ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
✇B1TV

Stelian Tănase: Din această coabitare vai de mama ei, PSD a câștigat deja partida. PNL pur și simplu a dispărut. Poa’ să iasă Ciucă de o mie de ori la TV, nu câștigă un vot, e mort-copt în păpușoi (VIDEO)

By: Anghelina Elena
image

Scriitorul și politologul Stelian Tănase a declarat sâmbătă, pentru B1 TV, că deocamdată nu e sigur dacă se va produce rotația premierilor în mai 2023, deoarece și PSD, și PNL se gândesc în perspectiva alegerilor din 2024 și nu au stabilit încă dacă sunt mai avantajați să fie la Putere sau în Opoziție. Iar dacă rotația se va produce, ea va fi precedată ne negocieri extrem de dure. Oricum, a mai spus Tănase, PSD deja a câștigat partida, iar PNL nu se mai vede deloc.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Stelian Tănase: Dacă rotația premierilor va avea loc, ea va fi precedată de negocieri foarte dure

„Sunt depășiți complet (de problemele sociale și economice) și încearcă să furnizeze alte subiecte, deși ar fi vrut probabil să împingă aceste lucruri spre alegeri, aceste subiecte. Ați văzut acum cu pensiile că se amână, da? Știți motivul? Că trebuie să fie cât mai în buza alegerilor. Când intrăm în campanie, atunci să iasă pe piață cu marele succes și marea generozitate a partidului X sau Y în legătură cu pensiile și salariile.

Eu cred că acest moment al rocadei guvernamentale (rotația premierilor) e foarte problematică. Cred că în partide nu s-au luat decizii, nu poa’ să spună ferm ”noi plecăm de la Palatul Victoria, veniți voi” sau să zică PSD „da, noi vom da premierul”. Deocamdată sunt niște declarații destul de circumspecte, mai dau câte o asigurare că mai sare presa la beregată, dar nu sunt convins că se va face și nici în ce formulă.

Rocada se va face în urma unor dificile negocieri între PNL și PSD pe ministere, dacă pleacă sau nu pleacă, în ce formulă, cine dă vicepremierul. Va fi o lungă negociere și o cafteală în toată regula.

Nu va fi cum teorectic s-a spus când s-a semnat acest acord impus de Iohannis, că a fost mutarea lui Iohannis, va fi complicat. Complicația vine din faptul că sunt alegeri și se vor gândi cum e mai avantajos – să fii la Putere sau în Opoziție. Acum ei se bâlbâie au păreri foarte diferite: unii vor la Putere, ca să ai Ministerul de Interne să faci tu alegerile, alții vor în Opoziție, ca să vii cu un mesaj puternic”, a afirmat politologul.

Stelian Tănase: În această coaliție, deja PSD a câștigat

Tănase a mai susținut că oricum PSD e câștigător în această coaliție, pe când PNL nu se mai vede deloc, iar premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, nu poate strânge nici măcar un vot.

„Eu cred că din această coabitare vai de mama ei PSD a câștigat partida încă de pe acum. PSD i-a luat fața PNL-ului, inclusiv ca imagine. PNL pur și simplu a dispărut.

Poa’ să iasă Ciucă de 1.000 de ori la televizor să dea comunicate, nu câștigă un vot, e mort-copt în păpușoi. PSD s a mișcat mult mai bine, mai politicianist.

PNL a avut o criză din care n-a ieșit, care i-a afectat imaginea. Eu sunt liberal, recunosc public, nu e niciun secret. Eu cu cine votez? Cu Orban sau cu Ciucă? Tot electoratul liberal e în această încurcătură.

Din punct de vedere al măsurilor pe care trebuie să le ia un guvern, el (PNL) a ieșit ca vioara a doua. Nu s-a manifestat cu nimic, n-a propus ceva, în afară de contradicțiile uzuale sau o ieșire a unui ministru care se trezește din baie să spună și el ceva. PNL n-are o linie, nu știi ce vrea, nu s-a impus printr-o temă liberală.

Interesele PSD au fost prioritare în această coaliție”, a mai declarat Stelian Tănase.

articolul original.
✇B1TV

Blocaj în coaliție pe tema salariului minim. Nu se mai discută de o majorare la 3.000 de lei din 1 ianuarie

By: Anghelina Elena
image

Discuțiile dintre liderii PSD, PNL și UDMR pe tema majorării salariului minim la 3.000 de lei s-au blocat.

Ce s-ar putea întâmpla cu salariul minim de la 1 ianuarie

Astfel, ei nu mai vorbesc despre o creștere la 3.000 de lei, de la 1 ianuarie, deoarece au revenit la calculele potrivit cărora salariul de referință să rămână la 2.784 de lei, informează Digi24, care citează surse politice.

Un scenariu ar fi ca la această sumă să se adauge cei 200 de lei pe care angajatorii îi pot da voluntar și care să fie neimpozabili.

Miercuri vor avea loc discuții pe această temă cu partenerii sociali, iar joi va fi o nouă întâlnire în Consiliul Tripartit. Discuții cu patronatele și sindicatele au avut loc săptămâna trecută.

Deciziile luate de liderii coaliției în ședința de luni seară

Pe de altă parte, liderii partidelor aflate la guvernare au ajuns la un acord privind majorarea pensiilor. Astfel, de la 1 ianuarie, acestea vor crește cu 12,5%, urmând ca vârstnicii cu pensii până în 3.000 de lei să primească și ajutoare suplimentare.

Persoanele cu handicap vor primi a 13-a indemnizație, iar indemnizația pentru veteranii și văduvele de război va fi majorată cu 30%.

De asemenea, șefii coaliției au convenit ca, de la 1 ianuarie 2023, alocațiile pentru copii să fie actualizate cu rata inflației.

articolul original.
✇B1TV

Surse: Pensiile vor crește cu 12,5%, la care se adaugă ajutoare pentru cei cu pensii până în 3.000 de lei

By: Anghelina Elena
image

Liderii coaliției de guvernare au ajuns la un acord privind creșterea pensiilor, în cadrul unei ședințe care a avut loc luni seară. Potrivit surselor G4Media, varianta asupra căreia au convenit este ca pensiile să fie majorate cu 12,5%, iar vârstnicii cu pensii sub 3.000 de lei să mai primească și niște ajutoare.

Acord în coaliție pe tema pensiilor

PNL a propus inițial o creștere a pensiilor cu 15%, dar PSD a refuzat, cerând un procent mai mare pentru cei cu pensii mici.

După două ore de negocieri, premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, a propus o majorare cu 12,5% a tuturor pensiilor, iar social-democrații au cerut ca vârstnicii cu pensii mici să mai primească și ajutoare pe lângă. În cele din urmă, aceasta a fost varianta acceptată de toate părțile, informează G4Media, care citează surse politice.

Cei cu pensii mici vor primi ca ajutoare de două ori următoarele sume:

  • 500 de lei pentru cei cu pensii până în 1500 de lei (1.000 de lei în total)
  • 400 lei pentru cei cu pensii intre 1500 si 2500 lei (800 de lei în total)
  • 300 lei pentru cei cu pensii intre 2500 – 3000 de lei (600 de lei în total)

Impactul bugetar va fi de 17,5 miliarde de lei.

Liderii PSD, PNL și UDMR au mai convenit ca persoanele cu handicap să primească a 13-a indemnizație, iar indemnizația pentru veteranii și văduvele de război să fie majorată cu 30%.

articolul original.
✇B1TV

Decizii privind prețul energiei în 2023. Ce au stabilit liderii coaliției de guvernare

By: Anghelina Elena
image

Liderii coaliției PSD – PNL – UDMR au căzut de acord ca din 2023 piața de energie să fie reglementată în proporție de 80%. Plafoanele pentru prețul energiei vor fi menținute și anul viitor. Toate acestea vor fi prevăzute într-o nouă Ordonanță de Urgență, au mai decis aceștia, potrivit unor surse citate de HotNews.

Liderii coaliției de guvernare, decizii privind piața de energie

Astfel, de anul viitor 80% din prețul energiei va fi plafonat, iar restul de 20% va fi lăsat la libera negociere, pe piața bursieră.

Plafoanele pentru consuamtorii casnici în 2023:

  • sub 100 kwh pe lună tarif de 0,68 lei/ kwh – preț factură aprox. 70 lei
  • între 100 kwh -255kwh pe lună tarif de 0,8 lei/ kwh – preț factură aprox. 200 lei
  • peste 255 kwh până la 300 kwh pe lună tarif de 1,3 leu/ kwh – preț factură aprox. 260 lei

De asemenea, pentru IMM-uri industria alimentară, serviciile comunitare, farma tariful va fi de 1 leu/Kwh, iar pentru marii consumatori economici tariful – 1,3 lei/ kwh.

Ce a spus Ciolacu despre noua OUG pe energie

Despre conținutul noii Ordonanțe a vorbit, înainte de ședința de azi, președintele PSD, Marcel Ciolacu.

„Este vorba de o ordonanță de urgență pe care urmează să o promoveze Guvernul, cu modul de reglementare, aproximativ 80% din piață, să existe un preț maximal, asta nu înseamnă că toată lumea va plăti acel preț maximal, rămân în continuare cele 0,68, 0,8, 1 la IMM-uri, industria alimentară, și în Parlament vom veni cu amendamentele pe legea 119, cu cele promise, serviciie de utilități publice, companiile de apă, tramvaie, Metrou. S-a uitat de biserici și toate cultele religioase care își desfășoară legal activitatea pe teritoriul României”, a afirmat liderul PSD.

În acest context, PSD a lansat noi acuzații la adresa PNL și a ministrului Virgil Popescu, pe tema liberalizării în energie.

articolul original.
  • There are no more articles
❌