ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023B1TV

Părinții care nu își trimit copiii la școală riscă amenzi usturătoare sau muncă în folosul comunității. Poliția locală va putea aplica aceste sancțiuni

1 February 2023 at 08:54
image

Din nefericire, abandonul școlar a devenit o problemă din ce în ce mai mare în România, iar pentru a combate acest fenomen îngrijorător, autoritățile sunt în căutarea celor mai eficiente soluții.

Se pare că în Craiova, Poliția Locală va avea dreptul de a amenda părinții care nu își trimit copii la școală.

Prezența la școală, „asigurată” cu Poliția Locală

Unităţile şcolare din Craiova au primit o adresă prin care sunt informate că Poliţia Locală Craiova este împuternicită să aplice amenzi contravenţionale familiilor care nu asigură frecvenţa şcolară a elevilor în învăţământul obligatoriu şi de a lua măsuri pentru şcolarizarea elevilor până la finalizarea studiilor. Amenzile sunt între sunt 100 şi 1.000 de lei, dar se ia în calcul şi munca în folosul comunităţii, potrivit Gazeta de Sud.

Totodată, Primăria transmite că în cazul elevilor care studiază la şcoli din oraş, dar au domiciliul în altă localitate, unitatea şcolară trebuie să anunţe unităţile administrativ- teritoriale (U.A.T) pe raza cărora au domiciliul familiile elevilor care absentează.

Această decizie a fost luată în conformitate cu Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar (ROFUIP).

„Constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzilor contravenţionale se realizează de către Poliția Locală, la sesizarea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ. Până la acestă dată, nu s-a primit nicio sesizare în acest sens”, a precizat Marina Andronache, şef Serviciu Imagine din cadrul Primăriei Craiova.

Părinții copiilor care nu merg la școală vor fi amendați

Legea prevede ca învățământul general obligatoriu să fie de 10 clase, ceea ce le dă dreptul autorităților să îi sancționeze pe părinții care, din diferite motive, nu își trimit copiii la școală.

„Părintele sau reprezentantul legal al antepreşcolarului/preşcolarului sau al elevului din învăţământul obligatoriu are obligaţia de a-l susţine pe acesta în activitatea de învăţare desfăşurată, inclusiv în activitatea de învăţare realizată prin intermediul tehnologiei şi al internetului, şi de a colabora cu personalul unităţii de învăţământ pentru desfăşurarea în condiţii optime a acestei activităţi.

Frecventarea învăţământului obligatoriu poate înceta la forma cu frecvenţă la 18 ani. Persoanele care nu au finalizat învăţământul obligatoriu până la această vârstă şi care au depăşit cu mai mult de trei ani vârsta clasei îşi pot continua studiile, la cerere, şi la forma de învăţământ cu frecvenţă, cursuri serale sau la forma cu frecvenţă redusă”,  se arată în Regulamentul de Organizare şi Funcționare a Unităților de Învăţământ Preuniversitar (ROFUIP).

Amenzile contravenţionale vor varia între 100 şi 1.000 de lei

„Vorbim despre prevederile Odinului nr. 4183 emis de Ministrul Educației, potrivit cărora părintele sau reprezentantul legal are obligaţia de a asigura frecvenţa şcolară a elevului în învăţământul obligatoriu şi de a lua măsuri pentru şcolarizarea elevului până la finalizarea studiilor.

Astfel, părintele sau reprezentantul legal care nu asigură şcolarizarea elevului în perioada învăţământului obligatoriu este sancţionat, conform legislaţiei în vigoare, cu amendă cuprinsă între 100 lei şi 1.000 lei ori este obligat să presteze muncă în folosul comunităţii”, a mai precizat Marina Andronache, şef- Serviciu Imagine Primăria Craiova.

articolul original.

Chris Evert a stârnit un val de critici din partea fanilor Mariei Sharapova după ce a postat un mesaj de susținere pentru Simona Halep: „Nu fi ipocrită!”

1 February 2023 at 08:40
image

Într-un mesaj postat pe Twitter, Chris Evert și-a arătat susținerea pentru Simona Halep (suspendată provizoriu pentru dopaj).

Reacția legendarei sportive a adus un val de critici din partea fanilor Mariei Sharapova.

Chris Evert, mesaj de susținere pentru Simona Halep

Simona Halep este, pentru moment, suspendată provizoriu din tenis ca urmare  unui test pozitiv cu Roxadustat, test efectuat pe durata US Open 2022.

„Mă gândesc la Simona Halep, sper că este bine… Și sper că totul se va rezolva în curând…”, este mesajul lui Chris Evert care i-a provocat pe fanii Mariei Sharapova.

Deși s-a retras din sportul profesionist de câțiva ani, Masha continuă să aibă un grup important de fani în toată lumea. Mulți dintre cei care o simpatizează încă pe rusoaică nu au fost de acord cu mesajul postat de legendara Chris Evert.

Fanii Mashei spun că Evert este ipocrită și că nu a transmis aceeași susținere atunci când Sharapova a fost găsită dopată cu meldonium în anul 2016.

Thinking about @Simona_Halep hope she’s doing well… I hope this gets resolved soon…🙏🙏🙏

— Chris Evert (@ChrissieEvert) January 31, 2023

Chris Evert, criticată de fanii Mariei Sharapova

Susținătorii rusoaicei chiar au scos de la naftalină o declarație a lui Evert făcută imediat după ce Sharapova a anunțat că a picat un test antidoping.

„Întotdeauna există suspiciuni atunci când auzi de fapt la ce este folosit medicamentul (n.r. meldonium). Tocmai de aceea, apărarea ei trebuie să arate fișele medicale și dozajul folosit. Dacă totul este curat, atunci aș spune că ar fi suficient să fie suspendată pentru tot restul anului”, spunea, printre altele, Evert în urmă cu șapte ani, potrivit sport.hotnews.ro.

În antiteză, Chris Evert și-a arătat susținerea atunci când a venit vorba despre cazul de dopaj în care este implicată Simona Halep. Acest dublu standard i-a făcut pe fanii rusoaicei să o atace pe Evert pe rețelele sociale.

„Fii calmă, nu i-ai acordat același tratament Mariei. Ai acuzat-o indirect de minciună. Acum (n.r. referitor la cazul Simonei Halep), nu fi ipocrită”, spune unul dintre fanii rusoaicei.

„Așadar, poziția ta este că e nevinovată până la proba contrarie (n.r. Simona Halep), dar unde era această atitudine când Sharapova era în aceeași situație în 2016? Toată lumea fredona un alt refren atunci”, a conchis un alt fan al Sharapovei.

articolul original.

Studiu Deloitte: Inflația, provocările legate de forța de muncă, riscurile cibernetice și reglementările legate de climă vor influența cel mai mult veniturile companiilor imobiliare în acest an

1 February 2023 at 08:40

Investitorii nu sunt îngrijorați cu privire la evoluția pieței imobiliare pe termen lung, în ciuda unor incertitudini pe termen scurt, arată datele unui studiu realizat de Deloitte. Participanții la studiu se așteaptă la o îmbunătățire sau la o stabilitate a pieței.

Cum va evolua piața imobiliară

Veniturile companiilor din sectorul imobiliar comercial (spații comerciale, centre de afaceri și birouri, spații logistice) vor fi influențate, anul acesta, în principal de persistența inflației, de provocările legate de forța de muncă, de riscurile cibernetice și de reglementările legate de schimbările climatice, conform studiului global Deloitte 2023 Commercial Real Estate Outlook.

Însă, în ciuda unor rezerve privind evoluția pieței pe termen scurt, 66% dintre participanți se așteaptă la îmbunătățire sau stabilitate în privința elementelor fundamentale specifice pieței imobiliare – activitate de leasing (78%), reducerea volumului de spații vacante (71%), nivelul chiriilor (70%), prețul proprietăților (65%), activitatea de tranzacționare (63%), costul finanțării (63%) și disponibilitatea capitalului (60%).

Spațiile de birouri din centrele orașelor sau din zonele sub-urbane (36%, respectiv 35%), clădirile asociate economiei digitale (35%) și proprietățile cu funcții logistice (34%) sunt considerate cele mai atractive de către proprietari și investitori în această perioadă.

Preferința diferă însă în funcție de regiunea analizată: europenii consideră că birourile din zonele periferice prezintă cel mai mare potențial de creștere (35% dintre participanți), companiile asiatice preferă proprietățile asociate economiei digitale (43%), iar jucătorii din America de Nord mizează pe spațiile cu funcții logistice și de depozitare (43%).

„Piața imobiliară globală este direct conectată la evoluțiile din economie, astfel că prudența jucătorilor din domeniu este justificată în actualul context încă incert. Există momentan o deconectare temporară între așteptările investitorilor și cele ale dezvoltatorilor, însă cred că acestea se vor armoniza în scurt timp. Accesul la finanțare rămâne un element-cheie în domeniul imobiliar, fiind posibil să vedem mai multe parteneriate și surse alternative de finanțare, precum fonduri de investiții sau chiar «family offices». În România, piața a evoluat pozitiv în 2022. Potrivit datelor publicate de Banca Națională a României, volumul investițiilor pe piața comercială a crescut cu 16% în primele nouă luni din 2022, față de aceeași perioadă din anul anterior, dar majoritatea tranzacțiilor au vizat proprietăți din București (55%), cu un interes în creștere pentru spațiile de birouri. Petru acest an ne așteptăm la creșteri și pe sectorul de spații comerciale”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte România, Lider al Serviciilor de Consultanță pentru sectorul Imobiliar.

Acțiunile legate de ESG (environmental, social, governance – protecția mediului, impact social, guvernanță) se află pe lista priorităților companiilor din domeniul imobiliar, însă, conform studiului, doar 12% dintre acestea spun că sunt pregătite pentru implementarea schimbărilor necesare pentru îndeplinirea cerințelor de conformare la reglementările în vigoare. În plus, numai 7% iau în considerare date și analize din zona de ESG în stabilirea strategiei de investiții. Majoritatea plănuiesc să înceapă să utilizeze astfel de date în luarea deciziilor în următorii trei ani.

Scade interesul companiilor pentru investițiile în tehnologie

Totodată, din studiu mai reiese faptul că scade interesul companiilor pentru investițiile în tehnologie, pe termen scurt, din cauza contextului economic incert, generat de inflație, costul cu forța de muncă sau incertitudinile din lanțurile de aprovizionare. Aproximativ 30% dintre ele intenționează să reducă investițiile de acest tip, procent în creștere de la doar 7% anul trecut.

Studiul Deloitte 2023 Commercial Real Estate Outlook a fost efectuat în rândul a 450 de companii cu active de peste 100 de milioane de dolari fiecare, din trei regiuni: America de Nord, Europa și Asia-Pacific.

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță fiscală și juridică, consultanță, consultanță financiară și managementul riscului către aproximativ 90% din companiile prezente în topul Fortune Global 500® și către mii de companii din sectorul privat. Experții firmei contribuie la atingerea unor rezultate măsurabile și de durată, care ajută la consolidarea încrederii în piețele de capital, care permit companiilor să se transforme, să prospere și să deschidă calea către o economie mai puternică, către o societate mai echitabilă și o lume sustenabilă. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acoperă peste 150 de țări și teritorii. Obiectivul său este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor aproximativ 415.000 de profesioniști la nivel mondial.

Deloitte România este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță și managementul riscului, consultanță financiară, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 3.000 de profesioniști.

articolul original.

Polițiștii verifică dacă mama celor trei copii morți în București era acasă când a pornit incendiul

1 February 2023 at 08:34
image

Au fost audieri până seara târziu în cazul morţii celor trei copii, găsiţi ieri dimineaţă într-o locuinţă din Bucureşti.

Poliţiştii verifică dacă femeia era acasă

Patul în care dormeau a ars mocnit până când n-au mai avut aer. Mama lor le-a spus anchetatorilor că s-a trezit prea târziu ca să îi salveze, dar poliţiştii verifică dacă femeia era acasă.

Declaraţia ei a fost neclară în primă fază, aşa că pe dosar scrie ucidere din culpă. La Poliţia Capitalei a ajuns şi tatăl copiilor, care era plecat la muncă în Germania.

Tatăl copiilor a venit din Germania

Lângă mamă, în taxi a urcat şi tatăl copiilor, venit de urgenţă din Germania, unde era plecat la muncă. A mers de la aeroport direct la Poliţia Capitalei, unde soţia sa a fost audiată mai bine de opt ore.

Vecinii au văzut trupurile celor trei copii întinse în curtea casei. Femeia le-a povestit că s-a trezit brusc, într-o cameră în care nu mai respira – în jur era numai fum, iar patul în care dormeau cele două fete şi băiatul cel mare ardea.

A sărit din fotoliul unde aţipise, a scos copiii din încăpere şi a sunat la 112. Până să vină pompierii, a stins singură flăcările.

Paramedicii de la SMURD au resuscitat copiii aproape o oră

Copiii de 2, 3 şi 6 ani ar fi murit intoxicaţi cu monoxid de carbon, spun surse din anchetă. Unul dintre ei era deja fără viaţă când au ajuns paramedicii.

Mama copiilor crede că unul dintre ei s-ar fi jucat cu o brichetă, ar fi aprins ceva din cameră, iar focul a mocnit până a aprins patul.

Cei care îi cunosc pe părinţi nu înţeleg cum s-a putut întâmpla nenorocirea.
Autopsia pe care o vor face miercuri medicii legişti ar urma să stabilească dacă cei trei copii au murit din cauza intoxicaţiei cu monoxid de carbon.

articolul original.

Anunțul bombă făcut de Anamaria Prodan / Impresara este pregătită pentru alegerile prezidențiale: „Nu mi-e frică să candidez pentru funcția supremă în stat”

1 February 2023 at 08:33
image

Anamaria Prodan nu renunță la cariera de impresar, însă își dorește să se facă tot mai vizibilă și în lumea politică. Ea a dezvăluit că a intrat în politică de aproape un an și spune că e o „junglă mai mare” ca în lumea sportului.

Anamaria Prodan vrea să se facă mai vizibilă în lumea politică. Este pregătită să candideze la prezidențiale

„Sunt în politica românească de aproape un an, dar mi-am format deja o părere. Aș zice că în politică e o junglă mai mare ca în lumea fotbalului. Trebuie să fii mult mai atent! Mă adaptez, însă, din mers”, a declarat Anamaria Prodan.

Desigur, impresara le-a promis românilor că: „Indiferent de poziția pentru care voi candida, nu voi minți niciodată. Nu pot să fac asta! Prin natura mea! Așa sunt și așa voi rămâne până voi închide ochii!”.

Fosta parteneră de viață a lui Laurențiu Reghecampf are încredere deplină în ea și a menționat că nu îi este frică de niciun contracandidat la alegerile prezidențiale sau la cele parlamentare sau europarlamentare, potrivit romaniatv.net.

„Dacă partidul îmi va cere, nu-mi va fi frică să candidez nici pentru funcția supremă în stat, nici la europarlamentare sau pentru alegerile parlamentare. Pe de altă parte, nu mi-e frică să candidez nici la Primăria Generală a Capitalei. Am toată simpatia pentru Gabriela Firea, ba chiar mi-e foarte dragă. Dar eventuala sa întoarcere în fotoliul de primar ar fi asemenea unei ciorbe pe care o reîncălzești. Eu nu cred în succesul unei asemenea formule! De ce să te întorci acolo unde ai mai fost cândva și unde nu ai reușit chiar tot ce ți-ai propui? După părerea mea, și la Primărie va fi nevoie de un nume nou, proaspăt!”, a mai spus Prodan.

articolul original.
Ieri — 31 January 2023B1TV

Ştefan Pălărie, despre examenul de admitere la liceu, separat de Evaluarea Națională: Naște multă rezistenţă pentru că atinge un subiect sensibil. Dacă nu ai bani de meditaţii, vei fi sortit examenului săracilor

31 January 2023 at 22:04
image

Senatorul USR Ştefan Pălărie a declarat, marţi, că examenul de admitere la liceu, separat de Evaluarea Națională, pe bună dreptate naște dezbatere publică și rezistență pentru că atinge un subiect sensibil, dacă nu ai bani de meditaţii, vei fi sortit examenului săracilor”. La fel ca reprezentanții elevilor, și el a criticat faptul că proiectele noilor Legi ale Educației sunt ținute la secret.

De altfel, și Consiliul Național al Elevilor a transmis că se opune acestui tip de examen.

Ce a spus Ştefan Pălărie despre examenul de admitere la liceu și discriminarea dintre elevi

„Avem această problemă, existenţa meditaţiilor, un fenomen cât se poate de real. Nu discut de fiscalizarea lor (..) dar cine nu va avea bani nu va putea să combată această discriminare între copiii cu bani care vor putea să facă meditaţii şi să ajungă la colegiile dorite şi ceilalţi”, a declarat Ştefan Pălărie la Prima News TV, potrivit News.ro.

Senatorul a explicat apoi că a discutat cu toţi partenerii sociali și a aflat că solicitarea privind examenul de admitere la liceu a venit de la asociaţia colegiilor centenare, numai că aceasta avea trei părţi: „Din aceste trei solicitări, numai una a fost trecută în aceste legi şi vedem câtă multă rezistenţă şi reacţie publică naşte iar ea naşte pentru că atinge un subiect sensibil, dacă nu ai bani de meditaţii, vei fi sortit examenului săracilor”.

Ştefan Pălărie critică faptul că proiectele noilor Legi ale Educației sunt ținute la secret

Senatorul USR s-a arătat apoi nemulțumit că proiectele noilor Legi ale Educației, așa cum au fost ele gândite de ministrul Ligia Deca, nu au fost făcute publice.

„Noi am văzut o formă diferită de a legilor Cîmpeanu, considerăm că este un copy paste de acolo, nu ne putem da seama, din păcate această secretomanie a modului în care au fost elaborate aceste legi a fost de la început şi continuă, nu ştim cine a scris legile Cîmpeanu, acei specialişti cooptaţi în procesul de scriere. Când mai întrebăm (…) cine le-a scris, oamenii dau ochii peste cap, nici ei nu ştiu cine le-a scris”, a mai spus Ştefan Pălărie, citat de News.ro.

Acest lucru a fost criticat și de Ariana Dudună, președinta Asociației Elevilor din Constanța, într-o intervenție pentru B1 TV: „Intenția Ministerului Educației e să treacă aceste legi fără să le pună în consultare publică, ceea ce e ilegal și nedemocratic. O reformă în învățământ nu ar trebui să fie făcută decât cu consularea tuturor actorilor și cu publicarea ei. Cetățenii să știe ce se întâmplă și să poată să-și spună părerea”.

articolul original.

Trei polițiști din SUA au împușcat un bărbat fără picioare ce se afla într-un scaun cu rotile. Cum și-au motivat polițiștii fapta (VIDEO)

31 January 2023 at 21:55
image

Trei ofițeri de poliție din SUA au împușcat un bărbat în scaun cu rotile, ce avea ambele picioare amputate, iar întregul incident a fost filmat de un martor prezent la fața locului.

Individul a sărit din scaunul cu rotile încercând să fugă de polițiști, în timp ce îi amenința pe aceștia cu un cuțit.

Justificarea autorităților

Trei polițiști la Departamentul de Poliție Huntington Park din California, SUA, l-au împușcat de minim opt ori, joi, pe Anthony Lowe Jr, în vârstă de 36 de ani, care a încercat să fugă din scaunul cu rotile. Poliția a precizat că bărbatul era tatăl a doi copii și ar fi înjunghiat un trecător cu un cuțit, informează Mirror.

Anthony a fost arestat, însă a decedat mai târziu din cauza rănilor grave pe care le-a suferit.

Huntington Park, California police officers shoot dead Anthony Lowe Jr, a double amputee man who tried to run away from them on the stumps of his legs. The cops said they were afraid Lowe would throw the knife he had at them. pic.twitter.com/y4FjqED4Hy

— Mike Sington (@MikeSington) January 31, 2023

articolul original.

Oamenii se tem de o posibilă poluare cu produse petroliere pe Râul Argeș / S-au putut observa dâre de combustibil

31 January 2023 at 21:53
image

Pe râul Argeș s-au putut observa dâre de combustibil pe câțiva metri, iar mirosul de petrol a dus la nemulțumirea argeșenilor. Totul s-a întâmplat marți, 31 ianuarie, pe râul Argeș.

Autoritățile argeșene au sesizat că, pe râul Argeș, în zona Podul Viilor, se observă urme de reziduuri petroliere.

Râul Argeș, posibil poluat cu produse petroliere

„La fața locului s-au deplasat polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Pitești, care au constat că cele sesizate se confirmă. De asemenea, în zona indicată s-a deplasat grupa operativă și polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, în vederea efectuării cercetării.

Totodată, au fost luate primele măsuri, împreună cu reprezentanții Gărzii de Mediu, reprezentanții I.S.U. Argeș și Apelor Române, pentru limitarea efectelor și neutralizarea substanțelor”, a informat Poliția Argeș.

Autoritățile fac cercetări pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs evenimentul și pentru luarea măsurilor legale, potrivit antena3.ro.

articolul original.

Noi proteste masive în Franța față de reforma pensiilor: Sindicatele spun că au fost 2,8 milioane de manifestanţi (VIDEO)

31 January 2023 at 21:43
image

Confederaţia Generală a Muncii (CGT) din Franța a anunțat că circa 2,8 milioane de persoane au protestat, marți, față de reforma pensiilor. Ministerul de Interne a estimat, însă, că numărul a fost de 1,27 milioane.

Noi proteste în Franța față de reforma pensionării

În vreme ce sindicatele franceze au anunțat o prezență de 2,8 milioane de persoane la protestele de marți, Ministerul de Interne a estimat un număr de 1,27 milioane, informează Le Figaro.

La manifestațiile din 19 ianuarie, ministerul estimase că au participat 1,12 milioane de francezi, iar sindicatele au spus că au fost două milioane.

Prefectura Parisului a transmis că în capitală au manifestat acum 87.000 de oameni, iar în urmă cu 12 zile 80.000. Un număr de 23 de persoane au fost arestate azi.

Manifestațiile au fost marcate de ciocniri între protestatari și forțele de ordine.

Sindicatele au îndemnat la noi proteste pentru zilele de 7 și 11 februarie.

Ce prevede reforma pensiilor, care-i nemulțumește pe unii francezi

Reforma prevede creșterea vârstei de pensionare de la 62 și 64 de ani până în 2030 și majorarea perioadei de cotizare pentru o pensie completă de la 41 la 43 de ani.

De asemenea, proiectul mai include eliminarea pensiilor speciale.

Guvernul francez a adoptat această reformă, în ciuda protestelor masive. Ea ajunge la dezbatere și vot în Parlament.

Ministrul Muncii, Olivier Dussopt, a declarat că „multe solicitări” au fost deja incluse în proiectul de lege, dar nu se va renunța la amânarea vârstei de pensionare deoarece „renunțarea la acest punct ar însemna renunțarea la echilibrul” financiar.

articolul original.

Care este pasiunea neștiută a Deliei Matache / Mama ei o pedepsea în copilărie când făcea acest lucru

31 January 2023 at 21:14
image

Delia Matache are o carieră dominată de un succes internațional, iar în viața privată se bucură de lucruri la care mulți visează. Ea este una dintre cele mai apreciate artiste din România și, de curând, a menționat că are o obsesie căreia i-a găsit explicația abia acum.

Delia Matache are o pasiune din copilărie. Mama ei o pedepsea de fiecare dată când făcea asta

Artista a menționat pe TikTok că pasiunea ei pentru parfumuri are legătură cu lucrurile pe care le făcea în copilărie. De asemenea, Delia a menționat că mama ei o pedepsea de fiecare dată când își cumpăra parfumuri.

Când era mică, Delia strângea restul de la cumpărăturile pe care i le făcea mamei ei și își cumpăra parfumuri. Pe când avea 13 ani era pedepsită din cauza pasiunii ei. Artista a menționat că mama ei îi arunca toate parfumurile la gunoi, potrivit cancan.ro.

„Mi-am dat seama de ce sunt obsedată de parfumuri. Mi-am adus aminte când eram mică și mă trimitea mama la cumpărături să iau chestii de la piață: leuștean, pâine, sifon, păstram restul. Cu mai multe resturi păstrate, din mai multe serii de cumpărături, își cumpăra fata câte un parfum.

Asta se întâmpla pe la 13 ani și mama draga de ea, mi le arunca la gunoi, drept pedeapsă. Pentru că vezi Doamne, la vârsta aia nu era un semn bun ca eu să am parfum.

Oricum nu era ok că gen luam banii și era cumva furt, opream banii de la rest. Apoi am început să le ascund. Mi-a găsit ascunzătoarea și mi le-a aruncat pentru a nu știu câta oară. Și așa m-am traumatizat și iubesc parfumurile azi!”, a spus Delia Matache pe TikTok.

articolul original.

CCR a amânat iar dezbaterea sesizării depusă de USR și Forța Dreptei asupra legii care majorează salariile primarilor şi şefilor de consilii judeţene

31 January 2023 at 20:19
image

Curtea Constituţională a amânat pentru 28 februarie dezbaterea sesizării depuse de USR și Forța Dreptei asupra legii care prevede majorarea indemnizaţiilor pe care le primesc aleșii locali.

USR a atacat la CCR legea care mărea salariile aleșilor locali

Mai precis, USR și Forța Dreptei au atacat la CCR legea care aprobă Ordonanța de Urgență prin care sunt majorate salariile primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene.

Legea a fost adoptată de Camera Deputaților, ca for decizional, pe 27 septembrie, iar pe 5 octombrie, USR a sesizat CCR. Sesizarea a fost semnată şi de deputaţii de la Forţa Dreptei.

Dacă legea va intra în vigoare, indemnizațiile pentru primari şi șefii de consilii judeţene vor fi majorate chiar și cu 2.000 de lei.

Argumentele invocate de USR în sesizarea către CCR

Printre altele, USR a invocat faptul că legea nu prevede sursa de finanțare a acestor majorări. Partidul a amintit că deja există o decizie a CCR, cea legată de creşterea indemnizaţiilor parlamentarilor, potrivit căreia nu pot fi majorate cheltuielile la bugetul de stat fără stabilirea sursei de finanţare.

USR a mai reproșat încălcarea prevederilor constituţionale, prin faptul că legea a fost adoptată când încă nu se scursese termenul de depunere a amendamentelor.

„Adevărul este că PSD, PNL şi UDMR au nevoie să-şi plătească foarte bine primarii şi şefii de consilii judeţene pentru ca aceştia să se implice în strângerea de voturi la viitoarele alegeri, iar până atunci să vegheze că ajung unde trebuie contractele pe bani publici. Aşa cum i-am oprit la Curtea Constituţională să crească indemnizaţiile parlamentarilor aşa îi vom opri şi acum”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler.

articolul original.

Locuitorii Bucureștiului sunt rugați să sesizeze autoritățile când văd oameni fără adăpost: ”E important să ajungem și la aceștia”

31 January 2023 at 20:06
image

Cosmina Simiean, șefa Direcției Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB), le cere locuitorilor Bucureștiului să sesizeze autoritățile când observă oameni fără adăpost pe străzi.

Asistenții sociali pot fi contactați de bucureșteni la numărul de telefon 021.9524.

Problema temperaturilor scăzute

E oribil de frig afară. Echipe de urgență ale DGASMB sunt în fiecare noapte pe stradă. Unii vin la adăposturi (sunt 7 adăposturi publice în București și locuri libere cam în toate) și la centrele de zi (2 publice, 3 private), dar unii preferă să rămână în stradă.

Din cauza traumei, bolii psihice și dependențelor. Dar e important să ajungem și la aceștia, ca să ne asigurăm că trec noaptea”, a declarat ea pe Facebook.

articolul original.

Mihai Bendeac se lansează în politică? Ce partid și-a ales comediantul

31 January 2023 at 19:55
image

Actorul Mihai Bendeac are ambiții mari pentru viitor și se gândește să intre în politică, așa cum a mărturisit într-un videoclip postat pe rețelele de socializare. După ce a surprins lumea prin anunțul că nu va mai fi jurat în emisiunea „iUmor” la Antena 1, Mihai Bendeac nu se ascunde și este activ pe rețelele sociale, unde își împărtășește cu fanii momentele și gândurile sale, indiferent dacă sunt serioase sau amuzante.

Mihai Bendeac se reprofilează

Fostul jurat a stârnit, recent, uimirea tuturor prin afirmația sa deschisă că ia în considerare posibilitatea de a intra în lumea politică. La vârsta de 39 de ani, actorul a glumit spunând că, apropiindu-se de vârsta de 40 de ani, e momentul să-și schimbe direcția.

„Cu cât se apropie mai mult momentul în care urmează să împlinesc 40 de ani, cu atât spaimele mele, cu atât fricile mele vizavi de ceea ce înseamnă îmbătrânirea (râde)… Am ajuns la vârsta la care într-adevăr sunt daddy, dar vreau să vă asigur că nu sunt și sugar-daddy”, a afirmat actorul, în cadrul unui clip postat pe rețelele de socializare.

Mihai Bendeac se vede în rândurile Partidului Social Democrat

Cu o doză de glumă și seriozitate, Mihai Bendeac percepe atingerea vârstei de 40 de ani ca o etapă în care ar trebui să facă schimbări importante.

„M-am trezit de dimineață, m-am dus la chioșc, mi-am luat Formula As, după care am fost la cumpărături, mi-am luat medicamente, acum mă duc să mă văd cu un prieten, că el mai știe ce fac ăștia cu pilonul doi de pensie, ăsta este programul meu.

Mă gândesc unde să merg la vară: Voineasa, Moneasa… Și, în același timp, nu știu, se întâmplă o chestie foarte dubioasă, simt tot mai acut nevoia ori să mă înscriu în PSD, ori să votez cu PSD, ceva se întâmplă cu mine.

Mă uit așa în jur, bă, nu se mai fac mașinile cum se făceau înainte. Păi când îți luai un Cielo, când îți luai… Deschizi televizorul și nu mai ai la ce să te uiți, păi ce emisiuni frumoase făceam eu, educative…”, a mai completat Bendeac.

articolul original.

Reorganizarea Autorității Feroviare Române și crearea Autorității de Siguranță Feroviară Română, decise de Guvern

31 January 2023 at 19:55
image

În ședința de marți, 31 ianuarie, Guvernul a decis reorganizarea Autorității Feroviare Române (AFER) și crearea Autorității de Siguranță Feroviară Română (ASFR). Ministerul Transporturilor și Infrastructurii va luat sub tutelă cele două instituții.

Guvernul a decis reorganizarea Autorităţii Feroviare Române şi crearea Autorităţii de Siguranţă Feroviară Română

Se asigură adaptarea la realitatea pachetului IV feroviar, simplificarea circuitului birocratic, fluidizarea deciziei, precum şi independenţa în ceea ce priveşte organizarea şi procesul decizional, potrivit unui comunicat al Executivului.

„Autoritatea Feroviară Română (AFER), ca instituţie publică de siguranţă naţională, preia prin absorbţie, activitatea, personalul şi patrimoniul Organismului Notificat Feroviar Român (ONFR). În acest fel, AFER devine organism de evaluare a conformităţii care va îndeplini atribuţiile de „organism notificat” şi „organism desemnat” de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, responsabil cu activităţile de evaluare a conformităţii, inclusiv etalonare, încercare, certificare şi inspecţie”, se arată în comunicat.

Potrivit comunicatului se prevede crearea Autorităţii de Siguranţă Feroviară Română (ASFR), entitate cu personalitate juridică distinctă, ca urmare a divizării parţiale a AFER şi prin absorbţia Organismului de Licenţe Feroviare Român (OLFR), potrivit digi24.ro.

„Ca nou înfiinţată autoritate naţională de siguranţă şi licenţiere pentru transportul feroviar şi cu metroul, ASFR preia de la cele două instituţii (ASFR şi OLFR – anterior organisme din cadrul AFER) activitatea, structura de personal şi patrimoniul din domeniu. Astfel, Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română devine responsabilă de respectarea condiţiilor necesare pentru garantarea siguranţei sistemului feroviar din România referitoare la proiectarea, construirea, punerea în funcţiune, modernizarea, reînnoirea, exploatarea şi întreţinerea elementelor acestui sistem, precum şi la calificările profesionale şi condiţiile de sănătate şi de siguranţă aplicabile personalului care contribuie la exploatarea şi întreţinerea sa”.

articolul original.

Cu ce se mai ocupă Iohannis în plin scandal al plagiatelor, cu un eșec în ”dosarul Schengen” și un război la graniță: L-a decorat pe şeful Statului Major al Apărării din Canada / Președintele a avut 7 evenimente toată luna

31 January 2023 at 19:45
image

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, mai multe decrete de decorare, precum și câteva de eliberare din funcție a unor magistrați. Pe site-ul Administrației Prezidențiale nu mai figurează niciun eveniment pe agenda lui Iohannis din 27 ianuarie. De altfel, șeful statului a participat la doar șapte evenimente în toată această lună.

Între timp, restul statelor din estul UE, mai puțin Ungaria, se chinuie să convingă aliații vestici să ajute militar mai mult Ucraina, Republica Moldova se confruntă practic cu un atac hibrid din partea Rusiei, românii fac față tot mai greu inflației, scumpirilor și facturilor tot mai mari, am ratat intrarea în Schengen, un eșec major de politică externă (principalul atribut constituțional al președintelui), iar coaliția de guvernare de la București, creată chiar de Iohannis, e zguduită de mai multe scandaluri.

Lipsa de reacție a lui Iohannis nu a trecut neobservată, iar tăcerea mai ales pe subiectul plagiatelor de care sunt acuzați premierul Nicolae Ciucă și ministrul Lucian Bode, ambii de la PNL, e de-a dreptul asurzitoare. O reacție a președintelui încă e așteptată, mai ales că acesta a susținut în trecut că politicienii acuzați de plagiat ar trebui să se retragă din viața politică. Mai mult, Iohannis a prezentat programul „România Educată” ca fiind proiectul său de suflet.

„Oriunde în lume dacă cineva dintre politicieni e prins că a copiat și numai trei rânduri și a plagiat e obligat prin clasa politică să se retragă din politică. La noi, unul dintre ei vrea să fie președintele României”, declara Klaus Iohannis, în dezbaterea organizată de B1 TV în campania pentru prezidențialele din 2014.

Ce decrete a semnat Iohannis marți

Marți, președintele Klaus Iohannis a semnat decretele prin care au fost decorați Stere Tănase, Dana Grigorcea, Fundaţia Botnar, Antonia Isabella Frick, Pascal Praz și Ana-Gabriela Mateiu. De asemenea, a fost decorat și generalul Wayne Eyre, Şeful Statului Major al Apărării din Canada.

Totodată, președintele a semnat trei decrete prin care au fost eliberați din funcție, prin pensionare, doi procurori și o judecător.

Iohannis a participat la 7 evenimente în toată luna ianuarie

În total, potrivit site-ului Administrației Prezidențiale, șeful statului a avut luna aceasta fix șapte evenimente:

  • ședința de constituire a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM),
  • o ceremonie cu ocazia Zilei Culturii Naţionale,
  • întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România,
  • primirea unor ambasadori străini cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare,
  • ceremonia organizată cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române,
  • primirea viceprim-ministrului Regatului Țărilor de Jos,
  • primirea ministrului pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Franceze.
articolul original.

Haos la intrarea în portul Constanța / Cozi uriașe de tiruri pe A2

31 January 2023 at 16:25
image

La intrarea în portul Constanța s-a creat o coadă de tiruri, marți, 31 ianuarie. Aglomerația este din cauza mașinilor de mare tonaj, potrivit șoferilor. Aceștia spun că tirurile nu au voie pe A2 în weekend, motiv pentru care se creează cozile de așteptare la început de săptămână.

Cozi uriașe de tiruri pe A2. Camioanele au creat un haos la intrarea în portul Constanța.

Tirurile încărcate cu orz care urmează să intre la operațiuni de încărcare într-una din danele portului, acolo unde trebuie să sosească o navă de mare capacitate, potrivit unui operator portuar.

Așa se explică faptul că, în acest moment, coada se întinde atât pe breteaua care leagă Poarta 9 de A4, dar și pe A4, de asemenea, aproximativ trei kilometri. Autoritățile portuare menționează că ce se întâmplă este normal și că au parte de o performanță istorică a Portului Constanța, potrivit antenta3.ro.

Volumul de mărfuri operate în porturile românești au înregistrat o creștere de peste 12% față de anul 2021, fiind considerat cel mai mare trafic de marfă.

Autoritățile portuare au anunțat că haosul va mai dura încă o zi sau două.

articolul original.

Un muncitor din Cluj-Napoca a fost la un pas de moarte după ce a căzut de la înălțime

31 January 2023 at 16:20
image

Un bărbat ce lucra pe șantierul de la Academia de Muzică din Mănăștur a căzut de la înălțime, informează Știri de Cluj.

O ambulanță a intervenit rapid pentru a acorda prim ajutor muncitorului de 35 de ani.

A scăpat cu viață

ISU Cluj a precizat că bărbatul este conștient și a fost transportat la spital.

”Am intervenit cu o ambulanță și o autospecială pentru a acorda prim ajutor unei persoane căzute de la înălțime. Mai exact, e vorba despre un bărbat de aproximativ 35 de ani, conștient și cooperant, care va fi transportat la spital”, a fost declarația dată de purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Biriș, potrivit ziare.com.

articolul original.

Pașcan (PMP): Furăciunile în pandemie nu se puteau face fără complicitatea Guvernului. Vă dați seama ce batjocură pe capul românului, care a stat izolat în casă, și-a plâns morții și ăștia furau de rupeau? (VIDEO)

31 January 2023 at 16:14
image

Marius Pașcan, prim-vicepreședintele PMP, a declarat marți, pentru B1 TV, că probabil s-au furat zeci de milioane în pandemie, prin achiziții publice directe, totul cu complicitatea guvernului de la acea vreme. Pașcan a susținut acest lucru în contextul în care Gabriel Țuțu, șeful Romarm, și Victor și Alexandru Pițurcă, au intrat în vizorul DNA într-un dosar privind furnizarea de măști de protecție neconforme către spitalele Ministerului Apărării.

Pașcan a insistat că dacă procurorii și judecătorii își fac treaba, nu se poate să nu se descopere noi astfel de cazuri de corupție din pandemie, precum și legături până la miniștrii din vremea respectivă.

Liderul PMP a deplâns faptul că unii oameni au furat, în vreme ce românii de rând stăteau izolați în casă și-și plângeau morții.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Marius Pașcan, despre corupția și contractele cu dedicație din pandemie

„E o problemă de fond aici. Când s-au declanșat aceste achiziții publice cu încredințare directă, fără anunț și dezbatere publică, era o problemă. De atunci, presa a relatat despre firme fără sediu și fără angajați care au primit prin încredințare directă contracte de milioane de euro și apoi au făcut profituri de milioane de euro, firme care de azi pe mâine și-au schimbat obiectul de activitate și aveau o bucătăreasă care era manager, pusă de cineva, deci prin interpus.

Dacă acest lucru a ajund la nivel de conducere a Romarm, o companie de interes strategic a statului român, vă dați seama cât de întinse sunt tentaculele corupției și e s-a făcut în momentul pandemiei când această țară suferea și românii mureau? Și nici acum nu știm despre materialele cumpărate de zeci de milioane, despre izolete, corturi, tot felul de utilaje de produs măști, până la cele 120 de milioane de vaccinuri. E nevoie de răspunsuri!

Probabil acum se râcâie suprafața mușuroiului. Dacă cei din justiție își fac treaba, nu se poate să nu se ajungă la guvern. Aceste lucruri s-au produs cu binecuvântarea, oblăduirea complictatea unor miniștrii din Guvernul României.

Vă dați seama ce batjocură pe capul omului de rând care a suferit, a stat izolat în casă, și-a plâns morții și ăștia furau de rupeau cu oblăduirea și concursul unora din guvern?

Dacă nu se ajunge la acest nivel, e un semnal de averizare pentru cei din eșalonul 2, 3 și cu asta basta. Nu se puteau face aceste furăciuni fără complicitatea directă a celor din guvern poate și la nivel de premier, care are ultima semnătură pe astfel de achiziții făcute strategic și pe ascuns în vreme de pandemie”, a declarat Pașcan, pentru B1 TV.

Ce acuzații li se aduc lui Gabriel Țuțu și familiei Pițurcă

Anchetatorii susțin că, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, în contextul pandemiei de coronavirus, Țuțu Gabriel ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de Victor Pițurcă, în condiții dezavantajoase pentru compania Romarm, două contracte de achiziție publică ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție.

DNA susține că Romarm a fost astfel prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei.

De asemenea, în perioada 19 martie 2020 – 10 aprilie 2020, Gabriel Țuțu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate introducerea într-un circuit comercial de livrare măști neconforme către Ministerul Apărării a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului. În plus, el a cerut efectuarea unor plăți către acesta, respectiv 40% din cota de profit rezultată, sub aparența unui contract de consultanță.

În schimb, Țuțu ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din Ministerul Apărării și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct contractele de furnizare, dar și să efectueze recepția produselor respective și să achite la timp facturile.

În acest context, susțin procurorii, șeful Romarm ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.

Conform anchetatorilor, Alexandru Pițurcă ar fi acceptat condiţiile impuse de Gabriel Ţuţu, directorul general al Romarm, pentru a putea obține un contract privind achiziția de măști de protecție.

articolul original.

Atenționare de călătorie, în Marea Britanie: Greva Poliției de Frontieră

31 January 2023 at 15:53
image

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord că, în perioada 1 – 2 februarie, poliția de frontieră britanică (Border Force) a anunțat organizarea unei greve.

Polițiștii englezi organizează o grevă

Potrivit sursei citate, vor fi afectate toate punctele de trecere a frontierei internaționale (maritim și aeroporturi) din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, precum și punctele de frontieră din nordul Republicii Franceze: Calais, Dunkirk și Coquelles.

Persoanele care urmează să călătorească dinspre sau înspre Regatul Unit, în perioada menționată, se vor confrunta cu timpi de așteptare mai lungi la controlul la frontieră.

Cetățenii români sunt sfătuiți să verifice situația zborurilor cu operatorii companiilor de transport înainte de a se deplasa la aeroport și, pentru a obține informații suplimentare, să consulte pagina web https://www.gov.uk/government/news/strike-action-to-affect-travellers-and-goods-entering-the-uk-on-1-february.

Totodată, vor fi afectate transporturile de mărfuri (Hauliers). Autoritățile britanice anunță că, pe perioada grevei, transportatorii de mărfuri trebuie să fie pregătiți pentru potențiale perturbări și timpi îndelungați de așteptare la porturi și la frontiere. Transportatorii sunt sfătuiți să planifice cu atenție activitățile, dacă acestea coincid cu zilele de grevă anunțate.

Informații utile pentru cetățenii români

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Londra: +44 (0)20 8741 4311; +44 (0)20 8741 3252; +44 (0)20 8741 3955; +44 (0)20 8741 3464; +44 (0)20 8741 8707; +44 (0)20 8741 6657; +44 (0)20 8741 8211; +44 (0)20 8741 2372, Consulatului General al României la Edinburgh: +44(0)1315249491; +44(0)1315249492, Consulatului General al României la Manchester: +44(0)1612360478; +44(0)1612375513; +44(0)1612369687; +44(0)1612368995, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanență al Consulatului General al României la Londra: +447738716335.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web: http://londra.mae.ro, https://edinburgh.mae.ro, https://manchester.mae.ro și reamintește faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

articolul original.
❌