ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 24 June 2022Botosaneanul

24 iunie la Botoșani: Să scrii până la lacrimi / Microbuz în zid / Doliu în familia unui medic / Angajări la pompieri

24 June 2022 at 18:44

Am început ziua cu povestea cărții care va fi lansată miercuri, 29 iunie, la ora 17:00, în sala Eminescu a Hotelului Rapsodia:

”Tragedia de la Huțani” – mărturii cutremurătoare - Prima carte despre cel mai mare accident din istoria României: Scriam și plângeam – VIDEO & FOTOGALERIE

Bineînțeles că nu poate trece o zi fără un eveniment rutier:


ACCIDENT rutier într-o intersecție, microbuz înfipt în zid - FOTO

Este doliu în familia unui medic botoșănean:


Durere fără margini: Drum lin printre îngeri, iubitul nostru Tati!

Să vezi ce bătaie va fi pe noi locuri de muncă în ”bugetărime”:


ISU Botoșani angajează 19 șoferi pentru autospeciale

Cam atât pentru azi.


Sâmbătă și duminică avem festival pe Pietonalul Unirii, lângă Muzeul Județean și tot duminică vom fi prezenți la Ziua Tricolorului.

Weekend liniștit!

articolul original.

Circulație dezastru la noi, la ieșirea din Târgu-Frumos spre Botoșani se toarnă deja asfalt – FOTOGALERIE

24 June 2022 at 18:15

Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, supervizorul investiției care se derulează pe DN 28 B, a anunțat vineri dimineață că la ieșirea din Târgu-Frumos spre Botoșani deja se asfaltează.

Lucrările de așternere a mixturilor asfaltice se efectuează în cadrul contractului ”Modernizare DN 28 B Târgu Frumos – Botoșani, km 0+000 – 76+758”, adică același aflat în desfășurare și la Botoșani.


Doar că, în ciuda faptului că inclusiv prefectul Sorin Cornilă a cerut constructorilor să urgenteze operațiunile și să toarne măcar un strat de asfalt și pe porțiunea Botoșani – Copălău, aceștia i-au transmis că probabil prin august vor acoperi tot acest traseu.


76,7 kilometri este lungimea drumului, împărțită în mod aproape egal între cele două localități.

articolul original.

Certat cu mai toată lumea... Iftime începe să dezvăluie motivele plecării lui Croitoru: Chiar din zona asociaților mei

24 June 2022 at 17:38

A doua zi după ce Marius Croitoru a semnat cu FC U Craiova 1948, patronul fostei sale formații a început să vorbească despre motivele pentru care tehnicianul nu și-a prelungit șederea la FC Botoșani și care au fost învăluite în mister.

”Dacă ai o reacție din partea unora, fotbaliști, secunzi, acționari, e și din cauza ta”

Atât antrenorul, cât și Valeriu Iftime au refuzat să facă publice motivele despărțirii, însă invitat la Pro Arena, omul cu banii de la roș-alb-albaștrii a făcut o serie de dezvăluiri.


A arătat că tehnicianul ajunsese să aibă o relație proastă cu mai toată lumea din jurul echipei, inclusiv cu acționarii grupului ”Elsaco”, practic proprietarul clubului.


”Au fost niște chestii interne. Erau două-trei condiții pe care eu l-am rugat să le accepte. El niciodată nu a simțit tensiune din partea mea, ci din partea multora din club, din zona spectatorilor, din zona presei, chiar din zona asociaților mei. Era o presiune grea. Faptul că avea o relație proastă cu presa a fost cea mai mare greșeală a lui. Dacă ai o reacție din partea unora, fotbaliști, secunzi, acționari, e și din cauza ta”,


Valeriu Iftime, proprietar FC Botoșani.


Pe de altă parte, omul de afaceri nu îi poartă resentimente. Sau cel puțin nu a dat o asemenea impresie.


”Marius a avut succes teribil la Botoșani, eu m-aș ruga enorm de mult să aibă în continuare. E un om inteligent, dar trebuie să-și măsoare relația asta cu cei din jurul lui”,


Valeriu Iftime, proprietar FC Botoșani.


Între cei doi a izbucnit un conflict spre sfârșitul lunii martie, când Marius Croitoru a blocat accesul presei și al publicului la un amical disputat pe Stadionul Municipal cu Poli Iași.


A fost momentul în care Valeriu Iftime a anunțat public că l-ar putea schimba pe tehnician.

S-au adunat cam multe


De-a lungul timpului, Marius Croitoru a făcut mai multe lucruri care nu au fost pe placul acționarilor de la „Elsaco”, de la implicarea directă în campania electorală pentru Primăria Botoșani în anul 2020, la injurii și semne obscene făcute în timpul unui meci când știa că este filmat și când de altfel a și spart un geam de la tribuna oficială.

În general, s-a considerat că un astfel de comportament nu poate face cinste brandului ”Elsaco”, o companie cu aproape 30 de ani de activitate.

Sergiu BĂLĂŞCĂU
articolul original.

Spectacolele de pe Pietonalul Unirii deschise cu oficialități: Botoșaniul trebuie să devină un oraș al festivalurilor – VIDEO & FOTOGALERIE

24 June 2022 at 13:40

Festivalul Diversității Multiculturale româno-ucrainean a fost deschis pe Pietonalul Unirii vineri, 24 iunie 2022, de la ora 16:00.

La deschiderea oficială au participat Doina Federovici, președintele CJ Botoșani, primarul Cosmin Andrei și Dănuț Huțu, directorul Direcției de Cultură Botoșani.

Evenimentul care se va desfășura timp de trei zile este organizat grație proiectului „Back to our common roots” – „Întoarcere la rădăcinile noastre comune”.

„Îi felicit pe colegii mei de la Management Proiecte că au dus la bun sfârșit acest proiect, felicit și partenerii noștri care în aceste vremuri grele sunt alături de noi până la capăt cu acest festival și vă doresc mult succes și să aveți parte de momente fericite”,

Cosmin Andrei, primar municipiul Botoșani.

ROOTS este un amplu proiect prin care au fost bifate mai multe obiective importante din municipiul Botoșani, unul dintre acestea fiind înființarea primului muzeu multimedia al diversității multiculturale într-unul din beciurile din Centrul Istoric.

În cadrul festivalului sunt organizate o sumedenie de activități concentrate pe etniile care trăiesc la Botoșani.

„Vă salut pe toți și pe fiecare în parte cu deosebit respect și iată cum și cât de frumos închidem această zi de sfântă sărbătoare pentru noi, românii. Am avut pe parcursul zilei de astăzi foarte multe activități legate de însemnătatea acestei minunate zilei și iată că în această după-amiază instituțiile noastre de cultură și-au dat mâna și realizăm această minunată acțiune”

Doina Federovici, președinte CJ Botoșani.

Proiectul transforntalier româno-ucrainean este implementat de Primăria municipiului Botoșani și Departamentul pentru Dezvoltare Economică, Ecologie și Eficiență Energetică din cadrul Primăriei Ivano Frankivsk, Direcția Județeană de Cultură și Centrul de Resurse pentru Dezvoltare Municipală și Regională.

„Vor fi trei zile de festival la Botoșani. Botoșaniul trebuie să devină un oraș al festivalurilor și al acțiunilor care să atragă turiști și oameni interesați să cunoască istoria noastră. Vă așteptăm astăzi, mâine și poimâine aici, pe Pietonalul Unirii, pentru că veți avea ce vedea, vizita și veți vedea lucruri foarte frumoase”

Dănuț Huțu, director Direcția de Cultură

Programul zilei de vineri:

18.00 – 18.10 Pietonalul Unirii- scenă Comunitatea Rușilor Lipoveni din Botoșani - "Scenetă"

18.10 – 18.40 Pietonalul Unirii- scenă Teatrul pentru Copii și Tineret Vasilache – "Peștișorul de Aur" – piesă de teatru

&

18.40-18.55 Primăria Municipiului Botoșani Parada costumelor tradiționale ale minorităților de la Botoșani

Flashmob

19.00 – 20.00 Pietonalul Unirii- scenă Teatrul Mihai Eminescu – "Cerere în căsătorie" – piesă de teatru

20.00-20.20 Pietonalul Unirii- scenă Teatru Antic- Trupa Katharsis Botoșani – piesă de teatru

20.20 -21.20 Pietonalul Unirii- scenă Spectacol de muzică și dansuri tradiționale ale minorităților

20.20-20.40 Comunitatea Rușilor Lipoveni din Botoșani

20.40-21.10 – Uniunea Armenilor din Botoșani -Ansamblul Vardavar

21.10-21.40 – Comunitatea greacă – Trupa de dans Katharsis

21.40- 22.10- Comunitatea romilor din Botoșani – Dansuri tradiționale, Formația Stradivarius – Doris Dascaliuc, Cozmiță Lascarache

Desigur, sa nu uitam, un oras cu tramvai!
articolul original.

ISU Botoșani angajează 19 șoferi pentru autospeciale

24 June 2022 at 13:05

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani organizează concurs pentru ocuparea a 19 posturi de conducător auto (autospeciale), prin încadrare directă. Se pot înscrie persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, împliniți anul acesta, care dețin permis de conducere categoriile B și C și au absolvit liceul cu diplomă de bacalaureat.

Toate actele necesare pentru constituirea dosarului de recrutare în vederea participării la concurs trebuie transmise la adresa de e-mail: [email protected] , exclusiv în format electronic (pdf), astfel:

-        cererile de înscriere, completate lizibil și semnate, alături de copii ale actului de identitate, permisului de conducere categoriile B și C, declaraţia de confirmare a cunoaşterii şi acceptării condiţiilor de recrutare și CV-ul, până la data de 04.07.2022, ora 15:00, inclusiv în zilele nelucrătoare;

-        dosarul de recrutare, cu toate documentele prevăzute în anunțul postat pe pagina www.isubotoșani.ro, până la data de 11.07.2022, ora 15:00.

Concursul constă în:

-        o probă practică ce are caracter eliminatoriu (testarea abilității de a conduce un autovehicul care necesită permis de conducere categoria C). Aceasta se va desfășura începând cu data de 26.07.2022. Locația, data, ora prezentării vor fi comunicate ulterior, în funcție de numărul candidaților, conform planificării;

-        test scris ce va fi susținut în data de 11.08.2022, din tematica şi bibliografia de concurs;

-        un interviu pe subiecte profesionale (doar în situaţia în care se impune departajarea candidaţilor).

Examinarea medicală și evaluarea psihologică efectuate de structurile de specialitate ale M.A.I. se vor realiza doar de către candidații declarați „Admis”.

Pentru detalii, accesați:

http://www.isubotosani.ro/doc/resurse%20umane/ANUNT%20concurs%20Cond%20Auto%20Incadrare%20directa_CA_2022.pdf

ISU Botoșani angajează aproape 20 de șoferi pentru autospecialeInspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani organizează concurs pentru ocuparea a 19 posturi de conducător auto (autospeciale), prin încadrare directă. Se pot înscrie persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani, împliniți anul acesta, care dețin permis de conducere categoriile B și C și au absolvit liceul cu diplomă de bacalaureat.Toate actele necesare pentru constituirea dosarului de recrutare în vederea participării la concurs trebuie transmise la adresa de e-mail: [email protected] , exclusiv în format electronic (pdf), astfel:- cererile de înscriere, completate lizibil și semnate, alături de copii ale actului de identitate, permisului de conducere categoriile B și C, declaraţia de confirmare a cunoaşterii şi acceptării condiţiilor de recrutare și CV-ul, până la data de 04.07.2022, ora 15:00, inclusiv în zilele nelucrătoare;- dosarul de recrutare, cu toate documentele prevăzute în anunțul postat pe pagina www.isubotoșani.ro, până la data de 11.07.2022, ora 15:00.Concursul constă în:- o probă practică ce are caracter eliminatoriu (testarea abilității de a conduce un autovehicul care necesită permis de conducere categoria C). Aceasta se va desfășura începând cu data de 26.07.2022. Locația, data, ora prezentării vor fi comunicate ulterior, în funcție de numărul candidaților, conform planificării;- test scris ce va fi susținut în data de 11.08.2022, din tematica şi bibliografia de concurs;- un interviu pe subiecte profesionale (doar în situaţia în care se impune departajarea candidaţilor).Examinarea medicală și evaluarea psihologică efectuate de structurile de specialitate ale M.A.I. se vor realiza doar de către candidații declarați „Admis”.Pentru detalii, accesați:
articolul original.

Președinte nou numit la Secția Civilă a Judecătoriei Botoșani

24 June 2022 at 12:43

Decizia a fost votată în unanimitate în cadrul ședinței Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Secția Civilă a Judecătoriei Botoșani are un nou președinte.

În cadrul ședinței CSM de săptămâna aceasta s-a hotărât în unanimitate:

„Delegarea doamnei judecător CRISTEA RAMONA în funcția de președinte al Secției civile a Judecătoriei Botoșani, începând cu data de 24.06.2022, până la ocuparea funcției, prin numire, în condiţiile legii, dar nu mai mult de 6 luni”

Se arată în decizia CSM

Reamintim că în luna mai judecătorul Ilie Bîcu și-a dat demisia din funcție.

articolul original.

STATISTICĂ oficială de la Inspectoratul Școlar: CÂT este procentul de promovabilitate la Evaluarea Națională

24 June 2022 at 12:21

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani (IȘJ)  a centralizat rezultatele Examenului de Evaluare Națională 2022.

Rata de participare a fost de 95% la Limba și literatura română și de 94,9% la Matematică. Promovabilitatea la nivelul județului Botoșani este de 75, 5% înainte de contestații raportat la media națională  de 82,3%.

În județul Botoșani sunt 5 absolvenți care au obținut media 10 (zece), rezultat care ne plasează pe locul 4 pe țară.

 La proba de Limba și  literatura română au obținut note peste sau egale cu 5 (cinci) 2917 candidați (81,80%), din 3566 prezenți, iar 16 candidați au fost notați cu 10 (zece), comparativ cu anul școlar 2020-2021 au obținut note peste sau egale cu 5 (cinci) 2418 candidați (79,43%), din 3044 prezenți și doar 2 candidați au fost notați cu 10 (zece).

La proba de Matematică, 2466 candidați (69,25%) au note peste sau egale cu 5 (cinci), din 3561 prezenți, iar 42 de candidați au obținut nota 10 (zece), comparativ cu anul școlar 2020-2021 când 1873 candidați (61,63%) au note peste sau egale cu 5 (cinci), din 3039 prezenți, iar 19 de candidați au obținut nota 10 (zece).

La simularea Examenului de Evaluare Națională rata de promovare generală la nivelul județului Botoșani a fost de 54,79%. La simulare  procentul de promovare la Limba și literatura română a fost  64,13% iar la Matematică a fost de 50,90%, și niciun elev nu a obținut nota maximă la nicio disciplină.

Măsurile remediale, activitățile intense de pregătire au fost în beneficiul elevilor, rata de promovare fiind mult mai mare la examenul de evaluare națională ( de la 54,79% la simulare, la 75,5% la examenul  din luna iunie 2022).

Astăzi, până la ora 12.00, candidații s-au  depus contestațiile. În total, la nivelul județului Botoșani s-au înregistrat 285 de contestații, dintre care 180 sunt la disciplina Limba și  literatura română și 105 sunt la disciplina Matematică.

Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 30 iunie 2022.

În conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD/GDPR), afișarea rezultatelor se efectuează prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului.

„Felicitări tuturor absolvenților, și alese mulțumiri tuturor colegilor implicați în organizarea și desfășurarea examenului de Evaluare Națională!”, a transmis inspectorul școlar general Bogdan Suruciuc. 

articolul original.

Ministerul Sănătății, PRECIZĂRI despre vibrionul de holeră descoperit la granița României

24 June 2022 at 11:51

Județele din zonele de frontieră cu Republica Moldova și Ucraina au fost atenționate pentru identificarea rapidă a oricărei suspiciuni de holeră.

Ministerul Sănătății a transmis vineri, 24 iunie, noi informații despre vibrionul holeric descoperit în Republica Moldova.

Autoritățile române spun că tulpina de holeră izolată nu face parte din categoria celor care provoacă boala la om.

Însă Ministerul Sănătății din România supraveghează în mod curent bolile diareice acute în sezonul estival, iar județele din zonele de frontieră cu Republica Moldova și Ucraina au fost atenționate pentru identificarea rapidă a oricărei suspiciuni privind posibila contaminare.

”Referitor la informațiile apărute în presă, legate de izolarea vibrionului holeric în ape de îmbăiere din Republica Moldova în zona râului Nistru, Ministerul Sănătății din România precizează următoarele:

- Din cauza cazurilor care apar sporadic, Republica Moldova monitorizează apele de îmbăiere neamenajate pentru prezența vibrionului holeric.

- Tulpina izolată nu face parte din categoria celor care provoacă boală la om.

- Holera este o infecție care se transmite pe cale fecal-orală. Consumul accidental de apă contaminată din zone de îmbăiere neamenajate poate duce la infecție în țările unde există o circulație a acestei bacterii.

- În România nu s-au mai înregistrat cazuri de holeră în ultimii 30 de ani.

- Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică, supraveghează în mod curent bolile diareice acute în sezonul estival, iar județele din zonele de frontieră cu Republica Moldova și Ucraina au fost atenționate pentru identificarea rapidă a oricărei suspiciuni de holeră”, a transmis Ministerul Sănătății.

DSP Botoșani, recomandări pentru populație

Direcția de Sănătate Publică Botoșani reacționează la informația privind depistarea în probe de apă a vibrionului holeric în localitatea Vadul lui Vodă din Republica Moldova.

Astfel, oficialii de la DSP Botoșani, prin Compartimentul Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile, recomandă populației:

-să consume apa de băut numai din surse controlate (autorizate)

-să respecte regulile de igienă privind spălarea mâinilor precum și a regulilor privind igiena alimentelor înainte de consum, utilizând apa din surse controlate

-să evite scăldatul în bălți/lacuri a căror apă este necontrolată

-să se adreseze medicului de familie sau unei unități sanitare în cazul apariției vărsăturilor, scaunelor diareice, deshidratării și să evite automedicația

articolul original.

Soluții comune la probleme comune: dezastre naturale și cauzate de om la granița româno-ucraineană – proiect finalizat cu succes de ISU Botoșani – GALERIE FOTO

24 June 2022 at 11:37

Obiectivul general al proiectului a fost cel de a îmbunătăți colaborarea transfrontalieră România-Ucraina, în domeniul prevenirii situațiilor de urgență.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Nicolae Iorga” al Județului Botoșani, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea implementării proiectului Soluții comune la probleme comune: dezastre naturale și cauzate de om la granița româno-ucraineană (cod proiect 2SOFT/4.2/160).

 Implementarea a fost realizată printr-un consorțiu format din 4 parteneri: Comuna Păltiniș, județul Botoșani; Comuna Hudești, județul Botoșani; Consiliul Local Mămăliga, districtul Cernăuți, Ucraina; și Inspectoratul pentru Situații de Urgență(ISU) ”Nicolae Iorga” al județului Botoșani, cu un buget total de 553.587,92 EUR, din care 494.829,4 EUR (aproximativ 2.438.271,86 RON / 16.152.785,38 UAH) finanțare nerambursabilă din partea Uniunii Europene. Finanțarea a fost asigurată prin Programul Operațional Comun România-Ucraina ENI-CBC 2014-2020 (mai multe informații despre program pot fi accesate la link-ul: http://www.ro-ua.ro-ua-md.net/ro/).

Principalele rezultate ale proiectului:

-             Achiziționarea de echipamente specializate dedicate prevenirii și intervenției în situații de urgență. În total au fost achiziționate peste 190 de echipamente specializate, printre care și 3 autospeciale complet echipate și dotate pentru asigurarea intervenției rapide în caz de necesitate, la nivelul comunelor Păltiniș și Hudești, jud. Botoșani – în România și comunei Mămăliga, Cernăuți – Ucraina;

-             Elaborarea unui plan comun de acțiune cu scopul de a îmbunătăți colaborarea în cazul unor situații de urgență ce afectează arii teritoriale mari - cum ar fi inundațiile sau incendiile de vegetație; acest plan conține informații legate de reglementările legislative specifice domeniului, precum și atribuțiile factorilor relevanți, iar informațiile sunt accesibile în română, engleză și ucraineană; forma finală a acestui document poate fi descărcat și de pe site-ul proiectului: cpcs-border-roua.net.

-             Extinderea sistemului de alarmare a populației în 4 din cele 6 sate componente ale comunei Mămăliga, regiunea Cernăuți, Ucraina. Deși acest sistem de alarmare inițial a avut ca scop atenționarea populației cu privire la pericole asociate dezastrelor naturale (in special inundații) acesta este binevenit în contextul actualului conflict existent pe teritoriul țării.

-             Modernizarea bazei de instrucție din Dorohoi, din subordinea Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Nicolae Iorga” al județului Botoșani, folosită pentru antrenarea personalului operativ. Principalele elemente vizate de proiect au fost terenul de sport și pista de alergare ce au fost modernizate și dotate corespunzător pentru asigurarea unor condiții optime de antrenament.

articolul original.

Ziua Iei sărbătorită de social-democrați la Prăjeni – GALERIE FOTO

24 June 2022 at 10:23

Ia face parte din costumul popular românesc din cele mai vechi timpuri, istoria dezvăluindu-ne că aceasta a făcut parte din vestimentația uneia dintre cele mai vechi civilizații din Europa, în perioada Culturii Cucuteni.

De câțiva ani, ia a fost readusă în centrul atenției, prin organizarea unor activități menite să evidențieze faptul că bluza cu altiță este astăzi nu doar un obiect vestimentar, ci o cultură în sine, un punct de legătură între istoria de demult și istoria modernă.

Un astfel de eveniment a fost organizat ieri la Prăjeni de social-democrații botoșăneni, care, la inițiativa Organizației de Femei, au participat la cea de-a cincea ediție a Șezătorilor Iei. În vatra satului, acolo unde obiceiurile dăinuiesc de când e lumea, social-democrații au fost primiți de primarul Gheorghiță-Mihăiță Iftodi cu pâine și sare, tradiție care simbolizează ospitalitatea, acceptarea reciprocă și pecetluirea unei legături durabile între gazde și oaspeți.

“Ia a unit și continuă să unească oameni. Cămașa cu altiță era confecționată la șezători, ca cea la care participăm noi astăzi. Dacă în anii anteriori, cu datorie față de frumosul neamului românesc, ne-am bucurat de specificul costumului tradițional din comunele Cordăreni, Curtești, Văculești și Vârfu Câmpului, iată că în acest an ne întâlnim cu locuitorii comunei Prăjeni și cu meșteri populari care asigură continuitatea acestui simbol al portului popular autentic. Mulțumiri alese domnului primar pentru că a sprijinit acest eveniment încărcat de naturalețe și emoție”, a subliniat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani

Pentru a promova importanța și frumusețea acestui reper identitar românesc, în anul 2013, ziua de 24 iunie a fost declarată neoficial Ziua Universală a Iei, iar anul acesta Parlamentul României a adoptat legea care oficializează această sărbătoare.

(Comunicat PSD Botoșani)

articolul original.

Inaugurare de stadion și o mulțime de festivaluri, jandarmii vor fi la datorie

24 June 2022 at 09:42

Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani va acționa pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică la manifestările sportive și cultural-artistice cu participare numeroasă.

Jandarmii, în cooperare cu polițiștii și pompierii botoșăneni, vor intensifica măsurile de prevenire a faptelor antisociale de natură penală și contravențională la spectacolul ”Nopți de Sânziene” în orașul Ștefănești, la Festivalul - Concurs Internațional de Muzică Populară ”Mugurelul” și Parada Portului Popular din municipiul Dorohoi, precum și la Festivalul Transfrontalier al Diversității Culturale desfășurat pe Pietonalul Unirii din municipiul Botoșani.

În această după-amiază, începând cu ora 15.30, jandarmii vor fi alături de participanții la inaugurarea Stadionului ”Andrei Dumitraș” din comuna Pomârla, unde este organizat meciul de fotbal demonstrativ dintre fostele glorii ale fotbalului românesc - Liga legendelor și Naționala primarilor.

De asemenea, efectivele de jandarmerie vor continua misiunile de menținere a ordinii publice în sistem integrat, în Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca, dar și misiunile specifice executate împreună cu reprezentanții Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani, în zona de competență a acestuia.

Pe lângă prevenirea faptelor de tulburare a ordinii și siguranței publice, efectivele de jandarmerie vor întreprinde demersurile necesare, împreună cu personalul celorlaltor structuri responsabile, pentru combaterea traficului și consumului de substanțe interzise pe timpul desfășurării manifestărilor publice, fapte de natură penală prevăzute de legislația antidrog.

”Recomandăm participanților să respecte măsurile stabilite de organizatori și indicațiile forțelor de ordine, să nu se implice în acțiuni ce ar putea conduce la tulburarea ordinii publice, iar în situații care impun intervenția forțelor de ordine, să solicite sprijin în mod direct sau prin apel la numărul unic de urgență 112”,

IJJ Botoșani

articolul original.

PROGRAMUL săptămânii la Happy Cinema, cinefilii așteptați la două premiere

24 June 2022 at 09:32

Începând de vineri, 24 iunie, filme pentru întreaga familie rulează la Happy Cinema Botoșani.

Iată programul:

CHICKENHARE AND THE HAMSTER OF DARKNESS, 2D, ANIMATIE, AVENTURI, COMEDIE, FAMILIE, ROMANTIC, DRAGOSTE

2D 90' AG

Vineri 13:10, 17:40

Sâmbata 13:10, 17:40

Duminica 13:10, 17:40

Luni 13:10, 15:20

Marti 13:10, 15:20

Miercuri 13:10, 15:20

Joi 13:10, 15:20

DREAMBUILDERS, 2D, ANIMATIE, AVENTURI, COMEDIE, DRAMA, FAMILIE, FANTASTIC

2D 80' AG

Vineri 14:00

Sâmbata 10:00

Duminica 10:00

Luni 14:00

Marti 14:00

Miercuri 14:00

Joi 14:00

ELVIS, 2D, BIOGRAFIC, DRAMA, MUZICAL

2D 150' AP12

Vineri 15:30, 17:20, 18:30, 20:30, 21:30

Sâmbata 12:30, 15:30, 17:20, 18:30, 20:30, 21:30

Duminica 12:30, 15:30, 17:20, 18:30, 20:30, 21:30

Luni 15:30, 17:20, 18:30, 20:30, 21:30

Marti 15:30, 17:20, 18:30, 20:30, 21:30

Miercuri 15:30, 17:20, 18:30, 20:30, 21:30

Joi 15:30, 17:20, 18:30, 20:30, 21:30

FIREHEART, 2D, ANIMATIE, AVENTURI, COMEDIE, FAMILIE

2D 90' AG

Vineri 13:30, 15:40

Sâmbata 11:30, 13:30, 15:40

Duminica 11:30, 13:40, 16:00

Luni 13:30, 15:40

Marti 13:30, 15:40

Miercuri 13:30, 15:40

Joi 13:30, 15:40

JURASSIC WORLD: DOMINION, 3D, ACTIUNE, AVENTURI, SF, THRILLER

3D 150' AP12

Vineri 16:00, 18:00, 19:00, 22:00

Sâmbata 18:00, 19:00, 22:00

Duminica 18:00, 19:30

Luni 16:20, 18:00

Marti 16:20, 18:00

Miercuri 16:20, 18:00, 19:30

Joi 16:20, 18:00, 19:30

LIGHTYEAR (DUB)3D, 3D, ANIMATIE, AVENTURI, FAMILIE, FANTASTIC, SF

3D 100' AG

Vineri 12:40, 15:00

Sâmbata 12:00, 14:40

Duminica 12:00, 14:40

Luni 12:40, 15:00

Marti 12:40, 15:00

Miercuri 12:40, 15:00

Joi 12:40, 15:00

MINIONII 2 (DUB)3D, 3D, ANIMATIE, AVENTURI, COMEDIE, FAMILIE

3D 90' AG

Sâmbata 11:00, 13:00, 15:00, 17:00

Duminica 11:00, 13:00, 15:00, 17:00

SONIC THE HEDGEHOG 2 (DUB), 2D, ACTIUNE, AVENTURI, COMEDIE, FAMILIE, SF

2D 110' AG

Vineri 13:00

Sâmbata 10:30

Duminica 10:30

Luni 13:00

Marti 13:00

Miercuri 13:00

Joi 13:00

THE BLACK PHONE, 2D, HORROR

2D 100' N15

Vineri 15:20, 20:00, 21:00, 22:10

Sâmbata 15:20, 20:00, 21:00, 22:10

Duminica 15:20, 20:00, 21:00

Luni 17:30, 20:00, 21:00

Marti 17:30, 20:00, 21:00

Miercuri 17:30, 20:00, 21:00

Joi 17:30, 20:00, 21:00

TOP GUN: MAVERICK, 2D, ACTIUNE, DRAMA

2D 130' AP12

Luni 19:30

Marti 19:30

articolul original.

Comandor băgat în Penitenciarul Botoșani după ce a trucat un concurs

24 June 2022 at 06:14

Dosarul în care trei militari au fost trimiși în judecată de către procurorii de la DNA, după ce au trucat un concurs de promovare în cadrul instituției, a ajuns la final.

Cei trei militari sunt suceveanul Cătălin Ungureanu, comandor, fost adjunct al Inspectoratului de Aviație al Ministerului de Interne, Nicolae Lupescu, fost comandant al Detașamentului Aeromedical, și pilotul comandor Radu Tudor.

Judecătorii militari de la Curtea Militară de Apel au dispus ca sentința de trei ani de închisoare aplicată comandorului Nicolae Lupescu, de către Tribunalul Militar București, să fie suspendată, după ce la procesul de fond, ofițerul a fost condamnat cu executare.

De asemenea, magistrații militari au hotărât ca pedeapsa de trei ani și șase luni primită de comandorul Cătălin Ungureanu să fie executată în regim de detenție, în timp ce pilotul comandor Radu Tudor a fost achitat, potrivit stirisuceava.net.

În rechizitoriul întocmit de către procurorii militari din cadrul DNA se arată că în perioada 12 septembrie 2019 – 28 octombrie 2019 a fost organizat un concurs pentru ocuparea funcției de comandant al Detașamentului Aeromedical și comandant al Punctului de Operare Aeromedical București din cadrul Inspectoratului General de Aviație.

În acest context comandorul Cătălin Ungureanu, președinte al comisiei de concurs, i-ar fi transmis subiectele de examen inculpatului Lupescu Nicolae-Lucian, în preziua concursului, pentru a-i asigura promovarea.

Miercuri, comandorul Cătălin Ungureanu a fost ridicat de polițiștii suceveni și escortat la Penitenciarul Botoșani, acolo unde va executa pedeapsa de trei ani și șase luni de închisoare.

articolul original.

Peste 200 de ucraineni au intrat în Botoșani în ultimele 24 de ore – SITUAȚIA de la frontieră

24 June 2022 at 05:40

Ucrainenii continuă să își părăsească țara din cauza războiului.

În această dimineață, la ora 8.00, erau cazați în spatiile de cazare temporară puse la dispoziție de către autoritățile din Botoșani, 17 cetățeni.

Angajații Ministerului Afacerilor Interne, pompieri, polițiști de frontieră, jandarmi, polițiști, lucrători vamali, medici veterinari, reprezentanți ai Instituției Prefectului, Direcției de Sănătate Publică și Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor sunt la datorie 24/7 și lucrează în sistem integrat alături de autoritățile locale, societatea civilă și mediul privat din județul Botoșani pentru a veni în sprijinul tuturor persoanelor care sosesc din zona de conflict și au nevoie de ajutor.

             

Cetățenii ucraineni care intră în România prin Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca beneficiază de apă, alimente, asistență medicală și pot obține informații legate de problemele cu care se confruntă.        

         

În ultimele 24 ore, prin Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca au intrat în țară 215 persoane și 54 vehicule.

     

Astăzi și mâine, centrul de sprijin pentru cetățenii ucraineni de la Crucea Roșie va fi închis.

     

Săptămâna viitoare se revine la programul normal, de luni până sâmbătă, între orele 12.00 – 15.00.

     

Societatea Naţională Crucea Roșie oferă sprijin financiar persoanelor care fug de conflictul din Ucraina și care locuiesc în România. Mai multe informații despre programul financiar și despre cum se pot înregistra, pot afla de pe paginile de internet ukrainefinancialassistance.ifrc.org  sau crucearosie.ro.

     

Toate instituțiile implicate în gestionarea acestei situații sunt în legătură permanentă și desfășoară activități în mod integrat pentru ca persoanele care se refugiază din fața războiului să treacă mai ușor prin aceste momente. Situația este în dinamică, datele cu privire la locurile de cazare modificându-se continuu.

       

La nivelul județului Botoșani există un centru integrat dedicat sprijinirii refugiaților din Ucraina care funcționează 24/7. La Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI) pot fi obținute informații legate de cazarea refugiaților, dar și despre modul în care pot fi făcute donații.

     

Totodată, de la nivelul acestui centru se pot obține și alte informații utile cetățenilor ucraineni care se află pe raza județului Botoșani precum: unde se pot adresa în caz de probleme medicale sau în cazul în care au nevoie de ajutorul unor instituții, ce reguli trebuie respectate la locurile de cazare sau în taberele pentru refugiați.

articolul original.

ACCIDENT rutier într-o intersecție, microbuz înfipt în zid - FOTO

24 June 2022 at 05:00

Un accident rutier s-a produs în această dimineață în municipiul Botoșani.

Evenimentul rutier a avut loc în intersecția dintre Calea Națională și strada Octav Onicescu, din municipiul Botoșani.

Șoferul unui microbuz, care circula la Calea Națională, către centrul municipiului, a intrat în peretele unei societăți comerciale. Potrivit martorilor, microbuzul s-ar fi ciocnit de o altă mașină aflată în trafic, apoi a urcat pe trotuar și s-a oprit în peretele magazinului. Din fericire, niciunul dintre șoferi nu a fost rănit.

La fața locului au ajuns echipajele Poliției, urmând să se stabilească cu exactitate condițiile în care s-a produs accidentul rutier.

(Foto: Facebook / Radar Botoșani Oficial)

articolul original.

Accident cu doi răniți pe drumul Botoșani - Suceava

24 June 2022 at 04:37

Două persoane au ajuns la spital pentru îngrijiri de specialitate.

Accidentul s-a produs în cursul zilei de joi, fiind două autoturisme implicate.

În urma evenimentului care a avut loc pe raza localității Dumbrăveni, două persoane (un bărbat și o femeie) au fost transportate la spital pentru îngrijiri medicale.

Au intervenit la fața locului pompierii militari ai Detașamentului Suceava cu o autospecială pentru descarcerare cu sprijinul a două echipaje SAJ.

articolul original.

Lovitură de teatru cu un botoşănean: S-a reinstalat ca arhitect-șef al orașului, din arest ajunge iar la butoane

24 June 2022 at 03:52

Iar primul lucru pe care l-a făcut a fost să își ia concediu o lună, delegându-și semnătura către fosta arhitectă-șefă.

Lovitură de teatru. Botoșăneanul Alexandru Mustiață a redevenit, pentru a treia oară, arhitectul-șef al Iașului. Acestuia i-a încetat, în urmă cu câteva zile, detașarea la Primăria Miroslava. Dan Niță, primarul comunei, a confirmat informația și a spus că încetarea s-a produs ca urmare a dorinței arhitectului.

Continuarea carierei lui Mustiață la vârful Primăriei pare un scenariu absurd: în trecut a intrat în conflict cu primarul Mihai Chirica, iar în 2021, și-a petrecut o noapte în arest, fiind reținut de DIICOT în dosarul „Sărărie 202”.

În prima zi și-a luat concediu o lună

 

Acum câteva zile, Alexandru Mustiață a renunțat la funcția de arhitect-șef al comunei Miroslava pe care o ocupa, prin detașare, din aprilie 2021.

„La solicitarea lui i-am încetat. Eu nu pot să stau în calea omului”, a declarat Dan Niță, primarul din Miroslava.

Acesta a adăugat că a colaborat bine cu Mustiață.

Arhitectul s-a prezentat deja la Primăria Iași unde a fost repus în funcția de șef. Însă, imediat a făcut cerere și a intrat în concediu până la mijlocul lunii iulie.

Contactat de Reporter de Iași, Alexandru Mustiață nu a răspuns apelurilor telefonice. Cariera sa profesională ca arhitect-șef al Iașului atârnă de-un fir de păr. Acesta este inculpat într-un dosar penal instrumentat de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Iași.

„O eventuală trimitere în judecată echivalează cu pierderea statutului de arhitect-șef”, a explicat un jurist.

Mustiață are calitatea de inculpat în dosarul „Sărărie 202”, el fiind chiar reținut de procurorii DIICOT, pentru o noapte, în primăvara anului trecut. Continuarea pe reporteris.ro...

articolul original.
Before yesterdayBotosaneanul

SUMARUL ZILEI: Primăria fără primar și viceprimar / A mai murit un dascăl / Copii de 10 la evaluarea națională / Guvernul scade cu... 50 de bani prețul la carburanți

23 June 2022 at 17:52

Joi, 23 iunie 2022.

La primele ore ale dimineții am relatat despre situația inedită în care se află locuitorii comunei Blândești:

UNICAT: Primăria din Botoșani care a rămas fără primar și viceprimar! NIMENI nu mai semnează acte, nu se mai pot oficia căsătorii

O nouă veste tristă din sistemul educațional:

DOLIU în Educația botoșăneană: Devotamentul, profesionalismul, blândețea și bunătatea oferite până la sacrificiu

S-au afișat rezultatele la evaluarea națională:

Evaluare Națională 2022 în Botoșani: S-au afișat REZULTATELE

Prima carte despre cel mai grav accident rutier din istoria României:

ACUM: Povestea din spatele singurei cărți scrise despre accidentul de la Huțani, dezvăluită la Botoșăneanul TV – VIDEO

Iar Guvernul vine cu o compensație infimă la prețul carburanților:

Prețul carburanților va fi COMPENSAT: Reducerea se aplică direct la pompă

Mâine începe Festivalul Diversității Culturale pe Pietonalul Unirii, au ajuns la Botoșani oaspeți din Ucraina. Nu uitați să ne citiți zilnic pentru că depunem toate eforturile pentru a vă transmite informațiile cu adevărat importante despre ceea ce se întâmplă la Botoșani.

Noapte liniștită!

Toate institutiile publice ar functiona mult mai bine fara acesti escroci politici. La toate instituțiile sunt numiți niste șarlatani pe linie politica, fara pregatire care se dau cunoscatori. Niste paraziti
articolul original.

Pompieri botoșăneni pe podium la un concurs național în domeniul situațiilor de urgență – FOTOGALERIE

23 June 2022 at 17:33

Plutonier adjutant Paul Dohotaru și plutonier Robert Șerban sunt doi dintre colegii cu care pompierii botoșănenii se mândresc.

Au urcat pe podium la cea mai dificilă competiție organizată la nivel național, #Cel mai_puternic_pompier, ediția 2022.

Paul și Serban au obținut locul al III-lea la categoria lor de vârstă, respectiv peste 40 de ani și 20-30 de ani.

În ultimele două zile, la Brașov, 86 dintre cei mai puternici pompieri din 26 de județe s-au luptat pentru un loc pe podium.

Aceștia şi-au demonstrat abilitățile în mânuirea accesoriilor, ridicarea greutăților și parcurgerea unor trasee cu un grad ridicat de dificultate, cu și fără aparat de respirat.

Concursul a urmărit creșterea capacităților motrice ale pompierilor și armonizarea lucrului în echipă, prin parcurgerea unor circuite, individuale sau de echipă, care dezvoltă deprinderile necesare  unor tehnici sau manevre specifice.

articolul original.
❌