ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
✇Descopera

Uraganele produc mai multă ploaie decât înainte, arată un studiu

By: Ștefan Trepăduș
image

De-a lungul timpului, uraganele au produs vânturi și furtuni tot mai devastatoare. Iar acum, cercetările Universității Internaţionale din Florida (FIU), SUA, arată că uraganele produc mai multă ploaie decât înainte.

Faptul că decât înainte se reflectă în ceea ce ar putea fi unele dintre cele mai costisitoare și mai mortale precipitații din istoria recentă a Floridei.

Uraganul Ian a atins pământul în sud-vestul Floridei având Categoria 4, provocând devastări la scară largă. Pe măsură ce s-a deplasat prin tot statul, a aruncat o cantitate record de ploaie, provocând inundații majore. Unele zone au înregistrat 30 de centimetri de ploaie în 12 până la 24 de ore, o cantitate de precipitații ce apare o dată la 1.000 de ani, potrivit Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosfere (NOAA) din SUA.

Uraganele produc mai multă ploaie decât înainte

Astăzi, prognozele precipitațiilor încă sunt o mare provocare pentru prognozatorii Centrului Național de Uragane, din cauza incertitudinilor modelelor numerice.

Profesoara Haiyan Jiang, de la Departamentul Pământ și Mediu al FIU (meteorolog care cercetează uraganele, inclusiv estimarea intensității, intensificarea rapidă și precipitațiile), împreună cu cercetătorul postdoctoral Oscar Guzman lucrează pentru a schimba acest lucru prin îmbunătățirea predicțiilor privind precipitațiile uraganelor.

Cercetarea recentă a echipei, publicată în Nature Communications, a constatat că uraganele produc mai multă ploaie în mod constant în ultimii 20 de ani. Acesta este un semn că furtunile vor genera efecte mult mai severe și dăunătoare, în special în zonele predispuse la uragane, cum ar fi Florida.

„Rezultatul cercetării noastre este reflectat de a uraganului Ian, ceea ce demonstrează că am putea vedea mai multe uragane care ajung la uscat cu precipitații uriașe din cauza schimbărilor climatice”, a spus Jiang.

Care este cauza?

Modelele computerizate teoretice pe care oamenii de știință le folosesc pentru a prezice rezultatele viitoare au arătat că un scenariu probabil este că uraganele viitoare vor aduce mai multă ploaie. Acest lucru este cauzat în mare parte de schimbările climatice globale: o planetă care se încălzește plus mările mai calde creează un mediu mai cald și mai umed care alimentează crearea a mai multor uragane și, de asemenea, aruncă mai mulți vapori de apă în aer, echivalând cu mai multă ploaie.

Dar Jiang și Guzman nu au vrut să aștepte să vadă cum vine următoarea furtună.

Folosind din 1998 până în 2016, cercetătorii au analizat un total de 2.000 de furtuni în șase oceane majore. Ei au descoperit că rata totală a precipitațiilor a crescut cu un procent pe an. Această tendință a fost și mai pronunțată în emisfera nordică, inclusiv în Atlanticul de Nord.

În mod nesurprinzător, precipitațiile au crescut în benzile de ploaie care înconjoară furtuna și se pot întinde spre exterior pe sute de kilometri. În timp ce nucleul interior al furtunii transportă cele mai intense precipitații, benzile exterioare sunt mai mari și mai extinse.

„Un procent ar putea să nu pară important. Dar când se acumulează acel procent de-a lungul a 20 de ani, se ajunge la o acumulare de apă uriașă și periculoasă”, a spus Guzman.

De ce este important să cunoaștem astfel de informații?

Este o acumulare periculoasă a apei deoarece prea multă ploaie declanșează inundații periculoase și alunecări de teren. După cum spune Guzman, în timp ce majoritatea oamenilor ar putea presupune că uraganele sunt mortale din cauza vântului puternic, majoritatea deceselor legate de uragane sunt asociate cu apa. În zonele de coastă, unde furtunile pot reprezenta deja o amenințare, mai multă apă de ploaie reprezintă și mai multă îngrijorare.

De aceea, Jiang și Guzman sunt mai hotărâți ca niciodată și sunt pregătiți pentru următorul pas al cercetării lor: îmbunătățirea continuă a previziunilor privind precipitațiile de uragan.

Împotriva furtunilor puternice, oamenii au un instrument puternic: ingeniozitatea. Urmărirea mai precisă nu schimbă traseul unei furtuni, dar poate compensa o anumită incertitudine și poate oferi o idee mai clară a posibilelor impacturi, astfel încât oficialii să fie mai bine informați și echipați să emită avertismente de evacuare sau alte avertismente și chiar să scurgă canalele mai devreme, decizii care pot salva vieți.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.
✇Descopera

Marcus Aurelius și înțelepciunea atemporală. „Fericirea vieții tale depinde de calitatea gândurilor tale”

By: Ioana Scholler
image

Potrivit lui Machiavelli, Marcus Aurelius a fost ultimul din seria celor Cinci Împărați Buni (alături de Hadrian, Nerva, Traian și Antonius Pius).

Marcus Aurelius (121 – 180 d. Hr) a fost cunoscut nu doar ca împărat al Romei, dar și ca regele filosof, stoicul care în timpul campaniilor sale militare  a gândit un set de idei despre cum să-și trăiască viața și cum să conducă regatul cel mai bine. Aceste idei au devenit cunoscute sub numele de (scrise în limba greacă) reprezentând o reală sursă de inspirație și lecții de viață pentru toți cei prin mâinile cărora au trecut de-a lungul timpului.

Născut ca Marcus Annius Verus, după ce a fost adoptat de împăratul Antoninus Pius a primit numele de Marcus Aellius Aurelius Verus, iar mai târziu, ca împărat, a purtat numele de Marcus Aurelius Antoninus Augustus. În 161, Marcus Aurelius devine împăratul Imperiului Roman.

Împărat în vremuri de catastrofă

Domnia lui Marcus Aurelius a coincis cu o perioadă tulbure în care era încercat de multe probleme. Războie, cutremure, boli, foamete.

Preluând conducerea Imperiului Roman în acele vremuri dificile, Marc Aurelius reușește totuși să-și mobilizeze forțele datorită strategiilor și stăpânirii de sine de care a dat dovadă. A respins atacurile inamicilor Romei de la hotarele imperiului, în special în Orient şi pe Dunăre, continuând politica defensivă iniţiată de Hadrian.

A primit o educație aleasă, studiind retorica și filosofia

În ceea ce privește administrația internă, împăratul a dus o politică de conducere a imperiului în strânsă colaborare cu Senatul și a venit cu o serie de reforme în domeniile administrative și de drept. Sub autoritatea lui, s-au promulgat numeroase măsuri și hotărâri judecătorești, înlăturându-se anomaliile din dreptul civil. A îmbunătățit soarta celor defavorizați (sclavi, văduve, minori) și a recunoscut dreptul moștenitorilor de sânge în ceea ce privește succesiunea averilor.

Marcus Antonius a primit o educație aleasă, studiind retorica și filosofia cu Marcus Cornelius Fronto, Herodes Atticus, Quintus Iunius Rusticus, Apollonius din Calcedonia şi Sextus din Cheroneea. Învăţăturile sale au un caracter moral și constituie adevărate lecții cu ajutorul cărora oamenii pot dobândi ceea ce numim liniștea și armonia sufletească în acest tumult continuu al vieții. Scrierile sale emană noblețe sufletească, sunt gânduri care scot la iveală o personalitate aleasă și o morală impecabilă de care nu s-a dezis niciodată pe parcursul vieții sale.

Terapie pentru suflet

Marcus Aurelius este considerat unul dintre împărații cărora le-a păsat cu adevărat de oameni. A fost un student devotat Stoicismului, filosofie văzută drept terapie pentru suflet, fiind, la începuturile ei, în Roma și în Grecia antică, o disciplină care îl învață pe om să se cunoască mai bine și, astfel, să trăiască împăcat cu el însuși și cu viața lui. Marcus Aurelius aplica frecvent în provocările vieții de zi cu zi,  pentru a face față durerii, bolii, anxietății și pierderii.

Aurelius a fost descris ca fiind un om modest, adeptul unei vieți stricte și simple. Copil fiind, prefera să doarmă pe un pat de scânduri, acoperindu-se doar cu o bucată de piele, și asta pentru a învăța să se adapteze unui stil de viață mai auster, lipsit de confort. Era văzut ca un lider drept, onest, responsabil, un conducător talentat și empatic cu nevoile poporului său.

„Timpul destinat unei vieţi de om este o clipă; esenţa lui este plutirea permanentă; simţirea este vagă, structura întregului corp este perisabilă; sufletul este instabil, soarta — misterioasă; gloria — nesigură.”

„Viaţa este luptă şi rătăcire într-o ţară străină. Dar ce te poate scoate la liman? Nimic, în afară de filosofie. A filosofa înseamnă a-ţi proteja geniul din tine de zgârieturi şi uzură şi a-l situa mai presus de plăceri şi suferinţe.”

„Să ai grijă cu fervoare ca să îndeplineşti lucrul pe care ai început să-l faci, aşa cum i se cuvine unui adevărat bărbat roman, sincer şi din toată inima, cu dragoste faţă de oameni, cu sentimentul libertăţii şi al dreptăţii.”

Lecții despre fericire

Una dintre lecțiile frumoase de viață pe care Marcus Aurelius a încercat să o transmită mai departe era legată de fericire. Cum putem fi fericiți? Căutând să ne construim și ne definim propriul caracter. Atunci când încercăm să ne realizăm fericirea prin lucruri materiale (bani mai mulți, case mai mari, mașini mai scumpe etc) nu facem decât să ne plasăm fericirea în mâinile altora, deoarece niciun lucru material nu ne aparține cu adevărat, totul poate fi distrus. Și atunci, ce se întâmplă cu noi în momentul în care vom pierde unul dintre aceste obiecte?

De fapt, ideea de bază a lui Marcus Aurelius este că fericirea ne-o putem câștiga încercând să lucrăm cu noi. Să devenim mai buni, mai onești, mai ambițioși. Să ne educăm în așa fel încât să învățăm să-i tratăm pe cei din jurul nostru cu respect. Aceste laturi ale personalității umane dăinuie, ne aparțin, spre deosebire de obiectele materiale care, așa cum spuneam mai sus, oricând pot dispărea sau pot fi distruse. Nu, însă, și caracterul. Un om poate să se ridice ori să decadă în viața sa prin prisma virtuților sau viciilor sale.

Una dintre cele mai grave epidemii de ciumă din istoria europeană

În ultimii 14 ani ai vieții, Marcus Aurelius s-a confruntat cu una dintre cele mai grave din istoria europeană, Ciuma Antonină, cum el însuși a numit-o, maladie care se pare că ar fi ucis peste 5 milioane de oameni, dintre care și pe Marcus (a murit pe 17 martie 180). Se spune că aflat pe patul de moarte, împăratul i-ar fi întrebat, calm, pe cei din jur, de ce îl plâng, explicându-le că boala și moartea fac parte din viață, sunt inevitabile, trebuie înțelese și acceptate. „Tot ceea ce se întâmplă ar trebui să fie la fel de familiare ca trandafirul primăvara și fructele toamna”.

„Astfel să acționezi, să exprimi și să gândești fiecare lucru, ca și cum ai putea să părăsești chiar în această clipă viața. Căci, dacă zeii există, a pleca dintre oameni nu este nimic primejdios: căci ei nu te-ar arunca în nenorocire; dar, dacă ei nu există  sau nu se ocupă de cele omenești, la ce bun să trăiesc într-o lume lipsită de zei sau de providență?”

Bibliografie:

https://www.britannica.com/biography/Marcus-Aurelius-Roman-emperor

https://www.theguardian.com/books/2020/apr/25/stoicism-in-a-time-of-pandemic-coronavirus-marcus-aurelius-the-meditations

articolul original.
✇Descopera

Volodimir Zelenski a exclus orice posibilitate de negocierie cu Vladimir Putin

By: Ioana Scholler
image

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a exclus orice posibilitate de relansare a negocierilor de pace cu Rusia atât timp cât este la putere preşedintele Vladimir Putin, informează agenţia Reuters.

a emis un decret prezidenţial prin care a formalizat declaraţiile făcute recent, după ce Vladimir Putin a anexat regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson.

Zelenski afirmă că negocierile cu Vladimir Putin sunt „imposibile”. „El nu ştie ce înseamnă demnitatea şi onestitatea. Prin urmare, noi suntem dispuşi să dialogăm cu Rusia, dar cu un alt preşedinte al Rusiei”, a afirmat Zelenski.

Volodimir Zelenski a emis un decret prin care exclude negocierile cu Vladimir Putin

Decretul emis de preşedintele Ucrainei stabileşte că sunt „imposibile” atât timp cât este la conducere preşedintele Vladimir Putin.

Negocierile dintre Ucraina şi Rusia pentru oprirea conflictului militar au eşuat în urmă cu câteva luni şi, deocamdată, nu au fost reluate, în pofida apelurilor intense ale Naţiunilor Unite şi ale unor ţări precum Turcia.

articolul original.
✇Descopera

Pablo Escobar, cel mai mare și mai bogat traficant de droguri

By: Ioana Scholler
image

Născut în Columbia, Pablo Escobar (1949 – 1993) a fost cel mai mare traficant de droguri din lume, în 18 ani, cât timp a condus imperiul drogurilor, făcând o avere de peste 30 de miliarde de dolari.

Numele său este asociat cu uciderea a peste 200 de politiști și 600 de civili. În 1989, cartelul condus de el a fost acuzat de detonarea unei bombe într-un avion care transporta un presupus informator. Aproximativ 100 de oameni au murit atunci.

La aproape trei decenii de la moartea sa, Pablo Escobar rămâne la fel de cunoscut ca și în perioada lui de glorie, atunci când era marele șef al cartelului de droguri din Medellin. S-au scris zeci de cărți și s-au realizat 8 filme inspirate din viața lui.

Micul infractor, marele criminal

Fiu de fermier și învățătoare, a fost implicat în activități ilegale încă din adolescență, când profana morminte pentru a fura pietrele funerare pe care le șlefuia și le revindea contrabandiștilor, falsifica diplome, făcea contrabandă cu aparatură electronică, fura mașini, ultima infracțiune trimițându-l la pușcărie, în 1974.

La scurt timp după aceea, și-a început activitatea de traficant de droguri, iar pe la mijlocul anilor 70 a ajutat la înființarea organizației criminale ce avea să devină mai apoi Cartelul de droguri Medellin care ajunsese, de la un moment dat, să domine comerțul cu cocaină, producând săptămânal în jur de 420 de milioane de dolari.

Bani mâncați de șobolani

Dezvoltându-și afacerile ilicite, Escobar s-a extins și pe plan internațional, în țări precum Mexic, SUA, Puerto Rico și Republica Dominicană. Avea 15 avioane și 6 elicoptere, de multe ori pilotând chiar el avionul în care transporta . Deținea numeroase case de lux și obișnuia să organizeze petreceri opulente.

La sfârșitul anilor ‘80, Escobar s-a oferit să plătească datoria Columbiei de 10 miliarde de dolari, în schimbul exonerării oricărui tratat de extrădare.

Cartelul lui Escobar deținea 80% din piața mondială de cocaină

Cartelul lui Escobar ajunsese să dețină 80% din piața mondială de cocaină. Își făcuse și un fel de renume de Robin Hood, ajutând mulți săraci, donând sume mari de bani bisericilor, construind spitale și stadioane, sponsorizând cluburile de fotbal columbiene.

Banii pe care-i deținea Escobar erau imposibil de administrat și depozitat. Potrivit unor declarații făcute de fratele lui, aproximativ 2,1 miliarde de dolari erau anulate anual, mâncate de șobolani sau distruse din cu totul alte motive. Se spune că, la un moment dat, criminalul ar fi ars 2 milioane de dolari pentru a face focul și a o încălzi pe fiica lui.

Proprietate de 63 milioane dolari

Cu toate că a deținut foarte multe palate, case de lux, cea mai faimoasă proprietate a fost Hacienda Napoles, numită după orașul italian.

Aflată între Bogota și Medellin, Hacienda Napoles se întindea pe o suprafață de aproape 2850 de hectare și era estimată la 63 de milioane de dolari. Includea un teren de fotbal, statui în formă de dinozauri, parcuri artificiale, arenă de lupte cu tauri, un parc cu mașini de colecție, un teren de tenis, grădină zoologică și o pistă de aterizare.

Proprietatea, care a fost devastată și jefuită de localnici, este, în momentul de față, unul dintre popularele puncte de atracție pentru turiști.

Zoo privat

Grădina zoologică a lui Escobar adăpostea peste 200 de animale exotice, printre care elefanți, zebra, girafe, cămile, struți, multe dintre acestea fiind aduse la oamenii lui din străinătate.

În 1993, odată cu moartea traficantului, animalele au fost transferate către mai multe grădini zoologice din Columbia, cu excepția a patru hipopotami care, la scurt timp, s-au reprodus ajungând ca în 2016 să fie peste 40 de exemplare. În ideea de a controla înmulțirea lor în zonă, autoritățile au început să castreze masculii.

Închisoarea privată a lui Escobar

În 1991, Escobar s-a oferit să se predea autorităților, cu o singură condiție: să i se permită să-și construiască propria închisoare. În mod surprinzător, oficialii columbieni au fost de acord, iar rezulatul a fost luxosul penitenciar numit La Catedral. Pușcăria deținea un club de noapte, o saună, o cascadă și un teren de fotbal. Era dotată cu telefoane, computere și faxuri. Cu toate acestea, după ce Escobar a săvârșit tot felul de infracțiuni în închisoare, torturând și ucigând membri ai cartelului, oficialii au decis transferarea lui într-o închisoare mai…clasică și mai puțin confortabilă. Însă, cu puțin timp înainte de a fi mutat, Escobar a reușit să evadeze, în iulie 1992.

Imediat după evadarea criminalului, guvernul columbian a cerut ajutorul oficialilor americani și al rivalilor lui Escobar lansând o masivă campanie de prindere a fugarului.

Zeci de mii de oameni la înmormântarea lui Pablo Escobar

Pe 2 decembrie 1993, Escobar își sărbătorea ziua de naștere, cu ocazia celor 44 de ani. Pe 3 decembrie este localizat într-o casă din sudul Medelinului. În timp ce forțele speciale încercuiesc clădirea, Escobar și garda sa de corp se refugiază pe acoperiș, iar după o urmărire intensă cu focuri de arme trase, Escobar este ucis, până la urmă. S-au făcut speculații pe această temă, fratele lui spunând că traficantul, cel mai probabil, s-a sinucis înainte de a fi prins. „Mai degrabă să zac într-un mormânt din Columbia, decât într-o închisoare din SUA”, ar fi spus, la un moment dat, regele drogurilor, care era pasibil cu extradarea în SUA.

S-a estimat că aproximativ 25.000 de oameni au participat la înmormântarea lui Pablo Escobar.

De ce a fost exhumat corpul lui Pablo Escobar?

Pe 28 octombrie 2006, la cererea unora dintre rudele lui, corpul lui Pablo Escobar a fost exhumat în scopul de a preleva o mostră de ADN pentru a confirma presupusa paternitate a unui copil nelegitim. Contrariat, fiul lui Escobar i-a acuzat pe cei care au inițiat această acțiune că nu au dorit decât își facă publicitate, folosindu-se de moartea tatălui său.

Atunci când avea 26 de ani, baronul drogurilor s-a căsătorit cu Maria Victoria Hena care, în acel moment, avea 15 ani. Au avut împreună doi copii – Juan Pablo și Manuela.

Bibliografie:

https://www.britannica.com/biography/Pablo-Escobar

https://www.britannica.com/list/7-amazing-historical-sites-in-africa

articolul original.
✇Descopera

Putem suprima gândurile nedorite? Ar fi acest lucru benefic sau dăunător?

By: Ștefan Trepăduș
image

După o despărțire, ai putea crede că ești bine, asta până când treci printr-un anumit loc sau te întâlnești cu un prieten comun, sau auzi un anumit cântec de dragoste la radio. Indiferent cât de mult ai vrea să nu te mai gândești la acea persoană, totul este o reamintire a relației. În lipsa unei modalități de a șterge părți din memorie, este posibil să alungi gândurile nedorite?

Răspunsul scurt este: poate. Dar este mai complicat de analizat dacă este într-adevăr benefic să îți suprimi .

Gândurile oamenilor sunt mult mai puțin concentrate și sub mult mai puțin control decât își imaginează majoritatea oamenilor, a spus Joshua Magee, psiholog clinician și fondator al Wellness Path Therapy, care a efectuat cercetări asupra gândurilor, imaginilor și îndemnurilor nedorite în tulburările mintale.

Câte gânduri avem într-o zi?

Într-un studiu faimos din 1996 din revista Cognitive Interference: Theories, methods, and findings al autorului Eric Klinger, profesor emerit de psihologie la Universitatea din Minnesota, SUA, participanții au ținut evidența tuturor gândurilor pe parcursul unei zile.

În medie, oamenii au raportat peste 4.000 de gânduri individuale. Și aceste gânduri au fost trecătoare: nu durau mai mult de 5 secunde fiecare, în medie.

„Gândurile apar și dispar în mod constant, iar mulți dintre noi nu observă”, a spus Magee. În studiul din 1996, o treime dintre aceste gânduri păreau să apară total din senin. Este normal să experimentezi gânduri care se simt deranjante, a adăugat Magee.

Într-un studiu din 1987 realizat de Klinger și colegii săi, oamenii au perceput 22% dintre gândurile lor ca fiind ciudate, inacceptabile sau greșite; de exemplu, s-ar putea să vă imaginați că vă tăiați degetul în timp ce gătiți sau că scăpați copilul în timp ce îl duceți la pătuț, scrie Live Science.

Gândurile nedorite ar putea fi suprimate

În unele situații, are sens să suprimi aceste gânduri nedorite. La un examen sau la un interviu de angajare, de exemplu, nu vrei să te simți distras de gândul că vei eșua. Într-un zbor, probabil că nu vrei să te gândești la prăbușirea avionului. Și există dovezi că este posibil să reprimi aceste gânduri, a spus Magee.

Într-un studiu din 2022 din revista PLOS Computational Biology, o echipă de cercetători israelieni i-a arătat o serie de imagini care afișează diferite substantive unui număr de 80 de voluntari plătiți.

Fiecare substantiv a fost repetat pe 5 imagini diferite. În timp ce vizualizau imaginile, participanții au notat un cuvânt pe care l-au asociat cu fiecare substantiv, de exemplu, „drum” ca răspuns la cuvântul „mașină”.

Cercetătorii au spus unui grup că nu vor fi plătiți pentru . Un alt grup putea repeta câte substantive dorea. Cu această metodă, cercetătorii au căutat să imite ceea ce se întâmplă atunci când cineva aude acel cântec de dragoste la radio și încearcă cu disperare să se gândească la altceva decât la fosta persoană iubită.

Gândurile nedorite nu pot fi evitate în totalitate

Rezultatele au arătat că, atunci când participanții au văzut fiecare substantiv pentru a doua oară, le-a luat mai mult decât grupului de control să vină cu o nouă asociere: „anvelopă” în loc de „drum”, de exemplu, ceea ce sugerează că răspunsul lor inițial le-a apărut în minte înainte de a-l înlocui cu cel nou.

Răspunsurile lor au fost întârziate în special pentru cuvintele pe care le-au evaluat ca fiind „puternic asociate” cu cuvântul de referință dat prima dată. Cu toate acestea, participanții au devenit mai rapizi de fiecare dată când au vizualizat aceeași imagine, ceea ce indică faptul că asocierea lor dintre cuvântul indicativ și primul lor răspuns (adică gândul pe care încercau să-l evite) slăbea.

„Nu am găsit dovezi că oamenii pot evita în totalitate gândurile nedorite”, a declarat pentru Live Science autorul principal al studiului, Isaac Fradkin, care a făcut cercetarea ca psiholog la Universitatea Ebraică din Ierusalim. Dar rezultatele sugerează că practica îi poate ajuta pe oameni să evite un anumit gând, a adăugat Fradkin, care este acum bursier la Max Planck University College London Centre for Computational Psychiatry and Aging Research.

Un gând „suprimat” ar putea, de fapt, să devină mai puternic

Nu toată lumea este de acord că o cu cuvinte aleatorii este o modalitate bună de a descoperi modul în care oamenii suprimă gândurile încărcate de emoții.

Iar alte cercetări sugerează că evitarea gândurilor poate avea repercusiuni. „Când suprimăm un gând, îi trimitem creierului nostru un mesaj”, a spus Magee. Acest efort etichetează gândul ca fiind ceva de temut. „În esență, facem aceste gânduri mai puternice încercând să le controlăm”, a completat el.

O analiză din 2020 din revista Perspective on Psychological Science a 31 de studii diferite despre suprimarea gândurilor a constatat că suprimarea gândurilor funcționează, dar doar pe termen scurt. În timp ce participanții aveau tendința de a reuși la sarcinile de suprimare a gândurilor, gândurile evitate le-au apărut mai des în minte după ce sarcina s-a încheiat.

Cel mai bine este să așteptăm să treacă

În cele din urmă, ar putea avea mai mult sens să abordăm cu atenție aceste gânduri nedorite și să așteptăm pur și simplu ca ele să treacă, în loc să le evităm, așa cum facem cu miile de alte gânduri care ne trec prin cap în fiecare zi, a spus Fradkin.

„Putem permite ca aceste gânduri să existe în mintea noastră, fără să le acordăm prea multă importanță și fără să încercăm să ne luptăm cu ele”, a încheiat cercetătorul.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.
✇Descopera

Test de cultură generală. Ce înseamnă CPU?

By: Ștefan Trepăduș
image

Fără aceasta componentă, viața noastră așa cum este azi nu ar putea fi posibilă. Și, într-adevăr, îl putem găsi în toate dispozitivele electronice care ne înconjoară. Este vorba despre CPU, cunoscut în limbajul uzual drept procesor. Ce înseamnă CPU?

? Acronimul CPU vine din limba engleză (Central Processing Unit) și se traduce prin „unitate centrală de procesare”.

CPU-ul este o componentă primordială a oricărui sistem informatic digital, compusă în general din memoria principală, unitatea de control și unitatea aritmetică-logică.

Procesorul constituie inima fizică a întregului sistem informatic; de acesta sunt legate diverse echipamente periferice, inclusiv dispozitivele de intrare/ieșire și unitățile de stocare auxiliare. În calculatoarele moderne, procesorul este conținut într-un cip de circuit integrat numit microprocesor, scrie Britannica.

Am aflat ce înseamnă CPU, dar ce face, mai exact, procesorul?

Unitatea de control a unității centrale de procesare reglează și integrează . Selectează și preia instrucțiunile din memoria principală într-o succesiune adecvată și le interpretează astfel încât să activeze celelalte elemente funcționale ale sistemului la momentul potrivit ca acestea să-și efectueze operațiunile.

Toate datele de intrare sunt transferate prin memoria principală către unitatea aritmetică-logică pentru procesare, care implică cele patru funcții aritmetice de bază (adică adunarea, scăderea, înmulțirea și împărțirea) și anumite operații logice, cum ar fi compararea datelor și selecția procedurii dorite de rezolvare a problemelor sau a unei alternative viabile bazate pe criterii de decizie predeterminate.

Știai că…?

Primul microprocesor creat vreodată a fost Intel 4004. Potrivit IEEE Spectrum, acesta a fost realizat în anul 1971.

Deși în prezent producătorii de tehnologie încă folosesc la fabricarea procesoarelor microcipuri de 10, 7 sau chiar 5 nanometri, IBM a prezentat în 2021 un microcip de doar 2 nanometri, mult mai puternic și mai mic consumator de energie decât tehnologia aflată în utilizare, scria CNN.

La doar câteva săptămâni după momentul de glorie al IBM, scrie The Daily Dug, TSMC, cel mai mare producător de cipuri din lume, își prezenta în revista științifică Nature microcipul de 1 nanometru.

cel mai rapid CPU a fost stabilit în 2011 cu un procesor AMD care a atins frecvența de 8,42938 GHz, fiind răcit cu azot lichid, notează Wikipedia.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.
✇Descopera

Astronomii au descoperit noi dovezi ale apei lichide sub calota polară sudică a lui Marte

By: Horchidan Roxana
image

O echipă internațională de cercetători a dezvăluit noi dovezi privind posibila existență a apei lichide sub calota polară sudică a planetei Marte.

Cercetătorii, conduși de Universitatea din Cambridge, au folosit măsurători ale formei suprafeței superioare a calotei de gheață pentru a identifica modele subtile ale înălțimii acesteia. Savanții au arătat apoi că aceste modele corespund previziunilor modelelor computerizate cu privire la modul în care o masă de apă sub calota de gheață ar afecta suprafața, scrie EurekAlert.

Rezultatele lor sunt în concordanță cu măsurătorile anterioare ale radarului de penetrare a gheții, care au fost interpretate inițial drept o zonă potențială de apă lichidă sub gheață.

Au existat dezbateri cu privire la interpretarea apei lichide doar pe baza datelor radar, unele studii sugerând că semnalul radar nu se datorează apei lichide.

Rezultatele, raportate în revista Nature Astronomy, oferă prima linie independentă de dovezi, folosind alte date decât cele radar, că există apă lichidă sub calota polară sudică a lui Marte.

Marte este încă activă geotermic pentru a menține lichidă apa

„Combinația dintre noile dovezi topografice, rezultatele modelului nostru computerizat și datele radar fac mult mai probabilă existența în prezent pe Marte a cel puțin unei zone de apă lichidă subglaciară și faptul că Marte trebuie să fie încă activă din punct de vedere geotermic pentru a menține lichidă apa de sub calota de gheață”, a declarat profesorul Neil Arnold de la Institutul Scott Polar Research din Cambridge, care a condus cercetarea.

La fel ca Pământul, poli calote groase de gheață de apă, aproximativ echivalente în volum combinat cu calota de gheață din Groenlanda.

Spre deosebire însă de calote de gheață de pe Pământ, care sunt acoperite de canale pline de apă și chiar de lacuri subglaciare mari, până de curând se credea că, de fapt, calotele de gheață polare de pe Marte sunt înghețate până la fundul lor, din cauza climatului marțian rece.

Echipa – care a inclus, de asemenea, cercetători de la Universitatea din Sheffield, Universitatea din Nantes, din Dublin și Open University – a folosit o serie de tehnici pentru a examina datele furnizate de satelitul Mars Global Surveyor al NASA cu privire la topografia de suprafață a părții din calota polară sudică a lui Marte în care a fost identificat semnalul radar.

Marte are la ambii poli calote groase de gheață de apă

Analiza lor a scos la iveală o ondulație a suprafeței de 10-15 kilometri lungime, care cuprinde o depresiune și o zonă înălțată corespunzătoare, ambele deviate de la suprafața de gheață înconjurătoare cu câțiva metri. Acest lucru este similar, ca scară, cu ondulațiile de pe lacurile subglaciare de pe Pământ.

Echipa a testat apoi dacă ondulația observată pe suprafața gheții ar putea fi explicată prin prezența apei lichide în pat. Ei au rulat simulări ale modelelor computerizate de curgere a gheții, adaptate la condițiile .

Apoi au inserat un petic de frecare redusă a patului în patul simulat al stratului de gheață, unde apa, dacă ar fi prezentă, ar permite gheții să alunece și să accelereze. De asemenea, au variat cantitatea de căldură geotermală care provine din interiorul planetei.

Aceste experimente au generat pe suprafața simulată a gheții ondulații similare ca mărime și formă cu cele pe care echipa le-a observat pe suprafața reală a calotei de gheață.

Cum este menținută apa în stare lichidă?

Similitudinea dintre ondulațiile topografice produse de model și observațiile reale ale navei spațiale, împreună cu dovezile anterioare ale radarului de penetrare a gheții, sugerează că există o acumulare de apă lichidă sub calota polară sudică a lui Marte și că activitatea magmatică a avut loc relativ recent în pentru a permite încălzirea geotermală sporită, necesară pentru a menține apa în stare lichidă.

„Calitatea datelor care ne vin de pe Marte, atât de la sateliții orbitali, cât și de la sateliții de aterizare, este de așa natură încât le putem folosi pentru a răspunde la întrebări cu adevărat dificile despre condițiile de pe și chiar de sub suprafața planetei, folosind aceleași tehnici pe care le folosim și pe Pământ”, a declarat Arnold.

„Este interesant să folosim aceste tehnici pentru a afla lucruri despre alte planete decât a noastră”.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.
✇Descopera

Vremea se încălzește din nou. Ce au anunțat meteorologii?

By: Ioana Scholler
image

Vremea se încălzește în următoarea perioadă și va fi mai cald decât în mod obișnuit până la finele lunii octombrie, anunță meteorologii.

Precipitațiile vor fi în general puține, cu excepția zonelor din nord-vest.

au emis recent prognoza pentru perioada 3 – 31 octombrie.

Săptămâna 3 – 10 octombrie

Valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână în toate regiunile, posibil ușor mai ridicate în nord-estul țării. Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile extracarpatice.

Săptămâna 10 – 17 octombrie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, dar mai ales în jumătatea estică a țării. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunile sudice, dar și local excedentare în cele nord-vestice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Săptămâna 17 – 24 octombrie

medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile estice și sud-estice.Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile sudice și sud-estice, dar și local excedentar în extremitatea de nord-vest a țării, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 24 – 31 octombrie

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în majoritatea regiunilor.

articolul original.
✇Descopera

Elon Musk și Volodimir Zelenski s-au certat pe Twitter după ce miliardarul a spus că „victoria Ucrainei este puțin probabilă”

By: Ioana Scholler
image

Miliardarul Elon Musk le-a cerut utilizatorilor Twitter să se pronunțe asupra unui plan de încheiere a războiului Rusiei în Ucraina, care a atras imediat nemulțumirea ucrainenilor, inclusiv a președintelui Volodimir Zelenski, care a răspuns cu propriul sondaj, scrie Reuters.

„Care @elonmusk vă place mai mult?”, a scris Zelenski pe Twitter, oferind două răspunsuri: unul care susține Ucraina, altul care susține Rusia.

Musk, cea mai bogată persoană din lume, a propus alegeri supravegheate de ONU în cele patru regiuni ocupate pe care Moscova le-a anexat săptămâna trecută, după așa-zise referendumuri care au fost denunțate de Kiev și de guvernele occidentale ca fiind ilegale și coercitive.

„Victoria Ucrainei este puțin probabilă într-un război total”

„Rusia pleacă dacă aceasta este voința poporului”, a scris .

Directorul executiv al Tesla Inc a sugerat ca Crimeea, pe care Moscova a ocupat-o în 2014, să fie recunoscută oficial ca fiind a Rusiei, să fie asigurată aprovizionarea cu apă a Crimeei și ca Ucraina să rămână neutră. El le-a cerut utilizatorilor Twitter să voteze „da” sau „nu” cu privire la acest plan.

„Dragă @elonmusk, atunci când cineva încearcă să fure roțile mașinii tale Tesla, asta nu îl face proprietar legal al mașinii sau al roților. Chiar dacă susține că au votat în favoarea lui”, a răspuns pe Twitter președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda.

Musk a urmat primul său tweet cu un alt sondaj: „Să încercăm asta atunci: voința oamenilor care locuiesc în Donbas & Crimeea ar trebui să decidă dacă fac parte din Rusia sau din Ucraina”. El a spus că nu-i pasă dacă propunerea sa este nepopulară, argumentând că îi pasă „că milioane de oameni pot muri inutil pentru un rezultat esențial identic”.

„Evident, suntem pro-Ucraina”

„Rusia are o populație de 3 ori mai mare decât cea a Ucrainei, astfel încât este puțin probabilă într-un război total. Dacă vă pasă de oamenii din Ucraina, căutați pacea”, a postat el pe Twitter.

În februarie, atunci când internetul din Ucraina a fost întrerupt în urma invaziei Rusiei, Musk a răspuns la un tweet al unui oficial guvernamental ucrainean care cerea ajutor. Musk a spus că serviciul de bandă largă prin satelit Starlink al SpaceX era disponibil în Ucraina și că SpaceX trimitea mai multe terminale în această țară.

„Costurile suportate de SpaceX pentru a activa și susține Starlink în Ucraina sunt de ~80 milioane de dolari până acum. Sprijinul nostru pentru Rusia este de 0 dolari. Evident, suntem pro-Ucraina”, a postat Musk pe Twitter în cursul zilei de luni.

„Du-te dracului este răspunsul meu foarte diplomatic pentru tine”

Ambasadorul Ucrainei în Germania, Andriy Melnyk, a avut o reacție tranșantă la planul de pace al lui Musk. „Du-te dracului este răspunsul meu foarte diplomatic pentru tine @elonmusk”, a scris Melnyk pe Twitter.

Ministrul ucrainean de Externe Dmytro Kuleba i-a răspuns lui Musk, deși nu s-a referit la miliardar în mod direct: „Cei care propun ca Ucraina să renunțe la poporul și pământul său – probabil nu pentru a răni orgoliul lui Putin sau pentru a salva Ucraina de la suferință – trebuie să înceteze să folosească cuvântul pace ca pe un eufemism pentru a-i lăsa pe ruși să ucidă și să violeze alte mii de ucraineni nevinovați și să acapareze mai mult pământ.”

articolul original.
✇Descopera

Coreea de Nord a lansat cel puțin o rachetă balistică deasupra Japoniei

By: Ioana Scholler
image

Japonia și-a îndemnat locuitorii să se pună la adăpost în dimineața zilei de marți, după ce Coreea de Nord a lansat cel puțin o rachetă balistică deasupra nordului țării, într-o escaladare a testelor cu rachete ale Pyongyangului care a provocat reacții imediate din partea Tokyo, scrie CNN.

Statul Major Întrunit al Coreei de Sud (JCS) a confirmat că racheta a trecut spre est deasupra Japoniei, după ce a fost lansată din zona Mupyong-ri din provincia Jagang din Coreea de Nord, în jurul orei locale 7:23 a.m.

Este prima rachetă balistică lansată deasupra Japoniei din 2017. 2022 se dovedește cel mai prolific an pentru testele cu rachete balistice de când Kim Jong-un a preluat puterea în în 2012.

„Recentele lansări repetate de rachete balistice sunt scandaloase”

Un tweet postat de biroul premierului japonez a îndemnat locuitorii din Hokkaido, cea mai nordică insulă a Japoniei, și din prefectura Aomori, din nord-estul țării, să se adăpostească în clădiri și „să nu se apropie de nimic suspect și să contacteze imediat poliția sau pompierii”.

Adresându-se marți presei, premierul japonez Fumio Kishida a condamnat lansarea.

„Recentele lansări repetate de rachete balistice sunt scandaloase și le condamnăm cu fermitate”, a declarat Kishida în timpul unei conferințe de presă.

Secretarul șef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, a declarat reporterilor că se pare că Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică în direcția Hokkaido, cea mai nordică insulă principală a țării.

O intensificare a provocărilor din partea lui Kim Jong-un

Racheta a survolat prefectura Aomori din nord-estul său și a aterizat în afara zonei economice exclusive a Japoniei în jurul orei locale 7:46 (18:46 ET), a declarat Matsuno.

Matsuno a adăugat că a considerat lansarea ca fiind o „amenințare pentru public” și a declarat că guvernul japonez va continua să analizeze situația și să lucreze îndeaproape cu comunitatea internațională.

Lansarea de marți este cea de-a 23-a efectuată de Coreea de Nord în acest an, incluzând atât rachete balistice, cât și de croazieră.

Lansarea de marți ar putea anunța o intensificare a provocărilor din partea liderului , au declarat experții pentru CNN.

Coreea de Nord va continua să efectueze teste cu rachete

„Pyongyang se află încă în mijlocul unui ciclu de provocări și teste și probabil că așteaptă până după Congresul Partidului Comunist din China de la mijlocul lunii octombrie pentru a efectua un test și mai semnificativ”, a declarat Leif-Eric Easley, profesor asociat de studii internaționale la Universitatea Ewha Womans din Seul.

„Regimul Kim dezvoltă arme precum focoase nucleare tactice și rachete balistice lansate de pe submarine, ca parte a unei strategii pe termen lung pentru a depăși Coreea de Sud într-o cursă a înarmării și pentru a crea disensiuni între aliații SUA.”

Jeffrey Lewis, director al Programului de neproliferare din Asia de Est de la Middlebury Institute, a declarat că un test nuclear ar putea fi posibil. „Coreea de Nord va continua să efectueze teste cu rachete până când actuala rundă de modernizare va fi finalizată. Nu cred că o explozie nucleară de test este departe”, a declarat acesta pentru CNN.

articolul original.
✇Descopera

Ce măsuri iau fermierii europeni în cadrul crizei îngrășămintelor?

By: Ștefan Trepăduș
image

Pentru a putea face faţă crizei în creştere a îngrăşămintelor, fermierii europeni renunţă la culturile de seminţe oleaginoase în favoarea celor de mazăre, se pregătesc să-şi reducă efectivele de animale şi recurg la gadgeturi pentru a-şi reduce consumul de îngrăşăminte pe bază de azot.

Conform Bloomberg, eforturile pe care aceştia le fac pentru a folosi mai puţin din nutri­enţii vitali pentru culturi de bază ca grâul şi rapiţa evidenţiază ameninţa­rea continuă pe care criza îngrăşă­mintelor o constituie pentru produc­ţia de alimente.

Multe dintre fabricile de îngrăşă­minte ale Europei s-au închis în con­diţiile în care războiul purtat de Rusia în Ucraina pune presiune pe aprovizionarea cu gaze.

Ce măsuri iau fermierii europeni în criza îngrășămintelor?

Unii fermieri şi-au asigurat îngră­şă­minte pentru culturile de anul a­cesta înainte ca preţurile să urce dra­matic, însă acum aceştia se confruntă cu facturi mult mai mari odată ce încep să planteze pentru următoarea recoltă. Mai mult, scumpirea energiei face mai costisitoare lucrul cu trac­torul şi uscarea cerealelor, riscând să alimenteze şi mai mult inflaţia ali­mentară. „Este imposibil să faci planuri“, arată Adam Nowak, un fermier din Polonia.

a UE a scăzut cu 9% în acest an, iar deşi este prea devreme pentru a şti cum vor fi recoltele de anul viitor, fermierii se vor reorienta probabil către culturi care necesită mai puţine îngrăşă­minte, potrivit lui Vincent Braak, analist la Strategy Grains.

Îngrășămintele pe bază de azot

Criza dă dureri de cap şi crescă­torilor de animale, pentru că mulţi pe păşuni. Vacile produc mai puţin lapte în lipsa dietei potrivite, iar fermierii se tem că vor fi nevoiţi să-şi vândă o parte din efec­tivele de animale.

Fermierul britanic Richard Bramley şi-a redus utilizarea de îngrăşăminte pe bază de azot în ultimele două sezoane şi speră că noi echipamente îl vor ajuta să o reducă şi mai mult. Acesta a cheltuit aproximativ 23.000 de lire sterline pe un senzor care detectează sănătatea plantelor şi aplică nutrienţi doar acolo unde este necesar.
articolul original.
✇Descopera

Începe procesul bărbatului acuzat de viol în parlamentul australian

By: Ștefan Trepăduș
image

Bărbatul, acuzat că a violat o colegă de serviciu în clădirea Parlamentului australian, este judecat la un tribunal din Canberra. Procesul a început marți și ar putea aduce în boxa martorilor membri importanți ai parlamentului.

Bruce Lehrmann, membru al staffului, este acuzat că a agresat-o sexual pe Brittany Higgins în martie 2019, în biroul unui ministru. Acuzatul, în vârstă de 27 de ani, a pledat nevinovat și neagă că a avut relații sexuale cu reclamanta, potrivit BBC.

Marți, în deschiderea procesului, procurorii au relatat că presupusul incident a avut loc după „o noapte de beție” cu colegii. Potrivit acestora, Lehrmann și Higgins s-au oprit la Casa Parlamentului, unde lucrau amândoi, iar femeia, „puternic intoxicată”, a adormit pe o canapea din biroul unui ministru. Acuzația mai arată că  în timpul partidei de sex și a încercat să se opună.

Bărbatul acuzat de viol în parlamentul australian este judecat

Avocatul apărării, Steven Whybrow, a declarat că relatarea lui Higgins conține lacune și neconcordanțe și i-a îndemnat pe jurați să ignore acoperirea mediatică a cazului.

„El la această prezumție de nevinovăție”, a spus Whybrow.

Procesul are loc la un tribunal din Canberra, ar putea ține până la șase săptămâni și va avea o serie de martori „de profil înalt”.
articolul original.
✇Descopera

Cum arată statuia lui Ghandi care a scandalizat India?

By: Ștefan Trepăduș
image

Un scandal a izbucnit în India din cauza unei statui folosite în timpul unui festival. Deși semăna cu liderul independenței Mahatma Gandhi, statuia înfățișa un bărbat chel, cu ochelari de soare și un baston. Poliția i-a obligat pe organizatori să adauge statuii perucă și mustață.

Poliția din orașul indian Kolkata a deschis o anchetă în urma acuzațiilor potrivit cărora liderul independenței Mahatma Gandhi a fost reprezentat ca un demon la festivalul Durga Puja, cel mai mare festival din statul Bengalul de Vest, potrivit BBC.

O structură a festivalului care o înfățișa pe zeița hindusă Durga îndreptându-și tridentul spre un bărbat chel, cu ochelari de soare și un baston, a stârnit controverse deoarece semăna cu Mahatma Gandhi, supranumit „părintele națiunii”.

Cum arată statuia lui Ghandi care a stârnit scandalul?

Oficialii de poliție au vizitat locul și le-au cerut organizatorilor să adauge statuii o perucă . Un lider al All India Hindu Mahasabha a declarat pentru ziarul The Hindu că a făcut modificările cu reticență, deoarece poliția „ne-a forțat să facem acest lucru”.

„ a fost îngrădită”, a declarat Chandrachur Goswami.

El a recunoscut că figura demonului are „asemănări fizice cu Gandhi” și a adăugat că nu îl consideră „părintele națiunii”.

Partidele politice din stat au condamnat ferm incidentul, iar un lider al Congresului a depus o plângere la poliție.
articolul original.
✇Descopera

Cum vrea Australia să protejeze peste 100 de plante și animale în pericol de dispariție?

By: Ștefan Trepăduș
image

Peste 100 de animale și plante în pericol de dispariție vor fi protejate cu ajutorul unui plan îndrăzneț lansat de Guvernul Australiei.

Australia anunță un plan îndrăzneț pentru a opri criza extincțiilor speciilor. Guvernul intenționează să oprească pierderea altor specii și să pună capăt statutului său de „capitală mondială a extincției mamiferelor”, anunță autoritățile, potrivit BBC.

Peste 100 de animale și plante amenințate, inclusiv specii emblematice precum koala, vor fi considerate prioritare în cadrul unor noi strategii de protecție. Planul vizează cel puțin o treime din suprafața continentului.

Australia are un plan îndrăzneț pentru protecția faunei și florei amenințate

La începutul acestui an, un raport a constatat că mediul înconjurător din Australia se află într-un declin șocant. Multe animale și plante indigene se confruntă cu diferite amenințări, inclusiv pierderea habitatului, dăunători, schimbări climatice și dezastre naturale mai frecvente și mai distructive.

Ministrul mediului, Tanya Plibersek, a declarat că nevoia de acțiune nu a fost niciodată mai mare.

„Abordarea noastră actuală nu a funcționat. Suntem hotărâți să oferim vieții sălbatice o șansă mai bună”, a declarat Plibersek.

Obiectivul de a înscrie 30% din terenul Australiei pe lista celor protejate de legile naționale de mediu va ajuta speciile și habitatele vulnerabile, a adăugat ministrul Mediului. De asemenea, strategia pe 10 ani vizează îmbunătățirea rezistenței la schimbările climatice, mutarea unor animale în zone , o mai bună monitorizare a populațiilor existente și valorificarea expertizei aborigene privind gestionarea mediului.

Australia are cele mai multe specii pe cale de dispariție

20 de zone cu densitate mare de specii amenințate vor fi vizate în mod special. Printre acestea se numără Insula Kangaroo din Australia de Sud și Munții Albaștri din New South Wales, care au fost devastați de incendii de vegetație în 2019-2020. Printre cele 110 specii care vor fi considerate prioritare se numără leul de mare australian și din lume, Gilbert’s Potoroo, din care au mai rămas doar aproximativ 100 de exemplare.

Ministrul Plibersek a explicat că strategia este răspunsul guvernului la raportul „State of the Environment”, care a constatat că Australia are mai multe specii pe cale de dispariție decât orice alt continent.

Studiul privind sistemele ecologice ale țării a concluzionat că mai mult de jumătate dintre acestea se află într-o stare precară. Amenințările nu sunt gestionate în mod adecvat, ceea ce înseamnă că acestea sunt pe cale să cauzeze și mai multe probleme, se mai arată în raport.
articolul original.
✇Descopera

Marius Tucă Show începe miercuri, 5 octombrie, de la ora 20.00, live pe gândul.ro

By: Ioana Scholler
image

Invitatul zilei este Gen. (R) Silviu Predoiu. Emisiune o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă – și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul. Țineți aproape!

articolul original.
✇Descopera

Marlon Brando, actorul care a refuzat Oscarul

By: Ioana Scholler
image

„Am cea mai nefolositoare meserie, dar rămân la Hollywood pentru că n-am curaj să refuz banii.”

Despre Marlon Brando s-au scris sute, mii de articole care i-au panoramat viața din toate punctele de vedere. A fost un actor foarte apreciat, un bărbat frumos care, la fel ca mulți alții, s-a remarcat și prin prisma nenumăratelor relații intime pe care le-a avut de-a lungul timpului.

Pentru că, nu-i așa, faima este rezultatul nu doar al talentului de care dispune personajul din centrul scenei, dar și al aventurilor sexuale în care acesta a fost implicat și al munților de bani pe care i-a câștigat. Faima nu este pentru oricine și nu o poate duce oricine. S-a dovedit a fi, uneori, fatală.

Aventură cu Bob Dylan

(n.1924 – d.2004) a fost căsătorit de trei ori și a avut zeci și zeci, poate sute (cine ar reuși o estimare exactă) de relații cu femei, dar și cu bărbați.

Despre homosexualitate, Brando declara într-un interviu: „Homosexualitatea este atât de la modă, încât nici măcar nu mai constituie o știre. Ca mulți alți bărbați, și eu am avut experiențe homosexuale și nu îmi este rușine. Niciodată nu mi-a păsat prea tare de ceea ce crede lumea despre mine. Dar dacă e careva care crede că eu și Jack Nicholson suntem iubiți, să  creadă în continuare. Mi se pare amuzant”.

S-a scris că ar fi avut o aventură cu Bob Dylan și o relație mai îndelungată cu actorul Wally Cox.

Tragedia familiei Brando

Legat de copii, oficial actorul ar fi avut 11 (nu toți proveniți din relațiile cu fostele sale soții), dar și aici informațiile sunt contradictorii deoarece se speculează că numărul copiilor săi ar fi fost mai mare de atât. Zăbovim puțin la acest capitol, amintind că, așa cum viața lovește de multe ori fără să avertizeze, tragediile nu l-au ocolit nici pe celebrul actor care în 1991 și 1995 și-a pierdut doi dintre copii.

În 1991, unul dintre băieții lui Brando, avut cu logodnicul surorii sale, l-a împușcat mortal pe acesta din urmă, fapta fiind taxată cu închisoare. Câțiva ani mai târziu, sora lui, care de ceva vreme avea probleme cu drogurile și alcoolul, suferind, de asemenea, de depresie, s-a sinucis în casa mamei sale.

1 milion de dolari pentru un rol

Marlon Brando a fost un actor cu o viață plină. Bani, faimă, femei, roluri bune… Din cele peste 60 de filme în care a jucat, actorul ar fi făcut o avere de mai bine de 100 de milioane de dolari (cel puțin atât se estimează că ar fi avut la moarte).  Ascensiunea lui la Hollywood a crescut destul de rapid, odată intrat în această lume, ajungând să primească, la un moment dat, chiar și 1 milion de dolari pentru rolul dintr-un film. Un actor cameleonic. Se adapta cu ușurință oricărui tip de rol. A rămas în memoria tuturor ca Don Vito Corleone  din „The Godfather”, filmul lui Francis Ford Coppola, care i-a adus, de altfel, Oscarul pentru cel mai bun actor.

De ce a refuzat Marlon Brando Oscarul?

Interesant este faptul că actorul nu a acceptat acest trofeu și nici nu a participat la ceremonia de decernare a premiilor. Gestul său era un protest față de felul în care erau tratați și portretizați în filme, la acea vreme, nativii americani. De altfel, la petrecerea Oscarurilor, care s-a ținut pe 27 Martie 1973, Marlon Brando a trimis-o pe actrița indigenă Sacheen Littlefeather în locul lui tocmai pentru a refuza premiul.

În momentul în care prezentatorul, actorul Roger Moore, a dorit lui Littlefeather, aceasta l-a respins, spunând că Marlon Brando nu a dorit să primească trofeul, citind, mai apoi, o declarație scrisă de actor. Printre altele, Brando transmitea: „Comunitatea filmelor a fost la fel de responsabilă ca oricare altcineva pentru felul în care a degradat imaginea indienilor, ironizându-le caracterul și descriindu-i ca fiind sălbatici, ostili și răi.”

Marlon Brando, implicat în numeroase campanii sociale

Activistul Brando a fost implicat în campanii sociale timp îndelungat, deseori apărând public și vorbind despre cauzele pe care le susținea. Prin declarația sa scrisă pentru Oscaruri și-a exprimat sprijinul vizavi de Mișcarea Indienilor Americani (MIA), făcând referire la o situație prezentă în orașul Dakota de Sud, în care mai mulți membri MIA ar fi fost capturați abuziv de forțele militare americane.

Discursul a avut un impact negativ asupra publicului, iar Littlefeather, care atunci avea 26 de ani, a declarat ulterior momentului că actorul John Wayne a trebuit să fie reținut de agenții de securitate, pentru a nu o agresa în culise, asta în timp ce alte persoane îi arătau gesturi jignitoare.

Scuze venite după jumătate de secol

Anul acesta, la aproape 50 de ani de la incidental mai sus descris, Academia de artă și științe cinematografice (instituție profesională de onoruri și recunoaștere a meritelor, fondată în anul 1927) a transmis un comunicat prin care își cerea scuze, în mod oficial, actriței Sacheen Littlefeather.

„Abuzul și insultele pe care l-ați îndurat cu acea ocazie au fost nedrepte și nejustificate. Povara emoțională pe care ați avut-o și costul propriei cariere în industria noastră sunt ireparabile. De prea mult timp, curajul de care ați dat dovadă a rămas neapreciat și nerecunoscut. Pentru asta, vă oferim atât cele mai sincere scuze, cât și reala noastră admirație”. Această scrisoare a fost publicată în momentul în care se anunțase prezența actriței amerindiană la Muzeul Oscarurilor.

În replică, Littlefeather (acum în vârstă de 75 de ani) a spus „Noi, indienii, suntem oameni foarte răbdători – au trecut doar 50 de ani. Trebuie să ne păstrăm simțul umorului legat de acest subiect. Umorul este mijlocul nostru de supraviețuire. Dar îmi încălzește inima să văd cât de multe s-au schimbat de când nu am acceptat Oscarul, acum 50 de ani”

Marlon Brando a murit în 2004, la 80 de ani, în urma unei insuficiențe respiratorii cauzate de fibroză pulmonară. Dublu premiat la Oscar (primul trofeu l-a câștigat în 1954 pentru rolul din „On the Waterfront”), printre filmele cu success la public în care a jucat se numără „Viva Zapata”, „The Wild One”, „Last Tango in Paris”, „A streetcar named desire”, „Julius Caesar” și multe altele.

Bibliografie:

https://www.history.com/this-day-in-history/marlon-brando-declines-best-actor-oscar

https://www.theguardian.com/film/2022/aug/16/academy-awards-apologises-to-sacheen-littlefeather-for-marlon-brando-oscars-moment

https://www.britannica.com/biography/Marlon-Brando

articolul original.
✇Descopera

Lansarea misiunii Artemis I, amânată pentru jumătatea lunii noiembrie. De ce a fost anulată încercarea din octombrie?

By: Ioana Scholler
image

Mult așteptata lansare a rachetei Space Launch System (SLS) de la NASA a fost amânată pentru jumătatea lunii noiembrie după ce NASA a anulat planurile de lansare din 27 septembrie din cauza uraganului Ian.

Agenția spațială americană a anunțat recent că ca încerca să lanseze misiunea Artemis I între 12 și 27 noiembrie, potrivit unui anunț pe blogul NASA.

Deși a existat o șansă ca următoarea încercare de să aibă loc în octombrie, planurile au fost în cele din urmă abandonate după ce NASA a decis să aducă racheta înapoi în Clădirea de Asamblare a Vehiculului (VAB) pentru a fi protejată de furtună. NASA a securizat cu succes racheta după o călătorie de ore bune până la VAB.

NASA a transmis că „nu au existat pagube la sistemele de zbor Artemis”

Atunci când în statul american Florida era de categoria 4, însă și-a pierdut din forță și a devenit o furtună tropicală până când a ajuns la Centrul Spațial Kennedy. NASA a transmis că „nu au existat pagube la sistemele de zbor Artemis” și că instalațiile au suferit doar „o intruziune minoră a apei”.

Misiunea Artemis I va trimite capsula fără echipaj Orion în jurul Lunii, astfel deschizând calea pentru viitoare misiuni care vor aduce prima femeie și prima persoană de culoare pe suprafața lunară.

Ce s-a întâmplat la prima încercare de lansare a misiunii Artemis I?

Prima încercare de lansare a agenției americane a fost anulată după ce a suferit probleme la motoare, în timp ce a doua încercare a fost afectată de o scurgere însemnată care a avut loc în timp ce inginerii umpleau racheta cu hidrogen lichid răcit.

Testele ulterioare la sistemul de alimentare al rachetei au arătat că scurgerea era încă prezentă, însă la un nivel mai „gestionabil”, potrivit The Verge.

Acum, racheta s-a întors la VAB, iar NASA a anunțat că „va fi pregătită pentru inspecții adiționale”. De asemenea, Sistemul de Încetare a Zborului, folosit de Forțele Spațiale pentru a distruge racheta în cazul în care se va abate de la traseul stabilit, va fi retestat.

articolul original.
✇Descopera

Cum se mișcă bacteriile? Cercetătorii și-au dat seama abia după 50 de ani

By: Ștefan Trepăduș
image

Privind printr-un microscop de înaltă tehnologie la proteine congelate rapid, cercetătorii tocmai au rezolvat un mister vechi de 50 de ani: au aflat cum se mișcă bacteriile și inamicul lor antic, arheea.

? Știm de multă vreme că bacteriile folosesc o mică „coadă” încolăcită numită flagel, dar detaliile despre modul în care apendicele lor subțiri își iau forma ondulată pentru a le împinge înainte nu au fost înțelese până acum.

În celulele animale, flagelii funcționează precum cozile, cu care suntem mai familiarizați, bătând înainte și înapoi pentru a propulsa corpul înainte. Dar celulele aparținând bacteriilor și arheelor unicelulare au flageli în formă de tirbușon care nu pot genera împingere prin simpla mișcare dintr-o parte în alta, scrie Science Alert.

În schimb, aceste mici cozi se rotesc ca o elice. Cozile par a fi capabile să se întindă și să se contracte într-o oarecare măsură, permițându-le microbilor să creeze diferite forme de undă cu rotațiile lor. Rotațiile pot, de asemenea, schimba direcțiile.

Cum se mișcă bacteriile?

Flagelii bacteriilor, cât și ai arheelor, sunt compuși din aceleași subunități repetate ale proteinei flageline. Cu toate acestea, tipul de flagelin găsit în coada arheei este mai asemănător cu cel găsit într-un alt tip de proeminență celulară găsit în bacterii numite pili.

Biofizicianul Mark Kreutzberger și colegii lui de la Universitatea din Virginia au folosit tomografia crio-electronică pentru a examina structura moleculară a filamentelor flagelare la un nivel aproape atomic în bacteriile în formă de tijă Escherichia coli și arheea Saccharolobus islandicus.

Cercetătorii au văzut că, la bacterii, filamentele proteice ar putea exista în 11 stări diferite și în 10 stări diferite la arhee. O combinație a acestor stări face ca structura în ansamblu să capete forma sa încolăcită , în ciuda diferențelor din structura proteinelor.

Structura foarte spiralată rezultată este atât de stabilă încât poate rezista la solicitări de torsiune, păstrându-și forma ondulată în timp ce este rotită, adică până când flagelul își schimbă direcția de rotație.

Evoluția convergentă

La E. coli, înotul drept implică rotația în sens invers acelor de ceasornic. Dar atunci când bacteriile schimbă direcția de rotație a cozii, forțele impuse flagelului îi modifică structura, strângând unul sau mai multe dintre filamente și slăbind spiralele într-o formă semi-circulară sau ondulată.

Rotindu-și cozile în sens orar, bacteriile trec de la înotul înainte la rostogolire.

Aceste schimbări induse de direcție nu au fost observate la arhee, deși modificarea condițiilor lor de mediu prin adăugarea de sare sau acid a modificat structura flagelilor lor.

În ciuda diferențelor de structură și a faptului că au evoluat independent, natura a modelat atât flagelii bacteriilor, cât și pe ai arheelor pentru a avea, în esență, aceeași formă și funcție, un bun exemplu de .

Un studiu util pentru viitor

„Ca și în cazul păsărilor, liliecilor și albinelor, care au toate aripile dezvoltate independent pentru zbor, evoluția bacteriilor și a arheelor a dus către o soluție similară pentru înot la ambele”, explică biochimistul Edward Egelman, de la Universitatea din Virginia, SUA.

„Noile noastre cunoștințe vor ajuta la deschiderea drumului către tehnologii care ar putea fi bazate pe astfel de elice în miniatură”, a spus el.

Această cercetare a fost publicată în Cell.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.
✇Descopera

Broaștele negre de la Cernobîl arată evoluția în plină acțiune

By: Ștefan Trepăduș
image

Accidentul de la reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl din 1986 a generat cea mai mare eliberare de material radioactiv în mediu din istoria omenirii. Impactul expunerii acute la doze mari de radiații a fost sever pentru mediu și populația umană. Dar la mai bine de trei decenii de la accident, Cernobîl a devenit una dintre cele mai mari rezervații naturale din Europa. O gamă diversă de specii pe cale de dispariție își găsesc refugiu astăzi acolo, incluzând urși, lupi și râși. Însă noi ne vom concentra pe broaștele negre de la Cernobîl.

Radiațiile pot deteriora materialul genetic al organismelor vii și pot genera mutații nedorite. Cu toate acestea, unul dintre cele mai interesante subiecte de cercetare de la Cernobîl este încercarea de a detecta dacă unele specii se adaptează de fapt la viața printre radiații.

Ca și în cazul altor poluanți, radiațiile ar putea fi un factor selectiv foarte puternic, favorizând organismele cu mecanisme care le măresc supraviețuirea în zonele contaminate cu substanțe radioactive, scrie IFL Science.

Broaștele negre de la Cernobîl

Cercetările de la Cernobîl au început în 2016. În acel an, aproape de reactorul nuclear avariat, au fost detectați mai mulți brotăcei răsăriteni (Hyla orientalis) cu o nuanță neobișnuită de negru. Specia are în mod normal o colorație dorsală verde strălucitor, deși ocazional pot fi întâlniți indivizi mai întunecați.

Melanina este responsabilă pentru culoarea închisă a multor organisme. Ceea ce este mai puțin cunoscut este că această clasă de pigmenți poate reduce și efectele negative ale radiațiilor ultraviolete. Și rolul său protector se poate extinde și asupra radiațiilor ionizante, așa cum a fost demonstrat la ciuperci.

Melanina absoarbe și disipează o parte din energia radiației. În plus, poate elimina și neutraliza moleculele ionizate din interiorul celulei, cum ar fi speciile reactive de oxigen. Aceste acțiuni fac mai puțin probabil ca indivizii expuși la radiații să sufere mai departe leziuni celulare, mărindu-le astfel șansele de supraviețuire.

Un studiu despre melanină

După ce au fost detectate în 2016, cercetătorii au decis să studieze rolul colorării melaninei în fauna sălbatică de acolo. Între 2017 și 2019, oamenii de știință au examinat în detaliu colorarea brotăceilor răsăriteni în diferite zone din nordul Ucrainei.

În acei trei ani, a fost analizată culoarea pielii dorsale a peste 200 de broaște mascul capturate în 12 iazuri de reproducere diferite. Aceste localități au fost distribuite de-a lungul unui gradient larg de contaminare radioactivă. Acestea au inclus unele dintre cele mai radioactive zone de pe planetă, dar și patru locuri din afara zonei de excludere a Cernobîlului și cu niveluri de radiație de fond folosite ca controale.

Studiul rezultat, publicat în Evolutionary Applications, dezvăluie că brotăceii răsăriteni de la Cernobîl au o culoare mult mai închisă decât broaștele capturate în zonele de control din afara zonei. După cum au văzut cercetătorii în 2016, unii sunt chiar negri.

Această colorare nu este legată de nivelurile de radiație pe care broaștele le experimentează astăzi și pe care le putem măsura la toți indivizii. Culoarea închisă este tipică broaștelor din interiorul sau din apropierea zonelor cele mai contaminate la momentul accidentului.

Cum au evoluat broaștele negre de la Cernobîl?

Rezultatele studiului sugerează că broaștele negre de la Cernobîl ar fi putut suferi un proces de evoluție rapidă ca răspuns la radiații. În acest scenariu, acele broaște cu o culoare mai închisă la momentul accidentului, care în mod normal reprezintă o minoritate în populațiile lor, ar fi fost favorizate de .

Broaștele întunecate ar fi supraviețuit mai bine radiațiilor și s-ar fi reprodus cu mai mult succes. Au trecut peste 10 generații de broaște de la accident și un proces clasic, deși foarte rapid, de selecție naturală ar putea explica de ce aceste broaște întunecate sunt acum tipul dominant pentru speciile din Zona de excludere a Cernobîlului.

Studiind broaștele negre de la Cernobîl facem un prim pas pentru o mai bună înțelegere a rolului protector al melaninei în mediile afectate de . În plus, acest lucru deschide porțile către aplicații promițătoare în domenii atât de diverse precum gestionarea deșeurilor nucleare și explorarea spațiului.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.
❌