ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023Botosaneanul

Două spectacole la Teatrul ”Mihai Eminescu”, ambele la Cinema Unirea – GALERIE FOTO

1 February 2023 at 08:09

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani vă invită, în acest sfârșit de săptămână, la spectacolele „Iona”, de Marin Sorescu, și „Lockdown” (o poveste în carantină), după o idee de Dennis Kelly.

Sâmbătă, 4 februarie, de la ora 19.00, publicul este așteptat la Cinematograful „Unirea”, la spectacolul „Iona”, de Marin Sorescu. Regia artistică este semnată de Bianca Laiu, scenografia Mihai Pastramagiu, iar coregrafia îi aparține Victoriei Bucun. Din distribuție fac parte actorii Alexandru Dobynciuc și Petruț Butuman.

Spectacolul „Iona” este o coproducție Teatrul „Mihai Eminescu” și Facultatea de Teatru (Regie) a Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca și este realizat cu sprijinul  Fundației Marin Sorescu.

Iona este o stare de spirit. Iona este oricare din noi. Într-o lume în care există societate democratică și prea puțină libertate de exprimare, o lume cu spațiu virtual din ce în ce mai mare fără cenzuri și o libertate ireală, revolta își face loc prin mintea omului. Iona este un om revoltat, acesta este focul care îl îndeamnă să ajungă în punctul de a începe o căutare.

Bianca Laiu, tânăra regizoare, născută la Piatra Neamț, a mărturisit: „Am nevoie să-l salvez pe Iona pentru că el nu a greșit, deși negreșeala lui înseamnă că el e sugrumat de frici și piedici care l-au oprit din a greși. Furia unui om vine dintr-o neputință. Orice acțiune indiferent de rezultat, este o reușită, este un contact cu viața”.

Duminică, 5 februarie 2022 de la ora 19.00, la Cinematograful „Unirea” este programat spectacolul „Lockdown (o poveste în carantină)”, după o idee de Dennis Kelly, în regia lui Vlad Cepoi. Scenografia este semnată de Mihai Pastramagiu și din distribuție fac parte Andreea Moțcu, Bogdan Horga și Matei Horga.

Aceasta este povestea unei familii, ca multe altele, care, în ciuda diferențelor, a găsit o modalitate de a supraviețui  împreună. Este povestea hilară și sfâșietoare a unui cuplu în care partenerii se urăsc unul pe celălalt, dar care au găsit cumva o modalitate de a exista împreună. De dragul copilului, ei evită să-și vorbească, să se gândească la ei sau chiar să fie în aceeași cameră. După ani de relație în care au dezvoltat o artă a ignorării, vine pandemia și totul se schimbă, sunt forțați să se reevalueze pe ei înșiși și relația lor prin realitatea carantinei.

Pret bilet - 36 lei; 18 lei – elevi, studenți, pensionari.

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

Oferte depuse pentru modernizarea drumurilor județene - FOTO

1 February 2023 at 08:02

În cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, consiliile județene au primit, fiecare, câte 140 de milioane de lei, echivalentul a peste 28 de milioane de euro.

Proiectele de investiții în infrastructură rutieră demarate de către Consiliul Județean Botoșani au atras atenția antreprenorilor atât din județ, cât și din țară.

În cadrul licitațiilor organizate de către Direcția Județeană de Drumuri și Poduri Botoșani pentru modernizarea DJ293A (Viișoara - Coțușca) și DJ291K (Lozna - Călinești - DN29C - Talpa) – pentru care președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, și ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila Cseke, au semnat, joi, 26 ianuarie 2023, contractele de finanțare prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” – au fost depuse câte cinci oferte din partea unor firme sau asocieri de firme. 

„Am promis că eficientizăm modul de lucru și asta am făcut. În acest moment, avem în derulare procedura de evaluare a ofertelor și sperăm ca în această primăvară să avem un câștigător pentru ca lucrările pe cele două sectoare de drum să demareze cât mai repede. Pentru cele două drumuri avem finanțarea asigurată prin Programul Național de Investiții «Anghel Saligny» 10 milioane de euro, iar Consiliul Județean Botoșani va asigura o cofinanțare de aproximativ 300.000 de euro”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

În urma clarificărilor solicitate de către antreprenori, termenul de depunere a ofertelor pentru DJ294A, Avrămeni – Panaitoaia – Dimitrie Cantemir – DN24C, a fost prelungit până pe 6 februarie. „Suntem convinși că vom avea și aici ofertanți. Vrem să încheiem și aici procedura de achiziții cât mai repede ca să putem începe execuția lucrărilor”, a declarat, la rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean Dorin Birta.

La Ministerul Dezvoltării mai sunt în evaluare alte trei proiecte depuse de Consiliul Județean Botoșani pentru finanțare prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”:

– DJ294A, Avrămeni – Panaitoaia – Dimitrie Cantemir – DN24C (7,8 km);

– DJ294B, Dobârceni – Murguța – Ștefănești (10,6 km);

– DJ291D, Oroftiana; Baranca – Bajura (10 km).

„Sperăm ca procedurile de evaluare să se finalizeze cât mai repede și să semnăm contractele de finanțare. Prin Programul Național de Investiții «Anghel Saligny» se vor moderniza 40 de kilometri de drumuri județene care, în acest moment, sunt de piatră. Obiectivul nostru este să aducem infrastructura rutieră la standardele actuale și să creăm premisele de dezvoltare economică a județului”, a conchis Doina Federovici.

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

Profesorii PROTESTEAZĂ astăzi în fața Guvernului din cauza salariilor mici

1 February 2023 at 07:52

Federaţiile din Educaţiei pichetează, astăzi, sediul Guvernului, cerând salarii decente, mai ales pentru personalul nedidactic. ”Din cauza salariilor foarte mici din sistemul educaţional ne confruntăm cu o lipsă acută de cadre didactice calificate”.

În ceea ce priveşte salariile personalului didactic, sindicaliştii afirmă că nu reflectă importanţa socială a muncii depuse. La protest sunt aşteptate peste 1.000 de persoane.

”Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală ”Alma Mater“, în numele celor peste 350.000 de salariaţi din învăţământ ale căror drepturi şi interese le reprezintă, vor organiza miercuri, 1 februarie 2023, începând cu ora 12.00, pichetarea sediului Guvernului. La protest participă aproximativ 1000 de membri de sindicat”, au anunţat federaţiile sindicale, informează News.ro.

Potrivit acestora, acţiunea urmăreşte să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă, în primul rând, personalul nedidactic, dar şi personalul didactic, probleme generate de salarizarea nemotivantă.

”Nu trebuie uitat că personalul nedidactic este singura categorie de bugetari care, nici în anul 2023, nu a atins nivelul salariilor de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022. Salariile de bază ale personalului nedidactic se situează între 1800-2300 de lei, iar creşterea inflaţiei (16.4% în luna decembrie 2022), concomitent cu creşterea preţurilor la produsele de bază şi la utilităţi au condus la creşterea gradului de sărăcire”, au mai transmis sindicaliştii.

Potrivit acestora, salarizarea personalului  didactic ”nu reflectă importanţa socială a muncii depuse de cadrele didactice”.

”Atragem atenţia asupra unei situaţii îngrijorătoare: din cauza salariilor foarte mici din sistemul educaţional ne confruntăm cu o lipsă acută de cadre didactice calificate – foarte puţini tineri aleg să profeseze în sistemul de învăţământ, iar cei aflaţi la sfârşit de carieră aleg să se pensioneze.  Totodată, în ultimii ani s-a ajuns la o situaţie revoltătoare: se constată o creştere alarmantă a numărului de cadre didactice necalificate din unităţile de învăţământ, în loc ca numărul acestora să scadă anual”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia atrag atenţia că personalul didactic şi nedidactic nu beneficiază de sporurile pentru condiţiile de muncă.

”Mai mult, deşi sunt numeroase situaţii când se prestează muncă suplimentară, din cauza lipsei de personal, salariaţii nu sunt remuneraţi pentru munca suplimentară depusă, deşi acordarea timpului liber corespunzător este imposibilă. În acest context, federaţiile sindicale reprezentative din învăţământul preuniversitar şi superior, consideră că, în perioada imediat următoare, Guvernul României trebuie să adopte un act normativ prin care personalului nedidactic să  i se acorde salariile de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022, concomitent cu acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă pentru toate categoriile de salariaţi din învăţământ”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia cer şi adoptarea unui act normativ care să repoziţioneze salariaţii din învăţământ în ierarhia funcţiilor bugetare, astfel încât funcţiile didactice să nu se mai regăsească în pătrimea inferioară, ci, să fie poziţionate în raport cu nivelul de calificare profesională şi importanţa pentru societate a activităţii de educare a tinerelor generaţii.

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

Se schimbă formula de calcul a pensiilor, ministrul Budăi: Ce pot să spun sigur este că…

1 February 2023 at 07:29

Ministrul Muncii a venit cu precizări în ceea ce privește reforma pensiilor, mai exact despre noua formulă de calcul a acestora.

Marius Budăi a precizat că pensiile celor aproape 4,8 milioane de pensionari vor fi recalculate după o lege veche, mai exact Legea 127.

Oficialul susține că reforma ar trebui să fie gata până pe 31 martie 2023. Mai exact, este vorba despre legea adoptată în timpul guvernării PSD-Dragnea – nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii.

De asemenea, el a precizat că demersurile pentru recalculare nu au fost făcute încă de la început pe acest act normativ.

„Noi am avut o lege – Legea 127 – pe care nici acum nu înţeleg de ce unii au preferat să o pună aşa, între paranteze, pentru că nu numai noi, PSD, dar mulți specialiști, în special din casele teritoriale de pensii, au spus că este o lege bună. Suntem în această situație din momentul în care PSD a intrat la guvernare în noiembrie 2021, chiar în programul de guvernare, a spus că analiza a plecat de la această decizie. Ce pot să spun sigur este că atunci când o să avem analiza terminată, făcută și pe final cu Banca Mondială și cu Comisia Europeană, o să spun, pentru că am auzit tot felul de ipoteze lansate de oameni care n-au nicio legătură cu sistemul de pensii. Sub nicio formă pensiile nu vor scădea, din contră, vom începe cu rezolvarea inechităților din sistem care bineînțeles că va avea nevoie de un impact bugetar consistent și vom vedea în ce perioadă își poate permite România să suporte acest impact, însă principală este rezolvarea inechităților din sistem”, a susținut Marius Budăi la Antena 3 CNN.

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

Milionarul din Botoșani a dezvăluit drama care i-a marcat viața: Bunica mea a murit de cancer / A fost prea târziu pentru a o salva

1 February 2023 at 06:59

Fostul concurent de la Survivor România 2023 a suferit o mare pierdere, pe vremea când avea doar 14 ani.

Potrivit spuselor botoșăneanului Sebastian Dobrincu, bunica sa a murit de cancer, „din lipsa resurselor medicale ale spitalului”. De atunci, și-a propus să ajute la modernizarea, renovarea și echiparea spitalele din România. Astfel, în asta urma să investească premiul, în cazul în care câștiga competiția de la Pro TV.

Din păcate, Sebastian Dobrincu s-a accidentat la Survivor, astfel că a fost nevoit să părăsească prea devreme competiția.

„Bunica mea a murit de cancer. Aveam 14 ani”

 

Într-un interviu pentru Viva!, Sebastian a vorbit despre întâmplarea care i-a marcat viața. La ultima sa intervenție din Republica Dominicană, tânărul antreprenor a mărturisit că acolo a găsit spitale mai bine echipate decât multe dintre spitalele de stat din România și a făcut apel la cei care pot să ajute…

”Sincer, am aflat că există și un premiu în bani după ce am acceptat propunerea. Nu am stat pe gânduri și am ales pe loc că, dacă voi reuși să câștig competiția, voi dubla premiul de 100.000 de euro și îl voi dona către o cauză foarte personală – Spitale publice din bani privați – alături de Fundația Metropolis, pentru a moderniza, renova și echipa spitalele din România”, a spus Sebastian.

Cu acest prilej, Sebastian Dobrincu a povestit și despre bunica sa, căreia i-a promis că va munci și va reușit astfel să o trateze într-un spital din străinătate. Din păcate, totul avea să fie prea târziu...

”Nu sunt fanul poveștilor lacrimogene, așa că vizavi de motivația mea pot spune doar că bunica mea a murit de cancer la Spitalul Fundeni, din lipsa resurselor medicale ale spitalului. Aveam 14 ani și, fix înainte de a muri, îi promisesem că voi munci și voi avea bani să o duc la un spital din afara țării, unde să poată fi tratată. Am reușit într-un final să îmi permit financiar, însă prea târziu pentru a o salva. Moartea bunicii mele mă motivează să ajut cum pot la salvarea acestor oameni lipsiți de ajutor”, a mărturisit Sebastian Dobrincu.

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

100 de medici fac scut în jurul doctoriței de la Oncologie: Au fost gesturi mici de recunoștință, nu șpagă! / CE au răspuns judecătorii

1 February 2023 at 04:27

96 de medici care lucrează la Spitalul Județean de Urgență Suceava au semnat un memoriu de susținere a medicului acuzat că a primit mită de la 62 de pacienți.

În documentul transmis Curții de Apel Suceava, aceștia arată că primirea de daruri de la pacienți nu reprezintă luare de mită atunci doctorul nu condiționează actul medical. O astfel de percepție, ilegală, nu doar imorală, a dus la perpetuarea cutumei plicului în sistemul medical, au răspuns judecătorii.

Informația apare în motivarea hotărârii, comunicată marți, la solicitarea Libertatea, de către Curtea de Apel Suceava. Memoriul a fost înaintat de avocații doctoriței instanței de apel chiar înainte de judecarea contestației, programată pe 26 ianuarie.

Anca Dumitrovici Ababneh fusese arestată de Tribunalul Suceava pentru luare de mită în formă continuată pe 20 ianuarie. 

„Eventualele daruri din partea pacienţilor, dacă într-adevăr acestea există, ar putea reprezenta doar un mic gest de recunoştinţă din partea acestora, luând în considerare efortul şi seriozitatea depuse în salvarea vieţilor lor. Nu credem că poate fi vorba de luare de mită sau primire de foloase necuvenite”, se arată în memoriul semnat de cei 96 de medici.

Judecători: Opinia medicilor din apel este contrară legii

Argumentul medicilor de la Suceava a fost criticat de cei doi judecători de drepturi și libertăți ai Curții de Apel Suceava, care au judecat contestația. Magistrații au subliniat că medicii din sistemul de sănătate public sunt retribuiți lunar cu un salariu asigurat de la bugetul de stat, astfel încât nu trebuie recompensați suplimentar de pacient.

Mai mult, instanța a subliniat că faţă de alte categorii de funcţionari publici, medicul din sistemul de sănătate public poate obţine venituri suplimentare din derularea unor activităţi profesionale şi în sistemul de sănătate privat.

„O astfel de opinie este contrară legii penale, aşa cum s-a arătat în considerentele prezentei încheieri, astfel încât orice pacient care oferă bani sau cadouri medicilor din sistemul medical de stat, în legătură cu asistenţa medicală primită, se expun pe ei înşişi răspunderii penale pentru infracţiunea de dare de mită. În mod similar, medicii din sistemul public de stat care primesc de la pacienţi bani sau cadouri, ca o recompensă pentru asistenţa medicală acordată pacienţilor, se expun răspunderii penale pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită”, a argumentat instanța de apel.

Șpagă dublă de la un pacient cu două forme de cancer, refuzuri formale, spun anchetatorii Potrivit datelor din dosar, Anca Dumitrovici Ababneh avea venituri lunare de aproximativ 5.000 de euro.

În ziua perchezițiilor, în biroul șefei Secției Oncologie, procurorii au găsit 2.150 de lei şi 100 de euro.

Inițiatorul memoriului: „Nu ne dăm cu părerea cu privire la faptele judecate”

 

Cel care a inițiat scrisoarea de susținere a medicului Anca Dumitrovici Ababneh este chirurgul plastician Mircea Dinu Bordiniuc. Contactat de Libertatea, acesta și-a explicat inițiativa.

„Memoriul nostru a avut doar rolul de a susține că, din câte știm noi, colegii săi, doamna doctor s-a ocupat profesionist de pacienții săi și nu a pretins nimic în schimbul activității sale. Nu ne dăm cu părerea cu privire la faptele judecate, luarea de mită este o infracțiune și considerăm că medicii nu trebuie să condiționeze în niciun fel actul medical. Demersul nostru a fost doar o susținere profesională și am dorit ca doamna doctor să fie lăsată să fie judecată la domiciliu, ceea ce s-a și întâmplat, din fericire”, a declarat medicul Bordiniuc. 

Acesta a completat, afirmând că în memoriu au spus doar că „nu credem că doamna doctor a solicitat ceva de la pacienții săi”.

„Eu unul nu primesc atenții, nu pot însă vorbi în numele altor persoane”, a conchis doctorul Bordiniuc.

Medicii care își desfășoară activitatea în spitalele de stat sunt funcționari publici.

Potrivit Statutului funcţionarilor publici, reglementat prin Legea nr. 188/1999, „funcționarilor publici le este interzis să solicite sau să accepte, direct sau indirect, pentru ei sau pentru alţii, în considerarea funcţiei lor publice, daruri sau alte avantaje”.

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

Veste pentru mii de oameni: Ar putea primi mai mulți bani în fiecare lună, CINE sunt beneficiarii

1 February 2023 at 04:12

Marți, 31 ianuarie, Parlamentul și-a reluat activitatea, pe agenda deputaților și senatorilor aflându-se o lungă listă de prevederi legislative care ar putea în curând să devină legi.

Printre propunerile legislative se numără și  dublarea alocațiilor pentru susținerea familiei cât și cele pentru familiile monoparentale.

Această propunere legislativă a fost deja adoptată tacit de către Senat, iar acum urmează să primească votul decisiv la Camera Deputaților.

Propunerea stabilește dublarea acestui ajutor financiar de care beneficiază familiile cu venituri reduse care au în îngrijire unul sau mai mulți copii.

Proiectul mai stabilește și majorarea pragurilor veniturilor unei familii de la care este acordată alocația pentru susținerea familiei.

Sumele pe care aceste familii le vor primi

Familiile cu un venit net mediu lunar pe membru de familie de până la 0,8 ISR (indicatorul social de referință), adică 420,4 lei (față de 210,2 lei/ 0,4 ISR, ca acum), vor primi următoarele valori majorate ale alocației:

-0,3280 ISR/ 172,36 lei pentru familia cu un copil – față de 0,1640 ISR/ 86,18 lei;

-0,6560 ISR/ 344,73 lei pentru familia cu doi copii – față de 0,3280 ISR/ 172,36 lei;

-0,9840 ISR/ 517,1 lei pentru familia cu trei copii – față de 0,4920 ISR/ 258,55 lei;

-1,3120 ISR/ 689,46 lei pentru familia cu patru copii şi mai mulţi – față de 0,6560 ISR/ 344,73 lei.

De acest tip de alocație vor beneficia și familiile cu un venit net mediu lunar pe membru de familie între 0,8 ISR și 1,6 ISR, adică între 420,4 și 840,8 lei (față de 0,40 ISR/ 210,2 lei și 1,06 ISR/ 557 lei), astfel:

-0,3 ISR/ 157,65 lei pentru familia cu un copil – față de 0,15 ISR/ 78,83 lei;

-0,6 ISR/ 315,3 lei pentru familia cu un copii – față de 0,3 ISR/ 157,65 lei;

-0,9 ISR/ 472,95 lei pentru familia cu doi copii – față de 0,45 ISR/ 236,48 lei;

-1,2 ISR/ 630,6 lei pentru familia cu patru copii şi mai mulţi – față de 0,6 ISR/ 315,3 lei.

Alocațiile pentru familiile monoparentale

 

Pe de altă parte, și persoanele singure (necăsătorite, văduve, divorțate etc.) cu un venit net mediu lunar pe de până la 0,80 ISR, adică 420,4 lei (față de 0,4 ISR/ 210,2 lei, ca acum), vor putea primi o alocație de:

-0,428 ISR/ 224,91 lei pentru familia cu un copil – față de 0,214 ISR/ 112,46 lei;

-0,856 ISR/ 449,83 lei pentru familia cu doi copii – față de 0,428 ISR/ 224,91 lei;

-1,284 ISR/ 674,74 lei pentru familia cu trei copii – față de 0,642 ISR/ 337,37 lei;

-1,712 ISR/ 899,66 lei pentru familia cu patru copii şi mai mulţi – față de 0,856 ISR/ 449,83 lei.

În fine, familiile monoparentale cu un venit net lunar peste 0,8 ISR şi până la 1,6 ISR, adică între 420,4 și 840,8 lei (față de 0,40 ISR/ 210,2 lei și 1,06 ISR/ 557 lei), vor primi alocație, astfel:

-0,408 ISR/ 214,4 lei pentru familia cu un copil – față de 0,204 ISR/ 107,2 lei;

-0,816 ISR/ 428,81 lei pentru familia cu doi copii – față de 0,408 ISR/ 214,4 lei;

-1,224 ISR/ 643,21 lei pentru familia cu trei copii – față de 0,612 ISR/ 321,61 lei;

-1,632 ISR/ 857,62 lei pentru familia cu patru copii şi mai mulţi – față de 0,816 ISR/ 428,81 lei.

Începând din 2016, plata alocației de susținere a familiei nu mai este condiționată de plata taxelor și impozitelor locale, scrie Bugetul.ro.

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.
Ieri — 31 January 2023Botosaneanul

Vot la Județ: O importantă instituție de la Botoșani va fi reabilitată

31 January 2023 at 17:00

Proiectul de hotărâre a fost votat în unanimitate de către consilierii județeni.

Clădirea în care funcționează Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” dar și corpul B al Consiliului Județean vor fi modernizate.

Consilierii au votat proiectul de hotărâre  privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii ,,Reabilitare și dotare imobil situat în Calea Națională nr. 64 Biblioteca Județeană + Corpul B al Consiliului Județean Botoșani ’

Clădirea în care funcționează Biblioteca Județeană a fost trecută în folosința Consiliului Județean Botoșani în anul 2004, odată cu desființarea sucursalelor județene ale Băncii Naționale.

De partea cealaltă, în raportul de specialitate se menționează faptul că clădirea Corp B al Consiliului Județean Botoșani, a fost realizată în anul 1980, adiacent clădirii bibliotecii, în același stil arhitectural și este înscrisă în inventarul bunurilor care aparțin domeniului public al județului Botoșani.

„Perioada relativ mare de utilizare a celor două corpuri de clădire, faptul că exceptând unele reparații curente și lucrări de întreținere, nu s-au efectuat intervenții majore pentru reparații și consolidare, dar mai ales sesizarea unor grave disfuncționalități ale principalelor elemente ale construcției au dus la comandarea unui raport de expertiză tehnică și a unei documentații, în vederea efectuării lucrărilor de intervenții”,

Doina Federovici, președinte CJ Botoșani.

Pentru Biblioteca Județeană sunt necesare intervenții care duc la decaparea completă a tencuielilor interioare pentru a îngropa traseele de cabluri și conducte. Astfel vor fi reabilitate instalațiile termice, sanitare, electrice și de semnalizare. De asemenea, mai ales în corpul Bibliotecii, este necesar a fi refăcute, tâmplăriile exterioare și interioare care sunt vechi de 50 de ani.

În baza concluziilor expertizei tehnice și a studiului istoric și arhitectural a fost întocmită documentația de avizare a lucrărilor de intervenții rezultând o valoare de 25.333.501,57 lei inclusiv TVA.

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

Ateliere de Creație de la Iulius Mall Suceava își redeschid porțile

13 January 2023 at 15:55

Cele mai iubite Ateliere de Creație de către micii pasionați de lumea creației își deschid ”porțile” începând de sâmbătă, 14 Ianuarie 2023, la Iulius Mall Suceava.

Vă așteptăm cu mic cu mare alături de specialiștii de la Creativ & Deco care au pregătit pentru voi noi provocări pline de imaginație și creativitate


Atelierele de Creație au loc în zona Kids, în două sesiuni, prima grupă de mici artiști va începe de la ora 14:00, iar cea de-a doua de la ora 15:00.


Rezervările se fac la Centrul Info în ziua desfășurării atelierelor.

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

Din martie: Patru noi rute de pe Aeroportul Iași – DESTINAȚIILE

31 January 2023 at 16:00

O nouă companie aeriană va opera zboruri din Iași, începând cu luna martie 2023.

Ryanair, companie irlandeză  de tip low-cost, cea mai mare din Europa, va lansa patru rute directe ce vor lega Aeroportul Iași de destinații europene precum: Milano (Bergamo), Paris (Beauvais), Bruxelles (Charleroi) și Dublin, scrie infoiașionline.ro

Ryanair va opera aceste curse cu mai multe frecvențe de 3-4-5 săptămânale, după cum urmează:

  • PARIS (Beauvais) – în fiecare zi de marți, joi, vineri și duminică;
  • BRUXELES (Charleroi) – în fiecare zi de marți, miercuri și duminică;
  • MILANO (Bergamo) – în fiecare zi de marți, miercuri, joi, sâmbătă și duminică;
  • DUBLIN – în fiecare zi de marti, joi și duminică.

(Sursa Foto - IASI Airport)

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

Curg banii către firma de pază: Directorul de la „Apă”, EXPLICAȚII în ședință cu dezastrul din companie – VIDEO

31 January 2023 at 15:14

În cadrul ședinței ordinare de astăzi, președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, i-a dat cuvântul directorului companiei de apă, Liviu Ștefan, pentru a prezenta un raport cu privire la incidentele care au avut loc de la începutul anului 2023.  

Chemat la raport în fața consilierilor

Reamintim că Nova ApaServ a rămas fără pază, directorul adjunct a demisionat și stația de epurare din cartierul Bucovina a ars într-un incendiu ținut ascuns de reprezentanții operatorului de apă.

Liviu Ștefan a arătat că principalele probleme din cadrul companiei au apărut în urma creșterii facturilor la energie electrică. Nova ApaServ nu a beneficiat de preț plafonat în lunile septembrie – decembrie 2022.

„De la 1 ianuarie 2023 s-a revenit la plafonare, dar în continuare avem o problemă în a asigura plata facturilor la actualul furnizor”

Liviu Ștefan, director general SC Nova ApaServ SA.

Cu privire la incendiul de la stația de epurare din Bucovina, directorul general a recunoscut că într-adevăr au fost niște probleme de comunicare. Însă, în opinia acestuia, angajații au reușit totuși să pună stația „imediat” în funcțiune.

 

Au ajuns la o înțelegere

În continuare, Liviu Ștefan a declarat că s-a încheiat un acord cu firma de pază pentru plata sumei restante.

„Este un acord încheiat care prevede eșalonarea datorilor până la 1 aprilie. Vorbim de o datorie de 810.000 lei. De la momentul declanșării conflictului cu acea firmă, hai să-i zicem incidentului, am plătit încă 700.000 de lei. Cu alte cuvinte în acordul semnat ne angajăm ca până la 1 martie să plătim integral soldul și sunt niște prevederi în care mai putem discuta, în cazul unor probleme pe care le-am putea avea, de o extindere până în aprilie”,

Liviu Ștefan, director general SC Nova ApaServ SA.

Paza este obligatorie întrucât compania deține obiective de interes public, a mai spus directorul de la „Apă”, moment în care a fost rumoare în sala de ședințe.

Șeful operatorului de apă a recunoscut că se intervine cu dificultate la avarii dar și la problemele apărute pe partea de canalizare întrucât utilajele sunt vechi, iar oamenii sunt puțini.

În municipiul Botoșani la intervenții pe partea de „apă” sunt 13 salariați, iar la „canalizare” 14.  

Spor pentru unii angajați

În continuare, oamenii nu ar fi atrași de aceste posturi. Ca atare, se încearcă stimularea acestei categorii de personal.

„Am încheiat un acord cu sindicatul pentru acordarea unui spor de intervenție pentru salariații care lucrează pe partea de intervenții. A intrat în vigoare cu 1 ianuarie 2023”,

Liviu Ștefan, director general SC Nova ApaServ SA.

Discursul integral poate fi urmărit în video de mai jos.

image

Urmărește-ne și pe Google News

Despre ce vorbești tu străine...Ștefan e departe...Comunist din tată în fiu.Un nomenclaturist la fel ca marele primar din 1989 de la Flămânzi..Zic și eu...
articolul original.

VIDEO De la drumuri modernizate la aparatură în spital: INVESTIȚIILE anunțate pentru anul 2023 - Știm ce avem de făcut

31 January 2023 at 14:02

Înainte de votarea bugetului, Doina Federovici a prezentat principalele investiții care ar urma să fie realizate în anul 2023.

Alocările bugetare au fost mai mici, însă, Doina Federovici a dat asigurări că se continuă dezvoltarea județului.

Care sunt principalele investiții în infrastructura rutieră?

„Finalizarea drumului strategic, care pe total are un grad de execuție de aproximativ 80%. Să începem la drumurile județene prinse la finanțare prin Planul Național Anghel Saligny, să încep lucrările efective la proiectele depuse prin PNRR, să realizăm bineînțeles documentațiile tehnice pentru proiectele ce urmează a fi depuse pe diverse axe de finanțare în special pe Programul Operațional Regional ce urmează a fi lansat în această primăvară”

Doina Federovici, președinte CJ Botoșani.

Un alt obiectiv este realizarea Planului de Amenajare a Teritoriului Județean.

De asemenea, se va achiziționa aparatură medicală de ultimă generație la Spitalul Județean „Mavromati”.

„În acest an din fondurile proprii ale Consiliului Județean și ale Spitalului Județean de Urgență Mavromati vom achiziționa în continuare aparatură medicală de ultimă generație printre care truse neurochirurgicale spinale sau craniene”,

Voință avem, știm ce avem de făcut și am demonstrat că facem ceea ce trebuie și să sperăm să nu mai fie sincope în finanțările naționale și bineînțeles noi explozii ale prețurilor pentru a putea pune în practică ceea ce ne-am propus” a concluzionat președintele Consiliului Județean

Doina Federovici, președinte CJ Botoșani.

Reamintim că bugetul propriu județean a fost votat în unanimitate.

image

Urmărește-ne și pe Google News

Leorbăieli de factură pesedistă..nu mai au nici măcar rușine.
Ciuma rosie este groparul judetului.Sfecla vorbeste in dodii ca nu se vede nimic in urma.Cu pesedeaua la butoane Botosaniul si Vasluiul au devenit ultimile din tara.
articolul original.

ULTIMELE pregătiri pentru deschiderea Vămii Racovăț: Drumuri județene „cedate” către CNAIR

31 January 2023 at 13:31

În cadrul ședinței ordinare de astăzi, consilierii au aprobat un proiect de hotărâre privind trecerea unor drumuri județene în domeniul public al statului.

Proiectul de hotărâre a fost inițiat în urma solicitării Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Președintele Consiliului Județean a declarat că Vama Racovăț se va deschide „zilele următoare” și se dorește astfel eficientizarea activității de transport din zonă.

„CNAIR ne-a transmis Memorandumul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii privind stabilirea unor măsuri de eficientizare a activității de transport rutier din zona Vămilor cu Ucraina și Republica Moldova, prin care s-a aprobat, justificat de situația deosebită a evoluției conflictului militar din Ucraina, necesitatea preluării de către Ministerului Transportului, prin CNAIR, a drumurilor județene DJ 298 parțial și DJ 291 C respectiv DJ 291 E în scopul asigurării legăturilor rutiere din Punctul de Trecere Rutiere Racovăț cu rețeaua de drumuri naționale”,

Doina Federovici, președinte CJ Botoșani.

Consiliul Județean, printr-un proiect transfrontalier, a modernizat 10 kilometri de drum județean care duc la Vama Racovăț încă din anul 2023, a mai punctat Doina Federovici.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat în unanimitate fără a exista dezbateri.

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

Ziua Zonelor Umede marcată la Botoșani alături de elevi

31 January 2023 at 13:21

În fiecare an, la 2 februarie, comunitatea internațională sărbătorește Ziua Mondială a Zonelor Umede.

Tema aleasă pentru acest an de Secretariatul Ramsar, „Este timpul pentru restaurarea zonelor umede”, atrage atenția asupra necesității refacerii zonelor umede degradate.

Zonele umede dispar de trei ori mai repede decât pădurile, mai mult de 35% din acestea au fost distruse sau au dispărut din 1970 până în prezent.

Zonele umede aduc beneficii importante umanității, sunt esențiale pentru agricultură și pescuit, sunt surse de apă, purificatoare şi protejează împotriva inundațiilor. Pot fi ape stătătoare sau curgătoare, putând fi constituite atât din apă dulce, cât și sărată sau salmastră. Exemple de zone umede: mlaștinile, turbăriile, iazurile, lacurile, văile inundabile, delte sau un estuar.

“Chiar dacă pe teritoriul județului Botoșani nu au fost declarate situri Ramsar, există șase zone acvatice foarte importante pentru menținerea biodiversității, zone care au fost desemnate situri Natura 2000: Lacul Stânca-Costeşti, Iazurile de pe Valea Ibănesei-Başeului-Podrigăi, Acumulările Rogojeşti-Bucecea,  Mlaștina Iezer Dorohoi, Iazul Mare-Stăuceni-Dracșani, Turbăria de la Dersca. Aici întâlnim habitate favorabile pentru multe specii de păsări ocrotite la nivel european cum ar fi: egreta mare, stârcul de noapte, stârcul roşu, chira de baltă, ferestraşul mic, codalbul, cormoranul mic”,


a declarat directorul executiv al APM Botoşani, Eugen Mateciuc.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Botoşani marchează Ziua Mondială a Zonelor Umede 2023 prin organizarea unor activități  destinate sensibilizării și conștientizării opiniei publice cu privire la importanța conservării şi utilizării durabile a zonelor umede: realizarea și distribuirea de materiale informative, dezbaterea cu tema “Zonele umede – resurse naturale valoroase”, organizată în parteneriat cu Școala cu clasele I - VIII  “Grigore Antipa” Botoşani, în ziua de 2 februarie 2023.

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

NECAZ mare pentru o familie de botoșăneni: Au rămas fără casă în plină iarnă – FOTO

31 January 2023 at 12:47

O familie formată din trei persoane din localitatea Crasnaleuca, comuna Coțușca, a rămas fără acoperiș deasupra capului în urma unui incendiu.

Focul a fost produs cel mai probabil, din cauza jarului căzut din sobă pe materiale combustibile. S-a întâmplat astăzi, la prânz. Alarma a fost dată de vecini.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Stației Săveni, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Coțușca, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.

Primii care au ajuns la locul evenimentului au fost pompierii voluntari. Aceștia au constatat că ardeau bunurile din interior, dar și o parte din acoperiș. Până la sosirea pompierilor militari, voluntarii au eliminat pericolul de explozie și au scos din interior două butelii. Totodată, au intervenit pentru limitarea propagării flăcărilor. Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor s-a intervenit mai bine de două ore.

La scurt timp după stingerea incendiului, Primăria Comunei Coțușca a identificat o casă, unde să locuiască temporar cele trei persoane.

Pentru prevenirea unor astfel de evenimente, I.S.U. Botoșani vă recomandă:

-        nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;

-        nu lăsați ușa sobei deschisă;

-        nu supraîncălziți soba;

-        montați pe pardoseală, în fața ușii de alimentare cu combustibil a mijlocului de încălzire, o bucată de tablă cu dimensiuni de 0,50 x 0,70 metri;

-        nu puneți haine la uscat pe sobe sau în imediata lor apropiere;        

-        nu lăsați sobele și alte mijloace de încălzire nesupravegheate pe timpul funcţionării;

-        stingeți focul pe timpul nopții;

-        nu lăsați, niciodată, copiii singuri în casă, mai ales într-o încăpere unde este în funcțiune un mijloc de încălzire.

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

ACUM: Bugetul Județului votat în unanimitate fără prea multe „mârâieli” politice

31 January 2023 at 12:21

Consilierii județeni s-au întrunit marți, începând cu ora 14:00, în ședință ordinară.

Cel mai important proiect de hotărâre a vizat aprobarea bugetului pe anul 2023.

Proiectul de hotărâre a fost votat de către consilierii de la toate partidele din plenul județean, respectiv PSD, PNL, ALDE și Pro România. Au fost prezenți la ședință 31 de consilieri.

Înainte de votul propriu-zis, președintele CJ Doina Federovici a prezentat principalele investiții care vor fi realizate în acest an.

Mai apoi, singurul consilier care a luat cuvântul a fost Viorel Iliuță. Liderul consilierilor PNL din plenul județean a cerut o serie de clarificări cu privire la bugetul Direcției Județene de Drumuri și Poduri.

Bugetul propriu județean detaliat la venituri, pe capitole și subcapitole, pe anul 2023, este în sumă totală de 395.966,00 mii lei.

La partea de cheltuieli, suma este de 432.694,00 mii lei.

Revenim cu mai multe detalii!

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

DOLIU la ISU Botoșani: Un pompier s-a stins la doar 45 de ani, va fi înmormântat cu onoruri militare - FOTO

31 January 2023 at 11:47

A luptat până în ultima clipă, a vrut să trăiască, dar îngerii l-au chemat în Împărăția Cerurilor mult prea devreme.

Din această dimineață, plt. adj. Costachi Postăvariu, tată, soț și camarad s-a alăturat armatei pompierilor pentru a ne veghea de sus.

”Vestea trecerii sale în neființă ne-a cutremurat. S-a stins la doar 45 de ani, lăsând în urmă un mare gol. Știm că acum se află aproape de Dumnezeu și tot ce ne rămâne este doar amintirea celor 16 ani în care a fost pompier. Îl vom păstra în gând așa cum îl știam: cu firea sa optimistă și gata să vină în ajutorul semenilor, în orice moment. În aceste clipe, îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să îl aibă în pază și să îl odihnească în pace, iar familiei sale să îi dea alinare și putere. Drum lin, dragul nostru camarad! Nu te vom uita niciodată!”,

ISU Botoșani

Trupul neînsufleţit va fi depus mâine după - amiază, în Capela Bisericii "Sfântul Ilie" din localitatea Dealu Mare, municipiul Dorohoi.

Acesta va fi condus pe ultimul drum și înmormântat cu onoruri militare sâmbătă, 4 februarie, ora 12:00.

Dumnezeu să îl ierte!

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

Şofer băgat după gratii după ce a ucis un om la beţie

31 January 2023 at 11:30

Un mandat de executare a pedepsei închisorii a fost pus în aplicare de către polițiști.

În cursul zilei de luni, la ora 17:30, Secția 4 Poliție Rurală Gălănești, judeţul Suceava, a primit spre punere în aplicare mandatul de executare a pedepsei închisorii emis în aceeași zi de către Judecătoria Rădăuți, față de un bărbat de 27 ani, din comuna Putna. Tânărul este condamnat la o pedeapsă de un an și șapte luni închisoare, pentru comiterea infracțiunilor de ucidere din culpă și conducerea pe drumurile publice a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Alexandru B. a provocat un accident mortal pe fondul vitezei excesive, dar probabil că nu ar fi ajuns la pușcărie dacă nu era și băut la volan. Fiind vorba de ucidere din culpă cu circumstanța agravantă a consumului de alcool, judecătorii au aplicat pedeapsa în regim de privativ de libertate. Potrivit Monitorul de Suceava, în prima instanță  - Judecătoria Rădăuți, tânărul primise o pedeapsă ușor mai mare, respectiv 2 ani și o lună de închisoare.

Judecătorii de la Curtea de Apel Suceava au admis apelul inculpatului, reducând ușor pedeapsa, dar au menținut regimul privativ de libertate. 

Accidentul fatal pentru un tânăr în vârstă de 29 de ani, din Putna, pasager în mașina condusă de inculpat, s-a petrecut în noiembrie 2019, pe un sector de şosea în linie dreaptă, la circa 500 de metri de intrarea în localitate dinspre Gura Putnei.

În timp ce se afla la volanul unui autoturism VW Golf, tânărul de 24 de ani de atunci a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, a pătruns pe sensul opus de mers, a revenit apoi pe sensul său, după care mașina a părăsit partea carosabilă, a intrat în coliziune cu un stâlp de susţinere a reţelei electrice, apoi cu un gard din plasă sudată şi în cele din urmă cu gardul metalic al unui imobil. Autoturismul s-a oprit în curtea imobilului respectiv după ce a acroşat şi fântâna gospodăriei. Impactul a fost foarte puternic, astfel încât motorul autoturismului a fost smuls de pe tampoanele maşinii. Martorii au povestit că imediat după producerea impactului, un alt autoturism a trecut pe drum în mare viteză, existând suspiciunea unei curse de urmărire, mai scrie sursa citată.

Echipajele medicale care au intervenit la fața locului au găsit doi răniți grav, respectiv șoferul și un pasager. Acesta din urmă, în vârstă de 29 de ani, a fost găsit proiectat în afara mașinii, în stare de inconștiență, iar pentru el nu s-a mai putut face nimic. Șoferul era și el semiconștient, cu mai multe leziuni și a avut nevoie de spitalizare.

Tânărul de la volan a avut concentrația de 0,67 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat, alcoolemia mare fiind confirmată ulterior și de probele de sânge.

Bărbatul care astăzi are 27 de ani a fost identificat de către polițiști pe raza localității, fiind reținut, escortat și încarcerat la Penitenciarul Botoșani.

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.

Zeci de botoșăneni au sunat la 112, polițiștii au aplicat amenzi de aproape 30.000 de lei

31 January 2023 at 11:10

În 24 de ore, polițiștii botoșăneni au întocmit zece dosare penale.

Polițiștii exercită permanent atribuții privind apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății private și publice, prevenirea și descoperirea infracțiunilor și respectarea ordini și liniștii publice, în condițiile legii.

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au intervenit la 41 de evenimente sesizate prin Serviciul Național Unic pentru Apeluri de Urgență.

În urma activităților desfășurate au fost întocmite 10 de dosare penale și au fost aplicate 104 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 27.000.

Totodată, au fost reținute 8 permise de conducere și 5 certificate de înmatriculare.

image

Urmărește-ne și pe Google News

articolul original.
❌