ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 5 December 2022Actual Vaslui

Autovehicul cu ITP fals, depistat în trafic de polițiștii de frontieră

5 December 2022 at 12:52
image

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albița efectuează cercetări cu privire la un bărbat cu cetăţenie R. Moldova care a prezentat la controlul de frontieră un document fals pentru vehiculul condus.

În data de 03 decembrie a.c., în jurul orei 14.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Albița-I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a ieși din ţară, un cetățean din R. Moldova, în vârstă de 35 de ani, conducând un autovehicul, înmatriculat în Bulgaria.

„Existând suspiciuni cu privire la autenticitatea dovezii efectuării inspecţiei tehnice periodice prezentată la control pentru autovehiculul în cauză, colegii noştri au procedat la efectuarea de verificări specifice, în urma cărora au constatat că documentul nu îndeplineşte condiţiile de fomă şi fond ale unui document autentic, fiind fals”, a declarat Irina Mirică, purtătorul de cuvânt al STPF Vaslui.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

articolul original.

Dosar penal pentru un vasluian prins la volan cu permisul suspendat

5 December 2022 at 12:50
image

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Berezeni efectuează cercetări în privinţa unui bărbat care a fost depistat conducând un autovehicul, deşi permisul de conducere valabil deţinut îi era reţinut de către poliţia rutieră.

În ziua de 05 decembrie a.c, în jurul orei 01.15, pe timpul desfăşurării unei misiuni specifice de supraveghere şi control în zona de competenţă, un echipaj al poliţiei de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Berezeni- I.T.P.F. Iași a oprit pentru control, pe comunicația Berezeni-Fălciu, în dreptul stației I.T.A. Gura-Boziei, un autoturism, condus de un tânăr, cetățean român, în vârstă de 22 de ani.

„La controlul de frontieră, tânărul nu a putut prezenta permisul de conducere, declarând că acesta i-a fost reţinut de către poliţia rutieră a judeţului Vrancea, ca urmare a nerespectării regimului de viteză”, a declarat Irina Mirică, purtătorul de cuvânt al STPF Vaslui.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunii conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană a cărei exercitare a dreptului de a conduce i-a fost suspendat, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

articolul original.

Un ucrainean și un moldovean au încercat să intre ân România cu documente false

5 December 2022 at 12:46
image

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albița efectuează cercetări în privinţa a doi bărbați, cu cetățenie R. Moldova, respectiv Ucraina, care au prezentat la controlul de frontieră permise de conducere false.

În data de 05 decembrie a.c., în jurul orei 01.35, în Punctul de Trecere a Frontierei Albița-I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a ieși din ţară, un cetățean din Ucraina, în vârstă de 28 de ani, conducând un autovehicul înmatriculat în Ucraina.

În data de 02 decembrie a.c., în jurul orei 20.35, în Punctul de Trecere a Frontierei Albița-I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a ieși din ţară, un bărbat cu cetățenie R. Moldova, în vârstă de 32 de ani, conducând un autovehicul înmatriculat în R.Moldova.

La controlul de frontieră, cei doi conducători auto au prezentat, alături de documentele de identitate, și un permis de conducere cu însemnele autorităţilor din Ucraina, respectiv din R. Moldova.

„Având suspiciuni cu privire la autenticitatea documentelor, au fost efectuate verificări suplimentare, ocazie cu care s-a constatat că acestea nu îndeplinesc condiţiile de formă şi fond ale unora autentice, fiind false. Totodată, în urma consultării bazelor de date, s-a stabilit că cetățeanul ucrainian nu este posesor de permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule”, a declarat Irina Mirică, purtătorul de cuvânt al STPF Vaslui.

Cu privire la cele constatate, cetățeanul din R.Moldova a declarat că și-a pierdut permisul de conducere valabil deținut, motiv pentru care a apelat la un concetăţean ale cărui date nu le cunoaşte, cunoscut pe internet, care, contra sumei de 150 de euro, i-a procurat permisul prezentat la control.

În ambele cauze, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de uz de fals și complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, iar cetățeanul ucrainean este cercetat și pentru conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun.

articolul original.

Criză de sânge la Vaslui. Centrul de Transfuzie Sanguină organizează colecte mobile

5 December 2022 at 12:28
image

Centrul de Transfuzie Sanguină Bârlad se confruntă cu o scădere a numărului de donatori de sânge, reprezentanţii instituţiei organizând în perioada următoare colecte mobile de sânge în municipiile Vaslui şi Huşi, în vedere refacerii stocului de sânge.

Reprezentanţii instituţiei i-au îndemnat pe vasluieni să ajute la salvarea de vieţi omeneşti prin donarea de sânge şi au anunţat că vor fi prezenţi în municipiul Huşi, la sediul protoieriei, pe data de 7 decembrie şi la Vaslui, la punctul de recoltare amenajat în Cartierul ’13 Decembrie’, în zona Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, pe data de 14 decembrie.

‘Centrul de Transfuzie Sanguină din Bârlad se confruntă cu o scădere importanta a donatorilor de sânge. Lansăm un apel la solidaritate pentru pacienţii care au nevoie de sânge. În fiecare zi cineva are nevoie de sângele tău! Donează sânge! Salvează vieţi’, au transmis reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină Bârlad.

Centrul Judeţean de Transfuzie Sanguină Bârlad, singura unitate de acest fel din judeţ, colectează, testează, procesează şi distribuie sânge spitalelor din Vaslui şi Iaşi. Conducerea instituţiei face în mod constant apeluri către cetăţeni să doneze sânge.

articolul original.

246 de voluntari ISJU sunt parte din programul „Salvator din pasiune”

5 December 2022 at 12:22
image

Voluntarii sunt cei care își dedică, din proprie voință, timpul, cunoștințele și priceperea pentru a veni în sprijinul comunității.

Voluntarii programului „Salvator din pasiune” sunt cei care, motivați de dorința de a-și ajuta semenii, s-au alăturat marii familii a salvatorilor de profesie și participă alături de ei la misiuni contracronometru în sprijinul celor aflați în dificultate.

De la începutul anului, la nivel national contribuția acestora la acțiunile derulate în sprijinul celor aflați în nevoie însumează peste 5.200 de misiuni pentru stingerea incendiilor și acordarea asistenței medicale de urgență și aproape 700 de acțiuni de informare preventivă și umanitare, derulate inclusiv în sprijinul cetățenilor sosiți în România din zona de conflict, la granița cu Republica Moldova și Ucraina. Voluntarii vasluieni au participat la peste 350 de misiuni, între care 38 în Tabăra de Refugiați din municipiul Huși.

Activitatea de voluntariat organizată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Podul Înalt” al județului Vaslui în anul 2022 este o continuare a proiectului început în anul 2016. Acest program urmărește susținerea și valorificarea activităților de voluntariat, ca expresie a implicării, solidarității și responsabilității civice, luând în considerare valoarea profesională a acestora, materializată în sprijinul acordat comunităților pe timpul manifestării situațiilor de urgență, dar și pentru prevenirea apariției acestora.

„După parcurgerea unor programe de pregătire și efectuarea unui număr de cel puțin 240 de ore de voluntariat, voluntarilor li se asigură participarea alături de efectivele I.S.U.J. Vaslui, în funcție de nevoile operative și pregătirea acestora, la misiunile de intervenție, utilizarea noțiunilor de bază în acordarea primului ajutor calificat, implicarea în acțiunile de ajutor umanitar și în cele de popularizare a mesajului preventiv. Le mulțumim tuturor celor 246 de voluntari vasluieni pentru implicare! Prin compasiune și grija manifestate zi de zi voluntarii sunt adevărate exemple pentru semeni”, au transmis reprezentanții IJSU Vaslui.

articolul original.
Before yesterdayActual Vaslui

Un vasluian a ajuns într-un cap de pod în localitatea Rateșu Cuzei

2 December 2022 at 18:02
image

Garda II Negrești din cadrul Detașamentului de pompieri Vaslui a intervenit cu o autospecială de stingere echipată cu modul pentru descarcerare/deblocare, o ambulanță SMURD tip B2 (EPA) și echipaje specializate pentru descarcerarea unei persoane, asigurarea măsurilor PSI, evaluarea și acordarea primului ajutor medical în urma producerii unui accident rutier în localitatea Rateșul Cuzei, comuna Rebricea.

În accident a fost implicat un autoturism în care se afla o singură persoană. La sosirea echipajelor de intervenție a fost găsit un autoturism avariat și o persoană rănită.

Victima, un bărbat în vârstă de 66 ani a fost evaluat, a primit primul ajutor, ulterior fiind transportat la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui. Victima a fost diagnosticată cu traumatism de șold și membru inferior.

Pompierii militari au asigurat măsurile PSI specifice în astfel de cazuri.

articolul original.

Vasluiul a dat drumul la iluminatul festiv de sărbători

1 December 2022 at 21:14
image

De 1 decembrie, municipiul Vaslui a dat drumul la iluminatul festiv și bradul de Crăciun. Orașul a fost împodobit cu sute de beculeţe, oferind o imagine superbă.

Instalaţiile luminoase ce înfrumuseţează oraşul au fost pornite deja şi vor funcţiona timp de mai bine de o lună.

Noutatea acestui an este că, de sărbători, centrul orașului a fost decorat cu multe luminiţe.

Au fost montate ornamentele luminoase pe principalele străzi ale municipiului Vaslui, iar în acest an orașul are parte de culori calde, cu plafoane luminoase formate din șiruri albe suspendate sau traversări din țurțuri strălucitori.

articolul original.

Spectacol folcloric de Ziua Națională a României

1 December 2022 at 21:06
image

Ziua Naţională a României s-a dovedit a fi şi în acest an un bun prilej de a petrece, a cânta şi dansa în aer liber, chiar dacă termometrele indicau temperaturi neprietenoase.

Astfel, vasluienii mai tineri și vârstnici prezenți în centrul civic au trăit cu intensitate ziua de 1 decembrie.

Tonul a fost dat de Cimpoierii de la Perieni, după care „Rândurile” de la Muntenii de Sus au oferit un dans unic în România.

Pe scenă au urcat apoi Ansamblul „Ștefan Vodă” și artistul emerit al R. Moldova, Tudor Ungureanu, care au combinat folclorul autentic cu muzica patriotică.

Spectacolul dedicat Zilei de 1 Decembrie a continuat cu un alt artist cunoscut, Igor Cuciuc, în centrul municipiului Vaslui formându-se adevărate hore. Ioana Căpraru a continuat în același ton, pentru ca Ion Paladi să ridice vasluienii la joc, prin piesele sale, precum „Dorul Basarabiei”, „Bine-i șade mesei mele”, „La fântâna lui Gheorghiță” sau „Măicuța-i cântec și iubire”.

La final, Rapsodia Vasluiului a promovat ideea de patriotism, prin piesele interpretate, încheind o seară de neuitat.

La mulți ani, Vaslui! La mulți ani, România!

articolul original.

Ziua Națională a României a fost marcată la Vaslui printr-un ceremonial militar și religios

1 December 2022 at 21:02

Manifestările dedicate Zilei Naționale a României au debutat cu un ceremonial militar și religios în centrul civic al municipiului Vaslui.

Vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui, Ciprian Trifan, a vorbit despre sacrificiile făcute de înaintașii noștri pentru împlinirea unității politico-statale la 1 decembrie 1918.

„Marea Unire de la 1 decembrie 1918 a marcat împlinirea crezului de peste veacuri al poporului român, acela de a-și vedea patria întregită, de a-și demonstra unicitatea, astfel încât visul unei Românii Mari să devină realitate. Îndeplinirea acestui ideal național nu putea fi posibil fără jertfa supremă a celor ce și-au dat viața pe câmpul de luptă în timpul Primului Război Mondial. Actul Marii Uniri a reușit astfel să prindă contur din dorința asiduă a românilor de a-și făuri statul național unitar, înscriind în filele istoriei convingerea conform căreia unitatea, credința, tradiția și sacrificiul au fost cele care au condus la o Românie întregită. Astăzi, mai mult ca oricând, să ne reamintim că indiferent de locul în care ne aflăm, de etnie, de statutul social sau de convingerile politice, cu toții facem parte din România, iar România este parte din ceea ce suntem astăzi, căci am fost și vom fi uniți prin neam și credință. La mulți ani, România! La mulți ani, românilor de pretutindeni!”, a spus vicepreședintele CJ Vaslui, Ciprian Trifan.

La rândul său, Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, prin mesajul transmis, a amintit de faptul că în această perioadă e nevoie de mai mult respect între români, pentru ca actul de la 1 decembrie 1918 să-și dovedească valențele sale.

„În fiecare an, la 1 decembrie marcăm Ziua Națională a României, prilej pentru a dovedi atașamentul față de valorile naționale. Poate cel mai important lucru, care ne-a făcut să rezistăm la toate vitregiile vremii, este apartenența la națiunea română. De aceea, avem nevoie de mai multă stimă unii față de alții, pentru ca actul pe care l-au săvârșit înaintașii noștri la 1 decembrie 1918 să-și dovedească toate valențele sale. Un pios omagiu și recunoștință celor care s-au jertfit pentru împlinirea unui vis, unitatea politico-statală! La mulți ani, Vaslui! La mulți ani, România!”, a transmis Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Evenimentul a debutat cu intonarea imnului național, după care un sobor de preoți, în frunte cu părintele protopop Adrian Chirvasă, a oficiat o slujbă de omagiere a celor care s-au jertfit pentru înfăptuirea idealului de unitate statală la 1 decembrie 1918.

Despre momentul 1 decembrie 1918 a vorbit profesorul universitar ieșean Ionuț Nistor, invitatul manifestării.

Manifestarea a continuat cu depuneri de coroane și o paradă militară.

articolul original.

Doi profesori vasluieni recompensați cu Ordinul Meritul pentru Învățământ în grad de Cavaler

1 December 2022 at 20:56

Președintele României, domnul Klaus Iohannis a semnat luni, 28 noiembrie 2022, decretul nr. 1376 prin care, cu ocazia Zilei Naționale a României, opt profesori sunt recompensați cu Ordinul Meritul pentru Învățământ în grad de Cavaler în semn de apreciere pentru rezultatele obținute în activitatea didactică.

Printre cei opt profesori, se numără și două cadre didactice din județul Vaslui. Este vorba despre Daniela-Ramona Croitoru și Dan Pracsiu.

Daniel-Ramona Croitoru este profesor de istorie la Liceul ”Ștefan Procopiu” Vaslui având o vechime de 20 de ani în învățământ. La nivelul Liceului ”Ștefan Procopiu”, numele ei este strâns legat de implementarea proiectelor europene. Călătoria sa în această direcție a început în anul 2009. A fost membră în echipele de implementare a circa 15 proiecte europene (dintre acestea, a propus și a elaborat 7 proiecte). S-a implicat activ în realizarea portofoliului pentru participarea Liceului ”Ștefan Procopiu” la Competiția Națională ”Școala Europeană” obținând locuri fruntașe (ediția din 2013-locul II, ediția din 2016-locul I, ediția din 2019-locul III), precum și în obținerea titlului de ”Școală-Ambasador al Parlamentului European” în cadrul proiectului implementat de Biroul de informare al Parlamentului European.

În activitățile extrașcolare propuse elevilor, unul dintre obiectivele urmărite de doamna profesor Daniela-Ramona Croitoru a fost dezvoltarea personală reușind în același timp să atragă fonduri pentru dotarea liceului cu mobilier școlar, cărți și echipamente digitale.

De asemenea, a primit finanțare pentru proiectul ”Emoții și comunicare nonviolentă” prin care 30 de elevi cu o situație socio-economică dificilă cazați în căminele Liceului ”Ștefan Procopiu” vor beneficia de masă și cazare gratuită pentru perioada ianuarie-martie 2023.

În perioadele de școală online, pentru a menține interesul elevilor față de disciplina istorie, a realizat mai multe resurse educaționale digitale, 18 dintre acestea fiind avizate de Ministerul Educației.

Profesorul Dan Pracsiu este profesor de informatică la Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” având o vechime de 27 de ani în învățământ. În toată această perioadă a fost preocupat constant de activitatea didactică și științifică. Mereu adaptabil la noile tehnologii și găsind mereu soluții ingenioase la probleme, domnul profesor a demonstrat că este unul din cei mai buni în domeniul său.

Autor a patru cărți științifice, a numeroase probleme de informatică originale propuse pe diverse site-uri educaționale, Dan Pracsiu face parte din anul 2004 și până în prezent din comisiile naționale ale olimpiadelor de informatică în calitate de propunător de subiecte și evaluator.

A făcut parte începând din 2012 din echipa de profesori care antrenează loturile naționale de informatică ale României. De asemenea, a fost team-leader al echipelor României participante la multe ediții ale olimpiadelor internaționale precum Olimpiada Europei Centrale, Olimpiada Balcanică, Olimpiada Europei pentru juniori, Turneul Internațional de la Shumen.

A pregătit în toți acești ani elevii vasluieni care au obținut multe rezultate excepționale la olimpiadele de informatică, cinci din acești elevi ajungând în lotul național și la olimpiadele internaționale.

Nu în ultimul rând, profesorul Dan Pracsiu este membru în Comisia Națională de Informatică.Această decorație reprezintă o recunoaștere a muncii celor doi profesori dar și o dovadă a faptului că învățământul vasluian este orientat spre cultivarea eficientă a performanței și a incluziunii!

articolul original.

Locuință din Huși cuprinsă de flăcări din cauza unui coș de fum improvizat

30 November 2022 at 21:15
image

Sectia de pompieri Huși a intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială multifuncțională, o ambulanță SMURD tip B2 (EPA) și 14 subofițeri, pentru limitarea și lichidarea incendiului izbucnit într-o locuință din municipiul Huși, pe strada Neagoe Basarab.

La sosirea echipajelor de intervenție, incendiul se manifesta la nivelul mansardei și acoperișului pe o suprafață de aproximativ 90 metri pătrați și exista pericolul de propagare la întreaga locuință.

După aproximativ două ore și jumătate, incendiul a fost lichidat, nefiind înregistrate persoane rănite sau intoxicate.

Au ars aproximativ 90 metri pătrați acoperiș din tablă pe astereală din lemn, doi pereți din lemn, circa 80 metri pătrați polistiren și vată minerală, 25 grinzi și căpriori din lemn, mobilier din lemn, diverse obiecte din material plastic.

S-au degradat aproximativ 80 metri pătrați acoperiș, circa 70 metri pătrați tavan, pereții a trei camere, o centrală termică și accesoriile acesteia, piese de mobilier, obiecte din material plastic și diverse produse textile.

Au fost salvate cinci camere de locuit și aproximativ 100 metri pătrați acoperiș din tablă pe astereală din lemn.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost un coș de fum neprotejat termic față de materialele combustibile din apropiere.

articolul original.

Un vasluian a intrat într-o mașină staționată pe marginea drumului în localitatea Văleni

30 November 2022 at 19:53
image

Detașamentul de pompieri Vaslui a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă (autospecială echipată cu modul pentru descarcerare/deblocare), o ambulanță SMURD tip B2 (EPA) și echipaje specializate pentru asigurare măsuri PSI, evaluare și acordare prim ajutor în urma producerii unui accident rutier în localitatea Văleni, comuna Văleni.

În accident au fost implicate două autoturisme (unul dintre acestea fiind staționat pe marginea drumului). În autoturismul aflat în deplasare se afla o singură persoană. În urma accidentului a rezultat rănirea ușoară a unui bărbat în vârstă de 62 ani.

Până la sosirea echipajelor de intervenție, victima a fost extrasă din autoturism de către locotenentul George Onofreiasa, purtător de cuvânt al ISUJ Iași, ofițerul aflându-se în tranzit prin localitatea Văleni.

La sosirea echipajelor de intervenție au fost găsite două autoturisme avariate. Dintr-un autoturism fumegând se scurgeau lichide combustibile, iar cel de-al doilea se afla răsturnat în afara carosabilului.

Victima accidentului a fost evaluată și i s-a acordat primul ajutor medical, ulterior, bărbatul refuzând transportul la spital. Pompierii militari au asigurat măsurile PSI specifice în cazul unor astfel de accidente și au curățat carosabilul de benzina scursă.

Cauza și circumstanțele producerii acestui accident rutier sunt cercetate de polițiști.

articolul original.

Intervenție a pompierilor la un apartament din Vaslui cuprins de flăcări

30 November 2022 at 10:48
image

Detașamentul de pompieri Vaslui intervine cu trei autospeciale și echipaje specializate pentru limitarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-un apartament din municipiul Vaslui, pe strada Feroviari, bloc 359.

La sosirea echipajelor de intervenție, incendiul se manifesta prin ardere generalizată, focarul principal fiind în bucătărie.

O persoană s-a autoevacuat, alte cinci persoane din scară fiind evacuate de pompieri. Nu sunt înregistrate victime sau persoane intoxicate.

Incendiul este localizat.

articolul original.

DSVSA Vaslui a intensificat controalele în unitățile de alimentație publică și ferme

30 November 2022 at 10:34
image

DSVSA Vaslui a demarat o serie de controale privind siguranța produselor alimentare. La nivelul județului, în ultima perioadă, inspectorii au efectuat 1084 de controale la diverse unități: 60 de măcelării, 64 de carmangerii, 17 pescării și 336 de magazine alimentare.

Specialiştii îndeamnă persoanele care sacrifică porci în gospodăriile proprii să facă examenul pentru trichineloză al cărnii.

Analiza poate fi realizată în laboratoarele veterinare din zona de domiciliu, care ţin de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi costă aproximativ douăzeci de lei.

Porcii pot fi sacrificaţi de crescători în gospodării doar în localităţile în care este permis acest lucru şi doar pentru consum propriu.

În mediul rural se poate apela la medicul veterinar din localitate pentru a face analiza cărnii.

Restricții de transport a animalelor sacrificate apar doar în zonele unde sunt focare de infecție, dar în toate zonele județului este necesar prezentarea unui certificat precum că animalul sacrificat a fost sănătos.

În județul Vaslui au fost înregistrate 132 de cazuri de pestă porcină la mistreți și 2 focare la suine (la Berezeni și la Banca).

S-au afectuat 8 controale la fermele de păsări, pentru prevenirea apariției gripei aviare.

articolul original.

Vasluiul inclus într-un traseu cicloturistic

30 November 2022 at 10:18
image

Consiliul Județean (CJ) Vaslui a votat în unanimitate în cadrul unei ședințe extraordinare un acord de parteneriat pentru realizarea proiectului ”V.I.B.E – traseu cicloturistic”.

Documentația pentru obținerea finanțării prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României, Componenta 11 – Turism și cultură trebuie depusă până în data de 5 decembrie 2022.

Investiția presupune amenajarea de piste de bicicliști în proximitatea drumurilor județene DJ 247 și DJ 246 până la intersecția cu DN 24, ce vor fi amplasate pe o parte și alta a drumului

Parteneriatul va fi constituit, conform schemei de finanțare, din următorii beneficiari eligibili: CJ laşi; CJ Vaslui; CJ Botoșani; Asociația „Zona Metropolitană lași AZM I; Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad.

„Traseul propus oferă accesibilitate obiectivelor culturale din aria traversată, în ceea ce privește Județul Vaslui; obiectivele de interes sunt cele reprezentate de Ruta Bisericilor de lemn Traseul F: Municipiul Vaslui – Ștefan cel Mare – Zăpodeni – Muntenii de Sus – Văleni – Solesti – Miclești, retur, la care se adaugă Movila lui Burcel, arie naturală de interes național cu mănăstirea ortodoxă Sfinții Împărați Constantin și Elena situată în vârful legendarei movile a lui Burcel pe DN 24 Iași-Vaslui, și nu numai”, a spus Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui.

Numărul total de km ai traseului este de 237 km, din care: județul Iași – 216 km; județul Vaslui – 4 km, în proximitatea drumurilor județene DJ 247 și DJ 246 până la intersecția cu DN 24; județul Botoșani – 17 km.

articolul original.

GALERIE FOTO / Ziua de 1 decembrie a fost sărbătorită de elevii Școlii „Mihail Sadoveanu” Vaslui

30 November 2022 at 08:19
image

Elevii Şcolii „Mihail Sadoveanu” din Vaslui au marcat Ziua Naţională a României printr-o serie de activități.

Îmbrăcaţi în costume tradiţionale, plini de emoţie şi bucurie, copiii s-au adunat în mai multe clase, unde au interpretat cântece şi poezii patriotice, arătând astfel cât de mult îşi preţuiesc ţara.

„Ne-am adunat pentru a oferi de ziua ţării noastre puţină emoţie, pentru a transmite bucurie, unitate, toleranţă, înţelegere şi dragoste.  Elevii au recitat poezii dedicate patriei străbune, au dansat, au cântat, au exprimat prin culorile tricolorului dragostea pentru țară și  au strigat în cor ,,La multi ani, România!”, au spus cadrele didactice de la Școala „Mihail Sadoveanu” Vaslui.

Dascălii le-au vorbit elevilor despre faptul că avem o ţară frumoască şi le-a amintit cât este de important să-şi iubească patria, să nu-şi uite strămoşii şi să-şi aprecieze limba şi portul tradiţional.

articolul original.

Doar sistemele de apă conforme vor fi preluate de operatorul județean Aquavas

29 November 2022 at 19:34
image

Directorul Aquavas Vaslui, Gabriel Beșleagă, afirmă că operatorul județean va prelua în administrare doar sistemele de apă și canal care sunt conforme.

În unități administrativ-teritoriale sunt în funcțiune sisteme de apă și canal care au fost finanțate pe diferite programe naționale sau cu fonduri europene, însă acestea necesită investiții mari pentru conformare.

„Una din condițiile de atragere a fondurilor europene este profitul la sfârșitul anului. Vom prelua toate sistemele conforme ale UAT-urilor. Prin marele program de apă și canal finanțat prin POIM vor fi implementate sisteme de apă și canal care vor fi preluate”, a precizat directorul Gabriel Beșleagă.

Prin marele program vor fi implementate investiții în sistemele de apă și canal din 47 de UAT-uri, care însumează 159 de localități. Acestea vor intra în administrarea Aquavas Vaslui.

articolul original.

Forțele de ordine ale MAI promit o minivacanță de 1 decembrie în siguranță

29 November 2022 at 19:19

Vasluienii vor petrece vacanța de Ziua Națională a României în siguranță, promit structurile MAI din județ.

Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Vaslui va mobiliza 530 de polițiști. În fiecare zi pe drumurile județene vor acționa 30 de polițiști de la Serviciul Rutier, care vor acționa cu aparate radar sau cu aparate True-Cam. Se recomandă de asemenea utilizarea anvelopelor de iarnă pentru autovehicule, utilizarea corectă și legală a elementelor pirotehnice.

ISU Vaslui va avea zilnic la datorie 90 de pompieri, împreună cu 16 autospeciale cu apă și spumă, 5 ambulanțe SMURD, 2 autospeciale de descarcerare, o autospecială pirotehnică și multe alte echipamente specifice.

16 pompieri militari vor participa la festivitățile de 1 decembrie din centrul municipiului Vaslui, vor fi controale în supermarketuri, unități de turism, biserici și mănăstiri, pentru a preveni eventuale incendii sau surse de foc, iar autospeciale de stingere a incendiilor vor fi prezente la evenimentele cultural-artistice prilejuite de Ziua Națională.

ISU Vaslui sfătuiește cetățenii să dea dovadă de responsabilitate, să prepare hrana în aer liber în zone special amenajate și să acționeze în așa măsură incât să nu avem parte de evenimente nedorite.

Inspectoratul Județean de Jandarmi Vaslui va asigura ordinea și siguranța publică. Pentru siguranța cetățenilor, jandarmii vor fi prezenți la toate evenimentele și activitățile artistice din județ și va participa cu un pluton la festivitățile, prilejuite de Ziua Națională, din centru municipiului Vaslui.

articolul original.

Mobilitate de elevi în cadrul proiectului ERASMUS + C.A.R.E.- Collective Action for Resilient Europe, 2021-1-RO01-KA121-SCH-000010907

29 November 2022 at 09:23

Liceul Teoretic „Emil Racoviţă”, Vaslui a participat cu 10 elevi din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a, însoțiți de 2 profesori,  în perioda 13-19.11.2022,  la liceul partener, 8° I.I.S.S. “M.F. QUINTILIANO”, în Siracuza, Italia, în cadrul   proiectului ERASMUS +  C.A.R.E.- Collective Action for Resilient Europe.

Proiectul este dezvoltat pornind de la obiectivele acreditării Erasmus + obținută de liceul nostru și are ca parteneri organizaţii din Italia -8° I.I.S.S. “M.F. QUINTILIANO”, Germania – Gymnasium Riedberg, Frankfurt, Franța- Lycée La Martinière Duchère, Lyon și  România – Liceul Teoretic “Emil Racovita”, Vaslui.  Activitățile proiectului se desfășoară în limba franceză.

Obiectivele  generale ale acestui proiect sunt dezvoltarea interesului pentru problemele ecologice, necesitatea conservării patrimoniului natural, cultural și uman, precum și conștientizarea pericolelor schimbărilor climatice și a consecințelor lor pentru generațiile viitoare.

La acestă mobilitate de grup elevii și profesorii au participat la activitățile stabilite în Agenda de lucru, ce au avut ca obiective specifice cunoașterea și promovarea  patrimoniului arhitectural și economisirea apei și prezervarea faunei și florei marine. Atelierele de lucru au propus elevilor activități interactive, precum realizarea de obiecte noi folosind materiale reciclabile. Elevii și profesorii au  observat legătura ce există între faună și floră și mediul marin, cât și impactul activității umane asupra acestora, în  cadrul a două rezervații naturale locale.

Profesori participanți

Gina Luiza Budaca -Coordonator România,

Nicoleta Ginghină

articolul original.
❌