ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
✇Monitorul Expres

Coliban a testat un traseu nou pentru biciclete în Postăvarul ! Pe bicicletă !

By: M.Ex.

Reprezentantul Asociației Sportive NH Bike, Bogdan Micu, a predat ieri documentația tehnică pentru încă două trasee de mountain-bike pe care le-a amenajat în masivul Postăvarul, în parteneriat cu Primăria Brașov, după ce anul trecut a finalizat primul traseu. Cele trei vor completa bike-park-ul pe care Primăria Brașov îl amenajează în Masivul Postăvarul.
Proiectul inițiat de NH Bike a presupus amenajarea a trei trasee în masivul Postăvarul, între liziera pădurii și instalațiile de producere a zăpezii artificiale, trasee asemănătoare unei poteci turistice de drumeție, cu singura diferență că este permis doar accesul cicliștilor. Deși proiectul nu a presupus lucrări la fel de complexe ca în cazul celor executate pe traseele amenajate de primărie, și cele trei trasee realizate de NH Bike includ rampe, pasarele sau săritori și au diferite grade de dificultate, astfel: Red Line este un traseu cu dificultate medie, NH DH și continuarea sa, Monkey Business, este un traseu greu, iar Forest Flow – Killy’s Back Yard – RangerDanger Techno Belly este un traseu ușor.
Lucrările au fost realizate de companiilor de trailbuilding TrailBros și Elevation Trail Works.
Proiectul a demarat în octombrie 2019 și era estimat să se termine într-un an, dar s-a prelungit pe parcursul a trei ani.
,,Proiectul durează foarte mult deoarece traseele se proiectează după niște norme care există doar pentru drumuri forestiere în România. Noi trebuie ne adaptăm ca traseele să fie niște mini-drumuri forestiere. Trebuie să respectăm toate normele și, cumva, să le facem să fie și interesante, să nu tăiem nici arbori, să fie și accesibile pentru începători – ceea ce pe o diferență de nivel așa de mare cum e în Postăvarul este aproape imposibil. Dar, din fericire, am reușit lucrul ăsta. Orice om care – spun eu – poate să stea în picioare pe pedale, deci nu pe șa, teoretic poate să coboare în siguranță din Postăvarul până în Poiana Brașov”, a explicat Ioan Andrei Sava, reprezentantul TrailBros.
Finanțarea lucrărilor pe aceste trasee s-a făcut din fonduri exclusiv private, obținute de Asociația NH Bike. Deși, inițial, valoarea lucrărilor a fost estimată la 100.000 de euro, costurile totale ale lucrărilor pentru amenajarea celor 3 trasee au ajuns la peste 250.000 euro.
Inițiatorul acestui proiect este Bogdan Micu, reprezentantul NH Bike, cel care a gândit mare parte din proiect și care a donat primăriei aceste trei trasee.
,,Proiectul a început acum aproape șase ani, când am avut șansa să merg într-un bikepark în Elveția, și mi s-a părut că acea stațiune nu are nimic în plus față de ce are stațiunea noastră și ar fi frumos să avem așa ceva și aici. Și de atunci am început demersurile. Fără experiență, am crezut că va dura un an de zile construcția. A durat trei, dar cred că faptul că am ajuns astăzi aici și reușim să predăm către primărie aceste trasee și, în sfârșit, oficial, să avem un bikepark în România este o împlinire atât a noastră, personal, cât și a întregii comunități de ciclism din România”, a precizat Bogdan Micu.
Micu l-a invitat pe primarul Allen Coliban să testeze amenajările realizate, invitație căreia primarul i-a dat curs.
”Dacă sunteți iubitori de mountain-bike veniți în Poiana Brașov. Avem acum încă două trasee donate de NH Bike, care se adaugă traseului recepționat anul trecut, cu un total de nouă kilometri.(…)Foarte important de știut că puteți urca ori cu cabina, ori cu gondola, iar aceste două trasee noi coboară până în zona inferioară a stațiunii, astfel încât puteți să faceți mai multe ture în aceeași zi. (…)Brașovul ar trebui să fie mândru că are o comunitate activă, o comunitate cu inițiativă, o comunitate capabilă să ducă astfel de proiecte, o comunitate care se implică. Acum are o un bikepark cu adevărat, în Poiana Brașov. Și le mulțumesc personal pentru tot ceea ce au făcut pentru a face acest vis realitate”, a declarat primarul Allen Coliban la finalul testului.
În ceea ce privește proiectul derulat și finanțat de Primăria Brașov, lucrările sunt avansate. Astfel, în curând, celor 9 kilometri de traseu de mountain bike li se vor adăuga alți 4 km, și se lucrează și la al doilea traseu din proiect. La finalul lucrărilor, Poiana Brașov va dispune de 20 de km de trasee de downhill.

articolul original.
✇Monitorul Expres

Atleții de la LPS Brașov, în cantonament la Poiana Brașov

By: M.Ex.

Sportivii Ștefania Balint, Anda Iordache, Fabian Toth si Raul Pruteanu, pregătiți de prof. Georgeta Nazarie se află in acestă perioadă (14-19 iulie) într-un stagiu de pregătire în Poiana Brașov la hotelul Alpin. „Am beneficiat de o sponsorizare a hotelului și ne putem pregăti in Poiana Brașov în condiții excelente. Ștefania Balint se pregătește pentru Festivalul Olimpic al Tineretului European – FOTE care în acest an se va desfășura la Banská Bystrica/ Slovacia, iar ceilalți trei atleți se pregătesc pentru CN Școlare de la București” a spus antrenoarea Georgeta Nazarie (LPS Brașov).

articolul original.
✇Monitorul Expres

Biciclist accidentat pe drumul vechi ( poteca Orban )

By: M.Ex.

In urma cazaturii, biciclistul a suferit un traumatism cranio-cerebral cu pierderea starii de constienta, un traumatism de coloana in zona toracala, precum si plagi zgariate la nivelul fetei. Dupa ce i s-a acordat primul ajutor si a fost complet imobilizat pe targa, a fost coborat pana in Drumul Forestier, de unde a fost transportat mai departe cu UTV-ul până la Pietrele lui Solomon. De aici, a fost preluat de un echipaj SMURD, in vederea transportului catre unitatea spitaliceasca in vederea controalelor de specialitate.

articolul original.
✇Monitorul Expres

Bucureșteancă, prinsă drogată la volan în Poiana Brașov

By: M.Ex.

După ce au prins o bucureștească drogată la volan, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Brașov fac cercetări în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de “conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.
În fapt, polițiștii au oprit în trafic, pentru control, o femeie, în vârstă de 32 ani, din municipiul București, care conducea un autovehicul pe DN1E, pe raza Stațiunii Poiana Brașov, pe 04 iulie 2022, în jurul orei 01,10.
Procedându-se la testarea conducătorei auto cu aparatul DrugTest rezultatul a fost pozitiv la cocaină. În consecință, aceasta a fost condus la o unitate medicală autorizată pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a prezenței substanței psihoactive în organism.
În cauză, cercetările sunt continuate în cadrul dosarului penal constituit, instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, în care se va propune soluție legală la finalizarea anchetei.

articolul original.
✇Monitorul Expres

Braşov: Intervenţie a Salvamont pentru recuperarea unui turist accidentat tot din cauza încălțărilor nepotrivite

By: M.Ex.

Salvamontiştii braşoveni au intervenit, luni, pentru recuperarea unui turist care, din cauza încălţărilor nepotrivite pentru drumeţii montane, s-a accidentat. Este a doua intervenţie de acest fel în ultimele trei zile, în zona montană din apropierea municipiului. Salvatorii montani afirmă că, odată cu venirea verii, se confruntă cu tot mai multe situaţii în care persoane „fără cultură montană adecvată” se expun „unor situaţii periculoase”, relatează News.ro.

„Deoarece ne aflăm în perioada concediilor, ne confruntăm cu un număr tot mai mare de turişti, majoritatea fără cultură montană adecvată, motiv pentru care se expun unor situaţii periculoase. Este şi cazul persoanei de astăzi, care s-a accidentat într-o drumeţie pe traseul Drumul Serpentinelor de pe Tâmpa şi care, în urma unei căderi, a suferit un traumatism de membru inferior în zona gleznei”, informează, luni, salvamontiştii din Poiana Braşov.

Aceştia precizează că persoana respectivă a fost transportată la baza muntelui şi predată unui echipaj SMURD.

Este a doua astfel de intervenţie a salvatorilor montani din Poiana Braşov în ultimele trei zile. Sâmbătă, aceştia au intervenit pentru a transporta în siguranţă o femeie accidentată din cauza încălţărilor inadecvate şi care, în timp ce cobora pe pârtia Drumul Roşu, a alunecat şi a căzut, suferind un traumatism în zona tibiei.

„Reamintim turiştilor necesitatea purtării unui echipament adecvat, chiar şi pentru o drumeţie/plimbare scurtă. Acesta trebuie să plece de la încălţări care să le ofere aderenţa şi stabilitate în condiţii specifice. Chiar dacă o plimbare pe muntele Tâmpa poate părea lipsită de orice pericole, posibilitatea accidentării este mare, deoarece traseele care îl traversează sunt preponderent stâncoase şi tocite, cu aderenţa scăzută, iar în lateralele potecii sunt zone foarte abrupte, unde o cădere implică rostogolire şi este foarte greu de oprit”, le transmit salvatorilor montani turiştilor care merg în Poiana Braşov.

articolul original.
✇Monitorul Expres

Polițiștii, la festivalul de muzică electronică “Dor de munte”, în Poiana Brașov

By: M.Ex.

În perioada 01 – 04 iulie 2022, polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov – Poliția Stațiunii Poiana Brașov, împreună cu polițiști din cadrul Secțiilor 1-5 Poliție, Biroului Rutier, Biroului Centru Universitar, Biroului de Analiză și Prevenirea Criminalității, în colaborare cu reprezentanți ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brașov, au organizat și desfășurat acțiuni pe raza Stațiunii Poiana Brașov, în contextul desfășurării Festivalului de muzică electronică “Dor de munte”.
Activitățile s-au desfășurat pe trei paliere, respectiv pe linie de investigații criminale, polițiștii desfășurând activități în vederea prevenirii și combaterii faptelor antisociale, pe linia prevenirii criminalității și pe linie rutieră și de ordine publică, în vederea depistării conducătorilor de autovehicule aflați sub influența alcoolului sau a altor substanțe, precum și pentru asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță publică.
Pe linia prevenirii criminalității, polițiștii au procedat la consilierea a 210 persoane și la distribuirea de materiale informativ-preventive persoanelor participante, în vederea conștientizării riscurilor și consecințelor associate consumului de substanțe interzise.
În cadrul activităților desfășurate, polițiștii au constatat în flagrant delict 16 infracțiuni la regimul rutier, dintre acestea 15 infracțiuni de conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive și 1 infracțiune de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, în toate cazurile fiind întocmite dosare penale, instrumentate sub coordonarea unității de parchet competente, în care se va propune soluție legală la finalizarea cercetărilor.
De asemenea, polițiștii brașoveni au reținut 28 de permise de conducere, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice, dintre acestea 16 permise fiind reținute ca urmare a infracțiunilor constatate la regimul rutier și 12 permise de conducere reținute pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice (contravenții).

articolul original.
✇Monitorul Expres

Brașov: Accident pe Drumul Roșu din Poiană, din cauza pantofilor nepotriviți

By: M.Ex.

O turistă a avut nevoie de ajutorul salvamontiștilor, după ce s-a accidentată pe pârtia Drumul Roșu, din cauza încălțărilor nepotrivite. În timp ce cobora pe pârtia Drumul Roșu, turista a alunecat și a căzut. A suferit un traumatism la picior, în zona tibiei. Un echipaj SMURD i-a oferit primele îngrijiri și a transportat-o la spital, pentru controale suplimentare de specialitate, au explicat reprezentanții Salvamont Poiana Brașov.
Readucem în atenția turiștilor importanța folosirii unei perechi de încălțări adecvată pentru orice plimbare în zona montană. Pe lângă faptul că talpa lor este concepută special pentru a oferi o aderență sporită pe suprafețe specifice, lățimea și înălțimea mai mari asigură o stabilitate superioară a gleznei, reducând considerabil riscul de alunecare și accidentare. Totodată, recomandăm folosirea traseelor montane marcate, în detrimentul pârtiilor de schi. Chiar dacă în cazul celor din urmă deplasarea poate părea mult mai facilă, înclinația și acoperirea lor cu iarbă sau pietre instabile le fac mult mai periculoase. O alternativă ideală la Drumul Rosșu, cel pe care cei mai mulți îl aleg pentru a urca înspre cabane sau pentru a coborî de pe masiv, este traseul turistic marcat cu cruce roșie, care șerpuiește în vecinătatea pârtiei de schi. Poteca este deosebit de accesibilă, chiar și pentru familiile cu copii, aflându-se în cea mai mare măsură la umbră, drumeții fiind astfel feriți de razele directe ale soarelui și implicit de căldură”, au mai precizat salvamontiștii.

articolul original.
✇Monitorul Expres

Hotelierii din Poiana Brașov: o creştere a TVA în HoReCa va afecta turiștii

By: M.Ex.

O eventuală creştere a TVA în domeniul HoReCa se va resimţi în preţurile pe care turiştii le vor plăti şi ar putea duce la o scădere a numărului acestora în actualul sezon de vară, avertizează hotelierii din Poiana Braşov, informează Agenția de presă Rador.
Preşedintele Organizaţiei Patronale de Turism Poiana Braşov, Roxana Cojocea, a explicat ieri, cu prilejul unei reuniuni ce a avut loc în staţiune, că o creştere a TVA pe cameră de la 5% la 9 % va afecta, în final, turistul:

“Orice creșteri se vor resimți în buzunarul consumatorului final, pentru că prețul camerei este același, vom aplica TVA-ul mai mare. Atunci când a fost diminuat a fost bucurie mare în rândul tuturor operatorilor. Probabil că acum se va resimți și acest plus de 4%, mai ales în contextul în care toate prețurile au crescut, începând de la utilități, până la consumabile și, efectiv, materia primă – mâncarea”.

Potrivit unui alt hotelier din Poiana Braşov, majorările la TVA pe serviciile din HoReCa, luate în calcul de liderii coaliţiei de guvernare, vor duce la diminuarea profitului operatorilor economici, vor bloca eventuale creşteri salariale şi ar putea duce chiar la o scădere a numărului de turişti, inclusiv străini.

“Noi planificare am făcut-o. Știți bine, în turism facem o planificare de la an la an. Deja am stabilit niște salarii, am stabilit un preț al camerelor, al alimentelor și atunci, cu siguranță aceste elemente luate în calcul vor cădea, pentru că nu vom mai putea crește salariile. Dacă găsim o soluție prin care putem primi niște subvenții în turism, cu siguranță suntem de acord, dar e foarte greu și 4% ne diminuează foarte mult profitul și, de ce nu, bunăstarea angajaților. Nu este o soluție nici creșterea prețului camerei. Nu este o soluție să scumpești”, a explicat managerul unui hotel din stațiune, Gabriel Roşca.
Reacția celor din HoReCa vine în urma unor informații potivit cărora, în ședințele paralele ale partidelor aflate la guvernare, ar fi fost discutate viitoarele modificări fiscale, printre care majorarea impozitului pe dividende de la 5 la 8%, creşterea accizei cu 6 bani pe produsele din tutun şi la alcool cu 20%, precum şi o propunere de creştere a TVA pentru sectorul HoReCa de la 5 la 9%.

articolul original.
✇Monitorul Expres

Aventuri în Poiana Brașov : turiști care s-au întâlnit cu ursul !

By: M.Ex.

În cursul zilei de astăzi, salvatorii montani din Poiana Brasov au fost solicitați sa intervină în două cazuri. În primul este vorba despre un grup format din 2 persoane, care a întâlnit ursul, în zona Drumului Roșu. Cei doi turiști au fost evacuați în siguranță cu autoutilitara din dotare.
În celălalt caz, o persoană care se plimba, tot pe pârtia Drumul Roșu, a alunecat din cauza încălțărilor inadecvate și a căzut, suferind un traumatism cranio-cerebral, fără pierderea stării de conștientă, precum și plagi escoriate la nivelul feței și membrelor superioare. După ce i s-a acordat primul ajutor, a fost coborată de către salvamontiști la baza muntelui.

articolul original.
✇Monitorul Expres

Biciclist accidentat în Poiana Brașov ! L-au salvat…Salvamontiștii !

By: M.Ex.

În cursul zilei de astăzi, Serviciul Public Local Salvamont Brașov a fost solicitat să intervină în cazul unui biciclist care s-a accidentat pe traseul de coborâre Black Line. În urma căzăturii, ciclistul a suferit un traumatism de membru superior, în zona umărului și a fost predat unui echipaj SMURD, în vederea transportului către unitatea spitalicească.

articolul original.
  • There are no more articles
❌