ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 29 September 2022Botosaneanul

Senatorii au fost de acord: CE se întâmplă cu terenurile de sport din curțile școlilor

29 September 2022 at 04:58

Proiectul a fost adoptat de Senat și trimis în dezbatere la Camera Deputaților pentru decizia finală.

Copiii vor avea acces gratuit la terenul de sport din curtea şcolii, în afara orelor de curs, potrivit unui proiect legislativ iniţiat de parlamentari USR, PNL, PSD, UDMR şi minorităţi, adoptat miercuri de Senat. Proiectul a fost trimis Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Proiectul pentru completarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69 din 9 mai 2000 reglementează problema accesului la o resursă pentru sport neutilizată în afara orarului şcolar şi care are avantajul de a se afla în proximitatea zonelor rezidenţiale, se arată în raportul de admitere întocmit de comisia de specialitate şi adoptat de Senat, conform Agerpres.

Potrivit Edupedu, proiectul de lege a fost inițiat de USR încă din primăvara anului 2021. El a fost adoptat de Camera Deputaților pe 21 decembrie 2021 și trimis la Președintele României pentru promulgare pe 27 decembrie, însă la începutul anului 2022 proiectul de lege a fost atacat la Curtea Constituțională (CCR) de către Guvern.

În aprilie 2022, CCR publica motivarea pentru care a declarat legea ca fiind neconstituțională: “are un caracter neclar şi imprecis în privinţa modalităţii în care se realizează acest drept de a folosi”, după cum se arăta în documentul de la Curtea Constituțională.

Un amendament admis prevede că în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi toate unităţile de învăţământ vor introduce în regulamentele actuale de funcţionare prevederi legate de acces şi de modul de utilizare al curţilor şi terenurilor de sport aflate în folosinţa acestora, precum şi orarul de acces, după orele de program, în zilele libere şi în timpul vacanţelor şcolare şi le vor afişa la exterior într-un loc vizibil, precum şi pe pagina de internet, acolo unde este cazul.

Un alt amendament specifică faptul că este permis accesul gratuit la curţile şi terenurile de sport exterioare ale unităţilor de învăţământ care fac parte din domeniul public al comunelor, oraşelor şi municipiilor tuturor copiilor, aşa cum sunt definiţi în Legea 272/2004, precum şi tinerilor cu vârsta de peste 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora.

O altă propunere admisă menţionează că bazele şi instalaţiile sportive proprii pot fi puse la dispoziţie, gratuit sau cu plată, comunităţilor locale, persoanele fizice sau juridice interesate, cu obligaţia desfăşurării normale a programelor şi activităţilor de învăţământ şi ale cluburilor şcolare, precum şi a regulamentelor de acces şi utilizare a acestora.

articolul original.

Astăzi debutează la Botoșani Festivalul Național de Folclor în memoria lui Ioan Cobâlă – CINE va urca pe scenă în cele două zile

29 September 2022 at 04:38

Două zile de muzică și voie bună în Centrul Vechi al municipiului Botoșani, la deschiderea stagiunii 2022-2023 a Orchestrei Populare ”Rapsozii Botoșanilor” – Ioan Cobâlă.

Orchestra Populară ”Rapsozii Botoșanilor” – Ioan Cobâlă, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează în zilele de 29 și 30 septembrie prima ediție a Festivalului Național de Folclor „Ioan Cobâlă”.

„În urmă cu un an, pe 3 septembrie 2021, maestrul Ioan Cobâlă a ieșit tăcut din scenă, după ce ani și ani de zile a dat viață la numeroase și memorabile spectacole și a dus folclorul botoșănean pe toate meridianele lumii. Pe 30 noiembrie 2021, la spectacolul pe care Rapsozii l-au închinat lui Ioan Cobâlă, am anunțat că orchestra populară va prelua și numele maestrului și că, în memoria sa, vom organiza un festival național de folclor. În acest an, pe 28 aprilie, plenul Consiliului Județean a aprobat preluarea numelui maestrului în denumirea oficială a Orchestrei, iar joi și vineri, în Centrul Vechi din Botoșani, va avea loc prima ediție a Festivalului Național de Folclor «Ioan Cobâlă». Tot ceea ce promitem este legământ sfânt pentru noi”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Cu ocazia Festivalului Național de Folclor „Ioan Cobâlă” vor evolua, pentru prima dată la Botoșani, artiștii Ansamblului ”Doina Gorjului”.

Joi, de la ora 17:30, vor urca pe scena din Centrul Vechi: Maria Loga, Victorița Lăcătușu, Claudia Torop, Ion Drăgan, Ileana Lăceanu, Andra Matei și Delia Barbu.

Ulterior, în aceeași seară, Orchestra Populară ”Rapsozii Botoșanilor” – Ioan Cobâlă, alături de soliștii Dan Doboș, Petronela Rusu, Constantin Petrescu, Alina Huțu, Loredana Călin, Mitică Ștefan, Alexandru Hrițcu și Cosmin Ababei, va susține un program artistic. Invitați speciali ai orchestrei pentru seara de joi vor fi doamna cântecului popular moldovenesc Laura Lavric și Ansamblul de Jocuri Populare ”Mărgineanca”, condus de Valentin Rău.

Vineri, de la ora 17:30, în cea de a doua seară a festivalului, vor evolua artiștii Ansamblului ”Ciprian Porumbescu” din Suceava și soliștii vocali și instrumentiști: Sorin Filip, Mihai Cotos, Lucica Păltineanu, Dinu Croitor, Ionuț Țanța, Dana Dăncilă, Marian Gogan, Cosmin Croitor, Leonard Raicu, Diana Lungu, Gabriel Treteag și Emilia Solovăstru.

În aceeași seară, Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor” - Ioan Cobâlă și soliștii Dan Doboș, Petronela Rusu, Constantin Petrescu, Alina Huțu, Loredana Călin, Oleg Sacaliuc, Ionuț Scripcariu și Alexandru Todirel Marin vor susține un program artistic. Invitați speciali vor fi: Daniela Condurache, Brândușa Covalciuc și Ansamblul de Jocuri Populare „Mărgineanca”.

„Îi așteptăm pe toți cei care iubesc cântecul popular și folclorul românesc la prima ediție a Festivalului Național de Folclor «Ioan Cobâlă» ca să aducem împreună un mic omagiu marelui maestru”, a conchis Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

articolul original.

Eveniment academic de excepție, preot botoșănean: Bucurie mare este atunci când învățăcelul își întrece dascălul! – GALERIE FOTO

29 September 2022 at 04:22

Noi doctori la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași. În aceste zile s-au susținut patru teze de doctorat din domeniile Teologie Sistematică și Teologie Istorică, una dintre ele fiind semnată de un botoșănean.

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași a fost marți, 27 septembrie, gazda unui eveniment academic excepțional, prilejuit de susținerea în ședințe publice a patru teze de doctorat din direcțiile de cercetare Teologie Sistematică (Misiologie și Spiritualitate Ortodoxă) și Teologie Istorică (Istoria Bisericii Ortodoxe Române).

Una dintre ședințe a fost susținută de către Lucian Corduneanu, fost elev al Seminarului ”Sfântul Ioan Iacob" Dorohoi.

Lucian Corduneanu a prezentat teza de doctorat cu titlul „Gurie Grosu – primul mitropolit al Basarabiei revenită la Patria Mamă”. Lucrarea a fost coordonată de părintele decan Ion Vicovan, iar comisia prezentă la ședința publică a fost formată din pr. prof. Gheorghe Popa de la facultatea ieșeană de teologie, prof. univ. dr. Paul Brusanowschi de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Ioan Moldoveanu, decanul Facultății de Teologie din București, și conf. univ. dr. Nelu Cristian Ploscaru de la UAIC.

”În cadrul susținerii tezei, am încercat să prezint activitatea marelui cleric basarabean în contextul evenimentelor de la începutul secolului al XX-lea până în anul 1943, implicarea sa în obținerea drepturilor pentru poporul său, informații referitoare la exilul său în Rusia, aderarea la Mișcarea Națională dintre Prut și Nistru după căderea regimului țarist, precum și susținerea Unirii Basarabiei cu România. Pentru mine, susținerea tezei de doctorat a însemnat încununarea unui efort uriaș de cercetare, documentare, analiză și verificare a numeroase surse bibliografice, în care am prezentat detaliat biografia unuia dintre cei mai importanți ierarhi din istoria Bisericii Ortodoxe Române. Îmi exprim speranța ca această teză va conduce la o mai bună cunoaștere a vieții sociale, politice și bisericești din Basarabia, punând la dispoziția cititorilor și cercetătorilor noi informații și perspective asupra istoriei românilor dintre Prut și Nistru”,

dr. Lucian Corduneanu.

”Am intuit atunci că va evolua frumos”

Alături de Lucian Corduneanu au fost numeroși profesori, preoți, prieteni, dar și membri ai familiei. Unul dintre cei care au vrut să îi fie aproape într-o astfel de zi a fost și preotul Teodor Ciurariu, din Dorohoi.

”Mi-a fost dascăl la biserică timp de 4 ani cât a fost elev seminarist. Un copil foarte dotat, ambițios, tenace, silitor cu foarte multă râvnă! Îmi aduc aminte că atunci când era prin anul lV mă ruga să-i dau voie sa țină el cuvântul de învățătură (predica) pentru credincioșii prezenți la biserică. Am intuit atunci că va evolua frumos. Nu m-am înșelat! L-am încurajat și susținut văzându-i potențialul. Chiar mă bucuram că oamenii ascultau și altceva decât ceea ce spuneam eu.

Se pregătea foarte atent pentru predică. Cu notițe, trimiteri scripturistice, deși eu nu-i cerusem așa acrivie. Eu în perioada aceea făceam a doua facultate și am finalizat cu masterul la Universitate, la Facultatea de Istorie. Era foarte atent la ce îi povesteam eu, ”ochi și urechi", cum s-ar spune!”,

Pr. Teodor Ciurariu

Anii au trecut, mai spune astăzi părintele Ciurariu. Tânărul învățăcel nu a renunțat la studiu, dar a continuat să își viziteze constant vechiul preot. În vacanțe, la biserică, la strană, în mijlocul enoriașilor.

”El a absolvit Facultatea de Teologie, apoi Facultatea de Istorie, masterat și anul ăsta a terminat doctoratul în Teologie, mai exact în Istoria Bisericii Ortodoxe Romane cu o teză foarte apreciată de comisia de astăzi.

Mă simt bucuros că acest copil dintr-o familie de oameni simpli, muncitori, gospodari în satul lor dintr-o comună botoșăneană, fost ucenic de-al meu tenace, muncitor a ajuns pe o treaptă atât de înaltă în mediul academic românesc. Bucurie mare este atunci când învățăcelul își întrece dascălul! Și Lucian Corduneanu astăzi m-a întrecut!

Știu că mândria este păcat, dar astăzi am fost mândru de acest băiat. M-am bucurat sincer de ceea ce a reușit. Succesul să-ți fie prieten și în viitor, DOCTORE!”,

Pr. Teodor Ciurariu

articolul original.

Sute de înaripate așteaptă publicul botoșănean în sălile de muzeu: Columbofilia – tradiție și pasiune

29 September 2022 at 04:16

În miez de toamnă, la început de octombrie, cu prilejul sărbătoririi Zilelor Municipiului Dorohoi, colectivul Muzeului de Științele Naturii invită publicul să viziteze expoziția de păsări vii.

Muzeul de Științele Naturii Dorohoi, în colaborare cu Primăria Municipiului Dorohoi și alături de columbofili din județele Botoșani și Suceava, organizează în perioada 1-7 octombrie 2022 expoziția anuală de păsări vii „Columbofilia – tradiție și pasiune”, aflată la a XVI-a ediție.

Iubitorii de porumbei vor putea admira peste 250 de exemplare de păsări din peste 20 de rase, dar și găini de rasă, iepuri, fazani, păuni etc. Sutele de înaripate, unele mai grațioase decât altele, vor atrage atenția și vor încânta toți vizitatorii.

În prețul biletului, vă oferim ocazia de a vizita totodată și expoziția permanentă, reorganizată și reamenajată după principii moderne, cu diorame și biotopuri în care speciile de plante și animale sunt așezate pe substraturi și în decoruri ce imită mediul lor natural de viață.

               Program de vizitare: 9.00 - 17.00.

               Prețul biletului: 3,5 lei – copii, studenți, pensionari; 7 lei – adulți.

articolul original.

Aproape 3 milioane de lei pentru județul Botoșani! Banii alocați pentru ca elevii să nu mai abandoneze școala – LISTA

29 September 2022 at 04:06

Fondurile sunt alocate printr-o schemă de granturi din Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS).

Această axă este inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și susține activitățile care previn abandonul școlar. La nivelul județului Botoșani au fost deja semnate contractele de finanțare.

„În momentul de față suntem intrați în acest proiect cu un număr de 33 de unități de învățământ din județul Botoșani. Sunt finanțate tot felul de activități pentru formarea cadrelor didactice, parte de dotări cu mobilier și alte servicii de amenajare, dar și susținerea unor cheltuieli de natură salarială”,

Bogdan Suruciuc, inspector școlar general

Cei mai expuși la abandon școlar sunt în general copiii din satele botoșănene, în foarte multe dintre cazuri părinții neavând posibilități financiare pentru a-i trimite la școală. Acești copii ajung să fie folosiți la munci în agricultură.

Vor fi din ce în ce mai puțini datorită Programului Național de Reducere a Abandonului Școlar (PNRAS) prin care județului Botoșani i-a fost alocată o sumă consistentă de aproape 2,9 milioane de lei.

Sunt finanțate activități de „școală după școală”, dotări cu mobilier și amenajări ale sălilor de clasă precum și cheltuieli de natură salarială pentru consilierii didactici care se implică în lupta împotriva abandonului școlar.

Contractele de finanțare au fost semnate după cum urmează:

1. Liceul ”Demostene Botez” Trușești – 80.000 de lei

2. Școala Gimnazială ”Ioan Cernat” Havârna – 99.000 de lei

3. Școala Gimnazială nr. 1 Bălușeni – 99.000 de lei

4. Liceul Tehnologic Todireni – 99.000 de lei

5. Școala Gimnazială nr. 1 Săveni – 99.000 de lei

6. Școala Gimnazială nr. 1 Știubieni – 76.000 de lei

7. Școala Gimnazială nr. 1 Rădăuți Prut – 82.700 de lei

8. Școala Gimnazială nr. 1 Călărași – 55.395 lei

9. Școala Gimnazială A. I. Cuza Dorohoi – 147.570 de lei

10. Școala Gimnazială nr. Dobârceni – 62.000 de lei

11. Liceul Teoretic ”Anastasie Bașotă” Pomârla – 135.034 de lei

12. Școala Gimnazială nr. 1 Adășeni – 37.600 de lei

13. Școala Gimnazială nr. 1 Prăjeni – 114.000 de lei

14. Școala Gimnazială ”Episcop Dr. Partenie Ciopron” Păltiniș – 28.400 de lei

15. Școala Gimnazială nr. 1 Sulița – 119.453 de lei

16. Școala Gimnazială nr. Durnești – 100.000 de lei

17. Școala Gimnazială nr. 1 Albești – 114.000 lei

18. Școala Gimnazială nr. 1 Santa Mare – 48.000 de lei

19. Școala Gimnazială ”Dimitrie Brândză” Viișoara – 62.276 de lei

20. Școala Gimnazială nr. 1 Vlădeni Deal – 58.800 de lei

21. Școala Gimnazială nr. 1 Cordăreni – 42.538 de lei

22. Școala Gimnazială nr. Văculești – 51.936 de lei

23. Școala Gimnazială nr. 2 Botoșani – 72.015 de lei

24. Școala Gimnazială nr. 1 Lunca – 119.300 de lei

25. Școala Gimnazială ”Mihai Constantineanu” Dorobanți – 52.500 de lei

26. Școala Gimnazială ”Gheorghe Coman” Brăești – 103.872 de lei

27. Școala Gimnazială nr. 1 Cristești – 130.209 de lei

28. Școala Gimnazială ”Dan Iordăchescu” Hlipiceni – 113.518 de lei

29. Școala Gimnazială ”Ioan Murariu” Cristinești – 98.000 de lei

30. Școala Gimnazială nr. 1 Dumeni – 115.743 de lei

31. Școala Gimnazială nr. 2 Tudor Vladimirescu – 136.650 de lei

32. Școala Gimnazială nr. 1 Blândești – 51.900 de lei

33. Școala Gimnazială nr. 1 Roma – 81.612 de lei

articolul original.
Ieri — 28 September 2022Botosaneanul

Scene terifiante la Răchiți: Violențe cu bâte & sprayuri lacrimogene – A intervenit Poliția – VIDEO

28 September 2022 at 18:46

Dealurile de la Răchiți au fost gazda unui nou episod violent. Conflictul iscat de mai mulți ani pe terenul Stațiunii de Cercetare - Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor (SCDCOC) ”Popăuți” între conducerea acesteia și fermierul Luigi Ionescu a necesitat din nou prezența Poliției.

Omul de afaceri menționat, alături de mai mulți alți ciobani, a pătruns astăzi pe un teren despre care reprezentanții SCDCOC Popăuți susțin că aparține instituției.


Au estimat prezența fără drept pe pământul stațiunii a 300 de ovine, așa că le-au cerut ciobanilor respectivi să plece.


Cei în cauză răspundeau însă că s-ar fi aflat pe un drum pe care ar fi avut voie să treacă.


A izbucnit astfel o ceartă violentă între angajații SCDCOC și gruparea menționată.


Cei din urmă au amenințat cu bâtele, în timp ce reprezentanții stațiunii s-au apărat cu sprayuri lacrimogene.


Toate acestea s-au întâmplat în prezența polițiștilor din Răchiți astfel încât a fost nevoie și de intervenția unui echipaj de la municipiu, care a ridicat în jur de cinci persoane din rândul celor acuzate că au intrat nelegal pe suprafața respectivă.  

articolul original.

28 septembrie 2022: Ziua în care am primit vești despre lucrările la drumul strategic și am venit cu noutăți din sănătate – VIDEO SUMARUL zilei

28 September 2022 at 18:00

Acestea sunt principalele evenimente ale zilei de astăzi.

ANUNȚ privind deschiderea procedurii de transparență decizională a procesului de elaborare a proiectelor unor acte normative din data de 28.09.2022

ANUNȚ Primăria Botoșani: 30 septembrie este termenul limită pentru plata impozitelor pe clădiri, terenuri, mijloace de transport și pentru taxa de afișaj

Din cea mai mică dintre comune până la cel mai mare oraș: Cu cât CRESC salariile primarilor și viceprimarilor

Terapia asistată de animale, recunoscută oficial: Patru noi ocupații introduse în COR, iar alte patru reorganizate

Ieșire de ultimă oră a Ralucăi Turcan: Bugetarii nu trebuie puși cap în cap cu angajații din privat

Alocațiile copiilor ar putea fi mărite de la 1 ianuarie: CÂȚI lei vor primi în plus

Frumusețea naturii și istoria dureroasă, locul din Botoșani care poartă urmele unei cumplite tragedii: Zăpada s-a înroşit aici – GALERIE FOTO

Aproape 150 de percheziții în dosare privind tăieri ilegale de arbori, evaziune și spălarea banilor, lemnul ajungea și la Botoșani

Botoșăneanca de AUR, după ce Elisabeta Lipă a comparat-o cu David Popovici: Eu sunt Simona Radiș, îmi păstrez numele!

Două spectacole de referință revin pe scena Teatrului ”Mihai Eminescu”: Explozie de muzică, dans, bucurie și dragoste – GALERIE FOTO

Drumul Strategic, realizat în proporție de 80% - GALERIE FOTO

ANCHETĂ DNA: Actrița din Botoșani cu pile înalte pentru care s-a inventat post nou la stat – FOTO

Botoșăneanul care a violat o femeie în propria casă, ARESTAT preventiv

Ce au DECIS magistrații în cazul tinerilor care au imobilizat victima și au tâlhărit-o în mijlocul drumului

Botoșănean rănit de un tânăr de 20 de ani, agresor în cătușe

Botoșăneanul care a amenințat cu sabia o femeie, plasat sub control judiciar

Campanie în sprijinul pacienților cu boli hepatice lansată la Prefectură, Sorin Cornilă: Înseamnă că vom avea botoșăneni sănătoși – GALERIE FOTO

La doar 7 ani se luptă cu un balaur invizibil: Arma secretă a bătăliei cu cancerul

Șeful educației botoșănene chemat la minister de urgență pentru discuții despre școlile din Botoșani

Criza energetică lovește și la „Mavromati”: Niciun furnizor NU s-a înscris la licitație

Botoșăneni de pe patru străzi și un cartier ANL rămân joi fără apă la robinete

Liceeni botoșăneni învățați să se ferească de traficanții de minori - GALERIE FOTO

Zeci de copii din Botoșani diagnosticați cu cancer, cel mai mic are doar doi anișori

Familiile cu trei copii ar putea plăti mai PUȚIN la energie

Medic angajat la „Mavromati”, mărturisiri de pe o secție dureroasă: Toate te marchează prin ceva

ACCIDENT: Șoferiță de 19 ani la spital, mașina unui botoșănean izbită în trafic din cauza unui alt șofer

Un senator cere reintroducerea trenului de noapte Botoșani – București și retur

Vouchere pentru toți românii! Guvernul Ciucă: Toţi cetăţenii, indiferent de venituri, se pot înscrie

Terapie de grup pe o secție de la Spitalul Județean, pacienții care sunt consiliați de psiholog

Directorul medical de la „Mavromati” și bacteriile din spital: Nu putem să le negăm, ele există

Bărbat găsit mort într-o grămadă de gunoaie, într-un apartament din Aleea Curcubeului – GALERIE FOTO

articolul original.

Familii întregi, inclusiv socrii lui Țurcanu, au părăsit ALDE și au depus adeziune la PNL

28 September 2022 at 17:03

În mai puțin de o săptămână, de la plecarea Roxanei și a lui Florin Țurcanu din Alianța Liberalilor și Democraților la PNL, peste 60 de membri ai ALDE au trecut în rândurile liberalilor.

Familii întregi s-au mutat politic


”Invit pe toți cei care mă cunosc și alături de care am format o mare familie liberală să se întoarcă acasă, în PNL, care a fost și va fi cât de curând o mare forță politică la Botoșani”, a fost mesajul lansat de Roxana Țurcanu în ziua de 16 septembrie, când a demisionat din funcția de președinte ALDE Botoșani.


O centralizare făcută de PNL Botoșani pe data de 22 septembrie arată că în cele șase zile 66 de membri ai ALDE au depus adeziune la PNL.


Al doilea pe listă după fosta lideră este Gelu Matei, inginerul șef de la SC Nova Apaserv SA.


Printre cei care au făcut pasul de la ALDE la PNL se regăsesc inclusiv Aristomel și Liliana Anușca, socrii fostului președinte al Consiliului Județean Botoșani din perioada 2012 – 2015.


Cazul lor nu este însă unul singular. În situația întocmită de PNL se regăsesc și Niculina, Dinu, Alexandra și Gabriel Atudoroae, Adelina și Iulia Pintilii, Lăcrămioara și Costică Agache, Aurel și Gheorghe Ursan, Florentina, Constantin și Florin Ailoaie, Iuliana și Gheorghe Maftei.

”În afara a cinci-șase nume de acolo, nu am o confirmare că au părăsit ALDE”


Invitat marți la ”Botoșăneanul TV”, noul lider ALDE Botoșani a arătat că nu a primit vreo demisie, însă a recunoscută că, pe de altă parte, legea partidelor politice prevede că înscrierea într-un partid înseamnă automat renunțarea la calitatea de membru din precedenta formațiune politică, nefiind obligatorie depunerea unei demisii.


”Nu știu dacă au fost înregistrate la PNL adeziunile lor și aprobate. Ei în mod automat își pierd calitatea de membru ALDE. Am să vreau să aflu și eu la un moment dat cine și cum și-a depus adeziunea acolo pentru că trebuie să reorganizez Biroul Politic și am nevoie de aceste informații. Încerc acum să discut cu membrii partidului, am luat-o ușor-ușor, dar până acum, în afara a cinci-șase nume de acolo, nu am o confirmare că au părăsit ALDE”,


Bogdan Dăscălescu, președinte ALDE Botoșani.


Totodată, a menționat că a discutat în special cu aleșii locali și nu a existat vreunul care îl anunțe că părăsește ALDE.


A precizat că în maxim o săptămână situația va fi clarificată.


Iar unii dintre cei rămași în ALDE susțin că amintita listă este îngroșată cu angajați de la firmele familiei Țurcanu.

VEZI VIDEO DE LA 9:24

Sergiu BĂLĂŞCĂU
Dacă rămâneau in ALDE peste 2 ani nu mai auzea nimeni de ei ca partid (și ca membri de partid ) dar așa poate mai prind un os de ros .Rușinică ……
articolul original.

Medic șef, dezvăluiri emoționante despre un pacient: M-am bucurat că într-un fel am contribuit și noi...

28 September 2022 at 16:00

Medicul șef al Secției de Oncologie, Mirela Movanu, a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre activitatea secției pe care o coordonează.

Sunt peste 8.300 de bolnavi oncologici în evidențele medicilor, cel mai mic pacient având doar doi anișori.

Lunar sunt diagnosticate cazuri noi. Pacienții internați pe secția Oncologie a Spitalului Județean „Mavromati” beneficiază de tratament și nu există sincope în administrare.

Sunt chiar 20 de pacienți care beneficiază și de imunoterapie, un tratament care stimulează leucocitele pentru a lupta și singure împotriva celulelor tumorale.

Mirela Movanu a vorbit însă și despre un pacient care este în evidențele medicilor botoșăneni de doi ani jumătate.

Și care recent a participat la un eveniment fericit.

„Un pacient cu metastaze și osoase și cerebrale și la ultimul consult el era foarte grăbit că avea întâlnirea de 50 de ani de căsătorie. Și era un moment fericit și m-am bucurat că într-un fel am contribuit și noi pentru că e în evidența noastră și tratamentul nostru undeva de doi ani jumătate”,

Mirela Movanu, medic șef Spitalul Județean „Mavromati”.

Pacienții de pe Secția Oncologie sunt consiliați și de un psiholog.

Pe medici ii verifica cineva daca administreaza medicatie corecta la bolnavi ?
articolul original.

VolksMarkt, un nou magazin deschis la Botoșani: Produse pentru piața din Germania la noi în oraș – GALERIE FOTO

28 September 2022 at 14:58

(P) Botoșănenii au o nouă opțiune când vine vorba de bunuri de larg consum. În centrul orașului s-a deschis VolksMarkt, un magazin cu produse de calitate fabricate exclusiv pentru Germania.

Produse fabricate pentru Germania în magazinul de la Botoșani


Probabil că știți de acele discuții care au ajuns până în plenul Parlamentului European referitoare la diferența de tratament pe care unele companii, de la industria de automobile până la cea alimentară, o practică de câțiva ani.


În sensul că produsele pentru Europa de Vest au un standard de calitate superior celor făcute special pentru Europa de Est.


Ei bine, tocmai această problemă este rezolvată prin VolksMarkt Botoșani, pentru că magazinul de aici este aprovizionat sută la sută doar cu marfă fabricată în Germania sau pentru Germania.


Așadar, avem la Botoșani mărfuri de calitate nemțească, destinate în principiu consumatorilor din această țară, dar pe care managerul magazinului menționat reușește să le aducă la noi în oraș.

made in germany

Produse necesare pentru viața de zi cu zi


Aici găsiți mai toate produsele necesare traiului de zi cu zi, de la detergenți și produse de îngrijire corporală, inclusiv gel de duș, șampon, balsam, mască și tratamente pentru păr, creme până la hârtie igienică și prosoape de bucătărie.


Iar gospodinele au la VolksMarkt Botoșani o alternativă pentru prepararea mesei, pastele, conservele și o gamă largă din produsele marca dr. Oetker stându-le la dispoziție.


Nu lipsesc nici dulciurile, ceaiurile, sucurile și cafeaua. Și cum vorbim de Germania și produse nemțești, bineînțeles că pe rafturile noului market se găsește și berea ”made in Deutschland”.

volksmarkt botosani 2

 

Prețuri ceva mai mici decât cele cu care v-ați obișnuit


Și cu toate că vorbim de produse de calitate germană, prețurile sunt ceva sub cele din magazinele tradiționale.


Dar cel mai bine este să vă convingeți singuri și să treceți pragul VolksMarkt situat în Calea Națională 105, exact lângă magazinul de încălțăminte ”Marelbo”. Este deschis de luni până vineri între orele 8:00 – 18:00, iar sâmbătă și duminica de la 9:00 la 14:00.

volksmarkt botosani 2

articolul original.

Bărbat găsit mort într-o grămadă de gunoaie, într-un apartament din Aleea Curcubeului – GALERIE FOTO

28 September 2022 at 13:10

Pe scara blocului unde a fost găsită persoana decedată mirosul era greu de suportat.

Botoșănenii care locuiesc în Aleea Curcubeului la blocul de lângă părculeț au sunat la 112 tocmai din cauza mirosului greu. Au bănuit că unul dintre locatari este probabil decedat în casă deoarece nu mai fusese văzut de aproximativ două săptămâni.

Obișnuia să stea pe una dintre băncile din părculețul Curcubeului aproape zilnic, iar în ultima perioadă nu a mai fost văzut.

Era cunoscut ca fiind o persoană cu probleme psihice care colecta deșeuri și le depozita în propriul apartament. De altfel așa a și fost găsit, printre mormane de gunoi.

Respectivul bărbat a fost vizat în primăvara acestui an de un executor judecătoresc pentru a fi sistat de la serviciul de furnizare a apei potabile, având datorii de 10.000 de lei în acea perioadă.

Executorul judecătoresc împreună cu echipajele de la Nova Apaserv și de jandarmi l-au identificat pe bancă și l-au condus spre apartament însă la momentul în care au ajuns la ușa locuinței, bărbatul a devenit agresiv și s-a baricadat în interior.

Încă de atunci mirosul din interior era unul greu de suportat și puteau fi observate mormanele de gunoaie din interior.

Polițiștii au ajuns în apartament solicitați de vecini. Bărbatul mort nu prezenta urme de violență. Trupul său va fi preluat de Serviciul de Medicină Legală. Vecinii spun că nu ținea legătura cu familia, astfel că este posibil să fie îngropat de Primărie.

Gabriela ERDIC
articolul original.

Directorul medical de la „Mavromati” și bacteriile din spital: Nu putem să le negăm, ele există

28 September 2022 at 12:53

Anual sunt raportate sute de infecții intraspitalicești la cea mai mare unitate medicală din județ.

Inclusiv conducerea Spitalului Județean „Mavromati” recunoaște că infecțiile nosocomiale sunt o realitate.

Și există în toate unitățile medicale din țară. 

„Infecțiile nosocomiale există. Nu putem să le negăm, ele există la nivelul spitalului, există în toate spitalele din România”,

Ștefan Bercea, director medical Spitalul Județean „Mavromati”.

De la începutul anului 2022, la Spitalul Județean „Mavromati”, au fost raportate 373 de infecții.

Secțiile unde au fost raportate cele mai multe astfel de cazuri sunt: ATI, Chirurgie, Psihiatrie.

„Sunt anumiți agenți patogeni care sunt foarte greu de eradicat, rezistă foarte mult pe suprafețe”,

Ștefan Bercea, director medical Spitalul Județean „Mavromati”.

În aceeași perioadă a anului 2021 s-au înregistrat 352 de infecții nosocomiale.

articolul original.

Terapie de grup pe o secție de la Spitalul Județean, pacienții care sunt consiliați de psiholog

28 September 2022 at 12:19

O secție de la Spitalul Județean „Mavromati” are și psiholog.

Este vorba despre Secția de Oncologie. Pacienții internați pe această secție discută cu psihologul aflat permanent pe secție.

„Se ocupă și de psihodiagnostic și de psihoterapia pacienților. Au mai fost perioade în care a discutat și cu aparținătorii, dar pe secție permanent este prezentă”,

Mirela Movanu, medic șef Secția de Oncologie.

Odată cu modernizarea secției, cel mai probabil psihologul va avea un birou separat.

Până atunci însă ...

„Acum sunt în discuții în salon sau la nivel de salon ca o terapie de grup”,

Mirela Movanu, medic șef Secția de Oncologie.

Lunar sunt diagnosticați între 90 -120 de cazuri noi de cancer.

articolul original.

Vouchere pentru toți românii! Guvernul Ciucă: Toţi cetăţenii, indiferent de venituri, se pot înscrie

28 September 2022 at 11:52

Toți românii se vor putea înscrie la acest program, conform unui anunț făcut de ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Guvernul Ciucă, prin Ministerul Mediului, va demara un nou program pentru achiziția de becuri inteligente.

Prin acest program, românii vor putea primi vouchere, indiferent de venituri, pentru a achiziționa becuri inteligente, cu scopul de a reduce consumul de energie electrică.

„Programul presupune să funcţioneze pe aceleaşi reguli şi aceleaşi principii pe care s-a mers în programul Rabla pentru electrocasnice. Ministerul Mediului, prin AFM, a derulat mai multe etape ale acestui program de schimbare a echipamentelor consumatoare de energie electrică din fiecare gospodărie. Venim în completarea programului Rabla pentru electrocasnice cu acest program prin care susţinem schimbarea becurilor cu unele mult mai eficiente, schimbarea becurilor clasice cu unele pe LED. Principiul este acelaşi, regulile, în mare, sunt aceleaşi. Se înscriu acei furnizori de becuri care vor să participe în program la AFM, după care se deschide o sesiune de înscriere pentru beneficiari. Toţi cetăţenii, indiferent de venituri, se pot înscrie”, a explicat, la Antena 3 CNN, ministrul Tanczos Barna (foto sus).

Potrivit unor surse Antena 3 CNN, criteriile de înscriere sunt următoarele:

– domiciliul în România;

– fără datorii la stat;

– vârsta de 18 ani;

– să predea un număr echivalent de becuri uzate.

„Sunt aceleaşi criterii ca în programul Rabla pentru electrocasnice. Mai mult, programul Rabla pentru electrocasnice va mai avea o sesiune anul acesta înainte de sărbători. Prin aceste programe, putem reduce consumul de energie electrică în locuinţe. Vor fi gospodării care pot face o economie semnificativă prin schimbarea becurilor, acolo unde nu sunt foarte multe echipamente electrocasnice instalate”, a mai explicat ministrul Mediului.

Concret, voucherele vor putea fi acordate pentru achiziţionarea becurilor LED de maximum 15W. Totodată, suma vehiculată iniţial pentru vouchere este de 200 de lei.

(Foto: Financial Intelligence)

articolul original.

Un senator cere reintroducerea trenului de noapte Botoșani – București și retur

28 September 2022 at 11:51

Senatorul a adresat o interpelare în legătură cu acest subiect către Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii.

Iată interpelarea senatorului AUR, Dorinel Cosma, adresată în cadrul ședinței Senatului de astăzi, 28 septembrie 2022.

Obiectul interpelării – Situația reintroducerii trenului de noapte, direct, Botoșani-București și retur.

Transportul pe calea ferată reprezintă una dintre principalele facilități pentru studenți și elevi. Aceasta contribuie la creșterea numărului de studenți și elevi din medii socio-economice defavorizate, constituind una dintre politicile publice ce vizează echitatea în învățământul superior. În plus, călătoriile de transport feroviar încurajează mobilitatea studenților și elevilor, participarea la cursuri și la evenimente naționale sau chiar internaționale.

Toți mai mulți botoșăneni, în special studenți și elevi, semnalează cu regret scoaterea  trenul de noapte Botoșani-București și retur. Această rută de noapte este necesară având în vedere distanța între cele două localități. Menținerea doar în timpul zilei a acestei rutei provoacă pierdere de timp și mari neajunsuri.

Călătorii trebuie să aștepte aproape trei ore în gara Verești, în toiul nopții, trenul Timișoara – Botoșani, pentru a ajunge la destinația finală. Prețul întreg al unui bilet pentru ruta Botoșani - București cu trenul este mult mai convenabil decât la autocar, iar, pentru cetățenii care nu dețin autoturism propriu, este un adevărat sprijin financiar și logistic. Multe studii și statistici arată faptul că în România transportul feroviar este mult mai sigur, în comparație cu cel rutier.

În aceste condiții, vă adresez rugămintea de a-mi răspunde punctual la următoarele întrebări:

1.           De ce trenul de noapte direct Botoșani-București și retur a fost scos din circulație?

2.           Care este cuantumul de cheltuieli pentru această rută din bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii?

3.           În cazul unui răspuns pozitiv, vă rog să specificați pentru ce dată sau perioadă concretă este estimată reluarea circulației pe timp de noapte a trenului București-Botoșani și retur?

Senatorul AUR a solicitat răspuns în scris și oral.

articolul original.

Botoșăneanul care a amenințat cu sabia o femeie, plasat sub control judiciar

28 September 2022 at 08:47

Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani continuă cercetările în acest dosar.

La data de 27 septembrie 2022, Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, pe numele unui bărbat de 45 de ani, din municipiul Botoșani, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de amenințare.

Din cercetări, a reieșit faptul că în data 14 august 2022, în timp ce se afla pe casa scărilor imobilului unde locuiește, bărbatul s-a poziționat în fața camerelor de supraveghere amplasate de către persoana vătămată, unde a efectuat gesturi de manipulare a unei săbii, pentru ai crea victimei o stare de temere.

 În cauză cercetările sunt continuate sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani.

articolul original.

Botoșănean rănit de un tânăr de 20 de ani, agresor în cătușe

28 September 2022 at 07:57

Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Botoșani.

La data de 27 septembrie 2022, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Săveni au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore pe numele unui tânăr de 20 de ani, din satul Iacobeni, comuna Dângeni.

Acesta este cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală.

Din cercetări, a reieșit faptul că la data de 25 septembrie 2022, în urma unui conflict spontan, a lovit cu un obiect contondent un bărbat de 33 de ani, din comuna Dângeni, provocându-i suferințe fizice.

articolul original.

Ce au DECIS magistrații în cazul tinerilor care au imobilizat victima și au tâlhărit-o în mijlocul drumului

28 September 2022 at 07:51

Cercetările sunt continuate sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani.

La data de 27 septembrie 2022, Parchetul de pe lângă Judecătoria a dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, pe numele a doi tineri de 18, respectiv 19 ani, din localitatea Bădiuți, orașul Ștefănești, cercetați sub aspectul comiterii infracțiunii de tâlhărie.

În urma probatoriului administrat, a reieșit faptul că, la data de 26 septembrie 2022 ,în timp ce se deplasa pe drumul național DN 24C,victima a fost imobilizată de cei doi tineri, care i-au sustras un ceas de mână și un telefon mobil.

 În cauză cercetările sunt continuate sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani.

articolul original.

Botoșăneanul care a violat o femeie în propria casă, ARESTAT preventiv

28 September 2022 at 07:44

Agresorul a pătruns în casă printr-o ușă uitată descuiată.

La data de 27 septembrie 2022, instanța de judecată și-a însușit propunerea organelor judiciare și a dispus măsura arestării preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, pe numele pe numele unui tânăr de 24 de ani, din comuna Copălău, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de viol și violarea de domiciliu

Din cercetări, a reieșit faptul că la data de 13 august 2022, tânărul a pătruns fără drept pe o ușă neasigurată în locuința persoanei vătămate, unde prin exercitarea de constrângeri fizice și verbale, a întreținut raport sexual cu aceasta, împotriva voinței sale.

Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Botoșani.

articolul original.
❌