ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
✇Descopera

Un templu budist a rămas fără călugări după ce toți au picat testele antidrog

By: Ioana Scholler
image

Un templu budist din centrul Thailandei a rămas fără călugări după ce toți membrii săi au picat testele antidrog și au fost excluși, a declarat marți un oficial local.

Patru călugări, inclusiv un stareț de la un templu din districtul Bung Sam Phan, provincia Phetchabun, au fost testați recent pozitiv la metamfetamină, a declarat pentru AFP oficialul citat.

Călugării au fost trimiși la o clinică pentru a urma un program de reabilitare.

Templul budist rămas fără călugări

„ golit de călugări, iar sătenii din apropiere sunt îngrijorați că nu pot face niciun fel de exerciții”, a spus el.

Exercițiile includ donarea, de către credincioși, de alimente călugărilor ca o faptă bună.

Oficialul a spus că vor fi trimiși mai mulți călugări la templu pentru a permite sătenilor să își practice obligațiile religioase.

Thailanda este o țară de tranzit majoră pentru metamfetamină

Thailanda este o țară de tranzit majoră care pătrunde din statul Shan din Myanmar prin Laos, potrivit Biroului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate.

Pe stradă, pastilele se vând cu mai puțin de 20 de baht (aproximativ 0,50 dolari).

Autoritățile din Asia de Sud-Est au făcut capturi record de metamfetamină în ultimii ani.

articolul original.
✇Spotmedia

Un templu a rămas fără călugări, după ce toți au fost găsiți drogați

By: Redacția SpotMedia.ro
image

Un mic templu din districtul Bung Sam Phan din provincia Phetchabun, Thailanda, a rămas fără călugări, după ce toți au fost testați pozitiv pentru consum de droguri și au fost expulzați.

Templul a fost percheziționat luni de poliție și oficiali din domeniul sănătății. În el erau patru călugări, inclusiv starețul. Li s-au făcut analize de urină și toate au fost pozitive pentru consum de droguri, scrie Bangkok Post.

Ulterior, toți au fost obligați să plece, lăsând templul fără călugări. Acest lucru a provocat consternare în comunitatea locală, care se bazează pe călugări pentru treburile religioase.

În plus, oamenii spun că este nevoie de călugări în acel templu, pentru a avea grijă de proprietate și de cei aproximativ 10 câini și pisici care trăiesc acolo.

Oficialii districtului au cerut ajutor de la șeful monahal din Bung Sam Phan, care a promis că va repartiza niște călugări la templu.

Raidul a făcut parte dintr-o campanie care se desfășoară în provincie împotriva drogurilor. Numele templului și locația nu au fost făcute publice.

articolul original.
✇Descopera

Noi descoperiri la templul lui Demeter din Creta. Ce artefacte au scos la lumină arheologii?

By: Horchidan Roxana
image

Arheologii au scos la iveală noi descoperiri la Templul lui Demeter, situat în orașul port antic Phalasarna, în vestul îndepărtat al Cretei.

Phalasarna a fost menționată pentru prima dată în textele antice de către istorici și geografi: Scylax, Strabon, Polybius, Liviu și Pliniu. Orașul-stat a prosperat prin afacerile sale maritime, fapt dovedit de rămășițele unor clădiri mari, monumentale și opere de artă.

Tratatul cu Polyrrhenia dovedește că, în secolul al III-lea î.Hr., locuitorii erau implicați în piraterie, o practică obișnuită a orașelor-state cretane, scrie HeritageDaily. În 69-67 î.Hr. Republica Romană a luat cu asalt orașul, a blocat portul cu zidărie masivă și a distrus întregul oraș.

Locația orașului a fost apoi uitată, iar Phalasarna apare în documentele venețiene doar ca un oraș pierdut. Situl a fost redescoperit în secolul al XIX-lea de către exploratorii britanici Robert Pashley și căpitanul T. A. B. Spratt. a fost construit pe acropola orașului, situat pe un deal stâncos în locul unei peșteri naturale.

De ce a fost uitată locația orașului?

Templul a funcționat ca un spațiu sacru în aer liber pentru venerarea lui Demeter, zeița olimpică a recoltei și a agriculturii, care prezida culturile, cerealele, hrana, fertilitatea pământului și puterea apei ca sursă de viață.

În tradiția greacă, Demeter este al doilea copil al titanilor Rhea și Cronos și sora lui Hestia, Hera, Hades, Poseidon și Zeus.

considerată ca fiind aceeași figură cu zeița anatoliană Cybele și a fost identificată cu zeița romană Ceres.

Structura arhitecturală a templului este în stil doric și a fost reconstruită cu pietre pentru o a doua utilizare la sfârșitul secolului al IV-lea până la începutul secolului al III-lea î.Hr. pe locul unui loc sacru anterior.

Templul a funcționat ca un spațiu sacru pentru venerarea lui Demeter

O scară monumentală ducea la două clădiri cu o singură cameră, clădirea estică fiind structura principală a templului, iar cea vestică având o funcție auxiliară.

Un studiu geofizic efectuat de arheologii de la Universitatea Mediteraneană din Creta a scos la iveală rămășițe arhitecturale îngropate care indică o structură semicirculară.

Săpăturile au descoperit obiecte arhaice , inclusiv vase de înaltă calitate, dintre care unul este inscripționat în dialectul doric și menționează A K E S T O I D A M A T R I (Akestoi dedicată zeiței Demeter).

Echipa a găsit, de asemenea, artefacte care leagă Phalasarna de egiptenii antici și de fenicieni. Printre alte descoperiri se numără figurine, vârfuri de lance, vase și figuri feminine.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.
✇Descopera

Cea mai veche toaletă din Japonia a fost deteriorată de un șofer neatent

By: Ștefan Trepăduș
image

Un șofer neatent a intrat cu mașină în toaleta unui templu din Japonia. Accidentul s-a produs în timp ce bărbatul dădea cu spatele. El a avariat ceea ce experții spun că este cea mai veche toaletă din Japonia.

O clădire despre care se crede că adăpostește cea mai veche toaletă din Japonia s-a confruntat luni cu cea mai mare amenințare din ultimele secole, atunci când un șofer a intrat din greșeală cu mașina în ea, potrivit oficialilor locali.

Koudou Uno, un purtător de cuvânt al Templului Tofukuji din Kyoto, a declarat că ușile toaletei din lemn, veche de aproximativ 600 de ani, au fost deteriorate în urma incidentului. Toaleta a fost construită în prima jumătate a perioadei Muromachi (1336-1573), potrivit lui Uno.

Cea mai veche toaletă din Japonia a fost aproape distrusă

„Toaleta este un artefact istoric, așa că, în mod natural, am fost foarte triști când a fost deteriorată”, a spus el, potrivit CNN.

Uno a mai spus că administrația templului analizează cea mai bună modalitate de a restaura ușile deteriorate, care măsoară 2,4 metri înălțime și 2,8 metri lățime.

Un simbol cultural

„Am fost recunoscători că nimeni nu a fost rănit și că putem repara – există o oarecare fericire în această nenorocire”, a adăugat Uno.

Obiectivul are porecla „toaleta pentru o sută de persoane” deoarece mai mult de 100 de au folosit-o până la începutul erei Meiji, în jurul anului 1868, a explicat Uno. Fiecare parte a toaletei este dotată cu 20 de găuri.

Toaleta este închisă publicului de peste un secol și a fost numită bun cultural important de către guvernul japonez în 1902. Potrivit lui Uno, este cea mai veche latrină rămasă în picioare la un templu budist Zen din Japonia.
articolul original.
✇Descopera

Un sanctuar ascunde ritualuri nemaivăzute până acum într-un templu egiptean

By: Horchidan Roxana
image

Cercetătorii din cadrul Proiectului Sikait, condus de profesorul Joan Oller Guzmán de la UAB, au publicat recent noi descoperiri rezultate în urma săpăturilor efectuate în situl Berenike, un port maritim greco-roman din deșertul estic egiptean.

Rezultatele studiului descriu excavarea unui complex religios din perioada romană târzie (între secolele IV și VI) cu descoperiri inedite, legate de prezența Blemmyes, un popor nomad.

Echipa a publicat recent în American Journal of Archeology rezultatele obținute în cadrul sezonului de săpături din ianuarie 2019 în vechiul port maritim Berenike, situat în deșertul estic al Egiptului.

Lucrarea descrie săpăturile arheologice ale unui complex religios din perioada romană târzie (secolele IV-VI d.Hr.), denumit de cercetători ,,Sanctuarul Șoimului” și situat în cadrul Complexului de Nord, una dintre cele mai importante clădiri ale orașului Berenike la acea vreme.

Situl, care a fost excavat de Centrul polonez de arheologie mediteraneană și de Universitatea din Delaware, a fost un port la Marea Roșie fondat de Ptolomeu al II-lea Philadelphus (secolul al III-lea î.Hr.) și a continuat să funcționeze în perioadele romană și bizantină, când a fost transformat în principalul punct de intrare pentru comerțul care venea de la Capul Horn, Arabia și India, scrie EurekAlert.

Cine erau Blemmyes?

În cadrul acestei perioade cronologice, una dintre fazele care a adus cele mai multe descoperiri noi a fost cea care corespunde perioadei romane târzii, din secolele IV-VI d.Hr., perioadă în care orașul pare să fi fost parțial ocupat și controlat de către Blemmyes, un grup de oameni nomazi din regiunea Nubiană care, în acel moment, își extindeau domeniile în cea mai mare parte a deșertului estic al Egiptului.

În acest sens, Complexul Nordic este fundamental pentru că oferă dovezi clare ale unei legături cu poporul Blemmyes, datorită descoperirii inscripțiilor unora dintre Șoimului menționat anterior.

Cercetătorii au reușit să identifice un mic templu egiptean tradițional, care după secolul al IV-lea a fost adaptat de către Blemmyes la propriul sistem de credință.

,,Descoperirile materiale sunt deosebit de remarcabile și includ ofrande precum harpoane, statuete în formă de cub și o stelă cu indicații legate de activități religioase, care a fost aleasă pentru coperta numărului curent al revistei”, subliniază Joan Oller, cercetător la UAB.

Ce simbolizează șoimii descoperiți?

Cel mai remarcabil element consacrat găsit a fost dispunerea a până la 15 șoimi majoritatea fără cap. Deși în Valea Nilului fuseseră deja observate înmormântări de șoimi în scopuri religioase, la fel ca și venerarea unor păsări individuale din această specie, este pentru prima dată când cercetătorii au descoperit șoimi îngropați în interiorul unui templu și însoțiți de ouă, lucru cu totul inedit.

În alte situri, cercetătorii găsiseră șoimi mumificați fără cap, dar întotdeauna doar exemplare individuale, niciodată în grup, ca în cazul lui Berenike.

,,Toate aceste elemente indică care combină tradițiile egiptene cu contribuții din partea Blemmyes, susținute de o bază teologică posibil legată de venerarea zeului Khonsu”, explică Joan Oller.

,,Descoperirile ne extind cunoștințele despre acest popor seminomad, Blemmyes, care trăia în deșertul de est în timpul declinului Imperiului Roman”.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.
✇Descopera

Arheologii au descoperit sarcofagul unui oficial de rang înalt din timpul lui Ramses al II-lea

By: Horchidan Roxana
image

Arheologii au descoperit sarcofagul din granit al unui oficial de rang înalt din timpul domniei lui Ramses al II-lea. Sarcofagul a fost găsit în timpul săpăturilor din zona Saqqara, la sud de locul în care se află piramida regelui Unas, din Egipt. 

Noile săpături realizate în Egipt au fost conduse de dr. Ola Al-Ajizi de la Facultatea de Arheologie a Universității din Cairo, ca parte a unui studiu pe parcursul sezonului de lucru cuprinse între 2021 și 2022, pentru a excava zonele din jurul coridorului ascendent al piramidei regelui Unas.

Echipa a descoperit o cameră funerară lui Ptah-em-uya, un oficial de rang înalt care era „secretarul regal, supraveghetor șef al vitelor și șef al trezoreriei Ramesseum (templul mortuar al lui Ramses al II-lea)”, potrivit lui Mostafa Waziri, șeful Consiliului Suprem al Antichităților din Egipt.

„Secretar regal, supraveghetor șef al vitelor și șef al trezoreriei templului lui Ramses al II-lea”

Acest lucru în secolul al XIII-lea î.Hr. Mai exact, în timpul celei de-a 19-a dinastii egiptene, când Noul Regat al Egiptului a ajuns la apogeul puterii sale.

Aceasta fost întemeiată de către vizirul Ramses I, când Faraonul Horemheb l-a numit ca succesor al său la tron. Această dinastie este cel mai bine cunoscută pentru cuceririle sale militare în Palestina, Liban, și Siria.

Sarcofagul este acoperit de texte sacre, cum ar fi „Djed”, care este asociat cu zeul creator Ptah și Osiris, și „Tyet” (nodul lui Isis) pentru a îl proteja pe cel decedat, precum și scene care îi reprezintă pe fiii zeului Horus, scrie HeritageDaily.

Sarcofagul este acoperit de texte sacre

rupt, ceea ce indică faptul că mormântul a fost jefuit anterior, lăsând doar urme de rășină produsă prin procesul de mumificare.

Săpăturile recente din Saqqara au scos la iveală, de asemenea, o ascunzătoare de 150 de statuete din bronz în luna mai, cinci morminte antice în martie și peste 50 de sarcofage din lemn în 2021, datând din perioada Noului Regat.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.
  • There are no more articles
❌