ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
✇STIRIPESURSE

Un pas înainte pentru planetă: soluții pentru deșeurile alimentare în 2022

bucatari

Planeta noastră se confruntă cu provocări fără precedent în ceea ce privește protecția mediului și schimbările climatice, iar îngrijorările legate de acestea determină tot mai mulți consumatori să acorde o atenție sporită impactului pe care alegerile lor de consum îl au asupra mediului. Această preocupare nu se aplică însă și prevenirii risipei alimentare.

Conștientizarea schimbărilor climatice a format o generație de consumatori mai responsabili, care încearcă să facă alegeri mai bune. Pornind de la produsele pe care le cumpără, de la mobilier până la alimente, acest trend este în continuă dezvoltare pe măsură ce Millenials și Gen Z, cele mai tinere generații, încep să intre pe piața de consum.

Cu tot acest interes crescut pentru produse tot mai sustenabile, risipa alimentară rămâne însă o problemă majoră. Organizația Națiunilor Unite sărbătorește pe 29 septembrie Ziua internațională de conștientizare a risipei alimentare, un semnal de alarmă cu privire la necesitatea de a transforma și de a reechilibra modul în care alimentele sunt produse și consumate. Cu toate acestea, milioane de tone de alimente ajung în fiecare an la gropile de gunoi din întreaga lume, conform datelor furnizate de ONU[1].

Câtă mâncare risipim?

Într-o lume în care numărul persoanelor care suferă din cauza foametei este în continuă creștere, tone de alimente se irosesc în fiecare zi. România se află la mijlocul clasamentului european al țărilor care aruncă mâncare la coșul de gunoi, raportat la numărul de kilograme pe cap de locuitor. Datele Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale arată că fiecare român risipește în medie 70 de kilograme de alimente pe an.

Aproape jumătate din risipa alimentară înregistrată de țara noastră provine din gospodăriile individuale, în timp ce sectorul retail produce 7% din aceste deșeuri. Deși veniturile românilor sunt mult mai mici, iar aproximativ 40% dintre acestea sunt cheltuite pe mâncare, nivelul risipei alimentare din România se apropie de media europeană.

Cu prețuri în continuă creștere pentru produse alimentare de bază, impactul asupra planetei ne obligă să acționăm rapid și să găsim soluții pentru viitorul apropiat. Acesta este motivul pentru care oamenii, sectorul privat și autoritățile, trebuie să colaboreze pentru a face o schimbare. Cu scopul de a răspunde nevoii urgente de acțiune și de a aduce soluțiile mai aproape de consumatori, retailerul suedez IKEA și-a declarat public, încă din 2017, obiectivul de a reduce cu 50% risipa de alimente în restaurantele sale prin operațiuni proprii.

content-image

Prevenirea risipei alimentare - alegeri sustenabile și soluții pentru oameni și planetă

Autoritățile, companiile și asociațiile pot contribui la adoptarea unui comportament responsabil de prevenire a risipei alimentare prin campanii de informare și conștientizare cu privire la efectele pe termen lung ale acesteia. Motiv în plus deoarece produsele alimentare aruncate generează poluare și acumulări de deșeuri greu de gestionat.

Există numeroase modalități prin care producătorii de alimente, retailerii și restaurantele pot contribui la reducerea problemelor cauzate de risipa alimentară. Adoptarea unei atitudini responsabile la cumpărături, depozitarea adecvată, verificarea datei de expirare și un stil de gătit creativ “din resturile” zilei precedente reprezintă pași importanți pentru reducerea risipei alimentare.

Revenind la exemplul IKEA, retailerul suedez promovează măsuri specifice de reducere și prevenire a risipei alimentare, oferind sfaturi și sprijin atât pentru clienți, cât și pentru angajați. Atât în magazinele fizice, cât și online, IKEA promovează si implementează campanii dedicate prevenirii risipei și valorificării surplusului alimentar.

Diferite cercetări arată faptul că depozitarea corectă a alimentelor este unul dintre cele mai eficiente instrumente de reducere a risipei. Utilizarea recipientelor etanșe, menținerea temperaturii scăzute a frigiderului și congelarea produselor înainte de data de expirare sunt soluții simple, la îndemâna tuturor. Astfel de soluții sunt prezente și la IKEA care oferă o varietate de recipiente și dispozitive de depozitare care pot contribui la reducerea risipei alimentare. Resturile alimentare depozitate în condiții corespunzătoare și în recipiente transparente, care asigură vizibilitate, au șanse crescute să fie folosite mai rapid.

content-image

Reducerea risipei alimentare – sisteme inteligente și grijă pentru comunitate

De multe ori ne confruntăm cu imposibilitatea de a preveni risipa alimentară. Însă cum putem reduce cantitatea de mâncare care va ajunge la groapa de gunoi?

Tehnologia oferă o serie de soluții. Parte din acțiunile de implementare a strategiei de sustenabilitate ale companiei suedeze s-au concentrat pe măsurarea risipei de alimente din restaurante pentru a găsi soluții de minimizare a deșeurilor alimentare. IKEA și-a propus să reducă la jumătate risipa alimentară până la sfârșitul anului 2022 în toate magazinele din lume, acesta fiind un pas esențial în drumul companiei către o dezvoltare circulară și pozitivă din punct de vedere climatic, până în 2030.

Cu ajutorul Food Waste Watcher, un program bazat pe inteligență artificială, angajații cântăresc și înregistrează alimentele aruncate în fiecare zi. Până la jumătatea anului 2021, IKEA a reușit să salveze datorită acestei schimbări aproape 6 milioane de kilograme de alimente. În România, retailerul suedez a redus deșeurile alimentare cu 50% până la sfârșitul anului financiar 2021. În cazul în care porțiile pregătite în restaurante depășesc necesarul zilnic, donarea acestora este o alternativă utilă. IKEA România a donat de multe ori mâncarea gătită în restaurante către centrele de asistență socială, ajungând astfel la persoane din medii defavorizate.

Analiza comportamentelor consumatorilor, dar și reducerea impactului asupra mediului au accelerat un nou trend pentru o alimentație sănătoasă, iar cererea pentru produse alimentare pe bază de plante este în continuă creștere. Pe lângă beneficiile asupra sănătății, mâncarea pe bază de plante are un impact pozitiv asupra planetei prin amprenta de carbon redusă față de produsele din carne, de la producție până la descompunerea deșeurilor la groapa de gunoi. IKEA a creat o gamă de alimente vegetale savuroase, cum ar fi chifteluțele și hot-dog-ul vegetarian, dar și gustări cu fructe, amestecurile de nuci și smoothie-urile de ovăz, toate fiind produse care pot fi cu ușurință luate acasă.

Risipa alimentară este o problemă majoră care poate fi rezolvată de fiecare dintre noi, devenind mai responsabili. Implicarea și cooperarea dintre autorități și companii, fie că este vorba de start-up-uri sau de mari corporații, rămâne un pas deosebit de important în tranziția către o lume fără deșeuri alimentare care pun în pericol siguranța mediului și, în același timp, viața oamenilor.


[1] UNEP Food Waste Index Report 2021 [disponibil aici]

articolul original.
✇STIRIPESURSE

Serbia critică decizia UE privind Ucraina: 'A sărit peste câteva decenii de presiune, șantaj și birocrație'

Serbia Kosovo

Ucraina, care nu îndeplinește standardele necesare, a primit statutul de candidat la UE doar datorită conflictului cu Rusia, a declarat ministrul de interne al Serbiei, Aleksandar Vulin, potrivit portalului Alo.

„Uniunea Europeană a decis să nu mai pretindă că există reguli uniforme pentru toți cei care doresc să adere la această organizație. Ucraina a devenit candidat la aderarea [la UE] în ciuda faptului că nu îndeplinește standardele care sunt aplicate cu atâta grijă țărilor din Balcani. Ucraina a sărit peste câteva decenii de presiune, șantaj și birocrație, nu a trebuit să lupte împotriva corupției, să îndeplinească criteriile în domeniul justiției sau să [implementeze] reforme economice”, a declarat ministrul.

Potrivit acestuia, pentru a obține acest statut, Kievul a avut nevoie doar „să se ciocnească cu Rusia”.

Joi, la summitul UE, s-a decis acordarea statutului de candidat la aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova. După decizia summitului, aceasta trebuie să fie certificată în mod oficial de Parlamentul European.

articolul original.
✇STIRIPESURSE

Alertă | Planul Urbanistic General al Capitalei a fost anulat de instanță - 'Impactul asupra pieței imobiliare și bancare este enorm'

PMB primaria capitalei

Planul Urbanistic General (PUG) al Capitalei, documentul pe care s-a bazat toată dezvoltarea urbanistică a orașului în ultimii 20 de ani, a fost anulat. Decizia luată de Tribunalul București, este în primă instanță, urmează recursul, informează Antena 3.

PUG-ul a fost aprobat fără 8 din cele 22 de avize cuprinse în hotărârea de aprobare nr. 269/2000.

„Șocant: planul urbanistic general (PUG) al Capitalei a fost anulat de tribunal.

Precizez că acest PUG a fost emis în decembrie 2000. Deci, acum 22 de ani! Acțiunea în anulare s-a formulat în anul 2018…

Impactul asupra pieței imobiliare și bancare este enorm. O să revin asupra chestiunii, pentru că are legătură cu activitatea oengistă a actualului primar general. Deocamdată, e destul de clar că industria de resort este grav pusă în pericol”, scrie avocatul Gheorghe Piperea pe Facebook.

articolul original.
✇Descopera

Cea mai mare navă hibrid din lume va transporta pasageri între Marea Britanie și Franța

By: Horchidan Roxana
image

O navă care va transporta pasageri între Marea Britanie și Franța în următorii ani va fi cea mai mare navă hibrid construită vreodată, potrivit operatorului Brittany Ferries, relatează CNBC.

Într-o declarație, compania a precizat că nava din Saint-Malo va avea o capacitate a bateriei de 11,5 megawați oră. Aceasta, a adăugat firma, este „aproximativ dublă față de cea folosită de obicei pentru maritime”.

Brittany Ferries a precizat că nava urmează să fie livrată în 2024. Un al doilea hibrid se va alătura flotei sale la scurt timp după aceea, urmând a călători între Portsmouth și Caen.

Navele hibrid pot funcționa cu gaz natural lichefiat (un combustibil fosil), cu baterii sau cu o combinație a celor două. Brittany Ferries a declarat că un total de sunt construite de Stena RoRo, folosind tehnologia firmei finlandeze Wärtsilä.

Transportul maritim, responsabil pentru 2% din emisiile de dioxid de carbon

„Dimensiunea extinsă a bateriilor va permite navelor să funcționeze cu putere maximă, folosind ambele elice și toate propulsoarele pentru a manevra fără emisii în și din porturi, chiar și pe vreme rea”, a declarat Hakan Agnevall, directorul general al Wartsila, scrie Mediafax.

Transportul maritim nu este diferit de alte tipuri de mobilitate prin faptul că are o amprentă ecologică considerabilă.

Potrivit Transport & Environment, un grup de campanie cu sediul la Bruxelles, navele reprezintă „o sursă semnificativă de consum de petrol și de emisii în UE”.

Citând o analiză a datelor de la Eurostat, T&E adaugă că, în 2019, a consumat „12,2% din totalul combustibilului pentru transport”.

În altă parte, Agenția Internațională pentru Energie afirmă că transportul maritim internațional a fost responsabil pentru aproximativ 2% din emisiile de dioxid de carbon legate de energie ale planetei în 2020.

articolul original.
✇STIRIPESURSE

Turcia iese la atac după summitul UE la care a participat și Iohannis: 'Decizii părtinitoare, lipsite de contact cu realitatea'

turcia ue

Vineri, Ministerul turc de Externe a emis o declarație în care a calificat deciziile luate împotriva Ankarei la summitul UE din 23-24 iunie de la Bruxelles drept tendențioase și neconforme cu realitatea.

"Poziția care a fost afișată față de țara noastră la summitul UE este regretabilă", se arată în comunicat. "Deciziile luate cu privire la aceasta sunt părtinitoare, lipsite de perspectivă și lipsite de contact cu realitatea", se arată în poziția MAE turc.

Ministerul turc de Externe, în special, a calificat drept inacceptabile încercările UE "de a legitima tezele care contrazic legea și tezele maximaliste în ceea ce privește Mediterana de Est și Marea Egee", ceea ce înseamnă că la Bruxelles au luat partea Greciei în chestiunile privind reglementarea în Cipru, frontierele maritime și aeriene, insulele disputate din bazinul Mării Egee și militarizarea acestora. "Aceste decizii nu numai că nu contribuie la soluționarea problemei, dar dăunează și stabilității regionale", a declarat Ministerul turc de Externe într-un comunicat.

În același timp, Ankara ar fi salutat statutul Ucrainei și al Republicii Moldova de candidați la UE, dar consideră ciudat faptul că Uniunea nu a început aceleași negocieri cu Albania, Macedonia și nu oferă Bosniei statutul de candidat la statutul de membru cu drepturi depline, ceea ce este în interesul întregii regiuni.

Relațiile dintre Turcia și Grecia, membră a UE, au escaladat după ce premierul grec Kyriakos Mitsotakis a efectuat o vizită în Statele Unite în luna mai, în timpul căreia a cerut insistent să nu se vândă avioane de luptă americane F-16 către Ankara. Președintele Erdogan a răspuns spunând că Mitsotakis "nu mai există" pentru el. În urma acestui fapt, Ankara s-a retras din acordul privind organizarea de reuniuni ale Consiliului strategic bilateral la nivel înalt.

În ultimele zile, autoritățile turce au cerut în mod repetat Greciei să renunțe la politica de militarizare a insulelor din Marea Egee, amenințând cu măsuri de retorsiune. Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că Turcia ar putea iniția o discuție în cadrul ONU privind suveranitatea insulelor disputate dacă Grecia nu încetează să încalce statutul de demilitarizare a acestora. Ankara consideră că acțiunile Atenei contravin acordurilor de pace de la Lausanne (1923) și Paris (1947), potrivit cărora Grecia a primit un grup de insule și nu trebuie să amplaseze baze și arme pe ele.

articolul original.
✇STIRIPESURSE

Deutsche Lufthansa AG anulează 3.100 de zboruri pe măsură ce numărul cazurilor de Covid continuă să crească

Lufthansa

Deutsche Lufthansa AG anulează un total de 3.100 de zboruri după ce valul de infecţii cu coronavirus a agravat deficitul de personal, creând un haos în industria călătoriilor aviatice din Europa, pe măsură ce perioada crucială a vacanţelor de vară începe, scrie Bloomberg, citat de ZF.

Compania aeriană emblematică a Germaniei a anunţat vineri că va abandona 2.200 de rute interne şi europene în iulie şi august, pe lângă cele 900 de anulări dezvăluite la începutul acestei luni. Aceasta reprezintă aproximativ 4% din capacitatea transportatorului în acea perioadă, potrivit unui purtător de cuvânt. Acţiunile Lufthansa au scăzut cu până la 3,4% la Frankfurt.

Cererea de călătorii a revenit dramatic în Europa odată cu ridicarea restricţiilor. Cu toate acestea, un nou focar de Covid-19 -- deşi mai puţin mortal decât valurile anterioare -- provoacă absenţe tot mai mari de la locurile de muncă, agravând lipsa acută de personal, potrivit Mediafax.ro.

Tulburările în creştere ale forţei de muncă, pe măsură ce lucrătorii caută creşteri salariale pentru a ţine pasul cu inflaţia, cresc tensiunile acumulate recent de grevele din cadrul companiilor aeriene, inclusiv în rândul Ryanair Holdings Plc şi British Airways de la IAG SA.

Situaţia actuală aduce cu sine o nouă lovitură pentru industria aviaţiei europene, care a fost printre cele mai afectate în timpul pandemiei, companiile aeriene şi aeroporturile pierzând miliarde de euro după ce virusul a izbucnit în întreaga lume. Transportatorii au redus personalul în timpul crizei de sănătate şi au întârziat să se reconstruiască, îngrijoraţi de rezistenţa vânzărilor de bilete.

articolul original.
✇Actual Vaslui

Ziua universală a Iei sărbătorită la Centrul Medico-Social Băcești

By: Actual Vaslui
image

De Sânziene, președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a onorat invitația conducerii Centrului Medico-Social Băcești, participând la spectacolul ”Cu drag de Sânziene”, manifestare ce marcat Ziua universală a Iei.

Cei peste 100 de beneficiari ai centrului s-au bucurat de un program artistic de înaltă ținută, amfitrioni fiind Corul Asociației ”Cu sufletul în palmă”, Grupul ”Doar prieteni” al Școlii Gimnaziale Băcești, Ansamblul vocal-instrumental ”Terapsi” al Spitalului de Psihiatrie Murgeni, Formația ”Sorin Corduneanu Band” și solista de muzică populară Lili Ciortan.

”Țin să aduc mulţumiri colectivului centrului pentru sufletul pus în desfăşurarea activităţii, astfel încât oamenii internaţi aici să se simtă bine. Beneficiarilor doresc să le transmit, de asemenea, mulţumiri pentru implicare în activitățile culturale organizate aici și pentru dorința de a menține împreună tradiția neamului românesc!”, a spus preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu.
Centrul de la Băcești este unul dintre cele mai modern din țară, fiind dotat cu aparatură medicală modernă. Aici funcționează o salină proprie, cabinete de kinetoterapie, logopedie şi psihologie, un lac de agrement şi o grădină publică. Beneficiarii au acces la capelă, sala de activităţi artistice, bibliotecă şi coafor.

articolul original.
✇Actual Vaslui

Tradițiile de Sânziene readuse în actualitate la Bălteni

By: Actual Vaslui
image

Președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a participat la o șezătoare populară de Sânziene la Bălteni.

Gazdă a fost o casă veche tradițională, botezată de solista de muzică populară ”Colțișorul meu de altădată”.

Meșteri populari din Bacău, Iași și Vaslui, alături de soliști de muzică populară, au fost prezenți la eveniment, care a cuprins și o expoziție de ii tradiționale, din zona comunei Laza.

”Felicit pe tânăra artistă pentru ideea de a crea acest colț autentic românesc, unde redescoperim zestrea bunicilor noștri. Am văzut costume autentice, care au rafinamentul și eleganța de odinoară, cu o cromatică armonioasă, atât de simplă şi naturală pentru sufletul oricărui român. Am descoperit și vechile unelte folosite la diferite munci gospodărești. Asemenea inițiative trebuie încurajate, pentru a păstra cât mai bine tot ce a avut de preț poporul nostru”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.  

articolul original.
✇Actual Vaslui

Sărbătoare de Sânziene la Fălciu

By: Actual Vaslui
image

Mii de oameni din comuna Fălciu şi împrejurimi au participat la “Sărbătoare Sânzienelor”.
Președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a onorat invitația primarului Neculai Moraru, de a fi în mijlocul localnicilor și a urmări spectacolul folcloric organizat de Ziua comunei Fălciu.

Pe scenă au urcat Orchestra Lăutarii, coordonată de maestrul Nicolae Botgros, alături de soliștii Alessia și Constantin Bahrin. 

“Mã bucur sã vãd cã oamenii se simt bine, de sărbătoarea Sânzienilor. Este ziua lor, a celor care locuiesc în Fãlciu. A devenit deja o tradiție această sărbătoare, care adună pe toți locuitorii din această parte a județului, care au venit să se simtă bine și să asculte muzică de calitate”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Primarul Neculai Moraru a ținut să reînvie tradiția considerând un bun prilej de întâlnire a fiilor satului, de a socializa și de a se revedea.

”S-au făcut lucruri bune în acest an. Avem noi drumuri asfaltate, un centru medico-social. Am început lucrările de modernizare la liceu. Avem și alte proiecte în derulare, pe care sper să le ducem la bun sfârșit în această perioadă”, a declarat primarul Moraru.

Seara s-a încheiat cu un foc de artificii.

articolul original.
✇Descopera

Elveţia a importat aur din Rusia pentru prima dată de când Putin a lansat războiul

By: Horchidan Roxana
image

Elveţia a importat aur din Rusia pentru prima dată de când Vladimir Putin a lansat războiul împotriva Ucrainei, ceea ce sugerează că auto-sancţionarea unor cumpărători ar putea să se atenueze.

În luna mai, peste trei tone de aur au sosit în Elveţia din Rusia, potrivit datelor Administraţiei Federale a Vămilor din Elveţia, citate de Bloomberg. Acesta a marcat primul import de aur rusesc pentru naţiunea europeană din februarie.

Mişcarea Elveţiei – care deţine patru rafinării importante de aur – este notabilă, deoarece majoritatea cumpărătorilor au încetat să importe aur din Rusia atunci când London Bullion Market Association a eliminat ţara de pe lista sa de acreditaţi.

Aceasta a marcat o interdicţie de facto de pe piaţa londoneză, dar nu au fost impuse sancţiuni explicite care să interzică metalului rusesc să fie prelucrat în alte naţiuni sau la alte rafinării.

Majoritatea cumpărătorilor au încetat să importe aur din Rusia

Elveţia a înregistrat aproape tot aurul pe care l-a importat luna trecută pentru rafinare sau altă procesare, deşi cele mai mari patru rafinării au declarat pentru Bloomberg că nu au luat această marfă.

Alţi cumpărători, între timp, rămân încă reticenţi în a importa metale ruseşti, inclusiv paladiu. Cu toate acestea, Elveţia a continuat să importe paladiu din Rusia din aprilie, scrie Mediafax.

În pofida sancţiunilor impuse de naţiunile occidentale, Rusia continuă să îşi flexeze muşchii ca furnizor de mărfuri, în special în domeniul energiei, pe măsură ce se rostogolesc.

articolul original.
✇Radio Crazy

Victoria Kern si Anna Grey te duc intr-un adevarat road trip cu Ride Ride Ride

By: Carmen Vasilescu
image

Victoria Kern și Anna Grey fac o super echipă pentru „Ride Ride Ride”, o piesă care te poartă peste mări și țări, pe drumuri pe care nimeni n-a mai fost, într-un road trip la care visezi de mult.

Două voci puternice care se îmbină într-un mod ideal, Victoria Kern și Anna Grey reușesc să transmită o poveste prin fiecare notă. „Ride Ride Ride” este genul de piesă care îți va fi alături în orice călătorie viitoare.

Victoria Kern are peste 300M de vizualizări pe YouTube și peste 25M de streamuri pe Spotify. Cântăreață, DJ și actriță, Victoria Kern s-a mutat în Germania când avea șapte ani, iar după ce și-a terminat studiile, a devenit event manager. Așa a intrat în contact cu mulți DJi și producători, iar după o scurtă perioadă de timp a devenit vocea proiectului Bodybangers, cu care a mers în turnee peste tot în Europa.

Anna Grey este o cântăreață și compozitoare în vârstă de 22 de ani. Primul single al artistei a fost lansat în toamna anului 2021, alături de VIZE, fiind urmat de diverse colaborări importante.

https://www.youtube.com/watch?v=5eMGOsj7180#video_1

articolul original.
✇Radio Crazy

Toby Romeo si Leony lanseaza Crazy Love, o poveste de dragoste care se intinde pana pe ringul de dans

By: Carmen Vasilescu
image

Toby Romeo si Leony lanseaza Crazy Love, o poveste de dragoste care se intinde pana pe ringul de dans

DJul și producătorul Toby Romeo și cântăreața și compozitoarea Leony și-au unit forțele pentru „Crazy Love”, o piesă care transmite iubire de la prima până la ultima notă.

„Crazy Love” este un mix perfect între energie și sensibilitate și reușește, astfel, să transmită o poveste care se întinde până pe ringul de dans.

Toby Romeo și-a început aventura în lumea producției muzicale încă de la vârsta de 12 ani, direct din dormitorul lui. Doar câțiva ani mai târziu, DJul a ajuns pe scena Electric Love Festival. În prezent, acesta produce remixuri pentru artiști precum Clean Bandit, Alan Walker, Joel Corry, David Guetta, Hook & Sling/Galantis, Nicky Romero, Kungs, Alok și Felix Jaehn.

Mai mult, cu Felix Jaehn și Faulhaber, Toby Romeo a lansat, în 2021, piesa „Where the Lights Are Low”, care a reușit să adune, până în prezent, peste 120M de streamuri.

La fel ca Toby Romeo, Leony și-a descoperit dragostea pentru muzică de la o vârstă fragedă. Aceasta a început prin a lua lecții de pian și chitară și prin prezența la diverse evenimente organizate la școală. De atunci și până în prezent, cariera lui Leony a fost într-o continuă ascensiune și a colaborat cu artiști precum Alan Walker, Sam Feldt, Dimitri Vegas, Steve Aoki, Pascal Letoublon, VIZE, Capital Bra și mulți alții.

Prezența lui Leony în peisajul muzical se extinde și către zona de compoziție. Aceasta și-a adus contribuția în super hituri ca „Never Let Me Down” de VIZE și Tom Gregory și „White Lies” de Tokio Hotel și VIZE.

articolul original.
✇Radio Crazy

O piesa ca o lectie de viata. Dymd lanseaza Have You Ever Really Lived?

By: Carmen Vasilescu
image

O piesa ca o lectie de viata. Dymd lanseaza Have You Ever Really Lived?

După single-uri ca „Echoes”, „Armor Up” sau „Feels Like The End”, duoul de DJi și producători Dymd lansează vineri, 24 iunie, „Have You Ever Really Lived?”.

Dymd a atras pentru prima dată atenția industriei muzicale după coverurile făcute pentru piesele „ily (i love you baby)” de Surf Mesa și „Back To Black” de Amy Winehouse. Cei doi artiști au ieșit în evidență prin stilul lor contemporan fresh.

Duoul este format din frații Julian și Oliver, care au crescut într-un mic oraș din Bavaria, unde încă locuiesc. După doi ani în care viețile lor (și ale tuturor) au fost influențate de pandemia de coronavirus, cei doi simt că au ratat multe momente.

„Am 21 de ani, iar Oliver are 23 de ani, și amândoi suntem de părere că nu am simțit cu adevărat ultimii doi ani și asta dincolo de faptul că acum trăim, probabil, cea mai bună perioadă din viețile noastre. Când discutam despre asta, ne-am dat seama că ne dorim să facem o piesă care să amintească tuturor că viața merită trăită din plin”, a povestit Julian.

Întrebarea „Have You Ever Really Lived?” ar trebui să motiveze oamenii să-și urmeze aspirațiile până-n pânzele albe.

„Ne-am amintit că nu trăiești veșnic și că lucrurile pentru care merită să trăiești nu trebuie niciodată lăsate în urmă, iar asta este fix ce vrea piesa să transmită”, a mai spus Julian.

articolul original.
✇Radio Crazy

INNA, 10 miliarde de vizualizări și stream-uri în întreaga carieră de până acum

By: Carmen Vasilescu
image

INNA, unul dintre cei mai de succes artiști din România, cu o carieră impresionantă și la nivel internațional, a atins un nou prag important: 10 miliarde de vizualizări și de stream-uri.

Acesta reprezintă și un record pentru un artist român și confirmarea unui repertoriu cu zeci de hituri cunoscute și apreciate în întreaga lume, cu colaborări cu artiști români și internaționali relevanți cum ar fi J Balvin, Pitbull, Daddy Yankee, Flo-Rida, Yandel, Alok, Timmy Trumpet, Sofi Tukker și alții.

Pentru a celebra momentul, Global Records, echipa artistei, a organizat o petrecere la care au participat cele mai cunoscute vedete, cele mai importante nume din industria muzicală, dar și creatori de conținut, unde INNA a și susținut un concert pentru invitați și a și fost surprinsă cu un cadou spectaculos: un Ferrari F8 Spider.
“10 miliarde de vizualizări și stream-uri! Wow, nici măcar nu am sperat vreodată că voi ajunge aici, este impresionantă susținerea fanilor, a publicului care îmi ascultă piesele. Dintotdeauna am spus că îmi doresc să aduc fericire în viețile oamenilor prin muzica mea și sper că acest lucru se întâmplă. Nu încetați niciodată să luptați pentru visurile voastre!”, a spus INNA.

Tot anul acesta, INNA a marcat o nouă reușită: este artista cu cele mai multe clipuri pe YouTube (269) ce depășesc 1 milion de vizualizări din lume, conform Kworb.

După ce a cucerit topurile muzicale din Europa cu hitul „Up”, regina muzicii dance, INNA, a lansat un nou single „Magical Love”, pentru care va lansa în curând și videoclip oficial.

Cu un număr impresionant de hituri în palmares și cu sute de concerte prin Europa, Asia, America Latină, SUA, Canada și în Orientul Mijlociu, INNA este un nume relevant în industria muzicală. Colaborările recente alături de artiști internaționali, dar și din România, o fac pe INNA una dintre cele mai apreciate artiste. Piese precum „Up” feat. Sean Paul sau “Tare” alături de The Motans sunt doar câteva dintre exemplele de lansări recente ce au luat cu asalt topurile muzicale de specialitate. Artista se bucură de peste 7,6 milioane de ascultători lunari pe Spotify și peste 4 miliarde de vizualizări pe YouTube, doar pe propriul canal. Cel mai recent single “Up”, lansat în colaborare cu rapper-ul jamaican Sean Paul, a strâns peste 100 milioane de views pe YouTube și peste 43 de milioane de stream-uri pe Spotify.

articolul original.
✇Radio Crazy

florianrus lansează piesa – Dulce Greșeală extrasă de pe EP-ul Flacăra mea geamănă

By: Carmen Vasilescu
image

florianrus lansează piesa – Dulce Greșeală extrasă de pe EP-ul Flacăra mea geamănă

florianrus lansează „Dulce Greșeală”, prima piesă de pe noul EP al artistului. Versurile piesei vorbesc despre o poveste pe care fiecare dintre noi a trăit-o la un moment dat, unde am oferit totul cu riscul de a investi timp și sentimente într-o „dulce greșeală”. „Flacăra mea geamănă” este cel de-al doilea EP pe care îl lansează florianrus la finalul lunii august, alcătuit din 4 piese, ce se vor lansa treptat, începând de vinerea asta, o dată la două săptămâni.

„<<Dulce greșeală>>, prima piesă de pe EP-ul „Flacăra mea geamănă”, vorbește despre începutul unei pasiuni arzătoare. Descrie ce simți atunci când știi că e periculos ce se întâmplă dar îți place prea mult să te poți opri” ne spune florianrus.

Piesa a fost compusă de către florianrus, alături de Bogdan Tudor și Costel Dominteanu, producția finală fiind realizată de către Costel Dominteanu, producătorul piesei „Llamame” sau „Una Favela”.

florianrus este unul din cei mai căutați songwriteri din România. În 2019, a lansat împreună cu Mira piesa care a avut cele mai multe difuzări la radio din acel an cu 10 săptămâni de locul întâi – “Străzile din București”. La sfârșitul anului 2021, Florian lansa alături de JO piesa “Dacă m-ai iubit cândva”, care s-a bucurat de sprijinul celor mai mari radiouri din țară, încă de la lansare. Recent, noul single „Partea mea de vină” se bucură de un real succes, fiind prezent în toate playlist-urile radiourilor și în Top 10 Weekly Radio Charts Media Forest săptămâni la rând.

articolul original.
✇BZI

Bulgaria şi România au ajuns la o înţelegere reciprocă asupra relaxării traficului transfrontalier

By: Tanase Madalina

Viceministrul bulgar al transporturilor şi comunicaţiilor, Nikolai Naidenov, şi prim-colaborator la Ambasada României în Bulgaria, Bogdan Ţebrean, au ajuns la o înţelegere reciprocă asupra relaxării traficului dintre cele două ţări, a anunţat joi ministerul lui Naidenov.

Oficialii au discutat modalităţi de facilitare a traversării prin punctele de trecere a frontierei bulgaro-române, în special vara, au analizat starea tehnică a infrastructurii şi au luat în considerare înfiinţarea unui serviciu de feriboturi între Ruse şi Giurgiu. Întâlnirea a avut loc la iniţiativa ministrului transporturilor şi comunicaţiilor, Nikolai Sabev, potrivit Agerpres.ro.

Malurile bulgăreşti şi româneşti ale Dunării sunt conectate prin două poduri şi trei servicii de feriboturi

Naidenov a propus ca doar pe partea bulgară să fie stabilit controlul de frontieră pentru viitoarea linie de feriboturi Ruse-Giurgiu, astfel încât serviciul să fie lansat fără întârziere. Ţebrean a atribuit blocajele din traficul transfrontalier unei creşteri cu 250% a circulaţiei camioanelor grele în comparaţie cu anul trecut şi unui control mai strict al migranţilor.

Discutând despre construcţia mai multor poduri între Bulgaria şi România peste Dunăre, Naidenov a spus că aceasta este o opţiune pentru a minimiza concentraţia de camioane la punctele de trecere a frontierei. El a reiterat opinia bulgară că studiile de fezabilitate pentru poduri noi ar trebui efectuate simultan în cinci locaţii.

În prezent, malurile bulgăreşti şi româneşti ale Dunării sunt conectate prin două poduri şi trei servicii de feriboturi.

România și Bulgaria au semnat un memorandum pentru construirea unui nou pod peste Dunăre

Premierul României, Nicolae Ciucă, au anunțat, în urmă cu o lună la finalul întâlnirii sale cu omologul bulgar, Kiril Petkov, că au semnat un memorandum în scopul construirii unui al doilea pod peste Dunăre, între localitățile Giurgiu (România) și Ruse (Bulgaria).

De asemenea, premierii au discutat despre viitoarea ședință comună a Guvernelor din România și Bulgaria.

Nicolae Ciucă a transmis faptul că a discutat cu prim-ministrul Bulgariei, Kiril Petkov, despre construirea unui pod nou peste Dunăre, dar și despre dragarea fluviului.

articolul original.
✇Suceava News

UniCredit Bank parteneriat de tradiție cu FITS

By: Suceava News Online
image

Astăzi începe Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, cea mai importantă și amplă manifestare dedicată artelor spectacolului.
UniCredit Bank este din nou partener principal al acestui prestigios eveniment.

Pentru zece zile, până pe 3 iulie, orașul Sibiu va fi din nou cucerit de talent, creativitate și magie, cu peste 3500 de invitați din 75 de țări prezenți în fața publicului în 80 de spații de joc. Vor fi peste 800 de evenimente propuse publicului din toată lumea într-un format hibrid – fizic, online live și online înregistrat.
Tema ediției din acest an este FRUMUSEȚEA.

„Rămânem alături de Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu cu gandul că avem nevoie, mai mult ca oricând, de FRUMUSEȚE, într-un prezent care continuă să ne provoace.
Am pornit acest parteneriat acum 19 ani și revenim la Sibiu mai deschiși ca niciodată, mai dornici să împărtășim magia cu toți cei pasionați de artele spectacolului.
Ne întoarcem  la Sibiu și cu bucuria de a regăsi aici o comunitate mai puternică în fiecare an, una întărită de arta și creativitatea oaspeților de la fiecare ediție a Festivalului, și pe care ne mândrim că o putem susține constant” – Anca Ungureanu, Identity & Communication Director, UniCredit Bank.

„În cazul UniCredit Bank considerăm colaborarea noastră nu doar un parteneriat între două instituții ci chiar o prietenie. Prietenii sunt cei pe care te poți baza necondiționat, la bine, dar și la greu, iar ultimii doi ani, atât de dificili, au confirmat valoarea și trăinicia acestei relații.
Le mulțumesc pentru declarațiile de dragoste făcute Sibiului și Festivalului și în acest an, pentru îmbunătățirile de la Fabrica de Cultură UniCredit, prezența în program și toate celelalte lucruri destinate publicului FITS și comunității sibiene!” – Constantin Chiriac, Președinte FITS și Director General TNRS.

UniCredit Bank revine în acest an la Sibiu cu o amplă campanie OOH prin care brandul își declară admirația față de orașul Sibiu și Festival, , editează revista-program a Festivalului, pe care o oferă, gratuit, într-un tiraj de mii de exemplare.  De asemenea, UniCredit Bank susține realizarea aplicației FITS, ce poate fi descărcată atât din GooglePlay, pentru Android, cât și din AppleStore, pentru IOS.

Fabrica de Cultură UniCredit, un punct nodal pentru întâlnirile publicului cu unele dintre cele mai bune spectacole din programul FITS și TNRS, a beneficiat, de asemenea, de îmbunătățiri în toate cele patru spații de joc și în foaier, de la signalistica nouă până la perne.

În ultimii ani, UniCredit Bank a făcut eforturi pentru a aduce în programul artistic al Festivalului instalații interactive. În anii trecuți, publicul a primit cu entuziasm și a interacționat cu cele două propuneri făcute de UniCredit: Copacul care dăruiește și Zidul Speranței.

În 2022, publicul din Piața Mare va putea admira A TOTEM TO FRUMIRIA, o lucrare de artă specială, realizată de Apparatus 22, o instalație accesibilă tuturor din prima până în ultima zi a Festivalului, una în care fiecare dintre noi își poate găsi reflexia, dar și FRUMUSEȚEA interioară.  Instalația produsă de Apparatus 22 exprimă în spațiul public fascinația colectivului pentru teritoriile de intersecție poetică în reflecția despre corp, emoții, frumusețe, hibridizare. Totemul oglindește, astfel, mai multe temporalități și perspective între vizibil, invizibil și magic.

Apparatus 22 este un colectiv transdisciplinar de artă, fondat în ianuarie 2011, în București, care explorează relațiile complexe dintre economie, politică, studii de gen, mișcări sociale și sistemul modei, cu scopul de a provoca teme de reflecție asupra societății contemporane.

UniCredit Bank
Susținem comunitățile să crească

articolul original.
✇Suceava News

Doctorițele Monica Terteliu și Roxana Filip au primit titlul de ”cetățean de onoare” al municipiului Suceava

By: Suceava News Online

Doctorițele Monica Terteliu Băițan și Roxana Filip au primti astăzi în dechiderea oficială a Zilelor Sucevei, titlul de cetățean de onoare al municipiului Suceava în semn de recunoștință pentru efortul depus în perioada pandemică. Primarul Ion Lungu le-a înmânat câte o diplomă de excelență și câte un buchet de flori.

De asemenea, au fost sărbătorite 21 de cupluri de aur, care au împlinit 50 de ani de căsătorie. ”Aceste cupluri sunt un model pentru comunitatea noastră, iar cu această ocazie Primăria Municipiului Suceava își arată recunoștinta pentru contribuția fiecăruia la dezvoltarea orașului nostru. Amintesc că din 2005 până în prezent au fost sărbătorite 1721 de cupluri de aur. Invit sucevenii și nu numai, să ia parte la evenimentele artistice și de divertisment organizate cu prijelul “Zilelor Sucevei”, a declarat Ion Lungu.

articolul original.
✇Spotmedia

Un urs reclamat ca agitat și agresiv a fost împușcat la Comarnic. Mesaje RO-ALERT la Breaza și Bușteni

By: -

Un urs care a fost reclamat că manifestă un comportament agitat şi agresiv a fost împuşcat, vineri seară, în oraşul Comarnic, în urma unei decizii a autorităţilor.

Conform datelor comunicate AGERPRES de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Prahova, în jurul orei 18,00, în urma unui apel la numărul de urgenţă 112, un echipaj a fost direcţionat să intervină în localitatea Comarnic, unde a fost semnalată prezenţa unui urs în curtea unui imobil.

Persoana care a făcut sesizarea a relatat faptul că, în timp ce se afla în grădină, şi-a făcut apariţia un urs care ulterior a fost îndepărtat spre o zonă forestieră de către câţiva câini, a transmis IJJ.

Persoana care a făcut sesizarea le-a relatat autorităţilor faptul că animalul sălbatic era agitat şi agresiv.

La faţa locului, s-a constituit o echipă de intervenţie formată din viceprimarul localităţii, paznicul de vânătoare şi medicul veterinar, care a luat decizia ca ursul să fie împușcat.

Mesaje RO-ALERT la Breaza și Bușteni

De asmenea, autorităţile prahovene au emis, vineri seară, mesaje RO-ALERT pentru locuitorii din Breaza şi Buşteni, în urma apariţiei unor urşi pe străzi.

Conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, un urs a apărut pe Strada Salcâmilor din Breaza, o zonă frecventată de către animalele sălbatice, iar la Buşteni, prezenţa unui urs a fost semnalată lângă magazinul Lidl.

În ambele cazuri au fost informate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, iar echipaje de jandarmi au fost direcţionate în zonă, precizează sursa citată.

Săptămâna aceasta, parlamentul a adoptat o lege care permite intervenția imediată împotriva urșilor periculoși, nu doar în interiorul, ci și în exteriorul localităților, iar cheltuielile administrațiilor locale privind permanența și intervenția imediată urmează să fie decontate de către Ministerul Mediului.

articolul original.
❌