ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
✇Tion

VIDEO. Hărțuirea online, în creștere. Metode de prevenție pentru părinții copiilor din Timiș

By: Oana Bocănici
foto: freepik.com

Reactualizat la:

În urma amplificării fenomenului de cyberbullying după perioada pandemiei, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistență Educațională Timiş CJRAE Timiș a realizat un videoclip care conține informații de prevenție pentru părinți.

Scris de Oana Bocănici - În urma amplificării fenomenului de cyberbullying după perioada pandemiei, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistență Educațională Timiş CJRAE Timiș a realizat un videoclip care conține informații de prevenție pentru părinți.

Adblock test (Why?)

articolul original.
✇Tion

Un nou proces inițiat de Primăria Timișoara pentru o clădire monument din cartierul Elisabetin

By: Oana Bocănici
Foto: Primăria Timișoara

Primăria Timișoara merge din nou în instanță pentru clădirile de importanță istorică din Timișoara, care sunt transformate ilegal.

Scris de Oana Bocănici - Primăria Timișoara merge din nou în instanță pentru clădirile de importanță istorică din Timișoara, care sunt transformate ilegal.

Adblock test (Why?)

articolul original.
✇Tion

Au fost decernate premiile literare ale Filialei Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România

By: Oana Bocănici
Foto: Facebook/Uniunea Scriitorilor din România

Reactualizat la:

Premiile, susţinute de Asociaţia Memoria Culturii, au fost decernate în cadrul unei ceremonii și au fost acordate pentru anul editorial 2021.

Scris de Oana Bocănici - Premiile, susţinute de Asociaţia Memoria Culturii, au fost decernate în cadrul unei ceremonii și au fost acordate pentru anul editorial 2021.

Adblock test (Why?)

articolul original.
✇Tion

Se amenajează patru noi sensuri giratorii provizorii pe Calea Timișoarei din Giroc

By: Oana Bocănici
Foto: Facebook/Alexandru Proteasa

Consiliul Județean Timiș împreună cu Consiliul Local Giroc au realizat un acord de parteneriat prin care se vor realiza patru noi sensuri giratorii pe Calea Timișoarei din Giroc, pentru a facilita accesul pe străzile secundare și pentru siguranța participanților la trafic.

Scris de Oana Bocănici - Consiliul Județean Timiș împreună cu Consiliul Local Giroc au realizat un acord de parteneriat prin care se vor realiza patru noi sensuri giratorii pe Calea Timișoarei din Giroc, pentru a facilita accesul pe străzile secundare și pentru siguranța participanților la trafic.

Adblock test (Why?)

articolul original.
✇Tion

FOTO. Drum plin de gropi: aceleași probleme pe DJ692. Lucrările ar putea să nu fie recepționate

By: Oana Bocănici
foto: cititor Tion

Reactualizat la:

Deși s-a dispus rezolvarea cât mai rapidă a situației de pe drumul județean 692, între Bărăteaz – Gelu – Variaș – Periam, lucrările par a fi de mântuială și ar putea să nu fie recepționate de Consiliul Județean Timiș.

Scris de Oana Bocănici - Deși s-a dispus rezolvarea cât mai rapidă a situației de pe drumul județean 692, între Bărăteaz – Gelu – Variaș – Periam, lucrările par a fi de mântuială și ar putea să nu fie recepționate de Consiliul Județean Timiș.

Adblock test (Why?)

articolul original.
✇Tion

FOTO. Se caută voluntari pentru reconsolidarea Muzeului sătesc din Sintești

By: Oana Bocănici

Asociația Acasă în Banat vrea să reconsolideze o parte din istoria din Banat și sâmbătă organizează o acțiune de voluntariat în comuna Margina, la Muzeul sătesc din Sintești, care se află în ușoară degradare.

Scris de Oana Bocănici - Asociația Acasă în Banat vrea să reconsolideze o parte din istoria din Banat și sâmbătă organizează o acțiune de voluntariat în comuna Margina, la Muzeul sătesc din Sintești, care se află în ușoară degradare.

Adblock test (Why?)

articolul original.
✇Tion

Anime, jocuri video și codare, la ITFest Timișoara

By: Oana Bocănici

Zilele de eveniment sunt structurate în acest an în 4 secțiuni, pentru o arie cât mai largă a pasionaților de tehnologie, după cum urmează: LAN Party, ICONical, Concursuri, Workshopuri și Conferințe.

Lan Party este secțiunea care se adresează tuturor iubitorilor de jocuri video, oferindu-le ocazia de a-și demonstra skillurile, dar și abilitățile de a lucra în echipă. În acest an, se vor desfășura turnee de League of Legend și CS:GO, în regim fizic la Loolish, iar meciurile vor fi susținute și distribuite pe stream de către Pulsar eSports.

În cadrul ICONical se organizează concursuri de cosplay, quizuri despre animeuri, filme, seriale sau jocuri. Luni, 21 noiembrie, ITFest a pregătit o proiecție de film în incinta Universității de Vest din Timișoara, unde se poate viziona filmul animat „Belle”. De asemenea, s-au pregătit o serie de Quizuri, unde se vor putea câștiga premii inedite.

În cadrul secțiunii Concursuri au loc trei competiții: hackathon, algoritmică și capture the flag.

Hackathon este un maraton de programare și de dezvoltare a aplicațiilor, având în acest an tema „Social media în mediul educațional”. Perioada de înscriere este deschisă până în data de 24 noiembrie. Hackathonul va avea loc pe 26 noiembrie, la Universitatea de Vest din Timișoara.

Concursul de algoritmică constă într-o competiție destinată atât studenților, cât și elevilor, ce își propune să le testeze cunoștințele despre tehnologia informației și să le recompenseze creativitatea și agilitatea prin premii de 1000 de euro. Înscrierile au loc până joi, 24 noiembrie. Acesta se va desfășura în data de 27 noiembrie.

Capture the flag reprezintă un concurs în care participanții trebuie să găsească într-un site toate erorile și vulnerabilitățile pe partea de front-end, back-end și în baza de date. Înscrierile sunt deschise până miercuri, 23 noiembrie, iar concursul va avea loc în data de 27 noiembrie.

În timpul proiectului se vor desfășura workshopuri și conferințe, unde se vor realiza întâlniri cu reprezentanți ai firmelor de IT, iar participanții vor putea interacționa direct cu aceștia, prin a purta discuții libere despre posibile joburi sau curiozități din domeniu. Marți, 22 noiembrie, s-a pregătit o întâlnire cu Theodor Grumeza, unde se poate face cunoștință cu robotul Pepper. Miercuri, 23 noiembrie, are loc o conferință despre „Why CRM is so important in business?”, susținută de Cristian Chiriță. Vineri, în 25 noiembrie, vei putea afla „Cum să îți lansezi propria aplicație” împreună cu Petru Trîmbițaș.

CALENDARUL EVENIMENTELOR

 • Luni, 21 noiembrie: proiecție de film „Belle”, la UVT (începând cu ora 20), în sala A11.
 • Marți, 22 noiembrie: workshop „Meet&Code with Pepper&Robots”, cu Theodor Grumeza, de la ora 16:00.
 • Miercuri, 23 noiembrie: workshop „Why CRM is so important in business?”, cu Cristian Chiriță, (între 18:30-20), la UVT, în sala A01.
 • Joi, 24 noiembrie: Quiz-uri din anime-uri și din jocuri video, de la ora 16:00, la UVT, în sala 501.
 • Vineri, 25 noiembrie: conferință „Cum să îți lansezi propria aplicație”, cu Petru Trîmbițaș, (între 16-18), la UVT, în sala A11.
 • Sâmbătă, 26 noiembrie: turneul de League of Legend, la Loolish (începând cu ora 9:30), concurs de Hackathon – locația în UVT, de la ora 9:00 până la 19:00.
 • Duminică, 27 noiembrie: finala de la turneul de League of Legend, la Loolish, concurs de algoritmică – locația în UVT, de la ora 9:00 la 12:00, concursul capture the flag – locația în UVT.

ITFest este un concept educațional care a luat naștere în anul 2007, adresându-se în special pasionaților de tehnologiei informaționale, jocuri și comic con. Pentru a fi la curent cu ceea ce se întâmplă la eveniment în decursul săptămânii puteți să urmăriți pagina de Facebook, cât și contul de Instagram.

Adblock test (Why?)

articolul original.
✇Tion

Locuri de muncă vacante în Timiș. Anunțurile din campania Tion

By: Oana Bocănici
foto: freepik.com

Cei interesați de ocuparea unui loc de muncă pot opta pentru unul din campania Tion. Sunt disponibile job-uri pentru instalatori electrici, electricieni auto, confecționeri textile sau infirmieri la domiciliu.

Scris de Oana Bocănici - Cei interesați de ocuparea unui loc de muncă pot opta pentru unul din campania Tion. Sunt disponibile job-uri pentru instalatori electrici, electricieni auto, confecționeri textile sau infirmieri la domiciliu.

Adblock test (Why?)

articolul original.
✇Tion

Rujeola, „boala copilăriei” cu contagiozitate de peste 90% și transmitere respiratorie. Semne și tratament

By: Oana Bocănici

Calea de transmitere a bolii este respiratorie, prin picături de salivă, strănut sau tuse. Contagiozitatea este foarte ridicată, întrucât aproximativ 95% dintre persoanele neimunizate anterior vor dezvolta boala. Din punct de vedere clinic, de când omul ia virusul și până la manifestare durează aproximativ 10-12 zile. Perioada de manifestare clinică este caracterizată prin febră, frisoane, cefalee și dureri musculare, însoțite de o stare de epuizare, și alte simptome precum:

 • rinoree (nas curgător)
 • odinofagie (durere la înghițire)
 • disfonie (răgușeala – alterarea calității vocii)
 • tuse
 • conjunctivita bilaterala, care conferă copilului aspectul „ochi plânși”
 • greață
 • vărsături
 • diaree

Înainte cu câteva zile de apariția erupției, apare semnul Koplick care este tipic pentru rujeolă și constă în apariția de mici leziuni albicioase (asemănătoare grăunțelor de gris), localizate pe partea interioara a obrazului, în dreptul premolarilor. Totodată, medicii spun că pot fi constatate manifestări neurologice și chiar stări de iritabilitate.

În prima zi de boală, erupția apare la nivelul feței și gâtului, în a doua zi se extinde la nivelul trunchiului, iar în a treia zi afectează mâinile și picioarele. Erupția în acest caz este sub formă de eritem.

Rujeola la adult poate fi mai severa decât la copil și se asociază mai frecvent cu pneumonie și afectare hepatică. Rujeola la gravidă, dacă apare în primele 3 luni de sarcină, poate uneori determina malformații, avort spontan sau moarte fetală în uter, dar și risc mare de a dezvolta pneumonie rujeoloasă. Rujeola la imunodeprimat are o evoluție extrem de severă, frecvent letală.

„Complicațiile rujeolei sunt multiple și pot fi determinate direct de virusul rujeolic sau de terenul imunodeprimat al pacientului astfel: pneumonia interstițială rujeolică; laringita; meningita acută, encefalita acută rujeoloasă din timpul infecției rujeolice și encefalita acută post-rujeolică, care apare în primele 30 zile după rujeolă; encefalita cu incluzii, ce apare la copiii imunodeprimați în primul an după rujeolă sau suprainfecții bacteriene”, spune Aneta Goia, medic rezident Boli Infecțioase la spitalul „Victor Babeș” Timișoara.

De asemenea, pacientul trebuie izolat timp de 5 zile de la debutul erupției, iar contacții supravegheați.

Tratament

Nu există o terapie specială pentru rujeolă, așa că se folosește una pentru simptome. În encefalita acută postrujeolică se recomandă terapie cortizonică, asociată cu imunoglobuline standard. Tratamentul cu antibiotice este recomandat în caz de suprainfecție bacteriană.

Cea mai utilă prevenție este vaccinarea antirujeolă, care face parte din programul național de vaccinare din România și este reprezentată de un vaccin cu virus viu atenuat ce asigură o protecție de 90-95%. Prima doza se aplică în jurul vârstei de 1 an, urmată de un rapel la vârsta de 6-7 ani (la intrarea la scoală). Vaccinarea antirujeolică utilizată în primele 72 de ore după contactul cu un bolnav de rujeolă poate preveni apariția bolii sau duce la o forma ușoară a acesteia. Vaccinul este contraindicat în sarcină și la pacienții imunodeprimați, mai specifică dr. Aneta Goia.

Adblock test (Why?)

articolul original.
✇Tion

Lucrările la noua maternitate a Spitalului Județean din Timișoara, în grafic. Ar urma să fie gata anul viitor

By: Oana Bocănici
Foto: CJ Timiș

Reactualizat la:

Lucrările la noua maternitate ce se construiește lângă Spitalul Județean se desfășoară într-un ritm bun și sunt în grafic, se arată în urma ultimei vizite pe teren din partea reprezentanților Consiliului Județean Timiș.

Scris de Oana Bocănici - Lucrările la noua maternitate ce se construiește lângă Spitalul Județean se desfășoară într-un ritm bun și sunt în grafic, se arată în urma ultimei vizite pe teren din partea reprezentanților Consiliului Județean Timiș.

Adblock test (Why?)

articolul original.
✇Tion

Donații pentru oamenii nevoiași ai Timișoarei, în perioada sezonului rece

By: Oana Bocănici
foto: arhivă

Reactualizat la:

Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara (DASTM) organizează, pentru al patrulea an consecutiv, o nouă ediție a campaniei de donații „Tu poți renunța?”, pentru a ajuta timișorenii la nevoie în perioada sezonului rece. Primele pachete au ajuns deja la familii cu copii, iar timișorenii sunt încurajați să doneze în continuare.

Scris de Oana Bocănici - Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara (DASTM) organizează, pentru al patrulea an consecutiv, o nouă ediție a campaniei de donații „Tu poți renunța?”, pentru a ajuta timișorenii la nevoie în perioada sezonului rece. Primele pachete au ajuns deja la familii cu copii, iar timișorenii sunt încurajați să doneze în continuare.

Adblock test (Why?)

articolul original.
✇Tion

De unde vom putea cumpăra bețe de Moș Nicolae. Comercianții au nevoie de aviz de la PMT

By: Oana Bocănici
Foto: arhivă

Ca în fiecare an, în apropierea zilei de 6 decembrie, comercianții care vor să vândă beţe de Sfântul Nicolae, felicitări, vâsc sau miniaturi reprezentative trebuie să depună o solicitare pentru a obține avizul de comercializare. Vor fi mai multe locații în oraș unde acest lucru este posibil, în perioada 2-6 decembrie.

Scris de Oana Bocănici - Ca în fiecare an, în apropierea zilei de 6 decembrie, comercianții care vor să vândă beţe de Sfântul Nicolae, felicitări, vâsc sau miniaturi reprezentative trebuie să depună o solicitare pentru a obține avizul de comercializare. Vor fi mai multe locații în oraș unde acest lucru este posibil, în perioada 2-6 decembrie.

Adblock test (Why?)

articolul original.
✇Tion

FOTO. A ajuns structura pentru sala de sport a Școlii Gen. 25. Ar putea fi gata în toamna anului viitor

By: Oana Bocănici

Reactualizat la:

Primarul Timișoarei Dominic Fritz anunță că a sosit structura metalică pentru viitoarea sală de sport care se construiește la Școala Generală nr. 25 din Timișoara. Toamna viitoare, elevii și copiii din cartier se vor putea bucura de un nou spațiu de recreere.

Scris de Oana Bocănici - Primarul Timișoarei Dominic Fritz anunță că a sosit structura metalică pentru viitoarea sală de sport care se construiește la Școala Generală nr. 25 din Timișoara. Toamna viitoare, elevii și copiii din cartier se vor putea bucura de un nou spațiu de recreere.

Adblock test (Why?)

articolul original.
✇Tion

Bilete de tratament pentru pensionarii timișeni în stațiunile din țară, în decembrie

By: Oana Bocănici
Foto: pixabay.com / cocoparisienne

Pensionarii sau persoanele asigurate social pot beneficia de bilete de tratament în mai multe stațiuni din țară, precum Buziaș, Geoagiu sau Moneasa, începând cu ultima lună din an.

Scris de Oana Bocănici - Pensionarii sau persoanele asigurate social pot beneficia de bilete de tratament în mai multe stațiuni din țară, precum Buziaș, Geoagiu sau Moneasa, începând cu ultima lună din an.

Adblock test (Why?)

articolul original.
✇Tion

Mii de utilizări ale stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice din Timișoara. Primăria va mai monta încă 21

By: Oana Bocănici
foto: arhivă

Reactualizat la:

Reprezentanții Primăriei Timișoara spun că înregistrează mii de utilizări ale stațiilor electrice pentru timișorenii care au ales să călătorească protejând natura. Urmează să mai fie montate 21 de stații, proiectul fiind în stadiu de proiectare.

Scris de Oana Bocănici - Reprezentanții Primăriei Timișoara spun că înregistrează mii de utilizări ale stațiilor electrice pentru timișorenii care au ales să călătorească protejând natura. Urmează să mai fie montate 21 de stații, proiectul fiind în stadiu de proiectare.

Adblock test (Why?)

articolul original.
✇Tion

Ziua Internațională a Studenților, celebrată la Casa Tineretului

By: Oana Bocănici
Foto: Facebook/FITT Timișoara

Reactualizat la:

De Ziua Internațională a Studenților, pe 17 noiembrie, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș propune un program de activități care îmbină învățarea, implicarea și socializarea la Casa Tineretului. Puteți ajuta și la completarea unui chestionar pentru o strategie de viitor pentru tineri în oraș.

Scris de Oana Bocănici - De Ziua Internațională a Studenților, pe 17 noiembrie, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș propune un program de activități care îmbină învățarea, implicarea și socializarea la Casa Tineretului. Puteți ajuta și la completarea unui chestionar pentru o strategie de viitor pentru tineri în oraș.

Adblock test (Why?)

articolul original.
✇Tion

Scriitorul Daniel Vighi, propus pentru titlul de Cetățean de Onoare al Timișoarei

By: Oana Bocănici
foto: Facebook/Daniel Vighi

Universitatea de Vest din Timișoara și primarul Dominic Fritz îl propun pe scriitorul Daniel Vighi - membru fondator al Societății Timișoara, Alianței Civice și al Asociației Culturale Ariergarda - să primească distincția de Cetățean de Onoare al Municipiului Timișoara. Consilierii locali își vor da marți votul de aprobare.

Scris de Oana Bocănici - Universitatea de Vest din Timișoara și primarul Dominic Fritz îl propun pe scriitorul Daniel Vighi - membru fondator al Societății Timișoara, Alianței Civice și al Asociației Culturale Ariergarda - să primească distincția de Cetățean de Onoare al Municipiului Timișoara. Consilierii locali își vor da marți votul de aprobare.

Adblock test (Why?)

articolul original.
✇Tion

Cerere de finanțare prin PNRR pentru spitalul „fantomă” de pe Torontalului

By: Oana Bocănici

Reactualizat la:

Spitalul „fantomă” de pe Calea Torontalului, viitor centru de excelență în oncologie, este (oarecum) mai aproape de execuție. Pentru el s-a depus cerere de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Scris de Oana Bocănici - Spitalul „fantomă” de pe Calea Torontalului, viitor centru de excelență în oncologie, este (oarecum) mai aproape de execuție. Pentru el s-a depus cerere de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Adblock test (Why?)

articolul original.
✇Tion

FOTO. Sărbătoarea Sfântului Martin: preșcolarii de la Lenau învață despre solidaritate

By: Oana Bocănici

Sărbătoarea Sfântului Martin este o sărbătoare care intră în tradițiile germane, tradiție pe care grădinița „Nikolaus Lenau” din Timișoara încearcă să le respecte și să le promoveze în rândul copiilor. Sfântul Martin este considerat un sfânt al bunătății și solidarității.

Micuții de la Grădinița Lenau au sărbătorit în număr mare sărbătoarea la Catedrala Romano-Catolică din cartierul Elisabetin. De la ora 18, însoțiți de cei dragi, s-au adunat în jurul catedralei, au cântat și mai apoi au împărțit între ei covrigi. Ei au confecționat și lampioane pe care ulterior le-au aprins.

„Este o sărbătoare cu tematică religioasă, noi sărbătorim anual pe 11 noiembrie pe Sf. Marin datorită faptelor bune pe care le-a făcut cu oamenii săraci. El pe drumul lui a împărțit mantaua cu oamenii săraci. Era modest și s-a ascuns să nu fie găsit într-un staul cu gâște, iar oamenii l-au găsit și l-au făcut episcop. În această sărbătoare cântăm cântece și copiii împart covrigi cu familia și colegii. Activitatea face parte din educația civică: să învățam fapte bune și să împărțim cu cine nu are.

În acest an am confecționat lampioane sub formă de gâscă, un lucru simbolic. Fiecare copil vine cu părintele, ieșim afară și înconjurăm biserica. Se împart covrigei între ei și familie”, ne-a spus Mariana Crețoni, educatoare la Grădinița cu Program Prelungit „Nikolaus Lenau” Timișoara.

Cine a fost Sfântul Martin?

Sfântul Martin a trăit în secolul IV, într-o familie de militari, servind la rândul său în Armata Imperiului Roman. Legenda spune că, într-o seară târzie de toamnă, acesta a vrut să intre în cetate, când a întâlnit un cerșetor, zgribulit de frig. Martin și-a dat jos mantia, a tăiat-o în două și i-a dat jumătate cerșetorului. După ce a intrat în cetate, a avut o viziune: l-a visat pe Iisus, îmbrăcat în jumătatea lui de mantie, spunându-i că ceea ce îi dăduse cerșetorului i-a dat, de fapt, lui. După acest moment, Martin a trecut la creștinism, a devenit episcop și dorința sa era ca în fiecare casă să existe lumină – de unde s-a păstrat procesiunea cu lampioanele. Totodată, în spiritul bunătății Sfântului Martin, copiii primesc covrigi pe care îi împart cu ceilalți.

Foto: Tion

Adblock test (Why?)

articolul original.
❌