ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
✇Money

Companiile de Utilităţi din Energie solicită autorităţilor măsuri de finanţare concrete şi rapide, care ar permite scăderea presiunii deficitului de lichidităţi pentru furnizorii de energie în 2022, deficit care se adânceşte în perioada sez

By: Money.ro
image

”Creşterea cantităţilor de energie furnizate în perioada sezonului rece, valoarea mare a sumelor achitate în avans de furnizori şi caracterul lor vital în fluxurile de numerar ale acestora impun măsuri de finanţare concrete şi rapide, care să permită o scădere a presiunii deficitului de lichidităţi la nivelul furnizorilor de energie, în anul 2022”, arată ACUE.

Valoarea plafonului maxim de decontare de 1.300 de lei/MWh este dovedită nerealistă de tranzacţiile de pe piaţa angro şi reprezintă o problemă critică pentru finanţarea achiziţiilor de energie, după data de 1 septembrie 2022.

„Modificarea termenului de plată de la 10 la 30 de zile adânceşte riscurile privind siguranţa aprovizionării cu energie în perioada sezonului rece. Orice improvizaţie legislativă/administrativă creează un risc suplimentar, într-o situaţie deja dezechilibrată. Solicităm instituţiilor responsabile să îşi respecte propriile angajamente, în termenul prevăzut de cadrul legal în vigoare”, arată Daniela Dărăban, director executiv Federaţia ACUE.

În condiţiile în care costul real nu este recunoscut pentru calculul valorii medii a preţului de achiziţie, furnizorii vor avea dificultăţi în a achiziţiona energia peste preţul de 1.300 lei/MWh. În lipsa posibilităţii de achiziţie, încheierea/reînnoirea contractelor cu clienţii finali va fi blocată.

“Atunci când aplică intervenţii publice pentru stabilirea preţurilor de furnizare a energiei electrice, autorităţile pot stabili, în mod excepţional şi temporar, un preţ pentru furnizarea de energie electrică sub nivelul costurilor, sub rezerva compensării pentru furnizarea la preţuri sub nivelul costurilor.” Daniela Dărăban, director executiv Federaţia ACUE.

Pentru a evita orice potenţial risc de asigurare a continuităţii în aprovizionare, ACUE susţine necesitatea adoptării cu urgenţă a unui mod transparent de calcul a plafonului maxim de decontare.

Un alt aspect vizează modificările aduse schemei de sprijin pentru consumatorii de energie. Începând cu 1 ianuarie 2023, furnizorii de energie electrică au obligaţia să aplice un preţ final plafonat, potrivit categoriei în care clientul susţine că se încadrează, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere a solicitantului, fără a avea însă niciun fel de instrument de verificare şi fără a fi în măsură să refuze acordarea acestei facilităţi.

În acest context, ACUE consideră că sunt necesare clarificări în ceea ce priveşte mecanismul de implementare a schemei de sprijin, fie prin verificarea declaraţiilor pe proprie răspundere înaintate de către beneficiari, astfel încât facilităţile în discuţie să fie acordate numai după efectuarea verificărilor necesare de către autoritatea competentă desemnată, fie prin asumarea integrală de către furnizorul de ajutor, în cazul de faţă Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii prin ANPIS, a obligaţiei privind recuperarea sumelor acordate clienţilor ale căror declaraţii pe propria răspundere nu corespund realităţii.

”Solicităm autorităţilor responsabile atât la nivel naţional, cât şi local să sprijine activ informarea clienţilor beneficiari în ceea ce priveşte obligaţia depunerii unei declaraţii pe propria răspundere”, arată ACUE.

ACUE este Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie, are 22 de membri, printre care se numără grupuri importante din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale, cu un număr total de 22.000 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de euro.

 

 

articolul original.
✇Money

SONDAJ: Salariul şi relaţiile cu colegii, cel mai important element de conexiune cu jobul

By: Money.ro
image

”Reconectarea cu echipa şi valorile companiei, după provocările din ultimii doi ani şi jumătate, este una dintre priorităţile angajaţilor, iar biroul rămâne un element central în decizia de renunţare la munca de acasă. Astfel, în afara salariului, relaţiile cu colegii sunt văzute, pentru mai mult de 59% dintre angajaţi, cel mai important element de conexiune cu jobul, în contextul în care peste 64% dintre angajaţi consideră că interacţiunea directă cu colegii este principalul beneficiu al mersului la birou”, arată un sondaj iniţiat în luna octombrie de Genesis Property, în rândul a 1.031 de angajaţi din toată ţara.

Alte elemente considerate atractive de către angajaţi pentru consolidarea conexiunii cu echipa, sunt programul de lucru flexibil (48,6% dintre angajaţi) şi posibilitatea de a alege modul de lucru dorit (27,9%). Totodată, în legătură cu beneficiile reîntoarcerii la birou, apartenenţa la o comunitate este considerată cel mai important avantaj de către peste 35% dintre respondenţi.

„După doi ani şi jumătate de provocări, oamenii au nevoie să se reconecteze la echipele din care fac parte şi la comunităţile formate în jurul birourilor. Angajaţii vor să recupereze perioada petrecută mai mult acasă şi să se implice mai mult în viaţa socială, să participe la activităţi comune alături de alţi oameni de care se simt apropiaţi. În acest context, spaţiile de lucru din viitor trebuie să evolueze şi să devină adevărate platforme pentru a susţine interacţiunile complexe dintre oameni”, spune Marcela Stancu, ommunities manager, Genesis Property.

Nevoia de evoluţie a spaţiilor de lucru se vede cel mai bine în faptul că opţiunile şi facilităţile învechite de la birou sunt cea mai mare problemă pentru mai mult de 39% dintre angajaţi, alături de lipsa opţiunilor profesionale şi a cursurile de perfecţionare (39,8%), cultura şi valorile companiei (19,6%) şi modul de lucru în echipă (21,3%).

Respondenţii atrag totodată atenţia că existenţa unor spaţii dedicate interacţiunii şi socializării, în cadrul spaţiilor de birouri (48,8% dintre respondenţi) ar putea contribui din plin la creşterea coeziunii echipelor dintr-o companie, dar şi participarea la activităţi culturale, artistice sau sportive împreună cu colegii (38,4%).

Sondajul Genesis Property privind stilul de viaţă în birourile viitorului a fost desfăşurat, la nivel naţional, în octombrie 2022 prin platforma iVox, pe un eşantion total de 1.031 de utilizatori de internet din România. Circa 58% dintre participanţi sunt bărbaţi, aproape 72% au vârsta cuprinsă între 20 şi 45 de ani, iar peste 42% au un venit net mai mare de 4.000 de lei.

Genesis Property este unul dintre cei mai mari proprietari, dezvoltatori şi operatori de clădiri de birouri clasa A din România, cu o experienţă de aproape 20 de ani în industria imobiliară. Compania deţine şi administrează peste 150.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri ocupate de companii importante precum HP, Accenture, Societe Generale, Citibank, Ericsson, Garanti BBVA, Infineon, Luxoft, Yokogawa, Siemens şi Alpha Bank, unde lucrează peste 20.000 de angajaţi.

Genesis Property este, de asemenea, dezvoltatorul primului campus studenţesc privat din România, West Gate Studios, şi al unităţii de cazare de 4 stele Studio One Accommodation Suites.

 

 

 

 

articolul original.
✇Money

Budăi, despre supraimpozitarea pensiilor speciale: Nu am avut încă această discuţie. Este o discuţie care excede prevederilor din PNRR, însă este prevăzută reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale

By: Money.ro
image

„Nu am avut încă această discuţie (supraimpozitarea pensiilor speciale – n.r.) şi această variantă. Este o discuţie care excede prevederilor din PNRR. Proiectul lucrat de Ministerul Muncii împreună cu ministerele de resort nu are, în acest moment, prevederi de fiscalitate, pentru că nu avem acest lucru cuprins în PNRR şi în reforma pensiilor”, a afirmat Marius Budăi, luni la Antena 3.

Chestionat cum va arăta reforma pensiilor speciale, ministrul Muncii a precizat că poartă discuţii cu reprezentanţii Băncii Mondiale şi cei ai Comisiei Europene.

„Am prezentat timp de o oră proiectul de lege şi l-am dezbătut articol cu articol. Proiectul de lege prevede exact ce spune PNRR, şi anume reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale, aşa cum se comunică în spaţiul public, reducerea a ceea ce înseamnă cheltuieli per total şi, bineînţeles, aspecte legate de perioade asimilate sau nu sau de un stagiu de cotizare. În PNRR este scris foarte clar stagiul de cotizare minim similar cu stagiul minim  din sistemul public de pensii. Sunt prevederi pe care vi le voi comunica în mod transparent şi cât mai clar la finalul discuţiilor cu Banca Mondială şi cu Comisia Europeană”, a explicat Budăi.

MInistrul Muncii a adăugat că, „atunci când vom avea forma finală agreată şi cu Comisia Europeană, va fi depus proiectul de act normativ în Parlamentul României pentru dezbatere”.

„Liderii coaliţiei, preşedintele PSD Marcel Ciolacu şi premierul Nicolae Ciucă, au fost extrem de fermi şi de clari că nu va fi o ordonanţă de urgenţă. Am explicat acest lucru Comisiei Europene. A apreciat Comisia Europeană acest mod de abordare şi acest mod de lucru în primul rând”, a conchis Marius Budăi.

articolul original.
✇Money

ANPC anunţă că a amânat pentru martie 2023 termenul până la care restaurantele trebuie să ofere informaţii detaliate din meniuri/ Iniţial, decizia urma să intre în vigoare în decembrie

By: Money.ro
image

ANPC a transmis, luni, printr-un comunicat de presă, că în urma consultărilor cu structurile asociative şi patronatele din HoReCa cu privire la termenul de aplicare a prevederilor Ordinului Preşedintelui ANPC nr. 201/2022, conducerea instituţiei a decis amânarea acestuia pentru 15 martie 2023. 

 

“Prevederile actului administrativ se referă la completarea listelor meniu din restaurante sau locaţii de alimentaţie publică, precum şi adăugarea, pe site-urile operatorilor economici care primesc astfel de comenzi online, a detaliilor referitoare la ingredientele produselor alimentare şi valorile lor nutriţionale, astfel încât consumatorul să fie foarte exact informat referitor la preparatele comandate. Decizia de amânare a termenului de afişare a acestor informaţii în listele meniu fizice sau virtuale a fost luată pentru a da timpul necesar operatorilor economici să pregătească elementele corecţiilor de informare, prevăzute în Ordin cu atenţie şi rigurozitate”, a transmis ANPC.

 

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a precizat că, în perioada următoare, vor fi concepute îndrumare practice de exemplificare pentru fiecare tipologie de meniu, care urmează să constituie subiectul unor întâlniri periodice ale grupului de lucru format din specilişti ANPC şi reprezentanţi ai structurilor asociative din HoReCa, acestea fiind necesare operatorilor economici, pentru ca adăugirile de informaţii din listele meniu, conform prevederilor actului administrativ, să fie realizate într-un mod unitar, profesionist şi clar, până la termenul stabilit. 

 

“Ordinul nr. 201/2022 al Preşedintelui ANPC conţine elemente esenţiale pentru sănătatea consumatorilor, considerate de specialiştii instituţiei a fi deosebit de importante, în beneficiul consumatorilor căci, dacă, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 1169/2011, există obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare şi valorile lor nutriţionale, tot aşa este normal să se regăsească acelaşi tip de informaţii care să descrie un preparat culinar servit într-o locaţie de alimentaţie publică. În acest fel, consumatorii pot lua decizia în cunoştinţă de cauză, atunci când aleg, într-o astfel de unitate, un produs sau altul”, a menţionat sursa citată.

articolul original.
✇Money

Tanczos Barna: Peste 1.200 de hectare de teren au fost deja marcate în sistemul informatic de către deţinători pentru a fi împădurite / Ministerul oferă sprijin financiar pentru împădurirea terenurilor agricole de calitate slabă şi oferă o sub

By: Money.ro
image

„Peste 1.200 de hectare de teren au fost deja marcate în sistemul informatic de către deţinători pentru a fi împădurite. În zece zile de la lansarea celei mai ample campanii de împăduriri din România, au fost create peste 300 de conturi de utilizatori şi s-au început procedurile pentru împădurirea a 115 amplasamente”, a scris Tanczos Barna, luni pe Facebook.

 

El a mai precizat că „Ministerul Mediului oferă sprijin financiar pentru împădurirea terenurilor agricole de calitate slabă, în plus, oferă o subvenţie anuală de 456 euro/hectar pe 20 de ani”.

 

„Până în 2026 plantăm 57 de mii de hectare de pădure nouă din fondul de redresare şi rezilienţă. Devino şi tu proprietar de pădure, aplică pentru finanţare pe pagina: https://impaduriripnrr.mmap.ro/#/login”, a completat Barna. 

articolul original.
✇Money

Ministrul Virgil Popescu: Infirm categoric existenţa unei taxe pentru prosumatori

By: Money.ro
image

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că infirmă categoric existenţa unei taxe pentru prosumatori iar Ministerul Energiei nu va susţine niciodată înfiinţarea unei taxe, iar faptul că se spune că se introduce o taxă este un fake news.

Virgil Popescu a declarat că încă din decembrie anul trecut, Guvernul de la acea vreme, la propunerea ministerului Energiei a introdus conceptul de ”compensare cantitativă a energiei produse de prosumatori” şi din acel moment, cei de la ministerul Energiei le-au spus că cei care sunt prosumatori, cei care produc energie pentru autoconsum sunt susţinuţi în sensul în care energia pe care o produc în surplus o pot lua atunci când au nevoie, fără a mai fi nevoie să primească o remuneraţie simbolică, aşa cum era până anul trecut.

”Practic, prin această Ordonanţă prin care Guvernul în decembrie 2021 a venit în întâmpinarea prosumerilor, numărul acestora a crescut de la câteva sute la câteva zeci de mii numai în decurs de un an de zile. Prin ordonanţa care a fost aprobată în data de 29, practic am implementat Directiva a energiei regenerabile, prin care în plus adăugăm încă o facilitate acordată prosumatorilor, în sensul că aceştia pot să îşi monteze în mai multe locaţii, o persoană sau o persoană juridică, panouri fotovoltaice şi pot să beneficieze de aceeaşi compensare şi vor beneficia de schimb între locaţii şi consumul energiei între locaţiile aceluiaşi consumator, fapt care nu era prin până acum, numai în cazul în care au aceeaşi reţea de distribuţie”, a spus ministrul.

El a arătat că este un lucru cerut mult de prosumatori şi prin această Directivă implementată s-a rezolvat acest lucru. ”Neimplementarea Directivei presupunea infringement, eram deja în procedură de sesizare la Curtea de Justiţie pentru neimplementarea acestei directive iar după părerea mea, faptul că se spune că se introduce o taxă este un fake news, nu se introduce absolut nicio taxă. Românii trebuie să ştie foarte clar, toţi românii care îşi instalează panouri fotovoltaice pe casă, nu vor plăti absolut nicio taxă pentru energia consumată, energia produsă, deci nu vorbim de nicio taxă”, a arătat Popescu.

Popescu a adăugat că ”există posibilitatea, în anumite condiţii pe care Directiva care trebuie implementată o oferă, ca atunci când, de exemplu, numărul prosumatorilor este foarte mare şi ajunge la 8% din capacitatea sistemului naţional, în baza unui studiu pe care autoritatea de reglementare îl va face la data aceea”.

”Este un lucru foarte puţin probabil să ajungem la acest procent. Începând cu data de 1 decembrie 2026, atunci guvernul poate introduce o taxă, prin Autoritatea de reglementare sau mediu. (..) Există foarte clar, poată să introducă, nu există va fi o taxă de mâine sau de poimâine, sau anul viitor, sau peste doi ani, sau peste trei ani, sau peste 4 ani. Infirm categoric existenţa unei taxe pentru prosumatori iar Ministerul Energiei nu va susţine niciodată înfiinţarea unei taxe. Faptul că a fost transpusă o Directivă prin care ar exista o posibilitate după data de decembrie 2026 de a introduce, în anumite condiţii, o anumită taxare, este una, şi introducerea unei taxe este complet alta. Nu va exista nicio taxare asupra prosumatorilor, asta este un lucru foarte cert iar Guvernul Ciucă a urmărit foarte mult să ajute prosumerii”, a mai spus Virgil Popescu în conferinţă.

El a arătat că nu vrea să intre în ”speculaţii politice sau politicianiste ale unor colegi din Opoziţie cu privire la posibilitatea introducerii unei taxe, neexistând acest subiect”.

articolul original.
✇Money

AUR solicită retragerea imediată a ordonanţei de urgenţă care prevede taxarea prosumatorilor

By: Money.ro
image

„În plină criză a facturilor la energie, ministrul Virgil Popescu vrea să lovească şi în românii care produc energie verde. Şi asta, după un an catastrofal în care, sub motivul protejării mediului înconjurător, ministrul Popescu a devastat sistemul de producţie a energiei electrice în România. Concret, Ordonanţa aprobată chiar înainte de minivacanţa de 1 decembrie prevede posibilitatea instituirii unei taxe pentru prosumatori în anumite condiţii, printre care: dacă puterea instalată în capacităţile de producţie ale prosumatorilor va depăşi la nivel naţional 8% din puterea totală instalată în România, sau dacă unul dintre producătorii de energie solară deţine o instalaţie cu o capacitate mai mare de 30 de KW”, arată comunicatul de presă al partidului AUR.

Astfel, potrivit sursei citate, AUR avertizează partidele din coaliţia de guvernare că orice complicitate cu deciziile ministrului Virgil Popescu este un act de trădare a intereselor României.

„Câtă vreme mai este posibil, taxa pe razele de soare trebuie retrasă, iar românii care au făcut eforturi mari pentru a produce energie verde trebuie recompensaţi, nu pedepsiţi”, conchide sursa menţionată.

Liderul AUR George Simion a apărut, luni, în sala de conferinţe din Ministerul Energiei, unde ministrul Virgil Popescu urma să dea explicaţii privind scandalul legat de taxarea prosumatorilor. Evenimentul s-a amânat, iar liderul AUR l-a acuzat pe Virgil Popescu că a fugit.

Ministrul Virgil Popescu a declarat luni, după scandalul făcut de liderul AUR la conferinţa anunţată la sediul ministerului, că George Simion „nu este decât o trompetă a ruşilor, a lui Putin, care acţionează împotriva statului român” şi a amintit că începând de astăzi nu se mai importă ţiţei rusesc în toate statele membre UE iar ţiţeiul rusesc în statele G7, în Australia, unde mai sunt derogări nu va putea fi vândut decât cu un preţ maxim de 60 de dolari.

 

articolul original.
✇Money

Compania Exonia, producător de ambalaje biodegradabile, negociază preluarea unei alte firme de ambalaje din Iaşi, valoarea tranzacţiei fiind estimată la peste 1,35 milioane de euro

By: Money.ro
image

Conducerea companiei Exonia Iaşi a precizat luni, într-un comunicat de presă, că poartă negocieri privind o potenţială achiziţie a întregului pachet de părţi sociale ale producătorului ieşean de ambalaje speciale BVB (Barrier Vacuum Bags), operat de Plastic & Paper Distribution SRL.

Discuţiile dintre cele două părţi sunt în desfăşurare, dar surse din piaţă susţin că valoarea tranzacţiei ar putea depăşi suma de 1,35 milioane de euro.

Plastic & Paper Distribution SRL este o companie cu capital integral românesc şi a fost fondată de omul de afaceri Marius Veleşcu. Această firmă este printre puţinii producători din Europa Centrală şi de Est care deţin capacităţi proprii de producţie a ambalajelor speciale destinate ambalării în vid a produselor alimentare proaspete dar şi a componentelor speciale utilizate în industria aeronautică şi în automotive. Printre clienţii Barrier Vacuum Bags se numără Airbus Elicopters Ghimbav, Smithfield Timişoara, Aerostar Bacău, Vel Pitar, Vodafone UPC şi DB Foods
Totodată, conducerea companiei Exonia Iaşi a precizat că analizează mai multe oportunităţi de achiziţii atât a unor producători români de ambalaje, cât şi a unor distribuitori specializaţi pe această nişă, motivând că este “o companie bine capitalizată, cu o lichiditate şi rezultate foarte bune”.

“Vizăm acoperirea cât mai rapidă a unei cote de piaţă importante la nivel naţional, dar şi diversificarea portofoliului nostru atât prin dezvoltarea de investiţii în linii tehnologice noi, dar şi prin fuziuni prin absorbţie a altor companii care şi-au demonstrat rezilienţa de-a lungul timpului”, anunţă compania ieşeană.

Grupul Exonia Iaşi a fost fondat în anii 2000 de Tiberiu Stoian, antreprenor cu investiţii în industria ambalajelor, IT, turism şi comerţ în România şi SUA.

Grupul este format din trei entităţi, respectiv Exonia Holding, producător de ambalaje din hârtie, Exonia Production, producător ambalaje plastice şi Artis Design, integrator de soluţii de digitalizare industrială.

Exonia Holding este evaluată la peste 25 milioane de euro.

Compania ieşeană derulează în prezent investiţii de 10 milioane de euro, urmând ca la începutul anului viitor să facă noi angajări.

 

articolul original.
✇Money

Vot luni, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru revocarea din funcţie a lui Niculae Bădălău de la Curtea de Conturi, după ce a fost arestat preventiv pentru dare de mită

By: Money.ro
image

Conducerea Parlamentului a decis să dea un termen pentru  raport până luni, la ora 12.00, în comisiile reunite buget finanţe, iar plenul comun se va întruni de la ora 14.00, pentru a vota cererile depuse de PSD şi USR privind revocarea din funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii de Audit a Curţii de Conturi a lui Niculae Bădălău, arestat sub acuzaţia de dare de mită. 

USR a cerut Birourilor celor două Camere ale Parlamentului, declanşarea procedurii de revocare a lui Niculae Bădălău din funcţia deţinută la Curtea de Conturi, după reţinerea acestuia de către DNA.

La scurt timp, purtătorul de cuvânt al PSD Ştefan Radu Oprea a anunţat că social-democraţii au depus, luni, către Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, o solicitare pentru declanşarea procedurii de revocare din funcţia de membru şi vicepreşedinte al Curţii de Conturi a lui Niculae Bădălău, suspectat de către DNA de dare de mită, deoarece nu a existat o demisie a acestuia.

Fostul senator PSD Niculae Bădălău, vicepreşedinte al Autorităţii de Audit a Curţii de Conturi a fost arestat preventiv, în urmă cu o săptămână. Curtea de Apel Bucureşti a admis propunerea DNA de arestare preventivă a lui Niculae Bădălău, măsura fiind dispusă pentru 30 de zile.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând din 27 noiembrie, a lui Niculae Bădălău, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curţii de Conturi a României şi vicepreşedinte al Autorităţii de Audit din cadrul aceleiaşi instituţii, pentru dare de mită, în formă continuată, şi trafic de influenţă, şi a unei persoane fizice, reprezentant al unei societăţi comerciale, pentru dare de mită, coform DNA.

”În datele de 09.08.2022 şi 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind «Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…», estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăţi administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unei persoane din conducerea Companiei Naţionale de Investiţii (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanţarea a două proiecte depuse la această instituţie de către primăria respectivă. În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeaşi primărie îl avea încheiat cu aceeaşi societate comercială, privind «Înfiinţare reţea de alimentare cu apă …», inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plăţile către firma respectivă, chiar şi pentru lucrări neconforme”, au susţinut procurorii.

Conform sursei citate, în acelaşi context, după ce, în 19 noiembrie 2022, Bădălău i-ar fi promis primarului remiterea a 7% din valoarea contractului menţionat  (4.903.959,97 lei fără TVA), dar şi dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmărea să o obţină pentru aceeaşi firmă de la primăria respectivă, în 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiaşi om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă.âÎn total, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă 7% din valoarea celor două contracte.

articolul original.
✇Money

Ministrul Mediului Tanczos Barna, aşteptat luni în Camera Deputaţilor pentru explicaţii în legătură cu situaţia lemnului de foc pentru populaţie, ca urmare a plafonării preţului

By: Money.ro
image

Luni, de la ora 16.00, pe ordinea de zi a plenului Camerei deputaţilor se află dezbateri politice, la solicitarea Grupului parlamentar AUR cu tema „Peste trei milioane de familii depind de lemnele de foc pentru încălzire. Suntem la mijlocul lunii noiembrie, temperaturile scad. Românii din mediul rural nu au acces la lemne de foc, fie din cauza preţului, fie din cauza lipsei acestuia”, ministrul invitat fiind Tanczos Barna.

Tanczos Barna a declarat, la sfârşitul lunii noiembrie, că Ministerul Mediului a făcut o propunere iniţială de acordare de compensaţii financiare pentru achiziţia de lemne. 

 ”Guvernul, nu ministerul Mediului, Guvernul a decis o plafonare a preţului lemnului. Noi am făcut o propunere iniţială, din partea ministerului, de oferire de compensaţii financiare, vouchere sau direct către cel care vinde lemnul sau beneficiarul, persoană fizică, care cumpără, deci un sistem la care am fi lucrat în detaliu, dacă decizia ar fi fost de compensare a creşterii preţului. S-a luat o altă decizie. Nu spun că este refuzată. Este în continuare pe masa coaliţiei şi eu sper că în viitorul apropiat se va ajunge la o decizie”, a declarat Tanczos Barna. 

Ministrul Mediului a precizat că a solicitat să se mai analizeze o dată această problemă, la nivelul colaiţiei. 

”Eu susţin în continuare şi am făcut propunerile inclusiv zilele trecute către conducerea coaliţiei, să se analizeze încă o dată această opţiune pentru că ne-ar ajuta pe noi foarte mult pe noi să albim piaţa, ne-ar ajuta foarte mult să facem o trasabilitate până la consumatorul final şi în cazul lemnului de foc. Deşi s-a făcut şi anul trecut. Pentru că avem peste 1.700.000 de metri cubi de lemn de foc vândut prin Sumal şi monitorizat până la destinaţie”, a subliniat Tanczos Barna. 

Întrebat dacă are şi o sumă pentru aceste vouchere, Tanczos Barna a explicat că preţurile diferă. 

”Da, propunerea a existat. E 150 de lei în cazul lemnului de foc, de 500 de lei în cazul peleţilor, de 300 de lei la brichete. Deci, cifrele pot fi discutate în continuare”, a mai spus Tanczos Barna. 

Oamenii din mai multe judeţe au reclamat că nu au de unde cumpăra lemne, întrucât, din cauza plafonării preţului la lemnul de foc, comercianţii refuză să vândă.  

În 5 octombrie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care prevede plafonarea preţurilor la lemnele de foc.

Ministrul Mediului Tanczos Barna explica atunci că „preţul la lemnul de foc, tocătură provenită din lemn, rumeguş şi restul de lemn se stabileşte la 400 lei pe metrul cub, cu TVA inclus, respectiv la brichete, se stabileşte un preţ maxim de 1.500 de lei pe tonă, cu TVA inclus, şi la peleţi maxim 2.000 lei pe tonă, cu TVA inclus”.

El a explicat că este o măsură necesară pentru sprijinirea cetăţenilor care folosesc lemnul ca resursă în gospodărie, pentru sezonul de iarnă.

 

 

articolul original.
✇Money

Amazon.com va relua publicitatea pe Twitter, la un nivel de circa 100 de milioane de dolari pe an

By: Money.ro
image

C

CEO-ul Twitter, Elon Musk, a mai spus că Apple a reluat publicitatea pe platformă, potrivit unui articol publicat de Bloomberg, care a citat comentariile făcute în timpul unei conversaţii de pe Twitter Spaces, de sâmbătă.

Amazon, Apple şi Twitter nu au răspuns imediat solicitării Reuters de a comenta această problemă.

Producătorul de iPhone-uri se alăturase recent unei liste în creştere de companii, de la General Mills la producătorul de automobile de lux Audi of America, care au oprit sau întrerupt publicitatea pe Twitter de la cumpărarea acesteia de către miliardar, pentru 44 de miliarde de dolari, în urmă cu o lună.

 

articolul original.
✇Money

Ministerul Finanţelor lansează de luni ultimele emisiuni de titluri de stat pentru populaţie din 2022, în cadrul prin intermediul Programelor TEZAUR şi FIDELIS

By: Money.ro
image

Programul TEZAUR

Începând de luni, 5 decembrie, românii pot investi în titlurile de stat TEZAUR, cu maturitãţi de 1 şi 2 ani şi dobânzi anuale de 7,65%, respectiv 7,80%. Titlurile de stat au valoare nominalã de 1 leu şi sunt în forma dematerializatã.
Titlurile de stat pot fi cumpãrate:
·        Între 5 – 19 decembrie 2022 online, numai de cãtre persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Operaţiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectatã, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului cãtre un cont bancar pe numele investitorului. Mai multe detalii cu privire la subscrierile online se regăsesc pe Ghid Tezaur online şi Tezaur online ();
·        Între 5 – 20 decembrie 2022 de la unitãţile Trezoreriei Statului;
·        Între 5 – 19 decembrie 2022 în mediul urban şi 5 – 16 decembrie 2022 în mediul rural, prin subunitãţile poştale ale C.N. Poşta Românã S.A.

Dobânda este anualã, plãtibilã la termenele prevãzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot rãscumpãra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul
unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulãrii subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.
Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuãrii subscrierii. Veniturile obţinute din investirea în oferta de economisire lansatã de Ministerul Finanţelor sunt neimpozabile.
Fondurile obţinute de Ministerul Finanţelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice.
Prospectul de emisiune şi orice eventuale modificãri ale acestuia vor fi publicate la secţiunea , .

Programul FIDELIS
Persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie, în perioada 5 – 19 decembrie 2022, prin intermediul bãncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercialã Românã, B.R.D. – Groupe Société Générale şi
Alpha Bank, în titlurile de stat FIDELIS denominate în lei şi în euro, care sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti.
Titlurile de stat în lei au scadenţe de 1 an şi 3 ani cu dobânzi anuale de 7,65% şi respectiv 8%, iar cele în euro au scadenţe de 1 an şi 2 ani şi dobândã anualã de 2,70%, respectiv 3,70%.
Valoarea nominalã a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.
Titlurile de stat destinate populaţiei sunt remunerate cu dobânzi anuale peste nivelul titlurilor de stat tranzacţionate pe piaţa secundarã interbancarã. În procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de cãtre bãncile intermediare, iar
veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile.
Deţinãtorii de titluri de stat TEZAUR sau FIDELIS lansate în cadrul emisiunilor anterioare ajunse la maturitate pot reinvesti disponibilitãţile neridicate la scadenţã, prin subscrierea în cadrul acestei noi emisiuni.
Informaţii privind termenii şi condiţiile financiare aferente emisiunii în cadrul Programului FIDELIS pot fi consultate pe paginile de internet ale Ministerului Finanţelor şi instituţiilor partenere (; ; ; ;  – Programul FIDELIS).

articolul original.
✇Money

Programul Rabla pentru Electrocasnice – Persoanele fizice se pot înscrie de luni, de la ora 10.00, pentru etapa de selectare a voucherelor destinate achiziţionării de maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase şi frigidere / Anunţul ministrul

By: Money.ro
image

”Începând de luni, 5 decembrie 2022, ora 10.00, persoanele fizice se pot înscrie în prima etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice pentru selectarea voucherelor aferente categoriei din care fac parte maşinile de spălat rufe, maşinile de spălat vase şi frigiderele/congelatoarele”, a anunţat Administraţia Fondului pentru Mediu.

Bugetul primei etape este de 25 milioane lei, iar selecţia voucherelor se face în perioada 05.12.2022, ora 10:00 – 09.12.2022, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului.  

În prima etapă, se acordă vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, astfel: 

400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, având cel puţin noua clasă energetică C; 

400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasă energetică D; 

400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E. 

Perioada de derulare a unei etape de selecţie a voucherelor dintr-o categorie este de 5 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective. 

După publicarea listei persoanelor fizice aprobate pe site-ul AFM, solicitanţii se vor prezenta la unul dintre comercianţii validaţi, de unde vor achiziţiona echipamentul dorit. 

Valabilitatea voucherului este de 7 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat. 

“Lucrurile se vor schimba, pentru că noi am introdus o interdicţie de a mai participa pentru acelaşi tip de aparatura electrocasnică la următoarea sesiune. Acest lucru îi va descuraja pe cei care se înscriu, dar nu folosesc voucherul respectiv. (…) Se poate extinde fără nicio problemă. Până la urmă anul viitor, dacă continuăm programul, putem să spunem că cei care au blocat programul şi practic şi-au bătut joc de posibilitatea de a beneficia de un asemenea sprijin financiar din partea statului să nu mai aibă dreptul să participe”, a declarat recent ministrul Tanczos Barna.

Ministrul Mediului a mai explicat că valoarea voucherelor ar putea fi majorată, ţinând cont că produsele eficiente energetic sunt din ce în ce mai scumpe.

Programul ar putea fi modificat după o analiză detaliată, iar unele categorii vor fi eliminate.

“Anul viitor cu siguranţă va trebui să reanalizăm şi condiţiile de piaţă, pentru că într-un an de zile se schimbă foarte multe lucruri. Există posibilitatea creşterii valorii. (…) Putem analiza şi eficienţa pe fiecare componentă, privind aspiratoarele sau aparatele de aer condiţionat, acolo unde nu există un interes mare putem să luăm aceeaşi decizie pe care am luat-o în cazul televizoarelor, de a scoate anumite echipamente electrocasnice din program şi să ne focusăm pe ce prezintă un interes şi au un efect mare asupra facturilor (la energie, n. red.)”, a mai anunţat ministrul Mediului.

 

 

 

 

 

articolul original.
✇Money

Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc luni petru a vota revocarea din funcţie a lui Niculae Bădălău de la Curtea de Conturi, după ce a fost arestat preventiv pentru dare de mită

By: Money.ro
image

Conducerea Parlamentului a decis, marţi, să dea un termen pentru  raport până luni, la ora 12.00, în comisiile reunite buget finanţe, iar plenul comun se va întruni de la ora 14.00, pentru a vota cererile depuse de PSD şi USR privind revocarea din funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii de Audit a Curţii de Conturi a lui Niculae Bădălău, arestat sub acuzaţia de dare de mită. 

USR a cerut, luni, Birourilor celor două Camere ale Parlamentului, declanşarea procedurii de revocare a lui Niculae Bădălău din funcţia deţinută la Curtea de Conturi, după reţinerea acestuia de către DNA.

La scurt timp, purtătorul de cuvânt al PSD Ştefan Radu Oprea a anunţat că social-democraţii au depus, luni, către Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, o solicitare pentru declanşarea procedurii de revocare din funcţia de membru şi vicepreşedinte al Curţii de Conturi a lui Niculae Bădălău, suspectat de către DNA de dare de mită, deoarece nu a existat o demisie a acestuia.

Fostul senator PSD Niculae Bădălău, vicepreşedinte al Autorităţii de Audit a Curţii de Conturi a fost arestat preventiv, luni, în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti. Instanţa a admis propunerea DNA de arestare preventivă a lui Niculae Bădălău, măsura fiind dispusă pentru 30 de zile.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând din 27 noiembrie, a lui Niculae Bădălău, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curţii de Conturi a României şi vicepreşedinte al Autorităţii de Audit din cadrul aceleiaşi instituţii, pentru dare de mită, în formă continuată, şi trafic de influenţă, şi a unei persoane fizice, reprezentant al unei societăţi comerciale, pentru dare de mită, coform DNA.

”În datele de 09.08.2022 şi 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind «Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…», estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăţi administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unei persoane din conducerea Companiei Naţionale de Investiţii (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanţarea a două proiecte depuse la această instituţie de către primăria respectivă. În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeaşi primărie îl avea încheiat cu aceeaşi societate comercială, privind «Înfiinţare reţea de alimentare cu apă …», inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plăţile către firma respectivă, chiar şi pentru lucrări neconforme”, au susţinut procurorii.

Conform sursei citate, în acelaşi context, după ce, în 19 noiembrie 2022, Bădălău i-ar fi promis primarului remiterea a 7% din valoarea contractului menţionat  (4.903.959,97 lei fără TVA), dar şi dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmărea să o obţină pentru aceeaşi firmă de la primăria respectivă, în 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiaşi om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă.âÎn total, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă 7% din valoarea celor două contracte.

articolul original.
✇Money

Von der Leyen: UE îşi va adapta regulile privind ajutorul de stat pentru a preveni un exod de investiţii declanşat de un nou pachet de subvenţii pentru energie verde din SUA

By: Money.ro
image

”Concurenţa este bună… dar această competiţie trebuie să respecte condiţii de concurenţă echitabile”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un discurs în oraşul belgian Bruges.

Ea a adăugat că ”Legea pentru reducerea inflaţiei din SUA ar trebui să ne facă să reflectăm asupra modului în care ne putem îmbunătăţi cadrele de ajutor de stat şi le putem adapta la un nou mediu global”.

Blocul european de 27 de ţări se teme că Legea americană pentru reducerea inflaţiei, în valoare de 430 de miliarde de dolari, cu scăderile sale generoase de impozite, ar putea atrage afacerile din UE şi ar putea dezavantaja companiile europene, de la producătorii de maşini la producătorii de tehnologie ecologică.

Subiectul este unul dintre câteva probleme aflate pe agenda Reuniunii Consiliului pentru Comerţ şi Tehnologie al UE-SUA din 5 decembrie.

Printre participanţi se numără secretarul de Stat al SUA Antony Blinken, secretarul pentru Comerţ Gina Raimondo şi reprezentantul Comercial al SUA Katherine Tai, alături de vicepreşedinţii executivi ai Comisiei Europene Valdis Dombrovskis şi Margrethe Vestager.

 

articolul original.
✇Money

Fostul McDonald’s din Rusia a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri cu 15-20% după ce s-a deschis sub noul brand, Vkusno I Tocika

By: Money.ro
image

”Cifra de afaceri a Vkusno I Tocika a scăzut cu 15-20%, conform estimărilor noastre”, a dezvăluit el.

McDonald’s şi-a închis toate restaurantele din Rusia pe 14 martie. Pe 16 mai, gigantul global de fast-food, a cărui cotă pe această piaţă ajunsese la 7%, şi-a anunţat retragerea din Rusia şi, prin medierea Ministerului Industriei şi Comerţului, a vândut afacerea către Alexander Govor.

Din 12 iunie, lanţul de restaurante funcţionează sub marca Vkusno I Tocika (care se traduce prin Gustos şi Atât).

Mironov a menţionat că o situaţie similară se va întâmpla cu restaurantele care operează în Rusia sub eticheta KFC, după rebranding.

Potrivit expertului, micii francizaţi ”care au puncte de vânzare unice” vor continua să funcţioneze. Va fi mai dificil pentru marii deţinători de franciză. Dar vor funcţiona atunci când li se va asigura finanţare bancară.

Anterior, Serviciul Federal Antimonopol (FAS) a dat undă verde ofertei Smart Service de a achiziţiona afacerea rusă a KFC.

Compania va deţine 70 de restaurante şi va deveni francizor pentru peste o mie de magazine partenere. După încheierea acordului, atât restaurantele proprii ale lanţului, cât şi restaurantele partenere vor continua să funcţioneze sub brandul Rostic, ale cărui drepturi sunt de asemenea transferate în cadrul acordului, a adăugat FAS.

 

articolul original.
✇Money

Ministerul Energiei răspunde criticilor Opoziţiei şi ale PSD, privind taxarea prosumatorilor: Posibilitatea introducerii unei taxe este îndepărtată / Ordonanţa poate fi modificată în Parlament, a fost avizată de mai multe ministere PSD

By: Money.ro
image

Ministerul precizează că, pentru corecta informare a publicului, prin ORDONANŢA DE URGENŢĂ pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care a fost adoptată în data de 29 noiembrie, Guvernul României a transpus Directiva (UE) 2018/2001 a Parlamentului European şi a Consiliului din 11 decembrie 2018 (reformare) privind promovarea utilizǎrii energiei din surse regenerabile.

 

”Modificările erau necesare a fi realizate având în vedere că România risca să intre în procedură de infringement (riscul de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în cauza 2021/0333). Prin Directiva (UE) 2018/2001 s-a instituit un obiectiv obligatoriu la nivelul Uniunii Europene care să urmărească o pondere de cel puţin 32 % a energiei din surse regenerabile în consumul final brut, obiectiv pentru a cărui îndeplinire este necesară încurajarea în continuare a dezvoltării de tehnologii de producere a energiei din surse regenerabile şi implicit conferirea de stabilitate şi predictibilitate investitorilor în domeniu”, spune ministrul Energiei. 

 

”Încurajăm producerea de energie regenerabilă, creşterea numărului de prosumatori, inclusiv prin finanţări din bugetul naţional, din PNRR sau Fondul pentru Modernizare şi reamintim că prin adoptarea OUG 143, din decemebrie 2021, ordonanţa ce a introdus posibilitatea compensării cantitative a energiei produse de prosumatori, numărul acestora a crescut exponenţial în cursul anului 2022. Ordonanţa de urgenţă vine cu o serie de clarificări legislative, tocmai pentru a încuraja acest tip de investiţii”, se arată în comunicat.

 

 Ministerul face referire şi la introducerea unei taxări a prosumatorilor.

 

”Ca regulă generală prosumatorii nu plătesc nicio taxă, însa Directiva 2018/2001 vorbeşte de introducerea unei taxe pentru prosumatori în anumite condiţii, acestea regăsindu-se la art. 21 din Ordonanţă.”, precizează instituţia.

 

Ministerul menţionează că autorităţile administraţiei publice centrale şi ANRE aplică taxe şi tarife nediscriminatorii şi proporţionale prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceştia care rămâne în spaţiile lor într-unul sau mai multe din următoarele cazuri:

 

a) dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este sprijinită efectiv prin intermediul unor scheme de sprijin, numai în măsura în care nu sunt subminate viabilitatea economică a proiectului şi efectul de stimulare a unui astfel de sprijin;

b) de la data de 1 decembrie 2026, dacă puterea instalată în centralele electrice ale prosumatorilor depăşeşte 8% din puterea totală instalată în capacităţile de producţie de energie electrică la nivel national şi dacă se demonstrează, prin intermediul unei analize cost-beneficiu, efectuată de ANRE printr-un proces deschis, transparent şi participativ, că dispoziţia prevăzută la alin. (3) lit. (b) fie a avut drept rezultat o sarcină disproporţionată semnificativă pentru sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului electric, fie creează un stimulent care depăşeşte ceea ce este necesar în mod obiectiv pentru a obţine o utilizare rentabilă a energiei din surse regenerabile, precum şi că o astfel de sarcină sau un astfel de stimulent nu ar putea fi minimizat prin întreprinderea altor acţiuni rezonabile; sau

c) dacă energia electrică din surse regenerabilă autoprodusă este produsă în instalaţii cu o putere totală instalată de energie electrică de peste 30 kW;

 

”Asa dupa cum se vede şi din text, posibilitatea introducerii unei taxe este îndepărtată, în orizontul de timp al finalului anului 2026 şi presupune îndeplinirea mai multor condiţii. Mai mult, la nivelul Comisiei Europene şi a Parlamentului European, se discută despre revizuirea acestei directive prin pachetul Fit for 55, directivă ce va aduce alte modificări în sensul accelerării implementării energiei regenerabile şi a promovării acesteia”, spune ministerul.

 

În comunicat se mai arată că ”OUG a fost adoptată după ce a fost avizată de către Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Economiei, Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, Ministerul Justiţiei, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării”.

 

”Amintim că OUG poate fi modificată în Parlamentul României, prin respectarea procedurilor parlamentare”, mai precizează Ministerul Energiei. 

 

USR a acuzat duminică Guvernul PSD-PNL că a emis în seara de dinaintea vacanţei de Ziua Naţională o ordonanţă de urgenţă care inventează o nouă taxă în plină criză energetică: taxa pe soare. USR cere ”stoparea publicării în Monitorul Oficial a acestei ordonanţe de urgenţă care pune în pericol toate ţintele de investiţii în energie regenerabilă”.

 

Liderul senatorilor PSD, Ştefan Radu Oprea a lansat la scurt timp o întrebare către ministrul Energiei, Virgil Popescu, în care îi cere să spună de ce a ales să transpună Directiva europeană privind energia din surse regenerabile la modul imperativ, adică prin taxarea prosumatorilor şi de ce pune frână dezvoltării energiilor regenerabile prin taxare. Popescule, eşti dator cu multe răspunsuri!, scrie social-democratul în postare.

 

 

articolul original.
✇Money

Taxiurile aeriene electrice ar putea schimba lumea în următorul deceniu

By: Money.ro
image

O lume cu vehicule zburătoare, precum în sitcomul The Jetsons din anii 1960, ar putea fi mai aproape decât credeţi, companiile din SUA, inclusiv mai multe startup-uri, dezvoltând taxiuri electrice aeriene care au ca scop să scoată maşinile de pe şosea şi să mute traficul în aer, transmite CNBC.

Companiile aeriene comerciale, în special, investesc în acest tip de tehnologie pentru a face călătoriile către şi de la aeroport mai scurte şi mai rapide pentru consumatori.

În octombrie, Delta Air Lines s-a alăturat listei companiilor aeriene care susţin startup-urile de tehnologie pentru vehicule electrice, cu o investiţie de 60 de milioane de dolari în Joby Aviation, o companie care dezvoltă avioane electrice cu decolare şi aterizare verticală (eVTOL), destinate să funcţioneze ca serviciu de taxi aerian.

În 2021, când Joby şi-a anunţat planul de a-şi lansa taxiurile aeriene asemănătoare Uber până în 2024, a generat critici din partea analiştilor din industrie cu privire la capacitatea de a se lansa până la acea dată.

Dar investiţia Delta în Joby este un parteneriat de cinci ani pentru a opera eVTOL-uri exclusiv în reţeaua Delta.

United Airlines este, de asemenea, într-un parteneriat cu o startup cu sediul în Suedia, Heart Aerospace, pentru a avea avioane electrice care zboară pe rute regionale până în 2030, acesta adăugându-se altor două investiţii eVTOL ale companiei aeriene.

Una este de 15 milioane de dolari cu Eve Air Mobility, pentru 200 de avioane, iar cealaltă de 10 milioane de dolari cu Archer Aviation, pentru 100 de eVTOL.

American Airlines a investit 25 de milioane de dolari în Vertical Aerospace, o companie cu sediul în Marea Britanie, cu o comandă pentru 50 de avioane.

Taxiurile aeriene ar putea ajunge pe pieţe în anii 2030.

În timp ce marile companii aeriene încheie acorduri cu startup-uri globale, este important să ne amintim că acestea sunt condiţionate. Depinde de certificarea acestor aeronave şi de cât de repede le pot fabrica companiile, a spus Savanthi Syth, director general de cercetare în capital, acoperind companiile aeriene globale şi mobilitatea la firma Raymond James.

Odată ce aceste avioane sunt certificate şi încep să-şi intensifice producţia, Syth a spus că dimensiunea potenţială a pieţei depinde în mare măsură de cât de aproape pot ajunge companiile eVTOL de unde sunt consumatorii.

”Iniţial, eVTOL-urile ar trebui să vă înlocuiască maşina personală. Dar va fi diferit pentru oameni, în funcţie de locul în care vor fi eVTOL”, a spus Syth.

Companiile vor ca eVTOL-urile să utilizeze infrastructura existentă pentru a funcţiona, cum ar fi crearea de ”vertistop-uri”, în cazul în care aeronavele aterizează deasupra clădirilor din zonele urbane pentru a transporta pe distanţe scurte sau ”vertiporturi”, care utilizează aeroporturile regionale pentru a transporta pe distanţe mai lungi, aproximativ peste 100 de mile.

Dacă companiile pot crea vertistop-uri şi vertiport-uri în apropierea consumatorilor din zonele rezidenţiale, atunci dimensiunea pieţei ar putea fi mare, a spus Syth.

”Credem că veţi vedea operaţiuni mici ale eVTOL începând cu 2025, iar certificările vor începe, sperăm, în 2024. Dar pentru a vedea o mulţime de avioane zburând deasupra capului, probabil că va fi mai probabil în anii 2030”, a spus Syth.

În timp ce companiile aeriene se confruntă cu provocări legate de costuri şi disponibilitate pentru a deveni mai sustenabile, investiţiile în eVTOL reprezintă un efort prin care acestea pot încerca să compenseze emisiile de carbon, a declarat Beau Roy, director general senior la FTI Consulting, care este specializat în industria aviaţiei.

articolul original.
✇Money

Programul Rabla pentru Electrocasnice – De luni începe selectarea voucherelor / Ministrul Mediului a avertizat că programul va fi regândit şi nu vor mai avea voie să se înscrie şi-au bătut joc de sprijinul financiar din partea statului

By: Money.ro
image

”Începând de luni, 5 decembrie 2022, ora 10.00, persoanele fizice se pot înscrie în prima etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice pentru selectarea voucherelor aferente categoriei din care fac parte maşinile de spălat rufe, maşinile de spălat vase şi frigiderele/congelatoarele”, a anunţat Administraţia Fondului pentru Mediu.

Bugetul primei etape este de 25 milioane lei, iar selecţia voucherelor se face în perioada 05.12.2022, ora 10:00 – 09.12.2022, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului.  

În prima etapă, se acordă vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, astfel: 

400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, având cel puţin noua clasă energetică C; 

400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasă energetică D; 

400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E. 

Perioada de derulare a unei etape de selecţie a voucherelor dintr-o categorie este de 5 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective. 

După publicarea listei persoanelor fizice aprobate pe site-ul AFM, solicitanţii se vor prezenta la unul dintre comercianţii validaţi, de unde vor achiziţiona echipamentul dorit. 

Valabilitatea voucherului este de 7 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat. 

“Lucrurile se vor schimba, pentru că noi am introdus o interdicţie de a mai participa pentru acelaşi tip de aparatura electrocasnică la următoarea sesiune. Acest lucru îi va descuraja pe cei care se înscriu, dar nu folosesc voucherul respectiv. (…) Se poate extinde fără nicio problemă. Până la urmă anul viitor, dacă continuăm programul, putem să spunem că cei care au blocat programul şi practic şi-au bătut joc de posibilitatea de a beneficia de un asemenea sprijin financiar din partea statului să nu mai aibă dreptul să participe”, a declarat ministrul Tanczos Barna.

Ministrul Mediului a mai explicat că valoarea voucherelor ar putea fi majorată, ţinând cont că produsele eficiente energetic sunt din ce în ce mai scumpe.

Programul ar putea fi modificat după o analiză detaliată, iar unele categorii vor fi eliminate.

“Anul viitor cu siguranţă va trebui să reanalizăm şi condiţiile de piaţă, pentru că într-un an de zile se schimbă foarte multe lucruri. Există posibilitatea creşterii valorii. (…) Putem analiza şi eficienţa pe fiecare componentă, privind aspiratoarele sau aparatele de aer condiţionat, acolo unde nu există un interes mare putem să luăm aceeaşi decizie pe care am luat-o în cazul televizoarelor, de a scoate anumite echipamente electrocasnice din program şi să ne focusăm pe ce prezintă un interes şi au un efect mare asupra facturilor (la energie, n. red.)”, a mai anunţat ministrul Mediului.

 

 

 

 

 

articolul original.
❌