ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 30 November 2022BZC

S-au strâns banii necesari pentru operația tumorii pe creier a tineri studente din Cluj

30 November 2022 at 13:40
image

Suma de 11 000 de euro, necesară pentru operația tumorii pe creier a Krisztinei Nyegran a fost strânsă, iar tânăra studentă, în vârstă de 19 ani, din Cluj-Napoca urmează să fie operată înaintea sărbătorilor de Crăciun. Anunțul a fost făcut de către reprezentanții Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB), care, în urmă cu aproape două săptămâni, au demarat o strângere de fonduri pentru cauza studentei. 

“Mulțumim enorm tuturor celor care s-au implicat în strângerea banilor necesari pentru operația Krisztinei. Ați acordat o șansă la viață unei persoane, iar asta ne onorează și ne bucură. […] Urmează o perioadă dificilă pentru Krisztina și pentru familia ei, dar suntem siguri că de sărbători toți o vom avea pe Krisztina în gând”, este precizat în postarea publicată pe pagina de Facebook FSPAC.

Persoanele dornice să facă o donație pentru a oferi ajutor pre și post-operație, pot depune sume de bani atât în conturile mamei Kristinei, deschise, în lei și în euro, pe aplicația Revolut, cât și în contul personal al studentei, deschis la Banca Transilvania. Datele acestora sunt disponibile aici:

RO68BREL0005519474240100 Revolut (cont în lei) – ILDIKO NYEGRAN

LT143250003816019975 Revolut (cont în euro) – ILDIKO NYEGRAN

RO67BTRLRONCRT0468603802 Banca Transilvania – KRISZTINA NYEGRAN

Suma de bani necesară operației a fost strânsă în doar șapte zile

Reprezentanții facultății clujene au creat și o comunitate online, intitulată “FSPACallTogether”, prin care au promovat campania dedicată tinerei studente și care fi disponibilă și pentru alte viitoare cauze sociale. După doar o sătpămână de la crearea acesteia, administratorii platformei au anunțat că suma de 11 mii de euro, necesară operației Krisztinei a fost strânsă.

“Astăzi, de Ziua Recunoștinței, vă mulțumim tuturor celor care v-ați alăturat misiunii noastre – prin fiecare share, bănuț donat, sticker cumpărat și story postat. Ne-ați demonstrat puterea comunității și, în mod special, puterea comunității #FSPACallTogether. […] Ne-a luat doar o săptămână să salvăm o viață, 2 ore să mobilizăm o facultate, 24 de ore să mobilizăm un oraș, 6 zile să mobilizăm o țară întreagă, 7 zile să devenim învingători. Vă dați seama ce frumos sună viitorul?“, este precizat în postarea publicată joi, 25 noiemnbrie, pe Facebook.

articolul original.

Cresc salariile cu 10% din 1 ianuarie. Vezi care este categoria vizată

30 November 2022 at 12:37
image

Bugetarii se vor bucura de o majorare cu 10%, de la 1 ianuarie 2023, conform unui proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Finanțelor. Salariile demnitatilor în schimb nu vor crește.

Salariile bugetarilor se majorează cu 10% de la 1 ianuarie 2023, faţă de nivelul din decembrie 2022, dar fără a depăşi grila, iar indemnizaţiile lunare pentru deminitarilor se menţin la nivelul de la finalul acestui an, potrivit unui Proiect de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicat marţi de Ministerul Finanţelor.

„În anul 2023, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, fără a se depăşi valoarea nominală pentru anul 2022 stabilită potrivit anexelor la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare cu 2.500 lei”, se arată în proiectul menţionat.

În document se precizează că pentru personalul nou încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeaşi instituţie/autoritate publică pe funcţii de acelaşi fel, inclusiv pentru personalul promovat în funcţii sau în grade/trepte profesionale, pentru care nu există funcţie similară în plată, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară se stabileşte la nivelul reglementat pentru anul 2022 în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare la care se aplică, după caz, prevederile art. 10 privind gradaţia corespunzătoare vechimii în muncă.

Începând cu data de 1 ianuarie 2023, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, cu excepţia soldei de grad şi a salariilor de grad, se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2022.

Pe de altă parte, conform proiectului, în anul 2023, începând cu data de 1 ianuarie, indemnizaţiile lunare pentru demnitari se menţin la nivelul aferent lunii decembrie 2022.

Pensii cu 12,5% mai mari și ajutoare pentru pensionarii cu venituri sub 3.000 de lei.

Punctul de pensie crește tot de la 1 ianuarie 2023 de la 1.586 la 1.785 lei, adică cu 12,5%.

În plus, pensionarii cu venituri mai mici de 3.000 de lei vor beneficia de ajutoare, în două tranșe. Ei vor primi:

1.000 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei

800 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei și 2.000 lei

600 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și 3.000 lei

articolul original.

Spitalele clujene aparținând de Consiliul Județean vor asigura permanența în minivacanța de 1 decembrie

30 November 2022 at 11:32
image

Unitățile sanitare aflate în subordinea Consiliului Județean Cluj, precum și cele care își desfășoară activitatea în imobile ce aparțin forului administrativ județean, vor asigura permanența pe întreaga durată a minivacanței prilejuite de sărbătorile care se apropie, respectiv Sfântul Andrei și Ziua Națională a României.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Zilele care urmează au o mare însemnătate pentru toți românii și creștinii. Deși acestea sunt declarate zile de sărbătoare legală nelucrătoare, personalul din instituțiile sanitare aflate în subordinea Consiliului Județean își va continua activitatea în slujba celor ce vor avea nevoie de diverse servicii medicale.”

În scopul menținerii continuității activității și a actului medical, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii (Str. Moților, nr. 68) vor funcționa, în intervalul 30 noiembrie – 4 decembrie a.c., secțiile clinice Pediatrie I, II și III, Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, ATI, Psihiatrie Pediatrică, Neurologie Pediatrică, Neonatologie Prematuri, precum și Laboratorul Radiologie și Imagistică Medicală și Unitatea de Primire a Urgențelor. De asemenea, părinților li se reamintește posibilitatea de a apela oricând, în regim non-stop, serviciul de sfat medical pediatric prin telefon ALOPEDI 0364 – 917.

În cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” (Str. B.P. Hașdeu, nr. 6) permanența va fi asigurată prin intermediul liniilor de gardă ale secțiilor terapie intensivă, chirurgie toracică și pneumologie.

Totodată, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (Str. Iuliu Moldovan, nr. 23) vor funcționa, în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie 2022, atât camera de gardă, cât și liniile de gardă pentru structurile COVID-19, non-COVID-19 și terapie intensivă.

Spitalul Clinic de Recuperare (Str. Viilor, nr. 46-50) va asigura permanența, în zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie a.c., prin intermediul liniilor de gardă ale secțiilor cardiologie, neurologie, ortopedie, chirurgie plastică și terapie intensivă.

Nu în ultimul rând, Centrul de Permanență situat pe Aleea Băița va funcționa în regim de 24 de ore din 24.

articolul original.

Clujul sărbătorește Ziua Națională a României. Programul zilei de 1 Decembrie 2022

30 November 2022 at 10:12
image

Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca invită clujenii și turiștii joi, 1 Decembrie 2022, la evenimentele dedicate Zilei Naționale a României în Piața Mihai Viteazul, Piața Avram Iancu și Piața Unirii.

Primăria Cluj-Napoca, Instituția Prefectului Județul Cluj și Divizia 4 Infanterie „Gemina” deschid manifestările de 1 Decembrie cu ceremonialul depunerii de coroane și jerbe de flori la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, de la ora 9:00. Evenimentele continuă în Piața Avram Iancu unde, începând cu ora 10:30, va avea loc ceremonia oficială, defilarea cu tehnică militară și de intervenție și un spectacol de artificii de zi.

Pe Bulevardul Eroilor va avea loc o reconstituire evenimente din anul 1918, în intervalul 13:00-15:00. De asemenea, pentru a păstra evenimentul în amintire, zona de photobooth va fi activă în intervalul 12:00-21:00.

La ora 15:00 va începe în Piața Unirii regalul folcloric, timp în care vor urca pe scenă ansambluri folclorice și artiști de renume precum Sava Negrean-Brudașcu, Aurel Tămaș, Dinu Iancu Sălăjanu, Ana Ilca Mureșan, Maria Golban Șomlea, Maria Lobonț, Cristian Totpati, Mihaela Grindean, Mariana Sfechiș, Silviu Popa, Ansamblul folcloric Mărțișorul, Ansamblul folcloric Mugurelul.

La ora 19:00 va porni iluminatului festiv și tot orașul va fi îmbrăcat în haine de sărbătoare. Nu ratăm nici în acest an concertele care ne aduc în număr cât mai mare în Piața Unirii - pe scenă vor urca Inna și Cargo.

La ora 20:00, Primăria Cluj-Napoca invită întreaga comunitate în Piața Avram Iancu, pentru a urmări un spectacol unic de artificii și drone, creat special pentru Ziua Națională a României. 

Parteneri oficiali: Terapia - o companie Sun Pharma și Iulius Mall Cluj-Napoca 

Parteneri principali: NTT DATA Romania, Ursus, Vodafone România

Parteneri: Coca-Cola, Coral Impex, Moldovan Carmangerie, Autoworld - Dealer Autorizat Volvo.

articolul original.
Before yesterdayBZC

Accident mortal la Izvoru Crișului. O șoferiță de 59 de ani și-a pierdut viața după ce s-a izbit de un TIR

29 November 2022 at 18:25
image

Un grav accident de circulație, soldat cu moartea unei persoane, a avut loc în cursul zilei de marți, 29 noiembrie, în zona Izvoru Crișului.

În jurul orei 13.30, polițiștii rutieri din cadrul Poliției orașului Huedin au fost sesizați despre producerea unui accident rutier, pe DN 1, km 521+150m, în afara localității Izvoru Crișului.

Din primele cercetări s-a constatat faptul că o conducătoare auto, în vârstă de 59 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, care se deplasa în direcția municipiului Cluj-Napoca, ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare, autoturismul pătrunzând pe sensul opus, unde a intrat în coliziune cu un ansamblu de vehicule (cap tractor și semiremorcă).

Din nefericire, în urma impactului a rezultat decesul conducătoarei auto și rănirea bărbatului aflat la volanul camionului, în vârstă de 37 de ani, din județul Harghita. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Traficul a fost reluat pe un sens.

articolul original.

Gigantul Tesla a deschis prima stație de încărcare rapidă din Cluj-Napoca

29 November 2022 at 17:43
image

Compania americană Tesla a deschis luna aceasta, în parcarea VIVO! Cluj-Napoca, prima stație de încărcare rapidă din Cluj-Napoca, aceasta fiind a șaptea stație Supercharger din România. La VIVO! Cluj-Napoca, Tesla va opera cu șapte unități de încărcare.

“Parteneriatul cu Tesla face parte din strategia ESG a companiei şi contribuie la dezvoltarea comunității locale. Utilizarea mașinilor ‘verzi’ se află pe un trend ascendent în România, iar noi ne bucurăm că putem oferi suport proprietarilor actuali şi viitori de mașini electrice din Cluj-Napoca ” declară Fulga Dinu, Country Manager CPI România.

Pentru început pot fi încărcate doar mașinile Tesla, însă în scurt timp stația va fi disponibilă tuturor modelelor de mașini electrice. Locul unde posesorii își pot încărca mașinile ultra rapid este situat în zona intrării nr. 1 a centrului comercial VIVO! Cluj-Napoca.

Obiectivul rețelei Supercharger este de a le oferi tuturor libertatea de a călători la o fracțiune din costul combustibilului convențional. Cu peste 35.000 de stații Supercharger, Tesla deține și operează cea mai mare rețea de încărcare rapidă din lume.

articolul original.

The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj

29 November 2022 at 16:10
image

Luna decembrie este una dintre cele mai frumoase și mai așteptate luni din an. Este perioada în care gândurile noastre se îndreaptă către cei dragi, mai mult ca oricând și e încă un moment potrivit să le oferim o îmbrățișare, dar și un cadou special. La Iulius Mall Cluj, deja se simte magia sărbătorilor de iarnă, brandurile te întâmpină cu articole de sezon și este timpul să începi căutarea darurilor desăvârșite, indiferent că vor fi date de Moș Nicolae sau Moș Crăciun. Iar în spiritul „The magic of giving”, vei fi recompensat cu premii la cumpărături, de spiridușii moșului, care se vor instala de pe 2 decembrie în zona Zara din Iulius Mall.

Sărbătorile de iarnă sunt despre familie, prieteni, revederi, locuri calde, lumină în suflet și, bineînțeles, daruri. Crăciunul ne face mai sensibili, mai buni și crește în noi dorința de a împărtăși bucuria cu alții, iar cadourile ne ajută să ne manifestăm sentimentele pentru cei dragi, prin lucruri ce pot fi utile și pot servi drept amintiri de neuitat. Dar pentru a reuși să alegi cadourile cele mai inspirate trebuie să te „transformi” din timp în ajutorul Moșului, iar Iulius Mall Cluj s-a pregătit să te premieze. Astfel, în perioada 2 – 23 decembrie 2022, dacă faci două achiziții ce însumează 600 lei, în aceeași zi, vei fi premiat instant. Tot ce trebuie să faci este să înregistrezi bonurile la centrul de premiere din zona Zara. Zilnic, primele 250 persoane înregistrate în sistemul electronic vor primi, în funcție de norocul lor, vouchere de cumpărături cu valori cuprinse între 30 și 500 de lei. Acestea pot fi folosite în locațiile partenere: Obsentum, Marionnaud, Cărturești, Sport Vision, Nobila Casa, Altex, Buzz Sneaker Station, Seroussi, D`S Damat, Teilor, my Geisha, Adidas, Cupio, Escudo, U-man, Madzerini, Dinoland, Premium Cell, Auchan, Bianco Nero și Vetter Concept Store; restaurantul Marty; servicii la Renew Cars; drinks la Iconic Garden și experiențe la Wonderland. Pe lista spiridușilor se află și jucării de pluș și pack-uri de Coca Cola. Valoarea totală a premiilor se ridică la 70.000 de euro!

Cumpărăturile sunt însă și mai plăcute în cadrul de poveste instalat în Iulius Mall Cluj. Anul acesta ne bucurăm împreună de Crăciunul Cosmic, așa că decorațiunile din jurul bradului sunt pilotate de ursuleți cosmonauți, miile de luminițe au fost aprinse, iar Curtea de Onoare s-a „transformat” într-o veritabilă stație spațială uriașă, de unde se pregătește „lansarea” unei rachete inedite.

Caută cadourile perfecte în Iulius Mall Cluj, iar noi avem grijă să ai și tu parte de „The magic of giving”!

articolul original.

Oraşul din România care va fi şters de pe hartă, profeţia îngrijorătoare făcută de Arsenie Boca. Se împlinesc 33 de ani de la moartea călugărului

29 November 2022 at 14:25
image

Oraşul din România care va fi şters de pe hartă. Profeția îngrijorătoare a lui Arsenie Boca, considerat de către credincioși cel mai mare duhovnic român al secolului al XX-lea. Luni, 28 noiembrie, se împlinesc 33 de ani de la moartea „părintelui Ardealului”. Chiar și acum, oamenii se roagă la mormântul său pentru alinarea suferințelor și a necazurilor.

Oraşul din România care va fi şters de pe hartă

Călugărul Arsenie Boca a avut un har de a ajuta credincioșii și de a le asculta cererile înălțate în rugăciune, chiar și după trecerea sa la cele veșnice. Pe lângă minunile pe care le-a făcut, „părintele Ardealului”, așa cum a fost supranumit, a fost înzestrat și cu darul premoniției. De-a lungul timpului, a prezis mai mult evenimente care s-au petrecut întocmai.

Părintele a vorbit, la un moment dat, despre două cutremure puternice. În urma seismelor periculoase, urmau să se raporteze daune colosale – atât din punct de vedere material, cât și uman. Ambele au avut loc în secolul trecut și, într-adevăr, au fost multe de suferit la acea vreme.

Arsenie Boca a profețit și că un oraș din România va urma să fie șters de pe hartă. Se va întâmpla, potrivit vorbelor duhovnicului, tot în circumstanțele unui cutremur devastator. Potrivit călugărului, un al treilea cutremur ar urma să aibă loc în București. Preotul făcea referire la fenomenele seismice drept „ouări”.

„Se va oua de două ori. La a treia ouare, marele oraș va fi șters de pe fața pământului pentru păcatele lui”, spunea părintele Ardealului, Arsenie Boca, în profeția sa.

33 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca

Luni, 28 noiembrie, se împlinesc 33 de ani de la trecerea la cele veșnice a lui Arsenie Boca, părintele atât de îndrăgit de creştini. Călugărul s-a născut pe data de 29 septembrie 1910 și a trecut în neființă pe data de 28 noiembrie 1989. A activat ca stareț la Mănăstirea Brâncoveanu de la Brașov și, apoi, la Mănăstirea Prislop din Hunedoara.

Aici, periodic, veneau mii de credincioși pentru a vorbi cu preotul. Din cauza faptelor sale și a popularității pe care a căpătat-o în rândul oamenilor, părintele Arsenie Boca a fost hărțuit de Securitate, potrivit Wikipedia.org. Călugărul a fost închis la Brașov, Jilava, București, Timișoara și Oradea.

Credincioșii îl consideră pe Arsenie Boc cel mai mare duhovnic al secolului al XX-lea, din țara noastră. Către el își înalță rugăciuni o mulțime de români și în ziua de astăzi. Zilnic, la Mănăstirea Prislop din Țara Hațegului merg sute de oameni pentru a cere alinarea suferințelor și necazurilor.

articolul original.

Municipiul Turda are propria aplicație oficială, Visit Turda

29 November 2022 at 13:46
image

Descoperă Visit Turda – aplicația oficială a municipiului nostru!

Toate evenimentele notabile din orașul nostru dar și activitățile și recomandările importante sunt detaliate în aplicație. De asemenea, sunt oferite informații despre unități de cazare, facilități gastronomice, posibilități de agrement, evenimente culturale, transport și alte servicii utile atât turiștilor cât și turdenilor.

În aplicația Visit Turda vei găsi toate lucrurile faine despre orașul nostru.

Te invităm să descarci aplicația pentru a putea explora cu ușurință cele mai importante obiective turistice! Totodată, prin intermediul aplicației vei avea la îndemână toate informațiile necesare pentru a alege ușor activitățile pe care dorești să le experimentezi în sejurul tău la Turda.

Salina Turda – Poartă spre inima Transilvaniei

Un loc unic în lume, o sursă de sănătate și un dar al acestor meleaguri pentru oricine locuiește în Turda sau vizitează orașul.

Salina Turda înseamnă spectacol, sănătate și experiență. Este subteranul pe care oamenii l-au creat într-un mediu natural deosebit, în adâncul Transilvaniei, un izvor inepuizabil de sănătate. Completat cu amenajările moderne din ultimii ani, aici te poți bucura de o serie de activități menite să ajute la petrecerea cât mai plăcută a timpului liber.

Unde mă cazez?

În Turda oferta de cazare este foarte generoasă și potrivită pentru orice turist.

Începând de la hoteluri care oferă toate facilitățile posibile, wellness & spa, tratamente balneare și până la pensiuni și apartamente de închiriat în regim hotelier, în orașul nostru găsești de toate.

De asemenea, dacă îți dorești să fii mai aproape de natură, în Turda și în împrejurimi poți găsi chiar și locuri de campare.

Unde mănânc?

Restaurante cu meniu tradițional, cofetării, fast food-uri dar și cafenele cochete poți găsi la orice pas în orașul nostru.

Vei fi surprins de bogăția culinară a Turzii. Te poftim să încerci friptura de Turda dar și alte rețete ardelenești care se gătesc în zona noastră.

În aplicație vei găsi informații despre locațiile acestora și programul de funcționare.

Ce pot face?

În Turda nu te poți plictisi!

Indiferent de cum cauți să-ți petreci timpul există întotdeauna mai multe variante.

Te poți bucura de activități diverse atât în orașul nostru cât și în împrejurimi. Bogăția reliefului care înconjoară Turda îți permite să desfășori activități dintre cele mai diverse și palpitante.

Traseele turistice și de escaladă din Cheile Turzii dar și lacurile sărate sau centrul de echitație sunt doar câteva dintre variantele cele mai atractive de a petrece timpul îmbinând distracția cu relaxarea.

Cu ce ne mândrim?

Principalele obiective turistice din Turda sunt: Salina Turda, comoara noastră subterană cea mai de preț dar și Castrul Roman Potaissa, cel mai important monument istorico – arheologic din zonă.

Tot din sfera comorilor noastre face parte și Mormântul lui Mihai Viteazu, un reper important pentru istoria noastră.

Este important să nu ratezi zona stațiunii Băile Sărate Turda, o zonă care dispune de toți factorii terapeutici.

Cum mă deplasez?

Turda, primul oraș din România cu transport public exclusiv electric. Flota de autobuze este dotată cu un sistem de plată contactless și paperless. Astfel, poți achiziționa bilete de călătorie direct din autobuz, utilizând cardul bancar.

De asemenea, ai la dispoziție aplicația TPARK unde poți efectua plata parcărilor din zonele dedicate autoturismelor.

 Ce pot vedea în împrejurimi?

Cheile Turzii, stațiunea Muntele Băișorii și cascada Ciucaș sunt doar câteva dintre obiectivele turistice din împrejurimile Turzii care merită bifate în sejurul tău.

Alături de cele menționate, în împrejurimile orașului mai întâlnim și alte locuri deosebit de frumoase și interesante: Defileul Hășdate și Cheile Borzești, Cheile Turenilor și Rezervația Naturală Sărăturile Turzii.

 Aplicația este disponibilă în App Store și Google Play. https://visitturda.app.link/download

articolul original.

Aderarea României la Schengen, aprobată de social-democrații suedezi

29 November 2022 at 13:22
image

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a transmis luni, pe data de 28 noiembrie, că social-democrații suedezi sunt de acord cu aderarea țării noastre la Spațiul Schengen. Oficialul român a ținut să-i mulțumească purtătorului de cuvânt al acestora pentru susținere, care vine în urma unei discuții telefonice dintre cei doi.

România a primit undă verde din partea Suediei pentru a se alătură Spațiului Schengen. Inițial, această țară nu ne susținea, însă ministrul român de Externe a avut o discuție telefonică pe data de 22 noiembrie cu purtătorul de cuvânt al social-democraților suedezi și lucrurile au luat o întorsătura favorabilă pentru noi.

Luni, 28 noiembrie, Bogdan Aurescu a ținut să-i mulțumească suedezului Ardalan Shekarabi prin intermediul unei postări pe pagina sa de Twitter.

„Vă mulțumesc foarte mult, domnule Ardalan Shekarabi pentru declarația pozitivă de astăzi cu privire la aderarea României la Schengen, tot în urma discuției noastre foarte bune și cuprinzătoare din 22 noiembrie. Aderarea României va face Uniunea Europeană mai sigură”, a scris ministrul Afacerilor Externe pe Twitter.

articolul original.

Liber la ski și săniuș. Astăzi se deschide prima pârtie din Cluj

29 November 2022 at 12:41
image

Începând de miercuri, 30 noiembrie, se deschide prima pârtie din Cluj din acest sezon. Reprezentanții pârtiei Buscat au anunțat  că miercuri, 30 Noiembrie, vor deschide banda de urcare pentru pârtia de începători și pârtia de sanii.

Mai mult, în următoarele zile organizatorii vor deschide și pârtia albastră dintre cele 4 pârtii disponibile ale domeniului.

„Ne pregătim pentru deschiderea sezonului de ski, banda de urcare care deservește pârtia de începători și pârtia de sanii va fi deschisă de miercuri, 30 noiembrie. La pârtia albastră încă muncim, mai avem nevoie de câteva nopți pentru a putea înzăpezi, dar vă ținem la curent”, au anunțat cei de la Pârtia Buscat.

Varful Buscat are o înălțime de 1676 m și este situat la 60 de km de Cluj-Napoca și aproximativ 100 km de Alba Iulia, Târgu Mureș și Zalău și la 3 km de stațiunea Băișoara.

„La aproximativ o oră distanță de Cluj-Napoca se află locul perfect pentru o scurtă escapadă din oraș în mijlocul naturii. Buscat Ski Resort te așteaptă cu cele mai tari oferte, șase pârtii pregătite de distracție, sistem babylift și telescaun la capacitate dublă.

Pârtiile sunt deservite de o modernă instalație de transport pe cablu de tip TELESCAUN, cu o capacitate de 3000 de persoane/oră.

Telescaunul se poate lua chiar de la baza pârtiilor, așadar economisiți timp și energie pe care le veți dedica sportului. Durata de urcare este de 5 minute, timp în care puteți admira frumusețea zonei Buscat.

Pentru a putea sta fără griji la ski, vom avea noi grijă de mașina dvs, punându-va la dispoziție parcarea cu 850 de locuri, localizată langa Apres Ski”, scriu cei de la Buscat Ski Resort.

articolul original.

S-a deschis patinoarul Fiesta Sport de la Cora

29 November 2022 at 11:49
image

Veste bună pentru clujenii din Mănăștur sau Grigorescu. În cursul zilei de luni, 28 noiembrie, s-a deschis patinoarul Fiesta Sport de la Cora.

„Ne ţinem de cuvânt. Luni, 28 noiembrie 2022, începând cu ora 16:00 deschidem un nou sezon de patinaj pe cea mai mare gheaţă din oraş.

Vă aşteptăm cu mic, cu mare să savurăm ca-n fiecare an plăcerea patinajului pe Fiesta Sport”, au transmis reprezentanții patinoarului.

Program:
Luni-Marţi-Miercuri-Joi
10:00 – 12:00
13:00 – 15:00
16:00 – 17:30
18:00 – 19:30
20:00 – 21:30

Vineri-Sâmbătă-Duminică
şi în sărbătorile legale
10:00 – 11:30
12:00 – 13:30
14:00 – 15:30
16:00 – 17:30
18:00 – 19:30
20:00 – 21:30

Tarife:
Intrare: 30 LEI/serie
Închiriat patine: 20 LEI/serie
Garderobă: 5 LEI/serie

articolul original.

Mini-vacanța de Ziua Națională: Vezi programul complet al autobuzelor

29 November 2022 at 10:44
image

CTP Cluj-Napoca informează publicul călător că, în zilele de 30 noiembrie, 1 Decembrie și 4 decembrie 2022 , transportul public în municipiul Cluj-Napoca și în Zona Metropolitană Cluj se va desfășura între orele 6:00 – 23:00 , conform programului de transport pentru zilele de duminică.

În zilele de 2 și 3 decembrie 2022, transportul public se va desfăşura între orele 05:30 – 23:00, conform programului pentru zilele de sâmbătă. În data de 2 decembrie 2022, liniile care fac legătura între cartiere și B-dul Muncii (26L, 36L, 48L, 50L, 52L) vor circula după programe speciale, care vor putea fi consultate pe site-ul companiei: www.ctpcj.ro și în aplicația de mobil www.tranzy.ro.

În ziua de 1 Decembrie 2022, în intervalul orar 08:45 – 09:20, întrucât P-ța Mihai Viteazul va fi inchisă traficului auto general cu ocazia manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României, liniile de transport care tranzitează zona vor circula pe trasee adiacente Pieței Mihai Viteazul:

• Liniile 32, 33, 47, 21, 36b, 36L vor circula pe traseul de bază;
• Liniile 28B, 31, M31, 37, 38, 39 vor circula prin P-ța Gării, str. Traian, P-ța Mihai Viteazul cu întoarcere pe strada Dacia;
• Liniile 19, 29, 42 vor fi deviate din B-dul 21 Decembrie 1989 prin Piața Avram Iancu;

• C.S. Cora va fi deviată din B-dul 21 Decembrie 1989 prin Piața Avram Iancu, str. Cuza Vodă , str. I.P. Voitești, str. Dacia, str. Drăgălina;
• Linia M26 va circula deviat din Splaiul Independenței pe str. G. Coșbuc;
• Linia 9 la întoarcere va circula pe str. J. Courie;
• Linia de tramvai 101 nu va fi afectată;

În intervalul orar 19:30 – 21:00, datorită restricțiilor de circulație din Piața Avram Iancu:
• Liniile 32, 32b, 33, 20, 21, 35, 3 vor circula până în Piața Cipariu;
• Linia 3 de troleibuz va fi înlocuită cu autobuze;

• Linia 46B va circula dus-întors pe B-dul Nicolae Titulescu;
• Linia 44 va circula deviat pe B-dul 21 Decembrie 1989, str. Teodor Mihali, dus-întors;
• Linia 45 va circula deviat pe B-dul N. Titulescu dus-întors;
• Linia 25 de troleibuz va fi suspendată și va fi suplimentată linia 6;

articolul original.

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: ”Sunt interese foarte mari ca România să rămână fără fabrici de medicamente”

29 November 2022 at 10:02
image

Dragoș Damian, director general Terapia Cluj, cel mai mare producător de medicamente din România, preconizează o iarna dificila pentru românii care au nevoie de medicamente de bază, asta pentru că în aceste momente piața medicamentelor trece printr-o criză profundă. „Este o penurie acuta de medicamente în Elveția, însă absența medicamentelor uzuale este mult mai gravă în Romania”, susține Dragoș Damian, pentru site-ul stiripesurse.ro. El a explicat tot contextul internațional, în care și România este prinsă.

”Este o penurie acuta de medicamente in Elvetia, insa absenta medicamentelor uzuale este mult mai grava in Romania

Problema semnalata de farmacistii din Elvetia – unde, ironic, se afla unii dintre colosii industriei farmaceutice mondiale – este o poveste veche, semnalata de asociatiile de profil europene de peste 5 ani, care nu are legatura doar cu razboiul din Ucraina si cu noul val de Covid din China, desi acestea contribuie la agravarea imediata a problemei. Organizatiile de profil, reprezentand zeci de fabrici de medicamente uzuale din toata UE, vorbesc de ani de zile de reglementari si masuri care genereaza un climat nefavorabil fabricarii medicamentelor utilizate de sute de milioane de europeni, inclusive de romani”, a spus Dragoș Damian, în exclusivitate pentru STIRIPESURSE.RO.

Fortarea notei referitor la patentele medicamentelor, proceduri incalcite de testare a materiilor prime si a medicamentelor finite venite din afara spatiului uniunii, aplicarea unor inscriptionari superflue pe ambalaj si, desigur, dependenta fabricarii substantelor active de China (atentie, trimise spre fabricatie acolo pentru ca UE a vrut sa reduca poluarea!) sunt tot atatea motive de disparitie a medicamentelor din farmacii si spitale. Desigur ca pandemia a avut un rol agravant daca privim la deficitul de antibiotice si medicamente contra febrei, in special pentru copii, deoarece scaderea productiei mondiale de medicamente in 2020 si 2021 pe fondul unui consum mic cauzat de izolarea din cei doi ani a facut ca in 2022 producatorii sa planifice cantitati mai mici, care s-au dovedit insuficiente, in conditiile in care sezonul de infectii respiratorii este extrem de puternic, odata cu revenirea la activitatile normale dupa ridicarea tututor restrictiilor.

Nici nu este nevoie sa ne uitam la Elvetia, Romania resimte aceleasi probleme, disparitia a mii de medicamente uzuale, disparitie care, la fel, nu are legatura doar cu criza din Ucraina sau noul val de Covid din China, ci cu politici publice care compromit disponibilitatea medicamentelor: politica pretului cel mai mic, suprafiscalizarea prin taxa clawback, legislatie ineficienta in aspecte tehnice, bariere de acces prin “taxe de raft” exact ca in cazul supermarketurilor etc. Din nou, ironic, Consiliul Concurentei a facut o investigatie inca din 2016 privind absenta medicamentelor ieftine insa nimeni nu a luat nici o masura, nici pana in prezent.

Autoritatile sunt angajate mereu in dialog doar cu importatorii producatorii de medicamente scumpe, care nu lipsesc din farmacii, dar care acopera maxim 200 de mii de pacienti. Ceilalti 13-14 milioane care au nevoie de medicamente uzuale au de fapt cele mai mari dificultati in a-si asigura tratamentul lunar deja de multa vreme, insa autoritatile au refuzat sa vada ceea ce, incet incet, in timp, s-a transformat in penuria din prezent. Sunt blocate pana si incercarile de gasire a unor solutii. Saptamana trecuta Ministrul Alexandru Rafila impreuna cu echipa de la Ministerul Sanatatii au gasit o formula prin care sa modifice metodologia de calcul a pretului la medicamente si prin care sa salveze cel putin 400 de medicamente fabricate in tara si necesare romanilor – un pas mic, insa pana si acestuia i s-au opus unii importatori de medicamente.

Va fi o iarna dificila daca ne uitam la accesul pentru medicamentele de sezon, pentru ca pacientii cronici, carora le lipsesc multe medicamente, s-au obisnuit cu aceasta situatie, nu va fi decat o iarna “obinuita”, in care se vor lupta sa-si gaseasca cele necesare. Fabricile din tara continua sa produca medicamentele la foc continuu – unele in pierdere, din ratiunile mentionate mai sus – insa cantitatile sunt insuficiente pentru ca dependenta de importuri a Romaniei in zona medicamentelor a devenit enorma. Sunt interese foarte mari ca Romania sa ramana fara fabrici de medicamente, nevoile pacientilor n-au nici o importanta. Din pacate, nu exista o solutie imediata, masurile sugerate de producatorii de medicamente, daca vor fi aplicate, vor produce efecte doar de la mijlocul lui 2023”, a concluzionat Damian.

Elveţia se confruntă cu o penurie de medicamente, din cauza problemelor lanţului de aprovizionare provocate de restricţiile pentru Covid-19 din China şi a războiului din Europa, a declarat asociaţia farmaciştilor din ţară, transmite Reuters. ”Cele mai mari probleme le avem cu medicamentele pentru copii, în special cu siropul pentru reducerea febrei”, a declarat Enea Martinelli, de la pharmaSuisse, pentru postul elveţian SRF. ”Există, de asemenea, un deficit de medicamente pentru tensiunea arterială, medicamente psihiatrice şi medicamente pentru Parkinson”, a seclarat acesta.

Situaţia a făcut ca medicii să fie uneori obligaţi să-şi procure medicamente din străinătate, a declarat preşedintele unei asociaţii de medici elveţieni.

articolul original.

Acțiune de salvare la Tarnița, după ce o femeie a alunecat și a căzut câțiva metri pe pantă

29 November 2022 at 09:46
image

Salvamontiștii din Baza Beliș împreună cu voluntarul din zona Tarnița au finalizat cu succes, în weekend-ul recent încheiat, o operațiune complexă de salvare a unei persoane pe traseul Piatra lui Lucaci, în zona Grotei Ciorii, aproape de malul lacului Tarnița.

Victima, o tânară de 39 de ani, a alunecat și a căzut câțiva metri pe pantă. În urma căderii a suferit câteva traumatisme la cap și membrele inferioare.

Persoanele din grupul care o însoțea pe tânără au sunat după ajutor.

Salvamontiștii au ajuns la victimă, i-au acordat primele îngrijiri și au stabilizat-o. A urmat evacuarea pe targă până pe malul lacului, iar apoi, cu ambarcațiunea din dotarea Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, aflat în subordinea Consiliului Județean, victima și salvatorii au traversat lacul și au predat pacientul ambulanței.

articolul original.

Florin Piersic Jr, dezvăluire emoţionantă despre boala de care suferă de ani de zile. „Încă de când sunt conştient”

29 November 2022 at 07:28
image

Cu toate că a crescut în atenția publicului, actorul a ales discreția, ținându-și viața departe de ochii curioșilor. Recent, Florin Piersic Jr a făcut o dezvăluire emoționantă despre boala cu care se luptă de ani de zile. Cum a învățat să se elibereze de „demoni”, în momentele în care se simte copleșit.

Florin Piersic Jr, despre boala de care suferă de ani de zile

Talentat, șarmant, enigmatic, având ca tată unul dintre cei mai apreciați actori din România, am crede că Florin Piersic Jr a avut o viață privilegiată. Cu toate astea, artistul ascunde o suferință veche, ce în anumite momente ale vieții l-a copleșit și cu care a fost nevoit să învețe să conviețuiască.

Invitat în emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai” de la Kanal D, Florin Piersic Jr a făcut o mărturisire neașteptată despre boala cu care se luptă de ani de zile. După ce a fost întrebat de prezentatoare: „De câte ori ați fost în depresie?”, fiul celebrului actor a mărturisit că depresia a fost o constantă în viața lui.

„În fiecare zi din viața. Adică de când sunt conștient… Depresia e un cuvânt prea dur pentru un copil, dar un copil poate să fie supărat că i s-a stricat o jucărie… Dar, de când mă știu, de când sunt conștient și de când fac acțiuni care să ducă undeva, să am un proiect, nu să-mi construiesc o mașinuță din lego, în fiecare zi au fost momente.

Depresia nu te părăsește, e ceva care te obișnuiești. Sunt zile în care îi faci față și este doar un fel de haină care te zgârie, dar te-ai obișnuit cu tot disconfortul ăsta, și alte zile în care îi cresc țepi și te zgârie foarte nasol”, a explicat Piersic Jr.

„E o manevră pe care o folosesc uneori ca să scot afară niște demoni”

Cu toate că a trecut prin momente mai dificile, a învățat unele „trucuri” ce îl ajută să își transforme suferința în altceva, iar pentru asta folosește platformele de social media.

„Astăzi au existat niște motive personale care m-au făcut să stau 5 minute în ceea ce putem numi depresie, dar depresia are și ea nuanțe, așa că poate să fie acută sau mai moale. Există momente (de depresie acută – n.r.), mai ales în epoca aceasta în care lumea ascunde lucrurile astea pe Facebook și Instagram. Uneori îmi dau voie să arăt asta, dar într-un fel mai subtil.

Cineva poate să creadă că eu fac o postare comică, dar, de fapt, sub ea se ascunde o furie, o depresie, pe care încerc să o transform în altceva. E o manevră pe care o folosesc uneori ca să scot afară niște demoni”, a mai spus Florin Piersic Jr, la Kanal D.

articolul original.

Nou accident feroviar la Cluj: A doua persoană a fost lovită de tren în doar o săptămână

28 November 2022 at 21:21
image

Un nou accident de circulație a avut loc la Cluj-Napoca în mai puțin de o săptămână, după cel din urmă uc câteva zile care s-a soldat cu moarte unei persoane.

Potrivit IPJ Cluj, la data de 28 noiembrie, în jurul orei 19.50, polițiștii Secției Regionale Poliție Transporturi Cluj au fost sesizați cu privire la faptul că o persoană ar fi fost surprinsă și accidentată de un tren, în zona străzii Kovari Laszlo din Cluj-Napoca.

În urma verificărilor, polițiștii au constat că este vorba despre un bărbat în vârstă de 46 de ani, din Cluj-Napoca, care prezenta mai multe leziuni, fiind preluat de echipajul medical și transportat la spital pentru mai multe investigații de specialitate. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

articolul original.

Consiliul Județean Cluj depune proiectul „Spital Pediatric Monobloc” în vederea finanțării prin PNRR

28 November 2022 at 19:44
image

Reunit în ședință ordinară luni, 28 noiembrie, Consiliul Județean Cluj a aprobat proiectul de edificare a Spitalului Pediatric Monobloc, în vederea finanțării acestuia în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Profităm de această oportunitate pentru a construi, cu fonduri nerambursabile, cea mai modernă unitate medicală pediatrică din țară. Spitalul Monobloc de Copii este cel mai important proiect al Clujului, în domeniul sănătății, edificiul medical ultramodern urmând să deservească pacienți din întreaga Românie.”

Proiectul forului administrativ județean are o valoare de 1.623.435.000 lei, fără T.V.A., din care 60% reprezintă valoarea finanțării nerambursabile din PNRR, iar 40% este contribuția proprie a Consiliului Județean Cluj.

Primul spital pediatric în sistem integrat construit de la zero, după Revoluție, de către o autoritate publică din România, va fi edificat pe un teren de cca. 17 hectare, în cartierul clujean Borhanci, și va dispune de 506 paturi pentru spitalizare continuă, 51 de paturi pentru spitalizarea de zi și 30 de paturi aferente serviciului ATI.

Unitatea cu profil regional, care va constitui și un model de bună practică în domeniul infrastructurii medicale mari, va fi un centru de excelență clinică și științifică, la cele mai înalte standarde europene, urmând să ofere un spectru larg și complex de servicii medicale destinate micilor pacienți.

articolul original.

Un decembrie de poveste la Teatrul Național Aureliu Manea Turda

28 November 2022 at 19:01
image

Teatrul Național Aureliu Manea Turda vine în întâmpinarea publicului cu o paletă generoasă de spectacole, potrivite atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici.

 De la montări ale unor texte de comedie (Pe o bancă), la spectacole pentru copii (Ursul păcălit de vulpe... din nou!), ( Houcus Pocus), spectacole invitate (Disneilend) și multe alte surprize. Tot în luna decembrie va avea loc ediția a II-a a Festivalului Poveștilor de Iarnă, cu multe surpize colorate și frumoase pentru întreaga familie.

Pe lângă evenimentele programate la sediu, Naționalul Turdean va face deplasări la Sibiu și Târgu Jiu.

Spectacolele pe care nu trebuie sa le ratezi în această lună la Fabrica de Teatru sunt:

Program decembrie

-       SÂ: 03.12, ora 19.00, PE O BANCĂ, de Alexandr Ghelman, regia Muriel Manea, #comedie neagră - locație – Fabrica de teatru (fosta Fabrică de bere)

-       DU: 04.12, ORA 11.00, URSUL PĂCĂLIT DE VULPE...DIN NOU! – un text de Bianca Trifan, regia Luana Hagiu, scenografia Valentin Oncu, Sound design: Alexandru Condurat, #spectacol pentru copii - locație – Fabrica de teatru (fosta Fabrică de bere)

-       SÂ: 10.12, ora 19.00, DISNEILEND, text Dan Boldea, Diana Aldea, regia Diana Aldea, scenografia Diana Aldea, muzica Paul Tonca  #spectacol invitat Centrul de creație MAIDAN Cluj-Napoca, (recomandat celor cu vârsta peste 16 ani) - locație – Fabrica de teatru (fosta Fabrică de bere)

-       DU: 11.12, ora 11.00, HOCUS POCUS, #spectacol invitat Magic Puppet Cluj-Napoca – locație Fabrica de teatru (fosta Fabrică de bere)

-       14.12.2022-18.12.2022 FESTIVALUL POVEȘTILOR DE IARNĂ ed. a  II-a.

articolul original.
❌