ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
✇Spotmedia

Trei francezi au fost prinşi la vănătoare ilegală de căprioare, în Bistriţa

By: -

Trei francezi au fost reţinuţi de poliţişti după ce au fost prinşi în flagrant la o partidă ilegală de vânătoare în Bistriţa.

citizencitizen

Alături de ei, a fost prins şi un bărbat din Sânmihaiu de Câmpie.

Armele folosite aparţineau românului, care le deţine legal.

"Luptătorii de la Serviciul pentru Acţiuni Speciale au prins, în flagrant delict, un bărbat, de 44 de ani, din Sânmihaiu de Câmpie, şi trei cetăţeni francezi, cu vârste cuprinse între 51 şi 74 de ani, care ar fi participat la o partidă ilegală de vânătoare", a transmis IPJ Bitriţa Năsăud.

Poliţiştii au descoperit că, în perioada 19-21 septembrie, cei patru bărbaţi ar fi mai fi făcut 6 acţiuni de vânătoare neautorizate şi ar fi împuşcat şase căpriori.

citizencitizen
articolul original.
✇GAZETA de SUD

Peste 80.000 de persoane au intrat ieri în România

By: Mariana BUTNARIU
image

Ieri, prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalitățile de control (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire) aproximativ 163.500 de persoane, cetățeni români și străini, cu peste 45.300 mijloace de transport.

Pe sensul de intrare în România, au fost 80.354 de persoane, dintre care 10.044 de cetăţeni ucraineni (în creştere cu 19% faţă de ziua precedentă). Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 21.09.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 2.377.415 cetăţeni ucraineni.

În ceea ce priveşte activităţile specifice, în zonele de competenţă – punctele de trecere şi „frontiera verde” – poliţiştii de frontieră au constatat:

 • 57 de fapte ilegale (30 de infracţiuni şi 27 de contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini;
 • valoarea amenzilor contravenţionale aplicate se ridică la peste 9.360 lei;
 • bunuri reţinute in vederea confiscării, în valoare estimată de 1.819.825 lei;
 • nu s-a permis intrarea în ţară a 20 cetăţeni străini, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi de asemenea, nu s-a permis ieşirea a 18 cetăţeni români din diferite motive legale.
  Informații privind situația punctelor de frontieră deschise traficului internaţional se regăsesc pe aplicaţia Trafic on-line care poate fi accesată la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/.
articolul original.
✇Monitorul de Botoșani

Șofer ilegalist scos din trafic de polițiști

By: Sebastian Gheorghiu

Miercuri, 21 septembrie, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au oprit pentru control, pe Calea Națională, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un tânăr în vârstă de 32 de ani, din județul Neamț.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că cel de la volan are dreptul de a conduce autoturisme, suspendat, din luna iunie a.c., pentru săvârșirea unei contravenții la regimul rutier. Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis, urmând ca în funcție de rezultate să fie dispuse măsuri legale.

articolul original.
✇GAZETA de SUD

38 de fapte ilegale, constate la frontierele României

By: Mariana BUTNARIU
image

Prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii ţări au efectuat, ieri, formalitățile de control (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire) aproximativ 156.700 de persoane, cetățeni români și străini, cu peste 44.500 mijloace de transport.

Pe sensul de intrare în România, au fost 74.569 de persoane, dintre care 8.436 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 7,8% faţă de ziua precedentă). Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 20.09.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 2.367.371 cetăţeni ucraineni.
În ceea ce priveşte activităţile specifice, în zonele de competenţă – punctele de trecere şi „frontiera verde” – poliţiştii de frontieră au constatat:

 • 38 de fapte ilegale (21 de infracţiuni şi 17 de contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini;
 • valoarea amenzilor contravenţionale aplicate se ridică la peste 11.900 lei;
 • nu s-a permis intrarea în ţară a 34 cetăţeni străini, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi de asemenea, nu s-a permis ieşirea a 8 cetăţeni români din diferite motive legale.
  Informații privind situația punctelor de frontieră deschise traficului internaţional se regăsesc pe aplicaţia Trafic on-line care poate fi accesată la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/.
articolul original.
✇Stiri Neamt

Inspectorul școlar general Florentina Luca-Moise atenționează directorii școlilor: fondul clasei este ilegal

By: Mesagerul
image

Mai multe semnale privind cazuri în care elevilor li s-au cerut bani pentru fondul clasei sau fondul școlii au ajuns până la Inspectoratul Școlar Neamț. Deși este interzisă şi constituie abatere disciplinară implicarea copiilor/elevilor sau a personalului din unitatea de învăţământ în strângerea şi/sau gestionarea fondurilor, potrivit Ordinului Ministerului Educației 4183/2022, vechiul obicei adânc înrădăcinat și concretizat prin „casierul clasei” pare greu de eliminat în unele școli. De la cretă, markere, mop și chiar până la manual, se cer în unele școli bani, ai căror directori se fac că uită de propriile atribuții. Lucru pe care Inspectoratul Școlar Județean Neamț l-a reamintit, trimițând ieri, 16 septembrie, o adresă tuturor școlilor, prin care li se pune în vedere conducerilor care este cadrul legal.

Acest aspect a fost unul din țintele ultimelor inspecții pe care inspectorul școlar general Florentina Luca-Moise le-a derulat în școli în ultima perioadă.

„Asigur, din calitatea de inspector școlar general al județului Neamț, toți părinții de întreaga disponibilitate de a identifica și lua măsuri concrete, urgente în cazul în care în unitățile de învățământ din județ apar situații în care sunt solicitate sume de bani pentru susținerea financiară privind investițiile, materialele igienico-sanitare sau, mai grav, a manualelor școlare. Apelez la înțelepciunea, onestitatea și etica profesională a tuturor colegilor mei de a nu iniția și de a interveni pentru eliminarea unor astfel de posibile situații. Insist ca administrația locală, primarii și consiliile locale să aloce fondurile necesare școlilor pentru ca elevii nemțeni să beneficieze de condițiile prevăzute de legislația în vigoare”, declară șefa IȘJ Neamț.

Cristina Iordache

articolul original.
✇Descopera

Opere de artă furate, în valoare de 19 milioane de dolari, returnate Italiei de către New York

By: Ștefan Trepăduș
image

Procurorul districtual din New York a returnat Italiei obiecte de artă furate în valoare de 19 milioane de dolari.

Printre cele 58 de piese se numără un cap de marmură al zeiței Atena, datat în anul 200 î.Hr. și a cărui valoare este estimată la 3 milioane de dolari, scrie BBC.

Artefactele furate au fost vândute muzeelor și comercianților privați de către infractori condamnați, a declarat procurorul general Alvin Bragg.

Opere de artă furate au fost, în cele din urmă, returnate

Acesta este cel mai recent efort al orașului de a returna bunurile jefuite în țara de origine – anul acesta au fost returnate obiecte în valoare de 66 de milioane de dolari.

Șeful unității de combatere a traficului de antichități din cadrul DA a promis că vor fi „multe alte confiscări și multe alte repatrieri”.

Homeland Security a făcut parte din investigația pentru confiscarea și repatrierea acestor obiecte către italieni – 21 dintre acestea proveneau de la Metropolitan Museum of Art.

Anchetatorii au muncit ani de zile pentru a da de urma traseelor contrabandiștilor de artă și pentru a localiza obiectele care urmau să fie repatriate, potrivit oficialilor de la Homeland Security.

Rețeaua de hoți de artă

Giacomo Medici și Giovanni Franco Becchina se numără printre hoții condamnați care au folosit o rețea în toată Italia pentru a fura piese din situri nesupravegheate, potrivit biroului procurorului.

Acesta a declarat că grupul lui Medici a furat dintr-un templu din centrul Italiei, și a fost expus la Met în 1996.

Pasquale Camera a fost un alt lider de grup care a organizat jafuri încă din anii 1960 în biserici și muzee, potrivit biroului.

Un miliardar american

Obiectele au fost în cele din urmă importate în SUA, unde au fost vândute Michael Steinhardt, căruia i s-a interzis acum să cumpere antichități după ce s-a constatat că obiectele pe care le deținea au fost furate și introduse ilegal în țară.

În 2021, Steinhardt a predat obiecte în valoare de 70 de milioane de dolari, ca parte a unui acord care garanta că nu se va confrunta cu acuzații penale.
articolul original.
✇Actual Vaslui

Patru cetățeni străini depistați cu ședere ilegală în județ

By: Actual Vaslui
image

În cursul săptâmănii trecute, poliţiştii de imigrări din județul Vaslui au desfăşurat mai multe acțiuni pe linia prevenirii şi combaterii şederii ilegale a cetățenilor străini, pe raza de competenţă. Au fost depistați patru cetăţeni străini cu şedere ilegală, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 1200 de lei și au fost emise două decizii de returnare.

În perioada 29 august – 04 septembrie a.c., poliţişti din cadrul Biroului pentru Imigrări al Județului Vaslui au desfăşurat o serie de acțiuni specifice pe linia prevenirii şi combaterii şederii ilegale a străinilor, pe raza de competenţă.

Astfel, în urma activităților întreprinse, au fost depistați patru cetăţeni străini, cu vârste cuprinse între 10 şi 57 de ani, respectiv două femei și un copil minor din Republica Moldova şi un bărbat din  Maroc.

Din verificări a reieşit faptul că cetățenii au intrat legal în țara noastră, însă nu au părăsit teritoriul statului român la expirarea dreptului de şedere și nici nu au efectuat demersuri legale în vederea prelungirii acestuia, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

În urma celor constatate, femeia din Republica Moldova însoțită de minor a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 800 de lei. Acesteia i-a fost înmânată și o comunicare pentru reglementarea dreptului de ședere temporară, conform O.U.G. nr.194/2002, având în vedere faptul că cei doi sunt membri de familie ai unui cetățean român.

Ceilalți doi cetățeni străini au fost sancționați contravenţional, unul cu avertisment și unul cu amendă în valoare de 400 de lei, în conformitate cu  prevederile O.U.G. nr.194/2002. De asemenea, în cele două cazuri au fost emise decizii de returnare, cu plecare voluntară de pe teritoriul ţării noastre, în termen de 15 zile.

articolul original.
✇Suceava News

Polițiștii suceveni au depistat trei transporturi ilegale de lemne în doar câteva ore

By: Suceava News Online
image

Începând cu data de 22.08.2022 polițiștii organizează zilnic acțiuni cu efective sporite pentru prevenirea delictelor silvice și activităților ilicite în domeniul debitării, procesării și transportului materialului lemnos. Activitățile organizate în cadrul Acțiunii ,,Scutul Pădurii” au dus la identificarea zilnică a unor transporturi ilegale de lemn și a altor delicte silvice, fiind aplicate sancțiuni contravenționale și fiind confiscate cantități importante de material lemnos.

Poliția Suceava a transmis că și în cursul zilei de ieri, în doar câteva ore au fost identificate mai multe transporturi ilegale de lemn, după efectuarea tuturor verificărilor cantitățile de material lemnos fiind confiscate iar într-o situație fiind imobilizat și mijlocul de transport prin ridicarea plăcuțelor de înmatriculare ca urmare a săvârșirii unor abateri  conexe.

Astfel, la data de 31.08.2022, ora 16.10, polițiștii din Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, în timp ce executau activități pe linie de silvicultură, pe raza comunei Vicovu de Jos, jud. Suceava au oprit pentru control, o autoutilitară care circula pe DN2E Vicovu de Jos transportând material lemnos, respectiv lemn foc fag și care era condusă de un bărbat de 22 ani domiciliat în comuna Voitinel, jud. Suceava. Cu ocazia verificărilor efectuate în SUMAL 2, s-a constatat faptul că transportul de material lemnos nu avea un aviz de însoțire conform reglementărilor legale. Din acest motiv, transportul a fost condus Ocolul Silvic Putna, unde s-a solicitat sprijinul unui pădurar, care în urma inventarierii materialului lemnos a stabilit faptul că în autoutilitară era transportată cantitatea totală de 2.64 m.c. lemn foc fag, în valoare de 456,72 lei. Șoferul a fost sancționat contravențional conform art. 19 alin. 2 lit. a din Legea nr. 171/2010 Modificată, iar materialul lemnos a fost confiscat, fiind predat în custodia Ocolului Silvic Putna, conform procesului verbal de confiscare și de dare în custodie.

Tot miercuri, la ora 19:50, polițiștii Secției 11 Poliție Rurală Pojorâta au obținut o informație cu privire la faptul că o autoutilitară transportă material lemnos pe raza satului Valea Putnei, com. Pojorâta, jud. Suceava, fără a avea un aviz valabil în aplicația SUMAL 2.0. S-a procedat la efectuarea de verificări deplasându-ne pe DN 17 înspre Pasul Mestecăniș, ocazie cu care autoutilitara a fost identificată la un imobil din com. Pojorâta, sat. Valea Putnei, fiind încarcat cu material lemnos (lemn de foc). În continuare, s-a procedat la verificarea transportului sesizat în aplicația SUMAL CONTROL, stabilindu-se faptul că pentru autoutilitara în cauză nu a fost emis un aviz de însoțire a materialului lemnos. S-a stabilit că autoutilitara a fost condusă de un bărbat de 34 ani din localitate, care s-a supus controlului și a transportat materialul lemnos la Atelierul de Producție Sadova. Materialul lemnos a fost inventariat, reieșind cantitatea de 1,18 mc lemn foc rășinoase, în valoare de 143,96 lei.Întreaga cantitate a fost confiscată, în cauză fiind aplicată o sancțiune contravențională conform art.19, alin. 2, lit. a, pct.1 din LG 171/2010.

În aceeași zi, în jurul orelor 20:00, lucrătorii Secției nr. 13 Poliție Rurală Bălcăuți, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe DN2-E85 de pe raza localității Negostina, au procedat la oprirea regulamentară, cu semnalele acustice și luminoase în funcțiune, a unei autoutilitare, împrejurare în care conducătorul auto s-a conformat și a oprit. Cu această ocazie, polițiștii au procedat la legitimarea șoferului fiind identificat în persoana unui bărbat de 54 ani domiciliat în comuna George Enescu, județul Botosani. În urma controlului autoutilitarei, s-a constatat faptul că aceasta era încărcată cu material lemnos, tip cherestea, esență molid, pentru care conducătorul auto, deținea aviz de însoțire al materialului lemnos, emis pentru cantitatea de 9,47 mc material lemnos. S-a procedat la verificarea transportului în aplicația SUMAL CONTROL, iar urma analizării fotografiilor încărcate, s-a constatat faptul că din conținutul acestora nu se poate distinge sau focaliza încărcătura de material lemnos în totalitate.

Având în vdere că din  primele verificări s-a constatat faptul că există neconcordanțe între cantitatea de material lemnos consemnată în avizul de însoțire electronic și cantitatea efectivă transportată în autoutilitară, s-a procedat la solicitarea sprijinul lucrătorilor din cadrul Ocolului Silvic Adâncata, în vederea inventarierii materialului lemnos. În urma activității de inventariere, de către maistrul silvic din cadrul Ocolului Silvic Adâncata, județul Suceava, a reieșit în plus cantitatea de 5,70 mc material lemnos cherestea rășinoase esență molid, față de cea înscrisă în avizul de însoțire al materialului lemnos. Având în vedere cele constatate, s-a luat măsura sancționării contravenționale a unei persoanei juridice cu sediul social în comuna Sucevița, sat Voievodeasa, județul Suceava, conform art. 19 alin. (2) lit. b) punctul 2 și art.19 alin. (2), ind.2 lit.a)  din Legea 171/2010 și s-a dispus măsura complementară de confiscare pentru cantitatea de 5,70 mc material lemnos, în valoare totală de 4.959 lei. Totodată, cu ocazie controlului documentelor autoutilitarei, s-a constatat faptul că aceasta avea inspecția tehnică periodică expirată din data 10.08.2022, fapt pentru care s-a luat măsura sancționării contravenționale cf. Oug 195/2002, iar ca măsura complementară reținerea certificatului de înmatriculare și imobilizarea vehiculului.

Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.

articolul original.
✇Spotmedia

Fiscul francez a depistat mii de piscine construite fără autorizație, cu ajutorul Inteligenței Artificiale

By: Toni Dumitru
image

Autoritățile din Franța au descoperit 20.356 de piscine construite fără autorizație pe proprietăți private, prin intermediul Inteligenței Artificiale. Încasările suplimentare la buget obținute prin taxarea piscinelor ilegale vor ajunge la zece milioane de euro.

Publicitate

Sistemul dezvoltat de Google și compania Capgemini poate identifica piscinile pe baza analizării fotografiilor aeriene și a verificării încrucișate cu datele din cadastru.

Proiectul a fost lansat cu titlu experimental, anul trecut, în nouă departamente din Franța și va fi extins în toată țara, relatează The Guardian.

Conform legislației, modificările aduse proprietăților, inclusiv construirea piscinelor, trebuie declarate la Fisc în termen de 90 de zile de la încheierea lucrărilor. Impozitul pe proprietate se calculează în funcție de valoarea chiriei proprietății, astfel că orice îmbunătățire crește nivelul de taxare. O piscină de 30 de metri pătrați mărește impozitul cu 200 de euro pe an.

Publicitate

Autoritățile intenționează să folosească sistemul de recunoaștere și pentru identificarea anexelor, extensiilor și verandelor amenajate ilegal, inclusiv a pergolelor permanente care necesită autorizație de construire.

Echipa de IT a Fiscului a explicat, însă, că deocamdată softul nu poate stabili dacă o formă dreptunghiulară dintr-o imagine aeriană este o extensie a unei case sau un acoperiș, o terasă sau chiar o prelată întinsă pe sol.

"Urmărim în special extinderile de locuințe precum verandele, dar trebuie să fim siguri că softul poate găsi clădiri cu o amprentă mare la sol, nu cuștile câinilor sau căsuța de joacă a copiilor. Aceasta este a doua fază a cercetării și vom putea să verificăm, de asemenea, dacă o proprietate este nelocuită și nu ar mai trebui taxată", a declarat Antoine Magnant, director general adjunct al Finanțelor Publice (DGFiP), pentru cotidianul Le Parisien.

Publicitate

În aprilie, autoritățile au declarat că softul Google-Capgemini are o marjă de eroare de 30%. Tehnologia a confundat panourile solare cu piscine și nu a reușit să identifice extensiile de clădiri ascunse sub coronamentul copacilor sau mascate de umbră, astfel că sunt necesare noi teste pentru îmbunătățirea acurateții.

Potrivit Fiscului, extinderea programului în toată țara ar putea aduce în 2023 încasări suplimentare la buget de 40 de milioane de euro din taxarea piscinelor private.

În Franța există aproximativ 3,2 milioane de piscine private, iar acestea s-au înmulțit în timpul pandemiei, când multe persoane au lucrat de acasă.

articolul original.
✇Cronica Olteniei

Dolj: Bărbat din Turcia, depistat cu şedere ilegală

By: redactia

În perioada 26 – 29 august a.c., poliţiştii de imigrări din judeţul Dolj au fost prezenţi la datorie pentru ca Festivalul INTENCITY Craiova să se desfăşoare în condiţii de siguranţă. O persoană a fost depistată cu şedere ilegală.

Poliţiştii Serviciului pentru Imigrări al Judeţului Dolj, au efectuat, în perioada 26 – 29 august a.c., o serie de acțiuni pentru prevenirea şi combaterea şederii ilegale a străinilor, pe raza de competenţă.

Astfel, în cadrul activităţilor întreprinse, polițiștii de imigrări au depistat un bărbat din Turcia, în vârstă de 20 ani, care nu a părăsit teritoriul României la expirarea vizei de ședere.

Din verificările efectuate s-a constatat faptul că acesta a intrat legal în țara noastră, în anul 2022, în baza unei vize de scurtă ședere, cu drept de ședere de 60 de zile, însă la expirarea dreptului de ședere nu a părăsit teritoriul României.

Bărbatul a fost sancţional contravenţional cu avertisment în conformitate cu prevederile O.U.G. 194/2002, republicată, privind regimul străinilor în România, cu modificările și completările ulterioare.

De asemenea, pe numele cetăţeanului strain a fost emisă decizie de returnare, cu termen de plecare voluntară de 15 zile de pe teritoriul ţării noastre.

articolul original.
✇Gazeta de Bistrita

Pădurarii care au chelit pădurile din Beliș spălați ca la Nufărul într-un dosar de tăieri ilegale

By: Gazeta de Bistrita

Fostul șef al Ocolului Silvic Beliș, Goga Ilie Nicolae, și o pleiadă de pădurari din subordinea lui au fost achitați de acuzațiile de fals în acte, abuz în serviciu și tăieri ilegale de lemn. În cadrul dosarului s-au schimbat trei judecători, iar ultimul dintre ei, după ce a amânat timp de aproape un an emiterea unui verdict, i-a achitat pe hoții de lemne pe motiv de… prescripție a faptelor. În 2017, Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj i-a trimis în judecată pe Goga Ilie Nicolae și pe pădurarii Călin Roșu Vasile, Trif Ispas, Badiu Gavrilă, Matiș Violin, Neag Teodor și Morar Florin peste 100 de cazuri de nereguli în domeniul silvic. Clujenii falsificau borderouri de achiziție, procese verbale de contravenție, avize de însoțire a mărfii pentru lemnul tăiat ilegal din pădurile din Munții Apuseni care ajungea să fie vândut la Schweighofer. După ce au fost achitați, oamenii s-au întors la locurile de muncă din cadrul Romsilva.

În dosarul 5956/117/2017 care s-a judecat pe rolul Tribunalului Cluj, fostul șef al Ocolului Silvic Beliș (Goga Ilie Nicolae) și alți 6 pădurari din subordinea lui au fost achitați de mai multe acuzații penale grave. 

În opinia procurorilor, care au realizat un dosar plin de probe, acte falsificate și declarații de martori, oamenii care lucrau în domeniul forestier, în loc să protejeze pădurea, puneau umărul la tăierile ilegale de copaci care au avut loc în pădurile care țin de Ocolul silvic Beliș condus la data respectivă de unul dintre inculpați, Goga Ilie Nicolae.

În opinia judecătorului Mihai Ghica, cel de-al treilea care a judecat acest dosar, faptele inculpaților au expirat ceea ce a dus la încetarea procesului.

Potrivit actelor de sesizare penală, Roșu Călin Vasile, care era pădurar în cadrul ocolul Beliș, ”în cursul anilor 2010 şi 2011, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în calitate de pădurar al Ocolului Silvic Beliș, a întocmit în fals 40 de procese-verbale de contravenţie în care consemna în mod nereal numele persoanei „prinse la furat de lemn”.

În exercitarea atributiilor de serviciu, în perioada august 2010 – decembrie 2010, fiind obligat de sarcinile de serviciu să procure material lemnos care să fie apoi vândut de către Ocolul Silvic Beliș către Holzindustrie Schweighofer a tăiat o cantitate de 60,837 mc de molid (categoria răşinoase) din pădurea aflată în paza sa din raza Ocolului Silvic Beliș, pe care „a prezentat-o” Ocolului Silvic Beliș ca fiind achiziţionată de la persoane fizice.

În cursul anilor 2010 şi 2011, în calitate de pădurar al Ocolului Silvic Beliș, a folosit cele 40 de procese-verbale de contravenţie false, prin depunerea acestora la ocol şi introducerea acestora în circuit.

În perioada august 2010 – decembrie 2010, s-a folosit de patru înscrisuri oficiale false (avize de însoţire primare), ştiind că sunt false, prin înscrierea datelor lor în borderouri de achiziţie, în cinci momente diferite (un aviz a fost folosit de două ori). (…) în calitate de pădurar al Ocolului Silvic Beliș, a disimulat adevărata provenienţă a cantităţii de 135.69 mc masă lemnoasă procurată în mod nelegal pentru ca astfel să o poată valorifică către Holzindustrie Schweighofer, cunoscând că bunurile provin din săvârşirea unei infracţiuni (tăiere ilegală de arbori şi posibil pentru o parte şi achiziţie nelegală), folosindu-se de avize de însoţire a materialului lemnos false şi încasând astfel suma de 26.760,56 lei.”

Acestea sunt concluziile privitoare doar la unul dintre inculpați. Ceilalți pădurari au operat după un mod similar cu cel al lui Roșu.

Schema de funcționare a afacerii era destul de simplist gândită: pădurarii furau lemne și le vindeau la cel mai mare procesator din zonă, austriecii de la Schweighofer.

În cadrul dosarului, procurorii au documentat peste 100 de cazuri de furturi de lemne cu ajutorul documentelor falsificate.

Cum să tai frunzele copacilor tăiați ilegal

În fața procurorilor, din declarațiile date, pădurarul  a susţinut că prin întocmirea proceselor-verbale a încercat să-şi ajute consătenii, aplicând amenzile pe numele altor persoane. Poliţiştii ar fi fost prezenţi când s-au întocmit procesele-verbale.  A recunoscut că el întocmea procesele-verbale și că borderourile erau întocmite de şeful de district, iar pădurarii le semnau. Nu mai ştie dacă el a completat borderourile, dar era normal să le semneze el. Pădurarii trebuiau să respecte un plan lunar de achiziţii. Vânzătorul lemnului făcea avizele primare, pădurarul completa borderoul după primirea avizului, însă în practică îi mai ajuta şeful de district.

Tăierile ilegale au fost făcute atât de haotic încât s-a ajuns în situația în care au tăiat și din pădurea primăriei Mărișel. Astfel că, vrând-nevrând autoritatea locală s-a trezit implicată în proces.

Primarul Comunei Mărișel, Viorel Ghic, spune că primăria a recuperat prejudiciul.

”Eu nu pot să vă spun ce s-a întâmplat în proces, pentru că nu mă pricep. Din punctul nostru de vedere prejudiciul a fost plătit de Roșu Călin Vasile, mai departe nu știu ce să vă zic”, a declarat primarul.

Tot procurorii arată că șeful ocolului Beliș, Goga Ilie Nicolae, îi proteja pe cei din subordine, ajutându-i să facă actele false, dându-le sfaturi despre cum să fure mai mult și fără să aibă probleme, nefăcând controalele obligatorii, etc. Practic, el era persoana care supraveghea ca tăierile ilegale să fie protejate.

Ce-i drept, lui Goga nu i se poate reproșa nimic pentru că s-a achitat de obligații până în pânzele albe ținând cont de faptul că toți inculpații din dosar au scăpat fără nicio condamnare.

De altfel, încă din etapa de cameră preliminară lui Goga i s-a arătat ”minunea” justiției locale.

În 2018, judecătorul de cameră preliminară a decis în privința lui Goga  și a unui alt inculpat din caz, pădurarul Trif Ispas, că ei doi ar putea să scape de acuzațiile de abuz în serviciu, spălare de bani și complicitate la spălare de bani pentru că s-au constatat nereguli în rechizitori.

Concret, instanța a dispus întoarcerea actului de sesizare către parchet pentru remedierea neregularităților descoperite, mai precis a stărea de fapt pe care se baza ancheta nu a fost descrisă îndeajuns (!).

Procurorii au avut răbdare, au descris mai bine jaful din pădurile din Munții Apuseni, comis de pădurarii din zona Beliș și au retrimis actul de sesizare în instanță.

Cine are prin sertare un punct foarte tare

Din momentul trimiterii în judecată dosarul a trecut prin furcile caudine a trei judecători. Fiecare dintre ei a reluat de la zero cercetarea judecătorească, iar timpul a trecut pe nesimțite. Primul judecător a intrat în concediu medical, care a durat destul de mult pentru ca dosarul să fie repartizat altuia. Cel de-al doilea judecător a renunțat intempestiv la judecarea dosarului, astfel că procesul a ajuns la GHICA Mihai Stefan.

Lui i-a luat aproape un an de zile pentru a se pronunța. Într-un final, când s-a pronunțat, a decis că nu mai are ce să judece pentru că faptele s-au prescris.

Înainte de această decizie majoră, judecătorul a schimbat încadrarea faptelor pentru toți inculpații.

Spre exemplu, pentru unul dintre inculpați care pe parcursul a șapte rechizitorii era acuzat de fals, spălare de bani, abuz în serviciu, toate infracțiunile fiind  încadrate în formă continuată, toate aceste capete de acuzare fiind transformate într-unul singur, anume ”obţinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial” (cu aplic. art. 38 alin. (1) şi (2) din C.p. şi în cond. art. 5 din C.p.).

”Tribunalul reţine că actualul Cod penal care a reglementat în cuprinsul său art. 155 alin. (1) declarat neconstituțional, de la intrarea sa în vigoare (1 februarie 2014) și până la modificarea dispoziției legale prin O.U.G. nr. 71/2022, este o lege penală mai favorabilă persoanelor acuzate până la soluționarea definitivă a cauzei, aplicabilă astfel în mod global raportului de conflict.

Reţinem acest lucru şi prin raportare la faptul că toate faptele care fac obiectul sesizării instanţei au fost comise sub imperiul C. pen. de la 1968 care cuprindea termene de prescripţie a răspunderii penale mai mari, precum şi cazuri de întrerupere a răspunderii penale. Ca atare, reţinem că a existat o succesiune de legi în timp de la momentul comiterii faptelor până la data prezentei hotărâri. Drept urmare, Codul penal urmează să retroactiveze.

Pe de altă parte, câtă vreme Decizia Curţii Constituţionale nr. 358 din 26 mai 2022 a fost pronunţată şi publicată după data rămânerii în pronunţare a prezentei cauze, se reţine că nu se impune repunerea cauzei pe rol pentru a fi întrebaţi inculpaţii dacă doresc să solicite continuarea procesului penal, întrucât cercetarea judecătorească a fost finalizată prin readministrarea probatoriului înainte de intervenţia Deciziei Curţii privind lămurirea chestiunii incidenţei prescripţiei răspunderii penale.

Câtă vreme cercetarea judecătorească  a fost finalizată prin administrarea integrală a probatoriului, ceea ce trebuie analizat prioritar este dacă pentru vreuna dintre infracţiunile reţinute în acuzaţiile inculpaţilor este incident vreun caz de achitare reglementat de art. 16 alin. (1) lit. a)-d) din C. proc. pen.

Tocmai de aceea se impune atât analiza probatoriului, cât şi a incidenţei textelor de incriminare, fără ca instanţa să se pronunţe asupra vinovăţiei inculpaţilor, ci doar pentru a verifica dacă este aplicabilă o soluţie de achitare mai favorabilă inculpaţilor în cauză. Pe de altă parte, stabilirea faptelor ilicite este relevantă în anumite cazuri pentru a soluţiona acţiunile civile cu care a fost învestită instanţa.

Termenul de prescripţie a răspunderii penale este 5 ani (art. 154 alin. (1) lit. d din C. pen.) şi a început să curgă cel mai târziu la finalul anului 2011 (conform art. 154 alin. (2) din C. pen.), împlinindu-se la finalul anului 2016. În raport de jurisprudenţa Curţii Constituţionale evocată anterior, nu au existat cazuri de întrerupere a răspunderii penale.

Ca atare, instanţa urmează să dispună încetarea procesului penal– fiind incident cazul reglementat la art. 16 alin. (1) lit. f) din C. proc. Pen.”, arată judecătorul modalitatea în care se încetează procesul penal împotriva unui pădurar hoț de lemne.

Garda Forestieră tace și face… rapoarte

Potrivit judecătorului, realitatea în care s-a ocupat de acest dosar a fost net diferită față de realitatea procurorilor care au lucrat la strângerea probelor.

În momentul de față, ocolul silvic Beliș administrează o suprafață de pădure de 11.170 ha din care s-ar putea exploata 13.800 mc de lemn.

Chiar dacă dovezile din dosar arată că s-au întocmit sute de acte false care au însoțit copacii tăiați ilegal din pădure, judecătorul nu a reușit să facă o legătură de cauzalitate între arborii tăiați și materialul lemnos din avizele falsificate.

”În realitate, în lipsa probelor, nu s-a putut stabili o legătură între arborii tăiaţi de pe cantonul aflat în paza pădurarului Roșu Călin Vasile (Cantonul Grinzi), aspect constatat de controlul I.T.R.S.V. şi materialul lemnos care apare în avizele primare de însoţire.

Mai mult, nu există probe care să ateste că inculpatul a tăiat personal arborii de pe cantonul său, reţinuţi în raportul I.T.R.S.V., sau că ar fi ajutat/instigat alte persoane să îi taie.

Singurul aspect cert este faptul că, potrivit raportului I.T.R.S.V. Cluj nr. 5411/22.07.2011 întocmit în urma unui control parţial efectuat în cantonul 1 Ghinduri de pe raza Ocolului Silvic Beliș, aflat în paza pădurarului Roșu Călin Vasile, au fost identificate şi marcate un număr de 62 de cioate răşinoase rezultând un volum de 51,417 m.c. având o valoare de 7194,25 lei fără TVA şi un număr de 29 de cioate răşinoase cu un volum de 41,148 mc având o valoare de 5.792,08 lei. Totalul constatat este de 92,535 mc.

Faptul că existenţa cioatelor a fost justificată de către inculpatul Roșu prin procese-verbale de contravenţie falsificate nu conduce la concluzia automată că este persoana care a tăiat arborii. Motivele pentru care a putut proceda aşa putea fi numeroase, inclusiv aspectul justificării neîndeplinirii atribuţiilor de serviciu, sau dorinţa de a evita imputarea unei pagube.

Cert este că nu s-a probat dincolo de orice dubiu rezonabil că inculpatul este persoana care a tăiat o cantitate de 60,837 mc de molid (categoria răşinoase) din  pădurea aflată în paza sa din raza Ocolului Silvic Beliș.

Pe de altă parte, neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu, respectiv îndeplinirea defectuoasă a acestora nu a fost supusă analizei instanţei printr-o sesizare cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu. Instanţa este legată de limitele sesizării trasate prin rechizitoriu.

Din aceste considerente, instanţa urmează să îl achite pe inculpat sub aspectul comiterii infracţiunii de tăiere de arbori în formă continuată, prev. de art. 107 alin. (1) lit. d) coroborat cu alin. (2) lit. d) al aceluiaşi articol din Legea 46/2008 (Codul Silvic), cu aplic. art. 35 alin. (1) din C.p., în condiţiile art. 5 din C.p., fiind incident cazul reglementat de art. 16 alin. (1) lit. c) din C. proc. Pen”, arată motivarea judecătorului Ghica.

Cum scapă pădurarii de spălare de bani

La fel ca în cazul pădurarului Roșu, a cărui infracțiuni s-au pierdut în hățișul legislativ,  în cazul pădurarului Matiș Violin a dispărut infracțiunea de spălare de bani.

”Nu a fost acuzat de comiterea infracţiunilor de furt de arbori sau tăiere de arbori. Acest lucru nici nu era necesar. Ceea ce conta era ca materialul lemnos să provină din comiterea de infracţiuni, iar pădurarul să cunoască acest aspect.

 Pe de altă parte, chiar dacă în cazul infracţiunilor predicat nu este necesar să fie comise pe teritoriul ţării, cum nu este necesar nici să facă obiectul aceleiaşi cauze care vizează spălarea de bani, este fără dubiu că existenţa acestora trebuie stabilită în baza probatoriului, în caz contrar, neputându-se reţine întrunirea condiţiilor de tipicitate ale infracţiunii de spălare de bani.

Or, materialul lemnos menţionat în aviz şi borderou putea proveni lesne din operaţiuni de tăiere legale de pe terenuri private (sub 25 ha) care să nu fie parte a fondului forestier naţional (şi din varii motive circulaţia acestuia să fie ilegală), astfel cum este definit în Codul silvic, sau din contravenţii.

În cauză, parchetul a pornit de la presupunerea că, din cauza emitentului avizelor şi modului în care inculpatul a intrat în posesia unuia dintre avize, respectiv a modalităţii de întocmire a borderoului de achiziţie, materialul lemnos vizat provenea din infracţiuni. Or, această presupunere nu are la baza o probaţiune solidă care să înlăture dubiile existente.

Din aceste motive, este incident cazul care împiedică exercitarea acţiunii penale, prevăzut de art. 16 alin. (1) lit. b) teza I din C. pen., urmând a se dispune achitarea inculpatului Matiș sub aspectul comiterii infracţiunii de spălare de bani”, arată motivarea judecătorească.

Un pumn de lei pentru camioane de lemne

Practic, potrivit soluției de încetare a procesului penal, toți inculpații au fost achitați chiar dacă ei se fac vinovați de o parte din faptele comise.

GOGA ILIE NICOLAE și Trif Ispas vor trebui să plătească Direcției silvice Cluj despăgubiri civile în valoare de 11.220,7 lei,. De asemenea, fostul șef de ocol va trebui să mai plătească în conturile Romsilva 47.949,24 lei pentru fapta ilicită din dosarul nr. 453/P/2012, respectiv 21.188,68 lei pentru fapta ilicită din dosarul nr. 521/P/2017, cu titlu de despăgubiri civile.

De asemenea, o parte din actele falsificate au fost declarate nule de instanță care a instituit popriri asiguratorii pe bunurile inculpaților până la concurența a aproape 100.000 lei.

De altfel, Goga a mai avut noroc într-un dosar penal în care a fost trimis în judecată pentru că a accidentat cu mașina un muncitor. Chiar dacă era beat, Goga conducea fără nicio problemă.

El a negat ca l-a accidentat pe muncitor, în ciuda faptului că la fața locului a fost găsită oglinda din partea stângă a autoturismului Dacia Duster. Dupa ce l-a lovit pe barbat, Goga a părăsit locul accidentului. Colegii muncitorului au chemat poliția și ambulanța. Ulterior, a fost reținut după ce poliția l-a căutat acasă. Însă, a beneficiat de o recalculare a alcoolemiei care era de 1,45 grame alcool în sange, iar la o oră după prima recoltare de 1,30 grame alcool în sange. Procurorul Mihaela Cojocaru a admis cererea de recalculare a alcoolemiei, lucru care nu se întâmplă uzual în practica judiciară.

Țapinarii de birou se întorc cu forțe proaspete

Ceea ce frapează la majoritatea dosarelor penale în care pădurarii și șefii lor, anchetați pentru tăierile ilegale de copaci și achitați în instanță, este faptul că unii dintre ei încă lucrează în domeniul forestier.

Actualul șef al Ocolului silvic Beliș, Gabriel Ghiţea spune că nu poate declara nimic din cauza unor restricții. Întrebat dacă unii dintre pădurarii spălați în instanțele clujene mai lucrează în domeniu, el a refuzat să comenteze. La urma urmei, dacă pădurarii au fost achitați de faptele penale, ce motive ar avea să nu lucreze în continuare în locurile pe care le-au prădat ?!

”Domnul meu, lucrez într-o instituție publică și am restricții. Dacă aș lucra la o firmă poate că v-aș putea face câteva declarații. Dar așa, nu pot ! Adresați-vă Direcției Silvice Cluj și cu siguranță vă vor răspunde cei de acolo”, a declarat Ghițea.

Anterior ocupării acestei funcții el a fost angajat la D.S. Cluj, OS Huedin şi la A.P.P.P.Muntii Apuseni și Depresiunea Huedin.

Potrivit Direcției Silvice Cluj, Goga Ilie Nicolae este inginer silvic la Formația Dezmir din cadrul Ocolului Silvic Cluj, Badiu Gavril și Neag Teodor sunt pădurari la Ocolul silvic Beliș, Morar Florin este pădurar la Ocolul silvic Huedin.

Răzvan Robu

articolul original.
✇Sănătatea Buzoiană

Percheziții la o clinică din București, acuzată că a importat ilegal organe și țesuturi pentru transplant

By: Alexandru FLORESCU

Clinica și administratorul acesteaia sunt acuzatți de introducerea ilegală în ţară de ţesuturi şi organe umane, pentru transplant. Ministerul Sănătății spune că Agenția Națională de Transplant și îndeplinit atribuțiile.

Procurorii din Sectorul 1 au făcut percheziții la o clinică privată fosrte cunoscută din Capitală, care ar fi adus în România, pe parcursul mai multor ani, țesuturi și organe umane pentru transplant, fără autorizația Agenției Naționale de Transplant. Ancheta în acest caz a fost demarată în urma unei sesizări a organelor judiciare, dar până în aceste moment, nu au fost depuse plângeri din partea unor pacienţi care au beneficiat de transplant de cornee.

Ministerul Sănătății a transmis vineri, după perchezițiile efectuate de procurori la sediul clinicii, că Agenţia Naţională de Transplant şi-a îndeplinit sarcinile conform atribuţiilor şi competenţelor sale legale. „Ca urmare a comunicatului Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti privind dispunerea urmăririi penale faţă de o persoană fizică şi o persoană juridică pentru săvârşirea infracţiunii de introducere sau scoatere din ţară de organe, ţesuturi sau celule de origine umană fără autorizaţie emisă de Agenţia Naţională de Transplant, Ministerul Sănătății face următoarele precizări: Agenţia Naţională de Transplant şi-a îndeplinit sarcinile conform atribuţiilor şi competenţelor sale legale, acţionând instituţional. Fiind o anchetă în curs de desfăşurare, nu putem oferi alte informaţii sau detalii suplimentare”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Potrivit procurorilor, ţesuturile folosite la transplant au fost aduse de la o bancă de organe din Italia. Se estimează că ar fi vorba despre aproximativ 300 de cornee. Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 din Capitală, procurorul Călin Radu Bogdan, a declarat că la data de 22.08.2022, procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale „faţă de mai multe persoane fizice şi o persoană juridică, pentru săvârşirea infracţiunii de introducerea sau scoaterea din ţară de organe, ţesuturi ori celule de origine umană fără autorizaţia specială emisă de Agenţia Naţională de Transplant. În cuprinsul ordonanţei s-a reţinut că, în perioada 2019-2021, o clinică medicală şi administratorul acesteia, la diferite intervale de timp şi în realizarea aceleaşi rezoluţii infracţionale, au introdus pe teritoriul României ţesuturi de origine umană, respectiv un număr semnificativ de cornee, fără autorizaţia specială emisă de Agenţia Naţională de Transplant. La data de 25.08.2022 a fost pus în executare un mandat de percheziţie cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul Investigaţii Criminale”.

Clinica și administratorul acesteia au fost puși sub urmărire penală pentru introducere sau scoatere din țară de organe, țesuturi ori celule de origine umană fără autorizația specială emisă de Agenția Națională de Transplant.


articolul original.
✇Spotmedia

Două clădiri înalte de 103 metri construite ilegal au fost demolate în India. Au dispărut în 9 secunde (Video)

By: -
image

Autorităţile indiene au demolat, duminică, două clădiri-turn construite ilegal în Noida. Clădirile au dispărut în 9 secunde, lăsând în urma lor un nor de praf şi zeci de mii de tone de moloz.

Publicitate

Mulţimea care a asistat la demolare de pe acoperişurile clădirilor înalte din zonă a aplaudat în momentul în care clădirile înalte de 103 metri au fost demolate controlat, relatează Reuters.

Anul trecut, Curtea Supremă a decis demolarea celor două clădiri-turn, după o lungă luptă în instanţe, ajungând la concluzia că s-au încălcat mai multe reglementări legate de construcţii şi norme de siguranţă la incendiu.

S-au folosit peste 3.700 de kilograme de explozivi. Poliţia evaluează dacă au fost afectate de demolare clădiri din zonă. Localnicii au spus că vor verifica şi ei dacă le-au fost afectate casele.

Publicitate

Demolările sunt rare în India, deşi foarte multe clădiri sunt construite ilegal.

Moment of India’s biggest demolition - Noida’s #SupertechTwinTowers brought down in 9 seconds after a 9 year legal battle. Towers taller than Qutub Minar demolished at a cost of around 20 crore. Moment of victory for residents who fought against the illegal construction pic.twitter.com/2kYzhgEtDs

— Priyanshi Sharma (@Priyanshi50)
August 28, 2022
articolul original.
✇Sălăjeanul

Cetățeni străini îndepărtați sub excortă

By: Regie
image

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului General pentru  Imigrări  au desfăşurat  o acţiune  având ca scop combaterea şederii ilegale a cetăţenilor străini. Doi cetăţeni străini au fost îndepărtaţi sub escortă.

Printr-un comunicat al Inspectoratului General pentru  Imigrări, am fost informați că  ”La data de 23 august a.c., poliţiştii din cadrul Direcţiei pentru Imigrări a Municipiului Bucureşti au desfăşurat, o serie de activităţi specifice pe linia prevenirii şi combaterii şederii ilegale a străinilor, în municipiul Bucureşti.

Astfel, în urma activităților întreprinse, polițiștii de imigrări au depistat doi cetăţeni străini cu şedere ilegală, ambii bărbaţi, în vârstă de 33, respectiv 35 de ani, din Sri Lanka.

Din verificări a reieşit că aceştia au intrat legal în România, însă nu au părăsit teritoriul statului român la expirarea dreptului de şedere.

Împotriva celor doi cetăţeni străini a fost dispusă măsura returnării, fiind emise în acest sens decizii de returnare sub escortă şi au fost îndepărtaţi de pe teritoriul statului român, conform prevederilor O.U.G. nr.194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare.”

Inspectoratul General pentru Imigrări, continuă organizarea unor astfel de acţiuni privind combaterea şederii şi muncii ilegale, solicitând cetăţenilor străini să acorde interes reglementării legale a dreptului de şedere pe teritoriul României.

articolul original.
✇Monitorul Expres

Adio parcari și construcții ilegale în Brașov ! Firmele primăriei ( Tetkron și RIAL) vor începe programul ștanga și ranga

By: M.Ex.

FOTO : arhiva
Conform unei propuneri a primarului Allen Coliban , aprobată astăzi de Consiliul Local, mașinile parcate sau staționate ilegal vor începe să fie ridicate de pe domeniul public de firma municipalității, Tetkron. De asemenea, construcțiile ilegale, gen garaje sau împrejmuiri, vor fi demolate de cealaltă firmă a primăriei, RIAL.
„Programul ranga de demolări și ștanga de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar. Am folosit acești termeni pentru a mai destinde atmosfera din ședința de Consiliu Local”, a precizat primarul.
Conform proiectului aprobat astăzi, Tetkron va presta servicii de ridicare și depozitare a mașinilor parcate neregulamentar până la final de an, în valoare estimată de 75.803,16 lei/lună, iar RIAL va efectua demolarea unor construcții și amenajări neautorizate în valoare estimată de 3.182.522,83 lei cu TVA, pe o perioadă de un an.

”Amendă” serioasă ca să îți recuperezi autoturismul ridicat de Tetkron : aproape 900 de lei !

Consilierii locali au adoptat astăzi regulamentul pentru ridicările auto. Conform acestui document, taxele pe care trebuie să le plătească șoferii care parchează neregulamentar sunt următoarele : pentru Deplasarea utilajului pentru ridicărea autovehiculului se va plăti 226,10 lei, pentru ridicarea maşinii – 309,40 lei, pentru transportul mașinii – 261,80 lei, iar pentru depozitare – 94 lei/24h. În total : 891,30 lei pentru o parcare ilegală.
Dacă proprietarul își ridică mașina în mai puțin de 12 ore de la ridicare, taxa de depozitare zilnică se reduce la jumătate. Adică se vor plăti ”doar” 844,30 lei !

Nu este încă foarte clar când va debuta programul ”ranga și ștanga ”, dar este de presupus că mașina galbenă de ridicat autoturismele va apărea foarte curând pe străzile Brașovului.

articolul original.
✇Descopera

Una dintre cele mai mari molii din lume a ajuns, pentru prima dată, în SUA

By: Ștefan Trepăduș
image

Una dintre cele mai mari molii din lume a fost raportată oficial în SUA pentru prima dată. Această molie uriașă, denumită Atlas, are o anvergură de 25 de centimetri și se găsește de obicei în pădurile tropicale din Asia; entomologii nu au nicio idee despre cum a ajuns insecta în Washington.

Molia a fost raportată inițial Departamentului de Agricultură de Stat din Washington (WSDA) de către un profesor de la Universitatea din Washington pe 7 iulie. Exemplarul a fost trimis Serviciului de Investigare a Sănătății Animalelor și Plantelor din cadrul Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA), care a confirmat pe 27 iulie că insecta era, conform bănuielilor, o molie Atlas.

„Aceasta este o pentru că este atât de mare. Chiar dacă nu urmărești insecte în mod special, acesta este genul de insecte pentru care oamenii scot telefoanele pentru a le fotografia”, a declarat Sven Spichiger, entomolog manager la WSDA, într-un comunicat.

De ce este interzisă această molie uriașă în SUA?

Moliile Atlas (Attacus atlas) sunt numite după Titanul Atlas, care susținea cerurile în mitologia greacă, datorită dimensiunilor lor colosale. Cu o anvergură a aripilor de peste 25 de centimetri, specia este una dintre cele mai mari lepidoptere din lume, ordinul insectelor care include fluturii și moliile, scrie IFL Science.

Această este considerată un dăunător și este interzisă la nivel federal în SUA, ceea ce înseamnă că este ilegal să obții, să adăpostești, să crești sau să vinzi astfel de molii vii fără aprobare de la USDA. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că ar putea deveni o specie invazivă, prezentând un risc pentru agricultură, mediul natural sau speciile native din SUA.

impuse acestei specii fac ca apariția ei în SUA să fie și mai ciudată.

Nu este prima dată când această specie este văzută departe de casă

„Aceasta este în mod normal o molie tropicală. Nu suntem siguri că ar putea supraviețui aici. USDA adună informații științifice și tehnice disponibile despre această molie și va oferi recomandări în răspuns, dar, între timp, sperăm că rezidenții ne vor ajuta să aflăm dacă acesta a fost un evadat unic sau dacă ar putea exista într-adevăr o populație în zonă”, a spus Spichiger.

Moliile Atlas au mai fost observate în afara zonei lor naturale. În 2012, o mare molie atlas a fost raportată în orașul Ramsbottom din Greater Manchester, Marea Britanie. În acest caz, s-a bănuit că individul a scăpat dintr-o colecție privată.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.
✇IasiTV Life

Tânăr din R. Moldova oprit la frontieră după ce a încercat să intre ilegal în România, traversând înot râul Prut

By: Ciobanu Diana

Tânăr din R. Moldova oprit la frontieră după ce a încercat să intre ilegal în România, traversând înot râul Prut!

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Berezeni au depistat în zona de responsabilitate un tânăr din Republica Moldova care a încercat să intre ilegal în România, trecând înot râul Prut.

 În data de 22 august a.c. în jurul orei 18.50, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Berezeni, pe timpul executării unei misiuni de supraveghere a frontierei de stat, au depistat, în apropierea malului râului Prut, pe direcţia localităţii de frontieră Vetrişoaia, o persoană care nu-și justifica prezența în zonă.

Tânăr din R. Moldova oprit la frontieră după ce a încercat să intre ilegal în România, traversând înot râul Prut

Polițiștii au procedat la interceptarea şi legitimarea persoanei. Întrucât cetăţeanul respectiv nu avea documente asupra sa a fost condus la sediul sectorului în vederea stabilirii identităţii şi continuării cercetărilor.

În urma verificărilor specifice efectuate, şi cu sprijinul autorităților din R. Moldova, s-a stabilit că persoana este un cetățean din R. Moldova, în vârstă de 21 ani și a trecut înot râul Prut cu intenția de a ajunge în România, în căutarea unui loc de muncă.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de  intrarea în țară prin trecerea frauduloasă a frontierei de stat.

În baza Acordului de Readmisie, persoana a fost preluată de autorităţile de frontieră ale statului vecin pentru continuarea cercetărilor.

Reprezentanţii celor două state vor colabora şi în viitor şi vor întreprinde toate măsurile necesare pentru a păstra un climat de ordine şi siguranţă la frontiera comună.

articolul original.
✇GAZETA de SUD

Vâlcea: Pădurar anchetat pentru tăiere ilegală de arbori

By: Daniela Moise
image

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Berbești, s-au sesizat din oficiu, pe 13 august, cu privire la faptul că un bărbat de 48 de ani, având calitatea de pădurar, ar fi tăiat, fără marcă, arbori din specia fag și a introdus date false într-o aplicație informatică.

Materialul lemnos a fost însușit și înstrăinat, cauzând astfel un prejudiciu de aproximativ 3.500 lei.

În urma probatoriului administrat, pe 23 august, polițiștii au dispus reținerea pentru 24 de ore a bărbatului, iar miercuri, 24 august, acesta a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Horezu cu propuneri legale.

În cauză a fost dispusă măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

Cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals informatic și tăiere ilegală de arbori din fondul forestier național și furt de arbori, sub coordonarea procurorului de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Horezu.

articolul original.
✇Actual Vaslui

Unui tânăr din Moldova i s-a făcut dor de părinți aflați la muncă în Italia și a traversat Prutul înot cu intenția de a ajunge la ei

By: Actual Vaslui
image

Polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Huşi acţionând în baza unor informaţii, ca urmare a bunei cooperări cu poliţiştii de frontieră din Republica Moldova în zona de responsabilitate comună, au identificat şi reţinut un cetățean din Republica Moldova care a încercat să intre ilegal în România, traversând înot râul Prut, cu scopul de a ajunge în Italia la părinţi.

La sfârşitul săptămânii, polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Huşi – I.T.P.F. Iaşi, împreună cu doi experții FRONTEX, pe timpul unei misiuni specifice desfăşurată în zona de competenţă, au descoperit un cetățean, care se deplasa spre interiorul țării, dinspre malul râului Prut spre localitatea de frontieră Pogăneşti.

Imediat, poliţiştii de frontieră au procedat la interceptarea şi identificarea persoanei. Întrucât cetăţeanul respectiv nu avea documente asupra sa a fost condus la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră Huşi în vederea stabilirii identităţii şi continuării cercetărilor.

„În urma verificărilor efectuate, împreună cu poliţiştii de frontieră din Republica Moldova, colegii noștri au stabilit că acesta este un cetățean din Republica Moldova în vârstă de 24 ani. La cercetări, tânărul a declarat că a traversat râul Prut înot, cu intenția de a ajunge în Italia la părinţi. În cauză, polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de intrarea în țară prin trecerea frauduloasă a frontierei de stat.

În baza Acordului de Readmisie, persoana a fost preluată de autorităţile de frontieră ale statului vecin pentru continuarea cercetărilor”, a declarant Denis Lazăr, purtătorul de cuvânt al ITPF Iași.

Reprezentanţii celor două state vor colabora şi în viitor şi vor întreprinde toate măsurile necesare pentru a păstra un climat de ordine şi siguranţă la frontiera comună.

articolul original.
❌