloc normal” ca demnitarii să fie primii care beneficiază de majorări.

Camera Deputaţilor a adoptat a doua dintre Legile Justiţiei, cea care vizează organizarea judiciară.

Întrucât toate amendamentele sale au fost respinse, Opoziția a calificat votul drept “o ruşine”.

Prin vocea fostului ministru Stelian Ion, Uniunea Salvați România susține că Puterea a votat pentru “oligarhizarea Justiţiei”, întrucât legea nu susţine lupta anticorupţie.

USR a propus, în zadar, ca aleșii să aștepte punctul de vedere al Comisiei de la Veneția, un for alcătuit din experți în drept constituțional.

Președintele Klaus Iohannis a transmis că noile legi ale Justiției trebuie să fie unele în acord cu recomandările europene. Senatorii vor avea ultimul cuvânt.

Într-un bilanț al celor 20 de ani de activitate, Direcția Anticorupție a precizat că a trimis în judecată peste 15.000 de suspecți.

Pe listă apar 400 de primari, 800 de directori de instituţii publice şi companii naţionale, 60 de membri ai Guvernului (între care doi premieri), 40 de preşedinţi de consilii judeţene, o mie de poliţişti, dar și 160 de procurori şi judecători.

Printre altele, au fost trimişi în judecată 2.300 de inculpaţi pentru fraude cu fonduri europene, cu un prejudiciu total de 300 milioane de euro.

De asemenea, procurorii DNA au instituit sechestre pentru recuperarea prejudiciilor rezultate din infracţiuni în valoare de peste 4 miliarde de euro.

15 ani şi 8 luni este cea mai mare pedeapsă aplicată de instanţă într-un dosar de corupţie instrumentat de DNA.

Licitaţia prin care au fost achiziţionate 600 de mașini BMW pentru Poliția Română a ajuns în atenția Parchetul European. Europarlamentarul Alin Mituţă a sesizat oficial instituția condusă de Laura Codruța Kovesi.

Cazul poate fi de competența EPPO, întrucât în contract este inclusă și o cofinanţare de aproximativ 10 milioane de euro din fonduri comunitare, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a decis să cumpere 600 de mașini BMW seria 3 pentru a înlocui Daciile Logan din dotare.

O singură ofertă a fost depusă și acceptată pentru contractul în valoare de 98 de milioane de lei.

Sindicaliștii din Poliție au denunțat o licitație cu dedicație, întrucât furnizorul BMW-urilor este firma deținută de afaceristul Michael Schmidt, un apropiat al președintelui Klaus Iohannis.

Un individ a fost dat în urmărire națională după ce a tâlhărit și violat angajata unei săli de jocuri din Brașov. Atacul a fost comis în plină zi.

Judecătorii l-au arestat preventiv pe șeful Secției de Chirurgie de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoare. Doctorul Marian Gașpar a fost prins în flagrant pe când primea o mie de euro de la un pacient pentru a-l opera.

Un bucureștean a câștigat, în primă instanță, procesul intentat unui vecin gălăgios. Judecătorii au decis ca pârâtul să îi achite reclamantului daune morale de 10.000 de euro.

În stabilirea verdictului, care poate fi contestat, au cântărit nenumăratele amenzi date în această dispută și mărturiile strânse de la alți vecini. Polițiștii spun că nu au aparate care să dovedească depășirea numărului de decibeli într-un imobile.

Autoritățile olandeze au arestat, în apropiere de Rotterdam, un tânăr șofer român care transporta aproape 2 tone de cocaină. Pe piața neagră, valoarea capturii depășește 190 de milioane de euro.

Stupefiantele au fost distruse.

Opoziția va depune o moțiune împotriva ministrului Educației. Uniunea Salvați România și Forţa Dreptei invocă noile acuzații de plagiat ce îl vizează pe Sorin Cîmpeanu.

Moțiunea “România educată să fure” ar urma să fie dezbătută și supusă votului săptămâna viitoare.

De cealaltă parte, ministrul Educației a susținut că persoanele care îl acuză de plagiat dau dovadă de habarnism.

Jurnalista Emilia Şercan a dezvăluit că Sorin Cîmpeanu că a plagiat un curs universitar, însuşindu-și în mod “fraudulos” paternitatea mai multor capitole semnate anterior de alţi autori.

Fost rector al Universității din București, Mircea Dumitru consideră că, dacă nu ești autorul unui studiu sau al unei lucrări, nu ai dreptul să îți arogi acest lcru.

Actuala conducere a instituției de învățământ superior a solicitat “o analiză serioasă, în afara oricărei presiuni de orice natură, și care să fie realizată de îndată de instituțiile responsabile ale statului”.

La Arad, a fost inaugurat primul cămin studenţesc dintr-un total de 30 pe care Guvernul plănuiește să le construiască. Clădirea oferă 110 locuri de cazare. Investiția s-a ridicat la 16 milioane de lei.

Traficul rutier este îngreunat, în această perioadă, pe DN2 European 85, în apropiere de Bacău.

Drumarii montează separatoare de sens pe raza a 3 localități, pe o porțiune extrem de periculoasă, unde s-au produs mai multe accidente grave.

O nouă sesiune de înscriere în programele guvernamentale Rabla şi Rabla Plus va lua startul vineri. Listele cu producătorii și dealerii autorizați sunt de găsit pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Prețurile polițelor RCA au crescut, în medie, cu 80% în primele șase luni din acest an, comparativ cu aceeași perioadă din 2021. Prima medie anuală costă 1.154 de lei. Gradul de concentrare a pieței se menține ridicat, primii 3 asigurători având aproximativ 71% din piață, potrivit Autorității de Supraveghere Financiară.

Litoralul românesc conduce în topul destinaţiilor de care turiştii au fost dezamăgiţi în vară, potrivit unui sondaj realizat de o platformă hotelieră online. În schimb, la polul opus sunt Maramureşul, Bucovina şi Transilvania.

Mai multe persoane nevăzătoare au vâslit, în premieră în România, pe lacul Gheorgheni din Cluj-Napoca. Ghidajul a fost realizat de sunetele emise de boxe de pe margine, în cadrul unei acţiuni organizate de Asociaţia Caiac SMile şi primăria clujeană.

Primele rezultate ale așa-ziselor referendumuri din estul separatist al Ucrainei arată că majoritatea votanților s-a pronunțat în favoarea alipirii la Rusia.

Denunțare drept “voturi înscenate” de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, consultările populare s-au desfășurat sub amenințări și intimidări, printre ruinele războiului.

Liderii separatiști din Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie – reprezentând o treime din teritoriul ucrainean – au cerut să fie primiți în audiență, săptămâna aceasta, de președintele rus.

Unele surse politice susțin că Vladimir Putin ar putea anunța, vineri, anexarea regiunilor, sub pretextul protejării cetățenilor ruși, care ar fi asupriți de regimul de la Kiev.

Kremlinul plănuiește să unifice Donbasul cu Penisula Crimeea, ocupată ilegal în 2014.

Structura ar urma să fie condusă de Dmitri Rogozin, fost vicepremier al Rusiei.

În așteptarea deznodământului, ucrainenii fug din teritoriile vizate de anexare.

Totodată, continuă exodul rușilor care fug de înrolare. Granița cu Georgia este cea mai aglomerată. Coada de mașini se întinde pe zeci de kilometri, după cum dovedesc imaginile surprinse cu drone.

În Kazakhstan, prețul chiriilor a crescut semnificativ în fața cererii ridicate pentru locuințe.

Mulți dintre rușii care fug de armată sper să obțină azil în Uniunea Europeană.

Polonia a inaugurat, marți, gazoductul prin care se va aproviziona din Norvegia, prin Danemarca și Marea Baltică.

“Epoca dominației ruse în domeniul gazelor ia sfârșit”, a spus președintele polonez Andrej Duda.

Conducta are capacitatea de a transporta 10 miliarde de metri cubi pe an.

Din dorința de a-și reduce dependența față de Rusia, Polonia a inaugurat mai multe interconectoare de gaz cu restul țărilor vecine.

În tot acest timp, sunt investigate scurgerile misterioase de gaz rezidual detectate la conducta Nord Stream 1.

Specialiştii scandinavi încearcă să elucideze misterul.

Suedia, Danemarca și Polonia au denunțat un “act de sabotaj” al Rusiie asupra gazoductului, pe motiv că oficialii de la Moscova nu ar dori să își asume sistarea oficială a livrărilor de gaz spre Europa.

Stațiile seismologice din zonă au detectat explozii puternice pe fundul Mării Baltice.

Rețeaua de socializare Facebook a dezactivat o reţea uriaşă de propagandă a Rusiei în Europa. Schema folosea peste 60 de site-uri care răspândeau ştiri false.

Unele pagini copiau imaginea unor surse credibile de informație, precum cotidianul britanic The Guardian şi publicația germană Der Spiegel.

Reţeaua de fake-news a fost activă pe tot parcursul verii.

Creat de Eisai Co Ltd și Biogen Inc, un tratament experimental pentru Alzheimer a încetinit semnificativ declinul cognitiv și funcțional într-un studiu amplu, la care au luat parte pacienți aflați în stadiile incipiente ale bolii.

Rezultatele reprezintă o victorie în lupta cu această maladie, care până acum a fost marcată de eșecuri.

Italianca Samantha Cristoforetti devine, de miercuri, prima femeie europeană care preia comanda Staţiei Spaţiale Internaţionale.

În trecut, astronauta în vârstă de 45 de ani a pilotat avioane de vânătoare ale Forțelor Aeriene italiene.

Comandantul ISS este responsabil pentru performanța și bunăstarea echipajului de pe orbită, menține o comunicare eficientă cu echipele de pe Terra și coordonează răspunsul echipajului în caz de urgență.

Șeful Federației Române de Fotbal propune ca Edward Iordănescu să rămână selecționer, chiar dacă acesta nu şi-a atins obiectivul în Liga Naţiunilor.

Cu două victorii în șase meciuri disputate, tricolorii au retrogradat în al treilea eșalon valoric al competiției.

Comitetul Executiv al FRF va supune votului soarta selecționerului.

Răzvan Burleanu este, totuși, optimist în ceea ce priveşte calificarea României la EURO 2024.

Spania a acces turneul final al Ligii Naţiunilor la fotbal după o victorie dramatică în Portugalia, scor 1-0.

Cehia a retrogradat în eșalonul secund (Liga B) după ce a fost învinsă de Elveţia cu 2-1.

Serbia a promovat în primul eșalon, după 2-0 cu Norvegia.

Scoţia va juca şi ea în eşalonul de elită al competiţiei (Liga A), după ce a remizat alb cu Ucraina (0-0).

Propus de România pentru Oscar, filmul “Imaculat” va fi proiectat la Festivalul Alter-Native, care începe miercuri la Palatul Culturii din Târgu Mureş. Spectatorii vor avea accesul gratuit, în limita locurilor disponibile.

Liverpool şi Glasgow sunt cele două oraşe care au rămas în competiţia pentru a găzdui Eurovision în 2023.

În locul Ucrainei – câștigătoarea de anul acesta, dar care este afectată de război – Marea Britanie va organiza concursul pentru prima dată în ultimii 25 de ani.

Pompierii timișeni au intervenit, în noaptea de marți spre miercuri, pentru evacuarea apei în zona Gladna, care s-a aflat sub cod portocaliu de inundații.

Hidrologii au avertizat că în regiune sunt iminente creşterile de debite şi vor fi depăşite cotele de pericol.

Mai multe localități au rămas în beznă.

Până la orele prânzului, sunt în vigoare coduri portocaliu și galben de inundații pentru râuri din jumătatea vestică a țării.

În regiunile vestice, nord-vestice şi centrale, vremea va fi răcoroasă, înnorările vor fi temporare şi local vor fi averse, posibil însoțite de descărcari electrice. În restul teritoriului, valorile termice vor fi în general mai ridicate decât în mod obişnuit pentru această dată, cerul va fi variabil şi ploile izolate. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări pe crestele montane, în sud şi în sud-est. Temperaturile maxime se vor încadra între 17 şi 28 de grade. Pe arii restrânse, dimineața, se va forma ceață.

La București, vremea va fi caldă. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla moderat după-amiaza şi spre seară. Temperatura maximă va fi de 26…27 de grade. Dimineața, vor fi condiții de ceață.

În zonele montane, înnorările vor fi temporare, mai ales în Munții Apuseni. Local vor fi averse, posibil însoțite de descărcari electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări ziua pe creste. Valorile termice nu vor avea variații semnificative față de ziua anterioară. Pe arii restrânse, pe văi şi în depresiuni, dimineața şi noaptea se va forma ceață.

Pe litoral, vremea se va menține mai caldă decât în mod obişnuit la această dată. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime, în uşoară creştere față de intervalul precedent, vor fi cuprinse între 26 şi 28 de grade, iar cele minime vor fi de 17…18 grade. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 15 şi 18 grade.

articolul original.

28 septembrie, ziua internaţională pentru accesul universal la informaţie

27 September 2022 at 22:00
image

An de an, la 28 septembrie, este marcată ziua internaţională pentru accesul universal la informaţie.

Sărbătoarea a fost instituită printr-o decizie a celei de-a 38-a Conferinţe generale a UNESCO.

Agerpres amintește că accesul la cunoaştere şi informaţie a fost întărit de către Conferinţa Generală printr-o rezoluţie pe tema universalităţii internetului. Conferinţa a emis de asemenea o recomandare pentru prezervarea şi accesul la patrimoniul documentar, inclusiv patrimoniul digital drept pentru care a proclamat ziua de 28 septembrie ca Ziua Internationala pentru Accesul Universal la Informaţie.

La 17 noiembrie 2015, UNESCO a adoptat rezoluţia 38 C/70 prin care se stabilea că data de 28 septembrie să fie marcată anual drept Ziua internaţională pentru accesul universal la informaţie.

Astfel, în 2016, în peste 20 de state au fost organizate pentru prima dată numeroase evenimente specifice, sub titulatura #AccessToInfoDay, pentru a discuta pe marginea acestei tematici şi pentru a creşte gradul public de conştientizare asupra libertăţii de informare, asupra promovării accesului liber la informaţie şi asupra importanţei adoptărilor reglementărilor legale în domeniu.

Ziua internaţională pentru accesul universal la informaţie are o relevanţă specifică în acord cu Agenda 2030 pentru dezvoltare sustenabilă şi cu ţinta 16.10 din cadrul Obiectivului pentru Dezvoltare Sustenabilă care face referire la asigurarea accesului public la informaţie şi la protejarea drepturilor fundamentale, potrivit https://en.unesco.org.

”Accesul la informaţie este un drept uman fundamental, care întăreşte libertatea de expresie a media şi jurnalismul de investigaţie şi aduce contribuţii imperative pentru a face societăţile noastre mai libere”, potrivit lui Dunja Mijatovic, reprezentantul OSCE pentru Libertatea Media, indică site-ul www.osce.org.

articolul original.

Liga Națiunilor: Spania învinge Portugalia și promovează în eșalonul de elită

27 September 2022 at 21:20
image

Spania s-a calificat la turneul final al Ligii Naţiunilor la fotbal după o victorie dramatică în Portugalia, marţi seara, scor 1-0.

Alvaro Morata a marcat singurul gol al partidei (’88), reușind totodată prima victorie oficială a Spaniei pe teren lusitan din 1934 încoace, notează Agerpres.

Cehia a retrogradat în Liga B după ce a fost învinsă de Elveţia cu 2-1. Soarta partidei şi a supravieţuirii putea fi diferită, însă cehii au ratat un penalty şi au avut o bară.

Serbia a promovat în Liga A, după 2-0 cu Norvegia, în deplasare. Aleksandar Mitrović a marcat al 50-lea său gol cu acest prilej.

În schimb, Suedia, ţinută în şah de Slovenia (1-1), a retrogradat în Liga C.

Scoţia va juca şi ea în eşalonul de elită al competiţiei (Liga A), după ce a remizat cu Ucraina, 0-0, la Cracovia. Armenia a retrogradat şi ea în Liga C.

articolul original.

Cod roşu de inundaţii în județul Timiş

27 September 2022 at 18:39
image

Hidrologii au emis, marţi seară, o avertizare de inundaţii iminente în judeţul Timiş.

Potrivit INHGA, vizat de un cod roșu este bazinul hidrografic Gladna.

ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării se vor produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite cu depăşiri ale cotelor de pericol.

Riscul se va menține până la ora 3.00.

articolul original.
Ieri — 27 September 2022Europa FM

Burleanu, FRF: Propunerea mea este de a continua cu Edward Iordănescu la echipa naţională

27 September 2022 at 17:42
image

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal a declarat, marţi, că va propune ca Edward Iordănescu să continue în funcţia de selecţioner al echipei naţionale a României, chiar dacă acesta nu şi-a atins obiectivul în Liga Naţiunilor şi a retrogradat prima reprezentativă în Liga C a competiţiei.

“Urmează la finalul acestei săptămâni, mai precis vineri, o şedinţă a Comisiei Tehnice, după care raportul acesteia va fi validat de Comitetul Executiv la începutul săptămânii viitoare. Astfel încât la tragerea la sorţi (n. red. – a preliminariilor EURO 2024) să ştim exact ce antrenor va avea echipa naţională a României. Eu pot să vă spun care e propunerea mea. Propunerea mea este de a continua cu Edi Iordănescu. În momentul de faţă, avem o singură variantă. Nu ştim ce se va întâmpla în Comisia Tehnică sau în Comitetul Executiv. Eu am spus care e propunerea pe care o voi susţine. Dacă selecţionerul nu ar fi crezut că poate scoate maximum din aceşti jucători şi că poate duce naţionala la următorul turneu final, cu siguranţă nu ar fi fost o propunere cu care să mergem mai departe. Eu nu am avut nicio discuţie cu Edi în care el să nu continue să spere, să muncească, să aspire la maximum”, a spus Răzvan Burleanu la finalul partidei selecţionatei U19 a României, câştigată cu 2-0, la Voluntari, în faţa Austriei în preliminariile CE 2023.

Întrebat cum comentează faptul că Edward Iordănescu nu şi-a îndeplinit obiectivul de a se clasa pe primele două locuri ale grupei în Liga Naţiunilor, preşedintele a răspuns: “Acesta a fost contractul propus tuturor selecţionerilor cu care s-a discutat la vremea respectivă. Cu domnul Boloni nu am ajuns în această situaţie. Dacă lucrurile arătau cum arată azi, indiferent de numele selecţionerului aceeaşi ar fi fost propunerea noastră ca administraţie, de stabilitate în ceea ce priveşte următoarea campanie de calificare. După al doilea meci cu Muntenegru a fost momentul când ne-am gândit că obiectivul nu poate fi atins. Dacă am face o analiză corectă a grupei, am avut cel puţin o echipă mai bună decât noi, dar, în acelaşi timp, nu meritam să fim sub Muntenegru. Din păcate am pierdut 6 puncte în dubla cu Muntenegru şi acolo s-a pierdut totul”, notează Agerpres.

“Nu aş vrea să compar mandatele selecţionerilor, mai ales că întotdeauna cu fiecare dintre ei am încercat să scoatem maximum din ce a fost posibil pentru a putea merge mai departe. Dacă ne uităm la ultimele două meciuri ale naţionalei cred că toţi suntem de acord că s-a creat o coeziune la nivelul lotului, există de asemenea o relaţie de încredere azi între jucători şi staff-ul tehnic. Iar aceste lucruri ne dau speranţe pentru campania următoare care va începe în luna martie”, a adăugat Burleanu, subliniind importanţa faptului că România s-a menţinut în urna a treia la tragerea la sorţi a preliminariilor EURO 2024.

“Ceea ce ne bucură este că nu ne-am dus mai jos de urna a treia la tragerea la sorţi de la finalul săptămânii viitoare. În cea ce priveşte faptul că în următoarea ediţie a Ligii Naţiunilor, al cărei format nu-l cunoaştem acum, ne va duce în Liga C. Vom întâlni adversari mai accesibili… vom trece şi noi aşa cum au trecut şi alte echipe naţionale, aşa a fost de exemplu Turcia, care revine acum în Liga B. Ce ne interesează cel mai mult e că în meciul cu Finlanda am văzut 9 jucători din primul 11 care au crescut la naţionala de tineret în ultimii trei ani, iar cu Bosnia am văzut 7 jucători în primul 11. Ceea ce înseamnă că în următorii ani aceşti fotbalişti trebuie să atingă potenţialul maxim’, a explicat el. Burleanu este optimist în ceea ce priveşte calificarea la EURO 2024. ‘Dacă jucătorii vor înţelege că avem nevoie de determinare, de ambiţie şi că putem mai mult decât ce am arătat până azi, pentru a putea avea constanţă în următoarele meciuri, atunci cu siguranţă locul nostru ar trebui să fie la următorul Campionat European. Obiectivul este să ne calificăm la următorul turneu final’, a spus șeful FRF.

La finalul partidei naţionalei U19 a României de la Voluntari, preşedintele Comisiei Tehnice a FRF şi-a arătat şi el susţinerea faţă de Edward Iordănescu.

“Eu am spus-o şi mă repet, Edi are credit din partea noastră. Orice alt antrenor ar fi fost, studiind parcursul acesta, probabil am fi ajuns la aceeaşi concluzie”, a spus Mihai Stoichiţă.

Selecţionerul Edward Iordănescu afirmase, luni seara, după ce prima reprezentativă a încheiat pe ultimul loc al grupei în Liga Naţiunilor, că este nevoie în mod “obligatoriu” de o reconfirmare a sa în funcţie din partea conducerii Federaţiei, având în vedere că nu şi-a îndeplinit primul din obiectivele stabilite în contract.

Naţionala de fotbal a României a învins echipa Bosniei-Herţegovina cu scorul de 4-1 (1-0), luni seara, pe Stadionul Rapid-Giuleşti din Bucureşti, în Grupa a 3-a a Ligii B din Liga Naţiunilor, dar a retrogradat în Liga C. 

Citești și: România – Bosnia-Herțegovina, 4-1. Tricolorii retrogradează în al treilea eșalon valoric al Ligii Națiunilor

FOTO: FRF

articolul original.
❌