ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 26 November 2022Cronica Olteniei

Statul român, obligat să plătească penalități tuturor românilor față de care are datorii

26 November 2022 at 18:18

Statul român va fi obligat să plătească penalități tuturor românilor față de care are datorii. Este vorba, de exemplu, de bani încasați de ANAF din impozitul pe venit, care după regularizare se dovedește că au fost prea mulți. În acest moment, fiscul poate decide să îi țină în cont și să compenseze plați viitoare sau de multe ori se întârzie restituirea sumelor încasate în plus.

Un proiect de lege depus de deputatul Partidului Umanist Social Liberal, Steluța Cătăniciu, care urmează să fie dezbatut în Parlament, va elimina această formă de abuz. Prin această lege “cetățeanul este pus pe picior de egalitate cu statul, respectiv contribuabilul este pus pe picior de egalitate cu organul fiscal.

În acest moment există un dezechilibru major în codul de procedură fiscală. Practic, este un proiect care încearcă să dea eficiență acestui principiu fundamental al egalității în fața legii” a spus deputata Steluța Cătăniciu.

articolul original.
Before yesterdayCronica Olteniei

Craiova: Tânără agresată sexual de controlor de tren! „M-a apucat de mână, m-a înghesuit spre geam şi a încercat lucruri greu de descris în cuvinte”

25 November 2022 at 14:19

O tânără din Craiova a trecut prin momente greu de imaginat, după ce călătoria ei cu trenul a devenit un adevărat coșmar. Aceasta a fost agresată sexual de un controlor.

Tânără călătorea în interes de serviciu

Un drum cu trenul spre Braşov, în interes de serviciu, s-a transformat într-un adevărat coșmar pentru tânăra din Craiova, care a dorit să rămână anonimă, informează  gds.ro.

Aceasta a povestit că, la un moment dat, chiar înainte de a ajunge în Gara de Nord Bucureşti, controlorul a intrat în compartimentul în care era singură şi a început să o agreseze sexual. În ultimul moment, tânăra a reuşit să scape, pentru că trenul ajunsese în gară.

Tânăra a descris într-o sesizare toate cele întâmplate. 

„ În dimineaţa zilei de 18.11.2022, la orele 4.47, am plecat cu trenul IRN 79 din gara Craiova spre Bucuresti, urmând ca în Gara de Nord să schimb trenul spre destinaţia mea finală – Braşov. Când mi-am căutat locul, am constatat că era într-un compartiment gol dar, având în vedere că nu era prima dată când mergeam cu trenul spre Bucureşti, stiam că se va aglomera până acolo, aşa că nu am căutat un alt loc. La scurt timp după ce trenul s-a pus în mişcare a venit controlorul să îmi verifice biletul.

M-a întrebat unde merg (deşi pe bilet scria foarte clar), dacă fumez, daca am prieten şi ce caut singură la Braşov. I-am raspuns politicos că merg în interes de serviciu. Apoi s-a legat de legitimaţia mea de student spunând că ştampila este falsă. Până la urmă a plecat şi nu s-a mai întors. M-am gândit că era plictisit şi avea chef de vorbă aşa că nu mi s-a părut nimic ciudat. Mi-am setat alarma telefonului să mă trezească înainte să ajung la Bucureşti şi la scurt timp am adormit ”, a început tânăra povestea.

În momentul în care a sunat alarma m-am trezit şi am văzut că trenul era oprit. Buimacă de somn, am sărit în picioare crezând că am ajuns în gară. În acel moment, l-am văzut pe controlor în uşa compartimentului venind spre mine şi spunând că a venit să mă trezească. M-am întins după bagaj, iar el m-a apucat de mână, m-a înghesuit spre geam şi a încercat lucruri greu de descris în cuvinte.

Tânăra spune că a încercat să scape, însă acesta a tras-o de mână.

Gara de Nord, salvarea tinerei

„ În momentul în care am reuşit să scap şi am fugit pe coridor mi-am dat seama că acolo nu era decât un alt bărbat care, când m-a văzut, a intrat la el în compartiment (când am coborât vorbea cu controlorul şi râdeau amândoi ca şi cum se cunoşteau). L-am sunat imediat pe tatăl meu şi am stat cu el în telefon, până am ajuns în gară. Am vorbit destul de tare la telefon în speranţa că se sperie dar, totodată, îmi era frică să nu îl enervez mai tare. Având în vedere că individul (controlorul) era o namilă de om, trecut de 40 de ani, înalt cât uşa compartimentului şi cu o burtă mare, nu aş fi avut nici o şansă să mă lupt cu el şi să câştig.

Din fericire, eu am reuşit să scap, dar aşa ceva este inadmisibil. M-a agresat, m-a pupat pe gură, m-a lins pe faţă, m-a înghesuit în geam de parcă eram un obiect la dispoziţia lui. Şi cel mai tragic este faptul că parea aşa natural şi calm în tot ce făcea încât sunt convinsă că nu sunt prima lui victimă, că nu am fost doar o tentaţie de moment. În locul meu putea fi cineva mai puţin norocos, care de frica ar fi stat până la capăt. Cum spuneam … INADMISIBIL!”, a conchis tânăra.

articolul original.

ONU: Imaginile cu execuţia unor soldaţi ruşi de către trupele ucrainene sunt autentice

25 November 2022 at 14:06

O analiză preliminară efectuată de specialişti ai Biroului ONU pentru Drepturile Omului a indicat că videocliurile care prezintă o aparentă execuţie a unor soldaţi ruşi care s-au predat trupelor ucrainene într-o localitatea din regiunea Lugansk „este foarte probabil să fie autentice”, a declarat vineri responsabilul acestui organism, înaltul comisar Volker Turk, citat de Agerpres.

Misiunea noastră de monitorizare din Ucraina a efectuat o analiză preliminară care indică faptul că este foarte probabil ca aceste videoclipuri tulburătoare să fie autentice. Circumstanţele reale ale secvenţei complete a evenimentelor trebuie să fie investigate într-o manieră cât mai extinsă posibil, iar cei găsiți responsabili trebuie să răspundă în mod corespunzător”, a spus înaltul comisar Volker Turk.

Analiza pe care Misiunea (ONU) a făcut-o până în prezent subliniază necesitatea unor investigații criminalistice independente și detaliate pentru a ajuta la stabilirea exactă a ceea ce s-a întâmplat

Rusia a acuzat armata ucraineană de execuţia sumară a 12 soldaţi după publicarea unor videoclipuri în care se vede cum aceştia se predau trupelor ucrainene, în satul Makiivka (regiunea Lugansk), dar apoi apare un alt militar rus care deschide focul asupra ucrainenilor. Înregistrarea video se întrerupe acolo, dar continuă ulterior cu imagini dure în care se văd cadavrele celor 12 soldaţi ruşi aflaţi cu feţele la pământ, conform Agerpres.

articolul original.

Romsilva ofera spre vanzare peste 30 de mii de pomi de Craciun in sezonul sarbatorilor de iarna

25 November 2022 at 13:42

Peste 30 de mii de pomi de Craciun sunt oferiti spre vanzare de catre Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, prin unitatile sale teritoriale, pentru sezonul sarbatorilor de iarna.

Din cei 30.594 de pomi de Craciun pusi pe piata prin intermediul ocoalelor silvice de stat, 21.814 bucati, adica aproape 75%, sunt produsi in pepinierele silvice ale Romsilva, in cadrul unor culturi specializate, iar 8.780 provin din lucrari silvice autorizate, in urma carora se extrag exemplarele din regenerarile naturale unde exista o densitate excesiva.

Majoritatea pomilor de Craciun oferiti spre vanzare in acest an sunt din specia brad, 22.295, in timp ce restul de 8.299 de bucati sunt din specia molid sau alte specii de rasinoase.

Preturile pornesc de la 15 lei pentru un pom de Craciun specia molid cu inaltimea de pana in 1,3 metri si ajunge la 35 de lei pentru un exemplar de brad cu inaltimea intre 2 si 3 metri, cei cu inaltimi de peste 3 metri fiind considerati comenzi speciale.

Acestea sunt preturile practicate pentru pomii de Craciun achizitionati direct de persoanele fizice de la ocoalele silvice din cadrul Romsilva, iar daca pomii de Craciun sunt vanduti de unitatile din subordinea Romsilva in piete sau alte locuri amenajate, la aceste preturi se adauga si costurile de transport, manipulare si depozitare.

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva administreaza 3,13 milioane hectare paduri proprietatea publica a statului, circa 48% din padurile tarii, si asigura servicii silvice pentru circa un milion hectare de paduri aflate in alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administreaza 22 de parcuri nationale si nationale, precum si 12 herghelii de stat.

Din totalul padurilor proprietatea publica a statului, 80% detin certificarea managementului forestier in standard international.

articolul original.

Klaus Iohannis: Războiul brutal, ilegal și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei ne-a pus pe toți în fața unor provocări multiple

25 November 2022 at 13:06

Războiul brutal, ilegal și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei ne-a pus pe toți în fața unor provocări multiple, a declarat vineri, președintele Klaus Iohannis, după simpozionul internațional „The Idea of Europe”, informeaza Agerpres.

”Războiul brutal, ilegal şi nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei ne-a pus tuturor în faţă multiple provocări. Ţările noastre au fost susţinători de încredere ai Ucrainei şi aşa a fost întreaga comunitate euro-atlantică. Un lucru este clar – trebuie să păstrăm unitatea occidentală şi angajamentul strategic în faţa eforturilor reînnoite ale Rusiei de a ne diviza, inclusiv prin tentative de escaladare, penurie de alimente, şantaj energetic şi dezinformare”, a afirmat şeful statului român, la conferinţa comună cu omologii lituanian, leton şi polonez după summitul dedicat întăririi Flancului Estic al NATO, susţinerii Ucrainei şi Republicii Moldova.

El a arătat că discuţiile cu omologii săi au vizat modalităţile prin care poate continua asistenţa politică, economică, tehnică şi umanitară.

„România este aliatul UE şi NATO care are cea mai lungă graniţă cu Ucraina. Şi am fost un susţinător activ şi onest încă din prima zi, şi vom continua să fim şi pe viitor. Am prezentat acţiunile concrete şi multidirecţionale ale României. Am facilitat intrarea în România a unui număr de aproximativ 3 milioane de ucraineni, i-am primit cu braţele deschise. România a facilitat exportul a peste 7 milioane de tone de cereale din Ucraina care au tranzitat teritoriul nostru, în vederea sprijinirii economiei ucrainene şi a efortului său de război, dar şi pentru gestionarea corespunzătoare a crizei alimentare globale”, a spus Iohannis.

articolul original.

Secretarul general al NATO, intalnire cu preşedintele Klaus Iohannis si cu premierul Nicolae Ciucă

25 November 2022 at 11:04
NATO Secretary General Jens Stoltenberg speaks to the press following a meeting of the North Atlantic Council to address the explosion in Eastern Poland.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, va ajunge în România luni şi are programate întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, cu premierul Nicolae Ciucă şi cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a informat NATO, potrivit AGERPRES.

Potrivit unui comunicat transmis presei, înaltul oficial va susţine o conferinţă de presă comună cu preşedintele României (în jurul orei 17,00) şi va face declaraţii de presă alături de ministrul român al Afacerilor Externe (aproximativ ora 17,35).

In cursul zilei de marţi, conform sursei citate, Stoltenberg se va întâlni cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

Secretarul general NATO va fi prezent în România în perioada 28 – 30 noiembrie pentru a prezida reuniunea miniştrilor de Externe aliaţi, eveniment ce are loc marţi şi miercuri. De asemenea, în cursul zilei de marţi, Stoltenberg va participa la Aspen – GMF Bucharest Forum, unde va susţine un discurs.

articolul original.

Daniel Gheba: Un an de eșec al guvernării PSD-PNL-UDMR

25 November 2022 at 11:00

Astăzi, se împlinește un an de când actuala coaliție PSD-PNL-UDMR gestionează destinele noastre, ale tuturor într-o manieră care lasă de dorit! Tocmai, de aceea, am redactat acest comunicat de presă pentru a face un mic bilanț și a le prezenta românilor situația reală.

1. Inflația la sfârșitul anului 2021 era de 7,5%, iar în momentul acesta ea este de 15,9%, prognoza BNR fiind de 16,3% până la sfârșitul anului. Inflația alarmantă se reflectă întotdeauna în valoarea prețurilor.

2. Conform datelor emise de 3 mari retaileri: Kaufland, Cora și Profi, prețul produselor de larg consum a crescut cu 50% în ultimul an. Aceste produse sunt baza coșului zilnic. Cauzele tuturor acestor scumpiri de produse, pe lângă inflație este dată de costurile cu energia și costurile logistice.

3. Să analizăm câteva produse de bază pe care le consumă majoritatea românilor. Uleiul de floarea soarelui are o majorare de 50% față de aceiași dată a anului trecut. Practic, azi, nu mai găsim litrul de ulei sub 10 lei la orice brand de pe piață.

Făina de grâu de tip 000 a suferit o creștere de 13% față de aceeași dată a anului trecut, scumpirea reflectându-se în costul pâinii.

Laptele de vacă de 1l cu grăsime de 1,5 UHT are o valoare cu 28% mai mare față de anul trecut. Brânzeturile și derivatele pe bază de lapte au avut de asemenea, creșteri spectaculoase. Prețul celui mai ieftin cașcaval în retail este 47 lei/kg.
Zahărul alb are o creștere de 19% comparativ cu anul precedent. Nu mai vorbim de toate derivatele din industria alimentară care folosește acest ingredient.
4. Alte majorări semnificative: orez cu 9%, carne porc pulpă cu 9,3%, mălai cu 8%, cartofi albi la kg cu 7,7%, carne piept pui dezosat cu 7,6%, până și la mere se înregistrează o creștere de 5.1% la kg.

5. Toate aceste scumpiri sunt interconectate și cu dezastrul din sectorul energetic, cel mai prost manageriat departament al guvernului. Direct proporțional cu majorarea facturilor românilor la energie, au crescut și profiturile organismelor de stat în frunte cu NuclearElectrica. Gazele au avut o pondere de 40% creștere în ultimul an. Acum câteva zile ENEL a anunțat public părăsirea pieței din România, fără ca Ministerul Energiei să aibă vreo declarație publică pe această temă. Practic, pleacă un operator privat, urmând ca activele să fie preluate de Compania Publică de Stat din Grecia, deocamdată este la nivel de zvon. Alte ieșiri spectaculoase de pe piața energetică au fost cele ale CEZ și EXXON Mobile.

6. Ajungem și la sectorul financiar, unde arde cel mai tare buzunarele românilor. Indicele ROBOR a crescut enorm. Noiembrie 2021 acesta era de 1,5%, azi este la valoarea de 7,9%. Ratele la bănci au crescut chiar și cu 80%. Cei care au credite ipotecare sunt dur loviți de aceste măriri.
Un scurt exemplu ar fi edificator: la un credit ipotecar de 200.000 de lei pe 30 ani, dacă în luna noiembrie 2021 se plătea o rată de 1.136/lună, în noiembrie 2022 s-a ajuns la o rată de 1.903 lei/lună. La un credit ipotecar de 300.000 de lei pe 30 de ani, rata în luna noiembrie 2021 era de 1.703 lei/lună, în timp ce în luna noiembrie 2022 s-a ajuns la 2855 lei/lună.

Aceasta este o prezentare succintă a bilanțului guvernării PSD-PNL-UDMR la un an de când conduce destinele României.

D e p u t a t

Sorin-Daniel Gheba

articolul original.

Nicolae Ciuca: Partidul Naţional Liberal lansează astăzi platforma „Guvernare responsabilă”

25 November 2022 at 10:44

Premierul Nicolae Ciuca a anuntat vineri ca Partidul Naţional Liberal lansează astăzi platforma „Guvernare responsabilă”.

”Contextul global în care ne regăsim astăzi este dificil și imprevizibil, cu multiple crize suprapuse și efecte în lanț, pe care trebuie să le gestionăm atent.

Misiunea PNL la guvernare este de a repara, a construi și a moderniza, cu responsabilitate și viziune pe termen lung. Guvernul pe care îl conduc a implementat, în ultimul an, măsuri importante pentru a oferi sprijin oamenilor și mediului de afaceri, a crește investițiile și absorbția fondurilor europene, pentru a demara reformele esențiale în domenii cheie ale statului și a făcut eforturi constante și consistente pentru realizarea obiectivului de țară, aderarea la Spațiul Schengen.

Partidul Naţional Liberal lansează astăzi platforma „Guvernare responsabilă”, unde veți regăsi cele mai importante măsuri adoptate în ultimul an, pentru români și pentru România, în acest context dificil.”

articolul original.

USR Dolj: Daniel Gheba a prezentat ”Cartea neagră a guvernării” PSD-PNL-UDMR

25 November 2022 at 09:58

Deputatul USR Dolj, Daniel Gheba a prezentat vineri, in conferinta de presa, ”Cartea neagră a guvernării” PSD-PNL-UDMR.

Astazi se implineste un an de cand actuala coalitie PSD-PNL-UDMR guverneaza intr-o maniera care lasa de dorit, tocmai de aceea sustinem o conferinta de presa pentru a face un mic bilant  si a prezenta situatia reala. Sursele pe care le am sunt surse oficiale: INS, BNR si Consiliul Concurentei. In prmul rand pot sa va spun ca inflatia la finalul anului 2021 a fost de 7,5%, iar pana la finalul anului 2022, prognoza BNR anunta ca vom ajunge la o inflatie de 16%. Potrivit celor mai mari trei retaileri, preturile de consum au crescut cu 50% la produsele de baza. Cauzele acestor scumpiri de produse sunt costurile cu energia si costurile de logistica – transport si costul ridicat la carburanti”, a declarat deputatul USR.

Nu doar preturile la produsele de baza au crescut, ci si ratele la banci

”Indicele ROBOR a crescut enorm. In decembrie 2021 indicele ROBOR era de 1,5%, iar in acest moment valoare indicelui ROBOR este de 7,8%. Toate aceste cresteri ale ratelor la banci influenteaza pe cetatenii cu credite. Va dau un exemplu, la un credit ipotecar la un credit de 300 000 lei , pe 30 de ani, in noiemvrie 2021, cetateanul platea 1700 de lei, iar in acest moment plateste 2885 de lei”, a declatrat deputatul USR, Daniel Gheba.

articolul original.

Marinel Florescu (PNL Craiova): Incetarea acestui contract este un mare insucces al Primariei Craiova! S-a pierdut ocazia modernizarii depoului de tramvaie

25 November 2022 at 09:33

Incetarea contractului de finanţare aferent proiectului „Modernizare depou şi Modernizarea staţiilor de redresare pentru alimentarea electrică a tramvaielor – Faza 2 – Modernizare depou tramvaie”este un mare insucces al Primariei Craiova, a declarat, joi, in sedinta de CLM, consilierul liberal Marinel Florescu.

”Incetarea acestui contract intre Ministerul Dezvoltarii si Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia si primaria Craiova, dupa parerea mea, este un mare insucces al Primariei Craiova. S-a pierdut ocazia modernizarii depoului de tramvaie si a statiilor de alimentare si au mai trecut inca trei ani, s-au pierdut, practic, inca trei ani. Consecintele le vom vedea in transportil public in Craiova cu tramvaiul. Asta e siuatia, eu ma voi abtine, pentru a nu fi parte la acest insucces. Doamna primar, timpul trecut nu ni-l mai da nimeni inapoi, iar faptul ca acest proiect a inceput tarziu, pe programul financiar pe bugetul 2014-2020, noi am depus proiectul in 2019, aproape ca stiam de la inceput ca nu pre mai este timpul necesar, dar asta e alta discutie si ne apartine noua, primariei Craiova, faptul ca l-am depus tarziu, nu schimbarilor de pret”, a declarat Marinel Florescu, consilier local PNL.

articolul original.

Dolj: Aproape 16.000 de imobile din 15 comune din județul Dolj au fost înregistrate în evidențele de cadastru și carte funciară

25 November 2022 at 07:36

Aproape 16.000 de imobile din 15 comune din județul Dolj au fost înregistrate în evidențele de cadastru și carte funciară, gratuit pentru cetățeni, prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF).

Lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților au fost finanțate atât din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj, cât și din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020 (POR).

Cele 15.803 de noi cărți funciare au fost deschise pentru comunele Catane – 247 de imobile, Dăbuleni – 259 de imobile, Dioști – 4.741 de imobile, Gângiova – 1.567 de imobile, Ghindeni – 454 de imobile, Gighera – 1.552 de imobile, Gogoșu – 1.209 de imobile, Murgași – 619 imobile, Piscu Vechi – 362 de imobile, Rojiște – 1.160 de imobile, Seaca de Pădure – 1.467 de imobile, Șimnicu de Sus – 250 de imobile, Tălpaș – 209 imobile, Vârvoru de Jos – 1.288 de imobile și Vela – 419 de imobile.

Lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților au vizat o suprafață totală de 8.188,7747 de hectare și au fost finanțate din veniturile proprii ale ANCPI, dar și din fonduri europene (comuna Dioști).

În prezent, din totalul de 111 de UAT-uri din județul Dolj, au fost cadastrate în proporție de sută la sută șase unități administrativ-teritoriale: Coțofenii din Dos, Drănic, Goicea, Mischii, Brădești și Pielești. Pentru ultimele două comune, finanțarea a fost asigurată din fonduri europene, prin POR 2014 – 2020. În alte 99 de localități se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivel de UAT, cât și pe sectoare cadastrale.

Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. PNCCF este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de aproximativ 312 milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, altă sursă de finanțare poate fi bugetul local.

Totodată, ANCPI este beneficiarul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, care completează obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrărilor de cadastru pentru 5.758.314 de hectare din 660 de UAT-uri situate în zone rurale ale României. Valoarea totală a proiectului este de 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 de euro reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46.933.673 de euro – cofinanțare de la bugetul de stat.

articolul original.

Deputat Stefan Stoica, presedintele PNL Dolj: Am convingerea că împreună cu echipa de consilieri ai PNL Craiova vor identifica problemele din municipiu și vor veni cu cele mai bune propuneri pentru a răspunde așteptărilor craiovenilor

24 November 2022 at 19:22

Deputatul Nicolae Giugea a fost ales, joi, preşedinte al Organizatiei PNL Craiova, în cadrul şedinţei Comitetului de Coordonare Local al PNL Craiova. Astfel,  in cadrul evenimentului, presedintele PNL Dolj, deputatul Stefan Stoica, i-a urat mult succes noului presedinte al PNL Craiova. 

”Pentru noua conducere a PNL Craiova, care are doi ani de zile sa lamureasca opinia publica, cetatenii Craiovei, ca PSD- ul conduce din 2012 municipiul Craiova si de fiecare data au avut o majoritate confortabila sa poata sa-si duca la indeplinire proiectele. Avem 10 ani de administratie locala PSD, condusa de Olguta Vasilescu, mai are 2 ani de zile, deci 12 ani. Orice primar destoinic, gospodar, bine intentionat, cred ca se va mandri, dupa 3 mandate cu multe ralizari, dar acestea nu se vad. Nu vedem aceste lucruri. Este sarcina Organizatiei PNL Craiova, care de astazi va fi condusa de Nicolae Giugea, a echipei de consilieri si Biroului Permanent Local. Avem oameni pregatiti, specialisti, oameni care au activat in regiile craiovenine, oameni care sunt satui de multe lucruri care se intampla in neregula in regiile craiovene si care cred ca vor avea pozitii corecte, pozitii care vor corecta actuala administratie a orasului. Incepând din această seară deputatul Nicolae Giugea este noul președinte al PNL Craiova! Îi urez mult succes și am convingerea că împreună cu echipa de consilieri ai PNL Craiova vor identifica problemele din municipiu și vor veni cu cele mai bune propuneri pentru a răspunde așteptărilor craiovenilor. !”, a declarat, joi, presedintele PNL Dolj, Stefan Stoica.

articolul original.

Organizația PNL Craiova și-a ales un nou președinte

24 November 2022 at 18:58

Organizaţia municipala PNL Craiova și-a ales noul președinte, în cadrul şedinţei Comitetului de Coordonare Local al PNL Craiova, eveniment ce a avut loc joi, 24.11.2022, cu participarea a 312 de delegați.

La evenimentul desfășurat la Ramada Plaza, alături de liberalii craioveni s-au aflat președintele PNL Dolj, deputatul Ștefan Stoica și deputatul Gigel Știrbu – vicepreședinte regional PNL. În urma votului exprimat de cei prezenți deputatul Nicolae Giugea a fost ales în funcția de președinte al PNL Craiova.

În cadrul ședinței, cei prezenți au subliniat faptul că, pe plan local, PNL este în opoziție față de actuala administrație PSD a orașului.

Ștefan Stoica – președinte PNL Dolj

Proiectele pe care actuala adminstrație PSD a Craiovei le derulează nu au nicio legătură cu interesul public, ci doar cu bunul plac al unei singure persoane. În plus, ceea ce este în totală contradicție cu principiile liberale, nimic nu este transparent, iar cheltuielile nu sunt niciodată aduse la cunoștința publicului. Este sarcina organizației Craiova a PNL să stabilească viitoarea strategie pentru a contracara această situație.”

Gigel Știrbu – vicepreședinte regional PNL

Putem spune că de aici plecăm în competiția din 2024, iar din ceea ce văd astăzi aici, clar aveți o organizație foarte puternică și, în mod sigur, puteți da viitorul primar al Craiovei în 2024.”

Nicolae Giugea – președinte PNL Craiova

Craiova este singurul mare oraș al României pe care PSD-ul nu l-a pierdut. Încă. PSD-ul conduce Oltenia de 30 de ani și rezultatele se văd. Craiova este singurul mare oraș care se depopulează. Noi, liberalii, ne propunem să dezvoltăm orașul, să atragem investitori capabili să creeze locuri de muncă bine plătite care să îi facă pe craioveni să nu mai plece.”

Biroul de presă al PNL Dolj

articolul original.

Premierul Nicolae Ciucă, la conferinţa naţională ”Comunismul românesc”: Trebuie să fim atenți să nu permitem nașterea și dezvoltarea germenilor unor noi regimuri autoritare sau totalitare în chiar sânul democrației occidentale pe care dor

24 November 2022 at 10:11

„Trebuie să arătăm de unde vine pericolul într-o societate şi să luptăm cu toată forţa noastră împotriva oricăror forme de politică iliberală, populistă, revizionistă sau naţional extremistă”, spune Nicolae Ciucă la conferinţa „Comismul românesc”.

”Vreau să fac o precizare: prezența mea în cadrul acestui eveniment reflectă două calități oficiale; pe de o parte, mă aflu alături de dumneavoastră în calitate de prim-ministru al Guvernului României, un stat european care a trecut prin tranziția de la regimul totalitar comunist la regimul democratic de tip occidental, care este pregătit acum pentru a fi parte integrantă din marea familie a democrațiilor occidentale. Mesajul pe care trebuie să-l ducem mai departe este că instituțiile statului român sunt instituții democratice, ancorate ferm în parcursul european și transatlantic al României, singurul drum către pacea socială și bunăstarea economică. Pe de altă parte, mă aflu alături de dumneavoastră în calitate de președinte al Partidului Național Liberal, singurul partid istoric care a reușit să coreleze trei dimensiuni esențiale: a supraviețuit ororilor regimurilor totalitare din România, în special ororilor regimului comunist, care a distrus elita politică, economică și intelectuală care a fondat România Mare; s-a reînființat imediat după căderea regimului comunist, în zorii democrației postdecembriste și, cel mai important, s-a dezvoltat și s-a consolidat pe parcursul ultimelor trei decenii, prin participarea constantă la guvernarea țării. Viziunea liberală este opusul viziunii totalitare asupra societății”, spune Nicolae Ciucă, citat de stiripesurse.ro, la evenimentul de deschidere a Conferinței naționale „Comunismul românesc”, citat de

El afirmă că între democrația liberală și totalitarism este o diferență de esență.

„Mesajul pe care trebuie să îl ducem mai departe este că istoria nu poate fi uitată. Istoria este parte din identitatea noastră și istoria ne învață ce trebuie să facem pentru a păstra libertatea ființei umane ca fundament al existenței noastre în cadrul unei societăți democratice și a unui stat european. Doamnelor și domnilor, comunismul a venit în România prin violență, odată cu tancurile sovietice. A fost un regim fără fundament în cadrul structurii sociale, care nu avea nimic în comun cu structura culturii tradiționale și cu aspirațiile societății românești. Regimul comunist a fost un implant sovietic străin societății românești. Comunismul a fost impus și plasat ca o expresie a ocupației sovietice până în anul 1958, ulterior, ca marcă a dominației URSS asupra societății românești. Ca orice regim totalitar, bazat pe o ideologie care se fundamentează pe un conflict esențial imaginar, regimul comunist din România a fost un regim criminal, a urmărit disoluția și uniformizarea în mediocritate a comunităților tradiționale românești, a aplatizat societatea, a lăsat-o fără elită și intelectualitate. Practic, elita politică, economică și intelectuală a națiunii a fost desființată și mutată în închisori politice, deportată în Bărăgan și în lagăre de muncă. Elita societății a fost exterminată prin execuții sumare decise de odioasele tribunale ale poporului sau prin deportări directe în Siberia. Timp de 44 de ani, comunismul a distrus în mod sistematic fibra neamului românesc, a încercat să distrugă credința strămoșească, a limitat și dirijat elitele nou create, a construit regimuri represive succesive și dictaturi uni-personale”, adaugă Ciucă.

El menționează că „trebuie repetat cu putere și convingere, ca să audă și să înțeleagă întreaga societate românească: regimul comunist din România a fost un regim criminal, pentru că a urmărit să distrugă libertatea și demnitatea unei națiuni prin opresiune, suspiciune și violență”.

„Regimul comunist din România a fost un călău și poporul român a fost victima sa. Să nu uităm acest lucru niciodată. În aceeași măsură, ca toate celelalte regimuri totalitare, regimul comunist a condus la distrugerea morală și politică a națiunii. De fiecare dată când voi avea ocazia, voi spune răspicat toate aceste adevăruri, așa cum am făcut recent, la Sighet, la Memorialul Durerii și la Troița Brătienilor, în Cimitirul Săracilor și la comemorarea a 35 de ani de la revoltele de la Brașov, în Parlament. Există riscul ca urmele și memoria comunismului din România să se estompeze. Efectele ar fi dezastruoase. Uitarea răului face ca răul să triumfe din nou. Trebuie să fim atenți să nu permitem nașterea și dezvoltarea germenilor unor noi regimuri autoritare sau totalitare în chiar sânul democrației occidentale pe care dorim să o consolidăm. De aceea, prin astfel de activități ca cele pe care le organizați dumneavoastră, prin astfel de discursuri asumate la nivel oficial și prin acțiuni concrete de consolidare a democrației trebuie să arătăm de unde vine pericolul într-o societate și să luptăm cu toată forța noastră împotriva oricăror forme de politică iliberală, populistă, revizionistă sau național extremistă. Trebuie să ţinem vie memoria perioadei regimului comunist din România. Este parte din istoria noastră contemporană, pe care o împărtășim cu toții, atât cei care s-au născut și au trăit în acel regim, cât şi cei care s-au născut în libertate și nu au cunoscut niciodată ororile unui asemenea regim opresiv și distructiv”, menționează premierul.

articolul original.

Programul de lucru al Poştei Române în perioada 30 noiembrie – 2 decembrie 2022

24 November 2022 at 07:44

Compania Naţională Poşta Română informează că în zilele de miercuri, 30 noiembrie și joi, 1 decembrie 2022, toate oficiile poştale din mediul urban şi rural vor fi închise.

Programul anunţat este în conformitate cu prevederile Codului Muncii, potrivit cărora ziua de 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României, precum și ziua de 1 decembrie – Ziua Națională a României sunt declarate zile de sărbătoare legală, în care nu se lucrează.

Astfel, programul de lucru al subunităților poștale va fi următorul:

Miercuri, 30 noiembrie – toate subunitățile poştale din mediul urban şi rural vor fi închise;
Joi, 1 decembrie – toate subunitățile poştale din mediul urban şi rural vor fi închise;
Începând de vineri, 2 decembrie – toate subunitățile poştale din mediul urban şi rural vor avea program normal de lucru.

Ca urmare a programului anunţat, este posibil ca trimiterile poştale prezentate în această perioadă să înregistreze timpi mai mari de circulaţie.

articolul original.

Daniel Gheba, intalnire cu reprezentanții Camerei de Comerț a Greciei: Discuțiile au vizat acțiuni de promovare a produselor și producătorilor agricoli din județul Dolj

24 November 2022 at 07:34

Din calitatea de membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Elenă, am avut deosebita plăcere de a participa la o întâlnire cu reprezentanții Camerei de Comerț a Greciei, domnul Christodoulos Seferis (Președinte) și Doamna Anamaria Diaconescu (Director).

Discuțiile au vizat acțiuni de promovare a produselor și producătorilor agricoli din județul Dolj precum și posibilități de colaborare între aceștia și companiile elene.

Un al subiect abordat a fost sprijinirea învățământul dual prin implicarea companiilor în procesul educațional, contribuind astfel la adaptarea programelor de studiu la piața muncii, stagii de practică în țară și străinătate, susținerea financiară a elevilor, prin burse profesionale și oportunitți de angajare a absolvenților. Au fost vizate în special învățământul agricol, calificările în turism și HoReCa.

Întâlnirea s-a finalizat cu o invitație adresată membrilor Camerei bilaterale de comerț româno-elenă de a vizita județul Dolj la începutul anului viitor. Alături de noi a fost și domnul Alexandru Gâdiuță, viceprimar al Sectorului 6, București.

articolul original.

Presedintele Klaus Iohannis, despre varianta amânării unei decizii privind intrarea României în Schengen: „Dacă nu reuşim până pe 8 decembrie să avem o certitudine, e posibilă amânarea deciziei cu o lună sau două luni” espre varianta amâ

23 November 2022 at 14:52

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Riga, că, dacă până la Consiliul JAI din 8 decembrie nu există o certitudine pentru un vot favorabil privind accederea României la Schengen, este posibilă o amânare a acestei decizii cu o lună sau două, informeaza Agerpres.

El precizează că ministrul de Interne, Lucian Bode, va merge la Viena „să aibă întâlniri tehnice, clare cu omologul de acolo”.

„Cred că s-a vehiculat prea repede termenul de 8 decembrie ca termen final. 8 decembrie este prima posibilitate când această chestiune poate fi discutată. Interesul meu, al nostru este ca atunci când se votează să avem un vot clar pentru accesul la Schengen. Nu e util să forțăm un vot care nu este, poate, cel așteptat. Șansele României sunt relativ bune. Sunt state membre care mai au întrebări pentru noi, pentru sistemul Schengen… Sunt întrebări legitime și noi suntem pregătiți să dăm răspunsurile. Este de dorit ca până la Consiliul JAI întrebările să primească răspuns. Dacă din varii motive nu vom reuși până pe 8 decembrie să avem o certitudine că lucrurile sunt clare, există posibilitatea ca această decizie să fie amânată cu o lună sau cu două luni până când toată lumea va fi convinsă că nu suntem o vulnerabilitate”, încheie președintele.

România este dispusă şi pregătită să ofere răspunsuri ţărilor care mai au întrebări cu privire la Schengen.

„Sunt întrebări legitime şi noi suntem dispuşi şi pregătiţi să dăm răspunsurile. Aşa putem acum să răspundem de exemplu prietenilor olandezi că MCV a fost ridicat şi această barieră nu mai există. Avem pentru toţi cei interesaţi cele două seturi de experţi care au verificat pregătirea României şi au găsit ambele runde de experţi că suntem foarte bine pregătiţi. Nu avem flux migratoriu, asta pentru prietenii austrieci, iar pentru cei din Suedia care au avut anumite întrebări care s-au referit mai mult la colaborarea poliţienească putem să le spunem nu doar că suntem pregătiţi aşa psihic, suntem pregătiţi cu oameni, deci suntem chiar pregătiţi şi au existat şi până acum programe care au dat rezultate bune. Suntem dispuşi să le extindem. Noi nu doar spunem că Spaţiul Schengen devine mai sigur dacă România intră, noi dovedim acest lucru şi vom dovedi şi în continuare”, a afirmat Iohannis.

articolul original.

Nicolae Ciucă: Am primit cu satisfacție raportul misiunii voluntare complementare de evaluare privind implementarea de către România a acquis-ului Schengen

23 November 2022 at 12:43
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, după publicarea raportului misiunii voluntare complementare de evaluare privind implementarea de către România a acquis-ului Schengen, că pentru Guvernul României reconfirmarea, prin raportul publicat astăzi, a faptului că îndeplinim cerințele prevăzute de acquis-ul Schengen în domeniile vizând politica de vize și protecția datelor, precum și a faptului că România este deosebit de activă în cooperarea judiciară în materie penală cu restul partenerilor europeni, reprezintă o nouă validare a meritelor noastre pentru a adera la Schengen.
”Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă: Am primit cu satisfacție raportul misiunii voluntare complementare de evaluare privind implementarea de către România a acquis-ului Schengen, publicat astăzi, raport care consemnează evaluările foarte bune ale experților europeni în urma vizitei pe care aceștia au avut-o în România și la Istanbul, la 17 noiembrie 2022.
Pentru Guvernul României, reconfirmarea, prin raportul publicat astăzi, a faptului că îndeplinim cerințele prevăzute de acquis-ul Schengen în domeniile vizând politica de vize și protecția datelor, precum și a faptului că România este deosebit de activă în cooperarea judiciară în materie penală cu restul partenerilor europeni, reprezintă o nouă validare a meritelor noastre pentru a adera la Schengen.
Ne bucură să constatăm că experții europeni au apreciat în mod special modul în care țara noastră respectă cu strictețe legislația și procedurile europene, făcând dovada unei infrastructuri tehnice exemplare, precum și a unei pregătiri solide și performante a personalului care gestionează aceste domenii, conform standardelor Schengen.”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
articolul original.

Parlamentul a adoptat legea privind plafonarea prețului la energie electrică! Noile plafoane de la 1 ianuarie 2023

23 November 2022 at 11:14

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, legea privind plafonarea prețurilor la energie electrică. Astfel, clienții casnici vor plăti 0,68 lei/kWh pentru un consum mediu lunar care este mai mic de 100 KWh inclusiv, informeaza stiripesusrse.ro

De exemplu, a fost propus și adoptat un amendament PSD prin care beneficiază de prețul plafonat de 0,68 lei/KWh, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022-31 decembrie 2022 de către clienţii casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0-100 KWh inclusiv, următorii clienți:

1. clienții casnici al căror consum lunar este cuprins între 0-100 KWh inclusiv

2. clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri și a unei declaraţii pe propria răspundere. Prețul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate.

3. clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, în baza unei cereri și a unei declaraţii pe propria răspundere. Prețul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate.

articolul original.
❌