ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
✇Descopera

Surprinzător! Emisiile de CO2 din China scad, deși în restul lumii cresc

By: Ștefan Trepăduș
image

Arderea mondială a cărbunelui, petrolului și gazelor naturale în acest an pune în aer cu 1% mai mult dioxid de carbon care captează căldura decât anul trecut, o veste proastă pentru lupta împotriva schimbărilor climatice. Însă emisiile de CO2 din China scad, au remarcat cercetătorii.

au scăzut cu 0,9% în acest an, comparativ cu 2021, în timp ce emisiile din Statele Unite au fost cu 1,5% mai mari, a arătat un studiu realizat de oamenii de știință de la Global Carbon Project, publicat la discuțiile internaționale privind clima, din Egipt.

Ambele sunt tendințe opuse pe termen lung. Emisiile americane au scăzut constant, în timp ce emisiile din China au crescut, însă lucrurile s-au schimbat în acest an.

În ambele cazuri, este o reacție la pandemie și poate un pic cauzată de criza energetică creată de invazia Ucrainei de către Rusia, a declarat pentru Associated Press autorul principal al studiului, Pierre Friedlingstein, de la Universitatea din Exeter, din Anglia.

De ce scad emisiile de CO2 din China?

El a spus că acești doi factori fac ca datele din acest an să fie haotice și din care este greu de trasat o tendință. Lockdownurile Chinei din 2022 pentru încercarea de a controla reînnoirea COVID-19 este un factor major în scăderea emisiilor acestei țări, a spus el.

O mare parte din salt a fost în transport (mașini și călătorii cu avionul), limitele oamenilor în ceea ce privește călătoriile din timpul pandemiei dispărând, a spus Friedlingstein.

În timp ce poluarea globală cu carbon este încă în creștere, ea nu crește la un ritm la fel de rapid ca acum 10 sau 15 ani. Dar, în general, oamenii de știință au spus că aceasta este o veste proastă, deoarece împinge Pământul mai aproape de atingerea și apoi depășirea pragului de limitare a încălzirii la 1,5 grade Celsius adoptat la nivel global.

„Înseamnă că mai bine ne pregătim să trecem de prag și să intrăm într-o lume pe care oamenii nu au mai experimentat-o niciodată”, a declarat Michael Oppenheimer, climatolog la Universitatea Princeton, din SUA, care nu a făcut parte din echipa de cercetare.

Ce vești aduc noile date?

Echipa lui Friedlingstein (împreună cu alte rapoarte științifice) arată că Pământul poate pune în aer doar 380 de miliarde de tone de dioxid de carbon înainte ca Pământul să atingă pragul de 1,5 grade. Asta înseamnă aproximativ 9 până la 10 ani de emisii, ceea ce înseamnă că globul va atinge probabil acel prag în jurul anului 2031 sau 2032, indică Phys.org.

„Timpul pentru 1,5 grade se scurge”, a spus Friedlingstein.

„Aceasta este o veste proastă. Este greu să vedem că nivelul emisiilor este în creștere, când trebuie să reducem emisiile la jumătate până în 2030 pentru a menține încălzirea globală la un nivel minim absolut”, a spus specialistul în climă Kim Cobb, de la Brown University, din SUA, care nu a făcut parte din echipa de cercetare.

În 2022, omenirea este pe cale să pună 36,6 miliarde de tone de în aer din utilizarea energiei și a cimentului, a calculat studiul. Aceasta este greutatea Marii Piramide de la Giza în dioxid de carbon aruncat la fiecare 75 de minute.

Pe lângă faptul că Statele Unite are emisii în creștere, India a avut o creștere de 6% în 2022, în timp ce Europa a avut o scădere cu 0,8%. Restul lumii a înregistrat în medie o creștere a poluării cu carbon de 1,7%.

Cu cât contribuie fiecare tip de combustibil la emisiile de gaze cu efect de seră?

Poluarea cu cărbune a crescut cu 1% față de anul trecut, pentru petrol a crescut cu 2%, iar pentru gazele naturale a scăzut cu 0,2%, se arată în raport. Aproximativ 40% din dioxidul de carbon provine din arderea cărbunelui, 33% din petrol și 22% din gaze naturale, a spus Friedlingstein.

Echipa calculează nivelurile de emisii până la începutul toamnei folosind datele furnizate de țările cu emisii de carbon de top, printre care SUA, China, India și Europa, apoi face proiecții pentru restul anului.

Deși există limitări pentru proiecții, Oppenheimer a spus că „aceștia sunt cei mai buni cercetători ce studiază emisiile de CO2 și ciclul carbonului. Ei știu ce fac”.

Emisiile de carbon de la au scăzut cu 5,3% în 2020, dar au revenit cu 5,6% anul trecut, stimulate de China, iar acum au șters complet scăderea din timpul pandemiei și au revenit la o tendință de creștere lentă, a spus Friedlingstein.

Echipa analizează, de asemenea, emisiile generale, inclusiv efectele utilizării terenurilor. Când se ia în considerare utilizarea terenului, emisiile sunt constante, nu cresc ușor, a spus el.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.
✇Europa FM

Avertismentul secretarului general ONU: Ne aflăm pe o autostradă spre iadul climatic, cu piciorul pe accelerație. Omenirea cooperează sau piere | AUDIO

By: Eliza Casandra
image

Ne îndreptăm spre o climă de iad cu piciorul pe accelerație. Avertismentul vine de la secretarul general al ONU la summitul pentru climă care are loc în Egipt. Potrivit lui Antonio Guterres, toate țările trebuie să aleagă: ori colaborează pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, ori condamnă generațiile viitoare la o catastrofă climatică.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/07nov-16-Eliza-SNDW-clima-avertismentul-lui-Guterres.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În timp ce șefii de stat și de guvern de pe întreg globul s-au reunit în Egipt pentru a spune lumii ce fac pentru a combate criza climatică, secretarul general al Națiunilor Unite a avut un discurs dur, în stilul care îl caracterizează:

Ne aflăm pe o autostradă spre iadul climatic, cu piciorul pe accelerație”, a spus secretarul general al Națiunilor Unite.

Antonio Guterres a dat tonul discuțiilor anuale pe tema climei care au început oficial duminică, în timp ce amenințarea războiului, crizei energiei și inflației afectează fiecare colț al lumii lovindu-i în special pe cei mai vulnerabili, scrie cotidianul New York Times.

Pactul pentru accelerarea tranziției de la combustibili fosili la metode alternative

Guterres a cerut un pact între statele cele mai bogate şi cele mai sărace pentru accelerarea tranziţiei de la combustibilii fosili şi accelerarea finanţării pentru reducerea emisiilor, în timp ce unele efecte ale încălzirii globale s-au produs deja.

Secretarul general al ONU: „Omenirea are de ales: cooperează sau piere”

Este a 27-a conferință privind schimbările climatice, însă progresele au fost până acum insuficiente pentru salvarea planetei de la încălzirea excesivă, a explicat Guterres.

Discuțiile din Egipt au loc la sfârșitul unui an în care s-au înregistrat valuri de căldură extraordinare în emisfera nordică, inundații catastrofale în Pakistan și Nigeria și o secetă cruntă în China.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Șeful ONU: Fără un acord istoric privind clima, vom fi ruinați. Decalajul dintre țările dezvoltare și cele sărace, cea mai mare problemă de la COP27 | AUDIO

articolul original.
✇Cotidianul

Soluție de criză pentru guvernele UE: Centrale plutitoare

By: (R.C.)

Mai multe guverne europene poartă discuţii pentru a închiria centrale electrice plutitoare, într-un moment în care continentul vrea să îşi asigure aprovizionarea cu energie la iarnă, transmite Bloomberg.

Centrale electrice plutitoare sunt nave uriaşe care ard gaze naturale lichefiate, păcură cu un conţinut redus de sulf sau motorină bio pentru a produce electricitate. Nave de acest tip ar putea fi ancorate în largul porturilor din Europa încă din luna decembrie, susţine firma turcă Karpowership, care deţine o flotă de astfel de nave.

„Suntem în discuţii cu patru dintre marile economii din Uniunea Europeană”, a spus directorul de operaţiuni comerciale de la Karpowership, Zeynep Harezi, într-un interviu pentru Bloomberg. „Dacă vom putea depăşi birocraţia şi documentaţia, atunci vom produce electricitate la un cost foarte mic, cu respectarea normelor de mediu ale UE”, a adăugat Zeynep Harezi.

Astfel de centrale electrice plutitoare au fost utilizate ca o sursă pentru producţia de electricitate în Africa şi alte economii emergente. Faptul că Europa migrează spre nave care ard combustibili fosili este un nou semnal al nevoii urgente de a găsi surse suplimentare pentru producţia de electricitate pentru la iarnă, în condiţiile în care continentul se confruntă cu numeroase îngrijorări după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Guvernele europene implicate în discuţiile cu Karpowership nu au decis încă dacă vor utiliza păcură sau gaze lichefiate, a spus Zeynep Harezi. Eventuala utilizare a păcurii cu un conţinut redus de sulf ar fi cel mai recent exemplu al faptului că preţurile ridicate la gaze îi determină pe consumatorii de energie să ardă combustibili pe bază de petrol.

Cu toate acestea, utilizarea centralelor electrice plutitoare este un subiect controversat. În Germania, ţară care caută surse alternative de electricitate pe măsură ce închide unele centrale nucleare, ministerele Economiei şi Mediului discută cu compania belgiană Exmar şi Guvernul landului Saxonia Inferioară cu privire la posibilitatea de a găzdui trei centrale electrice plutitoare care funcţionează pe bază de păcură. Însă ONG-ul de mediu BUND a criticat utilizarea unor astfel de nave care ard combustibili fosili, susţinând că argumentele pentru nu sunt clare.

Karpowership are opt centrale electrice plutitoare disponibile care pot genera până la doi gigawaţi de electricitate pe oră, suficient pentru a alimenta cinci milioane de locuinţe. Cea mai mare navă de acest tip are o capacitate de 500 de megawaţi pe oră.

Navele conectează centrala electrică de la bord cu o staţie electrică de la mal şi au nevoie de aproximativ un kilometru de cabluri pentru a deveni operaţionale. Firma turcă susţine că vasele sale pot furniza energie electrică la un preţ cuprins între 20 şi 25 de eurocenţi pe kilowatt oră, adică jumătate din preţul curent de pe piaţa din Germania în cazul contractelor cu livrare pentru anul viitor.

articolul original.
✇Q Magazine

Prințul saudit îi dă lecții lui Biden: Politicile nerealiste de reducere a emisiilor vor duce la agravarea problemelor sociale

By: Gabriel Anghelescu
image

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a criticat politicile de mediu promovate de UE și S.U.A în cadrul unui summit americano-arab la care a participat și președintele Joe Biden.

Mohammed bin Salman este de părere că sunt necesare mai multe investiții în combustibili fosili și tehnologii de energie curată pentru a satisface cererea globală. Potrivit acestuia, politicile nerealiste prin care Uniunea Europeană și S.U.A. urmăresc reducerea emisiilor poluante vor duce la niveluri fără precedent de inflație.

Liderul saudit a criticat politicile de mediu promovate de UE și S.U.A., menționând că excluderea din ecuație a principalelor surse de energie va atrage de la sine o serie de evenimente neplăcute pe plan global.

„Adoptarea unor politici nerealiste de reducere a emisiilor, prin excluderea principalelor surse de energie, va duce în următorii ani la o inflație fără precedent, la o creștere a prețurilor la energie, la creșterea șomajului și la agravarea problemelor sociale și de securitate, plus creşterea sărăciei, a foametei, extremismului şi terorismului.”, a spus prințul Mohammed.

Prinţul moştenitor a subliniat, de asemenea, necesitatea transmiterii unui mesaj de încredere către investitorii din sectorul petrolier, pentru a-i asigura pe aceștia asupra faptului că tranziţia spre energia curată nu le va ameninţa afacerile.

Mohammed bin Salman consideră că procesul de tranziţie trebuie să aibă loc treptat, prin investiții substanţiale în următoarele două decenii, fără a elimina sursele fundamentale de energie, precum petrolul şi gazul natural, pentru ca demersul să fie sustenabil.

Summitul liderilor arabi l-a reunit pe Biden cu alți șase șefi de stat din Golful Persic, Egipt, Iordania și Irak. Președintele Statelor Unite ale Americii este nerăbdător să vadă Arabia Saudită și partenerii săi din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) pompând mai mult petrol, pentru a ajuta la reducerea costului ridicat al benzinei și la atenuarea celei mai mari inflații din S.U.A. din ultimele patru decenii.

articolul original.
  • There are no more articles
❌