ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
✇Liga 2

FK Miercurea Ciuc, primire ”prietenoasă” la Dej din partea galeriei Unirii, la chiar prima deplasare din noul sezon! ”Brigada Someșeană” a avut mesaje speciale pentru ciucani

By: Anghel Marius

FK Miercurea Ciuc a avut parte de o primire ”prietenoasă” la Dej, din partea suporterilor Unirii, la meciul din prima etapă a noului sezon de Liga 2, ediția 2022-2023.

Ultima acțiune a clubului din Secuime a intrigat și mai mult populația naționalistă a României, iar jucătorii lui Francisc Dican cel mai probabil vor fi nevoiți să simtă ostilitate din partea suporterilor echipelor adverse oriunde vor merge să evolueze de acum înainte, cel puțin pentru o perioadă. Mai ales atunci când vor întâlni în deplasare echipe cu galerie, cum a fost cazul Unirii Dej, FK Miercurea Ciuc va fi mereu pusă la zid pentru faptul că promovează așa-zisul Ținut Secuiesc, al cărui nume apare mai nou și pe sigla clubului, comunică doar în maghiară și este mai atrasă de Ungaria decât de România.

Galeria Unirii Dej, coregrafie naționalistă și mesaje împotriva așa-zisului Ținut Secuiesc promovat de FK Miercurea Ciuc

Decizia clubului din Miercurea Ciuc de a-și inaugura noua tribună a stadionului Municipal cu un amical între Ungaria U18 și o națională U18 a așa-zisului Ținut Secuiesc a fost sancționată în primul rând de galeriile cluburilor de fotbal din România. Ulterior, FRF a intervenit și ea și a interzis un astfel de amical și nu și-a trimis reprezentanții invitați, însă jocul a avut loc fără probleme, printr-o manevră a ciucanilor. Au schimbat numele echipei în programul evenimentului cu FK Miercurea Ciuc U18 și au îmbrăcat jucătorii în echipamentul clubului. Oricum majoritatea jucătorilor convocați erau chiar din grupa respectivă a FK Miercurea Ciuc. La acțiunea respectivă desfășurată în data de 23 iulie, au participat inclusiv prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, dar și ministrul Tineretului și Sportului din România, Eduard Novak, care a felicitat inițiativa clubului ciucan printr-un discurs în limba maghiară.

”Brigada Someșeană”, galeria Unirii Dej, nu a uitat evenimentul de la Miercurea Ciuc și a pregătit o primire specială pentru harghiteni. Înainte de startul jocului desfășurat sâmbătă pe stadionul Municipal din Dej, fanii Unirii au realizat o coregrafie specială. Au desfășurat în tribună un tricolor imens pe care era desenată harta României, iar pe gard au afișat mesajul ”Ardealul, pământ românesc”, fiecare cuvânt fiind scris cu una dintre cele trei culori ale steagului României. Mesajul a și rămas pe gard pe întreaga durată a meciului.

În plus, au avut și alte bannere cu mesaje pentru oaspeți, precum: ”Deșteaptă-te, române / ținutul secuiesc nu există!”

FK Miercurea Ciuc, învinsă după ce a condus la Dej

În ceea ce privește meciul, Unirea Dej a obținut o victorie entuziasmantă în fața celor de la FK Miercurea Ciuc, văzuți favoriți să câștige chiar dacă evoluau în deplasare.

Ciucanii au și deschis scorul în minutul 62, printr-un penalty executat e Lorant Kovacs. Unirea a egalat însă după 11 minute prin Alex Pop (73), cu o lovitură de cap. Un gol frumos a marcat și Vlad Bogdan, în minutul 83, astfel că echipa antrenată de Dragoș Militaru a întors rezultatul și s-a impus cu 2-1, debutând cu victorie în noul sezon de Liga 2.

La final, așa cum obișnuiesc după fiecare meci acasă, indiferent de rezultat, jucătorii Unirii Dej au mers în fața galeriei și au sărbătorit împreună. Acum, pe gardul din fața grupului ”Brigada Someșeană” era și bannerul ”Ardealul, pământ românesc”.

Fizic, Dejul este situat mai aproape de Ungaria decât este Miercurea Ciuc, însă municipiul din județul Cluj nu utilizează limba maghiară și nu promovează așa-zisul Ținuț Secuiesc sau autonomia.

Foto și video: Unirea Dej și Brigada Someșeană

articolul original.
✇Liga 2

Ultrașii cluburilor din România, scrisoare deschisă amenințătoare dacă la Miercurea Ciuc se va juca meciul dintre Ungaria U18 și Ținutul Secuiesc U18. Mesaj cu un impact naționalist către Guvernul României și FRF: ”E un atac direct la securi

By: Anghel Marius

Inaugurarea noii tribune a stadionului Municipal din Miercurea Ciuc este pe cale să producă un scandal fără precendent în România.

Sâmbătă, 23 iulie, de la ora 18:00, pe terenul echipei din Liga 2 se vor întâlni reprezentativa Under 18 a Ungariei și o echipă sub 18 a așa-zisului Ținut Secuiesc, joc prin care se inaugurează încheierea lucrărilor de modernizare a stadionului din Miercurea Ciuc.

Evenimentul va începe de la ora 17:30, iar clubul ciucan i-a acordat o atenție sporită, lansând mesaje de invitație de-a dreptul scandaloase față de majoritatea populației României.

Ultrașii din fotbalul românesc amenință dacă la Miercurea Ciuc se joacă amicalul dintre Ungaria U18 și selecționala U18 a Ținutului Secuiesc

Multe dintre galeriile echipelor de fotbal din România, printre care ale cluburilor Dinamo, Steaua, Rapid, ”FC U” Craiova, Poli Timișoara, Petrolul, ”U” Cluj, Oțelul, Farul, FC Brașov sau FC Argeș, s-au sesizat față de ceea ce urmează să se întâmple la Miercurea Ciuc și au un mesaj public către clubul organizator, FK Miercurea Ciuc, dar și către Federația Română de Fotbal și Guvernul României.

Ultrașii nu vor ca meciul amical dintre Ungaria U18 și Ținutul Secuiesc să aibă loc, fiindcă îl consideră ”un atac direct la securitatea țării noastre”, o propagandă a populației minoritare din mijlocul țării. În caz contrar, amenință că vor acționa la ”partidele pe care le vom disputa cu echipele separatiste maghiare”, adică împotriva formațiilor Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, din Liga 1, și FK Miercurea Ciuc, din Liga 2.

Scrisoarea deschisă a ultrașilor către FK Miercurea Ciuc, FRF și Guvernul României:

”Către toți cei care mai au o fărâmă de o onoare, demnitate și dragoste față de această țară.
Ne aflăm în fața unui nou moment zero. Din păcate, gândurile separatiste ale populației minoritare din mijlocul țării iau amploare pe zi ce trece. Noua găselniță de propagare a acestora este disputarea unui meci amical între naționalele U18 ale Ungariei și ținutului secuiesc. Cum poate un stat imaginar să aibă o echipă națională? Cum putem permite ca pe teritoriul nostru să se nască o astfel de echipă? Chiar nu putem sesiza că ideea separatistă a luat o amploare considerabilă și că este doar începutul?
Facem apel direct către organizatorii meciului să găsească un oponent real pentru a disputa partida de mâine. În caz contrar, facem apel către Federația Română de Fotbal și Guvernul României să nu permită disputarea acestui meci, fiind un atac direct la securitatea țării noastre.
Altfel, noi, semnatarii acestei scrisori deschise, anunțam public că vom avea grijă ca partidele pe care le vom disputa cu echipele separatiste maghiare să se desfășoare în “cele mai plăcute” condiții pentru dânșii. Dacă așa zisele puteri ale statului nu vor fi capabile să oprească acest pericol vom prelua noi cârma și ne vom apăra țara cu toate forțele posibile. Știm, aveți nevoie de cele câteva procente de la partidul separatist, dar ar fi cazul să demonstrați pentru cine luptați cu adevărat.

Doar România!
Semnatari:
Peluza Sud Craiova
Peluza Cătălin Hîldan
Peluza Nord Rapid
Peluza Sud Timișoara
Peluza Șepcile Roșii
Peluza Marină
ShadowS & Vacarm (Steaua)
Grupul „Suntem Ultras Dinamo” din Peluza Sud Dinamo
Peluza 1 Ilie Oană
Peluza Nord Iași
Peluza Nord Galați
Liga Suporterilor Stegari
Peluza Sud Sibiu
Fratii (Fc Argeș)
Honor et Patria
Camarazii Romania
Uniți Sub Tricolor
Ploiești România
Dulce Românie
Ultra România.”

Se întâlnesc inclusiv cu ”frații din patria mamă” pentru a se bucura împreună!?

În ultimele 11 zile, FK Miercurea Ciuc a avut mesaje în limba maghiară prin care se promova evenimentul din 23 iulie.

Cu trei zile înainte, clubul ciucan avea următorul mesaj:

”Még három nap és újra megtelhetnek a lelátók…
Még három nap és újra együtt szurkolhatnak a háromszékiek, csíkiak, udvarhelyiek, gyergyóiak, marosvásárhelyiek és az anyaországi testvéreink.
Még három nap és együtt kiálthatjuk:
Hajrá székelyek!
Hajrá magyarok!”

Care în limba română se traduce astfel:

”Încă trei zile și tribunele vor fi din nou pline…
Încă trei zile și frații noștri din Covasna, Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Târgu Mureș și frații noștri din patria mamă se pot bucura din nou împreună.
Încă trei zile și putem striga împreună:
Haideți secuilor!
Hai maghiarilor!”

Balazs Vizi, responsabilul cu relațiile publice la FK Miercurea Ciuc, se ocupă de orzanizare, iar clubul harghitean anunță că doritorii să participe la acest eveniment își pot procura bilet în valoare de 0 lei și în ziua partidei amicale, pentru a lua loc în tribuna nouă, dar și faptul că la tribuna veche vor lua loc grupele de juniori ale subcentrelor FK Miercurea Ciuc și Academiei de Fotbal a Ținutului Secuiesc.
Festivitatea de inaugurare începe de la ora 17:30, iar jocul are startul de la ora 18:00.

  • Echipa U18 a Ținutului Secuiesc îl are ca antrenor pe Norbert Demeny, iar în stafful său, ca antrenor cu portari, este Tiberiu Lung, fost jucător la ”FC U” Craiova, Steaua sau Pandurii. Lotul acestei selecționate care va întâlni sâmbătă naționala U18 a Ungariei este format în mare parte din jucători de la FK Miercurea Ciuc. Sunt câțiva și de la Sepsi OSK și Academia Ferenc Puskas, cât și unul de la ACS Târgu Mureș.

Participă Viktor Orban și la evenimentul de la Miercurea Ciuc?

Nu ar fi exclus ca la acest eveniment să participe chiar și premierul Ungariei, Viktor Orban, care chiar joi seară a fost prezent la Sfântu Gheorghe la meciul din al doilea tur preliminar al Conference League dintre Sepsi OSK și Olimpija Ljubljana (scor 3-1).

Orban a fost aclamat de cei care l-au recunoscut la tribuna oficială, iar organizatorii nu au ezitat să pună pe stadion imnul Ținutului Secuiesc. Din tribune s-a auzit chiar și ”Ria, Ria, Ungaria!”

Inclusiv ministrul Sportului din România, Eduard Novak, a fost prezent la Sfântu Gheorghe, acolo unde patronul clubului Sepsi, Laszlo Dioszegi, a avut numai cuvinte de laudă pentru Victor Orban și Guvernul Ungariei. Dioszegi a recunoscut din nou că stadionul de la Sfântu Gheorghe a fost făcut din banii Ungariei, la fel cum se întâmplă și cu modernizarea stadionului din Miercurea Ciuc, cât și cu investițiile care se fac în ultimii ani în special în echipele de fotbal din Covasna și Harghita.

Foto: FK Miercurea Ciuc și Orban Viktor

articolul original.
  • There are no more articles
❌