ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
✇IasiTV Life

Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a demisionat din funcţie

By: Geo
image

UPDATE – Premierul Nicolae Ciucă a scris pe Facebook că a acceptat demisia domnului Sorin Cîmpeanu din funcţia de ministru al educaţiei.

„Îi mulţumesc pentru colaborarea de până acum şi pentru proiectele demarate în beneficiul sistemului de educaţie”, a scris premierul. „În continuare, România are nevoie de stabilitate şi coerenţă pentru a putea implementa reforma durabilă pe care ne-o dorim cu toţii pentru învăţământ.

Urmează să ne consultăm în Partidul Naţional Liberal şi în cadrul coaliţiei de guvernare şi să validăm cu celeritate propunerea pe care o vom înainta domnului preşedinte Klaus Iohannis pentru funcţia de ministru”, a mai scris Nicolae Ciucă pe Facebook.

Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, că demisionează din funcţie, decizie despre care scrie că a luat-o din proprie iniţiativă.

El nu face nicio referire la acuzaţiile de plagiat care i-au fost aduse în ultima perioadă şi care au fost însoţite de numeroase solicitări de demisie.

Sorin Cîmpeanu punctează însă repere ale mandatului său, început în perioada crizei sanitare, şi consideră că a reuşit să aducă schimbări care au pus bazele reformei „România educată”.

În mesaj el afirmă că „proiectele legilor România educată reprezintă cea mai bună şansă pentru o educaţie aşa cum cred că ne dorim cu toţii. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educaţie de calitate, vor fi şi mai mulţi oamenii care nu percep conţinuturi şi nu înţeleg adevăratul sens al cuvintelor”.

articolul original.
✇IasiTV Life

A murit actorul Alexandru Arşinel

By: Geo
image

Actorul Alexandru Arşinel a murit joi la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, au declarat surse medicale.

Alexandru Arşinel se afla internat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti din 15 septembrie pentru tratarea unor leziuni cauzate de repaosul prelungit la pat.

‘Având în vedere istoricul medical şi pentru a-l avea sub o supraveghere mai atentă, s-a hotărât, ulterior, transferarea dumnealui în secţia de ATI’, informa, pe 20 septembrie, unitatea medicală.

Actorul a mai fost internat şi luna trecută, la Institutul Clinic Fundeni.

articolul original.
✇Money

Indicii de pe Wall Street au închis joi în scădere puternică, din cauza temerilor că economia SUA ar putea fi afectată de majorarea dobânzilor

By: Money.ro
image

Indicele Nasdaq a scăzut la cel mai scăzut nivel din 2022, stabilit la mijlocul lunii iunie, tras în jos de titlurile Tesla, Apple şi Nvidia.

Indicele S&P 500 a atins un minim observat ultima dată în noiembrie 2020. Cu un declin de peste 8% în septembrie, indicele de referinţă se îndreaptă spre cea mai slabă evoluţie consemnată în luna septembrie din 2008.

Investitorii au reluat şi vânzările titlurilor de Trezorerie americane, deoarece oficialii Fed nu au dat niciun indiciu că banca centrală a SUA îşi va modera sau îşi va modifica planurile de a creşte agresiv ratele dobânzilor pentru a încetini inflaţia ridicată.

Preşedintele Fed din Cleveland, Loretta Mester, a spus că nu vede probleme pe pieţele financiare din SUA care să modifice campania băncii centrale de reducere a inflaţiei prin majorări ale dobânzilor,  care au adus deja dobânda de referinţă la un interval de 3,0% până la 3,25%.

Datele au arătat că numărul americanilor care au depus noi cereri pentru ajutor de şomaj a scăzut săptămâna trecută la un minim al ultimelor cinci luni, deoarece piaţa muncii rămâne rezistentă, în ciuda creşterilor agresive ale dobânzii Fed.

”Veştile bune sunt veşti proaste, deoarece numărul de locuri de muncă de astăzi reiterează din nou că Fed are un drum lung de parcurs. Frica de pe piaţă este că Fed ne va împinge într-o recesiune foarte profundă, care va provoca o recesiune a câştigurilor, motiv pentru care piaţa vinde”, a declarat Phil Blancato, şeful Ladenburg Thalmann Asset Management din New York.

Indicele S&P 500 a scăzut cu 2,09%, până la 3.641,21 puncte, în timp ce Nasdaq Composite a scăzut cu 313,25 puncte, sau cu 2,83%, până la 10.738,39. Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 455,19 puncte, sau cu 1,53%, la 29.228,55.

Printre cei 11 indici de sector ai S&P 500, componenta produselor de consum a scăzut puternic, trasă în jos de acţiunile companiilor auto.

Acţiunile companiilor de utilităţi au avut la rândul lor o evoluţie negativă.

Titlurile Meta Platforms au închis în declin în urma informaţiei că proprietarul Facebook a decis să blocheze angajările şi să continue măsurile de restructurările din cauza perspectivelor macroeconomice incerte.

Acţiunile General Motors şi Ford Motor au scăzut puternic, la rândul lor.

Titlurile ransportatorilor aerieni şi ale operatorilor de croazieră au avut o evoluţie negativă din cauza anulării sau amânării curselor, din cauza impactului catastrofal al uraganul Ian a lovit Coasta Golfului din Florida.

Acţiunile American Airlines, United Airlines Holdings şi Delta Air Lines au înregistrat scăderi, ca şi cele ale companiilor de vase de croazieră Norwegian Cruise Line Holdings şi Carnival.

 

articolul original.
✇Money

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a demisionat în urma acuzaţiilor de plagiat. Cine ar putea prelua interimatul

By: Alina Rafaila
image

UPDATE 22:15. Nicolae Ciucă a acceptat demisia ministrului Sorin Cîmpeanu

"Am acceptat astăzi demisia domnului Sorin Câmpeanu din funcția de ministru al educației. Îi mulțumesc pentru colaborarea de până acum și pentru proiectele demarate în beneficiul sistemului de educație.

În continuare, România are nevoie de stabilitate și coerență pentru a putea implementa reforma durabilă pe care ne-o dorim cu toții pentru învățământ. Urmează să ne consultăm în Partidul Național Liberal și în cadrul coaliției de guvernare și să validăm, cu celeritate, propunerea pe care o voi înainta domnului președinte al României, Klaus Iohannis, pentru funcția de ministru", a scris pe pagina de Facebook premierul Nicolae Ciucă.

Acuzat de pagiat, Sorin Cîmpeanu publicase, miercuri, mai multe clarificări din partea profesorului Ioan Pleşa, unul dintre universitarii al căror nume a fost acuzat că l-a înlocuit dintr-un curs.

Pleşa a declarat că a perfecţionat cursul "Îmbunătăţiri Funciare" timp de 15 ani alături de Cîmpeanu şi l-a predat acestuia "strict în interesul pregătirii studenţilor", când actualul ministru a devenit titularul disciplinei.

Emilia Șercan a reacționat imediat după vestea demisiei lui Sorin Cîmpeanu: "Demisia după un astfel de scandal e un gest de normalitate", a postat jurnalista pe Facebook.

Sorin Cîmpeanu a demisionat. Cum explică fostul ministru al Educației decizia

"Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.

Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine.

Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească.

În mandatul de ministru al educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei “România Educată”:

1. un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;

2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar - prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);

3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;

4. mărirea burselor elevilor;

5. recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;

6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;

7. demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent - o schimbare atât de mult așteptată;

8. extinderea programului Masă caldă în școli de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;

9. introducerea învățământului dual la nivel universitar;

10. internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree;

Și multe altele………

Am elaborat proiectele Legilor “România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății.

Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă!

Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație!

Cred în România Educată și voi susține Legile “România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator.

Proiectele legilor “România Educata” reprezintă cea mai bună șansă pentru o educație așa cum cred ca ne dorim cu toții. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educație de calitate, vor fi și mai mulți oamenii care nu percep conținuturi și nu înțeleg adevăratul sens al cuvintelor.

Le mulțumesc tuturor celor care, cu onestitate, au ales sa susțină educația!", a transmis, pe Facebook, Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu, acuzat de plagiat de jurnalista Emilia Șercan

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a fost acuzat că ar fi plagiat, într-un curs de specialitate, 92 de pagini din munca a doi profesori de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, alături de care a semnat, în 2000, ca al patrulea autor, nouă pagini dintr-un curs universitar. 

Cei doi profesori semnaseră cele 13 capitole plagiate de Cîmpeanu în 2006 în alte patru ediţii anterioare ale cursului, datate 1987, 1990 şi 1993 şi 2000.  

Jurnalista Emilia Şercan relatează că ministrul şi-a însuşit în mod fraudulos şi paternitatea creaţiei celor 13 capitole, trecându-se drept autor al respectivelor secţiuni din cursul universitar. Numele autorilor originali a fost înlocuit cu numele actualului ministru al Educaţiei în ediţia din 2006, dar şi într-o variantă ulterioară, din 2009, publicată în aceeaşi formă.  

”Anul acesta, în calitate de ministru al Educaţiei şi promotor al Proiectului ”România Educată”, Sorin Cîmpeanu a promovat o lege prin care faptele sale din 2006 şi 2009 ar urma să fie considerate prescrise la trei ani de la comiterea lor, iar cele mai dure sancţiuni care i-ar putea fi aplicate pentru cele două abateri de la normele de etică şi integritate academică au fost eliminate, în totalitate, din lege”, a scris Emilia Şercan, potrivit news.ro.

articolul original.
✇Money

Coolio s-a dus în “Gangsta’s Paradise”. Ultimele momente din viața artistului care a dat hit-ul anului 1995

By: Alina Rafaila
image

Ieri, după-amiază, Coolio, pe numele lui Artis Leon Ivey Jr, a mers în vizită la un prieten. Se întorsese în Los Angeles după o serie de concerte în Texas, dintre care ultimul fusese cu doar 4 zile înainte. I s-a făcut rău şi a mers la baie. Acolo a fost găsit apoi, fără suflare. Medicii au încercat să-l resusciteze aproape o oră, fără succes. Rudele şi prietenii sunt în stare de şoc. Artistul avea concerte în fiecare săptămână, iar pe 1 octombrie urma să cânte în Germania.

Printre primii care i-au adus un omagiu a fost Michelle Pfeiffer. Cei doi s-au cunoscut la filmările pentru pelicula- Minţi periculoase- pentru care Coolio a compus Gangsta's Paradise. Este melodia care i-a adus recunoaşterea internaţională şi premiul Grammy pentru cea mai bună interpretare rap solo.

Michelle Pfeiffer: Sunt devastată de vestea morţii talentatului artist Coolio. Îmi amintesc de el ca fiind foarte blând. 30 de ani mai târziu şi încă mă trec fiorii când ascult Gangsta Paradise.

Regrete după moartea fulgerătoarea a lui Coolio

Snoop Dogg, Ice Cube sau LL Cool J şi-au exprimat regretul pentru moartea lui, la fel şi fosta prima doamnă a SUA, Hillary Clinton şi fiica ei.

Chelsea Clinton, fiica lui Hillary Clinton: Îmi pare imposibil. Nu era bătrân. Era în continuare un artist emblematic. Continua să fie foarte productiv. Toate gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă spre cei dragi, spre familia lui şi spre prietenii lui.

Hillary Clinton, fost secretar de stat al SUA: Este o mare pierdere.

În cariera începută în anii 80, Coolio a vândut 17 milioane de discuri, iar recent hitul "Gangsta's Paradise" a depășit un miliard de ascultări pe o celebră platforma de streaming. În ultimii ani, rapperul a devenit pasionat de gastronomie, lansând un serial online intitulat "Cookin' with Coolio" şi o carte de reţete culinare.

Coolio a fost în Roomânia de mai multe ori. După una dintre aceste vizite, entuziasmat de câţi oameni îl aşteptau în faţa hotelului, artistul a povestit că s-a simțit aici ca Michael Jackson.

articolul original.
✇Money

Proiect de lege pregătit de guvern: toţi bolnavii de cancer primesc certificat de handicap. Măsura s-ar aplica şi celor care au făcut transplant

By: Alina Rafaila
image

Vorbim despre un ordin comun de ministru, mai exact ministrul Muncii şi ministrul Sănătăţii, ordin prin care persoanele care au fost diagnosticate cu o formă de cancer să primească acest certificat de handicap. În momentul de faţă sunt încadrate doar câteva forme de cancer, în stadii avansate, însă prin această modidicare sunt incluse toate formele de cancer de la diagnosticare şi pentru o perioadă de cel puţin 5 ani.

Potrivit unor date oficiale, vorbim despre faptul că în 2020 aproape 99.000 de români au fost diagnosticaţi cu o formă de cancer, în timp ce 54.486 de persoane au decedat. În acest proiect sunt incluse şi persoanele care au suferit un transplant de organe, iar printre beneficiile pe care urmează să le primească se numără indemnizaţia de handicap.

articolul original.
✇Money

Știrile zilei, 29 septembrie 2022. Vladimir Putin va semna vineri tratatele de anexare a 15% din Ucraina

By: Alina Rafaila
image

Știrile zilei, 29 septembrie 2022

1) Vladimir Putin va semna vineri tratatele de anexare a regiunilor Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson. Experţii militari spun că nu este exclus ca, pe viitor, Rusia să folosească armele nucleare tactice pentru a apăra noile teritorii.

2) Un bărbat de 46 de ani din Petroşani a fost surprins în timp ce îşi calcă intenţionat cu maşina un vecin. Martorii susţin că aceştia s-ar fi luat la ceartă cu puţin timp înainte, din cauza copiilor lor.

3) Certificatul de deces al reginei Elisabeta a fost publicat. Potrivit autorităţilor britanice, suverana a murit de "bătrâneţe", la ora 14 şi 10 minute.

4) Joe Biden a declarat stare de dezastru major în Florida după trecerea Uraganului Ian. Sute de persoane au murit, iar pagubele se ridică la peste 260 de miliarde de dolari.

5) Inflația din Germania a urcat în luna septembrie la 10%, din cauza prețurilor mari la energie și alimente. Datele oficiale arată că este cea mai ridicată valoare din ultimii 71 de ani.

articolul original.
✇Agenda Constructiilor

POWER ELECTRIC: Controlul DMX ofera experienta unica in iluminat personalizat

[unable to retrieve full-text content]

In pofida conditiilor nefavorabile de piata, cauzate de pandemie, compania Power Electric a incheiat anul financiar precedent cu o crestere de 10% a cifrei de afaceri. In opinia managerului general al societatii, Florin Niculae, a fost o perioada foarte dificila, deoarece a existat un cumul de factori care nu au putut fi estimati...
articolul original.
✇Agenda Constructiilor

ANALIZA: Piata panourilor termoizolante se mentine la cota de 200 milioane euro

[unable to retrieve full-text content]

Potrivit estimarilor producatorilor de panouri termoizolante din Romania, piata nationala a depasit pragul de 200 de milioane de euro in 2021. Dupa o evolutie buna in prima parte a acestui an, producatorii estimeaza o reducere a cererii in ultimele luni din 2022, pe fondul unei prudente mai mari a investitorilor de a lansa...
articolul original.
✇Agenda Constructiilor

ACE sustine solicitarile adresate Autodesk de catre arhitectii din nordul Europei

[unable to retrieve full-text content]

Consiliul arhitectilor din Europa (ACE) sustine in totalitate demersul asociatiilor de profil din nordul continentului, care au adresat o scrisoare deschisa catre furnizorul de aplicatii specializate Autodesk. Astfel, organizatiile din Danemarca, Norvegia, Finlanda si Islanda, care reprezinta 14.000 de arhitecti, si-au exprimat o serie de preocupari profunde in legatura cu instrumentul emblematic de...
articolul original.
✇Agenda Constructiilor

SCHINDLER: Noile provocari ale pietei afecteaza direct afacerile cu ascenoare

[unable to retrieve full-text content]

In primele sase luni ale anului 2022, afacerile lui Schindler au continuat sa fie sub presiune, in special din cauza incetinirii economiei chineze, blocajelor persistente legate de pandemie, intreruperii lanturilor de aprovizionare si inflatiei abrupte. In intervalul mentionat anterior, comenzile au crescut cu 3%, pana la 6,227 miliarde CHF, iar incasarile au suferit...
articolul original.
✇Agenda Constructiilor

ROCKWOOL: Crestere puternica a vanzarilor si profitabilitatii in primul semestru

[unable to retrieve full-text content]

Vanzarile Rockwool in primul semestru din 2022 au inregistrat o crestere puternica si au atins un nivel-record. Performanta a fost determinata in primul rand de cresterile necesare ale preturilor de vanzare. Toate unitatile de afaceri din domeniul izolatiilor au continuat sa inregistreze o cerere solida si au inregistrat cresteri de doua cifre. Segmentul...
articolul original.
✇STIRIPESURSE

Rafila dă alerta: Antibioticele luate după ureche pot duce la moarte, favorizând rezistența la bacterii

rafila ministerul sanatatii

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, subliniază că, pentru a limita rezistenţa bacteriilor, este esenţială prescrierea raţională a antibioticelor, atât din punct de vedere al tipului de antibiotic, cât şi al duratei tratamentului.

Rafila a participat, joi, la o conferinţă de presă online organizată de Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" în cadrul proiectului "Întărirea capacităţii instituţionale pentru controlul infecţiilor spitaliceşti şi gestionarea consumului de antibiotice în România", finanţat prin Mecanismul Financiar SEE 2014 - 2021.

"Este clar că acest subiect al infecţiilor asociate asistenţei medicale şi al rezistenţei bacteriilor la antibiotice este unul extrem de important în zona sănătăţii publice. (...) O politică raţională de prescrierea a antibioticelor atât din punct de vedere al tipului de antibiotic cât şi al duratei tratamentului, regulilor după care se face tratamentul antibiotic, este esenţială pentru a limita cât mai mult emergenţa rezistenţei bacteriene la acest tip de substanţe", a spus ministrul.

Potrivit demnitarului, limitarea utilizării antibioticelor doar pentru situaţiile care impun acest lucru este esenţială.

"Nu ne angajăm în niciun fel că o să eradicăm infecţiile asociate asistenţei medicale, nu există aşa ceva, dar important este să cunoaştem realitatea şi acţionăm acolo unde tipul acestor infecţii sau germenii care produc aceste infecţii sunt foarte periculoşi şi pot să pună în pericol sănătatea şi viaţă pacienţilor. (...) Controlul utilizării antibioticelor, limitarea utilizării antibioticelor doar pentru situaţiile care impun acest lucru este esenţială", a susţinut acesta.

Alexandru Rafila a arătat că şi prin PNRR se oferă posibilitatea spitalelor de a-şi dezvolta structurile de control privind infecţiile şi capabilităţile de diagnostic microbiologic.

"Discutăm despre o problemă care de foarte mult timp este în dezbatere publică. Amploarea ei poate a fost mai puţin cunoscută, raportările erau insuficiente, erau subdimensionate faţă de realitate şi ne dorim să cunoaştem realitatea, să putem interveni şi mai ales să protejăm pacienţii de infecţiile grave care le pun viaţa în pericol", a adăugat ministrul.

Adrian Marinescu, director medical al Institutului "Matei Balş", susţine că fenomenul legat de rezistenţa la antimicrobiene este "o normalitate", fiind vorba de infecţii asociate actului medical, şi "nu înseamnă malpraxis".

"Fenomenul legat de rezistenţa la antimicrobiene şi ceea ce se întâmplă cu infecţiile asociate actului medical nu înseamnă altceva decât o normalitate pentru un sector medical care vrea să aibă până la urmă o realitate legată de aceste infecţii. Ele sunt infecţii asociate actului medical. Nu înseamnă nici malpaxis, nu înseamnă nici infecţiile nosocomiale, aşa cum le numeam şi le consideram înainte, legate strict de un act medical cu probleme. Nu este deloc aşa. Oriunde în lume există aceste infecţii asociate actului medical. Există şi în România şi ceea ce vom face prin acest proiect este să ne lămurim că avem o realitate, avem un diagnostic care să fie pus corect şi în final să putem să avem nişte direcţii clare", a declarat Adrian Marinescu.

Managerul de proiect, prof dr. Sorin Aramă, a declarat că la proiect participă cinci spitale-pilot: Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Urgenţă Târgu Mureş, Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila".

"Au fost elaborate Cadrul naţional strategic şi Planul naţional de acţiune pentru combaterea fenomenului de rezistenţă la antibiotice (AMR) şi a infecţiilor asociate asistenţei medicale (IAAM). Experţii medicali angajaţi în proiect au elaborat trei ghiduri pentru prevenirea şi limitarea fenomenului AMR şi IAAM: Boli infecţioase, Epidemiologie, Microbiologie", a spus medicul.

El a amintit că în luna mai au fost organizate sesiuni de training la care au participat 258 de medici şi 47 de asistenţi medicali.

Sorin Aramă a precizat că este în curs de lansare o platformă de e-learning care va conţine cursuri de instruire referitoare la problematica AMR şi IAAM pentru diverse categorii de medici şi asistenţi medicali.

articolul original.
✇STIRIPESURSE

Detalii incendiare: R. Kelly va achita despăgubiri de 300.000 de euro pentru că și-a infectat o victimă cu herpes

r kelly

R. Kelly, cântăreţ R&B cu mai multe discuri de platină, condamnat de două ori în acest an pentru infracţiuni sexuale, va fi obligat să achite despăgubiri de cel puţin 300.000 de dolari pentru unele dintre victimele sale, a anunţat miercuri un judecător federal, potrivit Reuters.

Suma va ajunge la două dintre victime, denumite Jane şi Stephanie, şi va compensa costurile psihoterapiei şi tratamentului pentru herpes, a declarat judecătoarea districtuală Ann Donnelly cu prilejul unei audieri în Brooklyn. Valoarea despăgubirilor ar putea creşte după ce procurorii vor recalcula costurile tratamentului pentru Stephanie.

Donnelly a respins cererile procurorilor de a compensa venitul pierdut al lui Jane şi de a oferi despăgubiri unei a treia victime, cunoscută sub numele de Sonja. Kelly a participat la audiere printr-o conexiune Zoom dintr-o închisoare federală din Chicago. Donnelly l-a condamnat pe R. Kelly în iunie la 30 de ani de închisoare, după ce un juriu l-a găsit vinovat de trafic sexual şi alte capete de acuzare. Procurorii au argumentat că R. Kelly, în vârstă de 55 de ani, şi-a folosit timp de peste două decenii statutul de vedetă pentru a atrage femei şi fete minore pentru sex.

Procesul, care a durat o lună, a amplificat acuzaţiile care l-au urmărit pe cântăreţul hitului premiat cu Grammy ''I Believe I Can Fly''. Kelly a mai fost totodată condamnat luna trecută la Chicago pentru alte capete de acuzare vizând pornografie infantilă şi ademenirea fetelor minore pentru sex.  Rapperul îşi aşteaptă sentinţa în acel caz şi riscă, de asemenea, condamnări în statele Illinois şi Minnesota.

Kelly, pe numele său real Robert Sylvester Kelly, este una dintre cele mai cunoscute personalităţi condamnate pentru comportament sexual inadecvat în perioada mişcării #MeToo care a adus în atenţia opiniei publice astfel de comportamente ale unor bărbaţi proeminenţi.

articolul original.
✇STIRIPESURSE

Situația a devenit periculoasă. Un activist de mediu a fost ucis la fiecare două zile, în ultimul deceniu

mediu, rasarit

Un studiu a relevat că, în ultimul deceniu, un activist de mediu a fost ucis la fiecare două zile, în medie, informează BBC. Raportul Global Witness afirmă că peste 1.700 de persoane, majoritatea din comunităţile indigene, au murit în timp ce încercau să împiedice extracţiile de combustibili fosili şi mineritul pe pământurile lor.

În raport, această creştere a numărului de victime în rândul activiştilor este atribuită cererii tot mai mari de materii prime, la nivel global şi ascensiunii guvernelor autoritare.

Cei mai mulţi activişti ecologişti au fost ucişi în America Latină.

articolul original.
✇STIRIPESURSE

Serviciile au voie cu programe antivirus rusești. Ministrul Digitalizării: Nu înseamnă că folosesc această soluţie pentru uzul ei

Sebastian Burduja

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, explică de ce, în contextul în care toate instituţiile publice româneşti nu mai au voie să folosească soluţii informatice antivirus dezvoltate de companii ruseşti sau cu acţionariat rusesc, din cauza riscului ca Rusia să exploateze aceste softuri într-un atac cibernetic, instituţiile din domeniul apărării pot utiliza astfel de aplicaţii. Potrivit ministrului, serviciile de informaţii pot avea acces pentru a ”testa şi exploata” aplicaţia dezvoltată de compania rusească, dar nu le va folosi ”pentru utilizatorul de rând”, ci doar în scopul detectării unor eventuale vulnerabilităţi.

”Proiectul a parcurs un lung proces de avizare interministerială, inclusiv din partea instituţiilor din arcul securităţii naţionale. (...) Detaliile pe care pot să vi le dau sunt legate de faptul că aceste soluţii pot fi testate de aceste instituţii şi exploatate pentru a apăra interesele naţionale de securitate ale României. Nu este vorba de utilizarea lor efectivă la nivelul utilizatorului de rând, ci pur şi simplu de a avea acces la ele pentru a le putea testa şi exploata”, a explicat ministrul, potrivit news.ro.

Ela subliniat că aplicaţiile respective pot fi folosite doar în scopul exploatării unor vulnerabilităţi ale acestora.

”Cred că şi dumneavoastră v-aţi dori ca organizaţiile din sfera securităţii naţionale să poată identifica ce vulnerabilităţi au anumite soluţii din Federaţia Rusă şi să acţioneze în consecinţă. Nu înseamnă că folosesc această soluţie pentru uzul ei, de a apăra contra ameninţărilor de tip virus”, a adăugat ministrul.

Pe 13 septembrie a fost adoptat de către Guvern un act normativ care interzice achiziţionarea, instalarea şi utilizarea de către autorităţile şi instituţiile publice de produse şi servicii software de tip antivirus provenind direct sau indirect din Federaţia Rusă sau de la un operator economic aflat sub controlul direct sau indirect al unei persoane fizice sau juridice din Federaţia Rusă sau al cărei capital este constituit cu participaţie provenind în mod direct sau prin firme interpuse din Federaţia Rusă ori din ale cărui organe de administrare fac parte persoane din Federaţia Rusă. Legea se află în prezent în dezbatere parlamentară.

Interdicţia prevăzută se aplică până la data de 31 decembrie 2026. Instituţiile care nu respectă prevederile legii sunt pasibile de amendă de 50.000 lei la 200.000 lei.

”Prezenţa software-urilor ruseşti de tip antivirus reprezintă o vulnerabilitate la adresa securităţii cibernetice a autorităţilor şi instituţiilor româneşti, din cauză că aceste programe acaparează funcţii importante ale reţelelor şi sistemelor informatice, creând relaţii de interdependenţă. În contextul în care Federaţia Rusă utilizează inclusiv atacuri de tip cibernetic la adresa statelor occidentale şi îşi foloseşte companiile naţionale şi cetăţenii ruşi, prin diverse metode, în războiul asupra Ucrainei, încălcând toate normele de drept internaţional în materie, România nu poate să-şi asume prezenţa unor produse şi servicii IT ruseşti în infrastructura cibernetică naţională”, se arată în nota de fundamentare a legii.

articolul original.
✇STIRIPESURSE

Studenții se revoltă în masă și dau de pământ cu politicienii suspectați de plagiat: Integritatea academică este tăvălită de decidenți

Sorin Cîmpeanu

Integritatea academică este tăvălită de decidenți, susține Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) care își exprimă îngrijorarea cu privire la numărul ridicat de suspiciuni de plagiat care planează asupra persoanelor aflate la conducerea țării.

„În contextul suspiciunilor privind încălcarea de către Ministrul Educației, domnul Sorin Cîmpeanu, a normelor de etică și integritate academică, ANOSR reiterează angajamentul ferm al studenților pe care îi reprezintă privind promovarea corectitudinii, a valorilor morale și a toleranței zero față de furtul intelectual. ANOSR consideră că organele abilitate ale statului trebuie să se pronunțe cu celeritate în aceste chestiuni și fără să ia în considerare numele sau funcțiile persoanelor supuse verificării; credem cu tărie că, până la momentul unui astfel de verdict, aceste suspiciuni nu vor face decât să pună și mai mult sub semnul întrebării demersurile așa-zis reformiste din proiectul noii legi a învățământului superior, care elimină foarte multe pârghii de control în problema plagiatelor”, se arată într-un comunicat al ANOSR.

Reprezentanții studenților susțin că lipsa de consultare, caracterul secret al procedurii de elaborare a legilor și ignorarea propunerilor formulate de parteneri de dialog social, suprapuse peste aceste suspiciuni de încălcare a normelor de etică chiar de demnitarii care propun relaxarea acestor reguli, „nu fac decât să întărească bănuiala că procesul de legiferare nu este făcut în interes general, ci în interes propriu”.

ANOSR susține că invocarea așa-zisei reforme în educație ca apărare împotriva unor acuzații de plagiat este inacceptabilă.

„În viziunea noastră, România Educată înseamnă un învățământ de calitate, cu o puternică latură de incluziune și cu o dimensiune socială accentuată, nu mandate nelimitate pentru rectori, accentuarea implicării politicului în mediului universitar sau protejarea plagiatorilor de tragerea la răspundere juridică. România Educată nu poate fi construită de oameni care ignoră cu desăvârșire valorile ce stau la baza acestui plan, fapt pentru care astfel de suspiciuni necesită soluționarea urgentă de către organele abilitate ale statului”, mai arată reprezentanții alianței.

Aceștia transmit că militează împotriva amputării atribuțiilor CNATDCU și CNECSDTI în materia verificării cazurilor de plagiat și susține orice demers care asigură proceduri transparente, independente și credibile pentru verificarea încălcării normelor de etică.

articolul original.
✇Cancan

Horoscop 30 septembrie 2022. Lucrurile nu merg întotdeauna așa cum ne dorim

By: Maria Roșca
image

Fă o pauză și gândește-te la lucrurile bune din viața ta. Lucrurile nu merg întotdeauna așa cum ne-am dorit, însă trebuie să găsim o soluție. Toate se vor rezolva, așa că nu trebuie să ne pierdem speranța.

BERBEC ȘI ASCENDENT BERBEC

Fă un pas în direcția pe care vrei să o urmezi. Nu mai da vina pe destin și pe lucrurile din jur pentru incapacitatea ta de a merge mai departe. Fă mișcări îndrăznețe. Cu cât riscurile pe care le asumi acum sunt mai mari, cu atât recompensele vor fi mai mari.

TAUR ȘI ASCENDENT TAUR

Poți primi o nouă ofertă de lucru, una care ar putea schimba jocul banilor în bine. Gândește-te ce vrei să faci și unde vrei să ajungi și fă mișcarea potrivită. Dacă vrei să îți  extinzi afacerea existentă sau dorești să începi una nouă acum, ai parte de vești bune. Sprijinul și investiția de care ai nevoie în acest moment este probabil să vină ded la cineva neașteptat.

 GEMENI ȘI ASCENDENT GEMENI

Îți creezi propriile limitări și asta aduce doar probleme. Încearcă să gândești mai pozitiv și să schimbi puțin strategia, pentru a observa toate lucrurile care sunt binecuvântate și frumoase în lumea ta. Trebuie să lași frica deoparte și să pui mâna la treabă.

RAC ȘI ASCENDENT RAC

Acordă-ți un moment pentru a privi cu atenție la lucrurile pe care le-ai realizat până acum.  Petrecerea timpului de calitate atât cu familia ta, cât și cu cei apropiați va reprezenta o prioritate pentru tine în zilele următoare. Vrei să împărtășești ceea ce ai primit celor care îți aduc bucurie.

LEU ȘI ASCENDENT LEU

Nu credeai că vei ajunge aici, dar ai făcut-o. Sunt atât de multe lucruri pentru care poți să fii recunoscător. Leii care se află într-o relație la distanță sunt îndrumați să depună puțin mai mult efort. Găsește modalități noi și creative de a vă conecta unul cu celălalt.

FECIOARĂ ȘI ASCENDENT FECIOARĂ

Este o zi plină de acțiune. Proiectele care au fost blocate revin în atenția ta. Amintiește-ți că nu prea ai timp pentru pauze, așa că trebuie să rămâi conectat pentru a putea lua decizii rapide. Ca atare, poate apărea și oportunitatea de a călători sau de a porni într-o aventură. Planifică din timp, dar nu prea mult. Lăsă loc și spontaneității.

BALANȚĂ ȘI ASCENDENT  BALANȚĂ

Nu ai avut parte de o perioadă prea ușoară, însă ai trecut cu brio. Pe plan profesional, acesta este o perioadă de schimbări pozitive. Munca depusă poate fi răsplătită în acest moment.

SCORPION ȘI ASCENDENT SCORPION

Nu mai da vina pe alții atunci când lucrurile nu merg bine și încearcă să cauți o cale de rezolvare. Pe tărâmul iubirii, ai putea avea de-a face cu cineva care încă nu știe ce vrea. Meriți mult mai mult decât îți permiți să crezi, așa că trebuie să pui capăt dramei.

SĂGETĂTOR ȘI ASCENDENT  SĂGETĂTOR

Nu știi ce vrei în acest moment, așa că trebuie să te gândești bine și să îi spui partenerului intențiile tale. Amintește-ți că nu dorești ca acțiunile tale să devină motivul durerii altcuiva. La locul de muncă trebuie să te concentrezi mai mult. Încercarea de a face totul deodată nu te va duce nicăieri.

CAPRICORN ȘI ASCENDENT CAPRICORN

Poți face atât de multe. Există atâtea lucruri pe care le poți realiza într-o singură zi. Cu toate acestea, relația romantică ar putea fi o cauză de suferință în acest moment. Oglindirea este reală și te face să te confrunți cu părți ale sufletului tău pe care ai prefera să le refuzi. Așadar, nu te sfii să mergi pe calea transformării.

VARSATOR ȘI ASCENDENT VĂRSĂTOR

Există momente în viața noastră când totul arată perfect pe hârtie, dar sentimentul din capul nostru ne împiedică să mergem înainte. Eliberează-te de așteptările celor din jur și urmează-ți propriul instinct.

PESTI ȘI ASCENDENT PEȘTI

Este în regulă să te simți neputincios din când în când. Partea bună este că nu trebuie să ai un control asupra tuturor. Trebuie să te gândești că ai parte de tot sprijinul de care este nevoie în acest moment și că poți trece mult mai ușor peste anumite lucruri.

articolul original.
✇Wall-Street

Biden nu va accepta "niciodată, niciodată, niciodată" revendicările ruse în Ucraina

By: office@wall-street.ro (Redactia Wall-Street)
Biden nu va accepta "niciodată, niciodată, niciodată" revendicările ruse în Ucraina

Preşedintele american, Joe Biden, a promis că nu va recunoaşte "niciodată, niciodată, niciodată" rezultatele referendumurilor "orchestrate de Rusia" în Ucraina, scrie AFP, preluat de Agerpres.

"Vreau să fiu foarte clar în acest sens: Statele Unite nu vor recunoaşte niciodată, niciodată, vreodată revendicările Rusiei asupra teritoriului suveran al Ucrainei", a afirmat preşedintele american în cursul unui summit la Washington reunind lideri ai unor insule din Oceanul Pacific.

"Aşa-zisele referendumuri au fost o parodie, o parodie absolută. Rezultatele au fost orchestrate la Moscova", a adăugat preşedintele Biden, salutând "sacrificiul" ucrainenilor pentru "a-şi salva poporul şi a menţine independenţa ţării lor".

Referindu-se la preşedintele rus Vladimir Putin, liderul de la Casa Albă a mai estimat că "agresiunea Rusiei în Ucraina, cu scopul de a promova ambiţiile imperiale ale lui Putin, este o încălcare flagrantă a Cartei Naţiunilor Unite şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei".

Afirmaţiile preşedintelui american au fost făcute într-un moment în care Vladimir Putin urmează să oficializeze vineri la Moscova anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene, ferm denunţată de Kiev şi aliaţii săi occidentali.

Kremlinul urmează să găzduiască vineri la ora 12.00 GMT o ceremonie în care va fi oficializată anexarea regiunilor ucrainene Doneţk şi Lugansk (est) şi Herson şi Zaporojie (sud). Vladimir Putin va ţine "un discurs substanţial" cu această ocazie, potrivit purtătorului său de cuvânt, Dmitri Peskov.

Anterior, secretarul de stat american, Antony Blinken, a condamnat şi el aceste "referendumuri", care sunt "nici mai mult nici mai puţin decât confiscări de teritorii".

"Această parodie a referendumurilor organizate de Kremlin este doar o încercare zadarnică de a masca ceea ce înseamnă nici mai mult, nici mai puţin decât o altă tentativă de a confisca teritorii în Ucraina", a afirmat şeful diplomaţiei de la Washington într-un comunicat.

articolul original.
❌