ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 24 June 2022B1TV

S-a enervat Hulk. Actorul Mark Ruffalo, după decizia Curții Supreme din SUA privind avortul: „Separarea dintre stat și biserică a fost distrusă. Trebuie să luptăm” / Barack Obama îndeamnă la proteste

24 June 2022 at 21:23
image

E furie în Statele Unite după ce Curtea Supremă a anulat dreptul constituțional la avort. Președintele Joe Biden a susținut un discurs extrem de dur în care a avertizat că națiunea americană se întoarce cu 150 de ani în urmă. „E o decizie atât de extremă încât femeile și fetele sunt obligate să poarte copilul violatorului lor. Imaginați-vă o femeie nevoită să poarte în pântece un copil, consecința unui incest. E o cruzime!”, a mai afirmat Joe Biden.

Fostul președinte Barack Obama a avut și el o ieșire dură, îndemnând la proteste. Numeroase persoanlități de la Hollywood și-au exprimat și ele, de asemenea, indignarea.

Obama îndeamnă la proteste după decizia Curții Supreme a SUA privind avortul

Fostul președinte Barack Obama a susținut că decizia Curții Supreme lasă practic oamenii la cheremul ideologiilor și politicienilor. El le-a cerut americanilor să iasă în stradă și să meargă la vot, la alegerile din noiembrie.

„Curtea Supremă nu numai că a anulat aproape 50 de ani în care a existat un precedent, dar a lăsat la cheremul politicienilor și ideologilor cea mai personală decizie pe care o poate lua cineva. A atacat libertățile esențiale a milioane de americani. (…)

Alăturați-vă activiștilor care de ani întregi tot trag semnalul de alarmă în privința dreptului la avort și acționați. Fiți alături de ei la protestele locale. Fiți voluntari la organizațiile lor. (…)

Votați până la sau la 8 noiembrie și la fiecare oricare alt scrutin, că dacă vrem judecători care să ne protejeze toate drepturile, și nu doar unele drepturi, atunci trebuie să ne alegem oficiali care să fie angajați în acest sens”, a scris Barack Obama, pe Facebook.

Reacții la Hollywood după ce a fost anulat dreptul constituțional la avort

„Această națiune a fost fondată pe separarea dintre biserică și stat. Curtea Supremă tocmai a devenit ilegitimă prin distrugerea acestei separări și s-a transformat într-un organ politic al dreptei religioase. Va trebui să luptăm pentru principiile fondatoare ale națiunii noastre!”, a scris, pe Twitter, actorul Mark Ruffalo, cunoscut mai ales pentru rolul lui Hulk.

Cântăreața Taylor Swift a reacționat și ea: „Sunt absolut terifiată de punctul în care am ajuns. Că după atâția zeci de ani în care oamenii au luptat pentru drepturile femeilor asupra propriilor lor trupuri, decizia de azi ne-a lăsat fără toate acestea”.

Actrița Patricia Arquette a scris și ea: „Curtea Supremă e un dezastru absolut. De la a le da dreptul oamenilor să dețină arme la a le lua femeilor drepturile asupra propiilor corpuri… Nu am reacționat preventiv, deși știam că se va ajunge aici”

articolul original.

Liderii UE avertizează: Europa ar putea rămâne fără gaze în sezonul rece

24 June 2022 at 21:00
image

Liderii Uniunii Europene se pregătesc pentru o reducere suplimentară a livrărilor de gaze rusești și caută soluții pentru a încetini efectele crizei şi ale creşterii preţurilor la energie, conform Bloomberg.

Efectul războiului din Ucraina, respectiv utilizarea energiei ca armă de război din partea Rusiei au fost principalele teme de discuție  în cadrul întâlnirii liderilor UE de vineri.

Europa ar putea rămâne fără gaze în sezonul rece

Din cauza reducerile transporturilor de gaze din Rusia,  12 state membre au fost afectate şi au condus Germania spre o stare de alertă energetică.

„Noţiunea de energie ieftină a dispărut. De asemenea, noţiunea de energie rusească a dispărut şi ea. În prezent, ne aflăm cu toţii în proces de a asigura sursele alternative de energie pentru spaţiul european”, a spus prim-ministrul leton Krisjanis Karins.

„Acesta este rezultatul războiului pe care Rusia îl poartă în Ucraina – ne provoacă dificultăţi tuturor, dar în cele din urmă vom ieşi cu toţii mult mai rezistenţi”.

De asemenea, premierul belgian Alexander De Croo a declarat că  „Dacă Germania declară încă din perioada asta că în timpul iernii vor avea o lipsă de gaz, impactul va fi enorm pentru atât pentru ei, cât şi pentru toate celelalte ţări europene”, pentru reporteri,  în a doua zi a summit-ului.

Totodată,  cea mai mare economie a blocului trage semnale de alarmă în ceea ce privește  măsurile Rusiei de a reduce livrările de gaze către UE,  avertizând că există  riscul ca acest fapt să creeze un colaps pe pieţele energetice, conform Antena3.ro.

UE face planuri pentru o viață fără gaz rusesc. Urmează „o iarnă grea”

Liderii UE au avertizat vineri că energia ieftină „a dispărut” și au decis să grăbească pregătirile pentru noi reduceri ale importurilor din Rusia, acuzând-o pe aceasta că utilizează gazul ca pe o armă.

„Inflația este o preocupare majoră pentru noi toți”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, la conferința de presă susținută la încheierea summitului UE. „Războiul de agresiune al Rusiei împinge în sus prețul alimentelor, al energiei și al materiilor prime”, a spus el.

„Lucrăm la diferite modele, nu doar pentru a analiza cum să reducem prețurile la energie sau la electricitate, ci și pentru a analiza configurația pieței, cu întrebarea: este cea pe care o avem în prezent potrivită pentru scopul nostru?”, a arătat șefa Comisiei Europene.

articolul original.

Ciucă, într-o „situație extrem de nefericită” pentru că nu a lămurit acuzațiile de plagiat, iar judecătorul care l-a ”salvat” se pensionează. Emilian Isăilă: Din perspectivă etică și morală, lucrurile nu s-au rezolvat (VIDEO)

24 June 2022 at 20:43
image

Premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, nu a lămurit nici acum acuzațiile de plagiat privind lucrarea sa de doctorat. Mai mult, un judecător a anulat toate sesizările de plagiat depuse la CNATDCU în cazul său. Acum că a dat acest verdict, magistratul Marius Iosif se pensionează. Situația e cu atât mai bizară cu cât Iosif a ocupat în trecut mai multe funcții date de Tudor Chiuariu, la vremea respectivă ministrul liberal al Justiției.

Invitații jurnalistului Tudor Mușat la ediția de vineri a emisiunii „Actualitatea” au susținut că Nicolae Ciucă se află acum într- o „situație extrem de nefericită” și că acesta are de rezolvat niște probleme „din perspectivă etică și morală”.

Ciucă, într-o „situație extrem de nefericită”, din cauza acuzației de plagiat

„Nu par coincidențe și e o situație extrem de nefericită, care nu-i face cinste premierului Ciucă dacă se adeveresc aceste informații”, a susținut Stelian Negrea, jurnalist la Newsweek.

La rândul său, Emilian Isăilă, jurnalist Spotmedia, a afirmat că dacă începi să analizezi tot mecanismul „te doare capul”, mai ales să vezi cum un judecător „își riscă prestigiul și cariera pentru a spăla petele premierului”.

„Aici scandalul a fost tăiat din fașă, având un judeucător care a anulat niște cereri. Premierul Ciucă a procedat inteligent ca să-și salveze cauza, dând în judecată Guvernul. A venit un judecător și a anulat, dar asta nu înseamnă că, din perspectivă etică și morală, lucrurile s-au rezolvat. Adică e o povară. Nu știm acum cât va cântări această povară și ce impact va avea asupra carierei politice a dlui Ciucă. Momentan pare că nu are mare efect”, a mai spus Isăilă.

Iar Ioana Constantin, moderatoarea discuțiilor de la „Politica Zilei”, emisiune difuzată pe B1 TV, a remarcat faptul că nimănui pare să nu-i mai pese de Justiție, iar de ce mai face ministrul Cătălin Predoiu nu se mai știe nimic, în afară de faptul că a dat recent o Ordonanță de Urgență, „după ce ne-au scos la referendumul ăla să votăm, că ei nu mai dau Ordonanțe de Urgență”.

Judecătorul care l-a ”salvat” pe Ciucă de acuzația de plagiat se pensionează

Amintin că Marius Iosif, judecătorul care a anulat toate sesizările de plagiat depuse la Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) în cazul doctoratului premierului Nicolae Ciucă, a făcut cerere de pensionare.

Decizia recent dată de completul din care face parte Iosif poate fi atacată cu recurs de Ministerul Educației.

În anii 2007 și 2008, Marius Iosif a ocupat mai multe funcții publice, fiind numit de Tudor Chiuariu, liberalul care conducea atunci Ministerul Justiției. El nu a răspuns întrebărilor G4Media referitoare la potențiala lipsă de obiectivitate în judecarea dosarului în care reclamantul Nicolae Ciucă e și președinte al partidului care i-a oferit aceste funcții.

articolul original.

Cristina Ich vorbește deschis despre relația cu fiul lui Victor Pițurcă: „A fost o perioadă în care efectiv îmi venea să fug de acasă”

24 June 2022 at 20:39
image

Cristina Ich trăiește o frumoasă poveste de dragoste alături de Alex Pițurcă. Cei doi formează unul dintre cele mai frumoase cupluri din showbizul românesc. Îndrăgostiții cresc un copil și construiesc o familie, cu toate că nu sunt căsătoriți.

Cristina Ich vorbește deschis despre relația cu Alex Pițurcă

Diva Instagramului a dezvăluit câteva momente picante din viața amoroasă. Se pare că relația celor doi nu a fost tot timpul perfectă. Tinerii au trecut prin mai multe greutăți, dar au reușit să le depășească.

„A fost o perioadă în care nu că nu m-am înțeles… Dacă nu l-aș fi avut pe Noah îmi făceam bagajul și eram plecată în munți, închisă cu lacăt. A fost o perioadă în care efectiv îmi venea să fug de acasă.

Noi am făcut copilul ăsta extrem extrem de repede pentru că nu ne-am îndrăgostit, a fost dragoste la prima vedere. Dragoste din aia nebunească. Bineînțeles că dacă nu ai timp… Cât pot să cunoști un om în 3 luni?

Dacă ajungeam să-l cunosc, mă gândesc și pe partea cealaltă că n-aș mai fi ajuns să-l fac pe Noah. El este un om extraordinar, este minunat, are un suflet extraordinar de bun. Dar extrem de dificil. Și noi semănăm extraordinar de mult.

Doi oameni care sunt la fel, s-au găsit, s-au îndrăgostit, au făcut un copil și abia pe urmă au ajuns să se cunoască. Și automat când ai început să mă cunoști și să văd și eu și să vadă și el, am avut o perioadă groaznică în care stai să te gândești ce e bine”, a mărturisit Cristina Ich, în cadrul podcastului „Vin de-o poveste”, găzduit de Radu Țibulcă.

Cristina Ich, la un pas de despărțire

Cristina Ich a atras atenția asupra faptului că atât ea, cât și Alex Pițurcă sunt dificili și au personalități puternice. Cei doi se ceartă, apoi se împacă. Partenerii se gândesc mult la binele copilului lor și încearcă să-și salveze relația.

„Nu mă gândesc acum că dacă nu sunt fericită, mi-am luat copilul și am plecat. Trebuie să te gândești și la el. Să nu-i lipsească partea aia masculină cât de cât care e în jurul lui.

Nu pot să-l scot din mediul lui. Eu sunt o femeie independentă, pot să fac ce vreau, mâine să plec, mă descurc singură. Bărbați mai sunt pe lumea asta, femei sunt cu carul.

Nu spuneam acum că facem vreun sacrifiu pentru copil. Anumite sentimente când tu faci un copil cu un bărbat și el își dorește acel copil, rămân. Suntem doi oameni dificili. Avem o personalitate puternică amândoi și ne place să facem tot ceea ce ne dorim”, a explicat Cristina Ich pentru Radu Țibulcă, citată de elle.

articolul original.

Sebastian Dobrincu, pierderi mari în afaceri. Ce se întâmplă cu averea tânărului milionar

24 June 2022 at 20:18
image

Sebastian Dobrincu este cunoscut de către publicul român ca fiind unul dintre tinerii geniali din țara noastră, el fiind și  cel mai tânăr jurat de la emisiunea „Imperiul Leilor”.

Însă,  se pare că  tânărul  nu o duce prea bine cu banii, de ceva vreme, conform Playtech.ro.

Astfel că,  tânărul milionar nu o duce prea bine la capitolul afaceri,  și se pare că avut parte de pierderi mari în ultima perioadă, însă cu toate  acestea, tânărul nu s-a demoralizat.

Sebastian Dobrincu, pierderi mari în afaceri

Sebastian Dobrincu a ajuns milionar de pe urma afacerilor pe care le are  în domeniul IT, reprezentând astfel  un bun exemplu pentru alți tineri. Cel mai tânăr jurat de la „Imperiul leilor” are 23 de ani și are o avere estimată la două milioane de dolari.

În schimb,  chiar dacă peste ocean a avut succes și americanii s-au arătat foarte mulțumiți de ideile sale, tânărul nu a reușit să se lanseze și  pe piața din România.

Sebastian Dobrincu a ajuns unul dintre cei mai tineri multimilionari din Silicon Valley, reușind  să atingă succesul în domeniul IT cu ajutorul unei  platforme digitale de marketing, Storyheap.

Ce se întâmplă cu afacerile tânărului

Conform sursei citate, se pare că firma sa, Socialbase, este încă din anul 2020 inactivă fiscal.

La vremea respectivă firma a înregistrat o cifră de afaceri 0 și în cei doi ani de activitate, s-au înregistrat pierderi în valoare de 3.000 de lei. În plus, cât despre cealaltă firmă a sa, aceasta a raportat după cei patru ani de activatate  cifra de afaceri tot 0.

De asemenea, în 2021 a înregistrat o pierdere de 350 de lei, după ce în anii precedenți, firma a înregistrat pierderi în valoare de 1.700 de lei.

Totodată, Ireal Meta Labs,  a treia firmă înființată de tânărul milionar, a fost înființată în 2021. Firma a avut o cifră de afaceri de 108.118 lei, însă a înregistrat și aceasta pierderi în valoare de  32.000 de lei, a mai notat sursa citată.

articolul original.

Serghei Lavrov: UE și NATO creează o coaliţie pentru un război împotriva Rusiei

24 June 2022 at 17:08
image

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a susținut, vineri, că NATO și UE se aliază pentru a purta un război împotriva Rusiei. El a mai spus că Germania nazistă sub Adolf Hitler a raliat alte ţări europene pentru a ataca Uniunea Sovietică la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. În fapt, Germania nazistă a atacat Uniunea Sovietică după ce Hitler a încălcat un pact prin care cele două țări practic și-au împărțit estul Europei. Armata Roșie a reușit să învingă trupele naziste după un ajutor masiv occidental, despre care liderii ruși acum nu mai pomenesc nimic.

Lavrov spune că NATO și UE se pregătesc de război cu Rusia

„Avem puţine iluzii că ofensiva actuală antirusă a Uniunii Europene va dispărea sau se va schimba în viitorul previzibil şi, să fiu sincer, pe termen lung”, a declarat Serghei Lavrov, în cadrul unei vizite în Azerbaidjan, potrivit RIA Novosti.

El a amintit apoi de Germania nazistă, făcând din URSS o victimă, în ciuda realității istorice.

„Acum UE și NATO creează o coaliţie atât de modernă pentru o luptă şi, în cele din urmă, un război cu Rusia. Vom urmări aceste lucruri îndeaproape”, a mai afirmat Lavrov.

Despre faptul că Ucraina a primit statut de candidată pentru aderarea la UE, Serghei Lavrov a spus că acest lucru nu e o ameninţare pentru Rusia, deoarece UE nu este o alianţă militară la fel ca NATO.

Lavrov: Rusia nu e curată ca lacrima și nu ne e rușine să aratăm cine suntem

„Noi nu am invadat Ucraina”, a mai spus recent oficialul rus.

Lavrov a insistat că ei derulează în Ucraina „o operațiune militară specială”, ca modalitate de a explica Occidentului că atragerea Kievului în NATO este „un act criminal”.

Când i s-a vorbit despre atrocitățile comise de ruși în Ucraina și a fost întrebat de un reporter BBC dacă aceasta este „lupta împotriva naziștilor”, aluzie la afirmațiile rușilor că au intrat în Ucraina ca să „denazifice” țara, Lavrov a susținut că diplomații și organizațiile internaționale sunt presate de Occident să mintă.

„Rusia nu este curată ca lacrima. Rusia e ceea ce e. Și nu ne este rușine să arătăm cine suntem”, a mai spus Serghei Lavrov.

articolul original.

Inna – cea mai ascultată artistă din Europa: Ce cadou a primit pentru10 miliarde de vizualizări și stream-uri

24 June 2022 at 17:00
image

Inna, una dintre cea mai de succes artiste din România, care are o carieră impresionantă, inclusiv la nivel internațional, a atins pragul unui succes și mai mare: 10 miliarde de vizualizări și de stream-uri.

Cu scopul de a marca acest eveniment, echipa artistei, Global Records, a organizat o petrecere fastuoasă, la care au luat parte vedete însemnate ale industriei muzicale. Inna a susținut un concert, iar a final s-a ales cu un cadou semnificativ – un Ferrari F8 Spider, relatează Cancan.

„10 miliarde de vizualizări și stream-uri! Wow, nici măcar nu am sperat vreodată că voi ajunge aici, este impresionantă susținerea fanilor, a publicului care îmi ascultă piesele. Dintotdeauna am spus că îmi doresc să aduc fericire în viețile oamenilor prin muzica mea și sper că acest lucru se întâmplă. Nu încetați niciodată să luptați pentru visurile voastre!”, a spus INNA.

Invitații petrecerii

La evenimentul organizat au participat nume sonore precum Alex Velea, Antonia, Speak, Ștefania, Lora, iar sărbătorita a ținut să amintească despre provocările pe care le depășește un artist.

„Cel mai complicat moment din cariera mea a fost momentul în care a trebuit să lansăm un album și o a doua piesă la fel de «big», la fel de «successful» ca prima!

S-a întâmplat acum mult timp și încă nu mă gândeam neapărat la ce o să zică lumea, mă gândeam doar la așteptările pe care le aveam eu despre mine și despre tot ce am visat eu odată.

Există o grămadă de artiști care au rămas «one hit wonder», piese extraordinare și n-au reușit să se mai descurce.

Asta nu din cauza lor, e vorba de o echipă, e vorba de un plan, de oameni care să te susțină. Cred că toți artiștii au teama asta, toți artiștii au teama asta!”

articolul original.

Spania consideră posibil un atac cibernetic rus în timpul summitului NATO de la Madrid

24 June 2022 at 16:56
image

Ministrul Apărării din Spania,  Margarita Robles, a transmis că în timpul summitului NATO, Rusia ar putea să lanseze atacuri cibernetice. Summitul va avea loc la Madrid de marţi şi până joi, conform AFP, citat de News.ro.

Margarita Robles  a precizat, fără să citeze în schimb, Rusia, că ”posibilitatea unui atac cibernetic există” și a adăugat că nu poate specifica mai multe informații, din motive de securitate”.

Spania prevede un posibil atac cibernetic rus în timpul summitului NATO de la Madrid

”Există numeroase provocări şi numeroase ameninţări, însă avem mulţi oameni care lucrează” la aceste probleme, ”exact pentru a preveni orice situaţie care ar putea afecta securitatea”, a declarat ministrul pentru presa spaniolă.

 Madrid urmează să fie plasat sub un dispozitiv strâns de securitate. Astfel că, în cadrul summitului, circa 10.000 de agenţi din cadrul forţelor de ordine urmează să  participe, la care va fi prezent și preşedintele american Joe Biden.

Conform cotidianul regional La Vanguardia, din Barcelona, servciile  de informaţii  din Spania se tem de un atac din partea Rusiei față de infrastructuri strategice precum aeroporturi, spitale sau centre de aprovizionare cu  energie și apă, relatează Hotnews.ro.

Stoltenberg: Summitul NATO din iunie va fi unul istoric

Secretarul general al NATO a făcut anunțul la aniversarea a 40 de ani de la aderarea Spaniei la NATO, într- un discurs în care a lăudat rolul „cheie” al țării ca „frontieră între continente şi pod între culturi”, potrivit EFE.

Pe 29 și 30 iunie, alianța va organiza o întâlnire la nivel înalt la Madrid, similară celei din 1997 , când au fost primite în NATO Republica Cehă, Polonia și Ungaria. Potrivit lui Stoltenberg, NATO a intrat la acea vreme într-o nouă perioadă de speranță și aspirație, cu o politică de „deschidere” realizată în tandem cu extinderea UE .

„Acel context din 1997 diferă de actuala „explozie rece” generată de agresiunea Rusiei contra Ucrainei, un scenariu în care regimurile autoritare caută să submineze ordinea internaţională bazată pe reguli”, a mai spus Stoltenberg.

articolul original.

Cîmpeanu, despre rezultatele la Evaluarea Națională: „Parcă am fi două țări diferite – urban și rural” / Despre meditații: E și de bun simț să nu faci meditații cu proprii elevi de la clasă. Vom interzice acest lucru prin lege (VIDEO)

24 June 2022 at 16:31
image

Sorin Cîmpeanu (PNL), ministrul Educației, a declarat vineri, pentru B1 TV, că la Evaluarea Națională notele sub 5 în mediul rural au fost de trei ori mai multe decât notele sub 5 în mediul urban. „Parcă am fi două țări diferite – urban și rural”, a remarcat ministrul. Cîmpeanu a spus că s-a ajuns aici și pentru că părinții din mediul urban au avut resurse financiare să-și trimită copiii la meditații.

Ministrul Educației a declarat că nu are o problemă cu această formă de pregătire a copiilor, dar nu vrea ca profesorii să dea meditații propriilor elevi de la clasă. „E o chestiune de bun simț”, a punctat acesta. Cîmpeanu a mai afirmat că a propus ca în noua lege a Educației profesorilor să le fie interzis să facă meditații cu proprii elevi.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „News Pass”, moderată de Laura Chiriac pe B1 TV.

Cîmpeanu, despre rezultatele la Evaluarea Națională: Notele sub 5 în rural, de trei ori mai multe decât notele sub 5 în urban

„Sunt adeptul principiului conform căruia școala, ce înveți în clasă, fără meditații și chiar fără teme acasă, trebuie să-ți asigure o notă peste pragul minim la Evaluarea Națională, trebuie să-ți asigure o notă medie. Dar ce înveți în clasă, fără teme, fără meditații.

Nu poți să oprești un părinte în dorința lui de a asigura copilului o pregătire mai bună. Deci meditațiile le înțeleg ca fiind normale pentru a realiza performanțe. Investiții în educația copilului.

Din păcate, însă, pe un alt palier, prioada de criză amplifică diferențele între cei care sunt și cei care nu sunt pregătiți. Cu alte cuvinte, o perioadă de criză precum cea pe care am traversat-o a accentuat diferențele. Copiii din mediul rural, care nu au avut acces la școală, la meditații, au fost și mai slabi.

Amintesc cu tristețe că notele sub 5 în rural au fost de trei ori mai multe decât notele sub 5 în urban. Pe de altă parte, elevii care au fost buni și care au putut fi pregătiți și cu meditații au devenit mai buni.

Faptul că avem 2.966 de note de 10 la Matematică e îmbucurător și peste așteptări. Avem copii buni, bine pregătiți. La asta a contat și meditațiile care sunt mult mai prezente în mediul urban, de unde și acest decalaj între mediul urban și rural.

Am spus-o cu tristețe: parcă am fi două țări diferite – urban și rural. Se vede asta din analiza pe care am făcut-o”, a declarat ministrul Educației.

Cîmpeanu, despre meditațiile date de profesori elevilor

Ministrul a afirmat apoi că va fi interzis prin lege ca profesorii să dea meditații propriilor elevi de la clasă.

Întrebat despre o eventuală impozitare a meditațiilor, Cîmpeanu a răspuns: „Nu e subiectul Ministerului Educației, dar pe noi ne interesează să nu faci meditații cu elevii de la clasă, că asta intră în conflict de natură etică”.

„E un conflict flagrant de natură etică, nu mai poți să asiguri obiectivitatea evaluării elevilor de la clasă dacă faci meditații cu unii dintre ei. Cu risul de a supăra, am propus deja în proiectul de Lege a Educației, care transpune ”România Educată” această interdicție cu sancțiunile de rigoare. Am inclus și mecanisme pentru această interdicție, care a existat din 2018 la nivel de Ordin de ministru. Acum am ridicat-o la nivel de lege. Nu a fost respectată și trebuie respectată”, a continuat Cîmpeanu.

Acesta a precizat că va exista și o Autoritate pentru inspecție școlară, care va analiza posibilele cazuri de încălcare a acestei prevederi.

„E și de bun simț să nu faci meditații cu proprii elevi de la clasă. Poți să faci meditații, dar nu cei de la clasa ta”, a insistat Cîmpeanu.

articolul original.

Momentul în care soldații ucraineni distrug un convoi de vehicule cu muniție și combustibil (video)

24 June 2022 at 16:29
image

Armata ucraineană a lansat un atac asupra convoiului de vehicule, care transporta muniție, combustibil și lubrifianți. Mișcarea mașinilor a fost oprită, iar mai multe echipamente au fost distruse.

O coloană de camioane, distrusă de ucraineni

„Înregistrarea video arată cum soldații unității de artilerie  ale Forțelor Armate ale Ucrainei au distrus coloana de camioane Kamaz, încărcate  cu muniție,  combustibil și lubrifianți”, precizează reprezentanții Statului Major.

Înregistrarea video arată cum apărătorii ucraineni au lansat un atac asupra  mai multor mașini. Un incendiu puternic a izbucnit în zona respectivă, cel mai probabil din cauza bombardării tancurilor și muniției.

Vehiculele „supraviețuitoare” au încetat să se miște, deoarece invadatorii, cel mai probabil, au fost speriați de loviturile artileriștilor ucraineni și au fugit.

articolul original.

Foaia afișată din greșeală de Joe Biden conține indicațiile pas cu pas primite de la staff-ul său: „Intrați în sala Roosevelt și îi salutați pe participanți. Vă așezați”

24 June 2022 at 11:50
image

Președintele Joe Biden a afișat din greșeală o foaie pregătită de personalul său, care prevedea indicații detaliate, inclusiv unde să se așeze, când să comenteze și când să plece.

Nouă gafă a lui Joe Biden

Intitulat „Offshore Wind Drop-By Sequence of Events”, documentul îi spune președintelui „să intre în Sala Roosevelt și să salute participanții”.

Pe foiță mai scrie: „DUMNEAVOASTRĂ vă așezați pe locul dumneavoastră. Presa sosește. DUMNEAVOASTRĂ oferiți câteva comentarii scurte (2 minute)”.

Atunci când reporterii părăsesc încăperea, „îi adresați lui lui Liz Shuler, președinte, AFL-CIO, o întrebare, apoi mulțumiți participanților și plecați”, continuă indicațiile pentru Biden. Se menționează că Liz Shuler „participă virtual”.

Notițele președintelui Joe Biden au fost surprinse de fotografi după ce Biden a ținut foaia invers.

Biden just accidentally flashed his internal note card which has shit like „YOU enter the Roosevelt Room and say hello to participants, YOU take YOUR seat, etc” revealing that the White House Staff has to literally instruct him on navigating simple tasks. pic.twitter.com/ve2hWY61Bu

— Daphne; 『少女A』🌸✝️ (@DiXANADUS) June 24, 2022

articolul original.

Bugetul de 25 de milioane de lei alocat primei etape a Programului Rabla pentru Electrocasnice a fost epuizat în aproximativ două ore și jumătate

24 June 2022 at 11:27
image

Administrația Fondului pentru Mediu  precizează că bugetul de 25 de milioane de lei alocat primei etape a Programului Rabla pentru Electrocasnice a fost epuizat în aproximativ două ore și jumătate de la lansare!

Bugetul pentru programul Rabla pentru electrocasnice, epuizat

Solicitanții persoane fizice au generat 62.500 de vouchere, a câte 400 de lei fiecare, astfel:

25.695 vouchere pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare;

24.096 vouchere pentru categoria mașini de spălat rufe;

12.709 vouchere pentru categoria mașini de spălat vase.

Voucherele generate în această etapă vor fi aprobate în ședința Comitetului de Avizare de marți, 28 iunie 2022 și publicate pe site-ul www.afm.ro. Ulterior, solicitanții se vor putea prezenta la unul dintre comercianții validați, de unde vor achiziționa echipamentul dorit.

Ministrul Tanczos Barna, despre Programul Rabla pentru Electrocasnice

Despre noua sesiune a Programului Rabla pentru Electrocasnice a vorbit și ministrul Mediului, Tanczos Barna, în cadrul Știrilor B1 TV prezentate de Luiza Cergan.

„Tichetele rămân la fel ca valoare ca anul trecut, nu le-am modificat, dar am crescut bugetul la 100 de milioane. Ne așteptăm la peste 200.000 de beneifciari anul acesta. Programul, în contextul crizei energetice, e unul extrem de important.

Prețul energiei electrice extercită o presiune tot mai mare pe fiecare gospodîăie. Putem lupta împotriva acestui fenomen prin măsurile luate de Guvern de plafonare a prețurilor și subvențiilor acordate fiecărei gospodări și, în același timp, să reducem consumul de energie electrică peste tot în țară și acest program ajută mult ca echipamentele electrocasnice să fie mai eficiente, de categorie A++ sau A+++. Aceste frigidere, mașini de spălat vase sau rufe, mașini de uscat vor consuma mai puțin și vor ajuta cetățenii să aibă facturi mai mici.

Programul își propune ca anul acesta să beneficieze de aceste vouchere peste 200.000 de cetățeni. Ei vor primi sprijin pentru a schimba frigiere, caculatoare, laptopuri, mașini de spălat, mașini de spălat vase, uscătoare și aparatele de aer condiționat.

articolul original.

Reacția Moscovei după ce Consiliul European a acordat statutul de candidate la UE pentru Ucraina și Republica Moldova

24 June 2022 at 11:25
image

Consiliul European a decis, joi, să acorde statutul de țări candidate la aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova. Este „un moment istoric”, care marcheză un „pas crucial” în drumul celor două state spre UE, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel.

În timp ce liderii europeni au felicitat cele două țări pentru desemnarea oficială drept ţări candidate la aderarea la UE, Moscova spune că este vorba despre „o afacere internă a Europei”.

Cum a reacționat Moscova la decizia Consiliului European

Întrebat despre decizia Consiliului European, Dmitri Peskov a declarat că este „important” pentru Moscova ca „toate aceste procese să nu creeze mai multe probleme Rusiei şi (…) în relaţiile acestor ţări cu Rusia”, potrivit The Moscow Times.

Totodată, acesta a subliniat că speră că această decizie să nu conducă la o deteriorare a relaţiilor dintre Moscova şi Bruxelles, care în prezent sunt la un nivel atât de scăzut „încât este foarte dificil să fie şi mai mult deteriorate”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a criticat, de asemenea, dorinţa Republicii Moldova „de a deveni mai europeană decât europenii înşişi”.

Peskov a dat exemplul Turciei

El a reamintit că Turcia, care este ţară candidată la UE de circa 20 de ani, „nu a reuşit niciodată să avanseze mai mult”.

„Însă, în acelaşi timp, a devenit o ţară suverană şi independentă”, a mai spus Peskov.

Între timp, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat UE și NATO că au reunit o „coaliție de război împotriva Rusiei” într-un briefing separat de vineri, numind UE o „uniune din ce în ce mai anti-rusă”.

articolul original.

Televiziune de stat din Grecia a ajuns ținta ironiilor după ce a oferit sfaturi despre cum să furi benzina din rezervorul mașinilor (VIDEO)

24 June 2022 at 11:21
image

Televiziunea de stat din Grecia a stârnit critici și remarci ironice după difuzarea unui episod în care le oferea sfaturi telespectatorilor despre cum să fure benzina din mașini, având în vedere că prețul combustibilului a crescut vertiginos, informează The Guardian.

Sfaturi despre „cum să furi benzina”, în direct la TV

Difuzarea unui reportaj despre cum poți să scoți benzina din rezervoarele mașinilor a declanșat un val de critici și ironii din partea internauților.

Nu este ceva teribil de complicat … nici măcar nu aveți nevoie de un tub special, chiar și un furtun pentru balcoane este suficient”, a declarat reporterul postului, Costas Stamou, în timpul emisiunii de știri matinale Syndeseis, difuzată de ERT.

După ce metoda a fost pusă în practică, un mecanic auto a arătat unde poate fi străpuns rezervorul de combustibil al unei mașini pentru a fura carburantul.

Sunteți în toate mințile? Le dați oamenilor sfaturi despre cum să fure benzină?”, a comentat un utilizator pe Twitter.

După tutorialul despre două moduri de a fura cu ușurință benzină, ERT pregătește acum noi îndrumare despre cum să deschizi lacăte și să furi portofele”, a mai adăugat un al utilizator.

Πως να κλέψετε βενζίνη με 2 απλούς και κατανοητούς τρόπους
by ΕΡΤ pic.twitter.com/nJtDfAVPXn

— Ιερώνυμος boss (@JeronymoBoss2) June 22, 2022

Un videoclip mixat de site-ul satiric grec Luben fusese vizionat de peste 170.000 de ori până joi. Alte 32.500 de persoane au văzut segmentul original pe Twitter.

Prețurile la carburanți au crescut constant în Grecia în ultimele luni, miercuri, la Atena, prețul mediu al benzinei simple fără plumb depășind 2,37 euro pe litru, iar în Rodos și în insulele învecinate, peste 2,50 euro.

Autoritățile grecești au rezistat solicitărilor de reducere a taxelor la carburanți, optând în schimb pentru subvenții de 30-50 de euro pentru proprietarii de mașini și motociclete cu venituri mici.

articolul original.

NASA își cere înapoi praful de pe Lună și gândacii care au fost hrăniți cu el

24 June 2022 at 11:19

Agenția spațială a cerut firmei RR Auction, cu sediul în Boston, să oprească vânzarea prafului de pe Lună colectat în timpul misiunii Apollo 11 din 1969, cu care au fost hrăniți ulterior câțiva gândaci în timpul unui experiment.

Niște praf și câțiva gândaci morți ar fi costat cel puțin 400 de mii de dolari

Experimentul cu hrănirea gândacilor cu praf de Lună era menit să determine dacă roca lunară conținea vreun fel de agent patogen care să reprezinte o amenințare pentru viața terestră.

Acestea, a declarat un avocat al NASA într-o scrisoare adresată casei de licitații, aparțin încă guvernului federal. Materialul provenit din experiment, inclusiv o fiolă cu aproximativ 40 de miligrame de praf lunar și trei carcase de gândaci morți, avea prețul de început de cel puțin 400 de mii de dolari, dar a fost retras între timp de la licitație, a declarat joi RR.

„Vă solicităm să nu mai facilitați vânzarea niciunui și a tuturor obiectelor care conțin experimentul Apollo 11 privind solul lunar (gândacii, lamelele și specimenul de testare post-distructivă) prin oprirea imediată a procesului de licitație”, a scris NASA.

Misiunea Apollo 11 a adus pe Pământ mai mult de 21,3 kilograme de rocă lunară, sursă foto: captură foto YT

Nu se știe la cine au ajuns praful și gândacii

Misiunea Apollo 11 a adus pe Pământ mai mult de 21,3 kilograme de rocă lunară. O parte a fost dată de mâncare insectelor, peștilor și altor creaturi mici pentru a vedea dacă le va ucide. Gândacii care au fost hrăniți cu praf lunar au fost aduși la Universitatea din Minnesota, unde entomologul Marion Brooks i-a disecat și studiat.

„Nu am găsit nicio dovadă de agenți infecțioși”, a declarat Brooks în octombrie 1969. Dar praful de pe Lună și gândacii nu au fost niciodată returnate NASA, fiind în schimb expuse în casa lui Brooks. Fiica ei le-a vândut în 2010, iar acum sunt din nou scoase la vânzare de un expeditor pe care RR nu l-a dezvăluit.

articolul original.

AUR și mai mulți parlamentari PSD propun o lege pentru a excepta de la demolare bisericile construite ilegal

24 June 2022 at 06:17
image

O propunere legislativă inițiată de AUR și sprijinită de mai mulți aleși PSD interzice demolarea bisericilor construite fără autorizație. Potrivit proiectului legislativ, lăcașurile care au fost ridicate fără respectarea reglementărilor vor trece în legalitate.

Propunere controversată

Inițiatori sunt liderii AUR George Simion și Claudiu Târziu, alături de deputatul AUR Adrian George Axinia. Se propune modificarea Legii privind amenajarea teritoriului (nr. 350/2001) în sensul exceptării lăcașurilor de cult de la o prevedere care interzice obținerea autorizațiilor urbanistice după ce a fost realizată construirea. Excepția este introdusă la articolul 56, care în varianta modificată sună în felul următor:

„Nu pot fi inițiate și aprobate documentații de urbanism care au ca scop intrarea în legalitate a unor construcții edificate fără autorizație de construire sau care nu respectă prevederile autorizației de construire, cu excepția lăcașurilor de cult și a anexelor acestora, a căror execuție a început anterior intrării în vigoare a acestei legi.”

Pentru susținerea inițiativei legislative au semnat parlamentarii AUR și 26 de aleși de la PSD.

„Începând cu 1990, s-au construit mii de lăcașuri de cult în toată România, însă în multe dintre cazuri execuția lucrărilor fie nu s-a realizat pe baza unei autorizații de construire, fie documentația depusă în vederea autorizării și-a încetat valabilitatea înainte de finalizarea lucrărilor de construire, fie în execuție, autorizația de construcție nu a fost respectată”, scriu inițiatorii.

Ce solicită primarul Constanței de la IPS Teodosie

Primarul PNL al Constanței, Vergil Chițac, îi cere lui ÎPS Teodosie să desființeze o biserică rdicată ilegal pe un trotuar, în urmă cu 10 ani. Asta după ce instanța a stabilit că biserica nefinalizată nu a fost ridicată potrivit legii.

Într-o scrisoare publică, primarul Chițac i se adresează Arhiepiscopului Tomisului pe numele de mirean, Teodosie Petrescu, și îi cere acestuia să desființeze construcția ilegală.

Vergil Chițac îl avertizează pe Teodosie că din moment ce nu va pune în aplicare decizia instanței creează ”premisele unui potențial conflict cu urmări nefaste pentru întreaga comunitate”:

articolul original.

Toyota recheamă în service SUV-urile electrice bZ4X. Roțile acestora se putea desprinde în timpul mersului

24 June 2022 at 06:14
image

Toyota a emis o rechemare în service la nivel mondial a SUV-ului său crossover electric bZ4X 2023 la mai puțin de două luni de la lansarea vehiculului.

Nu e singura mașină electrică rechemată în servici dar problema acesteia pare cea mai gravă

Constructorul auto a declarat că șuruburile butucului de pe roată se pot slăbi în timpul conducerii, ceea ce ar putea duce la desprinderea întregii roți. Toyota avertizează proprietarii să nu își conducă vehiculele până când problema nu este rezolvată.

Anunțul companiei reprezintă un eșec pentru cel mai mare producător auto din lume, care s-a angajat să cheltuiască 17,6 miliarde de dolari pentru a lansa 30 de modele electrice pe bază de baterii până în 2030. Modelul bZ4X, care a început să fie livrat clienților în urmă cu mai puțin de două luni, era deja considerat o încercare tardivă a Toyota de a trece la vehicule electrice.

Dintre cele 2.700 de vehicule care fac obiectul rechemării în service, 2.200 erau destinate Europei, 280 Americii de Nord, 110 Japoniei și 60 pentru restul Asiei. Cele mai multe dintre vehicule nu au fost livrate consumatorilor.

bZ4X nu este singura mașină electrică rechemată în service, deși, prin comparație, pare că are cea mai gravă problemă. Săptămâna trecută, Ford a emis o rechemare în service pentru 49.000 de SUV-uri Mustang Mach-E, dar a insistat că problema ar putea fi rezolvată printr-o actualizare de software over-the-air. Alte mașini au fost, de asemenea, rechemate în service din cauza diverselor erori de software și ale altor probleme minore.

Crește cererea pentru mașini electrice pe fondul creșterii prețului la combustibil

Rechemarea vine într-un moment în care cererea de vehicule electrice este în continuă creștere, datorită creșterii prețurilor la benzină și a numărului tot mai mare de modele disponibile pentru cumpărare.
Tesla continuă să domine piața, dar producătorii auto tradiționali câștigă teren prin lansarea unor crossovere de gamă medie și a unor vehicule de lux.

Prețurile sunt, de asemenea, în creștere, datorită inflației, cererii ridicate și creșterii costurilor materialelor cheie, cum ar fi mineralele care compun bateriile litiu-ion.

articolul original.

Începe prima etapă de înscriere în Programul Rabla pentru Electrocasnice. Ce trebuie să știe românii

24 June 2022 at 06:07
image

Vineri începe prima etapă de înscriere în Programul Rabla pentru Electrocasnice. Românii vor putea cumpăra maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi frigidere/congelatoare.

Bugetul alocat acestei etape este în valoare de 25 de milioane de lei, iar selecţia voucherelor se face în perioada 24 iunie 2022, ora 10:00 – 30 iunie 2022, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului.

„Persoanele fizice se mai pot înscrie în program prin crearea contului de utilizator până joi, 23 iunie, ora 23:59, în aplicaţia informatică disponibilă pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu – www.afm.ro”, a transmis AFM.

Ce valoare au vocuherele pentru electrocasnice

În prima etapă, se acordă vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, după cum urmează:

400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, având cel puţin noua clasă energetică C;

400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasă energetică D;

400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E.

Perioada de derulare a unei etape de selecţie a voucherelor este de 7 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective.

După publicarea listei persoanelor fizice aprobate pe site-ul AFM, solicitanţii se vor prezenta la unul dintre comercianţii validaţi, de unde vor achiziţiona echipamentul dorit.

articolul original.

La o petrecere de majorat din Brașov, invitatul special a fost un cal. Animalul a fost băgat într-un cămin cultural (VIDEO)

24 June 2022 at 06:03
image

Un cal a fost invitatul special la o petrecere de majorat organizată la căminul cultural din Holbav, în județul Brașov. Imaginile au fost publicate și pe rețelele de socializare, astfel că la scurt timp ele au devenit virale și au strâns o mulțime de reacții, potrivit Brașov.net.

Un cal a fost invitatul special la o petrecere de majorat din Brașov

Petrecerea de majorat a unui tânăr din Brașov a fost una pe care invitații nu o vor uita niciodată. Sărbătoritul le-a pregătit o surpriză invitaților săi, astfel că tatăl tânărul de 18 ani a adus la petrecerea fiului său un cal.

În imaginile ajunse virale în mediul online, apare un bărbat care intră cu animalul în căminul cultural, iar apoi sărbătoritul, urcă pe cal și se plimbă prin încăpere. În interior, se aflau zeci de oameni care au aplaudat ceea ce se întâmpla în fața lor.

Contactat de presă, primarul comunei Holbav, Lucian Oprea, a afirmat că a aflat despre această întâmplare după ce imaginile au ajuns pe internet. De asemenea, acesta a specificat că urmează ca situația să fie cercetată pentru a se stabili dacă cineva poate fi tras la răspundere pentru ceea ce s-a întâmplat.

articolul original.
❌