ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayCuvantul Liber

Program patriotic ROMANIA TA, MEA, NOASTRĂ

25 November 2022 at 19:05
image

Elevii Școlii Gimnaziale nr. 8 “Alexandru Ioan Cuza”, din cartierul târgumureșean Unirii, au sărbătorit, la Biserica cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”, din cartier, Ziua Națională, printr-un program patriotic sub titlul ROMANIA TA, MEA, NOASTRĂ, sub îndrumarea dascălilor și a preotului Silviu Jimborean.

Foto: Iosif Trif

articolul original.

,,Nimic nu justifică violența”

25 November 2022 at 19:02
image

Ieri, 25 noiembrie, cu prilejul ZILEI INTERNAȚIONALE de ELIMINARE A VIOLENȚEI DOMESTICE, Asociația Femeia Mileniului III dă startul campaniei de 16 zile de activism împotriva violenței împotriva femeilor, a violenței de gen, a violenței domestice, deja tradițională printre târgumureșeni și intitulată ,,NIMIC NU JUSTIFICĂ VIOLENȚA”.

Mesajul Asociației Femeia Mileniului III este că eliminarea violenței de gen, a violenței domestice, a violenței de orice fel, este singura soluție pentru a trăi într-o lume mai bună.

De-a lungul întregii campanii, membrele Asociației îndeamnă pe toată lumea să poarte ceva portocaliu - o eșarfă, o căciulă, o fundiță, un nasture - deoarece culoarea portocalie este simbolul speranței și al unui viitor fără violență.

Pe pagina de Facebook a Asociației veți putea viziona un filmuleț realizat de bursiera Asociației Femeia Mileniului III, Diana Drăghiță, elevă în clasa a XII-a la liceul Gheorghe Șincai din Târgu-Mureș.

Mesajul filmului este: ,,Pare curat, dar are o parte întunecată, urâtă, chiar chinuitoare/ Pentru fiul care a cunoscut prea bine pumnii tatălui său/ Pentru fata care nu a avut curajul să ceară ajutorul. Și pentru femeia care merită mai mult.”

Pentru că merităm - toate și toți - mai mult, mai bine, mai frumos!, preciza Agatha Bianca Bogdan, președinta Asociației Femeia Mileniului III.

B.B.

articolul original.

Pregătirile pentru ceremonia de 1 Decembrie au intrat în linie dreaptă

25 November 2022 at 19:01
image

Prefectul județului Mureș, Mara Togănel, a coordonat astăzi ședința de organizare a ceremoniei dedicate Zilei Naționale a României - 1 Decembrie 2022.

Programul zilei de 1 Decembrie va debuta cu o expoziție de tehnică și echipamente din dotarea instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, organizată în Piața Trandafirilor, între orele 10.00-12.00. Prezentarea echipamentelor va fi completată de mici ateliere de picturi pe față pentru copii (în culorile tricolorului), precum și alte surprize pentru cei mici.

Ceremonia militară și religioasă dedicată Zilei Naționale a României va începe la ora 12.00, în Piața Victoriei din Târgu Mureș (în fața Palatului Administrativ) și va cuprinde următoarele momente:

* Prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă și trecerea în revistă a detașamentului de onorare de către prefectul județului Mureș, Mara Togănel

* Intonarea Imnului Național al României de către grupul pop-opera Ad Libitum Voices

* Parașutarea Drapelului Național al României (dacă condițiile meteorologice vor permite desfășurarea în siguranță a momentului)

* Citirea unui fragment din Rezoluțiunea Adunării Naționale de la Alba Iulia 1918 de către actorul Costin Gavază.

* Oficierea serviciului religios, alocuțiuni și depuneri de coroane de flori

* Defilarea detașamentului de onoare și a tehnicii militare

* Survol al aeronavelor Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii (dacă condițiile meteorologice vor permite desfășurarea în siguranță a momentului)

Tot în ziua de 1 decembrie, începând cu ora 18.00, va avea loc retragerea cu torțe a detașamentului format din militari aparținând Batalionului 54 Sprijin “Horea, Cloșca și Crișan” Târgu Mureș, Inspectoratului de Jandarmi Județean “Colonel Sabin Motora” Mureș, Grupării Mobile de Jandarmi “Regele Ferdinand I” Târgu Mureș și Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Horea” al Județului Mureș. Punctul de pornire va fi Unitatea militară de pe strada Victor Babeș (Cetatea Medievală), traseul cuprinzând Bulevardul Cetății, str. Avram Iancu și Piața Trandafirilor, până în fața scenei amenajate în fața Primăriei municipiului Târgu Mureș.

Atât ceremonia dedicată Zilei Naționale a României, cât și expoziția de tehnică și retragerea cu torțe, vor completa evenimentele organizate pe parcursul zile de 1 Decembrie de către Consiliul Județean Mureș și Primăria municipiului Târgu Mureș.

Evenimentele dedicate Zilei Naționale a României sunt organizate de Instituția Prefectului - Județul Mureș, în colaborare cu Garnizoana Târgu Mureș, cu sprijinul Consiliului Județean Mureș și al Primăriei Târgu Mureș, având implicarea Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Horea” al Județului Mureș, Inspectoratului de Jandarmi Județean Mureș și Grupării Mobile de Jandarmi Târgu Mureș.

Cancelaria Prefectului Instituția Prefectului - Județul Mureș

articolul original.

Amenzi pentru nerespectarea prevederilor legale la regimul rutier

25 November 2022 at 19:00
image

Ieri, polițiștii din Mureș au desfășurat, pe drumurile publice din județ, acțiuni pentru creșterea gradului de siguranță rutieră.

La data de 24 noiembrie 2022, polițiștii rutieri din Mureș au aplicat 72 de sancțiuni contravenționale la OUG 195/2002R, dintre care 21 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 26 pentru neutilizarea centurii de siguranță, 7 pentru lipsă documente și 18 pentru alte abateri.

De asemenea, a mai fost aplicată o sancțiune la Legea 38/2003 privind transportul de persoane în regim de taxi și de închiriere.

Valoarea totală a sancțiunilor convenționale este de 17.980 de lei.

În urma activităților desfășurate, a fost reținut un certificat de înmatriculare, fiind efectuate 36 de testări cu aparatele etilotest și Drug-Test și verificate 87 de autovehicule.

Compartimentul relații publice al IPJ Mureș

Inspectoratul General al Poliției Române - Proiect pentru prevenirea violenței asupra tinerelor

Poliția Română, împreună cu World Vision România și Alka Group, continuă programul prin care adolescentele din mediul rural învață cum să se apere de abuzurile sexuale și de alte forme de violență împotriva femeilor.

Unu din zece adolescenți din comunitățile vulnerabile crede că insistența unui partener de a întreține relații sexuale, chiar dacă celălalt nu vrea, nu este o formă de abuz sexual sau este doar într-o mică măsură, conform unui sondaj realizat de World Vision România la începutul lunii octombrie.

Totodată, 15% dintre adolescenții respondenți spun că au fost implicați în relații de cuplu în care partenerii îi făceau să simtă că nu sunt suficient de buni. De Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor, este anunțată desfășurarea pentru încă un an a proiectului “Tinerele din mediul rural, agenți ai schimbării”.

Printre obiectivele proiectului se află creșterea stimei de sine și autonomia adolescentelor în relațiile de cuplu, precum și combaterea violenței asupra acestora.

Sondajul s-a realizat în rândul a 700 de adolescenți, dintre care 65% sunt fete, iar 70% sunt din mediul rural, restul fiind din orașe mici. Aceeași cercetare arată că 25% dintre adolescenții respondenți consideră că nu este agresor (sau este doar într-o mică măsură) cel care verifică zilnic telefonul partenerului său.

Aproximativ 11% dintre tineri/tinere spun că au fost în relații de cuplu în care partenerii încercau să le controleze orice decizie * 10% au avut parteneri care țipau la ei * 6% au avut parteneri care insistau să aibă contact sexual cu ei, deși nu voiau * 3,5% dintre adolescenții chestionați spun că au fost loviți de parteneri în relațiile trecute.

Pe de altă parte, 96% consideră că cineva care își lovește partenerul este agresor.

Proiectul “Tinerele din mediul rural, agenți ai schimbării” face parte din programul “Vreau în clasa a 9-a” și are ca principal scop creșterea încrederii în sine a adolescentelor, cât și încurajarea acestora să devină activiste pentru drepturile fetelor și femeilor în comunitățile lor.

Sesiunile sunt susținute de specialiști în relații sociale, asistenți sociali, psihologi, reprezentanți ai mai multor asociații specializate în promovarea, respectarea și apărarea drepturilor femeilor, cât și de experți din cadrul Poliției Române și Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane.

“Primul pas spre o viață fără abuzuri este conștientizarea formelor de violență între parteneri și depistarea precoce a acestora. Odată ce tinerii vor cunoaște ce nu este normal să se întâmple într-o relație sau familie se vor apăra, vor cere ajutor, vor ieși din impas. Polițiștii vor participa la sesiunile de informare și vor transmite recomandări antivictimizare și antiinfracționale, vor explica legislația în domeniu și pașii pe care trebuie să îi urmeze o victimă, pentru a se proteja”, a declarat comisar-șef de poliție Stănică Sorin - Directorul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

Reținuți pentru furt din societăți comerciale

La data de 24 noiembrie 2022, polițiștii de investigații criminale ai Poliției municipiului Târgu Mureș au efectuat 2 percheziții domiciliare și un flagrant delict, într-un dosar penal de furt calificat.

În fapt, în perioada octombrie 2022 și până în prezent, doi bărbați și o femeie ar fi sustras, din diferite societăți comerciale, din Târgu Mureș și Bistrița, articole de îmbrăcăminte și aparatură electronică, pe care, ulterior, le-ar fi vândut mai multor persoane.

Față de doi bărbați, de 33 de ani, și o femeie, de 28 de ani, toți din Târgu Mureș, a fost dispusă măsura reținerii, pentru 24 de ore, urmând ca astăzi să fie prezentați instanței de judecată, cu propuneri legale.

În continuarea cercetărilor, în această dimineață, polițiștii din cadrul Poliției municipiului

Târgu Mureș, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș, pun în aplicare 17 percheziții domiciliare.

Prejudiciul urmează a fi stabilit în urma probatoriului administrat în cauză.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Acțiunea beneficiază de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale, al polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Serviciului Criminalistic, precum și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Mureș și Grupării de Jandarmi Mobilă “Regele Ferdinand” Târgu Mureș.

Biroul de Presă al IPJ Mureș

articolul original.

Boloș: 190 de mii de copii vor primi tichetele educaționale de 500 de lei până în prima săptămână din decembrie

25 November 2022 at 18:59
image

190.000 de copii o să primească tichetele educaționale pentru rechizite și îmbrăcăminte până în prima săptămână din decembrie, după cum a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș: “Sigur le vor intra banii până cel târziu în prima săptămână din decembrie”. Restul de 55.000 de copii o să primească banii până în februarie 2023, potrivit sursei menționate mai sus. Pentru cei 55.000 de copii nu au fost încă emise cardurile și “urmează procedura legală pentru atribuire, astfel încât să putem emite cardurile și să le încărcăm”.

* Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene a informat că până acum au primit banii 160.000 de copii din medii defavorizate. În anul școlar 2022-2023 sunt 405.000 de beneficiari, conform comunicatului.

Întrebat de numărul copiilor care au primit până acum cei 500 de lei, Marcel Boloș a spus că “aceștia erau cei care aveau fondurile asigurate din prima rectificare bugetară și care aveau și cardurile emise înainte.”

“Mai avem a doua tură de elevi intrați, adică încă 190.000, pentru care deja am terminat de emis cardurile. Eu sper ca, în termen de cel mult o săptămână-două, să le putem vira banii. Avem două situații, ca să fiu explicit: situația celor cu cardurile deja emise, care sunt cei 160.000, și situația celor care sunt nou intrați în plată și nu aveau cardurile emise. (...) Sigur le vor intra banii până cel târziu în prima săptămână din decembrie.”

articolul original.

Criză istorică în Regatul Unit: Asistentele medicale intră în grevă prima oară într-o sută de ani, pentru că nu au ce mânca

25 November 2022 at 18:57
image

Asistentele medicale din Marea Britanie vor intra în grevă pe 15 și 20 decembrie, într-o mișcare fără precedent în ultimii 106 ani, care arată gravitatea crizei din Regatul Unit, unde se anunță mișcări sociale în multe sectoare care nu s-au mai văzut de zeci de ani.

Situația e atât de gravă încât nu au ce mânca din cauza salariilor prea mici, iar unele spitale au fost nevoite să înființeze bănci de alimente pentru a sprijini personalul.

“Asistentele medicale s-au săturat”, a rezumat Pat Cullen, secretarul general al sindicatului Royal College of Nurses (RCN). “Destul cu salariile mici (...), destul că nu putem acorda pacienților îngrijirile de care au nevoie”, a adăugat ea, citată de AFP.

Personalul votase pe 9 noiembrie în favoarea acestei greve fără precedent în istoria RCN, înființat în urmă cu 106 ani. Acest sindicat a anunțat două zile de protest, pe 15 și 20 decembrie, după “respingerea negocierilor de către Guvern”.

Potrivit estimărilor, salariul real al asistentelor medicale a scăzut cu 20% din 2010, în special din cauza crizei actuale a costului vieții, inflația depășind 11%. Salariul anual al unei asistente debutante este de 27.000 de lire sterline brut (31.400 de euro).

Dar pentru ministrul Sănătății, Steve Barclay, “aceasta este o perioadă dificilă pentru toată lumea”, iar Guvernul nu poate răspunde cerințelor “inaccesibile” ale RCN, care “cere o creștere salarială cu 19,2%”.

Un spital din patru a înființat bănci de alimente pentru a sprijini personalul, potrivit NHS Providers, care reprezintă grupuri de spitale din Anglia.

Această grevă intervine într-un moment în care sistemul public de sănătate (NHS), subfinanțat de ani de zile, este cufundat într-o criză gravă. Guvernul a anunțat o creștere a bugetului NHS de 3,3 miliarde de lire sterline anul viitor și următorul.

Potrivit RCN, în Anglia, 47.000 de posturi de asistent medical sunt neocupate.

Anul trecut, 25.000 de asistente sau moașe care lucrau în sectorul public au plecat. “Salariile mici contribuie la deficitul de personal în Regatul Unit, ceea ce afectează siguranța pacienților”, a acuzat sindicatul.

Peste 7 milioane de persoane așteaptă să primească tratament în spitalele engleze, un nivel record.

Dar mișcarea socială nu lovește doar sectorul sănătății. Mulți alți angajați din sectorul public și privat, de la avocați la personalul de la sol din aeroporturi, au intrat și ei în grevă anul acesta, mai scrie AFP.

articolul original.

Oficial rus: “Vom trimite Ucraina înapoi în secolul al XVIII-lea”

25 November 2022 at 18:56
image

Vladimir Putin va “trimite Ucraina înapoi în secolul al XVIII-lea” și va continua atacurile asupra instalațiilor energetice ale țării, pentru a-i distruge infrastructura, a declarat, ieri, unul dintre apropiații cei mai fideli ai președintelui rus. Piotr Tolstoi, vicepreședintele Dumei de Stat, a avertizat că bombardamentele rusești asupra centralelor electrice din Ucraina nu vor înceta până la sosirea iernii.

“Infrastructura Ucrainei va fi distrusă, iar Ucraina va fi trimisă înapoi în secolul al XVIII-lea”, a declarat Tolstoi pentru postul francez de televiziune BFM, avertizând că aliații Ucrainei “vor plăti prețul”.

El a adăugat că Occidentul ar trebui să “se pregătească pentru un război care va dura ani de zile”.

Intervenția bizară a oficialului rus pare să fie în contradicție cu declarația făcută ieri de ministerul rus al apărării.

Oficialii de la Moscova au afirmat, fără temei, că daunele provocate infrastructurii capitalei ucrainene au fost cauzate de rachete de apărare aeriană “străine și ucrainene”, Kievul neconstituind, în niciun caz, o țintă, a spus ministerul rus al apărării.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, ulterior, că Ucraina ar putea “să pună capăt suferinței” făcând pasul înapoi, “în așa fel încât să accepte condițiile părții ruse”. “Conducerea Ucrainei are toate șansele de a readuce situația la normal”, a spus Peskov, binecunoscut propagandist al lui Putin.

Moscova a respins în mod repetat cererea Ucrainei de a se retrage din țară înainte de a începe discuțiile de pace.

De la începutul lunii octombrie, Rusia a distrus un depozit de arme și a trimis drone de fabricație iraniană către ținte energetice din toată Ucraina, pentru a-i paraliza rețeaua electrică, pe măsură ce temperaturile continuă să scadă sub zero.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a calificat bombardamentele drept “crime de război”, adăugând: “Femei, bărbați și copii îngheață în întuneric din cauza țintirii deliberate și barbare de către Putin a infrastructurii civile a Ucrainei”.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat cu privire la consecințele “amenințătoare de viață” dacă atacurile rusești continuă și estimează că, în consecință, alte milioane de oameni ar putea fugi din țară.

Între timp, forțele armate ale Ucrainei au declarat că Rusia a lansat, miercuri, până la 70 de rachete de croazieră asupra unor orașe ucrainene.

“A cere pace în timp ce bombardezi orașe cu populații pașnice echivalează cu cel mai înalt grad de tulburare de personalitate”, a declarat, ieri, Mihailo Podoliak, consilier principal al președintelui Volodimyr Zelenski. (sursa - dailymail.co.uk/news/article/Vladimir-Putin-ally-Pyotr-Tolstoy-says-Russian-troops-send-Ukraine-18th-century)

Ileana Sandu

articolul original.

Bancuri

25 November 2022 at 18:53
image

Un nebun înarmat cu un ciocan izbește cu toată puterea în zid.

Doctorul îl vede și îi spune:

- Degeaba te chinui! E beton armat, n-ai să poți găuri peretele!

- Nu vreau să-l găuresc, vreau să-i fac doar un cucui...

***

Într-o seară, un savant pasionat de viața păsărilor stătea în grădina lui când, de undeva din întunericul nopții, a auzit o bufniță. A imitat-o ca răspuns.

Spre uimirea lui, bufnița a dat replica.

În următoarele nopți, faza s-a repetat. Toată vara, savantul a “discutat” cu bufnița.

A început să țină un jurnal amănunțit de “conversații” din care a descifrat limba bufnițelor și tot ce spunea bufnița.

Au ajuns chiar să poarte conversații foarte lungi.

Într-o seară, nevasta savantului a ieșit la gard, la o bârfă cu nevasta vecinului, al cărui soț era tot un savant pasionat de păsări.

Din una în alta, nevasta savantului zice:

- Dragă, m-am convins că soțul meu e într-adevăr un mare savant. Toată vara a stat în grădină și a vorbit cu o bufniță!

- Extraordinar dragă! Ce potrivire! Asta înseamnă să fii savant și să ai mintea luminată. Și bărbatu-meu a făcut la fel!

***

Într-un autobuz, un pitic stătea lângă o blondă superbă.

Rușinat, o întreabă:

- Te dai jos?

Ea ii răspunde:

- Da!

Piticul extaziat:

- Cu ce? Că-mi place de nu mai pot!

***

O femeie făcea cumpărături la supermarketul din colț.

Cumpără ea o cutie de lapte 2%, un carton de ouă, o cutie de suc de portocale, o cutie de cafea, o salată și niște costiță afumată.

În timp ce le descărca la casă, vine un tip beat în spatele ei și se uită lung la produse.

Apoi spune:

- Tu ești mai mult ca sigur singură.

Femeia se uita contrariată la produsele de la casă și nu înțelegea de unde a tras bețivul concluzia.

 - Ai perfectă dreptate, sunt singură, dar de unde ți-ai dat seama?

Bețivul răspunde clătinându-se:

- Pentru că ești urâtă!

***

Doi prieteni stau de vorbă:

- Se pare că maică-mea ar avea șanse mari să ajungă președinta României, spune unul dintre ei.

- Cum așa?

- Păi, azi-noapte mă plictiseam, așa că am sunat la câteva sute de numere de telefon și am întrebat cu cine au de gând să voteze în 2024. Mai mult de jumătate au răspuns: “Cu mă-ta!”

***

Două babe discută la telefon:

- Moșul meu e în spital! I-au scos apendicele!

- Da?!? Ce-i ăla?!?

- Ceva mărunt și inutil, în josul burții.

- Aha, înțeleg! Cred că va trebui să-l internez și eu pe al meu!

***

- Bade, cât mai bei pe zi?

- Cât îmi cade bine, dom' doctor.

- Bine, bade, cam câte pahare?

- Apăi... dom' doctor, io-s beutor, nu contabil.

articolul original.

Prăjitură de post cu fructe

25 November 2022 at 18:52
image

Ingrediente:

- 300 g faină

- 150 g zahăr (pudră)

- 75 ml ulei

- 200 ml lapte de orez (laptele de orez se poate înlocui cu lapte de soia sau apă minerală)

- 2 linguri fulgi de nucă de cocos

- 10 g praf de copt

- esență de vanilie

- coajă de portocale

- fructe de pădure congelate (zmeură, coacăze, afine, mure, dar puteți înlocui cu orice fructe vreți).

Mod de preparare:

Într-un castron amestecăm făina cu zahărul, nuca de cocos, praful de copt, coaja de portocale și un praf de sare. Cu telul facem o gropiță în mijloc și turnăm laptele de orez, esența de vanilie și uleiul. Amestecăm până la omogenizare.

La sfârșit încorporăm fructele congelate, amestecând ușor.

Turnăm compoziția în tavă (20x30 cm) tapetată cu hârtie de copt și dăm la cuptor la foc mediu (160 grade, cuptor electric cu ventilație) pentru cca. 30 de minute, până prăjitura devine fermă la atingere,

se rumenește ușor și trece testul cu scobitoarea.

Se scoate pe un grătar, cu tot cu hârtia de copt, și se lasă la răcit.

Se porționează și se pudrează cu zahăr vanilat.

Poftă bună!

articolul original.

Județul Mureș, centru pilot în România pentru monitorizarea electronică a agresorilor

25 November 2022 at 14:58
image

La doar o zi după ce a fost pus în funcțiune, în premieră, începând cu 1 octombrie, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică a persoanelor împotriva cărora există un ordin de protecție a fost pus în practică de polițiștii mureșeni împotriva unui bărbat de 29 de ani, care și-a agresat concubina.

Județul Mureș se află printre cele patru unități administrativ-teritoriale din România, alături de București, Iași și Vrancea, unde a fost operaționalizat acest nou sistem de monitorizare menit să asigure o protecție sporită victimelor unor agresiuni care solicită ordin de protecție.

În perioada octombrie 2022 - decembrie 2025, în urma aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție și ordinului european de protecție, se poate dispune măsura monitorizării electronice prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică. Inspectoratul General al Poliției Române, în calitate de autoritate contractantă, a semnat, la data de 1 septembrie 2022, acordul-cadru pentru achiziția sistemului informatic și a 15.000 de kituri de monitorizare, în vederea implementării Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică. Acordul-cadru va fi implementat pe parcursul a 48 de luni, valoarea totală fiind de 165.782.991 de lei fără T.V.A., urmând a fi semnate contracte subsecvente pentru achiziția tuturor kiturilor. (D.B.)

Dragoș Bardoși

articolul original.

25 noiembrie - ZIUA INTERNAȚIONALĂ A LUPTEI ÎMPOTRIVA VIOLENȚEI ASUPRA FEMEILOR

25 November 2022 at 14:57

“Toleranța este celălalt nume al libertății” (Mahatma Gandhi)

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, prin Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între femei și bărbați, a dezvoltat proiectul “VENUS - Împreună pentru o viață în siguranță” * Peste 5.000 de victime ale violenței domestice au primit, până acum, găzduire, consiliere vocațională și terapie prin grupuri de suport, în cele 42 de locuințe protejate din toate județele țării * Există o Rețea Națională Inovativă Integrată care oferă 126 de servicii acestor victime * În spiritul toleranței și pentru a-i aduce pe drumul cel bun există 8 centre de asistență și consiliere destinate agresorilor * Telefonul de urgență 0800.500.333 - HELPLINE este dedicat victimelor violenței domestice, discriminării pe criteriul de sex și traficului de persoane. Aici au sunat de la începutul anului peste 4.000 de persoane. În ultimele 9 luni ale anului 2022 s-au înregistrat 66.000 de intervenții ale Poliției în cazuri de violență domestică, iar jumătate dintre acestea au avut loc în mediul rural. Dintre acestea, în 41.000 de cazuri vorbim de fapte penale. Tot în aceste 9 luni au fost emise peste 15.000 de ordine de protecție.

“Condamn ferm orice formă a intoleranței! Nedreptatea, violența, discriminarea și marginalizarea sunt, din păcate, mult prea prezente în lumea în care trăim. Cred că sunt lecții care trebuie predate copiilor de la vârste cât mai fragede. Sunt mama a trei băieți și mereu i-am învățat să fie iubitori, răbdători și buni cu toți din jurul lor. Copiii trebuie ajutați să devină persoane tolerante și să știe de mici că violența naște violență”

(Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse)
Ministrul Gabriela Firea a anunțat, luni, startul unei campanii de conștientizare pentru a atrage atenția publicului asupra acestui fenomen îngrijorător - violența domestică, în special asupra femeilor. Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, prin Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între femei și bărbați, va derula evenimente în 16 zile de activism, până în 10 decembrie - Ziua Internațională a Drepturilor Omului, a precizat Gabriela Firea într-o declarație online, postată pe site-ul instituției.

Gabriela Firea a arătat că, din păcate, violența domestică este o realitate în România.

Azi, 25 noiembrie, toate instituțiile importante ale statului român sunt invitate să-și ilumineze sediile în culoarea portocaliu - culoare dedicată luptei împotriva violenței asupra femeilor, potrivit Organizației Națiunilor Unite.
Ministrul s-a referit, în context, la un document important și așteptat de toate organizațiile și asociațiile care militează pentru drepturile femeilor din România, și anume Strategia Națională privind promovarea egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați și prevenirea și combaterea violenței domestice pentru perioada 2022 - 2027, care urmează să fie adoptată de Guvern, până la finele acestui an.
În paralel, a fost realizat un Ghid privind hărțuirea la locul de muncă, întocmit în colaborare cu Institutul Român pentru Drepturile Omului și concretizat împreună cu specialiștii din Ministerul Muncii: “Hărțuirea sexuală este un fenomen despre care se vorbește mult prea puțin, dar care este prezent în instituțiile publice și companiile private. Chiar am avut în ultimele luni o decizie importantă împotriva statului român într-un proces deschis la CEDO de o angajată a unei instituții de stat (…). Orice conduită ostilă sau nedorită, orice comentariu verbal nepotrivit sau orice acțiuni și gesturi nepotrivite înseamnă hărțuire sexuală și acest ghid stabilește toate măsurile care trebuie luate la nivelul unei instituții pentru a gestiona astfel de situații, dar în primul rând pentru a preveni. Zilele următoare vom trimite documentul pe circuitul de avizare și până la finalul anului cred că va fi adoptată hotărârea de Guvern”.

Vorbim de violență domestică atunci când o persoană încearcă să controleze și să-și impună puterea asupra partenerului. Poate fi vorba de abuz fizic, abuz emoțional sau abuz financiar. În majoritatea cazurilor este săvârșită de bărbați și experimentată de femei. Orice femeie poate fi afectată și se poate întâmpla în orice cămin. Pot exista semne de avertizare pentru a afla dacă relația dumneavoastră este abuzivă.

Abuzul fizic este probabil cea mai recunoscută formă de abuz. Nu întotdeauna lasă semne sau cicatrici vizibile. Nu subestimați ceea ce vi se întâmplă. Adesea, în timp, situația se înrăutățește.

Abuzul fizic înseamnă: a fi împinsă * a fi lovită, pălmuită, bătută* a fi înjunghiată cu cuțite și bucăți de sticlă * a vi se astupa gura pentru a nu țipa în timpul atacurilor fizice* a fi scuipată și murdărită, trasă de păr * a fi bătută și violată în timpul sarcinii, a fi aruncată pe scări în jos, în timpul sarcinii etc.

Abuzul emoțional este un mod mult mai eficient de a stabili un dezechilibru de putere într-o relație. Adesea nu este văzut cu ochiul liber sau nu poate fi definit de către cei din afara relației. Înseamnă: a fi înjosită * a fi criticată în mod constant, inclusiv prin folosirea tehnologiei: verificarea și înregistrarea folosirii telefonului; verificarea conectărilor telefonice și citirea tuturor mesajelor; abuzatorii folosesc programele spion pentru a citi e-mailurile și instalează pe ascuns camere de supraveghere în casă* amenințări din partea abuzatorului că va omorî femeia, copiii, membrii ai familiei femeii, sau pe el însuși, inclusiv detalii despre cum și unde va face acest lucru* folosirea unui limbaj jignitor * a nu fi niciodată lăsată singură; femeile pot fi urmărite din cameră în cameră și/sau sunt însoțite la toate activitățile din afara domiciliului.

Abuzul sexual: a fi violată și bătută în mod repetat: a fi dezbrăcată cu forța și violată; a i se spune victimei că e datoria ei să întrețină relații sexuale cu abuzatorul * a fi violată în fața copiilor * a fi violată în cazuri deosebite de vulnerabilitate fizică, de exemplu, chiar după nașterea unui copil* degradarea sexuală inclusiv folosirea pornografiei grafice și explicite.

Abuzul financiar este o formă de violență domestică prin care abuzatorul folosește banii ca un mod de a-și controla partenerul. Este o tactică pe care abuzatorii o folosesc pentru a câștiga putere și dominare asupra partenerilor lor și are ca scop izolarea femeii într-o stare de dependență financiară completă. Prin faptul că acesta controlează accesul femeii la resursele financiare, abuzatorul se asigură că femeia este forțată să aleagă între a rămâne într-o relație abuzivă sau a face față unei sărăcii extreme. Acesta include: controlul asupra finanțelor familiei * a nu avea permisiunea de a dispune de un venit propriu * obligația de a da socoteală pentru toate cheltuielile, inclusiv prezentarea de chitanțe pentru tot ce s-a cheltuit* a nu avea permisiunea să cumperi lucruri personale * a lua toate cardurile de bancă ale femeii și a goli conturile comune * falsificarea semnăturilor femeii pe cecuri * reținerea banilor pentru femeile care nu vor să întrețină relații sexuale* a nu da bani pentru mâncare pentru femei și copii, și bani pentru plata facturilor de întreținere.

Semnele de avertizare într-o relație abuzivă

Din când în când, oricine poate să aibă certuri sau neînțelegeri cu partenerul său, cu membrii de familie și cu alte persoane apropiate lor.

Dar dacă începe să se formeze un obicei constant și vă este teamă de partenerul dumneavoastră, acesta este un semn de violență domestică.

Oricare dintre semnele următoare este la fel de grav: Vă este teamă de partenerul dumneavoastră * Tot timpul “ mergeți ca pe ace” din cauza schimbărilor sale de dispoziție* Vă petreceți timpul încercând să înțelegeți dispoziția în care se află el și vă concentrați doar asupra nevoilor sale* Își pierde cumpătul ușor și pentru lucruri ne importante * V-a lovit sau v-a amenințat cu bătaia pe dumneavoastră și / sau pe copiii dumneavoastră * A fost abuziv într-o relație anterioară * Vă critică rudele și prietenii și / sau vă îngreunează posibilitatea de a-i vedea sau de a vorbi cu ei fără ca el să fie prezent * Este gelos și vă acuză că aveți alte relații sau că v-ar plăcea de altcineva* Vă critică în mod regulat și vă subestimează în fața altor persoane - inclusiv despre felul cum arătați, cum vă îmbrăcați și / sau abilitățile dumneavoastră de a fi mamă * Vă este greu să vă faceți timp pentru dumneavoastră * Când petreceți timp departe de el, trebuie să știe unde sunteți și cu cine sunteți* Controlează accesul dumneavoastră la lucruri esențiale - mașina, finanțele familiei, mâncarea, telefonul și internetul * V-a obligat să faceți un lucru pe care nu ați vrut deloc să-l faceți* V-a obligat să întrețineți relații sexuale cu el sau cu alte persoane * Încearcă să controleze aspecte din viața dumneavoastră: dacă să lucrați sau nu, și unde; cu cine să vă întâlniți și când; câți bani puteți cheltui; cu ce aveți voie să vă îmbrăcați; la ce să vă uitați sau ce să ascultați la radio și televizor * Vă cere parolele de la contul dumneavoastră de e-mail și paginile de rețele de socializare.

De reținut că nicio cultură sau religie nu tolerează violența domestică. Nu există un anumit “tip” de cămin în care se întâmplă acest lucru. Nu există un anumit “tip” de femeie căreia i se întâmplă. Femeile sunt afectate de violența domestică neținându-se cont de vârstă, statutul civil, etnie, religie sau trecutul socio-economic. (surse documentare - Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, womensaid.ie, who.int, unwomen.org)

Documentar de ILEANA SANDU

articolul original.

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia: Piese de patrimoniu restaurate, expuse cu ocazia Zilei Naționale a României

25 November 2022 at 14:51
image

Piese de ceramică din eneolitic și epoca bronzului, castroane romane, cahle medievale, manuscrise de secol XV, textile de secol XVII, icoane de secol XIX și un steag din 1918 readuse “la viață” prin munca din ultimii ani a conservatorilor și restauratorilor Muzeului Național al Unirii Alba Iulia pot fi admirate, timp de peste o lună, într-o expoziție ce deschide manifestările prilejuite de Ziua Națională a României.

Intitulată “Conservare și Restaurare/Artă și Diversitate”, expoziția, vernisată miercuri, cuprinde doar o mică parte din ceea ce a rezultat din munca migăloasă a celor 14 restauratori din domeniul ceramicii, al metalului, al cărții vechi și al textilelor, investigatori și conservatori ai muzeului.

“Este o bucurie, este o onoare pentru noi să vă arătăm ce facem, ce știm noi să facem cel mai bine. Ceea ce facem noi, restauratorii, conservatorii, investigatorii, este să redăm patrimoniului, să redăm publicului piesele din patrimoniul nostru, al muzeului”, a afirmat șeful Centrului de Conservare și Restaurare a Cărții Vechi, Alexandru Știrban. El a punctat că scopul activităților muzeale este să poți să valorifici piesele aflate în patrimoniu, pentru ca aceia care intră pe porțile muzeului să le poată admira și să le poată vedea la adevărata lor valoare.

Alexandru Știrban a spus că deși mulți cred că munca de restaurator este o muncă individuală, o muncă în care totdeauna restauratorul este față în față cu obiectul, lui îi place să creadă că restaurarea-conservarea este și o muncă de echipă.

“Pentru că nu am putea să facem fiecare în domeniul lui, singuri, lucruri pe care să le ducem până la capăt. Intervin investigatorii, intervin specialiștii pe fiecare domeniu și atunci rezultatul este unul mult mai bun, mult mai valoros. Ceea ce vedeți dumneavoastră aici este rezultatul unei munci de echipă. Avem la Alba Iulia aproape toate spectrele domeniului restaurare. Vedeți în expoziție obiecte de la epoca bronzului, epoca romană, ceramică, la cartea veche. Avem cărți de secol XVI, avem tipărituri, icoane de secol XVIII, icoane de secol XIX, textile arheologice. Sunt piese extraordinar de valoroase. Sunt piese din patrimoniul muzeului, dar sunt piese și ale altor deținători, în special carte veche, unde avem câteva contracte cu mari deținători de carte veche și cu care colaborăm. Ne-au dat permisiunea să expunem lucrări din patrimoniul lor Consistoriul Bisericii Evanghelice Cisnădie și Mănăstirea Râmeț”, a explicat Alexandru Știrban.

Acesta a menționat, pentru AGERPRES, că secția nu are contracte doar cu mari deținători, în special culte, de carte veche și icoane, dar și cu persoane private. “Vin cu lucrări mici, pe care nu le refuzăm, și încercăm să satisfacem și dorința lor de a-și păstra patrimoniul. Cei care au astfel de piese și investesc în restaurare merită respectul și ajutorul nostru”, a spus Alexandru Știrban.

În ceea ce privește durata în care este restaurată o piesă, Știrban a precizat că ține de starea acesteia. “De exemplu, o carte care are un volum de 400-500 de file și este într-o stare destul de degradată poate să meargă la o conservare sau la o restaurare de la 4 săptămâni la 2 - 3 luni. Sunt operații pe care nu poți să le faci într-un flux continuu. Intervii, lași o perioadă de timp, revii și iarăși intervii… În general, restaurarea este de lungă durată, de câteva luni”, a subliniat Alexandru Știrban.

Printre piesele expuse se află un vas de provizii, datat în epoca bronzului, cultura Wietenberg. Înainte de restaurare, acesta era fragmentat, cu zone lacunare, acoperit cu depuneri mecanice de sol și carbonați de calciu. Restaurarea a constat în îndepărtarea depunerilor prin metode mecanice umede și tratamente chimice, asamblare, completarea lacunelor, refacerea decorului, integrarea cromatică și conservarea finală.

Mai pot fi admirate, tot din ceramică, un castron de asemenea din epoca bronzului, dar aparținând culturii Susani, castroane de tip Dragendorff 37, de epocă romană, din secolele II-III, din ceramică de tip terra sigilata. Tot din aceeași perioadă, este un obrăzar de coif (galea), din fier și elemente ornamentale din bronz, precum și o placă pectorală de armură și lucerne din bronz.

În expoziție poate fi admirată și statuia restaurată a lui Jupiter Zbelsurdos, din marmură. Fragmentată, piesa a fost etalată deficitar în anul 1975 în expoziția de bază a muzeului, prin asamblare cu un adeziv pe bază de celuloid și nituri metalice. Ea a fost restaurată prin demontare, îndepărtarea adezivului prin metode mecanice și chimice, eliminarea niturilor metalice, reasamblare și completarea lacunelor.

O altă statuie restaurată de epocă romană este cea a lui Hercule Farnese, piesă fragmentată în urma descoperirii accidentale.

De asemenea, printre obiectele restaurate se află și stele funerare, un sfinx funerar și un bust feminin, toate de epocă romană, fibule de factură gepidă, din secolul al V-lea, o cruce relicvar, din secolele IX-X, dar și cahle de secol XVII.

Sunt, de asemenea, multe cărți de cult: un “Ceaslov” din 1640, un “Apostol” din 1704, o “Evanghelie” din 1817.

În expoziție se află și un Tratat de Căsătorie și un Tratat Pastoral din secolul al XV-lea, ambele în latină, precum și un Atlas Geografic din 1830, apărut la Viena.

În ceea ce privește partea de textile, printre obiectele restaurate și expuse se află o diademă sau centură, o manșetă cămașă, o talpă încălțăminte, toate din secolul al XVII-lea.

Există, de asemenea, un steag funerar din 1784, din mătase naturală, pânză de in și cerneală, dar și un steag din 1918, din pânză de lână.

Nu lipsesc icoanele, cum ar fi “Prăznicar cu Răstignirea și 4 scene”, “Iisus Hristos Atotțiitorul”, “Învierea cu 12 praznice”, “Maica Domnului cu Pruncul” (Teodorovskaia), “Maica Domnului cu Pruncul” (Smolenskaia Hodighitria), toate din secolul al XIX-lea și realizate în tehnica tempera pe lemn.

Alexandru Știrban a subliniat că și-a dorit să fie “o expoziție care să placă, o expoziție bine documentată, care pune în valoare atât piesele în sine, cât și munca restauratorilor, a conservatorilor, a investigatorilor”.

De-a lungul timpului, la Alba Iulia au fost restaurate mii de cărți și documente vechi, unele de secole, provenite din marile colecții ale bibliotecilor, muzeelor și cultelor din România, și nu numai, afectate atât de cercetări improprii, cât și de condiții precare de depozitare.

Câteva din manuscrisele care nu au fost lăsate să “moară” de către restauratorii din Alba Iulia sunt cărți și documente care, prin valoarea lor, se încadrează în categoria Tezaur: “Liturghierul” de la Slatina (secolul al XVI-lea), “Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur” (1620), “Missale” (manuscris pe pergament din secolul al XIV-lea), Carte de predici (1400), “Tetraevangheliarul slavo-român” (Sibiu, 1551-1553), fragment, “Cazania lui Varlaam” (Iași, 1643), “Evanghelia Greco-Română” (București, 1683), “Psaltire” (1651), “Molitvenic” (1688), “Chiriacodromion” (1699), “Biblia lui Șerban Cantacuzino” (1688).

Restaurate la acest centru au fost și “Noul Testament” tipărit la Bălgrad, vechea Alba Iulia, în 1648, o lucrare de excepție a tipografiei chirilice românești, o copie după “Cazania lui Varlaam”, de secol XVIII, o carte de predici din secolul al XV-lea, dar și mai multe diplome pe pergament din secolele XV-XVI. Tot aici au fost restaurate în urmă cu câțiva ani o serie de diplome pe pergament din 1428, 1529, 1538 și din anul al XI-lea de pontificat al papei Benedict al XIV-lea, aparținând Arhiepiscopiei Romano-Catolice.

Cea mai îndelungată operațiune de restaurare a fost de zece luni și a vizat un manuscris românesc pe hârtie, cu miniaturi, din secolul al XVIII-lea. Extrem de degradat biologic, manuscrisul era fragmentat în mii de bucăți, dar lucrarea a fost în final restaurată. (Agerpres)

articolul original.

Ministerul Agriculturii: Comercializarea produselor de protecție a plantelor trebuie să se realizeze în condiții de siguranță de către distribuitorii și utilizatorii profesioniști

25 November 2022 at 14:48
image

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a dat publicității un comunicat de presă prin care aduce precizări referitoare la proiectul care reglementează activitățile desfășurate cu produse de protecție a plantelor. Utilizarea și comercializarea produselor de protecție a plantelor trebuie să se realizeze în condiții de siguranță de către distribuitorii și utilizatorii profesioniști și, în același timp, este nevoie de introducerea unor cerințe specifice pentru reglementarea activității de utilizare a acestor produse, se arată în comunicat. Ministerul a postat în dezbatere publică un proiect de OUG prin care se reglementează activitățile desfășurate cu produse de protecție a plantelor de către operatorii economici pe teritoriul României, controalele oficiale și alte activități oficiale privind fabricarea, reambalarea, importul, comercializarea, utilizarea și prestarea de servicii cu produse de protecție a plantelor.

Anumite reglementări din acest proiect au nemulțumit însă mai multe asociații ale fermierilor, care au transmis că sancțiunile pentru cei care aplică tratamente fitosanitare fără a avea o autorizație specială sunt prea dure, iar proiectul nu prevede nicio perioadă de tranziție la noile reglementări.

“Este nevoie de actualizarea cadrului juridic în domeniul produselor de protecție a plantelor în scopul armonizării legislației naționale cu legislația europeană privind fabricarea, reambalarea, importul, comercializarea, utilizarea și prestarea de servicii cu produse de protecție a plantelor pe teritoriul României. Totodată, utilizarea și comercializarea produselor de protecție a plantelor trebuie să se facă în condiții de siguranță de către distribuitorii și utilizatorii profesioniști și, în același timp, este nevoie de introducerea unor cerințe specifice pentru reglementarea activității de utilizare a produselor de protecție a plantelor”, menționează MADR în comunicatul de presă.

Una dintre actualizările juridice reglementează clasificarea produselor de protecție a plantelor în două categorii, prima vizând produsele pentru uz profesional clasificate, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și amestecurilor, ca produse cu toxicitate acută din categoria 1, 2 și 3 care conțin pictograma GHS06 (cuvânt de avertizare). În această categorie se regăsesc actualele produse clasificate ca foarte toxice (T+) și toxice (T) a căror reglementare este foarte strictă în prezent.

Cea de-a doua categorie se referă la produsele pentru uz neprofesional, altele decât cele prevăzute anterior. “Și în momentul de față, produsele de protecția plantelor clasificate ca foarte toxice (T+) și toxice (T) sunt strict reglementate, conform legislației în vigoare. Prin actul normativ propus de MADR nu se aduce nicio restricție suplimentară cu privire la categoriile de produse de protecție a plantelor pe care fermierii le pot folosi, ci doar se aliniază la legislația europeană privind clasificarea și etichetarea”, subliniază reprezentanții MADR.

În vederea descurajării faptelor privind producerea, deținerea sau utilizarea, precum și punerea în circulație a produselor de protecție a plantelor ilicite, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, prin proiectul de act normativ au fost stabilite și infracțiuni. Faptele stabilite și sancționate ca infracțiuni sunt aplicabile doar persoanelor fizice și juridice neautorizate pentru comercializarea, deținerea și utilizarea produselor de protecție a plantelor de uz profesional (clasificate în prezent ca foarte toxic și toxice, de ex.: fosfura de aluminiu).

Potrivit MADR, principalele reglementări propuse prin acest act normativ vizează ca pe teritoriul României să se comercializeze și utilizeze doar produse de protecție a plantelor omologate de Comisia Națională de Omologare a Produselor de Protecție a Plantelor, în timp ce unele categorii de produse de protecție a plantelor pot fi utilizate numai de către utilizatorii profesioniști instruiți și certificați.

Totodată, utilizarea și comercializarea produselor de protecție a plantelor poate fi realizată în condiții de siguranță doar de către distribuitorii și utilizatorii profesioniști. Proiectul de act normativ prevede și introducerea unor cerințe specifice pentru reglementarea activității de utilizare a produselor de protecție a plantelor, iar activitățile de reambalare ce nu au fost prevăzute în actele normative anterioare se vor reglementa prin acest act normativ.

De asemenea, se actualizează activitatea privind importul produselor de protecție a plantelor, se reglementează efectuarea controlului oficial și a altor activități oficiale și se stabilește necesitatea utilizării și comercializării produselor de protecție a plantelor în condiții de siguranță de către distribuitorii și utilizatorii profesioniști.

Nu în ultimul rând, prin proiectul de act normativ se simplifică modalitatea de comercializare și utilizare a produselor de protecție a plantelor prin precizarea pe eticheta produselor a sintagmei “produs de protecție a plantelor pentru uz profesional”, se reglementează tratarea semințelor cu produse de protecție a plantelor omologate într-o țară terță, dar neomologate în România sau în alt stat membru destinate exportului și se actualizează condițiile de autorizare a operatorilor economici care desfășoară activități cu produse de protecție a plantelor.

articolul original.

Camera de Comerț și Industrie a României: “Nu avem o criză economică în România. Avem o criză a energiei”

25 November 2022 at 14:47
image

România nu trece printr-o criză economică, ci printr-o criză a energiei, dar un lucru care ne preocupă foarte mult este deficitul balanței comerciale, a declarat, miercuri seara, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban.

“Noi suntem entitatea care evită și chiar îi rugăm pe decidenți să evite cuvântul criză economică, pentru că demobilizăm și consumatorul și producătorul. Nu avem o criză economică în România. Avem o criză a energiei, care, de bine, de rău, este valabilă în toată Europa. Și cred că această mână de lucru mai ieftină ne creează un avantaj în această criză. Cred că trebuie să fim optimiști, pentru că, mă uitam, industria are o pondere semnificativă în Produsul Intern Brut. Practic, din zona profitului, sau mai bine zis, ponderea cea mai mare a profitului este realizată de industrie. Și acest lucru nu poate decât să ne bucure. Categoric, pe noi, la Camera de Comerț, ne va preocupa foarte mult, și sper să intre odată mai adânc în agenda publică, deficitul balanței comerciale a României”, a declarat Daraban, la Gala “Topul Național al Firmelor 2022”.

El a subliniat că anul trecut, România avea un deficit comercial de 23,8 miliarde de euro, față de 18,3 miliarde de euro cu un an înainte și de 8,7 miliarde de euro în 2015, iar anul acesta, în opinia sa, se va închide “cu prefixul 3”, respectiv 31-32 miliarde de euro.

“Se pune problema până când. Sau când se va opri, sau când întoarcem acest deficit, când încercăm să-l mai îndulcim. Și cred că o temă esențială este această cifră de la import: 98,5 miliarde de euro a importat România în 2021. Poate toți am auzit la viața noastră de producție pe stoc, dar de import pe stoc nu prea am auzit. Importul în România este, dacă-mi permiteți, chiar prevândut. Și cred că aici trebuie lucrat mult cu autoritățile publice locale, cu această diplomație economică, să încercăm să aducem acea producție în România, de bunuri de larg consum, spre satisfacerea apetitului consumatorului român”, a mai spus președintele CCIR.

Acesta le-a transmis reprezentanților firmelor ce vor fi premiate miercuri că, “dacă există în top, chiar există”, deoarece topul va lua calea misiunilor economice din străinătate ale României, misiunilor diplomatice, a ambasadelor străine din București și, nu în ultimul rând, toți partenerii străini, “dacă vor căuta pe cineva serios în țara asta”, vor căuta în primul rând în Topul Național al Firmelor.

Mihai Daraban a precizat că topul a început să fie realizat în jurul datei de 15 august, când CCIR a intrat în posesia bazei de date de la Ministerul de Finanțe, plecându-se la drum cu cei 802.243 de agenți economici care la acea dată au depus bilanțul la organele fiscale. Dintre aceștia, după prima filtrare, au rămas 293.131 de firme care au intrat în procedura de verificare și de alcătuire a topului.

“Într-un final, vorbim de 12.740 de firme care s-au clasificat pe primele 10 locuri, în cele 7 domenii mari de activitate, pe cele 377 de subdomenii. Vă pot spune că, într-adevăr, uitându-ne la cei care a depus bilanțul, putem vorbi de 37.000 de firme în plus care au depus bilanțul față de anul trecut, dar, în același timp, ne uităm și la o polarizare au economiei românești, o polarizare pe care o știm, am văzut-o an de an, am măsurat-o în fel și chip. Este o realitate că aceste 12.740 de firme realizează 212,4 miliarde de euro cifră de afaceri, cu alte cuvinte, 54% din cifra de afaceri totală”, a punctat președintele CCIR.

Camera de Comerț și Industrie a României premiază miercuri, în cadrul Galei “Topul Național al Firmelor”, ediția a XXIX-a, cele mai performante companii din România.

Topul vizează 7 domenii de activitate: industrie, comerț; servicii; construcții; agricultură, silvicultură, pescuit; cercetare - dezvoltare și high-tech; turism. Clasamentul este realizat în baza unei metodologii unice, complexe, transparente și unitare, implementată de camerele de comerț și industrie din toate județele țării.

În 2022, potrivit datelor publicate de CCIR, cele mai semnificative domenii, ca pondere, după numărul de companii incluse în top 10, sunt industria (35,2%) și serviciile (28%), urmate de comerț (20,9%), agricultură, silvicultură și pescuit (5%), construcții (4,7%), cercetare-dezvoltare și high-tech (3,7%), turism (2,2%).
În funcție de cifra de afaceri, comerțul are o pondere de 44,09% din cifra totală de afaceri a companiilor, urmat de industrie (35,4%) și servicii (11,3%). Cele mai profitabile companii sunt în domeniul industrie, cu un profit de 42,6% din profitul total și o pondere a profitului de 11% din cifra de afaceri a companiilor din industrie.

Clasamentul Topul Național al Firmelor se bazează pe următorii indicatori economici: cifra de afaceri netă; profitul din exploatare; rata profitului din exploatare; eficiența utilizării resurselor umane și eficiența utilizării capitalului angajat. (Agerpres)

articolul original.

Anul 2023 nu se anunță un an bun…

25 November 2022 at 10:27
image

Cam toate operațiunile acestea de creștere a pensiilor și tot ceea ce a făcut Guvernul până acum, din punctul meu de vedere, e o expresie clară a precarității în care se află economia românească. Nici măcar nu s-a putut ajunge la un volum de plată care să asigure acoperirea inflației. Toate aceste plăți sociale, cadourile astea care se fac, pe criterii care au ajuns să fie și în funcție de vârstă, ceea ce nu este deloc corect în economie, de două ori pe an, arată că, de fapt, economia este într-o stare foarte complicată, că guvernul nu a renunțat la alimentarea bugetului prin inflație și din acest punct de vedere nu mă aștept la măsuri importante în următoarea etapă.

Nu cred că vom avea niciun fel de măsuri care să ducă la o relansare a economiei și o aducție de valoare adăugată suplimentară care să alimenteze bugetul pe o cale sănătoasă. Va continua Guvernul să lucreze pe veniturile din inflație, așa încât, repet, concluzia mea este că suntem neprotejați. Populația României nu e protejată de guvernanți care nu realizează că suntem într-o economie de război, în care obligația primară a acelora care guvernează este aducerea societății într-o situație de siguranță în fața oricăror vicisitudini de natură militară sau de altă natură, care pot să distorsioneze viața populației.

Suntem în situația în care veniturile scad și inflația crește, deci, ceea ce putem să facem este să ne gospodărim singuri. Adică eu fac apel la această protecție pe care noi trebuie să o înțelegem ca fiind singura noastră formă de apărare în perioada care vine în viitoarele luni, că vor fi șase, că vor fi nouă luni, nu știm. Anul 2023 nu se anunță un an bun. Și atunci, asta înseamnă că trebuie să fim foarte, foarte atenți cum ne gospodărim veniturile, în funcție de cheltuielile pe care le facem. Multă atenție în ceea ce privește investițiile pe care vrem să le facem. Dacă cineva mai dorește așa ceva, sigur că se pot face anumite speculații pe piața imobiliară, care e într-o situație complicată. Dar foarte mare grijă. Nu trebuie să omitem efortul pe care trebuie să îl facă în viitor cei care au credite. Amânarea plății dobânzilor și a ratelor trebuie să fie făcută numai în măsura în care cel care decide așa ceva știe într-o manieră precisă că la data la care va începe să plătească ratele va avea o situație economică stabilă. Trebuie să existe o grijă foarte importantă în legătură cu plata facturilor. S-a votat în Parlament legea care nu cuprinde eșalonarea plății facturilor. Asta înseamnă că apare o situație clară de debranșare masivă a populației. Toate lucrurile astea sunt niște apăsări de natură monetară pe fiecare cetățean în parte, așa încât fiecare trebuie să evite intrarea într-o criză a lichidităților. Adică să nu cumva să rămână fără bani după ce trec aceste sărbători de iarnă, Crăciunul care va consuma mult din rezervele familiilor, că la noi, Crăciunul este un element atât de important încât mergând pe ideea latină, că latini suntem în gândire, vom trăi momentul și nu ne vom gândi foarte mult în viitor.

Concluzia este că nu suntem protejați, nu suntem în grija guvernanților noștri. Suntem considerați o masă de creare a veniturilor bugetare prin prețurile inflaționiste și facturile mari. În aceste condiții, grija pentru viața noastră de fiecare zi cade în seama fiecăruia dintre noi. Este o situație care nu e unică în istorie. S-a mai întâmplat de foarte multe ori când populațiile, popoarele au reușit să iasă la liman, prin operațiuni care țin de propria grijă față de ziua de mâine. Sigur că apar și lucruri care sunt extrem, extrem de încurajatoare. Spre exemplu, pentru mine, faptul că nu Guvernul, ci o asociație de fermieri a reușit să preia controlul asupra unei fabrici de zahăr, sau chiar a două fabrici de zahăr, arată că această auto gospodărire, această auto-grijă față de situația zilei de mâine acționează la nivelul populației și este un lucru foarte bun.

Prof. univ. dr. Mircea Coșea

articolul original.

Târgu Mureș: Primăria cumpără 27.600 de mp de teren în Valea Rece

25 November 2022 at 10:26
image

Consilierii locali din Târgu Mureș au adoptat ieri o hotărâre privind achiziționarea, la prețul de 165.876 de euro, a 27.600 de metri pătrați de teren situat în Valea Rece. Terenurile vor fi achiziționate de la mai mulți proprietari particulari. Motivul, conform documentelor care însoțesc această hotărâre de consiliu, este “asigurarea și păstrarea curățeniei și ordinii pe teritoriul localităților, buna gospodărire a acestora și respectarea normelor de igienă constituie o obligație fundamentală a autorităților administrației publice locale, Municipiul Târgu Mureș fiind interesat de achiziționarea acestor terenuri, în vederea întreținerii zonei respective, păstrării curățeniei, precum și în vederea reglementării construcțiilor existente pe terenurile mai sus menționate”.

Inițial, proprietarii terenurilor au solicitat 25 de euro metru pătrat, însă societatea de evaluare angajată de Primăria Târgu Mureș a stabilit un preț de 6.01 euro/metru pătrat, preț acceptat până la urmă de proprietari în cadrul negocierilor. (D.B.)

Dragoș Bardoși

articolul original.

“Privighetoarea”, Patria și... Pământul

25 November 2022 at 08:08
image

• “Doamne, dă-ne înțelepciune”! Ce văd mi se rupe sufletul, plâng și mă rog lui Dumnezeu pentru liniște, pentru pace. Pentru acești copii ai Ucrainei care sunt martori la toate atrocitățile războiului, lumea s-a schimbat, vor fi marcați toată viața. Nu vor uita de amar și de tot ce se întâmplă privind părinții. Este cumplit. Să-L rugăm pe Bunul Dumnezeu, numai El poate să facă minuni și să ne dea liniște și pace. Eram mică, dar ce văd acum retrăiesc prin lacrimile mamei mele care și-a lăsat totul în Cernăuți în anul 1941, an de crâncenă suferință. A venit cu câteva lucruri puse într-o traistă, cu un grup de oameni, cu o căruță. Nu și-a lăsat acolo rochia de mireasă și basmaua, pe care le port eu acuma. Eu, îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru toate, fiindcă au fost și sunt încercări foarte mari în viață. Ne mai pune Dumnezeu în balanță, să vadă ce drum alegem. Niciodată să nu spui: “De ce, Doamne”? Pentru că noi nu avem voie să punem astfel de întrebări. Munca, cinstea, credința în Dumnezeu și rugăciunile sunt cele care ar trebui să ne țină pe toți în viață. Rugăciunea este un medicament pentru inimă, minte și păstrează pacea și liniștea lăuntrică.”

Sofia Vicoveancu (1941 - ), interpretă de muzică populară, supranumită “regina” sau “privighetoarea” cântecului bucovinean. În decursul activității a fost distinsă cu: Ordinul național “Serviciul credincios”, Ordinul “Coroana României”, Ordinul “Meritul Cultural în grad de mare ofițer”. Activează în cadrul ansamblului “Rapsozii Botoșanilor”.

***

• “Patria... Eu n-o slăvesc ca pe-o icoană vagă, /ci-n tot ce văd ea capătă-ntrupare: /În tot ce simt, fiorul ei tresare, /și-n tot ce am, ființa ei mi-i dragă! /Ea-i munții mei și codrii plini de vagă /și-n râurile mele legănare. /Tot ce-i pustiu, când sunt în depărtare, /când vin spre ea, începe să m-atragă. /Mândria ei suntem în mii de fețe, /trecut prin legiunile semețe /ce-i cuceriră soarta triumfală. /Prin ea mă simt turnat ca din aramă... /și parcă-mi fierbe sângele de fală /că-i sunt copil și ea îmi esta mamă”.

Mihai Codreanu (1876-1957), poet.

***

• “Pământul rodește grâul de la sine: mai întâi pai, apoi spic, după aceea grâu deplin în spic. Iar când rodul se coace, îndată trimite secera, că a sosit secerișul” (Marcu - 4, 28-29).

Așa trebuie să crească și să rodească și Cuvântul lui Dumnezeu. După cum rădăcina grăuntelui se înfinge în pământ, tot așa și noi să ne adâncim în Domnul Hristos. După cum spicul primește ploaia, căldura și lumina cerului de sus, tot așa și noi să primim darurile Duhului Sfânt, fără de care nu putem crește în adevărata viață. Cum spicul rodește pentru alții, așa să fie și viața noastră. Când spicul e plin și copt, vine secerișul. Așa e și viața noastră. “Iar când se coace rodul, îndată trimite secera, că a sosit secerișul”. Ferice de cel ce merge la groapă ca grâul copt, care la vremea lui va fi secerat” (Iov - 5, 26).

P.S. II Corinteni cap. 9, vers. 6-7: “Cel ce seamănă cu zgârcenie, cu zgârcenie va și secera, iar cel ce seamănă cu dărnicie, cu dărnicie va și secera. Fiecare să dea (nevoiașului, săracului) cum socotește inima sa, nu cu părere de rău sau de silă, căci Dumnezeu iubește pe cel care dă cu voie bună”.

Cu dragoste creștină,

părintele Ilie

articolul original.

Colocviul Național “Societăți, comunități și identități culturale. Valorizări culturale, patrimoniale, muzeale recente”, Târgu Mureș, 25-26 noiembrie 2022

25 November 2022 at 08:06
image

Secția de Etnografie și Artă Populară a Muzeului Județean Mureș organizează, în perioada 25-26 noiembrie 2022, Colocviul Național “Societăți, comunități și identități culturale. Valorizări culturale, patrimoniale, muzeale recente”. Deschiderea oficială a colocviului va avea loc astăzi, 25 noiembrie 2022, ora 10.00, în Sala Oglinzilor din Palatul Culturii. Intrarea este liberă. Programul comunicărilor în plen va fi disponibil pe site-ul muzeului.

La această manifestare cultural-științifică participă specialiști invitați din diferite centre muzeale, universitare, institute ale Academiei Române, centre pentru conservarea tradiției populare, alte instituții culturale. Se vor susține comunicări științifice, din perspectiva disciplinelor etnografie, etnologie, folclor, antropologie, etnomuzicologie, muzeologie, istorie, teologie și vor fi organizate workshopuri, prezentări de film documentar etnologic ș.a.

Întrucât anul acesta, am aniversat Centenarul încoronării suveranilor români, eveniment cu mare încărcătură simbolică, desfășurat în 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, organizatorii colocviului și-au propus un panel special pentru prezentarea unor lucrări, proiecte și expoziții care să scoată în evidență rolul monarhiei în evoluția societății românești în general, a societății rurale în special, implicarea casei regale române în evoluția și valorificarea patrimoniului cultural, inclusiv în susținerea culturii populare tradiționale.

Totodată, vor fi prezentate invitaților expozițiile temporare ale Muzeului Județean Mureș, un moment special fiind rezervat expoziției “Mureșeni în tranșeele Marelui Război”, proiectată tematic pentru a marca Centenarul Primului Război Mondial, al Marii Uniri și momentul Încoronării suveranilor români. Expoziția este găzduită de Secția de Etnografie și Artă Populară din Palatul Toldalagi.

Menționăm că în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Budapesta, în data de 3 noiembrie 2022, Societatea Pulszky - Asociația Maghiară Muzeală a decernat în cadrul competiției “Expoziția anului 2022”, - unde au concurat și au fost nominalizate șapte expoziții finaliste - premiul special expoziției “Mureșeni în tranșeele Marelui Război” pentru conceptul vizual inedit, pentru profesionalismul și diversitatea surselor folosite în redarea dramelor soldaților și civililor implicați direct sau indirect în Primul Război Mondial.

În cadrul colocviului se va decerna medalia cu titlul onorific “Meritul cultural etnografic” pentru specialiști care și-au adus un aport deosebit în cercetarea, valorificarea și salvgardarea patrimoniului cultural etnografic de-a lungul carierei profesionale desfășurate în cadrul Muzeului Județean Mureș. Evenimentul special va fi deschis publicului și va avea loc în Palatul Culturii, Sala Oglinzilor, vineri 25 noiembrie 2022, la ora 13.00.

articolul original.

Bustul lui Nicolae Bălcescu va fi dezvelit pe Bulevardul Cetății

25 November 2022 at 07:48
image

Marți, 29 noiembrie 2022, cu începere de la ora 11.00, va avea loc ceremonia de dezvelire a statuii liderului pașoptist Nicolae Bălcescu, pe Bulevardul Cetății din Târgu Mureș. Manifestarea este organizată, în colaborare, de Primăria Municipiului Târgu Mureș și Garnizoana Târgu Mureș. În cadrul ceremoniei sunt programate: prezentarea onorului, intonarea imnului de stat al României, dezvelirea statuii, oficierea serviciului religios, evocare istorică, alocuțiunile oficialităților, depunerea de coroane de flori și defilarea Gărzii de onoare. Bustul lui Nicolae Bălcescu a fost mutat din Piața Victoriei din Târgu Mureș, pe amplasamentul acestuia fiind amplasat, în vara acestui an, Grupul Statuar “Școala Ardeleană”. Actuala locație a bustului lui Nicolae Bălcescu este situată pe Bulevardul Cetății, pe amplasamentul celebrului soclu rămas gol de peste 20 de ani. (D.B.)

Dragoș Bardoși

articolul original.
❌