ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
✇B1TV

Preşedinţia cehă a UE: Nu ştim dacă statele membre vor dori să aibă un Consiliu extraordinar până la sfârşitul anului pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen

By: Forcos George
image

Cehia va continua să lupte pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen până în ultima zi a mandatului său, a declarat ministrul ceh de interne, Vik Rakusan.

Noi vești de la președinția cehă

Oficialul a ținut să precizeze însă că nu e sigur că statele membre vor dori să aibă un consiliu extraordinar pe această temă până la sfârşitul anului.

„Vom continua până la sfârşitul preşedinţiei noastre, vom fi în legătură cu Olanda şi Austria, vom încerca să deschidem un dialog cu ei şi vom păstra de asemenea contactul cu Bulgaria şi România. Încă este prioritatea noastră, dar nu ştiu dacă statele membre vor dori să aibă un consiliu extraordinar până la sfârşitul preşedinţiei noastre. Vom face însă tot ce putem până la sfârşitul preşedinţiei noastre”, a spus Vit Rakusan răspunzând întrebării unui jurnalist din Bulgaria.

Oficialul ceh a spus că rezultatul din consiliul JAI este nedrept pentru România și Bulgaria:

„Regret rezultatul în cazul României şi Bulgariei. Ce s-a întâmplat în şedinţa JAI de azi a fost un rezultat nefericit şi salut toate eforturile făcute de Bulgaria şi România, ţări care au fost suspuse unor verificări şi monitorizări suplimentare. Cooperarea noastră cu ei de asemenea a fost excelentă. Ne pare rău pentru rezultate, sunt parteneri apropiaţi”, a spus ministrul ceh de interne.

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a arătat joi surprinsă și “extrem de dezamăgită” de decizia din Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne al UE în cadrul căreia România şi Bulgaria au fost menținute nejustificat în afara Spaţiul Schengen.

“Sunt extrem de dezamăgită de amânarea aderării Bulgariei şi României la Schengen.

Ambele ţări sunt pregătite şi meritau să intre.

Din partea Parlamentului European, cer Consiliului UE să acţioneze şi să se asigure că este găsit un compromis. Numai atunci suntem uniţi cu ade

articolul original.
✇Monitorul de Vrancea

Președintele Cătălin Toma: Votul este unul profund nedrept, România îndeplinea toate criteriile de aderare!

By: NOAPTEŞ George

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a postat pe pagina sa de facebook, la puțin timp după ce s-a anunțat că Austria și Olanda au votat împotriva aderării României la spațiul Schengen, că este un vot nedrept iar România merita în Schengen. 

„În urmă cu puțin timp, Austria și Olanda au votat împotriva aderării României la spațiul Schengen, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI). Votul este unul profund nedrept, România îndeplinind toate criteriile de aderare. A te opune unei țări care a avut și are un rol extrem de important în zona de sud-est a Europei, lucru demonstrat de-a lungul istoriei, reprezintă o chestiune care nu ține de diplomație și nici de realism, ci de rea voință. Votul negativ primit astăzi nu va opri diplomația românească să intensifice pe toate căile demersurile privind primirea țării noastre în Schengen. România trebuie să fie nu doar membru UE și NATO, ci și parte a ”zonei libere”, astfel încât cetățenii săi să se bucure de toate privilegiile ce decurg din acest lucru!“, a scris președintele Cătălin Toma pe pagina sa de facebook.

articolul original.
✇B1TV

Reacție dură a Germaniei după votul Austriei în Consiliul JAI: „În loc de o zi bună şi puternică pentru Europa, astăzi avem o zi proastă pentru Europa”

By: Forcos George
image

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a criticat dur Austria pentru votul negativ dat României la Consiliul JAI. „Nu numai că mi-aş fi dorit o decizie diferită astăzi, în care Bulgaria şi mai ales România să fie incluse şi ele în spaţiul Schengen, dar este o mare dezamăgire”, a declarat joi Annalena Baerbock, potrivit cotidianului austriac „Kurier”.

Annalena Baerbock a criticat dur Austria pentru votul negativ dat României la Consiliul JAI

„Faptul că s-a ajuns la această situaţie din cauza veto-ului austriac şi a acestei decizii forţate, cred că este mai mult decât greşit din punct de vedere al politicii europene şi al geopoliticii”, a punctat Annalena Baerbock.

„În loc de o zi bună şi puternică pentru Europa, astăzi avem o zi proastă pentru Europa”, a mai spus Baerbock. „Şi cred că toată lumea ar trebui să se gândească singură dacă aceasta a fost într-adevăr decizia corectă”, a adăugat ea.

Şefa diplomaţiei germane a precizat că guvernul german şi ea însăşi, la telefon, au luptat până în ultimul moment pentru ca Bulgaria şi mai ales România să fie incluse în spaţiul Schengen. „Am fi putut face un pas în plus spre consolidarea Europei la sfârşitul acestui an european atât de greu, ca să nu spun crud. S-a întâmplat exact invers”, a spus Baerbock.

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Peer Gebauer spune că Berlinul a susţinut cu tărie ca şi România să fie acceptată ca membru Schengen.

Germania a susţinut cu tărie ca şi România să fie acceptată ca membru Schengen

Acesta spune că România îndeplineşte toate cerinţele şi este regretabil că, la Bruxelles, Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne nu a luat o decizie pozitivă,

„Este regretabil că astăzi, la Bruxelles, Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne nu a luat o decizie pozitivă cu privire la aderarea României la Schengen. România îndeplineşte în mod evident toate cerinţele şi merită să facă parte în sfârşit din spaţiul Schengen”, a scris Gebauer într-o postare pe pagina de Facebook a Ambasadei.

articolul original.
✇Monitorul de Vrancea

VIDEO: Consiliul Județean vă invită să pășiți în lumea magică ”La Crâng, de Crăciun!”, sâmbătă, 10 decembrie!

By: NOAPTEŞ George

Consiliul Județean Vrancea va deschide sâmbătă, 10 decembrie, la ora 17.30, prima ediție a evenimentului „La Crâng, de Crăciun!”. Manifestarea se va desfășura în perioada 10 decembrie 2022 – 8 ianuarie 2023 în aria naturală Crâng Petrești. Practic, în perioada sărbătorilor de iarnă, Crângul Petrești va deveni un tărâm de poveste, în care copiii, alături de părinți și bunici, se pot bucura de o atmosferă ca în basme și vor avea parte de multe surprize. „În acest an vă invităm la prima ediție a unui eveniment dedicat în special copiilor și atmosferei magice de Crăciun, în care să redescoperim bucuriile copilăriei, după o perioadă de pandemie, în care nu ne-am putut bucura așa cum se cuvine de sărbători”, este mesajul lui Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea.

Pentru a oferi această atmosferă magică de Crăciun, într-un spațiu de poveste, așa cum este Zona de Agrement ”Crâng Petrești”, Consiliul Județean va organiza activități de divertisment pentru cei mici, cu Moș Crăciun, spiriduși și alte personaje de poveste, precum și spectacole cu artiști de renume, ce au în repertoriul lor cântece dedicate Crăciunului.

În Crâng va funcționa și un trenuleț turistic, care va fi atracția târgului și va plimba gratuit copiii care vor veni în Crâng pentru a se bucura de activitățile organizate pentru ei. De asemenea, în Crângul Petrești vor fi amplasate căsuțe din lemn, de unde pot fi cumpărate diverse produse specifice sărbătorilor de iarnă.

Vă invităm la ora 17.30, la deschiderea oficială, când va avea loc aprinderea iluminatului festiv, pentru a ne bucura împreună de surprizele pregătite pentru copiii de toate vârstele: ateliere de creație magică alături de personaje de poveste, spectacole interactive pentru cei mici cu personajele magice din Țara lui Moș Crăciun, teatru, dans și improvizație alături de ajutoarele Moșului. Atmosfera de sărbătoare va fi întreținută de coruri de copii, care vor aduce magia colindelor printre clinchete de clopoței, alături de trupa Distinto, care va urca sâmbătă pe scena amenajată în foișorul central din Crângul Petrești și de Mihai Trăistariu, care va cânta duminică în Crâng. Aroma sărbătorilor de iarnă va pluti în Crâng la căsuțele din lemn care vor fi amenajate pentru a vă putea încălzi cu ceai cald cu scorțișoară, vin fiert și pentru a gusta din delicioasele produse specifice sărbătorilor de iarnă, cum ar fi turtă dulce și mere coapte, dar puteți achiziționa pentru cadouri și obiecte lucrate manual, cu specific de Crăciun“, se arată într-un comunicat al administrației județene.

De reținut că, în zilele 10-11 decembrie, 17-18 decembrie și 24-27 decembrie 2022, vor fi organizate, timp de câte 4 ore pe zi, ateliere de creație și activități specifice de Crăciun pentru copiii prezenți în Crângul Petrești. Nu vor lipsi Caravana lui Moș Crăciun și nici spectacolele interactive în care vor fi angrenați cei mici.

„Sărbătorile de iarnă reprezintă, pentru noi toți, perioada în care petrecem mai mult timp cu cei dragi, când sufletele noastre se încarcă de atmosfera magică, iar Târgul de Crăciun ne dorim să fie locul de adunare cald și prietenos, care aduce lumină și bucurie în sezonul rece. Începând din 10 decembrie, Crângul Petrești va deveni gazda relaxării, a luminițelor, veseliei, zâmbetelor, colindelor și a poveștilor. Când se va păși pe poarta Târgului de Crăciun, se va intra într-un spațiu magic unde cu toții vom sărbători începutul sezonului cadourilor și al bucuriei trăite în familie, alături de oamenii dragi. La Târg vom descoperi copilăria și emoția, vom avea un motiv autentic și pur de profundă satisfacție și ne vom putea relaxa într-un spațiu neasemuit de frumos“, se arată în descrierea evenimentului.

Pe scena care va fi amplasată în Crâng vor fi organizate spectacole specifice sărbătorilor de iarnă, cu artiști cunoscuți, printre care amintim pe Ducu Bertzi, Nico, Narcisa Suciu, Distinto, Nicola, Vlad Miriță, dar vor fi prezenți și colindători din întreg județul Vrancea, care vor interpreta colinde și piese specifice sărbătorilor de iarnă.

Pentru copiii care vor veni „La Crâng, de Crăciun”, Consiliul Județean Vrancea a pregătit 700 de pachete cu dulciuri, dar și multe alte surprize, printre care și o tombolă, la care marele premiu este o excursie de poveste la Disneyland Paris.

articolul original.
✇B1TV

Cumpăna Schengen e o șansa să reclădim împreună încrederea

By: Forcos George
image

Ambele țări, Austria și România sunt într-un clinci nemaivăzut. Austria a blocat cu succes admiterea României în spațiul Schengen. Diplomația austriacă a căzut, lipsită de grație, în cap, însuși Metternich se întoarce scârbit în mormânt.

Waterloo-ul lor va fi însă șansa noastră. Cumpăna Schengen ne-a unit și e cazul să înțelegem astfel mai bine ce ne dorim și ce putem să obținem. Discuția publică, purtată chiar sub imperiul emoției, ne ajută să înțelegem că suntem capabili de a învăța din această cabală.

Acum 11 ani, respingerea aderării la Schengen îl făcea pe premierul de atunci, aparținând aceleiași familii de partide conservatoare, ca și cancelarul actual al Austriei, să plece de la cârma guvernului de la București. După Schengen-ul zilei de astăzi Austria a îmbrățișat Croația coastei dalmate și rămas în ofsaid european. Eșecul ne va costa pe noi nu numai timp și bani ci și încrederea în funcționalitatea UE.

Unii vor alege să-i întoarcă spatele, alții vor înțelege că UE are actori mari și mici, centrali și periferici, talentați și/ sau norocoși și alții…, carevasăzică neutri. Așa să fie. Diversitatea asumată poate fi un liant al unității. E momentul să ne gândim la ce va urma.

Recâștigarea încrederii reciproce, între România și Austria, este singura cale înțeleaptă de urmat. Apelurile la un boicot împotriva produselor austriece pe piața românească sunt la fel de stupide ca și veto-ul austriac, izvorât dintr-un egoism surprinzător pentru opinia publică din ambele noastre țări.

Un boicot este o insultă adusă pieței comune europene! Și nu se face. Pentru că aparentul dezastru Schengen de astăzi este bineînțeles o fractură de încredere doar între unii dintre politicienii ambelor țări și nu între oamenii de rând. Omul de pe strada este pe bune nepăsător față de „cestiunea arzătoare” pentru politicieni, numită… Schengen.

Oamenii simpli privesc mirați, dezgustați, enervați și în foarte mare măsură sunt și dezinteresați să înțeleagă gâlceava Schengen. Acesta-i norocul nostru, români și austrieci, care ne permite să începem deîndată să reclădim ce au distrus politicienii în ultimele săptămâni. România va intra în Schengen și gâlceava politică va fi uitată.

articolul original.
✇B1TV

Paul Stănescu: Austria a trădat regulile și spiritul de solidaritate al Uniunii Europene. A jignit nu doar România, ci și restul statelor UE

By: Forcos George
image

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, spune că Austria a trădat regulile și spiritul de solidaritate al Uniunii Europene. A jignit nu doar România, ci și restul statelor UE și liderii instituțiilor europene:

“Avem obligația să nu uităm poziția sfidătoare a cancelarului Austriei, Karl Nehammer, de a se opune intrării României în Schengen. O datorăm românilor și intereselor de stat ale României. Opoziția austriacă din Consiliul Justiție și Afaceri Interne nu a avut rațiuni tehnice, angrenate în fapte. Toate instituțiile UE, toate statele membre au spus DA: ”România merită în Schengen”, Austria a spus NU: ”România nu intră în Schengen”.

Austria a trădat regulile și spiritul de solidaritate al Uniunii Europene. A jignit nu doar România, ci și restul statelor UE și liderii instituțiilor europene. O poziție istorică rușinoasă bazată pe argumente inventate, pe minciuni, pe rațiuni electorale și pe interese economice.

Sfidarea ipocrită a cancelarului Austriei nu reprezintă eșecul României, pentru că un stat nu are cum să lupte cu capriciile vremelnice ale unor politicieni care înțeleg greșit politica europeană și actualul context regional”.

Paul Stănescu susține că Partidul Social-Democrat și socialiștii europeni au făcut tot ce era politic și omenește posibil ca România să fie unanim sprijinită.

“Stânga a arătat că este o familie politică europeană puternică, unită și că ne susținem reciproc interesele. Dreapta austriacă a trădat spiritul Uniunii Europene și așteptăm să vedem dacă PPE se va debarasa de un astfel de partid sau va aproba tacit această mizerie.

Acest moment este pentru noi un semnal brutal de a ne trezi din idealismul politic european și de a discuta mai mult despre un pragmatism rațional.

Românii trebuie să știe pentru mult timp de acum înainte că Austria a prejudiciat România din punct de vedere economic și politic. De aceea, statul român are obligația morală, economică, politică și diplomatică să judece acest afront și votul negativ al Austriei în mod proporțional”.

articolul original.
✇B1TV

Președintele Klaus Iohannis: “Lipsa consensului de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Schengen, pe fondul opoziției Austriei, este profund nedreaptă”

By: Forcos George
image

Președintele Klaus Iohannis a precizat într-o declarație de presă că România merita să primească un vot favorabil pentru aderarea la Schengen.

Acesta a avertizat că  votul negativ al Austriei din cadrul reuniunii riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene

“Lipsa consensului de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Schengen, pe fondul opoziției Austriei, este profund nedreaptă pentru țara noastră și cetățenii români.

România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre și instituțiilor europene.

Un singur stat membru a ales să ignore aceste realități și să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil și dificil de înțeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic”.

Iohannis a mai precizat că România va continua să acționeze “cu responsabilitate, hotărâre și bună credință în direcția consolidării securității interne a Uniunii Europene, așa cum a făcut-o și până acum”.

articolul original.
✇IasiTV Life

Scandal la morga din Vaslui. Un bărbat a reclamat că decedații sunt abandonați pe masă. „Îi guvernează doar banul”

By: Geo
image

Scandal la morga din Vaslui, unde familia unui pacient decedat a reclamat condițiile revoltătoare. Morții stau pe masă, angajații nu mai sunt de găsit după ora 14, iar ușile sunt deschise și oricine poate intra în camerele mortuare.

Totul merge ca pe roate dacă apelezi la firma de pompe funebre a unui angajat de acolo, acuză un vasluian, care a și filmat condițiile improprii de la morga Spitalului Județean de Urgență Vaslui, sesizând apoi jurnaliștii de la cotidianul „Vremea Nouă”.

Un vasluian care venise să ridice trupul tatălui său decedat a fost martor al unor scene ireale, care l-au revoltat atât de tare încât a mers direct la birourile administrative pentru a cere explicații.

Acolo s-a întâlnit cu Nadia Ungureanu, directoarea de îngrijiri medicale, pe care a chemat-o să vadă în ce condiții sunt ținuți morții în morgă. „Vă rog să mergeți acolo să vedeți în ce condiții stă mortul pe masă. Bate musca-n mort, doamnă, e posibil așa ceva? Suntem în 2022. Nu mai avem suflet, nu mai avem respect pentru nimic, suntem animale, asta suntem”, i-a reproșat bărbatul, potrivit sursei citate.

Vasluianul a reclamat și programul „de boieri” al angajaților.

Am să sun la Minister, să ne spună dacă este normal să se întâmple așa ceva. Program de boieri, la ora 14:30 se pleacă acasă?”

Bărbatul a relatat că nu mai era nimeni la morga spitalului, când a venit cu șoferul mașinii de pompe funebre. După ce așteptat afară o perioadă de timp, și-a făcut curaj și a intrat înăuntru

În camera unde sunt ținuți morții am văzut o altă persoană decedată, așezată pe una dintre acele mese. Am ieșit din acea cameră și am am început să bat la uși, pe la birourile de la morgă, însă nu a răspuns nimeni. Într-un final, am dat peste o asistentă, care mi-a spus că ea nu are treabă cu morga, dar dacă vreau să aflu ceva, să mă duc să vorbesc cu managera. La birourile administrative, am vorbit cu o doamnă care s-a comportat ok cu mine.

Am întrebat-o dacă e normal ca ușile de la morgă să stea larg deschise, angajații să lipsească, iar morții să zacă abandonați pe acele mese? Am întrebat-o pe doamna respectivă cum e posibil ca în 2022, să intre oricine într-o morgă?

Lângă morgă sunt niște blocuri. Oricând un copil poate sări acele garduri, poate intra în morgă și rămâne traumatizat pe viață de ce vede acolo. Am mers cu doamna la morgă, iar când am ajuns acolo, persoana decedată pe care eu o văzusem pe masă era acum urcată într-o mașină. Am aflat că mașina respectivă aparține unui angajat de la morgă, care are și firmă de pompe funebre. Cu alte cuvinte, dacă apelezi la serviciile cui trebuie, dacă dai banul persoanei potrivite, poți să-ți ridici mortul când vrei, fără niciun fel de supraveghere, chiar și în lipsa angajaților de la morgă.

Am întrebat-o pe doamna de la Administrativ ce program este la morgă, dacă angajații pot pleca când vor ei de la muncă? De față cu ea, am sunat un prieten și l-am întrebat care e practica de la morgă? Cine e persoana care trebuie “unsă” pentru a putea ridica mortul? Prietenul respectiv mi-a spus că trebuie să vorbesc cu un angajat pe nume Sârbu. El taie și spânzură acolo. Am închis telefonul, apoi am întrebat-o pe doamna respectivă cum se face că toată lumea din județ știe cine comandă la morgă, numai conducerea spitalului nu știe? Cum e posibil ca morții să fie ridicați din spital în lipsa lucrătorilor de la morgă?” a relatat bărbatul revoltat

„Nu au mamă, nu au tată. Îi guvernează doar banul”

Concluzia bărbatului: „Cei de acolo nu au mamă, nu au tată, pe ei îi guvernează doar banul”

Doar după ce și-a manifestat revolta și a reclamat neregulile observate directoarei, vasluianul a putut să ridice trupul tatălui său.

Numai ce am văzut două doamne fugind după mașină, strigând să mai aștept o jumătate de oră, ca va veni cineva la morgă să mi-l dea pe tata. După alte câteva zeci de minute de așteptare, a venit cineva și mi l-a dat pe tata. Așadar, de la morgă poți să-ți ridici morții, dar doar după ce faci scandal, după ce treci prin umilințe. Mă repet, nemulțumirile mele nu au treabă cu spitalul, cu conducerea unității, eu sunt supărat pe felul cum cei de la morgă înțeleg să-și facă treaba. Zici că acolo e moșia lor, așa se comportă.”

(Sursa: Vremea Noua)

articolul original.
✇IasiTV Life

Bătrână sfâșiată de o haită de câini, în Bârnova. Femeia a fost găsită moartă în vie

By: Geo
image

O descoperire șocantă i-a alarmat pe oamenii dintr-o localitate din județul Iași. O femeie de 70 ani, dispărută de aproape 48 de ore a fost găsită moartă. Corpul i-ar fi fost sfârtecat de o haită de câini. Localnicii susţin că se tem să meargă prin sat din cauza animalelor fără stăpân. 

Vecinii spun că nu e prima dată când sunt probleme în zonă., scrie observatornews.ro.

Astăzi, în timp ce era prin vie, a fost atacată de nişte căini şi a fost ucisă. Aici avem probleme cu câinii. De doi ani, de când locuiesc aici, avem probleme. 

Bineînțeles că s-au făcut sesizări la organele locale, dar nu au fost prea multe măsuri. 

Femeia ucisă avea grijă de oile unui localnic

Mihai Balan, primar Bârnova: Persoana respectivă locuieşte la diferite familii, acum în ultimul timp la un cioban de acolo din Vişan, care este la limită cu Iaşul. 

Polițiștii au deschis dosar penal și continuă cercetările. Între timp locuitorii din zona unde a fost găsită femeia fac apel la autoritățile locale să rezolve problema câinilor fără stăpân. 

articolul original.
✇Romania Military

De la entuziasm la pragmatism

By: George GMT

Adica de la trimiterea rapida de tehnica de lupta si munitie s-a ajuns acum la nevoia de planificare riguroasa si de finantare a intretinerii tehnicii de lupta ajunsa deja pe front si, la fel de important, la acoperirea necesarului de munitie in mod constant.

La peste noua luni de la declansarea razboiul din Ucraina, stocurile de munitie ale tarilor NATO au ajuns periculos de mici, dar in acelasi timp nevoile ucrainenilor sunt din ce in ce mai mari, in parte si datorita faptului ca armata ucraineana a ajuns deja sa detina un numar important de obuziere vestice, arme individuale calibrul NATO, mortiere etc.

Ori toate acestea – pentru a functiona in continuare – au nevoie de munitie si intretinere, plus evident piese de schimb.

Cele mai scumpe sunt sistemele anti-aeriene trimise deja pe front. NASAMS cu AMRAAM si Sidewinder ar putea sa se descurce mai bine pentru ca Londra a promis “sute” de rachete AMRAAM avute pe stoc, dar chiar si asa nevoia de rachete creste iar o AMRAAM este foarte scumpa si greu de fabricat.

IRIS T SLM si-a dovedit deja eficienta in Ucraina, problema este ca Kievul a primit un singur sistem (nu exista inca mai multe disponibile) si un oarecare numar de rachete. Iar daca americanii au inceput sa se uite cu ingrijorare la stocurile lor ne putem inchipui ca la germani sufla deja vantul prin depozite.

Francezii cu Crotale, spaniolii cu Aspide si HAWK sunt intr-o situtie chiar mai ingrata atat timp cat rachetele respectivelor sisteme nu se mai afla in productie de mult timp si nici numai pot fi reintroduse pe linia de fabricatie.

Asadar, situatia este una care necesita o abordare pe termen lung, niste bugete clar conturate si comenzi ferme pentru industria de aparare europeana si americana. Ferme si consistente. Nu-i vorba aici despre lipsa capacitatii de productie ci doar despre alocarea de fonduri. Sa nu uitam ca UE si SUA sunt – pana la urma – cele mai bogate regiuni economice din lume, iar daca exista vointa, putinta vine imediat.

Obuzierele occidentale ajunse pe frontul ucrainean n-au dezamagit pe nimeni dar sunt folosite dincolo de intensiv, ne mai aducem aminte de PzH 2000, si de aici nevoia de tevi si piese de schimb pentru vehicule. Din pacate obuzierele auto-propulsate nu se preteaza intotdeauna la reparatii improvizate in atelierele mobile de pe front si au nevoie de uzina.

Germanii deja discuta cu Slovacia pentru deschiderea unor ateliere de intretinere pentru PzH 2000, in timp ce americanii incearca acelasi lucru in Polonia pentru M 777.

De asemenea sistemele de rachete sol-sol HIMARS/M 270 sunt mari consumatoare de munitie scumpa, nemaivorbind de necesarul de obuze calibrul 155mm ca si de omologul sau estic – 152mm.

Un razboi de uzura care a luat pe absolut toata lumea, si pe rusi si pe occidentali, cu totul prin surprindere iar acum este nevoie de planificare, bugetare si multa vointa politica pentru a sustine Ucraina.

Nu ca ar exista o alta solutie. Ucraina trebuie sustinuta cu orice cheltuieli ar fi necesare.

De foarte curand a aparut in discutie si sistemul Patriot german. De la bun inceput trebuie sa spunem ca, dupa cunostiinta mea, Berlinul are in dotare doar Patriot PAC 2, dotat cu rachete anti-aeriene PAC 2 GEM T. Rachete cu raza lunga, dar care sistem nu stiu sa fi fost modernizat, germanii aveau de gand sa-l aduca la standard modern in urma cu cativa ani.

Oricum, asa cum s-a aratat deja in Ucraina, rusii nu au mare tehnologie pe front asa ca modernizat sau nu, Patriotul german ar face ravagii, problema aici vine nu de la sistem ci de la racheta in sine. In primul rand rachetele Patriot sunt foarte scumpe, de ordinul milioanelor de dolari per bucata, iar in al doilea  productia de rachete Patriot este o chestiune sinuoasa. Ce se stie este ca US Army ar avea un stoc cuprins intre 2 si 3000 de astfel de rachete.

Se pare ca si la Pentagon se discuta despre o eventuala livrare de sisteme Patriot. Dar ca la fel ca si in cazul Germaniei, nu sistemul in sine este dificil de livrat ci mai ales rachetele.

Dar in acelasi timp, IRIS T, HAWK, NASAMS s-ar putea dovedi suficiente in conditiile in care Patriotul este extrem de scump de folosit pe front. Interesant, in privinta Patriot, este ca compania germana Diehl (producatoare IRIS T SLM) sustine ca sistemul sau si Patriot sunt perfect compatibile, cele doua putand lupta in retea, stratificat, fara absolut nicio problema.

Greul, din punctul de vedere al logisticii frontului, abia acum vine. Pana acum s-a trimis in prima linie tot ce-a fost gasit prin depozite dar acestea au inceput deja sa se goleasca si pentru a sustine necesitatiile ucrainene singura solutie este repornirea liniilor de productie atat pentru munitie cat si pentru piese de schimb. Lucrurile devin serioase.

Iar acest lucru foarte costisitor, cere mult timp , desi este clar ca nu numai Ucraina are nevoie de munitie, piese de schimb si tehnica de lupta ci si tarile membre NATO care prea s-au culcat pe o ureche la adapostul cuvantului de onoare al Moscovei.

Care cuvant n-a valorat niciodata nimic.

Cu alte cuvinte, pana acum a fost relativ simplu: arme si munitie din stocuri. Fara costuri reale prea mari, fara necesitatea ca guvernele donatoare sa porneasca motoarele industriei lor.

Dar acum, lucrurile se complica un pic si este strict necesar ca pe langa arme sa fie livrate Ucrainei atat munitiile necesare cat si piese de schimb iar toate acestea se pot dovedi destul de scumpe.

GeorgeGMT

articolul original.
✇IasiTV Life

Șofer vitezoman căutat de polițiști cu câine! A fost prins de radar cu 180 de km/h în Podu Iloaiei

By: Geo
image

Individul se afla la volanului unui Duster iar polițiști Serviciului Rutier Iași l-au urmărit până la Letcani după ce a fost surprins de radar cu 180 de km/h. De la Podu Iloaiei și până la Lețcani, individul a condus nebunește, reușind să facă accident.

Acesta și-a abandonat mașina și a fugit de la locul accidentului fiind căutat chiar în aceste momente de polițiști cu ajutorul câinilor de urmă, scrie ziaruldeiasi.ro.

„La data de 07 decembrie a.c., în jurul orei 18.00, polițiștii Serviciului Rutier Iași au efectuat semnal regulamentar de oprire șoferului unui auto, care se deplasa dinspre Podu Iloaiei către Lețcani. Polițiștii aflați în trafic tocmai verificaseră autoturismul în bazele de date, stabilind că acesta nu ar fi înmatriculat în circulație. Inițial, șoferul a tras pe dreapta, iar apoi a demarat în trombă.

Polițiștii rutieri au pornit în urmărirea autoturismului, care la ieșirea din localitatea Lețcani a acroșat un alt auto, iar șoferul a coborât și a fugit. Pentru oprirea conducătorului auto, pe parcursul urmăririi au fost trase două focuri de armă în plan vertical. Se efectuează căutări și verificări în vederea depistării și identificării conducătorului auto, în acest sens fiind folosit și câinele de urmă. Autoturismul a fost ridicat de polițiști în vederea continuării verificărilor. În urma tamponării cu celălalt autoturism, nu au rezultat victime omenești” au transmis reprezentanții IPJ Iași.

articolul original.
✇IasiTV Life

Urmele războiului în spitale: Șapte copii ucraineni, născuţi la „Cuza-Vodă”; peste 400, trataţi la Sf. Maria. Servicii medicale totale de 1,76 milioane

By: Geo
image

Iașul a fost în prima linie a războiului ruso-ucrainean încă din prima zi în care rachetele rusești au căzut pe teritoriul țării vecine.

Valul de refugiați care a fugit din calea armatei roșii a fost primit în capitala Moldovei și peste tot în județ, iar ucrainenii au fost sprijiniți să meargă mai departe sau să se stabilească în județ, în așteptarea terminării conflictului. Însă timp de mai bine de 10 luni, cât zeci de mii de ucraineni au numit România „acasă”, nevoile acestora au fost mai mari decât cele inițiale – sprijin emoțional, hrană, transport și cazare, scrie ziaruldeiasi.ro.

Ucrainenii au apelat la servicii medicale într-o multitudine de situații: au fost persoane rănite în conflict, tratate în spitalele din Iași, au fost bolnavi cronici care aveau nevoie de tratamentul curent și alte sute de urgențe medicale. În ultimele zece luni, la Iași s-au născut copii ucraineni, au ajuns la spital micuți care, din cauza drumului lung și a stresului, au avut nevoie să fie văzuți de medici, dar și persoane dependente de dializă care și-au putut continua astfel tratamentul, fără de care ar fi murit.

Refugiații ucraineni au primit asistență medicală aproape la toate spitalele din Iași din februarie și până la începutul lunii decembrie. Printre acestea se numără Spitalul Clinic de Urgențe „Sf. Spiridon”, Spitalul de Copii „Sf. Maria”, cele două maternități de stat din Iași – Maternitatea „Cuza Vodă” și Maternitatea „Elena Doamna”, dar și unități medicale specializate pe anumite patologii, cum ar fi cele neurologice, infecțioase sau oncologice.

O treime din sumă a fost decontată pentru servicii oncologice

Refugiații din țara vecină pot beneficia de pachetul de servicii medicale de bază, conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, provenite din zona conflictului armat din Ucraina.

Conform datelor oferite de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iași, pentru ca o persoană care vine din Ucraina să aibă acces la aceste servicii medicale există două metode: persoanele refugiate se pot adresa furnizorilor de servicii medicale aflați în relație contractuală cu o casă de asigurări de sănătate pentru a fi înregistrați în aplicația pusă la dispoziție de CNAS și pentru a li se atribui un număr de identificare, iar dacă este vorba despre cetățeni ucraineni care au obținut permis de ședere de la Inspectoratul General de Imigrări se vor adresa CJAS pentru a fi înregistrați în aplicația pusă la dispoziție de CNAS. O dată cu intrarea în sistem, aceștia se bucură de același statut ca un cetățean român asigurat.

De la declanșarea conflictului armat în Ucraina, CJAS Iași a decontat medicamente și servicii medicale în valoare de 1,76 milioane lei, aici fiind incluse atât dispozitive medicale necesare tratamentului, cât și medicamente sau servicii efective. Spre exemplu, valoarea serviciilor medicale acordate în spitale s-a ridicat la aproape 600.000 de lei, în timp ce aproape 396.000 de lei au fost decontați pentru dializă, iar peste 556.000 de lei au fost servicii medicale oncologice.

„Persoanele refugiate din Ucraina nu apar ca asigurate în sistem/platforma CJAS, aceste persoane fiind înregistrate într-o categorie distinctă ALTE 4, însă pot beneficia de aceleași drepturi ca asigurații români, chiar dacă figurează înregistrați în această categorie”, au transmis reprezentanții CJAS Iași.

Citiți mai multe pe ziaruldeiasi.ro

articolul original.
✇IasiTV Life

Comunicat de presă: Acțiune de mobilizare pentru aderarea României la spațiul Schengen, în fața sediului Consiliului UE din Bruxelles, organizată de PES activists România

By: Geo
image

Zeci de reprezentanți ai PES activists România, veniți din toată țara şi din diaspora, s-au mobilizat astăzi, în fața sediului Consiliului UE, pentru a transmite mesajele lor de susținere pentru aderarea României la spațiul Schengen, în contextul în care, chiar în respectiva instituție se va adopta decizia privind aderarea țării noastre, în cursul zilei de mâine. Acțiunea organizată de militanții pro-europeni ai Partidului Social Democrat a avut ca menire să arate, încă o dată, susținerea românilor pentru acest obiectiv important pentru România, mai ales că astăzi, subiectul a fost discutat de către ambasadorii statelor membre în ședința pregătitoare a Consiliului Justiție și Afaceri Interne ce va avea loc mâine.

„Partidul Social Democrat şi militanții PES activists România au susținut mereu dreptul țării noastre de a adera la spațiul Schengen, iar familia noastră social-democrată europeană a sprijinit fără echivoc România.

Prin această acțiune am dorit să arătăm, încă o dată, importanța acestui vot atât pentru România, cât şi pentru Uniunea Europeană, dar şi mizele unui răspuns negativ. Guvernanții de dreapta din Austria trebuie să înțeleagă impactul şi costurile acestor frâne politice puse proiectului european, întrucât un vot negativ subminează încrederea în solidaritatea și unitatea europeană.

În acest context, împreună cu colegii mei din PES activists România, veniți din toată țara şi din diaspora, am afişat în fața Consiliului UE şi a Comisiei Europene mesaje pro-europene privind aderarea la spațiul Schengen, în toate limbile Uniunii Europene, pentru a arăta susținerea românilor pentru acest obiectiv.

Acțiunea este cu atât mai relevantă cu cât astăzi aniversăm 22 de ani de la semnarea și proclamarea Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene prin care au fost clarificate drepturile personale, civice, politice, economice și sociale ale europenilor, iar noi considerăm accederea la spațiul Schengen un drept al românilor”, a declarat coordonatorul PES activists România, eurodeputatul Victor Negrescu.

La începutul acestui an, PES activists România a continuat, cu sprijinul Partidului Social Democrat, campania privind aderarea României la spațiul Schengen #RomâniiMerităÎnSchengen, prin care au fost contactați direct decidenții europeni care pot influența decizia şi au fost colectate şi transmise reprezentanților din Consiliul Justiție și Afaceri Interne zeci de mii de mesaje de susținere a acestui obiectiv din partea românilor.

articolul original.
✇IasiTV Life

Concurs CAR Progresul CFR

By: Geo
image

In perioada 01.12 la 20.12.2022, CAR Progresul CFR organizeaza pentru copii membrilor sai, concursul “Scrisoare catre Mos Craciun” cu tematica : Cum ma vad in viitor.

Premiile acordate constau in telefoane mobile, trotinete electrice si howerboard-uri iar regulamentul de organizare si participare se poate gasi pe pagina oficiala a CAR Progresul CFR.

Colectivul CAR Progresul CFR transmite membrilor sai un calduros si sincer La Multi Ani!

articolul original.
✇Monitorul de Vrancea

ULTIMA ORĂ! Șase veterani de război din Vrancea, avansați în grad de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr

By: NOAPTEŞ George

Șase ofițeri în retragere, veterani de război din județul nostru, cu vârste cuprinse între 99 și 102 ani, au fost înaintați în grad de ministrul Apărării Naționale, senatorul PSD de Vrancea, Angel Tîlvăr.

Anunțul privind înaintarea în grad a fost făcut public de Centrul Militar Zonal Vrancea ,,Regele Carol I“. „Ca semn de înaltă cinstire și recunoștință pentru faptele de eroism săvârșite de veteranii de război pe fronturile celui de-Al Doilea Război Mondial, urmare a demersului inițiat și promovat de Garnizoana Focșani și Centrul militar zonal Vrancea ,,Regele Carol I”, ministrul apărării naționale, domnul Angel TÎLVĂR, a înaintat onorific în gradul următor, un număr de 6 veterani de război cu prilejul Zilei Naționale a României, astfel:
– în gradul de colonel –
1. Lt. col. (rtg.) ȘOTÎRCĂ VASILE (născut la data de 12.11.1921) – din localitatea Dumbrăveni
– în gradul de locotenent-colonel –
1. Mr. (rtg.) ANASTASIU ȘTEFAN (născut la data de 05.11.1922) – din localitatea Vidra
2. Mr. (rtg.) ENE GRIGORE (născut la data de 19.01.1923) – din localitatea Măicănești;
3. Mr. (rtg.) MARIN ION (născut la data de 23.11.1923) – din localitatea Tătăranu;
4. Mr. (rtg.) NICHIFOR RADU (născut la data de 04.11.1920) – din localitatea Dumbrăveni;
5. Mr. (rtg.) SEBE GHEORGHE (născut la data de 07.09.1923) – din localitatea Tătăranu.
Veteranii de război sunt mărturii vii ale jertfei istorice, eroi pentru care sentimentul datoriei față de țară a rămas autentic și ale căror acțiuni pline de jertfă au contribuit decisiv la realizarea idealului național! Militarii garnizoanei Focșani le urează ,«La mulți ani cu sănătate și bucurii!»“, se arată în anunțul Centrului Militar Zonal Vrancea ,,Regele Carol I“.

articolul original.
✇Impact Real

CNI ”Matei Basarab” a câștigat etapa județeană a ONSS la fotbal U 8

By: Adi Georgescu

Școala Gimnazială Take Ionescu din Râmnicu Vâlcea a găzduit pe 6 decembrie etapa județeană la fotbal masculin ONSȘ „Tymbark”, pentru ciclul de învățământ primar. La startul competiției s-au prezentat următoarele delegații:

1. Școala Gimnazială Take Ionescu Rm. Vâlcea, prof. Bărbuț Daniel/Savu Adrian;

2. Școala Gimnazială Nr. 5 Rm. Vâlcea, prof. Șorega Cosmin;

3. Școala Gimnazială Comuna Slătioara, prof. Negrescu Cătălin;

4. Școala Gimnazială Tudor Vladimirescu, prof. Geodescu Lucian;

5. Liceul Tehnologic Petrache Poenaru Bălcești, prof. Vîlceanu Cristian/Simion Silviu Florin;

6. Colegiul Național de Informatică Matei Basarab Rm. Vâlcea, prof. Micușan Filip/Zamfir Daniela.

În urma ședinței tehnice, s-au desfășurat următoarele jocuri:

Colegiul Național de Informatică Matei Basarab – Școala Gimnazială Nr. 5: 2-1;

Liceul Tehnologic Petrache Poenaru – Școala Gimnazială Comuna Slătioara: 4-0;

Școala Gimnazială Tudor Vladimirescu – Colegiul Național de Informatică Matei Basarab: 0-1;

Școala Gimnazială Take Ionescu – Liceul Tehnologic Petrache Poenaru: 1-2;

Școala Gimnazială Nr. 5 – Școala Gimnazială Tudor Vladimirescu: 3-1;

Școala Gimnazială Comuna Slătioara – Școala Gimnazială Take Ionescu: 0-4;

FINALA MICĂ: Școala Gimnazială Nr. 5 – Școala Gimnazială Take Ionescu: 4-2:

FINALA MARE: Colegiul Național de Informatică Matei Basarab – Liceul Tehnologic Petrache Poenaru: 4-1.

Clasament final:

1. Colegiul Național de Informatică ”Matei Basarab” Rm. Vâlcea- prof. Micușan Filip/Zamfir Daniela.

2. Liceul Tehnologic ”Petrache Poenaru        Bălcești- prof. Vîlceanu Cristian/Simion Silviu Florin

3. Școala Gimnazială Nr. 5 Rm. Vâlcea- prof. Șorega Cosmin

4. Școala Gimnazială ”Take Ionescu” Rm. Vâlcea- prof. Bărbuț Daniel/Savu Adrian;

5-6. Școala Gimnazială ”Tudor Vladimirescu” Drăgășani- prof. Geodescu Lucian

Școala Gimnazială Comuna Slătioara- prof. Negrescu Cătălin

Se califică pentru etapa interjudețeană echipa Colegiului Național de Informatică ”Matei Basarab” Rm. Vâlcea.

articolul original.
✇B1TV

Putin amenință că riscul unui război nuclear e în creștere

By: Forcos George
image

Vladimir Putin a spus că amenințarea unui război nuclear crește, dar a insistat că Rusia nu a „înnebunit” și nu își va folosi armele nucleare pentru a iniția un atac, ci pentru a răspunde.

Vladimir Putin, noi amenințări privind armele nucleare

Președintele rus a insistat că țara sa va folosi doar arme de distrugere în masă ca răspuns la un atac, potrivit BBC.

Vorbind la reuniunea anuală a Consiliului pentru drepturile omului din Rusia, el a mai spus că războiul din Ucraina ar putea fi un „proces de lungă durată”.

Oficialii occidentali cred că Putin a pariat inițial pe o victorie rapidă.

Capacitatea Rusiei de a folosi arme nucleare a fost supusă unui control sporit de când a invadat Ucraina în februarie.

„O astfel de amenințare crește, ar fi greșit să o ascundem”, a avertizat Putin în timp ce vorbea despre perspectiva unui război nuclear prin intermediul unei legături video de la Moscova.

Dar el a afirmat că Rusia „sub nicio formă” nu va folosi mai întâi armele și nu va amenința pe nimeni cu arsenalul său nuclear.

Putin s-a lăudat, de asemenea, că Rusia are cele mai moderne și mai avansate arme nucleare din lume și a contrastat strategia sa nucleară cu SUA – despre care el a spus că a mers mai departe decât Rusia prin localizarea armelor nucleare pe alte teritorii.

„Nu avem arme nucleare, inclusiv cele tactice, pe teritoriul altor țări, dar americanii au – în Turcia și într-o serie de alte țări europene”, a spus el.

Putin a insistat anterior că doctrina nucleară a Rusiei permitea doar utilizarea defensivă a armelor nucleare.

Ar putea Rusia să folosească arme nucleare tactice?

Părând să recunoască că planul său de a revendica victoria în câteva zile de la invadarea Ucrainei a eșuat, Putin a recunoscut că războiul ar putea fi un „proces de lungă durată”.

Cu toate acestea, el a spus că rezultatele au fost deja „semnificative” – de exemplu, noile teritorii pe care Rusia le-a revendicat ilegal după referendumuri false în patru regiuni ale Ucrainei.

El s-a lăudat că anexările au făcut din Marea Azov – care este mărginită de sud-estul Ucrainei și de sud-vestul Rusiei – o „mare interioară” a Rusiei, adăugând că aceasta este o aspirație a țarului rus Petru cel Mare. Președintele Putin s-a comparat înainte cu conducătorul din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea.

Dar – în ciuda faptului că regiunile Herson, Zaporizhzhia, Luhansk și Donețk sunt noul teritoriu al Rusiei – Moscova nu controlează pe deplin niciuna dintre aceste zone.

articolul original.
✇B1TV

Eugen Tomac, după discuțiile cu cancelarul austriac: „Din păcate, acest om a respins orice argument rațional”

By: Forcos George
image

Europarlamentarul Eugen Tomac a povestit pe pagina sa de Facebook că discuțiile de la Viena cu cancelarul austriac, Karl Nehammer, au fost foarte tensionante.

Liderul PMP a precizat că Nehammer a continuat să invoce argumente ridicole pentru a bloca aderarea României la Schengen.

“Guvernul de la Viena este condus, din păcate, de un lider ce insistă cu încăpățânare asupra unor argumente ridicole. I-am spus direct, astăzi, că este foarte aproape de a fi cel ce va anula toată simpatia pe care românii au cultivat-o de-a lungul timpului în relația cu Austria, țară pe care noi am privit-o cu multă încredere.

A fost una dintre cele mai tensionate întâlniri politice la care am participat. Din păcate, acest om a respins orice argument rațional. A anulat orice a propus Comisia Europeană, a neagat orice raport sau statistică. Pur și simplu, a luat o decizie absurdă. Vrea doar să umilească România în mod inacceptabil.

Mai devreme sau mai târziu, România va intra în spațiul Schengen, dar această palma nemeritată nu va fi uitată ușor de cei peste 20 de milioane de cetățeni români.

România merită în Schengen!”.

articolul original.
✇B1TV

Siegfried Mureșan și Rareș Bogdan l-ar fi atacat dur pe cancelarul austriac. Cei doi i-au reproșat apropierea de Rusia și vizita la Putin

By: Forcos George
image

Cancelarul austriac Karl Nehammer a fost atacat dur  într-o ședință care a avut loc miercuri seară la Viena cu ușile închise de către europarlamentarii români Siegfried Mureșan și Rareș Bogdan.

Cancelarul austriac Karl Nehammer atacat de europarlamentarii români în ședința PPE

De asemenea, potrivit surselor citate de G4media,  Eugen Tomac, liderul PMP, i-a transmis în aceeași ședință cancelarului Nehammer că de decizia lui privind Schengen depinde modul în care România se va raporta la Austria.

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan i-a reproșat cancelarului austriac, în contextul veto-ului față de intrarea României în Schengen, că este apropiat de Rusia și a vizitat Moscova după începerea invaziei ruse.

Rareș Bogdan, europarlamentar PNL, a făcut la rândul său referire la vizita făcută de Karl Nehammer la Moscova și i-a reproșat căe singura vizită a unui lider UE la Putin după declanșarea invaziei în Ucraine.

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat miercuri seara, în prezența lui Manfred Weber, șeful Partidului Popular European, că România și Bulgaria nu sunt pregătite să adere la Schengen, în condițiile în care peste 75.000 de migranți au trecut granița ilegal.  Acesta a subliniat că problema aderării celor două state este o chestiune de securitate, nu o problemă politică.

articolul original.
❌