ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
✇Q Magazine

CRONICA UNUI EȘEC NEASUMAT (cu un minim de realism, despre iluzii, autoamăgiri și alte păcăleli)

By: Vasile Dâncu
image

Noi, românii, suntem maeștri ai mistificării sau autoamăgirii. Ne este greu să vedem realitatea, dar mai ales să ne recunoaștem eșecurile. Chiar și atunci când ne lovim violent cu fruntea de pragul de sus, noi căutăm explicații despre OZN-ul care ne-a lovit. Și victoriile colective le mânjim deseori prin căutarea de a șterge meritele celorlalți, trecând în seamă unora merite incorect evaluate. Asta nu este ceva nou; cel puțin trei decenii de democrație, ne-au adus destule dovezi pentru aceste constatări, devenite, cred, lucruri comune. Dar evenimente, precum este Schengen, ne arată adevărata poziție a României în Europa și în lume.

Concertul opiniei publice rănite din aceste zile ne împinge spre autovictimizare și spre diluarea responsabilităților interne, chiar spre aneantizarea ei, dacă se poate. Este foarte bun acest consens politic mai ales că nu suntem obișnuiți cu lungi perioade de armonie, dar acesta poate fi canalizat mai eficient către cauze constructive, spre exemplu am putea să îl folosim pentru a face reforma instituțiilor statului de care avem mare nevoie. Asemenea momente trebuie să beneficieze de analize prin care să depășim valul de ceață, de iluzii, minciuni și păcăleli; pentru binele nostru, pentru a înțelege sau chiar pentru a învăța ceva din înfrângerile noastre.

Se cuvin a fi făcute câteva mențiuni, chiar dacă acestea vor fi probabil marginale și vor putea doar să dea senzația de tablou polifonic și democrație funcțională.

 1. În primul rând, votul de ieri din Consiliul JAI este o mare înfrângere a României. Da, așa este, și România suntem toți. Este o înfrângere a întregii clase politice care, din 2011, a acceptat fără să se impacienteze această situație ingrată. Dar mai este un lucru, este și o înfrângere masivă a dreptei românești, cea care are acum, în România, președinte, premier, ministru de externe și ministru de interne. Aici Marcel Ciolacu are dreptate, cred că este chiar foarte elegant și solidar. Nu a facut politicianism din această situație de eșec politic.
 2. Nu accept teza falsă conform căreia votul din Consiliul JAI este o mare înfrângere a Europei, a solidarității și coeziunii europene și că va urma o mare presiune a Europei pe Austria care va determina intrarea rapidă a României în Schengen, eventual vom primi și ceva premiu de consolare. Cred că cei doi lideri europeni, două doamne miloase, care au vorbit despre nedreptatea care se face românilor și bulgarilor au pronunțat discursuri politicianiste de consolare.
 3. Nu vom putea progresa ca națiune dacă nu vom accepta încă de azi că este vorba despre un eșec politic major. Da, nu ne mai lăsăm prostiți cu minciunile următoare: vine viitorul Consiliu, convingem Suedia sau Spania, că toată lumea plânge pentru umilința României. Putem ascunde eșecul după declarații europene sau speranțe false, dar nu ne va folosi la nimic. Nu vom face altceva decât să accentuăm frustrarea oamenilor care manifestă un puternic sentiment anti-european.
 4. Da, lumea e rea și dușmănoasă, o spun hit-urile cu cel mai mare succes la public în care temele cele mai importante sunt banii și dușmanii, dar să ne uităm cu mai mare atenție la ceea ce s-a întâmplat și să recunoaștem măcar în forul nostru interior că România nu beneficiază de prea mare încredere în Europa. Da, Austria a folosit tot felul de date inexacte pentru a-și justifica decizia, dar ea nu este singură În scepticismul ei. Dacă nici românii nu au încredere în instituțiile statului cum să aibă încredere străinii? Spațiul Schengen este un spațiu al încrederii reciproce, de aceea se votează, chiar dacă exista Frontex și alte instituții care veghează tehnic. Dacă datele Frontex ar fi de ajuns, atunci nu s-ar mai vota.
 5. Ne amăgim cu câteva iluzii care circulă în spațiul public zilele acestea. Una dintre ele spune că sprijinul și solidaritatea au fost impresionante și au reconfirmat aprecierea de care se bucură România în plan european. Este suficient să verificăm procedurile de infringement care au fost deschise împotriva României, sunt zeci și în fiecare săptămână Guvernul vine cu ordonanțe de urgență în Parlament pentru a stinge aceste focuri pe ultima sută de metri. Alteori suntem condamnați la CEDO sau în alte instanțe și obligați să plătim sume imense ca despăgubiri. De ce nu vrem să facem ceea ce ne-am asumat atunci când am primit calitatea de membru UE? De ce căutăm, de foarte multe ori, să fim excepția, elevul care ocolește regulile?
 6. Toți arătăm cu degetul spre Austria, spre premierul ei sau spre legăturile cu Putin. Da, asta asa este. Dar nu știam până acum? Știam foarte bine toate aceste lucruri, dar nu am avut o strategie pentru a contracara aceste tendințe de extremă dreaptă sau influență a Rusiei. Cred că trebuie să acceptăm că nu este o întâmplare, ci un eșec politic neasumat, chiar dacă acceptăm că este de vină Austria și Rusia. Da, Putin face tot ce poate pentru dezbinarea Europei și pentru blocarea cuplării României la lumea occidentală, Putin are în Austria un proxy important prin care poate să-și atingă multe interese, un fel de cui al lui Pepelea în spațiul european, însă nu putem lăsa lucrurile la această explicație. Să fie doar Austria și Rusia? Să nu mai funcționeze deloc Hinterlandul german în aceste timpuri? Oare relațiile noastre cu Germania sunt la fel de bune ca și cele ale Ungariei, copilul neascultător al Europei?
 7. Să nu credem în păcăleala că Austria sau Olanda sunt țări care acționează ca niște rebeli europeni, chiar dacă au guverne aflate în dificultate. Am văzut în timpul desfășurării JAI o știre, pe surse, cum ne-au obișnuit în ultima vreme influencerii unei instituții importante, că Germania și Luxemburg condiționează Austria că nu vor vota Croația, dacă nu acceptă România și Bulgaria. Absolut jenantă această minciună, chiar dacă era semnată de un jurnalist viu, dar care nu era în sală. Pentru cei care am cunoscut vreodată relațiile Germaniei, pare ridicol să poți chiar minți că Germania alege România în detrimentul Croației. Votul a arătat desigur ca informația a fost o minciună, gândită, probabil, de un mic manipulator care a vrut să arate că Președintele României își folosește influența personală puternică pe care o are în Germania și Luxemburg.
 8. Este adevărat că îndeplinim condiții tehnice, că avem aparatura necesară în valoare de 1 miliard de euro, dar oamenii sunt cei care mânuiesc echipamentele. Iar în portul Constanța, în prezent, este funcțional un singur scanner pentru mărfuri, dar chiar și acela se oprește câteodată. Țigările de contrabandă pentru pe piața neagră trec la noi, tiriștii noștri sunt condamnați pentru asfixierea unor emigranți ilegali. Poate sunt exemple, dar ele arată un anumit tip de atitudine și de civilizație pe care, în mod evident, politicienii europeni, demagogi, extremiști sau doar pragmatici, le vor specula.
 9. Cred că trebuie să discutăm despre EȘECUL POLITIC al acestui moment fără să ne fie teamă că acest lucru va accentua scepticismul și antieuropenismul. Românii deja s-au obișnuit să fie tratați ca și cetățeni de mâna a doua în Europa, nu este ceva foarte nou. Este adevărat că a fost ridicată o miză politică în speranța deșartă a unui succes pe care să-l deconteze cineva, dar a ieșit pe dos. Și cel mai grav este că nu mai putem argumenta acest eșec cu obișnuitul: PSD este de vină!
 10. Vorbim despre un EȘEC POLITIC chiar dacă toți politicienii noștri au făcut tot ce se putea în aceste două luni de heirup. Au trecut 11 ani de când știam că trebuie să ne pregătim, iar noi ne-am agitat doar în ultimele două luni. Acest efort trebuia pregătit din timp, în plus nu trebuia să îl lăsăm pe ministrul de interne singur (Lucian Bode și Internele și-au făcut foarte bine treaba), era necesar un efort colectiv la nivel instituțional – Guvern, Parlament, partide politice, Ministerul de Externe și corul diplomatic în ansamblul său. România are experiență cu Austria din anul 2003, atunci când a fost obținută eliminarea vizelor, într-o situație mai grea decât acum. A fost greu atunci, dar nimeni de acum nu a solicitat de la Adrian Năstase, de la ministrul Ioan Rus, de la ministrul Mircea Geoană sau de la ceilalți care am fost implicați în acel proces acerb de negociere un minim de informație. Este șocant cum memoria instituțională este nulă la noi, se resetează odată cu fiecare rundă de alegeri. Adrian Năstase a luat, la acel moment, fiecare posibilă piedică și a pus-o într-un plan de acțiune, apoi ne-a împrăștiat pe noi, miniștrii de atunci, timp de doi ani, prin țările europene să derulăm procesul de negociere pe fiecare componentă a planului de acțiune, să căutăm soluții, să îi invităm pe străini să cunoască realitatea de la noi. Am început acțiunea în 19 ianuarie 2001 şi am avut plan de acțiune săptămână de săptămână. Numai eu am adus, în acea perioadă, într-un singur an, vreo 250 de jurnaliști străini să viziteze România. Iar orice om și orice resursă posibilă au fost incluse în proiect și folosite. Dacă ar povesti Domnul Ion Țiriac cât a alergat, atunci, pentru România – și precizez foarte clar: a făcut asta pro bono – am înțelege mai bine cum trebuie să se desfășoare un proces de negociere cu astfel de mize. Acum, se poate observa cu ochiul liber că sunt foarte puține persoane cu drept de inițiativă, iar negocierea și contactele externe sunt prerogative foarte limitat distribuite, deci capacitatea de influență a României scade. Lucrurile nu pot funcționa în felul acesta simplist. Capitalul fiecărui politician și competențele tuturor celor cu expertiză sau cu influență trebuie lăsate să se însumeze pentru a depăși marile bariere diplomatice. Diplomația poate fi concepută și într-o dimensiune mai formală, mai birocratizată, dar aici este vorba de influență. Ori România are respectul unor țări sau guverne, dar are slabă influență. Și aici influența umană este importantă, alături de relația personală ori de diplomația ne-publică, de cea din spatele ușilor închise. Și activismul unei țări este important!
 11. Am văzut tot felul de autoamăgiri și iluzii expuse de principalii actori politici, una hilară fiind cea conform căreia ar trebui să schimbăm regulile UE, cu referire la dreptul de veto. Este chiar de râs; adică noi nu reușim să obținem o decizie pe care o merităm din punct de vedere formal și poate și moral, dar credem că putem schimba regulile Uniunii și mai ales această regulă de aur, care a deranjat de multe ori, dar niciodată nu a fost modificată, fiind legat de un principiu fondator. Pe de altă parte, nu vreau să fac pe nebunul și nici extremist nu sunt, dar a amenințat România de multe ori cu folosirea dreptului de veto? Nu prea știu cazuri. Nu suntem nici polonezi, nici unguri, cunoscuți ca zurbagii în unele situații; suntem însă perfect mioritici și stăm cu capul plecat, fără să avem curajul de a ne spune răspicat punctul de vedere. Haideți să fim realiști, să nu îi mai amăgim pe oameni cu astfel de himere. Să ne schimbăm pe noi înșine, să câștigăm statutul de membru măcar egal cu ceilalți și apoi să facem reforma Europei.
 12. Am alimentat, până în ultima clipă, opinia publică cu speranța că mai este o șansă și continuăm să facem asta chiar și acum, cu trimitere la săptămâna ce vine. Înseamnă că noi nu înțelegem deloc logica instituțională. Noi credem că, în Europa, politica este ca la noi: vrea Liderul să se întâmple ceva, totul se rezolvă, indiferent de proceduri, de legi, cutume sau chiar de Constituție. Degeaba căutam în biografia de extremist pro-putinist a Cancelarului austriac rădăcinile deciziei. El și ministrul de interne au venit cu o decizie formalizată instituțional (chiar dacă era șubred motivată), dar nu era părerea lor personală ori una pe care o puteam schimba în noaptea dinainte de JAI la un șpriț sau cu un telefon binevoitor. Logica instituțională trebuie atacată prin mecanisme instituționale, înainte de a se lua decizia instituțională; trebuie să ataci procesul în care se formează decizia, pentru că apoi este greu să o schimbi.

*** **

Să lăsăm să treacă două-trei zile și să curgă discursul de autovictimizare și doinele de jale, dar apoi ar trebui să ne uităm cu realism la acest eșec politic major și să facem o analiză, să evaluăm obiectiv și să vedem unde greșim, iar apoi să ne facem un plan serios pe care să îl începem chiar de a doua zi. Nu de luni, nu după vacanța de Crăciun.

Nu este necesar să cerem demisii ori să căutăm vinovați, nu este în obiceiul nostru să legăm acțiunile de responsabilitate decât atunci când este vorba de succes.

Nu cred că isteria de la noi va ajuta, dar nici batista pe țambal nu va avea efecte bune. Niciun război deschis cu Austria nu ştiu dacă va avea sorţi de izbândă.

Să nu credem în solidaritatea unor declarații, chiar sincere, nu afecțiunea europenilor va rezolva problema noastră și intrarea în Schengen. Problema cu Austria trebuie rezolvată bilateral și avem foarte multe mijloace. Nu trebuie să fim isterici, dar trebuie să fim pragmatici, inteligenți și să avem măcar un pic de curaj. Nu mult, dar măcar atât curaj și atâta determinare cât să putem justifica salariile de demnitari și să nu ne fie rușine să răspundem familiilor noastre ce am făcut pentru țară atunci când ajungem târziu acasă.

P.S. Cum am scris și mai sus, nu este cazul să dăm vina unii pe alții în coaliția de guvernare. Nu ar ajuta la nimic, deși nu sunt de acord că trebuie să ne abținem la a vorbi deschis despre unele lucruri. Dar, haideți să facem un mic experiment de ficțiune: încercați să vă închipuiți ce ar fi spus, în urma acestui eșec, partenerul de dreapta dacă Președintele, Premierul, ministrul de interne și cel de externe ar fi fost de la PSD? Ce concert ar fi fost, ce de ciuma rosie, ce plăcute suedeze … Acum PSD e blând și cuminte, acceptă plăcuțele austriece în solidar cu PNL și poate că este bine așa. Să iertăm cu nonșalanță, dar să nu uităm chiar de tot!

articolul original.
✇Bugetul

Politologul Cristian Pîrvulescu, despre atitudinea Austriei: ‘Este calculul pe care l-a făcut Rusia în momentul în care, prin interpuși, a sugerat această tactică electorală Partidului Popular Austriac, ale cărui relații cu Rusia sunt notorii

By: Ion Motea
image

Politologul Cristian Pîrvulescu, decan al Facultății de Științe Politice (SNSPA)a declarat că votul dat în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne împotriva aderării României la Spaţiul Schengen, bazat pe problema migraţiei, va complica „situaţiile” în ţară, unde a existat „o mare aşteptare”, deci va exista „o mare dezamăgire”.

Atunci când faci predicţii şi ele sunt confirmate, te bucuri. Mai stăm o tură, dar nu se ştie cât e tura asta, aici e toată problema. Eu cred că motivele reale sunt cele pe care le-a spus Austria, cele legate de problema migraţiei. Că problema migraţiei a fost pusă pe agenda europeană, asta e o altă discuţie. Dar motivul pentru care au preferat ca să-şi facă imagine internă (Austria n.r.), ca să pară nişte eroi ai luptei împotriva imigraţiei ilegale a fost acesta, problema Spaţiului Schengen, care este privit de foarte mulţi austrieci, ca şi de foarte mulţi europeni, ca fiind o vulnerabilitate. Pentru că Spaţiul Schengen permite, nu-i aşa, deplasarea liberă a mulţimilor„, a declarat Pîrvulescu.

El consideră că în România nu înţelege exact cât de serioasă este problema migraţiei pentru o parte a electoratului occidental din ţările dezvoltate şi din acest motiv „percepţia este că ar fi fost altceva”.

„Nu, asta este. Este un interes pe termen scurt. Este foarte probabil ca şi interese ruseşti să fi existat, dar niciodată directe, ci indirecte, dar, în final, decizia Austriei a fost legată de problema migraţiei şi nu ar fi putut să cedeze. Calculul pe care l-au făcut românii că austriecii vor ceda la presiuni s-a dovedit neinspirat, iar cei care au promis sprijin pentru România n-o puteau face in extremis şi nu puteau sancţiona Croaţia din această cauză„, a spus analistul.

Compromisurile cu care s-a mers de dimineaţă n-au funcţionat, a arătat Pîrvulescu.„În final s-a cerut punctul de vedere al guvernelor respective şi guvernele au fost categorice pe această temă„, a punctat analistul.

Întrebat ce are de făcut în continuare România, Cristian Pîrvulescu a spus că „suedezii, care vor prelua preşedinţia din 1 ianuarie, vor prelua dosarul şi vor încerca să îl finalizeze„.

Oricum nu avem ce să facem. Votul s-a dat, asta e situaţia, România n-a fost acceptată alături de Bulgaria în Schengen, în schimb, la conferinţa de presă, ministrul de interne ceh a spus că suedezii, care vor prelua preşedinţia din 1 ianuarie, vor prelua dosarul şi vor încerca să îl finalizeze. Deci există posibilitatea ca varianta pe care austriecii au vânturat-o permanent, şi anume aceea unui nou calendar anul viitor, să funcţioneze. Problema este însă că România nu a vrut să accepte această variantă nici o clipă şi atunci s-a ajuns la acest vot”, a arătat Pîrvulescu.

El a apreciat că votul dat astăzi „va complica foarte mult situaţiile în ţară, unde a existat o mare aşteptare, deci va exista o mare dezamăgire, cu consecinţe legate de sentimente antieuropene, tendinţe extremiste ş.a.m.d.„.

„Nu ştiu dacă acesta a fost calculul pe care l-a făcut Austria, dar, cu siguranţă, este calculul pe care l-a făcut Rusia în momentul în care, prin interpuşi, a sugerat această tactică electorală Partidului Popular Austriac, ale cărui relaţii cu Rusia sunt notorii„, a mai spus Cristian Pîrvulescu, conform agerpres.ro.

Comisarul european pentru afaceri europene, Ylva Johansson, a anunţat joi că România şi Bulgaria nu au fost admise încă în Spaţiul Schengen.

articolul original.
✇Bugetul

Vladimir Putin, amenințare fără precedent: ‘Orice țară care lansează un atac nuclear asupra Rusiei va fi ștearsă de pe fața pământului’

By: Ion Motea
image

Preşedintele rus Vladimir Putin a promis că orice ţară care îndrăzneşte să atace Rusia cu arme nucleare va fi ştearsă de pe faţa pământului.

Putin a declarat că Rusia nu are mandat să lanseze prima o lovitură nucleară preventivă, spre deosebire de Statele Unite, dar că armele hipersonice avansate ale Rusiei ar asigura că aceasta ar putea răspunde cu forţă dacă va fi vreodată atacată, notează Reuters.

Printre altele, preşedintele rus Vladimir Putin a spus că Rusia va trebui probabil să ajungă la acorduri cu privire la Ucraina în viitor, dar că s-a simţit trădată de prăbuşirea acordurilor de la Minsk.

Potrivit lui Putin, citat de Reuters, Germania şi Franţa – care au intermediat acordurile de la Minsk de încetare a focului între Ucraina şi separatiştii susţinuţi de ruşi în estul Ucrainei în 2014 şi 2015 – au trădat Rusia şi acum pompează cu arme Ucraina, informează agerpres.ro.

Vezi și:

Vladimir Putin aruncă pisica în curtea Occidentului: Elitele occidentale exploatează Ucraina și folosește populația sa drept carne de tun în conflictul împotriva Rusiei

articolul original.
✇Q Magazine

Vrei o asistentă personală cu ora? Office Sky are o soluție

By: Anastasia Cristea

Vremurile agitate, cu avalanșe de e-mailuri, de task-uri greu de îndeplinit și aglomerări de ședinţe în agendă, fac parte din cotidianul multora. În acest haos capitalist, apare o soluţie care n-a mai fost explorată în România: delegarea sarcinilor repetitive unei companii care oferă servicii de asistenţă personală.

PANDEMIA CARE NE-A SCHIMBAT STILUL

Office Sky a găsit o măsură inteligentă pentru fructificarea timpului, lansând pe piaţă un sistem de servicii menite să ajute clientul să ţină pasul cu toate cerinţele sale profesionale. Fie că vorbim de introducerea datelor, de organizarea unor întâlniri, de gestionarea calendarului, de facturări, de traduceri, de rapoarte sau de alte sarcini administrative, compania oferă un angajat talentat care le poate duce la bun sfârșit. Despre serviciul lansat în premieră pe piaţa românească anul acesta, fondatoarea Adriana Cazacu a povestit câteva detalii, în exclusivitate, pentru Q Magazine.

Pandemia a favorizat tranziţia către stiluri de lucru mai confortabile, adaptate digitalizării. Această perioadă construiește, la rândul ei, noi oportunităţi de joburi desfășurate online. „Companiile au păstrat munca de acasă ca parte integrantă a relaţiei cu angajaţii, și-au restrâns suprafeţele ocupate în clădirile de birouri și s-au concentrat pe o mai mare eficienţă”. Proiectul Office Sky s-a născut în acest context, „ca o nevoie tot mai mare a companiilor, a profesioniștilor și chiar a persoanelor private de a avea un asistent personal, care să se ocupe de sarcinile zilnice, repetitive, dar fără a avea grija unui angajat”, explică Adriana Cazacu.

„Pentru a oferi toate instrumentele necesare clienţilor pentru a colabora cât mai ușor cu o asistentă, am dezvoltat și aplicaţia Office Sky, pentru Android și Apple, în care clienţii pot trimite sarcini către asistentă, pot urmări statusul cererilor sau pot vizualiza facturile emise și statusul plăţilor”.

ADRIANA CAZACU

O DUBLURĂ VIRTUALĂ PENTRU FIECARE DINTRE NOI

În pas cu progresele digitale, Office Sky oferă servicii de asistenţă remote, dar care se concentrează pe personalizarea interacţiunii dintre angajat și client. „Noi am mers dincolo de definiţia clasică a unui asistent, pregătind și instruind o dublură virtuală, un Doppelgänger, pe care clienţii noștri se pot baza pe deplin. Scopul acestei metode de business este oferirea unui serviciu 100% personalizabil”, sintetizează fondatoarea Office Sky.

asistenta personala, asistenta pe ora, solutie de birou, comunicare, secretara,

Comunicarea poate fi virtuală însă asistentul, nu. „Ne ferim să folosim denumirea de asistent/ă virtual/ă pentru că oamenii tind să înţeleagă că este vorba despre un robot. Însă la Office Sky, toate asistentele și toţi asistenţii sunt persoane reale, cu experienţă de executive sau personal assistant, ori cu experienţă pe diverse tipuri de activităţi care pot fi utile unui client (de exemplu, social media management, contabilitate primară).” Totodată, se pot aloca angajaţi diferiţi pentru probleme diferite. Astfel, clientul poate primi mai mulţi asistenţi cu preţul unuia singur.

Procesul de recrutare al angajaţilor este minuţios, sunt folosite testări pentru toate competenţele, de la cele digitale, la cele lingvistice sau de organizare și abilitate. Domeniile de activitate ale serviciilor Office Sky acoperă o plajă largă: angajaţii se ocupă atât de lecturi de verificare pe texte, cât și de rezervări și organizări de călătorii sau de muncă de cercetare. Procesul de angajare pune mare preţ pe curiozitatea și rapiditatea învăţării, asigurând că personalul se poate adapta nevoilor clientului și poate să îndeplinească sarcinile zilnice pentru eliberarea timpului.

O SOLUŢIE MAI PRACTICĂ ȘI MAI RENTABILĂ

De ce ar fi mai rentabil să angajăm o companie terţă decât să angajăm propriul nostru asistent? „Conceptul a venit să acopere un gol în piaţă, în primul rând, oferind clienţilor săi beneficii de timp și spaţiu mental, pe care nu le-ar fi avut decât dacă ar fi angajat un asistent personal. Iar aici intervine un prim atu al nostru – costăm mai puţin decât un angajat – pentru că persoanele care ne solicită serviciile pot contracta exact numărul de ore de care au nevoie, care poate fi, spre exemplu, mai puţin decât orele lucrate de un angajat full-time”, explică Adriana Cazacu pentru Q Magazine.

Soluţia este ideală pentru persoanele care au perioade sezoniere cu o încărcare mai mare. În afară de preţurile atractive, metoda va economisi timp și bani în procesul de angajare. Office Sky oferă direct angajatul ideal pentru nevoile menţionate, problema recrutării dispărând complet. „Toată durerea de cap administrativă e la noi”, spune, zâmbind, interlocutoarea mea.

Cel mai mare avantaj rămâne faptul că plata se efectuează doar pentru orele în care angajatul lucrează pentru solicitările date. Altfel spus, „dacă cineva are nevoie de, să zicem, 10 ore pe lună, exact atâtea plătește, ceea ce nu este posibil când ai un angajat pe statul de plată.” Metoda de business se pliază, așadar, pe nevoile în continuă schimbare ale românilor suprasolicitaţi la locul de muncă.

Soluţia unui asistent personal vine la îndemână mai ales în perioadele în care suntem absenţi de la birou, în vacanţe sau ocupaţi cu probleme personale. Gestionarea e-mailurilor este altă sarcină pe care un angajat al firmei poate să o ușureze semnificativ.

articolul original.
✇Bugetul

Liderul USR, Cătălin Drulă, despre moțiunea împotriva lui Lucian Bode: Nu putem avea un ministru de Interne de mâna a treia în Europa

By: Ion Gheorghe
image

Liderul USR, Cătălin Drulă, a transmis vineri într-o conferință de presă că nu putem avea un ministru de Interne de mâna a treia în Europa, și că în acest sens va depune această moţiune simplă împotriva lui Lucian Bode.

„Are nenumărate motive pentru a pleca din funcţie, de la plagiat, la licitaţii aranjate, dar cel mai grav este dosarul Schengen, cu afectare incalculabilă a viitorului economic al României. Nu putem avea un ministru de Interne de mâna a treia în Europa, de aceea vom depune această moţiune simplă şi ne aşteptăm ca orice parlamentar român responsabil să o voteze. Refuzul aderării României la Schengen, cred că poate nicăieri în România nu se simte mai dureros decât în Bihor”, a declarat Cătălin Drulă, într-o conferinţă de presă.

Potrivit liderului USR, responsabilitatea pentru acest eşec revine PNL şi ministrului Lucian Bode.

„Omul asociat cu acest eşec şi fără credibilitate trebuie să plece din funcţie. Ne trebuie un ministru de Interne credibil. O persoană integră, un om dintr-o bucată. România are resurse de oameni care să fie respectaţi”, a subliniat Drulă.

Liderul USR a menţionat că a fost dezamăgit de refuzul Austriei la acest vot, dar dincolo de acesta a putut constata şi „o diplomaţie neîndemânatică şi o reprezentare externă făcută de amatori pentru România”, după ce luni de zile au asigurat că este rezolvată problema aderării României la Schengen.

„În ultimul moment am văzut nişte pseudoeforturi care aproape au intrat în domeniul ridicolului. Cu oameni din PNL care se filmează cu telefonul la întâlniri diplomatice, cu o agitaţie mai mult pentru camere. Dacă România ar fi avut oameni de stat care să o reprezinte nu şi-ar fi permis niciodată Austria ceea ce a făcut ieri. I-am cerut ieri demisia lui Lucian Bode, este de mult timpul să plece, nu mă mai aştept la onoare, aşa că luni vă anunţ că vom depune moţiune împotriva lui Lucian Bode, alături de Forţa Dreptei”, a spus Cătălin Drulă, care a arătat şi că aceasta este a doua moţiune împotriva ministrului Afacerilor Interne.

Liderul USR a mai afirmat că schimbarea ministrului Bode ar fi un prim pas în continuarea demersurilor pentru aderarea la spaţiul Schengen, urmat de eforturi diplomatice intense în perioada în care Suedia va deţine preşedinţia Consiliului UE, pentru a pune acest punct pe ordinea de zi şi pentru a înlătura opoziţia Austriei, transmite AGERPRES

articolul original.
✇Special Arad

Șase localități din Arad vor beneficia de sistem de iluminat stradal modern

By: Special Arad
image

Comisia a adoptat principalul program de lucru Orizont Europa pentru perioada 2023 – 2024, prin intermediul căruia aproximativ 13,5 miliarde EUR vor fi dedicate sprijinirii cercetătorilor și inovatorilor din Europa în vederea găsirii unor soluții revoluționare la provocările de mediu, energetice, digitale și geopolitice.

Finanțarea va contribui la atingerea de către UE a obiectivelor sale climatice, la creșterea rezilienței energetice și la dezvoltarea tehnologiilor digitale esențiale. Ea va viza și acțiuni specifice menite să sprijine Ucraina, să stimuleze reziliența economică și să contribuie la o redresare sustenabilă de pe urma pandemiei de COVID-19. Finanțarea va contribui, de asemenea, la consolidarea ecosistemului european de cercetare și inovare, inclusiv printr-o participare mai largă a cercetătorilor și inovatorilor din întreaga Europă, printr-o mai mare mobilitate și finanțare pentru infrastructuri de cercetare de nivel mondial.

5,67 miliarde EUR (peste 42 % din bugetul programului de lucru) sunt dedicate îndeplinirii obiectivelor esențiale ale politicilor climatice, găsirii unor soluții inovatoare pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și adaptării la schimbările climatice. 1,67 miliarde EUR vor contribui la sprijinirea biodiversității.

Peste 4,5 miliarde EUR vor sprijini tranziția digitală a UE, inclusiv dezvoltarea tehnologiilor digitale esențiale și încurajarea integrării acestora în viețile noastre. De asemenea, se va acorda un sprijin amplu noului Bauhaus european care urmărește să demonstreze beneficiile tranziției verzi în viața de zi cu zi și în spațiile de locuit ale oamenilor.

Sprijinul specific pentru Ucraina este pus la dispoziție în plus față de măsurile dedicate în valoare de 70 milioane EUR deja lansate în 2022. Printre acțiunile noi se numără consolidarea accesului cercetătorilor din Ucraina la infrastructurile de cercetare europene, sprijinirea în continuare a oamenilor de știință din domeniul sănătății din Ucraina și sprijinirea reconstrucției neutre din punct de vedere climatic a mai multor orașe ucrainene.

articolul original.
✇Bugetul

Fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu: Nu am avut o strategie pentru a contracara aceste tendințe de extremă dreaptă sau influență a Rusiei

By: Eugen Dinu, redactor
image

Fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, a avut o ieșire publică vineri, pe pagina de socializare, după ce Austria s-a opus aderării României la spațiul Schengen.

Vasile Dîncu susține că vorbim despre un eșec politic neasumat. Totuși, el susține că ministrul de Interne, Lucian Bode, nu ar trebui demis, dat fiind că a fost lăsat singur.

El a afirmat că Austria lui Nehammer are legături cu Rusia lui Putin, precizând că toate acestea, însă, se știau deja. Astfel, acest eșec politic neasumat nu trebuie pus doar pe seama apropierii dintre cele două state.

„CRONICA UNUI EȘEC NEASUMAT
(cu un minim de realism, despre iluzii, autoamăgiri și alte păcăleli)

Noi, românii, suntem maeștri ai mistificării sau autoamăgirii. Ne este greu să vedem realitatea, dar mai ales să ne recunoaștem eșecurile. Chiar și atunci când ne lovim violent cu fruntea de pragul de sus, noi căutăm explicații despre OZN-ul care ne-a lovit. Și victoriile colective le mânjim deseori prin căutarea de a șterge meritele celorlalți, trecând în seamă unora merite incorect evaluate. Asta nu este ceva nou; cel puțin trei decenii de democrație, ne-au adus destule dovezi pentru aceste constatări, devenite, cred, lucruri comune. Dar evenimente, precum este Schengen, ne arată adevărata poziție a României în Europa și în lume.

Concertul opiniei publice rănite din aceste zile ne împinge spre autovictimizare și spre diluarea responsabilităților interne, chiar spre aneantizarea ei, dacă se poate. Este foarte bun acest consens politic mai ales că nu suntem obișnuiți cu lungi perioade de armonie, dar acesta poate fi canalizat mai eficient către cauze constructive, spre exemplu am putea să îl folosim pentru a face reforma instituțiilor statului de care avem mare nevoie. Asemenea momente trebuie să beneficieze de analize prin care să depășim valul de ceață, de iluzii, minciuni și păcăleli; pentru binele nostru, pentru a înțelege sau chiar pentru a învăța ceva din înfrângerile noastre.

Se cuvin a fi făcute câteva mențiuni, chiar dacă acestea vor fi probabil marginale și vor putea doar să dea senzația de tablou polifonic și democrație funcțională.

1️⃣ În primul rând, votul de ieri din Consiliul JAI este o mare înfrângere a României.
Da, așa este, și România suntem toți. Este o înfrângere a întregii clase politice care, din 2011, a acceptat fără să se impacienteze această situație ingrată.

Dar mai este un lucru, este și o înfrângere masivă a dreptei românești, cea care are acum, în România, președinte, premier, ministru de externe și ministru de interne. Aici Marcel Ciolacu are dreptate, cred că este chiar foarte elegant și solidar. Nu a facut politicianism din această situație de eșec politic.

2️⃣ Nu accept teza falsă conform căreia votul din Consiliul JAI este o mare înfrângere a Europei, a solidarității și coeziunii europene și că va urma o mare presiune a Europei pe Austria care va determina intrarea rapidă a României în Schengen, eventual vom primi și ceva premiu de consolare. Cred că cei doi lideri europeni, două doamne miloase, care au vorbit despre nedreptatea care se face românilor și bulgarilor au pronunțat discursuri politicianiste de consolare.

3️⃣ Nu vom putea progresa ca națiune dacă nu vom accepta încă de azi că este vorba despre un eșec politic major. Da, nu ne mai lăsăm prostiți cu minciunile următoare: vine viitorul Consiliu, convingem Suedia sau Spania, că toată lumea plânge pentru umilința României.

Putem ascunde eșecul după declarații europene sau speranțe false, dar nu ne va folosi la nimic. Nu vom face altceva decât să accentuăm frustrarea oamenilor care manifestă un puternic sentiment anti-european.

4️⃣ Da, lumea e rea și dușmănoasă, o spun hit-urile cu cel mai mare succes la public în care temele cele mai importante sunt banii și dușmanii, dar să ne uităm cu mai mare atenție la ceea ce s-a întâmplat și să recunoaștem măcar în forul nostru interior că România nu beneficiază de prea mare încredere în Europa. Da, Austria a folosit tot felul de date inexacte pentru a-și justifica decizia, dar ea nu este singură În scepticismul ei. Dacă nici românii nu au încredere în instituțiile statului cum să aibă încredere străinii? Spațiul Schengen este un spațiu al încrederii reciproce, de aceea se votează, chiar dacă exista Frontex și alte instituții care veghează tehnic. Dacă datele Frontex ar fi de ajuns, atunci nu s-ar mai vota.

5️⃣ Ne amăgim cu câteva iluzii care circulă în spațiul public zilele acestea. Una dintre ele spune că sprijinul și solidaritatea au fost impresionante și au reconfirmat aprecierea de care se bucură România în plan european. Este suficient să verificăm procedurile de infringement care au fost deschise împotriva României, sunt zeci și în fiecare săptămână Guvernul vine cu ordonanțe de urgență în Parlament pentru a stinge aceste focuri pe ultima sută de metri. Alteori suntem condamnați la CEDO sau în alte instanțe și obligați să plătim sume imense ca despăgubiri. De ce nu vrem să facem ceea ce ne-am asumat atunci când am primit calitatea de membru UE? De ce căutăm, de foarte multe ori, să fim excepția, elevul care ocolește regulile?

6️⃣ Toți arătăm cu degetul spre Austria, spre premierul ei sau spre legăturile cu Putin. Da, asta asa este. Dar nu știam până acum? Știam foarte bine toate aceste lucruri, dar nu am avut o strategie pentru a contracara aceste tendințe de extremă dreaptă sau influență a Rusiei.

Cred că trebuie să acceptăm că nu este o întâmplare, ci un eșec politic neasumat, chiar dacă acceptăm că este de vină Austria și Rusia. Da, Putin face tot ce poate pentru dezbinarea Europei și pentru blocarea cuplării României la lumea occidentală, Putin are în Austria un proxy important prin care poate să-și atingă multe interese, un fel de cui al lui Pepelea în spațiul european, însă nu putem lăsa lucrurile la această explicație. Să fie doar Austria și Rusia? Să nu mai funcționeze deloc Hinterlandul german în aceste timpuri? Oare relațiile noastre cu Germania sunt la fel de bune ca și cele ale Ungariei, copilul neascultător al Europei?

7️⃣ Să nu credem în păcăleala că Austria sau Olanda sunt țări care acționează ca niște rebeli europeni, chiar dacă au guverne aflate în dificultate. Am văzut în timpul desfășurării JAI o știre, pe surse, cum ne-au obișnuit în ultima vreme influencerii unei instituții importante, că Germania și Luxemburg condiționează Austria că nu vor vota Croația, dacă nu acceptă România și Bulgaria. Absolut jenantă această minciună, chiar dacă era semnată de un jurnalist viu, dar care nu era în sală. Pentru cei care am cunoscut vreodată relațiile Germaniei, pare ridicol să poți chiar minți că Germania alege România în detrimentul Croației.

Votul a arătat desigur ca informația a fost o minciună, gândită, probabil, de un mic manipulator care a vrut să arate că Președintele României își folosește influența personală puternică pe care o are în Germania și Luxemburg.

8️⃣ Este adevărat că îndeplinim condiții tehnice, că avem aparatura necesară în valoare de 1 miliard de euro, dar oamenii sunt cei care mânuiesc echipamentele. Iar în portul Constanța, în prezent, este funcțional un singur scanner pentru mărfuri, dar chiar și acela se oprește câteodată.

Țigările de contrabandă pentru pe piața neagră trec la noi, tiriștii noștri sunt condamnați pentru asfixierea unor emigranți ilegali. Poate sunt exemple, dar ele arată un anumit tip de atitudine și de civilizație pe care, în mod evident, politicienii europeni, demagogi, extremiști sau doar pragmatici, le vor specula.

9️⃣ Cred că trebuie să discutăm despre EȘECUL POLITIC al acestui moment fără să ne fie teamă că acest lucru va accentua scepticismul și antieuropenismul. Românii deja s-au obișnuit să fie tratați ca și cetățeni de mâna a doua în Europa, nu este ceva foarte nou. Este adevărat că a fost ridicată o miză politică în speranța deșartă a unui succes pe care să-l deconteze cineva, dar a ieșit pe dos. Și cel mai grav este că nu mai putem argumenta acest eșec cu obișnuitul: PSD este de vină!

🔟 Vorbim despre un EȘEC POLITIC chiar dacă toți politicienii noștri au făcut tot ce se putea în aceste două luni de heirup. Au trecut 11 ani de când știam că trebuie să ne pregătim, iar noi ne-am agitat doar în ultimele două luni. Acest efort trebuia pregătit din timp, în plus nu trebuia să îl lăsăm pe ministrul de interne singur (Lucian Bode și Internele și-au făcut foarte bine treaba), era necesar un efort colectiv la nivel instituțional – Guvern, Parlament, partide politice, Ministerul de Externe și corul diplomatic în ansamblul său. România are experiență cu Austria din anul 2003, atunci când a fost obținută eliminarea vizelor, într-o situație mai grea decât acum. A fost greu atunci, dar nimeni de acum nu a solicitat de la Adrian Năstase, de la ministrul Ioan Rus, de la ministrul Mircea Geoană sau de la ceilalți care am fost implicați în acel proces acerb de negociere un minim de informație. Este șocant cum memoria instituțională este nulă la noi, se resetează odată cu fiecare rundă de alegeri. Adrian Năstase a luat, la acel moment, fiecare posibilă piedică și a pus-o într-un plan de acțiune, apoi ne-a împrăștiat pe noi, miniștrii de atunci, timp de doi ani, prin țările europene să derulăm procesul de negociere pe fiecare componentă a planului de acțiune, să căutăm soluții, să îi invităm pe străini să cunoască realitatea de la noi. Am început acțiunea în 19 ianuarie 2001 şi am avut plan de acțiune săptămână de săptămână. Numai eu am adus, în acea perioadă, într-un singur an, vreo 250 de jurnaliști străini să viziteze România. Iar orice om și orice resursă posibilă au fost incluse în proiect și folosite. Dacă ar povesti Domnul Ion Țiriac cât a alergat, atunci, pentru România – și precizez foarte clar: a făcut asta pro bono – am înțelege mai bine cum trebuie să se desfășoare un proces de negociere cu astfel de mize.

Acum, se poate observa cu ochiul liber că sunt foarte puține persoane cu drept de inițiativă, iar negocierea și contactele externe sunt prerogative foarte limitat distribuite, deci capacitatea de influență a României scade. Lucrurile nu pot funcționa în felul acesta simplist. Capitalul fiecărui politician și competențele tuturor celor cu expertiză sau cu influență trebuie lăsate să se însumeze pentru a depăși marile bariere diplomatice. Diplomația poate fi concepută și într-o dimensiune mai formală, mai birocratizată, dar aici este vorba de influență. Ori România are respectul unor țări sau guverne, dar are slabă influență. Și aici influența umană este importantă, alături de relația personală ori de diplomația ne-publică, de cea din spatele ușilor închise. Și activismul unei țări este important!

1️⃣ 1️⃣ Am văzut tot felul de autoamăgiri și iluzii expuse de principalii actori politici, una hilară fiind cea conform căreia ar trebui să schimbăm regulile UE, cu referire la dreptul de veto. Este chiar de râs; adică noi nu reușim să obținem o decizie pe care o merităm din punct de vedere formal și poate și moral, dar credem că putem schimba regulile Uniunii și mai ales această regulă de aur, care a deranjat de multe ori, dar niciodată nu a fost modificată, fiind legat de un principiu fondator.

Pe de altă parte, nu vreau să fac pe nebunul și nici extremist nu sunt, dar a amenințat România de multe ori cu folosirea dreptului de veto? Nu prea știu cazuri. Nu suntem nici polonezi, nici unguri, cunoscuți ca zurbagii în unele situații; suntem însă perfect mioritici și stăm cu capul plecat, fără să avem curajul de a ne spune răspicat punctul de vedere.

Haideți să fim realiști, să nu îi mai amăgim pe oameni cu astfel de himere. Să ne schimbăm pe noi înșine, să câștigăm statutul de membru măcar egal cu ceilalți și apoi să facem reforma Europei.

1️⃣2️⃣ Am alimentat, până în ultima clipă, opinia publică cu speranța că mai este o șansă și continuăm să facem asta chiar și acum, cu trimitere la săptămâna ce vine. Înseamnă că noi nu înțelegem deloc logica instituțională. Noi credem că, în Europa, politica este ca la noi: vrea Liderul să se întâmple ceva, totul se rezolvă, indiferent de proceduri, de legi, cutume sau chiar de Constituție.

Degeaba căutam în biografia de extremist pro-putinist a Cancelarului austriac rădăcinile deciziei. El și ministrul de interne au venit cu o decizie formalizată instituțional (chiar dacă era șubred motivată), dar nu era părerea lor personală ori una pe care o puteam schimba în noaptea dinainte de JAI la un șpriț sau cu un telefon binevoitor. Logica instituțională trebuie atacată prin mecanisme instituționale, înainte de a se lua decizia instituțională; trebuie să ataci procesul în care se formează decizia, pentru că apoi este greu să o schimbi.

*** **

Să lăsăm să treacă două-trei zile și să curgă discursul de autovictimizare și doinele de jale, dar apoi ar trebui să ne uităm cu realism la acest eșec politic major și să facem o analiză, să evaluăm obiectiv și să vedem unde greșim, iar apoi să ne facem un plan serios pe care să îl începem chiar de a doua zi. Nu de luni, nu după vacanța de Crăciun.

Nu este necesar să cerem demisii ori să căutăm vinovați, nu este în obiceiul nostru să legăm acțiunile de responsabilitate decât atunci când este vorba de succes.

Nu cred că isteria de la noi va ajuta, dar nici batista pe țambal nu va avea efecte bune. Niciun război deschis cu Austria nu ştiu dacă va avea sorţi de izbândă.

Să nu credem în solidaritatea unor declarații, chiar sincere, nu afecțiunea europenilor va rezolva problema noastră și intrarea în Schengen. Problema cu Austria trebuie rezolvată bilateral și avem foarte multe mijloace. Nu trebuie să fim isterici, dar trebuie să fim pragmatici, inteligenți și să avem măcar un pic de curaj. Nu mult, dar măcar atât curaj și atâta determinare cât să putem justifica salariile de demnitari și să nu ne fie rușine să răspundem familiilor noastre ce am făcut pentru țară atunci când ajungem târziu acasă.

P.S. Cum am scris și mai sus, nu este cazul să dăm vina unii pe alții în coaliția de guvernare. Nu ar ajuta la nimic, deși nu sunt de acord că trebuie să ne abținem la a vorbi deschis despre unele lucruri. Dar, haideți să facem un mic experiment de ficțiune : încercați să vă închipuiți ce ar fi spus, în urma acestui eșec, partenerul de dreapta dacă Președintele, Premierul, ministrul de interne și cel de externe ar fi fost de la PSD? Ce concert ar fi fost, ce de ciuma rosie, ce plăcute suedeze … Acum PSD e blând și cuminte, acceptă plăcuțele austriece în solidar cu PNL și poate că este bine așa. Să iertăm cu nonșalanță, dar să nu uităm chiar de tot!”, a spus Dîncu.

articolul original.
✇Cronica Olteniei

AEP: Peste 24,7 milioane lei, subvenţii virate în contul partidelor politice în luna decembrie

By: redactia

Autoritatea Electorală Permanentă informează, vineri, că în luna decembrie au fost virate partidelor politice subvenţii în valoare totală de 24.787.794,60 lei.

Potrivit unui comunicat de presă al AEP transmis AGERPRES, PSD a primit 9.543.798,70 lei, PNL – 8.090.738,24 lei şi USR – 4.361.545,77 lei.

De asemenea, AUR a primit 1.931.589,81 lei, PMP – 499.339,48 lei şi Pro România – 360.782,60 lei.

articolul original.
✇Special Arad

Pod nou la Hălmagiu: „E important să creștem confortul localnicilor”

By: Special Arad
image

Comisia a adoptat principalul program de lucru Orizont Europa pentru perioada 2023 – 2024, prin intermediul căruia aproximativ 13,5 miliarde EUR vor fi dedicate sprijinirii cercetătorilor și inovatorilor din Europa în vederea găsirii unor soluții revoluționare la provocările de mediu, energetice, digitale și geopolitice.

Finanțarea va contribui la atingerea de către UE a obiectivelor sale climatice, la creșterea rezilienței energetice și la dezvoltarea tehnologiilor digitale esențiale. Ea va viza și acțiuni specifice menite să sprijine Ucraina, să stimuleze reziliența economică și să contribuie la o redresare sustenabilă de pe urma pandemiei de COVID-19. Finanțarea va contribui, de asemenea, la consolidarea ecosistemului european de cercetare și inovare, inclusiv printr-o participare mai largă a cercetătorilor și inovatorilor din întreaga Europă, printr-o mai mare mobilitate și finanțare pentru infrastructuri de cercetare de nivel mondial.

5,67 miliarde EUR (peste 42 % din bugetul programului de lucru) sunt dedicate îndeplinirii obiectivelor esențiale ale politicilor climatice, găsirii unor soluții inovatoare pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și adaptării la schimbările climatice. 1,67 miliarde EUR vor contribui la sprijinirea biodiversității.

Peste 4,5 miliarde EUR vor sprijini tranziția digitală a UE, inclusiv dezvoltarea tehnologiilor digitale esențiale și încurajarea integrării acestora în viețile noastre. De asemenea, se va acorda un sprijin amplu noului Bauhaus european care urmărește să demonstreze beneficiile tranziției verzi în viața de zi cu zi și în spațiile de locuit ale oamenilor.

Sprijinul specific pentru Ucraina este pus la dispoziție în plus față de măsurile dedicate în valoare de 70 milioane EUR deja lansate în 2022. Printre acțiunile noi se numără consolidarea accesului cercetătorilor din Ucraina la infrastructurile de cercetare europene, sprijinirea în continuare a oamenilor de știință din domeniul sănătății din Ucraina și sprijinirea reconstrucției neutre din punct de vedere climatic a mai multor orașe ucrainene.

articolul original.
✇Monitorul Expres

Brașoveanul Ion Țiriac, veste devastatoare pentru sportul românesc : „Am fost la masa lumii, dar am dispărut complet!”

By: M.Ex.

Brașoveanul Ion Țiriac (83 de ani), consideră că sportul românesc nu mai contează la nivel de performanță. „Unde mă doare foarte mult e sportul. Am fost undeva la masa lumii. Dacă voiai șase continente, noi eram în continentul ala reprezentând Europa, dar am dispărut complet! Avem excepții, ca întotdeauna. Adică gena românescă există de la Năstase până la Hagi, până la Nadia și mai devreme, acum uite și Halep și Popovici, care este unic în România. Dar nu avem cum să cernem, adică nu avem masa suficientă pentru treaba asta!”, a spus Țiriac în cadrul emisiunii „La Măruță”.

articolul original.
✇Bugetul

Europarlamentar român: Nu cedăm! Rămâne de văzut dacă dreapta europeană, din care face parte cancelarul austriac, ne urmează exemplul

By: Ion Gheorghe
image

Europarlamentarul și liderul PES Activists România, Victor Negrescu, a transmis vineri că săptămâna viitoare Consiliul şi Comisia Europeană au fost chemate în Parlamentul European, la inițiativa Grupului social-democrat, pentru a discuta despre aderarea României la spațiul Schengen şi pentru a prezenta care sunt următorii paşi de urmat pentru realizarea acestui obiectiv.

„Să sperăm că celelalte grupuri politice vor susține demersul.

Tot săptămâna viitoare, Partidul Social Democrat va pune subiectul pe agenda şedinței de pregătire a Consiliului European organizată de stânga europeană cu şefii de stat şi de guvern. De altfel, guvernele social-democrate din Germania şi Spania şi ministrul de interne social-democrat din Luxemburg au fost ieri printre cei mai puternici susținători ai României prin intervențiile lor din Consiliul de Justiție şi Afaceri Interne.

Nu cedăm! Rămâne de văzut dacă dreapta europeană, din care face parte cancelarul austriac, ne urmează exemplul”, a transmis Victor Negrescu

articolul original.
✇Special Arad

„Istoria muzicii pentru copii (și părinții lor)” – spectacol în premieră pe scena Trupei Marionete

By: Special Arad
image

Comisia a adoptat principalul program de lucru Orizont Europa pentru perioada 2023 – 2024, prin intermediul căruia aproximativ 13,5 miliarde EUR vor fi dedicate sprijinirii cercetătorilor și inovatorilor din Europa în vederea găsirii unor soluții revoluționare la provocările de mediu, energetice, digitale și geopolitice.

Finanțarea va contribui la atingerea de către UE a obiectivelor sale climatice, la creșterea rezilienței energetice și la dezvoltarea tehnologiilor digitale esențiale. Ea va viza și acțiuni specifice menite să sprijine Ucraina, să stimuleze reziliența economică și să contribuie la o redresare sustenabilă de pe urma pandemiei de COVID-19. Finanțarea va contribui, de asemenea, la consolidarea ecosistemului european de cercetare și inovare, inclusiv printr-o participare mai largă a cercetătorilor și inovatorilor din întreaga Europă, printr-o mai mare mobilitate și finanțare pentru infrastructuri de cercetare de nivel mondial.

5,67 miliarde EUR (peste 42 % din bugetul programului de lucru) sunt dedicate îndeplinirii obiectivelor esențiale ale politicilor climatice, găsirii unor soluții inovatoare pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și adaptării la schimbările climatice. 1,67 miliarde EUR vor contribui la sprijinirea biodiversității.

Peste 4,5 miliarde EUR vor sprijini tranziția digitală a UE, inclusiv dezvoltarea tehnologiilor digitale esențiale și încurajarea integrării acestora în viețile noastre. De asemenea, se va acorda un sprijin amplu noului Bauhaus european care urmărește să demonstreze beneficiile tranziției verzi în viața de zi cu zi și în spațiile de locuit ale oamenilor.

Sprijinul specific pentru Ucraina este pus la dispoziție în plus față de măsurile dedicate în valoare de 70 milioane EUR deja lansate în 2022. Printre acțiunile noi se numără consolidarea accesului cercetătorilor din Ucraina la infrastructurile de cercetare europene, sprijinirea în continuare a oamenilor de știință din domeniul sănătății din Ucraina și sprijinirea reconstrucției neutre din punct de vedere climatic a mai multor orașe ucrainene.

articolul original.
✇Cronica Olteniei

CJ Dolj: Sportivii doljeni care au obținut rezultate remarcabile la competițiile naționale și internaționale pe parcursul anului 2022 și antrenorii acestora au fost premiați

By: redactia

Sportivii doljeni care au obținut rezultate remarcabile la competițiile naționale și internaționale pe parcursul anului 2022 și antrenorii acestora au fost premiați vineri, în cadrul unei gale organizate de Direcția Județeană de Sport, în parteneriat cu Consiliul Județean (CJ) Dolj și cu Primăria Municipiului Craiova.

În acest context, președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, a reiterat angajamentul instituției de a sprijini financiar și investițional domeniul sportului, cu accent în mod deosebit asupra segmentului reprezentat de activitățile sportive de masă.

„Suntem susținători de tradiție ai acestui eveniment destinat premierii celor mai buni sportivi și celor mai buni antrenori, oameni care fac performanță, oamenii care ne fac mândri că suntem doljeni, că suntem craioveni, că suntem români. Echipele noastre, structurile sportive din Dolj ne-au obișnuit, an de an, cu medalii, ne-au obișnuit să pregătească mereu noi juniori pentru a obține, mai târziu, performanțe și la categoriile de seniori.

Noi, Consiliul Județean, ne considerăm un facilitator, o instituție care trebuie să investească în infrastructura sportivă și, astfel, să asigure accesul la sportul de masă, în primul rând. Un județ în care activitățile sportive fac parte din viața tuturor, de la vârsta grădiniței și până la cea a pensiei, este un județ cu oameni sănătoși, care au și o atitudine pozitivă.
Din acest punct de vedere, cei pe care îi premiem astăzi sunt un exemplu. Cred, totodată, că provocarea cea mai mare pentru părinți și dascăli este să se preocupe ca orele pe care un copil sau un tânăr le petrece făcând sport să fie mai numeroase decât cele petrecute în fața tabletei sau a calculatorului. Aceasta este provocarea deceniului nostru“, a declarat președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.

Investițiilor pe care Consiliul Județean Dolj le are deja în implementare, în domeniul sportului, li se adaugă proiecte recent lansate, dar și inițiative proaspete, concepute să încurajeze la o scară cât mai largă practicarea activităților sportive, a mai subliniat președintele instituției, Cosmin Vasile.

„Reabilităm clădirea Ambulatoriului pentru sportivi, cu fonduri europene, contractul de lucrări fiind în curs de derulare. Sperăm să găsim și o linie de finanțare prin care să procurăm echipamente moderne, necesare medicilor de la această structură, ale cărei servicii acoperă 7 județe.

Am aprobat chiar ieri depunerea unui proiect prin intermediul căruia se urmărește amenajarea, în județul nostru, a 175 de kilometri de traseu cicloturistic, de la intrarea dinspre Mehedinți și până la ieșirea către Olt, pe Valea Dunării, de-a lungul rutei EuroVelo 6 – un itinerar care cuprinde diguri, care traversează zone frumoase și care trece prin preajma unor importante arii protejate și rezervații naturale.

La începutul anului viitor, dorim să ne revedem pentru a vă putea prezenta proiectul complexului sportiv care va fi construit pe amplasamentul fostului Stadion «Tineretului», proiect aflat în curs de elaborare, pentru care am semnat contractul în vară. Acest concept ne aduce acreditarea pentru competiții internaționale, dar și singurul velodrom indoor din țară, la care se adaugă o pistă de atletism de nivel mondial și, desigur, o sală multifuncțională pentru mai tot ceea ce înseamnă sporturi de echipă sau individuale, cu o capacitate de 6.000 – 7.000 de spectatori.

Anul acesta ne-am orientat mai mult către sportul de masă și am început cu cel mai iubit dintre ele, fotbalul. Am organizat o competiție, o olimpiadă deschisă tuturor școlilor din Dolj și sunt 108 unități de învățământ care și-au format echipe, iar noi le-am oferit echipamente și mingi. Mâine, de la ora 11.00, cele mai bune 6 formații vor disputa faza finală, în Sala Sporturilor «Ion Constantinescu».

De asemenea, în parteneriat cu Asociația Județeană de Fotbal, am acordat în 2022 seturi de joc și mingi pentru toate echipele din Ligile a IV-a și a V-a. De altfel, în fiecare an vom încerca să aducem ceva în acest domeniu, de la echipamente la alte facilități. Sunt măsurile pe care ni le-am propus pentru a încuraja sportul în județul nostru și a ne asigura că el rămâne pe poziția fruntașă pe care s-a aflat tot timpul“, a precizat președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile.

Consiliul Județean Dolj a aprobat, în ședința din noiembrie 2022, o hotărâre prin care a fost alocată suma de 50.000 de lei în vederea premierii sportivilor și antrenorilor care au obținut performanțe deosebite în acest an.

Cu ocazia Galei Sportului Doljean, care s-a desfășurat în Sala de conferințe „Sebastian Domozină“ din cadrul Complexului Sportiv Stadion „Ion Oblemenco“, au fost acordate 27 de premii pentru cele mai bune performanțe sportive la categoriile de juniori și seniori, atât în sporturi olimpice, cât și neolimpice, pentru cele mai bune performanțe ale antrenorilor și pentru veterani, cărora li se adaugă distincțiile speciale pentru sportivul anului 2022 și antrenorul anului 2022.

articolul original.
✇Monitorul de Neamț și Roman

Elev de la un seminar teologic, dat dispărut de familie

By: Flora Ordean
image

De obicei nu critic iniţiativele nimănui, chiar dacă mi se par, unele dintre ele, de-a dreptul penibile. Vorba domnului profesor Nae Ionescu, “omul e singurul animal care se poate rata”, inclusiv, zic eu, prin iniţiative idioate, deci să-i respectăm omului, fie el şi animal politic, această “calitate”.

Dar de această dată am să-mi permit să comentez, evident răutăcios, că nu văd altfel cum, iniţiativa unui om (aşa simte nevoia să se prezinte în primul rând), dar în paralel şi politician, care a reuşit să mă înfurie maxim.

Omul e mai puţin important cum se numeşte sau ce funcţie politică are, iniţiativa e “Nimeni singur de Crăciun”. Şi, în rezumat, la finalul postării puteţi vedea în integralitate mesajul omului cu pricina, spune că ar fi “cel mai frumos cadou” ca de Crăciun să mai facem loc la masa noastră pentru un om singur, citez, “un vecin, un prieten, o rudă”.

Asta-i marea iniţiativă şi chiar nu ştiu cum să o cataloghez: puerilă spre cumplit de idioată sau chiar… o înjurătură pe care omul, în plan secund şi politician, ne-o trânteşte de la obraz.

Adică, mă iertaţi, ce să înţelegem: că noi, românii, suntem, de obicei, nişte nemernici care mâncăm pe “întuneric”, “ascunşi” în casele noastre de Crăciun, Paşte şi… în fiecare zi, şi era nevoie de (i)luminatul om, în plan secund şi politician, ca să ne “gândim” să chemăm pe cineva la masa noastră?!

Nu domnule om, în secundar şi politician, românii nu au nevoie de politicieni, în plan secundar şi oameni, să vină cu astfel de iniţiative. Românii, mereu, au pus un scaun în plus la masă, mereu au pus în plus un blid de mâncare pentru oricine le-a trecut pragul. Şi de Crăciun, şi de Paşte, şi… în fiecare zi.

Aşa-zisa dumneavoastră iniţiativă e de fapt, cel puţin pentru mine, o insultă. Pentru că dumneavoastră se pare că nu ştiţi că românul e omenos de felul lui, nu trebuie să-i ceară nimeni, mai ales un politician, să fie aşa.

Şi vă mai spun ceva: românul pentru care aveţi dumneavoastră această “iniţiativă” face în mod firesc şi repetat ceea ce dumneavoastră “cereţi” acum, fără să se fudulească, fără să ceară ajutor de la presă să-l popularizeze cum a descoperit el “gaura de la covrig”, fără… să mizeze că măreaţa “iniţiativă” îi va mai aduce nişte voturi.

Românul, vă repet că poate înţelegeţi de ce m-aţi necăjit aşa de tare cu “iniţiativa”, a avut mereu o strachină de borş şi o bucată de mămăligă pentru românul de lângă el. Chiar dacă borşul era de lobodă şi.. atât, în vremuri de restrişte.

Asta în vreme ce politicienii, ca dumneavoastră, n-au avut de dat nicio firmitură din cozonacul pe care întingeau ca nişte hapsâni caviarul cumpărat din dările plătite de mâncătorii de mămăligă şi borş de lobodă.

Aşa că domnule politician, iniţiativa dumneavoastră de a ne împărţi noi borşul de lobodă în speranţa că veţi mai primi dumneavoastră nişte voturi ca să aveţi în continuare acces la caviar e chiar insultă. Vă rugăm să vă vedeţi de caviarul dumneavoastră şi să nu îndrăzniţi să ne suflaţi în borşul nostru. Măcar atât.

În rest, puteţi, pentru dumneavoastră, să aveţi iniţiativa de a chema vreun sărac singur la masa dumneavoastră. Şi dacă vreţi măcar să mimaţi că sunteţi sincer şi mai ale demn, nu vă mai fuduliţi prin presă cu “iniţiativa” dumneavoastră.

Că noi, aştia fără iniţiative, rămânem la fel de oameni cum am fost dintotdeauna. Şi la masa noastră are loc mereu oricine. Că, vorba românului, de dinainte de “iniţiativa” dumneavoastră, “unde mănâncă doi, mai poate mânca şi al treilea”.

Chiar, ştiaţi că românii au avut “iniţiativa” asta chiar de dinainte de vă naşte dumneavoastră? Nu v-au aşteptat pe dumneavoastră să-i şcoliţi într-ale omeniei.

N.R.: “INIŢIATIVA” în integralitatea ei

„NIMENI SINGUR DE CRĂCIUN -o inițiativă a omului Daniel Vasilică Harpa De sărbători, darurile pentru cei dragi sau donațiile pentru cei necăjiți vin în mod natural. Anul acesta, vă propun ă â ț ș îș ă . Fiecare dintre noi are un vecin, un prieten, o rudă pe care o știe singură. Vă rog… să lăsăm de o parte ambițiile, adversitățile sau micile conflicte, și să încercăm, si să reusim, noi, nemțenii, să fim o familie. Ă Ș Ă și să aducem alături de noi un om singur, care i-a pierdut pe cei dragi, care-i are la depărtare sau care poate că nu a știut niciodată ce înseamnă să ai o familie sau prieteni alături. Vă asigur că ar fi – . Haideți să facem fiecare în dreptul nostru ce putem ca nimeni să nu stea singur de Crăciun în acest an. Și să mulțumim lui Dumnezeu că noi… nu suntem singuri pe lume”.

articolul original.
✇Q Magazine

Ce riscă furnizorii de energie?

By: Sandra Frâncu

Stilul de viață și bugetul personal, tot mai puternic influențate de energie- relevă un raport EY care a intervievat 70.000 de consumatori de energie rezidențială, de pe 18 piețe, timp de doi ani.

 Cercetarea arată că 71% dintre consumatori sunt mai interesați în prezent de reducerea costurilor și a consumului de energie decât în urmă cu un an, iar 65% dintre aceștia au declarat că interesul lor pentru monitorizarea consumului de energie, reducerea impactului asupra mediului (61%) și achiziționarea de noi produse și servicii energetice (50%) a crescut în ultimul an.

Încrederea în furnizorii de energie este zdruncinată

Doar 40% din consumatori cred că furnizorul lor de energie va crea valoare pentru ei și pentru comunitatea lor în viitor. Aproape jumătate dintre consumatori (42%) declară că ar prefera mai mulți furnizori de soluții energetice în locul unuia singur și peste 25% dintre ei s-ar adresa unei companii precum un retailer online, un furnizor de energie solară sau un retailer care oferă îmbunătățiri pentru locuinţă în locul furnizorului lor de energie.

Majoritatea consumatorilor au investit deja sau intenționează să investească în produse care să le schimbe stilul de viață din punct de vedere energetic, ca de exemplu: 82% în electrocasnice, 67% în ferestre, uși și izolații, 60% într-un termostat inteligent și 59% într-un vehicul electric.

„Amploarea și ritmul tranziției energetice se accelerează. EY a demarat un proiect global de cercetare multianual și a identificat apariția „omnisumatorului” de energie, care participă la un ecosistem energetic dinamic într-o multitudine de locuri, soluții și furnizori.” – declară Mihai Drăghici, Director, Consultanţă, EY România:

Încrederea este zdruncinată, dar angajamentul pentru sustenabilitate rezistă

Scăderea încrederii consumatorilor în furnizorii de energie a creat reale bariere în calea tranziției. Doar 40% dintre ei cred că furnizorul lor de energie va oferi valoare pentru ei și pentru comunitatea lor în viitor și puțin peste o treime (35%) sunt încrezători că vor avea acces la  energia furnizată în următorii trei ani.

În schimb, angajamentul consumatorilor față de sustenabilitate este solid, mai mult de o treime (39%) fiind dispuși să plătească în plus pentru produse și servicii sustenabile – în creștere de la 36% anul trecut.

Cu toate acestea, doar jumătate (51%) dintre consumatori sunt conștienți de acțiunile și investițiile pe care le pot face pentru a fi mai sustenabili și mai puțin de o treime dintre ei înțeleg bine termeni precum „energie regenerabilă”, „sustenabilitate”, „neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon” și „net zero” – fapt rămas neschimbat față de sondajul de anul trecut, în ciuda puternicei mediatizări a crizei energetice și a schimbărilor climatice.

Experiența în domeniul energiei nu este în pas cu transformarea nevoilor şi așteptărilor consumatorilor

Aproape toți consumatorii fac modificări în stilul lor de viață pentru a reduce consumul de energie, a economisi bani, timp și a proteja mediul. Cu toate acestea, experiența energetică de astăzi nu este în pas cu viteza și amploarea transformării nevoilor şi așteptărilor consumatorilor. Aproape trei sferturi (72%) dintre consumatori nu sunt mulțumiți sau sunt doar parțial mulțumiți de performanța furnizorului lor de energie, atunci când vine vorba de noile experiențe în materie de produse și servicii energetice.

Există, însă, oportunități pentru acei furnizori de energie care găsesc modalități de a se implica și de a inspira schimbarea. 81% dintre consumatori au spus că doresc ca furnizorii lor de energie să le ofere sprijin și consiliere cu privire la noile produse și servicii energetice și că încă se adresează în primul rând furnizorilor, atunci când achiziționează noi soluții energetice.

În mod similar, aproape trei sferturi (73%) sunt interesați să experimenteze o formulă în care produsele și serviciile din energie să le fie accesibile într-un fel de metavers.

articolul original.
✇Special Arad

Politica agricolă comună 2023-2027: s-au aprobat planurile strategice ale Bulgariei și României

By: Special Arad
image

Comisia a adoptat principalul program de lucru Orizont Europa pentru perioada 2023 – 2024, prin intermediul căruia aproximativ 13,5 miliarde EUR vor fi dedicate sprijinirii cercetătorilor și inovatorilor din Europa în vederea găsirii unor soluții revoluționare la provocările de mediu, energetice, digitale și geopolitice.

Finanțarea va contribui la atingerea de către UE a obiectivelor sale climatice, la creșterea rezilienței energetice și la dezvoltarea tehnologiilor digitale esențiale. Ea va viza și acțiuni specifice menite să sprijine Ucraina, să stimuleze reziliența economică și să contribuie la o redresare sustenabilă de pe urma pandemiei de COVID-19. Finanțarea va contribui, de asemenea, la consolidarea ecosistemului european de cercetare și inovare, inclusiv printr-o participare mai largă a cercetătorilor și inovatorilor din întreaga Europă, printr-o mai mare mobilitate și finanțare pentru infrastructuri de cercetare de nivel mondial.

5,67 miliarde EUR (peste 42 % din bugetul programului de lucru) sunt dedicate îndeplinirii obiectivelor esențiale ale politicilor climatice, găsirii unor soluții inovatoare pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și adaptării la schimbările climatice. 1,67 miliarde EUR vor contribui la sprijinirea biodiversității.

Peste 4,5 miliarde EUR vor sprijini tranziția digitală a UE, inclusiv dezvoltarea tehnologiilor digitale esențiale și încurajarea integrării acestora în viețile noastre. De asemenea, se va acorda un sprijin amplu noului Bauhaus european care urmărește să demonstreze beneficiile tranziției verzi în viața de zi cu zi și în spațiile de locuit ale oamenilor.

Sprijinul specific pentru Ucraina este pus la dispoziție în plus față de măsurile dedicate în valoare de 70 milioane EUR deja lansate în 2022. Printre acțiunile noi se numără consolidarea accesului cercetătorilor din Ucraina la infrastructurile de cercetare europene, sprijinirea în continuare a oamenilor de știință din domeniul sănătății din Ucraina și sprijinirea reconstrucției neutre din punct de vedere climatic a mai multor orașe ucrainene.

articolul original.
✇Special Arad

UE va investi 13,5 miliarde EUR în cercetare și inovare în perioada 2023 – 2024

By: Special Arad
image

Comisia a adoptat principalul program de lucru Orizont Europa pentru perioada 2023 – 2024, prin intermediul căruia aproximativ 13,5 miliarde EUR vor fi dedicate sprijinirii cercetătorilor și inovatorilor din Europa în vederea găsirii unor soluții revoluționare la provocările de mediu, energetice, digitale și geopolitice.

Finanțarea va contribui la atingerea de către UE a obiectivelor sale climatice, la creșterea rezilienței energetice și la dezvoltarea tehnologiilor digitale esențiale. Ea va viza și acțiuni specifice menite să sprijine Ucraina, să stimuleze reziliența economică și să contribuie la o redresare sustenabilă de pe urma pandemiei de COVID-19. Finanțarea va contribui, de asemenea, la consolidarea ecosistemului european de cercetare și inovare, inclusiv printr-o participare mai largă a cercetătorilor și inovatorilor din întreaga Europă, printr-o mai mare mobilitate și finanțare pentru infrastructuri de cercetare de nivel mondial.

5,67 miliarde EUR (peste 42 % din bugetul programului de lucru) sunt dedicate îndeplinirii obiectivelor esențiale ale politicilor climatice, găsirii unor soluții inovatoare pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și adaptării la schimbările climatice. 1,67 miliarde EUR vor contribui la sprijinirea biodiversității.

Peste 4,5 miliarde EUR vor sprijini tranziția digitală a UE, inclusiv dezvoltarea tehnologiilor digitale esențiale și încurajarea integrării acestora în viețile noastre. De asemenea, se va acorda un sprijin amplu noului Bauhaus european care urmărește să demonstreze beneficiile tranziției verzi în viața de zi cu zi și în spațiile de locuit ale oamenilor.

Sprijinul specific pentru Ucraina este pus la dispoziție în plus față de măsurile dedicate în valoare de 70 milioane EUR deja lansate în 2022. Printre acțiunile noi se numără consolidarea accesului cercetătorilor din Ucraina la infrastructurile de cercetare europene, sprijinirea în continuare a oamenilor de știință din domeniul sănătății din Ucraina și sprijinirea reconstrucției neutre din punct de vedere climatic a mai multor orașe ucrainene.

articolul original.
✇Cronica Olteniei

Nicolae Ciucă: Vom continua toate demersurile pentru aderarea la spaţiul Schengen pentru a ne îndeplini obiectivul naţional

By: redactia

Premierul Nicolae Ciucă a spus că România va continua demersurile pentru aderarea la spațiul Schengen și că va fi analizată și posibilitatea decuplării de Bulgaria.

”Am discutat cu preşedintele României si cu presedintele PSD, vom continua toate demersurile pentru aderarea la spaţiul Schengen pentru a ne îndeplini obiectivul naţional. Avem această decizie politică unitară. Este nevoie să continuăm acest demers din respect pentru români, din respect pentru partenerii noştri europeni”,În acest moment, se discută cu instituțiile europene și cu președinția cehă pentru a putea să identificăm care sunt soluțiile imediate care pot fi luate, și de asemenea discutăm cu partea suedeză pentru că urmează să preia președinția de la Cehia și să analizăm oportunitatea repunerii pe agenda Consiliuluia decizie de aderare. ”, a declarat Nicolae Ciucă.

articolul original.
✇Suceava News

Echipamentul de campion al lui David Popovici mută Acasă la Suceava un fost campion. Este gata casa fostei vicecampioane mondiale la canotaj juniori, Florentina Filipovici, din Demăcușa-Moldovița (FOTO)

By: Suceava News Online

Astăzi a avut loc inaugurarea casei Florentinei Filipovici, construită de Fundația Hope and Homes for Children în satul natal al acesteia, Demăcușa, comuna Moldovița din județul Suceava. La doar câteva luni după ce David Popovici a spus SuntAici pentru Florentina și și-a donat casca și ochelarii de campion în cadrul campaniei de strângere de fonduri desfășurare de Fundație în luna august a acestui an, fosta vicecampioană s-a mutat astăzi Acasă, împreună cu cei trei copii ai săi.

Echipamentul lui David Popovici a adunat în mai puțin de o lună, pe platforma Galantom, donații în valoare de peste 40.000 de euro. La rândul său, compania Genpact a răspuns apelului Hope and Homes for Children și a dublat suma strânsă din donații, iar JYSK România a mobilat și accesorizat întreaga casă. Astfel, într-un timp-record, cel mai mare vis al Florentinei a fost îndeplinit: acela de a le oferi copiilor ei siguranța unui Acasă. În plus, luptându-se cu o boală grea, noua casă îi va oferi liniștea și confortul de care are atât de mare nevoie.

David Popovici a fost alături de Florentina și cu un mesaj, pe care i l-a transmis chiar astăzi: „Știu că a fost terminată cu succes casa, că arată bine. Mă bucur că am putut să fiu un mic ajutor în călătoria ta și a copiilor tăi și aș vrea să vă urez Sărbători Fericite, să vă bucurați de ea, să o stăpâniți sănătoși!”

Foștii colegi ai Florentinei sunt cei care au strâns banii necesari achiziționării terenului

Terenul pe care este construită casa a fost achiziționat ca urmare a campaniei umanitare derulate de foștii colegi ai Florentinei, prin intermediul Federației Române de Canotaj. Gestul umanitar a venit la inițiativa campionilor mondiali la canotaj, Ionela și Marius Cozmiuc, care, alături de alți membri ai lotului național de canotaj, au strâns în total 100.000 de lei.

„M-am bucurat enorm să fiu astăzi lângă Florentina și să deschidem împreună ușa casei sale. I-am fost aproape încă de la început, îi știam povestea, temerile, îngrijorările și durerea.

Și mi-am dorit din tot sufletul ca acest om bun să fie răsplătit de Dumnezeu. Și a fost: cu alți oameni buni care, împreună, i-au oferit cele mai de preț daruri: siguranța unui cămin, încrederea în ziua de mâine și dorința de a merge mai departe”, spune Marius Cozmiuc.

Cea mai mare dorință a Florentinei s-a îndeplinit datorită oamenilor cu inima mare

„Familia Florentinei se mută azi într-un cămin primitor, călduros. Prima casă doar a lor. Primul lor Acasă sigur. Mulțumim tuturor celor care au contribuit pentru ca acest drum să fie posibil. E nevoie de mulți oameni pentru ca binele să se întâmple. Mulțumim campionilor canotori, celor peste 2.650 de donatori individuali care au pus fiecare o cărămidă la temelia acestui nou început. Mulțumim Amaliei Enache, ambasadorul nostru, prin intermediul căreia am aflat de povestea Florentinei, lui David Popovici și tuturor celor care au ales să spună #SuntAici”, afirmă Robert Ion, Director General Hope and Homes for Children România.

Echipamentul de campion al lui David Popovici mută Acasă la Suceava un fost campion. Este gata casa fostei vicecampioane mondiale la canotaj juniori, Florentina Filipovici, din Demăcușa-Moldovița (FOTO), 6.0 out of 10 based on 2 ratings
articolul original.
❌