ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 4 February 2023Constanteanul

Spitalul orășenesc din Cernavodă se modernizează cu bani europeni

3 February 2023 at 21:04
image

Primăria Cernavodă a obținut finanțare prin PNRR pentru reabilitarea și modernizarea spitalului orășenesc din localitate.

”Un nou proiect a fost aprobat pentru finanțare cu fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență, conform cererii numărul C10-13-3162. Astfel, în data de 01 februarie, pe site-ul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a fost publicată lista actualizată cu administrațiile publice locale care vor primi finanțare prin PNRR. Primăria orașului Cernavoda se află printre ele și va realiza încă un proiect cu finanțare prin acest program: ”Reabilitare și modernizare Spital orășenesc Cernavodă”, în valoare de 21.983.716,86 lei cu TVA inclus”, a declarat Liviu Negoiță, primarul orașului Cernavodă.

Lucrările pentru acest obiectiv sunt: reabilitare termica a elementelor de anvelopă a clădirii, reabilitare termică a sistemului de încălzire/sau a sistemului de furnizare a apei calde, instalarea de sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu – utilizarea surselor regenerabile de energie, lucrări de reabilitare/modernizare a instalațiilor de iluminat în clădire, modernizarea sistemelor tehnice ale clădirilor, inclusiv în vederea pregătirii clădirilor pentru soluții inteligente, precum și alte tipuri de lucrări prevăzute în proiect.

”După semnarea contractului de finanțare, se va demara procedura pentru întocmirea documentației tehnice, urmând ca după aprobarea acesteia să se treacă la execuția lucrărilor propriu-zise”, a mai declarat primarul orașului Cernavodă.

articolul original.

Teatru studențesc pe scena sălii Studio a Teatrului de Stat Constanța: Cerere în căsătorie și Ursul

3 February 2023 at 21:44
image

Studenții Facultății de Arte din cadrul Universității “Ovidius” din Constanța, specializarea Artele Spectacolului (Actorie), Anul 3, clasa prof. univ. dr. Daniela Vitcu, prezintă spectacolele “Cerere în căsătorie” – miercuri, 8 februarie 2023, începând cu ora 19.00 și “Ursul” – joi, 9 februarie 2023, începând cu ora 19.00, la Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța (Str. Ion Lahovari, nr. 2A).

În „Cerere în căsătorie”, moșierul Ivan Vasilievici Lomov își vizitează vecinul, pe Stepan Stepanovici Ciubukov, cu scopul de a-i cere mâna fetei sale, Natalia Stepanovna. Ciubukov este entuziasmat de această veste, însă între cei doi tineri se crează un conflict neașteptat, uitând cu desăvârșire scopul discuției, pornind ulterior o ceartă bazată pe lucruri irelevante, ce ia forma unei situații comice, stârnind râsul spectatorului.

În „Ursul” acțiunea se petrece în jurul celor două personaje: văduva Elena Ivanovna Popova și moșierul Grigori Stepanovici Smirnov. Smirnov dorește să-și recupereze o datorie mai veche, dar, în urma discuțiilor, cei doi ajung să se aprindă, de aici pornind un scandal monstruos. Traseul celor două personaje este unul extrem de interesant, caracterul lor fiind asemănător, niciunul nu cedează, iar la final, sunt curprinși de pasiune și de sentimentul de iubire.

INTRAREA ESTE GRATUITĂ.

articolul original.

CCINA: Curs de calificare pentru administratori în cadrul asociaţiilor de proprietari

3 February 2023 at 21:15
image

Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța organizează Curs de calificare ADMINISTRATOR DE CONDOMINII.

Certificatul de absolvire este însoțit de suplimentul descriptiv care atestă competențele dobândite și este recunoscut la nivel naţional și internațional, dacă este tradus și apostilat.

Cursul de calificare vine în întampinarea persoanelor fizice care lucrează sau vor să lucreze ca administratori în cadrul asociaţiilor de proprietari. Conform prevederilor Legii 196/2018, pot îndeplini funcția de administrator numai persoanele fizice care obțin Certificate de Calificare profesională care dovedesc calificarea profesională pentru a îndeplini ocupația de administrator.

Cursul susținut în cadrul CCINA Constanța este autorizat în condiţiile OG 129/2000 republicată.
Condiţii de acces: învățământ general obligatoriu. Relații și înscrieri: tel 0241.619.854, int. 221/238 mobil: 0725.308.745, e-mail: dru@ccina.ro sau b-dul. Al. Lăpușneanu nr. 185A, etaj 1, biroul 10

articolul original.

CTSport: Duel între constănțenii din Liga 3, Farul Constanța – Gloria Albești

3 February 2023 at 21:10
image

Cele două formații constănțene aflate pe podiumul Seriei a 3-a din Liga a 3-a, Farul Constanța (locul 3, cu 25 puncte) și CS Gloria Albesti (locul 2, cu 29 puncte) se întâlnesc sâmbătă în primul meci amical din această iarnă pentru ambele echipe
Partida se dispută pe unul dintre terenurile Academiei Hagi, de la ora 11.00, anunță CTSport.

articolul original.
Before yesterdayConstanteanul

Istoricul constănțean Andreea-Maria Croitoru, decorat cu „VIRTUTEA MARITIMĂ în grad de CAVALER”

3 February 2023 at 09:25
image

Dr. Andreea-Maria Croitoru, șeful Secției Istoria Marinei din cadrul Muzeului Național al Marinei Române a primit „Ordinul VIRTUTEA MARITIMĂ în grad de CAVALER, cu însemn pentru civili”. Ordinul i-a fost înmânat de domnul contraamiral de flotilă Auraș Liviu Coman, locțiitor al Șefului Statului Major al Forțelor Navale, în mijlocul colegilor din cadrul MNMR.

Această înaltă apreciere vine ca o nouă confirmare a realizărilor istoricului constănțean, expert Patrimoniu Tehnic Naval atestat de către Ministerul Culturii și membru în Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor din cadrul aceluiași minister, membru în Consiliul de administrație și în Consiliul științific al muzeului, redactor-șef al „Anuarului MNMR” și editor al volumului Conferinței Naționale Anuale Științifice „Dunărea și Marea Neagră în spațiul euroasiatic. Istorie, relații politice și diplomație”.

Activitatea științifică și profesională i-au fost răsplătite cu numeroase distincții: „Emblema de onoare a Forțelor Navale Române”, acordată la 15 august 2017, trofeul „Omul anului 2012 în Forțele Navale Române, locul I la Secțiunea „Istorie, Cultură și Tradiții Militare”, trofeul „Omul anului 2012” în Statul Major General, locul I la Secțiunea „Istorie, Cultură și tradiții Militare”; alte premii acordate de Clubul Amiralilor, Liga Navală Română și Societatea de Științe Istorice din România.
Andreea-Maria Croitoru a găsit mereu o cale să îmbine preocupările științifice pe care le are în calitate de specialist în „tehnica și știința navigației”, cu participarea la conferințe științifice și simpozioane, precum și cu organizarea de evenimente culturale fie la sediul MNMR, fie în exterior.

„Ordinul VIRTUTEA MARITIMĂ în grad de CAVALER, cu însemn pentru civili” conferit de Președintele României, Klaus-Werner Iohannis, face parte din seria celor conferite cu prilejul Zilei Naționale a României, ”în semn de apreciere a serviciilor pe care le-a adus instituției militare, a rezultatelor remarcabile obținute în procesul de instruire, precum și a înaltului profesionalism dovedit în executarea misiunilor încredințate” (Decret nr. 1387 din 28.11.2022).

articolul original.

Peste 1,5 milioane de euro cheltuiți în proiecte cu scop filantropic în județul Constanța

3 February 2023 at 09:18
image

Arhiepiscopia Tomisului, prin Departamentul Misionar-Social, a cheltuit, în scop social-filantropic și educațional, 7.995.686 lei – aproximativ 1.600.000 euro, care au ajutat 27.866 persoane:

– suma de 4.283.608 lei a fost folosită în scop filantropic pentru un număr de 1.195 persoane, din cele 28 de servicii sociale ale eparhiei (14 cantine parohiale, 3 centre de zi pentru copii, un centru de zi pentru vârstnici – închis în vară, un centru rezidențial pentru copii, un centru rezidențial pentru vârstnici, un centru de urgență
– victime ale violenței, o casă protejată, 2 campus de tabără, un birou de consiliere, un cabinet medical, un birou Pro-Vita și un after-school);

– suma de 1.245.300 lei a fost folosită pentru 13.320 de persoane ca ajutor material (alimente, îmbrăcăminte, încălțăminte, mobilă, lemne, etc.), iar alte 4.509 de persoane au fost susținute financiar cu suma de 1.234.440 lei (intervenții chirurgicale, tratamente medicale, renovat locuințe, plată facturi, etc);

– peste 13 instituții, însumând 1.070 de persoane, s-au bucurat de produsele alimentare primite din partea S.C. Selgros Constanța, prin proiectul Social-Filantropic „Masa bucuriei”, inițiat de către Patriarhia Română. Valoare – 422.469 lei;

– suma de 448.869 lei a fost folosită pentru cei 902 refugiați, care au primit cazare și masă completă în așezămintele bisericești din eparhie precum și organizarea a 9 transporturi umanitare pentru Ucraina;

– peste 7.000 de copii din mediul rural din eparhia noastră au primit, din partea Arhiepiscopiei Tomisului, ghiozdane complet echipate, dulciuri, alimente, încălțăminte și jucării prin proiectele desfășurate la nivelul eparhiei (Campania umanitară „De Crăciun, fii bun”, ediția a IV-a , „Daruri mici din suflet mare!”- campania de ghiozdane, 1 Iunie, „Foamea nu are sărbătoare” și „Hrănește, rogu-te, de Paști o familie săracă”) cu o valoare de peste 361.000 lei.

În decursul anului 2022, Arhiepiscopia Tomisului a desfășurat 29 de programe sociale care au acordat hrană, îmbrăcăminte și medicamente, au sprijinit educaţia copiilor, au inițiat campanii de sprijinire a vârstnicilor și a persoanelor cu diverse afecțiuni, au oferit consiliere și ajutor familiilor cu mulți copii, ori celor aflate în situații de risc social, persoanelor cu dizabilități, victimelor violenței domestice și persoanelor dependente de alcool.

Prezenta informare nu constituie o „trâmbițare” a binelui făcut, ci un îndemn la filantropie adresat și celorlalți credincioși.

articolul original.

Delta Dunării: Pescuitul la știucă este INTERZIS până pe 20 martie

1 February 2023 at 21:33
image

Ordinul comun al Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor cu nr. 10/235 privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2023 instituie măsuri de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și al altor viețuitoare acvatice:

👉 în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie – 7 iunie inclusiv,
👉în apele care constituie frontieră de stat, pe o durată de 45 de zile, în perioada 24 aprilie – 7 iunie inclusiv, cu excepţiile prevăzute în prezentul ordin.
👉 în apele care constituie frontieră de stat cu Ucraina, inclusiv Golful Musura, pe o durată de 45 de zile, în perioada 16 aprilie- 30 mai 2023 inclusiv.
👉iar în Complexul Razim – Sinoe și lacurile litorale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 09 aprilie – 07 iunie inclusiv.

Se declară zone de refacere biologică pentru resursele acvatice vii, în perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării (RBDD), următoarele:

👉Dunărea Veche, sectorul cuprins între confluența cu canalul Sulina, de la Mm 8+900 și până la confluența cu Canalul Răducu, tot timpul anului;
👉Canalul de legătură Lopatna, zona cuprinsă între lacul Matița și lacul Merhei, în perioada 7 iunie – 1 noiembrie, pentru pescuitul recreativ-sportiv;
👉Cursul vechi al Brațului Sf. Gheorghe (buclele), în zonele cuprinse între km 16-20, 29-44, 49-58, 64-84, tot timpul anului.
👉Brațul Sf. Gheorghe de la Km 22 – 25, pe o durată de 60 de zile în perioada 1 martie-30 martie 2023 și 15 octombrie – 13 noiembrie 2023, cu excepția pescuitului scrumbiei fără a aduce atingere art. 7 lit. a);
👉Canalul dintre lacul Puiu și lacul Roșu de pe teritoriul RBDD, tot timpul anului;
👉Pe brațul Chilia, zona km 72 – 77 Pardina, pe o durată de 60 de zile, în perioada 20 martie – 18 mai inclusiv și pe o durată de 60 de zile în perioada 1 octombrie – 29 noiembrie inclusiv, excepție pescuitul comercial al scrumbie, fără a aduce atingere perioadelor de prohibiție prevăzute în prezentul ordin.
👉Fluviul Dunărea, zonele Mm 53 – 54 (Isaccea), Mm 64,5 – 65,5, Mm 67 – 68,5 (Groapa Catargului și Pluton), de la data intrării în vigoare a prezentului ordin până la data de 29 aprilie inclusiv și pe o durată de 60 de zile în perioada 1 octombrie – 29 noiembrie inclusiv, excepție pescuitul comercial al scrumbiei, fără a aduce atingere perioadelor de prohibiție prevăzute în prezentul ordin.
👉Zonele cu regim de protecție integrală din perimetrul Rezervației Biosferei ,,Delta Dunării” (RBDD), inclusiv zonele renaturate Zaghen și Carasuhat, tot timpul anului.

Se interzice pescuitul comercial, recreativ/sportiv și familial, al următoarelor speciilor de pești și al altor viețuitoare acvatice vii, după cum urmează:

– știuca, de la data intrării în vigoare a prezentului Ordin până la data de 20 martie, fără a aduce atingere prevederilor art. (1);
– șalăul și bibanul în perioada 20 martie -7 iunie inclusiv;
– linul (Tinca tinca), în perioada 7 iunie – 6 iulie inclusiv, pe teritoriul RBDD;

Pe teritoriul RBDD, în afara perioadelor de prohibiție, pescuitul recreativ/sportiv al speciilor știucă, șalău, somn și crap este permis numai cu eliberarea imediată a tuturor capturilor din aceste specii (catch & release), cu reținerea unui singur exemplar/zi, dar nu mai mare de 3 kg, dintr-o singură specie.

Din prevederile Ordinului privind prohibiția pescuitului în scop comercial, familial și recreativ/sportiv al speciilor de rizeafcă și scrumbie de Dunăre, aceasta se stabilește pe sectoare, astfel (Art. 7):

– pe sectorul de Dunăre și brațele sale, de la Marea Neagră până la Ceatal Chilia, Mm 43, pe o durată de 10 zile, în perioada 20 martie – 29 martie 2023 inclusiv;
– pe sectorul de Dunăre și brațele sale, de la Ceatal Chilia, Mm 43, până la Vadul Oii, km 238, pe o durată de 15 de zile, în perioada în perioada 24 martie – 7 aprilie 2023 inclusiv;
– pescuitul scrumbiei este interzis în tot cursul anului în fața gurilor de vărsare a Dunării în mare pe o adâncime de 5 km în largul mării și pe un coridor lat de 2 km socotit câte 1 km de o parte și de alta a axului brațelor Sfântu Gheorghe și Sulina, în fața brațului Chilia, lățimea coridorului interzis este de 1 km spre sud de axul brațului, iar spre nord până la limita apelor teritoriale române;

Pe teritoriul Rezervației Biosferei „Delta Dunării” este interzis pescuitul recreativ/sportiv pe lacurile și canalele care nu sunt menționate în anexa nr. 3 la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al ministrului mediului și pădurilor nr. 159/1.266/2011 privind aprobarea condițiilor de practicare a pescuitului recreativ/sportiv, regulamentului de practicare a pescuitului recreativ/sportiv și modelelor permiselor de pescuit recreativ/sportiv în ariile naturale protejate.

Pescarii ce desfășoară activități de pescuit recreativ/ sportiv pe teritoriul Rezervației Biosferei „Delta Dunării” nu pot transporta o cantitate de pește mai mare de 10 kg/pescar sau 15 kg/familie, indiferent de numărul de zile în care au desfășurat activitatea.

articolul original.

CTSport: Amical de foc între revelațiile fotbalului județean din 2022, Cernavodă vs Băneasa

1 February 2023 at 21:14
image

Liderul Ligii a IV-a, Clubul Sportiv Axiopolis Cernavoda, dispută sâmbătă, de la ora 14.00, al doilea meci amical din aceasta iarnă. Echipa pregătită de Petre Grigoraș evoluează, în deplasare, pe terenul formației din Liga a 3-a, CS Gloria Băneasa, a anunțat CTsport.ro

articolul original.

VIDEO Copiii din Ovidiu au omagiat-o pe doamna cântecului dobrogean, Elena Roizen

1 February 2023 at 21:11
image

Centrul Cultural “Elena Roizen” din Ovidiu a omagiat-o pe doamna cântecului dobrogean Elena Roizen. În foaierul instituției a fost realizată o expoziție tematică, iar grupul vocal „Mugurașii” coordonat de profesoara Elena Kocsis au interpretat cântece din repertoriul îndrăgitei artiste.
Copiii au depus o coroană de flori ca semn al respectului si recunoștinței față de moștenirea folclorica semnată Elena Roizen.
La eveniment au participat elevii ai școlilor din Ovidiu și satul Culmea.

articolul original.

Lungoci (PSD): Partidul Social Democrat susține ca TAXA de SOLIDARITATE să fie EXTINSĂ

1 February 2023 at 21:05
image

PSD propune extinderea taxei de solidaritate din domeniul energiei, care a fost introdusă, deja, la nivel european, și pentru marile companii care își desfășoară activitatea în România, a anunțat deputatul social democrat constănțean Lucian Lungoci.

”Acele companii care au înregistrat profituri excepționale și trebuie să plătească taxe în țara noastră măcar la fel cum plătesc firmele românești: cel puțin 1% din cifra lor de afaceri! Așa este echitabil! Și asta pentru că sunt multinaționale care ajung să plătească un impozit mai mic decât 1%, în timp ce companiile românești achită anual de 3-5 ori mai mult. Șmecheria practicată de companiile mari, care au înregistrat profituri excepționale, dar și-au diminuat artificial câștigurile pentru a nu plăti taxe pe măsura beneficiilor, trebuie să înceteze!
PSD susține ca TAXA de SOLIDARITATE să fie EXTINSĂ, astfel încât orice mare companie să plătească impozite în echivalent de minim 1% din cifra sa de afaceri. Adică așa cum procedează IMM-urile românești!
IMPORTANT: Nu se intervine în niciun fel pe dividende ! Nu se schimbă legislația existentă, ci este vorba strict de firmele mari care, prin diverse optimizări fiscale, nu plătesc impozit în România sau plătesc impozite extrem de mici” a precizat Lungoci.

articolul original.

Se organizează târg de mărțișoare ORIGINALE la Muzeul de Artă Populară Constanța

31 January 2023 at 21:18
image

În perioada 27 februarie- 2 martie 2023, Muzeul de Artă Populară Constanţa organizează cea de-a XVIII-a ediţie a Târgului de Mărţişoare, care se va desfăşura pe platoul din faţa muzeului.

Condiţii de participare: se acceptă doar creaţii originale, mărţişoare lucrate manual (modelate, pictate, pirogravate, cusute, brodate sau tricotate etc.), realizate din materiale diverse (lemn, fibre şi ţesături textile, ceramică, hârtie, mărgele, scoici, plante uscate, sticlă etc.).

Deoarece Târgul îşi propune să promoveze tradiţia purtării mărţişorului ca simbol al primăverii şi amuletă aducătoare de noroc, organizatorii îşi rezervă dreptul de a respinge obiectele care se îndepărtează de ideea de „mărţişor”, apropiindu-se mai mult de cea de „cadou handmade”, acest fapt fiind valabil atât la selecţia pentru înscriere, cât şi pe durata desfăşurării evenimentului.

Cei interesaţi sunt aşteptaţi la muzeu de luni până vineri, în intervalul orar 10-15, pentru selecţia mărţişoarelor şi înscrierea în vederea participării.

articolul original.

Fuego, la Constanța, în spectacolul Extraordinar de Folclor de Dragobete şi Mărţişor

31 January 2023 at 21:13
image

Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, organizează pe data de 22 februarie 2023, începând cu ora 18.00, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, proiectul cultural – artistic Spectacol Extraordinar de Folclor – Dragobete şi Mărţişor.

Spectacolul aduce în atenția publicului constănțean importanța păstrării și valorificării folclorului românesc, prin suite instrumentale și coregrafice pregătite de orchestra și dansatorii Ansamblului Folcloric Profesionist „Brâuleţul” și prin interpretările artiștilor: Paul Surugiu – Fuego şi Elena Plătică solista ansamblului.

Evenimentul va prezenta într-o împletire armonioasă de contemporan şi tradițional şi este dedicat celor două sărbători ce dau startul primăverii, Dragobetele și Mărțișorul. Orchestra Ansmablului este condusă prin bagheta magică a dirijorului Cristian Obrejan.

Intrarea este liberă.

articolul original.

Avarie RAJA la intersecția bulevardelor Alexandru Lăpușneanu cu Tomis

31 January 2023 at 07:52
image

Echipele RAJA intervin pentru remedierea unei avarii survenite pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 100 mm, de la intersecția bulevardelor Alexandru Lăpușneanu cu Tomis din municipiul Constanța. În vederea executării acestor lucrări, se sistează furnizarea apei potabile, astăzi, marți, 31 ianuarie 2023, în intervalul orar 09:00 – 14:00.

Sunt afectați de lipsa apei consumatorii aflați în perimetrul delimitat de străzile: B.P. Hașdeu – Farului – Ion Păun Pincio – Ciocârliei – bd. Al. Lăpușneanu – B.P. Hașdeu precum și cei arondați punctului termic 101.

RAJA SA: Ne cerem scuze pentru disconfortul creat abonaților din zonă, pe care îi asigurăm că echipele de intervenție deplasate la fața locului vor face tot posibilul pentru remedierea avariei și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp.

articolul original.

Portul Constanța a înregistrat cel mai mare volum de mărfuri din istoria porturilor maritime românești

30 January 2023 at 12:21
image

Traficul total de mărfuri în porturile maritime românești a înregistrat 𝟳𝟱,𝟱𝟱 𝗺𝗶𝗹𝗶𝗼𝗮𝗻𝗲 𝘁𝗼𝗻𝗲 în anul 2022, o creștere de 12% față de 67,5 milioane tone în 2021, fiind cel mai mare trafic de mărfuri din istoria porturilor maritime românești și menținându-se, astfel, trendul ascendent din ultimii ani, au anunțat reprezentanții Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța (CN APM SA).

”Cereale reprezintă și în acest an grupa de mărfuri cu cea mai mare pondere în traficul total, Portul Constanța devenind cel mai important din Europa din acest punct de vedere, mai ales în contextul actual, cu un trafic anual de 𝟮𝟰,𝟭 𝗺𝗶𝗹𝗶𝗼𝗮𝗻𝗲 𝘁𝗼𝗻𝗲“ a declarat Florin Vizan, directorul general al CN APM SA Constanța.

În traficul total, cerealele reprezintă 31,7%, urmate de petrol brut 12,57%, articole diverse 10,4%, produse petroliere 9,6%, minereuri de fier, deșeuri de fier 9,26%.

Războiul din Ucraina a avut o mare influență în privința evoluției pozitive a traficului de mărfuri, traficul de mărfuri pe relația Ucraina totalizând, de la începutul războiului, 11,85 milioane tone, din care 5,4 milioane tone trafic fluvial și 6,4 milioane tone, pe maritim. Cele mai mari cantități de mărfuri sunt cereale, dar au mai sosit în port și echipamente, fosfat, laminate, minereuri de fier, containere.

Cifre totale ale traficului pe zonele portuare, Constanța, Midia, Mangalia sunt:

  • în portul Constanța zona Constanța, traficul de mărfuri înregistrat în 2022 a fost de 68,24 milioane tone, o creștere cu 11,5%.
  • în portul Constanța zona Midia, traficul de mărfuri înregistrat în 2022 a fost de 7,02 milioane tone, comparativ cu 2021, când s-au înregistrat 5,93 milioane tone, prezentând o creștere de 18%.
  • în portul Constanța zona Mangalia, traficul de mărfuri înregistrat în 2022 a fost de 278.442 tone, față de 338.472 tone în 2021.
articolul original.

POLARIS: Containerele pentru deșeuri voluminoase, amplasate în Poarta 6

30 January 2023 at 12:08
image

Polaris M Holding vă reamintește că benele pentru colectarea deșeurilor voluminoase sunt amplasate lângă platformele pentru colectarea deșeurilor menajere. În aceste bene puteți depune prin aport voluntar și gratuit deșeuri voluminoase de care nu mai aveți nevoie, precum: mobilier, canapele, saltele, usi, obiect de uz sanitar, mochete, calorifere etc.

În săptămâna 30 ianuarie – 05 februarie 2023, benele sunt amplasate în Poarta 6:

Platforma 009 – str. Brizei, capăt OB 7
Platforma 011 – str. Zefirului, linie tramvai
Platforma 032 – 1 Mai vechi

Pe lângă aceste locații, amplasate temporar, constanțenii pot duce deșeurile voluminoase la centrul de colectare deșeuri, al cărui sediu se află pe bulevardul Aurel Vlaicu, nr. 290 A.

articolul original.

Cultură, drepți! La dubă, fugaaaaa marș!

29 January 2023 at 21:12
image

Domnul Vergil Chițac a anunțat că vom avea mai puține spectacole și evenimente culturale în municipiul Constanța, pe parcursul anului 2023, fiindcă bordura, asfaltul, târnăcopul și canciocul ocupă un loc mai important în viziunea administrativă pe care o are. Vi se pare asemănătoare cu zicerea fascistului Goring „Când aud cuvântul cultură, pun mâna pe armă”, din timpul revoluției culturale național-socialiste? Dacă vi se pare, cu diferența că unul chiar a pus mâna pe armă, în timp ce posibilul său epigon a pus mâna doar pe pix, atunci cred că sunteți de acord că orice argumentație de bun simț este doar o pierdere de timp. Eu mă simt mai optimist, așadar încerc.

Economia pe care urmează să o facă domnul Vergil, căsăpind bugetul destinat evenimentelor culturale, este mică, în termenii unui municipiu mare al României. Oricum mai puțin decât a plătit municipalitatea pe beculețele întinse leșinat pe fragmente de străzi și bulevarde, pe final de an și mult mai puțin decît sumele pe care bugetul orașului le-a vărsat în conturile firmei care a moștenit defunctul RADET, firmă care ar da ortul popii în scurt timp dacă nu ar fi, practic, susținută din bugetul local.

Ce sens are să ne întrebăm de ce domnul Vergil prezintă un plan de distribuire a sărăciei, care taie dintr-un capitol bugetar, ca să cârpească un altul, în loc să prezinte un plan al înfloririi? În timpul campaniei electorale, din urmă cu doi ani, asaltul investitorilor de calibru mondial era iminent. Prosperitatea, revărsarea Cornului Abundenței ne pândeau implacabil. A văzut cineva investitorii? A văzut cineva investițiile? Nu. N-ar trebui să ne preocupe această chestiune mai mult decât peticirea pieii zdrențiute a bugetului? Așa ar părea dar…

Înțeleg că, în curând, Primăria Constanța va ”scăpa” și de ultima instituție culturală din subordine: Muzeul de Artă Populară. Asta nu presupune o însemnată economie la bugetul municipal? Banii pe care municipalitatea îi cheltuia cu funcționarea acestui muzeu nu pot rămâne tot în zona culturală?

Referitor la vremea revoluției culturale național-socialiste pe care am pomenit-o, Raimund Pretzel, autorul volumului ”Al treilea Reich”, se întreba ce se întâmplase cu cei 56% dintre germani care votaseră împotriva nazismului la alegerile din 5 martie 1936, cum a putut fi învinsă, atât de repede, democraţia. „Cum fusese posibil, se mira el, ca această majoritate să fi cedat atât de rapid. De ce aproape toate instituţiile căzuseră în mâinile naziștilor cu asemenea uşurinţă?” Şi tot el concluziona: „A fost frica. În condiţiile marii crize, când vremurile erau grele şi slujbele puţine, oamenii se agăţau cu disperare de rutina zilei ca unică formă de securitate: să nu fi sprijinit nazismul însemna să-ţi rişti traiul şi viitorul, să fii rezistent înseamna să-ţi rişti viaţa”.

Dacă vom apuca pe drumul subfinanțării fenomenului cultural, atunci nu frica, ci indiferența va fi aceea care va decide.

articolul original.

Pescarul gospodar, iarna pregătește Cupa Dobrogeană la crap, pe Balta Vlahi

28 January 2023 at 21:33
image

Clubul Tomis Carp Constanța, cu sprijinul Crapmania, a anunțat organizarea celei de-a XIII-a ediții a competiției Cupa Dobrogeană la Crap, pe binecunoscuta baltă Vlahi, în perioada 17 – 20 august 2023.

Taxa de participare anunțată de organizatori este de 900 lei/echipă de 2 pescari cu drepturi depline.
Balta va fi împărțită în 3 sectoare valorice (A 10 pești, B 8 pești, C 6 pești). Pe fiecare sector va fi întocmit un singur clasament, bazat pe calitate, din peștii menționați mai sus, cu următoarea mențiune: Se cântărește de la 3 kg în sus. Se punctează următoarele specii: crapul comun, crapul oglindă și amurul.
Se vor face 2 trageri la sorți: una pentru numărul de ordine și una pentru numărul standului.
Câștigătoarele sectoarelor sunt cele care vor alcătui podiumul general al concursului.

Organizatorii au precizat că nu există premii în bani, dar pescarii merituoși vor primi cupe, diplome și premii din partea sponsorilor. Vor fi premiate primele 4 echipe de pe fiecare sector, cele de pe locul I mergând în clasamentul general.
Pentru fiecare sector în parte vor fi acordate cupe pentru locurile III, II, I.
Pentru echipele câștigătoare de sector, care vor alcătui clasamentul general final, se acordă un alt set de cupe.
Astfel, vor putea fi premiate un total de 12 echipe din cele 21 prezente (chiar 13, dacă marea captură nu este pe podium). Crapul declarat captura competiției reprezintă cel mai mare pește din competiție și cumulează cu oricare dintre premiile prezentate.

Plata unui avans de 500 lei se consideră înscriere în concurs.

Concursul începe joi, 17 august 2023, la ora 12.00 și se termină duminică, 20 august 2023, la ora 12.00. Dacă o echipă înțeapă un crap în ultimele minute, are la dispoziție 15 minute, după ora 12.00, pentru ca să-l scoată, apoi se anunță pe chat-ul competiției.
Adunarea pe baltă este programată joi, 17 august, la ora 08.00. Tragerea la sorți se desfășoară tot joi la ora 08:30. Festivitatea de premiere se va desfășura duminică, 20 august 2023, de la ora 13,30.

Regulamentul competiției poate fi consultat AICI.

articolul original.

City Park Mall a dat startul reducerilor de iarnă

27 January 2023 at 21:25
image

Pentru că este perioada de Winter Sales, clienții City Park Mall pot profita de reducerile spectaculoase pentru a-și cumpăra perechea de pantofi sau geanta la care s-au gândit. Iarna aceasta, City Park Mall a pregătit oferte speciale și discount-uri de până la 80% la zeci de magazine, pentru și mai mult răsfăț: Kiehl’s te așteaptă cu reduceri de 30% la o selecție de produse, în timp ce la NALA vei găsi până la 40% discount. Magazinele Tezyo și Gryxx oferă și ele până la 40% reducere la o varietate de articole. La Pupa, SMYK, BSB, Mathilde, Benvenuti, BUZZ și Meli-Melo vei găsi produse reduse până la 50%. Poema și Douglas au pregătit reduceri de până la 60%, iar Sport Vision și Noriel până la 70%. Lensa oferă până la 80% discount la o selecție de produse. Magazinul Certificat LEGO oferă 2 x Puncte VIP pentru toate seturile LEGO noi achiziționate până la finalul lui ianuarie. Iar dacă anul acesta ți-ai propus să petreci mai mult timp gătind, Kitchen Shop te așteaptă cu 37% reducere la produsul lunii ianuarie, Toasterul Zokura cu fereastră din sticlă. Pentru cei care preferă să se relaxeze la cinematograf, Cinema City asigură prețuri speciale la bilete (16.9 lei/2D, 18.9 lei/3D) în zilele de marți.

articolul original.

Magzum Myrzagaliyev, președintele Consiliului Director al KazMunayGas, la Petromidia

27 January 2023 at 21:19
image

Președintele Consiliului Director al KazMunayGas (KMG), Magzum Myrzagaliyev, a vizitat rafinăria Petromidia și șantierul centralei pe cogenerare aflat în proximitatea unității de producție din Năvodari.

„Succesul proiectelor derulate în cadrul grupului de companii KMG se datorează oamenilor pasionați, specialiști seniori în domeniul energiei, mentori pentru generațiile tinere, care își dedică întreaga viață profesională dezvoltării acestui domeniu strategic. Sunt mândru să cunosc echipa din România și să aflu despre eforturile lor constante de îmbunătățire a activelor KMG locale, dar și de consolidare a poziției Rompetrol ca lider stabil și responsabil în regiune”, a declarat Magzum Myrzagaliyev, Președintele Consiliului Director al KMG.

Delegația oficială, din care au mai făcut parte Bulat Zakirov (Vicepreședinte Consiliu Director KMG), Vassily Lavrenov (Vicepreședinte Consiliu Director KMG) și Ilias Kuldzhanov (CEO KMG International), a realizat un tur complet al Petromidiei cu opriri în două puncte importante – Centrul de Comandă al Rafinăriei (CCR) și instalațiile realizate prin cel mai amplu program de investiții din istoria rafinăriei.

În Centrul de Comandă al Rafinăriei (CCR), specialiștii rafinăriei au prezentat delegației KMG modalitatea de monitorizare continuă a producției, folosind instrumente și aplicații precum Advanced Process Control, un soft complex de control predictiv al instalațiilor și fluxurilor operaționale.

Ultimul punct de pe agendă a inclus prezentarea instalațiilor construite și modernizate în cadrul pachetului de investiții de 380 de milioane de dolari, care a permis creșterea capacității rafinăriei, de la 3,8 milioane de tone/an, la peste 5 milioane de tone/an, facilitând tranziția către producția de carburanți Euro5, înainte de termenele impuse de Uniunea Europeană.

Ulterior vizitei din rafinărie, delegația condusă de Magzum Myrzagaliyev s-a deplasat pe șantierul centralei pe cogenerare, cel mai important proiect de dezvoltare derulat în prezent de KMG International, prin Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR).

„Prin construcția centralei pe cogenerare, urmărim un efect sinergic, pentru că rafinăria va beneficia direct de producția de energie a centralei. Astfel, cel mai mare activ al KMG din afara Kazahstanului va face un nou pas în dezvoltarea sa, își va eficientiza procesele și costurile și, la fel de important, va avea un impact în scădere asupra factorilor de mediu”, a adăugat Magzum Myrzagaliyev.

Centrala, care va fi operată de Rompetrol Energy (companie membră a Grupului KMG International), va genera aproximativ 80 MW energie electrică – din care circa 60-70 MW pentru acoperirea integrală a necesarului de energie electrică a platformei Petromidia și abur tehnologic de până la 180 de tone/oră.

Totodată, cu ajutorul turbinelor SGT-750, sosite în România la finele anului trecut, activitatea de producție a energiei va consemna scăderi semnificative în generarea emisiilor de dioxid de carbon, cu reduceri estimate de circa 290kt CO2 pentru producția de energie electrică și o economisire a resurselor energetice de aproximativ 1,2 MWh.

articolul original.
❌