ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 30 November 2022Deșteptarea

  De Ziua TA, România!

30 November 2022 at 22:44
image

  De Ziua TA, mă duce gândul la scena aceea din ,,Baltagul” sadovenian, când Domnul Dumnezeu, punând rânduială și semn fiecărui neam, privind către muntenii noștri, ,,s-a uitat la ei cu milă: – Dar voi, năcăjiților, de ce ați întârziat?” Și, pentru că împărțise aproape toate darurile, le-a dat, ,,într-adaos”, doar o inimă ușoară, ca să se bucure de amarul pe care-l aveau; ca să poată suporta supraviețuirea.

  De Ziua TA, îmi este sufletul răvășit de melodia aceea populară în care locuiește tragedia noastră de neam: ,,Doamne, nu uita de noi,/ Suntem săraci, plini de nevoi”, ,,Doamne, ocrotește-i pe români!”… Acesta este Imnul Național al milioanelor și milioanelor de urgisiți ai Tăi..

  De Ziua TA, îmi aleargă gândul și către Sfântul Andrei, Ocrotitorul Tău, cel pe care l-am sărbătorit ieri. Grea misie i-a fost stabilită în fișa postului acestui frate al Sfântului Pavel! La câte are de ocrotit în ființa TA jefuită când de străini, când de semenii noștri cocoțați în jilțuri înalte, cred că Bunul Dumnezeu ar trebui să revadă divina organigramă și să poruncească, în regim de urgență, constituirea unui staff al sfinților care să-l ajute pe Sfântul Andrei întru fericita trudă de zidire a ocrotitoarei sale lucrări.

  De Ziua TA, îmi amintesc de draga mea învățătoare care-mi spunea obsesiv (și avea dreptate!) că ești bogată și frumoasă. Dar nu pot uita că, atunci când rostea asta, pe chipul ei stătea să joace lacrima aceea tragică de neam care se întreabă, de sute și sute de ani, cum pot fi atât de săraci și de năpăstuiți cei mai mulți dintre cetățenii Tăi…

  De Ziua TA, mi se lipește sufletul și de cei aproape opt milioane (sic!) de confrați alungați, în numele libertății, desigur, pe meridianele tristeților lumii, care se gândesc la Tine ca în profeția eminesciană: ,,…țara mea de dor”…

 De Ziua TA, îți spun că tare-mi ești dragă și-L rog iar pe Preabunul Dumnezeu să revadă grabnic organigrama divină, căci altă cale de scăpare a noastră din ambuscada milenară a ticăloșilor nu se zărește nici în orizontul îndepărtat al vremurilor.

articolul original.

„Crăciunul scriitorilor” la Avangarda XXII

30 November 2022 at 22:41
image

Sâmbătă, 3 decembrie, la Restaurantul „Urbo Parc”, locație în Parcul Cancicov din Bacău, va avea loc cea de-a XXV-a ediţie a „Crăciunului Scriitorilor”, manifestare organizată de Fundaţia Culturală „Georgeta şi Mircea Cancicov”, în parteneriat cu Asociaţia Culturală „Familia Lecca”, din Bucureşti (președinte, Dumitru Lecca).

Oaspeții din Bacău, București, Piatra Neamț, Târgoviște, Onești, Comănești, Buhuși și Roman, scriitori, artiști și preoți, intelectuali, directori de instituții și patroni de firme, iubitori de cultură și artă reprezentanți ai mass-media vor fi colindaţi de soprana și profesoara Claudia Vasilache (acompaniată la pian de Elvis Condrea), de solista Oana Crețu, de cantautorul Florin Țuțuianu și de preotul Marian Vasile Vătămănescu), dar și de Grupul vocal ,,Suflet Românesc” (Elisabeta Unguru, Elena Mădălina Petrache și Bianca Pop), de Grupul vocal ,,Vatra Satului” (instructor, Ioachim Dămoc), precum și de elevele Elena și Teodora Tudose, din comuna Cașin.
Evenimentul va fi prefațat de un interesant scurt-metraj intitulat ,,Cașin – marcă identitară națională”, prezentat de Constantin Tudose, președintele Asociației Cașin – Tezaur de frumusețe.

Vor fi acordate premiile anuale ale Crăciunului Scriitorilor, oferite de Fundația Culturală ,,Georgeta și Mircea Cancicov”, ale Filialei Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor ,,Regina Maria” (președinte, Dănuț Voicu) și Premiile ,,Poetul Victor Stan, in memoriam”, care vor fi înmânate de poeta Geta Stan Palade, din Piatra Neamț.

La final, preoții parohi Mihai Tomozei, Cornel Paiu, Iulian Adam și pr. Marian Vătămănescu vor oficia un Te Deum în memoria Eroilor Neamului, a patronilor spirituali ai Fundației Culturale „Georgeta și Mircea Cancicov”, a Familiei Boierilor Lecca și a scriitorilor, artiștilor și intelectualilor „Avangardei” trecuți la cele veșnice. Manifestarea se va încheie cu o agapă creștină.
Moderatorul întâlnirii va fi poetul Victor Munteanu.
P
artenerii media ai acestei ediții a Crăciunului Scriitorilor sunt Deșteptarea, Viața băcăuană, Ziarul de Gardă, Euro Tv Bacău și Acum Tv Onești.

articolul original.

Majorarea pensiilor a intrat în linie dreaptă

30 November 2022 at 22:13
image

Majorarea punctului de pensie și alte măsuri care vor fi luate în favoarea pensionarilor anul viitor sunt prevăzute într-un proiect de ”Ordonanță de guvern privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative”, proiect publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor, în secțiunea ”Transparență”.

Astfel, proiectul prevede că de la 1 ianuarie 2023 punctul de pensie va fi de 1.785 lei față de 1.586 lei, în prezent, ceea ce înseamnă o majorare cu 12,5 la sută.

Tot de la 1 ianuarie 2023, indemnizația socială (pensia minimă garantată) va crește de la 1.000 lei la 1.125 lei. În același proiect este prevăzut ca pensionarii cu venituri de până în 3.000 lei să primească anul viitor un ajutor financiar, care se va acorda o singură dată, dar împărțit în două tranșe egale, respectiv prima jumătate din sumă va fi achitată în ianuarie 2023, iar a doua, în octombrie 2023.

Astfel, pensionarii ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei vor beneficia, în plus, de 1.000 lei (500 lei, în ianuarie, și 500 lei, în octombrie), cei care au între 1.501 lei și 2.000 lei vor primi 800 lei (400 lei și 400 lei), iar cei care au între 2001 lei și 3.000 lei, inclusiv, vor lua 600 lei (300 lei și 300 lei).

La stabilirea dreptului de ajutor se vor lua în calcul de fiecare dată (adică atât în ianuarie cât și în octombrie) toate veniturile pe care le obține pensionarul la momentul respectiv.

Calculele se vor face după ce se aplică majorarea pensiei cu 12,5 la sută, respectiv noua valoare a punctului de pensie. Deci se vor avea în vedere pensia din ianuarie 2023, respectiv octombrie 2023, veniturile acordate în baza unor legi speciale (cu excepția indemnizațiilor prevăzute de art.4, al.2, și art.18, al.1, lit.c, din Legea 341/2004 și de Legea 49/1991), indemnizația socială, precum și salariile și sumele asimilate acestora.

În cazul pensionarilor de urmaș, ajutorul se acordă fiecăruia în parte. Proiectul de ordonanță a fost afișat pe site-ul Ministerului Finanțelor în data de 29 noiembrie și va fi în dezbatere publică timp de 10 zile.

Prin urmare, este de așteptat ca la mijlocul lunii decembrie să fie aprobat de către Guvernul României și să fie apoi imediat publicat în Monitorul Oficial, astfel că în 2 ianuarie 2023, prima zi de plată a pensiilor prin Compania Națională ”Poșta Română”, pensionarii vor primi cuponul cu noile sume.

articolul original.

1 Decembrie. Ce facem cu România?

30 November 2022 at 22:00
image

Am fost invitat să scriu un capitol din „Ce facem cu România?”. Cartea a apărut la Alexandria Publishing House, anul acesta sub coordonarea scriitorului Alexandru Petria. Pentru ziua de 1 Decembrie, public aici un fragment:

Am comparat de multe ori actuala situație din țară cu cea a Principatelor Dunărene sub domniile fanariote. Între argumente se găsesc transferul deciziilor politice în afară țării, impunerea de conducători locali cu ajutorul ambasadelor, creșterea taxării, spolierea cetățenilor, decăderea moravurilor și adâncirea prăpastiei dintre tot mai mulții săraci și tot mai puținii bogați, folosirea funcțiilor publice pentru propria îmbogățire, decăderea sistemului educațional.

Țările române au avut nevoie de peste 100 de ani pentru a scăpa de sistemul fanariot, timp în care bogățiile țării au fost jefuite iar populația a scăzut dramatic. Totuși, sfârșitul regimului fanariot nu a însemnat, automat, o schimbare pentru principate.

Abia la 1830, după Tratatul de la Adrianopol, țările române devin independente economic. E momentul în care prețul grânelor nu mai este stabilit de turci iar boierii încep să adune capital vânzând cereale la prețurile europene. Copiii boierilor sunt trimiși, ulterior, la școală în Occident și se întorc acasă cu ideile care vor duce la Revoluția de la 1848 și, apoi, la modernizarea țării.

Ce rezultă de aici? Că nu a fost suficientă revenirea domniilor pamântene, a fost nevoie și de o schimbare de mentalitate. Calea cea mai sigură, deși anevoioasă, pentru recâstigarea independenței este, deci, educația. România are nevoie de oameni care să știe să gândeasca.

Dar nu e suficient!

O să spun un lucru destul de neplăcut pentru mulți: o bună educație patriotică și economică, o bună știință a guvernării și cunoaștere a legislației nu vor fi suficiente pentru redobândirea suveranității naționale. Va fi nevoie de mai mult.

Dacă ne uităm pe o harta a ultimilor sute de ani ce vedem? Țările române s-au aflat la intersecția a trei imperii care le-au folosit drept câmp de bătălie sau monedă de schimb. Câtă vreme imperiile au fost puternice, nimic nu am putut răzbi; când, însă, au început să se înmoaie, am reușit să ne atingem țelurile.

Desigur, a trebuit să speculăm dihonia dintre ele, dar, când o națiune e prea mică, nu poate lupta de la egal la egal cu așa inamici. Ce vreau să spun: câtă vreme nu vom ști să negociem cu principalii actori politici mondiali, nimic nu vom reuși să construim. Iar câtă vreme actualele imperii ne vor vedea tot ca pe un câmp de bătălie sau o monedă de schimb, vom rămâne la fel de neputincioși.

România are nevoie de un alt tip de diplomație, unul care să nu ne lege de mâini și de picioare, ci care să ne deschidă orizonturile. Trebuie să iasă din rolul de trepăduș care bate cu bățul în gard ca să stârnească animalele, doar pentru a da posibilitatea celor care ne pun să facem asta să arate lumii ce bestii sângeroase sunt dincolo de gratii.

Și nu în ultimul rând, avem nevoie de o minune, care să ne pună în situația în care să putem dicta condițiile jocului. Adică, să devenim indispensabili tuturor, astfel încât toți să ne dorească drept aliați. O astfel de minune se petrece cam o dată pe secol. Iar secolul acesta abia a început…

articolul original.

Joi și duminică se închide Centrul Bacăului

30 November 2022 at 18:57
image

În perioada 30 noiembrie-05 decembrie a. c, polițiștii locali vor fi la datorie și vor acționa zilnic, pentru a asigura măsurile de ordine publică în municipiul Bacău. Totodată, vor avea în vedere menținerea unui climat de siguranță publică cu ocazia evenimentelor ce vor avea loc în centrul orașului.

Pentru buna desfășurare a evenimentelor programate, polițiștii locali vor asigura măsurile de fluidizare și de restricționare a traficului rutier, în zona centrală a municipiului Bacău joi, 1 decembrie 2022, între orele 10.00- 16.00 și duminică, 04 decembrie 2022, între orele 14.00-22.00, pe str. Calea Mărășești, tronsonul cuprins între intersecția cu B-dul. I.S. Sturza, până la Casa de Asigurări de Sănătate Bacău.

Tuturor participanților la evenimentele organizate în această perioadă le reamintim că pot apela cu încredere la cea mai apropiată patrulă din zonă, pentru a semnala situații din sfera de competență sau la numărul de telefon 0234/986 disponibil 24/24.

articolul original.

Trei polițiști din Dărmănești, condamnați cu executare pentru luare de mită și fals intelectual

30 November 2022 at 17:44
image

Tribunalul Bacău i-a condamnat în 29 noiembrie a.c. pe trei agenți de poliție din cadrul Poliției orașului Dărmănești, județul Bacău, la pedepse cu închisoarea cu executare efectivă pentru luare de mită și fals intelectual. I.C. a primit 5 ani și 8 luni de închisoare, C.M.M. – 5 ani de închisoare, iar P.S.G. a fost condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare, informează Adevărul.

Judecătorii au dispus și menținerea sechestrului asigurator pe aproape 4.000 de euro, bani ridicați de la locuințele polițiștilor în urma perchezițiilor. Instanța i-a obligat pe cei trei agenți să achite și cheltuieli de judecată substanțiale, care se ridică la peste 54.000 de lei. Decizia instanței nu este definitivă.

Potrivit anchetatorilor, cei trei polițiști au intrat în vizorul colegilor lor în urma unui denunț al unui om de afaceri, care susține că aceștia pretind și primesc sume de bani ori foloase materiale de la diverși conducători auto pentru a nu constata și sancționa abaterile săvârșite de aceștia în traficul rutier.

Citește știrea integrală

articolul original.

13 jandarmi bacăuani avansați la Mausoleul Mărăști de Ziua Națională a României

30 November 2022 at 14:24
image

© Deșteptarea - unicul ziar tipărit din Bacău, neîntrerupt, de 33 de ani.

articolul original.

Cum va fi vremea în minivacanța de Ziua Națională

30 November 2022 at 11:06
image

Potrivit unei prognoze emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 30 noiembrie – 4 decembrie, vremea în zona Moldovei se va menține închisă, cu precipitații mixte și risc de formare a poleiului, având în vedere temperaturile scăzute.

Interval 30.11.2022 ora 08:00 – 01.12.2022 ora 08:00

Valorile termice se vor situa în jurul mediilor climatologice ale datei. Cerul va fi noros în sud-vestul, sudul și estul țării, temporar cu precipitații slabe, iar pe arii restrânse mixte, posibil și în Moldova, vor fi condiții de polei. La munte, pe alocuri se vor semnala ninsori slabe și lapoviță. Temperaturile maxime se vor încadra între 1 și 10 grade, iar cele minime între -5 și 5 grade.

Interval 01.12.2022 ora 08:00 – 02.12.2022 ora 08:00

Vremea va fi închisă și rece în regiunile extracarpatice, iar în rest în condițiile unui cer temporar noros ziua, valorile termice diurne vor fi local ușor mai ridicate decât mediile multianuale. Temperaturile maxime se vor situa între 0 și 8 grade, iar cele minime între -3 și 5 grade. Aria precipitațiilor se va extinde treptat, astfel încât se vor semnala la început în jumătatea de sud a țării, iar mai ales spre seară și noaptea și în rest. Temporar vor fi precipitații mixte (ploi, lapoviță și ninsori), exceptând Dobrogea unde va ploua, dar și Moldova și zona de munte, unde vor predomina ninsorile. Izolat, vor fi condiții de polei.

Interval 02.12.2022 ora 08:00 – 03.12.2022 ora 08:00

Vremea va fi predominant închisă, cu valori termice în jurul celor specifice perioadei. Local și temporar, vor fi precipitații slabe. Acestea vor fi sub formă de ninsoare la munte, lapoviță și ninsoare în zona submontană și mixte (ploaie, lapoviță și trecător ninsoare) în restul teritoriului; izolat, se va forma polei, cu o probabilitate mai mare în Moldova. Pe arii restrânse, în zonele joase de relief va fi ceață.

Interval 03.12.2022 ora 08:00 – 04.12.2022 ora 08:00

Vor fi precipitații slabe, cu o probabilitate mai mare după cum urmează: în prima parte a zilei, doar pe alocuri în regiunile nordice, unde acestea vor fi mixte (lapoviță, ninsoare și ploaie). Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 1 și 10 grade, iar cele minime, între -4 și 4 grade. Pe suprafețe mici, în zonele joase de relief va fi ceață. (sursa: ANM)

articolul original.

Cum mai arată șantierul podului de la Ștefan cel Mare

30 November 2022 at 11:04
image

© Deșteptarea - unicul ziar tipărit din Bacău, neîntrerupt, de 33 de ani.

articolul original.

S-a redeschis Restaurantul Curtea Veche & Crama – VIDEO

30 November 2022 at 10:55

Momentele unice ale unirii destinelor, taina botezului, sărbătorirea zilelor onomastice sau orice moment de destindere și relaxare pe care doriți să-l petreceți alături de cei apropiați, poate deveni o agreabilă amintire, dacă alegeți Restaurantul – Cramă „Curtea Veche”!

Într-un ambient ospitalier și atmosferă tradițională, generată de muzica live, interpretată la vioară, țambal și contrabas, vă puteți revigora spiritul și delecta papilele gustative cu cele mai diversificate rețete tradiționale și internaționale, pregătite cu dăruire de Master chef Marian Bratu, care și-a câștigat faima și renumele la selectele localuri bucureștene, „Casa Vernescu” și „Radisson”.

Pentru rezervari tel: 0754.044.759 si 0756.980.980

Adresa: Str Vasile Alecsandri nr 63

articolul original.

Se distribuie produsele POAD

30 November 2022 at 10:34
image

Direcția de Asistență Socială a Municipiului Bacău a început distribuirea produselor oferite de Guvernul României prin programul „Acordarea de pachete cu produse alimentare în cadrul POAD 2018-2020”.

În prima etapă beneficiarii pachetelor POAD sunt familiile și persoanele singure aflate în plata venitului minim garantat (ajutor social) și alocația pentru susținerea familiilor care au domiciliul pe raza municipiului Bacău, urmând ca după data de 15.12.2022 distribuirea se va face persoanelor cu handicap gradul I și II.

Pachetele, care cântăresc 25 kg, conțin ulei, zahăr, paste, conserve, compoturi, fasole, orez.

Punctul de distribuire este strada Livezilor Nr.1B. iar programul de lucru: luni- joi, ora 8.00 – 16.00 și vineri 8.00 – 14.00.

articolul original.

Cum va fi asigurată asistența medicală de urgență în perioada vacanței de 1 Decembrie

30 November 2022 at 06:51
image

În perioada minivacantei de 1 Decembrie, asistența medicală de urgență prespitalicească şi spitalicească va fi asigurată 24 de ore din 24 pentru toate specialităţile medico-chirurgicale şi stomatologice de către următoarele structuri medicale:

– Spitalele publice au activitate permanentă, vor funcționa cu linii de gardă de profil și vor acorda asistență medicală de urgență, după cum urmează:

– Spitalul Județean de Urgență Bacău – tel: 0234.511.065 – Unitate de Primiri Urgențe. In data de 02.12.2022, Ambulatoriul Integrat al SJU Bacau, functioneaza cu program normal,

– Spitalul Municipal de Urgenţă Moineşti – tel: 0234.362.520 – Compartiment Primiri Urgențe,

– Spitalul Municipal Sf. Ierarh Luca Oneşti – tel: 0234.314.389– Compartiment Primiri Urgențe,

– Spitalul Orasenesc Buhuşi – tel: 0234.262.220 – Compartiment Primiri Urgențe,

– Spitalul Oraşenesc Ioan Lascăr Comaneşti – tel: 0234.374.215 – Camera de gardă.

– Serviciul de Ambulanta Județean Bacău funcționează în regim permanent și poate fi solicitat pentru urgențe medico – chirurgicale la Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență 112,

– Centrele de Permanență vor asigura asistența medicală de urgență în următorul program de lucru: zile lucrătoare: 15.00-08.00; sâmbăta, duminica, sărbători legale: 08.00-08.00.
Centrul de Permanenţă Ghimeş –Palanca,
Centrul de Permanenţă Stănişeşti,
Centrul de Permanenţă Agăş – Cotumba,
Centrul de Permanenţă Moineşti,
Centrul de Permanenta Slanic Moldova.
– Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Bacău, va asigura serviciul de permanenţă la tel. 0729/300130..

articolul original.

Teroarea conspirațiilor

29 November 2022 at 22:30
image

Știți care e diferența între Noua Ordine Mondială și Ordinea Internațională ? Ordinea Internațională e creată după cel de al doilea război mondial și e bazată pe reguli și organisme internaționale. Noua Ordine Mondială, potrivit https://ro.wikipedia.org/wiki/Noua_Ordine_Mondial%C4%83 , este ,,… o elită mondială ocultă care conspiră cu țelul constituirii în final a unui guvern mondial, care ar înlocui rapid guvernările statelor naționale suverane și ar pune capăt luptelor pentru putere… Teoreticienii conspirației cred că Noua Ordine Mondială este implementată prin programe de supraveghere în masă, precum și prin utilizarea de coduri numerice  pentru persoane, coduri de bare pentru produse…, și, mai recent, identificarea prin frecvență radio folosind implanturi cu microcipuri de tip RFId….”. Cioc, cioc, cioc…. Noua Ordine Mondială tocmai a bătut la ușă și nu mai e o conspirație? Recunoașteți cumva implementarea definiției în realitatea noastră obiectivă? Dacă nu, vă asigură politicienii că întocmai așa stau lucrurile și acesta e unul din motivele pentru care avem încă război în Ucraina. Din capitala thailandeză Bangkok, unde a avut loc summitul de cooperare economică Asia-Pacific (APEC), Emmanuel Macron a cerut o „ordine mondială unică”. Conform https://www.francesoir.fr/politique/au-sommet-de-l-apec-macron-prone-un-ordre-mondial-unique , în discursul său, Macron a susținut că „avem nevoie de o singură ordine mondială. …. Sunteți de partea Statelor Unite sau a Chinei? Pentru că acum, treptat, sunt mulți oameni care ar dori să vadă două centre de putere în lume. Aceasta este o greșeală gravă, chiar și pentru Statele Unite și China. Avem nevoie de o singură ordine mondială.” Cuvintele lui Emmanuel Macron despre necesitatea unei „ordini mondiale unice” nu sunt singulare. Să ne amintim stupoarea și stânjeneala presei corporatiste când, pe 21 martie a.c., Joe Biden a dat asigurări că „va exista o nouă ordine mondială și trebuie să o conducem”. Încet, încet, le-a trecut jena și ni se inoculează ideea unui ,,El lider maximo” autoproclamat și care ar trebui să fie SUA. Nu mai e o conspirație și nici un secret acest deziderat totalitar. Doar că ceva stânjenește aspirația globaliștilor privind controlul planetar prin brațul înarmat al Americii.

Rusia…. „este astăzi cea mai directă amenințare la adresa ordinii mondiale”, declara Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, pe 12 mai. Că nu toți politicienii înghit narațiunea ,,națiunii indispensabile” o dovedește și replica președintelui Uniunii Populare Republicane (UPR), François Asselineau, care l-a acuzat pe șeful statului francez că ignoră dreptul internațional și că nu pricepe că; ” se adresase unei audiențe de șefi de stat și experți care au înțeles de mult motivele oligarhilor americani și europeni, care pledează pentru apariția unei «noi ordini mondiale» în locul actualei «ordini internaționale» create în 1945. O fantezie occidentală a dominației planetare respinsă de marea majoritate a statelor lumii”, a spus el. În acest context, după mai multe sancțiuni inutile și contraproductive, Parlamentul European tocmai a votat pe 23 nov. o rezoluție care califică Rusia drept stat care susține terorismul. ,, ….Noțiunea de stat care susține terorismul nici măcar nu există în dreptul european! Aceasta înseamnă că nu implică nicio constrângere legală asupra statelor membre UE. Singurul lucru pe care îl va face acest gen de inițiativă stupidă (precum și încercarea de a impune un plafon de preț al petrolului rusesc) este să îngroape diplomația europeană în relația cu Rusia. Pe de altă parte, trebuie menționat că țările anglo-saxone a căror lege conține această noțiune nu au calificat Rusia drept stat care susține terorismul. De ce ? Pentru că în acest caz, aceste țări ar trebui să oprească imediat orice comerț cu Rusia. Cu toate acestea, Statele Unite… Regatul Unit și altele continuă să cumpere în mod activ petrol, gaze și alte produse rusești de care are nevoie economia lor… Așadar, atunci când Parlamentul European îndrăznește să numească Rusia un stat sponsor al terorismului, ….acuză Moscova de ceea ce face Occidentul de zeci de ani!” , declara purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, citată de https://www.donbass-insider.com/fr/2022/11/24/le-parlement-europeen-qualifie-la-russie-detat-soutenant-le-terrorisme-une-decision-entre-debilisme-hypocrisie-et-inversion-accusatoire/ . Poate fără legătură cu subiectul, ori poate că da, să amintim că pe 27 noiembrie, 78 de persoane au intentat în justiție o acțiune împotriva foștilor oficiali americani (președintele Donald Trump, secretarul de stat Mike Pompeo, a fostului ambasador american la Bagdad și a altor oficiali) În cauză este vorba de ordonarea asasinării pe 3 ianuarie 2020, într-o operațiune americană cu drone, a comandantului anti-terorist iranian, general-locotenentul Qassem Soleimani, precum și a comandantului irakian al Unităților de mobilizare populară (PMU), Abu Mahdi al-Muhandis. Cazul a fost înregistrat la Curtea Federală de Apel din Bagdad, ne informează https://thecradle.co/Article/News/18890 . Dar dubla măsură a occidentului a început să-i irite inclusiv pe aliații NATO. Unii tac, așa cum a făcut Germania când gazoductul Nord Stream 1, ce leagă Rusia de Germania, a fost sabotat. Alții, au forța să protesteze. Atentatul cu bombă de la Istambul de luna trecută a încins relațiile dintre Turcia și SUA. După atentat, șefii de state și guverne din țările membre NATO au transmis mesaje de condoleanțe. Mesajul Casei Albe de pe situl oficial https://www.whitehouse.gov/briefing-room/statements-releases/2022/11/13/statement-by-white-house-press-secretary-karine-jean-pierre-on-the-act-of-violence-in-istanbul/ spunea că; „stăm umăr la umăr cu Turcia, aliatul nostru NATO, în lupta împotriva terorismului”. În numele țării sale, Suleiman Soilu, ministrul de Interne al Turciei, a respins cu absolută duritate mesajul american de condoleanțe: „subliniez că nu acceptăm și respingem condoleanțele SUA. Acest mesaj de condoleanțe ar trebui interpretat ca ,<<ucigașul care ajunge primul la locul crimei>>.” Președintele Erdogan a intrat în scenă spunând că Grecia, SUA și câteva State Membre UE protejează teroriștii, inclusiv pe cei din organizația FETO (adepții lui Gulen): „Cine îi protejează acum? În primul rând Grecia. Au fugit în Grecia, au fugit în Europa. Mereu fug acolo. Trăiesc în Germania, Franța, Olanda, Danemarca, Anglia și America”. Adică, liderul unui Stat Membru NATO acuză alte câteva state membre din Alianță că acordă azil teroriștilor. Mai mult chiar, la o conferință din Uzbekistan (de luna trecută) a Organizației islamice de cooperare, Președintele Erdogan acuza Franța că; ,, Sprijină organizația Statului Islamic în Siria prin intermediul companiei producătoare de ciment Lafarge care a recunoscut că a plătit milioane de dolari pentru a putea menține deschisă o fabrică în teritoriul controlat de teroriști.” Terorismul nu poate fi scuzabil, ori rău, funcție de interesele noastre, așa cum încearcă să acrediteze ideea ,,occidentul colectiv”. Terorismul este eminamente răul absolut și s-a manifestat și în forma lui instituțională atunci când creierul noii ordini mondiale, clica de la Davos, a decretat că a sosit momentul recunoașterii în mod explicit și public a Marii Resetări. Iată un alt concept care până mai acum trei ani era, nu-i așa, tot o teorie a conspirației. Cioc, cioc, cioc….

 

Jr. Adrian M. Ionescu

articolul original.

Potpuriu informațional

29 November 2022 at 22:18
image

Ungaria nu va fi de acord să organizeze o comisie Ucraina-NATO până când Kievul nu va restitui drepturile minorității naționale maghiare

Statele Unite vor oferi un alt ajutor de 53 de milioane de dolari Ucrainei pentru a elimina consecințele daunelor aduse infrastructurii sale energetice.

Un locuitor din Odesa, care a atârnat un steag rusesc pe una dintre casele orașului, a fost condamnat în Ucraina la 15 ani de închisoare pentru trădare.

Statele Unite nu vor include Federația Rusă în lista sa de stat sponsori ai terorismului.

Indicatorii economici cheie sugerează că este posibil ca inflația globală să fi atins un vârf și va continua să încetinească, scrie Financial Times. Indicele prețurilor de producător a arătat valori maxime în martie-august anul acesta.

Rusia a pierdut „pentru totdeauna” Europa ca fiind cel mai mare client de energie, a declarat Fatih Birol, șeful Agenției Internaționale pentru Energie.

Fondatorul Alibaba, Jack Ma, a părăsit China și locuiește la Tokyo de aproape jumătate de an. Surse FT au spus despre asta. În urmă cu doi ani, el a criticat sistemul financiar chinez și a dispărut multă vreme din domeniul informațional.

Marea Britanie a devenit prima țară dezvoltată din lumea dezvoltată care a intrat într-o recesiune. Va dura cel puțin până în trimestrul 3 al anului 2023.

Veniturile bugetare ruse, în ciuda sancțiunilor, au crescut cu 10%, până la 20 de trilioane de ruble în primele nouă luni ale acestui an, a declarat prim-ministrul Mihail Mișhustin

Rusia este al patrulea cel mai mare utilizator al yuanului chinezesc după Hong Kong, Marea Britanie și Singapore, în ciuda faptului că, potrivit Swift, până în mai a fost nici măcar printre cele 15 țări cu cea mai mare utilizare a yuanului.

articolul original.

Exemplarul Țopescu

29 November 2022 at 22:08
image

Departe de mine pretenția că aș fi un microbist, dar îmi place să urmăresc meciuri importante și, mai ales, jucate cu mare artă. Iar un campionat mondial precum cel de acum din Qatar este pasionant și pentru mine.

Am însă un mare of ascultând la astfel de transmisiuni sportive, precum și la alte emisiuni de televiziune sau de radio cum pronunță comentatorii sportivi, crainicii sau chiar alți vorbitori numele străine, ale unor personalități sau personaje, ale unor localități etc. Mă oripilează modul ușor, simplist sau indiferent cu care acești vorbitori la microfoanele publice se predocumentează pentru a nu greși pronunțiile.

Păi, de exemplu, cum să nu te scoată din sărite când auzi tot mai frecvent numele orașului spaniol Sevilla pronunțat franțuzește „Sevia” și nu spaniolește „Sevilia”, pentru că în spaniolă cei doi de „ll” se pronunță „li”. Și câte alte exemple nu sunt.

În anii mei de studenție, la o facultate de ziaristică, printre cei de la care am învățat multe a fost și celebrul comentator sportiv Cristian Țopescu. Uimea prin câte și cum spunea pe post comentând câte un eveniment sportiv. Ne uimea și prin prezența lui fizică: era un bărbat șarmant, elegant, de un mare rafinament. Nu puteam rata întâlnirea cu el să nu-l întreb de unde are atâtea informații într-o eră în care nici telefonul mobil, nici internetul și tableta sau laptopul nu existau. Atunci a scos din eleganta sa geantă diplomat un dosar cu numeroase tăieturi din publicații diverse. „Adun – spunea exemplarul maestru – toate articolele despre sportivi, despre echipe etc. din publicațiile pe care le găsesc pe unde umblu. Iar dacă am de a face cu echipe din țări în care numele sportivilor sunt mai greu de pronunțat, precum cele din țările nordice, caut oameni de la care să aud cum se pronunță, de la vorbitori de asemenea limbi, chiar de pe la ambasade”.

Din Qatar, însă, am auzit și un comentator care vorbește corect, ca un profesionist. El este Emil Hossu-Longin, de la TVR. Recunoaște că mai scapă și el oiștea, însă primește imediat mesaje precum „Emil, vezi că Gavi se pronunță Gabi”. Gavi este numele unui fotbalist spaniol, din țara în care consoana „v” aflată înaintea unei vocale se pronunță „b”. „Nu stau să mă uit în timpul jocului la astfel de mesaje, dar în pauză și mai ales după joc o fac, unora le și răspund. Sunt mulți care, de exemplu, mi-au zis că n-am pronunțat corect numele complet al lui Saka, la meciul Anglia-Iran” – declara pentru un ziar de sport comentatorul.

articolul original.
Before yesterdayDeșteptarea

Adriana-Gertruda Romedea – Povestea unui om născut să fie dascăl

29 November 2022 at 21:00

Profesor universitar doctor în Departamentul de Limbi şi Literaturi Străine, prorector și rector al al Universității „Vasile Alecsandri”, decan al Facultății de Litere, invitată să țină cursuri în Franța, Turcia și Italia, autoare de cărți, studii și articole, profesor de liceu, dar și de școală generală la țară și la oraș. Toate sunt legate de Adriana-Gertruda Romedea prin firele nevăzute (și totuși ușor de simțit pentru cei ce-au cunoscut-o) ale dascălului dăruitor ce nu și-a pierdut niciodată plăcerea pasionată de a preda franceza copiilor, adolescenților sau tinerilor.

–    Doamnă profesor, ați ales ca motto cuvintele lui Alexandru Vlahuță: „În muncă e sănătatea, cinstea, puterea şi farmecul vieţii”. Pe jumătate în glumă, dar pe jumătate foarte serios vă întreb dacă nu cumva raportarea la muncă drept reper esențial al existenței poate să… sperie tinerele generații. Pe dumneavoastră nu v-a speriat munca? 

–    Mama ne-a insuflat dragostea de muncă, în anii când tata a fost deținut politic (Miclescu, familie veche boierească din Moldova, atestată printr-un ispisoc din 21 aprilie 1438 și apoi 1464, în care este menționat strămoșul ei, Stanciu Hotnogul, pârcălab de Hotin). Nu ne-a fost ușor în copilărie. Abia după 1964, sora mamei, care era maică la Paris, a putut să ne ajute material. Datorită ei, toți frații ne-am realizat visele. Cei care au lucrat cu mine știu că nu fac rabat de la muncă, iar studenții mei mi-au evaluat pozitiv activitatea la catedră. Ei mă cunosc ca un profesor exigent care îi laudă când fac lucruri bune, dar îi și dojenește când greșesc. Nu trebuie să-i sperie munca, oricare ar fi ea, pentru că nu putem trăi fără ea. Când eram în funcție, veneam prima și plecam ultima din universitate, neglijându-mi soțul și copiii. Tot în spiritul muncii i-am crescut pe Emanuel și Marilu.  Acum, după 50 ani de carieră, pot spune că nu m-a speriat munca, niciodată.

–    Pian la Şcoala de Muzică, din clasa a I-a până într-a VIII-a. Apoi, în 1964, campioană regională la gimnastică, a urmat tenisul de masă, unde ați fost campioană judeţeană la seniori de două ori, ați încercat și handbalul… Ați avut o copilărie și o adolescență destul de aglomerate. A fost dorința părinților, sau pasiunea micuței și adolescentei Adriana de a descoperi și a se descoperi?

–    Mi-a plăcut sportul de mică, dar mama m-a lăsat să fac gimnastică dacă studiez și pianul. Eram patru copii și ea a dorit să ne dea o educație bună, mama făcând școala la Pensionul Notre-Dame de Sion, la Brăila. Sportul m-a învățat să fiu disciplinată, iar muzica m-a format estetic. Sora mea cea mare, Maria-Ioana, a studiat tot pianul, sora cea mica, Maria-Luiza, a studiat vioara. Fratele, Marian-Emilian, nu a avut aptitudini muzicale, el s-a dedicat handbalului. 

–    Și totuși, nu a fost nici muzica, nici sportul, a fost franceza! Cum de ați ajuns să faceți o pasiune pentru această limbă? 

–    La liceu, am realizat că nu voi continua aceste două pasiuni, ca meserie. Am mai spus-o și cu alte ocazii, visul meu era să devin medic stomatolog, dar soarta a hotărât altfel. În clasa a XII-a am început să mă pregătesc pentru admiterea la Limba franceză, la Institutul Pedagogic de 3 ani din Bacău. Când venea sora mamei în țară, le auzeam vorbind în franceză ca să nu înțelegem noi, copiii, ce spuneau ; erau lucruri de oameni mari. Am avut acea curiozitate de copil să înțeleg ce spun și am descoperit că îmi place să fiu dascăl.

–    În 1970, admisă la Facultatea de Filologie din Bacău, Secția Franceză-Română. În 1973, absolventă. Ca să nu mai vorbim că între 1974 și 1978 ați urmat și cursurile Universității Bucureşti, Facultatea Limbi Străine, specializarea Limba Franceză – Limba Română.  Apoi… cinci ani apostolat al profesorului navetist la Şcoala generală Răcătău, comuna Horgeşti, și încă zece la Şcoala generală Bijghir, comuna Buhoci. În total 15 ani de trezit cu noaptea-n cap, de hurducat cu autobuzul pe ger și zăduf, cu praful și aglomerația de rigoare. A fost doar simțul datoriei pentru tânăra dăscăliță-studentă, sau mai era ceva? 

–    Pe vremea aceea, primeai o repartiție de la Minister, în funcție de media de absolvire și nu aveai de ales. Mă trezeam la 5.30, alergam la Autogară să prind un loc în autobuz; nu circulau decât două curse pe zi. Le spun și acum studenților, care nu doresc să fie profesori la țară, că a fi dascăl este o meserie nobilă oriunde. Pentru a mă perfecționa, am continuat studiile la Universitatea București, la fără frecvență. Primarul din Horgești s-a exprimat, când m-am prezentat la post : «Are un amărât de Institut Pedagogic de 3 ani (Sorbonica era porecla) ». Am demonstrat mai târziu că am studiat și la adevărata Sorbona din Paris. Pe lângă școală și învățat, mai trebuia să facem și activități culturale în sat : serbări, atât cu elevii, cât și cu ceilalți colegi pe scena Căminului Cultural. Copiii mei de la țară cântau în limba franceză. Am avut o studentă de la Bijghir, fiica a doi elevi de-ai mei. Mă întâlnesc și acum pe stradă cu foști elevi care mă salută; asta înseamnă că nu m-au uitat. 

–    Anul 1990 v-a găsit profesor de școală generală în municipiul Bacău, un standard suficient și comod pentru majoritatea celor din învățământ, de atunci, dar și de acum. Nu și pentru Adriana Romedea, care pleacă la studii în Franţa. Și nu oriunde, ci la Universitatea Sorbona Paris, acolo unde obține diploma anuală de Limbă şi Civilizaţie franceză, dar și un Certificat practic de franceză comercială şi economică la Camera de Comerţ şi Industrie din Paris. Ce v-a mânat să mergeți înainte cu învățătura: ambiția, dragostea pentru limba franceză, sentimentul că nu erați împlinită la acel nivel?

–    De mică am fost foarte ambițioasă, nu atât de talentată, dar foarte tenace ; sunt născută în zodia Scorpionului, ce să zic !  Înainte de Revoluție, am fost detașată în oraș, era un lucru nesperat, iar 1991, când toată lumea făcea bani, eu am cheltuit bani, ajutată de mătușa și de sora cea mică, Maria-Luiza, am plecat la Paris și am luat-o cu mine pe fiica mea pentru a învăța limba franceză. Astfel, am ajuns la Sorbona unde am descoperit finețile limbii franceze și, mai mult, pronunția ei. Studenții și absolvenții știu că fonetica limbii franceze este punctul meu forte, corectez din deformație profesională. La întoarcere, am predat câțiva ani la clasele bilingve din cadrul Colegiului Național „Vasile Alecsandri” din Bacău.

Colaborare de mare succes cu DEȘTEPTAREA

Puțini își aduc aminte că doamna profesor Romedea a excelat și în jurnalism la începutul anilor ’90, atunci când semna cronici de la Paris în  cele două suplimente sportive – „Moldova sport„ și „Fair play” – ale ziarului DEȘTEPTAREA. Plecată în 1991 în Franța cu o viză pentru doar șase luni, i-a fost prelungită șederea și a studiat la Sorbona două semestre. Deci a stat un an, timp în care a trimis în exclusivitate pentru băcăuani corespondențe și interviuri sportive, o premieră în presa românească din acele vremuri. Tot unicat a fost zodiacul inteligent-cultural-psihologic prezentat în apreciata serie 144 de combinații între semnele zodiacale, mult gustată de zeci de mii de cititori. La fel de mult succes au avut și romanele franțuzești din colecțiile  LES CLASSIQUES DE L’ESPIONNAGE și SELECTION DU READER’S DIGEST, traduse pentru prima dată în românește împreună cu cu regretata profesoară de franceză, Georgeta Olteanu. Doamna Romedea mărturisește că a tradus cu plăcere, pentru că avea cititori statornici care o întrebau când mai urmează un nou episod, pentru că în 1991-1992 nu toată avea lumea acces la cărți din străinătate, nu ca acum, când Internetul ne stă la dispoziție.

–    Între 1995-1999 ați fost doctorand în domeniul Filosofie la Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi, pregătind o lucrare ce poate părea surprinzătoare ca tematică – Actele de discurs: o perspectivă semiotică. În 1999 vă susțineați lucrarea de doctorat, iar în 2001 vă era conferit titlul de doctor în Științe Umaniste, domeniul Filosofie. De ce acest doctorat într-un domeniu ce poate părea străin de preocupările dumneavoastră?

–    În 1993 am dat concurs la Universitatea din Bacău, în prezent Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, Facultatea de Filologie și Științe, pe un post de lector de Limba franceză contemporană. O condiție să rămâi în învățământul superior este să ai doctoratul. În anul următor ni s-a alăturat, ca profesor asociat, regretata profesoară Maria CARPOV, reputat semiotician de talie mondială. Domnia sa a pus bazele Semioticii, ca disciplină de învățământ la Bacău, iar întâlnirile lunare ne-au deschis orizonturi noi tuturor colegilor. Eu am virat către Logică și Filosofie, alții către Filologie. Teza de doctorat a presupus o muncă titanică întrucât eu nu am studiat Logica în școală. Chiar i-am spus, în glumă, domnului profesor Petru IOAN, coordonatorul meu: „m-ați pus să învăț chineza fără profesor”. Am avut noroc de regretata profesoară Mirela ARSITH, care m-a meditat timp de un an de zile la Logică și mi-a fost consilier la redactarea tezei. Acum, privind în urmă, nu-mi pare rău alegerea acest drum, atât de dificil, întucât am avut ce învăța de la acești „MAGISTERI”. Am fost o deschizătoare de drumuri în doctoratul transdisciplinar și, după mine, alți colegi au studiat în acest domeniu. Doctoratul m-a făcut să gândesc logic unele aspecte ale lingvisticii și nu numai. 

–    Ați început cariera universitară ca lector, apoi conferențiar, profesor, șef de catedră… Nu a fost greu să o luați, încă o dată, de la capăt, într-o lume nouă, cu alte reguli, cu alte solicitări?

În cei aproape 30 ani de activitate în învățământul universitar, am urcat toate treptele : șef de catedră, decan al Facultății de Litere (un mandat) și trei mandate de prorector pentru programe de învățământ și activități studențești, la conducerea Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău. La 16 septembrie 2005, Primul Ministru al Republicii Franceze, prin Ministrul Educaţiei, mi-a conferit titlul de Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques”, pentru merite aduse în răspândirea culturii și civilizației franceze. Sunt foarte mândră de medalia primită ! În 2016, am fost rectorul cu mandatul cel mai scurt, până la numirea noului rector, organizând alegrile. Numele meu este înscris pe plăcile de marmură a rectorilor, prorectorilor și decanilor, iar portretul meu se află în sala Senatului, în Galeria Rectorilor. Am multe realizări, amintesc doar holurile din Corpurile C și D. Cu studenții am realizat numeroase activități : Balul bobocilor, Cursul festiv, Împodobirea bradului, Spectacolul de Crăciun cu obiceiuri și tradiții. Împreună cu Președintele Senatului, prof. univ. dr. ing. D.h.c. Valentin NEDEFF, am înființat în 2019 trupa de dansuri populare „Pasteluri băcăuane”. Studenții veniți prin programul Erasmus s-au bucurat de atenția noastră. Liga studențească a organizat seri multiculturale și alte activități pentru a-i atrage să comunice cu studenții noștri.

–    A fost de notorietate și în presă o întâmplare din 2006, când mai mulți sportivi campioni naționali și chiar europeni au picat o probă la definitivatul în învățământ susținut la Universitatea „Vasile Alecsandri”. Unii dintre ei au contestat notele, invocâd faptul că lor le-a ”cântat imnul” și ar merita alt tratament. Pentru profesorul Adriana Romedea există vreo scuză să nu știi răspunsurile la un examen la care te prezinți de bună-voie? 

Ați pomenit de acel nefericit episod și am ferma convingere că a a fost un caz izolat. În sport, ca și în pregătirea unui examen trebuie depusă multă muncă și sudoare, dar se întâmplă să ai  și eșecuri. Faptul că ai excelat într-un sport nu îți dă dreptul să pretinzi să primești totul pe tavă. Noi am avut mulți campioni naționali, europeni, mondiali și olimpici care au reușit cu brio la toate examenele. Eu le spun studenților mei : „prima condiție ca să iei un examen este să te prezinți”. Cei care au frecventat cursurile își vor aduce aminte de subiectele abordate și, cu siguranță, vor lua o notă de trecere. Cu zâmbetul pe buze le dau 10, dar și 4; își știu nota când au ieșit de la examen. Eu cer mult de la alții, dar și de mine însămi. 

–    Revenind la cuvintele lui Vlahuță despre importanța muncii, în 2022 mai crede cineva în ele?  

Cuvintele lui Vlahuță au fost, sunt și vor fi de actualitate. În același spirit i-am crescut și pe copiii mei. Sunt studenți care muncesc pentru a-și plăti studiile, aceștia sunt cei mai sârguincioși. Având în vedere că am început o nouă etapă a vieții, mă voi conduce după următoarea cugetare:Viața începe cu adevărat atunci când înțelegi că nu trebuie să dovedești nimic nimănui !” 

–    Doamnă Adriana-Gertruda ROMEDEA, pentru toate și pentru tot, vă spun cu respect «Merci professeur!»

articolul original.

Șapte jandarmi de la Gruparea Mobilă Bacău, avansați în grad de Ziua Națională a României

29 November 2022 at 15:26
image

Avansarea în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim, reprezintă pentru un militar una dintre cele mai mari satisfacții profesionale, încununarea tuturor eforturilor depuse pentru îndeplinirea cu succes a atribuțiilor de serviciu, mai ales când această recompensă este acordată de Ziua Națională a României.

Astăzi, 29 noiembrie, în cadrul unei ședințe festive desfășurate sediul unității, comandantul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău, colonel Sandu Ion, a dat citire ordinelor de avansare în gradul următor înaintea expirării stagiului minim în grad pentru un ofițer și 6 subofițeri, pentru modul exemplar în care și-au desfășurat activitatea profesională.

Totodată, au fost acordate diplome de merit echipei Grupării de Jandarmi Mobile Bacău care a ocupat locul secund la Olimpiada Echipelor de Intervenție Antiteroristă, desfășurată în luna septembrie a.c. la Centrul de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Ochiuri.

Comanda unității i-a felicitat pe cei recompensați pentru munca depusă și rezultatele obținute, cu îndemnul de a sluji în continuare, cu devotament, patria.

articolul original.

Pe 1 Decembrie vor fi înmormântați patru eroi ale căror oseminte au fost descoperite pe Dealul Cireșoaia

29 November 2022 at 14:41
image

Primăria Municipiului Bacău, în parteneriat cu Garnizoana Bacău, organizează două ceremonii militare și religioase, în ziua de 1 decembrie 2022, după cum urmează: 

– între orele 09:00 – 10:00, în Cimitirul Eroilor din str. Constanței, va avea loc oficierea serviciului religios de pomenire a eroilor și ceremonia de înhumare a osemintelor eroilor români, urmată de depuneri de coroane și buchete de flori. 

– între orele 11:00 – 12:00, în Piața Tricolorului, va avea loc un Te-Deum de mulțumire, alocuțiuni, moment artistic și defilarea trupelor din cadrul detasamentului de onoare. In aer, vor survola aeronave ale Bazei 95 Aeriene „Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu”. 

După acest eveniment oficial, atât asistența, cât și cetățenii municipiului sunt invitați la un program artistic, pana la aproximativ orele 14:30, în Piața Tricolorului. 

Pe scena amplasată în fața Palatului Administrativ, vor evolua:

 Mihaela  Iordache 

 Madalina Petrache si Grupul Vocal “Florile Siretului”

 Elisabeta Unguru si Ansamblul “Saratelul”

 Diana Sarbu

– Colegiul de Artă ”George Apostu” – Grupuri de Folclor

 Baza 95 Aeriană „Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu a comunicat faptul ca, aeronavele IAR-99 Șoim și IAR-330 SOCAT aparținând Bazei 95 Aeriană vor survola, în data de 1 decembrie 2022, mai multe orase printre care si Bacăul, la înălțimi cuprinse între 100 și 300 de metri, cu ocazia ceremoniilor dedicate Zilei Naționale a României.

În acest sens, vor avea loc antrenamente marți, 29 noiembrie, în municipiul Bacău.

Survolul aeronavelor se va executa cu respectarea reglementărilor aeronautice în vigoare şi vor fi luate toate măsurile de siguranţă necesare, astfel încât impactul asupra comunităţii locale să fie minim.

Ceremonia de înhumare a osemintelor eroilor români, se va desfasura in contextul in care s-au descoperit, accidental, 4 oseminte din primul Razboi Mondial, pe dealul Ciresoaia si culmea Cernica din Slanic Moldova. E vorba de doi militari, o femeie si un copil. Cele patru urne au fost analizate la IML Iasi si tocmai au ajuns la Biserica Militara „Sfantul Gheorghe si Eroii Neamului”.  In cadrul ceremoniilor, se vor depune in Cimitirul Eroilor.

Mormantul a fost amenajat cu sprijinul Primariei municipiului Bacau.

articolul original.

A drogat și violat o adolescentă de 16 ani. Altă fata de 15 ani a fost filmată în timpul relațiilor sexuale

29 November 2022 at 14:14
image

La data de 24.11.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Bacău au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a unui inculpat cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de viol în formă agravată, act sexual cu un minor în formă agravată și pornografie infantilă.

În cauză, s-a reținut faptul că, în luna noiembrie 2021, inculpatul a violat o persoană vătămată minoră, în vârstă de 16 ani la data comiterii faptelor, profitând de imposibilitatea acesteia de a se apăra și de a-și exprima voința, stare în care se afla ca urmare a administrării unor medicamente.

Fapta de viol a fost săvârșită în scopul producerii de materiale pornografice, pe care inculpatul le-a deținut şi stocat până în prezent.

De asemenea, după ce a atras cu sume de bani și mici cadouri o persoană vătămată minoră, în vârstă de 15 ani la data comiterii faptelor, inculpatul a întreținut, în perioada decembrie 2018 – ianuarie 2019, relații sexuale cu aceasta în scopul producerii de materiale pornografice, materiale pe care le-a deținut şi stocat până în prezent.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău.

articolul original.
❌