ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
✇Sănătatea Buzoiană

Cancerul poate fi controlat prin prevenţie, diagnostic precoce şi acces la terapie nediscriminatorii

By: SanatateaBuzoiana

Este mesajul transmis de Ministerul Sănătăţii, în contextul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului, celebrată anual, în toată lumea, pe data de 4 februarie.

Cancerul este o problemă de sănătate publică majoră care poate fi controlată dacă prevenţia, diagnosticul precoce şi accesul la terapie sunt nediscriminatorii pentru întreaga populaţie, indiferent de mediul de provenienţă, afirmă Ministerul Sănătăţii (MS), într-un comunicat remis presei.

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, marcată, în fiecare an, la data de 4 februarie, are ca scop creşterea gradului de informare a populaţiei privind afecțiunile oncologice şi acţiunile prin care se militează pentru accesul egal al tuturor pacienţilor la cele mai noi terapii împotriva maladiei. Ministerul Sănătății transmite că această zi reprezintă un moment simbolic, care responsabilizează sistemul de sănătate din România, în vederea reducerii inegalităţilor privind accesul la servicii medicale de diagnosticare şi tratament pentru pacienţii oncologici, în paralel cu dezvoltarea programelor de prevenţie. În acest scop, ministerul susține că lucrează, împreună cu profesioniştii din domeniul oncologiei, la actualizarea legislaţiei şi dezvoltarea normelor care să permită atingerea acestor obiective.

Anul trecut, în România au fost introduse 21 de molecule noi pentru pacienţii oncologici, iar acest lucru va continua încă de la începutul anului 2023, menționează Ministerul Sănătății, care subliniază că „politica de prevenţie a primit un sprijin semnificativ prin posibilitatea decontării vaccinului HPV în cursul acestui an. Dotarea centrelor de radioterapie a fost realizată în ritm accelerat în anul 2022 în şapte mari oraşe din România. De asemenea, un institut regional la Timişoara şi secţii noi în alte spitale din ţară au fost selectate pentru a fi finanţate în cursul acestui an prin PNRR”, se mai arată în comunicat.

Reuşita implementării Planului Naţional de Combatere a Cancerului are nevoie de resurse umane calificate şi de resurse materiale, de parteneriate şi de sustenabilitate pe termen mediu şi lung, adaugă MS.

În același context, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) subliniază că prevenţia primară, screeningul şi depistarea precoce, încă de la primele semne, sunt cele mai eficiente metode de combatere a cancerului. Prevenţia reprezintă intervenţia de sănătate publică cu cel mai bun raport cost-eficientă şi sustenabilă pe termen lung pentru controlul cancerului. Mortalitatea prin cancer în România este de 264 la 100.000 de locuitori, peste media UE, care este de 247, şi a crescut pentru şase tipuri de cancer , în ultimii 20 de ani: de sân, pancreatic, de prostată, colorectal, hepatic şi al vezicii urinare.

Cancerul este a doua cauză principală de deces în România, după bolile cardiovasculare, reprezentând 19% din totalul deceselor. În anul 2019, 50.324 de persoane au murit prin cancer în România. Rata de mortalitate prin cancer standardizată în funcţie de vârstă a fost cu 7% mai mare decât media UE în anul 2019 şi a avut un progres foarte modest faţă de anul 2011 comparativ cu media UE, arată Profilul de ţară privind cancerul – România 2023, publicat pe 1 februarie 2023”, se arată în mesajul INSP. Se estimează că, până în anul 2035, numărul de îmbolnăviri de cancer în Uniunea Europeană va creşte cu 24%, iar această boală va deveni principala cauză de deces.

Principalii factori de risc care au contribuit la povara globală a cancerului în 2019 au fost cei comportamentali – fumatul, consumul de alcool, supraponderalitatea şi obezitatea şi factorii de mediu, menționează INSP. În contextul în care prevalenţa majorităţii factorilor de risc de cancer este mai mare în România decât în alte ţări ale UE, se impune intensificarea „eforturilor de a reduce prevalenţa factorilor de risc pentru cancer”, menționează INSP, care amintește că, în ultimii cinci ani, s-au depus eforturi şi s-au alocat resurse pentru dezvoltarea unor programe de screening unei populaţii-ţintă expuse riscului pentru cancerul de col uterin, de sân şi de colon, elaborând şi punând în aplicare programe-pilot finanţate din fonduri UE, având obiective dezvoltarea infrastructurii şi elaborarea ghidurilor naţionale de screening, formarea profesioniştilor din domeniul sănătăţii şi adresarea cu prioritate a grupurilor de populaţie vulnerabilă. „Se preconizează că rezultatele programelor-pilot de screening pentru cancerul colorectal, cancerul de sân şi cancerul de col uterin, aflate în curs de dezvoltare, vor demonstra fezabilitatea extinderii lor la nivel regional şi naţional după 2023”, afirmă INSP.

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este parte a campaniei mondiale în lupta cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris, adoptate la summit-ul mondial împotriva cancerului pentru noul mileniu, desfăşurat la 4 februarie 2000. Acest document consemnează necesitatea unei alianţe puternice între cercetători, profesionişti din domeniul sănătăţii, pacienţi, guverne, parteneri din industrie şi mass-media în lupta împotriva cancerului.

Începând din 2022, până în 2024, sloganul sub care se desfăşoară Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este „Close the Care Gap”, atrăgând astfel atenţia că trebuie eliminat decalajul/diferenţa de îngrijire a pacientului oncologic existentă în prezent, deseori din cauza locului în care trăieşte acesta, eliminarea acestui decalaj putând face diferenţa dintre viaţă şi moarte.

Tema pentru 2023 – „Uniting our voices and taking action”, implică mobilizarea oamenilor care au aceleaşi idei, pentru că „suntem mai puternici atunci când suntem uniţi”, iar acest impuls poate alimenta „lupta noastră pentru echitate”.

Vom face mai mult decât să răspândim vestea – o vom striga de pe acoperişuri. Vom construi alianţe mai puternice şi noi colaborări inovatoare. Acţiunile noastre pot lua nenumărate forme: motivarea vecinilor să ofere transport în vederea tratamentului pentru un pacient cu cancer sau asigurarea faptului că la şcoala locală sunt oferite opţiuni alimentare sănătoase şi accesibile. Ne vom mobiliza prietenii, familia, colegii şi comunităţile, pentru că ştim că împreună putem realiza aproape orice”, notează site-ul www.worldcancerday.org.

De Ziua mondială de luptă împotriva cancerului sunt lansate campanii gândite pentru a rezona, a inspira schimbarea şi a mobiliza populaţia pentru a acţiona pe termen lung. O campanie desfăşurată pe parcursul mai multor ani oferă şansa unui impact de lungă durată, prin mai multe oportunităţi de dezvoltare a conştiinţei la nivel global şi a acţiunilor bazate pe impact.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului (International Agency for Research on Cancer – IARC) susţin Uniunea pentru Controlul Internaţional al Cancerului (Union for International Cancer Control – UICC) pentru a promova căile menite să diminueze povara globală a cancerului, a doua cauză de deces la nivel mondial. Cel puţin o treime dintre cazurile de cancer pot fi prevenite, iar milioane de vieţi ar putea fi salvate în fiecare an prin prevenţie, prin depistarea bolii în fază incipientă şi prin tratament.

Cancerul afectează anual femei şi bărbaţi, tineri şi vârstnici. Cancerul la plămân, stomac, colon, ficat, sân și col uterin sunt cele mai frecvente boli oncologice care duc la mortalitate. Consumul de tutun şi de alcool, o dietă nesănătoasă, lipsa activităţii fizice, sunt principalii factori de risc. Acestora li se adaugă infecţiile cronice în urma hepatitei de tip B, de tip C şi unele cazuri de infecţii cu Papilloma Virus (HPV).

Începând din 2015, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului este marcată şi în România.


articolul original.
✇Sănătatea Buzoiană

EMA își consolidează rolul de gestionare a crizelor de sănătate publică

By: Alexandru FLORESCU

Începând cu data de 2 februarie 2023, Agenția Europeană a Medicamentului își exercită și responsabilitățile suplimentare pe care le are în monitorizarea și limitarea deficitelor de dispozitive medicale critice în timpul urgențelor de sănătate publică.

Ultima parte din Regulamentul (UE) 2022/123, care trebuia pusă în aplicare, a fost însușită de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), care astfel are reasponsabilități suplimentare în ceea ce privește monitorizarea și limitarea deficitelor de dispozitive medicale critice și își consolidează rolul în gestionarea crizelor în timpul urgențelor de sănătate publică. Agenția este, în prezent, responsabilă de coordonarea răspunsurilor țărilor UE/SEE în cazul lipsurilor de medicamente și dispozitive medicale critice, inclusiv de dispozitive de diagnostic in vitro, în timpul urgențelor de sănătate publică.

Grupul de coordonare a lipsurilor de dispozitive medicale (Medical Devices Shortages Steering Group – MDSSG) va fi înființat pentru a coordona acțiunile urgente din cadrul Uniunii în legătură cu gestionarea problemelor legate de cerere și ofertă de dispozitive medicale critice și pentru a face recomandări părților interesate relevante, inclusiv Comisiei Europene, statelor membre și organismelor notificate.

Odată înființat, MDSSG va fi responsabil pentru adoptarea listelor de dispozitive medicale pe care le consideră esențiale pentru urgențele de sănătate publică declarate. Aceste liste sunt însoțite de noi obligații de raportare pentru producătorii de dispozitive medicale, reprezentanții autorizați și, dacă este necesar, și pentru importatorii, distribuitorii și organismele notificate ale acestor dispozitive medicale critice. Împreună cu informațiile furnizate de statele membre, acestea vor permite o monitorizare exactă a ofertei și a cererii pentru aceste dispozitive, astfel încât să se poată lua rapid și în mod coordonat măsuri de prevenire sau de atenuare a penuriei potențiale și reale.

EMA se va asigura că MDSSG cooperează îndeaproape cu actualul Grup director executiv privind lipsurile și siguranța medicamentelor (MSSG), înființat în martie 2022, în timpul situațiilor de urgență în domeniul sănătății publice.

MDSSG va fi sprijinit de Grupul de lucru pentru penuria de dispozitive medicale (MD-SPOC WP) format din punctele unice de contact (SPOC) pentru penurie de la autoritățile naționale competente pentru dispozitive medicale, precum și de o subrețea de SPOC de la producătorii de dispozitive medicale, reprezentanți autorizați, importatori, distribuitori, așa-numiții operatori economici (EO) și organisme notificate. Producătorii, reprezentanții autorizați, importatorii, distribuitorii acelor dispozitive medicale critice incluse în orice listă de dispozitive medicale critice vor trebui să își înregistreze punctul unic de contact (EO-SPOC) prin intermediul platformei IRIS a EMA pentru a facilita comunicarea rapidă în timpul unei urgențe de sănătate publică declarate. Informațiile relevante, inclusiv datele privind oferta și cererea, vor fi monitorizate prin intermediul unui sistem de raportare. Dispozitivele medicale din UE sunt reglementate la nivel național, dar EMA furnizează avize științifice pentru anumite categorii de dispozitive medicale.


articolul original.
✇Sănătatea Buzoiană

A fost lansat Centrul Național de Competență în domeniul Cancerului

By: Monica MARINESCU

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj Napoca au lansat Centrul Național de Competență în domeniul Cancerului, un proiect menit să dezvolte un management inovativ, personalizat și multidisciplinar al pacienților oncologici.

Cercetarea este chemată să dea o mână de ajutor bolnavilor oncologici, iar instituții academice și unități medicale de stat și private și-au unit forțele și au format un consorțiu care va dezvolta metode de screening, diagnostic și tratament personalizat, pe bani europeni, accesați prin PNRR.

În contextul în care cancerul este o problemă de sănătate publică importantă, pe care se pune accent și în direcțiile de cercetare europene, proiectul „Suport pentru Sectorul privat, Cercetare, Dezvoltare și Inovare”, ce va fi implementat de Centrul Național de Competență în domeniul Cancerului (CNCC), a fost lansat marți, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București (UMFCD). Este primul de anvergură națională care implică în lupta cu această patologie expertiza din zona medicală publică și privată. ,,În cadrul competiției din PNRR pilonul 3, componenta C 9, s-a constituit un consorțiu care a aplicat în această competiție. Au fost 3 consorții și, din fericire pentru noi, consorțiul reprezentat de colegii care sunt alături de mine a fost câștigător”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul UMFCD, la conferința de lansare a CNCC.

Prof. dr. Viorel Jinga

Din acest an, România are o Lege-plan de combatare a cancerului, la care prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, medic primar ginecologie și chirurg oncolog în cadrul Institutului Oncologic din Cluj-Napoca (IOCN) și fost ministru al Sănătății, a fost unul dintre inițiatori.

Tot el va coordona și Centrul Național de Competență în domeniul Cancerului, despre care profesorul Jinga a precizat că este rezultatul unei idei care a plecat de la „o discuție a mea cu domnul profesor Achimaș. Pe cine să luăm în consorțiu, cu cine să facem echipă… Cred că am realizat o echipă foarte bună, ne-am orientat bine spre parteneri profesioniști, astfel încât am ajuns la acest rezultat și cu astfel de acțiuni sperăm să creștem internaționalizarea cercetării în țara noastră, să păstrăm cercetătorii în grupele de cercetare și în institutele din țară, dar să aducem și de afară specialiști, astfel încât în timp să ajungem să găsim și metode de screening, de diagnostic, de tratament personalizat și mai ales de creșterea calității vieții pacienților cu cancer, a menționat profesorul Viorel Jinga.

Conf. dr. Diana Loreta Paun

Lansarea Centrului a avut loc în cadrul conferinței „Cercetarea poate elimina cancerul organizată de UMFCD București, la care au fost prezenți reprezentanții Consorțiului personalități ale lumii medicale și cadre didactice de prestigiu din UMFCD. iar cu acest prilej, conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial, Departamentul de Sănătate Publică, și-a exprimat convingerea că „acest centru este doar un prim pas către un demers mai larg care să ducă la îmbunătățirea calității vieții pacienților cu cancer și la reducerea decalajelor pe care România le are față de alte țări europene. Și este, totodată, un model de bune practici care poate fi multiplicat la nivel național.

Proiectul este unul de cercetare și a fost gândit astfel încât cetățeanul să simtă că vine în ajutorul lui. Cu alte cuvinte, contribuabilul să știe pentru ce dă banul. Nu este un proiect abstract, artă pentru artă, ci îndreptat către cetățean”, a explicat Achimaș-Cadariu.

Prof. Patriciu Achimaș-Cadariu

CNCDC își propune îmbunătăţirea managementului pacienţilor cu neoplasm, prin dezvoltarea unor programe bazate pe progresele din medicina personalizată, telemedicină, caracterizarea moleculară a tumorilor, sisteme imagistice şi inteligenţă artificială prin cercetare integrativă și dezvoltarea unei reţele de cercetare colaborativă.

Prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu a subliniat că în România, cancerul este a doua cauză de mortalitate și suferință între bolile cronice netransmisibile, iar țara noastră are și o demografie de care trebuie să ținem cont. Anii care urmează aduc în zona de risc generații foarte mari, de sute de mii de români care au nevoie de îngrijiri. Ce facem de fapt la acest centru? Creăm un instrument prin care să operaționalizăm planul de cancer. Construim un arhipelag, pentru că pe diverse insule mai mici sau mai mari de competență se află universități, institute, forme de IT, toate instrumentele care ne permit să evităm ceea ce putem evita, pentru a prelungi supraviețuirea sau a transforma această boală cancerul într-una cronică și pentru a îmbunătăți calitatea vieții”.

Următorul pas este construirea unei rețele de centre naționale și regionale de către fiecare dintre entitățile care fac parte din proiect, a mai spus Achimaș-Cadariu, subliniind că banii vin de la Comisia Europeană prin PNRR și trebuie să ținem cont de acest lucru. Avem un ajutor din partea Europei în acest moment, într-o situație foarte complicată pentru noi. Trebuie să depășim decalajele.

Proiectul a pornit de la 3 piloni importanți: prevenție, detecție precoce și diagnostic, a adăugat prof. dr. Simona Dima, UMF „Carol Davila”. Când vorbim de prevenție ne referim la cancerele care au o componentă infecțioasă: cele produse cu virusuri HPV, hepatitic B și C, și cu Epstein-Barr. Când vorbim de detecție precoce ne referim la dezvoltarea proiectelor de screening existente, adăugând noi elemente de inteligență artificială și noi biomarkeri”, a explicat prof. Dima, care a menționat că noile metode de diagnostic vor fi aplicate de echipe multisciplinare în care sunt incluși și specialiști în oncopediatrie, hematologie și transplant medular.

Rectorul UMFCD, prof. univ. dr. Viorel Jinga, a prezentat și recomandările pentru misiunea împotriva cancerului, între care: dezvoltarea unui program de cercetare la nivelul UE pentru a identifica scorurile de risc (poligenic); sprijinirea dezvoltării și punerii în aplicare a unor strategii și politici eficiente de prevenire a cancerului în statele membre și în UE; optimizarea programelor de screening existente și dezvoltarea de noi abordări pentru screening și depistare precoce; promovarea și punerea în aplicare a abordărilor de medicină personalizată pentru toți pacienții cu cancer din Europa; dezvoltarea unui program de cercetare la nivelul UE privind diagnosticarea precoce și tratamentul minim invaziv; dezvoltarea unui program de cercetare la nivelul UE și a unui sprijin politic pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților și supraviețuitorilor de cancer, a membrilor familiilor și a îngrijitorilor, precum și a tuturor persoanelor cu un risc crescut de cancer; crearea unei rețele de infrastructuri cuprinzătoare în domeniul cancerului în cadrul tuturor statelor membre ale UE și pe teritoriul acestora, pentru a spori calitatea cercetării și a îngrijirii; cancerele la copii și cancerele la adolescenți și adulți tineri: vindecați mai mult și vindecați mai bine; accelerarea inovării și a implementării de noi tehnologii și crearea de laboratoare vii axate pe Oncologie pentru a învinge cancerul; transformarea culturii cancerului, comunicarea și consolidarea capacităților, etc.

Indicele European de Medicină Personalizatăplasează România pe penultimul loc, din 33, în ceea ce privește tratamentele inovatoare, având sub 50% din cele 27 de criterii prin care se evaluează o țară din punct de vedere al inovării. Accesul redus la tratamente inovatoare se traduce printr-o calitate mai redusă a vieții și la o speranță de viață redusă. Lipsa programelor de screening și diagnosticarea târzie sunt alte motive pentru care România nu reușește să scadă rata deceselor din cauze evitabile.

Centrul Național de Competență în domeniul Cancerului a fost operaționalizat din bani europeni, ca urmare a unui proiect inițiat de Institutul Oncologic „Bogdan Chricuță” din Cluj-Napoca (IOCN), în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti (UMFCD) și va fi implementat de un consorțiu din care mai fac parte Universitatea Politehnică din București (UPB), Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMFGT) și Institutul National de Cercetare-Dezvoltare „Victor Babeș” din București (IVB), cărora li s-au alăturat șase companii private specializate în domeniul serviciilor medicale și IT: Centrul de Oncologie „Sf. Nectarie”, Kol Medical Media, Oncohelp TM, Oncomed, Netvibes și Medlife.

Proiectul a fost depus pe Componenta 9 din PNRR – Suport pentru Sectorul privat, Cercetare, Dezvoltare și Inovare și are o durată de implementare de 36 de luni.

La conferința de lansare a Centrului au mai fost prezenți prof. univ. dr. Adrian Curaj – fost ministru al Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Mihail Eugen Hinescu – director Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Domeniul Patologiei și Științelor Biomedicale ,,Victor Babeș” București, prof. univ. dr. ing. Magda Adina Florea –  prorector Universitatea Politehnica din București, șef lucr. dr. Cătălin Vlad – manager Institutul Oncologic ,,Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, conf. dr. Michael Schenker, medic oncolog – președinte Comisia de Oncologie a Ministerului Sănătății și fondator al Centrului de Oncologie „Sf. Nectarie” din Craiova, psh. dr. Ramona Schenker – Centrul de Oncologie ,,Sf. Nectarie”, dr. Marius Geantă – Kol Medical Medica, prof. dr. Șerban Negru – Oncomed, dr. Dana Nagy – Oncohelp TM, conf. univ. dr. Alice Bălăceanu – Netvibes și prof. dr. Cristina Berteanu – Medlife. Online, a participat la eveniment și prof. univ. dr. Viorel Scripcariu – rector Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Grigore T. Popa” Iași (UMFGT).

Investigatorii și-au prezentat emele de cercetare:

* Prof. univ. Dr. Tudor E. Ciuleanu – CDI 1 – Creșterea capacității centrelor de oncologie prin implementarea componentelor EDA în cadrul RNCR (medicină personalizată, telemedicină, placa tumorală moleculară, sisteme de imagistică), pilotarea utilizării datelor multi-omice în cadrul IOCN CLUJ.

* CSI Dr. Simona Olimpia Dima – CDI 2 – De la măsuri de prevenire și depistare a cancerului la strategii personalizate centrate pe pacient pentru anumite tumori maligne la adulți și copii, printr-o mai bună înțelegere a factorilor determinanți ai bolii (Universitatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila”, București).

* Prof. Dr. Michael Schenker – CDI 3 –  Dezvoltarea Rețelei Române de Cercetare a Cancerului (RNCR) – Universitatea Politehnica din București.

* Prof. Dr. Vladimir Poroch – CDI 4 – Intervenții pentru îmbunătățirea experienței de asistență medicală și a calității vieții pacienților care accesează servicii de oncologie și îngrijire paliativă (Universitatea de Medicina și Farmacie „Grigore T. Popa”, Iași)

* Prof. Dr. Eugen Hinescu – CDI 5 – Standardizarea etapelor și automatizarea procesului de diagnosticare precoce de precizie și de testare predictivă în cazul cancerului colorectal pentru a optimiza timpul până la rezultatul final (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Domeniul Patologiei și Științelor Biomedicale „Victor Babeș”, București).

Sursă foto: UMFCD


articolul original.
✇Sănătatea Buzoiană

Ambulanțierii, în prag de grevă, din cauza stării jalnice a parcului auto și a lipsei de personal

By: Andrei IONESCU

Reprezentanții Federaţiei Naţionale Sindicale „Ambulanţa” din România avetizează Guvernul că va organiza noi acțiuni de protest, dacă premierul României nu-i va invita la discuţii, în vederea analizei şi soluţionării favorabile a problemelor cu care se confruntă serviciile publice de ambulanţă.

Federaţia Naţională Sindicală „Ambulanţa” din România (FNSAR) pregăteşte noi acţiuni de protest. În cazul în care în care premierul României nu va invita la discuții reprezentanții FNSAR, în vederea analizei și soluționării favorabile a problemelor cu care se confruntă Serviciile Publice de Ambulanță, vor fi organizate proteste în toate stațiile din țară și la Palatul Victoria. Sindicaliștii susțin că deși au sesizat de ani buni, Guvernului, faptul că jumătate din mașinile cu care merg la intervenții sunt vechi, iar deficitul de personal este de peste 40% la nivel național, nimic nu s-a schimbat.

La şedinţa Biroului Executiv al FNSAR din data de 31 ianuarie 2023 s-a hotărât punerea în aplicare a hotărârii Consiliului Naţional din decembrie 2022, hotărâre susţinută în unanimitate prin semnătura liderilor organizaţiilor membre FNSAR de a continua protestul declanşat, astfel că, în situaţia în care premierul României nu va invita la discuţii reprezentanţii FNSAR în vederea analizei şi soluţionării favorabile a problemelor cu care se confruntă Serviciile Publice de Ambulanţă, se va trece la următoarea etapă a acţiunilor sindicale”, se precizedază într-un comunicat al FNSAR.

Acţiunile ambulanţierilor includ organizarea de mitinguri la sediul Guvernului, cu participarea liderilor sindicatelor membre în FNSAR din toate serviciile de ambulanță, dar și la nivelul fiecărui serviciu de ambulanță, la data și ora care urmează a fi stabilite în perioada următoare.

De asemenea, se va demara strângerea de semnături a angajaţilor din serviciile de ambulanţă, începând cu data de 15 februarie 2023, în vederea organizării unei greve de avertisment de 2 ore, dar și pentru grevă pe termen nelimitat, în cazul în care solicitările lor vor fi în continuare ignorate.

Sindicaliștii de la Ambulanță solicită, cu prioritate, înnoirea parcului auto și creșterea numărului de angajați, dar și corectarea salarizării personalului din serviciile de ambulanţă, cu prioritate a salariului de bază al asistentului medical din aceste servicii.

Gheorghe Chis, lider FNSAR

Reprezentanții FNSAR avertizează că situația actuală nu mai poate continua, întrucât sunt puse în pericol viețile bolnavilor și ale salvatorilor, iar dacă nu le vor fi sluționate revendicările, acțiunile de protest declanșate în niembrie, anul trecut, vor fi reluate.

Ei îl acuză pe șeful DSU, Raed Arafat, că a ignorat sistematic înnoirea parcului auto al Serviciului Public de Ambulanță, iar la ora actuală s-a ajuns în situația ca „din totalul ambulanțelor, doar 40% sunt funcționale, iar dintre acestea, 20% și-au depășit de mult norma de casare și nu ar mai trebui să circule. Nu s-a făcut nimic până acum și vrem să știm ce facem, mai existăm, mai este nevoie de noi sau se urmărește desființarea serviciului. Raed Arafat își cumpără clădire pentru IGSU cu 24 de milioane de euro și noi nu avem mașini de intervenție pentru a salva viața pacienților. Dacă s-ar fi achiziționat cele 4.000 de ambulanțe, conform contractului cadru pe 2019-2022, situația ar fi fost alta, dar șeful DSU nu a vrut”, a subliniat Gheorghe Chiș, președintele Federației „Ambulanța”.

Raed Arafat a anunțat că se lucrează la un alt contract cadru pentru achiziția de ambulanțe, însă nu a precizat și când vor ajunge acestea în dotarea stațiilor de ambulanță din țară, unde sunt aproximativ 2.300 de ambulanțe funcționale, iar mai mult de jumătate sunt vechi de peste 20 de ani și ar trebui casate.

Situsația este generalizată, iar la Buzău, „salvarea” salvatorilor ar putea veni de la autoritățile locale, care promit că în perioada următoare vor achiziționa 7 ambulanțe, pe care le vor dona SAJ Buzău.

În această perioadă, o comisie tehnică din partea serviciilor de ambulanță lucrează la un proiect de ordin de ministru, la solicitarea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, prin care să se stabilească normativul de ambulanțe necesar pentru serviciile publice de ambulanță, semnalează sindicaliștii, care apun că au și „un deficit de personal de peste 50%, pentru că la noi s-au tot tăiat posturi, în timp ce la alte ministere și departamente s-au tot creat. De exemplu, DSU are o structură aprobată de 284 de posturi, cu trei direcții, și vorbim de birocrați, care ne cer toată ziua situații peste situații, nu de personal operativ. DSU are personal aproape cât Ministerul Sănătății, care gestionează un întreg sistem de sănătate”, a mai afirmat Gheorghe Chiș, președintele Federației „Ambulanța”.


articolul original.
✇Sănătatea Buzoiană

Vești bune, dar numai pe jumătate, pentru sănătatea românilor care studiază în străinătate

By: Raluca ILIE

O inițiativă legislativă care ar urma să elimine „discriminarea” tinerilor români aflați la studii în străinătate, care nu beneficiază de asigurare medicală gratuită atunci când vin în țară, îi vizează doar pe cei care studiază în Europa. 

Studenții și doctoranzii români înmatriculați în instituții de învățământ superior din Europa ar urma să beneficieze de servicii de sănătate gratuit, atunci când vin în țară, potrivit unui proiect de lege inițiat și depus în Parlament de senatorii Nicoleta Pauliuc și Adrian Hatos.

Noul act normativ, care urmează a fi supus dezbaterii şi aprobării în Parlamentul României, urmărește să „lămurească o interpretare nefirească a legii actuale, care face ca studenții și doctoranzii români aflați la studii în străinătate să nu beneficieze de „aceleaşi drepturi, conform legii, cu studenţii români care studiază în România, atunci când vin în țară, după cum, corect, susțin inițiatorii proiectului.

Din păcate, noul text de lege pare făcut „pe picior” și nu rezolvă problema decât parțial, iar dacă în dezbaterile din comisii nu se vor corecta omisiunile și nu vor incluși toți tinerii aflați la studii în străinătate, „discriminarea” va continua să-i afecteze pe tinerii care studiază în țări pe alte continente. O altă lacună, dacă tot se dorește „clarificarea” categoriilor de tineri care vor putea beneficia de asigurarea de sănătate gratuit, este lipsa din text a masteranzilor, care pot fi asimilați studenților sau nu, în funcție de cum va interpreta CNAS textul de lege.

Propunerea legislativă ar urma să modifice art. 224 alin. (1) lit.a) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care prevede categoriile de persoane care beneficiază de asigurare medicală fără plata contribuției, întrucât în alegea actuală nu este precizat niciun element de teritorialitate. Astfel, noul text de lege ar urma să prevadă că beneficiază de asigurare de sănătate gratuită „copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenicii, studenţii și studenţii–doctoranzi înmatriculați într-o instituție de învățământ superior acreditată din Uniunea Europeană/Spațiul Economic European/Confederația Elvețiană/Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, studenții-doctoranzi care desfăşoară activităţi didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, în limita a 4-6 ore convenţionale didactice pe săptămână, precum şi persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldaţi sau gradaţi profesionişti”.

Inițiatorii proiectului de act normativ susțin că „au fost cazuri multiple în care tinerii studenţi români din străinătate veniţi acasă nu au beneficiat de servicii medicale decontate, din cauza unei interpretări a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate cum că aceştia nu pot fi asimilaţi celor care învaţă pe teritoriul României. (…) Au existat mai multe speţe în care studenţii nedreptăţiţi au acţionat în instanţă statul român. Toate deciziile de până acum au fost unanime în sensul acordării acestor drepturi şi, totuşi, acest cadru de intepretare discriminator, folosindu-se în mod incorect principiul teritorialităţii, deşi discutăm de cetăţeni români, este în continuare folosit de CNAS invocându-se neclaritatea din legea actuală (95/2006) care reglementează reforma în Sănătate”, astfel că este necesară „clarificarea” statutului de beneficiar – student, cetățean român, „pentru a elimina orice interpretare eronată și discriminatorie” și pentru „a evita supra-aglomerarea instanțelor de judecată din România cu dosare în interpretarea prevederilor legale”, propunerea legislativă având și un „impact bugetar pozitiv” prin faptul că activitățile instanțelor de judecată nu vor mai fi grevate de multiple dosare în interpretarea Legii nr.95/2006.


articolul original.
✇Sănătatea Buzoiană

„Temerarii” Little People reprezintă România la evenimentele cheie de punere în aplicare a Planului European de Combatere a Cancerului

By: Monica MARINESCU

Ana Amăriuței, Elena Arsenie Constantinescu, Ana Toțovîna și Victor Gîrbu pledează pentru o mai bună îngrijire a adolescenților și tinerilor adulți, pentru echitate, diversitate și incluziunea pacienților oncologici și pentru îmbunătățirea drepturilor pacienților și supraviețuitorilor de cancer.

Foto: Little People

În fiecare an, în luna februarie, sunt marcate două zile importante în calendarul mondial al sănătății copiilor, respectiv, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului (4 februarie) și Ziua Internațională a Copilului cu Cancer (15 februarie). În această perioadă, organizații din toată lumea organizează  manfestări prin care aduc în atenția publică nevoia de implicare în prevenirea și tratarea cancerului la copii. 

Asociația Little People întreprinde, în acest context, o serie de demersuri care să aducă în atenția opiniei publice provocările complexe ale pacienților oncologici identificate în cei 20 de ani de activitate dedicați serviciilor psiho-emoționale oferite copiilor în cele mai mari unități de tratament din țară și tinerilor supraviețuitori de cancer, membri în singura comunitate de sprijin reciproc, Comunitatea Temerarii.

De Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, România este reprezentată la evenimentele europene cheie în cadrul cărora se discută procesul de punere în aplicare a Planului European de Combatere a Cancerului, de supraviețuitori ai cancerului din cadrul Comunității Temerarii.

Ana Amariutei (Foto Little People)

Ana Amăriuței, o tânără româncă supraviețuitoare de cancer, doctorand în în cercetare biomedicală și patient advocate în Youth Cancer Europe, a vorbit astăzi, în deschiderea conferinței ,,Equity, excellence and innovation – modern cancer care for all (Echitate, excelență și inovație – Îngrijirea modernă a cancerului pentru toți), organizată la Stockholm, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului și a preluării președinției Consiliului Uniunii Europene de către Suedia, eveniment găzduit de Comisarul European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară Stella Kyriakides și Acko Ankarberg Johansson, Ministrul Suedez al Sănătății.

Ana a vorbit despre echitatea, reducerea inegalităților, dar și diversitatea și incluziunea pacienților oncologici pe tot parcursul tratamentului și după finalizarea acestuia. „Este responsabilitatea noastră comună să nu punem etichete sau să îi transformăm în victime (bolnavii – n.r.). Iar acestea înseamnă mai mult decât orice etichetă ce le-ar putea fi pusă. Suntem foarte mândri că Asociația Little People și Youth Cancer Europe sunt atât de bine reprezente și că pacienții cu afecțiuni oncologice din Europa de Est au o voce la un eveniment european atât de înalt”, au transmis reprezentanții Little People.

Victor Girbu (Foto: Liitle People)

Pornind de la Planul European de Combatere a Cancerului, conferința a abordat trei tematici principale: prevenirea, depistarea precoce și condițiile de îngrijire a cancerului bazată pe date relevante.

Elena Arsenie Constantinescu, alături de Ana Toțovîna, ambele tinere supraviețuitoare de cancer din Comunitatea Temerarii și ambasadoare al Youth Cancer Europe, sunt responsabile de acțiunile programate în cadrul proiectului European Network of Youth Cancer Survivors (EU-CAYAS-NET) care vizează o mai bună îngrijire pentru adolescenții și tinerii adulți, și care adresează tematici precum echitate, diversitate și incluziune, concentrându-se pe îmbunătățirea drepturilor pacienților și supraviețuitorilor. În perioada 8-10 februarie – la Bruxelles va avea loc Peer Visit Training și Adunarea Generală în cadrul proiectului european EU-CAYAS-NET.

Victor Gîrbu, tânăr supraviețuitor de cancer, membru al Comunității de Tineri Supraviețuitori de Cancer Temerarii, ambasador al rețelei Youth Cancer Europe, participă zilele acestea la ședința noului Consiliu pentru tineret al World Health Organization (WHO)pledând pentru echitate și acces egal la îngrijire medicală și un viitor mai sănătos și mai bun pentru tinerii din lume.

În luna februarie, reprezentanții Asociației Little People România vor avea o serie de întâlniri strategice cu echipa Comisarului European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară. Pe tot parcursul lunii, specialiștii Asociației vor întreprinde acțiuni, atât în secțiile de oncopediatrie, cât și în comunitățile locale (standuri cu produse personalizate) cu scopul de a promova mesajul supraviețuirii, solidarității și susținerii de care au nevoie cei atinși de această boală.

Pentru cei 20 de ani de activitate în sprijinul copiilor afectați de cancer, Asociația Little People România a primit premiul ,,Inspiring the Future” Champion oferit de Philippe Benoit, Ambasadorul Regatului Belgiei în România și Republica Moldova, și de către Alain Schodts, directorul executiv al Belgian Luxembourg Romanian Moldovan Chamber of Commerce, în cadrul galei de Anul Nou.


articolul original.
✇Sănătatea Buzoiană

Două prelevări și un transplant de țesut osos, la SCJU Târgu Mureș

By: Raluca ILIE

Cele trei proceduri de prelevare și transplant osos au fost primele realizate în acest an, de unitatea medicală, în cadrul Programului Naţional de Transplant, Subprogramul Os-Tendon.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş anunță că, în ultimele două zile ale lunii ianuarie, aici s-au realizat primele două intervenţii de prelevare de ţesut osos de la un donator viu din acest an și primul transplant osos, în cadrul Programului Naţional de Transplant, Subprogramul Os-Tendon.

În zilele de 30 şi 31 ianuarie, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş au avut loc două proceduri de prelevare ţesut osos de la donator viu şi o procedură de transplant osos. Procedurile de prelevare ţesut osos de la donator viu s-au realizat în cadrul Programului Naţional de Transplant, Subprogramul Os-Tendon. Donatorii sunt doi pacienţi în vârstă de 59, respectiv 72 de ani, ambii cu diagnosticul de coxartroză dreaptă, cărora li s-a prelevat capul femural drept, ulterior au fost protezaţi cu proteze totale ale articulaţiei şoldului, în cadrul Programului Naţional de protezare. Cele două capete femurale prelevate au fost pregătite în sala de operaţie şi transmise ulterior către Banca de Ţesut Colentina, coordonată de dr. Andrei Nica, care a participat la cele trei intervenţii”, a transmis SCJU Târgu Mureş, printr-un comunicat de presă.

Este prima intervenție de transplant osos din acest an în cadrul SCJU Târgu Mureş pe Programul Naţional de Transplant, Subprogramul Os-Tendon, iar intervenţiile de prelevare ţesut osos sunt primele realizate după reacreditarea pentru activitatea de transplant ţesuturi a Secţiei Clinice Ortopedie, care a avut loc în anul 2022.

Prima intervenţie de prelevare, desfăşurată în Blocul operator al Secţiei Clinice Ortopedie şi Traumatologie a durat aproximativ o oră şi jumătate, iar la aceasta au participat dr. Remus Opriş și dr. Andrei Nica, medici primari ortopedie şi traumatologie, dr. Ioan Nemeş, medic primar ATI, dr. Virgiliu Cernit, dr. Loredana Conţiu, dr. Paul Marta – medici rezidenţi ortopedie şi traumatologie, instrumentar asistent Dumitru Călbureanu şi infirmier Petre Gyorgy, transmite unitatea medicală.

A doua intervenţie a durat o oră şi jumătate, iar la aceasta au participat as. univ. dr. Pal Fodor, medic primar ortopedie şi traumatologie, dr. Andrei Nica, medic primar ortopedie şi traumatologie, dr. Gergo Raduly, medic specialist ATI, dr. Virgiliu Cernit, dr. Denis Pasc, dr. Daniel Dacher, dr. Laszlo Orsolya, medici rezidenţi ortopedie şi traumatologie, instrumentar asistent Daniela Moldovan şi infirmier Horaţiu Moldovan.

Tot în data de 31 ianuarie, în cadrul unității medicale a avut loc „o intervenţie chirurgicală de revizie a artroplastiei totale de şold stâng cu plastia-reconstrucţia acetabulului stâng cu grefă osoasă, unei paciente de 59 de ani. Intervenţia, care a durat 2 ore şi jumătate, s-a desfăşurat în Blocul operator al Secţiei Clinice Ortopedie şi Traumatologie, iar echipa care a realizat intervenţia este formată din prof. dr. Tiberiu Băţagă, medic primar ortopedie şi traumatologie, asistent universitar dr. Pal Fodor, medic primar ortopedie şi traumatologie, şef lucrări dr. Raluca Fodor, medic primar ATI, dr. Virgiliu Cernit, dr. Denis Pasc, dr. Daniel Dacher, medici rezidenţi ortopedie şi traumatologie, instrumentar asistent Gabriela Bândilă şi infirmier Horaţiu Moldovan. Grefa osoasă necesară pentru intervenţia chirurgicală provine de la Banca de Ţesut Colentina”, precizează SCJU Târgu Mureş, care menționează că starea şi evoluţia pacienţilor sunt bune.

Sursă foto: SCJU Tg Mureș/Facebook


articolul original.
✇Sănătatea Buzoiană

Au început recrutările pentru învățământul militar. Medicina Militară are 75 de locuri pentru admiterea din acest an

By: Alexandru FLORESCU

Centrul Militar Județean Buzău anunță că MApN are disponibile pentru anul de învățământ 2023-2024, 199 de locuri pentru învățământul universitar, 1.457 pentru cel postliceal și 816 locuri pentru liceele militare. 

Au început înscrierile pentru învățământul universitar, postliceal și liceal militar pentru anul de învățământ 2023-2024. Pentru admiterea în anul universitar 2023-2024, Institutul Medico Militar scoate la concursul de admitere din această vară 75 de locuri, repartizate în cadrul celor două catedre de la București și Târgu Mureș.

La Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București au fost repartizate 55 de locuri, din care 52 la Medicină, 2 la Medicină dentară și 1 la Farmacie. Celelalte 20 de locuri au fost reprtizate UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș, toate pentru domeniul Medicină.

Pentru înscriere, în vederea parcurgerii procesului de selecție și admitere, trebuie să contactați Biroul Informare-Recrutare din cadrul Centrului Militar de care aparțineți cu domiciliul”, transmite MApN.

De altfel, MApN a început recrutarea pentru toate formele de învățământ și toate specializările, astfel că Centrul Militar Județean Buzău transmite tinerilor interesați de cariera militară că se pot adresa biroului informare-recrutare din cadrul instituției, situat în B-dul Unirii nr. 140, în zilele de luni, miercuri, joi și vineri între orele 08.00-16.00 și marți între orele 10.00-18.00, sau la tel. 0238-720.620.

Termene limită de înscriere

* Învățământul universitar de licență – 199 de locuri. Data limită de înscriere: 31 mai 2023;

Perioada desfășurării selecției: 20.02 – 09.06.2023;

Se pot înscrie elevii aflaţi în ultimul an de liceu şi absolvenţii de liceu cu diplomă de bacalaureat şi vârsta de cel mult 26 de ani (24 pentru aviaţie-naviganţi) împliniţi în cursul anului 2023.

* Învățământul postliceal militar – 1.457 de locuri din care 186 în județul Buzău, la SMMMSFA Boboc: 02 iunie 2023;

Perioada desfășurării selecției: 20.02 – 09.06.2023;

Se pot înscrie elevii aflaţi în ultimul an de liceu şi absolvenţii de liceu cu diplomă de bacalaureat şi vârsta de cel mult 28 de ani împliniţi în cursul anului 2023.

* Învățământul liceal militar – 816 locuri: 24 martie 2023;

Perioada desfășurării selecției: 06.02 – 11.04.2023;

Perioada examinării medicale: 20.02 – 13.04.2023;

Se pot înscrie elevii aflaţi în clasa a VIII-a și care au cel mult 16 ani împliniți în acest an. Înscrierea se face de către candidat cu unul dintre părinți (sau tutore legal).

CONDIȚII și CRITERII de recrutare și selecție

În vederea obţinerii tuturor informaţiilor necesare (criterii generale și specifice de recrutare, nr. de locuri pe instituții de învățământ, arme și specialități militare, probe de selecţie, bareme etc.), vă puteți adresa biroului informare-recrutare din cadrul Centrului militar județean Buzău, situat în B-dul Unirii nr. 140, în zilele lucrătoare de luni, miercuri, joi, vineri între orele 08.00-16.00 și marți între orele 10.00-18.00 dar și la telefon 0238-720.620.

Pentru înscrierea la sediul biroul informare-recrutare potențialii candidați se vor prezenta cu actul de identitate.

Pentru a accede în una din unităţile militare de învăţământ este necesar parcurgerea unui pas important şi anume recrutarea. Un candidat este considerat recrutat atunci când îndeplineşte toate criteriile generale şi specifice de recrutare pentru categoria de personal/instituţia de învăţământ/programul de formare iniţială şi arma sau serviciul şi specialitatea militară pentru care a completat cererea de înscriere, ca primă opţiune şi pentru care sunt prevăzute locuri/posturi (…) Nu uitaţi că înscrierea şi selecţia candidaţilor în procesul de recrutare se desfăşoară cu mult înaintea examenului de admitere, iar pe site-ul https://www.recrutaremapn.ro/index.php aveţi informaţii inclusiv despre probele aptitudinale eliminatorii. Tot acolo veţi obţine detalii despre calendarul susţinerii acestor probe şi arondarea pe judeţe în Centrele Zonale de Selecţie şi Orientare ale MApN”, transmite Ministerul Apărării.

Detalii suplimentare se găsesc şi pe internet, pe site–ul oficial al Ministerului Apărării Naţionale, la adresa www.recrutaremapn.ro, unde candidații se pot înscrie online, după crearea unui cont de utilizator unic.

Învățământ universitar de licență (3-6 ani): https://www.recrutaremapn.ro/ofiter.php

Învățământ postliceal militar (2 ani) de formare a maiștrilor militari:  https://www.recrutaremapn.ro/maistrumilitar.php

Învățământul postliceal militar (1 an) de formare a subofițerilor: https://www.recrutaremapn.ro/subofiter.php

Învățământul liceal militar (4 ani): https://www.recrutaremapn.ro/elev.php


articolul original.
✇Sănătatea Buzoiană

CNAS: Noutați privind Legea sănătății și concediile și indemnizațiile medicale

By: Raluca ILIE

Vaccinurile vor putea fi cumpărate din farmacie doar cu prescripție medicală, iar asigurații care au mai multe locuri de muncă vor primi concediu medical de la fiecare dintre angajatori. Pentru ca unele dintre noutăți să poată fi aplicate sunt însă necesare modificări ale legislației secundare.

Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, o Ordonanță prin care au fost aduse modificări și completări la Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, a Ordonanței de Urgență nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate și a Ordonanței de Urgență nr. 77/2011, privind stabilirea unor contribuții pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății, transmite CNAS, printr-un comunicat.

Principalele modificări aduse legii sănătății vizează:

* Reglementarea modalității de asigurare a medicamentelor imunologice (agenţi folosiţi pentru producerea imunităţii active, precum unele vaccinuri), altele decât cele incluse în programele de sănătate publică finanțate de Ministerul Sănătății sau care se administrează altor segmente populaționale. Acestea vor fi incluse în lista medicamentelor compensate de care beneficiază asigurații. Contravaloarea acestor medicamente va fi suportată de la bugetul de stat, prin transferuri către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, prin intermediul Ministerului Sănătății. Costul serviciului medical de administrare va fi suportat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății alocat programelor naționale de sănătate publică;

* Acordarea serviciilor medicale spitalicești, de recuperare, de îngrijiri medicale și paliative la domiciliu, a consultațiilor de urgenţă la domiciliu, a transportului sanitar neasistat poate fi efectuată și de furnizorii autorizați înscriși în procesul de acreditare;

* Precizarea serviciilor de prevenție și depistare precoce a bolilor de care beneficiază asigurații;

* Introducerea obligației furnizorilor de servicii conexe actului medical (psihologice, logopedice, kinetoterapeutice) de a utiliza cardul național de sănătate în procesul de acordare a serviciilor respective decontate de CNAS, cu excepția serviciilor furnizate la distanţă, conform prevederilor legale în vigoare;

* Completarea informațiilor incluse în modulul „Sumar de urgență” din Dosarul Electronic de Sănătate al pacientului, în sensul că acesta cuprinde informații referitoare la diagnostice, proceduri, investigații, tratamente și medicația eliberată, aferente ultimelor 6 luni;

* Elaborarea, avizarea și aprobarea viitorului Contract-cadru, precum și a normelor de aplicare ale acestuia, până la data de 30 iunie 2023;

* Autorizarea Ministerului Finanțelor de a introduce în bugetul FNUASS, pe măsura încasării, a sumelor provenite din protocoale încheiate de CNAS cu deținătorii de autorizații de punere pe piață a medicamentelor sau cu reprezentanții legali ai acestora, precum și a sumelor provenite din angajamentele obligatorii asumate de deținătorii de autorizație de punere pe piață a medicamentelor.

Principalele modificări din legislația specifică concediilor și indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate sunt:

Pentru persoana asigurată care desfășoară activitatea la mai mulți angajatori și care este asigurată la fiecare dintre aceștia pentru concedii şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, stagiul de asigurare este de 6 luni realizate la fiecare angajator, iar indemnizațiile se calculează și se plătesc, după caz, de fiecare angajator. Baza de calcul pentru fiecare indemnizație o constituie numai venitul obținut pe fiecare loc de realizare;

Pentru persoanele asigurate care sunt cadre didactice și își desfășoară activitatea la mai mulți angajatori pentru completarea normei didactice, perioadele de stagiu de asigurare realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical se utilizează de către toți angajatorii, iar indemnizațiile se calculează și se plătesc de fiecare angajator, numai pentru venitul realizat de asigurat la respectivul angajator;

Perioadele de asigurare, realizate în temeiul legislației unui stat cu care România a încheiat acorduri, înțelegeri, convenții sau protocoale internaționale cu prevederi în domeniul sănătății, se asimilează stagiului de cotizare necesar pentru a beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate;

Cetățenii străini sau apatrizii aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, beneficiază de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate ca şi asiguraţii români, în condițiile prevăzute de legislația în vigoare.

Principala modificare referitoare la stabilirea unor contribuții pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății este redefinirea sintagmei „reprezentant legal al deținătorului de autorizație de punere pe piață a medicamentelor”, în sensul că acest reprezentant nu va mai avea obligația de a fi persoană juridică română, precizează CNAS, care menționează că „unele din aceste noutăți necesită modificări corespunzătoare ale legislației secundare, pentru a fi aplicate”.


articolul original.
✇Sănătatea Buzoiană

Studiu Baylor: Suferința emoțională a persoanelor din Ucraina s-a menținut intensă pe tot parcursul anului 2022

By: Monica MARINESCU

În cadrul proiectului „Asistență medicală imediată pentru persoanele străine care provin din zona conflictului militar din Ucraina”, Fundația Baylor Marea Neagră și-a propus să evalueze starea emoțională a refugiaților, folosind un scurt chestionar în evaluarea traumei psihologice.

Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, declanșată la 24 februarie 2022, a dus la un aflux de milioane de persoane care caută refugiu în statele învecinate, între care și România. Fundația Baylor Marea Neagră a lansat de urgență proiectul de „Asistență medicală imediată pentru persoanele străine care provin din zona conflictului militar din Ucraina”, al cărui obiectiv a fost facilitarea accesului acestor persoane la servicii medicale, prin eliminarea barierelor cauzate de limbă, necunoașterea sistemului de sănătate, etc.

De la lansarea proiectului, 2.082 de persoane au avut acces rapid la asistență medicală, beneficiind de servicii gratuite. Au primit servicii directe 430 de copii și 524 adulți, iar alte 1.128 de persoane au fost evaluate și orientate către alți furnizori de servicii. Fundația a asigurat pentru ei servicii de traducere, programarea la consultații și acoperirea costului rețetelor eliberate.

Dar ce alte nevoi au acești oameni care au fost nevoiți, de pe o zi pe alta, să își părăsească rudele, locuința și să se stabilească într-o țară, cu o limbă și cultură total diferită? Mai ales în situația în care majoritatea este reprezentată de femei care au în îngrijire copii sau nepoți.

Echipa proiectului și-a propus să evalueze starea emoțională a refugiaților folosind un scurt chestionar adaptat după instrumente folosite în evaluarea traumei psihologice. Întrebările au vizat simptome emoționale curente (îngrijorare, însingurare, dezorientare), manifestări somatice ale stresului (dureri fizice, insomnie, coșmaruri) aspecte relaționale și de afectare a identității (lipsă de încredere în oameni, inadaptare, pierderea identității).

Două sute de adulți, dintre care 79% femei cu vârsta între 18 și 90 de ani (cu mediana de 42 de ani) au răspuns la acest chestionar.

14,6% dintre persoanele ucrainene intervievate au avut scoruri crescute care indică o suferință emoțională intensă. De asemenea, cele mai mari scoruri au fost legate de dorul intens de acasă, îngrijorări în legătură cu viitorul, stresul în legătură cu prezentul și dificultățile de adaptare la realitatea curentă. Un procent semnificativ a raportat insomnie, lipsa încrederii în oameni și lipsa speranței. Cel mai puțin prezente au fost simptomele fizice asociate tulburărilor emoționale, coșmarurile, dezorientarea sau pierderea identității.

Ana Maria Schweizer

Surprinzător a fost pentru echipa Baylor să observe că intensitatea distresului emoțional nu a scăzut, ci s-a păstrat constant atunci când am comparat evaluările din prima parte a anului, atunci când conflictul din Ucraina era la început cu cele de ultimul trimestru al anului. Prin urmare, stresul nu a scăzut o dată cu trecerea timpului, deși ne-am putea gândi că oamenii s-ar fi obișnuit cu situația.

„În concluzie, pe lângă serviciile de primă necesitate, acest studiu arată că această categorie de persoane are și nevoi de ordin emoțional, care pot fi rezolvate doar prin servicii de specialitate care, în acest moment, sunt greu de accesat din cauza barierei culturale și de limbă”, a declarat Ștefania Mihale, director dezvoltare programe medicale.

Ana-Maria Schweitzer, director executiv al Fundației Baylor Marea Neagră, spune că a „realizat această cercetare operațională pentru a atrage atenția asupra realității suferinței emoționale a persoanelor strămutate. Uneori pierdem din vedere aspectele de sănătate mintală, însă ignorarea pe termen lung a acestora poate avea reverberații nu doar la nivelul indivizilor și al familiilor, ci și în comunitatea largă”.


articolul original.
✇Sănătatea Buzoiană

Buzoienii, „Uniți prin sport” cu persoanele cu deficiențe de vedere

By: Monica MARINESCU

Proiectul Asociației „Totul Va Fi Bine” și alte două proiecte ale Asociației de părinți a Colegiului Național „B.P. Hasdeu” și Asociației de părinți „PROȘCOALA 11” au primit finanțare prin Fundația Comunitară Buzău, în cadrul programului național „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”. 

Fundația Comunitară Buzău anunță că programul național „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” a debutat cu succes pentru buzoieni. Trei proiecte de educație, mobilizate de fundație, coordonate de Federația Fundațiile Comunitare din România și finanțate de Lidl România cu 245.000 de lei, au implicat peste 750 de buzoieni și lasă în urmă un spațiu dedicat practicării sportului pentru nevăzători, un Studio Media pentru liceeni și o grădină muzicală.

Timp de peste 8 luni, organizațiile neguvernamentale câștigătoare au implementat soluții civice la probleme locale din domeniul educației, beneficiind de îndrumare din partea Fundației Comunitare Buzău și de microgranturi nerambursabile în valoare de peste 245.000 de lei din partea Lidl România.

Trei proiecte câștigătoare

Media HDu, proiectul Asociației de părinți a Colegiului Național „B.P. Hașdeu” Buzău, a înființat primul studio media pentru liceenii buzoieni și a organizat sesiuni de formare și consiliere vocațională pentru tineri. Prin ateliere interactive și sesiuni practice în studioul media, tinerii beneficiari și-au dezvoltat competențe de public speaking, teatru, grafică, design, storytelling sau scriere creativă.

Grădina Muzicală, proiectul Asociației de părinți „PROȘCOALA 11” Buzău, a adus muzica în mijlocul naturii pentru comunitatea buzoiană în general și pentru tineri în special. Grădina pune la dispoziție un cadru inedit de petrecere a timpului liber, dar și un loc în care se pot desfășura activități muzicale educative pentru tineri.

Uniți prin sport, inițiativa Asociației Totul Va Fi Bine Buzău, a venit în sprijinul persoanelor cu deficiențe de vedere, oferindu-le oportunitatea de a participa la activități sportive adaptate nevoilor lor. În spațiul dedicat practicării sportului Showdown, echivalentul tenisului de masă, au fost amplasate echipamente speciale și s-au organizat antrenamente și evenimente sportive deschise publicului.

Puterea exemplului

Direcțiile de intervenție locală a programului, la Buzău, au fost stabilite participativ, în urma dialogului cu administrația locală și societatea civilă și după cartarea nevoilor din comunitate. Programul a fost tradus în practică în numeroase activități inovatoare și variate pentru comunitatea buzoiană, în care au fost implicați zeci de voluntari.

De-a lungul timpul am descoperit că oamenii sunt cheia, doar împreună putem crește și ne putem dezvolta frumos pentru a putea crea ceva pentru comunitate. Puterea exemplului este fascinantă. Ne bucurăm nespus să vedem că oamenii sunt inspirați și își descoperă latura creativității atunci când le prezentăm astfel de oportunități și cel mai important, din ce în ce mai mulți oameni au inițiativă” – a declarat Anca Nicolescu, director executiv Fundația Comunitară Buzău.

Nevoile comunității

Inițiativa programului „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” vine ca un răspuns la nevoile reale ale comunității și este o măsură prin care Lidl România și Federația Fundațiile Comunitare din România își propun să sprijine acțiuni relevante, cu impact pe termen lung. În primele 2 ediții, programul desfășurat simultan în alte 11 orașe din țară a finanțat 84 de inițiative locale cu o mobilizare impresionantă. Mii de acțiuni civice și ore de voluntariat, și zeci de mii de cetățeni impactați direct sau indirect, sunt doar câteva din rezultatele concrete ale edițiilor anterioare.

Pentru o relatare detaliată a rezultatelor programului național „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”, se pot accesa website-ul dedicat www.fondulpentruunviitormaibun.ro și pagina națională de Facebook.


articolul original.
✇Sănătatea Buzoiană

Echipamentele medicale, un barometru al calității serviciilor prestate?

By: ADVERTORIAL

Cu siguranță că în centre medicale, clinici, farmacii și oriunde în altă parte unde personalul ar trebui să poarte uniforme medicale sunteți încurajați de imaginea impecabilă a personalului. La fel cum, evident, sunteți sceptici când observați că îmbrăcămintea acestuia nu este adecvată sau curată.

V-ați gândit vreodată la faptul că atunci când vorbim despre uniforme medicale avem în vedere un altfel de barometru al calității serviciilor prestate? Sunt elemente esențiale ale echipamentului de protecție pentru personalului medical și au un rol important în asigurarea siguranței pacienților. Sunt proiectate pentru a proteja atât personalul medical, cât și pacienții împotriva infecțiilor și a altor riscuri.

Există mai multe tipuri de uniforme medicale, în funcție de rolul și domeniul de activitate al personalului medical. Astfel, există uniforme de laborator, uniforme pentru asistenți medicali, uniforme pentru medici, uniforme pentru infirmiere și multe altele. Fiecare tip de uniformă este special proiectat pentru a se potrivi nevoilor și cerințelor specificului domeniului respectiv. Ce se diferențiază este însă calitatea lor.

Cum sunt uniformele medicale de calitate?

Atunci când sunt comandate piese individuale, anume pantaloni medicali sau seturi complete de uniforme medicale – cu tunică spre exemplu – există criterii stricte de selecție. Aceste articole vestimentare sunt confecționate din materiale de calitate superioară, sunt rezistente la uzură, dar și la detergenți, precum și la microorganisme. Sunt, de asemenea, proiectate pentru a fi confortabile și ușoare, astfel încât să permită personalului medical să se miște liber și să-și desfășoare activitățile în mod eficient.

De menționat de asemenea că au câteva caracteristici distinctive, cum ar fi buzunarele speciale pentru instrumente, fermoare sau nasturi care se închid bine, pentru a preveni răspândirea infecțiilor. De asemenea, unele uniforme au mâneci lungi sau mâneci elastice pentru a proteja mâinile personalului medical.

Calitatea lor trebuie să fie și cea caracteristică care se vede în timp. Asta în sensul în care vor fi ușor de curățat și întreținut – pot fi spălate la temperaturi înalte pentru a ucide orice microorganisme și pot fi uscate la aer sau în uscător. Adică în condiții casnice, purtătorul să nu depindă de serviciile profesionale de curățătorie.

Articole vestimentare pretențioase, comandate de la surse sigure

Având în vedere standardele domeniului, este cert faptul că firmele care au nevoie să asigure personalului echipamente medicale vor alege furnizorii de încredere. Se vor baza pe cei care au diversitate de modele și mărimi. De obicei experiențele altor clienți sunt relevante, așadar catalogul de clienți este el însuși o recomandare pentru noi clienți.

Există implicit o competiție a prețurilor, însă mai întâi de toate este analizat raportul preț-calitate. Unele firme de profil, furnizori de echipamente medicale, pot de asemenea să ofere servicii complete, în sensul în care pot personaliza seturile vestimentare. Contractele astfel negociate aduc avantajul nu doar al prețului, cât și a timpului optim de livrare, o singură comandă asigură atât stocul de uniforme, cât și preferința aceasta pentru personalizare.

Nu în cele din urmă, din rațiuni practice, ar fi de dorit ca furnizorul să poată avea soluții variate pentru toate categoriile de produse – atât în ceea ce privește vestimentația, cât și încălțămintea medicală.


articolul original.
✇Sănătatea Buzoiană

O nouă aplicație, lansată de Ziua Departamentului pentru Situații de Urgență

By: Andrei IONESCU

Noua aplicație DSU este deja accesibilă pe App Store și Google Play, iar populația este sfătuită să o descarce, pentru a fi în permanență la curent cu atenționările și situațiile de urgență și pentru a ști cum să reacţioneze în astfel de situaţii sau cum să acorde primul ajutor. 

În fiecare an, în data de 29 ianuarie este celebrată Ziua înființării Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU). S-au împlinit 9 ani de la înființarea, prin OUG 1/2014, a Departamentului pentru Situații de Urgență în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a scris șeful DSU, Raed Arafat, pe pagina sa oficială.

Cu această ocazie, el le-a transmis „La Mulți Ani!” colegilor din cadrul DSU și din structurile aflate în coordonare și a anunțat că, anul acesta, cu această ocazie specială, a fost lansată o nouă versiune a aplicației DSU, care este disponibilă atât pe telefoanele cu sistem de operare IOS, cât și Android.

De Ziua DSU, lansăm noua aplicație DSU care va înlocui aplicația lansată în 2016. Noua aplicație DSU poate fi deja descărcată de pe App Store și Google Play, iar sfatul meu este să o descărcați pentru că va fi unul dintre mijloacele prin care veți fi în permanentă legatură cu noi și veți afla cum să acționați în situații de urgență.

Prin intermediul aplicaţiei, utilizatorii pot primi mai multe tipuri de alerte, pot afla care sunt atenţionările meteorologice curente, cum să reacţioneze în situaţii de urgenţă pe baza informaţiilor regăsite pe Platforma Naţională de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă „Fii pregătit”, cum să acorde primul ajutor şi pot avea acces continuu la ştiri de ultimă oră, venite direct din partea tuturor structurilor cu competenţe în gestionarea situaţiilor de urgenţă.

Aplicaţia este disponibilă atât în limba română, cât şi în limba engleză şi este împărţită în mai multe secţiuni. Prima secţiune este destinată ştirilor ce prezintă informaţii cu privire la evenimentele curente de la nivel naţional.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi structurile subordonate, Inspectoratul General de Aviaţie vor putea oferi informaţii şi ştiri de ultimă oră utilizatorilor.

Harta interactivă din cea de a doua secţiune oferă informaţii despre cele mai apropiate puncte cheie, de maximă importanţă, precum: unităţi de primiriurgenţe (UPU), spitale, unităţi de pompieri, baze şi refugii salvamont, adăposturi de protecţie civilă, staţii de ambulanţă, unităţi de poliţie şi jandarmerie, farmacii non-stop. Astfel, prin selectarea unui punct de interes de pe hartă, se poate utiliza navigarea direct din aplicaţie, cu ajutorul Apple Maps, Google Maps sau Waze.

Prin modulul de raportare, cetăţenii pot veni în sprijinul serviciilor de urgenţă. Dacă au fost martorii unei situaţii de urgenţă, utilizatorii aplicaţiei pot trimite în timp real fotografii, clipuri video şi/sau mesaje. În acest timp, un operator va analiza conţinutul raportului. Atenţie însă! Raportarea nu reprezintă un apel de urgenţă! Totodată, în această secţiune se regăseşte şi opţiunea de apelare directă la numărul unic de urgenţă 112”, arată DSU.

În cadrul secţiunii „Învaţă”, cetăţenii pot afla cum să reacţioneze în faţa celor mai frecvente situaţii de urgenţă. „Aici sunt prezentate ghiduri de comportare în caz de cutremur, inundaţii, incendii, avalanşă, ger/viscol, acordarea primului ajutor şi măsuri salvatoare rapide care pot fi luate în cazul unei situaţii de urgenţă. Lecţiile au informaţii utile, clipuri video, animaţii şi ilustraţii pentru a face învăţarea populaţiei cât mai uşoară”.

Totodată, cetățenii au acces și la alte informații și linkuri de interes, precum: Platforma FII PREGĂTIT, Serviciul SMS 113 pentru persoane cu dizabilități, Ghid IGSU-avertizare/autorizare, dar și către site-uri ale instituțiilor aflate în coordonarea DSU”, explică DSU.

Raed Arafat le-a mulțumittuturor celor care ne-au sprijinit și au fost alături de noi pe parcursul celor 9 ani! Nouă ani de transformare și consolidare a conceptului Protecției Civile din România prin integrarea structurilor care răspund în cazul situațiilor de urgență, în cazul urgențelor de zi cu zi, dar și în cazul accidentelor colective și a dezastrelor. Nouă ani de evoluție, de muncă și milioane de misiuni în folosul populației, realizate de colegii din cadrul DSU și de structurile aflate în coordonarea acestuia «IGSU, IGAv, SMURD, AMBULANȚĂ, UPU, SALVAMONT». Nouă ani de provocări și situații care au necesitat colaborarea permanentă și cu alte structuri din interiorul MAI, dar și din afara acestuia, cum ar fi Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Mediului, organizațiile non-guvernamentale, etc. Nouă ani de promovare a voluntariatului și de dezvoltare a acestuia în cadrul structurilor coordonate de DSU, unele dintre ele având tradiție în cooptarea voluntarilor încă de la începutul anilor ’90”, a scris dr. Raed Arafat pe pagina sa de socializare.

Șeful DSU a subliniat că în acești nouă ani, DSU a reușit să atragă fonduri europene pentru dezvoltarea tuturor structurilor aflate în coordonare, astfel că din 2015 și până la sfârșitul acestui an „sumele absorbite de structurile aflate în coordonarea DSU și prin proiectele derulate direct de DSU se vor apropia de 1 miliard de euro”.

Cu două zile înaintea aniversării celor 9 ani de la înființarea DSU, dr. Raed Arafat a fost decorat, de președintele Franței, Emmanuel Macron, cu „Legiunea de Onoare în grad de ofițer”. Decorația i-a fost înmânată de ministrul afacerilor externe al Republicii Franța, Catherine Colonna, în cadrul unei ceremonii desfășurate la sediul Ambasadei Franței din București, în prezența ministrului de Externe al României, Bogdan Aurescu, a ambasadorului Franței la București, Laurence Auer și a mai mulți invitați. În cadrul ceremoniei au mai fost decorați ambasador Iulia Matei, șefa Reprezentanței României la Bruxelles, și secretarul de stat Luca Niculescu, fost ambasador al României la Paris.


articolul original.
✇Sănătatea Buzoiană

Răzvan Prisada: ANMDMR trebuie să-și recâștige statutul de instituție de elită

By: Nina NEAGU

Este necesar ca această instituție să-și recapete statutul pe care l-a avut și pe care îl merită, la pachet cu repoziționartea profesiei de farmacist în sistemul de sănătate, a afirmat președintele ANMDMR, la conferința-dezbatere „Rolul farmacistului în sistemul de sănătate românesc”.

Razvan Prisada, presedinte ANMDMR

Farm. dr. Răzvan Prisada, șef lucrări UMFCD, președinte ANMDMR, a precizat, în deschiderea primei dezbateri din cadrul campaniei „Farmacist pentru sănătate”, cu tema „Rolul farmacistului în sistemul de sănătate românesc”, că evenimentul este de fapt o continuare a unui lung șir de manifestări pe aceeași temă. Multe dintre acestea au fost inițiate și susținute chiar de el, fie în calitate de vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor din România și de președinte al Colegiului Farmaciștilor din Buzău, fie de cadru didactic al Facultății de Farmacie a Universității „Carol Davila” din București, de președinte al Grupului de lucru pentru Produse farmaceutice și dispozitive medicale din cadrul Consiliului Uniunii Europene pe perioada asigurării de către România a președinției rotative sau de membru al Grupului tehnic de experți în domeniul farmaceutic și al dispozitivelor medicale și mai nou, din poziția de președinte al Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR). Atât Facultatea de Farmacie a UMFCD, care a inițiat campania „Farmacist pentru Sănătate”, care se va defășura pe parcursul acestui an, când marchează 100 de ani de la înființare, cât și Colegiul Farmaciștilor din România susțin că farmacistul, care are un rol-cheie în sistemul românesc de sănătate, nu mai trebuie să fie privit ca un simplu „vânzător” de medicamente, ci să fie respectat ca un adevărat profesionist, așa cum este și să i se recunoască acest statut, pe care îl merită.

Subliniind că „repoziționarea farmacistului în cadrul sistemului de sănătate românesc” este un deziderat pe care l-a susținut în ultimii ani și care începe să devină realitate, farmacistul buzoian a subliniat că va face tot ce-i stă în putință pentru ca și ANMDMR să-și redobândească „statulul de instituție de elită, pe care îl merită”.

Pornind de la tema dezbaterii, Răzvan Prisada a amintit că în urmă cu câțiva ani „am pornit împreună cu mulți dintre dumneavoastră un proiect de schimbare a statutului profesiei de farmacist, menit să repună lucrurile în făgașul firesc, pe care cu toții ni l-am dorit. Încă din 2017 am vorbit despre repoziționarea farmacistului în sistemul de sănătate din România. Mulți s-au uitat atunci oarecum cicumspect, dar era vorba despre lucruri care erau și sunt foarte necesare pentru profesia căreia eu îi sunt dedicat și mă bucur că suntem acum în poziția de a nu mai vorbi doar despre viitor, despre lucruri pe care ni le-am fi imaginat sau ni le-am fi dorit. Multe dintre ele sunt deja în desfășurare, în practică, s-au întâmplat sau urmează să se întâmple”, a prezentat, pe scurt, farm. dr. Răzvan Prisada, parcursul demersurilor pentru repoziționarea profesiei de farmacist, pe care a susținut-o constant în ultimii ani.

Președintele ANMDMR a menționat că și pregătirea universitară și materiile fundamentale de profil farmaceutic studiate acum sunt mult mai ușor accesate de către studenți, în comparație cu posibilitățile pe care le aveau la dispoziție cei care au studiat la sfârșitul secolului trecut. În plus, „pregătirea universitară de care beneficiază studenții Universităților de Medicină și Farmacie din România permite desfășurarea activităților foarte specializate și destul de complexe, cum este cazul celor de la ANMDMR, fie că vorbim despre domeniul farmacovigilenței, despre studii clinice, despre activitatea complexă a tot ceea ce înseamnă autorizări de diverse feluri și chiar despre activitatea de inspecție care pare cea mai interesantă pentru colegii noștri. Trebuie să subliniez că pregătirea universitară, și am constatat asta în fiecare zi a activității din ultimele zece luni, deschide calea și oferă toate bazele necesare desfășurării acstui spectru de activități pe care agenția le are în atribuțiile legale. Mai mult decât atât, aș spune eu, spectrul foarte larg, pentru unii prea larg, al pregătirii de care beneficiază studenții, viitorii absolvenți, farmaciștii prezentului și ai viitorului, ne permit să ne adaptăm și să evoluăm odată cu nevoile sistemului de sănătate, pentru că, de fapt, despre asta este vorba, despre posibilitatea pe care o ai odată aruncat în piața liberă, să te poți reinventa și adapta nevoilor și răspunderii nevoilor pe care sistemul de sănătate le are și care se modifică permanent”.

Pe de altă aprte, farmacistul Răzvan Prisada consideră că pandemia este cel mai bun exemplu al modului în care farmaciștii s-au putut adapta rapid și au răspuns nevoilor sistemului de sănătate, în ultimii trei ani, iar acest lucru nu poate fi ignorat, demonstrând că „activitatea pe care farmaciștii, atât din farmaciile comunitare cât și din spitale, au desfășurat-o începând cu martie 2020, modul rapid în care s-au organizat, astfel încât să se poată merge mai departe, continuând cu proiectul-pilot de testare rapidă în farmacii. Nu în ultimul rând, proiectul-pilot privind vaccinarea, care deja își arată beneficiile, este pentru mine o mare bucurie, pentru că s-a reușit să înceapă. Toate acestea constituie exemple edificatoare a capacității farmaciștilor de a se adapta, de a se reinventa și de a lua decizii benefice pentru sistemul sanitar, mai ales în momente de criză. Pe de altă parte, ANMDMR este o instituție fundamentală pentru farmaciști, pentru profesia de farmacist și pentru piața farmaceutică”.

Prezentă la dezbatere, Adela Cojan, președinta CNAS, a declarat că este într-adevăr necesară redefinirea rolului farmacistului în sistemul de sănătate, dar esențială este consilierea pe care farmacistul o are cu pacientul, în legătură cu schema terapeutică pe care acesta o urmează.

Privind în perspectivă, președintele ANMDMR a spus că principalul motiv pentru care el a renunțat la activitatea de farmacist într-o farmacie comunitară și a optat să profeseze în agenție, a fost acela că și-a dorit foarte mult „reconstruirea acestei instituții, care înseamnă, printre altele, și readucerea farmaciștilor în agenție”.

Răzvan Prisada a explicat că parteneriatul încheiat cu UMFCD a permis ANMDMR ca, în 2022, să ofere un stagiu de practică de o lună de zile, pentru cinci dintre studenții de anul IV, cu cele mai bune rezultate în anii anteriori. „Îmi doresc foarte mult ca acest lucru să devină o obișnuință, o normalitate, și aș dori la fel de mult ca o parte dintre ei să vină să lucreze în agenție, după terminarea facultății. Colegii mei, cărora le mulțumesc, i-au îndrumat – și i-au trecut prin toate departamentele și toate activitățile pe care noi le desfășurăm -, le-au oferit posibilitatea de a-și face o imagine cât mai completă și corectă despre activitatea noastră. Am spus-o și o spun cât se poate de răspicat, că dincolo de dificultățile de a găsi oameni, trebuie să ne uităm și la calitate. Prin urmare, dacă vom reuși prin această colaborare să-i aducem pe cei mai buni în agenție, măcar pentru câțiva ani, aș fi foarte încântat”, a completat președintele ANMDMR.

Prisada a mai spus că, împreună cu colegii săi, va face „tot ce ține de noi pentru ca agenția să redevină măcar ceea ce aveam eu în imagine atunci când am absolvit, în 2004, o instituție de elită, plină de profesioniști, unde era greu să ajungi. Eu unul, consideram că este așa, un ideal, posibilitatea să ajung o dată în agenție. Este necesar ca această instituție să-și recapete statutul pe care l-a avut și pe care îl merită, iar acest fapt vine la pachet cu redobândirea statutului de profesionist al farmacistului, de repoziționarea acestei profesii în sistemul sanitar, așa cum știm cu toții că este normal”.

Prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul UMFCD, a subliniat că „farmacistul este şi trebuie să fie înţeles ca fiind unul dintre stâlpii sistemului de sănătate”, iar îmbunătățirea imaginii și statutului farmacistului ar atrage mai mulți studenți către Facultatea de Farmacie, care în ultimii ani are din ce în ce mai puțini candidați.

Prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuliasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România a atras însă atenția că deși în România sunt peste 20.000 de farmaciști, aceștia sunt „insuficient valorizați”.

Prof. dr. farm. Doina Draganescu

Prof. dr. Doina Drăgănescu, decanul Facultății de Farmacie din cadul UMF „Carol Davila”, și-a amintit că pe vremea când Agenția Națională a Medicamentului se numea Institutul pentru Controlul de Stat al Medicamentului, aici lucrau „mulți dintre profesorii noștri”, între care și profesorului Lupuliasa și chiar ea însăși și-a făcut aici lucrarea de doctorat, sub conducerea unui șef al Departamentului de plante.

„Există o colaborare istorică pe care totdeauna, facultatea a apreciat-o și acum avem colegi care colaborează foarte bine, deci, da, suntem împreună în acest demers. Mă mai gândeam că nu există farmaciști lipsiți de calități, există doar ideea de a căuta și a găsi care e locul pentru care ești potrivit. Fiecare dintre noi avem un set de abilități și de competențe care ne fac utili într-o anumită zonă de activitate și cred că, de fapt, asta va fi provocarea, să vedeți care dintre copiii noștri cu aceste abilități, care să fie potrivite agenției”.

Managerii spitalelor prezenți la dezbatere au spus însă faptul că farmaciștii sunt „profesioniști de bază” ai echipei medicale, având un rol major în prescripția și stabilirea dozajului și duratei de administrare a tratamentului medicamentos, fiind în permanentă legătură cu medicii clinicieni.

Farm. Simona Negreș, vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor din România, a exlicat însă că încă se face confuzie între farmacistul clinician și farmacistul de spital care, fie că este șef sau angajat în farmacia spitalului, este cel care are ca atribuții „asigurarea necesarului de medicamente spitalului respectiv, în timp ce farmacistul clinician ar fi cel care ar trebui să participe la activitatea de farmacovigilență, la urmărirea antibioterapiei, poate la protocoale de tratament alături de medic. Deci, acești doi farmaciști sunt diferiți. Numai că Legea 95 (a reformei în sănătate – n.r.) îi încurcă; le înșiră niște atribuții, una după alta, fără să precizeze că farmacistul de spital are următoarele atribuții, iar farmacistul clinician are următoarele atribuții. De aici pornește confuzia”.


articolul original.
✇Sănătatea Buzoiană

„De departe, cea mai frumoasă!”- campania românească premiată cu trofeul „Gold” la The European Excellence Awards

By: Raluca ILIE

MPR Agency a câștigat trofeul „Gold” la categoria Health & Pharma, la una dintre cele mai prestigioase competiții internaționale – The European Excellence Awards, pentru campania „De departe, cea mai frumoasă!”, prin care a promovat importanța prevenției în lupta cu cancerul de sân.

Campania semnată de MPR Agency, partener exclusiv în Europa de Sud-Est al Global Health Marketing & Communications – cea mai mare rețea globală de agenții independente care activează în industria Sănătății – , a fost declarată câștigătoare în cadrul European Excellence Awards în urma unui proces de votare care a evaluat inovația, implementarea, strategia și impactul celor mai bune campanii de comunicare și PR ale anului, se arată într-un comunicat remis presei.

Conceptul creativ din spatele campaniei „«De departe, cea mai frumoasă» a fost, fără doar și poate, unul puternic. Mai departe, implementarea întregului proiect, discuțiile cu pacientele protagoniste în campanie, testimonialele acestora, au generat o încărcătură emoțională uriașă și mă bucur că am reușit să o transpunem atât în scris cât și în materialele video ale campaniei. Mai departe însă, adevărata victorie a fost că emoția pe care am generat-o nu s-a risipit ci s-a transformat în acțiune”, a declarat Andreea Cristea, CEO MPR Agency, citat în comunicvatul amintit.

În urma campaniei, în cadrul Medisprof Cancer Center din Cluj au crescut programările pentru efectuarea controalelor de rutină cu 148% în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani. „O victorie imensă, având în vedere că acest interval de vârstă are cea mai scăzută rată de interes în ceea ce înseamnă prevenția în sănătate”, a remarcat Andreea Cristea.

Lipsa informației, accesul îngreunat la servicii medicale sau teama determină femeile din România să amâne lipsa vizitei la medic. Ele ajung de multe ori într-un stadiu avansat al bolii, în ciuda faptului că de multe ori cancerul poate fi tratat, dacă este descoperit în stadiu incipient, se subliniază în comunicat. Tratamentul oncologic le modifică fizionomia – își pierd părul, rămân cu cicatrici, își pierd sânii – iar acest lucru le face să se simtă mai puțin feminine, mai puțin frumoase, să sufere din cauza stigmatizării celor din jur și, în final, să se izoleze.

Într-o țară în care principala cauză de deces a femeilor este cancerul de sân, creșterea interesului pentru prevenție înseamnă familii care rămân întregi, „înseamnă copii care au șansa să fie crescuți în continuare de mamele lor și înseamnă părinți care nu trebuie să își îngroape copiii. Ne-am dorit ca cei care vor lua contact cu campania «De departe, cea mai frumoasă», să fie impulsionați să acționeze. Să se intereseze care sunt analizele necesare pentru categoria lor de vârstă, pentru categoria copiilor, părinților, fraților și prietenilor. Să dea acel telefon doctorului, să facă acea programare pentru ei sau cei dragi lor. Pentru că, în final, este una dintre cele mai puternice dovezi de iubire pe care le pot arăta” a adăugat Andreea Cristea.

Campania, lansată pe 8 martie 2022, de Ziua Internațională a Femeii, aduce în prim plan șase paciente oncologice care vorbesc despre momentele dificile prin care au trecut și își arată cicatricile, într-un pictorial impresionant semnat de Mihaela Noroc, autoarea „Atlasului frumuseții”.

Toate cele șase paciente au acceptat să-și spună poveștile într-o serie de interviuri emoționante, încercând să încurajeze astfel femeile să-și facă timp pentru examenul anual de depistare a cancerului de sân și ovarian.

Mesajul lor a ajuns la peste 1.000.000 de persoane într-o lună, prin intermediul afișărilor media, a fost preluat în zeci de articole din presă și a deschis discuția și pe rețelele sociale, astfel că și alte paciente s-au simțit încurajate să-și împărtășească propriile povești și fotografii.


articolul original.
✇Sănătatea Buzoiană

Euro a scăzut cu aproape 1,3% în acest an

By: SanatateaBuzoiana
image

Leul a avut, în ultima săptămână, o evoluție apreciativă față de principalele valute. La aceasta au contribuit atât factori locali cât și externi.

Foamea” mare de lei a Trezoreriei, care s-a împrumutat miercurea trecută cu 1,3 miliarde lei pentru a acoperi cheltuielile populiste ale guvernului și datoriile mai vechi, au stimulat intrările de capitaluri străine interesate să obțină randamente cât mai mari. Pe de altă parte, companiile au vândut valută pentru a-și achita taxele și impozitele la bugetul de stat.

Pe plan extern, s-a menținut apetitul pentru risc, investitorii mizând pe încetinirea ritmului de creștere a ratei de referințe de către Rezerva Federală americană, ceea ce reduce cererea de dolari.

Cursul euro a scăzut de la 4,9198 lei, la începutul săptămânii, la minimul ultimelor trei luni de 4,8858 lei. Vineri, cursul a crescut la 4,8922 lei, într-o ședință în care tranzacțiile s-au realizat în culoarul 4,874 – 4,899 lei, cu închiderea la 4,898 lei. De la începutul anului, media monedei unice a pierdut circa 1,3%.

Comisia Națională de Prognoză a prezentat, joi, Prognoza de Iarnă, care anticipează pentru 2023 un curs mediu al euro de 4,94 lei. În schimb, sondajul realizat în decembrie, de CFA România, în rândul membrilor săi, și publicat tot joi, prognozează o evoluție depreciativă pentru cursul euro/leu. Valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0080 lei/euro, iar pentru cel de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0636 lei/euro.

Indicii ROBOR au avut o evoluție descendentă, în ton cu menținerea lichidității din piață la un nivel optim, după ce BNR a renunțat la controlul ferm a acesteia.

Un alt factor este reprezentat de evidențierea unei tendințe de scădere a prețurilor, reflectată și de CNP care indică o inflație de 8% pentru sfârșitul anului și o medie anuală de 10,8%.

La sfârșitul săptămânii, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a coborât de la 7,25% la minimul ultimei jumătăți de an de 7,23%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 7,54%, valoare care nu a mai fost atinsă din 21 iulie 2022, iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a scăzut de la 7,90 la 7,89%.

Săptămâna aceasta se vor desfășura ședințele de politică monetară ale Fed, de la care analiștii așteaptă o majorare cu 0,25% a ratei de referință, respectiv a BCE, care ar urma să aducă o creștere a dobânzii de o jumătate de punct procentual.

Aceste perspective au făcut ca euro să se aprecieze joi la 1,0929 dolari, minimul ultimelor nouă luni, pentru ca a doua zi, marcările de profit să coboare cotațiile la 1,0838 – 1,09 dolari.

Cursul monedei americane a scăzut de la 4,5132 la 4,4803 lei și a a fost stabilit vineri la  4,4928 lei.

Francul elvețian s-a menținut la paritatea cu euro iar media lui a fluctuat între 4,8787 și 4,9102 lei. În cazul lirei sterline, după o scădere a 5,5473 lei, săptămâna s-a încheiat cu un curs de 5,5612 lei.

Uncia de aur a încheiat perioada la 1.920 – 1.934 dolari, ceea ce a făcut ca prețul gramului de aur să scadă la 278,5647 lei.

Bitcoin a urcat miercuri la aproape 23.800 dolari și fluctua duminică dimineață între 22.985 și 23.563 dolari.

Ether s-a mișcat în culoarul 1.569 – 1.620 dolari.

articolul original.
✇Sănătatea Buzoiană

OMS menţine alerta pentru pandemia de Covid-19

By: SanatateaBuzoiana

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a decis, luni, să menţină nivelul maxim de alertă pentru pandemia de Covid-19, la trei ani după ce organizaţia declara boala „urgenţă de sănătate publică de interes global”.

Experţii internaţionali au discutat, vineri, despre posibilitatea ridicării urgenţei de sănătate publică de interes internaţional asociată COVID-19. Reuniunea online a comitetului de urgenţă privind reglementările în domeniul sanitar la nivel internaţional referitoare la COVID-19 s-a concentrat iniţial asupra celor mai recente date despre pandemie, discuţiile fiind urmate de dezbatere și informarea direcorului general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, abilitat să ia o decizie independentă în favoarea sau împotriva ridicării stării de urgenţă actuale.

Luni, directorul OMS, care la începutul săptămânii trecute își exprimase îngrijorarea cu privire la creşterea ratelor de deces raportate săptămânal asociate COVID-19, a anunțat că a decis să mențină nivelul maxim de alertă pentru pandemia de COVID-19, la trei ani de la declararea bolii „urgență de sănătate publică de interes global”.

Tedros spune că urmează astfel recomandările Comitetului de urgenţă privind reglementările în domeniul sanitar la nivel internaţional referitoare la Covid-19, care s-a reunit vineri la nivel de experţi pentru a 14-a oară şi care şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la riscul reprezentat în continuare de noul coronavirus.

Pandemia se află probabil într-un „punct de tranziţie” şi are în continuare nevoie de o gestionare atentă pentru „atenuarea potenţialelor consecinţe negative”, a precizat OMS, într-un comunicat.

Peste 6,8 milioane de persoane şi-au pierdut viaţa de la izbucnirea pandemiei de Covid-19, care a afectat comunități și economii în toate ţările de pe glob, în urmă cu trei ani. Vaccinurile şi tratamentele apărute au schimbat considerabil cursul pandemiei în 2020.

Directorul general al OMS speră că ridicarea urgenţei de sănătate publică va avea loc, totușți, în cursul acestui an, în condiţiile în care accesul la instrumente eficiente împotriva virusului poate fi îmbunătăţit la nivel global.


articolul original.
✇Sănătatea Buzoiană

Militarii, pompierii și jandarmii, la deszăpezire. Bolnavii, scoși cu șenilata ISU din satele izolate

By: Alexandru FLORESCU

Sâmbătă dimineață, pe DN E85, între Buzău și Râmnicu Sărat, unde zeci de mașini au rămas blocate, sute de militari ai MApN și MI, pompieri și jandarmi au  intervenit cu utilaje și cu lopeți, pentru a scoate oamenii și mașinile din troiene.

Zăpada și viscolul care au continuat vineri noapte și sâmbătă au blocat zeci de drumuri în județul Buzău. Pe drumul european 85, zeci de mașini au rămas blocate în trafic din c auza troienelor, în special în punctul numit Crucea Comisoaiei, între Buzău și Râmnicu Sărat. Autoritățile județene au decis închiderea completă a circulației pe tot tronsonul din Buzău al DN E85, de la limita cu Ialomița, până la granița cu Vrancea, pentru a permite salvatorilor și utilajelor de deszăpezire să intervină.

Dar, așa cum s-a întâplat și vineri, drumarii și firmele de deszăpezire n-au fost în stare să facă față primei ninsori a acestei ierni, chiar dacă și-au asumat asta prin contract, așa că sâmbătă dimineață s-a intervenit cu Armata, sute de militari ai Ministerului Apărării și Ministerului de Interne, pompieri și jandarmi degajând drumurile și ajutând oamenii și mașinile să iasă din zăpadă, cu zeci de utilaje, dar și cu lopețile.

Peste 50 de militari din cadrul batalioanelor 200 Sprijin și 3 Geniu din cadrul Diviziei 2 Infanferie „Getica” au intervenit la deszăpezirea DN2 E85, cu 5 vehicule puternice și cu lopeți, având misiunea de a rămâne în dispozitiv „atâta timp cât situația o impune și se vor asigura că toți cei înzăpeziți vor putea să-și reia drumul în siguranță”, a transmis Biroul de presă al Diviziei 2 Infanterie „Getica”.

Alături de ei, pompierii și jandarmii au sărit în ajutorul oamenilor blocați pe drumul european, iar jandarmii le-au distribuit ceai cald și apă persoanelor înzăpezite. „Se intervine alături de colegii de la gruparea de jandarmi mobilă Ploiești, ISU și armata în zona Crucea Comisoaiei”, a transmis IJJ Buzău.

Forțele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Buzău au intervenit cu două autospeciale pentru victime multiple, o șenilată, două autocamioane, un microbuz și o autospecială pirotehnică. În acest moment se intervine în punctul Oreavu pe DN2 E85 cu circa 70 pompieri pentru recunoașterea în zonă și deblocarea eventualelor persoane rămase înzăpezite, transmite ISU Buzău.

Pe lângă personalul și tehnica dislocate în prima fază, la ordinul IGSU, de la unitatea de la Ciolpani spre Buzău au ieșit la deszăpezire 14 subofițeri, cu trei mijloace tehnice. În urma monitorizării situaţiei operative de pe raza judeţului, ca urmare a fenomenelor meteorologice înregistrate, începând cu data de 28.01.2023 orele 08:00 până în prezent, personalul ISUJ Buzău a participat la gestionarea unui număr de nouă misiuni specifice”, transmite ISU Buzău.

Echipajele ISU au intervenit pentru deblocarea a 200 de persoane rămase în 120 de vehiculele, în zăpadă, pe DN2E85.

Tot pomierilor le-a revenit și sarcina aducerii unor bolnavi la spital, din satele izolate din cauza zăpezii. Aceștia s-au deplasat la intervenții cu șenilatele din dotare.

Două misiuni pentru transportul unor persoane ce necesitau dializă au avut loc la Nucu, comuna Bozioru și în comuna Pardoși. Pompierii au mai preluat, pentru a duce la spital, alte patru persoane cu probleme medicale, un pacient din localitatea Robeasca și alți trei din Oreavu.

Pe durata codului portocaliu au participat la misiuni de salvare 150 de pompieri cu peste 25 de mijloace tehnice de intervenție, 70 de polițiști cu 36 autospeciale și 85 de jandarmi cu 19 autospeciale.

Un număr de 24 de localităţi din judeţul Buzău au rămas sâmbătă seară fără curent electric în urma unor defecţiuni provocate de ninsoare şi viscol, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.  echipaje din cadrul distribuitorului de energie electrică lucrează pentru remedierea defecțiunilor.

Pompierii au fost solicitați și au intervenit și pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o casă din localitatea Homești, comuna Grebănu. Alte două intervenții au vizat degajarea unor copaci îngreunați de stratul de zăpadă și rupți de vânt, unul în municipiul Buzău, care a căzut pe două autoturisme și altul în Valea Sălciilor – Tisău.

Situația din judeţ este monitorizată prin Centrul Operaţional Judeţean şi prin Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Buzău, personalul fiind pregătit să intervină în cazul unor evenimente generatoare de situații de urgență.

GALERIE FOTO/ Sursă: MApN / ISU / IJJ Buzau


articolul original.
✇Sănătatea Buzoiană

Farmacistul, profesionist-cheie al sistemului de sănătate românesc

By: Nina NEAGU

Este concluzia la care s-a ajuns în urma primei conferințe-dezbatere ce a avut loc în cadrul primului eveniment al campanei cu tema „Farmacist pentru sănătate”, inițiată de Facultatea de Farmacie a UMF Carol Davila și Colegiul Farmaciștilor din România.

Conferința-dezbatere „Rolul farmacistului în sistemul de sănătate românesc”, primul eveniment al campaniei cu tema „Farmacist pentru Sănătate”, lansată de Facultatea de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila (UMFCD) din București, a avut loc miercuri, 25 ianuarie, la Palatul Parlamentului, în parteneriat cu Colegiul Farmaciștilor din România și Sănătatea Press.

Proiectul are rolul de a accentua importanța domeniului farmaceutic în lanțul sistemului medical din România, a contribuției sale la îmbunătățirea sănătății populației, dar și de a marca centenarul Facultății de Farmacie din București. 

Potrivit organizatorilor, dezbaterea a abordat o temă de interes major pentru comunitatea farmaciștilor și a reprezentat, prin modul de abordare, „un prim pas în demersul de valorificare a profesiei de farmacist, de repoziționare a farmacistului în societate prin consolidarea contribuției pe care acesta o poate aduce în cadrul sistemului național de sănătate. „Nevoia de repoziționare a farmacistului în cadrul sistemului de sănătate românesc este o realitate, de care va trebui ținut cont în toate demersurile viitoare de susținere și promovare a profesiei de farmacist!”, se subliniază într-un comunicat al Colegiului Farmaciștilor din România.

Prof. dr. farm. Doina Draganescu

În deschiderea evenimentului, prof. univ. dr. Doina Drăgănescu, decanul Facultății de Farmacie din cadrul UMFCD, a subliniat că, dintotdeauna, cei cu profesii medicale „au lucrat și lucrează împreună, având scopul să aline suferința sau să-l vindece pe cel bolnav”, menționând că acestă campanie, care a debutat cu conferința-dezbatere „Rolul farmacistului în sistemul de sănătate românesc” era atât „dorită” cât și „necesară”.

Pentru a se ajunge la normalitatea care există și în celelalte țări europene și nu numai, decanul Facultății de Farmacie a subliniat că are convingerea că „toți cei care suntem astăzi aici, precum și cei pe care îi reprezentăm, avem aceeași dorință, de a vedea care sunt căile pentru a progresa în înțelegerea corectă a situației de fapt și de a pune în operă ceea ce este realist. Cine altcineva ar putea face acest lucru, dacă nu noi, pentru a începe această campanie, atât de dorită și de necesară, în egală măsură? Cea mai potrivită echipă este cea în care-și dau mâna, pe de o parte profesorii, care asigură formarea de bază, pe de altă parte colegii care au responsabilități legate de autoritatea de stat, în domeniul practicii liberale”, a punctat prof. Drăgănescu.

Rectorul UMFCD, prof. univ. dr. Viorel Jinga, a precizat că în cadrul campaniei derulată de Facultatea sa de Farmacie vor avea loc, pe parcursul întregului an, o serie largă de evenimente prin intermediul cărora crede că se va reuși o repoziționare și o redefinire a farmacistului român în epoca modernă a medicinei și a cercetării științifice medicale. Atrăgând atenția asupra faptului că numărul candidaților la facultățile de Farmacie este din ce în ce mai redus, rectorul UMFCD a afirmat că „farmacistul este și trebuie să fie înțeles ca fiind unul dintre stâlpii sistemului de sănătate, fiind un profesionist-cheie pentru sănătatea oamenilor, implicat la nivel de societate în procesul de prevenție a stării de boală, precum și ca parte integrantă a echipei multidisciplinare care se ocupă de îngrijirea pacienților, cu atribuții complexe și esențiale”. Deși profesoriiau o contribuție reală la dezvoltarea acestei profesii”, rectorul Jinga a recunoscut că e nevoie să facem mai mult pentru a crește interesul tinerilor pentru Facultatea de Farmacie. Atât noi, ca citadelă academică, cât și Colegiul Farmaciștilor, trebuie să acționăm ca această profesie să se bucure de interes și respect”.

Profesorul Jinga a mai spus că trebuie ținut cont că farmaciștii merită apreciați, în primul rând, pentru importanța pe care o au prin activitățile lor asupra sănătății tuturor, întrucât „eliberarea medicamentului nu este un act doar comercial, chiar dacă este preparat industrial. Farmacistul, absolvent al universităților de medicină și farmacie poate fi în același timp om de laborator sau educator pentru pacienți, iar pentru a-și îndeplini atribuțiile cu profesionalism și eficient, beneficiază de o educație academică solidă și continuă. Avem un învățământ farmaceutic modern, care respectă întru totul standardele europene, actualizat prin pregătirea continuă pentru a fi la curent cu cele mai noi informații din cercetarea din domeniu, învățământ care este punctul de plecare pentru ca să putem fi profesioniști în domeniul farmaceutic. Acesta, la rândul său, este esențial pentru accesul oamenilor la servicii de sănătate de calitate, la medicamente, la terapii și informații sigure și eficiente. De aceea consider că o astfel de dezbatere, precum cea de astăzi, este un prim pas în reașezarea și redefinirea profesiei de farmacist”.

Președintele Colegiului Farmaciștilor din România, prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuliasa, a propus sublinierea rolului farmacistului pentru sistemul de sănătate, dar și identificarea cerințelor societății pentru ceea ce farmaciștii pot oferi, considerând că, în momentul de față, aceșpti profesioniști sunt „subutilizați”.

Menționând că au fost deja evidențiate atribuțiile farmaciștilor, președintele organizației profesionale, care are și o experiență de cadru didactic de peste 40 de ani, a adus în atenția participanților la dezbatere că în urmă cu 30 de ani erau în România „9.875 de farmaciști și tot atâtea farmacii. Astăzi, când avem peste 20.000 de farmaciști, trebuie să fim atenți la felul în care are loc dezbaterea, pentru că de foarte multe ori există o legătură între comunitate, farmacie și profesionist. Lucrurile au fost într-o mișcare permanentă, nu a existat de la bun început o anumită direcție în care să mergem și care să fie consolidată. Am realizat acest lucru mult mai târziu, când am renunțat la un sistem care era organizat pe verticală, dorind să-l împărțim în cât mai multe celule, și s-a dovedit că nu a fost lucrul cel mai bun. Pe urmă s-a refăcut, dar tot nu sunt destule posibilități de a face accesul la medicament cât mai bun pentru toată lumea”, a afirmat președintele Colegiului Farmaciștilor din România.

Profesorul Lupuliasa a amintit că organizația profesională pe care o conduce este membru al Grupului Farmaceutic al Uniunii Europene, o calitate care „ne onorează dar ne și obligă să fim poziționați pe aceeași linie cu farmaciștii comunitari care se bucură de recunoaștere în cadrul sistemelor europene de asistență primară”, ceea ce înseamnă implicare directă în oferirea de informații de profil pacienților, de recomandări privind utilizarea medicamentelor în diferite afecțiuni, în activități de prevenție, pentru a minimiza impactul bolilor transmisibile prin vaccinare, precum și în abordarea unor servicii noi, care au printre altele rolul de a îmbunătăți eficacitatea unui tratament, asigurând suport serviciilor naționale de sănătate. „Alături de medicii de familie, cred că suntem pilonii de bază ai sistemului, iar o bună colaborare între cele două organizații s-a dovedit extrem de utilă, mai ales în ceea ce privește studiile privind o serie de regiuni din România unde atât farmacia cât și medicina de familie nu sunt prezente așa cum ar trebui, deși toți românii au același drept de a avea acces la asistență medicală și farmaceutică”, a punctat președintele CFR. Exprimându-și speranța că această primă dezbatere va deschide calea unei campanii de succes care să atragă tinerii către profesia de farmacist, profesorul Lupuliasa a atras atenția că este necesară și „o stimulare a profesioniștilor” li o consolidare a percepției publicului privind utilitatea farmacistului.

Conf. univ. dr. Diana Loreta  Păun, consilier Administrația Prezidențială, Departamentul de Sănătate Publică, a felicitat organizatorii conferinței și și-a reafirmat sprijinul și implicarea în astfel de campanii, care aduc beneficii suplimentare profesiei de farmacist, sistemului sanitar și populației. „Farmaciștii lucrează în echipă cu medicii, cu asistenții medicali și cu alți profesioniști din sănătate pentru a se asigura că pacienții primesc tratamentul porivit în momentul potrivit și la dozele potrivite. Profesia de farmacist trebuie valorizată, ca parte a unei echipe multidisciplinare care să susțină pacientul în centrul sistemului. În acest context vorbim de un rol cheie al farmacistului, într-un moment critic, în care nevoia de consolidare a capacității naționale de supraveghere și control epidemiologic, dar și promovarea componentei de prevenție și educație pentru sănătatea populației sunt prioritare. Parteneriatul autorități/ societate profesională/ societate civilă/ mediul academic a generat deja o serie de inițiative importante care se pot vedea”, a precizat consilierul prezidențial, care a transmis că Administrația Prezidențială va continua să sprijine parteneriatele care aduc îmbunătățiri sistemului de sănătate.

Președintele Comisiei de Sănătate din Senat, prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel a subliniat nevoia ca farmacistul „să fie farmacist înainte de toate” și să i se recunoască statutul real, atât în sistemul public cât și în cel privat. În același timp a apreciat că vaccinarea în farmacii este „excepțională” și s-a oferit să sprijine demersurile farmaciștilor și să răspundă solicitărilor profesioniștilor din sănătate, împreună cu toți colegii săi parlamentari din comisiile de sănătate.

Monica Negovan, reprezentanta Direcției farmaceutice a Ministerului Sănătății, a spus că este nevoie de profesioniști în domeniu, care să contribuie la reglementările necesare și că la nivelul ministerului se fac eforturi pentru stabilirea rolului farmacistului în cadrul asistenței farmaceutice, care „cumva” a fost definit prin publicarea, în noiembrie 2021, a nomenclatorului de servicii farmaceutice, exprimându-și speranța că profesioniștii din UMF vor sprijini în continuare demersurile autorităților.

În completare, prof. Doina Drăgănescu a precizat că printr-un protocol încheiat cu MS, studenții UMFCD au acum posibilitatea să facă practică și în cadrul Direcției farmaceutice a ministerului, să învețe și chiar să contribuie la realizarea politicilor publice de sănătate.

Și ceilalți participanți la dezbatere au evidențiat faptul că, indiferent de dificultățile întâmpinate în desfășurarea activității, farmaciștii au abordat o strategie de menținere la un nivel de competență care să asigure atât recunoașterea eforturilor lor de către pacienți, cât și mai ales îndeplinirea obligației de a fi parte activă în echipa medic-farmacist, în așa fel încât triunghiul medic-farmacist-pacient să fie o realitate.

S-au punctat, de asemenea, problemele care încă stau în calea consolidării poziției comunității farmaciștilor în sistemul românesc de sănătate, dar și valorile câstigate în ultimul timp pentru profesie prin demararea serviciilor farmaceutice. S-a subliniat faptul că a continua implementarea serviciilor farmaceutice va însemna realizarea unui obiectiv profesional esențial și va consolida încrederea pacienților și deopotrivă a farmaciștilor în propria lor profesie.

Concluzia a fost că „nevoia de repoziționare a farmacistului în cadrul sistemului de sănătate românesc este o realitate, de care va trebui ținut cont în toate demersurile viitoare de susținere și promovare a profesiei de farmacist”.


articolul original.
❌