ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayBotosaniNews

Primarul municipiului Botoșani: Anul acesta va fi un an al asfaltărilor. Unde vor mai fi redirecționați banii din bugetul local!

25 January 2023 at 11:47

Bugetul municipiului Botoșani pe anul 2023 va fi votat, joi, în ședința de Consilu Local. Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a declarat că anul acesta va fi unul al asfaltărilor.

Potrivit edilului municipiului Botoșani, anul acesta vor începe lucrările de reabilitare a străzilor din Cvartalul 1 și 2, pentru care există și constructor și unde trebuie dat doar ordinul de începere a lucrărilor.

Anul acesta va fi un an al asfaltărilor și se concretizează proiectele noastre pe care le-am pregătit până acum. Am făcut documentații pentru o serie de străzi din municipiul Botoșani, am făcut și licitații pentru o serie de străzi, iar în acest moment suntem cu unele proiecte în stadiul de emitere a ordiului de începere a lucrărilor, având deja câștigător pentru o parte din ele. Un lot important reprezintă Cvartalul 1, acolo unde avem un câștigător, avem contract semnat cu Ministerul Dezvoltării, fianțare prin Programul Anghel Saligny și așteptăm vremea potrivită pentru emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Aceste străzi sunt cuprinse în perimetrul Calea Națională -Petru Rareș și I.C. Brăteanu iar Cvartalul 1 este compus din străzile Petru Maior, Ion Creangă, Furtunei, A T. Laurian, Alexandru cel Bun, Grăniceri, Tunari, Vasile Ponta, Aleea Humulești și strada Baciului”, a precizat Cosmin Andrei.

Pentru străzile Vâlcelei, Izvoarelor și Zimbrului a fost desemnat un câștigător al licitației, respectiv Big Conf, investiția urmând a se realiza cu fonduri europene, la fel pentru străzile Smârdan, Neculai Sofian și Miron Costin există firmă câștigătoare, urmând să se emită ordinul de începere a lucrărilor.

Pentru celelalte străzi din municipiul Botoșani, care nu sut asfaltate și pe care le-am avut în vedere atuci când le-am promis oamenilor că vom avea la periferie condiții ca în centru , ne propunem anul acesta să continuăm cu realizarea documentațiilor tehnice pentru ca ulterior să le scoatem la licitație. Cvartalul 2, de asemenea, este în analiză va intra cu lucrări pe parcursul acestui an, iar pentru Cvartalul 3 care este reprezentat de străzile din permetrul zonei Împărat Traian avem documentatie și așteptăm contractarea unui credit pe care îl avem în vedere pentru finanțarea lucrărilor de la Teatrul Mihai Eminescu și străzile din Cvartalul 3”, a adăugat Cosmijn Andrei.

De asemenea, cu bani din bugetul local se vor realiza două parcări pe strada Mihail Kogălniceanu, respectiv Aleea Pinului, se vor demara lucrările de extidere și dotare a Spitalului TBC, inclusiv dotarea Secției de Boli Paliative, finalizarea lucrărilor la Teatrul Mihai Eminescu.

Primarul a mai anunțat, miercuri, într-o conferință de presă, că se reia licitația privind amenjarea Versantului Pacea -zonă de agrement, se vor monta camere de supraveghere în Centrul Vechi și Parcul Tineretului și se vor crea șapte noi locuri de joacă.

De asemenea, se are în vederea reabilitarea unor unități de învățământ, înființarea a patru creșe noi, trei care vor fi date în funcțiune și pentru care se va recruta personal didactic.

Anul acesta vor mai fi fializate locuințele sociale din Cismea și se are în vedere realizare de noi locuințe pentru tineri în zona Obor, acolo unde va fi și o creșă, și va fi extinsă rețeaua de gaze naturale și electricitate.

articolul original.

Șofer din Bucecea, prins băut la volan. Ce alcoolemie avea

25 January 2023 at 11:30

etilotest, politist, stiri, condamnare, judecatorie, alcoolemieUn șofer de 19 ani, din Bucecea, a fost prins băut la volan. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Județean de Poliție Botoșani, la data de 25 ianuarie 2023 polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi au oprit pentru control, pe drumul comunal DC 66 A, în comuna Leorda, un autoturism condus de un tânăr, de 19 ani, din orașul Bucecea.

Întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0, 69 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

A văzut prea multe filme! Un tânăr de 18 din Botoșani a furat mașina de la serviciu, a condus-o fără permis și a alimentat fără să plătească

articolul original.

FOTO 41 de pompieri noi, de astăzi, la ISU Botoșani

25 January 2023 at 11:20

Un număr de 41 de botoșăneni care au promovat concursurile organizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani pentru ocuparea unor posturi vacante de ofițeri, subofițeri și soldați gradați profesioniști s-au alăturat, miercuri, salvatorilor botoșăneni.

Este vorba de un ofițer, doi subofițeri și 38 de soldați gradați profesioniști. Ofițerul va lucra în cadrul Inspecției de Prevenire, subofițeri în cadrul Serviciului Logistic și Financiar, iar soldații gradați profesioniști vor fi repartizați la Detașamentele de Pompieri Botoșani și Dorohoi, precum și la Stația de Pompieri Săveni.

Noii pompieri militari vor parcurge o perioadă de formare cadrul cărora desfășoară activități de instruire specifice pregătirii militare generale, își însușesc cunoștințe teoretice în domeniul situațiilor de urgență și a domeniilor în care au ales să profeseze, își formează deprinderi practice, astfel încât să fie pregătiți pentru misiunile de salvare și să își facă datoria față de semeni, ca adevărați salvatori, punând pe primul plan viața, integritatea și siguranța celor de lângă ei.

Bovinele din județul Botoșani, îmbolnăvite din cauza războiului din Ucraina. Declarația făcută de conducerea DSVSA Botoșani

articolul original.

O stradă din municipiul Botoșani intră în reabilitare: Vor fi scoase dalele de tramvai iar toate scuarurile din oraș vor fi dezafectate

25 January 2023 at 10:41

Strada Sucevei va fi reabilitată complet anul acesta, urmând să fie scoase dalele de tramvai, dezafectat scuarul și apoi asfaltată. Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a declarat că în zonă va fi amenajat și un sens giratoriu. Lucrările vor fi realizate cu bani din bugetul local.

Am transmis colegilor, și voi urmări îndeaproape, lucrările de anul acesta vor începe cu reabilitarea străzii Sucevei, acolo unde vom scoate dalele de tramvai , dezafectarea scuarurilor și asfaltare. iar în continuare tronsonul Bulevardul Mihai Eminescu, de la intersecția cu Sucevei până la Benzinăria MOL. De asemenea, un tronson pe care nu a circulat  niciodată tramvaiul, destul de afectat, și amenajarea unui sens gratoriu în această zonă. Lucrările vor fi în primul rând proietate, autorizație de construire și apoi execuția propriu-zisă”, a declarat edilul municipiului Botoșani.

Potrivit acestuia, anul acesta se vor scoate toate scuarurile de pe Calea Națioală, scuaruri care afectează în acest moment circulația autoturismelor și care nu vor mai fi folosite pe viitor în infrastrucura care a fost pregătită pentru tramvaie.

Dalele de pe Calea  Națională vor fi scoase, pe viitor, funcție de banii pe care îi va avea municipalitaea.

Dalele de pe Calea Națională vor fi scoase funcție de capacitatea firmei care a câștigat licitația și de finanțările pe care le vom avea. Îmi propun în viitor să scoatem dalele de pe toată Calea Națională, dar vom lucra etapizat pentru că avem și alte zone din municipiul Botoșani unde îmi doresc să intervenim, zone cu probleme, acolo unde aștept și sprijinul companiei de apă să înlocuiască conductele pentru a nu sparge iar covorul afaștic. Și aici mă refer la strada col Tomoroveanu, strada pictor Nicolae Grigorescu, strada Petru Rareș. acolo unde carosabilul arată foarte rău, dar nu putem interveni pentru că într-un timp scurt, dacă nu sunt înlocuite conductele de apă, vom avea avarii și intervenții în carosabil”, a adăugat Cosmin Andrei.

Primarul a anunțat, miercuri, într-o conferință de presă, că lucrările de reabilitare a strazilor din municipiul Botoșani au fost câștigate tot de Conrec. Contractul este pe o perioadă de patru ani și are o valoare de aproximativ 58 milioane lei.

articolul original.

Polițiști puși pe drumuri pentru distracția unor nesăbuiți. Patru botoșăneni amendați după ce au sunat la 112 nejustificat

25 January 2023 at 10:26

Polițiști au fost puși pe drumuri pentru distracția unor nesăbuiți. Patru botoșăneni au fost amendați după ce au sunat la 112 nejustificat.

Potrivit unui comunicat al Inspecoratului Județean de Poliție Botoșani, în ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au intervenit la peste  30 de evenimente, dintre care    28 au fost semnalate prin apel 112.

Totodată, 4 persoane au fost sancționate pentru apelare nejustificată a numărului de urgență 112, cu amendă în valoare totală de peste 8.000 de lei.

„Vă recomandăm să apelați numărul 112, doar în situația în care aveți o urgență reală!”, este apelul polițiștilor.

articolul original.

Ultimul veteran de război dintr-o comună din Botoșani s-a stins din viață. Lasă în urmă cea mai mare avere: cinci copii și zece nepoți

11 January 2023 at 14:31

Ultimul veteran de război dintr-o localitate din județul Botoșani s-a stins din viață. Născut pe 12 noiembrie 1925, Vasile Ghițun, din satul Roșiori, comuna Răchiți, a trecut la cele veșnice pe 10 ianuarie 2023.

Întreaga comunitate este îndurerară de moartea acestuia. Cei care l-au cunoscut spun că era un „om de înaltă calitate morală, exemplu de cinste și devotament”. De-a lungul anilor, viața l-a pus la încercare de multe ori, dar a fost un om puternic, care nu s-a lăsat învins.

Muncitor și dedicat familiei sale, Vasile Ghițun lasă în urmă cea mai mare avere: cinci copii și zece nepoți. Cu toții îl vor conduce pe ultimul drum joi, 12 ianuarie, când va fi înmormântat în cimitirul din localitate, cu onoruri militare.

Un tânăr a mers la medic pentru o durere de măsea, dar medicii i-au dat o veste șocantă. „Îmi doresc din suflet să nu renunț la lupta mea”

articolul original.

Un tânăr a mers la medic pentru o durere de măsea, dar medicii i-au dat o veste șocantă. „Îmi doresc din suflet să nu renunț la lupta mea”

11 January 2023 at 14:06

O banală durere de măsea s-a transformat într-o luptă pentru supraviețuire.Un tânăr de numai 20 de ani a aflat că suferă de cancer limfatic după o vizită la dentist. Acum, el a cerut ajutorul botoșăneanului Vlad Plăcintă și al asociației Salvează o inimă.

,,Am crezut că totul vine de la un molar de minte ce dădea să iasă. Nu m-am panicat, am început să iau calmante pentru a opri durerea, dar a devenit insuportabilă. Am fost operat pentru a fi extras acel dinte, dar ajuns acasă au reapărut durerile și am ajuns din nou la camera de gardă. Acolo mi s-a luat o biopsie, iar rezultatul a fost limfom non-Hodgkin de tip Burkitt, un cancer al sistemului imunitar extrem de agresiv!”, a povestit Ştefan Bulgaru.
Limfomul Burkit este extrem de agresiv. Boala face ca o parte dintre limfocite să se multiplice în mod necontrolat și să alcătuiască formațiuni tumorale în corp. Limfomul Burkit poate afecta mandibula, intestinele, rinichii şi se poate răspândi şi la nivelul sistemului nervos central.

,,Am făcut și un transplant de celule stem din propriul corp, dar și în urma acestuia am primit un rezultat nefavorabil – tumora a început să crească din nou, devenind imună la tratamentele standard.”

După 4 ședințe de chimioterapie efectuate în ţară, rezultatul nu a fost cel așteptat așa că împreună cu familia, băiatul a plecat la tratament în Turcia. Ştefan nu poate învinge cancerul de unul singur. Tânărul are nevoie de 80.000 de euro pentru a doborî boala.

,,Îmi doresc din suflet să nu renunț la lupta mea cu această boală nemiloasă, dar din păcate nu mai avem fonduri. Părinții mei sunt depășiți de situaţie, au făcut numeroase sacrificii împreună cu oameni inimoși pentru a mă ajuta să duc primul tratament la final… Dar nu ne mai descurcăm! Aşa că am apelat la Asociaţia Salvează o inimă pentru a mă ajuta să lupt în continuare cu această boală nemiloasă! Tratamentul constă în 2 luni de imunoterapie şi în cele din urma transplantul de celule stem alogen! Medicii spun că trebuie să lupt, pentru că sunt tânar şi ambiţios şi am şanse reale de recuperare. ”

Un tânăr cu multe visuri care părea să aibă viitorul în față

Ştefan studiază Controlul și Expertiza Produselor Alimentare, în cadrul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu” de la Brad din Iași, fiind un student model, cu rezultate excepţionale.

,,Îmi doresc extrem de mult să trăiesc şi să îmi recuperez viaţa mea de odinioară, viaţa mea de tânăr student. Din păcate nu am reuşit să cunosc foarte mult viaţa de student, doar un semestru. Dar mi-a plăcut extrem de mult şi îmi doresc nespus de mult să îmi continui studiile, să fiu înconjurat iarăşi de prieteni, de oameni buni şi frumoşi!” Ne-a mărturisit tânărul.
Orice sumă virată în conturile Asociației „Salvează o inimă” alimentează șansa pe care acest tânăr o are în fața cumplitului cancer. Pentru donații și sponsorizări din partea companiilor accesați linkul: https://salveazaoinima.ro/stefan-bulgaru/

Denumire entitate: Asociația „SALVEAZĂ O INIMĂ”

Cod de înregistrare fiscală: 31015982

Cont RON: RO05BTRL00701205W82870XX

Cont EUR: RO28BTRLEURCRT00W8287001

Cont USD: RO68BTRLUSDCRT00W8287001

Cod SWIFT: BTRLRO22

Cod BIC: BTRL

Banca Transilvania Botoșani

Vă rugăm să specificați în transferul banc

articolul original.

Opt permise și șase certificate de înmatriculare reținute, marți, de polițiștii botoșăneni

11 January 2023 at 13:24

Zeci de sancțiuni și permise reținute în urma unei acțiuni a polițiștilor rutieri în județul Botoșani.

Marți. 10 ianuarie 2023, în cadrul acțiunilor desfășurate, polițiștii botoșăneni au aplicat 78 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 28.000 de lei, au intervenit la 37 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112, iar în urma intervențiilor au fost întocmite 17 dosare penale.

De asemenea, au fost desfășurate activități de prevenire și combatere a accidentelor rutiere, în cadrul cărora au fost reținute 6 certificate de înmatriculare și 8 permise de conducere, transmite printr-un comunicat Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani.

articolul original.

Șoferiță cu tupeu! Surpriza pe care au avut-o polițiștii botoșăneni după ce au tras-o pe dreapta

11 January 2023 at 13:16

O botoșăneancă a urcat la volan, deși avea permisul suspendat. Marți, 10 ianuarie, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.9 Vlăsinești au oprit pentru control, pe drumul național DN29, un autoturism condus de o tânără de 27 de ani, din satul Chișcăreni, orașul Săveni.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că aceasta are dreptul de a conduce autoturisme, suspendat.

În cauză cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis, urmând ca în funcție de rezultatul acestora, să fie dispuse măsuri legale”, transmite printr-un comunicat Inspectoratul de Poliție Județean.

articolul original.

Tânărul care și-a ucis fratele în accidentul de la Cândești, reținut de polițiștii botoșăneni

11 January 2023 at 13:06

Botoșăneanul care și-a ucis fratele în accidentul de la Cândești a fost reținut de polițiști. Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au emis, marți, o ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele tânărului de 23 de ani, din comuna Cândești, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de ucidere din culpă și conducerea unui vehicul fără permis de conducere, transmite printr-un comunicat Inspectoratul de Poliție Județean.

În urma probatoriului administrat, tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, stabilindu-se faptul că, la data de 2 ianuarie 2023, botoșăneanul, în timp ce se deplasa cu autoturismul dinspre localitatea Cândești spre localitate Dersca, a pierdut controlul asupra direcției de mers, a intrat în coliziune cu un pod și un autovehicul parcat regulamentar iar autovehiculul s-a răsturnat în curtea unui imobil.

În urma accidentului a rezultat decesul unuia dintre pasageri, fratele acestuia de 20 de ani, din comuna Cândești.

Reamintim că accidentul s-a produs în localitatea Cândesti, pe 2 ianuarie 2023, ora 23:40. Șoferul, un tânăr, de 23 de ani, din comuna Cândești, în timp ce se deplasa pe drumul comunal DC 75, în localitatea Cândesti, a pierdut controlul asupra direcției de mers,împrejurare în care întra în impact cu un pod și cu gardul unei locuințe. În urma impactului au rezultat 4 victime, dintre care una a decedat.

Conducătorul auto nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

FOTO El este botoşăneanul mort în accidentul cu un BMW de la Cândeşti. Daniel avea doar 20 de ani

articolul original.

Femeia din Botoșani, dată dispărută de familie, a fost găsită de polițiști. Ce le-a spus oamenilor legii

11 January 2023 at 11:16

Femeia de 36 de ani, din județul Botoșani, care a fost dată dispărută de familie a fost găsită, miercuri, de polițiști. Andreea Ramona Sârbu a fost identificată pe raza comunei Todireni. Aceasta le-a spus polițiștilor că nu a fost victima vreunei infracțiuni în perioada în care a lipsit de la domiciliu.

Polițiștii botoșăneni au fost sesizați, marți, 10 ianuarie, cu privire la faptul că o femeie de 36 ani, din satul Soldanesti, comuna Blandesti, județul Botoșani, a plecat de la domiciliu pe data de 10 ianuarie 2023 fără a mai reveni.

articolul original.

El este noul antrenor secund al FC Botoșani. Are 42 de ani

11 January 2023 at 11:04
FC Botoșani anunță că a ajuns la un acord cu Bobi Verdeș pentru numirea acestuia ca antrenor secund al echipei noastre.
În vârstă de 42 de ani, acesta a făcut deja deplasarea în Antalya și s-a alăturat antrenorului Flavius Stoican, cu care a mai colaborat în cariera sa, și restului echipei tehnice.
articolul original.

Peste 40.000 de persoane s-au îmbolnăvit din cauza vaccinului COVID. Medicul Tudor Ciuhodaru: ”Cel mai mare experiment medical din istoria planetei! Lucrurile sunt grave!”

11 January 2023 at 10:15

Institutul Național de Sănătate Publică a publicat un document oficial potrivit căruia peste 40.000 de români ar fi suferit reacții adverse la vaccinul COVID.

De la începutul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 și până la sfârșitul anului 2021, au fost clasificate 19.716 cazuri ca reacții adverse post vaccinare (RAPI) dintre care 17.567 (89.1%) au avut manifestări generale.

Rata RAPI (reacții adverse post vaccinale) la 1000 doze produse vaccinale administrate in perioada 27.12.2020-02.01.2021 a avut o valoare crescuta pentru Astra Zeneca (7.2 la 1000 de doze administrate), fiind urmata de rata vaccinul Moderna (2.4 la 1000 de doze administrate), iar pentru produsele vaccinale Comirnaty si Johnson&Johnson ratele la 1000 de doze administrate au fost sub 1.

Din rândul cazurilor RAPI cu manifestări generale în baza documentelor medicale și a investigațiilor efectuate, cele mai importate cazuri au fost diagnosticate cu raport:

  • manifestări aparat cardio-vascular: 10 cazuri cu miocardită, 4 cazuri cu pericardită și un caz cu mio-peridardită;

  • tulburări hematologice: 16 cazuri cu manifestări trombotice, 1 caz citoliză hepatică, 1 caz purpură trombocitopenică;

  • sistem nervos: 16 cazuri paralizie facială, 2 cazuri neuropatie senzitivă, 1 caz paraplegie flască si 1 caz sindrom Guillain Barre;

  • sistem imunologic: 424 cazuri cu reacții alergice și 12 cazuri cu șoc anafilactic.

Totodată, a fost publicată și Informarea săptămânală privind vaccinarea împotriva COVID-19 și RAPI pentru începutul anului 2023. Astfel, din 154 de persoane vaccinate împotriva COVID în săptămâna 02-08.01.2023, 2 au prezentat reacții adverse. Totodată, din 1.405 persoane vaccinate cu serul Pfizer Omicron în aceeași perioadă de timp, 4 au prezentat reacții adverse.

Tudor Ciuhodaru ”Cine răspunde pentru morțile subite, că tot nu se vorbește de ele?”

Medicul Tudor Ciuhodaru răbufnește după publicarea datelor și susține că  ”am existat la cel mai mare experiment medical din istoria planetei”.

“Am avut dreptate. Ni s-a vândut o chestie ca fiind sigură și eficientă. Cine răspunde pentru aceste informații ascunse, cine răspunde pentru morți? În Italia se acordă deja despăgubiri, există un fond de 250 de milioane de euro. Cine răspunde pentru morțile subite, că tot nu se vorbește de ele. Eu am votat contra pașaportului digital, care condiționa dreptul la educație și sănătate. Cine răspunde? Lucrurile sunt grave, e doar vârful aisbergului. Am asistat la cel mai mare experiment medical din istoria planetei.”, informeaza Antena 3 CNN. 

articolul original.

Cea mai veche biserică de lemn din județul Botoșani. Locul în care a fost botezat marele părinte duhovnicesc Dionisie Ignat, propus spre canonizare

11 January 2023 at 09:41

Biserica veche de lemn din satul Vorniceni, județul Botoșani, cu hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, este locul în care a primit taina Sfântului Botez părintele Dionisie Ignat de la Colciu, propus spre canonizare.

Biserica de lemn cu hramul „Sfantul  Dumitru” se află īn satul Vorniceni din judeţul Botoşani, la o distanţă de 7 km faţă de calea ferată Dorohoi – Iaşi. Biserica din Vorniceni, posibil cea mai veche biserica de lemn din judetul Botosani , nu are o pisanie, inscripţie sau un alt document prin care să fie atestat ctitorul sau anul ridicării acestui aşezămānt.Constructiv se aseamana in mare masura cu biserica de lemn din Putna. După ce vatra satului s-a mutat, īn anul 1821, logofătul Nicolae Rosetti a intervenit pentru a strămuta biserica īn mijlocul comunităţii. (Tradiţia spune că această biserică a fost construită tăindu-se stejarii seculari ai unei păduri bătrâne ce se întindea pe lângă fosta amplasare a satului, curăţindu-se astfel locul pe care a fost ridicată apoi biserica .Ulterior bisericuţa a fost strămutată de pe deal jos învale, în sat, deoarece, fiind izolată,era prădată de tâlhari.

Din inventarul bisericii aflăm cāteva date certe cu privire la existenţa acestui locaş de cult. Spre exemplu, pe cāteva icoane din catapeteasmă este inscripţionat anulīn care au fost dăruite bisericii, astfel īncāt, pe o icoană a Fecioarei Maria se poate citi anul 1783, iar pe o alta se zăreşte anul 1785. Adăugăm faptul că pelistele celor scutiţi de bir din 22 iunie 1774 sunt amintiţi preoţii „Irimie şi Vasili”.Din cele prezentate se poate deduce cu uşurinţă că, īn anul 1774, biserica de lemn din Vorniceni exista, iar ca orice monument de lemn a suferit, de-a lungul timpului,intervenţii īn vederea refacerii. De exemplu, īn anul 1902, a fost īnaintată către protopop o situaţie morală şi materială a bisericii, din care aflăm că īncă se oficiau servicii religioase, doar că se dorea trecerea la biserica de zid, deoarece biserica de lemn era īntr-o stare proastă din cauza „vechimii pe care o deţine”.

preluare partiala  text dupa articolul scris de Petronela PODOVEI pentru revista Tribuna Romana

Īntreţinută de sătenii din Vorniceni, a fost acoperită, o perioadă, cu şindrilă, dar, īn anul 1915, aceştia au hotărāt să contribuie cu bani proprii la īnlocuirea acoperişului cu tablă zincu-ită. Īn plus, preotul paroh, Ioan Ionescu, a īmprumutat, īn data de 24 iunie 1915, de la Banca Populară, suma de 100 de lei, pentru afinaliza , lucrarea īncepută īn ianuarie de către meşterul Costache Gh. Arnăutu, zis şi a Chiricesei.

Biserica a rămas sub această formă pānă īn anul 1929, cānd un incendiu a avut loc īn această parte a satului. Au fost īnaintate cereri de refacere a monumentelor dinsat după incendiu, iar pagubele pentru biserica de lemn au fost evaluate la 100.000 lei1. Trei ani mai tārziu, īn 1932, se găsesc o serie de procese verbale prin carebiserica cere plătirea unor rate prin poliţe de asigurare īn urma incendiului. Deşi, īn această perioadă, bisericile sunt construite din lemn, meşterii insistau asupra refacerii, īn unele cazuri durānd chiar patru sau cinci ani pānă se ajungea la o formă dorită.De la această dată pānă īn anul 1968, cānd a avut loc o nouă intervenţie, informaţiile nu ne-au permis să stabilim o stare materială a bisericii. Lucrările derestaurare s-au desfăşurat vreme de patru ani, timp īn care pridvorul bisericii, adăugat ulterior construcţiei, a fost suprimat, pentru a aduce construcţia la forma deīnceput, iar tabla de pe acoperiş a fost īnlocuită cu şindrilă. Din mărturiile găsite de noi, nu mai aflăm nimic documentar despre ce s-a īntāmplat cu biserica de lemndin satul Vorniceni după anul 1972.
Edificiul din Vorniceni atrage interesul prin vechime, arhitectură şi decorul artistic. La īnceputul construcţiei, biserica a avut un plan dreptunghiular cu absida poligonală decroşată şi pronaos poligonal, iar odată mutată īn centrul noului sat, īn anul 1821, aceasta a primit absidele laterale dreptunghiulare.

Catapeteasma impresionează prin vechime, fiind īmpodobită cu icoane pictate pe lemn, despărţind īn mod simbolic altarul de restul bisericii. Naosul este delimitat depronaos printr-un perete despărţitor, cu o deschizătură largă, avānd pe ancadrament icoane ce atestă prin imagine vechimea monumentului. Biserica este lipsită de pictură atāt īn interior cāt şi pe exterior, dar modul īn care au fost conservate bārnele o clasează pe lista monumentelor cu o arhitectură impresionantă.

Sursa text: Petronela PODOVEI pentru revista Tribuna Romana

Foto: Ionut Haidău

articolul original.

Întâlnire emoționantă între Alexia și colegii răniți grav în accidentul de autocar. “I-am văzut mâna și mi-a fost frică să o iau”

11 January 2023 at 08:30
FOTO observator

Întâlnire emoţionantă la spitalul din Iaşi. Alexia, fata cu braţele replantate, şi-a revăzut astăzi doi dintre colegii răniţi şi ei grav, în accidentul de autocar din Paşcani. Elena şi Silviu au povestit pentru Observator cum li s-au schimbat vieţile într-o clipă. Adolescenţii sunt recunoscători că trăiesc şi privesc cu optimism spre viitor.

Elena este în ansamblul Flori de Măr de şapte ani. A trăit alături de colegii ei momente unice de bucurie, dar tot împreună au trecut şi prin coşmarul vieţii lor. S-a întâmplat în decembrie când autocarul care îi ducea la un spectacol în Ialomiţa s-a răsturnat la ieşirea din Paşcani. Fata de 16 ani retrăieşte cu groază accidentul.

Elena: Noi cu o curbă înainte era să ne răsturnăm şi noi atunci am început să ţipăm, să-i spunem şoferului să meargă mai uşor că sunt copii în spate, dar a mers în continuare şi în câteva secunde mi s-a schimbat viaţa. 

Accidentul din Pașcani. Elena era lângă Alexia în momentul impactului

Elena: Era mult sânge, am văzut-o pe Alexia era pe jos, că noi stăteam împreună. Eram lângă Alexia şi a fost o fracţiune de secundă, în două secunde ni s-a schimbat viaţa. I-am văzut şi mâna şi mi-a fost frică să o iau, că am vrut să o ajut şi până am ieşit de acolo nu m-am mişcat de acolo. Tot am încercat să ne ajutăm între noi. A fost o minune că suntem în viaţă şi că am dat peste nişte doctori absolut minunaţi. Înainte eram mai imatură, mai copilă. 

Dacă Eric a fost salvatorul surorii lui, Elena a avut un alt erou: Silviu. Rănit la cap şi cu braţul rupt, băiatul a găsit puterea să îşi ajute colegii.

Silviu: Am încercat să mă refac complet, să uit de momentele alea, mai mult când am sunat o pe mama şi a realizat şi ea ce se întâmplă. Eu credeam că e un vis ce se întâmplă. Cel mai greu a fost când am ajuns acasă şi am realizat ce se întâmplă. 

Duță Marlena, mama lui Silviu: Perioada a fost foarte grea, copilul a fost traumatizat, dar astăzi sunt fericiţi. Nici noi adulții nu am fi așa puternici ca ei.

Spitalul din Iaşi a devenit loc de întâlnire pentru adolescenţi

Alexia este pentru Elena şi Silviu un model de curaj.  În urmă cu două zile, Alexia a primit o vizită surpriză acasă, la Curteşti. Medicul Sidonia Susanu, care a reuşit după 20 de ore de operaţie singura dublă replantare de braţe din Europa a venit să o vadă. Doctorul a încurajat o: după un an de recuperare fata îşi va putea folosi braţele aproape ca înainte de accident.

Sursa: Observator

articolul original.

Preot hirotonit la Botoșani, în prezența PS Nichifor Botoșăneanul

11 January 2023 at 07:55

Un preot va fi hirotonit, sâmbătă, 14 ianuarie, în prezența Preasfințitului părinte Nichifor Botoșăneanul înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii va fi hirotonit preot pe seama parohiei “Sf.M.Mc.Pantelimon” Bașeu-Hudești părintele diacon Pușcașu Ioan.

Anunțul a fost făcut de preotul suplinitor Grigore Andrei, care a făcut un apel la rugăciune către credincioși, îndemnându-i să fie prezenți la eveniment.

articolul original.

Doi puști, unul de 14 ani și unul de 15 ani, se antrenează cu FC Botoșani în Antalya

11 January 2023 at 07:33

Doi puști, unul de 14 ani și unul de 15 ani, se antrenează cu FC Botoșani în cantonamentul din Antalya, a anunțat clubul botoșănean. Este vorba de Alin Ciobanu, un portar de doar 14 ani și Narcis Ilș, un fundaș de 15 ani. Potrivit oficialilor FC Botoșani, Alin Ciobanu este un goalkeeper de viitor. Acesta a evoluat în sezonul trecut în play-off-ul Ligii Elitelor U15, iar anul acesta în play-off-ul aceleiași competiții, categoria U16, deține selecții la echipa națională U15;

Narcis „Combi” Ilaș este un fundaș de mare perspectivă, calificat în acest sezon în play-off-ul Ligii Elitelor U17. El are în palmares meciuri pentru echipele naționale U15, respectiv U16.

Alături de ei, alți trei tineri jucători se antrenează cu echipa mare a FC Botoșani aflată în Turcia. Aceștia sunt următorii:
– Șerban Tomache (18 ani), al treilea portar din lotul nostru, de asemenea component al echipei ce evoluează în Liga de Tineret, a prins în sezonul trecut faza play-off din Liga Elitelor alături de echipa U19 Elite;
– Codrin Cărăușu (18 ani), evoluează pe postul de atacant, golgheter în sezonul precedent al echipei U17 Elite, cu care a atins semifinalele Cupei României, în prezent evoluează în Liga de Tineret
– Manuel Brașoveanu (18 ani), joacă pe postul de fundaș în Liga de Tineret, a făcut parte din echipa U17 Elite care a ajuns până în semifinalele Cupei sezonul trecut.

Motivul incredibil pentru care FC Botoșani l-a cedat pe Kevin Boli la Farul

articolul original.

Avertizare de vreme severă imediată! Județul Botoșani, sub Cod galben

11 January 2023 at 07:05

Meteorologii au emis, miercuri dimineață, o avertizare de vreme severă imediată pentru județul Botoșani. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, Botoșaniul se află sub Cod galben de la ora 8:40 până la  ora 11:00

Se va semnala, local, ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m, asociată cu burniță ce va favoriza, în funcție și de condițiile locale, formarea poleiului sau ghețușului

articolul original.

Primar amenințat cu moartea de un fost consilier local. A aruncat cu sticla de bere în el

11 January 2023 at 06:39

Un fost consilier local din judeţul Botoşani a fost condamnat pentru că a ameninţat cu moartea un primar. Fostul consilier din comuna Curteşti, Toader Azamfirii, a fost condamnat, luni, la trei luni şi 20 zile închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj. Botoşăneanul a ajuns în această situaţie după ce pe 18 februarie 2020, în timp ce se afla pe terasa unui bar amplasat în imediata vecinătate a Primăriei din Curteşti, a adresat injurii şi ameninţări la adresa primarului din comuna Curteşti, Maricel Anton, ca urmare a unor nemulţumiri legate de activitatea acestuia.

Mai mult decât atât, bărbatul, acum în vârstă de 70 de ani, a aruncat în direcţia primarului o sticlă de bere. Sticla nu l-a nimerit pe Maricel Anton, însă a lovit maşina Primăriei, avariind-o.

Toader Azamfirii a fost consilier local pe vremea când Maricel Anton era viceprimar al comunei Curteşti.

Solutia pe scurt:

Condamnă pe inculpatul Azamfirii Toader pentru săvârşirea infracţiunilor de: – ultraj, prev. şi ped. de art. 257 alin. 1 ?i 2 Cod penal raportat la art. 206 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod procedură penală la pedeapsa de 3 luni închisoare; – distrugere, prev. de art. 253 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod procedură penală la pedeapsa de 2 luni închisoare. În temeiul art. 38 alin. 1, 39 alin. 1 lit. b Cod penal, contopeşte pedepse arătate mai sus, aplicând pedeapsa cea mai grea de 3 luni închisoare, la care se adaugă 1/3 din cealaltă pedeapsă, respectiv 20 zile închisoare, pedeapsa rezultantă fiind de 3 luni şi 20 zile închisoare. În temeiul art. 91, 92 Cod penal dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani.

În temeiul art. 93 alin. (1) Cod penal obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Botoşani la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În temeiul art. 93 alin. (2) lit. b) Cod penal impune condamnatului să execute obligaţia de a frecventa un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Botoşani sau în colaborare cu instituţii din comunitate. În temeiul art. 93 alin. (3) Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile muncă neremunerată la Primăria oraşului Bucecea (unde locuieşte efectiv) sau la D.J.D.P. Botoşani.

În temeiul art. 91 alin. (4) Cod penal atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 Cod penal privind condiţiile revocării suspendării executării sub supraveghere. Obligă inculpatul să plătească părţii civile Anton Maricel suma de 5.000 lei, daune morale, şi suma de 2.000 lei, cheltuieli de judecată. Respinge, ca nefondate, restul pretenţiilor civile. Obligă inculpatul să plătească statului suma de 573,62 lei, cheltuieli judiciare. Cu apel în 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 09 ianuarie 2023.
Document: Hotarâre  17/2023  09.01.2023

Fraudă la modernizarea unor drumuri din județul Botoșani. Anchetă a Parchetului European

articolul original.
❌