ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 29 September 2022Bitpress

Renault va anunța în noiembrie care va fi soarta Uzinei Mecanice și Șasiuri Dacia

29 September 2022 at 15:55
image

Renault Group a anunțat că în luna noiembrie Luca de Meo va anunța deciziile pe care le-a luat în privința reorganizării grupului, după cum reiese din anunțul făcut de companie, care precizează că pe 8 noiembrie va fi organizat evenimentul Capital Market Day. „Cu această ocazie, Luca de Meo, CEO Renault Group și Thierry Piéton, CFO Renault Group, vor prezenta o actualizare a strategiei Grupului și a obiectivelor financiare pe termen mediu ale planului strategic Renaulution”, se arată în anunțul companiei, potrivit profit.ro.

Publicul și în special investitorii așteaptă noi informații referitoare la o posibilă separare a unor entități din cadrul Renault Group, parte a planului Renaulution. Potrivit intențiilor de reorganizare dezvăluite de șeful Renault în cursul acestui an, o divizie ar urma să fie dedicată producției de vehicule electrice, cealaltă se va ocupa de producția de motoare termice și cutii de viteze. În aceasta din urmă ar putea fi incluse mai multe centre tehnice ale Renault Group, la nivel global. Dintre activitățile pe care Renault le are în România, această separare ar urma să afecteze Uzina Mecanică și Șasiuri de pe platforma Mioveni, precum și Centrul Tehnic din Titu, Renault Technologie Roumanie, ambele vizate pentru divizia de motoare termice.

În ultimele săptămâni au apărut mai multe informații referitoare la posibile negocieri între Renault și doi posibili investitori, chinezii de la Geely, cu care Renault are deja un parteneriat în Coreea de Sud, și compania saudită Aramco, ambele interesate să investească în entitatea care se va axa pe producția de motoare termice. Cele două entități care se vor desprinde din activitatea principală a Renault Group ar urma să aibă câte 10.000 de angajați fiecare, după cum a anunțat compania într-un document oficial, anterior. Asta înseamnă că restul companiei, cu aproximativ 100.000 de angajați, va reprezenta în continuare nucleul Renault Group, aici intrând și marca Dacia.

articolul original.

Veste tragică pentru conspiraționiști, telefoanele mobile ar putea rămâne fără semnal din cauza crizei energetice

29 September 2022 at 09:22
image

Telefonia mobilă ar putea avea de suferit în toată Europa, în această iarnă, dacă operatorii nu vor lua măsuri rapide în acest sens. Întreruperile de curent sau raționalizarea energiei ar putea distruge anumite părți ale rețelelor mobile din regiune. Oficialii din industria telecomunicațiilor spun că se tem că o iarnă severă va pune la încercare infrastructura de telecomunicații a Europei, forțând companiile și guvernele să încerce să atenueze impactul.

Războiul din Ucraina și închiderea mai multor centrale nucleare din Franța, pentru lucrări de întreținere, ar putea provoca întreruperi repetate ale curentului electric și, în cele din urmă, raționalizarea consumului, scrie Biziday.ro. În multe țări europene nu există sisteme de rezervă pentru a face față penelor de curent, motiv pentru care operatorii din sectorul telecom se tem că rețeaua mobilă ar putea pica.

Franța, Suedia și Germania au început deja să caute soluții astfel încât bateriile de rezervă care sunt instalate pe antenele celulare să poată face față unei eventuale penurii de energie electrică. Europa are aproape jumătate de milion de turnuri de telecomunicații și majoritatea sunt prevăzute cu baterii de rezervă care mai asigură 30 de minute de funcționare, după o pană de curent.

În Franța, pregătirile pentru acest scenariu au început din vară. Autoritățile și compania energetică de stat au în vedere posibilitatea ca întreruperile de energie să dureze maximum două ore. Ele nu ar afecta întreg teritoriul țării în același timp, nici spitalele și instituțiile critice. Operatorii au transmis, totuși, că este imposibil să schimbe bateriile de pe cele 62 de mii de turnuri telecom.

Suedia a demarat de asemenea discuțiile cu compania națională de electricitate și operatorii telecom, iar scenariul pe care îl au în vedere este rationalizarea energiei electrice. Astfel, compania de stat a trecut la achiziționarea unor stații de alimentare mobile care pot fi conectate la rețelele de telefonie.

Societățile de telecomunicații din Italia au spus că întreruperile bruște de curent ar putea să defecteze componentele pe care le folosesc. Din acest motiv, cer ca rețelele de telefonie mobile să fie excluse de la măsurile de economisire. Compania germană Deutsche Telekom poate folosi sisteme de alimentare de urgență care se bazează pe motorină, în cazul penuriei de energie.

În România nu se anunță nimic grav, rețelele de telefonie sunt adaptate perfect la bezna minții care guvernează țara.
articolul original.

Emilia Șercan și cea mai comodă meserie din România

29 September 2022 at 05:28
image

Sigur că eu exagerez când spun că vânătoarea de plagiatori e o meserie comodă. La hoții mai vechi e cât de cât dificil să descoperi sursa plagiatului. Dar, dacă-l „citești” pe politician din spațiul public, de la televizor sau de la întâlnirile cu alegătorii, unde e fraza și dezacordul, îți dai seama că  omul nu e doctor în sociologie, administrație sau strategie militară, ci și-a cumpărat teza la kilogram de la o fabrică de astea, de doctorate și-l poți acuza și fără să dezvălui sursa și nu vei păți nimic.

Să ne amintim cum, în momentul în care a izbucnit răsunătorul caz de plagiat al lui Victor Ponta, Elena Udrea a renunțat brusc la a-și lua doctoratul; urma doar ceremonia de susținere și masa la restaurantul de lux. Și mulți alții. Un primar de sector avea două doctorate și a renunțat la ele, recunoscând că sunt plagiate și că și le-a luat (citește cumpărat) pentru că așa era moda. George Călinescu spunea că, pentru a risipi orice suspiciune în privința originalității tezei de doctorat, îți poți alege o temă pentru care să te poți documenta în teren, nu neapărat la Biblioteca Academiei. Dar, „doctorii” noștri nu se documentează deloc, nu fac nici compilație, că tot ar fi ceva, ei cumpără de la niște salahori (studenți, șomeri etc.) niște lucrări plagiate în proporție de peste 75 la sută. Un doctor dintre aceștia, întrebat pe neașteptate la TV de titlul tezei sale de doctorat, sigur că nu l-ar ști.

Așadar, nu trebuie elogiată Emilia Șercan pentru meseria ei ingrată și comodă. Ar trebui lăudată dacă unul dintre plagiatori s-ar rușina și s-ar retrage din, cum să zic, demnitatea publică pe care o ocupă. A văzut cineva bujori în obrăjorii generalului Nicolae Ciucă de rușine că a fost dovedit plagiator? Aș, poate s-o fi înroșit de la vinul lui Isărescu la Ziua Forțelor Terestre. Și va sta general premier cât va vrea Iohannis din Dealul Cotrocenilor. Dar, ministrul Educației Sorin Câmpeanu care a primit donație, cu sau fără act notarial, capitole dintr-o lucrare a unui maestru? E supărat, e nervos, face reformă-harababură în învățământ, dar rușinat nu e neam!

Citim zilele astea în ziare că oameni sărmani, în pragul iernii, sunt prinși furând salam și pâine în supermarket, de foame. Ei bine, ei sunt duși imediat la mititica. Domnul general – hoț intelectual, vezi bine! –  guvernează țara. Și primește la salariu și pensie spor de doctorat.

articolul original.
Before yesterdayBitpress

Cadouri utile pentru bunici in toamna anului 2022

28 September 2022 at 19:40

Bunicii reprezinta cei mai pretiosi oameni de pe Pamant, de care trebuie sa ai grija asa cum poti mai bine. De aceea, daca doresti sa le oferi un cadou in toamna anului 2022, este necesar sa iti indrepti atentia doar catre cele mai bune si utile produse, care sa le ofere un plus de confort. 

Citeste in continuare articolul si afla din randurile de mai jos care sunt cele mai potrivite daruri pentru bunici in luna octombrie a anului 2022. 

Iata ce atentii poti darui bunicilor in aceasta toamna:

Cumpara bunicilor un aragaz Heinner  HFSC-V50WH, 4 arzatoare, gaz, dispozitiv de siguranta plita/ cuptor, duze GPL incluse, 50 cm, alb mai ales daca acestia se chinuie sa gateasca la un aragaz vechi, ce nu mai functioneaza ca la carte. Alege un astfel de model performant si usor de folosit de la Dexo.ro, care sa le usureze traiul zilnic. In felul acesta, bunica iti poate gati clatitele preferate intr-un mod foarte usor, fara efort si destul de rapid. 

Alege un model care sa se curete usor,sa fie usor de intretinut si sa se potriveasca cu design-ul din bucataria bunicilor. 

Se apropie zile geroase, fapt pentru care trebuie sa te asiguri ca bunicii dorm in caldura. De aceea, cel mai bine este sa achiztionezi si sa le oferi o aeroterma de calitate superioara, care sa ii ajute sa se incalzeasca in momentele in care casa necesita un surplus de caldura. 

Alege o aeroterma de la o firma de top, pentru a te asigura de calitatea produsului. Citeste cu atentie caracteristile produsului, asigura-te de garantia acestuia si citeste recenziile clientilor

Toamna si iarna se petrece destul de mult timp in casa, deoarece afara este foarte frig si sunt putine activitati de intreprins. De aceea, daca bunici tai au ramas fara televizor sau au un model slab calitativ, ofera-le in octombrie 2022 un TV premium. In felul acesta, serile de toamna pot fi mult mai frumoase si placute, atat pentru buncii, cat si pentru nepotii care vin in vizita. 

Orienteaza-te catre o firma buna, astfel incat produsul sa nu se defecteze cu rapiditate.

 • Patura groasa

O patura groasa in timpul sezonului rece poate face minuni in anumite situatii. De aceea, un astfel de produs reprezinta unul dintre cele mai bune cadouri pe care poti sa le oferi celor mai bune si frumoase persoane din viata ta, care te-au crescut cu mare bucurie. 

Alege un model modern si interesant de patura, realizat din cele mai bune materiale, care sa ofere un confort termic sporit, in timpul orelor petrecute in fata televizorului. 

 • Ghete de iarna

Cumpara ambilor bunici cate o pereche de ghete de iarna, pentru a te asigura ca sezonul rece trece cu brio pentru acestia. Pensiile sunt mici si este foarte posibil ca bunicii tai sa nu-si permita o pereche ghete noi, asa ca un astfel de cadou reprezinta o idee excelenta. 

Mergi la cumparaturi alaturi de mama ta, pentru a fi sigur ca faci alegerea cea mai buna pentru bunicul si bunica ta. 

Asadar, ia aminte la aceste sugestii si alege cadoul care consideri ca se potriveste cel mai bine bunicilor tai. 

Sursa foto: Pexels.com

articolul original.

Care sunt principalele haine de protecție pe care ar trebui să le pui la dispoziție angajaților tăi dacă activezi în domeniul construcțiilor

28 September 2022 at 19:35
image

Orice firmă care se respectă își dozează echilibrat bugetul astfel încât să dispună mereu de un fond de investiții pentru echipamentul de protecție și pentru consumabile. Dacă te numeri printre persoanele care dețin sau administrează o firmă, probabil ești familiarizat deja cu regulile ce țin de protecția muncii și cu toate echipamentele necesare pe care ar trebui să le pui la dispoziție angajaților din domeniul unde activează firma ta. Dacă nu ești pe deplin lămurit în acest aspect, în rândurile următoare vei găsi un scurt ghid despre cele mai importante echipamente de protecție și cum te pot ajuta acestea să-ți menții echipa, constant, sănătoasă și în siguranță.

     În majoritatea domeniilor de pe piața muncii, echipamentele de protecție sunt extrem de importante, însă, în domeniul construcțiilor acestea devin cu adevărat indispensabile. De asemenea, în acest domeniu extrem de complicat este important și nivelul calitativ al echipamentelor pe care le pui la dispoziția angajaților deoarece calitatea echipamentului poate face diferența într-un accident de lucru.

Iată care sunt principalele haine de protecție pe care ar trebui să le pui la dispoziție angajaților tăi dacă activezi în domeniul construcțiilor!

 • Pantalon de lucru

Pantalonii de lucru sunt extrem de importanți în domeniul construcțiilor datorită formei lor ergonomice și  rezistenței extrem de mare la rupere. În general, aceștia sunt de culoarea verde neon sau au în componența lor culori apropiate de culoarea verde neon pentru a putea fi sesizați ușor din depărtare, acest lucru ajutând la evitarea accidentelor de lucru.. De asemenea majoritatea modelelor de pe piață dispun de buzunar cu protectie pentru telefonul mobil și buzunare pentru atașarea de genunchiere. Găsești la Husdago.ro pantalon de lucru aici – iar despre design, ar trebui să știi că majoritatea sunt de tip cargo, având un număr destul de mare de buzunare.

 • Mănuși de protecție

Mănușile de protecție sunt de extrem de multe tipuri și pentru foarte multe utilizări. Dacă vorbim strict despre domeniul construcțiilor trebuie să știi că există mănuși de protecție din piele, mănuși de protecție imersate în latex, mănuși de protecție textile, mănuși de protecție antichimice sau mănuși imersate total. Ar fi indicat să dispui de toate tipurile de mănuși existente pe piață în inventarul firmei tale deoarece anumite mănuși nu se pot folosi în anumite operațiuni. De exemplu, nu poți folosi mănuși de piele dacă lucrezi cu chimice. Dacă totuși bugetul nu-ți permite achiziționarea unei game variate de mănuși, apelează la un tip de mănuși universal care să se plieze în mai multe operațiuni. 

 • Accesorii pentru protecția capului

La accesorii pentru protecția capului putem include ochelarii de protecție, viziera, căștile de protecție și șepcile. Considerate a fi cele mai importante accesorii pentru protecție, aceste elemente nu trebuie să lipsească din recuzita angajaților tăi. Este bine să știi că atunci când există inspecții ale angajaților de la protecția muncii, primul lucru la care aceștia se uită este protecția corespunzătoare a capului și mai apoi protecția corpului. 

     Așadar, protecția angajaților tăi, indiferent de natura firmei tale și cu atât mai mult într-o firmă de construcții, ar trebui să fie o prioritate pentru tine iar acest lucru îl poți realiza asigurându-te că firma ta este echipată cu un stoc vast de pantaloni de lucru, mănuși de protecție și accesorii pentru protecția capului.

sursa foto: unsplash.com

articolul original.

Ce trebuie să știi când investești în instalațiile pentru locuința ta

28 September 2022 at 19:21
image

Atunci când iei decizia de a-ți cumpăra o casă, este bine să ai în vedere anumite aspecte, cum ar fi instalațiile. Acesta este cel mai important aspect în privința nevoilor casei tale și, implicit ale tale. Pentru a evita mai multe probleme mai târziu, este recomandat să te consulți cu specialiști sau electricieni, deoarece te vei confrunta cu diferite dificultăți dacă va fi cazul să-ți schimbi toată instalația.

Iată și ce trebuie să știi despre ele

 1. Instalațiile electrice

Știi și tu că, în zilele noastre, fără curent electric, nu poți locui într-o casă sau conviețui cu mai multe persoane, ar fi foarte dificil. Instalațiile electrice îți ușurează viața și confortul casei tale, cum ar fi : lumina, aparatele electrocasnice, chiar și apa caldă. Instalațiile electrice se clasifică în mai multe tipuri : de înaltă tensiune, tensiune medie, joasă, și de interior. Este recomandat ca montarea unei instalații electrice în casa nouă să fie făcută de o echipă de oameni specializați în domeniu, realizându-se un plan electric înainte de toate acestea. Montarea instalației electrice este un proces extrem de complex care cuprinde mai multe etape și aspecte pe care trebuie să le iei în considerare. 

 1. Instalațiile sanitare

De asemenea, instalațiile sanitare au o mare importanță în locuința ta, lipsa acestora aducând cu ea multe neajunsuri. Alimentarea cu apă caldă și rece sunt unele dintre cele mai importante elemente de care ai nevoie pentru igiena ta și a locuinței. Când montezi instalația sanitară, există mai multe lucruri pe care este indicat să le iei în considerare, precum : presiunea apei, temperatura acesteia, numărul de persoane care vor utiliza apa. În același timp și suprafața casei și pe care se va extinde instalația. Și aici, este bine să ceri părerea sau să apelezi la specialiști. Poți căuta la magazin de instalații sanitare Shop Einstal toate cele necesare pentru instalația de alimentare a apei în locuința ta.

 1. Instalațiile termice

Este bine să consulți anumiți ingineri sau specialiști în momentul în care ajungi la asamblarea instalației tale termice. Proiectarea instalației termice presupune analiza proiectului, alegerea echipamentelor și materialelor, examinarea investiției și găsirea unui plan cât mai eficient și econom. Este foarte important să estimezi suprafața necesară de încălzire a casei tale pentru a se transmite corect și a se menține la o valoare constantă căldura. Și transmisia căldurii este un proces complex care trebuie luat în serios.

În concluzie, este necesar să iei în vedere toate aceste aspecte, să te consulți și informezi cu mult timp înainte de a investi în așa ceva. Dotarea locuinței cu toate cele necesare presupune multă muncă, bătaie de cap și cheltuieli, așa că, dacă ai grijă și ești atent, nu va trebui să le mai schimbi și nu te vei confrunta cu nicio problemă. Orice investiție costă bani, iar în aceste vremuri este bine să iei în calcul toate aspectele, să examinezi și să fii econom.

Sursă foto : Pexels.com

articolul original.

Ce sunt escarele și cum să previi apariția acestora

28 September 2022 at 19:15
image

Escarele sunt leziuni ale pielii și țesuturilor moi. Ele apar dacă o persoană este imobilizată mult timp într-o singură poziție. Escarele provoacă durere și disconfort pacienților, restricționează mișcarea și pot provoca intoxicații cu sânge și chiar moartea. Pentru a evita formarea escarelor, trebuie să urmezi îngrijirea adecvată unei persoane bolnave. Dacă apar escare, asigură-te că vei consulta un medic, pentru a evita deteriorarea, mai ales când vine vorba de tratarea escarelor la pacienții imobilizați.

De ce apar escarele?

Escarele se formează în toate pozițiile corpului, dacă o persoană cu mobilitate limitată se află într-o singură poziție mai mult de două ore. Cel mai adesea, escarele apar pe călcâie, coate, omoplați, genunchi, coccis și fese.

Cum să previi apariția escarelor?

Se recomandă monitorizarea igienei unei persoane cu mobilitate redusă, folosirea unei saltele antidecubit, efectuarea unui masaj ușor pentru îmbunătățirea microcirculației sanguine și efectuarea zilnică a unui set de exerciții fizice.

Igiena. Păstrează pielea pacientului uscată și curată. Ajută persoana să facă duș și baie. Șterge zilnic corpul pacientului. Respectă regulile de igienă intimă și schimbă scutecele la nevoie, inclusiv după defecare, urinare, în caz de orice contaminare. Folosește produse de îngrijire moderne. Tratează întotdeauna pielea după procedurile de igienă cu creme antibacteriene și fără parfum. Dacă persoana are un cateter urinar sau stomă, asigură-te că acestea nu comprimă pielea.

Îngrijirea. Creează un mediu confortabil pentru pacient. Alege haine și lenjerie de pat din țesături naturale. Îmbrăcămintea nu trebuie să aibă benzi elastice strânse. Fă-ți patul în așa fel încât acesta să nu aibă falduri. Alege cea mai ușoară pătură posibilă, pentru a preveni transpirația excesivă a pacientului. Urmează tehnica deplasării pacientului, pentru a nu deteriora țesutul sănătos și a nu provoca durere. Cumpară o saltea antidecubit și un pat funcțional (dacă este posibil). Amintește-ți că, chiar și în astfel de condiții, trebuie să schimbi poziția unei persoane cu mobilitate limitată.

Mișcarea. Ajută pacientul să facă mișcare. Schimbă poziția pacientului la fiecare două ore, indiferent dacă este așezat sau întins. De exemplu, întoarce-l dintr-o parte a stomacului. Dacă o persoană a suferit un accident vascular cerebral, asigură-te că vei consulta un medic: unele posturi pot dăuna unei persoane. Contactează un kinetoterapeut, pentru a selecta exerciții pentru pacient. Acestea trebuie efectuate de cel puțin 1-2 ori pe zi. Dacă persoana nu se poate mișca independent, îngrijitorii ar trebui să efectueze gimnastică pasivă. 

Medicul trebuie să prescrie medicamente moderne și produse de îngrijire care promovează vindecarea pielii. De exemplu, pansamente hidroactive și absorbante. Dacă medicul folosește tifon sau bandaj pentru pansamente, se recomandă să consulți un alt specialist: utilizarea lor a fost justificată atunci când alte materiale nu erau disponibile. Tifonul poate răni pielea, iar fibrele sale pot crește în rană. De asemenea, acordă atenție faptului că pacientul nu simte durere în timpul pansamentelor. Dacă leziunea cutanată este profundă, pacientul poate avea nevoie de tratament chirurgical. În cazul în care aceste metode de prevenție nu dau roade, întotdeauna există varianta unui tratament pentru escare la domiciliu.

În final, există o modalitate ușoară de a distinge o răni de presiune de la erupția cutanată de scutec sau alte inflamații ale pielii. Apasă pe pată cu degetul, timp de 2-3 secunde. Dacă pielea rămâne roșie, aceasta este o escare de gradul I. Dacă pielea devine albă, atunci nu este vorba de o escară.

Sursa foto: unsplash.com

articolul original.

Cum să aduci portul popular românesc în garderoba ta

28 September 2022 at 17:55

România este o țară cu istorie bogată, dinamică și colorată, îndeosebi reprezentată prin folclorul tradițional. Acesta redă particularitățile specifice fiecărei zone ale ținutului românesc. Încă de pe vremea geto-dacilor, poporul român și-a creat tradiții care sunt prezente și în vremurile noastre, sub diverse forme:

 •   în cultură, prin pictură, desen și dansuri populare;
 •   în modă, prin portul popular;
 •   în gastronomie, prin varietatea de bucate cu specific românesc;

Cea mai frecvent întâlnită tradiție este purtarea portului popular la diferite evenimente. Portul popular autentic este țesut la război și prezintă modele brodate. Acesta este compus în partea superioară dintr-o cămașă de in, denumită ie românească și în partea inferioară o fustă cu fotă sau catrință.

Apariția motivelor tradiționale în vestimentația românilor

Datorită faptului că în trecut poporul român avea influențe păgâne, oamenii se ghidau mult după simboluri. Aceștia credeau că prin introducerea motivelor simbolistice în obiectele uzuale urmau să primească tot ce cereau de la entitățile divine pentru a duce un trai bun și a fi împliniți. De asemenea, încă din vremuri vechi, românii au pus mare accent pe vestimentație, în funcție de evenimentele la care luau parte, pentru a fi remarcați după origine, statutul în clasele sociale, statutul marital sau chiar vârstă. 

Portul popular se remarcă prin prezența motivelor tradiționale românești. Acestea diferă de la o zonă la alta a țării, prin paleta de culori și varietatea de simboluri. Motivele reprezintă adesea obiecte din natură sau evenimente memorabile petrecute în zona de unde provine portul.

Dorința de a reintroduce portul popular în garderoba zilnică crește pe zi ce trece în randul doamnelor și domnișoarelor, astfel că producătorii autohtoni au creat articole vestimentare cu detalii inspirate din portul popular.

Pe site-ul iiana.ro găsești o varietate de articole vestimentare ce pun în valoare motivele tradiționale românești. Intră pe site și descoperă gama de fuste tradiționale și oferă-i garderobei tale o nouă formă. Autenticitatea și curajul de a purta haine tradiționale este mereu apreciat de către cei din jur, așa că o astfel de piesă vestimentară te va scoate din anonimat!

Cum să evidențiezi motivele tradiționale și cum să combini hainele?

Cele mai des întâlnite articole vestimentare ce au motive tradiționale sunt: cămășile de in, vestele tip ilic, sacourile, rochițele și fustele. Datorită varietății de culori și texturi, poți să creezi o multitudine de ținute, atât casual, cât și elegante sau business.

De exemplu, o fustiță cu motive tradiționale poate fi pusă în evidență de o cămașă de in cu mâneci bufante, dacă dorești să ai un outfit elegant sau poți opta pentru un tricou simplu și monocrom, pentru o ținută casual. O altă ținută poate fi compusă dintr-o ie și o pereche de jeanși simpli ori un pantalon evazat într-o culoare, Dacă ești o fire mai îndrăzneață, combină un batic cu un crop top și la alegere, un pantalon sau o fustiță.

Deși vremurile sunt schimbătoare, veșmintele ce au motive tradiționale nu se demodează niciodată și odată cu trecerea timpului, devin tot mai valoroase. Așadar, alege chiar acum modelul tău preferat și bucură-te de ținute spectaculoase!

Surse foto: finda.photo, pixabay.com

articolul original.

O instanță din Pitești a decis în ce județ se află Babele și Sfinxul din Bucegi

28 September 2022 at 17:15
image

Curtea de Apel Pitești s-a pronunţat definitiv miercuri, 28 septembrie, în dosarul privind disputa teritorială dintre judeţele Prahova şi Dâmboviţa cu privire la apartenenţa monumentelor cunoscute sub denumirile de Babele şi Sfinxul din Munţii Bucegi. Judecătorii Curţii au menţinut decizia pronunţată în 2021 de un complet de judecată din cadrul Tribunalului Vâlcea, conform căreia Sfinxul şi Babele din Bucegi, unele dintre cele mai cunoscute monumente naturale ale României, se află pe teritoriul judeţului Dâmboviţa.

Judeţele Prahova şi Dâmboviţa şi-au disputat în instanţă, timp de şapte ani, proprietatea asupra terenului pe care sunt aşezate monumentele.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, a anunţat, miercuri seară, pe Facebook, victoria în instanţă: „Victorie pentru Dâmboviţa! După ani întregi de procese, mă bucur să vă anunţ că Sfinxul şi Babele din Bucegi aparţin judeţului Dâmboviţa! Problema teritorială asupra celor două monumente, care se află pe raza comunei Moroeni, a fost tranşată astăzi fără a mai lăsa loc de interpretări. Disputa dintre judeţul nostru şi Prahova se închide astăzi! Definitiv!”, a scris Corneliu Ştefan.

Anul trecut, după pronunţarea instanţei de fond asupra acestei speţe, Prefectura Prahova transmitea, printr-un comunicat oficial, că limita teritorială între cele două localităţi din judeţe diferite nu schimbă ceea ce este deja stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 1359/2001, care atestă apartenenţa celor două monumente naturale la domeniul public al judeţului Prahova, respectiv al oraşului Buşteni.

„Menţionăm că limita teritorială între cele două localităţi din judeţe diferite nu schimbă ceea ce este deja stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 1359/2001, care atestă apartenenţa celor două monumente naturale la domeniul public al judeţului Prahova, respectiv al oraşului Buşteni. Indiferent de rezultatul final al procesului, monumentele naturale Babele şi Sfinx sunt şi rămân în domeniul public al oraşului Buşteni”, spunea Prefectura.

Potrivit celor transmise la acel moment de Prefectura Prahova, „dincolo de toate aceste aspecte, monumentele naturale Babele şi Sfinx sunt două dintre cele mai importante simboluri naturale ale României, aflate în Parcul Naţional Bucegi, ceea ce înseamnă că, din punct de vedere turistic şi cultural, ele aparţin tuturor românilor”.

articolul original.

Se pregătește încă o pomană pentru bugetari, decontarea transportului

28 September 2022 at 11:27
image

Un proiect care se află aproape de adoptare în Senat (în calitate de prim for) este semnat de mai mulți aleși ai PNL și doi ai PSD, dintre care unul e liderul de grup de la Cameră, Alfred Simonis, prin care Puterea dă cale liberă ca prin hotărâre de Consiliu Local autoritățile din teritoriu să stabilească faptul că personalul din aparatul propriu al primăriilor și al consiliilor locale, dar și cel din serviciile publice aflate în subordinea acestora pot avea decontat transportul între localitatea unde angajații au domiciliul și locul unde își desfășoară munca. Proiectul figura pe ordinea de zi a Senatului, dar aleșii nu au apucat să dea votul pe acesta.

„Pentru a îndeplini fiecare cerință a cetățenilor, administrația locală trebuie să fie formată din profesioniști, iar resursa umană să fie la rândul ei motivată și formată în mod constant în funcție de nevoile și tendințele societății. În scopul îndeplinirii unei bune guvernări locale, un pachet de salarizare motivant reprezintă o necesitate pentru întreaga resursă umană specialistă din administrațiile publice locale. Cu toate acestea, primăriile din comune găsesc foarte greu angajați care să se deplaseze în acele localități, salariile fiind foarte mici”, arată inițiatorii în expunerea de motive.

articolul original.

Dacia își va muta tot mai mult vânzările în online

28 September 2022 at 10:24
image

Dacia va miza tot mai mult pe online atât când vine vorba de vânzări, cât şi de finanţare pentru a creşte eficienţa procesului. Agenţii de vânzări – showroomurile – au demarat noi investiţii în reamenajări şi servicii digitale precum urmărirea maşinii în timpul livrării.

„Clientul Dacia a evoluat, avem zona celor care sunt foarte atenţi la buget, dar sunt şi tot mai mulţi care nu sunt constrânşi, dar vor un nou stil de viaţă. Sau pot lua una mai simplă şi care oferă esenţialul. Cercetările ne arată că acest segment de populaţie creşte“, a spus Mihai Bordeanu (foto), country head Dacia pentru România şi managing director Dacia pentru Europa de Sud-Est, citat de Ziarul Financiar.

Odată cu implementarea noilor sisteme în centrele Dacia, prin intermediul aplicaţiei mărcii, clienţii obişnuiţi vor avea acces la informaţii pe care le primeau doar agenţii de vânzări, cum ar fi localizarea maşinii.

Miza o reprezintă creşterea în online, iar România deja este cap de linie atât prin modul în care sunt vândute maşinile  – pe plan local acestea sunt vândute printr-o reţea de agenţi, nu dealeri, iar acestea sunt facturate direct de Renault Commercial Roumanie.

La acest model vor să treacă cei mai mulţi din producătorii auto europeni fiind considerat mai eficient decât modelul de dealer.

articolul original.

Nepotismul de partid și de stat

28 September 2022 at 05:59
image

Dar când e vorba de bugetari… Ei, aici se schimbă calimera. Avem datorie externă, avem deficit bugetar, avem inflație, ne împrumutăm zilnic la bănci, dar când e vorba de posturi în administrația locală și centrală, familia înainte de toate. Părinții, unchii, mătușile, bunicii, cu toții sunt grijulii cu domnii Goe și cu pițipoancele, surorile bune și amantele nurlii ale domnilor Goe. Ți se rupe inima de emoție. Uitați-vă la popularul domn Petre Daea, ministrul Agriculturii (în treacăt fie spus, vecin de sat cu mine, probabil ne-om fi intersectat, elevi fiind, vara la cules de fructe la IAS Șișești, moșia condamnatului politic Ion Ioanid). Ei bine, fata lui, icoană-ntr-un altar s-o pui, probabil că deșteaptă foc, e angajată-n minister, dar însuși domnul ministru declară în interviu că nu știe ce face ea acolo, dar probabil că știe șeful ei direct, care a încadrat-o, dumnealui – ocupat cu implementarea scroafelor Mangalița – știe doar că e un părinte bun și, în această calitate, vrea să-i asigure un viitor. Păi, cum să nu dai trei lacrimi de emoție, una pe obrazul drept, și două pe obrazul stâng, că vecinul meu de sat e de stânga stângace.

Citești în presa celor 40 de județe zilnic articole multe și mărunte că la bugetarii din țara mare nepotismul e în floare. La Direcția de Drumuri și Poduri de la județul Iași, de pildă, tatăl e director adjunct, fiul e șef de departament, nora e purtătoare de vorbe, că moldovencele când se pun pe vorovit… Câte cazuri de acestea sunt în toată țara? Multe. Muuulte! În primării, în consilii județene, în direcții deconcentrate, la bugetari, desigur. Și niciun copil, nepot, fiică, noră, nevastă, dar niciunul nu e angajat pe un post de la munca de jos; toți sunt șefi sau subșefi, că o diplomă o cumperi de la orice „Spiru Haret”. Acum, serios, cine mai are chef să facă o teză de doctorat neplagiată, ar putea să se documenteze pe această temă de nepotism de partid și de stat și ar da lovitura.

Post Scriptum:  În ultimele șapte-opt vacanțe în Grecia, am văzut o variantă de nepotism absolut lăudabil. Statul elen, membru UE, ca și noi, nu cultivă marile lanțuri de supermarketuri din Franța și Germania. În schimb, oferă avantaje, scutiri de taxe și impozite pentru minimarketuri de familie. În toate stațiunile, vezi mici magazine la tot pasul în care tatăl stă la casă (patriarhatul funcționează, deh!), mama duce marfa la raft, fiul și soția aduc marfa cu camioneta. E un nepotism fără bani de la buget. De meditat.

articolul original.

Acuzați că au lipsit de la o conferință la care n-ar fi fost invitați, consilierii liberali reacționează: ,,De ce a mințit primarul? Pentru că îi stă în caracter”

27 September 2022 at 17:56
image
 • ,,În cursul acestei după-amieze a avut loc o conferință de presă la Primăria Pitești despre viitorul stadion finanțat de Compania Națională de Investiții. Vorbim despre un proiect pentru care toți consilierii locali și-au dat acordul, inclusiv noi, consilierii PNL.
 • La finalul conferinței, Primarul Piteștiului, ,,omul  de cuvânt”, a justificat lipsa noastră printr-o minciună, afirmând faptul că nu am dorit să fim prezenți.
 • Ca să fim prezenți, ar fi trebuit să fi fost invitați sau măcar să fi știut despre existența acestei conferințe. Or, nu doar că nu am știut, dar, am aflat ulterior, evenimentul a fost anunțat din scurt și s-au făcut toate eforturile să nu aflăm despre el.
 • De ce a mințit primarul cu atâta seninătate? Pentru că îi stă în caracter și pentru că nu are scrupule atunci când vine vorba de a capitaliza absolut orice pe persoană fizică.
 • Minciuna sfruntată a fost imediat preluată de presa de partid și rostogolită mai departe, după uzanțele cu care deja ne-am obișnuit.” se precizează într-un punct de vedere semnat de către consilierii municipali ai PNL Pitești.
articolul original.

Ordonanța privind plafonarea prețului la energie a fost adoptată de Senat

27 September 2022 at 16:47
image

Potrivit ordonanţei, preţul final facturat de către furnizorii de energie electrică este de maximum 0,68 lei/kWh, inclusiv TVA, pentru clienţii casnici al căror consum mediu lunar este cuprins între 0 – 100 KWh şi maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este de maximum 255 kWh.

Senatul a stabilit că de un preţ plafonat pentru energie electrică vor beneficia atât consumatorii casnici care în anul 2021 au avut un consum mediu lunar mai mic de 300 KWh, dar şi cei care, deşi în 2021 au avut un consum mediu lunar mai mare de 300 KWh, anul acesta economisesc şi se încadrează în plafoanele stabilite.

Preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este de maximum 0,31 lei/kWh în cazul clienţilor casnici şi maximum 0,37 lei/kWh pentru clienţii noncasnici.

Potrivit amendamentelor adoptate de Senat, printre beneficiarii din mediul economic şi din instituţiile publice pentru care energia electrică se facturează cu maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, se numără întreprinderile mici şi mijlocii, operatorii ce prestează/furnizează serviciile de utilităţi publice, inclusiv Metrorex SA, operatorii economici din domeniul industriei alimentare, parcurile ştiinţifice şi tehnologice, întreprinderile publice care administrează sau gestionează investiţii în domeniul sportului, administratorii parcurilor industriale, producătorii şi distribuitorii de medicamente, farmaciile care utilizează lanţ de frig, lăcaşurile cultelor recunoscute oficial în România.

Un alt amendament adoptat de cele două comisii raportoare – pentru energie şi economică – şi însuşit de plenul Senatului stabileşte că 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, vor plăti pentru întreg consumul realizat clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin trei copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ. De aceeaşi facilitate vor beneficia pentru întreg consumul realizat şi consumatorii care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declaraţiei pe propria răspundere.

„Începând cu 1 septembrie 2022, producătorii de energie electrică, prin contracte bilaterale negociate direct, au obligaţia să vândă minim 70% din energia electrică disponibilă în producţie proprie doar furnizorilor de energie electrică care au în portofoliu clienţi finali, destinată exclusiv pentru consumul acestora. (…) Furnizorii care au un portofoliu clienţi finali reprezentând minim 100.000 de locuri de consum şi au un consum în anul anterior de minim 500 GWh au obligaţia de a încheia contracte la termen de minimum trei ani, cu livrare mai mare de un an, care să acopere minim 70% din cantitatea furnizată în 2021. Clienţii finali mari de energie vor încheia contracte la termen de cinci ani care să acopere minim 40% din consumul anual realizat în 2021″, stipulează un alt amendament adoptat de Senat.

Ordonanţa va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

articolul original.

1 octombrie – Ziua Internațională a persoanelor vârstnice – Centrul Cultural Mioveni

27 September 2022 at 13:01

🍁  Toamna a venit şi, odată cu ea, se numără nu doar bobocii, dar şi borcanele cu zacuscă, dulceață și murături.

🍁 Gospodinele din Asociația Pensionarilor “Viață Lungă” Mioveni vor avea ocazia să se întreacă în măiestrie, sâmbătă, 1 octombrie, la o nouă ediție a concursului „Recolta de Toamnă”. Vor fi premiate: cea mai bună zacuscă, cea mai bună dulceață și cele mai bune murături. Concursul gastronomic va avea loc la Centrul Cultural, de la ora 11.00.
Atmosfera va fi destinsă prin momente artistice oferite de Ansamblul Folcloric “Dorulețul”. Activitatea se desfășoară cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice reprezentând totodată un preambul al “Sărbătorii Recoltei pe Valea Argeşelului şi Târgul Meşterilor Populari”, eveniment care se va desfășura la Mioveni în perioada 7-9 octombrie.
🍁 Evenimentul este organizat de Centrul Cultural, Consiliul Local și Primăria Orașului Mioveni.
articolul original.

Săptămâna Europeană a Sportului continuă la Mioveni!

27 September 2022 at 12:56
image

Astăzi, aproximativ 200 de elevi din Mioveni au învațat cum să aibă un stil de viață sănătos, bazat pe o alimentație echilibrată și sănătoasă.

Seminarul “Tinerii și stilul de viață sănătos” s-a desfășurat la Centrul Culltural Mioveni pe parcursul a 2 ore, timp în care s-a discutat despre, piramida alimentației sănătoase, despre cum elevii să își construiască un meniu zilnic cât mai sănătos, dar și despre cum să evite alimentele mai puțin sănătoase.
Scopul acestuia a fost creșterea gradului de conștientizare în rândul tinerilor cu privire la importanța sportului și a activității fizice pentru un stil de viață cât mai sănătos.
Evenimentul a făcut parte din ciclul de manifestări dedicate “Săptămânii Europeane a Sportului” și a fost susținut de către specialistul în nutriție, Valentina Florea.
articolul original.

Şedinţă extraordinară de Consiliu Local la Mioveni

27 September 2022 at 12:51
image

Consiliul Local Mioveni se va întruni în ședință publică extraordinară, joi, 29 septembrie 2022, de la ora 10.00.

Va fi discutată și supusă votului aprobarea rectificării bugetului local al Unității Adminitrativ-Teritoriale a orașului Mioveni în  conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului României nr. 1156 din 21 septembrie 2022 privind repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, prevăzute la art. 29 alin. (5) lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 19/2022 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2022.

Ședința se va desfășura ONLINE.

Ordinea de zi a şedinţei se aduce la cunoştinţa locuitorilor orașului Mioveni şi este publicată pe site-ul oficial al instituţiei www.emioveni.ro, potrivit dispoziţiilor art. 135 alin. (4) și alin. (5) din O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare.

articolul original.

Baschet masculin: U BT Cluj Napoca va înfrunta CSO Voluntari în SuperCupa României!

27 September 2022 at 12:48
image

Super Cupa României la baschet masculin se joacă astăzi, de la ora 19:00, în Sala Olimpia din Ploiești!

Lupta pentru primul trofeu al anului se va da astăzi, U BT Cluj Napoca va întâlni CSO Voluntari, echipa condusă de sârbul Sasa Ocokoljic!

Ardelenii au câștigat ediția precendentă de campionat, jucând finala chiar în fața ilfovenilor, cu scorul de 3-1!

De partea cealaltă, ilfovenii au câștigat Cupa României, eliminând echipa condusă de Mihai Silvășan în semifinale.

Declarația lui Sasa Ocokoljic a declarat pentru baschet.ro:

“Este începutul sezonului și, cu siguranță, niciuna dintre formații nu este în cea mai bună formă, fiindcă am avut doar șase săptămâni de antrenament. Dar cred că vom vedea un meci bun de baschet. Mă aștept ca jucătorii mei să dea maximul pe teren în fiecare moment, să respecte planul de joc și să lupte timp de 40 de minute. Dacă fac asta vom fi mai aproape de o victorie.

Cu siguranță va trebui să răspundem jocului fizic al Clujului. Această echipă este construită să lupte în EuroCup așa că, pe lângă calitatea uriașă, au și un potențial fizic mare. Trebuie să fim agresivi în apărare și să nu le permitem să își facă ușor jocul fiindcă au multă calitate. Trebuie să ne concentrăm la execuțiile noastre ofensive fiindcă întâlnim o echipă tare fizică și agresivă. Știm cât de puternici și buni sunt dar credem că și noi putem juca un baschet bun.”

Mihai Silvășan a declarat pentru baschet.ro în vederea confruntării cu CSO Voluntari: 

„Noi ne dorim să câștigăm fiecare meci. Cu siguranță va ajuta din punct de vedere al moralului dacă vom obține victoria marți. Doar cu gândul acesta mergem la Ploiești. Nici nu vreau să mă gândesc dacă vom pierde, pentru că acest lucru nu face parte din mentalitatea noastră. O să pregătim meciul cât de bine putem. Treaba jucătorilor este să fie concentrați și atenți la ce au de făcut, iar împreună, ca echipă, mentalitatea noastră este să învingem, deci cu gândul acesta vom aborda primul meci oficial.”

Meciul din Sala Olimpia va începe de la ora 19:00 și va fi transmis în direct pe DigiSport 3 și Prima Sport 2.

articolul original.

Rapid București joacă în Champions League cu Ejberg, la Sala Sporturilor Mioveni!

27 September 2022 at 12:39
image

Un nou meci important va avea loc în Sala Sporturilor Mioveni!

Rapid București, campioana României, va juca împotriva Team Esbjerg din Danemarca!

Vicecampioana Danemarcei și locul 4 în ediția precedentă din Champions League, ocupă locul 4 în grupa B cu 4 puncte acumulate!

Rapidul a prestat un joc solid în această ediție a Ligii Campionilor, urmează un test foarte important pentru echipa condusă de ibericul Carlos Viver!

Feroviarele se au strans 5 puncte din trei meciuri, victorii împotriva echipelor Kastamonu și Lokomotiv Zagreb, respectiv o remiză împotriva franțuzoaicelor de la Metz!

Partida este programată pe data de 9 octombrie de la ora 15:00!

articolul original.
❌