ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
✇Obiectiv de Suceava

Urmăriri și zeci de focuri de armă trase de polițiști în Suceava pentru prinderea unui șofer băut

By: Obiectiv

Sâmbătă dimineață, in jurul orei 05:20 un echipaj de ordine publica din cadrul Sectiei 9 Politie Rurala Scheia-Poliția Municipiului Suceava, aflându-se în serviciul de patrulare pe raza comunei Șcheia a observat în trafic un autoturism înmatriculat in judetul Suceava despre al carui conducator auto existau date ca a consumat băuturi alcoolice.

Echipajul de poliție a efectuat semnale acustice și luminoase pentru oprirea autoturismului, o Dacia Logan , însă șoferul a mărit viteza de deplasare, fiind efectuată o urmărire în trafic pe o distanță de cca. 4 km pe mai multe străzi din Scheia, iar ulterior pe raza municipiului Suceava.

În momentul în care vehiculul urmărit a ajuns în intersecția din Obcini din zona OMV, șoferul a frânat brusc, iar politistii au coborat din autospeciala pentru a-l intercepta. Conducatorul auto a efectuat o manevra de mers cu spatele și a pornit din nou in viteză, moment in care cei doi polițiști au facut uz de arma, trăgând în anvelopele autoturismului, fără să se puna in pericol viața sau integritatea altor persoane sau bunuri. Conform Antena 3, cei doi polițiști ar fi tras peste 20 de focuri de armă.

Foto: capturi video/Antena 3

Un echipaj din cadrul Serviciului pentru Actiuni Speciale a intervenit, de asemenea, și a reușit blocarea autoturismului.

Conducătorul auto, de 51 ani, din Șcheia,  a fost extras din vehicul, iar in urma testarii cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 0,91 ml/l alcool in aerul expirat. În urma verificarilor s-a stabilit ca șoferul este posesor de permis de conducere valid, a informat IPJ Suceava.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de distrugere si conducerea unui vehicul sub influenta alcolului, cercetările fiind continuate pentru stabilirea tuturor circumstanțelor producerii evenimentului si pentru dispunerea masurilor legale față de conducatorul auto.

articolul original.
✇Obiectiv de Suceava

Primarul Ion Lungu, întâlnire cu directorii de școli: „Începând de anul viitor, dacă nu se reglementează problema prețului la gaz metan, vom trece toate școlile pe sistemul centralizat de încălzire”

By: Obiectiv

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a avut o întâlnire vineri, 25 noiembrie, la sediul Primăriei cu toți directorii și cu contabilii șefi de la unitățile de învățământ din municipiu – preșcolar, gimnazial și liceal. Cea mai importantă problemă discutată a fost cea legată de funcționarea din punct de vedere energetic a școlilor în această iarnă, însă a fost abordat și subiectul colaborării unitătilor de învățământ cu municipalitatea pentru atragerea de fonduri europene.

„Am avut discuții despre realizarea de economii la cheltuielile cu energia electrică și gazul metan. Am cerut școlilor să renunțe unde este cazul la contractele pe care le au pentru închirierea unor spații, consumurile energetice sunt mai mari decât sumele care se încasează din închirieri.

Începând de anul viitor, dacă nu se reglementează problema prețului la gaz metan, vom trece toate școlile pe sistemul centralizat de încălzire.
Nu se pune problema să restricționăm activitatea la școli, dar nici nu putem consuma din punct de vedere energetic “fără număr”, pentru ca plătește Primăria”, a precizat primarul Sucevei.

Conform primarului Ion Lungu, în privința atragerii de fonduri europene „s-au purtat discuții în domenii precum: digitalizarea, reabilitarea clădirilor pentru o bună eficiență energetică, modernizare clădiri învățământ dual, construire săli de sport și grădinițe noi”, motiv pentru care la discuții au participat reprezentanți ai Direcției de Fonduri Europene din Primărie, care trebuie să fie permanent în contact cu școlile și să lucreze împreună pe proiectele existente.

În domeniul digitalizării, Ion Lungu a precizat că va exista o platformă comună prin care să se faciliteze colaborarea între unitățile de învățământ și Primărie.
„Pe PNRR s-au semnat deja contacte pe reabilitare eficiență energetică în valoare de peste 8 milioane euro, la Școala Gimnazială nr.9 Obcini, Școala Gimnazială nr.3, la Școala Gimnazială nr.7 Ițcani și Cantina C.N.Petru Rareș. Este aprobat proiectul și la CN M. Eminescu, urmează a fi semnat. De asemenea, pregătim proiecte la școli și pe Programul Operațional Regional 2021-2027, pe Prioritatea nr.2 Digitalizare și pe Prioritatea nr 6 Educație”, a detaliat primarul Lungu. (O.S.)

articolul original.
✇Obiectiv de Suceava

Consiliul Județean a aprobat începerea proiectării drumului de mare viteză Suceava – Botoșani

By: Obiectiv

Consiliul Județean Suceava a aprobat, în ședința de joi, finanțarea Studiului de fezabilitate, realizarea documentației tehnice în vederea obținerii autorizației de construire și elaborarea Proiectului Tehnic pentru drumul expres în regim de autostradă Suceava-Botoșani, proiect ce va fi coordonat de CJ Suceava în cadrul asocierii cu CJ Botoșani și primăriile Suceava și Botoșani u președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a precizat că proiectul, în valoare de 21 de milioane de lei, din care 17,8 milioane de lei sunt eligibili, urmează să fie promovat la finanțare nerambursabilă cu fonduri europene . “Drumul va fi în regim de autostradă și deschide o perspectivă foarte puternică. Distanța Suceava – Botoșani va fi parcursă în 15 minute cu mașina. Şi dacă ne gândim că Suceava, Botoșani și împrejurimile au peste 300.000 de locuitori, devenim un pol de dezvoltare pentru investiții și forță de muncă”, a spus președintele CJ Suceava

Consiliul Județean Suceava a aprobat în unanimitate, în ședința deliberativului de joi, finanțarea Studiului de fezabilitate, realizarea documentației tehnice în vederea obținerii autorizației de construire și elaborarea Proiectului Tehnic pentru drumul expres în regim de autostradă Suceava-Botoșani, proiect ce va fi coordonat de Consiliul Județean (CJ) Suceava în cadrul asocierii cu CJ Botoșani și primăriile Suceava și Botoșani.

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a precizat că proiectul, în valoare de 21 de milioane de lei, din care 17,8 milioane de lei sunt eligibili, urmează să fie promovat la finanțare nerambursabilă cu fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).

“Ne asumăm să înființăm unitatea de implementare și cred că astăzi mai scriem o pagină de istorie aici, la Suceava, pentru prelungirea A7 pe Suceava-Botoșani. E vorba de o lungime de 19,5 kilometri. Poate o să întrebați de ce doar atât. Pentru că acest tronson de drum se descarcă în nodul de autostradă de aici, de la Aeroportul Salcea, mai exact de la Plopeni, și merge până în centura viitoare a Botoșaniului, care e undeva la pădurea Baisa”, a explicat președintele CJ Suceava.

“Această construcție în regim de autostradă pe 4 benzi, cu separatoare de sens, deschide o perspectivă foarte puternică de dezvoltare a zonei de nord-est a României .Distanța Suceava – Botoșani va fi parcursă în 15 minute cu mașina și dacă ne gândim că Suceava, Botoșani și împrejurimile au peste 300.000 de locuitori, noi devenim un pol de dezvoltare, cu resursă pentru forță de muncă. Un pol cu 300.000 de oameni care ar putea fi luat în calcul pentru investiții. Cum este municipiul Iași – un pol de dezvoltare economică puternică. Ori, avantajul Suceava-Botoșani este că suntem foarte aproape, este aeroportul aici.

Va fi o zonă dinamică de dezvoltare între Suceava și Botoșani în perioada următoare. Eu asta o văd și în perspectiva refacerii Ucrainei, cu multă forță de muncă care să poată lucra și în afară, dar și la noi acasă, pentru că pot fi multe parcuri industriale, multe investiții dacă ai infra-structura de transport rapid.

Ceea ce vă propun eu astăzi este extrem de important pentru perspectiva de dezvoltare a zonei.  Modelul acesta Suceava-Botoșani este asemănător celor de la Galați – Brăila sau Arad – Timișoara. Şi ei au gândit așa. Acele aglomerări care-s la distanță foarte mică trebuie văzute ca un mare avantaj pentru investitori”, a spus președintele CJ Suceava.

Propunerea a primit 35 de voturi pentru, nu a fost niciun vot împotrivă și nicio abținere.  (O.S.)

articolul original.
✇Obiectiv de Suceava

Palatul Administrativ va fi reabilitat până la finele lui 2023

By: Obiectiv

Prefectura Suceava nu se mai mută din clădirea Muzeului Național al Bucovinei, deși mutarea era anunțată cel târziu până la finele acestui an. Renunțarea la mutare vine ținându-se cont de faptul că refacerea Palatului Administrativ al Sucevei ar urma să se încheie până la finele anului viitor.

Spațiile pe care le ocupă Prefectura la Muzeu au fost atribuite la puțin timp după ce Palatul Administrativ al Sucevei a ars ca o torță în martie 2021. La acea vreme s-a spus că este vorba de o mutare temporară, iar de la finele lui 2021 și începutul lui 2022 s-a bătut monedă pe faptul că ar trebui eliberate deoarece instituția muzeală va organiza un eveniment internațional de profil cunoscut în termeni de specialitate ca ICOM-ICR. Este o conferință internațională a muzeelor dedicată muzeelor regionale, considerată cea mai influentă secție a organizației internaționale a muzeelor.

Nu o dată cei din conducerea Prefecturii Suceava au spus că iau în calcul mai multe posibile locații și fac demersuri pentru spații adecvate. Între timp s-au făcut demersuri pentru ca acele secțiuni din conferința ICOM-ICR care necesită o sală amplă să fie organizate în alte locații din Suceava care nu sunt ale Muzeului Național al Bucovinei. Şi este vorba aici despre Sala Unirii de la Palatul Administrativ – un edificiu ridicat în curtea interioară a acestuia și care nu a fost afectat nici de incendiu și nici nu va fi afectat de lucrările care sunt în plin proces de derulare – sau de sala Teatrului Matei Vișniec. Directorul MNB, Emil Ursu a confirmat că ambele sunt luat e în calcul și încă nu este o decizie. Subprefectul Florin Sinescu a spus că o altă posibilă locație ar putea fi o sală de la Liceul Filadelfia, însă Emil Ursu a spus că principala condiționare nu este legată de spațiu și numărul de locuri, ci de posibilitățile tehnice de a face traduceri simultane. Teoretic, lucrarea de la Palatul Administrativ – adjudecată de o asociere de firme în frunte cu General Construct – va trebui să fie gata până la data de 3 noiembrie 2023. Dacă la finele anului viitor va fi sau nu terminată reabilitarea clădirii Palatului Administrativ, imobil care până la incendiul de acum aproape doi ani a găzduit atât Prefectura, cât și Consiliul Județean, rămâne de văzut. Cert este că respectiva conferință pe care o organizează MNB va avea loc în septembrie, iar optimismul celor de la Muzeu și mai ales de la Consiliul Județean este destul de mare în privința încadrării în termenul asumat.

Cât privește conferința ICOM-ICR, menționăm că la aceasta ar urma să participe, timp de opt zile, reprezentanți ai muzeelor reprezentative din foarte multe țări din lume, inclusiv de peste ocean. (Dan PRICOPE)

articolul original.
✇Obiectiv de Suceava

CNAIR a aprobat traseul definitiv al centurii Gura Humorului, în regim de autostradă

By: Obiectiv
După ce în dimineața zilei de joi, în plenul Consiliului Județean, s-a aprobat implicarea CJ Suceava ca lider de proiect în construirea Drumului Expres A7 Suceava-Botoșani, în cursul după-amiezei, la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a fost aprobat traseul definitiv al centurii Gura Humorului, un drum rapid pe 4 benzi, în regim de autostradă și parte a Autostrăzii Nordului, a anunțat președintele Consiliului Județului Suceava, Gheorghe Flutur.
Reamintim că CJ Suceava și-a asumat răspunderea încă de anul trecut, prin acord cu Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, să se ocupe în mod direct de realizarea prin licitație a documentației pentru cea mai aglomerată zonă a județului, zona orașului Gura Humorului.
”Pe data de 9 noiembrie, a avut loc dezbaterea publică cu cei implicați, iar astăzi s-a primit unda verde pentru depunerea documentației de finanțare pe bani europeni. Urmează obținerea autorizației de mediu și apoi scoaterea la licitație a lucrărilor de proiectare și execuție”, a explicat președintele CJ Suceava.
Conform acestuia, ruta ocolitoare Gura Humorului are o lungime de 10 km, 2 benzi pe sens, cu separatoare de sens și două noduri rutiere importante, unul la Păltinoasa și unul la intrare în orașul Frasin.
După cum se vede, CJ Suceava se implică direct în proiecte majore în județ și, acolo unde legislația ne permite, ne propunem să ne implicăm și în continuare în proiecte mari de infrastructură, pentru a continua dezvoltarea județului Suceava”, a declarat Gheorghe Flutur. (O.S.)
articolul original.
✇Obiectiv de Suceava

Şeful Biroului Vamal Iaşi și omul de afaceri sucevean Iulian Culipei, arestați la domiciliu în dosarul importurilor de haine din Turcia

By: Obiectiv

Magistrații Tribunalului Iasi au respins joi după-amiază propunerile de arestare făcute de procurorii DNA  cu privire la șeful Biroului Vamal Iasi, Dănuț Bolohan și doi funcționari din cadrul biroului, Simona Andreica și Cristian Timofte. A fost respinsă și propunerea de arestare a administratorului unei societăți comerciale din Suceava, Iulian Culipei.

Cei patru au fost plasați în arest la domiciliu până pe 23 decembrie. Bolohan este acuzat de luare de mită, iar Simona Andreica de complicitate la această infracțiune. Ei ar fi pretins de la mai mulți oameni de afaceri, inclusiv Culipei, un total de 24.500 de dolari pentru a „închide ochii” la intrarea unor camioane cu îmbrăcăminte, încălțăminte și parfumuri contrafăcute, bugetul statului fiind prejudiciat cu 58 milioane lei prin neplata taxelor vamale.

Culipei, Timofte și un alt vameș, Cristinel Leonard Tîrnovanu, pus sub control judiciar, sunt acuzați de dare de mită. Timofte și Tîrnovanu ar fi dat șpagă propriului șef pentru a fi programați de serviciu la orele la care în vamă ajungeau camioanele respective.

Iulian Culipei, acuzat de dare de mită, este administrator al societății Elams Express SRL, cu sediul social în Suceava. Înființată în 2016, timp de 4 ani, firma nu a avut relații comerciale notabile. Abia în 2021, cifra de afaceri a firmei explodat, ajungând la 5,1 milioane de lei. Datele pe anul 2022 nu sunt inca disponibile.

Reamintim că miercuri, polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, împreună cu procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași, au efectuat numeroase percheziții într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, asimilate celor de corupție, infracțiuni la regimul vamal (cu un prejudiciu estimat la acest moment de aproximativ 58 de milioane de lei) și evaziune fiscală, comise în perioada ianuarie 2022 – prezent.

În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează faptul că în perioada ianuarie 2022 şi până acum, funcţionari din cadrul Biroului Vamal de Frontieră din municipiul Iaşi (vamă internă), în schimbul primirii unor sume de bani, şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu pentru a favoriza o serie de societăţi comerciale care importă produse textile din Turcia.

“Prin intermediul acestor societăţi comerciale ar fi fost importate articole de vestimentaţie, îmbrăcăminte şi încălţăminte tip sport şi parfumuri contrafăcute, bunurile fiind transportate cu autocamioanele înmatriculate pe numele societăţilor comerciale respective, precum şi cu autovehicule tip cap tractor şi semiremorcă înmatriculate în Turcia, Polonia sau Slovacia. Prin modul de acţiune, funcţionarii vamali ar fi creat condiţiile în care administratorii societăţilor comerciale să eludeze plata taxelor vamale în sensul în care, valorile declarate în vamă să fie mai mici decât cele reale, iar controlul mărfurilor importate să fie formal sau inexistent. Controlul se făcea doar pe documente, fără verificarea efectivă a mărfurilor”, spun procurorii DNA prin intermediul unui comunicat de presă.

Conform aceleiaşi surse, ar fi existat situaţii în care erau prezentate documente comerciale/vamale de import, respectiv facturi externe (invoice-uri), false atât sub aspectul naturii bunurilor importate pentru a disimula faptul că produsele respective sunt contrafăcute, cât şi sub aspectul preţului declarat în vamă (pentru a se diminua valoarea taxelor vamale ce trebuie plătite de către importator).

Mărfurile astfel importate ar fi fost valorificate în centre comerciale sau magazine de profil din judeţele Iaşi, Suceava, Botoşani, Ilfov, Sibiu, Arad, Ialomiţa şi municipiul Bucureşti. “Taxa” ce ar fi fost cerută pentru fiecare autocamion intrat in vamă ar fi fost de aproximativ 300 de USD. Se estimează un prejudiciu de 58 de milioane de lei la bugetul de stat provenit din neplata corespunzătoare a taxelor vamale.

“Concret, în contextul menţionat mai sus, inculpatul Bolohan Dănuţ, în calitatea menţionată mai sus, beneficiind şi de ajutorul inculpatei Andreica Simona, ar fi pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri, printre care şi cel reţinut în prezenta cauză, suma totală de 24.500 USD. De asemenea, inculpatul Bolohan Dănuţ, în aceeaşi calitate, ar fi pretins şi primit de la doi subalterni, inculpaţii Timofte Cristian şi Tîrnovanu Cristinel-Leonard, foloase patrimoniale constând în sume de bani şi alte produse, pentru a fi programaţi de serviciu în intervalele orare în care în vamă ajungeau mijloacele de transport ce aparţineau societăţilor comerciale cercetate în prezenta cauză”, spun procurorii anticorupţie.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.  De asemenea, Bolohan Dănuţ, Andreica Simona, Timofte Cristian şi omul de afaceri Iulian Culipei au fost prezentaţi Tribunalului Iaşi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Dănuț Bolohan, de loc din județul Suceava,  este un foarte-foarte bun cunoscător al mediul de afaceri sucevean, el fiind până acum câțiva ani inspector vamal principal și director executiv al Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale Suceava, cum se numea înainte structura care îngloba actualele Birouri Vamale din județ.

De altfel, Bolohan a și fost cer-cetat penal în două dosare în perioada în care activa la Vama din Suceava, fiind acuzat, printre altele, și de legături “prea strânse” cu unele firme sucevene.

Dănuț Bolohan a fost numit în funcția de director al Direcției Regionale Vamale Iași în aprilie 2020, însă a deținut această funcție și în guvernările anterioare. Regionala are în subordine vămile județelor Bacău, Neamț, Vaslui, Iași, Botoșani și Suceava.

În luna martie 2022, Bolohan a fost trecut pe funcția de şef al Biroului Vamal de Frontieră Iaşi, odată cu organizarea şi funcţionarea Autorităţii Vamale Române (AVR), care a scos Vămile din administrarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi le-a trecut în subordinea directă a Ministerului Finanţelor Publice.

articolul original.
✇Obiectiv de Suceava

Şeful Biroului Vamal Iaşi, suceveanul Dănuț Bolohan, funcționari vamali și un om de afaceri, reținuți în dosarul importurilor ilegale de haine din |Turcia

By: Obiectiv

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Iaşi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 noiembrie, a şefului Biroului Vamal de Frontieră Iaşi şi a altor funcţionari din subordinea sa, precum și a unui om de afaceri. 


Potrivit unui comunicat de presă, Dănuţ Bolohan (foto), şef al Biroului Vamal de Frontieră Iaşi, este reţinut pentru cinci infracţiuni de luare de mită, din care trei în formă continuată, iar Simona Andreica, funcţionar vamal în cadrul aceluiaşi birou vamal, a fost reţinută pentru complicitate la luare de mită. Un alt funcţionar vamal din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Iaşi reţinut pentru dare de mită în formă continuată, este Cristian Timofte. În acelaşi dosar a fost reţinut şi administratorul unei societăţi comerciale care a dat mită.

Totodată, a mai fost dispus controlul judiciar pe o durată de 60 de zile, timp în care are interdicţia de a-şi exercita funcţia, faţă de Cristian Leonard Tîrnoveanu, un alt funcţionar vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Iaşi. Şi el este acuzat de săvârşirea infracţiunii de dare de mită, în formă continuată.

În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează faptul că în perioada ianuarie 2022 şi până acum, funcţionari din cadrul Biroului Vamal de Frontieră din municipiul Iaşi (vamă internă), în schimbul primirii unor sume de bani, şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu pentru a favoriza o serie de societăţi comerciale care importă produse textile din Turcia.

“Prin intermediul acestor societăţi comerciale ar fi fost importate articole de vestimentaţie, îmbrăcăminte şi încălţăminte tip sport şi parfumuri contrafăcute, bunurile fiind transportate cu autocamioanele înmatriculate pe numele societăţilor comerciale respective, precum şi cu autovehicule tip cap tractor şi semiremorcă înmatriculate în Turcia, Polonia sau Slovacia. Prin modul de acţiune, funcţionarii vamali ar fi creat condiţiile în care administratorii societăţilor comerciale să eludeze plata taxelor vamale în sensul în care, valorile declarate în vamă să fie mai mici decât cele reale, iar controlul mărfurilor importate să fie formal sau inexistent. Controlul se făcea doar pe documente, fără verificarea efectivă a mărfurilor”, spun procurorii DNA prin intermediul unui comunicat de presă.

Conform aceleiaşi surse, ar fi existat situaţii în care erau prezentate documente comerciale/vamale de import, respectiv facturi externe (invoice-uri), false atât sub aspectul naturii bunurilor importate pentru a disimula faptul că produsele respective sunt contrafăcute, cât şi sub aspectul preţului declarat în vamă (pentru a se diminua valoarea taxelor vamale ce trebuie plătite de către importator).

Mărfurile astfel importate ar fi fost valorificate în centre comerciale sau magazine de profil din judeţele Iaşi, Suceava, Botoşani, Ilfov, Sibiu, Arad, Ialomiţa şi municipiul Bucureşti. “Taxa” ce ar fi fost cerută pentru fiecare autocamion intrat in vamă ar fi fost de aproximativ 300 de USD. Se estimează un prejudiciu de 58 de milioane de lei la bugetul de stat provenit din neplata corespunzătoare a taxelor vamale.

“Concret, în contextul menţionat mai sus, inculpatul Bolohan Dănuţ, în calitatea menţionată mai sus, beneficiind şi de ajutorul inculpatei Andreica Simona, ar fi pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri, printre care şi cel reţinut în prezenta cauză, suma totală de 24.500 USD. De asemenea, inculpatul Bolohan Dănuţ, în aceeaşi calitate, ar fi pretins şi primit de la doi subalterni, inculpaţii Timofte Cristian şi Tîrnovanu Cristinel-Leonard, foloase patrimoniale constând în sume de bani şi alte produse, pentru a fi programaţi de serviciu în intervalele orare în care în vamă ajungeau mijloacele de transport ce aparţineau societăţilor comerciale cercetate în prezenta cauză”, spun procurorii anticorupţie.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.  De asemenea, Bolohan Dănuţ, Andreica Simona, Timofte Cristian şi omul de afaceri urmează să fie prezentaţi Tribunalului Iaşi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Dănuț Bolohan, de loc din județul Suceava,  este un foarte-foarte bun cunoscător al mediul de afaceri sucevean, el fiind până acum câțiva ani inspector vamal principal și director executiv al Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale Suceava, cum se numea înainte structura care îngloba actualele Birouri Vamale din județ.

De altfel, Bolohan a și fost cer-cetat penal în două dosare în perioada în care activa la Vama din Suceava, fiind acuzat, printre altele, și de legături “prea strânse” cu unele firme sucevene.

Dănuț Bolohan a fost numit în funcția de director al Direcției Regionale Vamale Iași în aprilie 2020, însă a deținut această funcție și în guvernările anterioare. Regionala are în subordine vămile județelor Bacău, Neamț, Vaslui, Iași, Botoșani și Suceava.

În luna martie 2022, Bolohan a fost trecut pe funcția de şef al Biroului Vamal de Frontieră Iaşi, odată cu organizarea şi funcţionarea Autorităţii Vamale Române (AVR), care a scos Vămile din administrarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi le-a trecut în subordinea directă a Ministerului Finanţelor Publice. (O.S.)

articolul original.
✇Obiectiv de Suceava

CNAIR a cerut CJ Suceava să preia managementul tronsonului Suceava-Vatra Dornei al autostrăzii Nordului

By: Obiectiv

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere este în impas cu proiectul privind tronsonul dintre Vatra Dornei și Suceava al Autostrăzii Nordului.

După ce asocierea câștigătoare a licitației pentru studiul de fezabilitate al respectivului tronson a anunțat că renunță la contract deși era în fază foarte avansată, CNAIR a ajuns în impas cu privire la gestionarea viitoare a proiectului. Una din soluțiile avute în vedere a fost ca managerierea să fie preluată de Consiliul Județean Suceava.

La ședința de joi, 24 noiembrie a deliberativului județean, președintele Gheorghe Flutur a făcut câteva afirmații în acest sens. Asta în condițiile în care CJ Suceava este instituția care gestionează printr-o Unitate de Implementare a Proiectului (UIP) studiul de fezabilitate pentru centura orașului Gura Humorului, care este parte integrantă din viitoarea Autostradă a Nordului. Cu toate acestea, Gheorghe Flutur nu a dat semnale că ar achiesa la acest gen de propunere. Dimpotrivă, deficitul de specialiști, alături de faptul că documentația este deja pregătită în proporție de 80%, l-au determinat pe Gheorghe Flutur să nu accepte ca un UIP să preia de la CNAIR la CJ continuarea studiului de fezabilitate.

Cel mai probabil, CNAIR va trebui în acest caz să ducă la bun sfârșit documentația pe care a început-o și să organizeze o nouă licitație pentru finalizarea studiului de fezabilitate la tronsonul Vatra Dornei – Suceava. (D.P.)

articolul original.
✇Obiectiv de Suceava

Percheziții la firme sucevene care au importat din Turcia mari cantități de haine contrafăcute, subevaluate sau nevămuite

By: Obiectiv

Polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice și procurorii DNA din Iași au făcut, miercuri, percheziții în județele Iași, Suceava, Botoșani, Ilfov, Ialomița, Arad, Sibiu și municipiul București, pentru fapte de corupție și infracțiuni la regimul vamal, cu un prejudiciu estimat de 58 de milioane de lei. S-au făcut percheziții la Biroul vamal de frontieră Iași, fiind duse la audieri mai multe persoane, între care șefi ai instituției și vameși. Autoritatea Vamală a transmis că “există suspiciunea privind implicarea unor funcționari vamali, care au importat din Turcia articole textile contrafăcute, subevaluate sau sustrase de la controlul vamal”. În cazul perchezițiilor efectuate la Suceava, mai multe surse susțin că acestea ar fi  vizat  firme aparținând  unei cunoscute familii de transportatori și importatori de haine din Turcia și China.

Poliția Română a anunțat că polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, împreună cu procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași, fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, asimilate celor de corupție, infracțiuni la regimul vamal (cu un prejudiciu estimat la acest moment de aproximativ 58 de milioane de lei) și evaziune fiscală, comise în perioada ianuarie 2022 – prezent.

Ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au fost efectuate ieri percheziții în 162 de locații, dintre care una la o instituție publică (Biroul Vamal Iași). Restul perchezițiilor au fost făcute la domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale situate în județele Iași, Suceava, Botoșani, Ilfov, Ialomița, Arad, Sibiu și municipiul București.

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că au fost făcute percheziții la Biroul vamal de frontieră Iași, urmând să fie duse la audieri șase persoane, între care șefi ai instituției și vameși. Sunt vizate importuri de haine provenite din Turcia, pentru care la vamă a fost declarată o valoare mai mică, astfel încât și taxele să fie mai mici.

Anchetatorii au beneficiat de sprijin în anchetă din partea Inspectoratului General al Poliției Române (Direcția de Investigare a Criminalității Economice și structurile teritoriale aflate în coordonare, Direcția Operațiuni Speciale, Unitatea Centrală de Analiză a Informației), Autoritatea Vamală Română, Direcția Generală Antifraudă Fiscală, precum și din partea lucrătorilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași, Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei București și Brigada Mobilă de Jandarmi Bacău.

Autoritatea Vamală a transmis, printr-un comunicat de presă, că funcționarii vamali sunt suspectați de importuri subevaluate sau sustrase de la controlul vamal.

“Operațiunea vizează combaterea activităților ilegale ale unor entități economice, pentru care exista suspiciunea privind implicarea unor funcționari vamali, care au importat din Turcia articole textile contrafăcute, subevaluate sau sustrase de la controlul vamal. De la demararea cercetărilor, autoritatea vamală a acordat sprijin de specialitate organelor de anchetă în vederea documentării activităților ilegale”, precizează Autoritatea Vamală.

În acest sens, au fost dispuse verificări, ulterior punerii în liberă circulaței a mărfurilor, prin echipele mobile, confirmând, în unele cazuri, suspiciunea nedeclarării unor bunuri la autoritatea vamală ori importul de bunuri contrafăcute.

“În vederea prevenirii prezentării la autoritatea vamală de facturi susceptibile de a fi falsificate, a fost actualizată baza de date a autorității vamale și s-au transmis precizări pentru punerea în aplicare a mecanismelor specifice de supraveghere vamală și control. În vederea combaterii subevaluării mărfurilor și protejării drepturilor de proprietate intelectuală, Autoritatea Vamală Română urmează să se constituie parte civilă în cursul procesului penal pentru recuperarea prejudiciului și, în funcție de măsurile dispuse de organele de urmărire penală, să dispună măsuri de suspendare din funcția publică a personalului vamal implicat în activitățile de sprijinire a grupării infracționale”, transmite sursa citată.

În cazul perchezițiilor efectuate la Suceava, mai multe surse susțin că acestea ar fi vizat patru firme aparținând  unei cunoscute familii de transportatori și importatori de haine din Turcia și China. Firmele respective sunt de ceva vreme în vizorul autorităților, după ce mari cantități  de articole de îmbrăcăminte aduse din China și din Turcia ar fi fost cumpărate în acte la sume derizorii și revândute cu un adaos infim. Acum aproximativ un an  se estima că ar fi vorba de nici mai mult, nici mai puțin de 400 de containere cu îmbrăcăminte, aduse cu TIR-urile respectivei familii la Suceava. Trebuie menționat faptul că toate formalitățile de vămuire a acestor mărfuri au fost făcute la Vama Iași, chiar dacă articolele de îmbrăcăminte importate și transportate de firmele acestea aprovizionează în special Bazarul și magazine din Suceava.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție. (O.S.)

articolul original.
✇Obiectiv de Suceava

Săptămâna trecută s-au înregistrat cele mai multe cazuri de viroze și pneumonii din acest sezon

By: Obiectiv

Aproape 2.000 de suceveni au fost diagnosticați cu infecții ale căilor respiratorii în săptămâna 14-20 noiembrie. Numărul total al pacienților care au ajuns la medic din cauza răcelilor a fost de aproape 2.300

În cursul săptămânii trecute s-au înregistrat cele mai multe cazuri de viroze și pneumonii din această iarnă, numărul sucevenilor care au avut nevoie de asistență medicală din cauza răcelilor crescând cu aproape 500 de cazuri față de săptămâna precedentă.

Mai exact, la nivelul județului Suceava s-au înregistrat 1.926 de cazuri de îmbolnăviri prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare, comparativ cu 1.433 de cazuri, câte au fost în săptămâna precedentă. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate la copiii cu vârste între cinci și 14 ani, unde au fost 713 îmbolnăviri, față de 507 înregistrate în săptămâna anterioară, iar printre copiii cu vârsta cuprinsă între doi și patru ani au fost 369 de cazuri de infecții ale căilor respiratorii. În rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani au fost 413 cazuri. În rândul nou-născuților cu vârsta de până într-un an au fost 206 cazuri, categorie urmată de persoanele cu vârsta între 50 și 65 de ani, cu 127 îmbolnăviri. Printre pesoanele cu vârsta peste 65 de ani au fost cele mai puține cazuri, și anume 98 de îmbolnăviri. Dintre pacienții diagnosticați cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare, 49 au fost internați în spital pentru tratament de specialitate.

Tot în perioada 14-20 noiembrie, la nivelul județului Suceava s-au mai înregistrat și 368 de cazuri de pneumonii. 86 de pacienți au necesitat spitalizare. Cele mai multe îmbolnăviri, în număr de 55 de cazuri, s-au înregistrat în rândul copiilor cu vârsta între cinci și 14 ani, cu 78 de îmbolnăviri, iar printre copiii cu vârsta între doi și patru ani au fost 75 de cazuri de pneumonie. În rândul sucevenilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani și a celor peste 65 de ani au fost câte 67, respectiv 52 de cazuri de pneumonii. Printre nou-născuți au fost 55 de cazuri de pneumonii, iar cele mai puține pneumonii au fost diagnosticate printre sucevenii cu vârsta cuprinsă între 50 și 64 de ani, cu 52 de cazuri.

În județul nostru nu a fost diagnosticat niciun caz de gripă în ultimele șapte zile și nici nu au existat cazuri care să ridice suspiciuni pentru care să fie nevoie să se preleveze probe. (Cristina RUȘTI)

articolul original.
✇Obiectiv de Suceava

FLUTUR: A fost semnat contractul de 13 milioane de euro privind creșterea gradului de securitate și siguranță la Aeroportul Sucevei

By: Obiectiv
Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur a anunțat, miercuri, semnarea la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a Proiectului “CREŞTEREA GRADULUI DE SECURITATE ŞI SIGURANŢĂ LA R.A.AEROPORTUL ŞTEFAN CEL MARE – SUCEAVA”, proiect finanţat de către Uniunea Europeană prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM), Axa Prioritară 2 – Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil şi eficient, Obiectiv specific 2.3 – Creșterea gradului de utilizare sustenabilă a aeroporturilor.
Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 13 milioane euro.
Conform președintelui Consiliului Județean Suceava, prin implementarea acestui proiect, se va construi un drum și un gard perimetral de 6 km, dispecerat securitate, se vor achiziționa echipamente de securitate, autospecială de aerodrom pentru stins incendii, autofreză de zăpadă pentru pistă.
”Salut semnarea acestui proiect care, alături de construirea unui drum nou spre Burdujeni, lărgirea parcărilor și construirea terminalelor 2 și 3, vor face să crească gradul de siguranță al Aeroportului și implicit atractivitatea pentru operatori”, a declarat Gheorghe Flutur.
Acesta a anunțat și faptul că, marți, în Comisiile de Economie și Industrie din Parlament a fost aprobat amendamentul care prevede plafonarea tarifelor la energie și pentru aeroporturile care aparțin de administrația publică locală, așa cum este și Aeroportul Internațional Ștefan cel Mare – Suceava. (O.S.)
articolul original.
✇Obiectiv de Suceava

Prejudiciu uriaș produs de o grupare acuzată de corupție și infracțiuni la regimul vamal. 162 de percheziții la Suceava și în țară

By: Obiectiv

Polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice și procurorii DNA din Iași fac, miercuri, percheziții în județele Iași, Suceava, Botoșani, Ilfov, Ialomița, Arad, Sibiu și municipiul București, pentru fapte de corupție și infracțiuni la regimul vamal, cu un prejudiciu estimat de 58 de milioane de lei.

Poliția Română a anunțat că polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, împreună cu procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași, fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, asimilate celor de corupție, infracțiuni la regimul vamal (cu un prejudiciu estimat la acest moment de aproximativ 58 de milioane de lei) și evaziune fiscală, comise în perioada ianuarie 2022 – prezent.

Ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții în 162 de locații, dintre care una la o instituție publică. Restul perchezițiilor se fac la domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale situate în județele Iași, Suceava, Botoșani, Ilfov, Ialomița, Arad, Sibiu și municipiul București.

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că au fost făcute percheziții la Biroul vamal de frontieră Iași, urmând să fie duse la audieri șase persoane, între care șefi ai instituției și vameși. Sunt vizate importuri de haine provenite din Turcia, pentru care la vamă a fost declarată o valoare mai mică, astfel încât și taxele să fie mai mici.

Anchetatorii au beneficiat de sprijin în anchetă din partea Inspectoratului General al Poliției Române (Direcția de Investigare a Criminalității Economice și structurile teritoriale aflate în coordonare, Direcția Operațiuni Speciale, Unitatea Centrală de Analiză a Informației), Autoritatea Vamală Română, Direcția Generală Antifraudă Fiscală, precum și din partea lucrătorilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași, Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei București și Brigada Mobilă de Jandarmi Bacău.

articolul original.
✇Obiectiv de Suceava

123 de percheziții în țară, inclusiv la Suceava, la o grupare acuzată că și-a șantajat concurența de pe piața jocurilor de noroc. Clienţii, împiedicați să-și încaseze câștigurile (VIDEO)

By: Obiectiv

Poliţiştii Capitalei – Serviciul Grupuri Infracţionale Violente, împreună cu procurorii DIICOT, pun în aplicare, miercuri dimineaţă, 123 de mandate de percheziţie domiciliară la domiciliile şi imobilele deţinute sau folosite de mai multe persoane fizice, precum şi sediile şi punctele de lucru ale unor persoane juridice, în municipiul Bucureşti şi 19 judeţe, printre care și Suceava,  într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj, lipsire de libertate în mod ilegal, lovire sau alte violenţe, distrugere şi favorizarea făptuitorului. Conform comunicatului Poliției, persoanele vizate ar fi șantajat mai multe firme concurente pentru a le obliga să părăsească piața jocurilor de noroc. Surse G4Media susțin că vizați ar fi frații Sorin și Mihăiță Doroftei, patronii Grup Global DMS, care deține cazinourile ”Las Vegas”. 


“În cauză s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2018, ar fi fost constituit, la nivel naţional, un grup infracţional organizat care a avut ca scop comiterea, în principal, a unor infracţiuni de şantaj, având ca obiect domeniul jocurilor de noroc. Membrii grupului, prin aplicarea a diferite forme de şantaj reprezentanţilor unor societăţi comerciale, ar fi urmărit eliminarea concurenţei în acest domeniu”, informează un comunicat al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB) transmis, miercuri.

Acţiunile au loc în Bucureşti şi în judeţele Prahova, Braşov, Iaşi, Suceava, Botoşani, Tulcea, Constanţa, Cluj, Timiş, Vrancea, Buzău, Bihor, Vâlcea, Dolj, Gorj, Sibiu, Bacău, Mureş şi Sălaj.

De asemenea, prin folosirea unor metode similare şi întrebuinţarea de acte de violenţă, aceştia ar fi împiedicat anumiţi clienţi, care realizau câştiguri însemnate, să intre în posesia acestora.

“Totodată, ar fi interzis clienţilor care generau probleme să revină în sălile de jocuri, ce erau controlate de membrii grupului infracţional organizat şi ar fi recuperat de la aceştia prejudiciile aduse bunurilor din localuri”, arată sursa citată.

La sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi conduse, în vederea audierii, 40 de persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfăşurarea activităţilor infracţionale.

Acţiunea beneficiază de sprijinul Direcţiei de Investigaţii Criminale şi Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul Poliţiei Române, precum şi al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti şi serviciilor de investigaţii criminale din Bucureşti şi judeţele în care se efectuează percheziţii. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române şi de către Biroul Tehnic şi Criminalistic din cadrul DIICOT. La acţiune participă luptători din cadrul SIAS – IGPR şi forţele Jandarmeriei Române.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

articolul original.
✇Obiectiv de Suceava

Ion Lungu: Bazinul de înot de la Școala generală nr.3 va fi dat în funcțiune pe 6 decembrie, de Moș Nicolae (FOTO)

By: Obiectiv

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a anunțat că lucrările de modernizare a Bazinului de înot de la Școala generală nr .3 sunt în faza de finalizare .


Conform primarului Lungu, a fost consolidată structura de rezistență a bazinului, s-a placat din nou cu gresie, s-a înlocuit instalația de schimbare a căldurii pentru încălzirea apei din bazin, lucrările costând municipalitatea în jur de 1.100.000 lei.

”Bazinul va fi dat in functiune după reparațiile capitale pe data de 6 Decembrie, de Moș Nicolae. Este a doua reparație capitală pe care o facem la bazin de când sunt primar, ultima reparație capitală fiind făcută în urmă cu 15 ani, în anul 2007. Sunt convins că este asteptată punerea in functiune a bazinului atât de către înotătorii care fac sport de performanță, cât și de către amatori care practică înotul ca mijloc de relaxare”, a declarat primarul Ion Lungu. (O.S.)

articolul original.
✇Obiectiv de Suceava

Numeroase manifestări organizate luni la Suceava, de Ziua Bucovinei

By: Obiectiv

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a prezentat un program detaliat al manifestărilor care vor fi organizate luni, 28 Noiembrie, pentru a marca Ziua Bucovinei.

”Săptămâna viitoare debutează cu marcarea Zilei Bucovinei, când organizăm mai multe evenimente, unele fiind în parteneriat cu Primăria municipiului Suceava. Luni, 28 noiembrie, ora 09:00, în Sala Unirii din curtea interioară a Palatului Administrativ Suceava va avea loc o ședință solemnă cu ocazia Zilei Unirii Bucovinei cu țara, ocazie cu care voi da citire Declarației de Unire și voi înmâna diplomele de cetățean de onoare unor personalități aflate în prima linie în lupta cu COVID-19, precum și unor sportivi suceveni performeri mondiali. Este vorba despre Monica Terteliu-Băițan și Roxana Filip, medici în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, și conf. univ. dr. Andrei Lobiuc de la Universitatea ”Ştefan cel Mare”, precum și sportivii suceveni Geanina-Elena Beleagă, Sergiu Vasile Bejan, Andrei Cîmpan, Ionela-Livia Cozmiuc, Maria-Magdalena Rusu și Maria Tivodariu”, a declarat Gheorghe Flutur.

După ședința solemnă vor fi depuse jerbe de flori la bustul lui Iancu Flondor din zona Palatului Administrativ și va avea loc dezvelirea bustului generalului Iacob Zadik, încă o personalitate care a avut un rol important în Unirea Bucovinei cu România.

”Începând cu ora 11:00 vom participa la inaugurarea Monumentului „Turnul Unirii” de la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” din Suceava, un moment unic coordonat de preotul Viorel Ioan Vârlan.

La ora 13:00 voi participa la un eveniment organizat la Mitocu Dragomirnei, fosta localitate de graniță între Bucovina și vechiul Regat”, a mai precizat președintele Consiliului Județean Suceava.

Tot de Ziua Bucovinei, la ora 15:00, în cadrul unui eveniment, acesta va premia mai mulți  elevi din învățământul preuniversitar din județul Suceava, ocazie cu care va avea loc si un program artistic susținut de elevii Colegiului de Artă “Ciprian Porumbescu” din Suceava.

”La ora 18:00, alături de primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, voi participa la aprinderea luminilor din bradul de Crăciun, situat în centrul municipiului, ocazie cu care va avea loc și un spectacol susținut de Ansamblul Artistic Profesionist “Ciprian Porumbescu” Suceava”, a mai anunțat Gheorghe Flutur.

Acesta a ținut să menționeze faptul că la finalul săptămânii viitoare urmează o minivacanță de Sfântul Andrei și Ziua Națională, de miercuri, 30 noiembrie până duminică, 4 decembrie, minivacanță care va aduce cu siguranță numeroși turiști în zonă și, de asemenea, le va permite sucevenilor să participe la toate manifestările organizate în această perioadă în zonă.

De asemenea, Gheorghe Flutur a anunțat că de Ziua Națională a României, 1 Decembrie, va participa la ceremonia militară și religioasă organizată în Piața Tricolorului din centrul municipiului Suceava, începând cu ora 12:00. (O.S.)

articolul original.
✇Obiectiv de Suceava

CAS va lua la puricat farmaciile din județ

By: Obiectiv

Sunt suspiciuni că unele farmacii nu respectă prețul de referință pentru medicamentele decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. La nivelul județului Suceava sunt încheiate 125 de contracte cadru între CAS și furnizorii de medicamente, care vor trebui să dovedească respectarea documentelor semnate. Mai exact, punctele farmaceutice trebuie să demonstreze că au furnizat pacienților medicamentele trecute în rețete și nu au încercat să comercializeze alte medicamente dar cu aceeași substanță activă pentru care au solicitat diferența de preț.

Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Suceava vor verifica în perioada următoare, farmaciile din județ, după ce în spațiul public au apărut reclamații că unele farmacii nu respectă prețul de referință pentru medicamentele decontate de CAS. La nivelul județului Suceava sunt încheiate 125 de contracte cadru între CAS și furnizorii de medicamente, care vor trebui să dovedească respectarea documentelor semnate. Mai exact, punctele farmaceutice trebuie să demonstreze că au furnizat pacienților medicamentele trecute în rețetele pacienților și nu au încercat să comercializeze alte medicamente dar cu aceeași substanță activă pentru care au solicitat diferența de preț. De cele mai multe ori, această diferență de preț nu este deloc neglijabilă, iar pacienții trebuie să scoată sume importante din buzunare. ”Vom verifica prin sondaj farmaciile din județ. Noi decontăm un medicament și dacă nu este prețul real, nu este în regulă”, a menționat Larisa Blanari, director executiv în cadrul CAS Suceava.

Casa de Asigurări de Sănătate Suceava decontează lună de lună către farmaciile din județ cu care există încheiat Contract-cadru pentru furnizare de medicamente, sume importante de bani. Doar luna trecută, farmaciile sucevene au primit de la CAS aproape 20 milioane de lei, sumele fiind mult mai mari de la an la an. Se pare că acest fapt se datorează, pe lângă consumul tot mai mare de medicamente al sucevenilor, și creșterii prețurilor acestora, creșterii numărului de bolnavi, diagnosticării mult mai rapide a afecțiunilor și tratamentului în consecință. Se pare că sucevenii sunt mai bolnavi, comparativ cu anii trecuți, dar prețuiesc mai mult sănătatea. Plata CAS s-a făcut atât pentru medicamente care au fost eliberate în mod gratuit sau compensat, cât și pentru cele din programele de sănătate. (Cristina RUŞTI)

articolul original.
✇Obiectiv de Suceava

Un nou pod peste Siret, la Zvoriștea, va fi scos la licitație anul viitor

By: Obiectiv

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere se află într-o fază destul de avansată cu demersurile referitoare la un nou pod peste râul Siret, la Zvoriștea. Actualul pod este într-o stare nu din cele mai bune și nu permite circulația camioanelor de mare tonaj.

De mai multă vreme autoritățile sucevene încearcă să rezolve respectiva problemă, podul fiind principala legătură dintre județul Suceava și partea de nord a județului Botoșani, asigurându-se cel mai facil acces rutier către municipiul Dorohoi și dinspre acesta către Suceava. În urma unei expertize s-a concluzionat că soluția cea mai potrivită este un pod nou, însă demersurile anunțate de autorități nu au fost neapărat cu o viteză de invidiat.

Dar iată, totuși, că un aviz de mediu este pe cale să fie obținut. Recent, Agenția pentru Protecția Mediului Suceava anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare, în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul „Pod pe DN 29 A, km 22+859” propus a fi amplasat între comuna suceveană Zvoriștea și comuna botoșăneană Vârfu Câmpului, titularul investiției fiind CNAIR SA București. Comentariile/Observațiile/Propunerile publicului interesat se pot înainta până la data de 28.11.2022.

Ulterior acestei date, în funcție de viteza cu care se va derula analiza lor, va putea fi emis avizul și continuată procedura. Practic, sunt șanse destul de mari ca anul viitor să fie organizată de către CNAIR o licitație, dar deocamdată este prematur să fie avansate termene precise dacă va fi în primele luni sau mai spre jumătatea lui 2023. (D.P.)

articolul original.
✇Obiectiv de Suceava

Aproape 800 de candidați din toată țara, înscriși pentru admiterea la Şcoala Militară de Subofițeri de Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni

By: Obiectiv

Concursul de admitere la Şcoala Militară de Subofițeri de Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni, sesiunea octombrie-decembrie a.c., a atras 797 de candidați din toată țara. Dintre aceștia, 275 vor susține proba de evaluare a performanței fizice în alte centre de selecție din țară. Aceștia sunt candidații care au trecut de evaluarea psihologică și vor continua procesul de selecție, însă numărul celor care s-au înscris inițial pentru admiterea la unitatea militară care școlarizează subofițeri jandarmi, de la Fălticeni, a fost cu circa 40% mai mare. Se pare că și la celelalte centre zonale din țară procentul candidaților care au picat testarea psihologică din cadrul sesiunii de admitere din această perioadă a fost la fel de mare.

Şcoala Militară de Subofițeri de Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni are disponibile 350 de locuri pentru admiterea din sesiunea octombrie-decembrie a.c., la specializarea subofițer de jandarmi, astfel că și în această sesiune se înregistrează concurență. Au optat pentru unitatea de învățământ din județul nostru candidați care provin din Argeș, Alba, Arad, București, Bacău, Bihor, Bistrița, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vrancea și Vaslui.

La proba de evaluare a performanței fizice, care va avea loc între 23 și 29 noiembrie a.c., nu se admit contestații, repetări sau reexaminări.

Proba scrisă va fi organizată în data de 10 decembrie, la unitățile de selecție, și vor participa doar candidații care trec de proba fizică. Rezultatele provizorii obținute de candidați la probele de concurs vor fi postate pe site-ul oficial al unităților de învățământ pentru care au optat candidații, până la data de 11 decembrie. Examinarea medicală are loc în perioada 15 decembrie a.c.– 20 ianuarie 2023, iar rezultatele finale vor fi afișate până pe 25 ianuarie 2023. (O. NUȚU)

articolul original.
✇Obiectiv de Suceava

FOTO. La 100 de ani de la înființarea Grupului ROSSMAN, Ion Lungu i-a înmânat, la Paris, titlul de Cetățean de Onoare al Sucevei președintelui Bernard Rossmann

By: Obiectiv

Grupul Rossmann deține la Suceava firma AMBRO SA, care anul acesta a înmplinit 60 de ani de la înființare și este cel mai mare agent economic din oraș, cu peste 600 de angajați.

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a participat, la Paris, la invitația Grupului ROSSMANN din Franța, la sărbătorirea împlinirii a 100 de ani de la înființarea Grupului, care deține și firma AMBRO din Suceava.

”Cu acest prilej am înmânat titlul de CETĂȚEAN de ONOARE al municipiului Suceava domnului președinte BERNARD ROSSMANN, pentru 25 de ani de activitate în România și realizarea de investiții de peste 100 milioane euro la Ambro SA, care, astăzi, la Suceava, este o fabrică modernă de hârtie”, a declarat primarul Ion Lungu.

Trebuie menționat faptul că acordarea titlului de Cetățean de Onoare președintelui Grupului Rossmann a fost aprobată anul trecut de către Consiliul Local al Municipiului Suceava.

”Totodată, i-am înmânat o Medalie aniversară – 630 de ani de Atestare documentară a Orașului Suceava și Medalia aniversară de împlinire a 500 de ani de la Sfințirea Bisercii Sfântul Gheorghe de la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, pe care domnul Rossmann a vizitat-o”, a mai spus primarul Ion Lungu.

Acesta a mai arătat că firma AMBRO este cel mai mare agent economic din orasul Suceava, din punct de vedere al cifrei de afaceri, și are un număr de 600 de salariați.

”În acest an s-au împlinit și 60 de ani de la înființarea AMBRO SA (fostul CCH Suceava)”, a amintit edilul Sucevei.

De altfel, conform fotografiilor postate de Ion Lungu, la festivitatea de la Paris pe tortul aniversar era scris ROSSMANN 100 ANI! AMBRO 60 ANI! (O.S.)

articolul original.
❌