ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 6 October 2022Cotidianul

Bube pe plafonarea prețului pentru lemn de foc

6 October 2022 at 18:35
By: (D.N.)

Măsura plafonării preţului pentru lemnul de foc ar putea conduce la efecte nedorite, opuse celor scontate, precum dispariţia comerţului cu lemn de foc paletizat din oferta marilor retaileri, blocaje majore, rezilieri de contracte în segmentul de exploatare, cu efect în crearea unui deficit de resursă de lemn în piaţă, susţine Asociaţia Industriei Lemnului – Prolemn.

„Operatorii economici care au cumpărat lemnul pe picior cu 400 lei/mc nu îl vor putea vinde tot cu 400 lei/mc după cheltuieli de exploatare, transport, depozitare, paletizare”, potrivit unei analize realizată de Prolemn cu privire la impactul măsurii de plafonare a preţurilor pentru lemnul de foc.

Totodată, printre efectele plafonării preţurilor pentru lemnul de foc se mai află creşterea deficitului de aprovizionare în zonele de câmpie.

„Este normal să existe un ecart de 250 lei/mc între preţurile lemnului de foc la drum auto forestier şi cel dintr-un depozit de câmpie, ecart dat de costurile de transport şi distribuţie”, susţin reprezentanţii organizaţiei.

Instituţiile publice, printre care şcoli şi primării din mediul rural, care încheie contracte de aprovizionare pe SEAP, vor rămâne fără furnizori, susţin reprezentanţii organizaţiei.

„Diferenţele mari de pe piaţa internă şi pieţele europene pentru lemn de foc şi peleţi vor conduce la creşterea exporturilor, amplificând deficitul de pe piaţa internă. Operatorii economici pot opta pentru soluţii de avarie, optând pentru a trece pe facturile de lemn de foc separat marfa şi serviciile adiţionale (de tăiere, despicare, paletizare), servicii cu TVA de 19% faţă de 5% la lemnul de foc, ceea ce ar putea creşte preţul final plătit de populaţie”, atrage atenţia Asociaţia.

Conform analizei, deficitul de lemn de foc conduce la direcţionarea resursei de lemn care ar putea fi folosită de industrie către lemn de foc, cu pierderi uriaşe pentru economia naţională şi bugetul statului. Astfel, costurile sunt plătite în final tot de populaţie, prin preţurile produselor din lemn, acestea regăsindu-se cu marje de creştere cu 40% în topul creşterilor de preţuri ale producţiei industriale.

În viziunea AIL – Prolemn, soluţia nu este plafonarea preţurilor lemnului de foc, ci asigurarea necesarului de resursă de lemn care să echilibreze cererea şi oferta. Aceasta este perfect fezabilă şi sustenabilă pe termen lung în condiţiile în care România recoltează comercial 33% din creşterea pădurii, faţă de o medie europeană de 67%, aşa cum arată recentul studiu PricewaterhouseCoopers.

Explozia preţurilor energiei şi gazului a condus la o cerere crescută pentru resurse alternative, prima opţiune dovedindu-se a fi lemnul de foc şi peleţii. În toate ţările europene, în contextul crizei energetice, a fost semnalată o cerere crescută de lemn de foc, alternativa energetică cea mai ieftină, care oferă în acelaşi timp securitate energetică în contextul temerilor privind blocajele în alimentarea cu gaz.

Potrivit organizaţiei, în România, aproximativ jumătate din gospodării se încălzesc cu lemne, totalizând 3,5 milioane gospodării, cu un consum mare de resursă estimat la 14 milioane de tone în Strategia Energetică Naţională.

Din acest consum, 6,5 milioane mc provin ca lemn brut din masa lemnoasă recoltată din păduri, aproximativ 2,2 milioane mc din deşeuri din prelucrarea lemnului, iar diferenţa este autoconsum din proprietăţi private şi vegetaţie din afara fondului forestier.

Totodată, consumul de peleţi pe piaţa internă este estimat la 200.000 tone anual, faţă de o producţie de 600.000 tone anual, diferenţa de producţie neacoperită de cererea pe piaţa internă fiind exportată, determinând particularităţi pe acest segment de piaţă.

„Se estimează în 2022 o cerere crescută de lemn de foc de minim 10-20% faţă de anii anteriori pe piaţa internă, chiar şi gospodării care dispun de încălzirea pe gaze sau pompe de căldură optând pentru o încălzire de siguranţă şi mai economică pe lemn de foc. România recoltează comercial doar 33% din creşterea pădurii faţă de o medie europeană de 67%, situându-se cu un indice de recoltă comercială de sub 3 mc/an/ha, în coada ţărilor europene”, se menţionează în comunicat.

Creşterea preţurilor la lemnul de foc în România, pe piaţa liberă, a fost în 2022 de aproximativ 40%, o creştere moderată faţă de dublarea preţurilor în cvasitotalitatea ţărilor europene.

În România, există o pondere mare de repartizare de lemn de foc la preţuri controlate administrativ. În această situaţie se regăsesc volumele de lemn de foc furnizate de RNP – Romsilva, unităţi administrativ teritoriale proprietare de pădure (1,2 milioane hectare) şi forme asociative de proprietate (800.000 ha pădure), cu preţuri ale lemnului de foc pentru comunităţile locale de 250-350 lei, mult mai mici decât cele de pe piaţa liberă.

Pe piaţa liberă, preţurile variază între 500 lei/mc la drum forestier în zona de munte, 700-750 lei/mc în zona de câmpie şi peste 8-900 lei/mc pentru lemnul de foc paletizat, uscat, în oferta marilor retaileri.

„Această mare diferenţiere a preţurilor lemnului de foc, pe care o întâlnim şi pe toate pieţele vestice, corespunde preţurilor de despicare, paletizare, stocare pentru uscare, transport, distribuţie”, susţin reprezentanţii organizaţiei.

Balanţa lemnului din România arată un deficit de aprovizionare a pieţei, necesarul fiind estimat la 12 milioane mc pentru industria lemnului şi minim 10-12 milioane pentru lemn de foc, excluzând din necesar deşeurile utilizate ca resursă energetică din industria lemnului. Astfel, rezultă un necesar în piaţă de minim 22-24 milioane mc recoltă anuală, faţă de o recoltă actuală în jur de 20 milioane mc.

Posibilitatea actuală de recoltă a pădurilor României este de minim 25 milioane mc, dar acest volum nu este recoltat datorită unor blocaje administrative, lipsei de investiţii în accesibilizarea pădurilor şi efectuarea limitată a lucrărilor de îngrijire a pădurii, spun reprezentanţii Prolemn.

În acest context, impactul plafonării preţurilor lemnului de foc la 400 lei/mc inclusiv TVA poate conduce la unele efecte, precum: rezilierea contractelor de achiziţie masă lemnoasă pe picior de către operatorii economici de exploatare, preţurile medii actuale situându-se în jurul valorii de 400 lei/mc.

„Pornind de la această valoare medie de achiziţie a lemnului pe picior şi adăugând costurile de exploatare, costul minim al lemnului de foc la drum forestier este în jurul valorii de 480-500 lei/mc, practic operatorii economici de exploatare fiind nevoiţi să rezilieze contractele de achiziţie, cu consecinţa pierderii garanţiilor de bună execuţie a contractelor şi excluderea de la participarea la licitaţii pentru trei luni, cu efect imediat într-un blocaj de anvergură a sectorului de exploatare a lemnului”, precizează aceştia.

Comerţul modern cu lemn de foc va fi cel mai afectat, distribuţia lemnului de foc sub formă paletizată, lemn uscat, care necesită procesare suplimentară şi costuri de distribuţie practic devine total neeconomică. Lemnul de foc ar putea să dispară complet din oferta marilor retaileri, creând disconfort pentru aprovizionarea populaţiei urbane.

Preţurile plafonate la un nivel artificial de mic în România pot conduce la o creştere a exporturilor de lemn de foc, exporturi practic inexistente până în prezent.

„Între segmentele cele mai afectate este valorificarea deşeurilor din industria lemnului care se utilizează ca resursă de încălzire. Aceste deşeuri nu beneficiază de cota redusă de TVA de 5% pentru lemnul de foc, se vând cu cota de TVA de 19%. Aceste deşeuri au o valoare energetică foarte bună, adesea premium, pentru că sunt uscate prin prelucrarea lemnului. Plafonate la 400 lei/mc inclusiv TVA de 19% ar putea să nu mai ajungă la populaţie, operatorii economici fiind forţaţi să caute alte valorificări”, mai spun autorii analizei.

Pe de altă parte, instituţiile publice, care achiziţionează lemn de foc prin SEAP, se pot regăsi în situaţia de a nu mai avea nici o ofertă. În special vor fi afectate primăriile şi şcolile din mediul rural.

Operatorii economici vor fi tentaţi să găsească soluţii de avarie pentru a putea continua activitatea, între care a vinde formal alte sortimente decât lemnul de foc sau a diferenţia pe factură preţul lemnului de foc şi al serviciilor de transport, paletizare, distribuţie, cu efect în scumpirea produselor pentru populaţie. Lemnul de foc are o cotă de TVA redusă la 5%, serviciile şi alte produse din lemn o cotă de TVA de 19%. Efectul în piaţă poate fi contrar celui scontat, cu o creştere a preţului final pentru lemnul de foc de 10-14 %.

Un efect cert va fi şi cel de creştere a evaziunii fiscale, prin încasarea cotei de preţ peste cel plafonat neînregistrat. Un control strict şi aplicarea de sancţiuni pe această zonă poate inhiba comerţul cu lemn de foc.

„Aşa cum Asociaţia Industriei Lemnului a arătat, soluţia corectă nu este plafonarea preţurilor, ci asigurarea necesarului de lemn pe piaţă, care să echilibreze cererea şi oferta. Deficitul de resursă de lemn pe piaţă, amplificat de cererea crescută de lemn de foc, se datorează faptului că lucrările de recoltare sunt blocate de măsuri administrative şi birocratice în toate direcţiile. Dacă înţelegem şi acceptăm acest fapt simplu, soluţiile concrete pe care Asociaţia Industriei Lemnului – Prolemn le propune autorităţilor urmează logic”, susţine aceasta.

Astfel, RNP Romsilva a anunţat un volum recoltat foarte scăzut în acest an – 5,5 milioane mc în primele 8 luni ale anului 2022, faţă de 10 milioane mc în tot anul 2021. Cauza este rezervarea administrativă a 50% din resursa de masă lemnoasă a Regiei pentru exploatare în regim propriu. Soluţia evidentă este scoaterea la licitaţie a unor volume mai mari de lemn pe picior, care să fie exploatate de alte companii din sector şi să ofere resursă populaţiei şi industriei.

„Invităm Guvernul României să analizeze această evaluare de impact a măsurilor de plafonare a preţului lemnului de foc cu considerarea măsurilor propuse pentru asigurarea necesarului resursă de lemn atât pentru populaţie, cât şi pentru industria lemnului”, afirmă reprezentanţii Prolemn.

articolul original.

AIEA nu recunoaște ce vrea Vladimir Putin

6 October 2022 at 17:51
By: (S.P.)

Centrala nucleară din Zaporojie este considerată a fi o instalație ucraineană, a declarat joi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, în timpul unei vizite la Kiev.

„Aceasta este o chestiune care are legătură cu dreptul internațional… dorim ca războiul să înceteze imediat și, desigur, poziția AIEA este că această instalație este o instalație ucraineană”, a spus Grossi.

După discuțiile din capitala ucraineană, Rafael Grossi se va deplasa la Moscova pentru a se întâlni cu oficiali ruși.

Rusia a preluat controlul asupra centralei din sudul Ucrainei în martie, la scurt timp după invadarea țării, iar apoi a anexat regiunea. Totuși, personalul ucrainean continuă să o opereze.

Bombardamentele și daunele din apropierea amplasamentului, pentru care atât Ucraina, cât și Rusia s-au acuzat reciproc, au provocat îngrijorări cu privire la siguranța centralei.

Miercuri, președintele Vladimir Putin a semnat un decret prin care a stabilit că Rusia preia uzina. Ministrul ucrainean de Externe a declarat că decretul lui Putin este „nul și neavenit”.

articolul original.

Război total între șeful ANPC și Blue Air

6 October 2022 at 17:12
By: (V.S.)

Conducerea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor susține că reprezentanții Blue Air aruncă petarde cu fum pentru a distrage atenția după ce au păcălit câteva sute de mii de pasageri. Replica apare după ce șeful ANPC a fost acuzat de companie că a făcut declarații false.

Blue Air a formulat o plângere penală, înregistrată la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, și susține că președintele ANPC, Horia Constantinescu, a făcut declarații false. În replică, Constantinescu vorbește despre o diversiune a reprezentanților Blue Air.

„După ce au păcălit cu bună știință câteva sute de mii de pasageri, după ce nu au rambursat câteva zeci de milioane de euro, după ce n-au respectat niciuna dintre măsurile stabilite de către Autoritatea noastră, iată că singurul lucru pe care dovedesc că pot să-l facă este să arunce petarde cu fum pentru a distrage atenția de la ceea ce cu adevărat au făcut”, scrie în anunțul făcut joi de ANPC.

Șeful ANPC mai spune că a avertizat despre criza de la Blue Air.

„La începutul verii anunțăm că cei de la Blue Air se pregătesc să iasă de pe piață și să descarce activitatea către o altă companie. Astăzi, această companie are deja un nume și confirmă faptul că parte dintre acționari au legătură cu compania sancționată. Ori s-au nimerit lucrurile, ori acesta era adevărul încă de atunci. Mai mult decât atât, în materialele transmise de către noi structurilor de cercetare penală arătăm o anvergură mult mai mare decât ceea ce încearcă cu disperare să-mi aducă mie ca acuze”, a precizat Horia Constantinescu, președintele ANPC.

În urmă cu două zile, ANPC a anunțat că a sancţionat Blue Air cu peste 10 milioane de lei pentru cursele anulate din 15 iunie până în prezent.

Amendata Blue Air, plângere penală împotriva șefului ANPC

articolul original.

Așteptăm noi musafiri în țară: militari spanioli

6 October 2022 at 16:40
By: (P.S.)

Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a fost, de marţi până miercuri, în vizită oficială în Regatul Spaniei, la invitaţia omologului său, amiralul Teodoro Lopez Calderon, context în care a vorbit despre o prezenţă mai mare a militarilor spanioli în ţara noastră.

Agenda discuţiilor a vizat situaţia de securitate, identificarea unor modalităţi de amplificare a cooperării bilaterale şi măsuri de consolidare a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, inclusiv prin participarea militarilor spanioli la misiunile planificate de NATO în România, arată un comunicat MApN.

„În contextul parteneriatului strategic dintre România şi Regatul Spaniei, dar şi al actualului context geopolitic, vizăm o prezenţă mai consistentă a militarilor spanioli, care se va materializa prin participarea cu capabilităţi relevante în cadrul posturii aliate din ţara noastră. Totodată, vom extinde oportunităţile de pregătire comună pentru creşterea gradului de interoperabilitate şi îmbunătăţirea nivelului de instruire al trupelor. Întărirea rezilienţei în faţa potenţialului disruptiv al noilor provocări de securitate rămâne un deziderat pentru Armata României şi pentru aliaţii noştri”, a declarat Daniel Petrescu, potrivit sursei citate.

Programul şefului Statului Major al Apărării a inclus vizite la Cyberspace Command şi în bazele militare Retamares şi Bujeo. De asemenea, generalul Daniel Petrescu, alături de omologul său, a adus un omagiu eroilor spanioli, depunând o coroană de flori la monumentul din Plaza de la Lealtad din Madrid.

articolul original.

Foști parlamentari care și-au recăpătat pensiile speciale

6 October 2022 at 15:56
By: (I.R.)

Fostul premier Adrian Năstase a câştigat la Tribunalul Bucureşti recuperarea pensiei speciale, pierdută în urma adoptării, anul trecut, a unei legi în Parlament, transmite Agerpres.

În perioada 1990 – 2012, Adrian Năstase a avut şase mandate de deputat, beneficiind de pensie specială. Alături de sute de foşti deputaţi şi senatori, el a pierdut anul trecut acest drept, motiv pentru care a dat în judecată Secretariatul General al Camerei Deputaţilor.

„Respinge ca nefondată excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Secretariatul General al Camerei Deputaţilor invocată prin întâmpinare. Admite în parte acţiunea. Anulează Ordinul nr. 700/08.03.2021 şi dispune repunerea în plată a indemnizaţiei pentru limita de vârstă pentru perioada 27.02.2021 – 9.06.2022. Respinge ca rămasă fără obiect cererea privind repunerea în plată a indemnizaţiei pentru perioada ulterioară datei de 10.06.2022. Obligă pârâţii la plata către reclamant a sumei 1.190 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentate de onorariu de avocat. Cu apel în termen de 30 zile de la comunicare cererea de apel depunându-se la Tribunalul Bucureşti Secţia a VIII-a. Pronunţată astăzi 06.10.2022 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”, se arată în decizia tribunalului.

De menţionat că Tribunalul Bucureşti a fost nevoit să-i dea câştig de cauză lui Adrian Năstase, după ce Curtea Constituţională a stabilit, pe 5 mai, că legea de abrogare a pensiilor parlamentarilor este neconstituţională.

Efectele hotărârii CCR se aplică de la data de 10 iunie, când a fost publicată motivarea în Monitorul Oficial.

Adrian Năstase nu este singurul fost parlamentar care îşi recapătă pensia specială. Şi alte nume importante au obţinut o decizie favorabilă la Tribunalul Bucureşti: Călin Popescu-Tăriceanu, Silviu Prigoană, Dan Radu Ruşanu, Ilie Sârbu, Eugen Nicolăescu, Vasile Blaga, Octav Cozmâncă, Nicolae Văcăroiu, Norica Nicolai, Dan Mircea Popescu, Irina Loghin, Mădălin Voicu, Victor Boştinaru, Corneliu Ciontu, Radu F. Alexandru, Mihai Mălaimare, Şerban Mihăilescu, Tudor Mohora, Ristea Priboi.

În februarie 2021, plenul Parlamentului a abrogat pensiile speciale ale senatorilor şi deputaţilor, însă pe 5 mai 2022 Curtea Constituţională a decis că legea este neconstituţională.

Între timp, sute de foşti deputaţi şi senatori au acţionat în instanţă Parlamentul pentru a-şi recâştiga pensiile.

articolul original.

FMI vede negru în fața ochilor

6 October 2022 at 15:39
By: (D.V.)

Fondul Monetar Internaţional va reduce săptămâna viitoare previziunile privind creşterea globală, ca urmare a incertitudinilor care există la nivel internaţional, a declarat, joi, directorul general al instituţiei, Kristalina Georgieva, citată de agenţia EFE.

În plus, FMI semnalează că riscul de recesiune creşte şi că, inclusiv atunci când creşterea economică va fi pozitivă, senzaţia va fi de recesiune din cauza scăderii veniturilor reale şi a majorării preţurilor.

Într-un discurs la Universitatea din Georgetown (SUA), directorul general al FMI a afirmat că economia globală trece printr-o schimbare de paradigmă: de la una în care abundau predictibilitatea, cooperarea, inflaţia scăzută şi dobânzile reduse la o alta mai fragilă şi cu mari incertitudini.

Potrivit lui Georgieva, această nouă economie globală va trebui, de asemenea, să facă faţă unei mai mari volatilităţi, confruntărilor geopolitice şi dezastrelor climatice mai frecvente şi devastatoare.

Oficialul FMI s-a referit şi la creşterea riscurilor privind stabilitatea financiară, cauzate de rapida variaţie a preţurilor, nivelurile ridicate ale datoriei suverane şi preocupările determinate de lipsa de lichiditate în segmente cheie ale pieţei financiare.

Pentru a încerca o stabilizare a economiei, FMI a propus politicienilor şi autorităţilor din toată lumea să menţină lupta împotriva inflaţiei, să ducă la capăt o politică fiscală „responsabilă” care să-i protejeze pe cei vulnerabili şi să-şi unească eforturile pentru a ajuta pieţele emergente şi economiile în curs de dezvoltare.

Potrivit Reuters, Kristalina Georgieva a anunţat joi că săptămâna viitoare FMI va înrăutăţi previziunile sale privind creşterea economiei mondiale în 2023, de 2,9%, din cauza riscului recesiunii şi al instabilităţii financiare, dar va menţine estimările pentru acest an la 3,2%.

Georgieva a atras atenţia că Perspectivele privind economia mondială s-au înrăutăţit, ţinând cont de şocul provocat de pandemie, de invadarea Ucrainei de către Rusia şi de dezastrele climatice de pe toate continentele, iar situaţia s-ar putea înrăutăţi.

Ea a apreciat că toate marile economii globale – Europa, China şi Statele Unite – se confruntă acum cu o încetinire, ceea ce afectează cererea pentru exporturi din ţările emergente şi în curs de dezvoltare, care deja sunt afectate de preţurile ridicate la alimente şi energie.

FMI estimează că ţările care reprezintă aproximativ o treime din economia mondială se vor confrunta cu cel puţin două trimestre consecutive de contracţie anul acesta sau anul viitor, a explicat Georgieva.

Per total, FMI se aşteaptă ca PIB-ul global să scadă cu 4.000 de miliarde de dolari până în 2026. Este aproximativ mărimea economiei Germaniei şi reprezintă „un pas înapoi semnificativ”, a adăugat şeful FMI.

Oficialul a afirmat că inflaţia rămâne extrem de ridicată, dar băncile centrale ar trebui să continue să răspundă decisiv, chiar dacă economia încetineşte. Măsurile fiscale adoptate ca răspuns la preţurile ridicate ale energiei ar trebui să fie ţintite şi temporare, a afirmat Georgieva. Oficialul a cerut un sprijin mai amplu pentru economiile emergente şi în curs de dezvoltare, deoarece ratele mai ridicate ale dobânzilor din economiile avansate şi aprecierea dolarului au dus la ieşiri de capital.

De asemenea, şeful FMI a cerut Chinei şi creditorilor privaţi să rezolve riscul adâncirii crizei datoriilor pe pieţele emergente.

articolul original.

Şi-a pierdut funcţia de primar din cauza domiciliului

6 October 2022 at 15:06
By: (R.C.)

Claudiu Buciu, a anunţat, joi, că a pierdut definitiv, în instanţă, funcţia de primar al Lugojului, funcţie pe care a câştigat-o în alegerile locale din 2020, după ce şi-a schimbat domiciliul pentru câteva săptămâni, la începutul acestui an, potrivit Agerpres. Nemulţumit de decizia instanţei, el nu a ezitat să arate cu degetul către fostul său omolog din Timişoara, despre care spune: „E greu de înţeles de ce primarul Timişoarei (Dominic Fritz, n.r.) nu are nici măcar reşedinţă în Timişoara şi nici cetăţenie română şi poate fi primar (ceea ce e corect), iar eu nu (…)”. Culmea, decizia în cazul lui Buciu a fost luată de prefectul de Timiş. 

„Am candidat menţionând pe toate formularele de candidatură că am dubla cetăţenie. Nimeni nu a avut nimic de obiectat, nici autoritatea electorală şi nici judecătorii care au validat candidatura şi apoi alegerea mea ca primar. În timpul mandatului am renunţat la domiciliul din Lugoj, stabilindu-mi reşedinţa tot în Lugoj. Fără să încalc nicio lege. Am fost la serviciu zi de zi, indiferent că am avut domiciliul sau reşedinţa în Lugoj. I-am deranjat pe toţi cei care n-au mai făcut afaceri ilegale cu Primăria, pe toţi cei care ocupau ilegal proprietăţile primăriei (…) La nivel politic am deranjat conducerea judeţeană a PNL pentru simplul fapt că spun liber ce gândesc (…) E greu de înţeles de ce primarul Timişoarei (Dominic Fritz, n.r.) nu are nici măcar reşedinţă în Timişoara şi nici cetăţenie română şi poate fi primar (ceea ce e corect), iar eu nu (…) Pentru mine, singura instanţă care mă va judeca corect vor fi lugojenii”, a afirmat Claudiu Buciu pe FB.
Fostul edil mai arată că este cetăţean român, născut la Lugoj, dar şi cetăţean german, pentru că soţia şi cei trei copii locuiesc de peste 10 ani în Germania, statul german acordându-le cetăţenia în condiţii normale.

Claudiu Buciu a fost destituit din funcţie de prefectul Mihai Ritivoiu, în luna iulie, după ce a fost sesizat că edilul din Lugoj şi-ar fi schimbat domiciliul, pentru câteva săptămâni, în Germania. Buciu a atacat în instanţă ordinul de încetare a mandatului emis de Instituţia Prefectului, iar azi a venit decizia.

articolul original.

JetFlyHub are propria variantă în problema combustibilului MiG-urilor

6 October 2022 at 14:51
By: (R.C.)

JetFlyHub dezminte informaţiile apărute în presă conform cărora avioanele militare ale Armatei ar fi fost consemnate la sol din cauza combustibilului. Într-un comunicat al JetFlyHub trimis în urmă cu puţin timp pe adresa redacţiei, reprezentanţii firmei scriu:

„Societatea JetFlyHub S.R.L. dezminte afirmaţiile false apărute în mass-media, şi în scopul informării corecte a opiniei publice, dorim să punctăm următoarele aspecte şi înţelegem să solicităm dreptul la replică. Totodată, menţionăm că ne manifestăm dezacordul faţă de modalitatea vădit neprofesionistă şi superficială în care mass-media înţelege să-şi desfăşoare activitatea.

Cazul MIG-urilor: Ciucă, general și premier, n-a văzut, n-a auzit

Referitor la relaţia societăţii noastre cu MApN, precizăm că această s-a desfăşurat pe baza contractuală, urmare a câştigării unei licitaţii publice, aspect confirmat de docurnente cât şi de instituţia în cauza.

În perioada 2018-2021 societatea noastră a livrat produsul combustibil turboreactor pentru aeronave, combustibil ce a fost recepţionat integral cantitativ şi calitativ de către reprezentanţii autorităţii contractante.

Supunem atentiei si faptul ca astazi 06.10.2022, autoritatea contractanta si-a exprimat, de asemenea, in mod public, pozitia, confirmand ca „avioanele MIG-21 Lancer, din dotarea Fortelor Aeriene Romane, nu au fost consemnate la sol, in perioada 2018-2021 din cauza unor probleme tehnice, cauzate de calitatea combustibilului utilizat”!

Cu privire la dezinformarea publică ce a vizat actionarii societăţii şi administratorii acesteia, îndeosebi Dan Berendel şi Cristian Berendel, supunem opiniei publice motivarea judecătorilor Curţii de Apel Ploieşti (Încheierea nr. 1 din 13.07.2021 din dosarul nr. 456/42/2021 a Curţii de Apel Ploieşti), confirmată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin încheierea nr. 673 din 22.07.2021 din dosarul nr. 456/42/2021 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, hotărâri care desfiinţează toate afirmaţiile false ce au apărut în media” se arată în comunicatul societăţii.

În vederea dezminţirii informaţiilor, JetFlyHub a trimis şi o serie de documente, din care selectăm:

„Anexăm la prezentul comunicat de presă hotărârile integrale, urmând a redă în cele ce urmează trei paragrafe esenţiale:

1. ( …) în ciuda vastului material de urmărire penală care formează, până în prezent, dosarul cauzei, în realitate, lipsesc exact acele probe sau indicii temeinice din care să rezulte aceea suspiciune rezonabilă că cei doi inculpaţi au savarsit acţiunile ce le sunt imputate.

2. Astfel, fără a intra în profunzimea acuzaţiilor ce le sunt aduse celor două persoane, comportament procesual care este specific doar soluţionării pe fond a eventualei cauze ce ar putea fi dedusă judecăţii, se apreciază că referatul cu propunerea de arestare preventivă întocmit de către Serviciul Teritorial Ploieşti al DIICOT din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, nu este de natură să convingă judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Ploieşti cu privire la necesitatea luării oricărei măsuri preventive împotriva celor doi inculpaţi.

Societatea JetFlyHub S.R.L. asigura pe cei interesati de activitatea societatii pe care o conduce ca aceasta si-a desfasurat activitatea cu respectarea tuturor obligatiilor legate, fiscale si contractuale.

Referitor la dezinformarile repetate din mass-media, ce sunt de natura de a aduce grave prejudicii reputationale, de imagine, cat si de natura financiara, situatie fata de care ne rezervam dreptul de a intreprinde toate demersurile juridice impotriva autorilor acestei actiuni de defaimare.”

Reprezentanţii MAPN au dezminţit şi ei informaţia respectivă, într-un comunicat emis Agerpres.

„În perioada 2018-2021, coeficientul de disponibilitate tehnică al flotei de aeronave MiG 21-LanceR a asigurat executarea întregii game de misiuni, inclusiv cele de poliţie aeriană, potrivit destinaţiei acestui tip de aeronave. În perioada de referinţă, nu au existat intervale de timp în care flota de aeronave MiG 21-LanceR să fi fost consemnată la sol din motive tehnice cauzate de calitatea combustibilului utilizat. Relaţia contractuală cu SC JET FLY HUB S.R.L. Ploieşti s-a derulat în perioada 01.03.2018 – 31.07.2021, procedura de atribuire fiind licitaţie deschisă, cu respectarea prevederilor legislaţiei incidente” se arată în comunicatul MAPN.

articolul original.

Ce se întâmplă cu dozele de vaccin anti-Covid contractate de România

6 October 2022 at 05:15
By: (R.C.)

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a subliniat necesitatea reducerii cantităţii de vaccin anti-COVID contractate, pentru a nu se pierde milioane de euro.

„Noi trebuie să decidem la nivelul Guvernului şi împreună cu Comisia Europeană şi cu furnizorii de vaccin cu care avem contract o formulă care să permită, pe de o parte, să sosească aceste vaccinuri adaptate tulpinilor circulante şi toţi cei care doresc să se poată vaccina, pentru că aceasta este, de fapt, problema şi, pe de altă parte, să găsim soluţia să reducem drastic cantităţile de vaccin pe care le-am contractat, pentru că să dăm sute de milioane de euro pe vaccinuri pe care nu le vom mai folosi mi se pare imoral, în primul rând. Lucrul acesta este inacceptabil într-o perioadă de criză economică majoră (…). Dacă ajungem să distrugem multe milioane de doze de vaccin pe care nu le utilizăm, pe care le plătim consistent, încrederea oamenilor în vaccinare poate să fie afectată foarte serios”, a atras atenţia Rafila la Europa FM.

Potrivit ministrului, noile vaccinuri ar trebui să vină în locul celor contractate. „Cantitatea contractată este aşa de mare, încât nu avem ce să facem cu ea. Vă dau două exemple, vaccinul de la Pfizer ar trebui să vină în acest an, deci, fără contractul de anul viitor, într-o cantitate de peste 11 milioane şi noi încercăm să ne limităm la trei din unsprezece şi ar mai trebui să vină şi 4,5 milioane de doze de Moderna. Aici iar avem o problemă, pentru că Moderna a fost folosit destul de puţin în România, doar 1 milion de doze, adică 400.000 de persoane s-au vaccinat cu doza unu şi doza doi şi încă vreo 200.000 şi cu doza a treia”, a punctat Alexandru Rafila.

Conform oficialului, cei care sunt la risc să facă forme complicate ale bolii se pot imuniza cu doza 3 sau 4 cu unul dintre vaccinurile disponibile.

„Încerc şi fac diligenţe şi în Guvernul din care fac parte, dar şi în discuţiile cu producătorii şi Comisia Europeană să găsim o formulă care să nu ducă la o achiziţie cu orice preţ sau cu un preţ foarte mare (…); adică, sute de milioane de euro sunt bani foarte mulţi şi cred că putem să-i folosim înţelept în alte domenii”, a adăugat Alexandru Rafila.

articolul original.

Sirop de tuse contaminat: 66 de copii morți

6 October 2022 at 04:11
By: (R.C.)

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a emis o alertă privind unele siropuri pentru copii împotriva tusei şi răcelii produse de laboratorul indian Maiden Pharmaceuticals care ar fi putut provoca decesul a 66 de copii în Gambia şi care au fost distribuite şi în alte ţări, transmite AFP.

„Analiza de laborator a eşantioanelor” de produse a confirmat o contaminare cu dietilen glicol şi etilen glicol în cantităţi inacceptabile”, anunţă OMS într-o alertă cu privire la aceste produse medicale. Conform OMS, aceste produse au fost identificate în Gambia dar ar putea fi distribuite şi în alte părţi ale lumii.

Medicamentele contaminate cu aceste substanţe toxice „ar putea avea o legătură cu leziunile renale acute şi decesul a 66 de copii”, conform directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

AFP precizează că este vorba despre patru produse: Promethazine Soluţie Orală, siropurile de tuse pentru copii Kofexmalin şi Makoff, şi siropul pentru răceală Magrip N Cold. Toate acestea sunt fabricate de aceeaşi companie, Maiden Pharmaceuticals Limited.

OMS investighează cele întâmplate împreună cu compania şi autorităţile de reglementare din India”, conform lui Tedros Adhanom Ghebreyesus.

articolul original.

Creşterea impozitelor locale: „O decizie luată în coaliție”

6 October 2022 at 04:00
By: (R.C.)

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, întrebat în legătură cu amendamentul depus de senatorii din coaliţia de guvernare privind majorarea cu 50% a taxelor şi impozitelor locale, că decizia a fost luată în coaliţie, menţionând că varianta privind stabilirea acestor impozite după grilele notariale a fost amânată, după ce autorităţile locale au atenţionat că acest lucru era imposibil de realizat până la sfârşitul anului.

„Este un amendament care a fost discutat şi la nivelul coaliţiei, a fost discutat şi cu reprezentanţii autorităţilor locale, atât cu Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, cu Asociaţia Municipiilor, a oraşelor, a comunelor, fiecare dintre dumnealor venind şi ridicând problema că vechea formulă din Codul Fiscal prevedea o serie întreagă de demersuri tehnice, anume acea ridicare a nivelului de impozit în funcţie de valoarea cuprinsă în grilele notariale, ceea ce, la nivelul autorităţilor locale, tehnic era imposibil de realizat până la finale anului. De aceea s-a solicitat şi s-a obţinut acordul politic ca această decizie să fie amânată, în schimb se introduce amendamentul astfel încât acestea să fie crescute cu 50% faţă de valoarea iniţială, din ceea ce există acum”, a precizat premierul, la o conferinţă de presă.

Ciucă a subliniat că este vorba despre „o decizie care a fost luată în coaliţie”.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a afirmat, miercuri, că senatorii PSD şi PNL au depus un amendament la Ordonanţa 16/2022, care are în vedere o actualizare a grilei privind impozitul pe proprietate.

„Ordonanţa 16, după cum ştiţi, este în dezbatere parlamentară, este la Senat. Înţeleg că s-au depus o serie de amendamente. Pe partea de proprietate, senatorii PSD şi PNL au depus un amendament. În analiza acestui amendament am văzut că sunt şi poziţiile Asociaţiei Oraşelor şi Municipiilor, Asociaţiei Consiliilor Judeţene, care sunt de acord cu această abordare. Drept pentru care Parlamentul va trece la dezbatere şi la avizarea acestui amendament, care, de fapt, din ce am văzut, reprezintă sau are în vedere o actualizare a grilei de raportare a stabilirii impozitului pe proprietate”, a explicat Câciu.

Întrebat cu cât ar putea creşte impozitele, ministrul a răspuns că nu e neapărat necesar să fie majorate, deoarece în grila aprobată în 2015 autorităţile au o marjă de stabilire a impozitelor.

„Nu e neapărat necesar să crească impozitele. După cum ştiţi, faţă de această grilă, care a fost stabilită în anul 2015, autorităţile locale au o marjă de stabilire cuprinsă între 0,8% şi 0,2%, dacă nu mă înşel, sau 2%. Deci, practic, pe de o parte, pot acţiona în cadrul acestei marje, pot creşte impozitele. Până la urmă este vorba de veniturile autorităţilor locale şi atunci când ne întrebăm de ce, de fiecare dată, statul român, din bugetul de stat, din taxele tuturor, trebuie să suplinească lipsa de venituri la nivel autorităţilor locale, cred că un răspuns este şi în zona aceasta a colectării veniturilor locale. Nu în ultimul rând, trebuie să ţineţi cont de faptul că populaţia cu venituri mici este protejată din perspectiva impozitelor pe proprietate. Există o serie de credite fiscale care sunt prevăzute în Codul fiscal. Deci, impactul unei creşteri de impozite, eventuale creşteri nu vor fi pe persoanele care au venituri mici. Pe de altă parte, trebuie să ţinem cont şi de de faptul că este totuşi o chestiune de inechitate ca impozitele să fie la fel în UAT-uri diferite şi ca nivel de trai şi ca nivel de dezvoltare, dacă vreţi, economică”, a spus Adrian Câciu.

articolul original.

Fermitatea oscilantă a Minist(e)rului de Interne

6 October 2022 at 03:43

La un moment dat, puțin după miezul nopții 29-30 septembrie a.c., Girafa din fața Muzeului Gr. Antipa a cedat nervos, exasperată de lipsa de reacție a dinozaurilor de peste drum (ceilalți, dacă nu chiar singurii locuitori ai Pieței pe timp de noapte!) și, nemaiputând suporta persoanele care tulburau liniștea și ordinea publică tradiționale în Piața Victoriei, a solicitat telefonic intervenția Poliției.

Cu admirabilă promptitudine, poate facilitată de presimțirea intuitivă a apelului telefonic, organele de poliție sprijinite de jandarmerie au intervenit în puține minute. Intervenția hotărâtă a organelor, fructificată sugestiv de aplicarea a trei sancțiuni contravenționale în valoare de 14.200 de lei (în mod inexplicabil diferențiate, suma totală nefiind divizibilă cu 3!) a fost ulterior justificată de însuși ministrul afacerilor interne, domnul Lucian Bode: „Trebuie să înţelegem că respectarea ordinii şi liniştii publice nu este facultativă, indiferent că eşti membru al unei galerii de fotbal şi am văzut ce s-a întâmplat nu de mult, indiferent că eşti membru al unei formaţiuni politice, cu toţii suntem obligaţi să respectăm legea în România!”

Pentru a nu oferi scuze eludării obligației legale de respectare a ordinii și liniștii publice și, evident, ezitării organelor în drept de intervenție si sancționare, a fost emisă și o lege: Legea nr. 61/1991 , care reglementează tulburarea liniștii publice și prevede sancțiunile pentru faptele de incălcare a normelor de conviețuire socială, ordine și liniște publică. Printre faptele incriminate sunt precizate “Tulburarea liniștii locatarilor între orele 22:00-8:00 și 13:00-14:00 prin zgomote, muzică dată tare, larmă.” Amenzile pentru săvârșirea de fapte de tulburare a liniștii publice pot să varieze intre 100 lei si 6000 lei. Ordinea și liniștea publică este un concept practic nedefinit altfel decât per a contrario prin enumerarea limitativă a actelor și faptelor care reprezintă încălcări ale acesteia.

Încercând, în lipsa accesului la procesele-verbale de contravenție, o presupunere a modului în care au fost încadrate tulburențele semnalate de sus-numita Girafă, faptele par a fi fost foarte grave, pornind de la încadrarea către limita superioară a intervalului valoric al sancțiunilor: 14 600 de lei față de minim (300 de lei) și maxim, 18 000 de lei. Pornind de la numărul sancțiunilor, putem afirma de asemenea că au fost cel puțin trei persoane (“Fapte care tulbura ordinea și linistea publica savarsite de un grup format din trei sau mai multe persoane.”) care tulburau fie liniștea publică prin “strigăte, alarme, alte zgomote deranjante” fie liniștea locatarilor ”între orele 22:00-8:00 și 13:00-14:00 prin zgomote, muzică dată tare, larmă.” Cum, exceptând exponatele Muzeului Antipa, sus-numita Girafă și dinozaurii din curtea Muzeului Geologiei, nu prea există alți locatari în Piața Victoriei, presupunerea că intervenția forțelor de ordine a fost solicitată de Girafă are mari șanse de a fi reală.

Fiind într-un stat de drept, simplul fapt că intervenția polițiștilor și jandarmilor a fost făcută înseamnă că trebuia făcută și orice discuție nu poate fi decât irelevantă!

Dar… pentru că întotdeauna există un dar, rămâne inexplicabilă seninătatea cu care subordonații ministrului de interne ignoră sau se fac a nu înțelege că respectarea ordinii şi liniştii publice nefiind facultative implică intervenția necondiționată atunci când constată sau le sunt aduse la cunoștință acte sau fapte incriminate de legea 61/1991!

Parcul Herăstrău, ce aparține de Primăria Capitalei prin Administrația Lacuri Parcuri și Grădini București (ALPAB), constituie un exemplu perfect de nerespectare a Legii 61/1991: din primăvară până în toamnă, muzica difuzată la intensitate ridicată de cluburile și restaurantele din incinta parcului tulbură frecvent liniștea locuitorilor pe o rază de kilometri… Încă din 2019, Poliția Locală – Capitală efectua, în urma sesizărilor primite din partea cetățenilor cu privire la tulburarea liniștii publice în intervalul 22:00-04:00, măsuri sonometrice pentru constatarea depășiri nivelului de zgomot in proximitatea restaurantelor și cluburilor din Parcul  Herăstrău. Măsurile luate au fost atât de eficiente încât și în anul curent deranjanta muzică în cauză a fost savurată gratuit de bucureșteni până în zona podurilor Grant sau Basarab în fiecare seară! “… la intrarea în Herăstrău de la restaurantul Pescăruș, poate fi auzită și de la podul de cale ferată București-Constanța, duduie boxele atât de tare, încât la mai puțin de 100 de metri nu te mai poți face înțeles de către omul de lângă tine și asta nu de ieri, de azi, ci de ani buni!!!” comentează cu zăduf, sub pseudonim FrumoasaTara. Solicitarea adresată telefonic, după miezul nopții, ofițerului de serviciu de la Circa de Poliție nr.4 Ion Neculce de a interveni pentru stoparea propagării deranjantei muzici se soldează cu o amicală și politicoasă discuție, din care reiese că Poliția nu dispune de sonometre pentru a constata depășirea limitei sonore. Amenzile ar fi insignifiante pentru patronii care vând o bere cu un preț echivalent dacă nu mai mare decât jumătatea minimului amenzii. În plus, doar Circa 2 de Poliție ar putea interveni. Sesizată și aceasta telefonic, promite cu jumătate de gură, că va face ceva. Probabil că a făcut, dar în nopțile următoare muzica a continuat nestingherită… Garda de mediu este categorică: conceptul de poluare fonică nu include și poluarea de sorginte muzicală!

Ritmurile multiplelor baterii sunt completate de reverberația tobelor de eșapament aferente desfășurării de curse auto-moto pe șoseaua Kisseleff, la care Poliția pare a nu putea interveni nedispunând de BMW-uri performante! Rezultatul? Bucureștenii pot audia un spectaculos remake al vestitei meterhanale, orchestra militară otomană ce preceda intervenția ienicerilor în luptele de la Nicopole sau Mohacs…

Definirea legală a trotuarului ca fiind spatiul longitudinal situat in partea laterala a drumului, separat in mod vizibil de partea carosabila prin diferenta sau fara diferenta de nivel, destinat circulatiei pietonilor ar impune intervenția promptă a poliției atunci când spațiul definit mai sus este blocat de autoturisme (Șos. Titulescu, Șos. Kisseleff, Bd. Ion Mihalache, Bd. Ion Mincu, ș.a.m.d.) fără a exista locuri de parcare marcate corespunzător sau când este invadat de biciclete și trotinete electrice. Poate că neintervenția este justificată de faptul că, în compensare, culoare întregi ale părții carosabile sunt blocate de autovehicule parcate în disprețul total al semnelor parcarea interzisă prezente din 50 în 50 de metri! Fiind vorba de artere de circulație dintre cele mai importante ale Capitalei, nu poate fi invocată necunoașterea situației!

Capacitatea de intervenție a poliției rutiere este impresionantă. Nu este de mult un secret că demnitarii țării, mai mari, foarte mari sau mici și foarte mici nu se pot deplasa decât cu mijloace auto individuale și, pentru asigurarea securității lor sunt elaborate cel puțin trei variante de traseu pentru a ajunge din punctul A în punctul B. Cu circa o jumătate de oră înainte de ora prevăzută, în toate intersecțiile traseelor posibile se înființează echipaje auto. Cu câteva minute înaintea trecerii, polițiștii opresc circulația pietonilor și autovehiculelor cu gesturi atât de energice încât pașnicilor cetățeni le trece prin minte iminența unui atac aerian! La un minut după trecere, echipajele dispar lăsând participanților în trafic sarcina descâlcirii blocajelor! .

Ignorarea miilor de cazuri de nerespectare a semnelor de circulație de către poliție nu poate fi interpretată doar ca înțelegere pentru dificultatea de a găsi locuri de parcare. Dacă ar fi așa, nu s-ar mai instala – cu costuri importante pentru cetățenii plătitori de taxe – semnele de interzicere a staționării auto! Excludem varianta că agenții de poliție nu ar ști pe drumurile publice circulația se desfășoara in conformitate cu regulile de circulație și cu respectarea semnificației semnalizării rutiere realizate prin mijloacele de semnalizare (…)

Lista exemplificativă a aplicării discreționare a legii ar putea continua în numeroase alte domenii, ceea ce subliniază importanța îndemnului, ce trebuie perceput ca un ordin, ministrului de interne de a impunerea principiului conform căruia respectarea legii în România nu este facultativă!

P.S. Probabil dintr-o neglijență ce poate fi ușor îndreptată, cererea de oferte pentru cele 600 de autoturisme nu a inclus și condiția de a rula pe contrasens fără respectarea vitezei legale sau marcajelor…

articolul original.

Rafila: Câți români au luat pastila

5 October 2022 at 18:41
By: (G.Z.)

Aproape 300.000 de români au apelat la medicul de familie pentru eliberarea pastilelor de iod, în septembrie, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

„Populaţia eligibilă pentru pastile de iod este în jur de 7 milioane de persoane cu vârsta de până la 40 de ani. Dintre aceste persoane, în iulie au primit sau au solicitat pastile de iod doar 1.200, în august 218.000 (…), în luna septembrie, care tocmai s-a încheiat, aproape 300.000 de români au apelat la medicul de familie pentru eliberarea pastilelor de iod. Deci, avem peste jumătate de milion de persoane care au luat pastilele de iod. Eu sper ca acest ritm să continue şi în lunile următoare. (…) Cred că între timp şi medicii de familie au înţeles (…), atunci când au un consult cu un pacient cu vârstă de sub 40 de ani îi pot da, în afară de tratamentul obişnuit pe care îl primeşte sau recomandările medicale, şi prescripţia pentru el şi pentru membrii familiei care se încadrează în această categorie”, a spus Rafila, miercuri, la Europa FM.

Potrivit ministrului, în România, în fiecare lună sunt circa 3 milioane de consultaţii la medicii de familie, ca atare un număr mare de români ar putea să primească reţetă cu care să îşi poată ridica pastile de iod.

În ceea ce priveşte capacitatea sistemului sanitar românesc de a face faţă unei stări de război sau unor atacuri neconvenţionale, el a menţionat că instituţia pe care o reprezintă are o analiză pe această temă.

„Am făcut analiza când a început conflictul din Ucraina şi am ajuns în situaţia să trebuiască să putem oferi asistenţă medicală pacienţilor din Ucraina sau eventualilor pacienţi (…). Cred că într-o anumită măsură sistemul de sănătate, până într-un anumit moment, poate să răspundă unor astfel de provocări. Trebuie să înţelegem că, dacă există o stare de război, comanda o preia Armata şi este normal să fie aşa, pentru că este o chestiune coordonată, care ţine cont şi de partea de resurse medicale militare şi de gestionarea situaţiei pentru eventualii combatanţi şi pentru populaţia civilă”, a adăugat Alexandru Rafila.

articolul original.

Cristian Popa (BNR): Lucrurile nu arată bine

5 October 2022 at 18:11
By: (A.T.)
bani-moneda-romania-inflatie

Observăm o anumită înrăutăţire suplimentară a perspectivei apropiate a inflaţiei, dacă ne uităm spre viitor, principalii factori negativi fiind preţurile la legume, fructe, ouă, din cauza secetei, şi la alte alimente şi preţurile la energie, a afirmat Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR).

„Dacă revenim la decizia BNR de astăzi (miercuri, n.r.), simplu spus, lucrurile nu arată bine. Inflaţia este mare şi, de aceea, trebuie să luăm măsuri şi luăm măsuri. Dacă ne uităm spre trecut, am văzut că inflaţia s-a dus în preţurile alimentare. De ce asta? Din cauza preţurilor la combustibili, la energie, din cauza problemelor în lanţurile de producţie. Dacă ne uităm spre spre viitor, observăm o anumită înrăutăţire suplimentară a perspectivei apropiate a inflaţiei. De ce este asta? Trei factori negativi principali: legume, fructe, ouă, din cauza secetei, preţurile la energie, atât cotaţiile internaţionale mai mari, cât şi anumite modificări la schema de plafonare şi preţurile la alimente din motivele pe care le-am spus. Pe partea pozitivă nu vedem decât combustibilii, petrolul care a scăzut”, a explicat Cristian Popa, la Digi24.

El a precizat că această situaţie nu este întâlnită doar în România.

„Nu ne lăudăm şi nu ne bucurăm, Doamne fereşte, de răul vecinului, dar uitaţi-vă şi în Europa. Am văzut rata inflaţiei în Europa la septembrie, rata armonizată, 10% media în zona europeană. În ţările vecine României, între 15% şi 19%, în România, 13%, această rată armonizată europeană. Dacă ar fi să dau un mesaj, aş putea spune că, totuşi, am ţinut lucrurile sub control. Acum un an aveam cea mai mare rată a inflaţiei în România. Nu mai e cazul. Suntem pe locul 7. Acum un an aveam cele mai mari rate ale dobânzilor, în România, nu mai este cazul. Uitaţi-vă spre Ungaria. Pe scurt, nu e deloc bună situaţia, dar e mai bună decât la alţii. Turcia este un exemplu foarte bun. E un exemplu de politici monetare foarte exotice care cred că pot încălca ce spun cărţile de economie şi inflaţia a ajuns la 85% în Turcia. Deci, e un exemplu de aşa nu şi de ce noi trebuie să facem cum spun cărţile de economie. Şi facem”, a adăugat Cristian Popa.

El a menţionat că BNR vede anumite presiuni suplimentare faţă de ultimul raport asupra inflaţiei, publicat în august, de aceea au fost luate măsuri „mai ferme”.

„Noi vom veni cu prognoze noi pe 8 noiembrie, când vom avea şi o altă următoare şedinţă a consiliului de administraţie. Este ultima şedinţă din an. Vremurile sunt foarte tulburi, nivelul de incertitudine este foarte mare. Vedem anumite presiuni suplimentare faţă de ultimul raport asupra inflaţiei, publicat în august, de aceea şi măsurile noastre mai ferme. Este o măsură mai fermă decât se aştepta piaţa, decât se aşteptau analiştii, pentru că vedem aceste influenţe în sus, asupra inflaţiei, pe final de an”, a mai spus oficialul BNR.

Acesta a subliniat că depozitele au dobânzi foarte atractive în prezent. „Noi susţinem atragerea banilor dinspre consum spre investiţii. E clar că o să avem o iarnă dificilă, o vedem deja. Sincer, e greu de imaginat că se vor rezolva lucrurile peste noapte. Indicatorii economici arată că Europa ar fi deja în recesiune şi principala ţintă pare că este Germania, dar Germania are foarte mult de suferit, economic vorbind, din cauza conflictului militar. Trăim într-o lume conectată deschisă, suntem o economie mică şi deschisă. Nu putem să nu avem şi noi reverberenţe din economia europeană. N-aş pronunţa încă cuvântul recesiune în România, însă în Europa e destul de clar că ne îndreptăm către asta.”, a mai spus Cristian Popa.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât miercuri majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25% pe an, de la 5,50% pe an anterior, începând cu data de 6 octombrie 2022.

De asemenea, BNR a majorat rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,25% pe an, de la 6,50% pe an, şi a crescut rata dobânzii la facilitatea de depozit la 5,25%, de la 4,50% pe an.

Totodată, banca centrală semnalează printr-un comunicat că rata anuală a inflaţiei va continua probabil să mai crească spre finele anului curent, sub impactul şocurilor pe partea ofertei, dar într-un ritm vizibil încetinit.

„Potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflaţiei va continua probabil să mai crească spre finele anului curent, sub impactul şocurilor pe partea ofertei, dar într-un ritm vizibil încetinit. Determinante pentru înrăutăţirea suplimentară a perspectivei apropiate a inflaţiei sunt dinamicile mai mari anticipate a fi consemnate în lunile următoare de preţurile gazelor naturale şi energiei electrice – inclusiv în condiţiile modificării caracteristicilor schemei de plafonare a preţurilor la energie electrică – precum şi de preţurile alimentelor, sub influenţa creşterii ample a cotaţiilor mărfurilor agroalimentare, pe fondul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor instituite, dar şi al secetei prelungite şi extinse la nivel european din această vară. Impactul acestor factori va fi doar parţial contrabalansat de efecte de bază dezinflaţioniste anticipate a se manifesta în perspectivă apropiată inclusiv pe segmentul combustibililor”, se menţionează în comunicat.

articolul original.
Before yesterdayCotidianul

Mai bine am vedea cum putem să NU murim de frică, de foame

5 October 2022 at 17:24
Când Oppenheimer și-a văzut „opera” cu ochii, adică ciuperca atomică, a recitat acest vers din Bhagavad Gita:
„Iar acum am devenit moarte, Distrugătorul lumilor”.
Războiul nuclear este finalul, deci nu există niciun motiv de a discuta despre el. Nu noi. Nu public.
Primele lucruri curente care pică sunt : internetul, televiziunile digitale/prin satelit, paginile de socializare, platformele de tranzacționare, glovo/uber food, metaversul. Factcecării devin complet inutili (acum sunt utili doar idioților utili ai totalitarismului digital). Progresiștii treziți (woke) nu se mai pot simți protejați de valorile/standardele comunității, de cenzura informațională sau de pedepsirea generală a delictului opinie, și nici de minciuna sfruntată ori de dezinformarea prin omisiune.
Urmează apoi drepturile și libertățile omului. Dispar toate, inclusiv dreptul bărbatului de a avorta, dreptul la sănătatea bunicii (pe care acum o poți înfometa sau disprețui, pentru că e medievală și pentru că e permis de la stăpânire, dar care s-ar putea să-ți fie de folos în iarna nucleară, pentru că știe chestii pe care tu refuzi să le înveți) și dreptul de a muri în luxul capsulei elvețiene de murit.
După aceea dispare ideologia progresistă și credința în Știintă (folosesc majuscula pentru că nu vreau să fiu „offensive” la adresa enoriașilor științei transformate în religie).
După aceea dispare democrația.
După aceea, acel restul care va mai rămâne din umanitate, după războiul nuclear, se va fi întors în Epoca de piatră. Traiul cu radiațiile va face din acest grup uman altceva decât homo sapiens. Visul transhumanist va deveni realitate.
Din cele de mai sus rezultă că nu există nici cea mai mică motivație de a vorbi zilnic, oră de oră, despre război nuclear. Există doar certitudinea că după așa ceva, programat sau nu, nu va mai fi piatră pe piatră care să poată vorbi peste o mie de ani despre ceea ce suntem noi acum. Măcar egiptenii și-au făcut piramide. Oamenii de azi și-au făcut metaverse și tot felul de lumi/construcții/logică simulate, nereale.
În loc să vorbim despre război, mai ales nuclear, mai bine am vedea cum putem să NU murim de frică, de foame, de sărăcie și din prostia cruntă a leadership-ului actual.
Chiar și mai interesant – am putea vorbi, la modul serios, despre anchetarea și pedepsirea judiciară a celor care sunt vinovați de crime contra umanității săvârșite contra omului de rând cu ocazia planificării și derulării farsei pandemiei de cou_veed. Și cu ocazia programării războiului. Și cu ocazia pauperizării energetice și alimentare voite. Și cu ocazia sărăcirii și înfometării prefabricate a populației Europei, pe motiv de „necesitate” a înfrigurării, pentru a bara schimbările climatice.
S-ar putea începe, de exemplu, cu cazul miliardelor de doze de vakseen inutil și nociv achiziționate de Comisia Europeană, prin încălcarea principiului subsidiarității din TFUE (statele membre ale UE, iar nu CE, aveau competențe exclusive în acest domeniu, al pandemiei și al politicilor sanitare, în general).
Nu închideți televizoarele, nici paginile de socializare sau platformele de tranzacționare. Prin propaganda continuă în favoarea războiului, s-ar putea să se închidă ele însele, la modul „natural”, curând.
Hai Liberare …
articolul original.

Planul de țară se împușcă singur în picior?

5 October 2022 at 16:53
By: (A.C.)

Suntem în fața celui mai slab trimestru de la începutul implementării Planului Național de Redresare și Reziliență: niciodată nu am avut până acum atât de multe jaloane neîndeplinite la expirarea unui termen, susțin politicienii Vlad Ilina și Cristian Ghinea, într-o analiză publicată pe monitorpnrr.eu.

Planul de țară se târâie înainte”, era titlul Buletinului de Sănătate al PNRR nr.2, cel din martie. Acum, putem spune că Planul de țară se împușcă singur în picior. Am spus, încă de la aprobarea PNRR de anul trecut, că acest plan este unul ambițios și dificil, iar cea mai mare provocare pentru îndeplinirea lui este voința politică și capacitatea administrativă.  (…) Este ironic că a ajuns într-un moment în care nici măcar jumătate din jaloanele PNRR nu au fost îndeplinite după ce premierul Ciucă a declarat public că a cerut tuturor ministerelor să vină cu toate jaloanele închise mai devreme. Prima dată a cerut toate jaloanele gata până pe 15 septembrie. Din informațiile noastre, doar 4 au putut fi prezentate ca fiind îndeplinite, dintre care unul făcut pe la începutul anului. Ciucă a cerut apoi ca acestea să fie gata până pe 21 septembrie. Din nou, eșec total. Presa tot întreba de jaloane, a fost nevoie să iasă la declarațiile de după ședința de guvern să explice că doar șase jaloane erau îndeplinite până atunci. În stilul caracteristic, ministrul Boloș a ratat momentul să spună care sunt ministerele care nu și-au făcut treaba: s-a ferit să supere și PSD și PNL și UDMR. Cu acest gen de atitudine nu poți conduce un șantier de delăsători, scriu autorii.

Analiza integral AICI

articolul original.

Studenții critică Guvernul

5 October 2022 at 16:22
By: (G.D.)

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) „critică ferm” avizul negativ emis de Guvernul României cu privire la proiectul care propune limitarea numărului de mandate ale rectorilor la două mandate.

Potrivit unui comunicat al ANOSR, poziția federației cu privire la acest subiect este că limitarea numărului de mandate este benefică pentru asigurarea unui climat universitar democratic.

Reprezentanții studenților consideră că stabilirea la nivel de universitate a limitei privind numărul de mandate ale rectorului ar reprezenta un regres cu privire la implementarea viziunii democratice generale de schimbare a liderilor după perioade de timp clar definite, noțiune aplicabilă altor instituții de interes public, la nivel național și mondial.

„Cu privire la punctul de vedere emis de Guvernul României, ANOSR nu susține obligativitatea ca al doilea mandat să fie ocupat doar prin concurs și se dezice de interpretarea conform căreia limitarea numărului de mandate prin lege ar încălca autonomia universitară, întrucât în proiectul actual al Legii Învățământului Superior, numărul de mandate este stabilit prin <Cartea> (așa cum o denumește Guvernul României) Universitară; argumentul nu este doar fals, ci și absurd, deoarece același proiect menționează faptul că numărul de mandate nu poate fi nelimitat (ceea ce ar fi o <ingerință> la fel de mare), însă evită concretizarea acestei prevederi la nivel central”, se arată în comunicat.

Studenții arată că 8 ani reprezintă o perioadă timp suficientă pentru a pune în practică programul în baza căruia a fost acordat mandatul unui rector, fiind rezonabil ca, după această perioadă, să fie permisă ascensiunea unei noi echipe de conducere, cu noi viziuni, care să determine evoluția universității.

Menținerea pentru o perioadă îndelungată a poziției de rector creează rețele nesănătoase de putere, prin care rectorul își poate menține funcția prin beneficii acordate în virtutea puterilor ridicate pe care le deține în comunitatea universitară, mai arată ANOSR.

ANOSR a susținut, susține și va susține revenirea la forma inițială a Legii nr. 1/2011 – maximum două mandate și maximum opt ani – și se declară dezamăgită de eludarea tot mai frecventă a prevederilor legale prin artificii legislative, așa cum este cel introdus prin OUG nr. 49/2014, conform căruia cele două mandate ale rectorilor trebuie să fie „succesive″ și „complete″, întrucât prioritatea legiuitorului ar trebui să fie îmbunătățirea sistemului de învățământ, nu permanentizarea unor persoane în pozițiile de conducere din universități.

articolul original.

Cazul MIG-urilor: Ciucă, general și premier, n-a văzut, n-a auzit

5 October 2022 at 15:52
By: (C.C.)

Reacție surprinzătoare a premierului după ce presa centrală a dezvăluit că mai multe MIG-uri din 8 unităţi militare au avut probleme după ce au fost alimentate cu kerosen de proastă calitate.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri că nu cunoaşte cazul aeronavelor MIG care ar fi fost alimentate cu kerosen de proastă calitate, dar a menţionat totodată că nu crede că şi-ar permite cineva „să se joace cu un astfel de subiect”.

Întrebat ce părere are despre cazul aeronavelor MIG care au fost alimentate cu combustibil de proastă calitate, premierul a spus că nu are informaţii despre acest subiect.

„Cu scuzele de rigoare, nu cunosc subiectul şi nu pot să îl comentez. Acum vă aud pentru prima dată. Nu cred că poate fi vorba de combustibil de proastă calitate, pentru că nu ar zbura. Nu cred că poate să îşi permită cineva să se joace cu un astfel de subiect”, a spus Nicolae Ciucă.

Armata Română a fost înșelată cu trei vapoare pline cu kerosen de proastă calitate, după cum reiese din motivarea Curții de Apel Ploiești în dosarul prin care celor doi inculpați din dosar le-a fost ridicat controlul judiciar. Prejudiciul final adus Armatei Române ar fi de peste 30 de milioane de lei.

Conform gândul.ro, în motivarea menținerii sechestrului pus pe averea unei femei, judecătorii Curții de Apel Ploiești au explicat întregul mecanism al afacerii prin care Ministerul Apărării Naționale a fost prejudiciat cu suma menționată, iar mai multe avioane de vânătoare s-au stricat și au avut nevoie de reparații la Aerostar Bacău.

articolul original.

Ce zice Putin, după ultimele înfrângeri

5 October 2022 at 15:25
By: (A.T.)

Vladimir Putin şi-a manifestat speranţa că situaţia militară se va ”stabiliza” în teritoriile ucrainene recent anexate de Moscova, deşi trupele ruse sunt nevoite să se replieze în urma contraofensivei duse acolo de armata ucraineană, relatează AFP.

”Plecăm de la principiul că situaţia se va stabiliza şi că vom putea dezvolta aceste zone într-un mod paşnic”, a susţinut Putin la o întâlnire cu cadre didactice transmisă de televiziunea rusă.

După o serie de înfrângeri drastice suferite în ultimele săptămâni de trupele ruse în urma contraofensivelor ucrainene pe mai multe direcţii, preşedintele rus Vladimir Putin a decis mobilizarea a 300.000 de rezervişti pentru a consolida trupele pe frontul ucrainean şi formalizarea în urma unor aşa-zise referendumuri a anexării provinciilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie.

Dar în urma contraofensivelor ucrainene niciuna dintre aceste provincii nu se mai află acum integral sub controlul trupelor ruse.

Vorbind despre rezultatele acelor ”referendumuri”, care conform autorităţilor proruse din provinciile anexate au fost în favoarea alipirii la Rusia cu procente cuprinse între 87% şi 99%, Putin a susţinut în declaraţia sa de miercuri că acestea ”nu doar l-au bucurat, ci şi surprins”.

Mai devreme, purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov a susţinut că nu există nicio contradicţie între anexarea acestor teritorii şi faptul că trupele ruse pierd tot mai mult din controlul asupra lor în urma contraofensivei ucrainene. ”Nu există nicio contradicţie. Ele vor fi cu Rusia pentru totdeauna şi nu vor fi returnate”, a răspuns Peskov unei întrebări din partea presei.

Pe de altă parte, Peskov a calificat drept ”extrem de periculoase” declaraţiile unui responsabil al Pentagonului, care a spus că Ucraina ar putea folosi arme americane pentru a lovi ţinte ruseşti în Crimeea, conform purtătorului de cuvânt al Kremlinului astfel de afirmaţii fiind o dovadă a implicării directe a SUA în conflict.

Tot miercuri, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat că a semnat un decret prin care se fac „corecturi” la ordinul de mobilizare parţială din 21 septembrie, transmite televiziunea de stat rusă, preluată de Reuters.

În cadrul unor comentarii făcute la o întâlnire cu profesorii, Putin a afirmat că noul decret amână încorporarea pentru mai multe categorii de studenţi, inclusiv cei de la universităţile private acreditate, precum şi pentru anumiţi absolvenţi înscrişi la studii post-universitare.

Anunțul vine în contextul unui mare val de nemulțumiri după ce Putin a dat decretul de mobilizare parțială acum două săptămâni. Numeroși cetățeni ruși au fugit din țară și au izbucnit proteste pe teritoriul Rusiei.

Vladimir Putin a emis, miercuri, un decret prin care transferă în proprietatea Rusiei Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, informează cotidianul Le Monde.

„Guvernul Rusiei va trebui să se asigure că instalaţiile centralei nucleare sunt acceptate ca proprietate federală”, conform decretului prezidenţial.

Decizia a fost luată în contextul în care Rusia a anexat regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, o acţiune nerecunoscută de Ucraina, de Naţiunile Unite sau de statele occidentale.

articolul original.
❌