ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 8 February 2023Business-Adviser

In Memoriam Razvan Theodorescu

8 February 2023 at 13:25
image
Sunt profund afectat de vestea că academicianul Răzvan Theodorescu a plecat dintre noi. Scriu aceste rânduri pentru a aduna, împreună cu toți cei care l-au cunoscut, mărturii care recompun această figură luminoasă a culturii și științei istorice românești.

Îmi va rămâne mereu în amintire tânărul întâlnit pe 12 martie 1959, la „Clubul 303″, unde studenții de la Istorie și Drept fuseseră convocați la o „ședință de condamnare” a profesorilor Mihai Berza, Ion Nestor și Dionisie Pippidi, care trebuiau eliminați din învățământul superior pentru că nu se supuneau propagandei de partid și de stat. Sinistrul prim-secretar al Municipiului București, Florin Dănălache, le-a cerut celor trei profesori să dea exemplul unui student pe care l-au educat cum trebuie, iar ei s-au înțeles să vorbească despre „eminentul student Răzvan Theodorescu”. După două săptămâni, a fost dat afară din UTC și din Universitate și trimis la munca de jos. A fost fierar betonist timp de trei ani și s-a putut reîntoarce la facultate în momentul dezghețului din 1963. L-am cunoscut prin intermediul unor prieteni comuni, regretații Zoe Petre și Tudor Berza. Împreună cu Răzvan Theodorescu au format un trio de nedespărțit.

În 1977, când a fost demolată Biserica Enei, apoi în 1986, când a fost demolată Mânăstirea Văcărești, una din vocile care au criticat dărâmarea acestor vechi monumente de artă sacră a fost cea a istoricului Răzvan Theodorescu. După promulgarea Legii Ordinelor Naționale, la 1 decembrie 2000, am semnat decretul prin care i s-a conferit „Ordinul pentru Merit” în grad de mare ofițer, pentru contribuția sa în cercetarea istoriei, artei și spiritualității românești. Ne-am reîntâlnit în fiecare an, din 2002 până în 2019 la seminariile internaționale „Penser l’Europe”, înființate de regretatul Eugen Simion. Cărțile sale „Europa noastră și noi” și „Cele două Europe” au fundamentat integrarea politică, dar mai ales culturală în Uniunea Europeană.

Opiniile noastre politice nu au coincis întotdeauna, dar colaborarea noastră științifică a fost excepțională. Autor al unor lucrări fundamentale, „Bizanțul, Balcanii și Occidentul la începuturile culturii medievale românești (Secolele X-XIV)” și „Românii și balcanicii în civilizația sud-est europeană”, a fost unul din susținătorii înființării Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația
Levantului, dar și un colaborator apropiat al acestuia, înțelegând, cu erudiția, rafinamentul și subtilitatea care l-au caracterizat, misiunea pe care ne-am asumat-o. Convingerile comune în privința importanței spațiului levantin pentru cultura occidentală și civilizația secolului XXI au condus la o colaborare cu rezultate notabile. Mă refer acum la editarea culegerii de studii „Pars Orientis. Studii de istorie a culturii europene”, lucrare aparținând regretatului academician Emil Condurachi, inclusă în planul editorial al Institutului de Studii Sud-Est Europene în anul 2019, dar și în colecția „Savanți români în cercetarea Levantului”, lansată atunci de institutul nostru. Apoi, la apariția publicației „The International Journal of Levant Studies”, din al cărei Consiliu Științific a acceptat să facă parte, alături de profesori din Marea Britanie, Statele Unite, Germania, Israel și Liban. Și, nu în ultimul rând, la Școala anuală de studii bizantine și postbizantine, organizată de institut, al cărei director științific a fost la ediția din 2019.

Academicianul Răzvan Theodorescu și cu mine facem parte din aceeași generație. Ne-am trăit tinerețea și o parte din viața adultă într-un regim criminal, considerând că arma noastră împotriva lui este performanța intelectuală. Astăzi, când ne-a părăsit, Răzvan Theodorescu a lăsat în urma lui o veritabilă școală, pe care tinerii cercetători ai Institutului de Studii Sud-Est Europene și ai Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului au datoria să o ducă
mai departe.

Emil Constantinescu

articolul original.

SIGNAL IDUNA ASIGURARE REASIGURARE o desemnează pe Daniela Casapu în funcția de membră a Directoratului companiei

8 February 2023 at 13:19

București, 8 februarie 2023: Compania de asigurări SIGNAL IDUNA ASIGURARE REASIGURARE, numărul unu în asigurările de sănătate pe piața locală, o numește pe Daniela Casapu în funcția de membră în Directoratul companiei. Aceasta va fi responsabilă de coordonarea activității Diviziei care include departamentele Vânzări, Servicii Clienți și Marketing.

Alături de Daniela Casapu, din Directoratul SIGNAL IDUNA ASIGURARE REASIGURARE mai fac parte Tiberiu Maier, Președinte al Directoratului și Mihaela Drugă, Membră a Directoratului.

Daniela Casapu va continua promovarea serviciilor pe segmentul asigurărilor de sănătate cu un potențial de creștere important atât în zona marilor companii, cât mai ales în zona IMM-urilor și a persoanelor fizice, cu accent puternic pe beneficii și pe simplitate în accesare.

„Sunt onorată să mă alătur SIGNAL IDUNA, o companie care și-a asumat, încă de la început, misiunea de dezvoltare pe termen lung a pieței de asigurări de sănătate. Mă regăsesc în valorile și în modelul de business sustenabil al acesteia și mă bucur să întâlnesc o echipă profesionistă care tratează fiecare client cu maximă responsabilitate și deschidere. Am încredere că experiența mea comercială în asigurări, de până acum, va contribui major la îndeplinirea obiectivelor SIGNAL IDUNA pe piața din România și împreună cu leadershipul companiei, vom oferi românilor soluțiile optime, rapide, ușor de accesat și de gestionat”, declară Daniela Casapu, membră a Directoratului SIGNAL IDUNA ASIGURARE REASIGURARE.

Daniela Casapu are o experiență comercială de peste 17 ani în asigurări, acumulată în cadrul companiei Generali România. A coordonat mai multe echipe, a pus bazele departamentelor de Marketing, Relații cu Clienții și CRM, iar începând cu 2015 a preluat conducerea rețelei naționale de vânzări. În toată această perioadă, a contribuit semnificativ la obținerea unor rezultate remarcabile atât în vânzări, cât și la creșterea indicatorilor de brand și a satisfacției în rândul clienților.

Îi urăm Danielei Casapu bun-venit alături de noi. Experiența sa în gestionarea unor proiecte complexe și inovatoare vine în completarea unor acțiuni cu rezultate remarcabile, recunoscute în segmentul asigurărilor de sănătate. Prin numirea sa, SIGNAL IDUNA face încă un pas important spre consolidarea unei poziții cât mai înalte în topul asigurătorilor din România”, menționează Tiberiu Maier, Președinte al Directoratului SIGNAL IDUNA ASIGURARE REASIGURARE.

Prin expertiza sa, Daniela Casapu reprezintă un atu pentru SIGNAL IDUNA ASIGURARE REASIGURARE, aflată într-o perioadă de dezvoltare extrem de importantă spre digitalizare și modernizarea proceselor de accesare a asigurărilor.

***

 

Despre SIGNAL IDUNA

Grupul SIGNAL IDUNA este unul dintre cele mai mari grupuri financiare din Germania.

Fondat în urmă cu peste 110 ani, Grupul SIGNAL IDUNA și-a câștigat o reputație excelentă ca furnizor puternic și de încredere pentru asigurări și servicii financiare, oferind o gamă largă de soluții (asigurări, servicii bancare și investiții) clienților individuali și corporate. Conduita comercială a SIGNAL IDUNA este orientată către succesul pe termen lung și se bazează pe satisfacerea nevoilor clienților și pe dezvoltarea pieței, pe inovație și independență financiară.

În prezent, SIGNAL IDUNA este prezentă pe piețele de asigurări din Germania, Polonia, Ungaria și România. Pe piața locală, SIGNAL IDUNA și-a început operațiunile în anul 2008. Portofoliul companiei include: asigurări de sănătate private pentru familie și pentru companii, asigurări de viață, asigurări de accident. SIGNAL IDUNA oferă soluții de reasigurare, analiză și servicii de consultanță în ceea ce privește subscrierea riscului pentru gestionarea optimă a asigurărilor de sănătate.

În 2022, compania de asigurări SIGNAL IDUNA ASIGURARE REASIGURARE a finalizat tranzacția celor două companii SIGNAL IDUNA ASIGURĂRI și SIGNAL IDUNA ASIGURĂRI DE VIAȚĂ și a demarat procesul de integrare a acestora. Expertiza SIGNAL IDUNA este susținută de acoperire la nivel național și de o experiență digitală simplificată și atractivă pentru clienți.

Pentru mai multe informații puteți vizita website-ul companiei www.signal-iduna.ro.

articolul original.

Premise pentru intensificarea cooperării economice dintre România și Republica Coreea

8 February 2023 at 12:52

 

La sediul Camerei de Comerţ si Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), președintele Camerei bucureștene, Iuliu Stocklosa, a primit vizita unei delegații de reprezentanți ai sistemului cameral din Republica Coreea, conduse de Woo Taehee, vicepreședinte executiv al Camerei Naționale de Comerț și Industrie (KCCI). De asemenea, la întâlnire au participat, din partea coreeană, Lee Young Hwai, vicepreședinte executiv al Camerei de Comerț și Industrie Busan (BCCI), și Lee Jae Kyung, vicepreședinte executiv al Camerei de Comerț și Industrie Daegu (DCCI), iar din partea română: Corneliu Samoilă, președintele Secțiunii Industrie, vicepreședinte al CCIB, Eduard Pughin, membru al Colegiului de Conducere al Camerei bucureștene, director general al Grupului Maguay.

Întrevederea a avut loc în marja deplasării în România a unei misiuni economice multisectoriale și a vizat identificarea unor modalităţi concrete de colaborare, pornind de la oportunităţile oferite de România și Republica Coreea și de la o anumită complementaritate a celor două economii.

În deschidere, Iuliu Stocklosa a făcut o scurtă prezentare a Camerei bucureştene, subliniind rolul şi locul acesteia în viaţa economico-socială a ţării noastre. De asemenea, președintele CCIB a vorbit despre strategia de relaţii externe a Camerei bucureştene, centrată pe dezvoltarea relaţiilor cu ţările din afara Uniunii Europene, inclusiv cu cele din Asia de Est. În acest context, a subliniat interesul pentru dezvoltarea contactelor cu organizațiile similare din Busan și Daegu, două centre industriale și tehnologice importante ale țării, precum și cu membrii acestora, avansând propunerea semnării unui acord de colaborare cu BCCI și actualizarea celui incheiat în 2010 cu DCCI.

Vicepreședintele executiv al KCCI a apreciat deschiderea conducerii CCIB pentru impulsionarea cooperării la nivel cameral și pentru consolidarea relațiilor economice bilaterale. În acest context, a subliniat că există oportunităţi ce pot fi valorificate, însă este necesară o mai bună cunoaştere de către comunitatea de afaceri din țara sa a potențialului economic al României. Potrivit lui Woo Taehee, tehnologia informației, comunicațiile, sectorul industrial și turismul constituie domenii în care se pot iniția colaborări reciproc avantajoase. Cu acest prilej, șeful delegației coreene a vorbit despre proiectul de a găzdui la Busan Expoziția Mondială din 2030, centrată pe noile tehnologii ale viitorului, cum ar fi inteligența artificială, tehnologia 6G, aeroporturile și porturile maritime inteligente, solicitând susținerea sistemului cameral din România pentru desemnarea Republicii Coreea ca organizatoare a Expoziției Mondiale.

Informații de background

În primele 11 luni ale anului 2022 (date disponibile), valoarea schimburilor comerciale bilaterale a fost de 1.080 milioane USD (în creștere cu 11,4% față de perioada similară a anului 2021). Exportul s-a cifrat la 404 milioane USD (- 3,2%), iar importul, la 676 milioane USD (+22,4%).

Biroul de Presă al CCIB

articolul original.
Ieri — 7 February 2023Business-Adviser

Ziua Internațională a Siguranței pe Internet: cum să te protejezi de fraudele din mediul online în 10 pași

7 February 2023 at 15:15

Proiectul național de conștientizare, #SigurantaOnline, derulat de Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Asociația Română a Băncilor (ARB) și alți parteneri din mediul privat, vă pune la dispoziție astăzi, cu prilejul Zilei Internaționale a Siguranței pe Internet 2023, 10 sfaturi esențiale pentru a evita tentativele de fraudă pe internet.

 • Evită să accesezi link-uri, primite din surse necunoscute pe mail sau prin SMS, prin intermediul comunicărilor de pe social media, ori prin intermediul platformelor de tip chat (WhatsApp, Signal, Telegram, etc.) și nu completa datele tale personale sau bancare pe acestea. Dacă ai suspiciunicu privire la legitimitatea unei oferte primite, evită să accesezi materialele respective și verifică existența promoției sau a ofertei pe un canal oficial de comunicare al companiei. De cele mai multe ori, este vorba despre oferte false, unele prezentate prea frumos ca să fie adevărate;
 • Nu da click atunci când ai fost etichetat într-o postare din social media care îți promite câștiguri mari, cu siguranță este vorba despre o înșelătorie;
 • Fii atent la mesajele care par să vină din partea băncilor! Băncile nu solicită niciodată date confidențiale cum ar fi datele cardurilor, parole de acces, coduri PIN, nici telefonic, nici prin SMS, nici prin e-mail și nici prin completarea acestora pe website.
 • Citește cu atenție, înainte de a deschide orice mesaj sau un fișier care pare a fi transmis de la banca ta sau de alte persoane/instituții și, dacă ai suspiciuni, contactează expeditorul pentru validarea conținutului mesajului primit, pe canal de comunicare diferit. Mesajele false conțin, de multe ori, formule de adresare impersonale, greșeli gramaticale sau de exprimare. Ca regulă, nu efectua transferuri și nu procesa operațiuni doar în baza unui e-mail sau a unei solicitări telefonice urgente, fără a face o verificare a autenticității mesajului;
 • Nu furniza niciodată altor persoane datele de autentificare la conturi (username, parola, cod suplimentar de autentificare sau cod de back-up);
 • Nu dezvălui datele de pe cardul personal: nume, număr, data de expirare, CVV2/CVC (numărul de trei cifre de pe spatele cardului) și nici PIN-ul. Nu introduce codul PIN pe site-uri de internet și nu-l divulga telefonic! Site-ul pe care urmează să introduci datele cardului pentru efectuarea unei plăți online trebuie să fie securizat, adică linkul începe cu https;
 • Dacă trebuie să primești bani, dă IBAN-ul tău (numărul de cont, format din 24 de caractere, litere și cifre), nu datele de pe card! Solicitarea datelor cardului de către alte persoane este o capcană, deoarece cardul este un instrument de plată și nu un instrument de încasare bani;
 • Instalează cele mai recente actualizări ale sistemului de operare și un antivirus. Asigură-te că toate dispozitivele pe care le folosești pentru a naviga pe internet funcționează în baza versiunilor actualizate ale sistemelor de operare. De asemenea, protejează-le cu o soluție antivirus eficientă;
 • Folosește mereu parole cu un nivel de complexitate ridicat. Pentru a vă fi mai simplu să generați o parolă complexă, utilizați un generator de parole. Evitați folosirea termenilor uzuali. De asemenea, dezvoltați o rutină personală ce presupune schimbarea periodică a parolelorpentru fiecare din conturile folosite;
 • Asigură-te că ai mereu copii de rezervă ale datelor tale(fișiere, documente, poze etc.). Folosește atât soluții online (de tip cloud sau servicii de back-up) cât și fizice (stick-uri USB, harduri externe etc.) pentru a-ți proteja datele împotriva atacatorilor.

Oricine poate fi o victimă și poate propaga, în necunoștință de cauză, fraudele online. Pentru a evita capcana înșelătoriilor pe internet, raportează-le autorităților competente.

Ziua Internațională a Siguranței pe Internet este un eveniment aflat la cea de-a 20-a ediție, marcat la nivel global, în aproape 180 de state. Acesta își propune să promoveze necesitatea conștientizării de către utilizatori a principalelor riscuri asociate folosirii internetului și a principalelor modalități de prevenire și evitare a acestora.

 

Campania de educație digitală #SigurantaOnline este menită să ofere cele mai bune practici de securitate cibernetică, prin accesarea platformei sigurantaonline.ro, pentru a evita ca utilizatori din România să devină victime ale fraudelor informatice. Campania este o inițiativă a Poliției Române, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și a Asociației Române a Băncilor, alături de partenerii Microsoft, Ambasada Elveţiei în România și Swiss WebAcademy.

 

articolul original.

Elaborați și practicați o bună igienă cibernetică

7 February 2023 at 04:20

ZYXEL Networks vă pune la dispoziție un ghid pentru a elimina obiceiurile dumneavoastră nesănătoase de igienă cibernetică

 

06 februarie 2023 — Termenul de igiena cibernetică a fost adoptat și promovat pentru ca utilizatorii, fie ei individuali ori membri ai organizațiilor, să înțeleagă că activitățile lor și interacțiunile din mediul cibernetic au efect asupra „sănătății” și integrității dispozitivelor, sistemelor și a datelor pe care le dețin sau le gestionează.

O igienă corectă se bazează pe un set de reguli învățate încă din copilărie și ceva care, în general, rămâne cu tine pentru tot restul vieții. Acesta implică trei principii de bază: utilizarea produselor și instrumentelor care se potrivesc nevoilor dumneavoastră de igienă, îndeplinirea corectă a acestor sarcini de igienă și stabilirea unei rutine. La fel ca igiena personală, igiena cibernetică se construiește și se menține încă din primele stadii de utilizare a dispozitivelor IT, iar respectarea acestor reguli are impact atât la nivel individual, cât și în special la cel al grupului/rețelei din care face parte utilizatorul.

ZYXEL Networks abordează proactiv securitatea cibernetică a clienților săi și include în produsele și serviciile sale elemente de securitate ce crează un cadru general pentru derularea în siguranță a activităților. Cu toate acestea, unii utilizatori consideră securitatea cibernetică ca fiind o constantă, dar experiența ne arată că acest lucru se poate schimba, pe măsură ce amenințările cibernetice continuă să evolueze. Din acest motiv, Zyxel Networks a urmărit comportamentul utilizatorilor și semnalează cele mai des întâlnite 4 obiceiuri nesănătoase de securitate cibernetică, precum și cele mai bune practici de care aveți nevoie pentru a le elimina.

Obiceiul #1: Nu securizați accesul la rețea

Bune practici:

 • Activați autentificarea cu mai mulți factori folosind, de exemplu, coduri PIN, coduri de verificare pe mobil, identificatori biometrici și token-uri de securizate
 • Configurați diferite niveluri de autorizare de acces și păstrați înregistrările de acces
 • Setați limitări și controale pentru conturile cu acces privilegiat
 • Utilizați credențiale temporare de securitate pentru datele critice – NU chei de acces!
 • Utilizați un VPN pentru a vă masca IP-ul atunci când navigați în rețele publice sau vă conectați la birou

Cyber Readiness Institute arată că peste 50% dintre companiile mici nu au implementat autentificarea cu mai mulți factori.

Obiceiul #2: Lăsați atacurile de phishing să își atingă ținta

Cum să le evitați?

 • Deschideți linkuri și atașamente NUMAI din surse de încredere
 • Verificați îndeaproape detaliile expeditorului – de exemplu, domeniul adresei de e-mail pare legitim?
 • Fiți atenți la solicitările de informații personale și la ofertele care sunt prea bune pentru a fi adevărate
 • Utilizați un firewall ca scut între computer și un atacator pentru a preveni atacurile externe

Conform unor studii efectuate de Verizon, până la 90% dintre atacurile cibernetice de succes implică phishing.

Obiceiul #3: Ignorați actualizările de software

Sfaturi pentru a evita problemele:

 • Mențineți la zi actualizările tuturor programelor, firmware-ului, browserelor și aplicațiilor
 • Acceptați actualizările de îndată ce sunt disponibile
 • Activați actualizările automate, astfel încât să le puteți obține întotdeauna din sursa originală
 • Nu vă lăsați păcălit de mesaje scam care vă spun să descărcați actualizări urgente

31% dintre respondenții la sondaj un sondaj realizat de National Cybersecurity Alliance au afirmat că instalează „uneori, rar sau niciodată” actualizările de software.

Obiceiul #4: Treceți cu vederea riscurile din rețelele sociale

Cum să le contracarați?

 • Nu distribuiți prea mult informații personale sau de afaceri
 • Nu acceptați cereri de prietenie de la persoane pe care nu le cunoașteți
 • Nu folosiți pe dispozitivele de serviciu aplicațiile de rețele sociale pentru uz personal

Cyber Readiness Institute arată că 56% dintre IMM-uri văd utilizarea rețelelor sociale de către angajați ca o amenințare pentru securitatea cibernetică.

Vă invităm să descoperiți suitele de produse și servicii ZYXEL Networks pe site-ul oficial al companiei la www.zyxel.com, precum și programul de training pentru specialiști ZYXEL Campus Academy.

Despre Zyxel Networks

Zyxel Networks oferă soluții de rețea și securitate de top pentru utilizatorii din mediul business și de acasă. Soluția sa de rețea cloud Nebula simplifică călătoria către o rețea sigură și fiabilă și protejează fără probleme utilizatorii de amenințările la adresa securității rețelei. Zyxel colaborează cu rețeaua sa de parteneri pentru a deservi peste un milion de afaceri pe 150 de piețe, cu peste 100 de milioane de dispozitive de conectare.

Pentru mai multe informații, vizitați https://www.zyxel.com/

articolul original.

Parteneriat strategic între Opera Naţională București şi Azerbaijan State Academic Opera and Ballet Theatre

7 February 2023 at 03:58

Daniel Jinga, managerul general al Operei Naționale Bucureşti şi Malikov Akif Turan Oglu, directorul general al Azerbaijan State Academic Opera and Ballet Theatre au semnat la Baku un parteneriat strategic între cele două instituţii naţionale de cultură.

Memorandumul de colaborare între cele două teatre presupune construirea unui parteneriat creativ, prin care cele două părţi îşi exprimă încrederea în modernitatea teatrului de operă și în valorile culturii puse în serviciul publicului. Cele două părţi îşi arată deschiderea pentru schimburile de regizori, solişti, dirijori, tehnicieni, dar si producţii, spre interesul comun al ambelor părţi.

Deschiderea acestei colaborări îmbunătăţeşte relaţiile deja în continuă dezvoltare între România şi Azerbaidjan, confirmă parteneriatul strategic dintre cele două state și în domeniul culturii şi va genera crearea unor noi evenimente comune de înalt nivel.

Cu această ocazie, Daniel Jinga, directorul general al Operei Naționale București a dirijat spectacolul „Rigoletto” de Giuseppe Verdi de pe prima scenă lirică din Azerbaidjan, din seara de 4 februarie, cu o distribuție de nivel internațional, în fața unei săli arhipline, care a ovaționat artiștii minute în șir la finalul reprezentației.

Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, BCR

Parteneri: Pop Cola, Phoenixmedia, Euromedia, Cocor, Băneasa Shopping City, Sansha

Parteneri media: Europa FM, Radio România Cultural, Radio România Muzical, RFI România, Romantic FM, Radio Seven, Radio Itsy Bitsy, România TV, Kanal D, Zile și Nopți, Agerpres, Spot Media, Ziarul Metropolis, News București, Q Magazine, Marea Dragoste, Leviathan, Ordinea Zilei, București Business, Reușita.ro, 9am.ro., Kudika, Garbo, QuickNews, CursDeGuvernare, Mediatrust

articolul original.
Before yesterdayBusiness-Adviser

BestJobs: 3 din 5 candidați de peste 45 de ani s-au simțit discriminați

6 February 2023 at 13:46

BestJobs: 3 din 5 candidați de peste 45 de ani s-au simțit discriminați la interviu cu privire la vârstă, în timp ce 1 recrutor din 3 spune că a selectat candidații pe acest criteriu. Creșterea vârstei de pensionare produce noi efecte pe piața muncii

06 februarie 2023. Vârsta continuă să fie un criteriu important în procesul de recrutare, așa cum reiese din rezultatele celui mai recent sondaj BestJobs, iar creșterea vârstei de pensionare are potențialul de a schimba dinamica pe piața muncii. Astfel, 80% dintre candidații de peste 45 de ani simt că există o reticență a recrutorilor privind persoanele mai în vârstă, iar 60% susțin că au participat la cel puțin un interviu de angajare la care au fost discriminați din cauza vârstei. De cealaltă parte, 1 din 3 recrutori recunoaște că a refuzat cel puțin o dată un candidat din cauza vârstei sale.

O nouă lege crește vârsta de pensionare de la 61 de ani și 9 luni la 62 de ani, în cazul femeilor, și vizează creșterea treptată a acesteia până la 65 ani în 2035, pentru a egala vârsta de pensionare a bărbaților. În prezent, pensionarii și beneficiarii de ajutor social reprezintă 39,5% dintre cei peste 10,8 milioane de cetățeni români inactivi economic, potrivit datelor recensământului efectuat de Institutul Național de Statistică (INS). Totodată, datele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă arată că aproape 63% dintre șomerii înregistrați în România în decembrie 2022 aveau peste 40 de ani.

Vârsta candidaților recrutați contează în ochii a peste 15% dintre recrutori, în timp ce mai mult de jumătate (57%) spun că acest lucru depinde foarte mult de specificul jobului. Atunci când analizează un CV, pe lângă vârstă, recrutorii se mai uită în special la experiența și studiile candidatului (peste 85%), dar și la locație. Când vine vorba de candidații mai în vârstă, 34% dintre recrutori spun că sunt îngrijorați de lipsa candidaților de experiență cu tehnologia, 14% de rezistența lor la schimbare, alți 14% de lipsa de deschidere privind învățarea de lucruri noi și de riscul crescut al apariției unor probleme de sănătate (tot 14%).

Deși vârsta nu ar trebui să fie un criteriu important în procesul de recrutare, realitatea de pe piața muncii arată diferit, iar angajații de peste 45 de ani întâmpină dificultăți în a concura cu candidații tineri pe poziții unde contează mai mult capacitatea de adaptare și dinamismul, decât experiența propriu-zisă. Pe termen lung, creșterea vârstei de pensionare va pune și mai multă presiune pe candidații mai în vârstă de sex feminin, categoria vizată de această măsură. Pentru a diminua efectele creșterii vârstei de pensionare, este nevoie de programe de instruire și reconversie profesională, astfel încât candidații de peste 45 de ani să rămână relevanți pe piața muncii”, spune Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs România.

3 din 4 candidați participanți la sondajul BestJobs spun că au de gând să mai lucreze și după pensionare, 62% doar pentru a rămâne activi, iar 38% pentru că au nevoie de bani. În acest sens, peste 35% ar lua în calcul să învețe o nouă specializare care să le ușureze experiența găsirii unui job, doar dacă le-ar solicita acest lucru angajatorul actual sau un potențial angajator, 33% dacă acest lucru ar fi disponibil gratuit și aproape 12% ar învăța o nouă specializare indiferent de cost.

Dintre cei care au răspuns afirmativ, 39% ar participa la cursuri de formare în domeniul informaticii sau al altor tehnologii, 13% ar învăța o limbă străină, tot 13% ar urma un curs pentru dezvoltarea abilităților de conducere sau de management și aproape 10% ar participa la un curs de formare în domeniul relații cu clienții.

Sondajul a fost efectuat în perioada ianuarie – februarie, pe un eșantion de 1.122 de candidați și 214 de recrutori din România.

Despre BestJobs

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. Cu o experiență de peste 20 ani în domeniu, BestJobs se implică permanent în transformarea și inovarea industriei de recrutare online și integrează astăzi tehnologii digitale de ultimă generație și servicii conexe recrutării pentru a oferi cele mai eficiente soluții de angajare, recrutare și de dezvoltare profesională și personală. În orice moment, pe BestJobs sunt peste 4,6 milioane de profesioniști conectați la piața muncii, peste 35.000 de joburi și mii de freelanceri, agenți de recrutare sau specialiș

articolul original.

Fundația OTP Bank România își diversifică oferta educațională prin noi programe destinate tinerilor și cadrelor didactice

6 February 2023 at 13:24

 

București, 6 februarie 2023 – În 2022, aproximativ 1000 de persoane au beneficiat de diferitele programe educaționale lansate de Fundația OTP Bank România, organizația consolidându-și astfel orientarea strategică și confirmându-și vocația de creator de conținut.

În cei 8 ani de activitate, Fundația și-a construit o zestre educațională bogată având la bază patru domenii majore: educație financiară, educația copiilor, orientare în carieră și parteneriate strategice cu asociații și ONG-uri locale.

“Rezultatele anului trecut confirmă din plin justețea orientării noastre strategice atât în calitate de creator de conținut educațional divers, cât și ca partener de încredere pentru diferite organizații cu care sau pentru care am dezvoltat proiecte cu impact la nivel național. Plecând de la aceste premise, vom continua să ne implicăm în domeniul educațional, astfel încât să contribuim semnificativ la efortul comun de pregătire nu doar a noilor generații, ci și a celor care-și doresc să dobândească abilități noi atât de necesare în ziua de azi.”, a declarat Delia Murafa, Director al Fundației OTP Bank România.

În 2022, Fundația a continuat să desfășoare programul de educație financiară Fitness Financiar, la ale cărei sesiuni au participat peste 500 de persoane din diferite categorii socio-profesionale, atât din rândul colegilor din cadrul Grupului OTP, cât și clienți ai băncii, studenți, angajați din companii private, diferite alte organizații dar și comunități defavorizate.

Pentru programul de Fitness Financiar, anul 2022 a marcat o premieră în ceea ce privește promovarea și popularizarea principiilor unei vieți financiare sănătoase. Astfel, reprezentanții Fundației au participat la realizarea emisiunii Un podcast ușor financiar găzduită de postul de radio Itsy Bitsy FM. Temele financiare prezentate s-au bucurat de un real interes din partea ascultătorilor, fapt care a determinat continuarea programului și în cursul acestui an.

Tot în domeniul educației financiare, de această dată destinată elevilor, anul 2022 a reprezentat o bornă importantă, Fundația demarând un nou proiect la Miercurea Ciuc, în parteneriat cu Primăria din localitate. În cadrul proiectului, elevi de gimnaziu și liceu participă la sesiuni de educație financiară organizate în limbile română sau maghiară. În 2022, sesiunile de educație financiară au fost frecventate de 180 de elevi.

În cursul anului trecut, Fundația a desfășurat “startAware”, un program educațional destinat elevilor realizat în totalitate in house. La ediția-pilot a acestui program de orientare vocațională, desfășurat pe parcursul a 3 luni și jumătate, au participat 17 elevi dornici să ia parte la o experiență inedită de învățare.

Programul național de educație digitală, “Lecția în online”, realizat în colaborare cu Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI)  a continuat și în 2022, la sesiunile de formare participând aproximativ 200 de profesori interesați de dezvoltarea competențelor digitale.

În cadrul aceleași relații de parteneriat cu FSLI, Fundația a creat, în premieră pe piața românească, un program de educație financiară destinat cadrelor didactice din învățământul preuniversitar. Aflat în prezent în proces de avizare la Ministerul Educației, programul va oferi celor interesați posibilitatea de a se familiariza și de a pune în practică tehnici, metode și instrumente din domeniul educației financiare. Programul conține și o componentă de management financiar organizațional care se concentrează pe o temă pe cât de actuală, pe atât de puțin cunoscută: surse de finanțare a diferitelor activități din cadrul școlii și instrumente concrete care pot fi folosite de orice cadru didactic interesat. Tot aici e prezentat planul de dezvoltare instituțională, instrument fundamental cu funcționalități multiple atât pentru conducerea școlii, cât și pentru cei cărora le e destinat.

În cadrul proiectelor cu finanțare europeană derulate de Fundație, “Manager în acțiune” a continuat în 2022, sesiunile organizate în cadrul stagiilor de practică contribuind la dezvoltarea competențelor antreprenoriale pentru un număr de peste 200 de studenți de la facultăți cu profil economic.

La finalul anului 2022, Fundația a demarat ”Vision”, un proiect Erasmus în parteneriat cu o organizație din Italia, în cadrul căruia vor fi create instrumente de facilitare vizuală care vor fi subiectul unor sesiuni de training în România și Italia. La aceste sesiuni vor participa profesori/traineri din ambele țări. Fundația OTP Bank România este cel mai important pilon de responsabilitate socială al OTP Bank, asumându-și rolul de a deveni unul dintre principalii piloni de transformare educațională din România.

Despre OTP Bank

OTP Bank România este subsidiara OTP Group, o bancă universală cu o prezență foarte bună în Europa Centrală și de Est, care oferă soluții financiare complete, fiind activă atât în segmentul retail, cât și corporate. Din 2019, OTP Bank trece printr-un amplu proces de transformare, prin care își propune să crească semnificativ pe segmentele de business și, de asemenea, să creeze o experiență mai bună pentru clienți. Având o echipă în continuă creștere, care îmbrățișează schimbarea și își valorifică potențialul, OTP Bank România construiește o cultură a încrederii la fiecare nivel al organizației. Banca ocupă locul 9, după active, în clasamentul jucătorilor bancari din România, potrivit ultimelor date BNR. În România, membrii Grupului OTP sunt: OTP Bank România, OTP Consulting, OTP Leasing, OTP Asset Management, OTP Factoring, OTP Advisors și Fundația OTP Bank România.

articolul original.

Notificarea de conformare în cazul inspecției sau verificării situației fiscale personale – în ce cazuri va fi transmisă și care sunt excepțiile?

6 February 2023 at 13:09

Material de opinie de Bogdan Mărculeț, Senior Managing Associate, și Ștefan Mihărtescu, Managing Associate, Reff & Asociații | Deloitte Legal

Notificarea de conformare, reglementată prin OUG 188/2022 prin care au fost aduse modificări Codului de procedură fiscală, reprezintă un pas important în vederea încurajării conformării voluntare la plata impozitelor și taxelor. Autoritățile au propus, recent, și legislația secundară necesară, care detaliază situațiile în care contribuabilii pot primi o astfel de notificare, dar mai ales excepțiile, respectiv cazurile în care organele fiscale pot demara inspecția sau verificarea situației fiscale personale chiar dacă nu au emis, în prealabil, o notificare de conformare.

Conform legislației adoptate la finalul anului trecut, notificarea va fi transmisă contribuabililor anterior selectării acestora pentru inspecția fiscală sau verificarea situației fiscale personale și va cuprinde riscurile fiscale identificate la contribuabil, astfel încât acesta să aibă posibilitatea să își reanalizeze și să își corecteze situația fiscală, în termen de 30 de zile de la data comunicării. În cadrul acestui termen, contribuabilul poate fi sigur că nu va fi selectat pentru control. După cele 30 de zile, dacă riscurile fiscale menționate în notificare se mențin, organul fiscal va putea demara inspecția fiscală sau verificarea situației fiscale personale. Contribuabilii cu risc fiscal ridicat, care nu au remediat riscurile fiscale pentru care au fost notificați, sunt supuși obligatoriu fie unei inspecții fiscale/verificări a situației fiscale personale, fie unei verificări documentare.

Denumirea acestei noi proceduri, în sine, indică o încercare de schimbare de paradigmă – dacă, înainte de OUG 188, contribuabilul selectat pentru inspecție sau verificarea situației fiscale personale nu avea posibilitatea să lămurească aspectele neclare, în prealabil, și să evite, astfel, declanșarea controlului, pe viitor, legiuitorul dorește încurajarea conformării voluntare a contribuabililor, în sensul remedierii tratamentului fiscal aplicat în afara unei proceduri administrative de control, în linie cu practicile internaționale ale administrațiilor fiscale moderne.

Această schimbare de abordare, menționată și de reprezentantele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) – Daniela Teodoru, Director General, Direcția Generală Coordonare Control Fiscal, și Sia Jiru, Director, Direcția Generală Coordonare Control Fiscal, în cadrul unui eveniment organizat de Deloitte, este bine-venită, în contextul în care România se confruntă cu un decalaj mai pronunțat în ceea ce privește colectarea taxelor și impozitelor, prin comparație cu alte state europene.

 

Avantajele preconizate ale notificării de conformare

Aplicarea în practică a reglementării ar trebui să genereze avantaje pentru ambele părți ale raportului juridic fiscal. Din perspectiva contribuabilului, principalul avantaj este acela că, prin conformarea voluntară și remedierea anticipată a riscurilor, poate demonstra autorității fiscale că nu mai există motive să demareze inspecția fiscală sau verificarea situației fiscale personale. Astfel, resursele umane și financiare care, în trecut, erau alocate pentru gestionarea controlului, deseori cronofag, vor putea fi utilizate mai eficient pe viitor.

De asemenea, chiar și în ipoteza în care contribuabilul consideră că riscul fiscal semnalat de ANAF prin notificare nu se verifică în realitate sau nu coincide cu propria interpretare și, deci, decide să nu ia nicio măsură de reevaluare a situației sale fiscale, acesta va beneficia de termenul de 30 de zile de la comunicarea notificării, timp în care ANAF nu va putea demara acțiunea de control. Această „păsuire’’ poate fi exploatată în mod pragmatic, în sensul că poate fi folosită pentru pregătirea acțiunii de control fiscal.

Din perspectiva ANAF, avantajele noii proceduri constau atât în colectarea mai facilă a taxelor și impozitelor la bugetul de stat, cât și în eficientizarea alocării resurselor umane, inspectorii fiscali urmând să se dedice exclusiv acelor acțiuni de control ce vizează tratarea riscurilor fiscale persistente.

Urmează testul eficienței

Proiectele de ordin pentru aprobarea legislației secundare, publicate recent, conțin precizări referitoare la situațiile în care notificarea de conformare va fi și, în special, nu va fi trimisă către contribuabil înainte de selectarea pentru inspecția fiscală sau verificarea situației fiscale personale.

Conform documentelor, notificarea va fi emisă ori de câte ori, urmare a analizei de risc, sunt identificate noi riscuri fiscale, care nu au fost notificate anterior și nici nu au făcut obiectul controalelor fiscale.

Pe de altă parte, notificarea nu va fi trimisă dacă: inspecția fiscală este necesară pentru soluționarea unor cereri ale contribuabilului, efectuarea inspecției fiscale este prevăzută în mod expres în alte acte normative sau există pericolul ca plătitorul/contribuabilul să se sustragă inspecției fiscale. De asemenea, mai sunt și alte cazuri în care organul de control nu emite o notificare înainte de începerea inspecției fiscale, respectiv cele în care nu comunică aviz de inspecție fiscală. Printre situațiile de acest gen des întâlnite în practică se numără refacerea inspecției fiscale sau efectuarea în prealabil a unui control inopinat, în urma căruia se impune începerea imediată a inspecției fiscale. Excepțiile de la transmiterea notificării sunt similare și în cazul verificării situației fiscale personale.

Așadar, contribuabilii trebuie să rețină că pot exista situații în care nu vor primi notificare de conformare înainte de selectarea pentru inspecție fiscală sau verificarea situației fiscale personale, acestea constituind excepții importante de la regulă. Prin urmare, după definitivarea și intrarea în vigoare a prevederilor menționate, contribuabilii se pot aștepta să primească din partea ANAF notificări de conformare, dar trebuie să ia în calcul și posibilitatea demarării inspecției fiscale sau verificării situației fiscale personale fără să fi primit o astfel de notificare (în cazurile menționate de lege) și fără a beneficia astfel de avantajele anterior menționate.

În concluzie, rămâne de văzut dacă această nouă procedură va avea ca efect, în practică, evitarea unor inspecții fiscale sau verificări de situații fiscale personale, ca urmare a conformării voluntare a contribuabililor. Rezultatul va depinde, în special, de modul în care organele fiscale, dar și contribuabilii, se vor raporta la această notificare.

articolul original.

Timișoara, Capitala Europeană a Culturii, a devenit și capitala ospitalității românești

3 February 2023 at 16:24

Orașul a fost vizitat de 21 de tur-operatori de incoming care au reprezentat asociațiile de turism implicate în această activitate: Asociația Incoming Romania – AIR, Asociația de Eco Turism din România – AER și Asociația Națională a Agențiilor de Turism – ANAT

 

 

Asociația pentru promovarea Timișoarei în parteneriat cu asociația patronală HORETIM și cu sprijinul Iulius Town și PEJ Travel a organizat, în perioada 27 – 30 ianuarie 2023, o vizită de documentare în Timișoara pentru prezentarea potențialului turistic și cultural al orașului și, partial, al județului Timis, la care au participat reprezentanții a 21 de agenții de turism din țară specializate în primirea de turiști străini în România.

Am vizitat si cunoscut orașul și muzeele sale, am descoperit istoria acestuia, admirând multiculturalitatea și armonia celor 23 de minorități prezente în viața urbei, am fost primiți cu căldură și profesionalism în restaurante și hoteluri de toate categoriile, accesibile și pregătite pentru toate categoriile de turiști, am învățat cum să promovăm și să „vindem” mai bine și mai mult partenerilor noștri externi programe turistice care să facă cunoscută Timișoara piețelor externe.

Tur-operatorii de incoming au reprezentat asociațiile de turism implicate în această activitate: Asociația Incoming Romania – AIR, Asociația de Eco Turism din România – AER și Asociația Națională a Agențiilor de Turism – ANAT.

”Am sosit ca invitați și am plecat ca prieteni și parteneri, intrând în echipa care promovează evenimentele culturale din acest an, organizate în Timișoara – Capitala Culturală a Europei 2023! În numele AIR mulțumim organizatorilor pentru ocazia de a cunoaște și a descoperi Timișoara, altfel decât o cunoșteam sau imaginam, ca o destinație vie și deschisă turiștilor români și străini în acest an și în viitor. Timișoara și timișorenii își așteaptă oaspeții cu inima și brațele larg deschise, cu servicii de calitate și cu oameni prietenoși!”, subliniază Ovidiu Tudor, președintele Asociației Incoming Romania.

articolul original.

COMUNICAT DE PRESĂ EUROINS ROMÂNIA

3 February 2023 at 16:15

BUCUREȘTI, 2 FEBRUARIE 2023

Euroins face următoarele precizări, ca urmare a unui articol publicat astăzi de o instituție media:

Putem afirma, ca răspuns clar la articolul respectiv că, din punctul nostru de vedere, toate datele au fost raportate conform cerințelor legale și cu bune intenții.  Acestea sunt raportate periodic către ASF, inclusiv cauzele posibilelor întârzieri de procesare și acțiunile de remediere în curs. Credem în puterea justiției și considerăm că toate provocările ar trebui să fie discutate mai întâi cu autoritățile care sunt responsabile, înainte de a afecta reputația companiei, pe baza unor interpretări publice.

Ca urmare a reformelor substanțiale și a schimbărilor fundamentale pe care compania le-a implementat în ultimii doi ani, inclusiv în ceea ce privește gestionarea datelor și a raportărilor, Euroins nu a fost niciodată mai puternică, iar procesul lung și dificil de schimbări continuă. Consiliul de administrație și acționarii noștri se angajează pe deplin să sprijine progresul și poziția companiei pe piață.

„Compania nu a fost niciodată mai puternică din punct de vedere financiar, cum este acum, după procesul de redresare prin care am trecut în timpul mandatului meu. Este, de asemenea, mai puternică în ceea ce privește conformitatea și transparența cu autoritățile de reglementare, iar faptele vor dovedi acest lucru”, a declarat Tanja Blatnik, CEO Euroins România.

Nu am fost notificați de către Parchet sau de orice altă instituție din România cu privire la vreo procedură judiciară. Prin urmare, nu putem face niciun comentariu, în afara faptului că vom coopera pe deplin, așa cum facem de fiecare dată, și vom răspunde oricăror nevoi de clarificări.

În plus, articolul și declarația ulterioară a ASF au declanșat o reacție imediată din partea câtorva dintre principalii noștri parteneri.

„Colaborăm zilnic cu conducerea și angajații Euroins. Am asistat la o schimbare majoră în ceea ce privește transparența și, mai ales, rapiditatea de acțiune. În ultimii doi ani, putem să ne încredințăm în mod sigur în Euroins ca partener de încredere. Acest lucru ne-a simplificat foarte mult munca și, în cele din urmă, a făcut diferența pentru clienții noștri”, a declarat reprezentantul DAW MANAGEMENT BROKER DE ASIGURARE.

Euroins interacționează zilnic și cu service-urile auto. Pentru noi, service-urile sunt principalii parteneri, iar compania a lucrat neîncetat pentru a îmbunătăți relațiile de lucru cu acestea. În momentul de față, avem parteneriate cu peste 1000 de service-uri din toată țara, de la doar 50 de service-uri auto în urmă cu doar doi ani. Aceasta este o dovadă suficientă a calității aprecierii lor față de munca noastră.

„Fluxul de muncă s-a schimbat semnificativ în ultimii ani. Acest lucru este esențial pentru a răspunde rapid la presiunea clienților noștri de a le fi reparate vehiculele și, bineînțeles, pentru ca munca noastră să fie plătită la timp”, au adăugat reprezentanții TOP LAC SERVICE.

În concluzie, Euroins este și va rămâne o companie puternică datorită angajamentului nostru față de clienți și datorită încrederii pe care am construit-o cu principalii noștri parteneri.

Rămânem pe deplin deschiși să răspundem oricăror solicitări venite din partea mass-media, pentru a obține public dovezi, mai degrabă decât speculații.

Pentru o corectă informare, reiterăm poziția noastră transmisă anterior:

Nu avem cunoștință de nicio procedură judiciară penală împotriva companiei și nici de sursa acestor informații și, prin urmare, nu putem face comentarii exacte în acest sens. Respectăm pe deplin cerințele de raportare ale ASF și reafirmăm transparența noastră totală în aceste chestiuni. Am fost surprinși să aflăm despre această decizie din surse neoficiale din afara ASF.

Din 2021, cu deplină cunoaștere a ASF, actuala conducere a început o reorganizare internă majoră pentru a prezenta transparent situația. Toate întârzierile identificate au fost transmise către ASF imediat ce am luat cunoștință de ele, împreună cu cauzele întârzierilor și acțiunile imediate în curs de desfășurare.

Î: Am raportat toate litigiile către ASF? Î: Au fost acestea comunicate în rapoartele anterioare?

– Da.  Litigiile sunt raportate periodic către ASF, ca normă prealabilă. De asemenea, am informat ASF cu privire la toate întârzierile posibile, inclusiv cauzele întârzierilor și acțiunile de remediere întreprinse.

După cunoștințele noastre, nu există dosare juridice neraportate.

Î: A fost chemat cineva de la Euroins pentru a da explicații cu privire la aceste litigii lipsă?

– Da, comunicăm constant, proactiv și reactiv, cu ASF cu privire la toate aspectele, inclusiv cele cu privire la orice întrebări specifice sau alte aspecte. EUROINS răspunde imediat la orice solicitare, fiind mai mult de 1700 astfel de solicitări pe an.

– În cazul în care suntem notificați cu privire la orice procedură, vom coopera pe deplin cu autoritățile pentru a clarifica orice incertitudini, pentru autoritățile de supraveghere și reglementare, pentru clienții noștri și pentru opinia publică.

———————————————————————————-

În ceea ce privește linia „NU RAPORTAM” – se referă la comunicarea internă și nu înseamnă că ignorăm dosarele. Este un termen intern pentru DATELE CARE NU SE REFERĂ LA RAPORTUL SPECIFICAT (raport de litigiu deschis), DAR CARE TREBUIE SĂ FIE INCLUSE ÎN ALTE RAPOARTE SPECIFICE. În acest caz exact și la tabelul prezentat, datele respective se referă la datele conținute de alte rapoarte, transmise la ASF în funcție de momentul evenimentului (denumirea raportului este simplificată din motive de înțelegere):

– Litigii deschise fără răspundere (în „Raportul privind cererile de despăgubire plătite”)

– litigii închise în curs de plată (în „Raportul RBNS”).

– Anuități (în „Raportul RBNS”)

– Litigii închise fără răspundere (în „Raport privind dosarele închise”).

articolul original.

Un nou magazin PENNY la Însurăței, județul Brăila

3 February 2023 at 16:09

PENNY, unul dintre cei mai activi retaileri din România, își continuă planul de extindere prin deschiderea unui nou magazin în orașul Însurăței, județul Brăila.

Magazinul PENNY din Însurăței, județul Brăila, de pe Șoseaua Brăilei, nr. 16-16A, are o suprafață de vânzare de 860.10 mp. Acesta dispune de 69 de locuri de parcare neexclusive, dintre care 3 locuri sunt pentru persoanele cu dizabilități.

Clienții care vor vizita magazinul din Însurăței se vor bucura de un design modern și accesibil, care reflectă evoluția strategică a retailerului PENNY în România. Aceasta se concentrează, printre altele, pe crearea unei experiențe cât mai plăcute pentru clienți și pe dezvoltarea portofoliului de produse 3RO.

În ceea ce privește sesiunea de cumpărături, noul PENNY înseamnă o zonă extinsă pentru produse proaspete, o semnalizare mult mai vizibilă a promoțiilor și a principalelor categorii de alimente, precum și o varietate de produse ready to eat, semipreparate, refrigerate sau congelate, potrivite pentru un stil de viață alert și mereu în mișcare.

PENNY Punct reprezintă evoluția strategică a Penny Market în România și este structurată în șapte piloni cheie: experiență îmbunătățită în magazine, expansiune, produse românești, oameni, digitalizare, sustenabilitate și comunicare integrată.

 

Despre PENNY

PENNY este conceptul de succes al grupului german REWE și unul dintre cei mai activi retaileri din România, cu primul magazin deschis pe piața locală în anul 2005. Întreaga rețea este deservită de patru centre logistice situate în localitățile Ștefăneștii de Jos, Turda, Bacău și Filiași. În prezent, rețeaua PENNY în România este alcătuită din 337 magazine la nivel național și o echipă dedicată formată din peste 5.800 de angajați.

PENNY se află printre organizațiile de top care au primit titulatura de Angajator de Top (Top Employer) 2023 în România. Certificarea de Angajator de Top reflectă grija și angajamentul pentru echipă și performanțele în practicile de resurse umane.

Pentru mai multe detalii despre companie, accesati website-ul oficial https://www.penny.ro/

articolul original.

Programul FUTURE Manager se lansează oficial în România pentru tinerii și profesorii care vor să devină lideri de succes

2 February 2023 at 14:31
 • 82% dintre angajați ar renunța la locul de muncă din cauza unui manager nepotrivit
 • FUTURE Manager – programul ce ajută tinerii și profesorii să își dezvolte competențele de lideri.

București, 2 februarie 2023 – FUTURE Manager este programul gratuit care se lansează astăzi în România pentru studenții și profesorii universitari care doresc să își dezvolte competențele de management și să fie lideri pregătiți pentru viitor. Lansat alături de McDonald’s în România, programul FUTURE Manager ajută +120 de tineri și profesori din țară prin sesiuni de training 100% practice și sesiuni de orientare în carieră.

De ce este nevoie de programul FUTURE Manager azi la noi în țară?

2 din 5 angajați renunță la un loc de muncă din cauza managerului, anunță studiile organizate de Visier în 2022. Alte studii din 2023 arată rate tot mai ridicate de angajați, precum 82%, care ar renunța la un loc de muncă din cauza unui manager nepotrivit (GoodHire, LinkedIN).

A fi managerul unei echipe nu este doar o titulatură frumoasă. Pentru a fi manager ai nevoie de o serie de competențe soft prcum: să te cunoști pe tine, să știi să înțelegi o echipă, să știi să comunici eficient, să știi să te organizezi, să fii empatic. Pentru a dezvolta aceste competențe în rândul tinerilor de azi este nevoie de o nouă abordare, de noi metode de predare. Prin programul FUTURE Manager ne propunem să aducem o schimbare vizibilă în rândul tinerilor și profesorilor. Învățăm împreună cu ei 100% practic”, declară Mădălina Hodorog, fondatorul programului FUTURE Manager care a ajutat +9000 de tineri și profesori din toată țara să se pregătească pentru cariera lor.

Cum ajută programul FUTURE Manager studenții și profesorii din țară?

Programul FUTURE Manager include sesiuni de training în format hibrid în 6 orașe din țară: Cluj-Napoca, Sibiu, Timișoara, Oradea, București și Constanța, toate cu scopul de a-i pregăti pe participanți pentru piața muncii și pentru dezvoltarea competențelor de management. Adițional, programul include și oportunități de angajare, feedback individual pe CV, simulări de interviu, dezvoltarea compențelor de lideri sau sesiuni individuale de orientare în carieră.

Ne bucură oportunitatea de a sta de vorbă deschis cu tinerii participanți din cadrul programului, dar și șansa de a afla, „la cald”, nevoile și așteptările pe care le au de la o companie din perspectiva de angajat. Ne dorim să fim alături de tinerii din România prin oportunitățile pe care le oferim în cadrul echipei McDonald’s: un program flexibil, mediu de lucru plăcut și incluziv, salariu motivant, așa încât ei să-și poată urma pasiunile sau să-și continue studiile. Sperăm să ne întâlnim în număr cât mai mare în cele șase orașe în care programul se desfășoară”, a spus Alice Voica, Human Resources Manager, Premier Restaurants România.

McDonald’s încurajează performanța școlară și pune accent pe importanța educației. Pe lângă beneficiile extrasalariale, McDonald’s oferă posibilitatea unei avansări rapide în cadrul companiei, prin intermediul programelor interne dedicate angajaților. Prin programul Manager Trainee, tinerii angajați trec printr-un proces accelerat, ce îi ajută să dezvolte abilități de leadership în baza cărora pot ocupa, în decurs de doi ani de la angajarea în companie, funcția de Manager de Restaurant.

Studenții din programul FUTURE Manager beneficiază gratuit de:

 • sesiuni de training 100% practice cu scopul de a-și dezvolta competențele de lideri
 • Oportunități de angajare
 • Sesiuni individuale de orientare în carieră
 • Feedback individual și personalizat pe CV
 • Pregătirea pentru interviu
 • Discuții directe cu angajatorii
 • Dezvoltarea prin activități 100% practice a competențelor de tip soft precum: comunicare, lucrul în echipă, responsabilitate sau creativitate

Profesorii universitari din cadrul programului FUTURE Manager beneficiază gratuit de:

 • Sesiuni de training 100% practice alături de studenții și angajatorii McDonald’s România
 • Posibilitatea de a vedea în acțiune noi metode de predare în sistem hibrid
 • Sesiuni de training cu accent pe metodele de predare și înțelegerea concretă a pieței muncii
 • O nouă perspectivă în educație cu accent pe educația experiențială

Înscrierile în programul FUTURE Manager sunt deschise

Înscrierile în programul FUTURE Manager sunt gratuite și se realizează pe site-ul programului: www.madalinahodorog.ro/futuremanager. Profesorii și studenții din 6 orașe (București, Constanța, Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu, Oradea) se pot înscrie gratuit pentru a beneficia de sesiuni de training și oportunități în carieră.

Despre programul FUTURE Manager

Programul FUTURE – Construiește cu pasiune este cel mai complex program de orientare în carieră care a ajutat +1200 de tineri și profesori din țară să se pregătească pentru cariera lor. Programul FUTURE include ediții umbrelă precum: FUTURE Manager, FUTURE Student și se bazează pe metode de educație experiențială bazate 100% pe activități practice #FaraPowerPoint.

Programele FUTURE ajută tinerii să facă trecerea de la liceu la facultate. De la facultate la piața muncii.

Mai multe detalii: www.madalinahodorog.ro/future

 

Despre Premier Restaurants România

Premier Restaurants România operează restaurantele McDonald’s în România. McDonald’s este lider al pieței restaurantelor, cu 96 de restaurante în 29 de orașe, dintre care 50 restaurante cu McDrive și 53 de cafenele McCafé. Compania are o echipă de 5.300 de angajați care le oferă consumatorilor produsele preferate, pregătite din ingrediente de calitate. Pentru mai multe informații, vizitați: www.mcdonalds.ro și www.facebook.com/McDonalds.ro.

Despre Premier Capital

Premier Restaurants România este parte a companiei Premier Capital, partenerul pentru dezvoltare al restaurantelor McDonald’s din Estonia, Grecia, Letonia, Lituania, Malta și România. Premier Capital plc operează 174 de restaurante și are peste 9000 de angajați, servind peste 150 de milioane de clienți anual, în cele 6 piețe. Premier Capital plc reprezintă business-ul McDonald’s al grupului Hili Ventures Ltd, prezent în 11 țări din Europa și Africa de Nord, și implicat în diverse operațiuni din industria alimentară și a ospitalității, retail, imobiliare, transport naval, inginerie și tehnologie. Hili Ventures deține parteneriate cu McDonald’s, Apple, Microsoft, precum și cu multe alte branduri internaționale.

articolul original.

MedLife devine primul operator medical privat ce oferă abonamente medicale cu acoperire 360° – de la servicii de prevenție, la asigurări de sănătate, servicii stomatologice și sport

2 February 2023 at 14:24
 • În contextul creșterii cererii pentru servicii de prevenție și pentru beneficii care să ofere acces facil la servicii medicale, în rândul marilor angajatori, MedLife vine în sprijinul acestora cu noi soluții de protejare a sănătății angajaților, ce pot fi integrate în abonamentul de sănătate.
 • Pe lângă accesul la consultații de specialitate, analize de laborator și servicii de imagistică, abonamentul MedLife poate fi completat cu o serie de servicii noi, precum: asigurare de sănătate NNCare dezvoltată în parteneriat cu NN Asigurări de Viață, programe de sport la sălile de fitness SWEAT Concept, precum și servicii de sănătate orală în rețeaua DENT ESTET.
 • Astfel, companiile din România pot avea grijă de starea de bine a angajaților lor, prin facilitarea accesului la servicii medicale și de wellness, pentru menținerea stării de sănătate în condiții optime, dar și prin confortul oferit de asigurare, pentru situațiile neprevăzute.

 

București, 2 februarie 2023: Potrivit unui studiu publicat de Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Muncă și Viață[1] în 2022, problemele de sănătate afectează întreaga forță de muncă din UE, dintre care unele sunt raportate de mai mult de jumătate din populație. Cele mai întâlnite afecțiuni în rândul forței de muncă, la nivelul anului 2021, au fost durerile membrelor superioare (57%), durerile de spate (54%), durerile de cap (51%), dureri musculare la nivelul șoldului sau membrelor inferioare (35%) și anxietatea (30%). Totodată, epuizarea fizică a fost raportată de 23% dintre respondenții acestui studiu.

Afecțiunile fizice sau de ordin emoțional întrerup sau îngreunează desfășurarea procesului de muncă, având consecințe la nivel individual, la nivelul companiei, dar și macroeconomic. Datele unei analize realizate de PwC pentru MedLife în 2020 arată că impactul financiar al concediilor medicale pentru o companie cu 3.000 de angajați poate ajunge la peste 20 milioane lei anual, pierderi care se resimt totodată și în bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

După anii grei de pandemie, business-urile au înțeles necesitatea investiției în sănătatea angajaților, pentru a-i susține să facă față perioadelor dificile, dar și din perspectiva continuității activității. O revizuire sistematică a 56 de studii[2] publicate despre programele de sănătate la locul de muncă subliniază faptul că acestea pot duce la economii de 25% la costurile legate de absenteism și de îngrijire a sănătății angajaților.

În calitate de cel mai mare sistem medical privat din România și liderul pieței de abonamente medicale, MedLife continuă să vină în sprijinul companiilor și extinde gama de servicii pentru protejarea sănătății angajaților ce pot fi accesate simplu și rapid, prin intermediul abonamentului medical. Astfel, pe lângă serviciile de prevenție și profilaxie, precum consultații de specialitate, analize de laborator și servicii de imagistică, firmele pot opta să completeze abonamentele cu layere noi, precum asigurarea de sănătate NNCare dezvoltată în parteneriat cu NN Asigurări de Viață, facilități de sport la sălile de fitness SWEAT Concept sau servicii de sănătate orală disponibile în rețeaua DENT ESTET.

„Prevenția medicală este cel mai bun tratament pentru o viață sănătoasă. Credem într-o abordare integrată, ceea ce presupune nu doar efectuarea regulată a investigațiilor anuale, ci, în primul rând, abordarea unui stil de viață sănătos, bazat pe mișcare, nutriție și sport. Este o direcție pe care ne-am bazat investițiile din ultimul an, iar mai apoi a fost un pas firesc să dezvoltăm o soluție de sănătate integrată, care să acopere o paletă mai largă de nevoi de sănătate. În condițiile în care forța de muncă este vulnerabilă și mult mai predispusă bolilor, dar și ca a unui business, pe termen lung”, spune Mirela Dogaru, Director Comercial MedLife Group.

 

Abonament la stil de viață sănătos

Abonamentul medical MedLife integrează cea mai complexă paletă de servicii pentru protejarea sănătății angajaților, respectiv:

 • Servicii medicale de diagnostic și tratament, în aproape 700 de unități medicale proprii și partenere ­– acces la servicii precum medicina muncii, consultații de specialitate, analize de laborator și servicii de imagistică, într-o rețea națională de aproape 700 de locații proprii și partenere. Serviciile pot fi accesate în regim de gratuitate sau cu discount în funcție de tipul de abonament și sunt disponibile atât pentru angajați, cât și pentru familiile acestora.
 • Asigurare de sănătate de grup NNCare – lansată în 2022, în urma unui parteneriat strategic cu NN, liderul pieței de asigurări de viață din România, soluția se adresează companiilor cu cel puțin 20 de angajați, atât din rândul celor care oferă deja echipei abonamente medicale MedLife, cât și din rândul clienților care intenționează să ofere această facilitate angajaților și familiei lor, ca parte a pachetului de beneficii extra-salariale. Asigurarea acoperă cheltuieli de până la 250.000 de lei pe an, în funcție de problema de sănătate, și se diferenţiază prin beneficiile pentru afecțiuni grave și prin serviciul de tip a doua opinie medicală, care oferă acces la peste 500 de medici din 90 de centre medicale de renume din străinătate.
 • Servicii de wellness – adițional serviciilor medicale și asigurărilor, companiile pot opta și pentru programe de fitness disponibile în sălile SWEAT Concept, unde MedLife a devenit acționar majoritar vara trecută. Abonamentul permite accesul la cele 4 săli de sport în București, ce sunt dotate cu echipamente și tehnologii premium, iar angajații pot beneficia de programe personalizate de antrenament.
 • Servicii de sănătate orală la DENT ESTET – o altă facilitate, și nu cea din urmă, este reprezentată de pachetele de servicii dentare oferite în cele 18 clinici DENT ESTET din țară. Serviciile pot fi accesate de companiile care plănuiesc să ofere această facilitate angajaților sau familiilor lor, ca parte a pachetelor de beneficii extra-salariale și prevăd un plan de prevenție, prin consultații de specialitate, reduceri semnificative pentru profilaxie și imagistică dentară și un plan de intervenție în caz de urgență medicală.

Sănătatea este cel mai de preț lucru pe care îl avem și pe care cu toții ne dorim să îl protejăm cât mai mult. Ne bucurăm că împreună cu MedLife putem veni în sprijinul companiilor cu o soluție atât de complexă pentru starea de bine a echipei. Prin asigurarea NNCare, oferim angajaților sprijinul de care au nevoie pentru a proteja tot ce contează mai mult pentru ei și liniștea că se pot trata fără grija banilor atunci când apare o problemă medicală, ceea ce contribuie în mod direct și la încrederea în angajatorul lor, care le este astfel alături prin beneficii extra-salariale relevante pentru sănătate”, adaugă Gabriela Lupaș-Țicu, Chief Marketing & Operations Officer la NN.

Pentru mai multe informații, vă rugăm accesați: www.medlife.ro/servicii-companii.

***

 

 

Despre Sistemul Medical MedLife:

Sistemul Medical MedLife a pornit acum aproape trei decenii, s-a dezvoltat sănătos și a devenit cel mai mare furnizor de servicii medicale private din România. Antreprenorii români, alături de medicii de elită care au pus bazele acestei companii, au investit și s-au implicat pentru a aduce schimbare în sistemul de sănătate românesc, au crezut în inovație și au îndrăznit să țintească cât mai sus, pentru a oferi pacienților români servicii de exelență, calitate, grijă și respect pentru nevoile lor.

Compania operează cea mai extinsă reţea de clinici, una din marile reţele de laboratoare medicale, dar și cea mai mare rețea de spitale generale şi specializate din țară, acestea fiind guvernate de medici extraordinari ce au la activ sute de mii de intervenții chirurgicale și milioane de pacienți evaluați cu ajutorul celor mai noi tehnologii medicale.

Fiind o companie românească cu tradiție, MedLife a ales să se listeze la Bursa din România, fiind un model al listărilor pe piața locală de capital. A deschis orizonturi, iar prin guvernanța corporativă pe care o are implementată a inspirat și alte companii locale spre a porni pe acest drum și a ajuta la dezvoltarea capitalului românesc și a economiei. Acțiunile emise de MedLife SA sunt admise la tranzacționare pe piața reglementată la vedere administrată de Bursa de Valori București, Categoria Premium, având simbolul de tranzacționare ″M″.

În perioada de pandemie MedLife a reușit să joace un rol esențial în societate și să capete un statut de lider detașat în monitorizarea pandemiei prin implicarea activă în zona de cercetare.

Compania continuă să investească în proiecte cu impact asupra comunității locale, în tehnologie și infrastructură. Creează locuri de muncă și dezvoltă un ecosistem care contribuie la dezvoltarea și menținerea unei Românii sănătoase.

Despre NN România

NN (www.nn.ro) este prima companie internațională de asigurări de viață care a intrat pe piața din România, în 1997, iar de 15 ani activează și pe segmentul pensiilor private, fiind lider pe piețele de profil. Totodată, NN s-a extins în ultimii ani în România și pe segmentele asigurărilor de sănătate și de locuință. În prezent, NN are 500 de angajați și 1.600 de consultanți financiari și manageri în forța de vânzări și susține peste 2,2 milioane de clienți de asigurări și pensii, un sfert din populația activă a României, să protejeze tot ceea ce contează mai mult pentru ei.

NN România este parte din NN Group, companie de servicii financiare cu o istorie de mai bine de 175 de ani la nivel internațional și o prezență puternică în 11 țări, având în total peste 14.000 de angajați și peste 18 milioane de clienți. NN Group este listat la bursa Euronext Amsterdam din 2014 și are o situație financiară solidă, asigurându-se că este mereu aproape de clienți cu responsabilitate și angajamente susținute.

[1] https://www.eurofound.europa.eu/sites/default/files/ef_publication/field_ef_document/ef22012en.pdf

[2] https://www.cdc.gov/workplacehealthpromotion/model/control-costs/index.html

articolul original.

Titirez.ro: Perspectivele pieței rezidențiale din România în 2023. Este un scenariu probabil ca prețurile locuințelor să intre pe un făgaș descendent?

2 February 2023 at 13:39

 

București, februarie 2023: Anul acesta a început pe o notă precaut optimistă pentru piața rezidențială autohtonă, ca și pentru economia țării per ansamblu, previziunile privind evoluția lor pe parcursul lui 2023 înscriindu-se pe o linie similară. Cea mai recentă analiză realizată de reprezentanții rețelei de site-uri imobiliare Titirez.ro relevă că interesul pentru achizițiile de locuințe, fie pentru uz personal, fie în scop investițional, se va menține –  chiar dacă potențialii cumpărători vor continua să manifeste o precauție sporită, pe fondul tulburărilor geopolitice resimțite la nivel global, cu impact și asupra economiei.

 

Astfel, exceptând eventualitatea unei acutizări bruște a situației politico-economice internaționale, șansele ca prețurile locuințelor să intre anul acesta pe un trend descendent  sunt, practic, infime, consideră oficialii Titirez.ro. Pe segmentul rezidențial nou, creșterile de prețuri continuă să fie alimentate de scumpirile consemnate de materialele de construcție, respectiv de costurile mai mari cu forța de muncă, în vreme ce segmentul apartamentelor vechi este influențat, în mod indirect, de această dinamică. 

 

Potrivit datelor recent făcute publice de reprezentanții statului, România a încheiat anul trecut cu o creștere economică de 4,9%, în vreme ce așteptările Comisiei de Prognoză pentru anul 2023 vizează un avans al PIB de 2,8%. De asemenea, previziunile Comisiei Europene, deși mai temperate, au în vedere tot un avans economic pentru 2023, în cuantum de 1,8%. Pe de altă parte, așteptările celei din urmă instituții privind evoluția inflației vizează o scădere de la o medie de 11,8% în 2022, la 10,2% în 2023, urmând ca acest indicator să se cifreze la 6,8% în 2024.

„Deși anul trecut ne-am confruntat, fără îndoială, cu un context economic dificil, apetitul pentru achiziții imobiliare a rămas, totuși, solid. Acest fapt este vădit de cele mai recente statistici publicate de ANCPI, potrivit cărora pe parcursul lui 2022 au fost tranzacționate, la nivel național, 700.273 de imobile – cu 1.517 mai multe decât în 2021, când au fost vândute 698.756 de imobile. Desigur că diferența dintre cei doi ani, de circa 0,2%, este practic neglijabilă, însă faptul că activitatea de tranzacționare din piață s-a menținut la un nivel stabil, în ciuda provocărilor întâmpinate de economie, este semnificativ. Asta cu atât mai mult cu cât anul 2021 a fost unul chiar foarte bun la acest capitol, ca urmare a intensificării apetitului pentru achiziții după «relaxarea» restricțiilor impuse în 2020.

Costina Petrescu, CEO Titirez.ro & imoPR  

 

Una dintre problemele întâmpinate de jucătorii activi pe piața rezidențială locală, atât dezvoltatori și vânzători de locuințe vechi, cât și potențiali cumpărători, este reprezentată de creșterea considerabilă a costurilor de creditare. Astfel, potrivit datelor publicate de BNR, nivelul Indicelui de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) se situa, la finele anului 2022, la 5,73% – un nivel de 3 ori mai mare decât cel consemnat la începutul aceluiași an, respectiv 1,91% (valori la zi). Pe de altă parte, indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea ratelor de dobândă la creditele (inclusiv ipotecare) contractate înainte de introducerea IRCC, s-a majorat în același interval de 2,5 ori, de la 3,02% la 7,57%.

În acest context, Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a punctat, într-o apariție publică recentă, că un obiectiv al autorităților pentru anul 2023 este, în mod evident, cel de reducere a inflației – și, în corelație cu aceasta, de stabilizare, respectiv scădere a dobânzilor la credite. Potrivit acestuia, dacă 2022 a fost un an de compensare și de diminuare a efectelor negative (provocate de conflictul ruso-ucrainean), 2023 va trebui să fie anul de recuperare, iar 2024, anul în care ar fi de așteptat o creștere a puterii de cumpărare, atât a cetățenilor, cât și a companiilor.

De notat ar fi că, făcând abstracție de fondurile de investiții instituționale, care pot fi active și pe segmentul rezidențial, cumpărătorii de locuințe de pe piața locală se împart, în mod firesc, în 2 categorii: cei care au nevoie de un împrumut bancar pentru finanțarea, fie și parțială, a unei achiziții, respectiv cei care dispun de fonduri proprii pentru aceasta – deci nu sunt influențați (în mod direct) de creșterea semnificativă a costurilor creditării. În acest context, o analiză realizată de Titirez.ro în toamna anului trecut releva că potențialii clienți din cea de-a doua categorie, anume cei cu bani gheață, erau cei mai activi din piață, motivați fiind să facă o achiziție pentru a-și proteja capitalul de efectele inflației.

 

Deși ambele categorii de clienți potențiali manifestă o precauție sporită în actualul context economic, este de așteptat ca și unii, și alții să ia în cele din urmă o decizie de cumpărare, în momentul în care vor conștientiza stringența propriei nevoi – de a avea o locuință, respectiv de a face o investiție viabilă pe termen lung. În ceea ce privește atitudinea de expectativă a celor care mizează pe intrarea prețurilor locuințelor pe un făgaș descendent, reprezentanții Titirez.ro consideră că aceasta nu va fi „răsplătită” de evoluția pieței pe parcursul acestui an.

„Dincolo de raportul cerere-ofertă și inerția ce caracterizează piața imobiliară în general, un dezvoltator ar trebui să se găsească într-o situație financiară foarte precară pentru a accepta să-și diminueze drastic marja de profit într-un context economic ca cel actual, în care inflația pune, dimpotrivă, o presiune foarte mare pe creșterea prețurilor. Previziunea noastră este că, pe segmentul rezidențial nou, tendința de apreciere a locuințelor va continua să fie alimentată de scumpirile consemnate de materialele de construcție, respectiv de costurile mai mari cu forța de muncă, în vreme ce apartamentele vechi vor fi influențate, în mod indirect, de această dinamică. În opinia noastră, în funcție de evoluția economiei locale și internaționale, ne putem aștepta, totuși, la o încetinire a ritmului de creștere a prețurilor pe piața rezidențială.”

 

Costina Petrescu, CEO Titirez.ro & imoPR  

Despre Titirez.ro

 

Lansat în octombrie 2010, Titirez.ro este un brand-umbrelă pentru o rețea integrată, de 17 site-uri imobiliare, fiecare cu specificul său. Printre acestea se numără multecase.ro, imobiliare24.ro, imobiliare-net.ro, anunturi-imobiliare.net, anuntimobiliar.ro, paginiimobiliare.ro etc. În momentul de față, pe platforma Titirez.ro se regăsesc aproximativ 75.000 de anunțuri imobiliare, publicate de proprietari, agenții imobiliare și dezvoltatori, în vreme ce în cadrul secțiunii de Ansambluri Rezidențiale cumpărătorii pot alege între aproape 150 de proiecte, amplasate în zona Capitalei și în orașele secundare, dar nu numai. Asociat portalului este și CRM-ul ImobManager, un instrument util, destinat gestionării activității celor care activează în domeniu, dar și imoPR, prima agenție de marketing și publicitate dedicată exclusiv pieței imobiliare, ce a fost lansată în anul 2019.

 

 

 

 

 

 

 

articolul original.

IKEA și Sabine Marcelis lansează colecția VARMBLIXT, care explorează puterea designului sculptural și a luminii

1 February 2023 at 15:38

IKEA, alături de designerul Sabine Marcelis din Rotterdam, lansează colecția VARMBLIXT, care pune în evidență obiecte de iluminat sculpturale, veselă unică, covoare vibrante și multe alte elemente. Alcătuită din 19 produse, colecția este concepută pentru a interacționa atât cu lumina directă, cât și cu cea indirectă. Aceasta va fi pusă în vânzare începând cu luna februarie a acestui an.

Colecția VARMBLIXT creată de IKEA își propune să amplifice curiozitatea oamenilor legat de iluminarea locuinței. Ca parte a unui obiectiv pe termen lung, IKEA își dorește să încurajeze schimbarea privind iluminarea, de la simpla funcționalitate, la emoție. Această inițiativă este concepută pentru a aduce inspirație cu privire la modul în care lumina poate transforma aspectul, senzația și atmosfera din casele noastre.

În colecția VARMBLIXT există patru articole de iluminat care vor rămâne în gama IKEA pe termen lung. Inspirate de capacitatea creativă a lui Sabine de a se juca atât cu forme, cât și cu obiecte unice, luminile reprezintă principala direcție de design a colecției. Printre cele mai importante elemente de iluminat se numără lampa suspendată VARMBLIXT LED, a cărei design include țevi curbate realizate din sticlă albă mată, și oglinda de perete VARMBLIXT LED, proiectată cu un panou din sticlă semitransparentă și o bandă luminoasă. Ambele produse constituie un obiect sculptural uimitor atunci când sunt stinse, iar atunci când sunt iluminate, acestea se transformă într-un spectacol magic de inginerie luminoasă.

„Am dorit să adopt o abordare neașteptată în explorarea ideii de cum funcționează iluminatul într-o locuință și să inspir oamenii să ia în considerare noi forme și elemente care se integrează și evidențiază diferite tipuri de spații interioare într-un mod nou, îndrăzneț și artistic.”, este de părere Sabine Marcelis.

De asemenea, colecția explorează un motiv caracteristic lucrărilor lui Sabine, și anume “the perfectly infinite doughnut” (gogoașa perfect infinită). Prima serie de obiecte inspirate de acest design va fi disponibilă sub forma a două variante de veselă, în două dimensiuni, și a unei lămpi semnate de artistă. Îmbinând viziunea artei și a designului, lampa VARMBLIXT LED, cu un design curbat, este pusă în valoare atunci când interacționează cu lumina și reprezintă un obiect versatil, întrucât poate fi montată pe perete sau expusă pe o masă.

„Când lumina trece prin sticla portocalie, face ca forma asemănătoare unei gogoși să lumineze cu o strălucire caldă.”, spune Sabine Marcelis. „Este o priveliște magică, care atrage privirea – indiferent dacă se află pe o masă sau pe un perete.”, adaugă aceasta.

Colecția, care se concentrează, totodată, pe o paletă de culori calde, cuprinde și două covoare inspirate de razele unui apus de soare. Covorul de dimensiuni mai mari, care este realizat din lână 100% tușată manual, are un gradient de culori calde. Acesta se estompează ușor de la portocaliu intens la galben chihlimbar, ca un apus de soare, în timp ce stilul său în mai multe straturi amplifică design-ul, oferind o iluzie de profunzime și culoare.

„În crearea colecției VARMBLIXT, viziunea noastră a fost aceea de a continua să îmbinăm designul cu obiecte sculpturale. Este o colaborare conectată la estetica funcțională din spațiul nostru, inspirând în același timp oamenii să opteze pentru obiecte utile și versatile în casă.”, spune Henrik Most, Creative Leader la IKEA.

Aflați mai multe despre cum a fost concepută colecția VARMBLIXT.

Colecția VARMBLIXT va fi lansată în toate magazinele IKEA în februarie 2023.

Despre Sabine Marcelis

Sabine Marcelis, designer din Rotterdam, este fascinată de proprietățile unice ale materialelor și de efectele pe care le pot crea anumite materiale. Practica sa este axată pe proces, iar creațiile sale apar în urma unor experimente ample cu idei și materiale în atelierul său. Lucrând în domeniul produselor, instalațiilor și designului spațial, ea se străduiește să creeze experiențe magice prin designurile sale captivante. Este absolventă a Academiei de Design din Eindhoven, iar munca ei a fost celebrată în cadrul unor festivaluri de design globale și nu numai. A fost desemnată Wallpaper* Designer of the Year în 2020 și a fost numită unul dintre cei mai buni 100 de creativi ai Architectural Digest în 2021 și 2022.

Despre IKEA

IKEA oferă mobilier de înaltă calitate, bine conceput, funcțional și accesibil, produs cu grijă față de oameni și mediu. Există mai multe companii cu proprietari diferiți, care lucrează sub marca IKEA, toate împărtășind aceeași viziune: crearea unei vieți de zi cu zi mai bune pentru cei mai mulți oameni. IKEA a fost fondată în Suedia în 1943.

articolul original.

BILANȚ MEDIU DE AFACERI 2022: Cu 8% mai multe insolvențe, cu 21% mai multe suspendări și cu 15% mai multe dizolvări sau radieri de companii față de 2021

1 February 2023 at 15:34

București, 1 februarie 2023 – Numărul de insolvențe a crescut cu 8%, suspendările cu 21%, iar dizolvările sau radierile de companii cu 15% în 2022 față de anul anterior. Numărul de companii nou-înființate a atins însă un nivel record în 2022. Inflația, încetinirea economiilor europene și o eventuală nerespectare a jaloanelor din PNRR reprezintă principalele riscuri macroeconomice din 2023, potrivit ultimei ediții a raportului KeysFin Macro Update.

 

În scenariul de bază estimarea noastră este că economia va crește cu aproximativ 3% în 2023, principalele riscuri macroeconomice din acest an fiind: modul în care vor fi gestionate efectele inflaționiste de runda a doua generate de scumpirea materiilor prime și de creșterea costurilor de împrumut (atât din punct de vedere fiscal cât și monetar), încetinirea economiilor europene, dar și o eventuală nerespectare a jaloanelor din PNRR de care depinde evitarea recesiunii, dar și corecția deficitelor gemene”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin, unul din cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România.

NIVEL RECORD, DE PESTE 150 DE MII DE ÎNMATRICULĂRI FIRME ÎN 2022

Înmatriculările de entități au depășit pentru prima dată în istorie pragul de 150 de mii, la 152.809 de companii nou-înființate în 2022, cu 3% mai multe decât în 2021 și cu 13,8% peste nivelul pre-pandemie de 134.220 atins în 2019, potrivit ultimelor date, publicate astăzi de Registrul Comerțului.

APETIT PENTRU INDUSTRIA EXTRACTIVĂ, ENERGIE&GAZE ȘI EDUCAȚIE ÎN 2022

Dacă în 2021 Agricultura, Energia&gazele și IT&C înregistrau cele mai mari creșteri procentuale ale numărului de entități nou-înființate, în 2022 pe locul întâi am avut Industria extractivă, sectorul de Energie&gaze s-a menținut pe locul doi, iar Educația a urcat pe trei, cu majorări de 551%, 170% respectiv 47% la 722 societăți, 1.601, respectiv 5.531 de entități nou-înființate în 2022”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin.

La polul opus, Hotelurile & restaurantele, Imobiliarele, Construcțiile, Comerțul și Agricultura au înregistrat scăderi procentuale anuale cuprinse între 1,1% și 73% în 2022.

Din punct de vedere geografic, cele mai multe entități înființate în 2022 au fost înregistrate în București (29.068, 19% din total), Cluj (9.199, 6% din total) și Ilfov (7.933 companii, respectiv cu 5% din total în 2022). La polul opus, Covasna, Ialomița și Tulcea au avut cele mai puține entități noi înregistrate, între 954 și 1.111 de entități în 2022.

Numărul companiilor care au intrat în insolvență a crescut cu 8,2% la 6.649 companii în 2022, cu 16,8% peste minimului istoric atins în 2020, de 5.694 companii, potrivit datelor de la Registrul Comerțului.

Numărul companiilor suspendate a crescut cu 20,6% față de 2021, la 15.700 companii. Radierile și dizolvările s-au majorat cu 14,6% în 2022 față de 2021, la 112.959 companii însă au rămas cu 17% sub nivelul pre-pandemie atins în 2019.

MAXIM ISTORIC, DE PESTE 1,6 MILIOANE ENTITĂȚI ACTIVE ÎN 2022

Numărul entităților active (PFA și persoane juridice) a continuat tendința de creștere începută în 2011 și a ajuns la cel mai ridicat nivel din istorie, de 1.606.310 la 31 decembrie 2022.

DESPRE KEYSFIN

KeysFin oferă soluții 100% digitalizate pentru verificarea mediului de business, cu date financiare și juridice, rapoarte, grafice și analize actualizate la zi despre companiile din România și din străinătate, în vederea reducerii riscului comercial.

Cu un portofoliu de peste 700 de clienți, KeysFin este unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România.

KeysFin deține și aplicația KeysFinder, prin intermediul căreia utilizatorii pot accesa ușor și rapid situații financiare, indicatori și informații juridice de la peste 4 milioane de entități economice din România, direct de pe telefonul mobil.

articolul original.

Campania de creștere a conștientizării pe teme antidiscriminare, desfășurată în cadrul proiectului Servicii integrate pentru incluziunea romilor, continuă cu două expoziții inedite

1 February 2023 at 15:16

Campania de creștere a conștientizării pe teme antidiscriminare desfășurată în cadrul proiectului Servicii integrate pentru incluziunea romilor continuă la Medgidia (județul Constanța) și Gălbinași (județul Călărași) – localități în care intervin echipele noastre – cu două expoziții de fotografie, într-un format inedit. La cele două vernisaje au participat copii și adulți de etnie romă, dar și membri ai populației majoritare.

Manifestarea de la Medgidia, cu titlul „Chip de copil”, a fost organizată de Fundația Health Action Overseas Romania (HAO) cu sprijinul Asociației Curcubeul Cunoașterii și a fost vernisată la Casa de Cultură Municipală I. N. Roman din localitate. Expoziția va rămâne deschisă publicului larg până la data de 28 februarie 2023.

„Prin organizarea acestei expoziții vrem să transmitem un mesaj simplu: datorită acestui proiect, copiii de etnie romă din Barăci au o șansă la educație, au o șansă la o viață mai bună. Și cum o imagine spune mai mult decât 1000 de cuvinte, am decis să lăsăm să vorbească 50 de chipuri de copii de etnie romă care locuiesc în cartierul Barăci, beneficiari ai proiectului nostru. În spatele fiecărui chip se află o poveste, tristă de cele mai multe ori, poveste pe care colegii mei se străduiesc să o schimbe, zi de zi”, a declarat la vernisaj Nicolae Dobrescu, director executiv HAO şi managerul proiectului amintit.

Imaginile au fost realizate de colegii noștri, în timpul activităților cu micii noștri beneficiari și surprind, nefiltrat: uimirea, bucuria, liniștea, încântarea, mulțumirea, amuzamentul, mândria, acceptarea, prietenia, emoții complet străine celor mai mulți dintre protagoniști până la înscrierea în proiect. Un moment foarte apreciat de copiii prezenți la vernisaj a fost cel creat de Alina Dobrescu, coordonator formare în cadrul proiectului. Colega noastră i-a invitat pe elevii prezenți să aleagă fotografia unui copil cu care ar vrea să fie prieten.

„Prin acest eveniment vrem să arătăm lumii întregi că toți copiii sunt la fel. La fel ca orice copil, și copiii din Barăci au nevoie să fie iubiți, să fie încurajați, să fie apreciați, să li se acorde atenție. Și copiii din Barăci sunt frumoși, dornici să învețe și să aibă prieteni”, a afirmat Oana Paraschiv, administratorul Asociației Curcubeul Cunoașterii.

Manifestarea de la Gălbinași a a fost organizată de Asociația Sprijinirea Integrării Sociale (ASIS) la sediul Școlii nr 1. din Gălbinași. Expoziția a inclus 50 de fotografii alb-negru și color, realizate de copii în cadrul unui atelier desfășurat în cadrul proiectului, dar și scene din comunitate (prin ogradă, în sat, la făcut mustulului, la tăierea porcului sau la Bobotează), scene surprinse de ei cu telefoanele mobile.

„Fotografiile au fost făcute de 13 copii de gimnaziu.Toți vizitatorii expoziției, mici și mari, au fost încurajați să privească imaginile și să propună câte un titlu pentru cele pe care le recunosc. Cei mici au votat fotografia favorită și anume o imagine în care ei au identificat o… cometă”, a explicat Luciana Lăzărescu, director executiv ASIS.

Prin organizarea acestor evenimente, axate pe comunicare inter-etnică, echipa proiectului Servicii integrate pentru incluziunea romilor își dorește să contribuie activ la diminuarea prejudecăților și stereotipurilor legate de etnia romă. Proiectul este implementat în perioada februarie 2022 – ianuarie 2024 de Fundația Health Action Overseas România (HAO), în calitate de Promotor de Proiect, în parteneriat cu Asociația Curcubeul Cunoașterii (Medgidia), Asociația Sprijinirea Integrării Sociale (ASIS) şi Primăria Gălbinași. La buna derulare a acestuia colaborează, de asemenea, Primăria Municipiului Medgidia şi Şcoala Gimnazială nr. 1 din Gălbinaşi.

Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 822.018 euro oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare locală şi vizează creşterea gradului de incluziune al populaţiei de etnie romă din Barăci – Medgidia şi comuna Gălbinaşi prin măsuri integrate, activităţi de abilitare şi prin acţiuni de combatere a discriminării.

Informaţii suplimentare despre Granturile SEE şi despre Programul Dezvoltare locală se pot obţine accesând: www.eeagrants.ro și www.frds.ro.

articolul original.

Românii se pot distra cu bani puțini: Stand Up Paddle pe lacul Siriu

31 January 2023 at 15:38

În noul context macroeconomic veniturile pentru vacanțe și experiențe ale românilor s-au micșorat considerabil. Cu toate acestea, tot mai mulți oameni își întorc atenția către OLX, cea mai mare platformă de vânzare cumpărare, atunci când caută să părăsească pentru o perioadă scurtă haosul orașelor și sunt în căutarea unei experiențe inedite.

Auraș Mihaiu, un antreprenor local din Buzău, vinde experiențe Stand Up Paddle pe OLX, oferindu-le turiștilor ocazia să încerce un sport extrem de popular peste hotare, dar la prețuri mici. Pe lacul Siriu, înconjurați de o natură fantastică, turiștii pot să se bucure de o experiență occidentală, pentru că aici se practică Stand Up Paddle, un sport nou care capătă popularitate în România. Dacă în țări cu tradiție în practicarea acestui sport precum Noua Zeelandă, Portugalia, Italia sau Spania, o sesiune de Stand Up Paddle costă între 70 și 100 de euro de persoană, în România, pe lacul Siriu, poți să practici Stand Up Paddle pentru doar 220 de lei/sesiune/de persoană și include plimbare cu ghid (minimum 3 ore), instructaj, echipament, apă, fotografii, pauză de gustare.

„Sunt fotograf profesionist de peste 10 ani, pasionat de natură, călătorii și sport. Locuiesc între munți, în Nehoiu, și îmi place să am o viață activă. În 2019 am descoperit Stand Up Paddle, dar odată cu pandemia, din dorința de a oferi oamenilor un loc în care să își petreacă timpul în natură, departe de aglomerație, am început o afacere cu experiențe pe SUP pe lacul Siriu. Din toamna anului trecut vâslesc și din caiac și mi-am propus să mă ocup în mare parte de tururi cu SUP-uri și caiace pe lac.

Vreau să încep să dezvolt mai mult acest proiect și așa am început să caut toate variantele de promovare și cred că OLX este o platformă ofertantă. Îmi oferă acces la un număr foarte mare de oameni, fără să fiu nevoit să plătesc costuri mari”, spune Auraș.

Activitatea pe SUP se desfășoară în România în principal din iunie până în octombrie, dar depinde foarte mult de vreme. Este esențial să fie temperaturi de peste 20 de grade și fără vânt. Dar lunile de vârf sunt iulie, august și septembrie.

„În perioade grele din punct de vedere financiar, OLX oferă alternative prietenoase cu toate buzunarele. Platforma, prin numărul mare de utilizatori, este o radiografie a țării noastre și ne bucurăm să vedem că publicul OLX este unul creativ și inovator, care reușește să se adapteze oricărei situații. Atât serviciile oferite prin OLX, cât și produsele vândute, vin de la oameni și se adresează oamenilor, de aceea comunitatea noastră de vânzători și cumpărători este nucleul business-ului nostru. Sperăm că în vara anului 2023 vom vedea în platformă cât mai multe experiențe de genul celei de pe Lacul Siriu, care pe lângă faptul că oferă o alternativă ieftină de a face sport, promovează și turismul local”, spune Andreea Stoican-Popescu, Senior PR & Campaign Manager OLX România, Bulgaria, Portugalia.

 

Alte experiențe populare în rândul pasionaților de escapade rurale sunt:

 • excursiile cu ATV-uri, cu peste 178 de anunțuri active în această perioadă
 • cursuri de caiac, cu peste 377 de anunțuri active în această perioadă
 • cursuri de ski și snow board cu peste 100 de anunțuri active în această perioadă

 

 

Despre OLX

 

OLX România, parte a OLX Group, este liderul pieței locale de anunțuri generaliste, cu peste 4 milioane de anunțuri active și o medie lunară de peste 12 milioane de vizitatori, potrivit SATI. Pe OLX se găsește o gamă largă de categorii printre care electronice și electrocasnice, mașini, proprietăți imobiliare, obiecte de vestimentație sau pentru casă și grădină. Platforma se poate accesa atât de pe desktop, cât și din aplicațiile mobile pentru iOS, Android.

articolul original.
❌