ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
✇NewsIn

Blue Air amana din nou reluarea zborurilor

By: Monica
image

Operatorul low-cost a anuntat ca nu va relua zborurile din 10 octombrie, asa cum se preconiza. Blue Air anunta ca  poarta negocieri cu potentiali investitori, creditori si cu guvernul Romaniei pentru a-si restructura profilul de capital.

Intr-un comunicat de presa, Blue Air anunta ca “din pacate, nu este inca in masura sa reinceapa sa zboare din data de 10 octombrie, 2022.”

Se precizeaza a Blue Air se afla in prezent in discutii cu potentiali investitori, creditori si cu guvernul roman pentru a-si restructura profilul de capital, astfel incat sa poata relua zborurile.

Reprezentantii Blue Air pun actuala criza inclusiv pe seama dificultatilor din timpul pandemiei. Amintim ca pe 5 septembrie, Blue Air a oprit toate zborurile, dupa ce autoritatile romane au blocat conturile companiei, din cauza unei amenzi de 2 milioane de euro. Initial, Blue Air anuntase ca reia zborurile pe 12 septembrie, ceea ce nu s-a intamplat. Iar acum compania low-cost anunta o noua amanare.

“Multiplele dificultati financiare si operationale, generate de pandemia COVID-19 s-au facut simtite intr-o manieră severă la nivelul tuturor companiilor aeriene, însă cu şi mai mare intensitate de către companiile aeriene regionale private care se luptă pentru supravieţuire. În pofida acestor greutăţi şi a altor elemente adverse, Blue Air – o mândră companie privată românească, face tot posibilul pentru a îşi relua operaţiunile de zbor. În acest scop, Blue Air se află în prezent în discuţii cu potenţialii investitori, creditori şi Guvernul României pentru a-şi restructura profilul de capital, astfel încât să poată reîncepe operaţiunile aeriene. Având în vedere, însă, complexitatea acestui proces, Blue Air nu este, din păcate, încă în măsură să reînceapă să zboare din data de 10 octombrie 2022”.

Dupa finalizarea discutiilor în curs, Blue Air va anunta imediat momentul estimat pentru reluarea zborurilor.

Monica

articolul original.
✇Sănătatea Buzoiană

„Loc de Bine”, Marele Câștigător al celei de-a 20-a ediții a Galei Societății Civile

By: Monica MARINESCU

Asciațiile Blondie, Autism Voice, Cetatea Voluntarilor, Salvați Copiii și Zi de Bine au fost câștigătoarele premiilor secțiunii „Sănătate” și au fost premiate la Gala Societății Civile 2022.   

A fost seară de GALĂ la Ateneul Român. Gala Societății Civile (GSC) a aniversat 20 de ani de de la înființare și a premiat câștigătorii aleși dintre cele 110 proiecte, 15 programe și 21 de campanii de comunicare înscrise în competiție. Proiectele au fost jurizate de 55 de specialişti în implementarea și evaluarea proiectelor, cercetători, sociologi, jurnaliști, lideri și formatori de opinie ai societății civile și ai sectorului non-profit, la care se adaugă reprezentanți ai sectorului privat.

La Festivitatea de premiere au fost prezenți peste 500 de invitați, printre care reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, Consiliului General al Minicipiului București și Consiliului Județean Ilfov, ai Ministerelor, primarul Capitalei, Nicușor Dan și reprezentanți ai Ambasadelor din România.

În deschiderea Festivității, spectatorii s-au bucurat de un moment artistic regizat de Chris Simion, membru fondator Grivița53, și dedicat câștigătorilor Marelui Premiu al Galei Societății Civile din cei 19 ani de până acum.

Câștigătorii Galei Societății Civile 2022 au fost anunțați în cadrul Festivității de premiere de la Ateneul Român, eveniment moderat de Răzvan Exarhu, realizatorul emisiunii Morning Glory de la Rock FM.

Proiectul Loc de Bine, implementat de Asociația Zi de bine, este Marele Câștigător al Galei Societății Civile 2022. Beneficiarii proiectului au fost copii victime sau martori în dosare penale care se judecă în județele Costanța, Vrancea, Vâlcea, Argeș, Sibiu, Mureș și Bacău. Scopul principal al poiectului a fost crearea unui loc sigur, amenajat la standarde europene, unde să se obțină o mărturie unică de calitate, cu risc cât mai mic de retraumatizare și care să elimine nevoia reaudierii.

Pe când Asociația Zi de Bine demara proiectul, alături de Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale și Ministerul Public, în România exista o singură cameră de audieri pentru copii. Într-o singură lună, Zi de Bine a realizat și inaugurat trei astfel de camere. Reușita a avut ecou imediat în mediile juridice, care s-au inspirat pentru propriile nevoi – singurul tribunal pentru minori din România și-a amenajat o cameră dedicată copiilor. Asociația Zi de Bine a avut atât de multe cereri din alte județe, încât a prelungit proiectul până în decembrie 2021, când a ajuns la șapte astfel de camere în județele menționate.

Proiectul Loc de Bine a fost în cele din urmă preluat de Ministerul Public, iar Parchetul General urmează să amenajeze 35 de camere de audieri pentru copii, în sediile a cinci Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Capitală și în 30 de sedii de Parchet din țară.

Loc de Bine este câștigătorul Premiului I și al Premiului pentru Impact Social oferit de Ashoka România, partener strategic GSC – în cadrul secțiunii Apărarea drepturilor individuale/ colective, dar și al Premiul I din cadrul secțiunii Premiul Special pentru Inovație.

Asociația Zi de Bine a obținut și Premiul pentru Impact Social în cadrul secțiunii Sănătate pentru proiectul TeenLine, Premiul II în cadrul secțiunii Incluziune Socială pentru proiectul Ochii care nu se uită și Premiul Special Organizația New Entry pentru proiectul Studiourile Ferentari.

Asociația pentru Mobilitate Socială și Educație Democratică din Turda, Cluj, a fost multipremiată în cadrul secțiunii Tineri de Bine –dedicată proiectelor gândite și implementate de tineri cu vârste între 15 și 25 de ani. Astfel, proiectele Asociației au obținut: Suflet de CopilPremiul I, Connect:EDPremiul II și Studioul CivicPremiul III. Sectiunea Tineri de Bine a fost introdusă anul acesta în structura competitței, în baza parteneriatului strategic cu ASAP România, program de responsabilitate socială inițiat de Fundația The Institute și susținut de Lidl România, care urmărește să educe tânăra generație cu privire la importanța colectării separate a deșeurilor reciclabile.

La Secțiunea Sănătate au fost acordate 5 premii, iar pe prima treaptă a „podiumului” s-a aflat Asociația Blondie – împarte pentru altă parte, care aobținut Premiul I pentru proiectul Minute de zbor pentru ore de viață.

Când pandemia a blocat la sol toate zborurile de linie în martie 2020, prima realitate care ne-a lovit a fost: copiii cu afectiuni grave pe care i-am trimis noi la operații în străinătate, nu se mai pot întoarce în țară. Și am realizat, pe 27 martie, primul zbor medical pe ruta Milano – București, cu o ambulanță aeriană închiriată din Germania pentru a aduce acasă un baiețel de 7 luni, operat pe cord, intubat și ventilat mecanic”, se menționează în descrierea proiectului Asociației Blondie, care ulterior a reprezentat singura opțiune la viață pentru peste 200 de copii și adulți cu afectiuni grave care, în lipsa tratamentulio, intervenției chirurgicale sau transplantului de care aveau nevoie și care nu puteau fi efectuate în țară. Transportul medical a făcut diferența între viață și moarte. Au fost astfel efectuate 82 de zboruri medicale organizate în 21 luni (aproximativ 1/săptămână), 215 copii (din care peste 80% nou născuți) și 10 adulți au fost transportați în 25 de destinații medicale din 9 țări cu sprijinul a 45 de medici și rezidenți instruiți în cadrul zborurilor ca urmare a încheierii a 13 parteneriate cu spitale de copii din tară.

Tot la secțiunea Sănătate, Premiul II a fost obținut de Asociația Autism Voice, pentru proiectul Eu și copilul meu. Viață sănătoasă pentru copiii cu autism. Aceeași asociație a obținut și Premiul III la secțiunea Campanii de comunicare pe teme sociale, pentru proiectul Institutul care merită! 

Tot Premiul II a obținut și Asociația Cetatea Voluntarilor Arad, pentru proiectul Secția de Radiologie Copii Arad.

Premiul III a revenit Asociației Salvați Copiii România, pentru proiectul Programul național de susținere a sănătății copiilor.

Asociația Help Autism a obținut Premiul II al secțiunii Apărarea drepturilor individuale/ colective, cu proiectul Autismul nu are culoare politică

Asociația M.A.M.E a obținut Premiul III și Premiul pentru Impact Social la secțiunea Asistență socială, precum și Premiul II la secțiunea Proiecte și campanii de voluntariat pentru proiectul Centrul steluțelor – centru de suport și recuperare psiho-socio-medicală destinat copiilor grav bolnavi.

Trofeul GGSC

În baza parteneriatului cu Ashoka România, GSC reia și anul acesta masterclass-ul Impact Academy dedicat câștigătorilor competiției. În cadrul acestui masterclass, organizațiile se vor concentra asupra modului în care pot urma în activitățile lor o abordare orientată spre impact sistemic.

Premiile pentru Impact Social, dezvoltate alături de Ashoka România, au mers către Asociația Casa Bună pentru proiectul Lecții online la Casa Bună – secțiunea Educație, Învățământ, Cercetare; Asociația Q-Arts pentru proiectul Muzeul Abandonului. Muzeu forum digital și participativ. – secțiunea Artă și Cultură; Asociația Zi de Bine pentru proiectul Loc de Bine – secțiunea Apărarea drepturilor individuale/ colective; Asociația Cavalerii Turnului Înclinat din Ruși pentru proiectul Casa Cavalerilor – Centru de tineret în satul Ruși – secțiunea Comportament Civic și Participare publică; Asociația Zi de Bine pentru proiectul TeenLine – secțiunea Sănătate; Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială pentru proiectul Aplicația See You – secțiunea Incluziune socială; Asociația M.A.M.E. pentru proiectul Centrul Steluțelor – centru de suport și recuperare psiho-socio-medicală destinat copiilor grav bolnavi – secțiunea Servicii de asistență socială; și către Asociația The Social Incubator pentru proiectul LUCREZ DIN NOU – secțiunea Dezvoltare economică și socială.

Câștigătorii Premiilor I din cadrul competiției au fost premiați de către partenerul principal al GSC – Rompetrol cu vouchere de carburant în valoare totală de 72.000 lei, contribuind astfel la eforturile organizațiilor pentru a-și putea susține cauzele.

Gala Societății Civile este un proiect THE INSTITUTE. Lista câștigătorilor Galei Societății Civile poate fi consulată pe website.

Sursă foto: GSC/Roald Aron/Claudiu Popescu


articolul original.
✇Sănătatea Buzoiană

Medicii de familie acuză Ministerul Sănătății de lipsă de interes pentru PNRR

By: Monica MARINESCU

În timp ce medicii acuză că a fost desemnată ca persoană de contact un consilier aflat în concediu în perioada în care cele 2.250 de cabinete din lista preselectată ar fi trebuit să transmită proiectele, Ministerul Sănătății le răspunde că pentru lista preselectată au fost depuse 759 de dosare, iar pentru apelul necompetitiv, 1.053.

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) acuză Ministerul Sănătăţii (MS) de lipsă de interes pentru PNRR, întrucât nu a răspuns la solicitările celor interesaţi, iar persoană de contact pentru cele 2.250 de cabinete din lista preselectată a fost desemnat un consilier personal care s-a aflat în concediu când cabinetele ar fi trebuit să transmită proiectele.

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie acuză Ministerul Sănătăţii de lipsă de interes pentru PNRR, întrucât nu a răspuns la solicitările celor interesaţi, iar persoană de contact pentru cele 2.250 de cabinete din lista preselectată a fost desemnat un consilier personal care s-a aflat în concediu când cabinetele ar fi trebuit să transmită proiectele. Ministerul a transmis, miercuri, o serie de precizări, explicând că, până luni, pentru lista preselectată au fost depuse 759 de dosare, iar pentru apelul necompetitiv au fost depuse 1.053 dosare, transmite FNPMF, printr-un comunicat.

Medicii susțin că, în cea mai recentă adresă, din 4 septembrie 2022, au transmis Ministerului Sănătăţii  că „sute de cabinete de medicina familiei ne-au sesizat că nu au reuşit să obţină devizele pentru componenta renovare sau acordul primăriei care deţine spaţiul, respectiv prelungirea contractelor de concesiune cu primăria până în anul 2026, aceste observaţii fiind transmise Ministerului Sănătăţii şi de FNPMF prin adresa nr. 52/14.06.2022, cu privire la Ghidul beneficiarului. FNPMF a avertizat că lansarea apelului în perioada iulie-august va duce la blocaje de acest fel. Nu în ultimul rând, considerăm că numărul mic de proiecte transmise până la această dată (1030 de proiecte în cadrul I.1.1.b/Apel necompetitiv şi 667 de proiecte în cadrul I.1.1.a/Listă preselectată), nu reflectă lipsa de interes a medicilor de familie pentru finanţarea prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ci lipsa de capacitate a Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Investiţiilor şi Fondurilor Europene în gestionarea acestei investiţii. Considerăm că o investiţie cu un buget de 180 de milioane de euro şi peste 3000 de beneficiari trebuie să fie gestionată de o direcţie de specialitate a Ministerului Sănătăţii, cu un număr adecvat de funcţionari publici desemnaţi să îşi asume răspunderea pentru proiect. Am fost surprinşi să găsim ca persoană de contact pentru toate cele 2250 de cabinete din lista preselectată un consilier personal, nu un funcţionar public, consilier care s-a aflat în concediu de odihnă în perioada în care cabinetele ar fi trebuit să transmită proiectele şi să primească răspunsuri la întrebări din partea sa”, arată medicii de familie.

FNPMF susține că, de altfel, Ministerul Sănătăţii nu a răspuns la aproape niciuna dintre cele peste 30 de adrese transmise de organizația patronală, de la începutul anului 2022.

Ministerul Sănătăţii a reacționat la aceste acuzații și a transmis, miercuri, că proiectele din PNRR dedicate medicilor de familie au un buget total de 180.450.000 euro (fără TVA) şi se realizează prin 2 metode:

1. Listă preselectată: O alocare de 135.337.500 € (fără TVA) prin care se vor finanţa 2.250 de asocieri/cabinete de medici de familie;

2. Apel necompetitiv: O alocare de 45.112.500 € (fără TVA) pentru un apel de proiecte care se va derula având la bază principiul: „primul venit – primul servit” pentru finanţarea a 750 de asocieri/cabinete de medici de familie. 

Linisterul precizează că, la data de 26 septembrie 2022, situaţia se prezintă astfel: 

1. Pentru lista preselectată au fost depuse 759 de dosare, termenul limită fiind data de 14 octombrie 2022. 

2. Pentru apelul necompetitiv au fost depuse 1.053 dosare, iar acestea au intrat în etapa de evaluare”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătății mai spune că, dacă la data de 14 octombrie 2022, nu se completează numărul de 2.250 de solicitări, se va utiliza lista de rezervă de 1.000 de asocieri/cabinete publicată pe pagina dedicată proiectului.

Ulterior, dacă nu se atinge pragul minim de solicitări, se va deschide apelul pentru toţi medicii de familie din mediul rural. Obiectivul programului de finanţare este ca medicii de familie să aibă cabinete dotate la standarde internaţionale, care să permită investigarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor fără a fi necesar ca aceştia să se adreseze altor instituţii medicale”, se menționează în comunicatul MS care amintește că Ghidul beneficiarului a fost publicat în transparenţă publică în luna iunie 2022, iar apelul pentru depunerea dosarelor a fost lansat în data de 04 august 2022.  

Ministerul Sănătății mai spune că, pentru a veni în sprijinul medicilor de familie, a formulat „proceduri de depunere simplificate” și „a publicat constant pe pagina destinată proiectului (www.ms.ro), o serie de instrucţiuni şi exemple de completare a anexelor. Ghidul beneficiarului include informaţii numeroase cu privire la modul de întocmire a dosarelor, eligibilitatea aplicanţilor, respectiv modalităţile de contactare a echipei PNRR din cadrul Ministerului Sănătăţii”, subliniază MS, care dă asigurări că angajaţii proprii au răspuns cu prioritate solicitărilor medicilor de familie și au întocmit instrucţiuni, pentru a clarifica speţele invocate de aceştia.


articolul original.
✇Observator

Copil de 4 ani, găsit înecat în piscina din curtea casei, în Dâmbovița. Mama a plecat de acasă când a văzut că băiețelul nu își revine

By: Monica Palade
image

Polițiștii din Găești, județul Dâmbovița, au fost sesizați miercuri, de către un bărbat, că un copil s-a înecat. Este vorba despre un copil de 4 ani care era în grija mamei, dar a căzut într-o piscină situată în curtea locuinței.

Mama a plecat de acasă când a văzut că băiețelul a murit

A fost declarat decesul copilului, trupul neînsuflețit al acestuia fiind transportat la Serviciul de Medicină Legală pentru necropsie. Pe trupul copilului nu erau semne de violență. Polițiștii au întocmit un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Când mama a văzut că manevrele de resuscitare nu dau rezultate, a părăsit imobilului pe jos, fără telefon mobil asupra ei, mergând cel mai probabil către câmpul din apropiere, fiind în stare de tulburare emoțională. În prezent se efectuează căutări cu efective merite și câine de urmă, în vederea identificării acesteia.

articolul original.
✇Observator

"Odihnă veșnică, suflet tânăr!" Alexandru a murit la 21 de ani, după ce a intrat cu mașina într-un copac, în Constanța. În urmă cu un an, tatăl său se îneca în Dunăre

By: Monica Palade
image

Alexandru a pierdut controlul volanului și a intrat într-un copac aflat lângă Judecătoria Hârșova. Impactul a fost atât de puternic că tânărul de 21 de ani nu a avut nicio șansă. Salvatorii sosiți la fața locului nu au mai putut decât să constate decesul.

„Astăzi, în jurul orei 1.50, polițiștii rutieri au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier, pe DN 2A, în orașul Hârșova. Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat faptul că un autoturism, condus de un bărbat, de 21 de ani, a părăsit partea carosabilă și a intrat în coliziune cu un copac. În urma impactului a rezultat decesul, la fața locului, a conducătorului auto. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală”, spune IPJ Constanța despre accident.

„Dumnezeu să-l odihnească în pace alături de tatăl său!"

Vestea morții lui Alexandru a căzut ca un trăsnet printre apropiați. Cei mai mulți au ținut să își exprime durerea în mesaje postate pe pagina de Facebook. „Mie mi s-a facut rau cand am auzit. Imi pare sincer, tare rau. Sper ca Monica sa gaseasca puterea sa treaca peste aceasta mare durere”, „Dumnezeu să- l ierte și să- l odihnească în pace! Sincere condoleanțe familiei îndurerate! Să vă ajute Dumnezeu să treceți peste această nenorocire!”

 „Dumnezeu să l ierte și să-l odihnească în pace! Mare pierdere pentru familie, Dumnezeu să le dea putere,; Condoleanțe familiei! In asemenea cazuri nici nu știi ce să spui,grea pierdere, păcat de tinerețea lui!”, „Dumnezeu să îl odihnească în pace, condoleanțe mamei și fratelui său, mare durere!”, „Dumnezeu să-l odihnească în pace alături de tatăl său! Sincere condoleanțe familiei! Sănătate și multă putere pentru a trece peste această durere!”, „Dumneze sa-l odihneasca! Pacat de tineretea lui”, „Dumnezeu să il ierte!Durere mare și tristețe!Condoleanțe familiei!”, „Odihna vesnica suflet tanar!”, „Mare durere si tristete, pacat ce soarta..Doamnee Condoleante familiei indurerate..”, sunt doar câteva dintre ele.

articolul original.
✇Sănătatea Buzoiană

Ministrul Rafila spune că actuala criză de medici s-ar putea rezolva în cinci ani

By: Monica MARINESCU

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a declarat, luni, că actuala criză de medici se poate rezolva printr-o „politică de resurse umane pe termen mediu, măcar de cinci ani”.

Din ce în ce mai multe spitale se plâng de criza de specialiști cu care se confruntă în ultimul an și de epuizarea celor rămași în activitate, care de multe ori îi determină și pe aceștia să plece fie în spitale unde situația este mai puțin dificilă, fie în străinătate. Din cei 55.000 de medici câți are România la ora actuală, peste 50% fiind concentraţi în Bucureşti, Dolj, Cluj, Timişoara, Târgu Mureş şi Iaşi, în timp ce celelalte 36 de judeţe sunt nevoite să-și împartă cei 27.000 de medici rămași, iar peste 420 de localități nu au medic de familie, potrivit datelor prezentate recent de Colegiul Medicilor din România.

Majoritatea spitalelor județene, municipale și orășenești se confruntă cu deficiențe majore în specialități medicale precum Medicina de urgență, Cardiologia, Nefrologia, Alergologia, Hematologia, Pediatria, Neonatologia, Pneumologia, Gastroenterologia etc., iar despre Chirurgie cardiovasculară, Chirurgie toracică sau Neurochirurgie nici nu se poate discuta, a atras atenția, recent, președintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Daniel Coriu, care a propus ca revitalizarea sistemului de sănătate să se realizeze printr-un parteneriat între autoritățile publice locale, structurile profesionale și instituțiile centrale cu atribuții în domeniu.

Alexandru Rafila

Întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, cum vede soluţia la deficitul de medici, deoarece unele spitale și-au închis secțiile pentru care nu au medici, iar în zece judeţe din ţară sunt mai puţin de 500 de medici, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a recunoscut că este nevoie de politici sanitare prin care să se schimbe actuala stare de fapt, dar spune că „soluţia nu este una miraculoasă” și este nevoie de cel puțin cinci ani pentru asta.

Soluţia este o politică de resurse umane pe termen mediu, măcar de cinci ani, şi lucrăm foarte intens la chestiunea asta. Am avut şi astăzi o întâlnire cu rectorii Universităţilor de Medicină. Avem pentru prima dată o conjunctură favorabilă, pentru că lucrăm împreună cu Universităţile şi cu Ministerul Educaţiei să găsim o soluţie la această problemă. Atractivitatea pentru practicarea profesiunii medicale într-un anumit loc depinde de două lucruri. Depinde de veniturile pe care le obţine personalul medical, să ştiţi că nu e vorba numai de medici şi de asistenţi medicali calificaţi – vă dau un exemplu, fizicieni, dacă discutăm de secţii de radioterapie – pe de o parte, şi, pe de altă parte, de atractivitatea locului de muncă care înseamnă unde îţi desfăşori activitatea şi dacă ai şi cu ce să îţi desfăşori activitatea încât să asiguri pacienţilor investigaţii sau tratament în funcţie de necesităţi”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.

medici tineriMinistrul Sănătății afirmă însă că nu doar lipsa specialiștilor este cauza crizei de medici, ci și felul în care aceștia sunt atrași și păstrați, dând exemplul unor localităţi care au reuşit să aducă peste 100 de medici şi alţii care nu reuşesc, de aceea consideră că „trebuie să vedem care este reţeta de succes şi să existe un schimb de experienţă” în ceea ce privește implicarea autorităților locale.

Gândiţi-vă că rezidenţiatul unui medic durează între trei şi cinci ani, în funcţie de specialitate şi e clar că dacă tu adopţi măsurile corecte şi atrag să zicem tineri, să se facă medici de familie şi să rămână în specialitatea medicină de familie, că sunt unii, încep un an, după aia dau din nou şi se duc la altă specialitate. Deci trebuie să rămână în această specialitate şi atunci trebuie să ai un proces, dar lucrul ăsta trebuie făcut şi în parteneriat cu autorităţile locale. Sunt autorităţi locale care au reuşit, de exemplu, să aducă undeva în nordul ţării, centru – nord, să aducă în decurs de trei ani 100 de medici într-un spital judeţean şi alţii au lipsuri. Deci trebuie să vedem care este reţeta de succes şi să existe un schimb de experienţă”, a mai spus prof. dr. Alexandru Rafila, care consideră că deși la Botoşani, la Tulcea și în alte județe există preocupare din partea autorităţilor locale pentru atragerea de medici, „probabil zonele respective sunt puţin atractive pentru aceştia”.

Prof. Dr. Daniel Coriu

Conducerea Colegiului Medicilor din România a propus ca în contextul în care în România sunt cel puțin 10 județe defavorizate din punct de vedere al resursei umane în domeniul medical, având mai puțin de 500 de medici, o soluție ar fi angajarea medicilor fără concurs în aceste zone.

Ar trebui făcută o diferențiere în ceea ce privește condițiile de angajare între orașele mari, precum Capitala, și județele cu deficit de medici. Este nevoie de anumite schimbări legislative, care să modifice modul în care sunt accesate posturile care vor fi scoase la concurs în viitorul apropiat. Ne dorim ca acest concurs pe post să fie desființat, să fie un simplu interviu. Ne dorim o diferențiere în ceea ce privește condițiile de angajare față de orașele mari, precum Capitala, unde se dă concurs pe post. În județele cu deficit mare de medici, angajarea să fie pe bază de interviu. Oricum va fi o perioadă de probă, determinată, şi atunci văd dacă respectivul medic este calificat şi-l reţin. Dacă nu, pot să închei contractul cu dânsul. Noi vrem să simplificăm procedura”, a propus președintele CMR, prof. univ. dr. Daniel Coriu, care crede că problema s-ar putea rezolva prin inițierea unor modificări legislative în acest sens.

Pe de altă parte, autoritățile locale au propus modificarea legislației astfel încât medicii să lucreze măcar pentru o perioadă determinată în spitalele din țară, în ultimii ani de rezidențiat și după ce obțin gradul de specialist.


articolul original.
✇Observator

Momentul accidentului din Cluj, în care Bogdan şi-a pierdut viaţa, surprins de camere. BMW-ul în care se afla tânărul s-a despicat pur şi simplu în două

By: Monica Palade
image

Tânărul de 25 de ani nu a avut nicio şansă. Stâlpul rupt s-a înfipt în el. Salvatorii sosiţi la faţa locului au mărturit că nu a mai rămas mare lucru nu doar din maşină, ci şi din bărbatul de 25 de ani. Cu doar câteva ore înainte de tragedie, Bogdan, care absolvise Facultatea de Drept, se afla într-un restaurant în faţa unui pahar de vin.

Impactul violent a rupt BMW-ul în două 

Accidentul a avut loc la primele ore ale dimineţii, în centrul Clujului. „Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca au intervenit în această dimineață la un grav accident rutier petrecut pe Calea Moților din Cluj-Napoca. Apelul de urgență a venit la ora 6:18, iar la fața locului s-au deplasat două autospeciale, precum și un echipaj SMURD de terapie intensivă mobilă. Ulterior, în sprijin a venit și o autospecială cu modul de descarcerare de la Detașamentul 1.

În momentul în care pompierii au ajuns la fața locului, aceștia au găsit un autoturism puternic avariat. Înăuntru se afla un bărbat încarcerat, care prezenta leziuni incompatibile cu viața. Drept urmare, nu s-au mai putut aplica manevre de resuscitare. Mai exact, a fost vorba despre un tânăr în vârstă de 25 de ani.”, anunță ISU Cluj.

articolul original.
✇Observator

Un paraşutist român a murit în timpul unui exerciţiu de antrenament, în Polonia. Sorin Constantin avea peste 4.000 de salturi

By: Monica Palade
image

Accidentul a avut loc vineri dimineață în Longinówka, lângă Piotrków Trybunalski. În timpul săriturii, Sorin Constantin, şeful Aerodromului din Iaşi, în vârstă de 49 de ani, a murit, după ce paraşuta sa s-a încurcat de o alta a unui altui săritor. Cel din urmă, un polonez, a ajuns al spital în stare gravă.

Li s-au încurcat paraşutele

Constatările preliminare arată că în acea zi se antrenau 16 săritori. Nouă au sărit din avion, chiar înainte de accident. Patru în aer au creat o formațiune. Dintre cei patru, doar doi au aterizat în siguranță, informează reporterul Observator Clara Mihociu.

Vestea morţii lui Sorin Constantin E, cu o vastă experienţă în domeniu şi peste 4.000 de salturi, i-a şocat pe colegi. „Sorin Constantin E. s-a stins din viață într-un tragic accident de parasutism, în Polonia, unde se antrena pentru a pune voalura tricoloră într-o formație care intenționa să stabilească un nou record european. Comandant al Aeroclubului Teritorial Iași, instructor de parașutism cu toate calificarile și o experiență de peste 4000 de salturi, coordonatorul Lotului Național de Parașutism - lucru relativ pe cupolă, unul dintre membrii fondatori ai formației demonstrative Blue Wings, a fost mereu un model de profesionalism pentru toți cei din jur. Dumnezeu sa il ierte si să îl odihnească în pace!”, se arată pe pagina de Facebook "Parașutiștii la ei acasã.SKYDIVE". 

articolul original.
✇NewsIn

Dincă, monstrul din Caracal, a primit o pedeapsa maxima de 30 de ani

By: Monica
image

Tribunalul Olt a decis ca inculpatul Gheorghe Dinca, trimis in judecata pentru omor, trafic de persoane si alte infractiuni in cazul disparitiei adolescentelor Alexandra Măceşanu si Luiza Melencu, trebuie sa execute o pedeapsa maxima de 30 de ani de inchisoare.

Potrivit deciziei Tribunalului Olt, Dinca se face vinovat de omor, trafic de persoane si profanare de cadavre. El a fost condamnat la 30 de ani inchisoare, cu executare, insa sentinta nu este definitiva. Pe durata cercetarilor, Dinca si-a schimbat de mai multe ori declaratiile. Initial a spus ca a ucis-o pe Luiza Melencu, iar apoi a spus ca niste persoane au luat-o de la el din casa.

Instanta a constatat ca infracţiunile pentru care Dinca a fost condamnat sunt concurente si le-a contopit, stabilind ca acesta să execute pedeapsa maxima de 30 de ani de inchisoare. “Inculpatul Dincă Gheorghe va executa pedeapsa maximă de 30 (treizeci) ani inchisoare in regim de detenţie” – se arata in solutia instantei. De asemenea, conform sentintei, Gheorghe Dinca este obligat la plata unor daune morale de peste 700.000 de euro catre familiile celor două tinere.

Ştefan Risipiţeanu, complicele lui Dinca, a fost condamnat la pedeapsa de sapte ani de inchisoare pentru viol faţă de victima Luiza Melencu.

La inceputul anchetei DIICOT, Gheorghe Dinca a sustinut ca a ucis-o pe Alexandra Macesanu, in varsta de 15 ani, pe data de 25 iulie 2019 si, ulterior, i-a incinerat corpul intr-un butoi din curtea casei sale. De asemenea, el a afirmat că a ucis-o si pe Luiza Melencu, de 18 ani, disparuta in luna aprilie 2019, iar resturile corpului le-ar fi aruncat la marginea unei paduri de langa Caracal. Expertiza ADN efectuata de INML a stabilit ca fragmentele osoase gasite in cenusa din butoiul metalic de la domiciliul lui Gheorghe Dinca apartin Alexandrei Măceşanu, cu o probabilitate de 99,93 la suta. INML a efectuat o alta expertiza a fragmentelor osoase descoperite langa o padure din Caracal, insa specialistii nu au reusit sa stabileasca cui apartine ADN-ul.

Monica

articolul original.
✇Sănătatea Buzoiană

Strategia Națională pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare va fi gata până la sfârșitul anului

By: Monica MARINESCU

Proiectul prin care se dorește îmbunătățirea stării de sănătate a românilor va prevedea, între altele, și extinderea competențelor de neuroradiologie intervențională către medicii cardiologi, neurologi și neurochirurgi, astfel încât să existe personal specializat în realizarea intervențiilor după un AVC.

Foto: Anca Buzoianu/Facebook

Experții în sănătate și societățile profesionale române și europene, cu susținerea autorităților din România, vor colabora în realizarea Strategiei Naționale pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare (SNCBC), a cărei lansare a avut loc miercuri, 21 septembrie, la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. Inițiat sub egida Ministerului Sănătății, Academiei Române, Administrației Prezidențiale și a Parlamentului României, proiectul „va fi elaborat de experți din cadrul societăților profesionale de cardiologie, de neurologie, de neurochirurgie, de medicină fizică şi recuperare medicală, în colaborare cu societăți internaționale (World Stroke Organization, World Federation for Neurorehabilitation, European Academy of Neurology, European Stroke Organization, European Federation of Neurorehabilitation Societies). Integrarea contribuțiilor echipelor de experți va fi realizată de prof. univ. dr. Dragoș Vinereanu (medic cardiolog, prorector UMF Carol Davila n.r.) și prof. univ. dr. Dafin F. Mureșanu (medic neurolog, director al Departamentului de Neuroştiinţe UMF Iuliu Haţieganu, preşedinte al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuro-Reabilitare – n.r.), membri corespondenți ai Academiei Române”, transmite Ministerul Sănătății, printr-un comunicat.

Alexandru Rafila – foto: MS

La conferința de presă organizată cu acest prilej, prof. dr. Dafin Mureșanu a subliniat că Strategia va prevedea și extinderea competențelor de neuroradiologie intervențională către medicii cardiologi, neurologi și neurochirurgi, astfel încât să existe personal specializat pentru realizarea intervențiilor care pot salva viața unei persoane afectate de un accident vascular- cerebral.

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a spus, în completare, că va încheia și un parteneriat cu universitățile de medicină din România, pentru a stabili un concept unitar al politicilor de resurse umane, pentru căcel mai important e să dezvoltăm un mesaj de model de bună practică”.

Nevoia unei Strategii Naționale pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare derivă din faptul că, în România, tulburările cerebrovasculare constituie a doua cauză de deces și a treia cauză de dizabilitate (după bolile cardiovasculare și cancer). Din cauza îmbătrânirii populației și creșterii factorilor de risc comportamentali (alimentație, nivel de activitate, etc.), este previzionată o creștere semnificativă a incidenței acestor boli în următorul deceniu. „Bolile cardiovasculare și cerebrovasculare amenință, din păcate, viața concetățenilor noștri în fiecare zi. Avem nevoie de o strategie și de aplicarea ei rapidă pentru a fi cât mai eficienți în activitatea de prevenție și tratament a acestor boli. Strategia se va constitui într-un instrument cheie pentru a crește impactul luptei noastre împotriva acestor boli, respectiv de a mări accesul pacienților la servicii de sănătate înalt calificate. Sunt conștient că este un drum lung și dificil, dar este datoria noastră să-l parcurgem ca oameni dedicați sănătății!”, a declarat ministrul Sănătății, în conferința de presă prilejuită de lansarea proiectului.

În anul 2019, la inițiativa medicilor neurologi din România și cu sprijinul World Stroke Organisation, Ministerul Sănătății a extins numărul de unități medicale incluse în Acțiunea prioritară pentru tratamentul intervențional al accidentului vascular cerebral, de la 10 la 43. Prin acest program, pacienții care suferă accidente vasculare cerebrale (AVC) ischemice pot beneficia de tratament prin tromboliză intravenoasă în primele 4 ore și jumătate de la debutul primelor simptome.

În ciuda acestui progres remarcabil, care contribuie zilnic la creșterea calității și speranței de viață a pacienților, în România există prea puține centre în care se poate realiza tratamentul endovascular al AVC prin trombectomie mecanică (doar 4 la nivel național). De asemenea, nevoia de servicii de recuperare neurologică post-AVC este slab deservită pe teritoriul României, disponibilitatea acestor servicii fiind polarizată în jurul centrelor universitare, iar finanțarea prin Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este insuficientă.

În luna septembrie 2022, cele mai puternice organizații din domeniul bolilor cerebrovasculare din lume (World Stroke Organisation – WSO, World Federation for Neurorehabilitation – WFNR, European Federation of Neurorehabilitation Societies – EFNR) au semnat, la Cluj-Napoca, sub coordonarea Departamentului de Neuroștiințe al Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu, un Memorandum privind transferul de expertiză, cunoștințe și bune practici către sistemul de sănătate din România.

Dafin Muresanu, Alexandru Rafila (foto MS)

Prof. univ. dr. Dafin F. Mureşanu și-a exprimat speranța că asistenţa medicală în accidental vascular cerebral acut în România poate fi reabordată în cadrul Strategiei Naţionale pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare, o prioritatea absolută a neurologiei românești, într-un context global marcat de transformarea inovativă a sistemului de sănătate din România. Dezvoltarea strategiei va porni la expertiza societăților profesionale din domeniul neurologiei și a altor specialități relevante și va beneficia de consultarea activă și exhaustivă a actorilor din sistemul de sănătate din România. În final, viziunea SNCBC va reuni și integra recomandările într-un document cadru ce va deveni reper la nivel de politici de sănătate, pentru inițiative de reformă în acest domeniu la nivel național.

Este un proiect legat de cea mai numeroasă patologie, cea mai grea, cea mai mare povară, care este patologia bolilor cerebrovasculare, respectiv accidentul vascular cerebral. Patologia cerebro-vasculară, în special la persoanele de peste 50 de ani, reprezintă a doua povară a planetei în materie de boli. Este ceva enorm. Drept pentru care noi ne-am concentrat atenţia să aducem lucrurile într-o coeziune. Deja lucrăm la această Strategie, în noiembrie sperăm că va fi gata”, a punctat prof. univ. dr. Dafin Fior Mureșanu.

Elaborarea Strategiei Naționale pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare are ca scop creșterea nivelului de sănătate a populației din România, prin informarea și implementarea unui plan comprehensiv de reformă în domeniul bolilor cerebrovasculare la nivel național, în congruență cu obiectivele Strategiei Naționale de Sănătate 2022-2027.

Anca Buzoianu, Alexandru Rafila

Principile directoare ale strategiei vizează descrierea magnitudinii problemei bolilor cerebrovasculare la nivel populaţional, precum şi a barierelor privind gestionarea adecvată a patologiilor asociate; identificarea obiectivelor specifice de dezvoltare şi optimizare a sistemului de sănătate relevante pentru bolile cerebrovasculare, precum şi a entităţilor cheie în implementarea acestora; restructurarea finanţării serviciilor de sănătate funcţie de trasee ale pacienţilor; consolidarea reţelei de tratament în fază acută a bolilor cerebrovasculare; actualizarea dovezilor ghidurilor internaţionale şi implementarea acestora în plan naţional; creşterea accesului la servicii de recuperare neurologică; dezvoltarea şi implementarea unor programe eficiente de prevenţie (primordială, primară, secundară şi terţiară); evaluarea implementării reformelor prin intermediul unor indicatori fiabili şi uşor de apreciat.

Prin adoptarea Strategiei Naționale pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare, calitatea vieții pacienților afectați de aceastea va fi substanțial îmbunătățită. Această strategie era foarte necesară pentru că în România se moare mult din complicații ale bolilor cerebrovasculare”, a spus prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

Foto: Anca Buzoianu/Facebook

În cadrul evenimentului, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca a acordat titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Claudio Bassetti, „o personalitate marcantă a neurologiei europene și decan al Facultății de Medicină din cadrul Universității din Berna” și fost preşedinte al Academiei Europene de Neurologie – EAN, așa cum l-a prezentat prof. dr. Anca Buzoianu.

Prof. Univ. Dr. Claudio Bassetti este directorul departamentului de neurologie al Spitalului Universitar din Berna din 2012. Acesta a absolvit medicina la Basel şi s-a format în domeniul neurologiei la Berna şi Lausanne. În 2000, a devenit profesor de neurologie la Zurich. În 2009 a fondat Neurocenter of Southern Switzerland (NSI). A derulat stagii de cercetare în domeniul neurofiziologiei la Basel şi somnologie la Ann Arbor, Boston şi Madison. Principalele sale interese ştiinţifice sunt explorarea relaţiilor dintre somn şi tulburările neurologice, narcolepsie, precum şi modalităţi inovative de predare a neurologiei folosind abordări clinice şi experimentale. Activitatea sa s-a concretizat prin publicarea a peste 500 de articole ştiinţifice şi 8 cărţi de specialitate.

Prof. Univ. Dr. Claudio Bassetti a fost preşedinte al Societăţii Europene de Neurologie, Societăţii Europene de Cercetare a Somnului şi Societăţii Elveţiene de Neurologie şi a fondat Federaţia Elveţiană a Neurosocietăţilor Clinice. Este membru al Academiei Elveţiane de Ştiinţe Medicale, unde a fost membru al consiliului de administraţie timp de opt ani. A fost ales preşedinte al Academiei Europene de Neurologie (EAN) şi Decan al Facultăţii de Medicină din Berna în anul 2020.


articolul original.
✇Sănătatea Buzoiană

Avalanșă de viroze respiratorii la Pediatrie. Recomandările medicului pediatru Gina Anica

By: Monica MARINESCU

Zilnic, la UPU Pediatrie a Spitalului Județean de Urgenă Buzău ajung 50-60 de copii cu febră, tuse și alte probleme respiratorii. Medicii pediatri avertizează părinții că în două săptămâni s-ar putea atinge o explozie a îmbolnăvirilor și forme de manifestare mai grave. 

Nu a debutat încă sezonul gripal, dar camerele de gardă ale spitalelor și cabinetele medicilor de familie sunt asaltate de părinți cu copii afectați de viroze şi chiar de penumonii. La Unitatea de Primiri Urgențe Pediatrie (UPU) de la Spitalul Județean Buzău ajung, zilnic, 50-60 de copii cu viroze respiratorii și chiar pneumonii. Din fericire, cele mai multe cazuri sunt răceli ușoare, care pot fi tratate acasă.

Putem spune că ne-am întors la situația de dinainte de pandemie, sunt aceleași viroze care apar de obicei în acest anotimp, în special la copiii mici, dar din fericire, la monetul actual, marea majoritate sunt viroze ușoare. În acest moment nu avem prea mulți copii internați cu pneumonii și insuficiență respiratorie, secția de Pediatrie are un grad de ocupare al paturilor de 50%, dar săptămâna trecută au fost mai mulți”, spune dr. Gina Anica, medic primar pediatru, șefa Secției Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău.

Referitor la cazurile de COVID-19 în rândul copiilor, medicul spune că mai sunt „doar câteva cazuri ușoare”, la copii de gimanziu și liceu, dar care nu pun probleme și este de așteptat să nu mai apară decât cazuri sporadice și fără complicații.

Dr Gina Anica

Medicii se așteaptă însă ca în săptămânile următoare să crească numărul de îmbolnăviri și să apară forme mai grave de boală. Îngrijoraţi de numărul tot mai mare al preşcolarilor şi copiilor din clasele primare care ajung la camerele de gardă, unii cu febră mare, tuse şi chiar cu insuficienţă respiratorie, medicii se așteaptă ca în următoarele 2-3 săptămâni să se atingă un vârf al îmbolnăvirilor și să se agraveze formele de manifestare ale acestora.

„Sunt mai multe cazuri de infecție respiratorie decât de obicei în această perioadă. Acestea apăreau de obicei mai târziu, toamna, dar anul acesta au apărut mai devreme. La ora actuală avem foarte multe prezentări la camera de gardă, iar cei mai mulți sunt copii de grădiniță și școlari din ciclul primar. Odată cu intrarea în colectivitate, la care se adaugă răcirea bruscă a vremii, dar și din cauza unei lipse de memorie imunologică a organismului –  în perioada pandemiei copiii au stat mai mult în casă şi nu au avut tangenţe cu virusurile respiratorii cu care eram familiarizaţi în anii anteriori -, se înregistrează și o mai mare vulnerabilitate a organismului în fața virusurilor. În următoarele 2-3 săptămâni probabil se vor accentua și se vor agrava virozele”, este de părere medicul pediatru Gina Anica.

 

În cazul apariției unor simptome de vioză, medicul pediatru sfătuiește părinții, în primul rând, să izoleze copiii la domiciliu la primele semne de răceală, pentru a nu transmite infecția în colectivitate, dar și pentru a nu li se agrava boala. Recomandă însă precauție când vine vorba despre a medicamente, pentru că uneori, acestea fac mai mult rău decât bine, dacă nu sunt administrate la recomandarea unui medic și în conformitate indicațiile terapeutice ale acestuia.

Foarte important este să nu dăm copiilor antibiotic la primele semne de răceală. Mergem pe antitermice și o bună hidratare, în caz de febră. Nu exgerăm nici cu siropurile de imunitate, nici cu toate antitermicele, pentru că nu facem decât să complicăm situația. Îi hidratăm, îi ținem acasă și le dăm să mănânce alimente ușoare, cât să nu îi doară burtica și, desigur, le urmărim starea generală. Dacă vedem că nu sunt semne de ameliorare, luăm legătura cu medicul de familie sau cu medicul pediatru, iar acesta ne va spune ce trebuie făcut în continuare”, a explicat dr. Gina Anica, subliniind că atât în cazul virozelor cât și al gripei, o persoană infectată rămâne contagioasă cel puțin 7 zile.

Pentru că se apropie sezonul gripal, medicul pediatru recomandă „ferm” vaccinarea, pentru că este cea mai eficientă metodă de a preveni îmbolnăvirea de gripă și mai ales complicațiile pe care le poate da aceasta.

Eu cred că este un moment important să ne gândim la vaccinarea antigripală, pentru că, sigur, vom avea cazuri de gripă. Se anunță un sezon gripal mai sever, așa că ne așteptăm la multe cazuri de gripă, așa că indicația mea este să se administreze vaccinul antigripal. Există două forme de vaccin, cel oral și cel clasic, așa că părinții pot opta, după ce vorbesc cu medicii de familie sau cu un pediatru, pentru forma cea mai potrivită copilului lor. Important este să ne vaccinăm copiii, pentru că vaccinarea antigripală a copiilor și adolescenților este cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor și a complicațiilor prin gripă”, a mai spus medicul, subliniind că nu trebuie să uităm că sezonul gripal începe în luna octombrie și poate dura până prin luna mai, așa că este nevie de o perioadă lungă de protecție.

Vaccinul gripal se găsește deja în farmaciile din Buzău, iar populația care nu este eligibilă pentru vaccinarea gratuită prin Programul Național de Vaccinare al Ministerului Sănătății sau nu are încredere că vaccinul va ajunge la timp la medicii de familie, a început să-l cumpere. Vaccinul gripal costă în farmacii între 60 și 70 de lei.

Avem, de câtva timp, în farmacii, Vaxigrip Tetra injectabil, pentru protecția împotriva gripei, iar solicitările sunt mai mari decât în alte sezoane, în această perioadă. Vin să cumpere acest vaccin în special părinții cu copii de grădiniță și de școală primară, dar și pacienți cu boli cronice, care se tem că vor avea acces prea târziu la vaccinul oferit gratuit de Ministerul Sănătății. În plus, oamenii par să fie mai bine informați, conștientizează faptul că după doi ani de restricții, din cauza pandemiei, organismul este mai slăbit din punct de vedere imunitar, iar riscurile de a se ajunge la complicații sunt mai mari. Populația știe deja că și gripa poate fi gravă, iar pe fondul unei imunități scăzute poate da complicații severe, uneori imposibil de tratat”, a explicat farmacista Oana Gheorghiu, reprezentat zonal al MaxiFarma.

Medicii de familie spun că din cabinetele lor lipsește și vaccinul împotriva pneumoniei, iar din această cauză se înregistrează și o creștere îngrijorătoare a numărului de pneumonii la copiii mici.

 Prevenar este un vaccin care se face de la 2 luni. Nu a fost deloc trei-patru luni, pe urmă a reapărut în cantități mai mici şi acum lipsește din nou. Este un vaccin este extrem de important, mai ales pentru copiii foarte mici, care se nasc prematur, pentru că previne pneumonia peumococică, care este printre principalele cauze de deces din lume”, a explicat medicul Sandra Alexiu.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, achiziţia vaccinului pneumococic se află în proces de desfășurare, întrucât s-a primit recent bugetul necesar.

În farmacii se găsește acest vaccin, dar costă în jur de 270 de lei și nu toți părinții dispun de acești bani, mai ales în contextul actual al crizei financiare.

Medicii avertizează însă că în lipsa vaccinului, prevenirea răspândirii virusului este dificilă, pentru că se transmite ușor, de la o persoană la alta.


articolul original.
✇Observator

O tânără de 20 de ani din Maramureş, înjunghiată de fostul iubit chiar în timp ce îşi ţinea bebeluşul în braţe. Bărbatul încerca să o convingă să îi mai acorde o şansă

By: Monica Palade
image

Incidentul a avut loc în timp ce femeia îşi ţinea în braţe bebeluşul de 10 luni, informează reporterul Observator Simona Vasiac.

Mama a încercat să îşi protejeze copilul, astfel că a fost lovită în plin de bărbatul de 30 de ani. Incidentul a avut loc sâmbătă seara, într-un imobil dezafectat din zona Gării C.F.R Sieni. După faptă, individul a fugit, fiind prins după o zi. În cursul zilei de luni, individul s-a prezentat în faţa judecătorilor fiind arestat preventiv pentru 30 de zile pentru tentativă de crimă.

Ce spun poliţiştii

Pe 18 septembrie, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, în colaborare cu polițiști din cadrul Poliției Orașului Seini și a Postului de Poliție Comunal Apa, județul Satu Mare, au prins un bărbat de 30 de ani, bănuit de comiterea unei fapte de tentativă la omor.

În fapt, sâmbătă, 17 septembrie, la ora 18.40, polițiștii din Seini au fost sesizați prin S.N.U.A.U. 112 cu privire la faptul că pe strada Cărămidăriei din oraș, s-a produs o agresiune fizică.

Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat faptul că, într-un imobil dezafectat din zona Gării C.F.R. bărbatul de 30 de ani s-a întâlnit cu fosta concubină de 20 de ani, iar pe fondul geloziei și al faptului că aceasta refuză să mai locuiască împreună cu el, a lovit-o cu un corp înțepător-tăietor, provocându-i leziuni. Imediat după comiterea faptei bărbatul a fugit de la fața locului, înspre județul Satu Mare.

Victima a fost transportată cu o ambulanță la Spitalul județean de Urgență Baia Mare, în vederea acordării de îngrijiri medicale, unde a rămas internată la Secția chirurgie toracică. Aceasta necesită 25-30 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare, iar leziunile au pus în pericol viața victimei.

În baza probatorului administrat, Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș a dispus reținerea bărbatului pentru 24 de ore sub aspectul comiterii infracțiunii de tentativă la omor.

Arestat preventiv pentru 30 de zile

Tribunalul Maramureş a admis, în data de 19.09.2022, propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 19 septembrie 2022 şi până în data de 18 octombrie 2022 inclusiv, a unui inculpat recidivist în vârstă de 30 de ani, cercetat sub acuzaţia de săvârşire a tentativei la infracţiunea de omor, în condiţiile săvârşirii infracţiunii de violenţă în familie. Leziunile pricinuite persoanei vătămate i-au pus acesteia viaţa în primejdie şi necesită pentru vindecare un număr de 25-30 de zile de îngrijiri medicale.

 

articolul original.
✇Sănătatea Buzoiană

Se lansează Strategia Națională pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare

By: Monica MARINESCU

În România, tulburările cerebrovasculare reprezintă a doua cauză de deces şi o a treia cea mai frecventă cauză de dizabilitate (după bolile cardiovasculare şi cancer).

Prof. dr. Dafin Muresanu

După ce, în data de 10 septembrie, 2022, cele mai puternice organizaţii din neurologia mondială (World Stroke Organisation – WSO, World Federation for Neurorehabilitation – WFNR, European Federation of Neurorehabilitation Societies – EFNR) au semnat la Cluj-Napoca un memorandum imperios necesar transferului de expertiză, cunoştinţe şi bune practici către sistemul de sănătate din România, tot la Cluj-Napoca va fi lansat miercuri, 21 septembrie, procesul de elaborare a Strategiei Naţionale pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare (SNCBC) – proiect iniţiat de Academia Română şi Societatea de Neurologie din România (SNR), în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, WSO, WFNR, EFNR împreună cu alte societăţi de profil, cu sprijinul Administraţiei Prezidenţiale.

Evenimentul va fi prezidat de ministrul Sănătăţii, prof. dr. Alexandru Rafila, rectorul UMF Iuliu Haţieganu, prof. dr. Anca Dana Buzoianu, prof. dr. Claudio Bassetti (fost preşedinte al Academiei Europene de Neurologie) şi prof. dr. Dafin F. Mureşanu, director al Departamentului de Neuroştiinţe UMF Iuliu Haţieganu, preşedinte al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuro-Reabilitare (EFNR).

Din cauza îmbătrânirii populaţiei şi a creşterii factorilor de risc comportamentali (alimentaţie, nivel de activitate, etc) este previzionată o creştere semnificativă a incidenţei acestor boli în următorul deceniu.

Strategia Naţională pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare reprezintă prioritatea absolută a neurologiei româneşti într-un context global general de transformare inovativă a sistemului de sănătate din România. Toate acestea trebuie să conducă la o îmbunătăţire substanţială a calităţii vieţii pacienţilor, prin impunerea unor noi strategii şi condiţii de diagnostic, tratament, spitalizare şi de recuperare”, arată prof. univ. dr. Dafin F. Mureşanu, Directorul Departamentului de Neuroştiinţe UMF Iuliu Haţieganu şi Preşedinte al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuro-Reabilitare (EFNR), care și-a exprimat speranța că asistenţa medicală în accidental vascular cerebral acut în România poate fi reabordată „prin această nouă iniţiativă, susținută de Ministerul Sănătății și Administrația Prezidențială”.

Scopul dezvoltării şi adoptării Strategiei Naţionale pentru Combaterea Bolilor Cerebrovasculare (SNCBC) este de a creşte nivelul de sănătate a populaţiei din România prin informarea şi implementarea unui plan comprehensiv de reformă în domeniul bolilor cerebrovasculare la nivel naţional, în congruenţă cu obiectivele Strategiei Naţionale de Sănătate 2022-2027.

 În anul 2019, la iniţiativa medicilor neurologi din România şi cu sprijinul World Stroke Organisation, Ministerul Sănătăţii a extins numărul de unităţi medicale speciale prin Acţiunea prioritară pentru tratamentul intervenţional al accidentului vascular cerebral de la 10 la 43 de centre. Prin acest program, pacienţii care suferă accidente vasculare cerebrale (AVC) ischemice pot beneficia de tratament prin tromboliză intravenoasă în primele 4 ore şi jumătate de la debutul primelor simptome. În ciuda acestui progres remarcabil ce contribuie zilnic la creşterea calităţii şi speranţei de viaţă a pacienţilor, în România există prea puţine centre în care se poate realiza tratamentul endovascular al AVC prin trombectomie mecanică (doar 4 la nivel naţional). De asemenea, nevoia de servicii de recuperare neurologică post-AVC este slab deservită pe teritoriul României, disponibilitatea acestor servicii fiind polarizată în jurul centrelor universitare, iar finanţarea prin Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este insuficientă”, se mai arată într-un comunicat al organizatorilor evenimentului.

Dezvoltarea strategiei va porni de la expertiza societăţilor profesionale din domeniul neurologiei şi a altor specialităţi relevante şi va beneficia de consultarea activă şi exhaustivă a actorilor din sistemul de sănătate din România. În final, viziunea SNCBC va reuni şi integra recomandările într-un document cadru ce va servi drept reper la nivel de politici de sănătate pentru iniţiative de reformă în acest domeniu la nivel naţional.

Principile directoare ale strategiei vizează descrierea magnitudinii problemei bolilor cerebrovasculare la nivel populaţional, precum şi a barierelor privind gestionarea adecvată a patologiilor asociate; identificarea obiectivelor specifice de dezvoltare şi optimizare a sistemului de sănătate relevante pentru bolile cerebrovasculare, precum şi a entităţilor cheie în implementarea acestora; restructurarea finanţării serviciilor de sănătate funcţie de trasee ale pacienţilor; consolidarea reţelei de tratament în fază acută a bolilor cerebrovasculare; actualizarea dovezilor ghidurilor internaţionale şi implementarea acestora în plan naţional; creşterea accesului la servicii de recuperare neurologică; dezvoltarea şi implementarea unor programe eficiente de prevenţie (primordială, primară, secundară şi terţiară); evaluarea implementării reformelor prin intermediul unor indicatori fiabili şi uşor de apreciat.

Cu aceeaşi ocazie se va discuta și despre sprijinul Ministerului Sănătăţii pentru Planul de acţiune global intersectorial privind epilepsia şi alte afecţiuni neurologice 2022-2031 (IGAP), adoptat anul acesta, la cea de-a 75-a Adunare Mondială a Sănătăţii.

Prin lansarea IGAP, forurile mondiale decizionale se angajează să acorde prioritate sănătăţii creierului în următorul deceniu. Afecţiunile neurologice sunt principala cauză de dizabilitate şi a doua cauză de deces la nivel mondial. Mai mult de una din trei persoane va dezvolta o tulburare a creierului de-a lungul vieţii, multe dintre acestea putând fi prevenite şi tratate. În cele din urmă, IGAP intenţionează să consolideze strategia de luptă împotriva bolilor neurologice ca şi prioritate de top pe agenda factorilor de decizie la nivel mondial. Academia Europeană de Neurologie (EAN), organizaţie ce reprezintă 47 de ţări din Europa şi din alte părţi ale lumii, este partener cheie în implementarea obiectivelor IGAP în Europa. Pe 10 mai, EAN a lansat Strategia de sănătate a creierului, conturând un program de reducere a poverii tulburărilor neurologice şi de promovare a sănătăţii creierului în Europa în următorii ani”, arată organizatorii evenimentului.

Prof. dr. Claudio Basetti

În cadrul evenimentului de miercuri, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca va acorda titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Claudio Bassetti, fost preşedinte al Academiei Europene de Neurologie – EAN.

Prof. Univ. Dr. Claudio Bassetti este directorul departamentului de neurologie al Spitalului Universitar din Berna din 2012. Acesta a absolvit medicina la Basel şi s-a format în domeniul neurologiei la Berna şi Lausanne. În 2000, a devenit profesor de neurologie la Zurich. În 2009 a fondat Neurocenter of Southern Switzerland (NSI). A derulat stagii de cercetare în domeniul neurofiziologiei la Basel şi somnologie la Ann Arbor, Boston şi Madison. Principalele sale interese ştiinţifice sunt explorarea relaţiilor dintre somn şi tulburările neurologice, narcolepsie, precum şi modalităţi inovative de predare a neurologiei folosind abordări clinice şi experimentale. Activitatea sa s-a concretizat prin publicarea a peste 500 de articole ştiinţifice şi 8 cărţi de specialitate.

Prof. Univ. Dr. Claudio Bassetti a fost preşedinte al Societăţii Europene de Neurologie, Societăţii Europene de Cercetare a Somnului şi Societăţii Elveţiene de Neurologie şi a fondat Federaţia Elveţiană a Neurosocietăţilor Clinice. Este membru al Academiei Elveţiane de Ştiinţe Medicale, unde a fost membru al consiliului de administraţie timp de opt ani. A fost ales preşedinte al Academiei Europene de Neurologie (EAN) şi Decan al Facultăţii de Medicină din Berna în anul 2020.

* Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) a fost înfiinţată în 2005, de un grup internaţional de medici şi cercetători, la iniţiativa prof. dr. Dafin F. Mureşanu, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, a prof. dr. Ovidiu Băjenaru şi a prof.dr. Bogdan Popescu de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

SSNN este o organizaţie ştiinţifică dedicată cercetării fundamentale şi clinice, crearea unui forum de discuţii pentru a contribui la o mai bună înţelegere a proceselor neurobiologice endogene şi dezvoltarea unor strategii terapeutice farmacologice şi non-farmacologice în domeniul neuroprotecţiei şi neuroregenerării.

La începutul lunii septembrie, nume de referință ale neurologiei de pe patru continente s-au reunit la Neptun, la cea de-a 12-a ediție a Cursului European de Neuroreabilitare, unul dintre cele mai importante evenimente științifice internaționale din domeniul Neurologiei, sub egida Fundației Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) în parteneriat cu Societatea de Neurologie din România (SNR), Institutul de Cercetare RoNeuro din Cluj-Napoca și Academia de Ştiinţe Medicale din România, precum şi un consorţiu internaţional de universităţi, sub egida Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNR) şi a Federaţiei Mondiale de Neuroreabilitare (WFNR). 


articolul original.
✇Observator

“Doamne, nici acum nu-mi vine să cred! Un copil cu toată viaţa înainte”. Cătălin, un tânăr de 22 de ani Sălaj, a murit subit în Anglia, unde plecase să muncească

By: Monica Palade
image

Tânărul lucra la o patiserie de mai mulţi ani şi de un an aflase că suferă de sindromul Barrter, o boală care îi afectează rinchii. Nu s-a lăsat şi a continuat să muncească. Însă boala a fost mai puternică. Părinţii încearcă acum cu disperare să facă rost de bani ca să poată să îl aducă pe Cătălin în ţară pentru înmormântare, scrie sportulsalajean.ro.

A murit fulgerător la doar 22 de ani

Vestea morţii a căzut ca un trăsnet printre apropiaţi. “Nu există cuvinte care să explice durerea unui părinte, atunci când viața copilului său este curmată într-o secundă. Vestea că Surducan Cătălin nu mai este printre noi. A adus o durere imensă familiei sale și a tuturor celor care I-au cunoscut. O asemenea pierdere nu poate fi compensată cu nimic, dar, putem susține această familie greu încercată, fiecare cu cât poate și binevoiește, pentru a-si putea aduce copilul acasă și pentru înmormântare creștinește. Cătălin și-a găsit sfârsitul în Anglia la doar 22 de ani, iar costurile pentru repatriere sunt exorbitante”.

„Somnul lin și odihna veșnică înger tânăr”, „Sincere condoleanțe. Odihnă veșnică în lumina”, „Ne-ai lasat un gol in familie nimeni si nimic nul va inlocui DRUM LIN suflet blind”, „Sincere condoleanțe și multa putere familiei Odihnească în pace!”, „Doamne, mie nici acum nu-mi vine sa cred! Un copil cu toată viata înainte”, „Condoleanțe familiei și Dumnezeu să îl ierte și să-l odihnească în pace!”, „Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace in patria cerească iar lumina să-i lumineze l-a nesfârșit”, sunt doar câteva din mesajele postate de apropiaţi.

articolul original.
✇Sănătatea Buzoiană

Peste 5000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuței au ajuns în România

By: Monica MARINESCU

Acestea vor fi direcționate către spitalele de boli infecțioase din București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și Constanța care pot transfera vaccinul, cu titlu gratuit, și către alte unități sanitare județene sau de boli infecțioase, la solicitarea acestora, atunci când situația o impune.

Ministerul Sănătății anunță că joi, 15 septembrie 2022, s-au primit 5060 doze de vaccin împotriva variolei maimuței repartizate de Comisia Europeană, în baza unui contract de donație cu Ministerul Sănătății din România. Inițial, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunța că România va primi în jur de 1000 de doze. Ulterior, acesta a spus că vom primi 2000-2500 de doze. În august, secretarul de stat Adriana Pistol a anunțat c[ Rom\nia va primi 5000 de doze de vaccin ]mpotriva avriolaei maimuței.

Dozele de vaccin vor fi direcționate către spitalele de boli infecțioase din București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și Constanța pentru realizarea imunizării la persoanele eligibile. De asemenea, aceste spitale pot transfera vaccinul, cu titlu gratuit, către alte unități sanitare județene sau de boli infecțioase, la solicitarea acestora, atunci când situația o impune”, transmite Ministerul Sănătății, printr-un comunicat.

În România au fost diagnosticate, până în prezent, 37 de cazuri de variola maimuței. Ultimul caz a fost confirmat luni, 12 septembrie, la „un bărbat cu vârsta de 23 de ani, din București. Starea lui de sănătate este bună și se află în izolare”, potrivit Ministerului Sănătății.

Specialiștii MS reamintesc populației că „persoanele vizate de vaccinarea post-expunere sunt contacții direcți ai cazurilor de infectare.Este recomandat ca vaccinarea să fie realizată cât mai curând după momentul expunerii, între 4 și 14 zile. Pentru finalizarea imunizării de bază este necesară o a doua doză de vaccin, la un interval de 28 zile”.

În cazul în care prima doză nu se administrează în intervalul cuprins între 4 și 14 zile, medicii infecționiști spun că e posibil ca vaccinul să nu prevină boala, dar severitatea simptomelor este mult redusă.

Variola maimuței este o zoonoză cauzată de virusul monkeypox (MPXV) ce aparține genului Orthopoxvirus din famila Poxviridae, a fost recunoscută ca boală umană în 1970 și este endemică în Africa Centrală și de Vest.

Anul acesta, la începutul lunii mai, primul caz de variola maimuței la om a fost depistat în afara ţărilor africane. În iulie, ca urmare a creșterii îngrijorătoare a numărului de cazuri în afara Africii și în special în Europa (peste 16.000 de cazuri în 75 de țări), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat Variola Maimuței „urgență de sănătate globală”.

Simptomele variolei maimuței sunt similare cu cele ale variolei, dar mai blânde. Variola maimuței începe cu febră, dureri de cap, dureri musculare și astenie. Principala diferență dintre simptomele variolei și ale variolei maimuței este că variola maimuței provoacă inflamarea ganglionilor limfatici, în timp ce variola nu o face.
Perioada de incubație pentru variola maimuței este de obicei de 7-14 zile, dar poate varia de la 5 la 21 de zile. În primele 3 zile (uneori mai mult) după apariția febrei, pacientul dezvoltă o erupție cutanată ce începe adesea pe față și apoi se răspândește în alte părți ale corpului. Leziunile trec prin următoarele stadii înainte de a se vindeca: macule, papule, vezicule, pustule și cruste. Boala durează de obicei 2-4 săptămâni.

 MPXV se transmite la oameni prin contactul cu un animal, un om infectat sau cu un material contaminat. Virusul pătrunde în organism prin leziuni preexistente ale pielii, prin căile respiratorii și se poate răspândi la oameni prin mușcătura sau zgârietura unui animal infectat, manipularea unui animal infectat viu sau mort, prin contactul direct cu fluide corporale sau răni ale unei persoane infectate sau cu materiale care au atins fluide corporale sau răni, dar în special prin contactul direct cu răni, cruste sau fluide corporale, se prin secreții respiratorii în timpul contactului prelungit, față în fațăși în timpul contactului intim între oameni, inclusiv în timpul raportului sexual.

Nu există un vaccin specific împotriva variolei maimuței, dar studiile existente arată că vaccinul antivariolic oferă o protecție de peste 85% și față de virusul transmis de maimuțe. În acest context, după mai multe evaluări, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat extinderea utilizării unui vaccin contra variolei umane pentru a fi folosit împotriva propagării variolei maimuţei. „Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a recomandat extinderea indicaţiei vaccinului antivariolic Imvanex pentru a include protecţia adulţilor împotriva variolei maimuţei”, a transmis autoritatea sanitară europeană, într-un comunicat.

Vaccinul Imvanex, produs de compania daneză Bavarian Nordic, autorizat în Uniunea Europeană din 2013 pentru prevenirea variolei, a fost aprobat pentru a fi utilizat împotriva variolei maimuţei, ținându-se cont de similitudinea dintre acest virus şi virusul variolei. OMS nu recomandă însă, deocamdată, vaccinarea în masă, ci doar a persoanelor identificate ca fiind „contacți” ai persoanelor confirmate ca infectate.


articolul original.
✇Sănătatea Buzoiană

Zâmbete cu epoleți pentru copiii internați în Spitalul Județean de Urgență Buzău

By: Monica MARINESCU

Polițiști din cadrul Serviciului Rutier al Inspectoratului de Poliție Județean Buzău au reușit să aducă zâmbete pe chipurile copiilor internați la Pediatrie și Chirurgie Infantilă, printr-o acțiune de prevenire a accidentelor rutiere organizată împreună cu conducerea unității medicale.

Aflăm aproape zilnic despre un copil accidentat fie pe trecerea de pietoni, fie când a traversat printr-un loc nepermis, iar odată cu începerea școlii, astfel de evenimente devin aproape iminente. Neatenția, lipsa de educație rutieră, energia greu de controlat la vârstele mici și lipsa de conștientizare a pericolelor duc uneori la tragedii.

De aceea, polițiștii buzoieni încearcă să vină cât mai frecvent în întâmpinarea nevoii de informare și de conștientizare a pericolelor, atât pentru copii cât și pentru oamenii mari, prin acțiuni informativ-preventive adaptate fiecărei vârste și fiecărei categorii sociale.

Pentru că școala abia a început, însă preșcolarii și școlarii internați în Spitalul Județean de Urgență Buzău nu au avut ocazia să se bucure de începutul de an școlar, polițiștii rutieri s-au gândit să le facă o surpriză și să îi viziteze în secțiile de Pediatrie și Chirurgie Infantilă, unde aceștia se află sub tratament, îngrijire și supraveghere medicală, pentru diferite boli. Din fericire, niciunul dintre cei aflați acum în spital nu au fost victime ale unor accidente rutiere, dar părinții, medicii și polițiștii își doresc să nici nu li se întâmple vreodată o astfel de dramă, așa că fac tot ce pot pentru a-i feri de pericole.

Vizita polițiștilor a avut scopul de a preveni accidentele și de a-i informa pe micuți care sunt regulile de circulație rutieră, dar au făcut-o într-o formă ludică și interactivă, așa că alături de polițiști, de conducerea spitalului și de cadrele medicale din secțiile vizitate, copiii s-au jucat, au colorat, au râs, iar pentru un timp au uitat că sunt în spital, n-au mai simțit dorul de casă și nici pe cel al prietenilor.

Polițiștii le-au explicat copiilor, pe înțelesul lor și prin joc, cât de importante sunt regulile de circulație și au încercat să-i ajute să înțeleagă că un comportament preventiv o să le asigure un drum mai sigur către școală, iar bucuria de a pleca acasă nu ar trebui să îi facă neatenți ci dimpotrivă, este necesar să le crească vigilența, pentru a se proteja și a se putea bucura pe deplin de ceea ce își doresc.

Alături de comisar șef Silviu Dinu, inspector șef al Serviciului Rutier Buzău, comisar de poliție Adrian Roșioru, agent de poliție Bianca Andrei, subinspector de poliție Anduța Stancu, cărora li s-a alăturat Iuliana Georgiana Roșioru, președintele Asociației de Întrajutorare „Ionașcu Filofteia Dănuța” Buzău, s-a alăturat acțiunii polițiștilor și conducerea Spitalului Județean de Urgență Buzău, prin managerul Claudiu Damian și directorul medical, dr. Ștefania Manolescu, dar și cadre medicale din secțiile vizitate, implicându-se cu toții să-i ajute pe copii să înțeleagă cât de important este să se ferească de pericole și să nu devină victime ale unor accidente de circulație.

Conducerea spitalului aduce mulțumiri reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Buzău pentru această acțiune desfășurată în cadrul unității medicale, pe care o consideră binevenită și utilă atât copiilor, cât și părinților.

Silviu Dinu, Claudiu Damian

Claudiu Damian, manager al S.J.U. Buzău, a mulțumit Inspectoratului de Poliție Județean Buzău și Serviciului Rutier pentru inițiativă și spune că și-a dorit „să realizăm această acțiune de mai mult timp, însă, din cauza pandemiei, s-a tot amânat. De data aceasta însă am pus colaborarea noastrăîn practică și s-a dovedit că a avut un efect pozitiv, atât pentru educația copiilor cât și pentru confortul lor psihic. Avem o colaborare veche și eu zic fructuoasă cu IPJ Buzău, după cum vedeți. De data aceasta, nu avem niciun copil internat ca victimă a unui accident rutier și asta ne bucură. Inițiativa polițiștilor este una de prevenire și are rolul de a îndruma copiii, de a-i învăța ce ar trebui să facă, cum să respecte legea și conduitele ei. Le mulțumesc și sper ca astfel de acțiuni să fie din ce în ce mai multe, ca să venim în sprijinul copiilor”, a punctat managerul SJU Buzău.

La sfârșitul vizitei, copiii internați în secțiile Pediatrie și Chirurgie Infantilă ale SJU Buzău au primit în dar câte un ghid de educație rutieră, jocuri și creioane colorate pe care polițiștii le-au dăruit cu dragoste, pentru ca micuții să se bucure și în zilele următoare, dar și după ce se vor externa și vor merge acasă.

Pentru a nu deveni victime ale accidentelor rutiere, polițiștii recomandă:

* Circulați numai pe trotuare, iar în lipsa acestora pe poteci laterale sau pe partea stângă a drumului!

* Nu vă jucați pe străzi unde circulă mașini deoarece vă expuneți la accidente!

* Traversați strada numai prin locurile marcate, la culoarea verde a semaforului sau pe la colțul străzii, după o prealabilă asigurare!

* Nu traversați strada în fugă, prin loc nepermis sau la culoarea roșie a semaforului, prin fața sau spatele mijloacelor de transport în comun oprite în stație, deoarece puteți fi surprinși de autovehicule aflate în mișcare!

* Nu urcați și nu coborâți în timpul mișcării mijloacelor de transport și nu deschideți ușa/ușile acestora în timpul mersului!

* Conducerea bicicletei/trotinetei pe drumurile publice este permisă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 14 ani!

* Evitați să circulați cu bicicletă/trotinetă pe străzile cu trafic intens!

* Este interzisă circulația cu rolele pe drumurile publice.


articolul original.
✇Sănătatea Buzoiană

Acțiune inedită în Ținutul Buzăului, de Zilele Europene ale Patrimoniului

By: Monica MARINESCU

Peste 100 de elevi de la Liceul Tehnologic pentru Copii cu Deficiențe Auditive și din sistemul de protecție a copilului au avut ocazia să viziteze monumente istorice de patrimoniu din Geoparcul UNESCO „Ținutul Buzăului” și obiective turistice cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului. 

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Ținutul Buzăului”, cu sprijinul Consiliului Județean (CJ) Buzău și al celor 18 comune de pe teritoriul Geoparcului UNESCO „Ținutul Buzăului, în colaborare cu Direcția Județeană de Cultură au organizat sâmbătă, cu prilejul Zilelor Europene ale Patrimoniului, o acțiune inedită pentru copiii proveniți din sistemul de protecție socială și pentru cei cu deficiențe de auz, la care a participat și președintele CJ, Petre Emanoil Neagu.

Peste 100 de elevi și cadre didactice din cadrul Liceului Tehnologic Special pentru Copii cu Deficiențe Auditive din Buzău și copii împreună cu însoțitori din cadrul DGASPC Buzău au vizitat mai multe obiective turistice și monumente istorice de patrimoniu din cadrul Geoparcului UNESCO și au avut astfel prilejul să admire Mănăstirea-cetate Bradu (cu zidul și fântâna construite de Doamna Neaga, soția domnitorului Mihnea Basarab – Turcitul, originară de prin părțile Cislăuui),  Mănăstirea Ciolanu, Mănăstirea Berca, Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari, Tabăra de sculptură în aer liber de la Măgura,  și să le fie prezentat patrimoniul geologic și cultural de pe teritoriul geoparcului, inclusiv în limbaj mimico-gestual.  Fiecare dintre obiective le-a fost prezentat de către cei care le cunosc istoria și legendele, inclusiv în limbaj mimico-gestual.

Un moment inedit a avut loc în timpul vizitei la Mănăstirea Berca, unde după ce au aflat povestea mănăstirii, spusă de o călugăriță șitradusă în limbaj mimico-gestual de un preot, elevii Liceului pentru Deficiențe de Auz au susținut, în semn de mulțumire, un scurt concert în limbaj mimico-gestual, care i-a impresionat pe participanții la eveniment, președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu felicitându-i inclusiv în limbaj mimico-gestual.

La finalul vizitelor fiecărui obiectiv vizitat, copiii au realizat scurte materiale video de prezentare a geoparcului, inclusiv în imbaj mimico-gestual.

Președintele CJ Buzău le-a vorbit copiilor despre Zilele Europene ale Patrimoniului și i-a încurajat să aprecieze valorile culturale și istorice din județ și din țară, să-și valorifice potențialul și să împărtășescă și altora din experiențele lor, subliniind că „nu contează din ce mediu provii, cât de mult ești ajutat de familie sau dacă te confrunți cu anumite dificultăți, câtă vreme ai ambiție și demonstrezi că poți face pentru tine și pentru comunitate lucruri frumoase și importante”.

În fiecare an, milioane de cetăţeni sunt invitaţi să viziteze monumente istorice sau să participe la evenimente prin care să cunoască patrimoniul cultural din Europa, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP), organizate la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene.

Începând cu anul 1992, Zilele Europene ale Patrimoniului oferă participanţilor din România ocazia să descopere, alături de monumente istorice, patrimoniul cultural mai puţin cunoscut care, în mod obişnuit, nu este disponibil publicului larg.

Evenimentele culturale organizate cu acest prilej se adresează tuturor cetățenilor, oferindu-le un mediu istoric și cultural atarctiv, care favorizează comunicarea interpersonală, sentimentul de apartenență la  valorile regiunii, precum și oportunitatea de a reflecta asupra modului de identificare și protejare a patrimoniului cultural.

Pentru anul 2022, Consiliul Europei a ales ca temă pentru celebrarea ZEP,  „Sustainable heritage” (Patrimoniul durabil”), iar România a ales să organizeze și să desfășare evenimentele ediţiei din acest an sub sloganul „Împreună, în simbioză cu patrimoniul cultural”, în contextul cultural European.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Ţinutul Buzaului” a fost constituită în 2008, prin asocierea Consiliului Judeţean Buzău cu cele 18 comune de pe teritoriul geoparcului (Beceni, Berca, Bozioru, Bisoca, Brăeşti, Chiliile, Cănești, Colți, Cozieni, Lopătari, Mânzălești, Odăile, Pârscov, Pănătău, Scorţoasa, Săruleşti, Valea Salciei, Vintilă Vodă, totalizând o suprafaţă de 109.826 ha și o populație de 52.500 locuitori), în scopul realizării în comun a unor proiecte de interes zonal sau local, a conservării, promovării şi valorificării elementelor naturale deosebite din zonă, a valorizării patrimoniului cultural şi istoric, precum şi pentru susţinerea dezvoltării sociale şi economice a comunelor, în vederea funcţionării geoparcului ca instrument de dezvoltare durabilă.

Potrivit organizatorilor, acțiunea de sâmbătă, 10 septembrie, a facilitat „accesul unor categorii defavorizate de copii din sistemul de educație buzoian – unul dintre obiectivele geoparcurilor UNESCO”.


articolul original.
✇Jurnalul

Descoperire crucială. Oamenii de știință au aflat mecanismul prin care poluarea aerului declanșează cancerul 

By: Monica Cosac
image

Se știe de multă vreme că există o legătură între poluarea aerului și apariția cancerului pulmonar, însă oamenii de știință spun că au identificat acum și mecanismul prin care particulele minuscule de praf declanșează boala neoplazică la nefumători.

Pe scurt, cercetătorii de la Institutul Francis Crick din Londra au arătat că, în loc să provoace daune celulelor sănătoase, așa cum se credea până acum, poluarea doar trezeşte celulele vechi deteriorate, transformându-le în cancer. Descoperirea este crucială, deoarece ar explica modul în care sute de substanțe cancerigene acționează asupra organismului și, în același timp, face posibilă dezvoltarea unor medicamente care să prevină formarea tumorilor. 

Mult timp, poluarea aerului a fost considerată un risc mai mare de cancer pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată, însă oamenii de știință spun că nu știau dacă poluarea cauzează în mod direct boala oncologică.

Pe scurt, viziunea clasică asupra apariției cancerului începe cu o celulă sănătoasă, care, expusă la agenți cancerigeni, dobândeşte din ce în ce mai multe mutaţii în codul său genetic (ADN), până când ajunge la un punct critic. Atunci devine celulă canceroasă şi începe să se înmulțească necontrolat. Însă ceva nu se leagă în acest scenariu: cercetările anterioare au arătat că mutațiile ADN-ului pot fi prezente în diverse ţesuturi fără să provoace cancer și că majoritatea agenților cancerigeni de mediu – inclusiv fumul de țigară sau poluarea aerului – nu par să afecteze ADN-ul oamenilor.

Prin urmare, cercetătorii de la Institutul Francis Crick din Londra au făcut un studiu care propune un scenariu diferit, iar rezultatele surprinzătoare ale acestuia au fost prezentate, weekendul trecut, la conferința anuală a Societății Europene de Oncologie Medicală de la Paris. 

Particulele PM2.5 doar apasă trăgaciul

Potrivit statisticilor, majoritatea cancerelor pulmonare sunt cauzate de fumat, însă unu din 10 cazuri are legătură cu poluarea aerului.

Tocmai de aceea, cercetătorii londonezi s-au concentrat asupra poluării cu PM 2.5 – care sunt mai mici de 2,5 microni – și, analizând datele de sănătate a peste 460.000 de persoane din Anglia, Coreea de Sud și Taiwan, au descoperit că expunerea la aceste particule foarte mici de praf a dus la un risc crescut de mutații ale genei EGFR. De asemenea, în studiile de laborator pe șoareci, echipa a arătat că particulele poluante au cauzat modificări ale genei EGFR, dar și ale genei KRAS, ambele fiind legate de cancerul pulmonar. Însă au constatat că există mutații ale celor două gene și în probele de țesut pulmonar uman care nu au fost niciodată expuse agenților cancerigeni din cauza fumatului sau a poluării crescute. 

Deteriorarea este deja prezentă în ADN-ul celulelor noastre, iar mutațiile par să crească odată cu vârsta, însă ceva trebuie să apese pe trăgaci pentru a o transforma în celulă canceroasă. 

„Pe cont propriu, probabil că sunt insuficiente pentru a conduce la cancer”, a spus autorul principal al studiului, Charles Swanton, citat de medicalxpress.com

Dar atunci când o celulă este expusă poluării, aceasta poate declanșa un „răspuns de vindecare a rănilor” care provoacă inflamații, a explicat Swanton, iar dacă acea celulă „adăpostește o mutație, atunci va forma un cancer”. 

O ușă deschisă pentru medicamente de prevenire a cancerului

„Am arătat un mecanism biologic în spatele a ceea ce a fost anterior o enigmă”, a mai spus Charles Swanton, adăugând că speră ca descoperirea să „ofere motive fructuoase pentru un viitor a ceea ce ar putea fi prevenirea moleculară a cancerului, unde putem oferi oamenilor o pastilă, poate în fiecare zi, pentru a reduce riscul de cancer”.

Prof. Suzette Delaloge, care conduce programul de prevenire a cancerului la institutul francez Gustave Roussy, consideră cercetarea ca fiind revoluționară. „Studiul este un pas destul de important pentru știință – și pentru societate, sper”, a declarat Delaloge pentru AFP. Potrivit acesteia, studiul deschide o ușă uriașă, atât pentru cunoaștere, cât și pentru noi modalități de a preveni dezvoltarea cancerului. 

Oamenii de știință au făcut, de fapt, o dublă descoperire. Pe de-o parte, rezultatele cercetării contribuie la înțelegerea riscurilor și impactului pe care îl are poluarea atmosferică asupra sănătății, iar pe de altă parte ajută la înțelegerea principiilor fundamentale care stau la apariția cancerului.

Circa 10% din cancerele pulmonare apar la nefumători, iar două treimi din nefumătorii care suferă de cancer pulmonar sunt femei.

Doar particulele poluante de dimensiuni foarte mici (PM2.5), care se găsesc de obicei în gazele de eșapament și fumul din combustibili fosili, sunt asociate cu riscul de cancer pulmonar cu celule non-mici (NSCLC), care cauzează peste 250.000 de decese, anual, la nivel global.

articolul original.
✇Observator

Prințul Harry, prima declarație oficială de la moartea Reginei Elisabeta a II-a: "Zâmbim știind că tu și bunicul sunteți împreună acum"

By: Monica Palade
image

„Sărbătorind viața bunicii mele, Majestatea Sa Regina, și în doliu pentru pierderea sa, toți ne amintim de ea ca de o busolă călăuzitoare care a fost pentru mulți în slujba ei față de serviciu și datorie”.

El amintește și de cuvintele pe care Reginea le-a rostit după moartea soțului ei, Prințul Philip: „Viața, desigur, constă în despărțiri finale, precum și în primele întâlniri”.

Zâmbim știind că tu și bunicul sunteți din nou împreună

Adresându-se direct Reginei, Prințul Harry a mai scris: „Bunico, în timp ce această despărțire finală ne aduce o mare tristețe, sunt veșnic recunoscător pentru toate primele noastre întâlniri - de la cele mai timpurii amintiri din copilărie cu tine, până la întâlnirea cu tine pentru prima dată în calitate de comandant-șef, până la prima întâlnire când mi-ai cunoscut-o pe soția mea dragă și i-ai îmbrățișat pe strănepoții tăi iubiți.

Prețuiesc aceste momente împărtășite cu tine și multe alte momente speciale care au avut loc. Deja ne lipsești foarte mult, nu doar nouă, ci întregii lumi. Și, că veni vorba despre primele întâlniri, acum îl onorăm pe tatăl meu în nou rol de Rege Charles al III-lea.

Îți mulțumesc pentru devotamentul tău. Îți mulțumesc pentru sfaturile minunate. Îți mulțumesc pentru zâmbetul molipsitor. Și noi zâmbim știind că tu și bunicul sunteți din nou împreună acum și amândoi vă odihniți în pace”, a scris Prințul Harry.

articolul original.
❌