ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
✇Bitpress

Modelul japonez

By: Dumitru Augustin Doman
image

Să facem un exercițiu de imaginație. Să zicem că naționala noastră de fotbal s-ar fi calificat la turneul final al CM din Qatar și în primul meci din grupă ar fi învins Germania. Se sparie gândul! Totuși, să ne imaginăm acest scenariu SF. Ce-ar fi fost după meci? În vestiar, ar fi fost o hăulită ce n-a auzit Orientul Mijlociu, ar fi zburat scaunele și umerașele pe pereți… Ce să mai vorbim de ce-ar fi fost la peluza rezervată suporterilor noștri. Peste tot hârtii aruncate, ambalaje, peturi etc. și în jurul stadionului și pe primele terase din zonă și scandalul de toată noaptea din hoteluri…

Ei, dar să punem punct acestui halucinant scenariu. În locul nostru au fost japonezii. Fotbaliștii niponi s-au mobilizat exemplar în teren și au învins fosta campioană mondială Germania susținuți desigur de scandările suporterilor din tribună. Mă rog, o victorie de etapă și…să mai vedem.

Lecția de ordine și civilizație a început după meci. După ce fotbaliștii japonezi s-au bucurat decent, cum știu ei să se bucure, cu măsură, după ce au făcut duș, au făcut o ordine de farmacie în vestiar, că oamenii de serviciu de acolo au șomat. Și asta nu e tot. În tribuna lor, suporterii japonezi au strâns tot gunoiul și l-au dus în saci de plastic la ghenă. Sigur, e un  exemplu de ordine și civilizație banal pentru lumea Orientului Îndepărtat, lume pe care nouă ne e cam greu s-o înțelegem. E o cultură dăinuind de mii de ani, acum beneficiind de una din cele mai avansate tehnologii din lume. Ceea ce nu-i scutește de autoimpunerea unui comportament de civilitate demn de tot respectul.

Să ne întoarcem la România. Acum 80 de ani am urmat, volens-nolens, modelul sovietic: și de cultură, civilizație, și mai ales de impunere a socialismului biruitor-distrugător, iar rezultatele se văd și acum. La alegerile din 1990, Ion Iliescu ne îndemna să adoptăm modelul suedez, al socialismului cu față umană. Acum, adoptăm, târâș-grăpiș, modelul europeano-atlantic, de la corectitudinea politică până la sincronismul total privind toate cele ale societății. Asta, la suprafață, că altfel, în profunzime, tot din Balcani ne tragem ca moravuri și năravuri, de la fanarioți și de la bacșișul turcesc.

Dar, la nivelul la care ne aflăm, cred că nu e târziu să adoptăm modelul japonez, pornind chiar de aci, de la ne face ordine la suprafață, ca apoi să ne facem și în toate domeniile profunde ale vieții sociale și personale. Ar fi un semn bun să nu mai vedem munți de gunoi pe marginea șoselelor, kilometri pătrați de peturi în lacurile de acumulare ale hidrocentralelor de pe Olt, Argeș, Jiu și Bistrița, sau grămezi de cauciuc cât blocul arzând pe la marginea orașelor. Pentru început, și asta ar fi încurajator că ne aflăm pe un drum bun.

Iată un model simplu de urmat: modelul japonez.

articolul original.
✇Sălăjeanul

Cupa Mondială de fotbal

By: Redacţia
image

Cupa Mondială de fotbal din Qatar, prima care are loc în Orientul Mijlociu, a debutat cu meciul dintre reprezentativa ţării gazdă şi Ecuador, pe Al Bayt Stadium din Al Khor, în Grupa A.

Cupa Mondială de fotbal, prima care are loc în perioada de iarnă, a început în Quatar. Meciul de deschidere a fost cel  dintre reprezentativa ţării gazdă şi Ecuador, pe Al Bayt Stadium din Al Khor, în Grupa A. Ecuador a câştigat meciul contra Qatarului, scor 2-0, după ce Enner Valencia a marcat ambele goluri ale sud-americanilor.

Turneul final din Qatar va fi ultimul pentru două nume de legendă, Lionel Messi (35 ani) şi Cristiano Ronaldo (37 ani). Vor rata această ediţie a Cupei Mondiale jucători de top precum Erling Haaland, Gianluigi Donnarumma, Mohammed Salah, deoarece Norvegia, campioana europeană Italia şi Egiptul nu s-a calificat, în timp ce francezii Paul Pogba, Ngolo Kante, Karim Benzema şi senegalezul Sadio Mane s-au accidentat, iar spaniolii Sergio Ramos şi Thiago Alcantara au fost lăsaţi acasă. Mascota oficială a turneului a fost dezvăluită la 1 aprilie 2022, în timpul extragerii fazei grupelor. Numele său este La’eeb, un cuvânt arab ce înseamnă “jucător super talentat”. “La’eeb va fi recunoscut pentru spiritul lui tânăr. Împarte bucurie şi încredere peste tot pe unde merge. La’eeb vine dintr-o lume paralelă, unde trăiesc mascotele turneului. Este o lume în care ideile şi creativitatea formează personajele care trăiesc în mintea fiecăruia”, a explicat FIFA pe site-ul oficial.

Mingea oficială a turneului final, “Al Rihla” (“călătorie”, în limba arabă), realizată de Adidas, a fost prezentată la 30 martie 2022, menţionează agenţia EFE. Mingea este prima din istoria Cupei Mondiale fabricată exclusiv din vopseluri şi cleiuri pe bază de apă.

Brazilia, echipa cu cele mai multe titluri mondiale (cinci) şi una dintre favorite la câştigarea trofeului, este ultima care a sosit în Qatar, chiar sâmbătă.

Turneul final din Qatar, cu 32 de echipe, va avea 64 de meciuri, care vor fi găzduite de 8 stadioane, urmând să se încheie pe 18 decembrie, cu finala de pe Lusail Stadium. Acest turneu final va fi ultimul cu 32 de echipe participante; din 2026, vor participa 48 de ţări la CM găzduită împreună de SUA, Mexic şi Canada.

La Cupa Mondială  2022 vor fi prezenţi şi trei arbitri români: Istvan Kovacs, la centru, şi Ovidiu Artene şi Vasile Marinescu, asistenţi. Kovacs a fost nominalizat al patrulea oficial la meciul de deschidere. Luni vor avea loc meciurile dintre Senegal – Olanda , Anglia – Iran și SUA – Ţara Galilor .

articolul original.
✇CADRAN POLITIC

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

By: Radu FLOREA

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își propune ca misiune oferirea unui conţinut personalizat de știri, informaţii şi publicitate.

Din dorinţa unor jurnalişti determinaţi şi profesionişti, susţinuţi de o echipă de management orientată către dezvoltare, în anul 2010, a luat ființă în Israel ”Anima News” – Agenţia de Ştiri a Trustului Media Anima.

Lansată din dorința de a acoperi informațiile din Israel și Orientul Mijlociu, Anima News este unica agenție de știri online în limba română care acoperă zilnic necesitatea de știri, informații, analize și comentarii din această zonă fierbinte a lumii.

Începând cu anul 2021, Anima News și-a extins domeniile de interes și activitatea, în special pe cel mai important target al României și anume diaspora românească. Astfel, conducerea Anima News a decis înființarea unui ONG românesc – ”Trustul Media Anima”, sub conducerea președintelui Nando Mario Varga.

În prezent, din trustul media fac parte Agenția de știri Anima News,  Agenția Dor de dor – Vocea Diasporei,  Radio Anima News, TV Anima News.

La data de 16 aprilie va fi lansată Diaspora culturală.

Emisiunile audio si video ale Trustului Media Anima pot fi vizionate pe swebite -ul Agenției de știri Anima News sau pe canalul YOUTUBE

Activitățile Trustului Media Anima se axează  pe două direcții:

  • activitatea, problemele și necesitățile diasporei românești, militând prin informații, analize și comentarii în scris, audio și video atât pentru drepturile românilor de pretutindeni, cât si a celor care s-au întors în țară și a familiilor lor;
  • evenimentele, evoluțiile și problemele din Israel și Orientul Mijlociu.

Trustul Media Anima nu se implică in viața politică din România, dar va reacționa, informa, reflecta și analiza toate deciziile, comentariile și luările de poziție care vor viza și interfera cu interesele românilor din Diaspora și ale familiilor lor din România.

Trustul Media Anima va reacționa împotriva oricaror declaratii, tentative sau decizii, al caror scop este susținerea și promovarea extremismului, terorismului, antisemitismului și nerespectarea drepturilor omului.

Secțiunile site-urilor sunt actualizate în timp real,  cu un conţinutul adaptat condiţiilor de piaţă bazat pe: încredere, acurateţe, obiectivitate, exhaustivitate, rapiditate.

articolul original.
  • There are no more articles
❌