ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
✇Suceava News

Zeci de focuri de armă trase în Suceava pentru prinderea unui șofer beat. Polițiștii l-au urmărit pe șofer din Șcheia până în Suceava

By: Suceava News Online
image

Zeci de focuri de armă au fost trase în noaptea de vineri spre sâmbătă în municipiul Suceava pentru prinderea unui șofer beat după o urmărire ca-n filme. Astfel, sâmbătă, 26 noiembrie, în jurul orei 05:20 un echipaj de ordine publica din  cadrul Sectiei 9 Politie Rurala Scheia-Poliția Municipiului Suceava, aflându-se în serviciul de patrulare pe raza comunei Șcheia a observat în trafic un autoturism înmatriculat în județul Suceava despre al cărui conducător auto existau date ca a consumat băuturi alcoolice.

Echipajul de poliție a efectuat semnale acustice și luminoase pentru oprirea autoturismului, însă șoferul nu s-a conformat și a mărit viteza de deplasare, fiind efectuată o urmărire în trafic pe o distanță de cca. 4 km pe mai multe străzi din comuna Scheia, iar ulterior pe raza municipiului Suceava.

În momentul în care vehiculul urmărit a ajuns într-o intersecție principală de pe raza municipiului  Suceava, conducătorul auto a frânat brusc, iar polițiștii au coborât din autospecială pentru a-l intercepta. Șoferul a efectuat o manevră de mers cu spatele și a pornit din nou in viteză, moment in care cei doi polițiști au facut uz de arma, trăgând in anvelopele autoturismului, fără să se pună în pericol viața sau integritatea altor persoane sau bunuri.

Un echipaj din cadrul Serviciului pentru Actiuni Speciale a intervenit, de asemenea, și a reușit blocarea autoturismului.

Conducătorul auto de 51 ani din comuna Scheia a fost extras din vehicul, iar in urma testarii cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 0,91 ml/l alcool in aerul expirat. În urma verificarilor s-a stabilit ca șoferul este posesor de permis de conducere valid.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de distrugere si conducerea unui vehicul sub influenta alcolului, cercetările fiind continuate pentru stabilirea tuturor circumstanțelor producerii evenimentului si pentru dispunerea masurilor legale față de conducatorul auto.

articolul original.
✇Suceava News

Razii de amploare în Suceava la membrii unui grup infracțional specializat în contrabandă cu țigări, trafic de migranți din Ucraina și deținere de droguri

By: Suceava News Online

La data de 14 noiembrie 2022, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava, pun în executare 83 de mandate de percheziţie domiciliară, fiind vizate domiciliile şi imobilele deținute sau folosite de mai multe persoane fizice, precum şi sediile și punctele de lucru ale unor persoane juridice din judeţele Suceava, Bihor, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mehedinți și Gorj, într-o cauză având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă, deținerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României de țigarete peste limita legală, trafic de migranți, infracţiuni de corupţie, infracțiuni de deținere de droguri de risc pentru consum propriu, precum şi infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice.

Potrivit Poliției Suceava, începând cu luna noiembrie 2021, mai mulți cetățeni români ar fi constituit un grup infracțional organizat, care ar fi avut ca scop traficarea de țigarete de proveniență extracomunitară, precum şi deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător, activităţi care s-ar fi derulat cu precădere în județele Bihor, Suceava, Maramureș și Mehedinți.

Totodată, în cadrul activităților de cercetare și documentare a activităților infracționale, au fost constatate și alte infracțiuni aflate în strânsă legătură cu acestea, respectiv infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice, infracțiuni de deținere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept și infracțiunile de dare și luare de mită.

De asemenea, în acest caz, se efectuează urmărirea penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți, faptă comisă în contextul declanșării și desfășurării conflictului armat din Ucraina.

În condițiile în care autoritățile ucrainene au introdus măsuri restrictive de circulație față de cetățenii proprii, unii dintre aceștia ar fi încercat să treacă, în mod fraudulos, frontiera de stat cu România.

Acțiunea este realizată cu sprijinul polițiștilor din cadrul B.C.C.O. Iași, B.C.C.O. Bacău, B.C.C.O. Oradea, B.C.C.O. Cluj-Napoca, B.C.C.O. Craiova, S.C.C.O. Maramureș, S.C.C.O. Covasna, S.C.C.O. Mehedinți, S.C.C.O. Gorj, I.P.J. Oradea-S.I.C.E., I.P.J. Bistrița Năsăud – S.I.C.E., I.P.J. Satu Mare – S.I.C.E.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. La acțiune participă și jandarmi ai Jandarmeriei Române.

„Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, a transmis Poliția Suceava.

articolul original.
✇Suceava News

Acțiune a Poliției pentru siguranța on-line a copiilor. La Școala Gimnazială Miron Costin Suceava s-a desfășurat proiectul „Fii isteț pe Internet – program de intervenție în mediul online”

By: Suceava News Online

În perioada 7 – 11.11.2022 la Școala Gimnazială ,,Miron Costin” Suceava s-a desfășurat  activități de prevenire și informare în cadrul proiectului ,,Fii isteț pe Internet – program de intervenție în mediul online”. Coordonatorii activităților au fost director prof. Moraru Dumitru, director adjunct, prof. Gulei Ancuța Nadia, consilierul educativ, prof. Adrobotoaei Elena și prof. Ștefură Anna.

La activitățile de prevenire au participat polițiștii din cadrul Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității – IPJ Suceava care au desfășurat dezbateri cu privire la mecanismele de protecție personală în mediul on-line, prevenirea violenței cibernetice, a bullyingului și cyberbullyingului în școală, protecția datelor cu caracter personal, comunicarea pozitivă online, protecția adreselor de e-mail și a informațiilor distribuite.

La activități au participat  163  de elevi din clasele a III-a A, a IV-a B, a V-A , a V-a B,  a VI-a B, a VI-a C, împreună cu profesorii:  Gherasim Gabriela, Ștefură Anna, Buțerchi Rodica,  Brînzei Irina,  Apetrea Gabriela, Baban Brîndușa, Caliniuc Adriana, Boghian Stela.

Polițiștii au desfășurat nu doar activități teoretice și de informare, ci și activități interactive prin angrenarea elevilor în jocuri cu caracter preventiv prin folosirea unor platforme special concepute pentru deprinderea unor abilități preventive și conștientizarea unor pericole din mediul on-line.

De altfel, toți elevii și profesorii sunt invitați să utilizeze acest quiz, disponibil la adresa https://kids.sigurantaonline.ro/, pentru a-și testa cunoștințele despre pericolele din mediul online și pentru a dobândi informațiile necesare protecției pe internet.

În cadrul întâlnirilor, poliţiştii, ajutaţi de elevi, au identificat împreună avantajele şi dezavantajele/riscurile utilizării internetului şi infracţiunile la care pot fi victime prin intermediul acestuia, cu accent pe traficul de persoane sau pornografia infantilă.

De asemenea, poliţiştii le-au prezentat elevilor principalele reguli de care trebuie să ţină cont atunci când utilizează reţelele de socializare. Atunci când navighezi pe internet, fii atent la cei care îţi cer informaţii personale! Nu le oferi informaţii despre tine şi familia ta (vârsta, adresa, numărul de telefon, şcoala la care înveţi, locul de muncă al părinţilor tăi); Atunci când foloseşti reţelele de socializare, este recomandat să acceptaţi cererile de prietenie doar dacă ştii dinainte cine este în spatele acestora; Dacă vrei să te întâlneşti cu o persoană  pe care ai cunoscut-o pe internet, anunţă-ţi înainte părinţii! Oamenii pot fi total diferiţi de ceea ce au pretins că sunt pe internet şi astfel poţi deveni victimă a traficului de persoane sau a altor întâmplări tragice;

Parolele conturilor tale sunt secrete şi îţi aparţin. Nu le dai nimănui, nici măcar cunoştinţelor; Nu posta pe internet fotografii cu tine în ipostaze indecente; ele pot fi folosite, mai devreme sau mai târziu, pentru a-ţi face rău, ţie sau celor apropiaţi”.

Importanţa utilizării programelor antivirus complete şi actualizate, inclusiv pe dispozitive precum smartphone sau tabletă, a constituit un alt subiect important al discuţiilor. Elevilor li s-a reamintit faptul că nu trebuie să acceseze link-uri suspecte. Când folosesc programe de mesagerie instant sau când primesc un e-mail, ei nu trebuie să acceseze link-ul direct din aceste programe, decât dacă mesajul sau e-mailul vine de la cineva cunoscut.

Astfel de activități interactive cu elevii vor continua și în perioada următoare, siguranța elevilor la școală, acasă, pe stradă dar și în mediul on-line fiind o prioritate a Poliție Române.

articolul original.
✇Suceava News

Haine, încălțăminte și parfumuri contrafăcute în valoare de peste 25.000 lei, confiscate de polițiștii suceveni

By: Suceava News Online
image

În cursul zilei de vineri, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Suceava au organizat şi executat o acţiune pe raza judeţului  Suceava, în municipiile Rădăuți, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc și orașul Gura Humorului, pe linia prevenirii şi combaterii faptelor ilegale privind drepturile de proprietate intelectuală. În total au fost verificate 23 de unități economice și au fost constatate trei infracțiuni economice. Au fost ridicate și confiscate în vederea expertizării 152 obiecte vestimentare, încălțăminte și produse cosmetice (parfumuri) inscripționate cu mărci înregistrate și protejate pe teritoriul României în valoare de 26.450 lei, despre care există suspiciunea că sunt contrafăcute. Totodată, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 11.500 lei.

articolul original.
  • There are no more articles
❌